Notebookcheck Logo

Testrapport Samsung Galaxy Tab 7-inch Tablet/MID

Mini Tablet. Nadat Apple de tablet hype flink had aangewakkerd met de iPad, volgde alle grote namen onder de notebook fabrikanten met hun eigen modellen in verschillende formaten. Het gerucht gaat dat de Samsung Galaxy Tab op dit moment de grootste concurrent is van de iPad en dat Samsung met deze tablet Apple van de troon wilt stoten. We hebben deze Android 2.2 tablet uitgebreid getest en vergeleken met Apple's iPad en de Dell Streak.
Samsung Galaxy Tab 7-inch Tablet/MID

Na de officiële aankondiging eerder dit jaar op de IFA beurs in Berlijn trok de Samsung Galaxy Tab direct de aandacht van de pers  en al snel werd het apparaat vergeleken met de Apple iPad, ondanks dat het 7 inch scherm van de Galaxy Tab een stuk kleiner is. De 5 inch Dell Streak - eerder al door ons getest - zou beter vergelijkingsmateriaal zijn geweest, gezien zijn afmeting en besturingssysteem (Android 1.6).

Daarnaast lijkt er geen eind te komen aan de tablet hype, want er gaat nauwelijks een dag voorbij of er wordt een nieuwe tablet aangekondigd. Er wordt  in ieder geval veel gesproken over tablets, maar bijna alle fabrikanten lijken last te hebben van productietekorten. Zelfs Apple heeft problemen om de voorraden iPad op tijd bij te vullen. Op dit punt kan Samsung een voorsprong nemen op de concurrentie, tenminste als de elektronicagigant erin slaagt om de productie van de Galaxy Tab op peil te houden.

Behuizing

Het grootste verschil tussen de designs van Apple en Samsung: iPad - aluminium, Galaxy Tab - plastic. De afwerking voelt net zo goed als die van de Dell Streak, maar toch kunnen voelt het plastic enigszins goedkoop aan. Dell's 5 inch tablet doet het op dit punt iets beter, maar Apple wint deze ronde met de aluminium behuizing van de iPad.

De Galaxy Tab ziet er best goed uit met zijn witte, hoogglans achterkant en verder geheel zwarte behuizing. Dit design kan ook gezien worden als een nadeel. Enkele minuten nadat we het apparaat hebben uitgepakt en neergelegd om wat foto's te maken, zien we al een aantal fijne krasjes op de witte achterkant. Waarom Samsung geen simpele beschermhoes meelevert is ons gezien de behoorlijke prijs niet duidelijk.

Met 12 mm is de Galaxy Tab nauwelijks dikker dan de Dell Streak (10 mm) en zelfs iets dunner dan de iPad (13 mm). De iPad lijkt op het oog echter dunner en ziet er iets vlotter uit omdat dunner is aan de randen.
Verder is het gewicht van de Galaxy Tab met 380 gram prima voor een mobiel apparaat (Dell Streak: 218 gram, iPad: 730 gram).

Samsung heeft ervoor gezorgd dat gebruikers niet in staat zijn om de batterij zelf te vervangen. De batterij is stevig in de behuizing gemonteerd en er zijn geen covers die verwijderd kunnen worden om hem te vervangen. Als je de Galaxy Tab toch graag eens van binnen wilt zien zonder je garantie op het spel te zetten, dan kun je naar de volgende website gaan: jkkmobile. Wil je een stapje verder gaan, dan vindt je hier gedetailleerde instructies om het witte, hoogglans cover aan de achterkant te verwijderen en de batterij en zelfs het scherm te vervangen: ifixit.com.

Connectiviteit

Zoals veel apparaten als deze, moet de Galaxy Tab ook voor het grootste deel vertrouwen op zijn multi-functionele docking poort aan de onderzijde van de behuizing. Daarnaast beschikt de tablet over de standaard 3.5 mm hoofdtelefoon poort en kan het hij via de meegeleverde USB kabel op de computer worden aangesloten en zo ook worden opgeladen.

