Notebookcheck

Testrapport Samsung Galaxy Note 8.0 Tablet

Het gat overbruggen. De Galaxy Note 8.0 beschikt past met zijn krachtige hardware en S Pen helemaal in Samsung's Galaxy serie en vult het gat op tussen de 5.5 en 10.1 inch tablets. Boekt Samsung ook succes met dit nieuwe model en kan hij wellicht de iPad Mini verslaan? We zullen zien.
Daniel Schuster, Sabine Kückemanns (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Sinds de N7000 smartphone en het begin van de Galaxy Note productlijn hebben modellen uit deze serie altijd zeer grote schermen en high-end hardware gehad. De Galaxy Note 8.0 maakt de serie compleet door zich tussen de 10.1 inch Note 10.1 en 5.5-inch Galaxy Note II te positioneren. In vergelijking met zijn grotere broer beschikt de nieuwe 'tabphone' over Samsung's eigen TouchWiz interface - maar meer daarover later.

Samsung bezuinigt in elk geval niet op de hardware. In de polycarbonaat behuizing zitten topklasse componenten, waaronder de 1.6 GHz Exynos 4412 Quad-Core-SoC, 2 GB of RAM en de ARM-based Mali 400 MP4 GPU. De Galaxy Note III zal volgens de eerste geruchten een Full HD scherm aan boord hebben, maar de Note 8.0 moet het nog met een HD paneel van 1280 x 800 pixels stellen. Het nieuwe model wordt geleverd met Google's Android 4.1 (Jelly Bean) en een update naar 4.2 wordt verwacht; een precieze datum daarvoor is echter nog niet bekend. In ons testrapport bekijken we hoe Samsung's nieuwe tablet en smartphone hybrid presteert en welke opvallende features hij te bieden heeft.

Behuizing

The Galaxy Note 8.0: gehuld in plastic
The Galaxy Note 8.0: gehuld in plastic
De glossy-witte achterkant
De glossy-witte achterkant

Gebruikers die bekend zijn met de Galaxy S of Galaxy Note serie weten wat ze kunnen verwachten - het nieuwe model is qua design namelijk bijna identiek. Net bij het nieuwe vlaggenschip, de  S4, maakt Samsung gebruikt van plastic voor het frame rond het scherm, de fysieke knoppen, de achterkant en de behuizing zelf. De meningen hierover zijn verdeeld, maar het aantal verkochte toestellen spreekt in het voordeel van Samsung. Toch zijn er best veel potentiële kopers die om deze reden overstappen naar een andere fabrikant. De Note 8.0 voelt zeker niet zwak of goedkoop aan, maar toestellen als de HTC One stralen net wat meer kwaliteit uit.
Over het algemeen is de tablet stevig: verbuigen gaat lastig en de achterkant deukt niet veel in wanneer we er druk op uitoefenen.

De tablet is 210.8 x 135.9 x 7.95 millimeter groot - dunner en iets minder breed dan de Easypix SmartPad EP800 (204 x 156 x 10.2 millimeter), die dezelfde schermgrootte heeft. Met 340 gram is de Note 8.0 een stuk lichter dan de Easypix tablet en weegt hij ongeveer evenveel als de 7 inch Asus Fonepad.

Connectiviteit

De connectiviteit van de verschillende modellen uit de Note serie is ook bijna identiek. Aan de bovenkant bevindt zich een 3.5 millimeter audio jack en aan de rechterkant zitten de aan/uit-knop en volumeknop. De Micro USB-poort om de tablet mee op te laden en met een PC te verbinden bevindt zich aan de onderkant. Een feature waarmee de tablet zich onderscheidt is de S Pen, die netjes in de behuizing zelf opgeborgen kan worden. Tot slot zitten aan de linkerkant van de behuizing slots voor de Micro SD-kaart en Micro-simkaart. Misschien een kleine verrassing is dat Samsung een infraroodpoort heeft ingebouwd - ooit een standaard voor alle telefoons, maar al lang verstoten door Bluetooth. We komen later terug op de wederopstanding van de infraroodpoort.

