Notebookcheck

Testrapport Samsung Galaxy Beam (GT-I8530) Smartphone

Patrick Afschar Kaboli, 22-09-2012

Uitgedrooge Gingerbread? De Samsung Galaxy Beam is een middenklasse smartphone met een LED projector. Helaas is het besturingssysteem verouderd (Android 2.3 Gingerbread OS). Is dit apparaat een overblijfsel van het verleden?

Samsung is een bekende fabrikant van smartphones. De Koreaanse fabrikant biedt modellen variërend tussen topmodellen en instapmodel telefoons. Een groot aantal besturingssystemen is gebruikt om deze telefoons aan te sturen. De meerderheid van de Samsung smartphones gebruiken Google Android. Het goedkopere segment gebruikt Samsungs eigen bada OS. Daarnaast zijn er ook apparaten die gebruik maken van Windows Phone OS.

Natuurlijk heeft het Koreaanse bedrijf zich ook ontfermd over speciale functies. Zo is de Galaxy Xcover bijvoorbeeld een buitenshuis model en is behoorlijk nieuw. In dit testrapport, testen we een ander mooi model, namelijk de Samsung Galaxy Beam. Dit testmodel is een middenklasse smartphone en heeft een LED projector. Samsung heeft echter al een telefoon met een projector op de markt gebracht in 2010. Samsung belooft een projectiegebied tot 50 inch (127 centimeter), dat even groot is als grote flat screen TV's. We zijn benieuwd wat deze mini projector in z'n mars heeft.

De rest van de specificaties zijn niet buitengewoon: 4 inch beeldscherm, Android 2.3, 1 GHz dual core CPU en 8 GB geheugen. Dit alles kost €539 - een eerlijke prijs.

Behuizing

Twee eigenschappen van de Galaxy Beam springen in het oog: de gele rand en de verdikking aan de bovenkant. Hier zit de lens van de LED projector. De Galaxy Beam is op het dikste punt 12,6 mm - behoorlijk dik. De beamer technologie beïnvloed ook het gewicht: de telefoon weegt 146 gram. Gelukkig voelt de telefoon niet zwaar in de zak van je jas of in je broekzak. De materialen die gebruikt zijn voor deze telefoon zijn standaard voor middenklasse telefoons. De smartphone is gemaakt van een synthetisch materiaal. Alleen het touchscreen is beschermd door een glazen plaat. De achterkant heeft een verwijderbare batterijklep en is ook gemaakt van een synthetisch materiaal. Dit materiaal is echter ruw gemaakt, zo dat de telefoon comfortabel in de hand ligt. De gebruiker heeft goede vingernagels nodig om de klep open te maken, omdat er geen openingsmechanisme is. Het moet met kracht verwijderd worden. Omdat de klep behoorlijk flexibel is, hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over beschadigingen. De projector in de Galaxy Beam straalt geel licht aan de binnenkant van de batterijklep. Binnen zit een grote batterij en de camera en de beamer kunnen niet worden gezien.

Onder het beeldscherm heeft de telefoon een zogenaamde 'hometoets'. Deze is redelijk lang en links en rechts ervan zitten twee sensortoetsen. Deze gaan aan wanneer het beeldscherm wordt aangeraakt. De linker toets is de menuknop en de rechtertoets is de terug knop.

Alles bij elkaar heeft het vakmanschap van de Samsung Galaxy Beam geen gebreken. Onze indruk van de gebruikte materialen is ook goed.

Verbindingsmogelijkheden

Eén blik op de verbindingen van de Galaxy Beam laat zien dat Samsung niet de bedoeling had om hiervan een topmodel te maken. Het is een gemiddeld uitgeruste smartphone dat een extra functie moet bieden in de vorm van een projector. Een dual core processor, van de relatief onbekende fabrikant ST-Ericsson, is het kloppende hart van ons testmodel. De NovaThor U8500 is een SoC met een geïntegreerde 3D grafische kaart (ARM Mali 400). De kloksnelheid van de CPU is 1 GHz. Het RAM geheugen is ook mager: 768 MB. Het opslaggeheugen heeft een grootte van 8 GB. Dit lijkt niet veel, maar dankzij de microSD slot kan de gebruiker dit goedkoop uitbreiden tot 32 GB.