We troffen zowel het MicroSD als simkaart slot (geen MicroSim!) aan de zijkant van de tablet aan. De eerste pogingen om de simkaart te vervangen waren lastig, maar nadat je het trucje doorhebt is de kaart snel en zonder gereedschap te vervangen. Daarna moet je de tablet wel opnieuw opstarten.
Overigens is een MicroSD kaart ook gemakkelijk in de tablet te plaatsen.

MicroSD en simkaart slot
MicroSD en simkaart slot
3.5 mm hoofdtelefoon poort
3.5 mm hoofdtelefoon poort
Docking poort
Docking poort

Internet en Bluetooth

Een van de belangrijkste features van een mobiel apparaat zijn de verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet. De Samsung Galaxy Tab heeft op dit gebied redelijk wat te bieden. Een blik op de technische specificaties onthult ondersteuning voor Bluetooth 3.0, WLAN 802.11 b/g/n, EDGE, GPRS, HSDPA (tot 7.2 MBit/s), HSUPA (tot 5.76 MBit/s) en UMTS.
In tegenstelling tot de iPad ondersteunt de Galaxy Tab bovendien (net als de Dell Streak) mobiele telefonie (quad-band), sms'en en MMS.

Het is gemakkelijk om netwerk opties vanaf het home screen in te stellen door de menubalk boven in beeld naar beneden te slepen. Ook de helderheid van het scherm kan hier gemakkelijk worden aangepast.
Door een zoom-out beweging te maken op het home screen krijg je een overzicht van de individuele home screen opties en kun je deze geheel naar eigen wens instellen.

Instellingen wijzigen in de statusbalk

De Galaxy Tab brengt het er best goed vanaf als het aankomt op de telefonie functie. De tablet aan je oor houden tijdens het bellen ziet er nog vreemder uit dan met de Dell Streak, maar wanneer je hem voor je houdt ben je ook verrassend goed verstaanbaar voor de persoon aan de andere kant van de lijn. Het enige punt is dat het volume van het apparaat best iets hoger had mogen zijn.
Telefoneren via Skype werkt ook zonder problemen. Skype draait gewoon op de achtergrond terwijl we met andere apps bezig zijn. Toch merkten we tijdens een gesprek wel hele korte haperingen bij het openen van een nieuwe app.

Front-facing camera en camera aan de achterkant

Dit is waarschijnlijk het grootste punt waarop de Galaxy Tab verschilt van de camera-vrije iPad. Voor de Dell Streak zijn de front-facing camera en camera aan de achterkant echter niets nieuws.

De technische specificaties spreken over een geïntegreerde 3.2 megapixel digitale camera (2048x1536) en een 1.3 megapixel webcam (720x480) voor videochats.
Wat we graag hadden gezien is een fysieke knop om de camera te activeren, zodat dit niet via verschillende menu opties had gehoeven. Om een simpel fotootje te maken moet je nu namelijk eerst de tablet unlocken en dan de camera app opstarten.

De lay-out voor de camera app is overigens goed ontworpen. Met je linkerduim kun je gemakkelijk verschillende foto en video instellingen kiezen. Een foto neem je door simpelweg met je rechterduim op de foto-knop te duwen.
Een behoorlijk heldere LED naast de lens moet de kwaliteit van nachtelijke foto's verbeteren.

Digitale camera vergelijking
Digitale camera vergelijking

De tests die we hebben uitgevoerd met de ingebouwde camera lieten een positieve indruk achter door de snelle reactietijd. Goedkope, maar goede digitale camera's zitten echter toch in een hogere klasse dan de ingebouwde camera, vooral qua details door de hogere resolutie.
Toch zijn de foto's gemaakt met de Galaxy Tab van voldoende goede kwaliteit voor bijvoorbeeld in een persoonlijk fotoalbum. Het enige waar je wel op moet letten tijdens het maken van foto's is omgevingslicht. Om ook in een donkere omgeving foto's te kunnen maken, is er een witte LED naast de camera ingebouwd. Helaas zijn foto's met als belangrijkste lichtbron de LED niet erg goed belicht.
Aan de andere kant kunnen foto's gemaakt in erg heldere omgevingen er juist weer overbelicht uitzien.

