Notebookcheck

Testrapport Apple iPhone 6 Smartphone

Tricky refresh. Elk jaar presenteren ze in Californië een nieuwe iPhone. Het nieuwste model heeft een mooie design upgrade gekregen en het scherm is 0.7 inch groter geworden. Wat prestaties betreft maakt de smartphone Apple's beloftes helemaal waar: hij is behoorlijk snel. Onze indruk wordt echter beïnvloed door iOS 8, dat nog niet helemaal geperfectioneerd lijkt te zijn. Dit uit zich in het wegvallen van de Wi-Fi verbinding en een kortere batterijduur.
Daniel Schmidt, Tanja Hinum (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Engelse artikel vind je hier.

Met de hype rond de nieuwe iPhone werden we al geconfronteerd toen we het toestel ophaalden in de Apple Store te Oberhausen, aangezien we ons testexemplaar ook zelf moesten kopen. In plaats van gewoon de winkel in te lopen werden we verwezen naar een rij voor klanten met reservering. De stormloop was duidelijk te groot voor de Apple Store. De rij voor de winkel zelf was nog redelijk, maar wij werden samen met een stuk of honderd andere Apple fans verder naar buiten geloodst. Uiteindelijk hebben we twee uur gewacht voordat we het toestel in onze handen hadden. Dat ondanks onze reservering en afgesproken afhaaltijd. Sommige mensen stonden al sinds de avond ervoor in de rij om een van de smartphones te kunnen bemachtigen. Daar zullen ook veel klanten uit naburige landen bij zijn geweest, want de iPhone 6 wordt daar later uitgebracht.

Het meest opvallende aan de iPhone 6 is het vernieuwde design en het significant grotere 4.7 inch beeldscherm. In het toestel zit een nieuwe dual-core processor die wordt bijgestaan door 1 GB RAM. De camera is net ietsje beter geworden. Voor het opslaggeheugen is er keuze uit 16, 64 en 128 GB. Voor het model met 16 GB betaal je €699 en elke geheugen upgrade kost €100 extra. Voor de high-end uitvoering, die wij hebben getest, tel je uiteindelijk dus het flinke bedrag van €899 neer. Zoals je kunt zien is er aan de lijst van features weinig veranderd. Wel is er eindelijk een NFC chip aan boord en ac-WLAN wordt nu ondersteund. 

De concurrenten hoeft zich echter niet te verschuilen achter het design icoon uit Cupertino en dat kunnen ze door hun grotere beeldschermen ook helemaal niet. Samsung's Galaxy S5 (5.1 inch, verkrijgbaar vanaf €435) is de huidige maatstaf, maar HTC's One M8 (5.0 inch, vanaf €470), LG's G3 (5.5 inch, vanaf €420) of de Xperia modellen Z2 (5.2 inch, vanaf €420) en Z1 Compact (4.3 inch, vanaf €340) van Sony zijn ook sterke Android concurrenten. High-end smartphones met Windows Phone zijn redelijk zeldzaam. Er zijn wel de Nokia Lumia 930 (5 inch, vanaf €399) en HTC One M8 met Windows, maar die zijn nog niet overal beschikbaar. Houd je van nog grotere telefoons, dan kun je ook kiezen voor de Apple iPhone 6 Plus (5.5 inch).

Behuizing

De iPhone 6 is groter dan zijn voorganger.
De iPhone 6 is groter dan zijn voorganger.
Geen kritiek op de overgangen tussen verschillende materialen.
Geen kritiek op de overgangen tussen verschillende materialen.
Van bovenaf: iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus.
Van bovenaf: iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Apple houdt vast aan het gebruik van hoogwaardige materialen als aluminium en glas. Door het grotere scherm is de smartphone groter, maar met 6.9 millimeter is hij tegelijk dunner dan zijn voorganger, de iPhone 5s (112 gram, 7.6 millimeter). Houdt wel in het achterhoofd dat de camera lens niet in de behuizing ligt verzonken en dus ongeveer 1 millimeter uitsteekt. Reken je de lens mee, dan is de iPhone 6 dus in feite iets dikker.

Het design zelf is flink onderhanden genomen: de behuizing is een stuk ronder en ligt erg comfortabel in de hand. De overgang tussen het afgeronde, krasbestendige glas en de aluminium body is nauwelijks zicht- of voelbaar. De behuizing voelt ook een stuk dunner en lichter dan die van de iPhone 5s. Die ziet er in een directe vergelijking zelfs wat log uit, alhoewel hij in feite lichter is. Pas als je beide toestellen in je handen houdt voel je dat het nieuwe model inderdaad iets zwaarder is. Hij weegt 17 gram meer en heeft een totaalgewicht van 129 gram.

De bouwkwaliteit is geweldig en eigenlijk ongeëvenaard. De iPhone 6 maakt een stevige indruk, is bestand tegen torderen en is ongevoelig voor uitgeoefende kracht. We konden geen krakende geluiden horen of vervorming van het beeld veroorzaken. Op dit vlak hebben we absoluut geen reden voor kritiek: geweldig.

De batterij is wederom ingebouwd en kan alleen worden vervangen door een geautoriseerde service partner. Onze collega's van iFixit hebben Apple's nieuwste product wel al uit elkaar gehaald en geven hem een goede beoordeling voor onderhoudbaarheid. Ze prijzen zelfs in het bijzonder de goede bereikbaarheid van de batterij.

De iPhone 6 krijgt 7 van 10 punten voor onderhoudbaarheid (bron: http://www.iFixit.com).
De iPhone 6 krijgt 7 van 10 punten voor onderhoudbaarheid (bron: http://www.iFixit.com).
De batterij is gemakkelijk bereikbaar (bron: http://www.iFixit.com).
De batterij is gemakkelijk bereikbaar (bron: http://www.iFixit.com).
Een volledig uit elkaar gehaalde iPhone 6 (bron: http://www.iFixit.com).
Een volledig uit elkaar gehaalde iPhone 6 (bron: http://www.iFixit.com).
146.36 mm 70.6 mm 9.35 mm 160 g146.3 mm 74.6 mm 8.95 mm 149 g146.8 mm 73.3 mm 8.2 mm 163 g142 mm 72.5 mm 8.1 mm 145 g137 mm 71 mm 9.8 mm 170 g139.8 mm 68.8 mm 6.5 mm 124 g138.1 mm 67 mm 6.9 mm 129 g123.8 mm 58.6 mm 7.6 mm 112 g

Connectiviteit

De connectiviteit van de Apple iPhone 6 is praktisch identiek aan die van zijn voorganger. De enige fysieke connector is de Lightning poort, waarmee het toestel wordt opgeladen of op een computer wordt aangesloten. Je kunt ook wat geld uitgeven aan passende adapters voor video weergave via HDMI of VGA, of om de poort te gebruiken als kaartlezer.

Het is nog altijd niet mogelijk om het opslaggeheugen door middel van een microSD-kaart uit te breiden. Draadloze overdracht van mediabestanden is alleen mogelijk via AirPlay.

Geen poorten aan de bovenzijde.
Geen poorten aan de bovenzijde.
Linkerzijde: vergrendelingsknop, volumeknop.
Linkerzijde: vergrendelingsknop, volumeknop.
Onderzijde: stereo jack, microfoon, Lightning, luidspreker
Onderzijde: stereo jack, microfoon, Lightning, luidspreker
Rechterzijde: Nano-sim, aan/uit-knop.
Rechterzijde: Nano-sim, aan/uit-knop.

