Notebookcheck

Testrapport Asus Fonepad ME371MG Tablet

Als een baksteen tegen je oor. De Samsung Note betekende de start van een serie grote smartphones, de zogenaamde phablets. Asus levert nu een bijdrage met de grote 7 inch Fonepad, dat feitelijk bedoeld is voor het maken van telefoongesprekken. Deze telefoon zal zeker de aandacht trekken wanneer hij in de buurt komt van een oor - tenminste, nu nog wel.
Patrick Afschar Kaboli, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

De tijd waarin de mobiele telefoons elk jaar slonken is blijkbaar over. Nu is het motto "denk groot", volgens de fabrikanten ten minste. Bij elke generatie maken zij de telefoons groter. De vreemde term "phablet" zal waarschijnlijk dienst doen als titel voor deze categorie. "smartlet" is echter ook een veelgebruikte term in Duitstalige landen. De pionier van grote telefoons was de Samsung Galaxy Note, die een schermgrootte had van 5 inch. De nieuwste topmodellen van Sony en HTC en zelfs de Samsung Galaxy S4 zitten al in de buurt van deze grootte, of zijn zelfs al groter. Vergeleken met de Asus Fonepad lijken ze bijna nietig. De Fonepad heeft een 7 inch beeldscherm. Wij zouden dit apparaat als tablet met telefoonfunctie bestempelen. Een headset is niet nodig.

Asus vult met de Fonepad een gat dat misschien niet eens bestaat en is zeker iets unieks met z'n Intel processor. Tot dit moment waren er slechts twee smartphones met een Intel CPU, namelijk de Motorola RAZR en ZTE's Grand X IN. De Fonepad is dus de eerste Android tablet met Atom processor. De verdere specificaties luiden als volgt: 1 GB RAM, 16 GB uitbreidbaar opslaggeheugen, Android 4.1, een 1280 x 800 pixels IPS beeldscherm en een 3G module met HSPA+. Dit alles is verkrijgbaar in de kleuren Champagne Goud en Titanium Grijs (ons testapparaat). De prijs is €229 ($300).

Behuizing

Plastic met aluminium uitstraling: de achterkant van de Fonepad
Plastic met aluminium uitstraling: de achterkant van de Fonepad

De Fonepad heeft geen speciale eigenschappen aan de voorkant. Het ziet eruit als een standaard 7 inch tablet. Een plastic laag beschermt het touchscreen, die bestand is tegen lichte krassen. Het oppervlakte zal echter niet zo sterk zijn als Corning Gorilla Glass. De achterkant is ook volledig van plastic gemaakt. De aluminium uitstraling zorgt voor een goede indruk. We hebben ook over de bouwkwaliteit geen klachten. Zelfs de verwijderbare achterkant past naadloos op de rest van de behuizing. Het glijmechanisme om dit paneel te verwijderen werkt ook goed. De micro-SIM en micro SD kaart zijn te vinden achter het kleine paneel. Op de stevigheid en robuustheid valt ook niets op te merken.

De 7 inch tablet weegt 340 gram. De Asus Fonepad behoort dus niet tot de meest lichte apparaten. Apple's 7,9 inch iPad Mini weegt bijvoorbeeld 10% minder. De Fonepad heeft aflopende randen en maakt een dunnere indruk dan hij in werkelijkheid is. Met een hoogte van 10,4 millimeter zit de Fonepad in de buurt vaRFn de Google Nexus 7.

Verbindingsmogelijkheden

Het bekende, maar in de tablet sector ongebruikelijke, "Intel Inside" logo is geplaatst aan de achterkant van de Fonepad. De Intel Atom Z2420 single core processor vormt het hart van de telefoon. De processor kan dankzij Hyper Threading twee threads tegelijkertijd uitvoeren. De standaard kloksnelheid is 1,2 GHz. Naast de Intel CPU, zit ook de PowerVR SX540 GPU op de SoC (system-on-a-chip). Deze grafische kaart kan omschreven worden als een goed middenklasse model en past bij de prijsklasse van de Fonepad. Het werkgeheugen is een fatsoenlijke 1 GB. In deze prijsklasse kan er nauwelijks meer worden verwacht. Dit geldt ook voor het krappe 16 GB opslaggeheugen, maar dit kan via een micro SD kaart worden uitgebreid. Het apparaat ondersteunt micro SD kaarten tot 32 GB.

