Notebookcheck

Testrapport HTC One M8 Smartphone

Een voor onderweg. Het is weer tijd voor nieuwe topkwaliteit smartphones en we trappen af met de HTC One M8 met de gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 801 SoC. We hebben voor dat de telefoon werd uitgebracht veel erover gelezen: stevige aluminium unibody behuizing, lage resolutie camera's en vals spelen tijdens de benchmarks. Lees dit testrapport om de waarheid te vinden.
Florian Wimmer, Tanja Hinum, 🇺🇸 🇩🇪 ...
In Review: HTC One M8. Review unit courtesy of HTC Germany.

Voor het originele, Duitse testrapport, klik hier.

Het bedrijf HTC is begonnen met smartphones en kon zijn hoofd boven water houden met de HTC One in 2013. Vanwege de stereo luidsprekers en de samenwerking met Beats, was de HTC One een perfecte smartphone voor muziekfanaten.

Nu is de tweede generatie uitgebracht en deze keer is de focus verschoven: de camera's aan de achterkant zijn nu het uitgangspunt van de telefoon. Camera's? Jazeker, de telefoon heeft twee lenzen aan de achterkant. Eén module neemt de foto's, terwijl de andere camera snelle focus mogelijk maakt en diepte kan registreren. Er zijn veel toepassingen die met deze informatie mogelijk gemaakt worden, zoals objecten bewerken en de focus veranderen.

De twee camera's zijn een innovatieve eigenschap, maar de topklasse vraagt veel van een smartphone. HTC heeft de nieuwe SoC Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC toegepast om de telefoon te voorzien van voldoende rekenkracht. Het apparaat moet concurreren met rivalen zoals de Apple iPhone 5SGoogle Nexus 5Sony Xperia Z1Samsung Galaxy S4 en de LG Optimus G Pro, die allemaal een bijzondere eigenschap hebben. Nokia heeft ook een topklasse smartphone, namelijk de Lumia 1020, die is uitgerust met een extreem hoge resolutie camera (40 MP).

De Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2, twee apparaten van de nieuwe generatie, worden ten tijde van dit testrapport getest en de bijbehorende testrapporten zullen snel verschijnen.

Behuizing

Ergonomisch gevormd, stevig en gemaakt van metaal: de behuizing.
Ergonomisch gevormd, stevig en gemaakt van metaal: de behuizing.

We hebben de voorganger meer dan een jaar geleden getest: we waren onder de indruk van de aluminium behuizing, maar deze bestond uit twee aparte onderdelen. HTC heeft dit verbeterd bij de M8, die een unibody behuizing heeft.

De voorganger had een beruchte reputatie op het gebied van onderhoud, aangezien de batterij niet vervangen kon worden en de achterkant waarschijnlijk beschadigd zou raken als je deze zou verwijderen. Het is iFixit gelukt om de achterkant te verwijderen, maar de situatie is niet veel verbeterd. Een beschadigd beeldscherm kan bijvoorbeeld alleen vervangen worden als bijna elk ander component verwijderd is...

De One M8 is ook niet bepaald dun: met 9,35 mm is de telefoon aanzienlijk dikker dan de iPhone 5S, Google Nexus 5 en de Sony Xperia Z1. Zelfs de voorganger is dunner dan het nieuwe model. Het gewicht van 160 gram is ook enigszins hoger dan dat van de HTC One van vorig jaar en aanzienlijk hoger dan dat van de iPhone 5SGoogle’s Nexus 5 en de Samsung Galaxy S4.

Dit houdt echter niet in dat de telefoon niet comfortabel is om vast te houden - het tegenovergestelde is waar: in tegenstelling tot bij de HTC One M7, heeft de fabrikant besloten om gebruik te maken van een gebogen achterkant, die de ergonomie verbetert. De grotere afmetingen vergeleken met de voorganger zijn dan ook nauwelijks merkbaar.

De stevige metalen behuizing kan niet gebogen worden en ziet er strak uit. HTC levert de M8 in drie kleuren, hoewel momenteel alleen de kleuren zilver en donkergrijs verkrijgbaar zijn.

Het ontwerp van de HTC One M8 met het geborstelde aluminium, de afgeronde hoeken de gebogen achterkant is aantrekkelijk. HTC heeft op dit vlak een goede prestatie geleverd: de telefoon voelt echt aan als een hoge kwaliteit smartphone.

De unibody behuizing bevat de gelijmde componenten. (Foto: iFixit)
De unibody behuizing bevat de gelijmde componenten. (Foto: iFixit)
Het is opnieuw geen eenvoudige taak om de HTC One M8 uit elkaar te halen. (Foto: iFixit)
Het is opnieuw geen eenvoudige taak om de HTC One M8 uit elkaar te halen. (Foto: iFixit)

Eigenschappen

HTC heeft de verbindingsmogelijkheden vergeleken met de One M7 aanzienlijk verbeterd: het geheugen kan via een micro SD kaart uitgebreid worden. Het geïntegreerde geheugen is echter teruggebracht tot 16 GB, maar de 32 GB versie zal binnenkort uitgebracht worden.

Zowel de volumeknop als de aan- en uitknop zijn volledig opnieuw ontworpen en geven een positief beeld. Aan de bovenkant zit een flap voor de infraroodsensor, die gebruikt kan worden om apparaten aan te sturen.

De USB poort kan gebruikt worden om de batterij op te laden, data over te brengen en, dankzij de MHL ondersteuning, externe beeldschermen aan te sturen.

Bovenkant: IR sensor, aan- en uitknop
Bovenkant: IR sensor, aan- en uitknop
Onderkant: Micro USB met MHL, audio poort
Onderkant: Micro USB met MHL, audio poort
Rechts: Volume knop, nano SIM slot
Rechts: Volume knop, nano SIM slot
Links: micro SD slot
Links: micro SD slot
Blinkfeed: de nieuws app heeft enkele nieuwe functies.
Blinkfeed: de nieuws app heeft enkele nieuwe functies.
De Zoe app is nog niet gebruiksklaar.
De Zoe app is nog niet gebruiksklaar.

Software

Zoals te verwachten is van een topmodel, is de nieuwste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd: Android 4.4 KitKat. HTC heeft ook z'n Sense 6 interface toegepast, die eenvoudiger te bedienen is dan z'n voorganger. Het is nu ook eenvoudiger om te updaten, omdat HTC enkele belangrijke functies onder de Binkfeed en Zoe apps heeft ondergebracht.

Kleurmarkeringen in apps en menu's van HTC helpen de gebruiker om door het systeem te navigeren. Alle berichten services hebben bijvoorbeeld hetzelfde kleurenschema. Daarnaast kan de gebruiker eigen kleurschema's creëren, waarmee de achtergrondkleur en het contrast in menu's kan worden aangepast.

Binkfeed is ook verbeterd en heeft een aantal nieuwe functies. De app voor sociale media, nieuws en hulp is intuïtiever en levert nu informatie gebaseerd op je locatie, zoals suggesties voor nabije restaurants.

Een nieuwe functionaliteit is de bewegingen die de telefoon kunnen ontgrendelen of de camera kan activeren als de telefoon op ooghoogte gehouden wordt.

