Notebookcheck

Testrapport Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N Tablet/MID

Mooie tussenstap. Een tablet vult het gat tussen notebook en smartphone, maar is er nog behoefte aan kleine tablets? De Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N, geupdate voor Duitsland - met dank aan Apple's advocaten - ziet er in elk geval goed uit en heeft zeker bestaansrecht. Maar er schuilt meer achter zijn goede looks.
Patrick Afschar Kaboli, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het juridisch getouwtrek tussen Apple en Samsung heeft een tijdje geleden zijn hoogtepunt inmiddels al bereikt, met onder andere als resultaat dat Samsung de "Galaxy Tab" in Duitsland niet meer mocht verkopen. De Koreaanse fabrikant laat zich echter niet zomaar door Apple uit het veld slaan en zoals verwacht was het verbod op de verkoop niet permanent. Met de Galaxy Tab 7.0 Plus N brengt Samsung een compacte tablet op de markt, die behoorlijk afwijkt van de iPad, zodat zelfs het meest ongetrainde oog het onderscheid kan maken. In simpele termen is dit het speerpunt van Samsung's nieuwe aanval op de tablet markt.

Afgezien van het relatief kleine 7" beeldscherm heeft de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N veel overeenkomsten met andere tablets van dit moment: een dual core processor, Android 3.2 (Honeycomb) en de standaard uitrusting, zoals WiFi, 3G, GPS, etc. Een extra feature is dat de tablet ook een telefoonfunctie heeft.

Behuizing

Toen we de verpakking van de Galaxy Tab 7.0 Plus N voor het eerst zagen, wisten we niet zeker of het apparaat nou een gigantische smartphone of erg kleine tablet moet voorstellen. Eigenlijk vult hij dus het gat tussen smartphone en tablet op, want de meeste tablets hebben een 10" formaat.

Uiteraard zijn door het kleinere beeldscherm ook een kleinere behuizing en lager gewicht mogelijk. Met 345 gram en afmetingen van 194 x 122 x 10 milimeters past de Tab 7.0 Plus N zo in je jaszak. 'Baggy pants' dragers zouden hem zelfs in hun achter in hun broekzak kunnen stoppen, maar of dat de veiligste plaats is voor een tablet, is maar de vraag.

Ongeacht de grootte van het beeldscherm en de geschiktheid voor het doel waarvoor de tablet bedoeld is, waar we later in het testrapport uitgebreid op terugkomen, kunnen we niet anders zeggen dan dat de Galaxy Tab 7.0 Plus N een prachtige gadget is. De achterkant van ons testmodel is afgewerkt met een mooie witte finish en een dun, zilveren frame dat om de hele behuizing loopt. Ondanks dat de behuizing geheel van plastic is gemaakt, voelt hij toch als van hoogwaardige kwaliteit aan en de afwerking is eveneens erg goed. Er zijn geen gapende gaten, scherpe hoeken of krakende geluiden wanneer we de behuizing proberen te buigen. Knoppen en aansluitingen zijn netjes geïntegreerd in het frame en zitten tijdens gebruik van de tablet niet in de weg. Aan de voorkant bevinden zich geen knoppen of switches, zoals gebruikelijk voor Android apparaten.

De fabrikant geeft aan dat er Corning's zeer sterke Gorilla Glass niet is gebruikt voor het scherm. Daarom hebben we uit respect voor de eigenaar van ons testmodel de kras-test toch maar overgeslagen. Tijdens het testen heeft het beeldscherm overigens geen krassen opgelopen, zelfs zonder beschermend cover. De plastic achterkant van de behuizing blijkt hier een stuk gevoeliger voor.

Connectiviteit

Samsung mag dan hebben gesneden in de afmetingen en het gewicht, maar heeft absoluut niet bespaard op de hardware. Aan boord bevindt zich een 1.2 GHz dual core processor met 1 GB RAM geheugen. Met 16 GB flash geheugen is de opslagcapaciteit niet heel hoog, maar deze door middel van een MicroSD kaart met maximaal 32 GB worden uitgebreid. Helaas wordt het nieuwe SDCXC formaat niet ondersteund.