Software

De Apple iPhone 6 wordt geleverd met het nieuwe iOS 8. Apple claimt dat het om de grootste update tot nu toe gaat, maar het aantal echt grote nieuwe features is beperkt. In plaats daarvan zijn er veel kleine details in het besturingssysteem veranderd en is de bediening op een aantal punten verbeterd. De Message app is bijvoorbeeld verbeterd, zodat je nu met een simpele tap geluidsopnames, foto's en video's kunt versturen. Het bewerken van foto's in de Pictures app gaat nu sneller en gemakkelijker en je kunt third-party apps integreren. Ook zoeken naar foto's behoort tot de mogelijkheden. De nieuwe Heath app verzamelt informatie over je gezondheid en stelt je in staat om deze op een centrale plek te beheren. Third-party apps kunnen hiervoor ook data aanleveren. Nieuw is de optie om een noodpagina te maken met daarop de meest belangrijke informatie over jezelf. Deze pagina is via het lock screen toegankelijk zonder dat het toestel ontgrendeld hoeft te worden.

De Health app is nieuw.
De Health app is nieuw.
Deze kan veel data verzamelen.
Deze kan veel data verzamelen.
De noodpagina geeft een samenvatting met belangrijke informatie over de gebruiker...
De noodpagina geeft een samenvatting met belangrijke informatie over de gebruiker...
...en is ook toegankelijk via het home screen.
...en is ook toegankelijk via het home screen.

Een van de meest opvallende veranderingen is de extra rij met lijst van geopende apps. Boven de apps kun je nu je favoriete en laatst gebruikte contacten vinden. Tappen op een contact opent een split menu vanuit waar je kunt bellen of de berichtgeschiedenis kunt bekijken. Ook de Mail app heeft een update ondergaan. Het is nu gemakkelijker om mails te markeren en verwijderen via een menu dat verschijnt wanneer je swipet vanuit de rechter rand van het scherm.

De feature Continuity is waarschijnlijk de grootste innovatie in iOS 8, maar de functionaliteit is nog beperkt. Het moet het gebruik van apps op verschillende apparaten als het ware gaan synchroniseren. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen aan een iMessage op je iPhone en deze afmaken op je Mac. Dit moet gaan werken voor mails, SMS en documenten. Op het moment is deze feature nog niet beschikbaar, want hij wordt pas geïntroduceerd in het nieuwe Mac OS X 10.10. Het is nu ook mogelijk om WLAN telefoongesprekken met een iPad of andere iPhone aan te nemen. Beide features werken alleen met Apple producten, dus als je alleen een iPhone of iPad hebt kun je hier niets mee.

Een erg handige feature is de mogelijkheid aankopen uit de App Store, iTunes of iBooks te delen met zes andere familieleden, zonder dat dit extra geld kost. Het is ook mogelijk om één creditcard voor meerdere familieleden te gebruiken.

Dit is slechts een aantal van de nieuwe features in iOS 8, maar waarschijnlijk zijn ze het meest opvallend voor iPhone gebruikers. We moeten toegeven dat er zeker een aantal leuke nieuwe functies bij zit, maar van compleet nieuwe software hadden we eigenlijk meer verwacht. Het lijkt erop dat er hier en daar ook nog wel wat verbeterd moet worden. Zo treden er af en toe, met name na het afsluiten van wat zwaardere apps, haperingen op. Ook crasht de benchmark Browsermark 2.1 telkens in Safari en wordt hij herstart zonder dat hier een einde aan komt. Na een aantal pogingen slaagden we er gelukkig toch in om een resultaat uit de benchmark te krijgen. De populaire AnTuTu benchmark werkt ook niet zo goed onder iOS; hij was volledig afgesloten tijdens de test. Andere apps, zoals als Dropbox of Outbank, werken ook niet zoals het hoort, of crashen direct na het opstarten. Het is duidelijk dat veel apps nog geoptimaliseerd worden voor gebruik onder het nieuwe iOS 8.

iOS 8 is op visueel vlak niet veel veranderd.
iOS 8 is op visueel vlak niet veel veranderd.
Het is nu gemakkelijker om mails te beheren.
Het is nu gemakkelijker om mails te beheren.
Een overzicht van zowel actieve apps als contacten.
Een overzicht van zowel actieve apps als contacten.
Tap erop om te bellen of om de gespreksgeschiedenis te zien.
Tap erop om te bellen of om de gespreksgeschiedenis te zien.

Apple Pay

Apple introduceert tegelijk met de nieuwe iPhone modellen ook zijn eigen betaalservice, Apple Pay. Het stelt elke gebruiker van een nieuwe iPhone 6 of iPhone 6 plus in staat om via NFC af te rekenen. De benodigde data wordt opgevraagd via het Apple ID of iTunes account. Als er al een creditcard of andere betaalservice gekoppeld is aan het iTunes account, dan hoeft Apple Pay zelfs niet ingesteld te worden. Dat betekent dat er ongeveer 800 miljoen potentiële gebruikers zijn, alhoewel het aantal nu nog beperkt is tot gebruikers van de nieuwe iPhone. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van concurrent Google, die hun betaaldienst Wallet nog altijd niet echt van de grond heeft gekregen. Apple werkt overigens ook nauw samen met creditcardmaatschappijen.

De geïntegreerde NFC chip van de iPhone heeft zijn eigen beveligingselement, waarop de meest belangrijke data versleuteld worden opgeslagen. Sommige concurrenten slaan deze data op de simkaart op, maar dat is bij de iPhone dus niet nodig. Andere fabrikanten gebruiken overigens ook zo'n beveiligde NFC chip, maar doorgaans kunnen ze niet de corresponderende software leveren en de samenwerking met creditcardmaatschappijen is er niet. Microsoft zou overigens aan een vergelijkbare service werken.

We konden Apple Pay niet uittesten, want de service wordt pas in oktober door middel van een update geactiveerd en in eerste instantie is het beperkt tot de Verenigde Staten. In Europa zit de financiële markt ingewikkelder in elkaar, maar Apple is wel al bezig te onderhandelen met creditcardmaatschappijen. Apple belooft dus dat de service ook hier snel beschikbaar zal zijn. Door de mogelijkheid om met Apple Pay gemakkelijk online en offline betalen te doen, zou dit wel eens de doorbraak voor mobiele betalingen kunnen zijn. De grote vraag is of gebruikers er klaar voor zijn.

Communicatie en GPS

De Apple iPhone 6 heeft een Murata 339S0228 WLAN module met ondersteuning voor de IEEE-802.11 standaarden a/b/g/n en ac. Dat betekent dat je met een Apple smartphone eindelijk gebruik kunt maken van de nieuwste standaard. De dual-band module heeft een goed bereik en de ping-tijd van ongeveer 10 ms in de directe omgeving van de router (Fritz!Box 6360, 2.4 GHz network) en de signaalkwaliteit zijn zeer goed. Zelfs op een afstand van zo'n 20 meter en met twee muren ertussen geeft de indicator op de iPhone slechts een balkje signaalverlies aan en stijgt de gemiddelde ping-tijd slechts tot 14 ms. Een korte vertraging is merkbaar wanneer je in Safari een website opent, maar het laden gaat nog altijd erg snel. We hadden ook geen probleem met het streamen van een HD video via Netflix. Wel viel ons op dat de WLAN verbinding af en toe wordt verbroken en het toestel moet worden herstart om de verbinding te herstellen.

De mobiele internetverbinding is ook sneller geworden. Zowel HSPA+, met een maximale snelheid van 42 Mbps, als LTE Cat. 4 worden namelijk ondersteund. Via de snelle verbinding download je met maximaal 150 Mbps en upload gaat met maximaal 50 Mbps. Een groot voordeel is het grote frequentiebereik, zodat je op de meeste plekken ter wereld wel verbinding moet kunnen maken. Daarmee voldoet Apple aan de huidige standaard, maar snelheidsfreaks zullen een beetje teleurgesteld zijn door het ontbreken van ondersteuning voor LTE Cat 6, dat later dit jaar in Europa wordt uitgerold. De Deutsche Telekom, bijvoorbeeld, wil LTE met snelheden tot 300 Mbps in het derde kwartaal van 2014 beschikbaar maken. De aankomende high-end smartphones met een Qualcomm Snapdragon 805 of HiSilicon Kirin 925 SoC zullen deze nieuwe standaard wel ondersteunen.

