Notebookcheck

Testrapport Apple iPad mini tablet

Felix Sold (vertaald door Luc Peters), 20-11-2012

De nieuwe nummer één? Apple heeft naast de iPad 4 een kleinere tablet met de naam iPad mini en een 7.9 inch IPS scherm uitgebracht. De oudere Apple A5 dual-core SoC en een lagere resolutie drukken de prijs, maar heeft dit ook invloed op de prestaties en kwaliteit?

Na ontelbaar veel geruchten kondigde Tim Cook (CEO) en Phill Schiller (SVP & Head of Marketing) de Apple iPad mini (iPad 2.5) op 23 oktober 2012 officieel aan. Dit is het antwoord van het in Cupertino gevestigde bedrijf op de vraag naar kleinere tablets, die met hun lagere instapprijs ontzettend gewild zijn voor de kerst. Maar Apple wil ook  nieuwe klanten aantrekken, die het normale model net een maatje te groot vinden. Steve Jobs, oprichter van Apple, noemde 7 inch tablets in 2010 niet verkoopbaar met de woorden: 7-inch tablets are going to be DOA - dead on arrival". Maarja, zelfs een visionair zit er wel eens naast. De aluminium unibody behuizing werd aangepast en lijkt nu op die van de iPhone 5. Met een dikte van net 7.2 millimeter en een gewicht van zo'n 300 gram slaagt Apple erin wederom nieuwe standaarden te definiëren.

De geïnstalleerde hardware is een mis van oud en nieuw. Nieuwe draadloze technologie, de Lightning poort en het 7.9 inch scherm met een resolutie van 1024x768 pixels (4:2) zijn nieuw. In vergelijking met de oudere iPad 2 is de pixeldichtheid duidelijk een beetje hoger, maar tegen het high-definition scherm van zijn grote broer (2048x1536 pixels, 264 dpi) kan de mini niet op. De geïnstalleerde Apple A5 dual-core SoC met een kloksnelheid van 1000 MHz (Geekbench) kende we al. Andere features zijn 512 MB werkgeheugen en een opslagcapaciteit to 64 GB.

Een kijkje in Apple's tablet portfolio leert ons dat de iPad mini het nieuwe instapmodel is. De prijs van het WiFi-only model met 16 GB geheugen begint bij €329 (model: A1432). Voor elke verdubbeling van de opslagcapaciteit rekent Apple €100. Voor de versie met 3G en LTE (16 GB), die later in november leverbaar wordt, dien je €139 meer neer te tellen.
Wat heeft de iPad mini precies te bieden? Hoe verhouden de prestaties zich ten opzichte van zijn meest serieuze concurrent, de Google Nexus 7? Voor wie is de iPad mini nou eigenlijk bedoeld? De antwoorden op deze en veel andere vragen lees je in dit testrapport.

Behuizing

Een dunne, lichtgewicht aluminium unibody
Een dunne, lichtgewicht aluminium unibody
De bouwkwaliteit en hoe de tablet aanvoelt zijn als vanouds goed
De bouwkwaliteit en hoe de tablet aanvoelt zijn als vanouds goed
De "grootste" concurrent in onze vergelijking: Google's Nexus 7
De "grootste" concurrent in onze vergelijking: Google's Nexus 7
Wij testen de "Black & Slate" iPad mini
Wij testen de "Black & Slate" iPad mini

De iPad mini hardware is geïnstalleerd in de compleet nieuwe aluminum unibody behuizing, die in dezelfde kleuren als die van de iPhone 5 wordt geleverd. De "Black & Slate" versie heeft een geanodiseerde aluminium achterkant en een voorkant van gepigmenteerd glas. "White & Silver" betekent een achterkant met normale aluminium kleur en een keramiek-wit glas aan de voorkant. 
De volume bedieningsknoppen aan de rechterzijde van de behuizing zijn nu van elkaar gescheiden - een kleine gimmick die fijn is tijdens dagelijks gebruik. De indruk die we van het materiaal, de bouwkwaliteit en stevigheid krijgen, is zoals verwacht zeer goed. De tablet maakt in zijn geheel gewoon een high-end indruk en verslaat daarmee absoluut Google's Nexus 7, die een polycarbonaat behuizing heeft. Toch heeft de rubber coating aan de achterkant van de Android rivaal wel een voordeel als het gaat om krasbestendigheid. De iPad is in vergelijking een stuk gevoeliger, waardoor een protector of cover eigenlijk een must is.

Het grotere scherm en de dunnere rand daar omheen laten de iPad mini er iets groter dan de Google Nexus 7 uitzien. Toch zijn de afmetingen van de behuizing, 13.5 x 20 x 0.7 centimeter (b x l x h), naar onze mening fijner: de tablet is niet te klein, niet te groot en dus niet onhandig. Daarnaast scoort Apple met de combinatie van een gewicht van net 308 gram (Wi-Fi) en zeer dunne behuizing. Het 3G/LTE model weegt overigens vier gram meer en heeft daarmee een gewicht van 312 gram, aldus Apple. De Nexus 7 weegt 340 gram en is met 10.45 mm ook iets dikker. Al met al ligt de iPad mini gewoon erg lekker in de hand. Ondanks dat het licht ruwe oppervlak aan de achterkant goede grip geeft, trekt het wel vingerafdrukken aan. We weten niet of dat bij het witte model anders is.

Tot slot is een vergelijking met de nieuwe iPad 4 (9.7 inch scherm) wel interessant. Dit model is krachtiger en heeft een bijna twee inch groter scherm. Met een gewicht van 652 gram is hij dan ook meer dan twee keer zo zwaar (Wi-Fi) en zijn afmetingen maken hem net wat minder draagbaar. De iPad mini stop je namelijk gemakkelijk in een iets grotere broekzak, terwijl de iPad 4 toch echter weggestopt moet worden in een rugtas, koffer of schoudertas. Echte voordelen van de mini zijn dat hij minder weegt en de mogelijkheid om hem constant met één hand vast te houden.