De rest van de hardware kan snel opgesomd worden. De SIM-kaart lezer ondersteunt alleen SIM kaarten van normale grootte. Deze wordt net zoals de microSD kaartlezer beschermd door een klep. Daarnaast is een gecombineerde USB oplaadpoort, twee camera's, een kleine luidspreker aan de achterkant en een 3,5 mm koptelefoon aansluiting. En er zit dus een LED beamer aan de bovenkant van het apparaat.

Software

Ons testmodel gebruikt Android 2.3, dat het eindproduct is van Google's Gingerbread. Het versienummer 2.3.6 is de op één na nieuwste versie van Android Gingerbread. Deze serie is echter een jaar geleden uitgebracht. Het is verplicht voor Android 2.x smartphones om minimaal drie knoppen te hebben. De Samsung Galaxy Beam heeft één fysische knop en twee sensortoetsen (menu, home en terug). Alle toetsen zitten onder het beeldscherm. Bij smartphones beoordelen we de positionering van de poorten in verticale positie. De horizontale positie gebruiken we bij tablets, omdat die meestal zo worden gehouden.

Samsung heeft zijn Google OS opgescheept met TouchWiz UI. Dit is ook een oudere versie: versie 3.0. De gebruiker hoeft echter niet veel te missen hierdoor. TouchWiz 4.0 biedt niet veel meer. We hebben nog geen informatie gekregen over een mogelijke OS update naar een nieuwere versie van Android.

Communicatie & GPS

Zoals verwacht van middenklasse smartphones, biedt de Galaxy Beam snelle WLAN (810.11/b/g/n) en heeft een 3G module die HSPA+ ondersteunt. De telefoon biedt overdrachtssnelheden tot 14,4 MB/s in downstream. Uploaden kan gebeuren met maximaal 5,76 MB/s. De Beam is een quadband model en kan dus gebruik maken van 850, 900, 1900 en 2100 MHz. Bluetooth is ook aanwezig. Versie 3.0 biedt meer energiebesparing dan zijn voorgangers. Ook ondersteunt Samsung Audio Streaming Profile dat het mogelijk maakt om draadloos muziek te zenden naar bijvoorbeeld een autoradio. De GPS test App laat zien dat de A-GPS ontvanger foutloos werkt. Het duurt een aantal seconden voordat de locatie kan worden gegeven. De ontvangst blijft stabiel, zelfs in nauwe straten in de stad.

Telefoon Functies

De telefoon App is onderaan de startpagina geplaatst. Het biedt alle belangrijke functies, zoals bellijsten, directe toegang tot contacten en een favorietenlijst. De menu toets open meer gerelateerde functies en instellingen. Dit stelt de gebruiker in staat om verbonden te zijn met een Google account of om de details van oproepen te zien. Instellingen, zoals beltoon, doorsturen, etc. kunnen worden geconfigureerd via het menu. De nabijheidssensor, die het beeldscherm uitschakelt wanneer je aan het bellen bent, kan uitgeschakeld worden. Het bellen van een nummer direct vanaf een website werkt, maar wel met beperkingen. Als er speciale karakters worden gebruikt in een nummer, belt de Galaxy Beam alleen naar het nummer dat aan elkaar geschreven staat.

Camera's & Multimedia

Nu heeft zelfs elke middenklasse smartphone twee camera's. De Samsung Galaxy Beam is geen uitzondering. De voorkant heeft een 1,3 MP camera en de de camera aan de achterkant heeft 5 MP met LED flits. De camera App is gemakkelijk te gebruiken en de gebruiker kan alleen tussen de twee camera's schakelen in foto modus. Films kunnen alleen worden opgenomen de met de camera aan de achterkant. De hoogste resolutie is 1280 x 720 pixels. De kwaliteit van de video's is voldoende, maar de camera kan helderheidsverschillen niet goed aan.

De kwaliteit van de foto's gemaakt met de camera aan de voorkant is slecht. De foto's zien er vaal en blauwgekleurd uit. De camera aan de achterkant maakt veel beter foto's. Helaas hebben deze foto's een mistig karakter. De kleuren zijn voldoende.