Het aantal aansluitingen is erg beperkt, maar dit is gebruikelijk voor tablets. Aanwezig zijn een gecombineerde USB/oplaadpoort en een 3,5 mm koptelefoon aansluiting. De plaatsen voor de SIM en geheugenkaart zitten onder het paneel. De ingebouwde microfoon zit hier aan de andere kant. Zowel de volume als de aan- en uitknop zitten aan de linkerkant, wat duidelijk laat zien dat de Fonepad in portretmodus gebruikt moet worden.

Bovenkant: Micro-SD, micro-SIM
Bovenkant: Micro-SD, micro-SIM
Onderkant: USB poort, koptelefoon aansluiting
Onderkant: USB poort, koptelefoon aansluiting
Linkerkant: volume, aan- en uitknop
Linkerkant: volume, aan- en uitknop
 

Accessoires

Asus levert bij de telefoon een USB kabel en een kleine stroomadapter. Daarnaast zijn er wat geprinte documenten aanwezig.

Garantie

De fabrieksgarantie is 24 maanden geldig.

App verzameling
App verzameling
GPS test
GPS test

Software

De Asus Fonepad maakt gebruik van het Android 4.1.2 besturingssysteem. De Taiwanese fabrikant gebruikt de oudere versie van Jelly Bean, die nu vervangen is door versie 4.2. Ten tijde van dit testrapport was er geen informatie beschikbaar over een mogelijke update. Asus heeft niet veel veranderd aan het besturingssysteem. De Fonepad heeft een virtueel toetsenbord ontwikkeld door Asus zelf, maar de lay-out ervan lijkt erg op die van het standaard toetsenbord. Ze werken hetzelfde, met uitzondering van de permanent vervaagde nummers. Er zijn ook een aantal Asus apps geïnstalleerd, maar helaas kunnen deze niet verwijderd worden. Bijkomende instellingen genaamd Asus User Settings en Energy Management kunnen gevonden worden in het menu. Asus heeft ook een extra symbool toegevoegd aan de rij onderaan. De dubbele pijl opent een snelmenu, waar belangrijke apps geplaatst kunnen worden.

Communicatie & GPS 

De Asus Fonepad kan via b/g/n Wi-Fi of de geïntegreerde 3G module met het internet verbinden. De HSPA+ standaard wordt ondersteund en belooft datasnelheden van 21 Mbit/s download en 5,76 Mbit/s upload. LTE is niet aanwezig.  Gezien de prijs is dit volgens ons echter geen probleem. Met de communicatiemogelijkheid voor de korte afstand NFC, loopt de Fonepad voorop. Bluetooth 3.0 is echter niet zo modern. Deze versie kan vergeleken met Bluetooth 4.0 minder goed met energie omgaan.

De Fonepad bevat ook een GLONASS ondersteunende aGPS ontvanger. Dit werkt absoluut probleemloos. Een eerste satellietverbinding was al binnen 20 seconden gerealiseerd, zelfs binnenshuis. De verbinding was stabiel en redelijk precies, ten minste, volgens de GPS Test app.

Telefonie

Deze categorie wordt meestal niet behandeld bij tablets. Aangezien de Fonepad ook voor telefoongesprekken gebruikt kan worden, hebben we echter wel even gekeken naar de bijbehorende app. De app is vrij beperkt en heeft naast het toetsenbord en de contactenlijst niets interessants te bieden. Dit voorkomt echter ook verwarring en maakt het mogelijk dat de app snel kan worden gebruikt.

