Notebookcheck

Testrapport Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F) Smartphone

Indrukwekkend. Het concept van de Galaxy Note, een high-end smartphone met stylus, is nog steeds uniek en wordt goed uitgevoerd door Samsung. Het toestel kan echter niet de beloofde extra prestaties van de Snapdragon 805 leveren. Wel heeft de Note 4 waarschijnlijk het beste smartphone beeldscherm, want het is erg helder en ook buitenshuis prima prima af te lezen.
Daniel Schmidt, Tanja Hinum (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Dit is een vertaling van een Engels. Deze vind je hier.

De Samsung Galaxy Note 4 is het nieuwste model van Samsung's vlaggenschip smartphone met stylus. Naast de Snapdragon 805 processor zit er ook een hoger resolutie beeldscherm met een hogere pixeldichtheid in. Samsung heeft echter ook de bouwkwaliteit verbeterd en maakt voor het eerste gebruik van een metalen frame: dus niet alleen een upgrade in termen van prestaties, maar ook van materialen. De S-Pen is eveneens verbeterd en moet nu meer drukniveau's ondersteunen. Alleen de USB poort is een stap terug: dit keer gaat het slechts om een 2.0 versie, terwijl de Note 3 een USB 3.0 poort had.

Er zijn op dit moment niet veel apparaten die de Galaxy Note 4 in termen van specificaties kunnen beconcurreren. Samsung is ook nog altijd de enige fabrikant die een high-end smartphone als deze met  een stylus uitbrengt. Maar de Zuid-Koreanen vragen er dan ook een behoorlijke prijs voor, want de adviesprijs is maar liefst €769 en daarmee is hij €20 hoger dan die van de Note 3. Kan deze smartphone alle beloftes waarmaken?

Geen enkele van de concurrenten heeft een stylus, maar ze behoren wel allemaal tot de meest krachtige toestellen op de markt. Tot de lijst behoren de LG G3Sony Xperia Z3HTC One M8Apple iPhone 6 PlusNokia Lumia 1520 en de Huawei Ascend Mate 7.

Behuizing

Het plastic cover ziet eruit als echt leer.
Het plastic cover ziet eruit als echt leer.
Het is niet zo gemakkelijk om een post-it in de naad tussen scherm en metalen frame te schuiven.
Het is niet zo gemakkelijk om een post-it in de naad tussen scherm en metalen frame te schuiven.

De behuizing van de Samsung Galaxy Note 4 is iets dunner en tegelijk iets langer geworden. Ondanks het grote 5.7 inch scherm ligt het toestel lekker in de hand en is hij met 176 gram niet te zwaar. Het hogere gewicht ten opzichte van de Note 3 (168 gram) is waarschijnlijk een gevolg van het metalen frame. Dat laatste verbeterd onze indruk van de kwaliteit echter behoorlijk, dus met een aantal grammetjes meer hebben we geen probleem.

De bouwkwaliteit is van een zeer hoog niveau. Naden zijn zeer netjes afgewerkt, maar de naad tussen het metalen frame en glas over het scherm zou wel iets smaller mogen. Er gaan verhalen dat je er een dik visitekaartje tussen kunt stoppen, maar dat kunnen we niet bevestigen. Uiteraard kan zich hier iets meer vuil dan normaal verzamelen, maar wij konden alleen met grote precisie en erg veel geduld een dun papiertje millimeter voor millimeter ertussen frommelen. Samsung had op dit punt beter werk af kunnen leveren, maar we vinden het geen groot probleem.

De Galaxy Note 4 is goed opgewassen tegen drukkracht en is nauwelijks te verbuigen. Het plastic back cover heeft een kunstleer afwerking en kan worden verwijderd. Achter het cover zitten de verwisselbare batterij en slots voor micro-sim- en geheugenkaart. Helaas is het toestel niet stof- en waterbestendig.

162.8 mm 85.4 mm 8.7 mm 210 g158.1 mm 77.8 mm 7.1 mm 172 g157 mm 81 mm 7.9 mm 185 g153.5 mm 78.6 mm 8.5 mm 176 g151.2 mm 79.2 mm 8.3 mm 168 g146.36 mm 70.6 mm 9.35 mm 160 g146.3 mm 74.6 mm 8.95 mm 149 g146.5 mm 72 mm 7.3 mm 152 g142 mm 72.5 mm 8.1 mm 145 g

Connectiviteit

De Galaxy Note 3 had een USB 3.0 poort, maar de Note 4 ondersteunt alleen de tragere USB 2.0 standaard. Deze poort wordt gebuikt voor gegevensoverdracht met een computer en om de smartphone op te laden. Hij ondersteunt ook OTG en MHL.

Het microSD slot ondersteunt kaartjes van maximaal 128 GB, waarop mediabestanden, maar ook apps op kunnen worden geplaatst. Je krijgt ondersteuning voor App2SD, zodat apps ook daadwerkelijk op de geheugenkaart kunnen geïnstalleerd.

Ons testmodel ondersteunt de streaming standaard DLNA niet, maar wel Wireless Display en Miracast. Jammer, want de meeste TV's, Blu-ray- en DVD-spelers ondersteunen DLNA, terwijl Miracast het gebruik van een extra adapter vereist.

Een infraroodzender is beschikbaar voor bediening van TV's, settopboxen, Blu-ray- en DVD-spelers en AV receivers. Commando's worden snel en gemakkelijk gegeven met de app Smart Remote.

Bovenzijde: audio, microfoon, infrarood
Bovenzijde: audio, microfoon, infrarood
Linkerzijde: volumeknop
Linkerzijde: volumeknop
Onderzijde: S-Pen, microfoon, USB 2.0, microfoon
Onderzijde: S-Pen, microfoon, USB 2.0, microfoon
Rechterzijde: aan/uit-knop
Rechterzijde: aan/uit-knop

Software

Het besturingssysteem op de Samsung Galaxy Note 4 is Google Android 4.4.4 KitKat met de aangepaste TouchWiz gebruikersinterface. Een update naar Android 5.0 Lollipop is zeer waarschijnlijk, zeker omdat Samsung op Twitter al een kleine aankondiging heeft gedaan.

Over het algemeen is de software hetzelfde als op de Galaxy S5 en de enige toevoegingen zijn features voor de S-Pen. Deze zijn ten opzichte van de Note 3 niet veel veranderd, maar ze zijn best handig. Screenshots kunnen direct worden verwerkt, gedeeld of opgeslagen. Hetzelfde geldt voor secties van het scherm en tekst kan met Intelligent Selection worden gemarkeerd. Die tekst inclusief vermelding van de bron kan vervolgens direct worden opgeslagen in Scrapbook. Het is ook mogelijk om tekst in een screenshort te selecteren en deze in een tekstverwerker te bewerken. Het maken van simpele notities kan met ActionMemo.

De S-Pen feature wordt bij de eerste keer opstarten uitgelegd.
De S-Pen feature wordt bij de eerste keer opstarten uitgelegd.
Een menu opent wanneer je de pen verwijderd of de knop op de S-Pen indrukt.
Een menu opent wanneer je de pen verwijderd of de knop op de S-Pen indrukt.
Je kunt gemakkelijk notities op het scherm maken.
Je kunt gemakkelijk notities op het scherm maken.
Geselecteerde objecten zijn beschikbaar totdat je ze sluit.
Geselecteerde objecten zijn beschikbaar totdat je ze sluit.