5 MP camera aan de achterkant
5 MP camera aan de achterkant
1.3 MP camera aan de voorkant
1.3 MP camera aan de voorkant
Vergelijking: Nikon D40
Vergelijking: Nikon D40

Accessoires

Bruikbare accessoires worden bij slechts een aantal middenklasse smartphones geleverd. De Samsung Galaxy Beam had echter een verassing voor ons: er werd een gebruikshandleiding en garantiekaarten geleverd. Ook zat er een stereo in-ear headset bij, extra onderdelen voor de headset en een smartphone houder, dat ook het laadstation is voor de tweede batterij. Deze batterij wordt gratis meegeleverd.

Garantie

Hier is weinig op te merken. De garantie van de fabrikant duurt 24 maanden. Opties en verlengingen zijn niet mogelijk bij Samsung.

Games

De nieuwe games lopen vloeiend.
De nieuwe games lopen vloeiend.

De GPU genaamd ARM Mali-400 is een onderdeel van de NovaThor U8500 SoC (System-on-a-Chip). Hoewel de grafische kaart van de Galaxy Beam maar één core heeft, is dit voldoende voor bijna alle games. We hebben de 3D prestaties getest door Need for Speed Hot Pursuit, Raging Thunder 2 en ShadowGun te spelen. ShadowGun had soms last van stotteringen. Dit beïnvloedde echter niet de game-ervaring. We verwachten dat ontwikkelingen in de game-industrie al snel het uiterste van de Galaxy Beam gaan vragen. Maar op dit moment lopen race games, zoals hierboven vermeld, uitstekend op deze smartphone.

De positiesensor van de Galaxy Beam is behoorlijk gevoelig. Hoewel het even tijd nodig heeft om aan te wennen, geeft dit gebruikers meer controle in games. Het touchscreen maakt ook het spelen van games leuk.

Invoerapparaten & Aansluitingen

Omdat de Samsung Galaxy Beam loopt op Android 2.3, heeft het een fysische toets nodig. De behoefte aan zo'n toets werd bij Google Android 4.0 'Ice Cream Sandwich' weggenomen. Moderne smartphones die gebruik maken van Android 4.0, hebben alleen een uitknop en volumeknop als fysische toetsen.

De home, menu en terug toets zullen geen problemen veroorzaken op een smartphone die vooral bedoeld is voor verticaal gebruik. In feite bieden ze snelle toegang tot belangrijke functies. Er valt weinig te klagen over de invoerapparaten van de Galaxy Beam. Android Gingerbread is behoorlijk verfijnd, ondanks dat het verouderd is. We zouden een screenshotfunctie en een frissere uitstraling verwelkomen. Licht gestotter tijdens het scrollen door contacten of lange webpagina's komt door de middenklasse processor en het besturingssysteem. Alles bij elkaar loopt het apparaat vloeiend, hoewel de meeste Apps wat tijd nodig hebben om op te starten.

Het touchscreen is ook bevredigend. Soms reageert het beeldscherm niet bij een eerste aanraking. Door te draaien pauzeert het beeldscherm even. De telefoon kan niet ondersteboven worden gebruikt, maar wel horizontaal.

Beeldscherm

Het beeldscherm is 4 inch groot en past goed in het middenklasse segment. Dit geldt ook voor de resolutie van 800 x 480 pixels. Natuurlijk zijn er fabrikanten, zoals LG, die in deze prijsklasse een HD beeldscherm zouden installeren. Maar dan zou er geen geïntegreerde beamer aanwezig zijn. We vinden de resolutie voldoende.

Samsung heeft geen details gegeven over het beeldscherm. We denken dat het een IPS paneel is door de wijde kijkhoeken. De andere resultaten van de tests zijn minder. De maximale en gemiddelde helderheid van respectievelijk 116 cd/m² en 108,1 cd/m² zijn niet voldoende voor gebruik in direct zonlicht. Dit betekent dat het beeldscherm in fel verlichte ruimtes of in direct zonlicht slechts leesbaar is. Gelukkig heeft het beeldscherm een hoog contrast van 760:1, wat komt door de goede zwartwaarde van 0,15 cd/m². De verlichting is ook gering met 84%. Wanneer het beeldscherm horizontaal wordt gehouden, zakt de helderheid in de rechter onder hoek tot 97 cd/m².