In vergelijking met andere Android tablets beschikt de Tab 7.0 Plus N over weinig aansluitingen. Standaard poorten, zoals micro USB en HDMI ontbreken. In plaats daarvan heeft Samsung een speciale multifunctionele poort ingebouwd, die vergelijkbaar is met Apple's docking poort. Deze connector voorziet de tablet van stroom via een USB kabel of de meegeleverde adapter. Ook USB 2.0 verbindingen en HDMI (audio en video) gaan via deze poort, alhoewel je wel een optionele adapter nodig hebt om een HDMI kabel aan te sluiten.

Wanneer je de tablet in landscape oriëntatie houdt, bevinden de aan/uit-knop en volumeknop zich linksboven. Tijdens het afspelen van video kun je de aan/uit-knop gebruiken om touchscreen invoer uit te schakelen, zodat je de video niet per ongeluk kunt pauzeren. Aan de linkerzijde bevindt zich een 3.5 mm jack voor een hoofdtelefoon en rechts een microfoon en de docking connector. Aan de onderste rand, dichtbij de linker hoek, verbergen twee covers het microSD kaart slot en het simkaart slot (standaard grootte).

Naast het model dat wij hebben getest, met WiFi en 3G, is er ook een WiFi-only versie, die verkocht wordt onder de naam Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N WiFi. Dit model kost €499 en dus €70 minder dan het model met 3G.

Software

Ondanks dat de Tab 7.0 Plus N Samsung's nieuwste tablet is, draait hij niet op het nieuwste Android OS, Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). De huidige versie is Honeycomb (3.2). Dit is gewoon een betrouwbaar, functioneel systeem, maar het is niet up-to-date. Samsung heeft wel 'op korte termijn' een update belooft, maar recente ervaringen hebben al uitgewezen dat je fabrikanten niet altijd op hun woord moet geloven; niet alleen Samsung heeft moeite haar beloftes altijd op tijd na te komen. Uiteraard heeft Samsung haar eigen TouchWiz user interface geïnstalleerd. TouchWiz levert een aantal kleine apps en functies die Android standaard niet heeft en sommige zijn best handig. Meer informatie over TouchWiz lees je onder het kopje "Invoerapparatuur en besturing".

 

Samsung's voegt enkele extra's toe aan Android...
Samsung's voegt enkele extra's toe aan Android...
...met TouchWiz.
...met TouchWiz.

Communicatie en GPS

Door de compacte afmetingen van Samsung's 7" tablet is hij erg geschikt voor gebruik onderweg. Daarom raden we ook de 3G versie aan, zeker omdat Samsung een nieuwe chip met HSPA+ ondersteuning gebruikt, waarmee downloadsnelheden tot 21 MBit/s haalbaar zijn. Helaas hebben we dit niet kunnen testen, omdat dit soort verbindingen in de omgeving van de recensent (nog) niet worden ondersteund. De normale HSPA connectie via O2 was altijd stabiel en downloadsnelheden tot 7 MBit/s waren mogelijk. De WiFi module is minder overtuigend, ondanks dat de snelste 802.11n standaard wordt ondersteund: verbonden met een Fritz!Box 7390 met DSL16+ verbinding is de maximale snelheid 8.45 MBit/s. Ter vergelijking: een iMac, ook via WiFi verbonden met dezelfde router, haalt zelfs  12 MBit/s. In de uploadsnelheid zit een vergelijkbaar verschil. Er is wat voor te zeggen dat 8.45 MBit/s meer dan voldoende is voor een tablet, maar vergeet niet dat de eisen steeds hoger worden, vooral met betrekking tot streaming video.

