Notebookcheck

Testrapport Apple iPad 3rd Gen. 2012 4G Tablet

Verbeterd? Het uitkomen van de iPad 3 is waarschijnlijk een van de highlights van 2012 - tenminste, als het ligt aan de aandacht van de media. Er was veer rumoer over verbeteringen, zelfs voordat het apparaat uitgebracht werd. Dit is het moment van de waarheid - zijn de veranderingen het waard voor iPad 2 gebruikers?
J. Simon Leitner / Klaus Hinum, Allen Ngo, 🇺🇸 🇩🇪 ...
Apple: iPad 3 zwart en wit
Apple: iPad 3 zwart en wit

Updates:

03/17 11:00: Energieverbruik; 19:30: 3G data snelheden + bleeding van het beeldscherm
03/19 Batterijtest idle; videoprestaties
03/27 Informatie over het kleurenspectrum van het Retina beeldscherm; benchmark vergelijkingen
03/28 Benchmark grafieken
03/20 Oplaadtijd

Het moment voor het uitbrengen van de derde generatie Apple iPad leek erg op dat van de iPad 2: Eindeloze geruchten over de iPad 3 waren aanwezig. Toen introduceerde de gerespecteerde Steve Jobs de opvolger van de iPad 1 in San Francisco ondanks zijn ziekte. Sommige geruchten over de iPad 2 bleken echter te kloppen: de iPad 2 kreeg een dual core CPU en een verbeterde camera. Andere geruchten, zoals die over een verbeterd beeldscherm met een hogere resolutie, verdwenen in de duisternis.

Nu, ongeveer een jaar later, is de volgende iPad uitgebracht in dezelfde herkenbare vorm. Simpelweg aangekondigd als 'De nieuwe iPad', lijkt de iPad 3 in veel aspecten op zijn voorganger. Er zit nog steeds een dual core CPU in de iPad en de tablet is nog steeds alleen te bedienen via het prachtige aanraakbeeldscherm. Een groot verschil is echter, dat er nu een Retina beeldscherm is ingebouwd. Er is geen twijfel: Apple is de competitie weer te slim af en heeft waarschijnlijk de toon gezet voor toekomstige tablets. Maar, verklaart slechts de verandering aan het beeldscherm de gehele rage rond het apparaat? Tegenstanders noemen de iPad 3 dan ook de iPad 2S vanwege het schamele aantal verbeteringen.

We hebben geen moeite gespaard en hebben recht in de razende massa van Apple fanatiekelingen gedoken om een van de eerste te zijn om dit geprezen stuk technologie in handen te krijgen. Twee 16 GB 4G iPad's werden aangeschaft bij Gravis (een Duitse Apple verkoper) om mee te testen. Het volgende testrapport weerspiegelt onze bevindingen van het gehele tablet.

Behuizing

Het klopt dat de behuizing van de nieuwe iPad veranderd is vergeleken met de iPad 2. Maar, net zoals geheime voorwerpen in games, zal je elk hoekje en gaatje moeten studeren om te vinden waar je naar zoekt.

Op een wat gedetailleerdere schaal zien we kleinere radii in de afronding van de hoeken, een iets grotere inham voor de achterste camera en een dikkere behuizing met een totale hoogte van 9,4 millimeter. De dikkere behuizing is echter alleen zichtbaar wanneer de nieuwe iPad wordt vergeleken met de iPad 2. Het verschil in hoogte met de tweede generatie iPad is 0,6 millimeter. Dit laat zien dat al het nieuwe niet per se dunner hoeft te zijn.

De aluminium behuizing was waarschijnlijk een van de meest belangrijke veranderingen van de iPad 1 naar de iPad 2. Hierdoor kon de tweede generatie aanzienlijk dunner en lichter zijn, wat waarschijnlijk een groter effect had op de ergonomie dan de verandering van een single core naar een dual core CPU.

"Verander nooit een werkend systeem". In dit geval zijn we het met Apple eens en zijn we blij met het nieuwere beeldscherm, de grotere batterij en de verbeterde CPU mede mogelijk gemaakt door de minuscule verdikking van de behuizing.