Hetzelfde geldt voor de video kwaliteit. De camera is prima om alle leuke momenten op film te zetten, maar overgangen van lichte naar donkere omgevingen en andersom zien er niet echt goed uit op video.
Daarnaast heeft het beeld de neiging om licht te vervagen als de camera wordt bewogen.

Er zijn veel accessoires verkrijgbaar voor de Samsung Galaxy Tab. Naast verschillende covers zijn er ook handige houders voor in de auto om optimaal te kunnen navigeren, verschillende laad kabels en adapters, een docking station die de Galaxy Tab voorziet van een HDMI poort en audio uitgang en bovendien ook gebruikt kan worden om de tablet in op te laden. Daarnaast is er een toetsenbord dock om sneller tekst in te kunnen voeren. Dit alles kost je ongeveer €90.

Galaxy Tab accessoires: docking station, GPS-style auto houder, toetsenbord dock

Garantie

De garantie is uiteraard altijd een belangrijke punt. Op dit gebied doet de Samsung Galaxy Tab het een stuk beter dan de Apple iPad. Je krijgt namelijk standaard 24 maanden fabrieksgarantie op de tablet, terwijl je bij Apple voor uitbreiding van de garantie €99 bovenop de normale prijs betaalt (standaard garantie: 12 maanden).

Invoerapparatuur

Touchscreen

Zoals een typisch Android apparaat combineert de Samsung Galaxy Tab een touchscreen met verschillende touch knoppen onder het scherm. Net als de Dell Streak is de Galaxy Tab uitgerust met een zoekknop die Google search activeert. De iPad daarentegen beschikt over één fysieke knop, die je echt in moet drukken. Zelfs als je het design van de Samsung aantrekkelijker vindt dan dat van de iPad kun je  echter niet ontkennen dat het bij de Galaxy Tab aannemelijker is dat je knoppen per ongeluk aanraakt. Dit vonden we na een aantal weken gebruik te hebben gemaakt van de Galaxy Tab toch een groot nadeel van het design. Als we de tablet in landscape modus gebruikten, drukten we iedere keer per ongeluk op een knop waardoor we of teruggingen naar het hoofdscherm, of een andere ongewenste functie activeerden.

Naast de touch knoppen bevindt er zich aan de zijkant van de behuizing een knop om het volume van muziek, video en je ringtone aan te passen. Ook de aan/uit-drukknop bevindt zich aan de zijkant van de tablet.

7" touchscreen
7" touchscreen

Het touchscreen is de belangrijkste manier de tablet te besturen. Touchscreens in notebooks hebben vaak geleid tot frustrerende ervaringen, omdat ze niet gevoelig waren of juist té gevoelig. Toch heeft de technologie zich goed bewezen in alle apparaten die wij hebben getest.
De Samsung Galaxy Tab is daarop geen uitzondering, want het touchscreen reageert bij aanraking snel en zeer precies. De enige klacht is misschien dat sommige software de neiging heeft om naar de onderkant van de pagina te springen als je er soepel doorheen probeert te scrollen. Maar meer daarover later.

De Galaxy Tab heeft een ingebouwde tilt sensor die meet of het apparaat rechtop, of op zijn zij wordt gehouden. Daarop wordt de oriëntatie van het beeld vervolgens aangepast - tenminste in de meeste gevallen. Dat het beeld niet altijd automatisch draait wordt helaas al duidelijk tijdens het eerste gebruik van de tablet. Het unlock scherm van de iPad wordt automatisch aangepast aan de manier waarop het apparaat wordt gehouden, maar dat van de Galaxy Tab blijft gewoon in de rechtop staande oriëntatie staan. Verder biedt het unlock scherm precies dezelfde functies als dat van de iPad.
Na het systeem geunlockt te hebben, wordt de oriëntatie wel weer netjes aangepast.
De soepele animaties van de iPad tijdens het wisselen tussen vensters zien we helaas niet terug op de Galaxy Tab, want deze springt gewoon van het ene naar het andere venster. Een uitzondering daarop is de voorgeïnstalleerde webbrowser, die wel enkele soepele animaties biedt.