Vervelend: na de installatie van een app kregen we meerdere malen een venster die ons vroeg of we de data via HTC Backup wilden opslaan. Hoewel we aangaven dit bericht niet nog een keer te willen zien, kwam het venster elke keer weer naar boven.

Binnenshuis is de GPS tot op 10 meter nauwkeurig.
Binnenshuis is de GPS tot op 10 meter nauwkeurig.
Buitenshuis neemt de nauwkeurigheid toe tot 5 meter of minder.
Buitenshuis neemt de nauwkeurigheid toe tot 5 meter of minder.

Communicatie & GPS 

Je hebt gelijk als je alle moderne communicatietechnieken verwacht voor meer dan €600. De HTC stelt niet teleur: alle WLAN standaards, waaronder het snelle 802.11 ac, Bluetooth 4.0, NFC en quad-band voor GSM, UMTS met HSPA+ en LTE zijn beschikbaar.

De ontvangststerkte was ook fatsoenlijk; de LTE snelheden zaten meestal tegen het maximum van de overdrachtssnelheid van de SIM kaart (50 MB/s) in stedelijk gebied. Hetzelfde geldt voor de WLAN module: we hadden op een afstand van 10 meter van de router en drie wanden ertussen nog steeds maximale ontvangst. Een extra muur en een vergroting van de afstand met drie meter resulteerden in drie van de vier streepjes.

De GPS module ondersteunt ook het Russische Glonass systeem en kan de locatie binnenshuis tot 10 meter nauwkeurig vaststellen. De precisie neemt toe tot 5 meter buitenshuis en is optimaal in landelijk gebied. We hebben de HTC One M8 op een korte fietstocht getest en vergeleken met de Garmin Edge 500, een professioneel navigatie-apparaat. De One M8 blijkt geen problemen te hebben in bebost gebied, hoewel de sensor het spoor bijster was bij de brug. De uiteindelijke afstand gemeten door de smartphone was ongeveer 400 meter korter dan die van de Garmin Edge 500.

Volledig HTC One M8
Volledig HTC One M8
Brug HTC One M8
Brug HTC One M8
Bos HTC One M8
Bos HTC One M8
Volledig Garmin Edge 500
Volledig Garmin Edge 500
Brug Garmin Edge 500
Brug Garmin Edge 500
Bos Garmin Edge 500
Bos Garmin Edge 500

Telefonie & Gesprekskwaliteit

Ook de telefoonapp is door HTC onder handen genomen. De nummertoetsen zijn iets kleiner, maar nog steeds eenvoudig aan te raken. We zijn erover te spreken dat je een naam in kan toetsen en direct bij de bijbehorende contactpersoon komt. Groepen en favorieten kunnen aangemaakt worden en via Google Now is spraakbesturing mogelijk.

De uitstekende luidspreker aan de bovenkant wordt ook gebruikt bij telefoongesprekken, dus de geluidskwaliteit bij gesprekken is bovengemiddeld. De andere persoon is duidelijk en helder verstaanbaar. Dit geldt ook voor diegene aan de andere kant van de lijn. De geïntegreerde handsfree functie is ook eenvoudig te gebruiken en maakt het bellen makkelijker.

Originele foto...
Originele foto...
... en opnieuw scherpgesteld met UFocus.
... en opnieuw scherpgesteld met UFocus.
De HTC One M8 kan donkere vlakken goed vastleggen, maar heeft moeite om objecten op de voorgrond vast te leggen.
De HTC One M8 kan donkere vlakken goed vastleggen, maar heeft moeite om objecten op de voorgrond vast te leggen.
De Galaxy S5 heeft een mooi wazig effect en objecten op de voorgrond kunnen scherper worden vastgelegd.
De Galaxy S5 heeft een mooi wazig effect en objecten op de voorgrond kunnen scherper worden vastgelegd.

Camera's & Multimedia

We hebben al vermeld dat HTC voor de camera aan de achterzijde een bijzondere oplossing heeft bedacht. Maar laten we bij het begin beginnen: op het eerste gezicht lijkt de camera aan de bovenkant niet bepaald modern met een resolutie van slechts 4 MP. Ook de voorganger had een resolutie van 4 MP; het is dezelfde sensor - alleen heeft de M8 geen beeldstabilisator meer. Dit lijkt een stap in de verkeerde richting.

Nokia heeft de lat erg hoog gelegd met de 40 MP camera van de Lumia 1020, hoewel dit ten koste ging van een dunne behuizing. De nog uit te brengen Lumia 930 heeft een 20 MP camera en concurrenten zoals de Google Nexus 5 en de iPhone 5S hebben een module met een resolutie van minstens 8 MP. HTC beweert dat grote pixels (lees: lagere resoluties) meer licht opvangen, waardoor de beeldkwaliteit hoger wordt.

Dit kan misschien wel kloppen, maar als we kijken naar de details van de beelden, is het opvallend dat de beelden van de Apple iPhone 5S veel scherper zijn. De sticker op een banaan is bijvoorbeeld op de foto van de iPhone 5S veel beter te lezen dan op die van de One M8. Heldere gebieden zijn vergeleken met andere camera's ook niet zo scherp. Alles bij elkaar is de beeldkwaliteit voldoende, maar meer pixels zou de kwaliteit veel goed doen. Een voordeel is wel dat, net zoals bij de voorganger, bij weinig omgevingslicht goede foto's gemaakt kunnen worden.

HTC heeft aan de achterkant een tweede lens geïnstalleerd, die niet alleen de scherpstelling verbetert, maar ook leuke effecten mogelijk maakt. Deze lens maakt beelden en genereert informatie over de diepte in het beeld, waardoor je nadat de foto genomen is, de focus nog kan aanpassen. Je kan in foto's ook gezichten selecteren en het populaire parallax effect toepassen. Dit kan ook een reden zijn voor de keuze voor de lage resolutie: de berekeningen voor deze effecten zijn behoorlijk zwaar, waardoor dit bij hogere resoluties te lang zou duren.

Al deze effecten zijn leuk en aardig, maar uiteindelijk is de beeldkwaliteit het belangrijkst: het selecteren van gezichten werkt alleen goed bij egale achtergronden en 3D bewegingen rond kleine objecten werkt nog niet zonder fouten. UFocus, het dynamische verschuiven van de scherpstelling, werkt alleen goed bij foto's die al veel diepte hebben en waarbij de objecten duidelijk apart geplaatst zijn. Als je kijkt naar de plant op het balkon, kan je zien dat het vervagen alleen in een bepaald deel van het beeld werkt.

Het is jammer dat de nieuwste versie van de Zoe app nog niet gebruiksklaar is. Gebruikers zullen moeten wachten tot de zomer van 2014 totdat ze albums met automatische effecten kunnen maken.

We vinden het interessant de camera aan de voorkant een hogere resolutie heeft dan de twee camera's aan de achterkant, namelijk 5 MP. Waarschijnlijk is dit toegepast vanwege de populaire 'selfies'. De beeldkwaliteit is bij goede belichting vergelijkbaar met die van de andere camera's, maar neemt aanzienlijk af in donkere omgevingen.

Samenvattend voldoen de camera's van de HTC One M8 voor snelle foto's voor Facebook of Instagram en zijn er leuke effecten geïntegreerd. De Duo Camera's besparen veel tijd en de gebreken zijn niet onoverkoombaar. We kunnen de HTC One M8 echter niet aanbevelen om scherpe en hoge kwaliteit foto's te maken.