Het is echter wel duidelijk merkbaar dat de nieuwe iPad zwaarder is. In totaal zat er 60 gram tussen ons 4G iPad 3 model en de iPad 2, waardoor de nieuwe iPad even zwaar is als de eerste iPad. 60 Gram lijkt niet veel op het gebied van notebooks, maar het verschil kan duidelijk merkbaar worden wanneer de tablet lang genoeg wordt vastgehouden. De toename in gewicht is een behoorlijk nadeel gezien dat de iPad 2 werd aangeprezen door het verminderde gewicht.

Een aantal huidige Android tablets laten zien dat een lichter gewicht mogelijk is. De Asus Transformer Prime TF201 en de Toshiba AT200, wegen respectievelijk 589 en 535 gram. Het is echter wel belangrijk te vermelden dat deze twee tablets geen ingebouwde UMTS module hebben. Deze apparaten zullen waarschijnlijk geen alternatief zijn voor de Apple koper. De hamvraag is: wat te doen? Zouden gebruikers een iPad 2 voor een gereduceerde prijs moeten kopen of zouden ze de iPad 3 moeten kopen en hun iPad 2 verkopen?

Verbindingsmogelijkheden

USB, HDMI en een SD kaartslot op een iPad? Ondenkbaar, zeker bij de briljante geesten bij Cupertino. Het doel is dan ook om zo veel mogelijk accessoires te verkopen en om van iTunes een interne melkkoe te maken met veel geabonneerde gebruikers. De veel te dure 64 GB versie kan op deze manier worden gezien. Gebruikers willen immers geen last hebben van problemen veroorzaakt door een te volle SSD. Geruchten dat Apple de productie van de 64 GB versie zou stoppen klopten niet.

Serieus Apple?
Serieus Apple?

Overgebleven is een 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting aan de onderkant en de bekende 30-pin aansluiting aan de andere zijde. De bijbehorende USB kabel zit er niet stevig in vanwege de extreem afgeschuinde rand. Het gevoel van de aansluiting is op zijn zachtst gezegd onbevredigend.

De iPad 3 kan verbonden worden met een externe monitor ofwel via de dure Apple keyboard dock (€69 of $69) ofwel via een overeenkomstige adapter, zoals een digitale AV-naar-HDMI adapter voor €39 of $39. Als Apple het laatste woord zou hebben over de verbindingsmogelijkheden, zouden kabels helemaal niet meer gebruikt worden en zouden gebruikers hun afbeeldingen en video's via AirPlay (tot 1080p in de derde generatie) naar hun Apple TV zenden.

Een Dolby Digital 5.1 surround sound signaal kan ook verzonden worden via de digitale AV adapter en kan naar het bijbehorende home cinema systeem worden gestuurd via HDMI. De lijst van ondersteunde audio en video coderingen is verassend lang en geïnteresseerde mensen zouden die lijst het best direct op Apple's startpagina moeten bekijken. Anders zullen gebruikers deze functie waarschijnlijk negeren.

Communicatie

Nu zijn we bij een punt aangekomen dat naast het nieuwe beeldscherm een belangrijke ontwikkeling is bij de iPad 3. LTE (Long Term Revolution), de opvolger van UMTS, wordt voor het eerst ondersteund door de iPad 3. Theoretisch is een overdrachtsnelheid van 300 MBit per seconde mogelijk, maar de nadruk ligt hier op 'theoretisch'. Ten eerst moet de ontvangst optimaal zijn, dus stedelijke gebieden hebben de voorkeur. Ten tweede is deze dienst op dit moment alleen nog beschikbaar in de VS en moet je een overeenkomstig contract hebben bij AT&T of Verizon.

Een snelle blik op Apple's iPad 3 specificatieëformulier laat zien dat het apparaat compatibel is met 700 en 2100 Mhz netwerkfrequenties. Het probleem: dataoverdracht gebeurt alleen op 800, 2000 en 2600 MHz in Duitsland en alleen op 2600 MHz in Oostenrijk. Duitse klanten kunnen afstand doen van deze functie en de volle prijs betalen, of ze kunnen een potentiële nieuwere versie van de iPad 3 afwachten die DE LTE ondersteunt.

Betekent dit geen draadloos internet voor de iPad 3? Gelukkig niet, want de geïntegreerde breedbandmodule ondersteunt ook het veel gebruikte UMTS, dat perfect werkt in bepaalde Europese landen. Als een toegevoegde waarde ondersteunt de tablet ook de snelle UMTS standaards HSPA+ en DC-HSDPA. Hoe dan ook, LTE zou een goed argument kunnen zijn voor Duitse gebruikers.

