Notebookcheck

Samsung Galaxy Watch4 LTE smartwatch in review: Many functions, little endurance

Wie snurkt er? In de test van de Samsung Galaxy Watch4 LTE laat de smartwatch veel vaardigheden zien. Naast de ECG en de nieuwe bloeddrukmeting is het monitoren en opnemen van snurkgeluiden interessant. De smartphone helpt hierbij - maar kan hij onderscheiden van wie het gesnurk precies afkomstig is?
Inge Schwabe, 👁 Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Processor
Samsung Exynos W920 2 x 1.2 GHz, ARM Cortex-A55, Exynos W920 5nm Dual-Core Prozessor
Grafische kaart
ARM Mali-G68 MP2
Geheugen
1536 MB 
Beeldscherm
1.20 inch 1.2, 396 x 396 pixel 329 PPI, Full-Touchscreen, Super AMOLED
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7.5 GB beschikbaar
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, NFC, Brightness Sensor, Sensoren: Accelerometer, position sensor, barometer, compass, gyroscope, Samsung BioActive sensor (heart rate, EKG and BIA), WLAN 802.11 a/b/g (2,4 GHz), Wi-Fi 4 (2,4 GHz + 5 GHz)
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0, WCDMA 900/2100, LTE 1/3/7/8/20/28, LTE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.8 x 40.4 x 39.3
Batterij
247 mAh
Charging
wireless charging, fast charging / Quickcharge
Besturingssysteem
Google Wear OS 3
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 2 Button, Samsung Galaxy Watch4 LTE, inductive charging station, quickstart-guide, Samsung Health, 24 Maanden Garantie, Wear OS ad. One UI 3.0, Compatibility: Android 6.0 or higher + 1,5 GB RAM + Google mobile services necessary; GNSS: GPS, GLONASS, Beidou, Galileo; MIL-STD-810G; 5 ATM; IP687 , waterproof
Gewicht
25.9 g
Prijs
319 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en functies - Bijna dezelfde hardware in Watch4 en Watch4 Classic

Samsung levert de Samsung Galaxy Watch4 in twee kastvarianten. De roestvrijstalen behuizing van de Watch4 Classic met een mechanisch roterende bezel weegt 52 g zonder bandje in de grotere maat van 46 mm. De kleinere in 42 mm(~1,65 in) formaat weegt ook 46,5 g (~1,6 oz) in vergelijking, wat nog steeds aanzienlijk meer is dan de twee aluminium modellen in 44 mm bij 30,3 g (~1,7 inch bij ~1,1 oz) of40 mm bij 25,9 g (~1,6 inch bij ~0,9 oz), die een aanraakbare bezel hebben in plaats van een mechanische. Het testtoestel is de aluminium versie met digitale bezel in 40 mm met LTE. Alle vier zijnIP68- en ISO 22810-gecertificeerd ombestand te zijn tegen mechanische schokken en trillingen,direct zonlicht, temperaturen tussen 63 °C en -40 °C (145,4°F tot -40 °F) en bevriezende regen, en stof tot 72 uur lang, volgens de militaire norm MIL-STD-810G.

Het Super AMOLED-scherm onder Corning Gorilla Glass DX heeft een resolutie van 396 x 396 px voor de kleinere modellen met een 1,2 inch display, en van 450 x 450 px voor de twee grotere modellen (beide 1,4 inch). Dit resulteert in een pixeldichtheid van 329 dpi voor de 1,2-inch displays, en bijna identiek 321 dpi voor de 1,4-inch. De Arm MaliTM-G68 GPU die op de nieuwe Exynos W92 is geïnstalleerd, ondersteunt tot 960 x 540 px en zorgt voor vloeiendere beeldwisselingen in vergelijking met de voorganger. Samsung produceert de SoC in 5 nm, de twee ARM Cortex-A55 kernen klokken met maximaal 1,18 GHz. Werk- en dataopslag zijn voor allemaal hetzelfde met 1,5 GB RAM en een 16 GB eMMC.