HTC One M8 Fruit
HTC One M8 Fruit
HTC One M8 Scène
HTC One M8 Scène
HTC One M8 Omgeving
HTC One M8 Omgeving
Apple iPhone 5 Fruit
Apple iPhone 5 Fruit
Apple iPhone 5 Scène
Apple iPhone 5 Scène
Apple iPhone 5 Omgeving
Apple iPhone 5 Omgeving
Nokia Lumia 1020 Fruit
Nokia Lumia 1020 Fruit
Nokia Lumia 1020 Scène
Nokia Lumia 1020 Scène
Nokia Lumia 1020 Omgeving
Nokia Lumia 1020 Omgeving
Samsung Galaxy S4 Fruit
Samsung Galaxy S4 Fruit
Samsung Galaxy S4 Scène
Samsung Galaxy S4 Scène
Samsung Galaxy S4 Omgeving
Samsung Galaxy S4 Omgeving
Sony A57 Fruit
Sony A57 Fruit
Sony A57 Scène
Sony A57 Scène
Sony A57 Omgeving
Sony A57 Omgeving

Accessoires

HTC levert de One M8 met enkele accessoires: een headset met draad, gereedschap om de SIM kaart te verwijderen, een micro USB kabel, een stroomadapter, een snelstartgids en een siliconen omhulsel.

Als dat niet genoeg is, biedt HTC de mogelijkheid om extra accessoires te kopen. We zijn vooral te spreken over de DotView hoes. Ten eerste kun je de One M8 hiermee voorzien van een kleurrijke beschermhoes. Ook is de voorkant geperforeerd, maar waarom is dit zo goed? De smartphone kan op deze manier eenvoudige informatie laten zien met een groot lettertype. Ook kan de telefoon in beperkte mate op deze manier worden bediend. Zo kunnen inkomende oproepen met een veeg over de voorkant worden geaccepteerd. Met een prijs van €39,90 is de DotView echter niet goedkoop.

HTC Fetch is gekoppeld aan de telefoon en laat een ringtone afgaan als je smartphone kwijt is. Het geeft ook een waarschuwing als je je smartphone vergeten bent en laat daarbij de laatst bekende positie weten. Het kleine apparaatje is verkrijgbaar vanaf €21.

HTC Mino+ is een afstandsbediening, waarmee je gesprekken kan accepteren terwijl je op het web kan blijven browsen. Daarnaast kan je onder andere sms berichten lezen. De afstandsbediening is echter niet goedkoop (€113,99).

Ten slotte is er een draadloze luidspreker met een geïntegreerd standaard en HTC Media Link HD, waarmee je data van je smartphone naar je TV kan verzenden (vergelijkbaar met Google's Chromecast).

Garantie

De telefoon wordt 24 maanden door garantie gedekt, maar HTC biedt geen extra opties voor een langere garantietermijn.

HTC DotView Hoes
HTC DotView Hoes
HTC Fetch
HTC Fetch
HTC Mini+
HTC Mini+
HTC BoomBass speaker
HTC BoomBass speaker

Invoerapparaten en Bediening

We zijn onder de indruk van de nauwkeurige besturing: het touchscreen is erg precies, zelfs in de hoeken, en reageert erg snel. De smartphone kan maximaal tien punten tegelijkertijd registreren. Ook zijn vingerafdrukken niet goed zichtbaar op zowel het touchscreen als de achterkant.

Motion Launch maakt het mogelijk om de telefoon te ontgrendelen door over het scherm te vegen; afhankelijk van de hoek krijg je het menu of je widgets naar voren. Als je de volumeknop in landschapsmodus indrukt, wordt de camera geactiveerd. Deze functies werken natuurlijk alleen als je geen beveiligingscode hebt ingesteld.

In tegenstelling tot de voorganger, zijn er bij de One M8 alleen softwareknoppen toegepast, dus het beeldscherm is bij de meeste applicaties net iets kleiner - de drie knoppen aan de onderkant moeten ook weergegeven worden. De HTC One M8 heeft echter wel drie knoppen (terug, menu, apps), terwijl de One M7 er maar twee had.

Het standaard Google toetsenbord is vervangen door een HTC versie. HTC Sense Input neemt in portretmodus minder ruimte in dan de standaard versie, maar geeft geen suggesties voor woorden.

De lay-out van het toetsenbord kan voor de vele talen worden aangepast. Dit kan handig zijn, maar de toets neemt wel ruimte in op het nogal volle toetsenbord. Het schakelen tussen verschillende talen verloopt ook niet geheel soepel: hoewel we Duits hadden geselecteerd, stond de 'y' in de eerste rij, zoals bij de Engelse lay-out.

HTC Sensor Input lijkt vooral door de dubbele grootte van de toets voor cijfers en symbolen overbevolkt. De registratie van tekens is ook niet consistent: meestal moet je naar boven slepen om een alternatief teken te gebruiken, maar dit geldt niet voor de komma en opties toets. Deze toetsen hoeven alleen ingedrukt gehouden te worden om de extra opties weer te geven.

Een positief aspect is de ruime afmetingen van de toetsen. Hierdoor kan tekst snel worden ingevoerd. Ook biedt het toetsenbord de mogelijkheid om met spraakbesturing te werken en om pijltoetsen weer te geven. Je kan natuurlijk altijd in de Play Store zoeken naar een simpeler toetsenbord; diverse opties zijn beschikbaar.

Toetsenbord portretmodus
Toetsenbord portretmodus
Toetsenbord landschapsmodus
Toetsenbord landschapsmodus

Beeldscherm

De HTC One M8 heeft een 5 inch beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 440 ppi. De resolutie is vergeleken met de voorganger niet veranderd, wat betekent dat door het enigszins grotere beeldscherm de pixeldichtheid iets achteruit is gegaan. Met zo'n hoge resolutie is dit echter geen probleem: het beeld is nog steeds erg scherp en je kan met het blote oog de individuele pixels niet onderscheiden.

Net zoals bij de voorganger heeft HTC gebruik gemaakt van een SLCD beeldscherm, die het moet opnemen tegen de AMOLED beeldschermen wat betreft helderheid, kleurreproductie en beeldkwaliteit. Het beeldscherm van de HTC One M7 wist ons met een hoge helderheid, brede kijkhoeken en een lage zwartwaarde te overtuigen. De HTC One M8 is met een helderheid van 486 cd/m² even helder als z'n voorganger. De zwartwaarde is echter een stuk hoger (0,54 cd/m²), dus zwarte vlakken kunnen als grijs overkomen.

479
cd/m²
470
cd/m²
476
cd/m²
501
cd/m²
474
cd/m²
491
cd/m²
508
cd/m²
479
cd/m²
493
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 508 cd/m² Gemiddelde: 485.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 93 %
Helderheid in Batterij-modus: 474 cd/m²
Contrast: 878:1 (Zwart: 0.54 cd/m²)
ΔE Color 5.86 | 0.6-29.43 Ø5.7
ΔE Greyscale 5.2 | 0.64-98 Ø5.9
Gamma: 2.29

Vanwege de hogere zwartwaarde en de vergelijkbare helderheid is het contrast ook lager met 878:1. Dit is nog steeds een goed resultaat voor een topmodel, maar alsnog een teruggang vergeleken met de vorige generatie.

