Notebookcheck

Testrapport Apple iPhone 5S Smartphone

De herfst is appelseizoen. Een jaar na de iPhone 5 brengt Apple zijn opvolger op de markt, de iPhone 5s. Qua uiterlijk is het niet meer dan een cosmetisch update - het 4-inch IPS scherm is de behuizing zijn hetzelfde gebleven. De enige uitzondering is de nieuwe home knop met vingerafdruklezer. Andere updates zitten aan de binnenkant: De nieuwe A7 SoC maakt van Apple's vlaggenschip een van de snelste smartphones op de markt. Is dit echter genoeg om de eerste plaats te behouden?
Michael Moser, Tanja Hinum,

Tijdens het iPhone evenement dit jaar op 10 september in Cupertino California presenteerde Apple niet alleen de nieuwe iPhone 5c maar ook het nieuwste vlaggenschip, de iPhone 5s. Dus wat is er nu echt nieuw aan deze smartphone? Is het een upgrade waard voor de eigenaars van de iPhone 5?

Wat betreft design is er niet veel veranderd. De behuizing is hetzelfde maar in plaatse van wit of grafiek-zwart is er nu "Space Grey" of alternatief in zilver-wit ("Silver") of goud-wit ("Gold"). Het IPS scherm is nog steeds 4 inch en heeft nog steeds een resolutie van 1136x640 pixels hoewel de maximale helderheid iets verhoogd is. De camera is iets verbeterd en aangevuld met een dual LED flits. Het meest noemenswaardig is echter de vingerafdruklezer die geïntegreerd is in de home knop. Dit is handig voor het unlocken van de smartphone of voor het gemakkelijk betalen in de AppStore door je vinger te laten lezen in plaats van allerlei wachtwoorden in te vullen. Samen met de vingerafdruklezer is de nieuwe A7 SoC met een geïntegreerde Imagination PowerVR G6430 grafische chip en de Apple M7 co-processor waarschijnlijk de meest cruciale verandering. Daarnaast is de geïntegreerde LTE chip nu in staat om meer frequentie banden te ondersteunen. De iPhone 5s beschikt over de nieuwste versie van iOS, iOS 7.02. Zoals gebruikelijk kan er gekozen worden tussen niet vervangbaar intern geheugen van 16, 32 of 64 GB. Dankzij de krachtigere batterij zou het nieuwe vlaggenschip een gesprekstijd van 10 uur moeten hebben via 3G.

De prijs blijft hetzelfde, startend vanaf 699 euro (ongeveer $964 RRP) voor de 16 GB versie zonder contract. Ons uitgebreide testrapport zal laten zien of het nieuwe apparaat daadwerkelijk twee keer zo snel is als zijn voorganger en een aantal statements van Apple over de verschillen tussen de iPhone 5s en de iPhone 5 testen. Daarnaast vergelijken we het nieuwe model met zijn directe concurrenten (die elk jaar krachtiger en talrijker worden). De zwaarste slagen worden geleverd door de Samsung Galaxy S4, de HTC One, de Sony Xperia Z1 en de LG G2 die allemaal ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Nokia's Lumia 1020 en de Lumia 925 zijn twee van de beste Windows 8 smartphones. Als laatste moet de iPhone 5s ook zijn mannetje kunnen staat tegenover de iPhone 5 en iPhone 5c.

Behuizing

How we test - Case

iPhone 5s met Retina scherm
iPhone 5s met Retina scherm
Ons testmodel ("Space Gray") naast een iPhone 5 in het zilver/wit
Ons testmodel ("Space Gray") naast een iPhone 5 in het zilver/wit

Het unibody chassis van de Apple iPhone 5c is vrijwel hetzelfde gebleven vergeleken met zijn voorganger, de iPhone 5 - met uitzondering van de nieuwe dual LED flits naast de camera en de nieuwe Home knop die nu tevens dienst doet als vingerafdruklezer. De meeste positieve en negatieve punten uit ons gedetailleerde testrapport van de iPhone 5 gelden dus nog steeds.

Je hebt nu echter wel meer keuze in kleur. Naast een zilver-witte kleur kun je nu ook een goud-witte iPhone kiezen. De zwarte variant (waarvan de eerste lading normaal gesproken vatbaar was voor krassen) is wat lichter geworden en heet nu "Space Grey". Zwarte strepen van glas decoreren de boven- en onderkant van het achterste paneel. De kleurcoating van ons testmodel leek erg krasbestendig. Zelfs na een periode van langdurig alledaags gebruik waren er geen lelijke krassen te vinden. Zoals gebruikelijk bij Apple is de bouwkwaliteit erg hoog en zijn alleen de beste materialen gebruikt.

De exacte dimensies en het gewicht zijn hetzelfde als de iPhone 5: 112 gram met een grootte van 123,8 x 58.6 x 7.6 millimeter en zijn nog steeds erg goed voor een smartphone van aluminium.

Verbindingsmogelijkheden

How we test - Connectivity

Als er één aspect is waar Apple steekjes laat vallen is het wel op het gebied van verbindingsmogelijkheden. Naast de 3,5 mm audio jack en de Lightning Poort (beide aan de onderkant van de smartphone) zit er alleen nog een Nano SIM slot aan de rechterzijde. Als de gebruiker een micro USB oplader wilt gebruiken moet deze 19 euro betalen voor een Lightning-naar-micro USB 2.0 adapter (iets dat bijgevoegd had moeten worden gezien de matige selectie aan gratis accessoires). De gebruikelijke iPhone knoppen zoals de volume knoppen en de mute knop links en de aan/uit knop aan de bovenkant zijn nog steeds aanwezig, onveranderd met de iPhone 5. Alleen de Home knop met Touch ID is nieuw maar meer daarover later.

Boven: Aan/uit knop
Boven: Aan/uit knop
Rechts: Nano SIM slot
Right: Nano SIM slot
Onder: 3.5 mm Line In/Out, Lightning Poort, luidsprekers
Onder: 3.5 mm Line In/Out, Lightning Poort, luidsprekers
Links: Mute knop, volume knoppen
Links: Mute knop, volume knoppen
Eindelijk beschikbaar in iOS: Snelle toegang tot de belangrijkste opties
Eindelijk beschikbaar in iOS: Snelle toegang tot de belangrijkste opties

Software

De iPhone 5s wordt geleverd met het nieuwe iOS 7 (ons testmodel kwam met versie 7.02 van het operating system maar een aantal bugfixes zullen beschikbaar worden bij versie 7.03 en een aantal initiële problemen wegnemen) dat uitkwam in September. Meer details over de herstructurering van iOS 7 kun je vinden in ons testrapport van de iPhone 5c.

We zijn niet in staat om de rapportren te verifiëren dat de iPhone 5s vaker crasht dan de iPhone 5 of de iPhone 5c - hij is niet zo stabiel als ons iPhone 5 testmodel. De meeste (maar zeker niet alle) app ontwikkelaars hebben de problemen met de transitie naar 64-bit al opgelost met een update voor hun app.