Samsung rust alle modellen uit met NFC, luidsprekers en een microfoon. Tot de sensoren behoren een Samsung BioActive Sensor, waarvan het potentieel wordt behandeld in het gedeelte Gezondheid, en een positiesensor die ervoor zorgt dat het display naar liggende modus draait wanneer de Watch op zijn zij op het nachtkastje ligt om op te laden.

Aan/uit en terug-toets zijn verbonden met de elektrische biosensor
Microfoon onder de knoppen aan de rechterkant
Luidspreker links onder het frame
Luchtdruksensor
Optische pulssensor gecentreerd tussen de elektrische biosensoren
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40 Roze Goud
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40 Zwart
Samsung Galaxy Watch4 LTE 44 Zwart
Samsung Galaxy Watch4 LTE 44 Groen
Samsung Galaxy Watch4 Familie
Samsung Galaxy Watch4 Classic LTE 42 Zwart
Samsung Galaxy Watch4 Classic LTE 42 Zilver
Samsung Galaxy Watch4 Classic LTE 46 Zwart
Samsung Galaxy Watch4 Classic LTE 46 Zilver

Installatie en bediening - Galaxy Horloge met Wear OS "Powered by Samsung"

In tegenstelling tot de smartwatches Galaxy Watch 3 en Active2 kan de Samsung Galaxy Watch4 niet stand-alone worden gebruikt, maar moet deze worden verbonden met een smartphone. Voor de setup heb je een Android smartphone nodig vanaf Android 6 met minstens 1,5 GB RAM en Google Mobile Services (GMS) geïnstalleerd. Dit is het geval voor de smartphone die we vaak gebruiken voor wearable tests, deHonor V20, na de update naar Magic UI 4.0. Omdat sommige gezondheidsfunctiesalleen beschikbaar zijn in combinatie met een Samsung smartphone, werd de test uitgevoerd met een Samsung S21 Ultra Samsung Galaxy S21 Ultra

Voor de koppeling is de Galaxy wearable app uit de Galaxy store van Samsung of de Play Store van Google vereist. De smartphone laadt de Galaxy Watch 4 plug-in tijdens de setup. De meeste instellingen kunnen zowel via de wearable app als op het horloge zelf worden gewijzigd

Meer dan 20 horlogeschermen zijn vooraf op het horloge geladen, waarvan sommige geanimeerd zijn. Kleuren en complicaties kunnen worden aangepast en extra Watch gezichten kunnen worden gedownload uit de winkel. Samsung wijst er in de gebruikershandleiding op dat content die is gekocht voor een eerdere Galaxy Watch niet compatibel is met de Watch4.

Het display wordt geactiveerd vanuit stand-by, optioneel met always-on display, wanneer de gebruiker de arm optilt, op het scherm tikt of op een van de twee zijknoppen drukt. De bovenste knopleidt terug naar de tijdweergave op het startscherm en start de spraakassistent Bixby na langer indrukken. De onderste knop neemt de terug-functie over. Hij opent een eerder zelf ingestelde app of functie vanaf het startscherm, net als het twee keer indrukken van de bovenste knop. De Watch maakt een screenshot als beide knoppen tegelijk worden ingedrukt

Met gebaren open je een snel instellingenmenu, de lijst met meldingen en het app-overzicht, evenals maximaal 15 van de in totaal 24 widgets met weerinfo, de status van de dagelijkse activiteit en andere informatie. U kunt de widgets naar wens tonen of verbergen en ze individueel rangschikken.

U kunt de weergave van nieuws of websites vergroten of verkleinen door dubbel te tikken of door de vingers over het scherm samen te voegen of uit te spreiden. Je kuntheel snel door menu's en lange websites scrollen met de touch bezel als je er een goede grip op hebt. Het gevoelige gebied is echter erg smal, dus het reageerde niet altijd onmiddellijk in de test.