Subjectief gezien waren we tevreden over de kleuren, maar de kleurreproductie van het vorige model was beter. Dit is echter geen groot probleem. Als je de voorkeur geeft aan levendige kleuren, kan je beter kiezen voor een AMOLED beeldscherm of een Samsung Galaxy apparaat, omdat de kleuren van de HTC One M8 nogal ingetogen zijn.

We hebben CaIMAN  software en een colorimeter gebruikt om objectieve resultaten van de beeldkwaliteit vast te leggen. Eén aspect viel ons meteen op: HTC heeft blauwe kleuren verzacht, waarschijnlijk om de veelvoorkomende blauwe gloed bij LCD's te voorkomen. Dit pakt goed uit; alleen erg heldere grijze tinten hebben een zichtbare blauwe tint.

CalMAN Kleurbeheer
CalMAN Kleurbeheer
CalMAN ColorChecker (SRGB)
CalMAN ColorChecker (SRGB)
CalMAN ColorChecker (Adobe RGB)
CalMAN ColorChecker (Adobe RGB)
CalMAN Grijsschaal
CalMAN Grijsschaal
CalMAN Verzadiging
CalMAN Verzadiging

Dankzij de hoge helderheid kan de HTC One M8 zonder problemen buitenshuis gebruikt worden. Het glanzende beeldscherm beperkt alleen in direct zonlicht het gebruik. Het touchscreen van de voorganger presteerde buitenshuis beter vanwege het hogere contrast. Er zijn natuurlijk geen problemen op schaduwrijke plekken en binnenshuis. Een ander voordeel is dat witte vlakken zelfs bij hoge helderheden niet verblindend zijn.

De kijkhoeken zijn erg breed: zelfs bij grote hoeken blijft de inhoud op het beeldscherm zichtbaar. Afnames in helderheid zijn wel zichtbaar en AMOLED's (zoals die van de Galaxy S5) hebben hier nog een voordeel. Dit zal echter geen groot probleem vormen, aangezien de afwijkingen alleen bij extreme hoeken optreden.

Kijkhoeken
Kijkhoeken
Buitenshuis gebruik
Buitenshuis gebruik

Prestaties

Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, dit is de specifieke naam van de SoC in de HTC One M8. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Snapdragon 801 iets sneller dan de Snapdragon 800 serie. Het hart van de SoC is een quad core CPU met vier Krait 400 cores en een maximale kloksnelheid van 2,3 GHz. De Snapdragon 801 is momenteel één van de krachtigste CPU's voor mobiele apparaten.

Dit betekent dat de One M8 over veel rekenkracht bezit. De Google Nexus 5kan de One M8 bijvoorbeeld niet bijhouden (maar is ook aanzienlijk goedkoper). Geen van de apparaten kan zich echter meten met de prestaties van de iPhone 5S, zelfs niet de M8.

HTC heeft de firmware van de One M8 onder handen genomen om de smartphone hogere resultaten te laten halen in benchmarks. Futuremark heeft de One M8 zelfs al verbannen uit de lijst met 3DMark benchmark resultaten. De resultaten geven dus een niet geheel accuraat beeld. Hoe dan ook, de SoC van de HTC One M8 is krachtig genoeg om de meeste apps van de Play Store zonder problemen te spelen, maar voorzichtigheid is geboden als je de One M8 met andere smartphones gaat vergelijken.

Volgens onze collega's van AnandTech, kun je het probleem verhelpen door de naam van het installatiebestand te veranderen. De One M8 herkent de benchmark dan niet meer en kan daardoor de turbo niet activeren. De 3DMark resultaten vallen zelfs van 20535 punten naar 13856 punten, bijna 30%!. AnTuTu 4 kwam ook met aanzienlijk lagere scores nadat we de naam veranderd hadden (30486 -> 19844). We hadden geen grote verbeteringen in prestaties verwacht, maar het verrast ons wel dat zonder de manipulatie de M8 achter de Nexus 5 eindigt. Echter alleen bij deze benchmark heeft de M8 zo'n grote achterstand.

AnTuTu v4 - Total Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
19844 Points ∼46%
HTC One M8
30486 Points ∼71% +54%
Google Nexus 5
22379 Points ∼52% +13%
Sony Xperia Z1
31914 Points ∼74% +61%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
27593 Points ∼64% +39%
Samsung Galaxy S5
37353 Points ∼87% +88%
Linpack Android / IOS
Multi Thread (sorteer op waarde)
HTC One M8
575.654 MFLOPS ∼19%
Apple iPhone 5S
931.38 MFLOPS ∼32% +62%
Google Nexus 5
273.81 MFLOPS ∼9% -52%
Sony Xperia Z1
963.81 MFLOPS ∼33% +67%
LG Optimus G Pro E986
702.778 MFLOPS ∼24% +22%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
617.879 MFLOPS ∼21% +7%
Samsung Galaxy S5
678 MFLOPS ∼23% +18%
Single Thread (sorteer op waarde)
HTC One M8
337.474 MFLOPS ∼33%
Apple iPhone 5S
518.44 MFLOPS ∼51% +54%
Google Nexus 5
95.049 MFLOPS ∼9% -72%
Sony Xperia Z1
445.922 MFLOPS ∼44% +32%
LG Optimus G Pro E986
301.559 MFLOPS ∼30% -11%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
304.848 MFLOPS ∼30% -10%
Samsung Galaxy S5
355 MFLOPS ∼35% +5%
Geekbench 3
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
2785 Points ∼3%
Apple iPhone 5S
2449 Points ∼3% -12%
Google Nexus 5
2239 Points ∼3% -20%
Sony Xperia Z1
2817 Points ∼3% +1%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1889 Points ∼2% -32%
Samsung Galaxy S5
2885 Points ∼4% +4%
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
957 Points ∼20%
Apple iPhone 5S
1368 Points ∼28% +43%
Google Nexus 5
694 Points ∼14% -27%
Sony Xperia Z1
912 Points ∼19% -5%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
679 Points ∼14% -29%
Samsung Galaxy S5
941 Points ∼19% -2%
PassMark PerformanceTest Mobile V1
CPU Tests (sorteer op waarde)
HTC One M8
17999 Points ∼2%
Apple iPhone 5S
35778 Points ∼5% +99%
Google Nexus 5
9380 Points ∼1% -48%
Sony Xperia Z1
15383 Points ∼2% -15%
LG Optimus G Pro E986
10550 Points ∼1% -41%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
14415 Points ∼2% -20%
Samsung Galaxy S5
17472 Points ∼2% -3%
System (sorteer op waarde)
HTC One M8
4433 Points ∼13%
Apple iPhone 5S
5339 Points ∼16% +20%
Google Nexus 5
2984 Points ∼9% -33%
Sony Xperia Z1
4442 Points ∼13% 0%
LG Optimus G Pro E986
2965 Points ∼9% -33%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
3430 Points ∼10% -23%
Samsung Galaxy S5
4158 Points ∼13% -6%
Quadrant Standard Edition 2.0 - --- (sorteer op waarde)
HTC One M8
24045 points ∼56%
Google Nexus 5
11103 points ∼26% -54%
Sony Xperia Z1
17729 points ∼41% -26%
LG Optimus G Pro E986
8738 points ∼20% -64%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
12566 points ∼29% -48%
Samsung Galaxy S5
23083 points ∼53% -4%
MobileXPRT 2013
Performance Tests (sorteer op waarde)
HTC One M8
172 Points ∼47%
Samsung Galaxy S5
220 Points ∼60% +28%
UX Tests (sorteer op waarde)
HTC One M8
89 Points ∼31%