Het potentieel van LTE is gigantisch: downloaden tot 40 MB/s en uploaden tot 20 MB/s is mogelijk volgens Amerikaanse gebruikers. Nu in 2012 kunnen alleen nog hoge kwaliteit bekabelde internetverbindingen deze snelheden aan in Duitsland en Oostenrijk.

Ondanks het ontbreken van ondersteuning voor LTE frequenties, zijn de overdrachtsnelheden een stuk sneller vergeleken met de iPad 2.
Ondanks het ontbreken van ondersteuning voor LTE frequenties, zijn de overdrachtsnelheden een stuk sneller vergeleken met de iPad 2.
WLAN ontvangst

Over verbindingen gesproken, we moeten ook natuurlijk niet de ingebouwde WLAN 802.11 a/b/g/n en de Bluetooth 4.0 vergeten. Hier hebben we gedetailleerd gekeken naar de potentiële Wi-Fi bereik. Vergeleken met de Macbook Pro 13 2010 en de Google Nexus S smartphone, plaatst de nieuwe iPad zich net iets onder de notebook. De verbinding werd verbroken bij een afstand van ongeveer 15 meter tussen de router en de iPad waar de verbinding door glazen wanden en door gipsplaten heen moest. We zullen dit testrapport binnenkort updaten met een andere test van een n-standaard router.

Vergelijking: 0.7 megapixel camera iPad 2 vs. 5 megapixel camera in de iPad 3e generatie (verschillende tijd op de dag).
Vergelijking: 0.7 megapixel camera iPad 2 vs. 5 megapixel camera in de iPad 3<sup>e</sup> generatie (verschillende tijd op de dag).

Camera

De ingebouwde camera's aan de voorkant en de achterkant van de iPad 2 werden aangeprijsd door Apple, hoewel hun kwaliteit middelmatig was. De camera aan de voorkant was slechts voldoende voor videobellen en de camera aan de achterzijde was met een lage resolutie van 0,7 megapixel (960 x 720) niets meer dan speelgoed dat niet serieus genomen moest worden. Zie onze uitgebreide vergelijking voor meer informatie.

Als resultaat is de camera sterk verbeterd bij de iPad 3. Voor starters heeft Apple de zwakke camera aan de achterkant vervangen met een betere 5 megapixel camera, waardoor Full HD filmen mogelijk is. Er is ook een 'infrarood hybride filter' ingebouwd voor beter gebruik. Functies zoals tap-to-focus en gezichtsherkenning zijn ook ingebouwd en werken naar behoren.

5 MP camera nieuwe iPad
(klik voor volledige resolutie)
Vergelijking: iPad 2 camera
1:1 zoom op een fotosectie 1080p video clip - buitenshuis
1:1 zoom op een fotosectie 1080p video clip - buitenshuis
en binnenshuis met de iPad's iSight camera
en binnenshuis met de iPad's iSight camera
Camera aan de voorkant voor videogesprekken op het niveau van de iPad 2
Camera aan de voorkant voor videogesprekken op het niveau van de iPad 2

Videofunctie

We hebben de nieuwe camera's getest met een clip binnen en een korte clip buitenshuis om optimale omstandigheden te simuleren.

De clip buitenhuis laat kleine schokken zien bij een snelle beweging. Daarnaast hebben we wat beeldruis vastgesteld, hoewel de opgenomen kleuren acceptabel zijn.

De clip die we binnen hebben opgenomen laat een duidelijk teken achter van beeldruis. Dit is vooral aan de randen van de afbeelding of het opgenomen object.

De camera aan de voorkant doet het niet zo goed op het gebied van beeldkwaliteit, maar is ook alleen ontworpen voor videobellen.

Ons oordeel over de nieuwe camera's is hoe dan ook positief. De nieuwe iPad is geschikt om buitenshuis clips mee op te nemen op vakantie. De Full HD video clips (1080p) hebben mooie kleuren en hoge details. Wees er echter op verdacht dat snelle bewegingen tijdens het filmen kunnen resulteren in onbevredigende videoclips.

De kwaliteit binnenshuis is nog acceptabel, hoewel aanzienlijke zwakke punten hier duidelijk worden. Het vergt bijvoorbeeld tijd om gewend te raken aan de standaardzoom van de camera. Scherpstellen op een bepaald object in de verte werkte goed in onze tests, maar soms werd het hele beeld onscherp vanwege problemen met het scherpstellen.