Connectiviteit

De zijkanten van de behuizing onthullen geen verrassingen. Een kleinere Lightning poort zit aan de onderzijde. Het voordeel is dat het niet uitmaakt hoe je de connector erin steekt en volgens Apple wordt de USB 2.0 capaciteit beter benut dan met de oude, grotere 30-pin connector van Apple. De jack poort voor een hoofdtelefoon of headset zit zoals gebruikelijk linksboven.

Natuurlijk, we kunnen de iPad mini bekritiseren voor het ontbreken van een dedicated USB poort voor randapparatuur of een micro SD kaartlezer. Zeker gezien het feit dat elke verdubbeling van de opslagcapaciteit met €100 best duur is. Apple houdt echter vast aan een gesloten systeem en blijkbaar hebben weinig mensen daar moeite mee. Overigens heeft Google's nieuwe Nexus tablet ook geen kaartlezer. Volgens Matias Duarte (Director of Android operating system User Experience bij Google) vermindert dit de gebruikersvriendelijkheid: een uitspraak die je normaal van Apple zou verwachten.

Rechterzijde: volume knoppen, schuifknop
Rechterzijde: volume knoppen, schuifknop
Bovenzijde: aan/uit-knop, microfoon & audio (stereo jack)
Bovenzijde: aan/uit-knop, microfoon & audio (stereo jack)
Onderzijde: luidspreker, Lightning poort
Onderzijde: luidspreker, Lightning poort
Update bericht na eerste keer opstarten - iOS 6.0.1
Update bericht na eerste keer opstarten - iOS 6.0.1

Software

De iPad mini wordt standaard geleverd met iOS 6. Zodra je de tablet voor het eerst opstart en met een Wi-Fi netwerk verbindt, krijg je echter direct de melding dat iOS 6.0.1 gedownload kan worden. Deze update wordt binnen enkele minuten geïnstalleerd en bevat niet veel nieuwe (zichtbare) features. De belangrijkste veranderingen in iOS 6 hebben we samengevat (op onze Duitse pagina).

Ondanks de relatief zwakkere hardware zijn de prestaties prima en dat is grotendeels te danken aan Apple's gesloten hardware en software systeem. Incompatibiliteit van apps zou geen probleem moeten zijn, omdat de hardware hetzelfde is als die van de iPad 2 (SoC en resolutie). Uiteraard kun je niet genieten van Retina apps.

Face-lifted App Store
Face-lifted App Store
Wereldklok met stijlvolle kaart
Wereldklok met stijlvolle kaart
iOS systeeminstellingen
iOS systeeminstellingen

Communicatie & GPS

Ondanks de lage instapprijs is de iPad mini voorzien van de laatste nieuwigheden op het gebied van communicatie. Het A1432 Wi-Fi only model dat we hebben getest heeft een dual-band Wi-Fi module, die de 802.11 b/g/n standaarden op 2.4 GHz en 802.11 a/n op 5 GHz ondersteunt. De Wi-Fi module in ons test model werkte uitstekend: draadloze verbindingen waren altijd stabiel, ook in een gebouw met twee verdiepingen en de snelheid was altijd van hoog. De snelheid is van hetzelfde niveau als van een iPad 3 (16 GB 4G) en een 2010 MacBook Pro 13. Bij de Asus Transformer Prime nam de snelheid vanaf een bepaalde afstand van de router af.

Bluetooth 4.0 is geïntegreerd voor draadloze verbindingen op kleine afstand, bijvoorbeeld om randapparatuur te koppelen of data te delen. In vergelijking met vorige versies is Bluetooth 4.0 sneller en energiezuiniger. Tot op heden heeft Apple zich niet toegelegd op NFC (near-field communication).

Later in november zal Apple de iPad mini met LTE module uitbrengen. In Duitsland zal deze chip echter alleen de 1800 MHz frequentieband ondersteunen. Net zoals voor de iPhone 5 geldt, kunnen alleen klanten van German Telekom (T-Mobile) gebruik kunnen maken van dit snelle type verbinding. De maximale snelheid bedraagt bij andere providers 42 MBit/s via UMTS, HSPA+ of DC-HSDPA. De extra investering van €130 is bovendien noodzakelijk als je de iPad mini als navigatiesysteem wilt gebruiken, want alleen de 3G/LTE modellen ondersteunen localisatie via A-GPS en Glonass. Het Wi-Fi only model beschikt wel eveneens over een digitaal kompas.

Camera's & Multimedia

De iPad mini beschikt over een primaire 5 megapixel camera, gebaseerd op die in de iPhone 5, waarmee je foto's van maximaal 2592x1936 pixels kunt maken. Door de dunne behuizing moet ook de camera module enorm dun zijn en doet hij het niet beter dan die in een iPad 3 of 4. De beeldkwaliteit is acceptabel, maar de camera in de iPhone 5 schiet mooiere plaatjes in 8 megapixel formaat. Een vergelijking met de kwaliteit van een Sony NEX-5R laat echter zien dat er nog voldoende ruimte voor verbetering is. Wie vanaf de oudere iPad 2 overstapt zal niettemin erg blij zijn met de nieuwe camera. Google's Nexus 7 heeft overigens helemaal geen primare camera en beschikt alleen over een 1.2 megapixel front-facing camera, waarmee je geen foto's van de omgeving kunt maken. Toch is het maar de vraag of er iemand serieus foto's of video's met een tablet wilt schieten. Een smartphone, kleine digitale camera, of DSLR is dan toch een stuk handiger.

Het is mogelijk met de bekende pinch gesture in te zoomen op een object. Het gaat dan echter om digitaal inzoomen: een 50% close-up zorgt dan ook voor duidelijk zichtbare kwaliteitsverlies. Een ander nadeel ten opzichte van iPhones is het ontbreken van een led flitser. De camera in de iPad is dan bij weinig licht ook maar tot op zekere hoogte bruikbaar. In donkere omgevingen neemt de beeldruis dan ook behoorlijk toe.