Ons test model heeft 16 GB intern geheugen (9.78 GB beschikbaar), dat met een Micro SD-kaart uitgebreid kan worden.

Linkerzijde: Micro-simkaart en Micro SD-slot, elk achter een eigen cover
Linkerzijde: Micro-simkaart en Micro SD-slot, elk achter een eigen cover
Onderkant: stereo luidsprekers en Micro USB-poort
Onderkant: stereo luidsprekers en Micro USB-poort
Rechterkant: aan/uit-knop, volumeknop, infraroodpoort
Rechterkant: aan/uit-knop, volumeknop, infraroodpoort
Bovenkant: 3.5 mm jack
Bovenkant: 3.5 mm jack
In korte tijd verbinding met satellieten en accurate locatie.
In korte tijd verbinding met satellieten en accurate locatie.

Communicatie & GPS

De Note 8.0 is voorzien van Bluetooth 3.0, WLAN 802.11 a/b/g/n en UMTS/HSPA (tot 21 Mbps). We hebben nooit signaalverlies ondervonden tijdens onze tests. De GPS module maakte snel verbinding met de satellieten en je locatie wordt zeer precies gemeten.

Telefonie

Niet alle tablets waar een simkaart in kan kunnen ook daadwerkelijk als telefoon worden gebruikt. In de meeste gevallen kan met de simkaart uitsluitend een internetverbinding worden opgezet. Dat is echter niet het geval met de Note 8.0: op het home screen zien we een telefonie widget. Dankzij TouchWiz zullen zowel nieuwe gebruikers als bekenden van Samsung apparatuur gemakkelijk overweg kunnen met de telefoniefunctie.

Software

Toen we de Note 8.0 voor de eerste keer aanzetten verwachtten we een besturingssysteem dat we kennen van de Note 10.1. In plaats daarvan werden we begroet met een smartphone-achtige interface en home screen - allemaal het gevolg van TouchWiz. Op dit punt moeten we ons dus echt afvragen of we met een oversized smartphone, of een in smartphone stijl uitgevoerde tablet te maken hebben.

Samsung heeft de software op bepaalde punten wel aangepast. Er zijn bijvoorbeeld extra opties in de systeeminstellingen, zoals de "quiet mode" en "S Pen". Verder installeert Samsung standaard software, waaronder Allshare Play, ChatOn, Game Hub en Smart Remote. Sommige van deze applicaties kunnen desgewenst verwijderd worden.

De Smart Remote app maakt gebruik van de infraroodpoort waar we het eerder al over hadden. De tabphone kan dus als universele afstandsbediening worden gebruikt; om de proef op de som te nemen hebben we de app getest met een Smart TV van Samsung. De app voelt nog niet helemaal gestroomlijnd aan, maar het opzetten van de eerste verbinding en de initialisatie verliepen zonder problemen

De aangepaste systeeminstellingen
De aangepaste systeeminstellingen

Camera's & Multimedia

De tablet heeft twee camera's aan boord. De primaire camera aan de achterkant van de tablet heeft een resolutie van 5 MP en de front-facing camera 1.3 MP. Met de front-facing camera kan de tablet dankzij gezichtsherkenning ontgrendeld worden. Zolang de omgeving licht genoeg is werkt de gezichtsherkenning goed.

De fotokwaliteit is acceptabel, maar verre van uitstekend. Met donkere omgevingen heeft de sensor moeite en ruis kan een probleem vormen; tevens mag het beeld scherper. Op foto's gemaakt met de front-facing camera is nog meer ruis zichtbaar en veel details gaan verloren. Buitenshuis is de fotokwaliteit een stuk beter: ruis vormt hier geen probleem en de foto's zijn scherper. Als we de foto's vergelijken met die van onze referentie camera, valt ons een lichte blauwe waas op. Kleuren op foto's gemaakt met de front-facing camera zien er niet bepaald levendig uit, maar gezien de kleine sensor is de fotokwaliteit acceptabel te noemen.

