Notebookcheck Logo

Samsung Galaxy Watch5 Pro Smartwatch review - Gaat gewoon langer mee

Outdoor Professional De Galaxy Watch5 Pro is het eerste Pro-model in het smartwatch-universum van Samsung. Met zijn grote batterij en robuuste titanium behuizing is hij vooral gericht op sport- en outdoorliefhebbers. Onze test laat zien wat de Watch5 Pro tot een Pro maakt.
De Galaxy Watch5 Pro is de robuuste outdoor smartwatch van Samsung
De Galaxy Watch5 Pro is de robuuste outdoor smartwatch van Samsung

De Galaxy Watch5 Pro is het eerste pro-model in de wearable line-up van Samsung. Het topmodel zou bijzonder robuust zijn, een langere batterijduur hebben en daardoor vooral geschikt zijn voor sporters en buitensporters. Er is slechts één formaat van de 5 Pro met een diameter van 45 millimeter. De behuizing is verkrijgbaar in zwart en grijs. De keuze aan bandjes is kleurrijker, althans bij de klassieke sluiting, waar vijf varianten mogelijk zijn. Het wordt nog kleurrijker met het Bespoke programma- een online configurator die helpt om onderdelen van het horloge te individualiseren. De D-Buckle Sport band met een titanium snelsluiting is alleen verkrijgbaar in zwart en grijs. Samsung biedt ook een LTE-versie van het horloge aan. Ons recensie-exemplaar heeft een grijze behuizing en een grijze D-Buckle Sport band en wordt niet geleverd met een mobiele verbinding.

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Processor
Samsung Exynos W920 2 x 1.2 GHz, ARM Cortex-A55
Grafische kaart
ARM Mali-G68 MP2
Geheugen
1536 MB 
Beeldscherm
1.36 inch 1:1, 450 x 450 pixel 468 PPI, capacitive, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7.5 GB beschikbaar
Verbindingen
NFC, Helderheidssensor, Sensoren: Gyroscope, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Accelerometer, Electrical Heart Sensor, Optical Heart Rate Sensor
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Batterij
590 mAh Lithium-Polymer
Opladen
draadloos opladen, snel opladen / Quickcharge
Besturingssysteem
Google Wear OS 3
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono, charging cable, manual, One UI 4.5 / R920XXU1AVH6, 24 Maanden Garantie, ATM 5, IP 68, MIL-STD-810H, GNSS-Networks: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
46.5 g
Prijs
429 Euro

 

Kast en functies - De Watch5 Pro wordt geleverd met titanium kast

De metalen sluiting van de Galaxy Watch5 Pro vertoont gebruikssporen
De metalen sluiting van de Galaxy Watch5 Pro vertoont gebruikssporen

De kast van de Samsung Galaxy Watch5 Pro is gemaakt van titanium en heeft een geborsteld oppervlak. Het materiaalgevoel en de afwerking zijn uitstekend. Deze indruk wordt versterkt door de strakke pasvorm van de twee knoppen aan de rechterkant en hun rijke geluid wanneer ze worden ingedrukt. Het 1,36-inch display wordt beschermd door saffierglas. Bovendien steekt de rand duidelijk over het scherm heen en beschermt het zo ook. De bezel is niet draaibaar, maar sensoren aan de binnenkant detecteren bewegingen.

Een microfoon zit tussen de twee knoppen aan de rechterkant, en een andere vindt zijn plaats boven de bandconnector aan de bovenkant. De luidspreker bevindt zich aan de linkerkant van de behuizing. De onderkant van de smartwatch wordt gedomineerd door een groot aantal sensoren. Hij heeft geen oplaadcontacten nodig omdat de batterij draadloos wordt opgeladen via een Qi-laadpad.

De Galaxy Watch5 Pro is slechts verkrijgbaar in één maat met een kastdiameter van 45 millimeter. Hij weegt 76 gram met de D-Buckle Sport band op de testweegschaal, en de kast alleen weegt 47 gram. Het horloge heeft tijdens de test geen schade opgelopen. Alleen de titanium gesp van de polsband, die voortdurend de tafel of laptop raakt bij het typen op een toetsenbord, kreeg tijdens het gebruik wat vlekken.