Apple: Smartcover, beschikbaar in 10 verschillende kleuren, optioneel PU of leder
Apple: Smartcover, beschikbaar in 10 verschillende kleuren, optioneel PU of leder

Apple: Omvang van de levering / Smartcover

Goed nieuws voor alle trotse eigenaren van iPad 2 Smartcovers: ze passen ook op de iPad 3. Deze beschermhoes kost €39 ($39) voor polyetheen of €69 ($69) voor een leren hoesje. Deze Smartcover beschermt echter alleen het beeldscherm. Dit betekent dat de aluminium behuizing nog steeds blootgesteld wordt aan de omgeving. Hiervoor in de plaats kan de Smartcover gebruikt worden om de iPad op twee verschillende hoeken neer te leggen, wat handig kan zijn bij het typen op een tafel of bij het bekijken van een video. Deze Smartcover wordt op zijn plaats gehouden door magneten, dus het is makkelijk om hem te verwijderen.

Onderhoud

De compleet afgesloten behuizing geeft de gebruiker geen mogelijkheid om hardware te vervangen. Een SIM kaart invoegen of verwisselen is het maximum dat Apple de gebruiker toestaat.

Garantie

De garantie van de nieuwe iPad 3 is slechts één jaar. Dit betekent dat het apparaat teruggezonden moet worden of mee naar een Apple verkoper moet worden genomen in het geval van schade. Hiernaast biedt Apple het AppleCare Protection Plan voor iPads, wat de garantie en de telefonische ondersteuning verlengt met twee jaar voor €79 ($99).

Beeldscherm

Haarscherp
Haarscherp
Grafische inhoud en tekst op het Retina beeldscherm
Grafische inhoud en tekst op het Retina beeldscherm

We zijn aangekomen bij de belangrijkste verbetering van de derde generatie iPad - het Retina beeldscherm. Geen andere fabrikant heeft op dit moment een product dat zo'n beeldscherm heeft, dus Apple is de eerste met het door LED verlichte 9,7 inch beeldscherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Vergeleken met de iPad 2 is het aantal pixels verviervoudigd (3,1 miljoen pixels vs 0,8 miljoen pixels in de iPad 2). Het voordeel van de hoge resolutie van dit beeldscherm is dat de inhoud haarscherp wordt weergegeven. Tekst wordt perfect leesbaar weergegeven, hoewel de letters slechts een afmeting hebben van 1 bij 1 millimeter. Een ander voordeel van dit verbeterde beeldscherm is dat oude applicaties er beter uit zien. Na de kleuren vergeleken te hebben bleek dat de applicaties op de iPad 3 er hetzelfde uitzien als op de iPad 2.

We hebben een maximale helderheid van 'slechts' 321 cd/m² bij een gemiddelde helderheid van 303,7 cd/m². Dit is een vermindering van 70 cd/m² vergeleken met zijn voorganger. Tablets met een Android besturingssysteem zoals de Asus Prime TF201 met 484 cd/m² of zelfs de Blackberry Playbook van RIM met 491 cd/m², behalen hier veel hogere scores.

311
cd/m²
289
cd/m²
284
cd/m²
301
cd/m²
319
cd/m²
286
cd/m²
321
cd/m²
312
cd/m²
310
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 321 cd/m² Gemiddelde: 303.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 319 cd/m²
Contrast: 839:1 (Zwart: 0.38 cd/m²)
Beeldscherm bleeding bij de onderkant van ons zwarte testmodel
Beeldscherm bleeding bij de onderkant van ons zwarte testmodel

Het is interessant dat ons tweede testmodel (dezelfde configuratie, alleen in zwart) constant hogere waardes behaalde. De vastgestelde waardes waren constant 25 cd/m² hoger dan onze witte testversie. We kunnen niet vaststellen of dit ligt aan fluctuatie binnen het productieproces of dat de twee iPad een ander beeldscherm hebben.

De verminderingen van het Retina beeldscherm op het gebied van helderheid worden weer goedgemaakt door het verbeterde contrast. Met een lage zwartwaarde van slechts 0,38 cd/m², heeft deze tablet een maximaal contrast van 839:1. Ons tweede testmodel is praktisch gezien hetzelfde met 826:1.