Communicatie & GPS

Net als bij de iPhone 5c heeft Apple een nieuw wireless modem in de iPhone 5s gebruikt die meer LTE banden ondersteunt dan hiervoor: Vier GSM en vijf UMTS frequenties zou genoeg moeten zijn om de gehele wereld te dekken. Wederom vind je meer details in ons testrapport van de iPhone 5c.

De WiFi module ondersteunt de 802.11a/b/g/n standaard. Het ondersteunt echter niet de nieuwe ac-standaard. Tijdens onze tests moest de iPhone 5s verbinden met een router die 10 meter verder stond en waar drie muren tussen zaten. De resultaten waren veelbelovend: Twee van de drie strepen, afhankelijk van de exacte locatie in de ruimte is iets beter dan wat we zagen bij de iPhone 5 en iets beter dan de Nokia Lumia 920. De enige concurrent die het beter doet dan de iPhone 5s is de Blackberry Z10.

Vergelijkbaar met wat we deden met de testrapporten van de Samung Galaxy S4 en de iPhone 5c zijn we met de iPhone 5s op de fiets op pad gegaan tussen de boerderijen en de bossen om een volledige GPS navigatie test te doen gemaakt door Garmin. De resulterende data punten hebben we gevisualiseerd met het Fitness programma Runtastic.

Verrassend genoeg is de GPS module in de iPhone 5s nog preciezer dan die van de iPhone 5c die al behoorlijk goed was - en af en toe zelfs beter dan de concurrentie van Garmin. Dit zou wel een kunnen komen door Apple's nieuwe M7 Motion co-processor aangezien deze fungeert als een soort sensor hub die constant inkomende data van het kompas, de gyroscoop en acceleratiesensor verzameld en interpreteert met behulp van de Core Motion API van iOS7. Dit helpt om de lasten van de A7 SoC te verlichten waardoor de batterijduur verbeterd. De technologie is zelfs slim genoeg om te weten of een persoon in zijn auto zit zodat deze over kan gaan op loop-modus als deze uitstapt. Daarnaast kan de M7 ook gebruikt worden om inkomende verbindingen en pop-ups te onderdrukken.

Het deel van de fietstrip waar we een brug overstaken illustreert de goede GPS prestaties van de iPhone 5s. Waar de Garmin navigatie onze positie min of meer moest gokken (wat resulteerde in een zigzag patroon) zit de iPhone 5s veel dichter bij de eigenlijke route. Geen van beide apparaten deed het echt goed in het bos maar ook hier stond de iPhone 5s zijn mannetje.

De GPS module van de iPHone 5s is zeker bovengemiddeld goed. Zelfs binnen is de precieze locatie van het apparaat al snel gevonden.

GPS iPhone 5s: Overzicht
GPS iPhone 5s: Overzicht
GPS iPhone 5s: Oversteken
GPS iPhone 5s: Oversteken
GPS iPhone 5s: Bos
GPS iPhone 5s: Bos
GPS Garmin Edge 500: Overzicht
GPS Garmin Edge 500: Overzicht
GPS Garmin Edge 500: Oversteken
GPS Garmin Edge 500: Oversteken
GPS Garmin Edge 500: Bos
GPS Garmin Edge 500: Bos

Telefoonfuncties & Spraakkwaliteit

De telefoon app werkt even betrouwbaar en intuïtief als altijd. Het komt met hetzelfde mooie ontwerp als de rest van de Apple iOS 7 apps. Ook hier vind je meer details on onze testrapporten van de iPhone 5c en de iPhone 5.

Wat betreft spraakkwaliteit (aan beide kanten) is er niet veel veranderd in vergelijking met de iPhone 5 of iPhone 5c. Dit is goed, want de kwaliteit was altijd als erg degelijk. Dankzij het actieve lawaaionderdrukking systeem zijn stemmen altijd duidelijk hoorbaar (wederom aan beide kanten), zelf als je vlak naast een bouwput staat.

Cameras & Multimedia

Na een eerste blik op de specificaties lijken de twee camera's niet veel veranderd. De iSight camera aan de achterkant bechikt net als bij het vorige model over 8 megapixels (3264x2448), is uitgerust met autofocus en heeft een LED flits. Dat laatste heet nu "True Tone Flash" en komt met twee LED's: een met een warme kleurtemperatuur en een met een koude. In combinatie zouden deze LED's een meer natuurlijkere en prettigere lichtinval moeten geven vergeleken met de iPhone 5c of de iPhone 5. De sensor is nu 15% groter net 1.5µm pixels en een maximaal diafragma van f/2.2. Beide functies kunnen leiden tot merkbare verbeteringen, zeker bij weinig licht. Hierdoor wordt de flits ook minder vaak gebruikt in automatische modus - maar levert dit nog steeds betere foto's op. Full HD video's zien er scherp en prettig uit dankzij het snelle stabilisatie systeem.

De panorama modus is ook altijd leuk maar er zijn ook twee nieuwe functies toegevoegd aan de camera: Seriële modus en een slow motion modus die video kan produceren tot 120 fps. Hoewel de laatste niet meer is dan een gimmick werkt het eerste vrijwel zonder vertraging tussen de foto's dankzij de snelle Apple A7 SoC en de mogelijkheid om sneller data van en naar het hoofdgeheugen te schrijven (waarschijnlijk gebruikmakend van DRAM als buffer aangezien Nand Flash niet snel genoeg zou reageren). Als je de knop ingedrukt houd kun je snel achter elkaar tot 999 foto's maken. Al deze foto's zijn dan als één te zien in de galerij waardoor je snel kunt kiezen welke je wilt houden terwijl de rest automatisch wordt verwijderd (de camera app maakt zelfs al een intelligente voorselectie hoewel deze niet gevolgd hoeft te worden). Alle foto's kunnen uiteraard via USB naar een PC of een Mac gestuurd worden als het lastig is om de selectie op de telefoon te maken.

De nieuwe seriële functie is best nuttig
De nieuwe seriële functie is best nuttig
We waren ook erg gesteld op de slow motion modus.
We waren ook erg gesteld op de slow motion modus.
Bij beide modi kan een selectie gemaakt worden.
Bij beide modi kan een selectie gemaakt worden.

Over het algemeen waren we vrij onder de indruk van de prestaties van de iSight camera van de iPhone 5s, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Hij is duidelijk superieur aan de modules die gebruikt zijn in de iPhone 5 en de iPHone 5c.

Voorste camera Apple iPhone 5s: Helderder en scherper
Voorste camera Apple iPhone 5s: Helderder en scherper
Voorste camera Aple iPhone 5s: Een stuk luidruchtiger
Voorste camera Aple iPhone 5s: Een stuk luidruchtiger

De Face Time camera is vrijwel hetzelfde gebleven als die van de iPhone 5c, die toen al iets beter was dan die van de iPhone 5. Het aantal pixels is gegroeid van 1.75 µm naar 1.9 µm maar de resolutie (1.2 megapixels, een resolutie van 1280x720) en het maximale diafragma (f/2.4) zijn hetzelfde gebleven. Ook hier zijn de verbeteringen het beste te zien bij slechte lichtomstandigheden. De camera aan de voorkant is nog steeds het beste geschikt voor zelfportretten of videoboodschappen via Face Time, niet zo zeer voor serieuze fotografische doeleinden.