Deonderste knop opent Samsung Pay als je hem lang ingedrukt houdt, en de bovenste knop opent Samsung's spraakassistent Bixby. Bixby beantwoordt vragen via het display. Andere functies zijn weersinformatie, kompas, kalender, herinneringen, wereldklok, audiorecorder, een speler voor offline muziek, en bediening voor de muziek op de smartphone en de camera. Een app voor de bediening van de Galaxy Buds is ook voorgeïnstalleerd. Samsung integreert Microsoft Outlook voor e-mails, en Google Maps en de Play Store dankzij de overstap naar het Wear OS dat samen met Google verder werd ontwikkeld.

Het nieuwe Wear OS 3.0, dat gezamenlijk is ontwikkeld door Google en Samsung, wordt overgoten met de OneUI Watch 3.0-interface. Het slimme horloge biedt op veel plaatsen extra voorzieningen. We kunnen ze in het kader van de test niet allemaal opnoemen, dus noemen we slechts twee voorbeelden: De afstandsbediening voor de smartphone camera is, althans in combinatie met de gebruikte Samsung smartphone S21 Ultra, scherp previewbeeld, terwijl veel andere wearables, met uitzondering van de Apple Watch, zich beperken tot een ontspanner zonder previewbeeld. Het tweede dat moetworden vermeldis de tijdzone-widget, die verder gaatdan de tijd van de tijdzone in kwestie om ook het tijdsverschil in uren, de tijden voor zonsopgang en zonsondergang, en het lokale weer te geven, zoals hieronder te zien is op de laatste schermen hier.

Muziek Speler
Muziek Speler
Rekenmachine
Rekenmachine
App overzicht
App overzicht
Snelle instellingen 1/4
Snelle instellingen 2/4
Snelle instellingen 2/4
Snelle instellingen 3/4
Snelle instellingen 4/4
Weer 1/7
Weer 3/7
Weer 5/7
Weer 6/7
Weer 7/7
Kompas
Camera afstandsbediening
Wereldklok 1/3
Wereldklok 2/3
Wereldklok 3/3

Telefonie en meldingen

Met een geschikt tariefplan, dat in tegenstelling tot de laatste geteste WearOS smartwatches niet van Vodafone hoeft te zijn, kun je de eSIM van de Watch4 LTE ook activeren tijdens het instellen van de smartwatch. Dit werkte probleemloos met een multi-SIM (eSIM) van O2 in de test. Je selecteert een contact via de telefoon-app van de Watch4 of voert het telefoonnummer in via het numerieke toetsenbord. Het gesprek zelf wordt gevoerd via een headset die op de Watch4 is aangesloten of via de luidspreker en microfoon van de Watch4. Als het omgevingsgeluid het toeliet, was het laatste vrij praktisch in de test, de geluidskwaliteit was acceptabel en het gesprek kon in ieder geval aan beide kanten goed worden verstaan.

Je kunt je eigen teksten invoeren, bijvoorbeeld voor het versturen van een sms, met een T9-toetsenbord, ze dicteren inclusief leestekens, of letters en leestekens op het scherm tekenen. De Watch4 geeft emoji's en foto's weer in messenger-berichten. We hebben het getest met WhatsApp en Telegram

Gezondheid en fitness - sensor voor ECG en bloeddrukmeting, smartphone voor het opsporen van snurken

In de loop van de dag telt de fitnesstracker de stappen, schat de afstand en de virtuele beklommen verdiepingen, en berekent de verbrande calorieën uit de som van de dagelijkse activiteit. Als u wilt, kunt u uw voedsel- en vochtinname op het horloge loggen, en vrouwen kunnen ook hun menstruatiecyclus loggen om hun volgende te voorspellen. De Health-app op de smartphone registreert indien nodig verdere handmatige invoer, zoals de bloedsuikerspiegel.