De nieuwe iPad bij gebruik buitenshuis in helder zonlicht
De nieuwe iPad bij gebruik buitenshuis in helder zonlicht
Geen problemen bij extreme kijkhoeken
Geen problemen bij extreme kijkhoeken
Bijna een volledige dekking van het sRGB kleurenspectrum (bron: CDTobie's Photo Blog)
Bijna een volledige dekking van het sRGB kleurenspectrum (bron: CDTobie's Photo Blog)

Een hoge helderheid is erg belangrijk wanneer de tablet buitenshuis gebruikt wordt. Hier kunnen we het groene licht geven. Het grootste obstakel is het reflecterende beeldscherm dat in wezen gebruikt kan worden als een spiegel bij ongunstige hoeken ten opzichte van de zon. De potentiële helderheid is hoog genoeg om het apparaat buitenshuis te gebruiken, maar gebieden met schaduw krijgen de voorkeur. 100 tot 200 cd/m² meer kan geen kwaad, maar dat zal het energieverbruik van het al onzuinige Retina beeldscherm extreem hoog brengen.

Door de integratie van IPS technologie zijn de kijkhoeken van het Retina beeldscherm nagenoeg perfect. Ongeacht de hoek waarop het beeldscherm wordt bekeken, de inhoud is altijd perfect leesbaar en de kleuren blijven altijd onvervormd. In plaats van problemen met kijkhoeken zullen gebruikers eerder problemen krijgen met de weerspiegelingen.

Er is ook goed nieuws voor fotografen en professionele beeldbewerkers: volgens CDTobie's Photo Blog is het kleurenspectrum van het nieuwe Retina beeldscherm iets groter dan dat van de iPad 2. Ook bedekt het nieuwe beeldscherm het sRGB kleurenspectrum bijna volledig. Bovendien biedt het bedrijf Datacolor een applicatie voor de iPad (SpyderGallery) dat het beeldscherm kan kalibreren via een Colorimeter.

Prestaties

Real Racing 2 HD Retina 800x600 screenshot
Real Racing 2 HD Retina 800x600 screenshot

De specificaties van de nieuwe A5X SoC (system-on-a-chip) zijn een beetje teleurstellend na alle geruchten. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van een dual-core A9 ARM processor met een kloksnelheid van 1 GHz (volgens de benchmarkprogramma's). De prestaties van de processor zijn dus niet verbeterd ten opzichte van de iPad 2. De Geekbench score van de CPU kwamen steeds overeen met die van de iPad 2. Met vier Cortex A9 cores in de Tegra 3 en hogere kloksnelheden, zou de Nvidia chip theoretisch veel meer CPU kracht moeten leveren. De nieuwe Qualcomm Krait zou ook sneller moeten zijn door verbeteringen in de architectuur.

Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
333 Points ∼3%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
330 Points ∼3% -1%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
333 Points ∼3% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
184 Points ∼1% -45%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
264 Points ∼2% -21%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
184 Points ∼1% -45%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
293 Points ∼2% -12%
Memory (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
818 Points ∼7%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
717 Points ∼7% -12%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
838 Points ∼8% +2%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
941 Points ∼9% +15%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1111 Points ∼10% +36%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
954 Points ∼9% +17%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
751 Points ∼7% -8%
Floating Point (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
920 Points ∼2%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
466 Points ∼1% -49%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
923 Points ∼2% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
1259 Points ∼2% +37%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
2304 Points ∼4% +150%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
1279 Points ∼2% +39%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
784 Points ∼1% -15%
Integer (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
687 Points ∼1%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
375 Points ∼1% -45%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
691 Points ∼1% +1%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
707 Points ∼1% +3%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1374 Points ∼2% +100%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
715 Points ∼1% +4%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
591 Points ∼1% -14%
Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
759 Points ∼2%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
470 Points ∼1% -38%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
764 Points ∼2% +1%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
894 Points ∼2% +18%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1535 Points ∼4% +102%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
907 Points ∼2% +19%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
660 Points ∼2% -13%

Apple moest wel een betere grafische kaart ontwerpen, aangezien het aantal pixels verviervoudigd is. Door deze hoge resolutie vraagt het beeldscherm veel kracht, vooral bij games. Apple heeft twee extra PowerVR SGX543MP grafische kernen ingebouwd, wat betekent dat we nog even moeten wachten op de nieuwe SGX600 serie. De rekenkracht van de grafische kaart is theoretisch verdubbeld, maar aangezien het aantal pixels verviervoudigd is, zullen 3D games details moeten weglaten in volledige resolutie of zullen ze gebruik moeten maken van een lagere resolutie. Dit is goed te zijn bij Real Racing 2 HD (aangepaste versie voor Retina beeldscherm). Hoewel de resolutie van het racespel geweldig is, kunnen auto's niet zo soepel over de baan bewogen worden als bij de iPad 2. Als 3D gameontwikkelaars vast blijven houden aan de XGA resolutie, zouden extra grafische effecten hier voordeel van ondervinden.

