Notebookcheck

Testrapport Apple iPhone 6 Plus Smartphone

Stevigheidsproblemen. Eindelijk een grote iPhone! Dat zullen velen hebben gedacht, want de iPhone 6 Plus is maar liefst 1.5 inch groter dan de 5s. Verder heeft hij een zeer dunne aluminium behuizing, maar hij kan niet aan de hoge verwachtingen voldoen. De term 'Bendgate' staat voor de spot van de concurrentie en de frustraties van gebruikers over een onbedoeld flexibele iPhone.

Dit is een vertaling van het Engelse artikel. Deze vind je hier.

De nieuwe iPhone trok niet alleen aandacht met nieuwe verkooprecords, maar ook door zijn onbedoelde flexibele eigenschappen. Hij ziet er precies uit als zijn kleinere broertje, de iPhone 6, maar dan een stuk groter. De iPhone 6 Plus is ook uitgerust met de Apple A8 processor, maar deze moet iets sneller zijn dan die in de iPhone 6. Apple heeft een optische beeldstabilisator (OIS) in de camera geïntegreerd, terwijl de iPhone 6 een elektronische heeft. Ook voor dit toestel zijn er drie geheugenconfiguraties, namelijk 16, 64 en 128 GB. De iPhone 6 Plus met 16 GB kost €799 en is daarmee €100 duurder dan de normale iPhone 6 met evenveel geheugen. Elke geheugen upgrade kost een extra €100, dus voor het 128 GB model betaal je het enorme bedrag van €999. Ons testmodel heeft 64 GB aan boord. Dit keer hebben we geen testexemplaar van Apple, maar hebben we het toestel zelf gekocht.

De concurrentie is niet echt anders dan die van de kleinere iPhone. Maar naast de Samsung Galaxy S5 (5.1 inch, vanaf  €460 Euros), HTC One M8 (5.0 inch, vanaf €530), Sony Xperia Z3 (5.2 inch, vanaf €650), LG G3 (5.5 inch, vanaf €440) en de Lumia 930 (5.0 inch, vanaf €480) voegen we nu ook grotere high-end smartphones, zoals de Samsung Galaxy Note 3 (5.7 inch, vanaf €340), Huawei Ascend Mate 7 (6.0 inch, adviesprijs €499) en de Nokia Lumia 1520 (6.0 inch vanaf €380), aan de lijst toe. Zowel de Samsung Galaxy Note 4 (5.7 inch) als de Galaxy Edge (5.6 inch) zijn binnenkort ook beschikbaar.

Behuizing

In vergelijking met de iPhone 5s (rechts) is de iPhone 6 Plus een reus.
In vergelijking met de iPhone 5s (rechts) is de iPhone 6 Plus een reus.
De stevigheid van het aluminium zorgt voor een hoop discussies.
De stevigheid van het aluminium zorgt voor een hoop discussies.

Net als het kleinere model is de Apple iPhone 6 Plus gemaakt van aluminium en glas. Hij maakt een zeer verfijnde indruk en het vernieuwde design ziet er goed uit. Met een dikte van 7.1 millimeter en een gewicht van 172 gram is hij niet te zwaar, maar er zijn dunne smartphones met een even groot scherm op de markt en de camera lens steekt nu een halve millimeter uit de behuizing. Iedereen die de LG G3 in zijn handen heeft gehad (149 gram, 8.95 mm) zal de iPhone 6 Plus enigszins log vinden.

Het grote onderwerp rond de iPhone 6 Plus is 'Bendgate'. De smartphone zou namelijk doorbuigen wanneer je hem in je broekzak draagt. We kunnen dit bevestigen. Wij zagen een kleine verbuiging nadat we het toestel een uur in onze broekzak hadden en hem daarna op tafel legden. De behuizing was niet meer helemaal vlak en wiebelde een beetje. Vreemd genoeg was het probleem de volgende dag weer verdwenen. Door de zeer dunne aluminiumlegering en het grote oppervlak is de 6 Plus in potentie kwetsbaarder dan de iPhone 6. Een duidelijke zwakke plek zit rond de volumeknop, waar de behuizing buigt en wanneer we veel kracht uitoefenen zelfs kraakt. Deze waarneming wordt bevestigd door onze collega's van Unbox TherapyConsumerreports.org deed ook verder onderzoek naar de bestendigheid tegen verbuiging. Bendgate is een fenomeen dat niet zou mogen bestaan wanneer je een smartphone van bijna €1000 aanschaft.

Een aantal pogingen laat zien dat je het metaal inderdaad kunt verbuigen wanneer je redelijk wat kracht uitoefent en dit gaat gepaard met enige kraakgeluiden. Veel druk uitoefenen op de achterkant resulteert in minimale golvende vervormingen op het beeldscherm. Op dit gebied is de 6 Plus inferieur aan zijn kleine broertje, dus er is ruimte voor verbeteringen. Naden tussen oppervlakken zien er wel erg netjes uit.

Wederom is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden of de batterij te vervangen. De iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in de kleuren zilver, space gray en goud. Onze collega's van iFixit checkten de onderhoudbaarheid van de smartphone en kwamen tot een vergelijkbare conclusie als bij de iPhone 6. Hij scoort 7 van de 10 punten, wat een goed resultaat is. Al met al houden we gemengde gevoelens over aan de bouwkwaliteit. Je krijgt hoogwaardige materialen, maar er zijn wel een aantal nadelen wat betreft de stevigheid.

Van bovenaf: iPhone 5s, iPhone 6 en de iPhone 6 Plus
Van bovenaf: iPhone 5s, iPhone 6 en de iPhone 6 Plus
162.8 mm 85.4 mm 8.7 mm 210 g158.1 mm 77.8 mm 7.1 mm 172 g151.2 mm 79.2 mm 8.3 mm 168 g146.36 mm 70.6 mm 9.35 mm 160 g146.3 mm 74.6 mm 8.95 mm 149 g138.1 mm 67 mm 6.9 mm 129 g123.8 mm 58.6 mm 7.6 mm 112 g

Connectiviteit

De Apple iPhone 6 heeft geen echte nieuwigheden wat betreft connectiviteit. De enige fysieke connector is de Lightning poort, via welke de smartphone op een computer wordt aangesloten of wordt opgeladen. Je kunt ook wat geld spenderen aan geschikte adapters om er een video uitgang (HDMI of VGA) of kaartlezer van te maken. Wel is er eindelijk NFC ondersteuning ingebouwd, maar op het moment kan dit uitsluitend voor de betaalservice Apple Pay worden gebruikt. Draadloze overdracht van media is alleen mogelijk via AirPlay. DLNA wordt niet ondersteund.

Geen poorten aan de bovenzijde.
Geen poorten aan de bovenzijde.
Linkerzijde: volumeknop, vergrendelknop.
Linkerzijde: volumeknop, vergrendelknop.
Onderzijde: stereo jack, microfoon, Lightning, luidspreker
Onderzijde: stereo jack, microfoon, Lightning, luidspreker
Rechterzijde: nano-sim, aan/uit-knop
Rechterzijde: nano-sim, aan/uit-knop

Software

De software van de Apple iPhone 6 Plus is identiek aan die van de iPhone 6, dus voor gedetailleerde informatie verwijzen we naar dat testrapport. Apple bracht iOS 8.0.2 uit, nadat iOS 8.0.1 voor problemen zorgde en snel werd teruggetrokken.