Maar daar blijft het niet bij, want Samsung heeft de Galaxy Tab 7.0 Plus N ook volledige smartphone functionaliteit gegeven, waarmee hij een streepje voorheeft op veel concurrenten. Opvallend is dat je ook kunt bellen zonder de meegeleverde headset, maar als je met zo'n oversized telefoon aan je oor staat ziet het er meer uit als een scène uit een comedie serie.

Camera's and multi-media

Wat betreft multimedia zijn de verwachtingen van tablets tegenwoordig erg hoog. Ze moeten foto's van goede kwaliteit kunnen maken en zelfs video's om op YouTube te zetten. Als vanzelfsprekend gaan we er vanuit dat je naar muziek kunt luisteren en video's kunt kijken. Als laatste vallen onder entertainment ook games. De Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N voldoet min of meer aan al die eisen.

Ten eerste de twee camera's: de eerste camera, aan de voorzijde, heeft een resolutie van 2 megapixels, wat voldoende is voor videochats. Zorg wel voor een voldoende verlichte omgeving. De tweede camera, aan de achterkant van de tablet, heeft een iets hogere resolutie van 3.2 megapixels. Dat geeft iets hogere beeldkwaliteit, maar is bij lange na niet zo goed als foto's gemaakt met een normaal fototoestel. Eigenlijk zijn foto's alleen bruikbaar als ze gemaakt zijn onder ideale omstandigheden. Met diffuus licht krijg je al snel last van ruis en over het algemeen zijn de foto's niet bijster scherp en kleurrijk. Om een snel fotootje te schieten is de kwaliteit dus voldoende, maar echt niet om een goede foto te nemen. Hetzelfde geldt voor video. De resolutie van 1280x720 pixels belooft een betere kwaliteit dan de sensor waar kan maken.

 

Foto gemaakt met de camera aan de achterzijde...
Foto gemaakt met de camera aan de achterzijde...
...en een met die aan de voorzijde.
...en een met die aan de voorzijde.
Downloadsnelheid lokale PC via WiFi
Downloadsnelheid lokale PC via WiFi
Downloadsnelheid Samsung Galaxy Tab via WiFi
Downloadsnelheid Samsung Galaxy Tab via WiFi

De 7" tablet blinkt uit wat betreft afspelen van video. Zelfs zware formaten, zoals full HD in een MKV container, worden zonder haperingen afgespeeld en doorspoelen gaat bijna vloeiend. Omdat we niet over een converter beschikten, hebben we niet kunnen testen of het beeld naar een externe monitor gezonden kan worden, maar Samsung zegt dat het kan. Op de tablet zelf kijken gaat goed, ondanks de beperkte afmetingen van het scherm. De luidsprekers, links en rechts van het scherm, bliezen ons niet weg, maar het geluid is ook niet slecht. Wil je wat betere geluidskwaliteit, dan kun je gebruik maken van de meegeleverde in-ear hoofdtelefoon

Accessoires

In de compacte verpakking is niet veel ruimte over voor accessoires, dus het was geen verrassing dat we alleen een USB adapter, in-ear stereo hoofdtelefoon met 3 verschillende opzetstukjes en een aantal documenten aantroffen. Om precies te zijn over de documentatie: het gaat om een quick start handleiding, informatie over de garantie en een waarschuwing dat gebruik van mobiel internet erg duur kan worden.

Garantie

Samsung biedt 24 maanden garantie op de tablet en 6 maanden op de batterij, headset en adapter.

Grafisch zware games vormen geen enkel probleem
Grafisch zware game

Games

Als je kijkt naar het aanbod in Google's Play Store, of Apple's App Store, dan zou je bijna denken dat tablet puur bedoeld zijn om te gamen. Het aantal spelletjes, het een nog hersenlozer dan het ander, is enorm. Geen enkele platform beschikt over meer games dan Apple's iOS, iets waar spelcomputer fabrikanten toch eens over na moeten gaan denken.