De spraakherkenning S Voice is ook beschikbaar en werkt aardig goed. Samsung heeft uitsluitend een robotachtige stem geïnstalleerd, omdat dit minder opslagruimte vereist. Als je S Voice daadwrekelijk wilt gebruiken, dan kun je een pakket met hogere kwaliteit (124 MB) gratis downloaden uit de Galaxy Store. De situatie is vergelijkbaar voor S Translator, want taalpakketen kunnen naderhand, wanneer  je ze nodig hebt, worden geïnstalleerd. Multi Window is Samsung's multitasking feature voor de Note 4, die we ook al van andere apparaten kennen en het werkt goed. Soms nemen we wel hele kleine haperingen waar. Google's Android 5.0 moet de situatie verbeteren, maar Samsung moet ook zijn eigen gebruikersinterface optimaliseren.

S Health zit inmiddels al aan versie 3.0 en maakt een goede indruk. Alleen de meldingen ieder uur over je eigen inactiviteit zijn een beetje irritant. De sensor aan de achterzijde van de Samsung Galaxy Note 4 kan worden gebruikt om je hartslag en zuurstofniveau te meten. Richt je de sensor op de zon, dan kun je het UV-stralingsniveau bepalen.

Samsung installeert verder veel third-party apps. De meeste kun je zonder problemen verwijderen, maar dat geldt niet voor Flipnote en Evernote: deze kun je niet deïnstalleren.

S Voice werkt aardig goed, maar is niet beschikbaar in standy.
S Voice werkt aardig goed, maar is niet beschikbaar in standy.
Kleine dialogen zijn ook mogelijk.
Kleine dialogen zijn ook mogelijk.
S Health: zuurstofniveau.
S Health: zuurstofniveau.
S Health: stressniveau.
S Health: stressniveau.
S Health: UV-straling.
S Health: UV-straling.

Communicatie & GPS 

De WLAN module in de Samsung Galaxy Note 4 ondersteunt de IEEE 802.11 standaarden a/b/g/n/ac voor zowel 2.4 als 5 GHz netwerken. Het bereik is goed. De signaalsterkte in de directe omgeving van de router (Fritz!Box 6360) is ongeveer -50 dBm voor een 2.4 GHz netwerk en tussen de -73 en -79 dBm op een afstond van 20 meter. De smartphone geeft in die situatie een signaalsterkte van gemiddeld niveau aan. Websites worden nog steeds vlot geladen, maar de pingtijden zijn soms behoorlijk hoog. De signaalsterkte voor 5 GHz netwerken neemt iets minder sterk af.

Toegang tot mobiel internet is mogelijk via quad-band HSPA+. Hiermee zijn downloadsnelheden tot 42 Mbps mogelijk. Nog snellere verbindingen zijn mogelijk via LTE Cat. 6, waarmee de downloadsnelheid kan oplopen tot 300 Mbps (uploadsnelheid: 50 Mbps). De ondersteuning van verschillende frequenties is goed, maar helaas is er in Duitsland nog geen geschikt netwerk beschikbaar.

We zijn blij met de integratie van Bluetooth 4.1. Met name door de combinatie met LTE Advanced, want de nieuwe Bluetooth standaard reduceert met name interferentie in de 2600 MHz band. Het is ook mogelijk om meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten. We ondervonden geen problemen bij het streamen van muziek of het geluid van een HD video op internet.

GPS test: buitenshuis
GPS test: buitenshuis
GPS test: binnenshuis
GPS test: binnenshuis

Je kunt de locatie van de Galaxy Note 4 bepalen door middel van GPS, Glonass of Bedou. In theorie ondersteunt de Snapdragon 805 SoC het Europese Galileo systeem al, maar door allerlei problemen kunnen we daar pas in 2020 gebruik van maken. Buitenshuis werd er zeer snel een satellietverbinding opgezet, maar binnenshuis kan dit iets langer duren.

We controleren de nauwkeurigheid van de positie met de Garming Edge 500 fietscomputer. Over het algemeen zet de Note 4 een goed resultaat neer, want de route wijkt slechts 4% af de referentie. Met name de smalle secties vormen een probleem, maar lastige omstandigheden als een bosrijke omgeving zijn geen groot probleem.

Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4
Handige extra feature.
Handige extra feature.

Telefonie & Gesprekskwaliteit

De telefoon app is redelijk standaard en alleen het design is licht aangepast. Samung heeft wel een aantal handige functies toegevoegd. In de gesprekkenlijst naar rechts over een contact swipen opent de berichtgeschiedenis. Swipe je naar links, dan bel je het contact.

De gesprekskwaliteit is van een goed niveau. Een persoon aan de andere kant van de lijn bevestigde een zeer goede kwaliteit wanneer we de Note 4 aan ons oor hielden, maar helaas horen wij een licht gekraak. De geluidskwaliteit via de luidspreker is prima en de audio jack levert een goed geluidssignaal. De meegeleverde headset maakt een goede indruk; alleen de hoge tonen klinken wat schel.

Camera's

Zelfs de frontcamera van de Samsung Galaxy Note 4 is een klein hoogtepunt. Hij maakt foto's op een resolutie van maximaal 3.7 MP (2560 x 1440 pixels; 16:9) en vangt veel licht op (diafragma f/1.9). In de Selfie modus kun je de hartslagsensor aan de achterzijde van het toestel gebruiken als sluiterknop en dat maakt de bediening erg gemakkelijk. Er is tevens een speciale Groufie modus, die ongeveer werkt als de Panoroma modus; je roteert het toestel dus voor een bredere foto. Voor het eindresultaat worden drie losse foto's aan elkaar geplakt, die op zich zelf een redelijk lage resolutie van 1.6 MP (1365 x 1141 pixels) hebben.

De primaire camera is, met name bij goede belichting, een van de betere modules op de markt. De sensor maakt foto's van maximaal 15.9 MP (5312 x 2988 pixels, 16:9) en wordt bijgestaan door een led-flitser. De automatische modus van de flitser kan echter beter, want nu wordt er pas erg laat geflitst. Foto's zijn voldoende scherp, details zijn goed zichtbaar en de kleurweergave is goed. Door het grote diafragma (f/2.2) is er enige overbelichting, maar dat is alleen zichtbaar bij objecten die dichtbij staan.