Legende

 
HTC One M8 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
HTC One M8 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Apple iPhone 5S Apple A7, PowerVR G6430, 16 GB eMMC Flash
 
Google Nexus 5 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Sony Xperia Z1 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Nokia Lumia 1020 Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960, Qualcomm Adreno 225, 32 GB SSD
 
LG Optimus G Pro E986 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
Samsung Galaxy S4 GT-I9505 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, Qualcomm Adreno 320, 16 GB iNAND Flash
 
Samsung Galaxy S5 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash

De Adreno 330, die de grafische berekeningen verzorgt, kennen we al van eerdere apparaten, zoals de Sony Xperia Z1 en de Google Nexus 5. Dankzij de kloksnelheid van 575 MHz en de grote bandbreedte, is het momenteel één van de snelste mobiele GPU's ter wereld.

De 3DMark resultaten zonder manipulatie laten een nauwelijks hogere score zien dan die van de vorige generatie smartphones. De Sony Xperia Z1 ligt zelfs voorop.

3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sorteer op waarde)
HTC One M8
9521 Points ∼10%
HTC One M8
13250 Points ∼14% +39%
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼8% -16%
Apple iPhone 5S
7987 Points ∼8% -16%
Google Nexus 5
9622 Points ∼10% +1%
Sony Xperia Z1
14477 Points ∼15% +52%
Samsung Galaxy S5
15198 Points ∼16% +60%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
15928 Points ∼3%
HTC One M8
22684 Points ∼4% +42%
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3% +12%
Apple iPhone 5S
17861 Points ∼3% +12%
Google Nexus 5
15100 Points ∼2% -5%
Sony Xperia Z1
17966 Points ∼3% +13%
Samsung Galaxy S5
19530 Points ∼3% +23%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
13856 Points ∼5%
HTC One M8
20535 Points ∼7% +48%
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼5% +1%
Apple iPhone 5S
14012 Points ∼5% +1%
Google Nexus 5
13404 Points ∼5% -3%
Sony Xperia Z1
17053 Points ∼6% +23%
Samsung Galaxy S5
18367 Points ∼6% +33%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
HTC One M8
59.9 fps ∼89%
Google Nexus 5
59.7 fps ∼89% 0%
Sony Xperia Z1
60 fps ∼89% 0%
LG Optimus G Pro E986
59.7 fps ∼89% 0%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
60.2 fps ∼89% +1%
Basemark X 1.1
High Quality (sorteer op waarde)
HTC One M8
10191 Points ∼23%
Google Nexus 5
9471 Points ∼21% -7%
Samsung Galaxy S5
11990 Points ∼27% +18%
Medium Quality (sorteer op waarde)
HTC One M8
17913 Points ∼40%
Google Nexus 5
20368 Points ∼45% +14%
Nokia Lumia 1020
5989 Points ∼13% -67%
Samsung Galaxy S5
23999 Points ∼53% +34%
Epic Citadel
Ultra High Quality (sorteer op waarde)
HTC One M8
52.3 fps ∼85%
Google Nexus 5
49 fps ∼80% -6%
Sony Xperia Z1
55.2 fps ∼90% +6%
LG Optimus G Pro E986
29 fps ∼47% -45%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
36.9 fps ∼60% -29%
Samsung Galaxy S5
51.2 fps ∼83% -2%
High Quality (sorteer op waarde)
HTC One M8
55.2 fps ∼91%
Google Nexus 5
55.2 fps ∼91% 0%
Sony Xperia Z1
59.6 fps ∼98% +8%
LG Optimus G Pro E986
55.3 fps ∼91% 0%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
58.7 fps ∼96% +6%
Samsung Galaxy S5
55.7 fps ∼91% +1%
High Performance (sorteer op waarde)
HTC One M8
56.4 fps ∼93%
Google Nexus 5
56.3 fps ∼93% 0%
Sony Xperia Z1
59.8 fps ∼98% +6%
LG Optimus G Pro E986
57.2 fps ∼94% +1%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
59 fps ∼97% +5%
Samsung Galaxy S5
57.2 fps ∼94% +1%
GFXBench 3.0
off screen Manhattan Offscreen OGL (sorteer op waarde)
HTC One M8
10.5 fps ∼1%
Samsung Galaxy S5
11.8 fps ∼1% +12%
on screen Manhattan Onscreen OGL (sorteer op waarde)
HTC One M8
11.2 fps ∼3%
Samsung Galaxy S5
11.7 fps ∼3% +4%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
HTC One M8
28.1 fps ∼0%
Apple iPhone 5S
25 fps ∼0% -11%
Google Nexus 5
21 fps ∼0% -25%
Sony Xperia Z1
23 fps ∼0% -18%
Nokia Lumia 1020
3.1 fps ∼0% -89%
LG Optimus G Pro E986
11 fps ∼0% -61%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% -47%
Samsung Galaxy S5
27.7 fps ∼0% -1%
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
HTC One M8
30.2 fps ∼1%
Apple iPhone 5S
37 fps ∼1% +23%
Google Nexus 5
23 fps ∼1% -24%
Sony Xperia Z1
24 fps ∼1% -21%
Nokia Lumia 1020
5.9 fps ∼0% -80%
LG Optimus G Pro E986
11 fps ∼0% -64%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
15 fps ∼0% -50%
Samsung Galaxy S5
27.8 fps ∼1% -8%

Snel browsen op het web is één van de standaardeisen die een gebruiker stelt aan een topmodel smartphone. De HTC One M8 stelt niet teleur: zowel de benchmark resultaten als de subjectieve ervaring zijn zeer bevredigend. We hebben geen last gehad van stotteringen, webpagina's werden snel geladen en het WLAN signaal bleef gedurende de test stabiel.