Als we de camera aan de achterkant van de iPhone 5s vergelijken met onze referentiecamera (De Sony A57) laat deze heel wat te wensen over, vooral op het gebied van scherpte, maar als we hem vergelijken met andere smartphone camera's overtuigd de iPhone 5s wel degelijk. De Nokia Lumia 920 ziet er wat doffer uit en is niet zo scherp en zelfs de Samsung Galaxy S4 (met 13 megapixels) doet het niet veel beter door zijn sprekende maar ook minder natuurlijke kleuren vergeleken met de iPhone 5s. Zoals je kunt zien als je kijkt naar de knuffels in de referentiefoto's lijkt de iPhone 5s zelfs wat meer scherpte te bieden.

Apple iPhone 5s (8 megapixels): Plant
Apple iPhone 5s (8 megapixels): Plant
Apple iPhone 5s (8 megapixels): Uitzicht
Apple iPhone 5s (8 megapixels): Uitzicht
Apple iPhone 5s (8 megapixels): Omgeving
Apple iPhone 5s (8 megapixels): Omgeving
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Plant
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Plant
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Uitzicht
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Uitzicht
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Omgeving
Apple iPhone 5 (8 megapixels): Omgeving
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Plant
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Plant
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Uitzicht
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Uitzicht
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Omgeving
Nokia Lumia 920 (8.7 megapixels): Omgeving
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Plant
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Plant
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Uitzicht
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Uitzicht
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Omgeving
Samsung Galaxy S4 (13 megapixels): Omgeving
Sony A57 (16 megapixels): Plant
Sony A57 (16 megapixels): Plant
Sony A57 (16 megapixels): Uitzicht
Sony A57 (16 megapixels): Uitzicht
Sony A57 (16 megapixels): Omgeving
Sony A57 (16 megapixels): Omgeving

Accessoires

Hetzelfde verhaal: Net als bij de iPhone 5 en de iPhone 5c, Apple EarPods, een 5V USB adapter en een 1m USB-to-Lightning kabel worden meegeleverd, dat is alles.

Je kunt talloze accessoires kopen van zowel Apple als derden (kabels, adapters, covers...). Tussen de officiële producten in de Apple Store zitten onder andere nieuwe leren covers (in verschillende kleuren) voor 39 euro en een dock voor rond de 30 euro.

Garantie

Zoals gebruikelijk zit er 12 maanden garantie op de smartphones van Apple (die verdubbeld kan worden en meer functionaliteit krijgt met een Apple Care Protection Plan van 100 euro) en 24 maanden wettelijke aansprakelijkheid in de EU.

Invoerapparaten & besturing

Touchscreen & Virtuele toetsenbord

Het capacitieve touchscreen van de iPhone 5s werkt even betrouwbaar en precies als dat van de iPhone 5 en de iPhone 5c (eigenlijk is het precies hetzelfde als in de geteste iPhone 5c, dus meer informatie alsmede een video over de nieuwe UI van iOS7 vind je in ons testrapport van de kleurrijke broer van de iPhone 5s). Het glazen oppervlak heeft een prettig glijdend gevoel en zorgt voor exacte en snelle input.

De vingerafdruklezer werkt betrouwbaar
De vingerafdruklezer werkt betrouwbaar
iFixit: iPhone 5s Touch ID sensor
iFixit: iPhone 5s Touch ID sensor

Touch ID

Waarschijnlijk de meest interessante nieuwe functie van de het recente iPhone vlaggenschip (na de A7 chip en de nieuwe camera modules) is de herziene Home knop. In tegenstelling tot de naar binnen gekrulde knop in de iPhone 5 en iPhone 5c is deze plat, maar ligt iets dieper in de behuizing. Hij is omringt met een ring van roestvrij staal en geldt ook als vingerafdruklezer - de Touch ID werkt niet als je de ring niet aanraakt. Onder het saffieren glas zit de 500-ppi capacitieve vingerafdruk sensor met 360 graden dekking. Eenmaal ingesteld kan deze gebruikt worden in plaats van het lock scherm. De enige uitzondering is als je telefoon opnieuw opstart na deze 48 uur niet gebruikt te hebben, dan moet je je persoonlijke pincode invoeren. Nog een mooie functie van de sensor is dat je ermee kunt betalen bij iTunes, iBooks en de App Stores zonder je wachtwoord te hoeven gebruiken door simpelweg je vingerafdruk te laten lezen. Configuratie is een makkie. Na ongeveer 30 seconden (per vinger) van aanraken vanuit verschillende hoeken wordt de print gehashed en versleuteld opgeslagen in een apart compartiment van de A7 SoC zonder dat er kopieën worden opgeslagen in de iCloud of andere Apple servers wat het hele proces vrij diefstalbestendig maakt. Zelfs derden mogen niet bij de vingerafdruk data, tenminste nóg niet. Er kunnen maximaal vijf afdrukken opgeslagen worden waardoor de hele familie de telefoon kan gebruiken. Er is nog steeds een wachtwoord nodig om gebruik te maken van de Touch ID - als backup als er iets mis zou zijn met de vingerafdruklezer.

Sommige leden van de Chaos Computer Club hebben het Touch ID blijkbaar al kunnen hacken door een vingerafdruk te kopiëren op een kunstmatige vinger en daarmee de smartphone te unlocken. Dit deden ze om een punt te maken over de onveiligheid rond biometrische data. Hoewel ze gelijk hebben dat het niet onmogelijk om vingerafdruklezers te hacken - denken wij dat de gemiddelde gebruiker hier niet snel slachtoffer van zal worden en het zou de gebruikers van Apple er niet van moeten weerhouden om het nieuwe Touch ID te gebruiken.

Ons eindoordeel wat betreft de nieuwe vingerafdruklezer: Hoewel we in het begin sceptisch waren over de functionaliteit ervan zijn we het idee achter Touch ID steeds meer gaan waarderen dankzij de soepele implementatie in iOS 7. Het is zelfs zo dat we de functie missen als we weer teruggaan naar de iPhone 5 na een week lang de iPhone 5s gebruikt te hebben.