Front-facing camera: 1.3 MP
Front-facing camera: 1.3 MP
Primaire camera: 5 MP
Primaire camera: 5 MP
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 MP, automatisch
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 MP, automatisch
Front-facing camera: 1.3 MP
Front-facing camera: 1.3 MP
Primaire camera: 5 MP
Primaire camera: 5 MP
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 MP, automatisch
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 MP, automatisch

Accessoires & Garantie

Samsung levert doorgaans weinig accessoires mee de Note 8.0 vormt geen uitzondering. De doos, die gemaakt is van 100% gerecycled materiaal, bevat naast de tablet alleen een quick-start handleiding en een modulaire AC adapter. Ondanks de adviesprijs van €599 blijft het daarbij - zelfs een headset ontbreekt.

Op de garantiekaart staat aangegeven dat Samsung 24 maanden garantie op defecten in het materiaal en afwerking geeft. Defecten aan accessoires en de batterij binnen 6 maanden na datum van aankoop vallen ook onder de garantie.

Invoerapparatuur & Bediening

Zoals we inmiddels van Samsung apparatuur verwachten: de bediening werkt zoals het hoort. Invoer wordt direct herkend en omgezet in de juiste actie en het touchscreen is zeer precies. Voor gedetailleerd werk - zoals tekenen of handgeschreven notities  maken - is de S Pen erg handig. Bediening met de pen is net zo intuïtief als bij de Galaxy Note 10.1 en Galaxy Note II. Naast het touchscreen heeft de tablet nog drie fysieke knoppen. Twee daarvan bevinden zich aan de rechterkant van de behuizing; de derde is de Android-specifieke home knop. Samsung houdt vast aan eigen koers en maakt daarom geen gebruik van capacitieve knoppen, zoals veel fabrikanten wel doen (bijv. Google Nexus 4 or the HTC One).

Beeldscherm

De tablet kan ook worden bediend met de S Pen.
De tablet kan ook worden bediend met de S Pen.

Tot nu was er een gapend gat in de Samsung's Galaxy Note serie. De Note II heeft namelijk een 5.5 inch scherm en de Note 10.1 - zoals de naam al zegt - een 10.1 inch scherm. Het nieuwe model maakt de serie met zijn 8 inch scherm compleet.
Het capacitieve touchscreen kan met de vingers of de S Pen worden bediend en ondersteunt tevens multi-touch. Helaas heeft Samsung het aantal pixels niet verhoogd, zodat het scherm nog altijd slechts een HD resolutie van 1280 x 720 pixels heeft. De beeldverhouding is 16:9 en de pixeldichtheid bedraagt 184 dpi.

411
cd/m²
437
cd/m²
444
cd/m²
450
cd/m²
465
cd/m²
464
cd/m²
461
cd/m²
448
cd/m²
463
cd/m²
Helderheidsverdeling
WXGA
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 465 cd/m² Gemiddelde: 449.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 465 cd/m²
Contrast: 750:1 (Zwart: 0.62 cd/m²)
ΔE Greyscale 5.39 | 0.64-98 Ø5.9
Gamma: 2.76

We meten een maximum helderheid van 465 cd/m² in het midden van het beeldscherm. Het gemiddelde komt uit op een uitstekende waarde van 449.2 cd/m² (88% verdeling). De Asus Fonepad, die we recent ook testten, haalde slechts 296.6 cd/m² en een verdeling van 85%. Een dergelijk hoge helderheid is redelijk zeldzaam, alhoewel we het soms tegenkomen: de Asus Transformer Pad Infinity (534,6 cd/m²) schiet ons als eerste te binnen. Het was fantastisch geweest als de zwartwaarde geheel in lijn met dit eerste geweldige resultaat zou zijn, maar helaas is deze met 0.62 cd/m² net wat aan de hoge kant en dit zorgt voor iets iets lagere contrast ratio van 750:1. Ter vergelijking: de Fonepad heeft een zwartwaarde van 0.3 cd/m² and a contrast of 1020:1.