De 1.2 megapixel front-facing camera noemt Apple ook wel de "FaceTime Camera". Hiermee kunnen video's in 720p worden opgenomen en hij herkent gezichten. Dezelfde module zit ook in de iPad 4 en is vergelijkbaar met de camera in Google's Nexus 7. Voor videochats via Skype of FaceTime vinden we de beeldkwaliteit prima. In vergelijking met de front-facing camera kan de primaire camera video's in 1080p formaat (1920x1080 pixels) met 30 frames per seconde (fps) opnemen. Deze worden in .mov formaat opgeslagen op het interne geheugen.

Primaire camera: 5 MP
Primaire camera: 5 MP
Primaire camera: 5 MP (zoom: 50%)
Primaire camera: 5 MP (zoom: 50%)
Primaire camera: 5 MP (zoom: 100%)
Primaire camera: 5 MP (zoom: 100%)
iPad mini: primaire camera
iPad mini: primaire camera
iPhone 5: primaire camera
iPhone 5: primaire camera
Sony NEX-5R (18 millimeters)
Sony NEX-5R (18 millimeters)
iPad Mini: front-facing camera
iPad Mini: front-facing camera

Accessoires

Het gebruikelijke minimalisme van Apple zien we ook terug aan de inhoud van de doos. Naast de tablet zelf worden een USB adapter, Lightning kabel, geprinte documentatie en twee stickers meegeleverd. Andere accessoires moet je zelf aanschaffen. Zo is er bijvoorbeeld een gereviseerd "Smart Cover" van polyurethaan beschikbaar voor zo'n €40. De scharnieren zijn nu geheel bedekt met dit materiaal en de magneetstrip is voorzien van een zacht microvezel materiaal. De functionaliteit is ten opzichte van de grotere versie niet anders. Dat model ziet er overigens wel steviger uit, omdat het er vier verbindingen in het cover zitten. Een "Smart Case" die de iPad mini helemaal beschermt is nog niet verkrijgbaar.

Modulaire adapter & kabel
Modulaire adapter & kabel
Rood Smart Cover van Apple
Rood Smart Cover van Apple
Nieuw: microvezel materiaal op de magneetstrip
Nieuw: microvezel materiaal op de magneetstrip
Aan de voorzijde zitten twee magneten
Aan de voorzijde zitten twee magneten
Om video's te kijken
Om video's te kijken
Voor actief gebruik
Voor actief gebruik

Garantie

Zoals gebruikelijk biedt Apple slechts 12 maanden fabrieksgarantie. Een upgrade van de garantie naar 24 maanden inclusief telefonische ondersteuning kost €80.

Invoerapparatuur & Bediening

Invoer geschiedt uitsluitend via het capacitieve touchscreen. Simpele taps en multi-touch gestures heb je snel onder de knie en werken probleemloos. De bediening in portretmodus, dichtbij de randen, maakt een verfijnde indruk. Door de dunne rand rond het touch-screen zou je namelijk verwachten dat je vaak typefouten maakt of dat je apps per ongeluk opstart. De iPad kan echter detecteren of je dichtbij de rand met je vinger ergens op tapt, of dat je vingers zich daar bevinden om de tablet vast te houden. Deze 'onzichtbare' feature heeft een zeer positieve invloed op het gebruik.

iOS laat voor tekstinvoer automatisch het virtuele toetsenbord verschijnen. In de systeeminstellingen kan het toetsenbord geconfigureerd worden. Naast de standaard QWERTY layout is bijvoorbeeld ook een Duitse layout beschikbaar, waarin de umlauts permanent aan de rechterkant van het toetsenbord weergegeven. Doordat de tablet niet zo breed is, is het toetsenbord in portretmodus prima te gebruiken. De speciale "Thumb Typing" layout is naar onze mening voor deze tablet dan ook overbodig, maar dat is een kwestie van smaak. Tot slot kan de iPad mini ook verbonden worden met een Bluetooth toetsenbord of gebruikt worden met een speciale stylus.

Complee QWERTZ toetsenbord in de Safari browser
Complee QWERTZ toetsenbord in de Safari browser
Het "Thumb Typing" toetsenbord is overbodig
Het "Thumb Typing" toetsenbord is overbodig

Beeldscherm

7.9 inch scherm met 1024x768 pixels (4:3 formaat)
7.9 inch scherm met 1024x768 pixels (4:3 formaat)

De drijvende kracht van de iPad mini moet het geïnstalleerde 7.9 inch scherm van Samsung zijn, waarvan het aandeel in de productiekosten grofweg 40% is. Het heeft een resolutie van 'slechts' 1024x768 pixels (4:3 verhouding) en dat is hetzelfde als van de oudere iPad 2. Omdat het scherm kleiner is, is de pixeldichtheid wel gestegen tot 163 dpi, net als in de iPhone 3GS. Daarmee kan de mini tablet zich niet meten aan de high-res versie in de standaard iPad (2048x1536 pixels; 264 dpi), of die in vergelijkbare tablets als Amazon's Kindle Fire HD of Google's Nexus 7 met een 7 inch scherm. Het beeld op de Nexus 7 ziet er scherper uit door een dichtheid van 216 dpi en hogere resolutie (1280x800 pixels, 16:10). Toch zie je het verschil uitsluitend bij een directe vergelijking. Het verschil valt ook op als je een iPhone, iPad of MacBook Pro met Retina-display hebt. Op dit moment heeft Apple nog geen iPad mini met high-res scherm in het assortiment, maar het is goed mogelijk dat de volgende generatie wel over een Retina-display zal beschikken.
Ondanks de lagere dpi waarde zien iconen en knoppen er kleiner uit dan op de iPad 4 en zijn voorgangers. iPad apps zijn namelijk nog altijd geoptimaliseerd voor 10 inch schermen. Tijdens het gebruik zijn we niet tegen serieuze problemen opgelopen, maar tabs in de tab-balk van de browser zijn bijvoorbeeld lastig te sluiten.