Wat betreft eisen aan hardware of prestaties vormen de meest complexe games in de Play Store geen probleem voor de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N, zoals ook uit onze tests blijkt. Grafisch zware games, zoals Air Attack HD, Dead Space en Shadow Gun lopen geheel vloeiend. Het touchscreen maakt redelijk precieze, betrouwbare besturing mogelijk. Het geluid uit de luidsprekers is niet fantastisch, maar van voldoende kwaliteit voor achtergrond geluiden.

Tegen onze verwachtingen in vormt het kleine scherm geen beperking voor de gameplay. De compacte afmetingen zorgen er zelfs voor dat je de tablet op een ontspannen manier vast kunt houden en bijna iedereen zal met zijn of haar duimen elke hoek van het scherm kunnen bereiken. In sommige games zul je meer dan alleen je duimen nodig hebben, maar ook dan zijn de compacte afmetingen en het lage gewicht een voordeel.

Invoerapparatuur

Omdat een tablet bijna volledig wordt bediend via het touchscreen, is dit een erg belangrijk onderdeel. Het touchscreen van de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N presteert over het algemeen goed. Snelle vinger bewegingen en scroll gestures vormen echter wel eens een probleem, waardoor het systeem deze niet altijd direct herkent.

Samsung heeft met haar eigen TouchWiz Surface een aantal dingen toegevoegd aan de Android UI. Handig is het screenshot icoon linksonder in beeld bij de standaard Android besturingselementen: hiermee maak je snel een schermafdruk, die je vervolgens kunt opslaan of verzenden. Ook interessant is de omhoog wijzende pijl in het midden, onderaan in beeld. Als je erop tapt, glijden zes applicatie iconen omhoog en als je er een selecteert, dan wordt de app op de voorgrond geopend. Deze quick-applications zijn belangrijke telefoonfuncties, een task manager, notitie app, kalender en de MP3 speler.

Andere aanpassingen van de Android UI zijn redelijk onopvallend en beperkt tot wat extra Samsung afbeeldingen en apps, die ook voor het standaard Android OS beschikbaar zijn. In dat geval zijn ze echter niet gebundeld zoals in de "Social Hub" van de TouchWiz UI.

Veel eerder uitgevoerde tests hebben praktisch al ieder aspect van Android 2.3 Gingerbread belicht. We kunnen nog wel iets heel kleins toevoegen: alles werkt vloeiend en intuïtief. De interface is gewoon simpel en to-the-point. Het enige dat stoort is de vertraging bij het roteren van het beeld tussen landscape en portrait modus. Dit kan zo'n twee seconden duren, maar als je erop aan het wachten bent, voelt het natuurlijk als veel langer.

Het virtuele toetsenbord werkt zonder problemen in landscape modus, maar in de portrait modus worden de toetsen toch wel erg klein. Dat leidt uiteraard tot een toename van het aantal typefouten. De haptisch feedback, wat betekent dat je een korte trilling voelt als de invoer herkend is, is in dit geval erg handig.

Beeldscherm

Omdat je een tablet bijna uitsluitend met je vingers bestuurd is het zeer belangrijk dat het touchscreen goed aanvoelt. Bij het glazen beeldscherm van de Tab 7.0 Plus N is dat het geval, maar het zou nog iets gladder mogen zijn. Als je een beetje vochtige vingers hebt, dan voel je een hogere weerstand en blijven je vingers af en toe zelfs even 'plakken'. Aan de andere kant werkt het multitouch scherm zeer snel en accuraat. Belangrijke gestures, zoals "pinch to zoom" werken zonder problemen. Scrollen over een lange website levert soms wat haperingen op. Al eerder gaven we aan dat het roteren van het scherm van de ene naar de andere modus iets sneller zou mogen gaan.

De resolutie van 1024x600 pixels is zo'n beetje standaard voor dit type tablet. Het beeld is scherp, maar uiteraard kan er niet aan getipt worden aan de beeldkwaliteit van Apple's Retina beeldschermen. Tijdens het internetten merkten we dat we vaak met double-tap in moesten zoomen om de tekst beter leesbaar te maken.