In de systeeminstellingen kunnen drie verschillende scherm modi worden gekozen, die elk andere instellingen voor grijswaarden, verzadiging en kleurechtheid hebben. De film modus vertoont de minste afwijkingen ten opzichte van een ideale beeldweergave, maar een groene waas blijft duidelijk zichtbaar en rode tinten zijn te bleek. Verder bedraagt de DeltaE 2000 waarde voor blauw bijna 20. Grijswaarden wijken in de film modus het minst af van een ideale weergave; alleen wanneer de helderheid toeneemt wordt het gebrek aan grijswaarden zichtbaar.

Kleurechtheid
Kleurechtheid
Grijswaarden
Grijswaarden
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Kleurechtheid
Kleurechtheid
Grijswaarden
Grijswaarden
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Kleurechtheid
Kleurechtheid
Grijswaarden
Grijswaarden
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging

Omdat het beeldscherm zeer helder is kan de tabphone zonder problemen buitenshuis worden gebruikt. De glossy laag over het scherm en het contrast van gemiddeld niveau kunnen de leesbaarheid enigszins verslechteren, maar in de praktijk valt dit erg mee.

Door de technologie achter het LCD TFT scherm zijn de kijkhoeken zeer ruim en stabiel. Zelfs bij extreme kijkhoeken verandert er niets aan het contrast of de kleurechtheid.

Zelfs in direct zonlicht is het scherm leesbaar
Zelfs in direct zonlicht is het scherm leesbaar
Kijkhoeken van de Samsung Galaxy Note 8.0
Kijkhoeken van de Samsung Galaxy Note 8.0

Prestaties

Voor de Note serie maakt Samsung gebruik van krachtige, up-to-date hardware. De Note 8.0 wordt geleverd met 2 GB RAM en een Exynos 4412 quad-core SoC. De vier cores werken op 1.6 GHz en worden ondersteund door de ARM Mali 400 MP4 GPU, die op 400 MHz werkt. De interne opslag bedraagt 16 GB (9.78 GB beschikbaar) en kan met een Micro SD-kaart worden uitgebreid. We hebben verschillende benchmarks gebruikt om de prestaties met die van andere quad-core tablets te vergelijken.

Eerst onderwerpen we de tablet aan een aantal synthetische benchmarks. De resultaten zijn overtuigend: slechts in twee benchmarks was een concurrent in staat de Note 8.0 te verslaan. Zo scoort de iPad Mini 17% hoger in de GLBenchmark 2.5 en komt de Asus Fonepad beter uit de bus in de Smartbench 2012 test. Met de prestaties van de Note 8.0 is dus zeker niets mis.

GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
17 fps ∼3%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
12 fps ∼2% -29%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
11 fps ∼2% -35%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
11 fps ∼2% -35%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
13 fps ∼2% -24%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
6.8 fps ∼1% -60%
Egypt HD Fixed Time (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
18 fps ∼30%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
21 fps ∼35% +17%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
12 fps ∼20% -33%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
12 fps ∼20% -33%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
13 fps ∼22% -28%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
9.4 fps ∼16% -48%
AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
16783 Points ∼47%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
14699 Points ∼41% -12%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
16155 Points ∼45% -4%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
7930 Points ∼22% -53%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
58 fps ∼86%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
56 fps ∼83% -3%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
58.2 fps ∼86% 0%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
57.1 fps ∼85% -2%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
35.9 fps ∼53% -38%
Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
2146 Points ∼5%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
750 Points ∼2% -65%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1945 Points ∼4% -9%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1978 Points ∼5% -8%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1896 Points ∼4% -12%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
573 Points ∼1% -73%
Smartbench 2012
Gaming Index (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1760 points ∼38%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1759 points ∼38% 0%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1759 points ∼38% 0%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1751 points ∼38% -1%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1629 points ∼35% -7%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
2246 points ∼49% +28%
Productivity Index (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
5883 points ∼31%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
3961 points ∼21% -33%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
3961 points ∼21% -33%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
3843 points ∼20% -35%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
4939 points ∼26% -16%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
1260 points ∼7% -79%
Vellamo Mobile Benchmark 2.0
HTML5 (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1810 Points ∼58%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1243 Points ∼40% -31%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1243 Points ∼40% -31%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1281 Points ∼41% -29%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
0 Points ∼0% -100%
Metal (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
658 Points ∼37%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
530 Points ∼30% -19%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
530 Points ∼30% -19%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
560 Points ∼31% -15%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
435 Points ∼24% -34%

In de tweede set tests checken we de browser prestaties. Opnieuw maakt de Note 8.0 indruk met uitstekende prestaties en verslaat hij alle smartphones en tablets waarmee we hem vergelijken.

Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
2203 points ∼31%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
2098 (2036min - 2139max) points ∼29% -5%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1476 points ∼21% -33%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
2118 points ∼29% -4%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
2425 Points ∼12%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
852 Points ∼4% -65%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1562 Points ∼8% -36%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1372 Points ∼7% -43%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2390 Points ∼12% -1%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
1647 Points ∼8% -32%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1026.5 ms * ∼10%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
1556.8 ms * ∼15% -52%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
1422.8 ms * ∼13% -39%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1573.6 ms * ∼15% -53%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1037.5 ms * ∼10% -1%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
1291.7 ms * ∼12% -26%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
706 Points ∼11%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
633 Points ∼10% -10%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
0 Points ∼0% -100%

* ... kleiner is beter

Tot slot gebruiken we AndroBench 3 om het interne flashgeheugen te testen. Deze test de sequentiële en random lees/schrijfsnelheid. De resultaten wijzen erop dat Samsung high performance flashgeheugen gebruikt. Random data wegschrijven gaat bijvoorbeeld zo'n 85% sneller dan dat het flashgeheugen in de  Easypix SmartPad EP800 ondersteunt.

We zeiden het eerder: Samsung maakt voor de Note serie gebruik van recente hardware en is daarmee een voorbeeld voor de concurrentie. De benchmarkresultaten tonen aan dat hun strategie zijn vruchten afwerpt.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
1.47 MB/s ∼0%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
0.23 MB/s ∼0% -84%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
0.23 MB/s ∼0% -84%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
0.86 MB/s ∼0% -41%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
0.56 MB/s ∼0% -62%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
0.22 MB/s ∼0% -85%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
11.13 MB/s ∼3%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
7.24 MB/s ∼2% -35%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
7.24 MB/s ∼2% -35%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
8.89 MB/s ∼2% -20%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.74 MB/s ∼2% -30%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
7.55 MB/s ∼2% -32%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
17.04 MB/s ∼1%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
5.25 MB/s ∼0% -69%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
5.25 MB/s ∼0% -69%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
8.34 MB/s ∼1% -51%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.32 MB/s ∼1% -57%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
6.51 MB/s ∼0% -62%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Note 8.0
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
38.99 MB/s ∼2%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
24.8 MB/s ∼1% -36%
Easypix SmartPad EP800 Ultra
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 8 GB SSD
24.8 MB/s ∼1% -36%
Bullman Tab 9 AQQ Revolution
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB iNAND Flash
30.57 MB/s ∼2% -22%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
29.66 MB/s ∼1% -24%
Asus Fonepad ME371MG
SGX540, Z2420, 16 GB iNAND Flash
37.46 MB/s ∼2% -4%

Games & Video's

Aangezien de testresultaten op stevige prestaties wijzen zouden we erg verbaasd zijn  geweest als videomateriaal of games een probleem hadden gevormd voor de Note 8.0. We konden het uiteraard niet laten om allerlei 3D games te testen: Need For SpeedCut The Rope to Angry Birds - geen enkele titel vormt een probleem.

Hetzelfde geldt voor het afspelen van HD video. Elke video, sommige in Full HD (1080p), wordt zonder lag of haperingen afgespeeld. Voor deze test hebben we MKV container bestanden met een bitrate tot 6100 kBit/s gebruikt.

Puzzle game
Puzzle game

Aangezien Samsung haar eigen TouchWiz launcher gebruikt, bevindt de widget voor telefonie zich op het home screen. Dat lijkt erop te wijzen dat de telefoonfunctionaliteit een dominante feature is en niet zomaar een extraatje. De geluidskwaliteit is zeer goed en stemmen klinken niet vervormd (zolang de ontvangst goed is). Onze gesprekspartner aan de andere kant van de lijn kon ons prima verstaan en andersom ook. Wel vinden we dat Samsung een headset mee zou moeten leveren, want met een 8 inch tabphone aan je oor kun je een hoop vreemde blikken verwachten.