Streamen via Bluetooth gaat zonder problemen.
Streamen via Bluetooth gaat zonder problemen.

Bluetooth 4.0 LE ondersteuning is nu ook beschikbaar, maar opnieuw is dit niet de laatste versie van de technologie. We verwachten de eerste apparaten met Bluetooth 4.1 volgende maand. Een groot nadeel is het niet, maar de nieuwste standaard kent wel veel verbeteringen. Zo is de storingsgevoeligheid voor nabije LTE 2.6 GHz LTE frequenties een stuk verlaagd. Verder kunnen nu meerdere apparaten bestanden met elkaar delen, wat uiteraard meer flexibiliteit biedt. Zeker in combinatie met gadgets als smart wachtes of hartslagsensors. De Bluetooth van de iPhone 6 werkt verder zonder problemen. Het geluid van online HD video's wordt zonder vervorming naar een externe luidspreker gestreamed. Op het internet zijn wel verhalen te vinden over problemen met handsfree carkits in Volkswagens en BMW's. We hebben het zelf ook getest in een recente Skoda Superb en kunnen de verhalen bevestigen. Het was geen probleem om een lopend telefoongesprek voort te zetten via de carkit, maar daarna konden we de smartphone niet via knoppen in de auto bedienen. Een telefoongesprek starten als het toestel al is gekoppeld werkt ook niet. Apple zal dit probleem op moeten lossen.

Alhoewel de iPhone 6 een NFC module heeft, kan deze op dit moment uitsluitend voor de aankomende Apple Pay dienst worden gebruikt. Gemakkelijk verbinding maken met apparaten, data-overdracht en het gebruiken van smart tags behoren dus niet tot de mogelijkheden.

GPS Checker: binnenshuis
GPS Checker: binnenshuis
GPS Checker: buitenshuis
GPS Checker: buitenshuis

Voor het bepalen van je huidige locatie zijn zowel GPS als Glonass beschikbaar en de iPhone 6 is tevens uitgerust met een barometer. Dankzij de bepaling van de luchtdruk kan de huidige hoogte worden weergegeven, net als in een vliegtuig. Het werkt nog niet perfect, maar het meetresultaat is preciezer dan van ons referentie apparaat, de Garmin Edge 500 fietscomputer. Onze hoogte tijdens eens fietstocht varieerde van 51 tot 73 beter boven zeeniveau, terwijl de iPhone 73 tot 78 meter aangaf. Geen heel accuraat resultaat, maar wel beter dan wat de Edge 500 aangaf (80 tot 83 meter). De bepaling van de afgelegde afstand is ook aardig precies en alleen het deel in bebost gebied vormt een probleem. De iPhone 5c deed het in dit scenario beter.

Lokalisatie in gebouwen werkt ook aardig goed, alhoewel de bepaling enkele seconden langer kan duren en het signaal aardig zwak is. Buitenshuis wordt er zeer snel verbinding met de satellieten gemaakt.

Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Garmin Edge 500
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Telefonie & Gesprekskwaliteit

De telefoon app van de iPhone is duidelijk en geeft snel toegang tot de gesprekkenlijst en contacten. Houd het toestel tegen je oor en beide personen kunnen genieten van een zeer goede gesprekskwaliteit. Wat de ruisonderdrukking betreft is er nog wel ruimte voor verbetering. Muziek op de achtergrond wordt slechts deels weggefilterd en is dus soms hoorbaar. Bellen via de luidspreker klinkt relatief goed, maar stem van de iPhone gebruiker klinkt voor de ander wat gedempt. De meegeleverde headset zorgt voor gemengde gevoelens. Aan de ene kant werkt hij goed als microfoon, maar qua geluidsweergave is de bass iets te aanwezig en dat klinkt vreemd wanneer je een telefoongesprek voert.  Hoge tonen klinken ook erg vervormd, dus het geluid klinkt nogal schel.

Webcam foto
Webcam foto

Camera's

Als de naar de technische specificaties kijkt, lijkt er niets veranderd aan de camera hardware. De webcam heeft nog steeds een 1.2 MP sensor (1280 x 960 pixels, 4:3) en de primaire camera aan de achterkant maakt 8 MP foto's (3264 x 2448 pixels, 4:3). De pixelgrootte van de primaire camera is 1.5 micrometer en dat moet voor scherpere foto's zorgen. Voor videobellen is de webcam prima, maar voor selfies is de resolutie toch aan de lage kant. Foto's zijn daarentegen erg helder, dus ondanks wat ruis kun je objecten gefotografeerd in een donkere omgeving wel herkennen.

De sensor aan de achterkant heeft een kleine update gekregen en dat resulteert in een hoger contrast ten opzichte van de iPhone 5s. De autofocus met Focus Pixels zorgt voor een snellere focus op objecten en in de praktijk merk je dat dit inderdaad sneller gaat. In vergelijking met de 5s zien foto's genomen met de iPhone 6 er meer uitgebalanceerd en natuurlijk uit.

Beeldvergelijking

Bekijk een scène en navigeer binnen het eerste beeld. Eén klik wijzigt het zoomniveau. Eén klik op het ingezoomde beeld opent het origineel in een nieuw venster. Het eerste beeld toont de verschaalde foto van het testtoestel.

Scene 1Scene 2Scene 3
klik om beelden te laden

De automatische HDR modus levert goede resultaten op en dat is duidelijk zichtbaar op de bloemenfoto. Als je goed kijkt zien harde contouren er wel iets gerafeld uit en in donkere omgevingen zijn de details een beetje wazig. Zonder flitser heeft de sensor in deze situatie toch wel moeite om een goede foto te maken. Kleuren zien er aan de andere kant goed uit. De True Tone flitser werkt goed, maar overbelicht de foto. Er hangt daardoor een witte waas over de foto en kleuren lijken flets.

Voor achtergrondlicht wordt in de HDR modus goed gecompenseerd.
Voor achtergrondlicht wordt in de HDR modus goed gecompenseerd.
De camera maakt goede close-up foto's.
De camera maakt goede close-up foto's.
De digitale zoom kun je beter vermijden.
De digitale zoom kun je beter vermijden.
Details zien er wazig uit, contouren juist rafelig.
Details zien er wazig uit, contouren juist rafelig.
De flitser is geen verbetering en zorgt voor overbelichting.
De flitser is geen verbetering en zorgt voor overbelichting.
De sensor heeft ook zijn beperkingen.
De sensor heeft ook zijn beperkingen.
Foto in het bos zonder HDR.
Foto in het bos zonder HDR.
Foto in het bos met HDR.
Foto in het bos met HDR.
De iPhone heeft een aantal foto filters.
De iPhone heeft een aantal foto filters.

De Panorama feature van de iPhone is gemakkelijk te gebruiken, maar vereist wel een erg vaste hand. Zeker als er rechte lijnen in de foto zitten. Anders worden de foto's niet juist aan elkaar gemonteerd en dat zorgt voor een vertekend beeld.

Panorama gemaakt met de iPhone 6 (41 MP, 13628 x 3010 pixels)
Panorama gemaakt met de iPhone 6 (41 MP, 13628 x 3010 pixels)

Met de iPhone 6 wil Apple een soort revolutie op gang brengen als het gaat om films maken. Daarom krijg je een continu autofocus systeem, een nieuwe slow-motion feature en een hoger aantal beelden voor slow-motion video's, met een maximum van 240 frames per seconde (fps).