Helaas heeft de lage helderheid van het beeldscherm, met een maximum van 300 cd/m2, negatieve gevolgen voor gebruik buitenshuis. Met zeer intens licht in de omgeving is het zeer lastig om het beeld nog af te lezen en het sterk reflecterende glas maakt het er uiteraard niet beter op. De contrast ratio van het scherm vinden we persoonlijk wel hoog genoeg. Helaas konden we tijdens het schrijven van dit testrapport geen meting verrichten om de precieze contrast ratio te bepalen. De verdeling van de backlight over het hele beeldoppervlak valt met 88% nog onder de noemer 'goed', waarbij de hoek rechtsboven net iets donkerder is dan de rest.

281
cd/m²
281
cd/m²
267
cd/m²
292
cd/m²
293
cd/m²
278
cd/m²
300
cd/m²
303
cd/m²
285
cd/m²
Helderheidsverdeling
PLS
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 303 cd/m² Gemiddelde: 286.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 293 cd/m²
Contrast: ∞:1 (Zwart: 0 cd/m²)
Ruime kijkhoeken
Ruime kijkhoeken

Wat betreft de kijkhoeken hadden we hoge verwachtingen van het PLS beeldscherm. PLS is de verbeterde opvolger van de IPS technologie, maar Samsung laat niets los over de daadwerkelijke verbeteringen. Misschien hebben ze het 'glow effect' van donkere gebieden aangepakt, waar veel IPS schermen last van hebben. Overigens zijn de kijkhoeken ruim en dus ook goed, maar niet beter dan die van een goed IPS paneel. Kleuren gaan er vanuit minder ideale kijkhoeken wel wat fletser uitzien.

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N is met zijn 1.2 GHz dual core processor goed uitgerust voor de prestatie tests. Om precies draagt deze 45 nm SoC de naam Exynos 4210 en hij wordt door Samsung zelf geproduceerd. Een aantal van Samsung's apparaten gebruiken dezelfde chip, maar dan met een kloksnelheid van 1.4 GHz. De chip is gebaseerd op het Cortex A9 design en ondersteunt de huidige ARMv7 instructieset. Een ARM Mali-400 MP4 doet dienst als geïntegreerde GPU. Er is bovendien ondersteuning voor hardware decoding van verschillende videoformaten met een maximale resolutie van 1920x1080 (full HD).

Alles is dus aanwezig om flinke prestaties te leveren en de 7 inch tablet stelt niet teleur. In vergelijking met de Motorola Xoom 2, met vergelijkbare specificaties, scoort de Samsung altijd een paar procent hoger. In de Quadrant benchmark neemt de Samsung een nog grotere voorsprong. In tests die gericht zijn op zwaar internetgebruik brengt de Tab 7.0 Plus N het er ook goed van af, maar hij behaalt niet altijd de eerste plaats. Als we de resultaten individueel bekijken, dan kunnen we niet anders zeggen dan dat de prestaties van een zeer hoog niveau zijn. Samsung slaagt er klaarblijkelijk in om de rekenkracht van de CPU en chipset volledig te benutten. Ook tijdens normaal dagelijks gebruik merk je de voordelen van de krachtige hardware. HD films lopen vloeiend dankzij hardware decoding en tijdens algemeen gebruik zijn haperingen eigenlijk zeldzaam.