110
cd/m²
112
cd/m²
99
cd/m²
113
cd/m²
114
cd/m²
98
cd/m²
114
cd/m²
116
cd/m²
97
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 116 cd/m² Gemiddelde: 108.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 84 %
Helderheid in Batterij-modus: 114 cd/m²
Contrast: 760:1 (Zwart: 0.15 cd/m²)
Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

Ondanks de lage helderheid, is de beeldkwaliteit van de Galaxy Beam respectabel. Afbeeldingen en video's komen tot leven dankzij de goede zwarte kleuren en het hoge contrast. Kleuren worden levensecht weergegeven op het beeldscherm. Helaas, is dit niet altijd mogelijk door de lage helderheid. Zodra de zon begint te schijnen, is het een stuk minder leuk om naar het beeldscherm te kijken.

Door het weerspiegelende beeldscherm en de lage helderheid, is gebruik buitenshuis niet aangenaam. Zoals hierboven vermeld, is de inhoud van het beeldscherm nauwelijks meer te lezen zodra de zon begint te schijnen en worden de kijkhoeken erg klein. Vaak moeten gebruikers hun hand gebruiken om schaduw over het beeldscherm te werpen. De erg lage helderheid is een teleurstelling voor een telefoon die bedoelt is voor buitenshuis gebruik.

Kijkhoeken van de Samsung Galaxy beam
Kijkhoeken van de Samsung Galaxy beam

De stabiliteit van de kijkhoeken is veel beter. Zowel horizontaal als verticaal, blijven de kleuren stabiel tot zeer grote hoeken. De kleuren blijven ook goed, ze vervormen niet. De helderheid en het contrast wordt wel minder bij grote kijkhoeken, wat een slechte eigenschap is omdat de helderheid sowieso beperkt is.

LED Projector

De Samsung Galaxy Beam is genoemd naar de Pico projector aan de bovenkant van het apparaat. De projector gebruikt DLP technologie en LED verlichting. De lens heeft een afmeting van 16 x 10 mm (inclusief de randen). Dit maakt ons testmodel iets zwaarder dan andere Android apparaten, maar bij een zeldzame eigenschap zoals een beamer, vinden we dit niet erg.

 

Samsung belooft een belichtingssterkte van 15 ANSI lumen. Dit klinkt weinig voor mensen die veel met beamers werken. De meeste normale projectoren produceren minimaal 2000 ANSI lumen voor voldoende helderheid. Dit is echter bedoeld voor beamers die een beeld van 3 m² moeten produceren in daglicht. Dit is niet haalbaar voor de Galaxy Beam. De projector kan een projectie tot 50 inch (diagonaal) maken. De ruimte moet hiervoor verduisterd zijn. Het resultaat is zeker de moeite om naar de kijken. Verwacht echter geen wonderen met een resolutie van 640 x 360 pixels. Toch is de beamer geschikt om een Youtube filmpje te laten zien aan vrienden. De 'overhead' is een leuke functie. De projector produceert hierbij direct het beeld dat door de camera wordt opgenomen. De beamer kan ook worden gebruikt als zaklamp.

Een smartphone met een beamer: zeldzaam
Een smartphone met een beamer: zeldzaam
In heldere ruimtes presteert de beamer niet goed.
In heldere ruimtes presteert de beamer niet goed.
In donkere omgevingen, doet deze gadget het goed.
In donkere omgevingen, doet deze gadget het goed.

Prestaties

Voor een middenklasse smartphone, is de Galaxy Beam goed uitgerust. Een dual core 1 GHz CPU. Het RAM geheugen had hoger gemogen dan 768 MB. Om de prestaties van de smartphone vast te stellen, hebben we een vergelijking gemaakt met recent geteste tablets. De vergelijking wordt hierdoor niet verstoord, omdat tablets dezelfde technologie gebruiken.

De benchmarks laten zien dat de Samsung Galaxy Beam niet kan concurreren met de huidige topmodel platforms, zoals de Nvidia Tegra 3 of de Samsung Exynos 4412, beide een quad core SoC. Tablets zoals de Asus Transformer Pad Infinity TF700T of de Samsung Galaxy Note 10.1, verslaan de Galaxy Beam duidelijk op het gebied van prestaties. Dit viel echter te verwachten. Middenklasse tablets zoals de Motorola Xoom 2 of de Samsung Galaxy Tab 2 10.1, zitten dichterbij de Galaxy Beam. Helaas zijn de prestaties door het lage RAM geheugen en de single core CPU gelimiteerd en wordt de beamer smartphone in bijna alle categorieën verslagen.

