Notebookcheck Logo

Hoeveel grafisch geheugen heeft nut?

Hoeveel geheugen heeft een video kaart nodig en hoeveel grafisch geheugen is nuttig voor specifieke toepassingsdoeleinden?

Gedeeld geheugen / Onboard Grafische kaarten

Aan boord van videokaarten zoals GMA 950 volstaan voor bureau, Internet en het beeld uitgeven.
Aan boord van videokaarten zoals GMA 950 volstaan voor bureau, Internet en het beeld uitgeven.

Onboard video kaarten zoals GMA 950 zijn voldoende voor kantoor, internet en beeldbewerking.

Voor nietveeleisend grafisch werk zoals internet surfen, kantoor, beeldbewerken (b.v. met Photoshop), 2D spellen en een aantal oudere 3D spellen, is een onboard grafische kaart (een video kaart zonder eigen geheugen zoals b.v. Intel GMA 900 / 950 of ATI Radeon Xpress 1150) makkelijk genoeg en geen opvallend snelheidsverlies kan gemeten worden vergeleken bij grafische kaarten met eigen geheugen. Een snellere RAM (Dual Channel) wordt wel aanbevolen, omdat de grafische kaart een deel van het RAM gebruikt.

Tip: Let op bij aanduidingen als TurboCache (NVIDIA) en HyperMemory (ATI). Deze maken ook dynamisch gebruik van het RAM gereserveerde geheugen. Dit wordt aanvullend op het grafisch geheugen gebruikt, maar is beduidend langzamer dan het geïntegreerde geheugen. Kaarten zonder deze techniek kunnen ook aanvullend geheugen van de RAM gebruiken en dit is zelfs nog langzamer dan TurboCache en HyperMemory.

32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB of 512 MB?

invloed van grafisch geheugen
Zwakkere grafische kaarten zoals ATI Mobility Radeon X1300 hebben nauwelijks meer dan 128 MB grafisch geheugen.
NVIDIA GeForce Go 7950 kan enigszins voordeel hebben van hogere instellingen met antialiasing van 512 MB (vergeleken met 256 MB).

Als u grafisch meer-eisende toepassingen wilt draaien (3D) en 3D spellen, heeft u vaak snellere grafische kaarten nodig dan de huidige onboard modellen (zie onze vergelijking van grafische kaarten). Hoeveel geheugen is nodig en nuttig voor zulke toepassingen?

In feite, een gebrek aan geheugen vertraagt, wanneer die nodig is (dat betekent, wanneer de instellingen van resolutie, texture details, antialiasing of anisotrope filteren meer geheugen nodig hebben dan er beschikbaar of aanwezig is).

Tot 128 MB grafisch geheugen

 

De meeste huidige spellen (10/2006) hebben 128 MB bij een resolutie van 1024x768 pixels nodig zonder anti aliasing / anisotrope filteren. Indien grafische kaarten gebruikt worden, wiens prestaties niet in staat zijn om deze resoluties en hoge details weer te geven, dan is 128 MB geheugen in die kaart te veel en onnodig.  Dus, video kaarten met een prestatie van minder dan een NVIDIA GeForce Go 7600 of ATI Mobility Radeon X1600 hebben niet meer geheugen nodig dan 128 MB.

256 MB grafisch geheugen

256 MB video geheugen is voldoende voor bijna alle huidige spellen met hoge instellingen en een resolutie van 1024x768 of vergelijkbaar. Een verbeterde prestatie met 256 MB is alleen mogelijk met video kaarten van de midden-klasse of het hogere segment zoals NVIDIA GeForce Go 7600 of ATI Mobility Radeon X1600.

512 MB grafisch geheugen
ATI Mobility Radeon X1600

Momenteel zijn er maar weinig spellen die voordeel hebben van een 512 MB grafisch geheugen (voor grotere texture kaarten). Voorbeelden zijn Doom 3 en Call of Duty 2. Andere huidige spellen winnen 10% aan prestatie met 512 MG grafisch geheugen bij een resolutie van 1280 x 960 pixels en verviervoudigd antialiasing. Desondanks heeft dit alleen invloed op het hogere segment video kaarten zoals NVIDIA Geforce 7900 GTX of nieuwe 7950 GTX Go.

Conclusie

Afhankelijk van de video kaart en toepassingsdoeleinden verschilt de grootte van het geheugen van de grafische kaart. Voor kantoor, internet een beeldbewerking is het voldoende zonder eigen grafisch geheugen (dus met onboard chips) te werken. Voor huidige spellen zonder antialiasing is 128 tot 256 MB voldoende. Alleen hoog segment grafische kaart gecombineerd met de nieuwste spellen, de hoogste resolutie en antialiasing hebben 512 MB nodig.

Desalniettemin, de vereisten gaan steeds omhoog bij iedere nieuwe generatie spellen ...

Please share our article, every link counts!
Klaus Hinum, 2007-02- 4 (Update: 2013-01-15)