Scherm

How we test - Display

Het scherm van de iPhone 5s is vergelijkbaar met dat van de iPhone 5 en de iPhone 5c, een IPS LCD paneel met een resolutie van 1136x640 pixels, een verhouding van 16:9 en een diagonaal van 4 inch. Hoewel dit Retina scherm op papier misschien niet zo goed klinkt als de HD (of zelfs Full HD) alternatieven van de concurrentie is het nog steeds een bovengemiddeld goed scherm dankzij de levendige kleuren, de hoge maximale helderheid en de goede kleurruimte

De helderheid van 538.4 cd/m² is zelfs een van de beste voordelen van dit paneel, beter nog dan de iPhone 5 en iPhone 5c met ongveer 50 cd/m² and 1 cd/m² (537.2 cd/m²), respectievelijk. Het laatste verschil is klein en kan goed komen door natuurlijk fluctuaties binnen de levering. Toch is de maximale helderheid van de iPhone 5s van 579 cd/m² beter wat de meeste concurrenten bieden: Hoewel de Sony Xperia Z1 (523 cd/m²) en de HTC One (519 cd/m²) dichtbij komen liggen de Nokia Lumia 925 (315 cd/m²), de Nokia Lumia 1020 (310 cd/m²),  de Samsung Galaxy S4 (310 cd/m²) en de LG G2 (358 cd/m²), hoewel prima in hun eigen gebied, toch ver achter. We moeten wel opmerken dat zowel de Samsung Galaxy S4 als de Nokia Lumia smartphones gebruik maken van OLED schermen die nominaal donkerder zijn maar er relatief helderder uitzien door de gebruikte technologie.

525
cd/m²
556
cd/m²
536
cd/m²
523
cd/m²
579
cd/m²
511
cd/m²
534
cd/m²
568
cd/m²
514
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 579 cd/m² Gemiddelde: 538.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 579 cd/m²
Contrast: 724:1 (Zwart: 0.8 cd/m²)
ΔE Color 2.76 | 0.6-29.43 Ø5.9
ΔE Greyscale 2.55 | 0.64-98 Ø6.1
Gamma: 2.43
Minimale zwarte waardes
Minimale zwarte waardes
Maximale helderheid (wit)
Maximale helderheid (wit)

De verdeling van de helderheid van de iPhone 5s is 88% en komt daarmee dicht bij de iPhone 5c maar zit wel achter die van de iPhone 5 (95%). Gelukkig is dit nauwelijks merkbaar met het blote oog. Alleen bij een uniform witte achtergrond zie je dat de hoeken van het scherm iets donkerder zijn. Een groter probleem is dat de iPhone 52, hoewel een van de helderste in zijn segment, het slechter doet dan de rest van de groep als het aankomt op zwarte waardes (behalve die van de Sony Xperia Z1). Zwart tinten zien er nogal grijs uit met een waarde van 0.8 cd/m² - zelfs zijn voorganger (0.48 cd/m²) en de iPhone 5c (0.66 cd/m²) doen het hier beter hoewel ook deze niet eens in de buurt komen van de LG G2 (0.33 cd/m²) of de HTC One (0.23 cd/m²). De goede waardes van deze Android smartphones zijn niet een het best: OLED schermen zoals die van de Samsung Galaxy S4 of de Nokia Lumia 925 en 1020 komen dicht bij perfecte zwarte waardes van 0.0 cd/m². Door de slechte zwarte waardes heeft de iPhone 5s een middelmatig contrast van slechts 724:1 (ook hier doet alleen de Sony Xperia Z1 het slechter met 561:1). De OLED concurrentie zit op een heel ander niveau.

Aan de andere kant laat het Retina scherm zijn kracht zien bij de kleurmetingen, gevisualiseerd met behulp van CalMAN 5 software. De pre-kalibratie is goed, zeker wat betreft kleurmanagement: Alle DeltaE waardes zijn minder dan 5, wat aangeeft dat er slechte kleine afwijkingen zijn van de sRGB referentie kleurruimte. Zelfs een DeltaE waarde van 4 bij de (grotere) AdobeRGB kleurruimte is een goed resultaat. Hoewel blauwe kleuren niet zo sterk gediscrimineerd worden als bij de iPhone 5c het geval was is er met het blote oog geen blozende tint te zien. De grijstinten zijn vrijwel ideaal wat overeenstemt met de sRGB en AdobeRGB resultaten.

CalMAN kleurmanagement
CalMAN kleurmanagement
CalMAN kleurnauwkeurigheid
CalMAN kleurnauwkeurigheid
CalMAN Color Checker Adobe RGB
CalMAN Color Checker Adobe RGB
CalMAN grijstinten
CalMAN grijstinten
CalMAN grijstinten Adobe RGB
CalMAN grijstinten Adobe RGB
CalMAN kleurverzadiging
CalMAN kleurverzadiging
Buitenshuis gebruik (bewolkt)
Buitenshuis gebruik (bewolkt)
Buitenshuis gebruik (zonnig)
Buitenshuis gebruik (zonnig)

Een van de belangrijkste bruikbaarheidstesten van een smartphone scherm is de leesbaarheid in de buitenlucht. Dit is geen probleem voor de iPhone 5s dankzij zijn hoge maximale helderheid. Toch kunnen reflecties nooit helemaal voorkomen worden wat de bruikbaarheid onder sommige omstandigheden beperkt. Voor de rest is de scherminhoud van de iPhone 5s altijd leesbaar.

Kijkhoeken
Kijkhoeken

Aangezien het Retina scherm gebruik maakt van IPS technologie is de kijkhoekstabiliteit uitstekend. Zelfs onder extreme (onpraktische) hoeken blijft het scherm goed leesbaar met slechts beperkt verlies van helderheid maar zonder dat de kleuren vertekenen of het contrast omlaag gaat. Alleen het "gloeien" van de zwarte achtergrond (wat typisch is voor IPS schermen) zorgt voor wat negatieve aandacht maar dit zou geen probleem moeten zijn bij praktisch gebruik.

Prestaties

How we test - Performance

De binnenkant (afbeelding: iFixit)
De binnenkant (afbeelding: iFixit)
En het hart: De Apple A7 SoC (afbeelding: iFixit)
En het hart: De Apple A7 SoC (afbeelding: iFixit)

------

Volgens Apple is de nieuwe Apple A7 SoC  met zijn 1.3 GHz ARMv8 CPU and geïntegreerde PowerVR 6430 grafisch chip gebaseerd op de 64-bit "Cyclone" architectuur twee keer zo krachtig als zijn voorganger, de A6 die gebruikt wordt in de iPhone 5. Volgens Chipworks, specialist in halfgeleiders, wordt de SoC wederom (ironisch genoeg) gemaakt door Samsung terwijl de Motion M7 co-processor "LPC18A1" (die gebaseerd is op de ARM Cortex-M3) gemaakt wordt door NXP. Beide worden gefabriceerd op 28nm.

De grafische Imagination PowerVR 6430 chip is een 4-cluster chip en is ongeveer twee keer zo krachtig als de SGX543MP3 van de A6 die gebruikt wordt in de iPhone 5 en de iPhone 5c.