Touch toetsenbord

Zelfs met een touchscreen besturingssysteem zoals Android 2.2 - die uiteraard geoptimaliseerd is voor touch bediening - is het toch nodig om tekst in te kunnen voeren (e-mails schrijven, URL's invoeren, etc). Daarvoor beschikt de Galaxy Tab over een on-screen toetsenbord, die verschijnt zodra je op een tekstinvoer veld drukt.

Het toetsenbord beslaat net iets minder dan de helft van het scherm en de individuele toetsen meten 14 bij 8 mm. Dat is meer dan genoeg om precies te kunnen typen. Je beide duimen gebruiken om te typen lukt tot op zekere hoogte, maar het beste gaat het door net als bij een normaal toetsenbord alle tien vingers te gebruiken. Voor het langere typewerk heeft de Galaxy Tab nog een speciale en handige feature: Swype.

Met Swype hoef je niet iedere letter aan te raken, maar je schuift met je vinger van letter naar letter. Veranderingen in richting van de ene letter naar de andere  en patroonherkenning die zich constant ontwikkeld, zorgen ervoor dat het systeem beweging kan vertalen in woorden, die direct in het actieve tekstveld verschijnen. Wordt het woord niet herkend, dan verschijnen er direct een aantal suggesties om uit te kiezen.

Na enkele minuten stoeien met Swype merkten we al een lichte verbetering in woordherkenning en ook onze 'type' snelheid. Nadat je eenmaal aan Swype gewend bent, wil je niet anders meer.

Toetsenbord in landscape modus
Toetsenbord in landscape modus
Toetsenbord in portret modus
Toetsenbord in portret modus
Swype
Swype

Display

Wie wir testen - Display

We zullen nu wat dieper ingaan op het beeldscherm, dat diagonaal 7 inch (17.8 cm) meet en een resolutie van 1024x600 pixels heeft (Dell Streak: 800x480, iPad: 1024x768). De hoge pixeldichtheid van 170 dpi lijkt redelijk goed om te internetten, maar de meeste websites worden niet in genoeg detail gepresenteerd, waardoor je toch zult moeten inzoomen om tekst gemakkelijk te lezen.

We zijn best onder de indruk van de helderheid en de kleuren, ondanks dat het geen AMOLED beeldscherm is zoals in de Samsung Galaxy S. Onze indruk wordt bevestigd door een meting met de Gossen Mavo Monitor. Het scherm is in de linker en rechter benedenhoek met 319 cd/m² het helderst. In de bovenhoeken is de helderheid iets lager, maar met een lichtopbrengst van 83% is dit niet heel erg. Het gemiddelde ligt overigens op een zeer nette 295.2 cd/m².

De gemeten zwartwaarde bedraagt 0.68 cd/m². Daarmee behaalt het scherm een maximum contrast ratio van 466:1 in het midden van het scherm.

268
cd/m²
284
cd/m²
265
cd/m²
288
cd/m²
317
cd/m²
286
cd/m²
319
cd/m²
311
cd/m²
319
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 319 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 295.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 83 %
Contrast: 466:1 (Zwart: 0.68 cd/m²)

Kijkhoeken

Metingen zijn uitgevoerd met de helderheidssensor uitgeschakeld, omdat de helderheid anders wordt aangepast aan de omgeving, of tenminste dat is de bedoeling. Zelf vonden we het scherm echter nog iets te donker met de de sensor geactiveerd.
De sensor is aan de linkerkant van de behuizing geplaatst, waardoor de kans groot is dat je hem tijdens gebruik in landscape modus vaak met je duim bedekt. Daardoor wordt het scherm telkens donkerder. De enige manier om dit probleem te voorkomen is door de sensor uit te schakelen.

De Galaxy Tab buitenshuis gebruiken is mogelijk door de goed helderheid van het scherm. Zolang de kijkhoek goed is, kun je de tablet eigenlijk overal gebruiken. Toch zul je wel moeten wennen aan de reflecties op het glimmende scherm en de vegen en vingerafdrukken die zich op het glazen beeldoppervlak verzamelen.