Een gedetailleerde lijst van verbeteringen is niet beschikbaar, maar over het algemeen loopt het systeem soepeler. Helaas lijken sommige apps ondanks updates nog steeds problemen te hebben. We merkten problemen en lange laadtijden op in Dropbox en Outbank 2. Versie 5.0.1 van AnTuTu liep nu wel zonder problemen.

Toch introduceert de nieuwe versie van iOS ook nieuwe problemen. Wanneer het toestel naar de fabrieksinstellingen wordt gereset, zal de cloud data van sommige apps worden verwijderd.

Communicatie & GPS 

De Apple iPhone 6 Plus heeft een WLAN module met ondersteuning voor de IEEE-802.11 standaarden a/b/g/n/ac en zowel 2.4 als 5 GHz netwerken. Het bereik is goed en identiek aan die van de iPhone 6. Zelfs op een afstand van 20 meter van de router (Fritz!Box 6360, 2.4 GHz network) bedraagt de pingtijd minder dan 15 ms en geeft het toestel een goede signaalkwaliteit aan. We namen wel enige vertraging waar bij het openen van een website in Safari, maar de content werd snel geladen. Onder iOS 8.0.2 hebben we tijdens het testen ook geen last meer gehad van een wegvallende WLAN verbinding.

Zowel HSPA+, met ondersteuning voor downloadsnelheden tot 42 Mbps, als LTE Cat. 4 worden ondersteund voor mobiele internetverbinding. Die laatste ondersteunt downloadsnelheden tot 150 Mbps en 50 Mbps voor uploaden. Helaas gaat het niet om de nieuwste technologie, want er zijn al nieuwe high-end Android toestellen met LTE Cat. 6 ondersteuning. Die nieuwe standaard maakt een downloadsnelheid tot 300 Mbps mogelijk. Aan de andere kant ondersteunt de iPhone wel een groot aantal frequenties, zodat je bijna overal ter wereld verbinding kunt krijgen.

Streamen via Bluetooth is geen enkel probleem.
Streamen via Bluetooth is geen enkel probleem.

Bluetooth 4.0 LE is beschikbaar op de iPhone 6 Plus, maar ook op dit punt loopt Apple iets achter, want inmiddels is er al Bluetooth 4.1. Desalniettemin werkt de verbinding prima en stream je zonder problemen muziek en video's. Iets wat nog steeds een probleem is onder iOS 8.0.2, is de verbinding met sommige handsfree carkits van Volkswagen en BMW. Hierover schreven we ook al in het testrapport van de iPhone 6.

GPS Checker: binnenshuis
GPS Checker: binnenshuis
GPS Checker: buitenshuis
GPS Checker: buitenshuis

In vergelijking met de iPhone 6 krijgen we met de 6 Plus een veel snellere een meer accurate locatiebepaling. Dit is het voordeel van een grotere behuizing, waarin meer plaats is voor antennes. De satellietverbinding is snel en betrouwbaar, zowel binnen- als buitenshuis.

In vergelijking met de Garmin Edge 500 fietscomputer is de iPhone 6 Plus zelfs beter. Zelfs lastige secties van de route, bijvoorbeeld rond het viaduct of in het bos, zijn geen probleem voor de smartphone.

Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus
Apple iPhone 6 Plus

Telefonie & Gesprekskwaliteit

De telefoon app van de iPhone 6 Plus is duidelijk en geeft snel toegang tot je gesprekkenlijst en contacten. Wel kan het lastig zijn om de toestel met één hand te bedienen. Zowel de gebruiker als de gebelde persoon ervaren een zeer goede gesprekskwaliteit. Op het gebied van ruisonderdrukking is er wel ruimte voor verbetering. Muziek op de achtergrond wordt slechts deels weggefilterd en soms dus hoorbaar. Handsfree telefoneren via de luidspreker gaat redelijk goed, maar de stem van de iPhone gebruiker klinkt voor de ander wel wat gedempt. De meegeleverde headset laat ons met gemengde gevoelens achter. Als microfoon werkt hij goed, maar er ligt veel nadruk op de bas. In een telefoongesprek klinkt dat toch wat vreemd. Hoge tonen worden ook behoorlijk vervormd, dus ze klinken redelijk schel.

Webcam foto
Webcam foto

Camera's

De Apple iPhone 6 Plus heeft dezelfde front-facing camera (1.2 MP, 1280 x 960 pixels, 4:3) als de iPhone 6. Hij maakt heldere foto's, maar ze zijn redelijk onscherp. De kwaliteit is voldoende voor videobellen, maar niet echt voor foto's. 

De primaire camera aan de achterzijde van de smartphone heeft veel overeenkomsten met die in de iPhone 6, waaronder de 8 MP resolutie (3264 x 2448 pixels, 4:2). In plaats van een elektronische beeldstabilisator heeft de iPhone 6 Plus een optische. Dat zorgt in vergelijking met de iPhone 5s voor helderdere foto's met een hoger contrast en ook op de scherpte hebben we geen kritiek. Foto's gemaakt bij daglicht zien er geweldig uit en de HDR modus doet uitstekend werk.

De autofocus met Focus Pixels werkt snel en precies. In donkere omgevingen heeft autofocus soms wel problemen, waardoor het maken van een foto een aantal pogingen vereist en de spontaniteit er vanaf is. Bij weinig licht neemt tevens de fotokwaliteit snel af en dat zie je terug als ruis en soms wazige details.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

Scene 1Scene 2Scene 3
klik om beelden te laden

De eerste keer wanneer de optische beeldstabilisatie echt opvalt is bij het maken van panoramafoto's, die hierdoor veel scherper en duidelijker zijn. Het vergt nog steeds enige handigheid, maar kleine bewegingen hebben minder invloed op het eindresultaat dan bij de iPhone 6.

Panoramafoto gemaakt met de iPhone 6 Plus (40 MP, 13622 x 2936 pixels).
Panoramafoto gemaakt met de iPhone 6 Plus (40 MP, 13622 x 2936 pixels).

We hebben de functionaliteit van de optische beeldstabilisator in de iPhone 6 Plus nader onderzocht. Hij moet niet alleen foto's gemaakt met een lange sluitertijd verbeteren, maar ook voor vloeiendere videobeelden zorgen. De stabilisatie heeft inderdaad een positief effect op foto's. Details zijn scherper en foto's zien er op origineel formaat beter uit.