Kleuren lijken bij slechte belichting een beetje flets en contouren enigszins wazig. Ook beeldruis is zichtbaar en dat is het resultaat van de middelmatige lichtgevoeligheid (tot ISO 800). In combinatie met de flitser kun je nog steeds prima foto's maken, vooral omdat kleuren bij gebruik van de flitser toch aardig natuurlijk overkomen.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

Scene 1Scene 2Scene 3
Foto binnenshuis (primaire camera, geen flits)
Foto binnenshuis (primaire camera, geen flits)
Foto in volledige duisternis (primaire camera, met flitser)
Foto in volledige duisternis (primaire camera, met flitser)
Foto binnenshuis (frontcamera)
Foto binnenshuis (frontcamera)
Enige overbelichting buitenshuis van de frontcamera.
Enige overbelichting buitenshuis van de frontcamera.
De Groufie modus comprimeert de foto.
De Groufie modus comprimeert de foto.
Panorama met de Samsung Galaxy Note 4 (29 MP)
Panorama met de Samsung Galaxy Note 4 (29 MP)
Sferische 360-graden foto. De geänimeerde weergave op de Note 4 is veel beter.
Sferische 360-graden foto. De geänimeerde weergave op de Note 4 is veel beter.

Video's kunnen met de Note 4 in Ultra HD (3840x2160 pixels, 30 fps) worden opgenomen. Als je voorkeur uitgaat naar Full HD, dan krijg je de dubbele frame rate. Daarmee is het materiaal ook geschikt voor hoge kwaliteit slow-motion video's, alhoewel de vertragingsfactor beperkt is. De speciale slow-motion modus ondersteunt opnames op maximaal 120 fps, maar de video's worden direct gecomprimeerd en zijn alleen in 720p (14 fps) beschikbaar. Geluid ontbreekt in deze slow-motion opnames. In de andere gevallen wordt geluid in stereo opgenomen en de geluidskwaliteit is relatief goed.

Accessoires

Tot de meegeleverde accessoires behoort een modulaire snel-oplader met een nominaal vermogen van 15 (9 Volt, 1.67 Amp) of 10 Watt (5 Watt, 2 Amp). Je krijgt ook een USB-kabel, korte handleiding en een kleine tool om een simkaart en microSD-kaart te verwisselen.

Optionele accessoires van de fabrikant bestaan uit verschillende type covers. De  EP-VN910I charging cover (adviesprijs €60) is gemaakt van leer en beschermt niet alleen de smartphone, want hij kan ook worden gebruikt om de batterij door middel van inductie op te laden. Iets minder exclusief is de EP-WN910I set met dezelfde prijs, die ook met een geschikte oplaadplaat wordt geleverd. Het back cover (adviesprijs €20) van de smartphone is verkrijgbaar in verschillende kleuren (wit, antraciet, goud en roze).

Garantie

Samsung geeft 24 maanden garantie op de Galaxy Note 4; voor de meegeleverde accessoires en batterij geldt een termijn van zes maanden.

Invoerapparatuur & Bediening

Het primaire invoerapparaat van de Samsung Galaxy Note 4 is het capacitieve 5.7 inch touchscreen, dat tot tien vingers tegelijk herkent. Het paneel wordt bescherm door een laag Corning Gorilla Glass 3, waar vingers perfect overheen glijden. Aanrakingen worden snel en zeer precies herkend.

De toetsenbord lay-out van de smartphone is gelijk aan die van de Galaxy S5 en is simpelweg iets groter. Wij vinden de lay-out goed want hij maakt vlotte invoer mogelijk. In landschapsmodus benut hij echter niet alle beschikbare ruimte. De smartphone heeft veel opties om de bediening met één hand gemakkelijker te maken, maar laat je niet voor de gek houden, want voor dit toestel heb je echt wel twee handen nodig.

De S-Pen werkt zoals we gewend zijn en is weer iets beter dan zijn voorganger. Er worden nu 2048 drukniveaus herkend, wat twee keer zoveel is als eerder. Om niet opzettelijke invoer van je vingers te voorkomen kun je instellen dat het scherm alleen op de pen reageert. Tekst en symbolen invoeren moet ook gemakkelijk gaan met de S-Pen. Uit ergonomisch oogpunt vinden we wel dat de vorm van de pen beter kan.

Spraakinvoer wordt mogelijk gemaakt door S Voice of Google Now; beide systemen werken aardig goed, maar in tegenstelling tot bij de Moto X wordt het niet ondersteund in standby. Het is wel mogelijk om de nabijheidssensor zo in te stellen dat spraakinvoer terwijl het scherm uitstaat wordt geactiveerd wanneer je een handbeweging boven het scherm maakt.

Portretmodus
Portretmodus
Landschapsmodus
Landschapsmodus
Voor bediening met één hand kan de schermgrootte worden gereduceerd.
Voor bediening met één hand kan de schermgrootte worden gereduceerd.
Het toetsenbord kan ook kleiner worden gemaakt.
Het toetsenbord kan ook kleiner worden gemaakt.

Beeldscherm

De Galaxy Note 4 heeft een van de meest geweldige schermen die we ooit in een smartphone hebben gezien.
De Galaxy Note 4 heeft een van de meest geweldige schermen die we ooit in een smartphone hebben gezien.

Het scherm in de Samsung Galaxy Note 4 meet 5.7 inch en daarmee is hij net zo groot als die in de Galaxy Note 3; wel is de resolutie verhoogd. De fabrikant rust de smartphone uit met een QHD Super AMOLED paneel met 2560 x 1440 pixels. Dat betekent dat je een beeldverhouding van 16:9 en een enorm hoge pixeldichtheid van 551 ppi hebt. Individuele pixels zijn daarbij niet meer te onderscheiden.

We meten het maximale helderheidsniveau door de helderheid handmatig op het hoogste niveau in te stellen. Het toestel behaalt een prima resultaat van maximaal 356 cd/m² en de verdeling is met 92% zeer goed. Elk concurrerende toestel haalt echter een hoger helderheidsniveau. Zij hebben allemaal LCD-schermen, die over het algemeen helderder zijn om het lagere contrast te compenseren. Wanneer je de lichtsensor activeert, kan de Galaxy Note 4 het helderheidsniveau echter verdubbelen. In dit geval meten we een maximum van 750 cd/m². Zelfs met een zaklamp kunnen we deze waarde niet reproduceren, dus een objectief resultaat kunnen we niet vermelden. We kennen drie extra punten toe voor het uitmuntende helderheidsniveau.

356
cd/m²
334
cd/m²
327
cd/m²
355
cd/m²
335
cd/m²
329
cd/m²
356
cd/m²
333
cd/m²
326
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 356 cd/m² Gemiddelde: 339 cd/m²
Helderheidsverdeling: 92 %
Helderheid in Batterij-modus: 335 cd/m²
Contrast: ∞:1 (Zwart: 0 cd/m²)
ΔE Color 1.77 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 2.06 | 0.64-98 Ø5.8
99% AdobeRGB 1998 (Argyll 1.6.3 3D)
Gamma: 2.41
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
Screen
-18%
-66%
-12%
-113%
Brightness middle
335
519
55%
417
24%
421
26%
702
110%
Brightness
339
496
46%
395
17%
399
18%
671
98%
Brightness Distribution
92
90
-2%
89
-3%
86
-7%
90
-2%
Black Level *
0.62
0.96
0.48
0.72
Colorchecker DeltaE2000 *
1.77
3.67
-107%
5.67
-220%
3.28
-85%
8.92
-404%
Greyscale DeltaE2000 *
2.06
3.78
-83%
5.66
-175%
2.28
-11%
9.59
-366%
Gamma
2.41 91%
2.42 91%
2.53 87%
2.5 88%
2.75 80%
CCT
6424 101%
7327 89%
7741 84%
6936 94%
9408 69%
Color Space (Percent of AdobeRGB 1998)
99
59
-40%
Contrast
837
434
877
975

* ... kleiner is beter

Dankzij Super AMOLED technologie wordt zwart ook daadwerkelijk weergegeven als diep zwart. Dat komt in de meting neer op 0.0 cd/m² en resulteert in een oneindige contrast ratio. Alle concurrenten hebben een IPS-paneel, dus zij scoren op dit gebied minder goed.