De foto's zijn absoluut niet van goede kwaliteit
De foto's zijn absoluut niet van goede kwaliteit

Camera's & Multimedia

Met uitzondering van een aantal tablets, hebben de meeste tablets alleen een camera aan de voorkant. We snappen niet waarom goede camera's alleen gereserveerd zijn voor tablets vanaf 10 inch. Ook de Asus Fonepad heeft slechts één camera en ook deze camera zit aan de voorkant, naast de luidspreker. De resolutie is met 1,2 Megapixels vrij beperkt. Deze resolutie is wel genoeg voor het voornaamste doel, namelijk videogesprekken. De kwaliteit is te laag om goede foto's mee te maken. Het ontbreekt de foto's aan scherpte, er is veel ruis aanwezig en de foto's zijn te donker.

Invoerapparaten & Besturing

Asus heeft het touchscreen en de bijbehorende knoppen vrijwel perfect uitgevoerd. Het gebruik ervan gaat erg soepel; het touchscreen kan tien aanrakingen tegelijkertijd registreren. Dit komt zelden voor. Het is belangrijk dat de aanrakingen precies en snel gebeuren. De aan- en uitknop en volumeknop zijn goed toegankelijk door de aflopende randen. Het is moeilijk om de knoppen in te drukken wanneer de telefoon in één hand gehouden wordt. De telefoon glijdt dan al snel uit de hand. De Android symbolen zijn permanent vervaagd aan de onderkant van het beeldscherm. Dit maakt het gebruik makkelijker, maar neemt tegelijkertijd een deel van het beeldscherm in beslag. Het draaien van inhoud op het beeldscherm duurt slechts een seconde.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Asus Fonepad heeft een diagonaal van 7 inch, wat gebruikelijk is voor veel tablets. Andere tablets kunnen in tegenstelling tot de Fonepad niet bellen. De resolutie van 1280 x 800 pixels is gelijk aan die van de Google Nexus 7 en is beter dan die van de Apple iPad Mini, die een resolutie heeft van 1024 x 768 pixels. Asus maakt gebruik van een 16:9 beeldverhouding. De pixeldichtheid is 215 ppi, wat voldoende is voor kleine details.


Het beeldscherm weet geen topresultaten te behalen bij de tests. Vooral de gemeten maximale helderheid van 300 cd/m² had hoger gekund. Het contrast van 1020:1 is echter wel goed. Dit komt door de lage zwartwaarde van 0,3 cd/m². De verlichting van 85% is middelmatig. De helderheid neemt in de rechteronderhoek af, wat bij een wit scherm zichtbaar is.

310
cd/m²
299
cd/m²
307
cd/m²
310
cd/m²
306
cd/m²
275
cd/m²
305
cd/m²
293
cd/m²
264
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 310 cd/m² Gemiddelde: 296.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 306 cd/m²
Contrast: 1020:1 (Zwart: 0.3 cd/m²)

De subjectieve beeldkwaliteit van de Asus Fonepad is aantrekkelijk. Donkere gebieden zijn verzadigd en kleuren zien er helder en natuurlijk uit. De X-Rite i1Pro 2 colorimeter gaf het tegenovergestelde resultaat in de test met CalMAN software. Vooral lichte tinten zijn een probleem. De kleuren zelf zijn wel accuraat. Alleen blauw is duidelijk te dominant, vooral bij een hogere verzadiging.

CalMan - grijstinten
CalMan - grijstinten
Calman - CMS
Calman - CMS
CalMan - kleurverzadiging
CalMan - kleurverzadiging

De Fonepad zal waarschijnlijk veel buitenshuis gebruikt worden gezien de telefoonfunctie. Dit is echter niet mogelijk in direct zonlicht door de relatief sterke reflecties en de middelmatige helderheid. Een plek in de schaduw is aan te bevelen. De kijkhoeken zullen in ieder geval geen probleem vormen, want de Asus Fonepad weet op dit gebied uitstekende resultaten te behalen.