 

Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
94229 points ∼17%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
98343 points ∼18% +4%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% +34%
Acer Iconia Tab A200
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
93901 points ∼17% 0%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
78560 points ∼14% -17%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2177.5 ms * ∼21%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
1761.2 ms * ∼17% +19%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% +15%
Acer Iconia Tab A200
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
2175.5 ms * ∼21% -0%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
2178 ms * ∼21% -0%

* ... kleiner is beter

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
618 Points ∼3%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
662 Points ∼3% +7%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
530 Points ∼3% -14%
Linpack Android / IOS - Single Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
45.91 MFLOPS ∼4%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
43.28 MFLOPS ∼4% -6%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
30.981 MFLOPS ∼3% -33%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
67.44 MFLOPS ∼2%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
71.87 MFLOPS ∼2% +7%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
55.048 MFLOPS ∼2% -18%
Quadrant Standard Edition 2.0 - --- (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
3219 points ∼7%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2475 points ∼6% -23%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
1928 points ∼4% -40%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Mali-400 MP, 4210 1.2 GHz, 16 GB SSD
2608 points ∼14%
Motorola Xoom 2 MZ616
SGX540, OMAP 4430, 16 GB SSD
2564 points ∼14% -2%
Medion Lifetab P9516 32GB+3G
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
2066 points ∼11% -21%

Emissies

Waar geen fan is, is geen lawaai. Dit beschrijft de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N eigenlijk in een zin. En niet alleen een fan ontbreekt, want er zijn simpelweg geen bewegende onderdelen die geluid zouden kunnen maken. We horen ook geen hoogfrequente piepjes of andere geluiden die electronica zou kunnen maken. Ook de adapter is tijdens het opladen van de tablet volledig stil.

Zelfs onder zware belasting wordt de 7" tablet nooit zo warm dat het vervelend is. Toch is er wel een gebied dat opvallend warmer wordt dan de rest: het begint onder in beeld en loopt vanaf het midden tot zo'n beetje de rechter hoek. Hier hebben we een temperatuur van meer dan 35 graden Celsius gemeten. Geen schrikbarende temperatuur, maar het verschil met de andere, koele oppervlakken valt gewoon op. Overigens zijn de temperaturen nauwelijks lager wanneer de tablet niet wordt gebruikt.

Max. Belasting
 26.2 °C25.8 °C27.1 °C 
 27.1 °C31.5 °C29.7 °C 
 31 °C34 °C35.1 °C 
Maximum: 35.1 °C
Gemiddelde: 29.7 °C
29 °C32 °C26.8 °C
27.6 °C27.3 °C26.4 °C
26.7 °C26.4 °C25.7 °C
Maximum: 32 °C
Gemiddelde: 27.5 °C
Stroomadapter (max.)  33.3 °C | Kamertemperatuur 19.3 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 29.7 °C / 85 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.1 °C / 95 F, compared to the average of 34.6 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 32 °C / 90 F, compared to the average of 34 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 29.5 °C / 85 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.

Batterijduur

De batterij in de Tab 7.0 Plus N heeft een capaciteit van 15 Wh. Samsung lijkt met een aantal claims qua batterijduur wel wat te overdrijven. De stand-by tijd moet 1190 uur zijn, met de GSM radio actief. Met de 3G radio ingeschakeld zou de stand-by tijd afnemen tot 1080 uur. We hadden geen anderhalve maand om dit daadwerkelijk te testen, maar voor een tablet lijkt ons dit toch wel erg lang, behalve als je hem echt alleen als telefoon wilt gebruiken. Als je de tablet als een 'normale tablet' gebruikt, dan zul je toch zeker na een week wel een stopcontact op moeten zoeken. Afspelen van video moet volgens Samsung op een batterijlading zes uur mogelijk zijn: een realistische claim.