Op het gebied van prestaties, biedt de Samsung Galaxy Beam voldoende rekenkracht voor een middenklasse model. Het werken met de telefoon verloopt soepel, met uitzondering van een aantal aspecten. Natuurlijk heeft het apparaat geen reserves voor de toekomst.

AnTuTu Benchmark v2 - Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
5507 Points ∼22%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
12991 Points ∼53% +136%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
10629 Points ∼43% +93%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
4941 Points ∼20% -10%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
12772 Points ∼52% +132%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
12208 Points ∼50% +122%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
7056 Points ∼29% +28%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
2277 points ∼12%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
3935 points ∼21% +73%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3840 points ∼20% +69%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2564 points ∼14% +13%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2025 points ∼11% -11%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2608 points ∼14% +15%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
4055 points ∼22% +78%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
4116 points ∼22% +81%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
2975 points ∼16% +31%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
65.66 MFLOPS ∼2%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
106.8 MFLOPS ∼4% +63%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2% +6%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
71.87 MFLOPS ∼2% +9%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
58.87 MFLOPS ∼2% -10%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
67.44 MFLOPS ∼2% +3%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
166.75 MFLOPS ∼6% +154%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
137 MFLOPS ∼5% +109%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
186.372 MFLOPS ∼6% +184%
Vellamo Mobile Web Benchmark 1.0.6 - Overall Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
850 points ∼31%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1559 points ∼57% +83%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1693 points ∼61% +99%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
873 points ∼32% +3%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2432 points ∼88% +186%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2103 points ∼76% +147%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
2418 points ∼88% +184%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
588 Points ∼3%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% +153%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6% +110%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
662 Points ∼3% +13%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
972 Points ∼5% +65%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
618 Points ∼3% +5%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +232%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1978 Points ∼10% +236%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
1468 Points ∼8% +150%
Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
79774 points ∼14%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21% +49%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
127504 points ∼23% +60%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
98343 points ∼18% +23%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
93932 points ∼17% +18%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
94229 points ∼17% +18%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
160006 points ∼29% +101%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
170959 points ∼31% +114%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
93302 points ∼17% +17%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy beam
Mali-400 MP, NovaThor U8500, 8 GB SSD
3037 ms * ∼29%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% +38%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16% +43%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
1761.2 ms * ∼17% +42%
Samsung Galaxy Tab 2 10.1
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2268.7 ms * ∼22% +25%
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2177.5 ms * ∼21% +28%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% +59%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1477.8 ms * ∼14% +51%
HTC One S
Adreno 225, S4 Plus MSM8260A, 16 GB SSD
1804.4 ms * ∼17% +41%

* ... kleiner is beter

Emissies

Systeemgeluid

Gelukkig zijn smartphones en tablets stil op dit gebied, en maken alleen geluid wanneer de gebruiker dit wil. De Samsung Galaxy Beam is hier een uitzondering op. Dit komt door de stroomadapter, die een vervelende, hoge toon voortbrengt wanneer hij in het stopcontact zit maar niet gebruikt wordt. Natuurlijk zal dit voor de meeste gebruikers geen probleem zijn. De schrijver van dit artikel heeft echter de stroomadapter een paar weken in het stopcontact laten zitten. Door dit geluid heeft hij een hele dag gezocht naar de bron. Dit is de reden dat dit hier wordt vermeld. Met uitzondering van de adapter, blijft de Samsung Galaxy Beam geruisloos - uitstekend.

Temperatuur

De Samsung Galaxy Beam is geen 'heethoofd', zoals te zien is bij onze temperatuurmetingen. Tijdens alledaags gebruik is de maximumtemperatuur 33,4°C - ongeveer even warm als een hand. Er zijn smartphones met sterkere CPU's die koeler blijven, zoals de HTC One S. In de stabiliteitstest, worden de CPU en GPU maximaal belast en stijgen de temperaturen aanzienlijk. De maximale temperatuur blijft echter onder de 43°C, wat betekent dat er geen reden tot zorgen zijn.