Bij het maken van video's hebben we gemengde gevoelens over de beeldstabilisator. Om het een en ander te testen plaatsen we de iPhone 6 en 6 Plus op een statief en monteerden deze op onze fiets. Een rit op een grindpad in het park moet het verschil tussen de elektronische en optische beeldstabilisatie zichtbaar maken. En er is inderdaad een duidelijk verschil zichtbaar. Terwijl de elektronische stabilisator in de iPhone 6 namelijk goed compenseert voor kleine bewegingen en een prima video maakt, faalt de iPhone 6 Plus volledig. Direct na het starten zien we duidelijk golven in het beeld en een tweede rit met alleen de 6 Plus op het statief geeft hetzelfde resultaat. Het probleem ligt hier simpelweg bij het feit dat de optische beeldstabilisator niet herkent dat de smartphone op een statief is gemonteerd. Daardoor probeert het systeem bewegingen te compenseren die er niet zijn en dat resulteert in een tegengesteld effect. Een goed beeldstabilisator systeem herkent wanneer het op een statief is gemonteerd en deactiveert zichzelf. We hadden dan ook op zijn minst de mogelijkheid willen hebben om de functie zelf uit te schakelen. Overigens werkt de stabilisatie uitstekend wanneer je vanuit de hand filmt en het eindresultaat ziet er geweldig uit. Overigens doet hetzelfde probleem zich voor bij het maken van foto's. Daardoor zijn deze ook iets waziger wanneer de smartphone in combinatie met een statief wordt gebruikt. Bij time-lapse of slow-motion opnames vallen de problemen nauwelijks op.

De video- en geluidskwaliteit is hetzelfde als die van de iPhone 6. Zie het testrapport voor meer informatie.

iPhone 6 Plus (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 Plus (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 Plus (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 Plus (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 (schemering, zonder flitser)
iPhone 6 (schemering, zonder flitser)

Accessoires

Tot de accessoires behoren een modulaire oplader met een vermogen van 5 Watt (5 Volt, 1 Amp), een Lightning kabel en een headset.

Er zijn veel optionele accessoires beschikbaar in de webwinkel van Apple. Het varieert dan van hoesjes en betere headsets tot professionele audio interfaces.

Garantie

Apple biedt 12 maanden garantie op de iPhone 6 Plus. Daar hoort ook de eerste 90 dagen telefonische ondersteuning bij.

De garantie uitbreiding Apple Care+ (€99) verlengt de garantie naar 24 maanden en moet binnen 60 dagen na aankoop van de smartphone worden geactiveerd. Het dekt ook het verhelpen van schade voor een extra bedrag van €69 per reparatie.

Invoerapparatuur & Bediening

Je kunt de oriëntatie van het home screen aanpassen.
Je kunt de oriëntatie van het home screen aanpassen.

Het capacitieve touchscreen van de Apple iPhone 6 Plus werkt zeer goed. Aanrakingen worden goed geregistreerd, ook aan de randen van het scherm. Vingers glijden prima over het glazen oppervlak dus voor ons geen enkele reden tot kritiek. Vingerafdrukken blijven nog altijd zichtbaar, maar het scherm is relatief gemakkelijk schoon te maken.

Het virtuele toetsenbord van de smartphone is hetzelfde als van de iPhone 6, maar uiteraard iets groter en dat maakt het gebruik ervan iets gemakkelijker. Je krijgt in landschapsmodus twee extra kolommen met extra functies. QuickType is ook hier beschikbaar en geeft in een extra rij suggesties voor woorden. Deze feature werkt behoorlijk goed, maar als je al een Android of Windows Phone toestel hebt gehad is dit niets nieuws.

Wanneer je de iPhone 6 Plus met één hand wilt bedienen, dan is de grootte van het touchscreen een klein nadeel. Ondanks de zogenaamde Reachability modus voor een-handige bediening is het erg lastig om met de duimen elk plekje op het scherm te bereiken. De speciale modus wordt geactiveerd met een dubbele tap op de Home knop en reduceert de content tot de helft van het scherm. Sommige gebruikers hebben dan alsnog moeite om een knop bovenaan in beeld aan te raken. Andere fabrikanten hebben hier veel comfortabelere oplossingen voor.

Uiteraard is de Touch ID sensor opnieuw geïntegreerd in de Home knop en hij is zeer betrouwbaar wat betreft het herkennen van vingerafdrukken.

In standaard modus is er geen extra rij iconen.
In standaard modus is er geen extra rij iconen.
In de Enlarged modus zijn iconen iets groter, maar je kunt het home screen niet meer roteren.
In de Enlarged modus zijn iconen iets groter, maar je kunt het home screen niet meer roteren.
De Reachability modus voor één-handige bediening is niet altijd effectief.
De Reachability modus voor één-handige bediening is niet altijd effectief.
Qua hoogte zijn de iconen gemakkelijk te bereiken, maar het wordt lastig als je een icoon aan de andere kant van het scherm wilt raken.
Qua hoogte zijn de iconen gemakkelijk te bereiken, maar het wordt lastig als je een icoon aan de andere kant van het scherm wilt raken.
Portretmodus
Portretmodus
Landschapsmodus
Landschapsmodus

Beeldscherm

De kwaliteit van het beeldscherm is overtuigend.
De kwaliteit van het beeldscherm is overtuigend.

De Apple iPhone 6 Plus heeft een 5.5 inch IPS-beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD, 16:9). Dat zorgt voor een pixeldichtheid van ongeveer 401 ppi; alleen de LG G3 (534 ppi) biedt een nog hogere dichtheid en is in onze vergelijking het enige toestel met een WQHD-beeldscherm. Alle andere concurrenten hebben hetzelfde aantal pixels, maar een groter schermformaat.

De iPhone 6 Plus is onovertroffen als het aankomt op helderheid. We meten een maximum van 519 cd/m² en de distributie ervan is met 90% zeer gelijkmatig. Alleen de HTC One Max (tot 463 cd/m², 95%) heeft een nog gelijkmatiger verdeelde helderheid. Tot slot hebben we geen backlight bleeding waargenomen.

499
cd/m²
514
cd/m²
503
cd/m²
485
cd/m²
519
cd/m²
491
cd/m²
478
cd/m²
507
cd/m²
467
cd/m²
Helderheidsverdeling
Retina HD
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 519 cd/m² Gemiddelde: 495.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Helderheid in Batterij-modus: 519 cd/m²
Contrast: 837:1 (Zwart: 0.62 cd/m²)
ΔE Color 3.67 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 3.78 | 0.64-98 Ø5.8Gamma: 2.42
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
Screen
Brightness middle
519
335
-35%
417
-20%
445
-14%
421
-19%
Brightness
496
342
-31%
395
-20%
450
-9%
399
-20%
Brightness Distribution
90
81
-10%
89
-1%
95
6%
86
-4%
Black Level *
0.62
0.1
84%
0.96
-55%
0.43
31%
0.48
23%
Contrast
837
3350
300%
434
-48%
1035
24%
877
5%
Colorchecker DeltaE2000 *
3.67
6.14
-67%
5.67
-54%
4.89
-33%
3.28
11%
Greyscale DeltaE2000 *
3.78
5.27
-39%
5.66
-50%
4.82
-28%
2.28
40%
Gamma
2.42 91%
2.39 92%
2.53 87%
2.41 91%
2.5 88%
CCT
7327 89%
7559 86%
7741 84%
7140 91%
6936 94%
Color Space (Percent of AdobeRGB 1998)
59

* ... kleiner is beter

De zwartwaarde is met 0.62 cd/m² iets aan de hoge kant, maar de contrast ratio van 837:1 is behoorlijk goed. Toch zijn er concurrenten met LCD-panelen die nog betere resultaten behalen; met name de One Max (SLCD3, 0.43 cd/m², 1,035:1) en Lumia 1520 (IPS, 0.48 cd/m², 877:1) vallen op. De Galaxy Note 3 is op dit gebied dankzij gebruik van OLED-technologie superieur aan elk toestel.