Standaard video's worden op Full HD formaat (1920 x 1080 pixels) en 60 fps opgenomen. Dat moet zorgen voor vloeiendere opnames, maar ook de slow-motion feature in Full HD. Opnames zijn prettig om naar te bekijken en ze zijn van goede kwaliteit, maar door de lage bit rate (ongeveer 18 Mbps) zijn ze niet vergelijkbaar met die van een goede DSLR. Bij iets minder licht neemt de beeldkwaliteit snel af. Geluid wordt in stereo opgenomen en klinkt een beetje schel. Nokia’s Lumia 930 en 1520 hebben in dit geval met vier HD microfoons voor echt surround geluid een duidelijk voordeel.

Leuke features zijn de time-lapse functie, onderdeel van iOS 8, en de verbeterde slow-motion modus. Time-lapse maakt na gespecificeerde intervallen een foto en plakt deze achter elkaar voor een Full HD video. Er zit geen tijdbeperking in deze modus, dus de enige beperkingen vormen het opslaggeheugen en het uithoudingsvermogen van de batterijduur. De bestandsgrootte voor 36 seconden video is met 64 MB redelijk klein (1080p, 30 fps, 30 Mbps), maar het energieverbruik van de iPhone 6 is niet laag. Het opnemen kostte namelijk ongeveer 40% van onze batterijlading. De slow-motion video van 2 minuten is uiteindelijk slechts 84 MB groot (720p, 30 fps, 6 Mbps). We hebben de originele 240 fps video in iMovie bewerkt en opgeslagen als een nieuw bestand. Het is jammer dat deze video's alleen opgenomen worden in HD formaat (720p).

De lage bit rate van de video is duidelijk merkbaar wanneer je hem op een computer bewerkt. Op de iPhone ziet het er echter geweldig. Op een TV is het resultaat ook goed, alhoewel de lagere kwaliteit van de slow-motion beelden wel zichtbaar is. Onze testvideo onthult een klein probleem. De iSight camera heeft problemen met kunstmatig licht in combinatie met de witte achtergrond en dat leidt tot een flikkering van het beeld. Al met al willen het uiteindelijk geen revolutie noemen, maar je kunt met de iPhone 6 absoluut interessante video's maken.

Accessoires

De accessoires die meegeleverd worden zijn een modulaire oplader met een vermogen van 5 Watt (5 Volt, 1 Amp), een Lightning kabel en de headset.

Er zijn veel andere accessoires verkrijgbaar in de store van Apple. Het varieert van hoesjes en betere koptelefoons tot professionele audio interfaces.

Garantie

Apple geeft 12 maanden garantie op de iPhone 6 en dat is inclusief telefonische ondersteuning tijdens de eerste 90 dagen.

De garantie uitbreiding Apple Care+ (€99) verlengt de garantie naar 24 maanden en moet binnen 60 dagen na aankoop van de smartphone worden geactiveerd. Schade aan het toestel kan voor €69 per reparatie maximaal twee keer worden verholpen.

Invoerapparatuur & Bediening

Onze vingers glijden goed over het capacitieve touchscreen van de Apple iPhone 6 en het scherm reageert erg precies. Tijdens tekstinvoer via het kleine virtuele toetsenbord hebben we wel het idee dat de precisie iets beter kan. Het glazen oppervlak is gevoelig voor vette vingers, maar het is wel redelijk gemakkelijk schoon te maken.

Apple heeft het toetsenbord een kleine update gegeven. In termen van de layout is er niets veranderd, maar er is nu een extra rij om woordvoorspellingen te weergeven. Apple noemt deze feature QuickType. Andere fabrikanten hadden deze feature al een tijdje, maar toch is het een prettige toevoeging.

De fysieke knoppen op de iPhone 6 hebben een korte aanslag, een duidelijk drukpunt en geven goede feedback. De Touch ID knop is nu iets minder opvallend. Vingerafdrukherkenning werkt zeer goed en het kan niet alleen worden gebruikt om het toestel te ontgrendelen, maar ook om betalingen van apps, muziek en films te bevestigen. Apple Pay maakt voor verificatie ook gebruik van de vingerafdrukherkenning. Het is wel enigszins lastig dat je na een herstart eenmalig al je wachtwoorden opnieuw moet invoeren. Daarna kun je pas weer gebruik maken van je vingerafdruk.


Portretmodus
Portretmodus
Landschapsmodus
Landschapsmodus

Beeldscherm

Het scherm is vergroot tot 4.7 inch.
Het scherm is vergroot tot 4.7 inch.

In vergelijking met de iPhone 5s (4.0 inch, 326 ppi) heeft de iPhone 6 een 4.7 inch Retina HD scherm. Om de hoge pixeldichtheid te waarborgen is daarom ook de resolutie verhoogd tot 1334 x 750 pixels. Deze is daardoor even hoog als op de 5s. Apple adverteert met een helderheidsniveau van 500 cd/m² en deze waarde kunnen we bevestigen. Op de meeste plekken is het paneel zelfs nog iets helderder.

Alle concurrenten hebben op zijn minst een 5.0 inch paneel en en een hogere resolutie. Met een maximum van 529 cd/m² blijft de iPhone echter ongeslagen als het aankomt op helderheid. De gelijkmatigheid van de helderheid (88%) kan wel beter. OLED schermen zijn doorgaans een stuk donkerder, zoals blijkt bij de Galaxy S5 (tot 401 cd/m², 432 ppi, 82%) en de Lumia 930 (tot 297 cd/m², 441 ppi, 89%). Toestellen met een meer gelijkmatig verdeelde helderheid zijn de HTC One M8 (tot 508 cd/m², 441 ppi, 93%) en de Ascend P7 (tot 489 cd/m², 441 ppi, 92%).

466
cd/m²
503
cd/m²
518
cd/m²
487
cd/m²
520
cd/m²
521
cd/m²
527
cd/m²
529
cd/m²
529
cd/m²
Helderheidsverdeling
Apple Retina HD
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 529 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 511.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 520 cd/m²
Contrast: 852:1 (Zwart: 0.61 cd/m²)
ΔE Color 3.92 | 0.59-29.43 Ø5.5
ΔE Greyscale 4.33 | 0.64-98 Ø5.7
Gamma: 2.46
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
Screen
6%
-22%
-9%
-9%
-73%
Brightness middle
520
579
11%
358
-31%
474
-9%
460
-12%
275
-47%
Brightness
511
538
5%
364
-29%
486
-5%
456
-11%
278
-46%
Brightness Distribution
88
88
0%
82
-7%
93
6%
95
8%
89
1%
Black Level *
0.61
0.8
-31%
0.54
11%
0.7
-15%
Contrast
852
724
-15%
878
3%
657
-23%
Colorchecker dE 2000 *
3.92
2.76
30%
5.28
-35%
5.86
-49%
4.43
-13%
10.99
-180%
Greyscale dE 2000 *
4.33
2.55
41%
4.65
-7%
5.2
-20%
4.21
3%
8.29
-91%
Gamma
2.46 89%
2.43 91%
2.48 89%
2.29 96%
2.79 79%
2.16 102%
CCT
7384 88%
6977 93%
7690 85%
7218 90%
7122 91%
6731 97%

* ... kleiner is beter

Zwart ziet er op de iPhone 6 niet altijd zo donker uit als op een OLED paneel, maar het resultaat is tenminste beter dan op de iPhone 5s. We meten 0.6 cd/m², wat geen geweldig resultaat is, maar wel beter dan dat van de meeste concurrenten in deze klasse. Alleen de Lumia 930 en Galaxy S5 verslaan dit resultaat met een waarde van 0.0 cd/m². Dat is het resultaat van de gebruikte beeldtechnologie. Van de concurrentie met een LCD paneel heeft alleen de One M8 (0.54 cd/m², 878:1) een lagere zwartwaarde. Sommige toestellen hebben zelfs een veel hogere waarde, zoals de LG G3 (0.96 cd/m², 434:1) of de Ascend P7 (0.92 cd/m², 504:1). Ons testmodel komt echter niet eens in de buurt van de geadverteerde contrast ratio van 1400:1. Wij hebben een ratio van 852:1 gemeten, maar dat is nog steeds een goed resultaat.