Max. Belasting
 41.2 °C39.6 °C37 °C 
 40.8 °C38.7 °C37.3 °C 
 39.1 °C36.9 °C36.5 °C 
Maximum: 41.2 °C
Gemiddelde: 38.6 °C
36.3 °C42.7 °C39.1 °C
36.1 °C41.8 °C39.2 °C
35.5 °C39 °C39.4 °C
Maximum: 42.7 °C
Gemiddelde: 38.8 °C
Stroomadapter (max.)  45.3 °C | Kamertemperatuur 25.6 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De luidspreker die geïnstalleerd is aan de achterkant van de Galaxy Beam zal waarschijnlijk vooral gebruikt worden als luidspreker voor telefoongesprekken of voor een Youtube video. De gebruiker moet niet veel verwachten van deze mini luidspreker. De luidspreker doet zijn werk acceptabel. Het maximale volume is hoog maar de hoge tonen zijn erg dominant. Erg hoge tonen zijn niet aangenaam om naar te luisteren. De kleine luidspreker kan geen bastonen produceren. De meegeleverde stereo headset zou gebruikt moeten worden voor langere gesprekken en voor muziek. Deze headset heeft een goede geluidskwaliteit.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

Samsung heeft bij ons testmodel twee 7,6 Wh batterijen geleverd, inclusief een laadstation. De twee batterijen zijn handig voor het gebruik van de beamer. De Lithium-ion batterij heeft een capaciteit van 2000 mAh, wat goed is voor een smartphone.

Het energieverbruik van de Samsung Galaxy Beam is laag wanneer de projector uitgeschakeld is. In idle modus, varieërt het energieverbruik tussen 1,5 en 2,2 Watt. Onder volledige belasting stijgt het verbruikt tot 2,8 Watt. Wanneer daarbij de projector wordt ingeschakeld, kan het energieverbruik stijgen tot 3,8 Watt.

 

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.05 / 1 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.5 / 2.1 / 2.2 Watt
Belasting midlight 2.5 / 3.9 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

De twee identieke batterijen geven de Galaxy genoeg reserves. Bij onze test hebben gebruik gemaakt van slechts één batterij. De tweede batterij zal de looptijden verdubbelen omdat ze dezelfde specificaties hebben.

De maximale looptijd is gemeten met de laagste helderheid en alle communicatiemodules uitgeschakeld. Alleen WLAN is ingeschakeld, omdat we een speciaal document moeten laden. De energiebesparingsmodus is ook ingeschakeld. 18 Uur en 13 minuten is een goede looptijd voor de Galaxy Beam. Hetzelfde geldt voor de WLAN surf test, met één verschil: we testen normaal met een helderheid van 150 cd/m², maar aangezien de Galaxy Beam dit niveau niet kan bereiken, hebben we volledige helderheid gebruikt. Dit geeft het testmodel een duidelijk voordeel tegenover andere modellen die een hogere helderheid hebben. 10 Uur en 25 minuten is een goed resultaat. Zelfs onder zware belasting (stabiliteitstest), houdt de smartphone het 4 uur en 30 minuten vol.

De looptijd met de beamer aan is ook interessant. Het testmodel hield het hier iets langer dan drie uur vol in de test. Dat is een respectabel resultaat in onze mening. De tweede batterij is namelijk altijd beschikbaar.

Betrouwbare resultaten voor de mogelijke praattijden met de 2G en 3G modules zijn lastig omdat de resultaten afhangen van de ontvangst, de omgeving en het station waarvan de smartphone gebruik maakt. Samsung belooft 15 uur praattijd in het GSM netwerk en 9 uur tijdens UMTS gebruik. We hebben beide netwerken één uur getest met een volle batterij. Het resterende batterijniveau bij 2G was 94% en 91% bij 3G. Dit betekent dat de beloftes van Samsung behoorlijk precies zijn.

De batterijlevensduur van de Samsung Galaxy Beam is erg goed. Met de tweede batterij houdt het apparaat het meerdere dagen vol.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
18h 13min
Surfen met WLAN
10h 25min
Belast (maximale helderheid)
4h 24min

Samenvatting

De Samsung Galaxy Beam is goed, maar te duur.
De Samsung Galaxy Beam is goed, maar te duur.