Ook op het gebied van kleurweergave zet de iPhone 6 zeer goede resultaten neer. Hij is binnen onze vergelijking bijvoorbeeld het enige toestel dat het gehele sRGB kleurbereik kan weergeven. De afwijkingen in ColorChecker (dE 3.7) en de grijswaarden (dE 3.8) zijn van een minimaal niveau. De kleurtemperatuur is wel iets aan de koele kant, wat resulteert in een lichte blauwe tint. Tijdens normaal gebruik valt dit echter niet op. Alleen de Lumia 1520 scoort iets beter, omdat de gebruiker de kleurtemperatuur van het beeld zelf in kan stellen. Alles bij elkaar opgeteld heeft Apple de iPhone 6 Plus van een erg goed beeldscherm voorzien.

Grijswaarden (doel kleurbereik: sRGB)
Grijswaarden (doel kleurbereik: sRGB)
Color Management (doel kleurbereik: sRGB)
Color Management (doel kleurbereik: sRGB)
Saturation Sweeps (doel kleurbereik: sRGB)
Saturation Sweeps (doel kleurbereik: sRGB)
ColorChecker (doel kleurbereik: sRGB)
ColorChecker (doel kleurbereik: sRGB)
ColorChecker (doel kleurbereik: Adobe RGB)
ColorChecker (doel kleurbereik: Adobe RGB)

Ook buitenshuis is het IPS-scherm van de iPhone 6 Plus goed af te lezen. Het biedt namelijk de juiste combinatie van een hoog helderheidsniveau en hoge contrast ratio. Reflecties op het glazen oppervlak zijn beperkt, zodat content zelfs in direct zonlicht zichtbaar is.

Gebruik van de iPhone 6 Plus in de schaduw is geen enkel probleem.
Gebruik van de iPhone 6 Plus in de schaduw is geen enkel probleem.
Ook in de zon is het scherm behoorlijk goed afleesbaar.
Ook in de zon is het scherm behoorlijk goed afleesbaar.

Apple gebruikt zogenaamde Dual-Domain pixels in de iPhone 6 Plus. Dat moet het IPS-scherm nog ruimere kijkhoeken geven. Er treden in de praktijk geen problemen op met de beeldkwaliteit, zelfs onder zeer extreme kijkhoeken. Kleuren worden onveranderd weergegeven en we nemen geen afname in helderheid waar. Een goede prestatie van de 6 Plus en van hetzelfde niveau als zijn kleinere broertje.

Kijkhoeken van de Apple iPhone 6 Plus.
Kijkhoeken van de Apple iPhone 6 Plus.

Prestaties

Apple gebruikt de Apple A8 processor, die wordt bijgestaan door een Motion M8 coprocessor, ook in de iPhone 6 Plus. De coprocessor handelt de verwerking van sensor data af. Apple geeft geen specifieke kloksnelheid van de dual-processor op. Geekbench 3 en andere benchmarks laten echter zien dat de processor op 1390 MHz loopt en dat is 40 MHz hoger dan in de iPhone 6. In tegenstelling tot veel speculaties beschikt ook de grotere iPhone over slechts 1 GB werkgeheugen. Grafische berekeningen worden uitgevoerd door de Imagination PowerVR GX6450.

In de benchmarks gaat de 6 Plus nek aan nek met de normale iPhone 6. De per-MHz-prestaties van de processor zijn echt geweldig en laten zien dat met een geoptimaliseerd besturingssysteem een dual-core CPU meer dan voldoende is. In de Geekbench 3 multi-core test kan alleen de Samsung Galaxy S5, ondanks twee keer zoveel cores, op dit moment Apple's CPU bijhouden. Met de Snapdragon 805, die deze maand zijn opwachting maakt in een aantal nieuwe toestellen, verwachten we echter dat daar verandering in komt. Uitsluitend de K1 in de NVIDIA Shield tablet is op dit moment echt sneller, want hij kan al zijn cores benutten. Wat ons opvalt is dat onze 6 Plus soms iets trager is dan de iPhone 6. Dat kan veroorzaakt worden door apps die geen ondersteuning bieden voor de resolutie van het scherm in de 6 Plus. Daardoor moet content geschaald worden en dat kost rekentijd.

Wanneer we de GPU prestaties bekijken zien we een vergelijkbare situatie: de iPhone 6 Plus verslaat zijn concurrenten met gemak. Alleen in de 3DMark Unlimited komen de Galaxy S5Sony Xperia Z2 en de NVIDIA Shield beter uit de bus. De reden hiervoor is betere multi-core ondersteuning en dat zorgt voor betere Physics-scores. Verder is de geïntegreerde GPU helemaal up-to-date. Alleen OpenGL ES 3 wordt niet ondersteund.