In stand-by modus is de Samsung zeer energiezuinig, want hij verbruik dan slechts 0.2 Watt. Tijdens inactiviteit is hij ook redelijk zuinig, maar de 4.4 Watt is hoger dan sommige 10" tablets in dat geval verbruiken. Onder zware belasting stijgt het energieverbruik tot 5.7 Watt, waarmee we de Tab 7.0 Plus N niet echt meer zuinig kunnen noemen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 15min
Surfen met WLAN
5h 57min
Belast (maximale helderheid)
3h 9min
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 2.8 / 3.9 / 4.4 Watt
Belasting midlight / 5.7 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
De energiebesparende modus doet wat hij belooft
De energiebesparende modus doet wat hij belooft

Dat de tablet niet heel zuinig is zien we ook terug in de batterijduur. Met minimale helderheid en uitgeschakelde radio's werkt Tab 7.0 Plus N zo'n negen uur op een batterijlading. Ga je echter internetten met een helderheid van ongeveer 150 cd/m2, dan is de batterijduur van zes uur niet echt spectaculair. Bij zware belasting van de hardware en met de helderheid op het hoogste niveau houdt de batterij het na 3:09 uur voor gezien.

Met een functie genaamd "energiebesparende modus" kan de gebruiker beïnvloeden hoe de tablet zich gedraagt zodra de batterijlading onder de 50% komt. De standaard instellingen verlagen de helderheid van het scherm dan behoorlijk en zetten het scherm na 15 seconden inactiviteit helemaal uit. Als je normaal met de tablet wilt werken, dan zul je deze instellingen echt moeten veranderen.

Het uithoudingsvermogen van de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N is dus maar van gemiddeld niveau, maar uiteraard spelen de compacte afmetingen en dus kleinere ruimte voor de batterij daar ook een rol in. Het enige voordeel is wel dat de batterij al na iets meer dan drie en een half uur weer volledig is opgeladen. 

Samenvatting

Klein maar aantrekkelijk. Dat is hoe de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N zichzelf presenteert.
Klein maar aantrekkelijk. Dat is hoe de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N zichzelf presenteert.

We hadden toch moeite om het uiteindelijke oordeel over de Samsung Tab 7.0 Plus N te vellen. Voor dagelijks gebruik vonden we hem erg fijn, vooral door de compacte afmetingen, het lage gewicht, en de snelle 3G verbinding. De besturing verloopt ook gemakkelijk en is betrouwbaar zolang je geen snelle vingerbewegingen gaat gebruiken. De prestaties zijn voor elk gebruik meer dan voldoende. Samsung heeft het op dat punt erg goed gedaan en hiermee laat het zien dat haar eigen SoC's tot de snelste op de markt behoren.

Het beeldscherm heeft zijn plus- en minpunten. De grootte is een kwestie van smaak, maar het PLS paneel kan toch niet helemaal aan onze hoge verwachtingen voldoen. Als een verbeterde opvolger van IPS schermen biedt hij naar onze mening toch te weinig voordelen. Hij is niet bijzonder helder of kleurrijk en de kijkhoeken zijn dan wel erg goed, maar niet veel ruimer dan die van vergelijkbare IPS schermen, zoals die in de recente geteste Motorola Xoom 2. Het reflecterende, glazen oppervlak van het scherm is overigens iets dat je op alle tablets terugziet.

Ook op het gebied van multimedia heeft de Tab 7.0 Plus N zijn plus- en minpunten. Beide camera's behoren tot de minpunten. Alleen onder ideale omstandigheden kun je met de camera aan de achterzijde redelijke, enigszins bruikbare plaatje schieten. De kwaliteit van video's is niet veel beter. Afspelen van video's behoort dan juist weer tot de pluspunten, want hier laat de tablet zien waar zijn kracht ligt: hij speelt praktisch alle bekende formaten vloeiend op full HD af. Als muziekspeler voldoet de tablet uiteraard ook.

De batterijduur in verschillende scenario's is van gemiddeld niveau voor een tablet van deze grootte. Als je langer mobiel wilt kunnen werken, dan zul je voor een grotere tablet moeten kiezen.

Je kunt ook telefoongesprekken voeren via de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N. Met de bijgeleverde headset is het geluid duidelijk en helder, misschien een beetje blikkerig. Wie de tablet als een traditionele telefoon vasthoudt, moet in ieder geval geen verlegen type zijn, want je zou er wel een de aandacht mee kunnen trekken.