Met betrekking tot kleurnauwkeurigheid doet de iPhone 6 het ook goed. Afwijkingen van kleuren doen zich alleen voor bij cyaan en puur wit, waarbij een lichte blauwe waas wordt gemeten. In de praktijk is dit echter niet zichtbaar. Deze indruk wordt bevestigd wanneer we naar de grijswaarden kijken. Bijna de gehele sRGB kleurruimte wordt afgedekt. Van de referentie smartphones kan alleen de Galaxy S5 dit resultaat nog overtreffen, want deze bedekt zelfs de Adobe RGB kleurruimte. We kunnen niet anders concluderen dan dat er een zeer goed LCD paneel in de iPhone 6 zit.


Grijswaarden (kleurruimte doel: sRGB)
Grijswaarden (kleurruimte doel: sRGB)
Color Management (kleurruimte doel: sRGB)
Color Management (kleurruimte doel: sRGB)
Saturation Sweeps (kleurruimte doel: sRGB)
Saturation Sweeps (kleurruimte doel: sRGB)
ColorChecker (kleurruimte doel: sRGB)
ColorChecker (kleurruimte doel: sRGB)
ColorChecker (kleurruimte doel: RGB)
ColorChecker (kleurruimte doel: RGB)

Buitenshuis maakt de iPhone 6 een goede indruk. Dankzij het heldere scherm en de hoge contrast ratio is het scherm zelfs in lichte omgevingen goed afleesbaar. De reflecties op het glazen oppervlak zijn ook beperkt en dat is buitenshuis een groot voordeel.

Het scherm van de iPhone 6 is buitenshuis goed afleesbaar.
Het scherm van de iPhone 6 is buitenshuis goed afleesbaar.
Reflecties zijn beperkt.
Reflecties zijn beperkt.

Apple adverteert met zogenaamde Dual-Domain pixels en dat zou voor ruimere kijkhoeken moeten zorgen. We kunnen inderdaad geen kritiek hebben op de beeldkwaliteit, zelfs niet onder zeer extreme kijkhoeken. Kleuren zien er onveranderd uit en er is geen afname in helderheid zichtbaar. Een prima resultaat.

Kijkhoeken van de iPhone 6.
Kijkhoeken van de iPhone 6.

Prestaties

De nieuwe Apple A8 chip is opnieuw een dual-core processor. Elke core loopt op maximaal 1.35 GHz, dat is tenminste wat in verschillende benchmarks wordt aangegeven. Apple heeft deze informatie echter nog niet bevestigd. Je krijgt nog steeds een onafhankelijke M8 Motion Coprocessor die sensor data verwerkt. 1 GB werkgeheugen is niet veel in vergelijking met Android concurrenten, maar het lijkt voldoende. De GPU is een Imagination PowerVR GX6450, die volgens onze collega's van AnandTech uit vier clusters bestaat. Apple belooft ten opzichte van de al snelle voorganger merkbaar hogere prestaties.

De hoeveelheid werkgeheugen leidt altijd tot discussies. Onder iOS 8 wordt de 1 GB limiet vaak bereikt. Zware browser tests als Browsermark 2.1 crashten vaak voordat ze een eindresultaat aangaven. AnTuTu v5 crashte ook tijdens de geheugentest. Tijdens het gebruik van geheugen-intensieve apps merkten we ook korte haperingen op. Toekomstige updates zullen uitwijzen of dit een probleem van de vroege iOS 8 versie is, of echt van een tekort aan geheugen.

De benchmarkresultaten laten zien dat Apple niets teveel heeft beloofd in termen van verbeterde prestaties. In de Geekbench 3 Single-Core test is de iPhone 6 16% sneller dan de iPhone 5s en zelfs tot 61% wanneer beide cores worden gebruikt. De prestaties/MHz die Apple levert zijn echt geweldig. Geen enkele van de andere high-end toestellen kan hem bijhouden. Alleen de NVIDIA Shield Tablet, die een K1 SoC heeft, is in de multi-core benchmarks sneller.

De situatie is vergelijkbaar met betrekking tot de grafische prestaties. NVIDIA’s Shield is veel sneller, maar alle andere concurrenten worden gemakkelijk verslagen. De iPhone 6 is in de Offscreen test van GFXBench 2.7 ongeveer 70% sneller dan zijn voorganger en zelfs zeer snelle toestellen als de One M8 of de Galaxy S5 halen maar twee derde van de frame rate. Apple heeft goed werk afgeleverd en legt de lat voor de concurrentie behoorlijk hoog. We kijken uit naar de eerste vergelijkingen met toestellen die de  Snapdragon 805 of Kirin 925 aan boord hebben.

Geekbench 3
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
1619 Points ∼33%
Huawei Ascend P7
599 Points ∼12% -63%
Apple iPhone 5S
1368 Points ∼28% -16%
Sony Xperia Z2
919 Points ∼19% -43%
LG G3
941 Points ∼19% -42%
HTC One M8
957 Points ∼20% -41%
Samsung Galaxy S5
941 Points ∼19% -42%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
1127 Points ∼23% -30%
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
2889 Points ∼4%
Huawei Ascend P7
1796 Points ∼2% -38%
Apple iPhone 5S
2449 Points ∼3% -15%
Sony Xperia Z2
2619 Points ∼3% -9%
LG G3
2323 Points ∼3% -20%
HTC One M8
2785 Points ∼3% -4%
Samsung Galaxy S5
2885 Points ∼4% 0%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
3495 Points ∼4% +21%
Linpack Android / IOS
Single Thread (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
768.27 MFLOPS ∼75%
Huawei Ascend P7
83.168 MFLOPS ∼8% -89%
Apple iPhone 5S
518.44 MFLOPS ∼51% -33%
Nokia Lumia 930
232.54 MFLOPS ∼23% -70%
Sony Xperia Z2
261 MFLOPS ∼26% -66%
LG G3
281.32 MFLOPS ∼28% -63%
HTC One M8
337.474 MFLOPS ∼33% -56%
Samsung Galaxy S5
355 MFLOPS ∼35% -54%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
673 MFLOPS ∼66% -12%
Multi Thread (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
1439.05 MFLOPS ∼49%
Huawei Ascend P7
254.016 MFLOPS ∼9% -82%
Apple iPhone 5S
931.38 MFLOPS ∼32% -35%
Nokia Lumia 930
930.16 MFLOPS ∼31% -35%
Sony Xperia Z2
570 MFLOPS ∼19% -60%
LG G3
608.905 MFLOPS ∼21% -58%
HTC One M8
575.654 MFLOPS ∼19% -60%
Samsung Galaxy S5
678 MFLOPS ∼23% -53%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
726 MFLOPS ∼25% -50%
GFXBench 3.0
on screen Manhattan Onscreen OGL (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
29.8 fps ∼8%
Sony Xperia Z2
12.5 fps ∼3% -58%
LG G3
7.3 fps ∼2% -76%
HTC One M8
11.2 fps ∼3% -62%
Samsung Galaxy S5
11.7 fps ∼3% -61%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
29.8 fps ∼8% 0%
1920x1080 1080p Manhattan Offscreen (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
17.8 fps ∼1%
Sony Xperia Z2
11.6 fps ∼1% -35%
LG G3
11.3 fps ∼1% -37%
HTC One M8
10.5 fps ∼1% -41%
Samsung Galaxy S5
11.8 fps ∼1% -34%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
31.2 fps ∼2% +75%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex Onscreen (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
51.9 fps ∼2%
Huawei Ascend P7
12.4 fps ∼0% -76%
Apple iPhone 5S
37 fps ∼1% -29%
Nokia Lumia 930
20 fps ∼1% -61%
Sony Xperia Z2
29.1 fps ∼1% -44%
LG G3
20.2 fps ∼1% -61%
HTC One M8
30.2 fps ∼1% -42%
Samsung Galaxy S5
27.8 fps ∼1% -46%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
57 fps ∼2% +10%
1920x1080 T-Rex Offscreen (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
42.6 fps ∼0%
Huawei Ascend P7
12.3 fps ∼0% -71%
Apple iPhone 5S
25 fps ∼0% -41%
Nokia Lumia 930
15 fps ∼0% -65%
Sony Xperia Z2
27.3 fps ∼0% -36%
LG G3
26.7 fps ∼0% -37%
HTC One M8
28.1 fps ∼0% -34%
Samsung Galaxy S5
27.7 fps ∼0% -35%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
66 fps ∼1% +55%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
16985 Points ∼5%
Huawei Ascend P7
7433 Points ∼2% -56%
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼4% -18%
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼4% -18%
Sony Xperia Z2
18076 Points ∼6% +6%
LG G3
15911 Points ∼5% -6%
HTC One M8
13856 Points ∼4% -18%
Samsung Galaxy S5
18367 Points ∼6% +8%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
33129 Points ∼11% +95%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
22509 Points ∼3%
Huawei Ascend P7
6599 Points ∼1% -71%
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3% -21%
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3% -21%
Sony Xperia Z2
20239 Points ∼3% -10%
LG G3
17029 Points ∼2% -24%
HTC One M8
15928 Points ∼2% -29%
Samsung Galaxy S5
19530 Points ∼3% -13%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
39590 Points ∼6% +76%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
9137 Points ∼8%
Huawei Ascend P7
13330 Points ∼12% +46%
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼7% -13%
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼7% -13%
Sony Xperia Z2
13155 Points ∼12% +44%
LG G3
12939 Points ∼12% +42%
HTC One M8
9521 Points ∼9% +4%
Samsung Galaxy S5
15198 Points ∼14% +66%
NVIDIA Shield Tablet P1761W
21086 Points ∼19% +131%