Zonder de beamer zou de Samsung Galaxy Beam een zoveelste middenklasse smartphone zijn. De Pico projector transformeert de Galaxy Beam echter tot een uniek apparaat.

De vakmanschap ziet er goed uit en voelt stevig, maar de koper zou niets anders moeten verwachten dan synthetische materialen. Dit geldt ook voor de hardware. Een dual core CPU en 768 MB RAM is niet bepaald overvloedig, maar voldoende voor hedendaagse taken. Het 800 x 400 pixel beeldscherm zou verbeterd kunnen worden, maar past wel bij de smartphone.

Het besturingssysteem is het verouderde Android 2.3 'Gingerbread'. Als de gebruiker een Android 4.0 telefoon heeft, zal hij merken dat Gingerbread verouderd is. Dit betekent niet dat het systeem slecht is. De lange ontwikkelingen zorgen voor een stabiel besturingssysteem dat genoeg opties heeft.

Het grootste minpunt van de Galaxy Beam is het beeldscherm. Hoewel de kleuren, het contrast en de kijkhoeken uitstekend zijn, is de helderheid te laag, waardoor de telefoon zijn sterke punten niet goed kan laten zien.

De projector van de Galaxy Beam is een handige eigenschap. De zaklampfunctie zal zo nu en dan handig zijn en de telefoon is ook goed voor video projecties - in ieder geval voldoende om je vrienden mee te imponeren.

Samsung levert een tweede, identieke batterij en een laadstation. Een royale beslissing die ervoor zorgt dat de smartphone een lange tijd mee gaat, hoewel de smartphone ook op één batterij een goede batterijlevensduur heeft.

Met uitzondering van het beeldscherm, zijn er een aantal andere eigenschappen van het de Galaxy Beam die ons dwars zitten. Het vervelende, hoge gezoem van de adapter irriteerde de tester. Dit komt echter alleen voor wanneer de adapter in het stopcontact zit en niet wordt gebruikt.

Alles bij elkaar is de Samsung Galaxy Beam een goede middenklasse telefoon die veel functies biedt. In onze mening is de adviesprijs van €539 te hoog. Om de vraag te beantwoorden waarmee we dit testrapport mee zijn begonnen: Gingerbread mag dan ouder zijn, maar het is nog lang niet uitgedroogd.

In Review: Samsung Galaxy beam
In Review: Samsung Galaxy beam

Specificaties

Samsung Galaxy beam (Galaxy Serie)
Processor
Grafische kaart
ARM Mali-400 MP
Geheugen
768 MB 
Beeldscherm
4 inch 5:3, 800x480 pixel, Capacitief, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm jack, Card Reader: microSD, Sensoren: GPS, Positiesensor, Nabijheidssensor, Digitaal kompas
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n), Bluetooth 3.0, HSPA+
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12.6 x 124 x 64
Batterij
8 Wh Lithium-Ion, 2000 mAh
Besturingssysteem
Android 2.3
Camera
Webcam: Front: 1.3 MP; Rear: 5 MP
Bijkomende functionaliteiten
Stereo-In-Ear headset, batterij oplader met tweede batterij, USB cable, 24 Maanden Garantie, DLP Projector: resolutie 640 x 360 pixels, 15 Lumen
Gewicht
146 g, Voeding: 46 g
Prijs
539 Euro

 