De resultaten van de verschillende synthetische benchmarks konden niet duidelijk zijn. Bij de Geekbench 3 single-core test doet de iPhone 5s het 50% beter dan de Samsung Galaxy S4, de iPhone 5 en de iPhone 5c (en 40% beter dan de LG G2). In de multi-core test doet de Sony Xperia Z1 het het beste met een voorsprong van 13% op de rest.

bij de Linpack benchmark zien we hetzelfde. Ook hier doet de Sony Xperia Z1 het (nipt) het best en loopt de rest achter (meestal met 30-40%, net als de in-house concurrentie). Bij de PassMark Performance Test loopt de iPhone 5s 36% voor op de rest hoewel de rest het zeker niet slecht doet. Dit kan echter veranderen naarmate er meer Snapdragon 800 apparaten zoals de Sony Xperia Z1 op de markt komen. Op het moment is de iPhone 5s op bijna alle vlakken de baas. Tijdens de Basemark X 1.0 on-screen test deed de Samsung Galaxy S4 het zelfs 70% slechter dan de iPhone 5s (hoewel de S4 wel een flink aantal meer pixels moet voorzien van stroom) en deed de Sony Xperia Z1 het 30% slechter. Als we kijken naar de GFXBench 2.7 off-screen test zien we dat de Sony Xperia Z1 het al beter doet (8% trager) evenals de LG G2 (20%) maar het verschil tussen de iPhone 5s en de iPhone 5c springt naar 73%. Door de lage resolutie van het scherm van de iPhone 5s is deze nog dominanter bij de on-screen resultaten: hij doet het tussen de 35% (Sony Xperia Z1) en de 84% (Nokia Lumia 1020) beter dan de concurrentie.

De 3DMark Ice Storm benchmark kon geen meting geven (hoger dan het maximum!). Hetzelfde geldt voor de Ice Storm Extreme test (omdat sommige onderdelen boven het maximum zaten kon er geen score gegeven worden). De Unlimited test liet resultaten zien die in de buurt zaten van de Sony Xperia Z1 en kwamen nog dichter bij de Snapdragon 800 concurrent in de grafische test.

Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
931.38 MFLOPS ∼32%
Apple iPhone 5c
484.05 MFLOPS ∼16% -48%
HTC One
733.333 MFLOPS ∼25% -21%
Apple iPhone 5
574.95 MFLOPS ∼19% -38%
LG G2
730.159 MFLOPS ∼25% -22%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
617.879 MFLOPS ∼21% -34%
Sony Xperia Z1
963.81 MFLOPS ∼33% +3%
Geekbench 3
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
2449 Points ∼3%
Apple iPhone 5c
1273 Points ∼2% -48%
LG G2
2210 Points ∼3% -10%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1889 Points ∼2% -23%
Sony Xperia Z1
2817 Points ∼3% +15%
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
1368 Points ∼28%
Apple iPhone 5c
710 Points ∼15% -48%
Apple iPhone 5
701 Points ∼14% -49%
LG G2
819 Points ∼17% -40%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
679 Points ∼14% -50%
Sony Xperia Z1
912 Points ∼19% -33%
(sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
5339
Apple iPhone 5c
3459 -35%
Apple iPhone 5
3490 -35%
LG G2
4010 -25%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
3430 -36%
Sony Xperia Z1
4442 -17%
Basemark X 1.0
Off-Screen (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
21.257 fps ∼100%
Apple iPhone 5c
7.575 fps ∼36% -64%
Apple iPhone 5
7.562 fps ∼36% -64%
LG G2
13.02 fps ∼61% -39%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
8.015 fps ∼38% -62%
Sony Xperia Z1
14.356 fps ∼68% -32%
On-Screen (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
27.654 fps ∼85%
Apple iPhone 5c
18.049 fps ∼55% -35%
Apple iPhone 5
18.077 fps ∼55% -35%
LG G2
14.636 fps ∼45% -47%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
8.608 fps ∼26% -69%
Sony Xperia Z1
17.334 fps ∼53% -37%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼9%
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼9% 0%
Sony Xperia Z1
14477 Points ∼17% +81%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3%
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3% 0%
Sony Xperia Z1
17966 Points ∼3% +1%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼6%
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼6% 0%
Sony Xperia Z1
17053 Points ∼7% +22%
1920x1080 Ice Storm Extreme Physics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
7845 Points ∼9%
Apple iPhone 5c
7816 Points ∼9% 0%
LG G2
7791 Points ∼9% -1%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
11318 Points ∼13% +44%
1920x1080 Ice Storm Extreme Graphics (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
11226 Points ∼2%
Apple iPhone 5c
2824 Points ∼0% -75%
LG G2
10651 Points ∼1% -5%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
6110 Points ∼1% -46%
1920x1080 Ice Storm Extreme Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
10245 Points ∼5%
Apple iPhone 5c
3291 Points ∼1% -68%
LG G2
9848 Points ∼4% -4%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
6806 Points ∼3% -34%
System (sorteer op waarde)
HTC One
3353 Points ∼86%
Apple iPhone 5
3877 Points ∼100%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
3421 Points ∼88%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
25 fps ∼0%
Apple iPhone 5c
6.8 fps ∼0% -73%
Nokia Lumia 1020
3.1 fps ∼0% -88%
Nokia Lumia 925
3.3 fps ∼0% -87%
Apple iPhone 5
6.7 fps ∼0% -73%
LG G2
20 fps ∼0% -20%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% -40%
Sony Xperia Z1
23 fps ∼0% -8%
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
37 fps ∼1%
Apple iPhone 5c
13 fps ∼0% -65%
Nokia Lumia 1020
5.9 fps ∼0% -84%
Nokia Lumia 925
6.3 fps ∼0% -83%
Apple iPhone 5
13.6 fps ∼0% -63%
LG G2
21 fps ∼1% -43%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% -59%
Sony Xperia Z1
24 fps ∼1% -35%

Legende

 
Apple iPhone 5S Apple A7, PowerVR G6430, 16 GB eMMC Flash
 
Apple iPhone 5c Apple A6, PowerVR SGX543MP3, 16 GB iNAND Flash
 
HTC One Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 32 GB SSD
 
Nokia Lumia 1020 Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960, Qualcomm Adreno 225, 32 GB SSD
 
Nokia Lumia 925 Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960, Qualcomm Adreno 225, 16 GB iNAND Flash
 
Apple iPhone 5 Apple A6, PowerVR SGX543MP3, 32 GB SSD
 
LG G2 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 32 GB SSD
 
Samsung Galaxy S4 GT-I9505 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 16 GB iNAND Flash
 
Sony Xperia Z1 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash

Alle brower-gebaseerde benchmarks zijn uitgevoerd met de meest recente versie van Safari op iOS 7.02. Ook hier verplettert de iPhone 5s de meeste concurrenten (soms met een gigantisch verschil). Bij de Google Octane V1 test doen de twee Windows Phones, de Nokia Lumia 925 en de Nokia Lumia 1020, het 90% slechter. Wederom komt alleen de Sony Xperia Z1 in de buurt met 25% minder punten dan de iPhone 5s.

Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
5561 Points ∼14%
Apple iPhone 5c
2817 Points ∼7% -49%
HTC One
1986 Points ∼5% -64%
Nokia Lumia 1020
612 Points ∼2% -89%
Nokia Lumia 925
593 Points ∼1% -89%
Apple iPhone 5
1663 Points ∼4% -70%
LG G2
3014 Points ∼8% -46%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2290 Points ∼6% -59%
Sony Xperia Z1
4179 Points ∼11% -25%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
3365 points ∼47%
Apple iPhone 5c
2759 points ∼38% -18%
HTC One
2152 points ∼30% -36%
Nokia Lumia 1020
597 points ∼8% -82%
Nokia Lumia 925
1721 points ∼24% -49%
Apple iPhone 5
2383 points ∼33% -29%
LG G2
2646 points ∼37% -21%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2502 points ∼35% -26%
Sony Xperia Z1
2980 points ∼41% -11%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
1775 Points ∼29%
Apple iPhone 5c
902 Points ∼15% -49%
HTC One
683 Points ∼11% -62%
Nokia Lumia 1020
331 Points ∼5% -81%
Nokia Lumia 925
335 Points ∼5% -81%
Apple iPhone 5
863 Points ∼14% -51%
LG G2
829 Points ∼13% -53%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
555 Points ∼9% -69%
Sony Xperia Z1
869 Points ∼14% -51%
Sunspider
1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
413.1 ms * ∼5%
Apple iPhone 5c
730.1 ms * ∼8% -77%
Nokia Lumia 1020
905.9 ms * ∼10% -119%
Nokia Lumia 925
905.1 ms * ∼10% -119%
Apple iPhone 5
714 ms * ∼8% -73%
LG G2
814.8 ms * ∼9% -97%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1168.2 ms * ∼13% -183%
Sony Xperia Z1
720.5 ms * ∼8% -74%
0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
406.6 ms * ∼4%
HTC One
1138.1 ms * ∼11% -180%
Nokia Lumia 1020
914.5 ms * ∼9% -125%
Nokia Lumia 925
932.4 ms * ∼9% -129%
Apple iPhone 5
935.4 ms * ∼9% -130%
LG G2
873.9 ms * ∼8% -115%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1095.4 ms * ∼10% -169%
Sony Xperia Z1
762.6 ms * ∼7% -88%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPhone 5S
5995.9 ms * ∼10%
Apple iPhone 5c
14535.3 ms * ∼24% -142%
Nokia Lumia 1020
45455.8 ms * ∼76% -658%
LG G2
10014.5 ms * ∼17% -67%
Sony Xperia Z1
10492.3 ms * ∼18% -75%

* ... kleiner is beter

Games

De PowerVR G6430 grafische chip binnen de A7 SoC is makkelijk in staat om alle games aan te kunnen die in de App store gekocht kunnen worden, en biedt zelfs ondersteuning voor games die de veeleisende OpenGL ES Ver. 3.0 engine gebruiken. 2D applicaties zoals Rabbids: Big Bang of Angry Birds: Star Wars zijn geen uitdaging maar ook 3D games als Inifinity Blade 2, FIFA 14 of Asphalt 8 draaien soepel en op maximale details, evenals Epic citadel, een veeleisende grafische demonstratie. Er zou zelfs genoeg vermogen moeten zijn om de aankomende 64-bit geoptimaliseerde games met "next-gen" graphics aan te kunnen.

Angry Birds Star Wars
Angry Birds Star Wars
Asphalt 8
Asphalt 8
Epic Citadel
Epic Citadel
FIFA 14
FIFA 14
Infinity Blade II
Infinity Blade II
Rabbids: Big Bang
Rabbids: Big Bang

Uitstoot

How we test - Emissions

Temperatuur

De oppervlaktetemperatuur van de iPhone 5s blijft altijd comfortabel bij normale gebruiksscenario's en komt niet eens boven de 31.2 graden Calsius uit bij lage belasting (wat dicht komt bij een typische 'inactieve' staat).

Zelfs onder volledige belasting tijdens de stresstest (Epic Citadel demo voor de CPU en GPU, tenminste een uur constant draaiend) wordt de smartphone niet eens echt heet. Lokaal zijn temperaturen van 39.5 graden Celsius mogelijk maar gemiddeld wordt de telefoon niet meer dan 36.6 graden aan de achterkant en 36.2 graden aan de voorkant. Excessieve gaming sessies zouden dus geen probleem moeten zijn. Om het nog beter te maken blijft de adapter ook koel met een maximale temperatuur van 32.9 graden bij volledige belasting. Dit is een uitmuntende prestatie van de iPhone 5s in termen van hitte emissie die nooit te warm wordt.

Max. Belasting
 39.4 °C37.2 °C34.5 °C 
 39.5 °C37 °C34.6 °C 
 37.7 °C35.6 °C33.8 °C 
Maximum: 39.5 °C
Gemiddelde: 36.6 °C
35 °C37.4 °C37.6 °C
34.8 °C37.5 °C37.4 °C
34.5 °C35.9 °C35.7 °C
Maximum: 37.6 °C
Gemiddelde: 36.2 °C
Stroomadapter (max.)  47.4 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.6 °C / 98 F, compared to the average of 33 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 39.5 °C / 103 F, compared to the average of 35.4 °C / 96 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.6 °C / 100 F, compared to the average of 33.9 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28.3 °C / 83 F, compared to the device average of 33 °C / 91 F.

Luidsprekers

De luidsprekers van de iPhone 5s zijn even goed als die van de iPhone 5c en de iPhone 5  Voor meer informatie kun je bij deze rapporten terecht.

Energie management

How we test - Battery Life

Verbruik

De iPhone 5s verbruikt ongeveer evenveel (of inde geval even weinig) stroom als de iPhone 5c en de iPhone 5. Onder volledige belasting is er 0.5 watt meer nodig dan bij de iPhone 5c maar dit is te verwachten gezien de krachtige SoC en het helderdere scherm. De meeste high-end concurrenten verbruiken meer dan de iPhone 5s waarbij de HTC One de enige uitzondering is.

Zonder belasting heeft de iPhone 5s iets meer stroom nodig dan verwacht (wederom waarschijnlijk door het helderdere scherm). Echter, 0.6 tot 1.6 watt is zeker niet problematisch. Degenen die een iPhone 5 gebruikten met iOS6 zullen zeker uitkijken naar de langere batterijduur. Het is echter goed mogelijk om de honger van iOS 7 te laten afnemen door de achtergrond animaties uit te schakelen alsmede de stille updates en Spotlight search.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.6 / 0.8 / 1.6 Watt
Belasting midlight 2.3 / 3.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

De batterijgrootte is in ieder geval verhoogt met 5 tot 10%, van 5.73 Wh (iPhone 5c) en 5.45 Wh (iPhone 5) naar 5.96 Wh.