Net als bij moderne weegschalen voor lichaamsvet analyseert Samsung indien nodig de samenstelling van het bovenlichaam. Op basis hiervan en in combinatie met de persoonlijke gegevens bepaalt Samsung de BMI en de lichaamssamenstelling in termen van lichaamswater, skeletspieren, maar ook vetmassa en proportioneel lichaamsvet. De meting via vingertoppen en pols is niet ideaal voor deze analyse; en dus wijst Samsung er ook op dat de resultatenonnauwkeurig kunnen zijn.

De Health app op de smartphone visualiseert het dagelijkse overzicht van alle activiteiten en de geregistreerde gezondheidswaarden overzichtelijk en beknopt. Wat ons stoort in de app is reclame: In de header van het dashboard maakt een slider reclame voor de eigen producten en diensten van de fabrikant, en Samsung linkt in het slaaplogboek naar de betaalde diensten van de aanbieder Sleep Cycle

Slaap traceren

Wanneer het horloge 's nachts wordt gedragen, registreert het Galaxy Watch4 de tijd die nodig is om in slaap te vallen en wakker te worden, en analyseert het de slaapfasen. Het berekent het calorieverbruik tijdens de slaap, meet de zuurstofsaturatie en geeft aan of de saturatie gedurende langere tijd onder de 90% daalt.

Als u de detectie van snurkgeluiden activeert, toont het logboek de volgende dag in detail de tijdstippen van de gedetecteerde sequenties en hun totale duur. De detectie en, indien nodig, de opname van de eerste 30 seconden van elke sequentie (telkens na detectie) gebeurt via de microfoon van de smartphone, die op de voedingis aangesloten endicht bij het hoofd wordt geplaatst, bijvoorbeeld op het nachtkastje.

Hierbij wordt echter geen onderscheid gemaakt wie snurkt - de persoon die het horloge draagt of, zoals tijdens de test, de partner, die het verder niet ontkende ... maar pas na het beluisteren van de audiosequenties.

Het log toont niet de hartslag, en er is ook geen informatie over ademhaling en beweging, zoals de Garmin Venu 2s biedt.

Hartslag en zuurstofverzadiging

Als het slaaplogboek over een langere periode herhaaldelijk een daling van de saturatie laat zien, moet u zo nodig een arts raadplegen. De meting van Samsung bleek in de test echter foutgevoelig. We moesten de test meerdere keren herhalen omdat de eerste meting geen resultaat opleverde. Daarnaast week de smartwatch bij twee van de tien metingen in onze testserie meer dan 10 procentpunten af van het meetresultaat van een medisch gecertificeerde pulsoximeter.

Zuurstofverzadiging
Zuurstofverzadiging
Pulsfrequentie

Bloeddruk en ECG

De bloeddruk- en ECG-apps van het horloge hebben een CE-markering voor medisch gecertificeerde apparaten of procedures. Samsung stelt echter expliciet dat ze geen medische diagnose vervangen.

Voordat de bloeddruk wordt gemeten, vraagt het horloge om de Samsung Health Monitor-app te installeren en start de download met een druk op de knop. De Samsung Health Monitor vereist op zijn beurt het instellen van een schermvergrendeling, als dat nog niet is gebeurd. Dat moet sowieso gebeuren, maar gebruikers die dat niet willen, moeten hun instellingen wijzigen om de gezondheidsfunctie te kunnen gebruiken.

Daarna is de app nog steeds niet klaar voor gebruik: Je moet de Watch4 eerst kalibreren met een normale bloeddrukmeter met een bovenarmmanchet. Daarvoor meet je de bloeddruk in drie runs tegelijk met de smartwatch en het conventionele apparaat en zet je de waarden van het meetapparaat over naar de Samsung Health Monitor.