De kast van de Galaxy Watch5 Pro is gemaakt van titanium, het display wordt beschermd door saffierglas
De kast van de Galaxy Watch5 Pro is gemaakt van titanium, het display wordt beschermd door saffierglas
Aan de rechterkant zitten twee knoppen en een microfoon
De linkerkant is glad gehouden, onder het titanium zit een luidspreker
De onderkant biedt plaats aan verschillende sensoren
De D-buckle sportband heeft een titanium snelsluiting

Installatie en bediening - Alleen met de Samsung Wear-app

Voor de installatie is de Samsung Wear-app nodig, die kan worden gedownload uit de Google Play Store. Op de smartphone moet minimaal Android 8 zijn geïnstalleerd. Koppeling met iOS-apparaten is niet mogelijk. De Wear-app is bedoeld voor alle mogelijke wearables van Samsung. Als het horloge wordt gedetecteerd, moet de software een specifieke plug-in laden. Alle gekoppelde Samsung-apparaten staan in de Wear-app.

De basisinstellingen van het horloge worden via deze app gemaakt. Dit heeft invloed op de meldingen van individuele apps, geluiden en trillingen, de display-instellingen of zelfs het aanpassen van de knoppen. Ook kun je watch faces selecteren, de lay-out van het app-scherm veranderen en de inhoud aanpassen, zoals de indeling van de tegels. Ook de koppeling met Samsung's cloud voor het maken van back-ups of de implementatie van Samsung Pay - de eigen betaaldienst van de fabrikant - verloopt via deze app. Samsung maakt hier ook een koppeling met de Google Play Store, die eigen apps heeft voor smartwatches met Wear OS. Samsung levert echter een eigen programma, de Samsung Health-app, voor het verzamelen en analyseren van fitnessgegevens.

Na het instellen zijn er ook veel instellingen mogelijk op de smartwatch zelf. Het gaat dan niet alleen om instellingen die invloed hebben op de weergave op het horloge, zoals de lettergrootte of de activering van het scherm, maar ook instellingen in de afzonderlijke apps of de installatie van nieuwe apps die direct op de Watch5 Pro mogelijk zijn. Aan het einde van elk menu staat de knop "tonen op een smartphone". Door erop te drukken wordt automatisch het bijbehorende menu op de gekoppelde telefoon geopend.


De Galaxy Watch5 Pro wordt bediend via het 1,36-inch touchscreen, twee knoppen aan de rechterkant van de behuizing en een digitale bezel. De bezel draait echter niet, maar er is een sensor geïnstalleerd in het gebied tussen het display en de rand van de behuizing. Wanneer een vinger over deze ring gaat, scrollt het horloge door menu's.

De functie van de knoppen kan worden aangepast in de Wear-app. Niet alleen een enkele druk is mogelijk, maar de software herkent ook dubbel drukken of lang drukken. In de fabrieksinstellingen leidt een enkele druk op de bovenste knop altijd terug naar het beginscherm. Lang drukken opent de spraakassistent Bixby en dubbel drukken opent de laatst gebruikte app. Met een druk op de onderste knop ga je in elk menu en elke app een stap terug

Vanuit het startscherm leidt een veeg van boven naar beneden naar het korte menu genaamd QuickPanel. Net als bij Android smartphones heb je hier toegang tot de helderheid van het scherm, het always-on scherm, Bluetooth- en WLAN-verbindingen, de energiebesparende modus, de zaklampfunctie en verschillende modi zoals vliegtuigmodus, filmmodus, niet-storen-modus of slaaptijdmodus. De indeling van de knoppen kan worden aangepast.

Een veeg van links naar rechts leidt naar de meldingen, op elke tegel worden meldingen weergegeven, en als op de melding wordt geklikt, worden meer details geopend. Een oranje stip op het startscherm geeft aan dat er ongelezen berichten zijn ontvangen. Vegen van onder naar boven opent het app-menu met alle geïnstalleerde apps. De indeling van de programma's kan worden aangepast op de klok en in de smartphone-app. Een veeg van rechts leidt naar tegels die essentiële informatie weergeven. Rangschikking en inhoud kunnen zowel op het horloge als in de app worden gewijzigd. In de fabrieksinstellingen biedt de Watch5 Pro een overzicht van de dagelijkse activiteiten, het trainingsmenu, de lichaamssamenstelling, de slaapwaarden, het weer, de kalender, de bloeddruk, het ECG, de polsslag en het stressniveau. Een druk op de betreffende tegel opent een submenu met meer details

Er is geen widget voor de Samsung Wear app, maar wel voor de Health app. Deze geeft echter alleen de gelopen stappen weer. Een klik op de widget opent de app.

Telefonie en meldingen - de Watch5 Pro is voorbeeldig

Op het gebied van telefonie is de Galaxy Watch5 Pro een modelstudent onder de smartwatches. Inkomende gesprekken worden betrouwbaar afgespeeld op het horloge en kunnen direct op het horloge worden beantwoord, zolang het horloge verbonden is met de smartphone. De spraakkwaliteit is goed. De luidspreker van het horloge is luid genoeg en de stem van de drager wordt ongestoord doorgegeven. Bellen kan ook vanaf de smartwatch. De Watch5 Pro geeft bellijsten weer, evenals het hele telefoonboek van de smartphone.