Emissies

Temperatuur

Samsung heeft de warmteontwikkeling goed onder controle. Onder belasting meten we 32.7 degrees Celsius aan de voorkant en 33.8 degrees Celsius aan de achterkant van de behuizing. Bij het langer spelen van zware games in landschapsmodus bereikt de achterkant een temperatuur van 45.1 graden Celsius; na een tijdje niet meer zo comfortabel, maar geen reden tot zorgen. Wanneer de SoC niet wordt belast, ligt de temperatuur tussen de 30.3 en 31.6 graden Celsius. De AC adapter wordt nog het warmst van allen: we meten tijdens belasting 47.2 graden.

Max. Belasting
 30.1 °C30.7 °C30.6 °C 
 31.8 °C33.2 °C24.8 °C 
 27.7 °C45.1 °C40.5 °C 
Maximum: 45.1 °C
Gemiddelde: 32.7 °C
29 °C30.5 °C29.7 °C
32.1 °C33.5 °C31.2 °C
37.6 °C44.7 °C35.5 °C
Maximum: 44.7 °C
Gemiddelde: 33.8 °C
Stroomadapter (max.)  47.2 °C | Kamertemperatuur 22.2 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.7 °C / 91 F, compared to the average of 30.5 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(-) The maximum temperature on the upper side is 45.1 °C / 113 F, compared to the average of 34.5 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(±) The bottom heats up to a maximum of 44.7 °C / 112 F, compared to the average of 33.9 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 31.6 °C / 89 F, compared to the device average of 30.5 °C / 87 F.

Luidsprekers

De twee luidsprekers bevinden zich links en rechts van de Micro USB-poort. Ze zijn niet extreem groot en daar is het geluid dan ook naar. Tot aan 70% van het maximum volume is het geluid acceptabel, alhoewel de hoge tonen enigszins gedempt klinken. Boven dit niveau klinkt het geluid zeer vervormd. In dat geval kun je beter externe luidsprekers aansluiten.

Energie

Energieverbruik

Zo op het eerste gezicht is het verbruik tijdens inactiviteit (1.2 tot 3.9 Watt) een gemiddeld resultaat; een vergelijking met de Easypix SmartPad EP800, die ongeveer hetzelfde verbruikt, bevestigt dat (de EP800 verbruikt iets meer: 2.3 tot 4.1 Watt). Tijdens belasting van de hardware is het precies omgekeerd. De Easypix tablet vraagt nu tot 1.6 Watt minder. Met een verbruik van 6.2 tot 9.2 Watt is de Note 8.0 zeker niet de meest efficiënte 8 inch tablet.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.2 / 3.1 / 3.9 Watt
Belasting midlight 6.2 / 9.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Het iets hogere energieverbruik tijdens belasting heeft uiteraard effect op de batterijduur. We gebruiken de tool "Stability Test" en meten een batterijduur van 2 uur en 58 minuten. De  Asus Fonepad houdt het onder dezelfde omstandigheden een uur langer uit. Om een meer realistisch scenario te simuleren stellen we het helderheidsniveau in op 150 cd/m² en laadt een script automatisch verschillende websites. Na 8 uur en 30 minuten is het dan tijd om de Note 8.0 weer aan de oplader te hangen. Het volledig opladen van de batterij duurt 3 uur en 40 minuten. Als de tabphone niet in gebruik is, wordt de batterijduur verlengd tot 13 uur en 48 minuten - nog altijd minder dan die van de Fonepad, die het bijna 19 uur uithoudt. Interessant is dat de Galaxy Note II met bijna identieke hardware een langere batterijduur heeft. De Note 8.0 heeft wel een groter beeldscherm, maar ook een batterij met een 68% hogere capaciteit.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
13h 48min
Surfen met WLAN
8h 30min
Belast (maximale helderheid)
2h 58min

Samenvatting

De nieuwe Galaxy Note 8.0 is behoorlijk indrukwekkend
De nieuwe Galaxy Note 8.0 is behoorlijk indrukwekkend

In dit testrapport hebben we de Note 8.0 een tablet, een smartphone en een tabphone genoemd. Simpelweg omdat we niet wisten wat we nou precies in handen hadden en eigenlijk zijn we er nog niet helemaal uit. De Note 8.0 is te groot om in een broekzak te passen, maar profileert zich eigenlijk wel als telefoon.