Vanuit elke richting en zelfs bij scherpe kijkhoeken is het beeld verrassend duidelijk en gemakkelijk af te lezen. Pas bij een kijkhoek van bijna 90 graden beginnen kleuren er donkerder uit te zien. Daarnaast nemen bij scherpe kijkhoeken ook de reflecties op het beeld toe.

Kijkhoeken Samsung Galaxy Tab
Kijkhoeken Samsung Galaxy Tab

Prestaties

Laten we een kijkje nemen naar de rauwe specificaties van de Samsung Galaxy Tab. De Cortex A8 Hummingbird CPU voert zijn berekeningen uit op een kloksnelheid van 1 GHz. De processor wordt bijgestaan door 512 MB werkgeheugen en 2 GB flash geheugen voor opslag. Wat dit betreft verschilt de Galaxy Tab niet veel van de Dell Streak (Qualcomm QSD8250 Snapdragon Processor 1 GHz) en zou hij op hetzelfde niveau moeten zitten als de iPad met zijn A4 processor (met slechts 256 DRAM).
Verschillende smartphones gebruiken dezelfde technologie. Zo heeft de Samsung Galaxy S bijvoorbeeld dezelfde CPU.

Helaas is het redelijk lastig om de prestaties van de Galaxy Tab objectief te beoordelen en te vergelijken met andere apparaten met een ARM processor. In het aanbod cross-platform benchmarks zijn er alleen een aantal browser benchmarks, die eigenlijk zijn toegespitst op één browser en dus misschien niet de algemene prestaties van het apparaat testen.

In tegenstelling tot de Dell Streak draaien de meest gebruikte browsers allemaal foutloos op de Galaxy Tab. In de Google V8 (ver. 6) benchmark behaalt de Galaxy Tab 192 punten. Daarmee verslaat hij de iPad (99 punten), maar blijft hij iets achter bij de Google Nexus One smartphone (287 punten), die ook op Android 2.2 draait.

De Peachkeeper benchmark van Futuremark eindigt met een score van 428 punten, waarmee de Apple iPhone net wordt verslagen (415 punten). De grotere iPad wint deze ronde echter met 497 punten.
In de Sunspider benchmark zet de Galaxy Tab met 8233.9 millisecondes een veel snellere prestatie neer dan de Apple iPhone en iPad. De Google Nexus One neemt echter opnieuw de leiding met 5795 punten. De Dell Streak met Android 1.6 trekt met 28240 millisecondes aan het kortste einde in deze test.

Google V8
Google V8
Peacekeeper
Peacekeeper
Sunspider
Sunspider

Multitasking

Een groot voordeel van Android tegenover het huidige Apple iOS is de mogelijkheid tot multitasking, waardoor verschillende programma's tegelijk actief kunnen zijn. Deze functie heeft zich al bewezen op de Dell Streak, waar verschillende apps op de achtergrond draaiden, vaak zonder dat de gebruiker het in de gaten had.
Om gebruikers op de hoogte te houden van apps die op de achtergrond draaien, heeft Samsung op het home screen van de Galaxy Tab een widget geplaatst die de CPU belasting en het RAM gebruik toont. Je kunt zelfs gemakkelijk apps afsluiten vanaf het home screen.

Programma Manager
Programma Manager

We waren een beetje verrast door het feit dat met verschillende apps en browser vensters open het systeem plotseling trager ging reageren bij het invoeren van een datum in de kalender app. Pas na het afsluiten van een aantal onnodige programma's liep het besturingssysteem weer wat soepeler.

De conclusie: multitasking is geen probleem, maar je moet het systeem niet overbelasten, want de rekenkracht blijft toch beperkt. Overigens is het interessant tevermelden dat de aankomende versie van Apple's iOS4 ook multitasking zal ondersteunen.

Video prestaties

Wat betreft video's kijken en internetgebruik is er maar een woord dat steeds weer terugkeert sinds de iPad hype is begonnen: Flash. Het is waar, Adobe Flash wordt ondersteund (10.1) en alle types internet games en video's werken dus op de tablet. Dat geldt uiteraard ook voor Flash geanimeerde reclames die je overal op het net tegenkomt.
Zo af en toe lopen Flash video's echter niet soepel en reageren websites traag door vertragingen veroorzaakt door Flash content.