Legende

 
Apple iPhone 6 Apple A8, PowerVR GX6450, 128 GB eMMC Flash
 
Huawei Ascend P7 HiSilicon Kirin 910T, ARM Mali-450 MP4, 16 GB eMMC Flash
 
Apple iPhone 5S Apple A7, PowerVR G6430, 16 GB eMMC Flash
 
Nokia Lumia 930 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 32 GB eMMC Flash
 
Sony Xperia Z2 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash
 
LG G3 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash
 
HTC One M8 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Samsung Galaxy S5 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash
 
NVIDIA Shield Tablet P1761W Nvidia Tegra K1, NVIDIA Tegra K1 Kepler GPU, 16 GB iNAND Flash

De browser prestaties van de Apple iPhone 6 zijn ongeëvenaard. Zelfs zeer complexe websites worden naar onze mening zeer snel geladen. Onze benchmarks bevestigen deze indruk. Niemand kan Apple bijhouden als het aankomt op web browsing. Alleen een aantal notebooks zijn sneller.

Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
2567 Points ∼41%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
526 Points ∼8% -80%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
712 Points ∼11% -72%
Huawei Ascend P7
Mali-450 MP4, Kirin 910T, 16 GB eMMC Flash
794 Points ∼13% -69%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
855 Points ∼14% -67%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
1164 Points ∼19% -55%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
1775 Points ∼29% -31%
Browsermark - 2.1 (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
3297 points ∼11%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
829 points ∼3% -75%
Octane V2 - Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
7478 Points ∼10%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
2737 Points ∼4% -63%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
3875 Points ∼5% -48%
Huawei Ascend P7
Mali-450 MP4, Kirin 910T, 16 GB eMMC Flash
2775 Points ∼4% -63%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
4414 Points ∼6% -41%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
3131 Points ∼4% -58%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
340 ms * ∼4%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
534 ms * ∼6% -57%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
408.7 ms * ∼4% -20%
Huawei Ascend P7
Mali-450 MP4, Kirin 910T, 16 GB eMMC Flash
1042.7 ms * ∼11% -207%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
951.1 ms * ∼10% -180%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
594.2 ms * ∼7% -75%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
413.1 ms * ∼5% -22%
WebXPRT 2013 - Overall Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
570 Points ∼25%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
300 Points ∼13% -47%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
237 Points ∼10% -58%
Huawei Ascend P7
Mali-450 MP4, Kirin 910T, 16 GB eMMC Flash
252 Points ∼11% -56%
Sony Xperia Z2
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB eMMC Flash
302 Points ∼13% -47%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
271 Points ∼12% -52%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
503 Points ∼22% -12%
Apple iPhone 5S
PowerVR G6430, A7, 16 GB eMMC Flash
503 Points ∼22% -12%

* ... kleiner is beter

Er zijn drie geheugenconfiguraties van de Apple iPhone 6 beschikbaar: 16, 64 en 128 GB. Het opslaggeheugen kan niet worden uitgebreid en uitsluitend worden aangevuld met cloudopslag. Alle gebruikers krijgen in elk geval gratis 5 GB iClous opslagruimte. Ons testmodel is de 128 GB versie. In de praktijk komt dat neer op 119 GB, waarvan 114 GB beschikbaar is voor de gebruiker. De andere 5 GB wordt gebruikt door het besturingssysteem en standaard geïnstalleerde apps. Bij de 16 en 64 GB modellen heb je dus respectievelijk 10 en 55 GB aan vrije opslagruimte. Als je veel foto's en video's wilt maken, of veel films wilt kijken, raden we aan om op zijn minst de 64 GB configuratie te kiezen. 10 GB heb je tegenwoordig immers al snel gevuld.

De prestaties van het opslaggeheugen zijn zeer goed en een stuk beter dan van de Android concurrentie. Alleen de Lumia 930 laat in Basemark OS II zijn tanden zien en zet een resultaat neer dat twee keer zo hoog is van de iPhone 6.

BaseMark OS II - Memory (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
709 Points ∼8%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
610 Points ∼7% -14%
Nokia Lumia 930
Adreno 330, 800 MSM8974, 32 GB eMMC Flash
1500 Points ∼17% +112%
PassMark PerformanceTest Mobile V1 - Disk Tests (sorteer op waarde)
Apple iPhone 6
PowerVR GX6450, A8, 128 GB eMMC Flash
24715 Points ∼12%
Huawei Ascend P7
Mali-450 MP4, Kirin 910T, 16 GB eMMC Flash
6315 Points ∼3% -74%
Samsung Galaxy S5
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
16759 Points ∼8% -32%
LG G3
Adreno 330, 801 MSM8974AC, 16 GB eMMC Flash
16851 Points ∼8% -32%
HTC One M8
Adreno 330, 801 MSM8974AB, 16 GB iNAND Flash
17200 Points ∼9% -30%

Gaming prestaties

Er zijn op het moment weinig games met Metal.
Er zijn op het moment weinig games met Metal.

De enorm krachtige prestaties van de Imagination PowerVR GX6450 zijn meer dan genoeg voor alle games in de Apple App Store. OpenGL ES 3.1 wordt niet ondersteund, maar Apple heeft zijn eigen grafische interface genaamd Metal ontwikkeld en deze moet de prestaties en kwaliteit van effecten verbeteren. De App Store heeft een aparte sectie voor titels die al gebruik maken van deze nieuwe interface. De referentie titel Vain Glory is echter nog niet beschikbaar en moet in oktober uitkomen. Het ziet er in elk geval veelbelovend uit. Bestaande titels als Asphalt 8 hebben wat extra effecten gekregen en maken een een erg goede indruk.