Met topklasse hardware kan de Note 8.0 zich uitstekend meten aan de andere tablets en smartphones uit de Note serie. Verschillende tests tonen aan dat de prestaties uitstekend zijn en in de meeste categorieën zelfs voldoende voor een eerste plaats. Het beeldscherm is bovengemiddeld helder, zodat de tabphone ook op een zonnige dag prima buitenshuis te gebruiken is. Voor een perfecte ervaring had de zwartwaarde lager moeten zijn en het juist contrast hoger; ook de batterijduur kan beter. Niettemin is de Note 8.0 een zeer interessante tablet met aangename afmetingen. De adviesprijs is nog altijd €599, maar online hebben we de tabphone ook al voor zo'n €460 gespot.
De Note 8.0 vult het gat op tussen de Note II en Note 10.1 en Samsung's Note serie compleet. Wij zijn van mening dat de Galaxy Note een behoorlijk indrukwekkend apparaat is en we zien veel potentieel in dit alternatief voor de Apple iPad Mini.

Voor gebruikers die wat geld willen besparen en de telefoonfunctionaliteit niet nodig hebben is er ook de WiFi-only versie, die voor ongeveer €380 wordt verkocht.

Getest: Samsung Galaxy Note 8.0, met dank aan Samsung.
Getest: Samsung Galaxy Note 8.0, met dank aan Samsung.

Specificaties

Samsung Galaxy Note 8.0 (Galaxy Note Serie)
Processor
Samsung Exynos 4412 Quad 4 x 1.6 GHz, Cortex A9
Grafische kaart
ARM Mali-400 MP4, Core: 440 MHz
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
8.00 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, Capacitief, multi-touch, WXGA, TFT, glimmend: ja
Opslag
16 GB iNAND Flash, 16 GB 
, 9 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 millimeter jack, Card Reader: Micro SD-slot, Sensoren: Lichtsensor, GPS, versnellingsmeter
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0, HSPA 21 Mbps
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 7.95 x 135.9 x 210.8
Batterij
17 Wh Lithium-Ion, 4600 mAh, Gesprekstijd 2G (volgens fabrikant): 60 h, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 27 h, Standby 2G (volgens fabrikant): 1500 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 1330 h
Besturingssysteem
Android 4.1 Jelly Bean
Camera
Webcam: Hauptkamera: 5 MP, Frontkamera: 1,3 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, 24 Maanden Garantie
Gewicht
345 g, Voeding: 80 g
Prijs
400 Euro

 