Onder volledige belasting houdt de 5s het slechts 5 minuten langer uit met zijn grotere batterij (vergeleken met de iPhone 5c . Ook hier heeft dat waarschijnlijk te maken met de krachtigere SoC en het helderdere scherm. Gelukkig is onze indruk van de iPhone 5c - dat de batterijduur proportioneel slechter doet dan het verbruik als er alleen weinig eisende taken worden uitgevoerd - slechts gedeeltelijk waar. Waar de iPhone 5s het ongeveer 4 uur minder lang volhoudt dan de iPhone 5c tijdens onze Wifi browsing test is het tegenovergestelde waar als beide toestellen niets doen. Dan houdt de iPhone 5s het bijna 22 uur vol (wederom bijna zo lang als de iPhone 5 ) en verslaat de 19 uur van zijn kleurrijke broer.

Opmerking: Onze Wi-Fi browsing test crashte meerdere malen op zowel ons testapparaat als de iPhone 5 als we een bepaalde website openden (zonder dat de reden gelijk duidelijk was). We moesten de browser app dus elke 5 minuten heropenen, iets dat zeer zeker meer stroom kost. Het resultaat van 10 uur is dus waarschijnlijk iets te conservatief - we zouden niet gek opkijken als 13 to 14 uur (dicht bij het resultaat van een iPhone 5c  een realistischer resultaat zou zijn .

Vergeleken met de concurrentie doe de iPhone 5s het redelijk, zeker als je rekening houdt met zijn relatief kleine batterij. Zowel de HTC One (8.74 Wh / 2300 mAh) en de Nokia Lumia 1020 (7.6 Wh / 2000 mAh) hielden het niet langer dan 11 uur vol en de Samsung Galaxy S4 (9.88 Wh / 2600 mAh) hield het nauwelijks 9 uur vol dankzij zijn OLED scherm. Aan de andere kant doen zowel de Sony Xperia Z1 (3000 mAh) als de Nokia Lumia 925 (8.4 Wh / 2000 mAh) het beter dan de iPHone 5s, met 13 en 15 uur respectievelijk. Echter, geen enkele telefoon verslaat de  LG G2 (11.4 Wh / 3000 mAh) en zijn ongeloofelijke record van 17 uur continue browsen op het internet. Onder volledige belasting doet de iPhone 5s het ongeveer even goed als de meeste van zijn concurrenten, met 2:50 uur zijn alleen de LG G2 (3:40 uur) en de Samsung Galaxy S4 (3:50 uur) beter.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
22h 00min
Surfen met WLAN
10h 00min
Belast (maximale helderheid)
2h 50min

Samenvatting

Onder de loep: Apple iPhone 5s
Onder de loep: Apple iPhone 5s

De Apple iPhone 5s is een succesvolle verversing van de iPhone 5  Wat betreft design is er weinig veranderd, met de uitzondering van de Touch ID vingerafdruklezer die je niet verplicht bent te gebruiken maar een mooie toevoeging kan zijn aan de smartphone ervaring. De vernieuwde camera modules en de nieuwe dual LED flits zijn een goede verbetering voor de beeldkwaliteit. De snelle Apple A7 SoC met de Imagination PowerVR G6430 leiden tot goede applicatie prestaties, niet op de minste plaats dankzij de 64-bit architectuur. Het nieuwe iOS 7 is intuïtief en prettig te gebruiken. De spraakkwaliteit is even goed als altijd evenals de externe luidspreker (ondanks dat deze alleen mono is). De GPS module is verrassend goed en verslaat zelfs sommige navigatie systemen. Ten slotte krijgt ook de Wi-Fi module zijn werk gedaan.

Hoewel het scherpe, heldere en goed gekalibreerde Retina scherm nog steeds een genot is om te aanschouwen is er nu wel een update nodig wat betreft de grootte en de resolutie. Daarnaast zouden ook de zwarte waardes en het contrast verbeterd mogen worden bij zo'n duur apparaat. NFC ontbreekt nog steeds maar er worden nu in ieder geval  wel meet LTE banden ondersteund.

In het kort, Apple's iPhone 5s blijft een in het oog springend apparaat zoals de premium gouden variant laat zien. Dit geldt ook voor de prijs, beginnend vanaf €699 voor de 16GB versie die we getest hebben - nogal een flinke som geld. Het is echter nog steeds een high-end apparaat. Zoals gebruikelijk is het een van de snelste smartphones op de markt (waar de Sony Xperia Z1 de enige echte concurrent is, hoewel er meer Snapdragon 800 apparaten zullen volgen) maar het scherm wordt nu toch echt te klein. Voor de volgende iteratie van iPhones hopen we - zoals altijd - op meer échte innovatie, meer hoogtepunten en meer lef van Apple.

Onder de loep: Apple iPhone 5s.
Onder de loep: Apple iPhone 5s.

Specificaties

Apple iPhone 5S (iPhone Serie)
Processor
Apple A7 2 x 1.3 GHz, Cyclone
Grafische kaart
Geheugen
1024 MB 
, LPDDR3
Beeldscherm
4 inch 16:9, 1136 x 640 pixel, capacitief touchscreen, IPS LCD, Retina scherm, lipofobische coating, glimmend: ja
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 14 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5mm audioaansluiting, 1 Vingerafdruklezer, Sensoren: 3-axis gyro sensor, acceleratiesensor, nabijheidssensor, omgevingslichtsensor, A-GPS and Glonass, Lightning poort
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1700/2100, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (frequentie banden: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 13, 17, 19, 20, 25)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 7.6 x 123.8 x 58.6
Batterij
6 Wh Lithium-Ion, 1570 mAh, 3.8 V, niet verwisselbaar, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 10 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 250 h
Besturingssysteem
Apple iOS 7
Camera
Webcam: Rückseite: 8 Megapixel (3.264 × 2.448 Pixel), ƒ/2.2 Blende, Doppel-LED-Blitz, Rückwärtig belichteter Sensor, Hybrid-IR-Filter, Autofokus; Front: 1,2 Megapixel (1.280 × 720 Pixel)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidpsreker, Toetsenbord: virtueel toetsenbord, Toetsenbordverlichting: ja, Apple EarPods met afstandsbediening en microfoon, Lightning-to-USB kabel, Passbook, Kaarten, Siri, iTunes, Safari, Keynote, iMovie, 12 Maanden Garantie
Gewicht
112 g, Voeding: 45 g
Prijs
699 Euro

 