Buitenshuis
Buitenshuis
Kijkhoeken
Kijkhoeken

Prestaties

Asus' Fonepad bevat een single core CPU. Dit lijkt vreemd voor een moderne tablet van een gerespecteerde fabrikant. Dit is, zoals zo vaak, echter misleidend. Hoewel de Atom Z24020 van Intel op een kloksnelheid van slechts 1,2 GHz loopt, heeft de processor wel de Hyperthreading technologie, waardoor er twee threads tegelijkertijd behandeld kunnen worden. De CPU wordt ondersteund door 1 GB RAM.

Net zoals bij smartphones met Intel processoren, verliepen de benchmarks niet altijd vloeiend. GL Benchmark 2.7 wilde niet starten en de Peacekeeper test liep steeds vast met de foutmelding 'unknown error'. We kunnen niet vaststellen of deze problemen liggen aan de architectuur van de Atom processor.

De geslaagde benchmarks hebben verschillende resultaten laten zien. Dit gold ook voor de eerder geteste Intel smartphones. De Fonepad kan de Google Nexus 7 of Samsung Galaxy Note II niet bijhouden en zelfs de Motorola RAZR i neemt een voorsprong.

Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
573 Points ∼1%
Motorola RAZR i
995 Points ∼2% +74%
ZTE Grand X IN
853 Points ∼2% +49%
Google Nexus 7
1599 Points ∼4% +179%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
1896 Points ∼4% +231%
AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
7930 Points ∼22%
ZTE Grand X IN
11317 Points ∼32% +43%
Google Nexus 7
12703 Points ∼36% +60%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
72.83 MFLOPS ∼2%
Motorola RAZR i
102.346 MFLOPS ∼3% +41%
Motorola RAZR i
102.346 MFLOPS ∼3% +41%
Motorola RAZR i
102.346 MFLOPS ∼3% +41%
ZTE Grand X IN
60.925 MFLOPS ∼2% -16%
Google Nexus 7
69.296 MFLOPS ∼2% -5%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
202.1 MFLOPS ∼7% +177%

De grafische kaart is identiek aan die van beide Intel smartphones. Door de hogere kloksnelheid hebben hun SoC's enigszins hogere scores. In het algemeen zit de Asus Fonepad in de bovenste middenklasse op grafisch gebied.

GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
6.8 fps ∼1%
Motorola RAZR i
7.6 fps ∼1% +12%
Google Nexus 7
7.7 fps ∼1% +13%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
13 fps ∼2% +91%
Egypt HD Fixed Time (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
9.4 fps ∼16%
Google Nexus 7
11 fps ∼18% +17%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
13 fps ∼22% +38%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
35.9 fps ∼53%
Motorola RAZR i
39.2 fps ∼58% +9%
ZTE Grand X IN
45.1 fps ∼67% +26%
Google Nexus 7
55.6 fps ∼83% +55%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
57.1 fps ∼85% +59%
Epic Citadel
High Quality (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
51.2 fps ∼84%
Motorola RAZR i
58.6 fps ∼96% +14%
ZTE Grand X IN
51.2 fps ∼84% 0%
High Performance (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
53.2 fps ∼88%
ZTE Grand X IN
52.5 fps ∼86% -1%
Google Nexus 7
53.6 fps ∼88% +1%

De internet prestaties waren ook tamelijk goed. De Fonepad plaatst zichzelf voor of naast de beide smartphones. Google's Nexus 7 werd bij de meeste benchmarks overtroffen. Dit klopt met de subjectieve browsersnelheid, die geen reden tot klagen geeft.

Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
1291.7 ms * ∼12%
Motorola RAZR i
1072.4 ms * ∼10% +17%
Motorola RAZR i
1072.4 ms * ∼10% +17%
Motorola RAZR i
1072.4 ms * ∼10% +17%
ZTE Grand X IN
1240.3 ms * ∼12% +4%
Google Nexus 7
1722.8 ms * ∼16% -33%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
1037.5 ms * ∼10% +20%
Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
1607 Points ∼4%
ZTE Grand X IN
1724 Points ∼4% +7%
Google Nexus 7
1313 Points ∼3% -18%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
2118 points ∼29%
ZTE Grand X IN
1508 points ∼21% -29%
Google Nexus 7
1667 (1653min - 1676max) points ∼23% -21%