In de test werd een door de European Society of Hypertension (ESH) gevalideerde Boso bovenarmbloeddrukmeter gebruikt. Ter vergelijking werd het Boso-apparaat na elke meting door het horloge ook op de volgende dagen gebruikt

De volgende twee schermen tonen het resultaat van onze tests (de Samsung Health Monitor links gebruikt de Amerikaanse notatie voor de tijd).Aangezien de metingen telkens met een - zij het kleine - tijdverschuiving werden uitgevoerd, kunnen we er niet van uitgaan dat de verschillen aan de procedure te wijten zijn.De afstand tussen de systolische en de diastolische bloeddruk, een essentieel aspect van de meting, wijkt in onze ogen niet ernstig af. Getroffen gebruikers zullen dit wellicht anders beoordelen.

Samsung Galaxy Watch4 LTE
Samsung Galaxy Watch4 LTE
Boso Medicus Systeem
Boso Medicus Systeem

De ECG-app geeft aanvankelijk alleen informatie over de vraag of er tekenen van atriumfibrillatie zijn waargenomen. Artsen associëren atriumfibrillatie met een verhoogd risico op een hartaanval. De Samsung Health Monitor-app archiveert vervolgens het ECG op de smartphone

Meting
Meting
Resultaat
Resultaat
Protocol
Protocol

Opname van de opleiding

Wat sport betreft, kun je kiezen uit bijna 100 sporten, waaronder zwemmen: De Watch4 is waterdicht tot 50 meter (~164 voet) volgens ISO 22810:2010, maar Samsung zegt dat hij niet geschikt is voor duiken, waterskiën of duiken in het zwembad.Tijdens buitenactiviteiten registreert hij de route, inclusief de hoogte. Wandelen/lopen, zwemmen en workouts met de elliptische trainer of roeimachine worden desgewenst automatisch door de Watch4 geregistreerd

Na het hardlopen kun je op de smartwatch al veel parameters aflezen waaronder VO2max. De smartwatch combineert hoogte, hartslag, cadans en tempo in een gemeenschappelijke grafiek. In tegenstelling tot de Garmin Enduro of deHuawei Watch 3 kan het diagram op de smartphone echter niet naar liggend formaat worden gedraaid, wat een gedetailleerdere weergave van de voortgang mogelijk zou maken. Uitgebreide analyses evalueren de asymmetrie tussen de linker- en rechtervoet, het grondcontact en de vluchttijd, en andere metriek

Tijdens een korte intervaltraining van telkens 1 minuut touwtje springen gevolgd door 2 minuten rust, waarbij de polsslag en de hartslag weer dalen, vergelijken we de opname van de optische PPG-sensor van het Samsung-horloge met die van een elektrische hartslagsensor van Polar. Wearables doen dit vaak niet goed omdat ze de snelle veranderingen niet bijhouden of de hoge frequenties in de pieken niet snel genoeg opvangen. Tegen deze achtergrond presteert de Samsung Galaxy Watch4 zeer goed in onze test. Daarom wordt hij onder andere aanbevolen voor training in hartslagzones, en zou hij ook een betrouwbaar signaal moeten afgeven wanneer ingestelde hartslagwaarschuwingsgrenzen worden overschreden.

Hartslagmeting van de Galaxy Watch4 (blauw) tijdens intervaltraining vergeleken met de hartslagsensor H10 van Polar (rood)
Hartslagmeting van de Galaxy Watch4 (blauw) tijdens intervaltraining vergeleken met de hartslagsensor H10 van Polar (rood)

GPS en navigatie

De Galaxy Watch4 maakt verbinding met de navigatiesystemen GPS, GLONASS, Galileo en Beidousatellite. De tracking was succesvol binnen een paar seconden in het testgebied. Bij het hardlopen vergelijken we de opname met die van een Venu 2s van Garmin.Met dezelfde duur van ongeveer 34:40, bepaalt Garmin 5,04 km (~3,13 mijl) en een tempo van 6:52, Samsung 4,95 km (~3,08 mijl) en 7 minuten per km. DeSamsung tracker, in blauw op de foto's, loopt vaak iets naast de paden en snijdt, in tegenstelling tot Garmin (geel), de ene of de andere bocht af.In het gebied van de rivierbocht (middelste foto), waar andere trackers vaak sterk afwijken, houdt de Samsung Galaxy Watch4 LTE grotendeels het spoor bij.

Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s
Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s
Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s
Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s
Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s
Blauw: Samsung Galaxy Watch4, Geel: Garmin Venu 2s

Prestaties en runtime - batterij gaat ongeveer een dag mee

De nieuwe Exynos W920 verschilt van de Exynos 9110 in de Galaxy Watch 3Bovendien vertienvoudigt de Mali-G68 op de Exynos W920 de grafische prestaties ten opzichte van de inmiddels verouderde Mali-T720 in de voorganger, aldus Samsung.

De prestatiewinst van de CPU is minder spectaculair: De twee Cortex-A55-kernen klokken met 1180 MHz iets hoger dan de twee Cortex-A53 (1150 MHz). Dit blijkt ook uit de resultaten van de browser-benchmarks, waarin de twee Samsung wearables zeer vergelijkbaar scoren en zich plaatsen tussen die met Qualcomm's oudere Snapdragon Wear 3100 en die met de jongere Snapdragon Wear 4100.

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch E3
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.21)
3624 Points ∼100% +67%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3308 Points ∼91% +53%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2171 Points ∼60% 0%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2166 Points ∼60%
Average Samsung Exynos W920
 
2166 Points ∼60% 0%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points ∼48% -20%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1522 Points ∼42% -30%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4138.5 ms * ∼100% -48%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2997.2 ms * ∼72% -7%
Average Samsung Exynos W920
 
2804 ms * ∼68% -0%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2803.6 ms * ∼68%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2660.8 ms * ∼64% +5%
Apple Watch 5 44 mm Stainless Steel Cellular
Apple S5, 1024
2013.7 ms * ∼49% +28%
Apple Watch Series 6 44 mm
Apple S6, 1024
1807.1 ms * ∼44% +36%
Mobvoi TicWatch E3
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.21)
946.3 ms * ∼23% +66%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
924.8 ms * ∼22% +67%
Speedometer 2.0 - Result
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
7.664 runs/min ∼100%
Average Samsung Exynos W920
 
7.66 runs/min ∼100% 0%

* ... kleiner is beter

Levensduur batterij

Samsung beschrijft het ontwerp van de Exynos W920 als energiezuinig en schakelt in de always-on-modus over op een extra processor met een laag stroomverbruik om de batterijgebruiksduur verder te verlengen. In de praktijk verschilt de runtime in de always-on modus wanneer het beeldscherm niet permanent actief is echter aanzienlijk van die in de always-on modus. Daarnaast speelt het mobiele netwerk een belangrijke rol. Afhankelijk van de instellingen maakt de Watch4 permanent of helemaal geen verbinding met het netwerk, of automatisch wanneer hij geen bekend WLAN of de smartphone kan vinden.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de smartphone thuis blijft. Hoewel beide in de praktijk zelden een hele dag van elkaar losgekoppeld zullen zijn, hebben we dit scenario in de test gesimuleerd. Het resultaat: Om zeven uur 's ochtends losgekoppeld, was de batterij om vier uur 's middags leeg. Zelfs wanneer zowel LTE als het always-on scherm in het testtoestel waren uitgeschakeld, ging de Galaxy Watch4 maximaal anderhalve dag mee in de test

De batterij heeft een capaciteit van 247 mAh in de twee modellen met een kleiner display, en 361 mAh in de twee grotere modellen. Omdat de schermresolutie in beide gevallen gelijk is, zou de gebruiksduur van het testtoestel ongeveer overeen moeten komen met die van de Galaxy Watch4 Classic LTE van Samsung in 42 mm (~1,65 inch).Over de gebruiksduur van de twee grotere modellen kunnen we geen informatie geven.