GLBenchmark 2.1
Egypt Offscreen (720p) (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
140 fps ∼2%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
90 fps ∼1% -36%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
66 fps ∼1% -53%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
28 fps ∼0% -80%
Egypt (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
59 fps ∼1%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
59 fps ∼1% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
21.9 fps ∼0% -63%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
52 fps ∼1% -12%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
19 fps ∼0% -68%
Pro Offscreen (720p) (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
251 fps ∼64%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
80 fps ∼20% -68%
Pro (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
60 fps ∼100%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
55 fps ∼92% -8%

Een gewaardeerde verbetering van de A5X chip is de verdubbeling van het interne geheugen naar één gigabyte. Dit komt waarschijnlijk ook door het nieuwe beeldscherm, aangezien het fijn is om soepel op Internet te surfen met meerdere tabbladen.

Onze eerste indruk is dat de A5X het goed doet tijdens surfen en gamen. Zo nu en dan kwamen we wat stotteringen tegen in het iOS. Dat is ongewoon voor Apple's mobiele besturingssysteem.

Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
65269 points ∼12% -48%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
76540 points ∼14% -39%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
119777 points ∼22% -5%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
93087 points ∼17% -26%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
74437 points ∼13% -41%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
86302 points ∼16% -32%
Sunspider
1.0 Total Score (sorteer op waarde)
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1257 ms * ∼14%
0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
2876.8 ms * ∼27% -55%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
2041 ms * ∼19% -10%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
1948.9 ms * ∼18% -5%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1870 ms * ∼18% -1%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
2112 ms * ∼20% -14%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
2613 ms * ∼25% -40%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
1968 ms * ∼19% -6%

* ... kleiner is beter

Google V8 Ver. 6 - --- (sorteer op waarde)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
866 points ∼7%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
683 points ∼6% -21%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1649 points ∼14% +90%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
656 points ∼6% -24%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
607 points ∼5% -30%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
696 points ∼6% -20%

Videoprestaties

Videoprestaties

Het nieuwe beeldscherm met de hoge resolutie maakt het de gebruiker mogelijk om zelfs Full HD video's af te spelen zonder informatie te verliezen. Apple heeft dit voor elkaar gekregen door H.264 video's tot 1080p in High Profile 4.1 te ondersteunen. Als je gebruik maakt van video's in een andere codering, zal je ze moeten hercoderen of zal je gebruik moeten maken van derde partij software. We hebben gedetailleerd gekeken naar OPlayer HD Lite, CineXplayer en AV Player HD. Het oordeel is behoorlijk teleurstellend

Emissies

Systeemgeluid

Er is nog steeds goed nieuws over het systeemgeluid - dat is er niet. De derde generatie iPad werkt compleet geruisloos

Temperatuur

De temperatuur van de oppervlakte lijkt één van de grootste tekortkomingen te zijn van de iPad 3. Tijdens onze belastingtest terwijl de tablet plat op tafel lag, werd hij behoorlijk warm (34 - 40°C). We kunnen ons de oppervlaktetemperatuur al voorstellen in de zomer.

We hebben ook al temperaturen tot 38°C gemeten in idle modus terwijl de tablet plat op de tafel lag. De temperatuur neemt echter af tot 34°C wanneer de iPad in de hand gebruikt wordt (zonder belasting). In elk geval kan de gebruiker profijt hebben van de hoge temperatuur of kan hij het betreur

Max. Belasting
 33.9 °C35 °C35.1 °C 
 33.9 °C34.1 °C34.3 °C 
 38.4 °C40.7 °C39.4 °C 
Maximum: 40.7 °C
Gemiddelde: 36.1 °C
36.7 °C36.6 °C36.4 °C
38.7 °C39.5 °C38.2 °C
39.9 °C38.6 °C38.9 °C
Maximum: 39.9 °C
Gemiddelde: 38.2 °C
Kamertemperatuur 24 °C | Raytek Raynger ST
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.1 °C / 97 F, compared to the average of 30.5 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.7 °C / 105 F, compared to the average of 34.5 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39.9 °C / 104 F, compared to the average of 33.9 °C / 93 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 33.7 °C / 93 F, compared to the device average of 30.5 °C / 87 F.