Geekbench 3
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
1609 Points ∼33%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
314 Points ∼6% -80%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
637 Points ∼13% -60%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
884 Points ∼18% -45%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
908 Points ∼19% -44%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
914 Points ∼19% -43%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
919 Points ∼19% -43%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
941 Points ∼19% -42%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
941 Points ∼19% -42%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
957 Points ∼20% -41%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1368 Points ∼28% -15%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
1619 Points ∼33% +1%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
1127 Points ∼23% -30%
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
2874 Points ∼4%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
575 Points ∼1% -80%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
1965 Points ∼2% -32%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
2156 Points ∼3% -25%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
2641 Points ∼3% -8%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
2771 Points ∼3% -4%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
2619 Points ∼3% -9%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2323 Points ∼3% -19%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2885 Points ∼4% 0%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
2785 Points ∼3% -3%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
2449 Points ∼3% -15%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
2889 Points ∼4% +1%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
3495 Points ∼4% +22%
Linpack Android / IOS
Single Thread (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
766.2 MFLOPS ∼75%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
40.441 MFLOPS ∼4% -95%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
318.758 MFLOPS ∼31% -58%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
343.579 MFLOPS ∼34% -55%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
232.54 MFLOPS ∼23% -70%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
236.164 MFLOPS ∼23% -69%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
441.228 MFLOPS ∼43% -42%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
438.918 MFLOPS ∼43% -43%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
261 MFLOPS ∼26% -66%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
281.32 MFLOPS ∼28% -63%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
355 MFLOPS ∼35% -54%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
337.474 MFLOPS ∼33% -56%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
518.44 MFLOPS ∼51% -32%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
768.27 MFLOPS ∼75% 0%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
673 MFLOPS ∼66% -12%
Multi Thread (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
1440.81 MFLOPS ∼49%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
64.303 MFLOPS ∼2% -96%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
746.313 MFLOPS ∼25% -48%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
343.517 MFLOPS ∼12% -76%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
930.16 MFLOPS ∼31% -35%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
944.656 MFLOPS ∼32% -34%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
958.028 MFLOPS ∼32% -34%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
986.355 MFLOPS ∼33% -32%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
570 MFLOPS ∼19% -60%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
608.905 MFLOPS ∼21% -58%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
678 MFLOPS ∼23% -53%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
575.654 MFLOPS ∼19% -60%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
931.38 MFLOPS ∼32% -35%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
1439.05 MFLOPS ∼49% 0%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
726 MFLOPS ∼25% -50%
GFXBench 3.0
on screen Manhattan Onscreen OGL (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
30.6 fps ∼8%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
4.6 fps ∼1% -85%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
12.5 fps ∼3% -59%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
7.3 fps ∼2% -76%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
11.7 fps ∼3% -62%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
11.2 fps ∼3% -63%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
29.8 fps ∼8% -3%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
29.8 fps ∼8% -3%
off screen Manhattan Offscreen OGL (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
18.8 fps ∼2%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
3.6 fps ∼0% -81%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
11.6 fps ∼1% -38%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
11.3 fps ∼1% -40%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
11.8 fps ∼1% -37%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
10.5 fps ∼1% -44%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
17.8 fps ∼2% -5%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
31.2 fps ∼3% +66%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
52.4 fps ∼2%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
14 fps ∼0% -73%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
24.4 fps ∼1% -53%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
20 fps ∼1% -62%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
25 fps ∼1% -52%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
22 fps ∼1% -58%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
25 fps ∼1% -52%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
29.1 fps ∼1% -44%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
20.2 fps ∼1% -61%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
27.8 fps ∼1% -47%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
30.2 fps ∼1% -42%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
37 fps ∼1% -29%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
51.9 fps ∼2% -1%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
57 fps ∼2% +9%
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
44.8 fps ∼0%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
14 fps ∼0% -69%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
14.2 fps ∼0% -68%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
15 fps ∼0% -67%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
13 fps ∼0% -71%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
21 fps ∼0% -53%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
24 fps ∼0% -46%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
27.3 fps ∼0% -39%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
26.7 fps ∼0% -40%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
27.7 fps ∼0% -38%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
28.1 fps ∼0% -37%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
25 fps ∼0% -44%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
42.6 fps ∼0% -5%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
66 fps ∼1% +47%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
17873 Points ∼6%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
662 Points ∼0% -96%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
10882 Points ∼4% -39%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
9345 Points ∼3% -48%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
16907 Points ∼6% -5%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
18076 Points ∼6% +1%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
15911 Points ∼6% -11%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
18367 Points ∼6% +3%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
13856 Points ∼5% -22%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
14012 Points ∼5% -22%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
14012 Points ∼5% -22%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
16985 Points ∼6% -5%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
33129 Points ∼12% +85%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
23937 Points ∼4%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
536 Points ∼0% -98%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
10423 Points ∼2% -56%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
9931 Points ∼2% -59%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
17791 Points ∼3% -26%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
20239 Points ∼3% -15%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
17029 Points ∼3% -29%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
19530 Points ∼3% -18%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
15928 Points ∼2% -33%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
17861 Points ∼3% -25%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
17861 Points ∼3% -25%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
22509 Points ∼3% -6%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
39590 Points ∼6% +65%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
9473 Points ∼10%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
3683 Points ∼4% -61%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
12862 Points ∼13% +36%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
7745 Points ∼8% -18%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
14403 Points ∼15% +52%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
13155 Points ∼14% +39%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
12939 Points ∼13% +37%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
15198 Points ∼16% +60%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
9521 Points ∼10% +1%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
7987 Points ∼8% -16%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
7987 Points ∼8% -16%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
9137 Points ∼9% -4%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
21086 Points ∼22% +123%
BaseMark OS II
Overall (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
1299 Points ∼15%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1085 Points ∼13% -16%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
897 Points ∼11% -31%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1080 Points ∼13% -17%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1050 Points ∼12% -19%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
1374 Points ∼16% +6%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
1431 Points ∼17% +10%
System (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
2038 Points ∼12%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1296 Points ∼8% -36%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
943 Points ∼6% -54%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1387 Points ∼8% -32%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1800 Points ∼11% -12%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
2042 Points ∼12% 0%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
1012 Points ∼6% -50%
Graphics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
2389 Points ∼8%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1233 Points ∼4% -48%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1210 Points ∼4% -49%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2530 Points ∼9% +6%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1380 Points ∼5% -42%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
2264 Points ∼8% -5%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), K1, 16 GB iNAND Flash
8065 Points ∼28% +238%

Apple is ongeslagen als het op browser prestaties aankomt en ook de iPhone 6 plus zet op dit gebied dus uitstekende resultaten neer. Internetten gaat zeer vlot en de benchmarks bevestigen onze eigen indruk. Onze 6 Plus domineert de concurrentie en verslaat zelfs de iPhone 6, alhoewel dat het resultaat van de nieuwere iOS versie kan zijn. Alleen Browsermark 2.1 had wat problemen: de test wilde maar niet tot een einde komen, crashte telkens en startte dan weer opnieuw. We hebben dus geen eindresultaat kunnen bepalen.

Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
2613 Points ∼42%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
506 Points ∼8% -81%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
726 Points ∼12% -72%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
822 Points ∼13% -69%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
526 Points ∼8% -80%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
515 Points ∼8% -80%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
828 Points ∼13% -68%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
731 Points ∼12% -72%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
855 Points ∼14% -67%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1097 Points ∼18% -58%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
712 Points ∼11% -73%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
1164 Points ∼19% -55%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1775 Points ∼29% -32%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
2567 Points ∼41% -2%
Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
9328 Points ∼24%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2052 Points ∼5% -78%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
2463 Points ∼6% -74%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
4659 Points ∼12% -50%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1004 Points ∼3% -89%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
4105 Points ∼10% -56%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
3743 Points ∼9% -60%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
4492 Points ∼11% -52%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
5561 Points ∼14% -40%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
9016 Points ∼23% -3%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
4469.8 ms * ∼8%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
18521.8 ms * ∼31% -314%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
13465.9 ms * ∼23% -201%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
7103.9 ms * ∼12% -59%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
11108 ms * ∼19% -149%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
27066.8 ms * ∼46% -506%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
7628.9 ms * ∼13% -71%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
8574.3 ms * ∼14% -92%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
7739.2 ms * ∼13% -73%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
7279.7 ms * ∼12% -63%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
7163 ms * ∼12% -60%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
6302 ms * ∼11% -41%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
8990.4 ms * ∼15% -101%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
5995.9 ms * ∼10% -34%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
4597.1 ms * ∼8% -3%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
347.4 ms * ∼4%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
1345.3 ms * ∼15% -287%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
783.4 ms * ∼9% -126%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
999.2 ms * ∼11% -188%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
534 ms * ∼6% -54%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
545.2 ms * ∼6% -57%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
763.9 ms * ∼8% -120%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
1003 ms * ∼11% -189%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
951.1 ms * ∼10% -174%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
900 ms * ∼10% -159%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
629.3 ms * ∼7% -81%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
408.7 ms * ∼4% -18%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
594.2 ms * ∼7% -71%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
413.1 ms * ∼5% -19%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
340 ms * ∼4% +2%
WebXPRT 2013
Overall Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
604 Points ∼27%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
187 Points ∼8% -69%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
217 Points ∼10% -64%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
260 Points ∼11% -57%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
300 Points ∼13% -50%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
255 Points ∼11% -58%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
269 Points ∼12% -55%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
302 Points ∼13% -50%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
314 Points ∼14% -48%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
313 Points ∼14% -48%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
237 Points ∼10% -61%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
271 Points ∼12% -55%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
503 Points ∼22% -17%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
503 Points ∼22% -17%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
570 Points ∼25% -6%
Photo Effects (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
904.7 ms * ∼10%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2100.1 ms * ∼24% -132%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
1396.5 ms * ∼16% -54%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
2018.2 ms * ∼23% -123%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1004 ms * ∼11% -11%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1767.1 ms * ∼20% -95%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
100.11 ms * ∼1% +89%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
1312.3 ms * ∼15% -45%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1202 ms * ∼13% -33%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1106.7 ms * ∼12% -22%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2568.9 ms * ∼29% -184%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
948.6 ms * ∼11% -5%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
894.1 ms * ∼10% +1%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
894.1 ms * ∼10% +1%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
964.5 ms * ∼11% -7%
Face Detection (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
1463.2 ms * ∼12%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2786.6 ms * ∼23% -90%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
2894 ms * ∼24% -98%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
2224.3 ms * ∼18% -52%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
2515 ms * ∼21% -72%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
2206.4 ms * ∼18% -51%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
1207.83 ms * ∼10% +17%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
1934.9 ms * ∼16% -32%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2277 ms * ∼19% -56%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1785 ms * ∼15% -22%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
2774.4 ms * ∼23% -90%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
4534 ms * ∼37% -210%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1861.1 ms * ∼15% -27%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1861.1 ms * ∼15% -27%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
1685.3 ms * ∼14% -15%
Stocks Dashboard (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
338 ms * ∼9%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
2167.4 ms * ∼58% -541%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
1405.6 ms * ∼38% -316%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
1299.8 ms * ∼35% -285%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1189 ms * ∼32% -252%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1172.9 ms * ∼31% -247%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
111.65 ms * ∼3% +67%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
1142.6 ms * ∼31% -238%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1183 ms * ∼32% -250%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1078.1 ms * ∼29% -219%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1016.7 ms * ∼27% -201%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
952 ms * ∼25% -182%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
447.3 ms * ∼12% -32%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
447.3 ms * ∼12% -32%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
348 ms * ∼9% -3%
Offline Notes (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
499 ms * ∼10%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
1908.8 ms * ∼40% -283%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
2370.4 ms * ∼49% -375%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
1108.6 ms * ∼23% -122%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1226 ms * ∼26% -146%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1542.4 ms * ∼32% -209%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
174.51 ms * ∼4% +65%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
1241.7 ms * ∼26% -149%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1227 ms * ∼26% -146%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1124.3 ms * ∼23% -125%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
1313 ms * ∼27% -163%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
1355.3 ms * ∼28% -172%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
623.9 ms * ∼13% -25%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
623.9 ms * ∼13% -25%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
499.1 ms * ∼10% -0%

* ... kleiner is beter

De Apple iPhone 6 Plus is verkrijgbaar met drie geheugen configuraties: 16, 64 en 128 GB. Het opslaggeheugen kan niet worden uitgebreid en alleen met cloud-opslag worden aangevuld. Alle gebruikers krijgen gratis 5 GB iCloud-opslag. Het door ons geteste model is de 64 GB versie. In de praktijk komt dat neer op 59.6 GB en blijft er 55 GB voor de gebruiker over. De andere 5 GB zijn nodig voor het besturingssysteem en de standaard geïnstalleerde apps. Een kleine rekensom leert ons dat je bij de 16 en 128 GB modellen dus respectievelijk 10 en 114 GB vrije ruimte hebt.

In vergelijking met de Android concurrentie presteert het opslaggeheugen goed. Alleen de Note 3 heeft in Passmark een duidelijke voorsprong. In Basemark OS II zet Nokia's Lumia 930 de beste score neer.

PassMark PerformanceTest Mobile V1 - Disk Tests (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
23184 Points ∼12%
LG Optimus G Pro Lite Dual D686
SGX531, MT6577, 8 GB SSD
4388 Points ∼2% -81%
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
7054 Points ∼4% -70%
Sony Xperia Z Ultra
Adreno 330, 800 MSM8974, 16 GB SSD
24207 Points ∼12% +4%
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
26005 Points ∼13% +12%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
16759 Points ∼8% -28%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
16851 Points ∼8% -27%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
17200 Points ∼9% -26%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
21616 Points ∼11% -7%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
24715 Points ∼12% +7%
Samsung Galaxy Note 3 Neo N7505
Mali-T624, 5260 Hexa, 16 GB eMMC Flash
12300 Points ∼6% -47%
BaseMark OS II - Memory (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
536 Points ∼6%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1500 Points ∼17% +180%
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1002 Points ∼11% +87%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
610 Points ∼7% +14%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
450 Points ∼5% -16%
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
709 Points ∼8% +32%

Gaming Performance

De enorme rekenkracht van de Imagination PowerVR GX6450 GPU in de iPhone 6 Plus is meer dan genoeg voor elke game in de Apple App Store. Apple introduceert in iOS zijn eigen graphics interface genaamd metal. De App Store heeft een aparte sectie voor titels die deze nieuwe interface ondersteunen. De promo-titel Vain Glory is nog niet beschikbaar, maar moet in oktober uitkomen. Deze game ziet er in elk geval zeer veelbelovend uit.

Het touchscreen en de sensoren werken goed en zorgen voor een prettige gaming-ervaring op de iPhone 6 Plus. Die is sowieso door zijn grote scherm al een goede keuze voor gaming.

Defenders
Defenders
Asphalt OverDrive
Asphalt OverDrive
Fifa 15: Ultimate Team
Fifa 15: Ultimate Team

Emissies

Constante prestaties in de batterijtest van GFXBench 3.0.
Constante prestaties in de batterijtest van GFXBench 3.0.

Temperatuur

Tijdens inactiviteit meten we een maximale temperatuur van 36.4 °C. Dat is behoorlijk hoog in vergelijking met de concurrenten, waarbij de temperatuur doorgaans rond de 30 °C ligt. Alleen de LG G3 (tot 39 °C) wordt in dit scenario nog warmer.