Apple's vergelijking van de iPad mini en Google Nexus 7 tijdens de presentatie van de nieuwe tablet zorgde voor een hoop kritiek. Want ondanks dat het scherm in de mini inderdaad 35% groter is, kan het niet 67% meer content weergeven. De Nexus 7 (Android 4.1.2; Google Chrome) kan in portretmodus ondanks een hogere resolutie niet meer content weergeven, maar in full-screen modus en zonder de virtuele Android knoppen is dat niet het geval.
In landschapsmodus wint de iPad mini door zijn 4:3 formaat, maar de keuze tussen de tablets hangt vooral af van waar je hem voor wilt gebruiken. Om films te kijken is de Nexus 7 door het 16:10 beeldscherm veel beter. Naar onze mening is de iPad perfect voor gebruikers die hun tijd het meeste op internet doorbrengen.

330
cd/m²
329
cd/m²
346
cd/m²
322
cd/m²
363
cd/m²
345
cd/m²
340
cd/m²
331
cd/m²
333
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 363 cd/m² Gemiddelde: 337.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 363 cd/m²
Contrast: 712:1 (Zwart: 0.51 cd/m²)
Kleurenbereik van de iPad mini (bron: DisplayMate)
Kleurenbereik van de iPad mini (bron: DisplayMate)
Sporen van bleeding in donkere ruimtes
Sporen van bleeding in donkere ruimtes

Het IPS scherm, uit Samsung's fabrieken, maakt een goede indruk tijdens de tests. Met een gemiddeld helderheidsniveau van 337.7 cd/m² verslaat Apple's tablet Google's Nexus 7. Een zeer gelijkmatig verdeelde helderheid zien we terug bij beide tablets.

Het 7.9 inch scherm heeft een zwartwaarde van 0.51 cd/m² en in de bovenste helft een contrast ratio van 712:1. Op dit gebied doet de Nexus 7 het net iets beter. Bij een directe vergelijking zien we dat het beeld van de Nexus wel een soort lichtgele tint heeft. De iPad mini produceert verder meer verzadigde en levendigere kleuren.

In een donkere ruimte zagen we op een donkere achtergrond slechts een paar vervelende gebieden die net iets lichter waren. Dit wordt ook wel bleeding genoemd en valt tijdens normaal dagelijks gebruik niet op. Volgens DisplayMate kan de iPad mini 62% van de kleuren in de sRGB standaard weergeven. De Nexus 7 gaat daar met 86% nog  iets overheen. Normale gebruikers hoeven echter niet veel waarde te hechten aan deze resultaten.
Het scherm lijkt goed te zijn gecalibreerd, want de kleuren zien er net zo gebalanceerd uit als op een gecalibreerde Fujitsu P27T monitor.

iPad mini in de buitenlucht
iPad mini in de buitenlucht

Het glossy scherm en de gemeten waarden werken elkaar tegen tijdens gebruik buitenshuis. Reflecties zijn in de buitenlucht niet geheel te voorkomen, maar het heldere scherm kan hiervoor redelijk goed compenseren. In matig verlichte ruimtes kun je de helderheid een beetje verlagen om zo ook nog de batterij wat te sparen. Het verlagen van de helderheid in direct licht, zonlicht, of in een heldere ruimte leidt tot minder goede leesbaarheid van content. Met het helderheidsniveau op maximaal is de iPad onderweg prima bruikbaar.

Kijkhoeken: Apple iPad mini
Kijkhoeken

Ondanks de lage resolutie van het scherm gebruikt Apple IPS technologie (in-plane switching) in de iPad mini, die tevens bekend staat om ruime kijkhoeken. Zowel bij afwijkingen van de ideale horizontale als verticale kijkhoek blijft content goed leesbaar. We hebben geen vervagen van kleuren of grote daling van de helderheid waargenomen bij erg afwijkende kijkhoeken.

Prestaties

Aan de binnenkant: Apple's A5 dual-core SoC uit de iPad 2
Aan de binnenkant: Apple's A5 dual-core SoC uit de iPad 2

Het hoeft niet altijd "het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste" te zijn - tenminste niet als het aan Apple ligt. De oudere  A5 dual-core SoC uit de iPad 2 wordt namelijk opnieuw gebruikt in de iPad mini. Apple heeft deze chip zelf ontwikkeld op basis van ARM-compatible Cortex A9 processing cores, die op maximaal 1 GHz draaien en normaal in 32 nm formaat worden gemaakt. De technologie in Apple's kleinste tablet is dus in principe een of twee generaties oud. De derde generatie iPad heeft namelijk Apple's A5X SoC met snellere grafische chip. In de iPad 4 zit een nieuwe A6X dual-core SoC met quad-core grafische chip. 

De processor wordt ondersteund door een PowerVR SGX543MP2 GPU. Deze CPU-GPU combinatie had in onze tests geen probleem met recente games of HD video's. Andere features zijn 512 GB werkgeheugen en maximaal 64 GB opslagcapaciteit.

De resultaten van de iPad mini uit de CPU en geheugen benchmark Geekbench 2 zijn van hetzelfde niveau als die van Apple's iPad 2 en iPad 3 met een A5X chip. De totale score bedraagt 750 punten, maar daar gaat Google's krachtigere Nexus 7 gemakkelijk overheen. De Nvidia Tegra 3 SoC in deze 7 inch tablet scoort namelijk 113% hoger (1599 punten). De iPad 4 met de nieuwe A6X SoC scoort nog beter en volgens de laatste berichten zou hij zelfs de Nexus 10 gemakkelijk verslaan.

Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
323 Points ∼3%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
269 Points ∼2% -17%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1012 Points ∼8% +213%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
333 Points ∼3% +3%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
333 Points ∼3% +3%
Memory (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
833 Points ∼8%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1231 Points ∼11% +48%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
2053 Points ∼19% +146%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
818 Points ∼7% -2%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
838 Points ∼8% +1%
Floating Point (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
906 Points ∼3%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
2370 Points ∼7% +162%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
2262 Points ∼6% +150%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
920 Points ∼3% +2%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
923 Points ∼3% +2%
Integer (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
671 Points ∼2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1419 Points ∼4% +111%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1330 Points ∼4% +98%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
687 Points ∼2% +2%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
691 Points ∼2% +3%
Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
750 Points ∼3%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1599 Points ∼6% +113%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1768 Points ∼7% +136%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
759 Points ∼3% +1%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
764 Points ∼3% +2%

Linkpack's multi-thread berekening test de CPU prestaties en de iPad mini lijkt met deze tests minder problemen te hebben. Hij scoort namelijk 44% hoger dan de Nexus 7. Het resultaat van de iPad 4 is met 600 MFLOPS van een veel hoger niveau.

Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
124.4 MFLOPS ∼4%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2% -44%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
654.29 MFLOPS ∼22% +426%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
141.98 MFLOPS ∼5% +14%

De generatiekloof is te zien in de beeldscherm-onafhankelijke, off-screen test van GLBenchmark 2.5.1. De iPad 3 met de A5X SoC is hierin met 22 tegen 12 fps veel sneller dan de iPad mini. De iPad 4 is twee keer zo snel als de iPad 3 en zet dus een frame rate neer van 43 fps. Onderaan de lijst bungelt de Nexus 7 met net 7.7 fps. Het verschil met Apple's kleine tablet is 36%.

GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
12 fps ∼2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
7.7 fps ∼1% -36%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
43 fps ∼8% +258%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
22 fps ∼4% +83%
Egypt HD Fixed Time (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
21 fps ∼35%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
11 fps ∼18% -48%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
37 fps ∼62% +76%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
18 fps ∼30% -14%

Vergelijkbare resultaten zagen we in de browser benchmarks. De iPad mini en Nexus 7  behalen vergelijkbare scores in de Browsermark en Sunspider Java Script bennchmark. In Google V8 scoort de Nexus 7 weer veel beter. Let er wel op de de benchmark en tablet in dat geval van dezelfde fabriant zijn. De iPad 4 scoort uiteraard weer een stuk hoger dan de twee kleine tablets en is de huidige leider in het tablet klassement.

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
852 Points ∼4%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6% +45%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% +95%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4% -2%
Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
122228 points ∼22%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
127504 points ∼23% +4%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
204149 points ∼37% +67%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% +3%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
1556.8 ms * ∼15%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16% -11%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% +42%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% -19%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
2041 ms * ∼19% -31%

* ... kleiner is beter

Tot slot hebben we de iPad mini met Google's Nexus 7 in een video vergeleken. De mini start 15 seconden eerder op na een 'koude start'. Over het algemeen zijn de prestaties van beide tablets behoorlijk goed. Wel lijkt de mobiele Safari browser beter om te gaan met pinch-to-zoom en de bijbehorende berekeningen. De Nexus 7 heeft echter weer een voordeel als het aankomt op het afspelen van video's. De zwarte balken boven en onder in beeld zijn namelijk een stuk smaller.

Games

Door Apple's 'gesloten systeem' hoeven we weinig woorden vuil te maken aan de gaming prestaties. De games in de App Store lopen vloeiend en zonde problemen. Bekende games zijn onder andere Fieldrunners 2Infinity Blade 2Rage HD en Real Racing 2 HD. In Infinity Blade 2 namen we af en toe wel korte vertragingen waar.
Verder maakt de tablet een goede indruk, ondanks dat de laadtijden soms iets langer zijn. Verder heeft de iPad mini geen enkel probleem met het afspelen van 1080p video's, HD materiaal van iTunes of het weergeven van niet uitgelijnde websites.

Fieldrunners 2 HD
Rage HD
Real Racing 2 HD

Emissies

Temperatuur

De beperking van warmteontwikkeling in tablets is extra belangrijk, omdat de warmte alleen passief via de behuizing kan worden afgegeven aan de omgeving.
Met een maximale temperatuur van 33.8 °C voelt de iPad mini tijdens inactiviteit hoogstens lauw aan. Ook tijdens zwaardere belasting blijft de temperatuur acceptabel. De scenario's die we hiervoor hebben gebruikt zijn 3D games en de batterij test van GLBenchmark 2.5.1. Het maximum dat we daarbij gemeten hebben is 35.1 °C. Dit een prima resultaat, dus wat warmteontwikkeling betreft hebben we geen kritiek op de iPad mini.

Max. Belasting
 28.9 °C30.5 °C34.5 °C 
 28.7 °C29.5 °C34.4 °C 
 28.8 °C29.4 °C35.1 °C 
Maximum: 35.1 °C
Gemiddelde: 31.1 °C
33.4 °C33.2 °C31.2 °C
33.1 °C32.1 °C30.7 °C
32.3 °C31.5 °C30.7 °C
Maximum: 33.4 °C
Gemiddelde: 32 °C
Stroomadapter (max.)  40.1 °C | Kamertemperatuur 22.2 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De iPad mini heeft stereo luidsprekers aan de onderzijde
De iPad mini heeft stereo luidsprekers aan de onderzijde

De iPad mini is Apple's eerste tablet met stereo luidsprekers. Ze bevinden zich aan de onderzijde, links en rechts van de Lightning poort en juist deze positie doet het voordeel van twee luidsprekers teniet. Het geluid komt alleen van rechts wanneer de tablet in landschapsmodus worden gebruikt om een film te kijken. Alleen wanneer de luidsprekers direct op je gericht zijn hoor je stereo geluid. Apple had hier van het standaard design af moeten stappen en de luidsprekers links en rechts van het scherm moeten plaatsen.