* ... kleiner is beter

Als laatste hebben we gekeken naar het NAND geheugen. We hebben hiervoor AndroBench 3 gebruikt. Asus' Fonepad leverde degelijke prestaties, maar die waren in geen van de tests uitstekend goed. Net zoals de meeste concurrenten heeft de Fonepad moeite met de 4K schrijfsnelheid.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
0.22 MB/s ∼0%
Motorola RAZR i
1.02 MB/s ∼0% +364%
ZTE Grand X IN
0.23 MB/s ∼0% +5%
Google Nexus 7
0.28 MB/s ∼0% +27%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
0.56 MB/s ∼0% +155%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
7.55 MB/s ∼2%
Motorola RAZR i
11.69 MB/s ∼3% +55%
ZTE Grand X IN
9.13 MB/s ∼2% +21%
Google Nexus 7
4.76 MB/s ∼1% -37%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
7.74 MB/s ∼2% +3%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
6.51 MB/s ∼0%
Motorola RAZR i
10.23 MB/s ∼1% +57%
ZTE Grand X IN
4.74 MB/s ∼0% -27%
Google Nexus 7
5.22 MB/s ∼0% -20%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
7.32 MB/s ∼1% +12%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Asus Fonepad ME371MG
37.46 MB/s ∼2%
Motorola RAZR i
40.45 MB/s ∼2% +8%
ZTE Grand X IN
38.93 MB/s ∼2% +4%
Google Nexus 7
16.87 MB/s ∼1% -55%
Samsung Galaxy Note II GT-N7100
29.66 MB/s ∼1% -21%

Legende

 
Asus Fonepad ME371MG Intel Atom Z2420, PowerVR SGX540, 16 GB iNAND Flash
 
Motorola RAZR i Intel Atom Z2480, PowerVR SGX540, 8 GB SSD
 
ZTE Grand X IN Intel Atom Z2460, PowerVR SGX540, 2 GB NAND Flash
 
Google Nexus 7 NVIDIA Tegra 3, NVIDIA GeForce ULP (Tegra 3), 8 GB SSD
 
Samsung Galaxy Note II GT-N7100 Samsung Exynos 4412 Quad, ARM Mali-400 MP4, 16 GB SSD

Games

De benchmark scores geven aan dat de Fonepad geschikt is voor games. Eenvoudige spellen, zoals Angry Birds, vormden sowieso geen uitdaging. Temple Run 2 liep vloeiend en had geen last van stotteringen. De Fonepad had echter bij een aantal games problemen. Deze problemen zijn niet gerelateerd aan een tekort aan rekenkracht, maar aan het feit dat het Intel platform nog niet door alle spellen ondersteund wordt. We kunden ShadowGun: Deadzone 2 bijvoorbeeld niet starten. De spellen die wel opstartten, zoals Zombiewood: Zombies in L.A.! konden absoluut vloeiend gespeeld worden. Helaas verspeelt Intel's architectuur hier behoorlijk wat potentieel.

Temple Run 2
Temple Run 2
Raging Thunder 2
Raging Thunder 2
Zombiewood: Zombies in L.A.!
Zombiewood: Zombies in L.A.!

Gebruiker die toch de Asus Fonepad bij hun oor houden, zullen te maken krijgen met een aangename geluidskwaliteit. Gesprekken zijn luid en duidelijk. Natuurlijk is het geluid niet volledig natuurlijk, maar dat is zelden het geval bij mobiele netwerken. De geïntegreerde luidspreker werkt ook bij de hands-free functie goed. Hoe dan ook, wij vinden dat er een headset meegeleverd moet worden.

Emissies

Temperatuur

Vooral bij goedkope tablets is warmteontwikkeling een groot probleem. Zelfs de stroomadapter wordt vaak erg warm. Asus' Fonepad is echter geen goedkoop apparaat en de fabrikant heeft de afvalwarmte onder controle. De gemeten oppervlaktetemperaturen onderstrepen dit nog eens. De oppervlakte werd nooit warmer dan 31,5°C op de 18 gemeten plaatsen in idle modus. De maximale temperatuur nam slechts met 1°C toe wanneer de tablet volledig belast werd. De temperatuur van de kleine stroomadapter viel ons echter tegen: de infrarood thermometer heeft een temperatuur van meer dan 60°C gemeten. Dit is veel te hoog en de adapter is hiermee niet comfortabel om in de hand te houden.