Octane V2 - Total Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
3131 Points ∼5%
Google Nexus 5
5416 Points ∼8% +73%
Google Nexus 5
4722 Points ∼7% +51%
Samsung Galaxy S5
3875 Points ∼6% +24%
Vellamo Mobile Benchmark 2.0
HTML5 (sorteer op waarde)
HTC One M8
1740 Points ∼56%
Google Nexus 5
1274 Points ∼41% -27%
Sony Xperia Z1
2929 Points ∼94% +68%
LG Optimus G Pro E986
2392 Points ∼77% +37%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2105 Points ∼68% +21%
Samsung Galaxy S5
1618 Points ∼52% -7%
Metal (sorteer op waarde)
HTC One M8
1242 Points ∼70%
Google Nexus 5
1092 Points ∼61% -12%
Sony Xperia Z1
1134 Points ∼63% -9%
LG Optimus G Pro E986
669 Points ∼37% -46%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
835 Points ∼47% -33%
Samsung Galaxy S5
1199 Points ∼67% -3%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
HTC One M8
1164 Points ∼19%
Apple iPhone 5S
1775 Points ∼29% +52%
Google Nexus 5
835 Points ∼13% -28%
Sony Xperia Z1
869 Points ∼14% -25%
Nokia Lumia 1020
331 Points ∼5% -72%
LG Optimus G Pro E986
580 Points ∼9% -50%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
555 Points ∼9% -52%
Samsung Galaxy S5
712 Points ∼11% -39%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
HTC One M8
2653 points ∼37%
Apple iPhone 5S
3365 points ∼47% +27%
Google Nexus 5
2803 points ∼39% +6%
Sony Xperia Z1
2980 points ∼41% +12%
Nokia Lumia 1020
597 points ∼8% -77%
LG Optimus G Pro E986
2065 points ∼29% -22%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
2502 points ∼35% -6%
Samsung Galaxy S5
3487 points ∼49% +31%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
8990.4 ms * ∼15%
Apple iPhone 5S
5995.9 ms * ∼10% +33%
Google Nexus 5
7852.3 ms * ∼13% +13%
Sony Xperia Z1
10492.3 ms * ∼18% -17%
Nokia Lumia 1020
45455.8 ms * ∼76% -406%
LG Optimus G Pro E986
12637.8 ms * ∼21% -41%
Samsung Galaxy S5
6302 ms * ∼11% +30%
Sunspider - 1.0 Total Score (sorteer op waarde)
HTC One M8
594.2 ms * ∼7%
Apple iPhone 5S
413.1 ms * ∼5% +30%
Google Nexus 5
1090 ms * ∼12% -83%
Google Nexus 5
716.3 ms * ∼8% -21%
Sony Xperia Z1
720.5 ms * ∼8% -21%
Nokia Lumia 1020
905.9 ms * ∼10% -52%
LG Optimus G Pro E986
1408.3 ms * ∼15% -137%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1168.2 ms * ∼13% -97%
Samsung Galaxy S5
408.7 ms * ∼4% +31%

* ... kleiner is beter

De prestaties van de geheugenmodule zijn ook tevredenstellend: de HTC One M8 weet zelfs de eerste plaats te bemachtigen wat betreft lees- en schrijfsnelheden. Dit zou ook een gevolg kunnen zijn van de snelle SoC, die een eMMC 5.0 aansluiting heeft. Er bestaan nog geen geheugenmodules die de volledige bandbreedte van deze aansluiting kunnen benutten, maar op deze manier kan in ieder geval de maximale snelheid van de geheugenmodule gehaald worden.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
HTC One M8
0.88 MB/s ∼0%
Google Nexus 5
0.84 MB/s ∼0% -5%
Sony Xperia Z1
1.69 MB/s ∼1% +92%
LG Optimus G Pro E986
1.15 MB/s ∼0% +31%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
1.13 MB/s ∼0% +28%
Samsung Galaxy S5
1 MB/s ∼0% +14%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
HTC One M8
10.53 MB/s ∼3%
Google Nexus 5
9.88 MB/s ∼3% -6%
Sony Xperia Z1
12.76 MB/s ∼3% +21%
LG Optimus G Pro E986
13.31 MB/s ∼4% +26%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
12.28 MB/s ∼3% +17%
Samsung Galaxy S5
8.5 MB/s ∼2% -19%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
HTC One M8
19.51 MB/s ∼1%
Google Nexus 5
15.52 MB/s ∼1% -20%
Sony Xperia Z1
19.42 MB/s ∼1% 0%
LG Optimus G Pro E986
11.48 MB/s ∼1% -41%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
13.11 MB/s ∼1% -33%
Samsung Galaxy S5
19.05 MB/s ∼1% -2%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
HTC One M8
88.41 MB/s ∼4%
Google Nexus 5
74.9 MB/s ∼4% -15%
Sony Xperia Z1
72.02 MB/s ∼4% -19%
LG Optimus G Pro E986
69.47 MB/s ∼3% -21%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
75.1 MB/s ∼4% -15%
Samsung Galaxy S5
83.53 MB/s ∼4% -6%

Games

De HTC One M8 heeft absoluut voldoende prestaties voor games: het maakt niet uit of je alledaagse 2D games zoals Angry Birds: Star Wars 2, de 3D game Iron Man 3 of een voetbalwedstrijd in FIFA 14 speelt, alle games die we op de M8 hebben getest, wisten ons te overtuigen met korte laadtijden en soepele gameplay.

De goede indruk wordt bevestigd door het precieze touchscreen en de nauwkeurige positiesensor. Gamen op een smartphone profiteert echt van goede invoerapparaten.

Iron Man,...
Iron Man,...
... Sonic en bijna elke andere game kan soepel gedraaid worden door de HTC One M8.
... Sonic en bijna elke andere game kan soepel gedraaid worden door de HTC One M8.

Emissies

Temperatuur

Vanwege de metalen behuizing is de warmte van de HTC One M8 beter merkbaar dan bij smartphones met een kunststof behuizing, zoals de Samsung Galaxy S4. Deze warmte is echter niet om een boek over te schrijven. We hebben een maximum van 39,2°C gemeten aan de voorkant in de buurt van de camera. Het verschilt per persoon, maar wij vonden dat de smartphone zelfs bij maximale belasting nog comfortabel vast te houden is.

Bij weinig belasting is het opwarmen van de behuizing minimaal: maximaal 33,9°C aan de voorkant en maximaal 30°C aan de achterkant.

Max. Belasting
 34.4 °C36.5 °C38 °C 
 34.8 °C36.8 °C39.2 °C 
 34.3 °C35.6 °C37 °C 
Maximum: 39.2 °C
Gemiddelde: 36.3 °C
37.7 °C38.6 °C36.2 °C
37.7 °C39 °C36.1 °C
37.8 °C38.5 °C35.6 °C
Maximum: 39 °C
Gemiddelde: 37.5 °C
Stroomadapter (max.)  41.6 °C | Kamertemperatuur 21.5 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.3 °C / 97 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 39.2 °C / 103 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39 °C / 102 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.8 °C / 87 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

Stereo luidsprekers van rijke omvang...
Stereo luidsprekers van rijke omvang...
... aan de boven- en onderkant van de voorzijde.
... aan de boven- en onderkant van de voorzijde.

De HTC One M7 had al goede luidsprekers: ondersteund door Beats Audio hebben we deze luidsprekers uitgeroepen tot 'beste smartphone luidsprekers van dit moment'. De One M8 had natuurlijk de drang om dit te verbeteren, maar deze keer zonder samenwerking met Beats.

Het nieuwe BoomSound systeem bestaat ook uit twee luidsprekers aan de voorkant, die volgens HTC een indrukwekkend maximaal volume hebben van 95 dB(A). Het geluid is zelfs hard genoeg om in de kamer ernaast naar de muziek te luisteren; een indrukwekkende prestatie voor een smartphone.

De geluidskwaliteit is erg goed: hoge en middelhoge tonen klinken scherp en we hebben geen afwijkingen kunnen constateren. Dankzij de twee luidsprekers is er zelfs een klein stereo effect mogelijk. Bastonen zijn er wel, maar worden natuurlijk door de grootte van het apparaat beperkt.