De Note 8.0 heeft een 8 inch beeldscherm...
De Note 8.0 heeft een 8 inch beeldscherm...
...en een HD resolutie van 1280 x 720 pixels.
...en een HD resolutie van 1280 x 720 pixels.
De Note 8.0 lijkt erg op de Galaxy Note II en de...
De Note 8.0 lijkt erg op de Galaxy Note II en de...
...andere leden van de Galaxy S-serie.
...andere leden van de Galaxy S-serie.
De systeeminstellingen zijn uitgebreid.
De systeeminstellingen zijn uitgebreid.
Het is gemakkelijk om data naar de cloud te uploaden...
Het is gemakkelijk om data naar de cloud te uploaden...
...of de S Pen-instellingen aan te passen.
...of de S Pen-instellingen aan te passen.
De fysieke knoppen zitten op een goede plaats...
De fysieke knoppen zitten op een goede plaats...
...en een heuse infraroodpoort maakt zijn opwachting.
...en een heuse infraroodpoort maakt zijn opwachting.
De S Pen kan geheeld in de behuizing worden geschoven en is altijd bereikbaar...
De S Pen kan geheeld in de behuizing worden geschoven en is altijd bereikbaar...
...net als het Micro SD-slot en de...
...net als het Micro SD-slot en de...
...Micro-simkaart slot.
...Micro-simkaart slot.
De primaire camera maakt acceptabele foto's.
De primaire camera maakt acceptabele foto's.
De front-facing camera produceert bij weinig licht foto's met veel ruis.
De front-facing camera produceert bij weinig licht foto's met veel ruis.
Het besturingssysteem is Android 4.1.2.
Het besturingssysteem is Android 4.1.2.
Een update naar een nieuwere versie is nog niet in zicht.
Een update naar een nieuwere versie is nog niet in zicht.
TouchWiz maakt navigeren in het systeem erg gemakkelijk.
TouchWiz maakt navigeren in het systeem erg gemakkelijk.
Andere launchers kunnen ook worden gebruikt.
Andere launchers kunnen ook worden gebruikt.
De infraroodpoort is een speciale feature.
De infraroodpoort is een speciale feature.
De TV werd onmiddellijk herkend.
De TV werd onmiddellijk herkend.
Content is helder en scherp.
Content is helder en scherp.
Het virtuele beeldscherm neemt in portretmodus weinig ruimte in beslag.
Het virtuele beeldscherm neemt in portretmodus weinig ruimte in beslag.
In landschapsmodus blijft er echter weinig ruimte over.
In landschapsmodus blijft er echter weinig ruimte over.
De luidsprekers aan de onderkant...
De luidsprekers aan de onderkant...
...werken goed tot aan 70% van het maximum volume; daarna neemt de geluidskwaliteit enorm af.
...werken goed tot aan 70% van het maximum volume; daarna neemt de geluidskwaliteit enorm af.

Vergelijkbare tablets

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Samsung Galaxy Camera
Mali-400 MP4, Exynos 4412 Quad, 4.80", 0.303 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Prijsvergelijking

Pro

+Snelle SoC
+Zeer helder beeldscherm
+Veel RAM geheugen
+Prijs
+Telefoon functionaliteit
 

Contra

-Geen Full HD beeldscherm
-Iets te laag contrast en zwartwaarde te hoog
-Batterijduur niet bijzonder lang
-AC adapter wordt bij belasting warm

In het kort

Wat we goed vonden

De tabphone voelt goed aan en ligt comfortabel in de hand. De prijs van €460 lijkt redelijk gezien de features die je ervoor terugkrijgt en zeker omdat Galaxy Notes direct na de launch vaak een stuk duurder zijn.

Wat we misten

Een hoger contrast en lagere zwartwaarde voor het beeldscherm. We zouden een batterijduur van een uurtje langer ook op prijs stellen.

Wat verraste ons

Het beeldscherm is extreem helder en de hardware levert krachtige prestaties. De Exynos Quad-Core 4412 verslaat de concurrentie met gemak. 

De concurrentie

Samsung Galaxy Note II

Asus Fonepad ME371MG

Bullman Tab 9 AQQ Revolution

Easypix SmartPad EP800 Ultra

Apple iPad Mini

Beoordeling

Samsung Galaxy Note 8.0 - 01-04-2014 v4(old)
Daniel Schuster

Behuizing
86%
Toetsenbord
69 / 80 → 86%
Aanwijsapparaat
94%
Aansluitmogelijkheden
44 / 65 → 68%
Gewicht
86 / 40-88 → 96%
Batterij
91%
Beeldscherm
83%
Gaming-performance
52 / 68 → 76%
Applicatie-performance
32 / 76 → 42%
Temperatuur
78%
Luidheid
100%
Audio
64 / 91 → 70%
Camera
67 / 85 → 79%
Gemiddelde
73%
85%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Galaxy Note 8.0 Tablet
Daniel Schuster, 2013-06-19 (Update: 2013-07-11)
Bernhard Pechlaner
Editor of the original article: Bernhard Pechlaner - Review Editor