Max. Belasting
 28.8 °C29.1 °C31 °C 
 29.6 °C29.5 °C32 °C 
 30.4 °C32 °C32.5 °C 
Maximum: 32.5 °C
Gemiddelde: 30.5 °C
29.8 °C29.8 °C29.3 °C
30 °C30.5 °C29.9 °C
30.9 °C31.5 °C30.7 °C
Maximum: 31.5 °C
Gemiddelde: 30.3 °C
Stroomadapter (max.)  61.1 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 30.5 °C / 87 F, compared to the average of 30.5 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(+) The maximum temperature on the upper side is 32.5 °C / 91 F, compared to the average of 34.5 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 31.5 °C / 89 F, compared to the average of 33.9 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28.4 °C / 83 F, compared to the device average of 30.5 °C / 87 F.

Luidsprekers

De kleine luidspreker is gepositioneerd aan de achterkant in de buurt van de USB poort. De aflopende randen van de Fonepad voorkomen dat de luidspreker volledig wordt afgesloten wanneer de telefoon op een tafel wordt gelegd. Het geluid is behoorlijk indrukwekkend. Hoewel het maximale volume relatief hoog is, vervormt het geluid niet. middelhoge en hoge tonen worden zuiver geproduceerd. Hoewel er wegens constructionele redenen geen bastonen aanwezig zijn, klinkt muziek toch fatsoenlijk.

Energiebeheer

Energieverbruik

De specificaties wijzen erop dat dezelfde batterij als in de Asus Memo Pad ME172V is toegepast in de Fonepad. Dit is ook een 16 Wh lithium-polymeer batterij met een capaciteit van 4270 mAh. De batterij bood bij de MemoPad geen lange looptijden, maar dit kwam door het hoge energieverbruik.

De gemeten resultaten duiden in eerste instantie op een hogere efficiëntie. Het bleek echter dat onze meter niet deugde, want een minimum van 2 Watt is niet realistisch. Daarom hebben we ervoor gekozen deze resultaten niet te tonen. De batterijlevensduur is veel belangrijker.

De temperatuurmetingen gaven ons al de indruk dat de capaciteit van de stroomadapter te klein is. De minimalistische adapter kan tijdens normaal gebruik net voldoende elektriciteit leveren om de batterij op te laden. De batterij liep zelfs leeg toen we games speelden terwijl de batterij aangesloten was op de adapter.

Batterijlevensduur

De capaciteit van de batterij is met 16 Wh behoorlijk hoog. Dit is evenveel als dat van de Google Nexus 7. De batterijlevensduren waren echter niet altijd op hetzelfde niveau. De Asus Fonepad hield het een stuk langer uit dan de Amerikaanse concurrent. De kortste batterijlevensduur die we gemeten hebben was een goede 4 uur en 15 minuten (volledige belasting en maximale helderheid). De Nexus 7 en Fonepad zaten echter op hetzelfde niveau in de Wi-Fi test, waarbij een helderheid van 150 cd/m² werd aangehouden. De maximale looptijd van 18 uur en 54 minuten van de Fonepad zit ook in de buurt van de Nexus 7.

We kwamen een vervelende verassing tegen wat betreft het opladen van de batterij: het duurt een volle 8 uur voordat de batterij volledig is opgeladen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
18h 54min
Surfen met WLAN
6h 49min
Belast (maximale helderheid)
4h 15min

Samenvatting

Bijna te groot voor een telefoon: Asus Fonepad
Bijna te groot voor een telefoon: Asus Fonepad

Een tablet voor telefoongesprekken - Asus is opnieuw zelf een nog ongebaand pad ingeslagen. Hoe dan ook, niet veel mensen zullen de 7 inch Fonepad bij hun oor willen houden. Conversaties worden door een headset vergemakkelijkt, vooral door de verbeterde gesprekskwaliteit. We kunnen echter niet begrijpen waarom Asus geen headset bij het apparaat meelevert.