De smartwatch presteert even goed met meldingen. In de Galaxy Wear-app kan elk programma op de smartphone afzonderlijk worden geselecteerd om pushberichten naar het horloge te sturen. De meldingen komen betrouwbaar aan, en lange berichten zoals e-mails worden niet afgekapt. De hele chatgeschiedenis wordt op de smartwatch weergegeven als er meerdere berichten worden verstuurd in een messenger, zoals WhatsApp. Het horloge geeft ook emoji's en foto's weer; alleen video's worden niet afgespeeld. Antwoorden is mogelijk met voorgedefinieerde korte berichten, maar de Watch5 Pro maakt ook complexere antwoorden mogelijk. Input is mogelijk via spraak, herkenning van getekende letters en een toetsenbord. Het horloge toont een volledig QWERTY-toetsenbord op het kleine scherm, en de invoer is verrassend goed.


Spraakassistent - Samsung laat je kiezen tussen Bixby en Google Assistant

Samsung's Galaxy Watch5 Pro heeft speakers en microfoons, dus alle voorwaarden voor een spraakassistent zijn gegeven. En Samsung maakt gebruik van het hardwarepotentieel. De gebruiker kan kiezen tussen de eigen assistent van de fabrikant, Bixby, en Google Assistant. De software van Google lijkt qua functionaliteit voor veel zoekopdrachten superieur aan de oplossing van Samsung. Bixby sloot zichzelf ook vaak af na opening via speed dial voordat een zoekopdracht kon worden uitgesproken. De assistenten kunnen beide parallel worden bediend op het horloge. Terwijl Bixby vanaf het begin op het horloge is geïnstalleerd, moet de Assistant eerst worden geïnstalleerd en ingesteld. Amazon's Alexa kan niet vanuit de Playstore naar het horloge worden gedownload.

De Samsung Watch5 Pro ondersteunt spraakassistenten
De Samsung Watch5 Pro ondersteunt spraakassistenten
Het horloge laat je kiezen tussen Samsung Bixby en Google Assistant
Het horloge laat je kiezen tussen Samsung Bixby en Google Assistant

Gezondheid en fitness - Uitgebreide analyse met de BioActive Sensor van Samsung

Het centrale platform voor de gezondheidsfuncties van de Samsung Galaxy Watch5 Pro is de Samsung Health app. Het programma verzamelt alle essentiële gegevens op de startpagina en biedt een overzicht van de dagelijkse activiteit met de bekende cirkels - in het geval van Samsung zijn dat hartjes -, de gelopen stappen, een overzicht van eerdere trainingen, slaapgegevens, polsslag, stressniveau, lichaamssamenstelling en zuurstofsaturatie in het bloed. Als je op de afzonderlijke elementen klikt, opent een submenu en krijg je een overzicht van de gelopen stappen in de afgelopen dagen, weken of maanden.

De resultaten kunnen worden vergeleken via de Samsung-community. In het tabblad Fitness geeft Samsung een overzicht van trainingsplannen van verschillende aanbieders zoals Blesslife, Keep, 300Fit en het eigen Samsung Health aanbod in verschillende categorieën. Hardlooptrainingen zijn mogelijk, maar ook versterkende of vetverbrandende oefeningen. De trainingsplannen zijn qua tijd te individualiseren. De workouts worden gevisualiseerd als video's op de smartphone en het horloge meet de trainingsbelasting.

In het tabblad Profiel toont de app persoonlijke beste tijden en verzamelde badges. Daarnaast wordt een wekelijks overzicht gegeven van actieve tijd en slaaptijd. Het is niet mogelijk om de gegevens te synchroniseren met Google Fit zonder een app van derden. Wel kan Samsung Health verbonden worden met Strava- en Technogym-accounts

Samsung gebruikt een zogenaamde BioActive-sensor om de gegevens te verzamelen. Deze verwerkt optische hartslag, elektrisch hart signaal en bio-elektrische impedantie analyse op één chip. De Watch5 Pro kan met deze chip ook bloedzuurstof meten en daaruit een stressniveau berekenen. Een meting van de huidtemperatuur ontbreekt.