In vergelijking met vorige iPad modellen lijkt het geluid beter te klinken. Het maximale volume is voldoende hoog, de hoge tonen zijn niet te dominant en we horen zelfs een bass. Op het maximale volume merken we duidelijk dat de luidsprekers vibreren, maar vervelend is dit niet.
In een directe vergelijking komt de Google Nexus 7, met luidsprekers aan de achterzijde, dichtbij het niveau van de iPad mini, maar het geluid wordt meer overheerst door de hoge tonen, terwijl de middentonen en bass minder duidelijk hoorbaar zijn. Door het meer natuurgetrouwe geluid wint de iPad mini dus als het aankomt op geluidskwaliteit.

Externe luidsprekers of een hoofdtelefoon kunnen worden aangesloten via de 3.5 mm stereo jack. De geluidskwaliteit via deze jack is perfect. Apple heeft ook een nieuwe HDMI adapter voor de Lightning poort uitgebracht, zodat de iPad mini ook op een home cinema system met AV receiver kan worden aangesloten. Voor deze accessoire rekent Apple maar liefst €50.

Batterijduur

Energieverbruik

Met een Voltcraft VC-940 hebben we het energieverbruik van de mini gemeten. De tablet verbruikt tussen de 2.7 en 5.6 Watt tijdens inactiviteit. De iPad 4 heeft een net iets hoger maximum verbruik. Ondanks de verlaagde capaciteit van de batterij (16.3 Wh) belooft Apple tijdens 'gemixt gebruik' nog steeds een batterijduur van circa 10 uur. Het kleinere IPS scherm is waarschijnlijk een van de redenen voor de betere energie-efficiëntie.

Het verbruik bereikt een maximum van 6.3 Watt tijdens belasting van de tablet.  Het verschil met zijn grotere broer is hier groter: de iPad 4 met nieuwe A6X SoC verbruikt met 12.5 Watt bijna twee keer zoveel. Hij heeft dan ook wel een batterij met een hogere capaciteit van 42.5 Wh. In elk geval kunnen we stellen dat het energieverbruik van de iPad Mini binnen de richtlijnen van deze klasse tablets valt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 2.7 / 4.9 / 5.6 Watt
Belasting midlight 5.9 / 6.3 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940

Batterijduur

De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 16.3 Wh (foto: ifixit.com)
De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 16.3 Wh (foto: ifixit.com)

De batterijduur is voor veel lezers een belangrijk aspect. Om een zo goed mogelijk beeld te creëren, hebben we daarom verschillende metingen uitgevoerd. Met de GL Benchmark 2.5.1 hebben we de minimale batterijduur (maximaal helderheidsniveau, draadloze modules ingeschakeld) vastgesteld. Een volledige batterijlading was in dit geval na 5 uur en 20 minuten verbruikt.

De Reader's test simuleert het lezen van een tekstdocument met minimaal helderheidsniveau. In iOS gebruiken we hiervoor een automatisch script, terwijl Wi-Fi ingeschakeld is. Verrassend was dat de tablet na exact 24 uur uit ging. Het verschil met de iPad 2 is 18.6% (17:51 uur) en de grootste concurrent, de Nexus 7, zet een resultaat vergelijkbaar met dat van de iPad 2 neer. Het verschil met de mini is in dit geval 19.6%.

Internetten via Wi-Fi is een belangrijkere test. Automatisch wordt elke 40 seconden een webpagina geladen met de helderheid van het scherm op het standaard niveau van 150 cd/m². In deze test houdt de iPad mini het 12 uur vol, waarbij we moeten vermelden dat Flash content in iOS niet kan worden weergegeven. In vergelijking met (sommige) Android of Windows tablets kan dit namelijk tot iets afwijkende resultaten leiden, omdat deze wel Flash content weergeven. Ondanks een gelijke batterij capaciteit hield de Google Nexus 7 het in deze test een stuk minder lang uit.

De iPad maakt ook een goede indruk bij het afspelen van een HD film in .m4v formaat en een resolutie van 1920x815 pixels. Na 610 minuten (maximaal helderheidsniveau, Wi-Fi ingeschakeld) was de batterij leeg. Daarmee kun je dus tot vijf films van 120 minuten kijken, wat meer dan voldoende is om een lange vliegreis of autorit door te komen.

Het afspelen van een HD video op YouTube vergt meer van het systeem. Na circa 5 uur en 15 minuten moet de iPad nu weer aan het stopcontact. 
De batterij volledig opladen duurt ongeveer 210 minuten, waarbij de tablet gewoon gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het spelen van een game (test: Dead Trigger). 
Met maximaal helderheidsniveau en Wi-Fi ingeschakeld kun je 5 uur een game spelen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
24h 00min
Surfen met WLAN
12h 00min
Belast (maximale helderheid)
5h 20min

Samenvatting

Apple iPad mini tablet
Apple iPad mini tablet

Apple betreedt met de iPad mini en zijn 7.9 inch scherm een nieuw strijdveld en ze pakken het goed aan. De keuze van materialen, hoe de tablet aanvoelt en de afwerking voldoen allemaal aan de belofte van een premium apparaat. Het totale gewicht in combinatie met de dunne aluminium behuizing zetten de nieuwe standaard. Het  grootste verschil met de iPad 4 is het 9.7 inch scherm.

Maar voor wie is de iPad mini nou eigenlijk geschikt? De tablet is perfect voor jou, als je hem voornamelijk gebruikt om te internetten en vaak onderweg bent. De iPad 4 is net wat geschikter voor het spelen van games, omdat hij krachtiger is en een high-res scherm heeft. Google's Nexus 7 met Android is een ander alternatief, maar het  de keuze tussen iOS of Android is een kwestie van smaak. Het 16:10 scherm van de Nexus is vooral fijn voor het bekijken van films of TV series, maar de prijs is ook een criterium. Het basis model van Google's tablet is namelijk €130 goedkoper. Dat prijsverschil stijgt tot €260 als we de iPad mini met 32 GB en 3G module kiezen. De Nexus is overigens niet beschikbaar met ondersteuning voor LTE, terwijl de mini deze standaard (duurder model) wel ondersteunt. In Duitsland kunnen echter alleen German Telekom klanten van de bij deze standaard horende hoge snelheid genieten.