De kleurweergave van het toestel zet de nieuwe standaard en beslaat het Adobe RGB kleurenspectrum voor 99%. Je kunt uit drie modi kiezen. Simple geeft kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weer, zodat je de voor OLED typische overbelichting van kleuren kwijtraakt. Zelfs professionele gebruikers zullen tevreden zijn met de kleurweergave. In Photo modus is de weergave nog steeds erg goed, maar kleuren zijn voor een kleurrijk beeld iets meer verzadigd. Cinema modus zorgt voor nog sterkere kleuren en een zichtbaar blauwe tint. Zonder handmatige instelling bepaalt het systeem voor compatibele apps zelf wat de optimale modus is.

Color Management (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Color Management (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Color Management (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Color Management (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Color Management (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
Color Management (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
Saturation Sweeps (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
Grayscale (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Simple, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Photo, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Photo, kleurspectrum doel: Adobe RGB)
ColorChecker (modus: Photo, kleurspectrum doel: Adobe RGB)
ColorChecker (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)
ColorChecker (modus: Cinema, kleurspectrum doel: sRGB)

Buitenshuis zijn we positief verrast door de Samsung Galaxy Note 4. Terwijl de Lumia 1520 in de zon door middel van software algoritmen leesbaarheid garandeert, doet de Note 4 dit met pure helderheid. Als je de lichtsensor activeert zul je echt verrast worden door de maximale helderheid van het scherm. Dit betekent ook dat het scherm zelfs in helder zonlicht gewoon afleesbaar is. In de praktijk gaat dat prima, vooral omdat de reflecties in het Gorilla glass meevallen.

De Note 4 onder een helder herfstzonnetje met gedeactiveerde lichtsensor en maximum helderheidsniveau.
De Note 4 onder een helder herfstzonnetje met gedeactiveerde lichtsensor en maximum helderheidsniveau.
Zelfde locatie, zelfde zon, maar nu met de lichtsensor geactiveerd.
Zelfde locatie, zelfde zon, maar nu met de lichtsensor geactiveerd.

Het scherm heeft erg ruime kijkhoeken. Content is gemakkelijk leesbaar op het Super AMOLED scherm, ook onder zeer extreme kijkhoeken, en een ghost effect zien we ook niet. Wel zien we bij kijkhoeken groter dan 100 graden een lichte groene waas. Reflecties in het glossy oppervlak van het Gorilla glass zijn minder erg dan bij concurrenten en de helderheid neemt nauwelijks af bij een niet-ideale kijkhoek.

Kijkhoeken: Samsung Galaxy Note 4
Kijkhoeken: Samsung Galaxy Note 4

Prestaties

Samsung's Galaxy Note 4 (SM-N910F) heeft de op dit moment snelste SoC van fabrikant Qualcomm. De Snapdragon 805 AQP8084 (32-bit) processor heeft vier cores met een maximale kloksnelheid van 2.7 GHz. Hij wordt ondersteunt door 3 GB RAM, dus de systeemprestaties zijn enorm goed. Grafische berekeningen worden afgehandeld door de geïntegreerde Qualcomm Adreno 420, die op 600 MHz loopt. De GPU ondersteunt zowel OpenGL ES 3.1 als DirectX 11.2. Er is ook een andere versie van de Note 4 (SM-910C) met een Samsung processor. Deze Exynos 5433 heeft acht cores en ondersteunt 64-bit. Dat kan een groot voordeel zijn met de aankomende update naar Android Lollipop 5.0 in het vooruitzicht, want dit besturingssysteem ondersteunt 64-bit processors. We weten op dit moment echter niet of de 64-bit functionaliteit van de Exynos door middel van een update kan worden geactiveerd.

De benchmarkscores van de Note 4 zijn erg goed, alhoewel hij niet kan concurreren met de prestaties van de iPhone 6 Plus of de Shield Tablet, die een Tegra K1 aan boord heeft. De Note 4 maakt een goede indruk op het gebied van pure CPU prestaties. In vergelijking met smartphones met een oudere Snapdragon 801 SoC zien we in de Passmark CPU test een verbetering van maximaal 12% in CPU prestaties. In Linpack zien we iets vergelijkbaars, terwijl het verschil in de 3DMark Physics test oploopt: de Note 4 profiteert hier van zijn multi-core prestaties. In dit geval is alleen de Tegra K1 SoC sneller, maar zelfs Apple's processor wordt ruim verslagen. De Snapdragon 805 is in deze situratie twee keer zo snel als de A8 van Apple en ongeveer 40% sneller dan de Snapdragon 801 in de Xperia Z3.

De Tegra K1 domineert in termen van GPU prestaties. In de 3DMark Graphics test is hij bijna twee keer zo snel als de Adreno 420 in de Note 4. GFXBench 2.7 Offscreen eindtgt met een vergelijkbaar resultaat, want de Note 4 scoort 38% lager dan de concurrent van Nvidia. Het verschil loopt op in de Onscreen benchmark, want de Note 4 moet meer pixels aansturen. Het is nog steeds een goed resultaat, maar met de Snapdragon 805 kan Qualcomm niet meer de titel van snelste SoC claimen. Overigens had de GPU van de SoC in ons testmodel serieuze temperatuurproblemen en dat kan leiden tot significant lagere prestaties waar we later nog op terugkomen. De CPU prestaties hebben hier niet onder te lijden.