Opslag

De Samsung Galaxy Tab beschikt over 16 GB ingebouwd flash geheugen (opslag) voor data en programma's. Daar bovenop stelt een MicroSD slot je in staat om het geheugen met maximaal 32 GB uit te breiden.
Dat is een stuk minder dan de iPad (64 GB), alhoewel je het MicroSD kaartje in de Galaxy Tab wel kunt verwisselen.

Geluidsproductie en warmteontwikkeling

Geluidsproductie

Net als de Apple iPad en Dell Streak blijft Samsung Galaxy Tab altijd stil, omdat hij geen bewegende onderdelen heeft (geen fan, flash geheugen).

Temperatuur

Wanneer we verschillende programma's tegelijk draaien wordt de onderste helft van het apparaat duidelijk warmer, maar hij wordt nooit zo warm dat het vervelend is. Alleen tijdens de stress test steeg de temperatuur beduidend. Dit was het geval na het herhaaldelijk uitvoeren van de browser benchmark. De hoogst gemeten temperatuur bedroeg 37.7 graden Celsius aan de bovenste helft van de tablet en 35.3 graden voor de achterzijde.

Luidsprekers

Luidsprekers aan de onderzijde van de tablet
Luidsprekers aan de onderzijde van de tablet

Het geluid komt uit twee smalle openingen die aan de onderzijde van de Galaxy Tab aan weerszijden van de docking poort zitten. We waren allereerst verrast door het uitermate nette maximum volume van de 7 inch tablet. Het geluid blijft zelfs helder op het maximum volume, wat een echt pluspunt is van de Galaxy Tab. De kleine tablet kan gemakkelijk een ruimte vullen met geluid en is goed hoorbaar in bijvoorbeeld het park. De echte kwaliteit van het geluid is niet super, maar gezien de compacte afmetingen van de Galaxy Tab zijn we best tevreden over de luidsprekers in het algemeen.

Het geluidsniveau tijdens het kijken van een film is dus ook goed, al zul je toch vaak voor een hoofdtelefoon kiezen. Met de meegeleverde hoofdtelefoon hoorden we een lichte, zoemende toon op de achtergrond. Qua geluidskwaliteit is de hoofdtelefoon helemaal niet zo slecht, ondanks dat het bereik wat beperkt lijkt.

Een manier om het volume te verhogen is door de Galaxy Tab plat op tafel te leggen, zodat de geluidsgolven op het oppervlak reflecteren.

Batterijduur

Volgens de officiële specificaties van Samsung is de Galaxy Tab voorzien van een 4000 mAh lithium polymeer batterij. Dat betekent dat de tablet in theorie tot 1500 uur in standby zou kunnen blijven en dat je er 16.7 uur meer zou kunnen bellen (3G).

Uiteraard is het voorspelbaar dat de tablet het in de praktijk niet zolang uithoudt op een batterijlading. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen en de batterijduur onder verschillende omstandigheden getest.

We verbruikten een batterijlading in ongeveer 9 tot 10 uur tijdens normaal, dagelijks gebruik, oftewel intensief gebruik als MID (mobile internet device), telefoon en mediaspeler (video en audio). Bij zwaar gebruik zal de batterij na een dag leeg zijn. Deze iets beperktere batterijduur kwam voor tijdens het uitvoeren van de stress test (browser benchmarks) en vervolgens bekijken van HD video's. Hier hield de batterij het ongeveer 280 minuten uit (ongeveer 4.5 uur).
Als je je beperkt tot het kijken van HD video (Big Buck Bunny, YouTube, 1080p) daalt de batterijduur naar een minimum van 150 minuten).

De batterijduur van de Samsung Galaxy Tab hangt dus erg af van waarvoor je de tablet gebruikt. Tijdens constante consumptie van multimedia content zal de batterij in ieder geval een stuk sneller leeg zijn dan tijdens wat internetten, bellen en mailen.