In de iPad mini treffen we een oudere Apple A5 dual-core SoC en slechts 512 MB werkgeheugen aan. De minder krachtige prestaties ten opzichte van quad-core concurrenten zijn door Apple's gesloten hardware-software systeem echter nauwelijks merkbaar. Toch is het jammer dat Apple niet de nieuwere A6 SoC uit de iPhone 5 heeft geïnstalleerd. De resolutie van het scherm behoort tot de andere punten van kritiek. Deze is met 1024x768 pixels namelijk hetzelfde als die van de iPad 2, waarbij de pixeldichtheid wel iets omhoog is gegaan. Tegen Apple's Retina-display kan dit scherm echter niet op. We zouden er overigens niet van opkijken als Apple de klant nu enthousiast maakt voor de iPad mini en ruimte voor verbetering overlaat voor volgende generaties van de tablet. De fabrikantengroep Japan Display (Hitachi, Sony en Toshiba) heeft immers een 7-inch scherm met 2560x1600 pixels en 431 dpi aangekondigd, dus wie weet wat we volgend jaar kunnen verwachten. Dit zou wel een behoorlijke impact hebben op de prijs en batterijduur van de tablet.

Wij vinden Apple's iPad mini het perfecte secundaire apparaat naast een smartphone. Hij is niet te klein, niet te groot en dus niet onhandig voor gebruik onderweg. De batterijduur maakt daarnaast een goede indruk. Als we naar de eerste verkoopcijfers kijken, zou de iPad mini, ondanks een aantal punten van kritiek, best wel eens de nieuwe leider van deze klasse tablets kunnen worden. Of je uiteindelijk daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf zal ook afhangen van je voorkeur voor het besturingssysteem en van hoeveel geld je te spenderen hebt.

 

Getest: Apple iPad mini tablet
Getest: Apple iPad mini tablet

Specificaties

Apple iPad mini (iPad Serie)
Processor
Apple A5 1 GHz
Grafische kaart
Geheugen
512 MB 
Beeldscherm
7.9 inch 4:3, 1024x768 pixel, capacitief, multi-touch, IPS, 162 DPI, LED, diagonal: 20.1 centimeters, glimmend: ja
Opslag
16 GB SSD, 16 GB 
, fabrikant: Hynix, H2JTDG8UD2MBR, geïntegreerd
Verbindingen
Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, ingebouwde microfoon, Sensoren: 3-axis gyroscoop, acceleratie sensor, omgevingslicht sensor, digitaal kompas, Lightning connector
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 7.2 x 134.7 x 200
Batterij
16 Wh Lithium-Polymer, 4400 mAh, 3.72 volt
Besturingssysteem
Apple iOS 6
Camera
Webcam: 5 Megapixel, 1080p, Digital stabilizer, Autofocus, F2.4, 1.2 Megapixel front-facing camera, 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono, tablet, Lightning USB cable, modulaire PSU , stickers, documentatie, 12 Maanden Garantie, webcam: 5 megapixel primaire camera, 1080p, digitale beeldstabilisatie, auto-focus, gezichtsherkenning, shutter F2.4, 1.2 megapixel front-facing camera, 720p; luidsprekers: mono, tablet, Lightning USB kabel, modulaire PSU, stickers, documentatie, 12 maanden garantie, dual-band Wi-Fi 802.11n 2.4 & 5 GHz; kleuren:zwart of wit; Formaten: aac, Protected .aac, HE-AAC, .mp3, .mp3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV, .m4v, .mp4, .mov, .m4v, .mp4, .mov, .avi, .jpg, .tiff, .gif, .doc, .docx, .htm, .html, .key, .numbers, .pages, .pdf, .ppt, .pptx, .txt, .rtf, .vcf, .xls and .xlsx; Apple Care garantie upgrade (24 maanden, €80), Smart Cover (€40)
Gewicht
308 g, Voeding: 45 g
Prijs
329 Euro

 