Het is HTC gelukt om relatief veel ruimte te reserveren voor de twee luidsprekers: 0,85 cm³ aan de bovenkant en 0,80 cm³ aan de onderkant. De Taiwanese fabrikant heeft ook software geïnstalleerd die de luidsprekers beschermen tegen te hoge geluidsniveaus.

De mixer mogelijkheden zijn niet meer aanwezig; je kan alleen het BoomSound deactiveren. Dit werkt alleen als een koptelefoon of externe luidsprekers zijn aangesloten.

Energiebeheer

Energieverbruik

De HTC One M8 is niet bepaald een zuinig apparaat: een gemiddeld energieverbruik in ruststand van 1,4 Watt is aanzienlijk hoger dan dat van de iPhone 5S of Google Nexus 5. Hetzelfde geldt voor het maximale energieverbruik van 5,7 Watt, wat een stuk hoger is dan bij de rivalen. Het standby verbruik is met 0,2 Watt acceptabel en de smartphone verbruikt geen elektriciteit als deze uitgeschakeld is.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.3 / 1.4 / 1.6 Watt
Belasting midlight 3.9 / 5.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

HTC heeft de One M8 uitgerust met een krachtige accu met een capaciteit van bijna 10 Wh. Dit is een toename van ongeveer 12% vergeleken met de HTC One M7. Vanwege het hogere energieverbruik, zijn de looptijden echter niet bijzonder lang. De telefoon hield het 7 uur en 33 minuten vol in onze realistische WLAN test. Dit resultaat is vergelijkbaar met dat van de LG Optimus G Pro. Vele andere topmodellen houden het 10 uur of langer vol. De batterijlevensduur is korter dan die van de One M7, maar voldoet voor normaal gebruik.

Onze collega's bij AnandTech hebben ook de batterijlevensduur met behulp van enkele benchmarks vastgesteld. Hun resultaten laten een langere batterijlevensduur zien dan die van de One M7, waarbij de One M8 het bij de WLAN test het ongeveer 9 uur volhield.

HTC heeft de One M8 voorzien van een extra functie, namelijk 'Extreme Power Saving Mode', wat vergelijkbaar is met de energiebesparingsopties van Windows Phone 8. HTC's versie is echter nog radicaler: je kan sommige functies via een speciaal menu activeren en de berichten moeten handmatig worden ververst. We hebben een looptijd van ongeveer 5 uur weten te halen bij een percentage van 10%. Dit resultaat is een bonus voor de score van de acculevensduur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
14h 23min
Surfen met WLAN
7h 33min
Big Buck Bunny H.264 1080p
6h 25min
Belast (maximale helderheid)
1h 42min

Samenvatting

Fans van de oude HTC One M7 zullen erg tevreden zijn met de nieuwe generatie: eindelijk uitbreidbaar geheugen, eindelijk een unibody behuizing, eindelijk een hoge resolutie camera - tenminste, aan de voorkant. De camera aan de achterkant heeft nog steeds een 4 MP sensor. We begrijpen dat HTC niet met de race voor de meeste Megapixels mee wilt doen, maar de kwaliteit van de foto's zou een stuk hoger worden bij meer pixels. HTC heeft wel een tweede camera aan de achterkant geïntegreerd, die interessante effecten met de scherpstelling mogelijk maakt. Fanatieke fotografen zullen echter teleurgesteld zijn.

De luidsprekers zijn nu nog een stuk beter dan bij de One M7: erg luid, scherp en helder geluid. Ook de gesprekskwaliteit wordt hierdoor verbeterd: beide personen kunnen elkaar duidelijk verstaan. Het beeldscherm is vergelijkbaar met dat van de voorganger, maar de acculevensduur is korter. We zijn wel te spreken over HTC's Extreme Power Saving Mode', waarmee de acculevensduur aanzienlijk wordt verlengd.

De One M8 is met alle nodige communicatiemodules uitgerust. Het touchscreen is zeer nauwkeurig en handige accessoires zoals DotView verbreden de mogelijkheden.

De HTC One M8 is een erg goede smartphone met voldoende rekenkracht en een aantrekkelijke uitstraling. Je zal echter op zoek moeten gaan naar een ander apparaat als je veel waarde hecht aan een goede camera. Als de meeste nadruk ligt op geluid, biedt de One M8 momenteel de beste luidsprekers. We hebben een procentpunt toegevoegd voor de nuttige accessoires en goede software, maar ook een punt afgetrokken vanwege de manipulatie van de benchmarkresultaten en de ontbrekende Zoe app.

We zijn benieuwd hoe de HTC One M8 zich houdt tegen de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2, die we komende periode gaan testen.

Getest: HTC One M8. Testmodel eigendom van HTC Duitsland.
Getest: HTC One M8. Testmodel eigendom van HTC Duitsland.
Getest: HTC One M8. Testmodel eigendom van HTC Duitsland.
Getest: HTC One M8. Testmodel eigendom van HTC Duitsland.

Specificaties

HTC One M8 (One Serie)
Processor
Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4 x 2.3 GHz, Krait 400
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 330, Core: 575 MHz
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
5.00 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, Capacitief touchscreen, SLCD, glimmend: ja
Opslag
16 GB iNAND Flash, 16 GB 
, 12 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo poort, Card Reader: micro SD tot 128 GB, Sensoren: Positiesensor, Helderheidssensor, Nabijheidssensor, Kompas, Barometer, NFC, MHL, Infraroodsensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.0, Quad-band GSM, Quad-band 3G with HSPA+, Quad-band LTE
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.35 x 146.36 x 70.6
Batterij
10 Wh Lithium-Polymer, 2600 mAh, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 20 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 496 h
Besturingssysteem
Android 4.4 KitKat
Camera
Webcam: Achterkant: 4 megapixels HTC UltraPixel camera, BSI sensor, pixel size 2.0 µm, sensor size 1/3”, f/2.0, 28 mm lens HTC ImageChip 2. 1080p Full HD video-opname. Tweede camera: diepte-informatie, voorkant: 5 megapixels
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Twee luidsprekers aan de voorkant, Toetsenbord: virtueel toetsenbord, HTC Sense, BlinkFeed, 24 Maanden Garantie
Gewicht
160 g, Voeding: 48 g
Prijs
700 Euro

 