Samenvatting

Samsung Galaxy Tab
Samsung Galaxy Tab

Hij is er al een tijdje: de Samsung Galaxy Tab. Dat hij de iPad van de troon gaat stoten vinden wij echter niet helemaal reëel. Het verschil in afmeting is een belangrijke factor in dit alles, net als het feit dat het iOS en Android besturingssysteem gescheiden wegen volgen. Een van de grootste verschillen tussen de twee is dat de iPad toch een stuk 'smoother' en 'sleeker' overkomt dan de Galaxy Tab. Dat maakt de prijs van de Galaxy Tab, die hoger is dan die van de al dure iPad, helemaal vervelend. De hoge prijs is dan ook precies wat de Galaxy Tab ervan weerhoudt de perfecte tablet te zijn en die prijs vinden wij dan ook onbegrijpelijk.

Toch beschikt de Galaxy Tab over een aantal zeer goede features, zoals uitgebreide, voorgeïnstalleerde software, het up-to-data Android 2.2 besturingssysteem, de handige ingebouwde digitale camera, front-facing camera voor videochats en uiteraard de volledige functionaliteit van een mobiele telefoon. Dat zijn een heleboel punten waarop de iPad het er toch een stuk slechter vanaf brengt.

Een punt van kritiek op de iPad is de sterke afhankelijkheid van iTunes software. Ook dat geldt niet voor de Galaxy Tab. Hij wordt via USB snel herkend als een opslag apparaat, zodat het overzetten van bestanden niets meer is dan  het kopiëren en plakken. Automatische updates, zoals de iPad krijgt tijdens synchronisatie met iTunes, ontbreken echter wel.

Al met al een mix van voor- en nadelen, die de gebruiker zelf zal moeten afwegen om tot een besluit te komen. Zonder twijfel heeft de Galaxy Tab een enorme potentie met zijn uitgebreide en waardige features. Toch zullen tevreden iPad gebruikers niet echt bang zijn voor al deze nieuwe ontwikkelingen en zullen ze rustig door blijven werken op hun 10 inch iPad.

Zonder telefoon- of data-abonnement is de Samsung Galaxy Tab vanaf €629 verkrijgbaar bij verschillende online winkels.

Samsung Galaxy Tab
Please share our article, every link counts!
.170
Getest: Samsung Galaxy Tab
Getest: Samsung Galaxy Tab

Specificaties

Samsung Galaxy Tab 7" (Galaxy Tab Serie)
Processor
Samsung Hummingbird S5PC110 / Exynos 3110 1 x 1 GHz, Cortex A8
Grafische kaart
PowerVR SGX535, PowerVR SGX530/535
Geheugen
512 MB 
, 512MB RAM + 2GB intern geheugen
Beeldscherm
7.00 inch, 1024 x 600 pixel, TFT touchscreen, glimmend: ja
Opslag
16 GB SSD, 16 GB 
, + max. 32GB via MicroSD
Verbindingen
1 USB 2.0, via Docking Station HDMI, WLAN-Tethering Modem, Audio Verbindingen: 3.5 mm hoofdtelefoon aansluiting, Docking poort
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth Bluetooth 3.0 , UMTS, EDGE, GPRS, WAP 2.0, AllShare (DLNA), HSDPA met 7.2 MBit/s, HSUPA tot 5.76 MBit/s
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12 x 190 x 121
Batterij
Lithium-Polymer, 4000 mAh
Besturingssysteem
Android 2.2
Bijkomende functionaliteiten
Hoofdtelefoon, USB kabel, adapter, Google Maps met GPS, Google Mail, Google Talk, Google Search, Google Search by Voice, YouTube, 24 Maanden Garantie
Gewicht
380 g, Voeding: 85 g
Prijs
650 Euro

 