Luidsprekers

De enkele luidspreker produceert een verassend luid en helder geluid voor z'n grootte. De positionering aan de achterkant is niet optimaal, aangezien het geluid vervormd wordt wanneer de iPad op een tafel ligt. Wij vinden echter dat het geluid goed genoeg is voor achtergrondmuziek en gamegeluiden.

Het geluid werd op precies het juiste volume en zonder lawaai afgespeeld tijdens een test met de high-impedance AKG K701, aangesloten op de audiopoort.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

Het energieverbruik (gemeten bij de adapter met een volledig opgeladen batterij) is ongeveer hetzelfde als dat van de Transformer Prime. De iPad verbruikt slechts 1,1 Watt bij het startscherm met minimale helderheid. Nu kan er echter bijna niets worden gezien aan gezien de helderheid bijna uit staat. Het vastgestelde 11,1 Watt tijdens belasting is iets hoger dan dat van de TF201.

Onze meter stelde 0 Watt vast in standby, dus het werkelijke energieverbruik zit onder onze meetnauwkeurigheid.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.1 / 4.6 / 8.4 Watt
Belasting midlight 10.7 / 11.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Apple belooft een looptijd van 10 uur van de nieuwe iPad en onze eerste tests in de Wi-Fi surftest bevestigt dit. Met 9,5 uur biedt de gigantische batterij (42,5 Wh) excellente mobiliteit.

We hebben hoge belasting gesimuleerd met de oudere Epic Citadel demo. Ons tweede testmodel hield het bijna 5 uur vol, dus gamers kunnen onderweg lang gamen.

We zullen meer indicaties van de batterij toevoegen de komende dagen. De iPad lijkt zich echter te houden aan de belofte van Apple (zoals 9 uur met 3G/LTE aan).

Hoe dan ook, de lange tijd die nodig is om de batterij opnieuw op te laden is opvallend. Wanneer de iPad gebruikt werd, was de batterij slechts 7% opgeladen na 1 uur en 15 minuten. Zonder de tablet te gebruiken duurde het 5 uur en 45 minuten voordat de batterij weer volledig opgeladen was. Probeer daarom de iPad 's nachts op te laden als je van plan bent om de iPad de volgende dag lang te gebruiken.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
20h 26min
Surfen met WLAN
9h 30min
Belast (maximale helderheid)
5h 00min

Samenvatting

Een zware en vooral lange dag komt langzaam aan zijn einde. Dit is het moment om een voorafgaande conclusie te trekken. Wat is over van de eerste euforie na de eerste tests?

Boven alles is het uitzonderlijke Retina beeldscherm de moeite waard te vermelden. Het staat vast dat de iPad 3 een haarscherp beeldscherm heeft. De enigszins lagere helderheid, dat de weerspiegelingen niet zo goed aankan, laat een licht bittere nasmaak na vergeleken met zijn voorganger. De Transformer Prime wint duidelijk op het gebied van helderheid en contrast. Hoe dan ook, de Prime heeft geen kans tegenover de iPad op het gebied van resolutie en algemene beeldkwaliteit.

De behuizing komt bekend voor, zowel de kwaliteit als de oppervlaktebehandeling, hoewel het toegenomen gewicht (+ 60 gram) de keerzijde van de medaille is.

Duitse en Oostenrijkse gebruikers kunnen worden afgeschrikt door de niet ondersteunde frequenties van het LTE netwerk. 3G neemt het dus weer over van 4G, waardoor één van de grootste voordelen van de iPad 3 wordt genegeerd.

Onze tests leiden ons naar het volgende probleem: de behuizing warmt aanzienlijk op, een stuk meer dan de iPad 2. Oppervlaktetemperaturen kunnen hoger worden dan 40°C wanneer de tablet op de tafel ligt. De temperatuur is minder dramatisch wanneer de iPad in de hand gehouden wordt, maar kan nog steeds onaangenaam warm worden.