Het testtoestel had ongeveer een uur en driekwart uur nodig om op te laden toen de batterij leeg was (iets minder dan voorspeld op het horloge tijdens het opladen). In plaats van de meegeleverde oplaadadapter kunt u ook een alternatieve oplaadpad gebruiken of een smartphone die Wireless PowerShare ondersteunt

Pro

+ Telefonie, naar keuze via LTE
+ Offline muziek
+ Spraakassistent
+ ECG
+ Bloeddrukmeting

Contra

- zwakke runtime

Verdict - Achilleshiel uithoudingsvermogen

Testapparaat geleverd door Samsung
Testapparaat geleverd door Samsung

Samsung is er goed in geslaagd om de gezondheidsfuncties van de Galaxy Watch4 uit te breiden. Een zwakke batterijduur staat echter een zorgeloos gebruik van alle smartwatchfuncties in de weg

De Galaxy Watch4 biedt uitgebreide gezondheidsfuncties. Vergelijkbare smartwatches zoals de Apple Watch met ECG en de Fitbit Sense,die na een update ook snurkgeluiden registreert , heeft hij de nieuwe bloeddrukmeting voor. De kwaliteit van de metingen is echter nog niet op alle gebieden perfect. Zo kunnen mensen die alleen slapen met behulp van de smartwatch en smartphone informatieve informatie verkrijgen. Deze informatie verliest echter zijn geldigheid als twee of meer mensen in dezelfde kamer slapen en snurken.

Sporters wordt aangeraden de Galaxy Watch4 te gebruiken bij een groot aantal sporten, waaronder zwemmen, maar ook bij vergaande analyses

Naast afstandsregistratie inclusief hoogteprofiel bepaalt de Galaxy Watch4 de maximale zuurstofopname VO2max in de loop van trainingen en gaat hij dieper in op details met extra analyses zoals grondcontacttijd. De hartslagsensor slaat een goed figuur tijdens de training en houdt zelfs de veranderingen bij tijdens intervaltrainingen, die voor PPG-sensoren niet eenvoudig zijn bij te houden.

Waar gebruikers vaak in geïnteresseerd zijn, is de weergave van foto's en emoji's in berichten van sociale netwerken. Het Samsung-horloge biedt beide. Het heeft ook een voordeel ten opzichte van de meest recent geteste WearOS smartwatches Oppo Watch LTE, TicWatch Pro 3 LTE en Fossil Gen 5 LTE (nog met het oude Wear OS) dat het niet afhankelijk is van Vodafone. Toekomstige tests zullen uitwijzen of dit ook geldt voor anderen onder het nieuwe OS. Geen van allen schitterde tot nu toe echter met een lang uithoudingsvermogen, en dat geldt ook voor het nieuwe toestel van Samsung: Met een maximum van 1,5 dag en drastische runtime-verliezen wanneer de smartwatch langere tijd zelf inlogde op het mobiele netwerk, kwam er in de testperiode meerdere keren een abrupt einde aan de vreugde over het hoge niveau van functionaliteit

Prijs en beschikbaarheid

Door de verscheidenheid aan varianten - normale of Classic versie met of zonder LTEin twee maten elk - gaat de prijsrange van 269 euro (~$312) voor de Bluetooth versie van de Samsung Galaxy Watch4 in 40 mm (~1,6 in) tot 449 euro (~$521) voor de Samsung Galaxy Watch4 Classic LTE in 46 mm (~1,8 in).

De MSRP voor het testtoestel, een Samsung Galaxy Watch4 LTE(US Version) in 40 mm is $299,99 (~$348). Het is voor ongeveer deze prijs (afhankelijk van de dag, net daaronder) verkrijgbaar bij onder meer Amazon.

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 202906 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Smartwatch Samsung Galaxy Watch4 LTE in review: Veel functies, weinig uithoudingsvermogen
Inge Schwabe, 2021-10- 2 (Update: 2021-10- 2)