Samsung heeft de Galaxy Tab uitgebracht:...
Samsung heeft de Galaxy Tab uitgebracht:...
Het 7 inch beeldscherm...
Het 7 inch beeldscherm...
...heeft een goede helderheid en contrast...
...heeft een goede helderheid en contrast...
...en een resolutie van 1024x600 pixels.
...en een resolutie van 1024x600 pixels.
Dat is genoeg om het grootste deel van een webpagina in een oogopslag te zien.
Dat is genoeg om het grootste deel van een webpagina in een oogopslag te zien.
Het simkaart slot is een pluspunt...
Het simkaart slot is een pluspunt...
...en bevindt zich boven het MicroSD slot.
...en bevindt zich boven het MicroSD slot.
Een andere highlight van de verschillende features:...
Een andere highlight van de verschillende features:...
...de ingebouwde 3.2 megapixel webcam.
...de ingebouwde 3.2 megapixel webcam.
...maar het heeft wel last van reflecties.
...maar het heeft wel last van reflecties.
Bij gebruik van de Galaxy Tab binnenhuis ziet het scherm er erg helder uit,...
Bij gebruik van de Galaxy Tab binnenhuis ziet het scherm er erg helder uit,...
De Apple iPad ziet er met zijn 10 inch scherm een stuk groter uit.
De Apple iPad ziet er met zijn 10 inch scherm een stuk groter uit.
...een 7 inch tablet met Android 2.2.
...een 7 inch tablet met Android 2.2.
The zwart-witte behuizing...
The zwart-witte behuizing...
...ziet er goed uit...
...ziet er goed uit...
...maar is een beetje log.
...maar is een beetje log.
Hij is 12 mm dik en weegt 350 gram,...
Hij is 12 mm dik en weegt 350 gram,...
...waarmee hij een stuk kleiner is dan de iPad.
...waarmee hij een stuk kleiner is dan de iPad.
De Dell Streak bevindt zich in dezelfde prijsklasse.
De Dell Streak bevindt zich in dezelfde prijsklasse.
Dit is een 5 inch MID met Android 1.6.
Dit is een 5 inch MID met Android 1.6.

Vergelijkbare apparaten

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Samsung Galaxy Tab S8 5G review: Maximale prestaties in 11-inch formaat
Adreno 730, Snapdragon SD 8 Gen 1, 11.00", 0.507 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Android 2.2
+Multitasking
+Ondersteunt invoer via Swype
+Simkaart en MicroSD Card slots zijn goed geplaatst
+HDMI uitvoer via Micro USB kabel
+Verschillende accessoires
+Telefoon/VOIP ondersteuning
+Praktische digitale camera
+Front-facing camera voor videochats
+Touchscreen reageert goed
 

Contra

-Logge behuizing, past nauwelijks in broek/jaszak
-Glimmende, krasgevoelige behuizing
-Onhandige automatische aanpassing van helderheid
-Beeld bevriest zo nu en dan
-Batterij niet gemakkelijk te verwijderen
-Omschakelen naar landscape-modus beetje traag

In het kort

Wat we goed vonden

De uitgebreide, voorgeïnstalleerde software inclusief een navigatie programma.

Wat we graag nog hadden gezien

Nog net een stapje dichterbij perfectie. Beter aangepaste apps met soepelere visuele overgangen en een mooiere user interface.

Wat verraste ons

De prijs. Met een startprijs van €600 tot €700 is hij duurder dan vergelijkbare de Apple iPad (16 GB, 3G, €599).

De concurrentie

Het meest bekende alternatief zou de Apple iPad zijn, alhoewel deze met zijn 10 inch scherm eigenlijk in een andere klasse hoort. De Dell Streak 5" komt qua afmeting dan het dichtst in de buurt bij de Galaxy Tab, maar deze draait wel nog op Android 1.6.  

Beoordeling

Samsung Galaxy Tab 7" - 03-12-2010 v2(old)
J. Simon Leitner

Behuizing
90%
Toetsenbord
35%
Aanwijsapparaat
86%
Aansluitmogelijkheden
35%
Gewicht
99%
Batterij
90%
Beeldscherm
85%
Gaming-performance
10%
Applicatie-performance
25%
Temperatuur
87%
Luidheid
100%
Extra punten
86%
Gemiddelde
69%
85%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
J. Simon Leitner, 2010-12-11 (Update: 2013-06- 6)