De doos van de Samsung Galaxy Beam is behoorlijk compact.
De doos van de Samsung Galaxy Beam is behoorlijk compact.
De behuizing aan de binnenkant is glanzend geel.
De behuizing aan de binnenkant is glanzend geel.
Het beeldscherm is niet erg helder.
Het beeldscherm is niet erg helder.
Dit maakt gebruik buitenshuis moeilijk.
Dit maakt gebruik buitenshuis moeilijk.
Aan de linkerkant, zit de volumeknop en de SIM-kaart lezer.
Aan de linkerkant, zit de volumeknop en de SIM-kaart lezer.
Aan de rechterkant, zit een microSD slot en de uitknop en beamer knop.
Aan de rechterkant, zit een microSD slot en de uitknop en beamer knop.
Samsung levert een tweede batterij,
Samsung levert een tweede batterij,
die kan worden opgeladen in het laadstation.
die kan worden opgeladen in het laadstation.
Het station dient als basis voor de smartphone.
Het station dient als basis voor de smartphone.
De aansluitingen aan de onderkant is voor opladen en voor overdracht van data via USB.
De aansluitingen aan de onderkant is voor opladen en voor overdracht van data via USB.
De stroomadapter is licht,
De stroomadapter is licht,
compact,
compact,
De batterijklep kan verwijderd worden
De batterijklep kan verwijderd worden
Een stereo headset wordt geleverd.
Een stereo headset wordt geleverd.
De voorkant heeft een verassingen.
De voorkant heeft een verassingen.
Een 4 inch beeldscherm maakt de Beam tamelijk compact.
Een 4 inch beeldscherm maakt de Beam tamelijk compact.
Ruw synthetisch materiaal is gebruikt voor de achterkant van de telefoon.
Ruw synthetisch materiaal is gebruikt voor de achterkant van de telefoon.
Een gele rand zit rond de gehele telefoon.
Een gele rand zit rond de gehele telefoon.
De kleine luidspreker is ook geplaatst aan de achterkant.
De kleine luidspreker is ook geplaatst aan de achterkant.
De beamer zit in de bovenkant van de telefoon.
De beamer zit in de bovenkant van de telefoon.
Het maakt de telefoon behoorlijk dik.
Het maakt de telefoon behoorlijk dik.
De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 5 MP.
De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 5 MP.
Android 2.3 Gingerbread heeft knoppen nodig.
Android 2.3 Gingerbread heeft knoppen nodig.
maar maakt geluid wanneer hij niet gebruikt wordt om op te laden.
maar maakt geluid wanneer hij niet gebruikt wordt om op te laden.

Similar Devices

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Huawei Y540 Smartphone
Mali-400 MP, Mediatek MT6572, 4.5", 0.15 kg
Kort testrapport THL 4000 Smartphone
Mali-400 MP, Mediatek MT6582M, 4.7", 0.158 kg
Kort testrapport LG L Bello Smartphone
Mali-400 MP, Mediatek MT6582, 5", 0.137 kg
Kort testrapport Acer Liquid Z3 Duo Smartphone
Mali-400 MP, Mediatek MT6572, 3.5", 0.104 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung Galaxy J7 (2017) Duos Smartphone
Mali-T830 MP2, Exynos 7870 Octa, 5.5", 0.181 kg
Kort testrapport Samsung Galaxy J3 2017 Smartphone
Mali-T720 MP2, Exynos 7570 Quad, 5", 0.148 kg

Links

Prijs vergelijking

Pro

+- Goede vakmanschap
+- Acceptabele prestaties
+- Redelijke hoeveelheid accessoires
+- Stabiele kijkhoeken
+- Lange batterijlevensduur
+- Goede projector functie
 

Contra

-- Beeldscherm is niet erg helder
-- Het besturingssysteem is verouderd
-- Stroomadapters maken geluid
-- Middelmatige camera's
-- Storende luidsprekers

In het kort

Wat we goed vonden

Samsung levert een tweede batterij, die de looptijd van de telefoon aanzienlijk verbetert. Hierdoor is de telefoon voor een lange tijd te gebruiken.

Wat we graag zouden zien

Een helderder beeldscherm. Dat zou van deze telefoon een goed pakket maken zonder grote gebreken. Samsung zou ook Android 4 kunnen bieden in de toekomst.

Wat ons verrast heeft

De kleine beamer lijkt incapabel op het eerste gezicht, maar werkt goed voor z'n grootte.

De concurrentie

Middenklasse smartphones zijn zoals zand in de oceaan. We kunnen geen specifieke concurrenten kiezen, omdat we dan te veel anderen negeren.

Rating

Samsung Galaxy beam - 27-08-2012 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli

Behuizing
80%
Toetsenbord
82%
Aanwijsapparaat
81%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
98%
Beeldscherm
75%
Gaming-performance
24%
Applicatie-performance
41%
Temperatuur
80%
Luidheid
98%
Extra punten
76%
Gemiddelde
73%
84%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Galaxy Beam (GT-I8530) Smartphone
Patrick Afschar Kaboli, 2012-09-22 (Update: 2013-06- 6)