We laten de Relative Benchmark voor meer dan een uur lopen om de temperaturen onder continue belasting te meten. Het toestel bereikt een maximumtemperatuur van 41.7 °C; best wel warm, maar niet alarmerend. De koelste concurrent is de HTC One Max (tot 35.5 °C), terwijl de Lumia 1520 (tot 49 °C) een stuk warmer wordt. De grotere afmetingen van de 6 Plus zorgen voor een meer gelijkmatige warmteverdeling dan bij de iPhone 6 (tot 43.6 °C)

Het is altijd interessant om te zien of de processor en GPU tijdens continue belasting op volle kracht blijven werken. We controleren dit gedrag met de GFXBench 3.0 batterijtest, waarin de T-REX Onscreen test dertig keer uitgevoerd om een score te bepalen. De tool meet niet alleen het energieverbruik, maar ook de frame rates. Het resultaat is overtuigend: de prestaties van de iPhone 6 Plus blijven tijdens de gehele benchmark constant.

Max. Belasting
 41.7 °C39.9 °C35.4 °C 
 41.6 °C39.3 °C35 °C 
 38.3 °C37 °C34.4 °C 
Maximum: 41.7 °C
Gemiddelde: 38.1 °C
35.1 °C38.7 °C40 °C
35.4 °C37.8 °C39.7 °C
35.7 °C37.6 °C37.6 °C
Maximum: 40 °C
Gemiddelde: 37.5 °C
Stroomadapter (max.)  49.7 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 38.1 °C / 101 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(±) The maximum temperature on the upper side is 41.7 °C / 107 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(±) The bottom heats up to a maximum of 40 °C / 104 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 32.4 °C / 90 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

De meegeleverde EarPods zijn kwalitatief goed.
De meegeleverde EarPods zijn kwalitatief goed.

De mono luidspreker van de iPhone 6 Plus zit aan de onderzijde en is iets breder dan die van de iPhone 6. Midden tonen en bas zijn hoorbaar, maar de laatste is niet voelbaar. Hoge tonen klinken echter enigszins gedempt en wanneer je het volume hoger zet neemt de geluidskwaliteit snel af. Het geluid klinkt schel, overgemoduleerd en licht vervormd.

De geluidskwaliteit via de meegeleverde headset is best goed, maar de bas is iets te overheersend. Apple's EarPods behoren tot de kwalitatief betere accessoires op de markt, maar ze zijn niet goed genoeg voor echte muziekliefhebbers.

Energie

Energieverbruik

Tijdens inactiviteit kunnen we het energieverbruik van het beeldscherm in de iPhone 6 Plus vergelijken. Op het maximale helderheidsniveau meten we een behoorlijk hoge waarde van 2.5 Watt. Het meest zuinige toestel is de Note 3 met zijn OLED-paneel (tot 1.4 Watt). Alleen de high-res LG G3 (tot 2.3 Watt) heeft een vergelijkbaar verbruiksniveau.

We simuleren maximale belasting met de Relative benchmark en meten een verbruik van tot 5.8 Watt. Dat is niet erg hoog als je bedenkt hoe krachtig de SoC is. LG's G3 heeft het hoogste verbruik (tot 9.1 Watt), maar ook de Note 3 (tot 6.5 Watt) en Lumia 1520 (tot 6.8 Watts) verbruiken meer. De Snapdragon 600 in de One Max (tot 5.3 Watts) blijkt het zuinigst, maar is veel minder krachtig.

Apple levert de iPhone 6 Plus met dezelfde oplader (5 Watt, 5 Volt, 1 Amp) als de iPhone 6. Deze was al erg zwak voor de normale iPhone 6, dus de situatie is nu nog beroerder. We hadden graag een oplader als van de iPad (12 Watt) gewild, zodat de laadtijd korter is. Nu duurt het meer dan vier uur voordat de batterij volledig is opgeladen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.5 / 2.1 / 2.5 Watt
Belasting midlight 3.5 / 5.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Battery Runtime

De batterijcapaciteit (2915 mAh, 11.1 Wh) van de Apple iPhone 6 Plus is veel hoger dan die van de iPhone 6. Zoals verwacht is de batterijduur dan ook een stuk langer. We meten de maximale batterijduur bij een minimaal helderheidsniveau en met uitgeschakelde communicatiemodules; alleen de WLAN verbinding is actief en een browser script simuleert het lezen van een boek. De batterijduur bedraagt bijna een hele dag, wat een zeer goed resultaat is. Het andere extreme scenario is er een waarin alle communicatiemodules ingeschakeld zijn en het helderheidsniveau op maximaal staat ingesteld. De Relative benchmark moet de batterij vervolgens zo snel mogelijk leegslurpen. Na iets meer dan drie uur schakelt de iPhone 6 Plus uit. Andere toestellen houden het langer uit.

We zijn verrast door het feit dat de batterijduur in onze WLAN test met aangepast helderheidsniveau (150 cd/m²) langer is dan de batterijduur bij videoweergave. Het is doorgaans namelijk andersom, maar een tweede video test geeft toch echt hetzelfde resultaat . Desalniettemin zijn beiden prima resultaten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
23h 56min
Surfen met WLAN
12h 57min
Big Buck Bunny H.264 1080p
11h 15min
Belast (maximale helderheid)
3h 19min
Apple iPhone 6 Plus
PowerVR GX6450, A8, 64 GB eMMC Flash
HTC One Max
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
Samsung Galaxy Note 3 SM-N9005
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB SSD
Nokia Lumia 1520
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
Batterijduur
23%
32%
1%
-35%
Reader / Idle
1436
1543
7%
2196
53%
1455
1%
852
-41%
H.264
675
873
29%
273
-60%
WiFi
777
844
9%
1081
39%
582
-25%
452
-42%
Load
199
303
52%
209
5%
194
-3%
207
4%

Samenvatting

Getest: Apple iPhone 6 Plus.
Getest: Apple iPhone 6 Plus.

Hij is ongebruikelijk groot, maar wel een iPhone. We missen de bekende perfectie van Apple in de behuizing van de iPhone 6. De matige stevigheid van de behuizing is slechts één probleem. Je zou de behuizing van een apparaat dat wel €1000 kan kosten niet moeten kunnen buigen. Het lijkt of Apple's quality control afdeling steken heeft laten vallen, dus we kennen geen punten toe in de sectie Stevigheid van de beoordeling voor de behuizing. Als je je smartphone in je broekzak draagt ben je beter af met een LG G Flex.

Versie 8.0.2 van iOS is nog steeds niet helemaal perfect, want veel problemen zijn nog niet verholpen, apps functioneren niet zoals ze moeten en nieuwe problemen, zoals verwijdering van iCloud data, steken de kop op. Het lopende probleem met Bluetooth handsfree kits zal een probleem zijn als je vaak op de weg zit. Ook de optische beeldstabilisator kan in combinatie met een statief voor problemen zorgen. Het gebruik van de iPhone 6 met één hand is bijna onmogelijk. Veel concurrenten bieden een betere oplossing hiervoor, maar Apple kan geen gemakkelijke bediening garanderen. Al deze punten leiden tot nog een punt aftrek, want noch het concept, noch de software lijken erg verfijnd.