De behuizing van de Asus Fonepad geeft niet veel reden tot klagen. De bouwkwaliteit en stevigheid zijn goed en de materiaalkeuze is begrijpelijk voor deze prijsklasse. Alleen de moeilijk toegankelijke knoppen aan de zijkant spraken ons niet zo aan. Deze configuratie is acceptabel voor een middenklasse tablet, waarbij de keuze voor een Intel processor niet gebruikelijk is. Zoals de naam Fonepad al onthult, is er een 3G module aanwezig. Er is veel aandacht besteed aan mobiliteit. Asus heeft geen camera aan de achterkant ingebouwd. Dit is gezien de slechte kwaliteit van de camera aan de voorkant niet zo'n goed idee.

Het beeldscherm is niet volledig overtuigend hoewel het tot de betere van z'n klasse behoort. Het contrast, de zwartwaarde, kleurverzadiging en kijkhoeken zijn allemaal op een goed niveau. Alleen is de helderheid teleurstellend.

We waren erg benieuwd naar de benchmarks aangezien dit de eerste Android tablet is met Intel onderdelen. De Fonepad kon echter de Intel smartphones van Motorola en ZTE niet bijhouden en presteerde niet uitzonderlijk goed. Daarnaast heeft Intel's platform comptabiliteitsproblemen met diverse benchmarks en games. De grafische en internetprestaties waren echter bevredigend.

Asus' Fonepad was bij de andere test niet opvallend. De batterijlevensduren zijn goed, maar niet uitstekend. De stroomadapter blijkt de enige grote fout te zijn. We kunnen echter niet uitsluiten dat we een niet goed functionerend testmodel hebben gekregen.

Samenvattend gezegd levert de Fonepad indrukwekkende prestaties. Gebruikers die op zoek zijn naar een tablet voor browsen, e-mails, games en telefoongesprekken en die niet te veel nadruk leggen op een compact apparaat kunnen voor €230 (~ $301) twee vliegen in één klap slaan.

Getest: Asus Fonepad ME371MG
Getest: Asus Fonepad ME371MG

Specificaties

Asus Fonepad ME371MG (Fonepad Serie)
Processor
Intel Atom Z2420 1 x 1.2 GHz, Saltwell
Grafische kaart
PowerVR SGX540
Geheugen
1024 MB 
, LPDDR2, 800 MHz
Beeldscherm
7.00 inch 16:10, 1280 x 800 pixel, 10-vinger multi-touch, capacitief, IPS, glimmend: ja
Opslag
16 GB iNAND Flash, 16 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm combinatie poort, Card Reader: micro-SD max. 32 GB, Sensoren: G-sensor, gyroscoop, lichtsensor, eCompass, aGPS, GLONASS, NFC, micro-SIM slot
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0, 3G HSPA+ (21Mbps/5.76Mbps)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.4 x 196.6 x 120.1
Batterij
16 Wh Lithium-Polymer, 4270 mAh, Batterijduur: 9 h, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 30 h
Besturingssysteem
Android 4.1 Jelly Bean
Camera
Webcam: Front: 1.2 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, 24 Maanden Garantie, video playback: MPEG4/H.264/H.263/WMV up to HD 1080p; video recording: MPEG4/H.263 up to HD 1080p; picture formats: JPEG, PNG, GIF, BMP; audio formats: MP3, WMA, 3GP, AAC, AAC+
Gewicht
340 g
Prijs
229 Euro

 