De iPad mini wordt geleverd in een dunne doos.
De iPad mini wordt geleverd in een dunne doos.
De tablet wordt geleverd met iOS 6 en persoonlijke assistent: Siri.
De tablet wordt geleverd met iOS 6 en persoonlijke assistent: Siri.
De iPhone 5 met 4 inch scherm naast de zwarte iPad mini.
De iPhone 5 met 4 inch scherm naast de zwarte iPad mini.
Een mooie achterkant is ook belangrijk: rubberen coating vs. aluminium.
Een mooie achterkant is ook belangrijk: rubberen coating vs. aluminium.
De Nexus 7 kan in portretmodus meer content weergeven.
De Nexus 7 kan in portretmodus meer content weergeven.
Nieuwe accessoires voor de Lightning poort. Niet goedkoop.
Nieuwe accessoires voor de Lightning poort. Niet goedkoop.
Het "Smart Cover" kost €40 en is in 6 kleuren leverbaar.
Het "Smart Cover" kost €40 en is in 6 kleuren leverbaar.
Microvezels in dezelfde kleur voorkomen krassen op de tablet.
Microvezels in dezelfde kleur voorkomen krassen op de tablet.
Hij kan ook gebruikt worden als standaard.
Hij kan ook gebruikt worden als standaard.
Apple's A5 SoC en 512 MB werkgeheugen zitten in de behuizing.
Apple's A5 SoC en 512 MB werkgeheugen zitten in de behuizing.
GeekBench 2: Google's Nexus 7 doet het beter in deze test.
GeekBench 2: Google's Nexus 7 doet het beter in deze test.
Een nieuwe benchmark in onze database: AnTuTu 3D voor iOS.
Een nieuwe benchmark in onze database: AnTuTu 3D voor iOS.
De iPad mini in vergelijking met een gecalibreerde 27 inch monitor.
De iPad mini in vergelijking met een gecalibreerde 27 inch monitor.
Reflecties kunnen in lichte ruimtes niet voorkomen worden.
Reflecties kunnen in lichte ruimtes niet voorkomen worden.
De content blijft leesbaar in direct zonlicht.
De content blijft leesbaar in direct zonlicht.
We hebben het instapmodel met 16 GB en Wi-Fi (€329, uit de Apple Store) en het 64 GB model van de persbureau getest.
We hebben het instapmodel met 16 GB en Wi-Fi (€329, uit de Apple Store) en het 64 GB model van de persbureau getest.
De tablet begroet je direct na het openen van de doos.
De tablet begroet je direct na het openen van de doos.
Naast "Black & Slate" is de iPad mini ook verkrijgbaar in "White & Silver" uitvoering.
Naast "Black & Slate" is de iPad mini ook verkrijgbaar in "White & Silver" uitvoering.
De mini en zijn doos wegen samen minder dan de iPad 4.
De mini en zijn doos wegen samen minder dan de iPad 4.
De achterkant van de behuizing is gemaakt van geanodiseerd aluminium.
De achterkant van de behuizing is gemaakt van geanodiseerd aluminium.
De kleine print in het onderste gebied valt nauwelijks op.
De kleine print in het onderste gebied valt nauwelijks op.
Vette vingers en viezigheid hebben vrij spel op de achterkant van de behuizing.
Vette vingers en viezigheid hebben vrij spel op de achterkant van de behuizing.
De Lightning poort zit tussen de stereo luidsprekers.
De Lightning poort zit tussen de stereo luidsprekers.
De aparte knoppen om het volume te regelen werken goed.
De aparte knoppen om het volume te regelen werken goed.
Zoals gebruikelijk zit de 3.5 mm jack linksboven.
Zoals gebruikelijk zit de 3.5 mm jack linksboven.
De home knop vormt de centrale bediening van de iPad mini.
De home knop vormt de centrale bediening van de iPad mini.
5 megapixels voor foto's. We missen een led lamp.
5 megapixels voor foto's. We missen een led lamp.
De 1.2 megapixel front-facing camera kan gebruikt worden voor videochats.
De 1.2 megapixel front-facing camera kan gebruikt worden voor videochats.

Vergelijkbare tablets

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Apple iPad Pro 12.9 (2017) Tablet
A10X Fusion GPU, A10X Fusion, 12.9", 0.677 kg
Kort testrapport Apple iPad Pro 10.5 Tablet
A10X Fusion GPU, A10X Fusion, 10.5", 0.469 kg
Kort testrapport Apple iPad (2017) Tablet
A9 / PowerVR GT7600, A9, 9.7", 0.478 kg
Kort testrapport Apple iPad Pro 9.7 Tablet
A9X / PowerVR GT7xxx, A9X, 9.7", 0.444 kg
Kort testrapport Apple iPad Pro Tablet
A9X / PowerVR GT7xxx, A9X, 12.9", 0.723 kg
Kort testrapport Apple iPad Mini 4 Tablet
PowerVR GX6450, A8, 7.9", 0.304 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Afwerking, materiaalkeuze, stevigheid, hoe de tablet aanvoelt
+Licht en compact
+State-of the art draadloze technologie
+Veel accessoires beschikbaar
+Uitstekend touchscreen & fijn toetsenbord
+Eigenschappen van het IPS scherm
+Buitenshuis gebruik mogelijk door hoog helderheidsniveau
+Ondanks oudere hardware goede algemene en grafische prestaties
+De luidsprekers leveren goed geluid
+Laag energieverbruik en goede batterijduur
 

Contra

-Behuizing gevoelig voor vingerafdrukken
-Beperkte connectiviteit
-Geheugenuitbreiding niet mogelijk
-€140 extra voor 3G of LTE
-Resolutie van slechts 1024x768 pixels
-Recente films door 4:2 formaat alleen te kijken met zwarte balken
-Slechts 12 maanden fabrieksgarantie
-Stereo luidsprekers niet optimaal geplaatst
-GPS en Glonass alleen in het 3G/LTE model
-Relatief hoge instapprijs

In het kort

Wat we goed vonden

De high-end, elegante, stevige, lichte, dunne aluminium unibody behuizing; de goede prestaties, ondanks de oudere dual-core SoC; de goede testresultaten van het scherm.

Wat we misten

Een hogere resolutie en/of pixeldichtheid; een led lamp bij de camera en de optie om langere video's op te nemen.

Wat verraste ons

Dat Apple opnieuw wederom met succes een instapmodel met simpele hardware op de markt weet te zetten. De iPad mini lift zelfs zonder een echte onderscheidende "killer" feature mee op het succes van de populaire en goedkopere Google Nexus 7.

De concurrentie

De grotere iPad 4 met een 9.7-inch scherm en een A6X chip kan een alternatief zijn voor iOS fans. Google heeft zijn goedkopere Nexus 7 tablet met 32 GB en 3G module, die €250 kost. Samsung's Galaxy Tab 2 7.0 moet in deze categorie ook genoemd worden.

Beoordeling

Apple iPad mini - 09-12-2013 v3(old)
Felix Sold

Behuizing
99%
Toetsenbord
63%
Aanwijsapparaat
95%
Aansluitmogelijkheden
33%
Gewicht
100%
Batterij
99%
Beeldscherm
85%
Gaming-performance
20%
Applicatie-performance
40%
Temperatuur
89%
Luidheid
100%
Extra punten
90%
Gemiddelde
76%
90%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple iPad mini tablet
Felix Sold, 2012-11-20 (Update: 2013-06- 6)