Niettemin levert Apple op veel punten wel goed werk af. Zo is het beeldscherm echt goed en is het een van de betere schermen die je op dit moment kunt krijgen. De nieuwe A8 SoC en PowerVR GX6450 zijn zeer snel en leren krachtige prestaties. De iPhone 6 Plus zet in de meeste scenario's ook een zeer goede batterijduur neer. Tot slot is de GPS module een van de beste die op dit moment in een smartphone te krijgen is.

We raden het toestel aan als je een speciale behuizing voor de smartphone gaat kopen, geen statief denkt te gaan gebruiken, geen Bluetooth handsfree kit hebt en veel geduld hebt om te wachten tot Apple alle problemen met iOS 8 heeft opgelost. In het andere geval: er zijn veel alternatieven beschikbaar die ook nog eens minder duur zijn.

Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Laptops - 1262 articles published on Notebookcheck since 2013
Please share our article, every link counts!
Getest: Apple iPhone 6 Plus.
Getest: Apple iPhone 6 Plus.

Specificaties

Apple iPhone 6 Plus (iPhone Serie)
Processor
Apple A8 2 x 1.39 GHz, Cyclone 2, 20 nm, 64-Bit
Grafische kaart
PowerVR GX6450, Core: 450 MHz, 4 Cluster, 20 nm
Geheugen
1024 MB 
, LPDDR3-1333
Beeldscherm
5.50 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, capacitief touchscreen, 10 multitouch punten, Retina HD, IPS, onbreekbaar glas, vetafstotend oppervlak met weinig reflecties, glimmend: ja
Opslag
64 GB eMMC Flash, 64 GB 
, 54.6 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: headset jack, Sensoren: Touch ID, lichtsensor, nabijheidssensor, accelerometer, 3-assen gyroscoop, barometer, Secure NFC, Lightning-Port, A-GPS, Glonass
Netwerkmogelijkheden
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.0 LE, GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800 and 1900 MHz), HSPA+ (850, 900, 1700, 1900 and 2100 MHz), LTE Cat. 4 (700, 800, 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100 and 2600 MHz (alle FDD-LTE) en ook 1900, 2300, 2500 and 2600 MHz (TDD-LTE))
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 7.1 x 158.1 x 77.8
Batterij
11 Wh Lithium-Polymer, 3.82 Volt, 2915 mAh, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 24 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 384 h
Besturingssysteem
Apple iOS 8
Camera
Webcam: 1.2 MP (diafragma f/2.2, HDR, gezichtsherkenning), Primaire camera: 8 MP (OIS, autofocus, HDR, True Tone flitser, videos tot 240 fps)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: een mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Apple EarPods, Lightning kabel, modulaire oplader, sticker, Apple Pay, iCloud, iBooks, Siri, Passbook, 12 Maanden Garantie
Gewicht
172 g, Voeding: 45 g
Prijs
899 Euro

 

De iPhone 6 Plus is met 5.5 inch behoorlijk groot.
De iPhone 6 Plus is met 5.5 inch behoorlijk groot.
Het beeldscherm heeft 1920 x 1080 pixels.
Het beeldscherm heeft 1920 x 1080 pixels.
Helderheidsdistributie, helderheidsniveau en contrast zijn erg goed.
Helderheidsdistributie, helderheidsniveau en contrast zijn erg goed.
De webcam is slechts een 1.2 MP sensor.
De webcam is slechts een 1.2 MP sensor.
Naden zijn perfect afgewerkt.
Naden zijn perfect afgewerkt.
Touch ID is beschikbaar.
Touch ID is beschikbaar.
De fabrikant maakt veel gebruik van aluminium.
De fabrikant maakt veel gebruik van aluminium.
De camera heeft een optische beeldstabilisator.
De camera heeft een optische beeldstabilisator.
Alle drie de iPhones hebben een 8 MP camera.
Alle drie de iPhones hebben een 8 MP camera.
De oplader is veel te zwak.
De oplader is veel te zwak.
De reus onder de iPhones.
De reus onder de iPhones.
Van links naar rechts: iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus.
Van links naar rechts: iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus.
Home screen
Home screen
Geekbench 3
Geekbench 3
Geekbench 3
Geekbench 3
GFXBench 3.0
GFXBench 3.0
3DMark
3DMark
Basemark OS II
Basemark OS II
AnTuTu v5.0.1
AnTuTu v5.0.1
Sunspider 1.0.2
Sunspider 1.0.2
Peacekeeper
Peacekeeper
Google Octane 2.0
Google Octane 2.0
Mozilla Kraken 1.1
Mozilla Kraken 1.1

Vergelijkbare smartphones

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Apple iPhone 6 Smartphone
PowerVR GX6450, A8, 4.70", 0.129 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Apple iPhone 12 Pro Max Smartphone Review - Grote High-End Apple Telefoon
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 6.70", 0.228 kg
Apple iPhone 12 mini Review - Kleine smartphone met klein display
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 5.40", 0.133 kg
Apple iPhone 12 Smartphone Review - Apple telefoon met 5G
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 6.10", 0.162 kg
Apple iPhone 12 Pro Review - Krachtige Smartphone met Retro Styling
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 6.10", 0.189 kg
Kort testrapport Apple iPhone SE 2020: kleine telefoon met een snelkloppend hart
A13 Bionic GPU, Apple A-Series A13 Bionic, 4.70", 0.148 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Geweldig beeldscherm
+Zeer goede batterijduur
+Goede GPS module
+Uitstekende prestaties
+Camera is oké
+Zeer goede gesprekskwaliteit
+Goede headset
 

Contra

-NFC uitsluitend voor Apple Pay
-Lastig met een hand te gebruiken
-Flitser overbelicht foto's
-Niet uitbreidbaar geheugen
-Geen LTE Cat. 6
-Te zwakke oplader
-Prijs
-Behuizing is niet heel stevig
-OIS maakt het lastig om de iPhone op een statief te gebruiken

In het kort

Wat we goed vonden

The display, the fast performance and the great GPS module collect a lot of points.

Het beeldscherm, de krachtige prestaties en de uitstekende GPS module.

Wat we misten

Meer stabiliteit! Voor de behuizing, beeldstabilisator en de software.

Wat verraste ons

Apple slaagt er niet in om gemakkelijk bediening voor een-handig gebruik te implementeren.

De concurrentie

Onder andere de Samsung Galaxy S5, Note 3 en de Note 3 Neo, HTC One M8, HTC One Max, Sony Xperia Z3, LG G3, LG G Flex, Huawei Ascend Mate 7, Nokia Lumia 930 en 1520.

Beoordeling

Apple iPhone 6 Plus - 02-10-2014 v4(old)
Daniel Schmidt

Behuizing
76%
Toetsenbord
67 / 75 → 89%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
46 / 60 → 77%
Gewicht
90%
Batterij
94%
Beeldscherm
88%
Gaming-performance
67 / 63 → 100%
Applicatie-performance
57 / 70 → 81%
Temperatuur
86%
Luidheid
100%
Audio
71 / 91 → 78%
Camera
74%
Extra punten
-2%
Gemiddelde
72%
84%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple iPhone 6 Plus Smartphone
Daniel Schmidt, 2014-10-18 (Update: 2018-05-15)