De kleur van ons testmodel is Titanium Grijs. Dit is Champagne Goud.
De kleur van ons testmodel is Titanium Grijs. Dit is Champagne Goud.
De Fonepad wordt geleverd...
De Fonepad wordt geleverd...
...in een kleine verpakking
...in een kleine verpakking
Het bovenste gedeelte van de achterkant kan verwijderd worden.
Het bovenste gedeelte van de achterkant kan verwijderd worden.
USB en koptelefoon poorten zitten aan de onderkant.
USB en koptelefoon poorten zitten aan de onderkant.
De enige camera heeft een resolutie van 1,2 Megapixel.
De enige camera heeft een resolutie van 1,2 Megapixel.
De knoppen zijn moeilijk te bedienen met één hand.
De knoppen zijn moeilijk te bedienen met één hand.
Een plastic paneel beschermt het beeldscherm.
Een plastic paneel beschermt het beeldscherm.
De helderheid is niet bijzonder goed.
De helderheid is niet bijzonder goed.
Dit is de naam van de fabrikant.
Dit is de naam van de fabrikant.
De stroomadapter is te zwak.
De stroomadapter is te zwak.
En werd erg heet tijdens de tests.
En werd erg heet tijdens de tests.
De snelstart apps.
De snelstart apps.
Systeeminfo: GeekBench 2
Systeeminfo: GeekBench 2
Syteeminfo: Passmark
Syteeminfo: Passmark
Toetsenbord in portretmodus.
Toetsenbord in portretmodus.
Toetsenbord in landschapsmodus.
Toetsenbord in landschapsmodus.
Systeeminfo: AnTuTu v3
Systeeminfo: AnTuTu v3
Systeeminfo: Android
Systeeminfo: Android

Gelijksoortige laptops

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Asus ZenPad 10 (Z301ML) Tablet
Mali-T720 MP2, Mediatek MT8735, 10.10", 0.49 kg
Kort testrapport Asus ZenPad 3s 10 (Z500M-1H006A) Tablet
PowerVR GX6250, Mediatek MT8176, 9.70", 0.43 kg
Kort testrapport Asus ZenPad 3 8.0 Z581KL Tablet
Adreno 510, Snapdragon 650 MSM8956, 7.90", 0.32 kg
Kort testrapport Asus ZenPad S 8.0 Z580CA Tablet
PowerVR G6430, Atom Z3580, 8.00", 0.298 kg
Kort testrapport Asus Memo Pad 8 ME581CL-1B027A Tablet
PowerVR G6430, Atom Z3560, 8.00", 0.299 kg
Kort testrapport Asus Memo Pad 7 (ME572CL) Tablet
PowerVR G6430, Atom Z3560, 7.00", 0.279 kg

Links

Compare Prices

Pro

+Goede bouwkwaliteit
+Stevige behuizing
+Contrastrijk beeldscherm
+Grote kijkhoeken
+Goede gesprekskwaliteit
 

Contra

-Geen headset meegeleverd
-Lage maximale helderheid
-Lage kwaliteit camera
-Comptabiliteitsproblemen door Intel platform
-Erg zwakke stroomadapter

Shortcut

Wat we goed vonden

Het idee van de Fonepad is niet gloednieuw, maar wel interessant. Het concept is goed geïnterpreteerd.

Wat we graag zouden zien

Een headset en een betere camera. Misschien zelfs een tweede camera, op voorwaarde dat de kwaliteit beter is.

Wat ons verrast heeft

Dat Asus geen headset meelevert. Zelfs als het klinkt als doorzagen over één probleem, een headset is echt nodig voor dit apparaat.

De concurrentie

Door z'n grootte concurreert de Fonepad met 7 inch tablets, zoals Google's Nexus 7 of Prestigio's MultiPad 7.0 Prime Duo. Ook grote smartphones, zoals de Samsung Galaxy Note II of Simvalley SPX-12 kunnen een alternatief zijn.

Rating

Asus Fonepad ME371MG - 05-08-2013 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli

Behuizing
86%
Toetsenbord
61%
Aanwijsapparaat
90%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
94%
Beeldscherm
85%
Gaming-performance
20%
Applicatie-performance
39%
Temperatuur
88%
Luidheid
100%
Extra punten
77%
Gemiddelde
73%
86%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus Fonepad ME371MG Tablet
Patrick Afschar Kaboli, 2013-05-30 (Update: 2018-05-15)