GFXBench 3.0
on screen Manhattan Onscreen OGL (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
11 fps ∼3%
Sony Xperia Z3
12.6 fps ∼3% +15%
HTC One M8
11.2 fps ∼3% +2%
Apple iPhone 6 Plus
30.6 fps ∼8% +178%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
29.8 fps ∼8% +171%
off screen Manhattan Offscreen OGL (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
17.7 fps ∼2%
Sony Xperia Z3
11.8 fps ∼1% -33%
HTC One M8
10.5 fps ∼1% -41%
Apple iPhone 6 Plus
18.8 fps ∼2% +6%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
31.2 fps ∼3% +76%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
27.7 fps ∼1%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
9.2 fps ∼0% -67%
Nokia Lumia 1520
25 fps ∼1% -10%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
25 fps ∼1% -10%
Sony Xperia Z3
29.4 fps ∼1% +6%
HTC One M8
30.2 fps ∼1% +9%
Apple iPhone 6 Plus
52.4 fps ∼2% +89%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
57 fps ∼2% +106%
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
42.4 fps ∼0%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
8.9 fps ∼0% -79%
Nokia Lumia 1520
13 fps ∼0% -69%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
24 fps ∼0% -43%
Sony Xperia Z3
27.5 fps ∼0% -35%
HTC One M8
28.1 fps ∼0% -34%
Apple iPhone 6 Plus
44.8 fps ∼0% +6%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
66 fps ∼1% +56%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
20299 Points ∼7%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
662 Points ∼0% -97%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
7221 Points ∼3% -64%
Sony Xperia Z3
17882 Points ∼6% -12%
HTC One M8
13856 Points ∼5% -32%
Apple iPhone 6 Plus
17873 Points ∼6% -12%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
33129 Points ∼12% +63%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
20733 Points ∼3%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
536 Points ∼0% -97%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
6595 Points ∼1% -68%
Sony Xperia Z3
19606 Points ∼3% -5%
HTC One M8
15928 Points ∼2% -23%
Apple iPhone 6 Plus
23937 Points ∼4% +15%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
39590 Points ∼6% +91%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
18913 Points ∼20%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
3683 Points ∼4% -81%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
10809 Points ∼11% -43%
Sony Xperia Z3
13674 Points ∼14% -28%
HTC One M8
9521 Points ∼10% -50%
Apple iPhone 6 Plus
9473 Points ∼10% -50%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
21086 Points ∼22% +11%
Linpack Android / IOS
Single Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
319.975 MFLOPS ∼31%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
40.441 MFLOPS ∼4% -87%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
136.536 MFLOPS ∼13% -57%
Nokia Lumia 1520
236.164 MFLOPS ∼23% -26%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
438.918 MFLOPS ∼43% +37%
Sony Xperia Z3
375 MFLOPS ∼37% +17%
HTC One M8
337.474 MFLOPS ∼33% +5%
Apple iPhone 6 Plus
766.2 MFLOPS ∼75% +139%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
673 MFLOPS ∼66% +110%
Multi Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
696.97 MFLOPS ∼24%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
64.303 MFLOPS ∼2% -91%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
281.111 MFLOPS ∼10% -60%
Nokia Lumia 1520
944.656 MFLOPS ∼32% +36%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
986.355 MFLOPS ∼33% +42%
Sony Xperia Z3
700 MFLOPS ∼24% 0%
HTC One M8
575.654 MFLOPS ∼19% -17%
Apple iPhone 6 Plus
1440.81 MFLOPS ∼49% +107%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
726 MFLOPS ∼25% +4%
AnTuTu v4 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
39174 Points ∼91%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
8526 Points ∼20% -78%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
21093 Points ∼49% -46%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
31725 Points ∼74% -19%
HTC One M8
19844 Points ∼46% -49%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
42997 Points ∼100% +10%
AnTuTu v5 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
47172 Points ∼48%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
24200 Points ∼24% -49%
Sony Xperia Z3
42125 Points ∼42% -11%
Apple iPhone 6 Plus
50360 Points ∼51% +7%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
55435 Points ∼56% +18%
Basemark X 1.1
Medium Quality (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
31806 Points ∼71%
Sony Xperia Z3
24637 Points ∼55% -23%
HTC One M8
17913 Points ∼40% -44%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
36584 Points ∼81% +15%
High Quality (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
18680 Points ∼42%
Sony Xperia Z3
12603 Points ∼29% -33%
HTC One M8
10191 Points ∼23% -45%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
28746 Points ∼65% +54%
PassMark PerformanceTest Mobile V1
System (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
5857 Points ∼18%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
1617 Points ∼5% -72%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
4151 Points ∼12% -29%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
4589 Points ∼14% -22%
Sony Xperia Z3
4126 Points ∼12% -30%
HTC One M8
4433 Points ∼13% -24%
Apple iPhone 6 Plus
5622 Points ∼17% -4%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
6285 Points ∼19% +7%
CPU Tests (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
20164 Points ∼3%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
3492 Points ∼0% -83%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
11276 Points ∼1% -44%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
14220 Points ∼2% -29%
Sony Xperia Z3
18920 Points ∼2% -6%
HTC One M8
17999 Points ∼2% -11%
Apple iPhone 6 Plus
43696 Points ∼6% +117%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
22985 Points ∼3% +14%
Memory Tests (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
5263 Points ∼0%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
1484 Points ∼0% -72%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
4591 Points ∼0% -13%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
4437 Points ∼0% -16%
Sony Xperia Z3
4179 Points ∼0% -21%
HTC One M8
4438 Points ∼0% -16%
Apple iPhone 6 Plus
5147 Points ∼0% -2%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
4807 Points ∼0% -9%

Legende

 
Samsung Galaxy Note 4 Qualcomm Snapdragon 805 APQ8084, Qualcomm Adreno 420, 32 GB eMMC Flash
 
LG Optimus G Pro Lite Dual D686 MediaTek MT6577, PowerVR SGX531, 8 GB SSD
 
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G) Intel Atom Z2580, PowerVR SGX544MP2, 16 GB iNAND Flash
 
Nokia Lumia 1520 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 32 GB eMMC Flash
 
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 32 GB SSD
 
Sony Xperia Z3 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash
 
HTC One M8 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Apple iPhone 6 Plus Apple A8, PowerVR GX6450, 64 GB eMMC Flash
 
NVIDIA Shield Tablet P1761W Nvidia Tegra K1, NVIDIA Tegra K1 Kepler GPU, 16 GB iNAND Flash

Zowel de standaard browser als Google Chrome zijn al geïnstalleerd op de Samsung Galaxy Note 4. Naar onze mening is er geen reden tot kritiek op de web-browsing prestaties, maar de benchmarks geven gemixte resultaten. De meerderheid van benchmarks bevestigt eerdere indrukken van de prestaties en dus scoort de Note 4 lager dan de iPhone 6 Plus en Nvidia Shield. De SunSpider test eindigt echter met een onverwacht lage score.

Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
852 Points ∼14%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
506 Points ∼8% -41%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
734 Points ∼12% -14%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
515 Points ∼8% -40%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
731 Points ∼12% -14%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
811 Points ∼13% -5%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
1164 Points ∼19% +37%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
2613 Points ∼42% +207%
Octane V2 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
5379 Points ∼8%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
1993 Points ∼3% -63%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
5339 Points ∼8% -1%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
3131 Points ∼5% -42%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
7276 Points ∼11% +35%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
6777 Points ∼10% +26%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
955.6 ms * ∼10%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
1345.3 ms * ∼15% -41%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
857.1 ms * ∼9% +10%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
545.2 ms * ∼6% +43%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
1003 ms * ∼11% -5%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
827.5 ms * ∼9% +13%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
594.2 ms * ∼7% +38%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
347.4 ms * ∼4% +64%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
525 ms * ∼6% +45%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
458 ms * ∼5% +52%
WebXPRT 2013
Overall Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
326 Points ∼14%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
187 Points ∼8% -43%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
236 Points ∼10% -28%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
255 Points ∼11% -22%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
269 Points ∼12% -17%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
345 Points ∼15% +6%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
271 Points ∼12% -17%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
604 Points ∼27% +85%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
530 Points ∼23% +63%
Photo Effects (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
980.7 ms * ∼11%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2100.1 ms * ∼24% -114%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
1912.7 ms * ∼21% -95%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1767.1 ms * ∼20% -80%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
100.11 ms * ∼1% +90%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
875 ms * ∼10% +11%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
948.6 ms * ∼11% +3%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
904.7 ms * ∼10% +8%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
698 ms * ∼8% +29%
Face Detection (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
1713.8 ms * ∼14%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2786.6 ms * ∼23% -63%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
5243 ms * ∼43% -206%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
2206.4 ms * ∼18% -29%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
1207.83 ms * ∼10% +30%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
7831 ms * ∼65% -357%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
4534 ms * ∼37% -165%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
1463.2 ms * ∼12% +15%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
975 ms * ∼8% +43%
Stocks Dashboard (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
1268.7 ms * ∼34%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2167.4 ms * ∼58% -71%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
942.9 ms * ∼25% +26%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1172.9 ms * ∼31% +8%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
111.65 ms * ∼3% +91%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1103 ms * ∼29% +13%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
952 ms * ∼25% +25%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
338 ms * ∼9% +73%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
742 ms * ∼20% +42%
Offline Notes (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
1253.2 ms * ∼26%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
1908.8 ms * ∼40% -52%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
1029.2 ms * ∼21% +18%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1542.4 ms * ∼32% -23%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
174.51 ms * ∼4% +86%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1192 ms * ∼25% +5%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
1355.3 ms * ∼28% -8%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
499 ms * ∼10% +60%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
748 ms * ∼16% +40%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
6127.4 ms * ∼10%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
18521.8 ms * ∼31% -202%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
10624.5 ms * ∼18% -73%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
27066.8 ms * ∼46% -342%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
8574.3 ms * ∼14% -40%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
6502 ms * ∼11% -6%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
8990.4 ms * ∼15% -47%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
4469.8 ms * ∼8% +27%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
4286 ms * ∼7% +30%

* ... kleiner is beter

De Samsung Galaxy Note 4 heeft 32 GB intern eMMC 4.5 flashgeheugen. Voor de gebruiker blijft er ongeveer 24.42 GB over en dat is 4.4 GB meer dan bij de Note 3 met evenveel geheugen. Het is mogelijk om het opslaggeheugen uit te breiden met een microSD-kaart van maximaal 128 GB. Het systeem ondersteunt gelukkig Apps2SD, dus apps kunnen ook op de geheugenkaart worden geïnstalleerd.

De benchmarks bevestigen dat de Note 4 het snelste opslaggeheugen onder de Android smartphones heeft. In PassMark gaat hij zelfs de iPhone 6 Plus voorbij, maar in Basemark OS II zijn ze even snel. De laatste benchmark laat zien dat de Note 4 wordt verslagen door de Lumia 1520, die het er in dit scenario veel beter vanaf brengt.

BaseMark OS II - Memory (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
595 Points ∼7%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
354 Points ∼4% -41%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
536 Points ∼6% -10%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
596 Points ∼7% 0%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
610 Points ∼7% +3%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1002 Points ∼11% +68%
PassMark PerformanceTest Mobile V1 - Disk Tests (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
34250 Points ∼17%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
4388 Points ∼2% -87%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
17914 Points ∼9% -48%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
26005 Points ∼13% -24%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
13660 Points ∼7% -60%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
17200 Points ∼9% -50%
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
23184 Points ∼12% -32%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
28478 Points ∼14% -17%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
16851 Points ∼8% -51%
AndroBench 3-5
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
178.77 MB/s ∼9%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
30.49 MB/s ∼1% -83%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
69.6 MB/s ∼3% -61%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
107.53 MB/s ∼5% -40%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
149 MB/s ∼7% -17%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
88.41 MB/s ∼4% -51%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
83 MB/s ∼4% -54%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
167.46 MB/s ∼8% -6%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
38.91 MB/s ∼3%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
13.93 MB/s ∼1% -64%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
13.74 MB/s ∼1% -65%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
29.08 MB/s ∼2% -25%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
18 MB/s ∼1% -54%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
19.51 MB/s ∼1% -50%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
15.5 MB/s ∼1% -60%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
23.83 MB/s ∼2% -39%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
19.87 MB/s ∼5%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
9.38 MB/s ∼3% -53%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
10.31 MB/s ∼3% -48%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
16.05 MB/s ∼4% -19%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
15 MB/s ∼4% -25%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
10.53 MB/s ∼3% -47%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
11 MB/s ∼3% -45%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
20.98 MB/s ∼6% +6%
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
3.14 MB/s ∼1%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
0.78 MB/s ∼0% -75%
Asus Fonepad Note FHD 6 ME560CG (K00G)
SGX544MP2, Z2580, 16 GB iNAND Flash
0.98 MB/s ∼0% -69%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
2.21 MB/s ∼1% -30%
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2 MB/s ∼1% -36%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
0.88 MB/s ∼0% -72%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
0.9 MB/s ∼0% -71%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1.44 MB/s ∼0% -54%

Gaming prestaties

De Samsung Galaxy ote 4 heeft een van de snelste en meest moderne grafische units: de Qualcomm Adreno 420. Deze GPU is krachtig genoeg voor elke game in de Google Play Store. Hij ondersteunt ook de huidige standaarden als OpenGL ES 3.1 and DirectX 11.2, dus er is genoeg potentie voor de aankomende generatie games. Complexe titels als Asphalt 8 of The Descent worden met de hoogste grafische instellingen vloeiend worden gespeeld; alleen in Star Wars Commander zagen we soms kleine haperingen in animaties.

De perfecte werkende sensoren en het uitstekende touchscreen dragen bij aan een geweldige game-ervaring.

Epic Citadel (Ultra High Quality)
Epic Citadel (Ultra High Quality)
Asphalt 8
Asphalt 8
Star Wars Commander
Star Wars Commander
The Descent
The Descent

Emissies

Temperatuur

Tijdens inactiviteit wordt de behuizing van de Samsung Galaxy Note 4 28.6 °C. We simuleren belasting met de app Stability Test voor minstens een uur. Het toestel wordt nu maximaal 40.3 °C. Van de concurrenten blijven alleen de HTC One M8 (max. 39.2 °C) en de Huawei Ascend Mate 7 (max. 39.8 °C) koeler, terwijl Nokia's Lumia 1520 (max. 49.0 °C) het warmst wordt. Geen van de gemeten temperaturen zijn kritiek, alhoewel de Nokia aardig dicht tegen de limiet zit.

GFXBench 3.0: batterij test
GFXBench 3.0: batterij test
De prestaties in de AnTuTu Stability test zijn stabieler, maar de CPU wordt een stuk meer belast.
De prestaties in de AnTuTu Stability test zijn stabieler, maar de CPU wordt een stuk meer belast.
Stabiele temperaturen in PCMark voor Android.
Stabiele temperaturen in PCMark voor Android.
Door prestatielimieten slechts een zilveren award in de Anomaly 2 Benchmark (High Quality).
Door prestatielimieten slechts een zilveren award in de Anomaly 2 Benchmark (High Quality).