De nieuwe iPhone 5s kost 699 euro (de 16GB variant).
De nieuwe iPhone 5s kost 699 euro (de 16GB variant).
iOS 7 is voorgeïnstalleerd.
iOS 7 is voorgeïnstalleerd.
Het scherm heeft een goede maximale helderheid.
Het scherm heeft een goede maximale helderheid.
Er zijn nauwelijks kleurverschuivingen.
Er zijn nauwelijks kleurverschuivingen.
Het paneel doet het een stuk slechter bij zwartwaardes.
Het paneel doet het een stuk slechter bij zwartwaardes.
Het chassis is onveranderd vergeleken met de iPhone 5:
Het chassis is onveranderd vergeleken met de iPhone 5:
De iPhone 5s is even dik als zijn voorganger...
De iPhone 5s is even dik als zijn voorganger...
...en heeft dezelfde aansluitingen.
...en heeft dezelfde aansluitingen.
Maar er zijn enkele innovaties:
Maar er zijn enkele innovaties:
Zoals de Home knop, die vervangen is door een variant met Touch ID.
Zoals de Home knop, die vervangen is door een variant met Touch ID.
De LED flits is vervangen door een dual LED flits met twee verschillende kleurtemperaturen voor meer realistische beelden.
De LED flits is vervangen door een dual LED flits met twee verschillende kleurtemperaturen voor meer realistische beelden.
De camera module heeft ook wat kleine verbeteringen gekregen...
De camera module heeft ook wat kleine verbeteringen gekregen...
...maar heeft nog steeds maar 8 megapixels.
...maar heeft nog steeds maar 8 megapixels.
De nieuwe coating ziet er stevig uit.
De nieuwe coating ziet er stevig uit.
Ondanks de lipofobische coating is het scherm nog steeds extreem vatbaar voor vingerafdrukken.
Ondanks de lipofobische coating is het scherm nog steeds extreem vatbaar voor vingerafdrukken.
Naast de Touch ID functie kan de Home knop ook nog steeds geactiveerd worden door erop te drukken.
Naast de Touch ID functie kan de Home knop ook nog steeds geactiveerd worden door erop te drukken.
De Facetime camera is iets verbeterd en werkt nu beter bij slecht licht.
De Facetime camera is iets verbeterd en werkt nu beter bij slecht licht.
Degenen die bang zijn hun telefoon te beschadigen kunnen deze nu bedekken met een cover van Apple.
Degenen die bang zijn hun telefoon te beschadigen kunnen deze nu bedekken met een cover van Apple.
Aan de binnenkant zit zacht vilt.
Aan de binnenkant zit zacht vilt.
Aan de buitenkant is graanleer gebruikt. Er zijn vele verschillende kleuren beschikbaar.
Aan de buitenkant is graanleer gebruikt. Er zijn vele verschillende kleuren beschikbaar.
We hebben een voorkeur voor de lichtblauwe versie.
We hebben een voorkeur voor de lichtblauwe versie.
De cover maakt de telefoon wat dikker en beschermt alleen de achterkant van krassen.
De cover maakt de telefoon wat dikker en beschermt alleen de achterkant van krassen.
De accessoires zijn hetzelfde als altijd bij Apple: Een USB oplaadkabel, een adapter, Earpods
De accessoires zijn hetzelfde als altijd bij Apple: Een USB oplaadkabel, een adapter, Earpods
De Lightning poort heeft nu alleen USB 2.0 snelheden. Een adapter naar micro USB kan aangeschaft worden indien nodig.
De Lightning poort heeft nu alleen USB 2.0 snelheden. Een adapter naar micro USB kan aangeschaft worden indien nodig.
Quick start gidsen.
Quick start gidsen.
TDeze tool kan gebruikt worden om bij de SIM kaart te komen (een gebogen paperclip werkt even goed).
TDeze tool kan gebruikt worden om bij de SIM kaart te komen (een gebogen paperclip werkt even goed).
Browsermark 2.0: De iPhone 5s ondersteunt geen Flash of Silverlight. Het ondersteund wel HTML5.
Browsermark 2.0: De iPhone 5s ondersteunt geen Flash of Silverlight. Het ondersteund wel HTML5.
Goed voor browsen op het web: Volgens de bew-based Peacekeeper benchmark is de iPhone 5 een van de snelste handsets op de markt.
Goed voor browsen op het web: Volgens de bew-based Peacekeeper benchmark is de iPhone 5 een van de snelste handsets op de markt.
Vergelijkbare resultaten, andere benchmark: 3DMark Ice Storm test.
Vergelijkbare resultaten, andere benchmark: 3DMark Ice Storm test.
De Geekbench 3 benchmark denkt dat het een iPhone 6.2 aan het analyseren is. En technisch gezien is dan ook het het 6e iPhone product
De Geekbench 3 benchmark denkt dat het een iPhone 6.2 aan het analyseren is. En technisch gezien is dan ook het het 6e iPhone product
Apple's A7 SoC in combinatie met de ...
Apple's A7 SoC in combinatie met de ...
...PowerVR G6430 grafische chip zorgen voor de goede prestaties van de iPhone 5s.
...PowerVR G6430 grafische chip zorgen voor de goede prestaties van de iPhone 5s.
De handset blijft ook onder belasting zeer koel.
De handset blijft ook onder belasting zeer koel.
Het 16:9 scherm heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels.
Het 16:9 scherm heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels.

Similar Devices

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Asus ZenFone 2 Smartphone
PowerVR G6430, Atom Z3560, 5.5", 0.17 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Apple iPhone SE 2020: kleine telefoon met een snelkloppend hart
A13 Bionic GPU, Apple A-Series A13 Bionic, 4.7", 0.148 kg
Kort testrapport Apple iPhone XS Max Smartphone
A12 Bionic GPU, Apple A-Series A12 Bionic, 6.5", 0.208 kg

Links

Prijsvergelijking

Pro

+Geweldige prestaties, 64-bit architectuur
+Helder, kleurrijk en natuurlijk ogend Retina scherm
+Lange batterijduur
+Goede bouwkwaliteit, uitstekende materialen
+Goede EarPods (inclusief)
+Verrassend precieze GPS module
+Lage emissies en verbruiksniveaus
 

Contra

-Slechte zwarte waardes, slecht contrast
-Resolutie kan beter, scherm had groter gekund
-Niet verwisselbare interne opslag
-Prijzig

In het kort

Wat we goed vonden

De goede bouwkwaliteit en de goede materialen. De snelle A7 SoC. Het intuïtieve nieuwe OS.

Wat we wilden zien

Zoals altijd een micro SD slot en een HDMI poort (dat laatste kan alleen via een dure adapter). Een verbeterde schermresolutie.

Wat ons verraste

Dat het contrast van het scherm van de iPhone 5s slechter is dan dat van de iPhone 5 en de iPhone 5c. Het is ook verrassend dat het nieuwe iOS 7 en de 64-bit architectuur zoveel verschil maken op de batterijduur.

De concurrentie

Twee andere Apple smartphones: de iPhone 5 en de iPhone 5c  Bij de Android smartphones zijn de grootste concurrenten de Samsung Galaxy S4  de HTC One, de Sony Xperia Z1 en de LG G2. De Nokia Lumia 1020 en de Nokia Lumia 925 zijn twee van de beste Windows phones.

Beoordelingen

Apple iPhone 5S - 30-04-2014 v4(old)
Michael Moser

Behuizing
92%
Toetsenbord
60 / 75 → 80%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
42 / 60 → 70%
Gewicht
96%
Batterij
93%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
62 / 63 → 98%
Applicatie-performance
53 / 70 → 76%
Temperatuur
89%
Luidheid
100%
Audio
82 / 91 → 90%
Camera
79%
Gemiddelde
79%
89%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple iPhone 5S Smartphone
Michael Moser, 2013-10-29 (Update: 2018-05-15)