Op het gebied van prestaties gebruikt Apple nog steeds een dual core CPU, maar heeft wel de grafische kaart verbeterd. Dit is echter wel nodig, want met vier keer het aantal pixels verlangt het Retina beeldscherm veel van de grafische kaart vergeleken met de iPad 2. Of 3D spellen volledig gebruik kunnen maken van de quad core grafische kaart op de volledige resolutie valt nog te bezien.

Het klassieke banksurfen is nu nog leuker door het grotere interne geheugen van 1 GB en, natuurlijk, de hogere resolutie. Het enige aspect dat ons dwars zit is dat we geen flash video's kunnen afspelen. Daarnaast worden sommige pagina's met lichte afwijkingen getoond door de DPI instellingen. Complexere websites zullen zeker profijt hebben van een snellere CPU.

In totaal klinkt dit testrapport behoorlijk negatief voor de lezer. Apple heeft een aantal compromissen moeten maken om op andere vlakken vooruit te gaan. Dit geldt zeker voor het Retina beeldscherm. Een hogere resolutie betekent een hoger energieverbruik. Dit kan alleen teniet worden gedaan als er een grotere batterij aanwezig is, die de tablet zwaarder maakt. Ook zorgt de grotere batterij voor langere oplaadtijden.

Worden deze nadelen met betrekking op gewicht en prestaties goedgemaakt door het nieuwe Retina beeldscherm? Wij denken dat je daar zelf je eigen mening over moet vormen. De beeldkwaliteit is zonder twijfel hoogstaand. Of dit genoeg is om de bestaande iPad 2 in te leveren voor de nieuwe iPad, ligt aan jou. Trouwens, nieuwe iPad gebruikers zullen onwaarschijnlijk de verouderde iPad 2 kopen. Of juist wel?

Please share our article, every link counts!
Getest: Apple iPad 3 16GB 4G
Getest: Apple iPad 3 16GB 4G

Specificaties

Apple iPad 3. Gen 2012-03 (iPad Serie)
Processor
Apple A5x 2 x 1 GHz, Cortex A9
Grafische kaart
Beeldscherm
9.70 inch 4:3, 2048 x 1536 pixel, glimmend: ja
Opslag
64 GB SSD, 64 GB 
Verbindingen
1 Docking Station Port
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, 4G, LTE, dual carrier HSPA+, UMTS, 3G
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.4 x 241.2 x 185.7
Batterij
43 Wh Lithium-Polymer, Niet verwijderbaar
Camera
Webcam: iSight 5MPix, FaceTime VGA
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie
Gewicht
662 g
Prijs
829 Euro

 

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Revue Apple iPad Air 4 (2020) - De Air Tablet komt dichter bij het Pro-model
A14 Bionic GPU, Apple A-Series A14, 10.90", 0.458 kg
Kort testrapport Apple iPad Pro 12.9 (2020): het vlaggenschip fine-tunen
A12Z Bionic GPU, Apple A-Series A12Z Bionic, 12.90", 0.641 kg
Kort testrapport Apple iPad Pro 11 2020 Tablet: Zo moet een update eruit zien
A12Z Bionic GPU, Apple A-Series A12Z Bionic, 11.00", 0.471 kg
Kort testrapport Apple iPad 7 2019 Tablet: Kleine veranderingen met een grote impact?
A10 Fusion GPU, Apple A-Series A10 Fusion, 10.20", 0.483 kg
Kort testrapport Apple iPad Air (2019) Tablet
A12 Bionic GPU, Apple A-Series A12 Bionic, 10.50", 0.456 kg
Kort testrapport Apple iPad mini 5 Tablet
A12 Bionic GPU, Apple A-Series A12 Bionic, 7.90", 0.3 kg

Links

Compare Prices

In het kort

Wat we goed vonden

Hoe Apple alweer de nieuwe standaard vaststelt en nieuwe uitvindingen uitbrengt op de markt.

Wat we graag zouden zien

Zoals altijd bij iOS apparaten - wat meer openheid.

Wat ons verrast heeft

Zonder twijfel het hoge resolutie IPS beeldscherm. Er kunnen echter nog alleen klachten vallen over het weerspiegelende oppervlakte.

De concurrentie

De nu in prijs verlaagde iPad 2 met een lagere resolutie van het beeldscherm, Asus Transformer Prime quad core tablet en de komende Full HD Android tablets van Acer en Asus.

> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple iPad 3rd Gen. 2012 4G Tablet
J. Simon Leitner / Klaus Hinum, 2012-04-18 (Update: 2021-05-18)