We controleren de stabiliteit van de GPU prestaties met de GFXBench 3.0 Battery test. In deze test wordt de T-Rex Onscreen test dertig keer uitgevoerd en worden het batterijniveau en de frame rate gemeten. Tijdens de tiende ronde daalt de frame rate plotseling en vijf rondes later stabiliseert hij op een lagere waarde dan waar hij startte. Door temperatuurproblemen verliest de Adreno 420 tijdens continue belasting 30% van zijn prestaties (throttling). Dat was zal zichtbaar in de benchmarkscores en in de praktijk kan het verschil merkbaar zijn. Een vergelijkbare benchmark (GFXBench 2.7, T-Rex, Offscreen, OpenGL ES 2.0) geeft 42.4 fps aan voor een koele Note 4 en slechts 19.6 fps wanneer hij al een tijdje belast is. In dit scenario is het verschil dus nog groter en in plaats van een vloeiende game-ervaring krijg je nu te maken met haperingen.

De CPU prestaties blijven echter stabiel. Een preview versie van PCMark voor Android kan niet alle rekenkracht benutten, maar de temperaturen blijven constant.

Max. Belasting
 39.6 °C38.1 °C34.9 °C 
 40.3 °C38.5 °C35.6 °C 
 38.2 °C36.6 °C34.5 °C 
Maximum: 40.3 °C
Gemiddelde: 37.4 °C
32.4 °C37.9 °C37 °C
34.3 °C38.1 °C37.3 °C
34.6 °C38.3 °C39 °C
Maximum: 39 °C
Gemiddelde: 36.5 °C
Stroomadapter (max.)  40 °C | Kamertemperatuur 22.9 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.4 °C / 99 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.3 °C / 105 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39 °C / 102 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.5 °C / 82 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

De mono luidspreker aan de achterkant van de Samsung Galaxy Note 4 doet het redelijk goed, maar creëert geen aangename geluidservaring. Tot een volumeniveau van 75% klinkt het geluid redelijk gebalanceerd, maar hoge tonen beginnen al wat afgevlakt en dof te klinken. Dat probleem verergert wanneer je het volume nog meer verhoogd en het levert een 'blikkerig' geluid op. De positie van de luidspreker aan de achterkant is ook niet ideaal.

De meegeleverde headset levert beter geluid, maar er ligt teveel nadruk op de bass en sommige details in muziek gaan verloren. Toch behoort de headset tot een van de betere meegeleverde modellen.

Energie

Energieverbruik

Met 0.6 tot 1.4 Watt tijdens inactiviteit is het energieverbruik van de Galaxy Note 4 bijna gelijk aan dat van zijn voorganger (0.4 - 1.4 Watt). Daarmee is de smartphone erg zuinig. Apple iPhone 6 Plus verbruikt in hetzelfde scenario bijvoorbeeld maximaal 2.5 Watt en daarmee onder de concurrenten het hoogste verbruik.

Onder belasting stijgt het verbruik tot 9.4 Watt. Dat is een behoorlijk verbruik en direct ook het hoogste binnen onze vergelijking. Alleen de LG G3 (tot 9.1 Watt) heeft een vergelijkbaar hoog verbruik, want de andere concurrenten zijn een stuk zuiniger. De Ascend Mate 7 (max. 3 Watt) heeft het laagste verbruik, maar ook de minst krachtige SoC.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.6 / 1.1 / 1.4 Watt
Belasting midlight 4.3 / 9.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

De verwisselbare batterij heeft een capaciteit van 3220 mAh en is dus iets groter dan die in de Note 3 (3200 mAh). Het hoge energieverbruik onder belasting zou doen verwachten dat de batterijduur korter zou zijn dan van de Note 3, maar dat is niet het geval. Eigenlijk het tegendeel, want de batterijduur is zelfs een stuk beter. Een reden kunnen de haperingen zijn die zo nu en dan tijdens de Stability Test voorkwamen en het resultaat zijn van een gereduceerde kloksnelheid zijn. De throttling verlaagt het energieverbruik dus ook.

Een betere vergelijking is de batterijtest met aangepast helderheidsniveau (150 cd/m²). De Note 4 zet hier in beide scenario's een zeer goede tijd neer en wordt in de WLAN test maar net verslagen door de iPhone 6 Plus. Bij videoweergave doet alleen de Lumia 1520 het beter, want deze houdt het twee uur langer uit. Verder domineert de Note 4 zijn concurrenten op dit gebied.

De laadtijden zijn lekker kort met de bijbehorende snellader. Het duurt net 1 uur en 40 minuten om een volledig lege batterij weer helemaal op te laden. Met de standaard oplader of draadloze lader duurt he een stuk langer.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
27h 48min
Surfen met WLAN
12h 24min
Big Buck Bunny H.264 1080p
11h 41min
Belast (maximale helderheid)
5h 23min
Samsung Galaxy Note 4
Adreno 420, 805 APQ8084, 32 GB eMMC Flash
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
Sony Xperia Z3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
Batterijduur
-13%
-13%
-46%
-25%
Reader / Idle
1668
1436
-14%
1455
-13%
852
-49%
1203
-28%
H.264
701
675
-4%
873
25%
273
-61%
682
-3%
WiFi
744
777
4%
582
-22%
452
-39%
672
-10%
Load
323
199
-38%
194
-40%
207
-36%
132
-59%

Samenvatting

Getest: Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F).
Getest: Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F).

De Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F) is een geweldige smartphone. Wat materiaalgebruik betreft maakt het nieuwe model een betere indruk en het metalen frame is behoorlijk aantrekkelijk. De Snapdragon 805 is erg snel, maar de throttling van de Adreno 420 onder belasting is vervelend. Het wordt interessant om te zien of de SM-N910C uitvoering met Samsung's Exynos 5433 64-bit processor en ARM Mali-T760 hetzelfde probleem heeft

Het Super AMOLED-beeldscherm met QHD-resolutie is waarschijnlijk het beste wat je op dit moment in een smartphone kunt krijgen. Met een groot kleurbereik, natuurgetrouwe weergave en geschiktheid voor gebruik buitenshuis blijft er weinig te wensen over. De mega-smartphone heeft tevens een slimme stylus en zeer goede communicatiehardware, die met LTE Cat. 6 ondersteuning helemaal up-to-date is. De korte laadtijd is verrassend en de batterijduur is van een erg goed niveau.

Het is jammer dat de USB 3.0 poort is vervangen door een 2.0 model. We zouden ook graag een always-on spraakherkenning op de Galaxy Note willen, want op de Moto X werkt dit erg goed. Verder staat op onze verlanglijst een IP-certificering. Ondanks de storende throttling, kennen we wel extra punten toe voor het grote aantal handige features van de S-Pen.

Als je op zoek bent naar een high-end smartphone met veel superlatieven en je bent bereid de bijbehorende prijs te betalen, dan zul je erg tevreden zijn met de Samsung Galaxy Note 4. Zijn voorganger is ook nog steeds een goede keuze wanneer je een minder dure smartphone wilt, want hij is nu verkrijgbaar voor ongeveer €450. De Note 3 Neo, een afgeslankte versie, is nog goedkoper (vanaf €318).

Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Laptops - 1268 articles published on Notebookcheck since 2013
Please share our article, every link counts!
Getest: Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F). Testmodel ter beschikking gesteld door Notebooksbilliger.
Getest: Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F). Testmodel ter beschikking gesteld door Notebooksbilliger.

Specificaties

Samsung Galaxy Note 4 (Galaxy Note Serie)
Processor
Qualcomm Snapdragon 805 APQ8084 4 x 2.7 GHz, Krait 450
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 420, Core: 600 MHz, OpenGL ES 3.1, DirectX 11.2
Geheugen
3072 MB 
, LPDDR3-1600
Beeldscherm
5.70 inch 16:9, 2560 x 1440 pixel, capacitief touchscreen, 10 multitouch punten, Super AMOLED, glimmend: ja
Opslag
32 GB eMMC Flash, 32 GB 
, 24.42 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: headset jack, Card Reader: MicroSD van max. 128 GB (SDHC, SDXC), 1 Vingerafdruklezer, Sensoren: Accelerometer, oriëntatiesensor, nabijheidssensor, omgevingslichtsensor, hartslagmeter en gyroscoop, digitaal kompas, barometer, Open NFC, MHL 3.0, GPS, Glonass, Beidou, Wifi-Direct
Netwerkmogelijkheden
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.1, GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800 and 1900 MHz), UMTS/HSPA+ (850, 900, 1900 and 2100 MHz), LTE Cat. 6 (banden 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 17, 20 (all FDD-LTE)), hoofd-SAR: 0.366 W/kg, lichaam-SAR: 0.382 W/kg, Qualcomm MDM9235M modem
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8.5 x 153.5 x 78.6
Batterij
12 Wh Lithium-Ion, 3.8 Volt, 3220 mAh, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 20 h
Besturingssysteem
Android 4.4 KitKat
Camera
Webcam: 3.7 MP (CMOS), primaire camera: 16.0 MP (CMOS, autofocus, UHD-video)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Oplader, USB-kabel, S-Pen, Quick-start handleiding, S Voice, Gear Fit Manager, Gear Manager, 24 Maanden Garantie
Gewicht
176 g, Voeding: 70 g
Prijs
769 Euro

 

Het beeldscherm meet nog steeds 5.7 inch...
Het beeldscherm meet nog steeds 5.7 inch...
...maar de resolutie is gestegen tot 2560 x 1440 pixels (QHD).
...maar de resolutie is gestegen tot 2560 x 1440 pixels (QHD).
De kleurweergave is geweldig.
De kleurweergave is geweldig.
Frontcamera met 3.7 MP.
Frontcamera met 3.7 MP.
De lichtintensiteit van de aanraakgevoelige knoppen kan worden aangepast. De vingerafdrukscanner zit in de home-knop.
De lichtintensiteit van de aanraakgevoelige knoppen kan worden aangepast. De vingerafdrukscanner zit in de home-knop.
Het plastic black cover ziet eruit als van echt leer.
Het plastic black cover ziet eruit als van echt leer.
De primaire camera lijkt dezelfde als in de Galaxy S5.
De primaire camera lijkt dezelfde als in de Galaxy S5.
De S-Pen verdwijnt volledig in de behuizing.
De S-Pen verdwijnt volledig in de behuizing.
Het back cover kan worden verwijderd.
Het back cover kan worden verwijderd.
Erachter zitten de microsimkaat- en microSD-kaart slots.
Erachter zitten de microsimkaat- en microSD-kaart slots.
De luidspreker is middelmatig.
De luidspreker is middelmatig.
Je kunt de batterij vervangen.
Je kunt de batterij vervangen.
De batterij is nauwelijks groter dan die van de Note 3.
De batterij is nauwelijks groter dan die van de Note 3.
Er wordt een snellader meegeleverd.
Er wordt een snellader meegeleverd.
In minder dan twee uur laadt hij de Note 4 op.
In minder dan twee uur laadt hij de Note 4 op.
Verwijder de S-Pen en er verschijnt een menu op het scherm.
Verwijder de S-Pen en er verschijnt een menu op het scherm.
De S-Pen is verbeterd.
De S-Pen is verbeterd.
Chinese satellieten worden ook gebruikt om de locatie te bepalen.
Chinese satellieten worden ook gebruikt om de locatie te bepalen.
AndEBench Pro
AndEBench Pro
CPU-Z
CPU-Z
CPU-Z
CPU-Z
3DMark
3DMark
Browsermark 2.1
Browsermark 2.1
Vellamo 3.1
Vellamo 3.1
PassMark Mobile
PassMark Mobile
Basemark OS II
Basemark OS II
AnTuTu v5.1
AnTuTu v5.1
AnTuTu v4
AnTuTu v4
Niet alle apps kunnen worden verwijderd.
Niet alle apps kunnen worden verwijderd.
Erg handig is de herinnering dat de S-Pen is verwijderd en je kunt hem bijna niet missen.
Erg handig is de herinnering dat de S-Pen is verwijderd en je kunt hem bijna niet missen.
PCMark voor Android
PCMark voor Android
Gratis 50 GB Dropbox opslag.
Gratis 50 GB Dropbox opslag.

Vergelijkbare smartphones

Prijsvergelijking

Pro

+Krachtige SoC
+Goede camera
+Geweldige bouwkwaliteit
+Zeer lange batterijduur
+Verwisselbare batterij
+S-Pen
+Snel laden
+50 GB Dropbox voor 24 maanden
+Goede GPS module
+Goede gesprekskwaliteit
 

Contra

-GPU throttling
-Geen IP-certificering
-Geen USB 3.0
-Bloatware

Shortcut

Wat we goed vonden

Het geweldige beeldscherm is een klasse apart en werkt ook goed in de zon. Maar ook over de uitstekende communicatiehardware en het nieuwe metalen frame zijn we erg positief.

Wat we misten

We hadden voor de Note 4 een IP-certificatie verwacht.

Wat verraste ons

Dat Samsung de warmteontwikkeling van de grafische unit niet onder controle lijkt te hebben en dat zorgt voor beperkte prestaties. We hopen dat een update dit kan oplossen.

De concurrentie

De grootste concurrenten zijn van Samsung zelf: de Galaxy Note 3 en de afgeslankte uitvoering, de Note 3 Neo. Veder zijn de Asus Fonepad Note 6 en LG G Pro Lite Dual goedkopere, minder krachtige alternatieven met een stylus. Concurrenten zonder stylus zijn de Apple iPhone 6 PlusLG G3Nokia Lumia 1520Huawei Ascend Mate 7Sony Xperia Z3 en de HTC One M8.

Beoordeling

Samsung Galaxy Note 4 - 24-10-2014 v4(old)
Daniel Schmidt

Behuizing
91%
Toetsenbord
72 / 75 → 96%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
57 / 60 → 95%
Gewicht
90%
Batterij
95%
Beeldscherm
95%
Gaming-performance
67 / 63 → 100%
Applicatie-performance
56 / 70 → 80%
Temperatuur
89%
Luidheid
100%
Audio
69 / 91 → 76%
Camera
77%
Extra punten
+1%
Gemiddelde
75%
90%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Testrapport Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F) Smartphone
Daniel Schmidt, 2014-12- 5 (Update: 2018-05-15)