De Samsung Heath app geeft een overzicht van de verzamelde gegevens
De Samsung Heath app geeft een overzicht van de verzamelde gegevens
De gegevens worden automatisch gesynchroniseerd tussen het horloge en de app
De gegevens worden automatisch gesynchroniseerd tussen het horloge en de app
Een druk op de waarden leidt telkens naar het submenu met de details
Een druk op de waarden leidt telkens naar het submenu met de details
Synchronisatie met afzonderlijke apps van derden is mogelijk
Synchronisatie met afzonderlijke apps van derden is mogelijk
De Samsung software biedt toegang tot fitnessprogramma's
De Samsung software biedt toegang tot fitnessprogramma's
De geselecteerde programma's verschijnen in het overzicht
De geselecteerde programma's verschijnen in het overzicht

Activiteitsdoelen - Watch5 Pro toont lichaamssamenstelling

Zowel het horloge als de Health-app geven de status van activiteitsdoelen weer in de vorm van gegevens en diagrammen. In taartdiagrammen toont het Samsung horloge gelopen stappen, tijd in beweging en verbrande calorieën. De doelen kunnen in de app worden geïndividualiseerd. Daarnaast informeert het horloge ook over de totale afstand die gedurende de dag is afgelegd en de beklommen verdiepingen. De gegevens worden nog specifieker, zo geeft het horloge het meest actieve uur van de dag aan en toont de app op een kaart het gebied waar de drager in beweging was. Ook het stressniveau wordt gedurende de dag gemeten en elk uur wordt grafisch ingedeeld op een balk. Daarnaast kan het horloge de lichaamssamenstelling meten en uitsplitsen in lichaamsvet, skeletspieren, vetmassa en lichaamswater.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

Een groot pluspunt van het Samsung horloge is de mogelijkheid om ECG en bloeddruk te meten. De metingen zijn echter alleen mogelijk in combinatie met een andere app - Samsung Health Monitor. Dat is problematisch omdat dit programma alleen werkt op smartphones van Samsung. Installatie van het APK-bestand op smartphones van andere fabrikanten is mogelijk, maar het programma start niet. Daarom werkt de meting van deze twee parameters alleen op Samsung smartphones. De nauwkeurigheid van de bloeddrukmeting is echter overtuigend in vergelijking met ons referentieapparaat, de Braun ExacFit 5 Connect. De waarden weken slechts enkele mmHg af in twee van de drie metingen. Gemiddeld verschillen de systolische waarden van de drie metingen met 2,64 procent, en de diastolische waarden met 8,07 procent.

De Watch5 Pro meet ook de zuurstofverzadiging van het bloed. We hebben deze waarden ook vergeleken met een referentieapparaat, in dit geval de Braun Pulse Oximeter 1. De waarden van de smartwatch zijn ook in deze discipline overtuigend, want de afwijking is gemiddeld 2,39 procent bij drie metingen, en de waarden van het horloge liggen telkens onder die van het referentieapparaat.

We hebben ook gekeken naar de nauwkeurigheid van de hartslagmeting van de Galaxy Watch5 Pro. In dit geval zijn de waarden vergeleken met die van de Polar H10 borstband tijdens een fietstocht. De afwijking is 3,64 procent voor de hartslag in rust, maar de waarden liggen slechts 1,40 procent uit elkaar voor de prestatiehartslag. Op één uitzondering na zijn de waarden van het horloge in alle gevallen hoger dan die van de borstband. Het is interessant dat de metingen van de normale Watch5 zonder Pro veel nauwkeuriger zijn dan die van de borstband, hoewel dezelfde sensoren zijn geïnstalleerd. Dit wijst op een iets slechtere pasvorm van het grote Pro-model op de arm van de tester.

Slaap tracking - Goede Samsung slaap tracking met snurk detectie

De Samsung Galaxy Watch5 Pro beschikt over slaaptracking. Indien gewenst kan het horloge 's nachts de polsslag en zuurstofsaturatie in de gaten houden. Ook detecteert het horloge betrouwbaar waakfases. De smartwatch maakt onderscheid tussen verschillende slaapfasen zoals REM-slaap, diepe slaap en lichte slaap. Het horloge geeft zowel de totale slaaptijd als de tijden in de respectieve fasen aan, evenals het aandeel van de fasen in de totale tijd als percentage.

De software toont de slaap en de afzonderlijke onderdelen ervan in verschillende diagrammen. Bovendien wordt de kwaliteit van de slaap beoordeeld met een slaapwaarde. Deze waarde wordt vervolgens ingedeeld aan de hand van de leeftijdsgroep en de onderdelen ervan worden uitgesplitst. De software van Samsung biedt ook snurkendetectie in combinatie met een smartphone. Samsung evalueert de verzamelde gegevens in een slaapcoach. Na een week wordt het slaapgedrag toegewezen aan een bepaald schema. Als het horloge 's nachts langer dan vier weken wordt gedragen, wil Samsung verdere tips geven voor rustgevende nachten.