De gaming-ervaring profiteert van het touchscreen en de goed functionerende sensoren. Maar ook het grotere scherm van de iPhone 6 is een voordeel. Met name in tower defense games zul je dankbaar zijn voor het grotere scherm.

Defenders
Defenders
Pirates!
Pirates!
Assassins Creed: Pirates
Assassins Creed: Pirates
Asphalt 8
Asphalt 8

Emissies

Een constant prestatieniveau in de batterijtest van GFXBench 3.0.
Een constant prestatieniveau in de batterijtest van GFXBench 3.0.

Temperatuur

Al tijdens inactiviteit kunnen we relatief hoge temperaturen van maximaal 37 °C meten, wat het best is te beschrijven als lauwwarm. Alleen de LG G3 (tot 39 °C) wordt in dit scenario nog iets warmer.

We gebruikten de Relative benchmark voor meer dan een uur om de temperatuur tijdens continue belasting te bepalen. Het gehele toestel werd behoorlijk warm en bereikte een maximum temperatuur van 43.6 °C. Dit is echter geen alarmerende uitkomst. Van de concurrentie wordt alleen de Lumia 930 (tot 48.8 °C) warmer. De koelste concurrenten zijn de Huawei Ascend P7 (tot 37.9 °C), maar deze heeft dan ook een tragere SoC, en de Samsung Galaxy S5 (tot 37.7 °C).

Apple belooft ook meer constante prestaties tijdens continue belasting. We checken dit statement met de GFXBench 3.0 batterijtest, die ook de stabiliteit van de frame rate monitort. Tijdens het proces draait hij de T-REX Onscreen test dertig keer en bepaalt aan de hand daarvan een score. Het resultaat is overtuigend, want het prestatieniveau blijft tijdens de hele benchmark constant.

Max. Belasting
 43.6 °C41.7 °C36.9 °C 
 43.1 °C41.6 °C37.3 °C 
 40.1 °C38.3 °C36.8 °C 
Maximum: 43.6 °C
Gemiddelde: 39.9 °C
39.3 °C41.8 °C41.6 °C
39.2 °C41 °C41.8 °C
38.5 °C39.5 °C40.2 °C
Maximum: 41.8 °C
Gemiddelde: 40.3 °C
Stroomadapter (max.)  51.2 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 39.9 °C / 104 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(±) The maximum temperature on the upper side is 43.6 °C / 110 F, compared to the average of 35.1 °C / 95 F, ranging from 22 to 52.9 °C for the class Smartphone.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.8 °C / 107 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 32.2 °C / 90 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

De geluidskwaliteit via de meegeleverde EarPods is goed.
De geluidskwaliteit via de meegeleverde EarPods is goed.

De mono luidspreker van de iPhone 6 zit aan de onderkant en heeft een behoorlijk hoog maximaal volume. Tot een volumeniveau van 60% klinkt het geluid best uitgebalanceerd. Midden tonen en de bas zijn hoorbaar, alhoewel de laatste niet voelbaar is. Hoge tonen klinken ook zeer helder. Op het maximale volume neemt de geluidskwaliteit af en het resultaat is een scheller geluid met vervorming, terwijl de midden tonen helemaal zijn verdwenen. De geluidskwaliteit via de meegeleverde headset is best aardig, maar de bas is iets te overheersend. De EarPods behoren tot de betere meegeleverde accessoires op de markt, maar voor echte muziekliefhebbers zullen ze niet goed genoeg zijn.

Energie

Energieverbruik

Het energieverbruik van de iPhone 6 is een stuk hoger dan van zijn voorganger. Tijdens inactiviteit verbruikt hij al 0.3 tot 2.0 Watt, terwijl het maximum bij de 5s op 1.3 Watt lag. De Galaxy S5 (tot 1.1 Watts) en One M8 (tot 1.6 Watts) verbruiken ondanks hun grotere schermen ook minder.

Onder belasting verandert de situatie. We simuleren middelmatige belasting met Epic Citadel en maximale belasting met de Relative benchmark. Ons testmodel verbruikt maximaal 5.2 Watt, wat gezien de krachtige hardware als een goed resultaat mag worden beschouwd. De S5 (tot 6.2 Watt) en M8 (tot 5.7 Watt) verbruiken iets meer, terwijl de Xperia Z2 (tot 5.1 Watt) vergelijkbaar is met de iPhone 6.

De meegeleverde oplader (5 Watt, 5 Volt, 1 Amp) lijkt redelijk zwak als je het hoge energieverbruik bekijkt. We raden aan om een 12 Watt adapter van Apple aan te schaffen, die nog een andere voordeel heeft: door een hogere stroom verkort hij de laadtijd. De batterij volledig opladen duurt met de standaard oplader bijna vier uur, terwijl dat met het krachtigere model maar twee uur is.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.3 / 1.5 / 2 Watt
Belasting midlight 3.1 / 5.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

De iPhone 6 heeft een batterij met een capaciteit van 1820 mAh (6.91 Wh). Ten opzichte van de 5s is de capaciteit dus verhoogd (5.96 Wh, 1570 mAh), maar deze extra capaciteit is dan ook nodig ter compensatie van het hogere energieverbruik.

De maximale batterijduur is bijna gelijk aan die van de iPhone 5s. De minimale batterijduur van het nieuwe model, wederom gesimuleerd met de Relative benchmark, is echter lager. Iets minder dan twee uur is niet echt lang, zeker als je bedenkt dat dit een serieus resultaat is voor het scenario gaming. Time-lapse opnames verbruiken ook behoorlijk veel energie(zie ook de Camera's sectie). Als je een opname van een nacht of langer wilt maken, zorg dan dat er een stopcontact in de buurt is, of dat je een externe batterij aansluit.

Tests met een aangepast helderheidsniveau van 150 cd/m² zijn beter als vergelijkingsmateriaal. Onze WLAN test wordt uitgevoerd met een actieve draadloze verbinding, terwijl een browser script elke 40 seconden een andere website opent. De iPhone 6 houdt het in deze test ongeveer 2.5 uur minder lang uit dan zijn voorganger (10 uur) en zit daarmee op het niveau van de One M8 (7:33 uur) en de LG G3 (7:32 uur). Alle andere concurrenten zetten een tijd van tenminste 10 uur neer en de Lumia 930 blijkt met 16:32 echt over uithoudingsvermogen te beschikken. Voor videoweergave zit de iPhone 6 met bijna 10 uur op een goed niveau, alhoewel het korter is dan de geadverteerde 11 uur. Innovatieve energiebesparende modi zijn niet beschikbaar op de iPhone.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
22h 49min
Surfen met WLAN
8h 50min
Big Buck Bunny H.264 1080p
9h 55min
Belast (maximale helderheid)
2h 08min

Samenvatting

Getest: Apple iPhone 6.
Getest: Apple iPhone 6.

De iPhone 6 is echt een geweldige smartphone. Het nieuwe design is prettig en de fabrikant maakt gebruik van hoge kwaliteit materialen. De bouwkwaliteit en prestaties zijn van een uitstekend niveau. Zowel HSPA+ als LTE ondersteunen een groot aantal frequenties en zouden dus bijna overal ter wereld moeten werken. De lijst wordt compleet gemaakt een zeer goed beeldscherm en uitstekende gesprekskwaliteit.