HTC is consistent geweest bij het ontwerp van de One.
HTC is consistent geweest bij het ontwerp van de One.
Je krijgt nog steeds goede luidsprekers.
Je krijgt nog steeds goede luidsprekers.
Er zitten twee luidsprekers aan de voorzijde.
Er zitten twee luidsprekers aan de voorzijde.
De behuizing is ook goed: Unibody, metaal en ergonomisch gevormd.
De behuizing is ook goed: Unibody, metaal en ergonomisch gevormd.
Noch de voorkant noch de achterkant laten vingerafdrukken goed zien.
Noch de voorkant noch de achterkant laten vingerafdrukken goed zien.
De behuizing is echter niet zo dun als die van andere topmodellen.
De behuizing is echter niet zo dun als die van andere topmodellen.
De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 5 MP.
De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 5 MP.
Dit is zelfs meer dan de 'grote' camera van 4 MP.
Dit is zelfs meer dan de 'grote' camera van 4 MP.
Wacht eens even, zit daar een tweede lens?
Wacht eens even, zit daar een tweede lens?
Correct, HTC heeft twee camera's aan de achterkant geïntegreerd. De tweede sensor helpt met scherpstellen en kan diepte-informatie vastleggen.
Correct, HTC heeft twee camera's aan de achterkant geïntegreerd. De tweede sensor helpt met scherpstellen en kan diepte-informatie vastleggen.
Er zijn talloze leuke effecten mogelijk, maar de M8 is niet de juiste keuze voor serieuze fotografen.
Er zijn talloze leuke effecten mogelijk, maar de M8 is niet de juiste keuze voor serieuze fotografen.
De camera aan de voorkant kan goede 'selfies' maken.
De camera aan de voorkant kan goede 'selfies' maken.
Het ontwerp van de smartphone is aantrekkelijk.
Het ontwerp van de smartphone is aantrekkelijk.
Bijna te goed voor een beschermhoes.
Bijna te goed voor een beschermhoes.
Maar wat is dat? We kunnen informatie door de hoes zien...
Maar wat is dat? We kunnen informatie door de hoes zien...
Je kan zelfs de smartphone bedienen door de hoes - tot op zekere hoogte.
Je kan zelfs de smartphone bedienen door de hoes - tot op zekere hoogte.
Het beeldscherm is van hoge kwaliteit.
Het beeldscherm is van hoge kwaliteit.
Als je op zoek bent naar levendige kleuren, kan je echter beter kiezen voor een smartphone met een AMOLED beeldscherm.
Als je op zoek bent naar levendige kleuren, kan je echter beter kiezen voor een smartphone met een AMOLED beeldscherm.
Met dit type beeldscherm krijg je een natuurlijkere uitstraling.
Met dit type beeldscherm krijg je een natuurlijkere uitstraling.
De infraroodsensor aan de bovenkant maakt het mogelijk om de telefoon te gebruiken als afstandbediening.
De infraroodsensor aan de bovenkant maakt het mogelijk om de telefoon te gebruiken als afstandbediening.
Het is een gewaagde poging van HTC om de race om de meeste megapixels links te laten liggen.
Het is een gewaagde poging van HTC om de race om de meeste megapixels links te laten liggen.
De camera voldoet voor gebruikers die vooral voor sociale media foto's maken.
De camera voldoet voor gebruikers die vooral voor sociale media foto's maken.
De metalen behuizing van de HTC One M8 heeft goede ergonomische eigenschappen.
De metalen behuizing van de HTC One M8 heeft goede ergonomische eigenschappen.
Het silhouette is vanwege de kromming erg dun.
Het silhouette is vanwege de kromming erg dun.
UFocus is een applicatie van HTC om de scherpstelling van foto's te wijzigen.
UFocus is een applicatie van HTC om de scherpstelling van foto's te wijzigen.
HTC's Binkfeed kan aangepast worden en past zich ook aan de gebruiker aan.
HTC's Binkfeed kan aangepast worden en past zich ook aan de gebruiker aan.
De app laat nieuws, sociale media en handige tips zien.
De app laat nieuws, sociale media en handige tips zien.
Vervelend: deze melding kregen we bij elke installatie naar voren. Pogingen om dit bericht uit te zetten kwamen op niets uit.
Vervelend: deze melding kregen we bij elke installatie naar voren. Pogingen om dit bericht uit te zetten kwamen op niets uit.
De energiebesparingsopties zijn een goede toevoeging en HTC kan indien gewenst nog een stap verder gaan.
De energiebesparingsopties zijn een goede toevoeging en HTC kan indien gewenst nog een stap verder gaan.
De extreme energiebesparingsopties laten alleen de basisfuncties operationeel. Het resultaat is een lange batterijlevensduur.
De extreme energiebesparingsopties laten alleen de basisfuncties operationeel. Het resultaat is een lange batterijlevensduur.
De huidige Android versie is vooraf geïnstalleerd.
De huidige Android versie is vooraf geïnstalleerd.
De WLAN module heeft niet alleen een goed signaal, maar kan ook de volledige snelheid van 8 MB/s benutten.
De WLAN module heeft niet alleen een goed signaal, maar kan ook de volledige snelheid van 8 MB/s benutten.
Sommige apps voor mail, taken en kalender worden door HTC aangeboden.
Sommige apps voor mail, taken en kalender worden door HTC aangeboden.
HTC heeft ook een muziek app geïnstalleerd. Een goede manier om de luidsprekers te testen.
HTC heeft ook een muziek app geïnstalleerd. Een goede manier om de luidsprekers te testen.
Helaas is de Zoe app nog niet klaar voor gebruik.
Helaas is de Zoe app nog niet klaar voor gebruik.
Je kan naar de startpagina gaan via onder andere Motion Launch.
Je kan naar de startpagina gaan via onder andere Motion Launch.
De concurrenten zijn ook al verkrijgbaar.
De concurrenten zijn ook al verkrijgbaar.
De Samsung Galaxy 5S is al door ons getest.
De Samsung Galaxy 5S is al door ons getest.
Een eerste indruk van de twee hoge kwaliteit smartphones.
Een eerste indruk van de twee hoge kwaliteit smartphones.
Een vergelijking tussen de HTC One M8, Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z zal snel volgen.
Een vergelijking tussen de HTC One M8, Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z zal snel volgen.

Similar Devices

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport Fairphone 2 Smartphone
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AA
Kort testrapport Motorola Moto X (2014) Smartphone
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AC
Testrapport Sony Xperia Z3 Smartphone
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AC
Kort testrapport Sony Xperia Z3 Compact Smartphone
Adreno 330, Snapdragon 801 MSM8974AC

Links

Compare Prices

Pro

+Goed ontwerp
+Stevige, metalen behuizing
+Ergonomische vorm
+Uitzonderlijke luidsprekers
+Hoge resolutie camera aan voorzijde
+Goede gesprekskwaliteit
+Nuttige accessoires
+Goed beeldscherm
+Hoge prestaties
+Nauwkeurig touchscreen
+Innovatieve Duo camera...
 

Contra

-... met een lage resolutie
-Mogelijk beeldeffecten zijn afhankelijk van de foto
-Zoe app nog niet gebruiksklaar
-Te vol toetsenbord
-Valsspelen bij benchmarks

In het kort

Wat we goed vonden

De consistente ontwikkelingen vergeleken met de voorganger.

Wat we misten

Niet iedereen zal tevreden zijn over de camera.

Wat ons verrast heeft

Dat HTC de software niet op tijd af heeft gekregen...

De concurrentie

Apple iPhone 5S, Google Nexus 5, Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy S4, LG Optimus G Pro, Nokia Lumia 1020

Rating

HTC One M8 - 04-12-2014 v4(old)
Florian Wimmer

Behuizing
94%
Toetsenbord
69 / 75 → 92%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
54 / 60 → 90%
Gewicht
91%
Batterij
89%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
64 / 63 → 100%
Applicatie-performance
51 / 70 → 73%
Temperatuur
84%
Luidheid
100%
Audio
82 / 91 → 90%
Camera
83%
Extra punten
+1%
Gemiddelde
74%
88%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HTC One M8 Smartphone
Florian Wimmer, 2014-05-13 (Update: 2018-05-15)
Andreas Osthoff
Editor of the original article: Andreas Osthoff - Managing Editor Business Notebooks