Tot slot kunnen we de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N met een gerust hart aanraden, zeker aan gebruikers die voor onderweg graag een compacte tablet hebben.

De adviesprijs van €569 is redelijk hoog. Via internet zijn er echter soms aanbiedingen waar de tablet voor minder dan €400 wordt aangeboden. En die prijs lijkt ons zeer zeer redelijk.

Met dank aan...
Getest: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N
Getest: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N, met dank aan:

Specificaties

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N (Galaxy Tab Serie)
Processor
Samsung Exynos 4210 1.2 GHz 2 x 1.2 GHz, Cortex A9
Grafische kaart
ARM Mali-400 MP
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
7.00 inch 16:10, 1024 x 600 pixel, PLS, glimmend: ja
Opslag
16 GB SSD, 16 GB 
, Samsung
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 HDMI, Audio Verbindingen: 3.5 mm Klinke, Card Reader: microSD, max. 32 GB, GPS
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Bluetooth 3.0, UMTS, HSDPA+, HSUPA
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10 x 122 x 194
Batterij
15 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Android 3.2
Camera
Webcam: Front: 2 MP, Back: 3.2 MP
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie
Gewicht
345 g, Voeding: 80 g
Prijs
569 Euro

 

De verpakking is zeer compact.
De verpakking is zeer compact.
De oplader als geheel...
De oplader als geheel...
Het beeldscherm heeft last van hevige reflecties.
Het beeldscherm heeft last van hevige reflecties.
De mini apps zijn zeer bruikbaar.
De mini apps zijn zeer bruikbaar.
Het lockscreen.
Het lockscreen.
Aan/uit-knop en volumeknop.
Aan/uit-knop en volumeknop.
Slots voor MicroSD en simkaart.
Slots voor MicroSD en simkaart.
Speciale poort voor USB en HDMI.
Speciale poort voor USB en HDMI.
De luidsprekers zijn iets beter.
De luidsprekers zijn iets beter.
De camera's zijn van slechte kwaliteit.
De camera's zijn van slechte kwaliteit.
De achterkant is helemaal in wit uitgevoerd.
De achterkant is helemaal in wit uitgevoerd.
...en in losse delen.
...en in losse delen.

Vergelijkbare tablets

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Samsung Galaxy Tab E (9.6-inch, WiFi) T560N Tablet
Mali-400 MP, Spreadtrum SC8830, 9.60", 0.488 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Prijsvergelijking

Pro

+Compact
+Laag gewicht
+Telefoon en UMTS module
+Hoogwaardige kwaliteit
 

Contra

-Matige helderherid
-HDMI alleen via adapter
-Slechte camera's

In het kort

Wat we goed vonden

De compacte afmetingen en het lage gewicht. Dat je ermee kunt bellen verhoogt zeker de waarde. Waarom beschikken niet alle tablets over deze functie?

Wat we misten

Bruikbare camera's, een helder scherm en een iets langere batterijduur.

Wat verraste ons

Dat er maar weinig goede tablets met deze afmeting zijn. Samsung, bedankt!

De concurrentie

In de categorie 7" tablets is er weinig concurrentie. Daarom moest de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N het voornamelijk opnemen tegen grotere tablets, zoals de Acer Iconia Tab A200Motorola Xoom 2 MZ616, Medion Lifetab P9516 32GB+3G en Apple iPad 3rd Gen. 2012 4G.

Beoordeling

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N - 02-05-2012 v2(old)
Patrick Afschar Kaboli

Behuizing
90%
Toetsenbord
82%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
42%
Gewicht
100%
Batterij
80%
Beeldscherm
80%
Gaming-performance
25%
Applicatie-performance
40%
Temperatuur
90%
Luidheid
100%
Extra punten
80%
Gemiddelde
74%
83%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus N Tablet/MID
Patrick Afschar Kaboli, 2012-06-19 (Update: 2012-07-11)