In termen van communicatie beschikt de iPhone niet over de laatste nieuwe hardware. Jammer, maar acceptabel. Toch hadden we graag Bluetooth 4.1, LTE Cat. 6 en een meer veelzijdige NFC chip gezien. De camera maakt wederom goede foto's, maar een aantal meer megapixels zou geen kwaad kunnen. Ondersteuning voor Ultra HD en een betere microfoon voor video opnames zouden ook leuk zijn geweest en hadden de geadverteerde claim voor een revolutie op gebied van films maken kunnen ondersteunen. Slow-motion video's worden helaas opgenomen in de lagere HD resolutie (720p), maar de feature biedt interessante mogelijkheden en indrukwekkende resultaten. Helaas zijn er bij weergave op een TV wel wat problemen met de beeldkwaliteit. Apple zal ook de prestaties in donkerdere omgevingen moeten verbeteren. Nokia's Lumia toestellen, de Xperia Z2 en de LG G3 doen het op dit punt namelijk allemaal beter.

Er zitten nog wat ruwe randjes aan het nieuwe iOS 8 en nog niet alle apps zijn geüpdatet. We namen ook zo nu en dan korte haperingen waar tijdens het gebruik van de smartphone. De WLAN module van ons testmodel lijkt niet optimaal te werken, waardoor de verbinding soms wegvalt. Dit kan daarna alleen met een herstart worden opgelost. Dit soort kleinigheden mag gewoon niet voorkomen bij een smartphone die claimt de beste in zijn klasse te zijn. Voor ons dus reden voor een kleine puntenaftrek. We zullen onze beoordeling aanpassen als deze problemen in een aankomende update worden verholpen.

Toch is de iPhone 6 een succesvolle evolutie van de smartphone pionier Apple en meer dan gewoon een toestel met een groter scherm. Wel missen we deze keer echte innovaties, alhoewel sommige features een stuk verder ontwikkeld zijn dan bij de concurrentie.

Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Laptops - 1349 articles published on Notebookcheck since 2013
Please share our article, every link counts!
Getets: Apple iPhone 6.
Getets: Apple iPhone 6.

Specificaties

Apple iPhone 6 (iPhone Serie)
Processor
Apple A8 2 x 1.35 GHz, Cyclone 2, 20 nm, 64-Bit
Grafische kaart
PowerVR GX6450, Core: 450 MHz, 4 Cluster, 20 nm
Geheugen
1024 MB 
, LPDDR3-1333
Beeldscherm
4.70 inch 16:9, 1334 x 750 pixel, capacitief touchscreen, 10 multi-touchpunten, Apple Retina HD, IPS, onbreekbaar glas, vetafstotend oppervlak met weinig reflecties, glimmend: ja
Opslag
128 GB eMMC Flash, 128 GB 
, 114 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: gecombineerde koptelefoon/microfoon jack, Sensoren: Touch ID, lichtsensor, nabijheidssensor, accelerometer, 3-assen gyroscoop, Barometer, Secure NFC, Lightning poort, A-GPS, Glonass
Netwerkmogelijkheden
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.0 LE, GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800 and 1900 MHz), HSPA+ (850, 900, 1700, 1900 and 2100 MHz), LTE Cat. 4 (700, 800, 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100 and 2600 MHz (alle FDD-LTE) en ook 1900, 2300, 2500 en 2600 MHz (TDD-LTE)), Hoofd-SAR: 0.97 W/kg
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 6.9 x 138.1 x 67
Batterij
7 Wh Lithium-Ion, 3.82 Volt, 1810 mAh, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 14 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 250 h
Besturingssysteem
Apple iOS 8
Camera
Webcam: 1.2 MP (diafragma f/2.2, HDR, gezichtsherkenning), Primaire camera: 8 MP (autofocus, HDR, True Tone flitser, Video's van max. 240 fps)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: één mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Apple EarPods, Lightning-kabel, modulaire oplader, sticker, Apple Pay, iCloud, iBooks, Siri, Passbook, 12 Maanden Garantie
Gewicht
129 g, Voeding: 45 g
Prijs
899 Euro

 

Het 4.7 inch scherm heeft 1334 x 750 pixels.
Het 4.7 inch scherm heeft 1334 x 750 pixels.
Het IPS paneel is zeer helder.
Het IPS paneel is zeer helder.
1.2 MP webcam.
1.2 MP webcam.
Touch ID is weer beschikbaar.
Touch ID is weer beschikbaar.
De smartphone is nog altijd gemaakt van aluminium en glas.
De smartphone is nog altijd gemaakt van aluminium en glas.
iSight camera maakt foto's van 8 MP.
iSight camera maakt foto's van 8 MP.
De camera van de iPhone 6 ligt niet verzonken in de behuizing.
De camera van de iPhone 6 ligt niet verzonken in de behuizing.
De oplader is met 5 Watt aan de zwakke kant.
De oplader is met 5 Watt aan de zwakke kant.
De iPhone 6 is groter dan de 5s, maar de iPhone 6 Plus is nog groter.
De iPhone 6 is groter dan de 5s, maar de iPhone 6 Plus is nog groter.
De iPhone 6 tussen zijn voorganger en grotere broer.
De iPhone 6 tussen zijn voorganger en grotere broer.
Geekbench 3
Geekbench 3
GFXBench 3.0
GFXBench 3.0
3DMark
3DMark
Basemark OS II
Basemark OS II
Octane 2.0
Octane 2.0
Peacekeeper
Peacekeeper
Sunspider 1.0
Sunspider 1.0
WebXPRT 2013
WebXPRT 2013
PassMark
PassMark
Mozilla Kraken 1.1
Mozilla Kraken 1.1
Octane V1
Octane V1
Sunspider 0.9.1
Sunspider 0.9.1
Google V8 Vers. 7
Google V8 Vers. 7

Vergelijkbare smartphones

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Apple iPhone 6 Plus Smartphone
PowerVR GX6450, A8, 5.50", 0.172 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Apple iPhone 13 mini in review: Krachtig en ultracompact
A15 GPU 4-Core, Apple A-Series A15, 5.40", 0.14 kg
Apple iPhone 12 Pro Max Smartphone Review - Grote High-End Apple Telefoon
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 6.70", 0.228 kg
Apple iPhone 12 mini Review - Kleine smartphone met klein display
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 5.40", 0.133 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Uitstekende bouwkwaliteit
+Geweldige prestaties
+Goede camera
+Zeer goede gesprekskwaliteit
+Geweldig beeldscherm
+Normale batterijduur
+Goede headset
 

Contra

-NFC alleen te gebruiken voor Apple Pay
-Micro-haperingen
-Flitser overbelicht foto's
-Opslaggeheugen niet uitbreidbaar
-Geen LTE Cat. 6
-Oplader met weinig vermogen
-Problemen met sommige hands-free apparaten voor in de auto

In het kort

Wat we goed vonden

De bouwkwaliteit en het nieuwe design, maar het nieuwe scherm is ook overtuigend en eindelijk groter.

Wat we misten

Apple's leiderschap in termen van innovatie. De ac-WLAN standaard wordt eindelijk ondersteund, maar we hadden wel WLAN problemen. LTE Cat. 6 ondersteuning was ook welkom geweest. Bij een premium product verwachten we perfecte software.

Wat verraste ons

Apple levert een zwakke oplader mee, terwijl een versie met meer vermogen de laadtijd flink verkort.

De concurrentie

De concurrenten zijn de Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2, LG G3, Huawei Ascend P7 en Nokia Lumia 930.

Beoordeling

Apple iPhone 6 - 30-09-2014 v4(old)
Daniel Schmidt

Behuizing
91%
Toetsenbord
62 / 75 → 83%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
46 / 60 → 77%
Gewicht
94%
Batterij
91%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
66 / 63 → 100%
Applicatie-performance
57 / 70 → 81%
Temperatuur
84%
Luidheid
100%
Audio
73 / 91 → 80%
Camera
76%
Extra punten
-1%
Gemiddelde
73%
87%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple iPhone 6 Smartphone
Daniel Schmidt, 2014-10- 2 (Update: 2018-05-15)