Positief is dat de meeste slaapgegevens ook op het horloge kunnen worden bekeken. Veel andere apparaten, zelfs in deze prijsklasse, zoals de Huawei Watch GT 3 Probieden alleen de slaaptijd op het horloge, en de smartphone moet tevoorschijn worden gehaald voor details. Hoewel de Galaxy Watch5 Pro de slaap van de drager uitgebreid analyseert, biedt hij geen slimme wekker die rekening houdt met de betreffende slaapfase.

Training opnemen - De Watch5 Pro neemt automatisch op

De Samsung Galaxy Watch5 Pro kan verschillende sporten en workouts volgen. Trainingen kunnen direct op het horloge of op de smartphone worden gestart. De sport kan ook worden gewijzigd tijdens een lopende training. In de test vonden we vooral de automatische workoutdetectie goed, die uiterst betrouwbaar werkt. Na tien minuten beweging meldt het horloge dat het een training heeft gedetecteerd en geregistreerd. De tien minuten gaan echter niet verloren, maar zijn al opgenomen met alle belangrijke gegevens. Het horloge detecteert ook pauzes betrouwbaar en onmiddellijk, en de training wordt dan voortgezet wanneer de gebruiker weer in beweging komt - zo hoort het ook.

Het display tijdens de training is duidelijk, en de lay-out met de weergegeven gegevens kan afhankelijk van de sport worden aangepast. Er is ook toegang tot muziek. Polsgegevens worden grafisch weergegeven, zowel als getal als op een balk met verschillende gekleurde zones. Bovendien geeft het horloge de maximale en gemiddelde polsslag aan. Indien gewenst meldt het horloge een tussenstand in het verleden met info over tijd en polsslag na vaste tijden of afstanden. De gegevens worden zowel op het scherm weergegeven als over de luidspreker uitgesproken.

De voltooide trainingen kunnen zowel op het horloge als op de smartphone worden bekeken. De afgelegde afstand wordt weergegeven in cijfers en als kaart. Snelheid, hoogte en hartslag (wandelen) kunnen ook in een grafiek worden weergegeven. Bovendien worden de individuele hartslagbereiken en de tijd daarin aangegeven, evenals de herstelhartslag na de training, tijden voor deelafstanden en andere details over de training.

GNSS en navigatie - Pro model vindt terug

De Galaxy Watch5 Pro navigeert betrouwbaar met Google Maps
De Galaxy Watch5 Pro navigeert betrouwbaar met Google Maps

De Watch5 Pro maakt binnen enkele seconden een verbinding met het satellietnetwerk bij het starten van een training. Omdat de bijbehorende antennes in het horloge zijn ingebouwd, is hiervoor geen koppeling met een smartphone nodig. De trackregistratie is zeer nauwkeurig, zo bewijst de smartwatch van Samsung in een vergelijkingsrit op de fiets met de Garmin Venu 2. De routelengte is zeer vergelijkbaar en de weergave op de kaart is in de meeste gevallen nog nauwkeuriger dan op het Garmin horloge.

Navigatie is ook mogelijk met het horloge. Enerzijds kunnen GPX-bestanden worden geïmporteerd, die vervolgens kunnen worden opgeslagen als bestemmingen voor wandelingen of fietstochten. Voltooide routes kunnen ook als GPX-bestand worden geëxporteerd. Daarnaast biedt Samsung bij het Pro-model voor het eerst de mogelijkheid van een retourpadnavigatie, mits de functie vooraf in de trainingsinstellingen is geactiveerd. De Watch5 Pro kan dan de exacte route tonen die is afgelegd naar het keerpunt. Deze functie is echter alleen beschikbaar voor wandelen en fietsen - niet voor bijvoorbeeld joggen - en moet specifiek worden gestart in de instellingen voor elke training

Ook Google Maps is op het horloge geïnstalleerd. Als de navigatie op de smartphone wordt gestart, kan de route ook op het horloge worden bekeken, en kan de navigatie met pijlen worden gedaan of op de kaart worden gevisualiseerd. De routebegeleiding kan zelfs direct op het horloge worden gestart, mits een gekoppelde smartphone binnen Bluetooth-bereik is.


GNSS testrit: Meer rondvaren
GNSS testrit: Meer rondvaren
GNSS-testrit: Keerpunt
GNSS-testrit: Keerpunt
GNSS testrit: Samenvatting
GNSS testrit: Samenvatting

Display - Het Galaxy-horloge wordt helder, maar heeft PWM

Subpixelstructuur
Subpixelstructuur

Het 1,36-inch AMOLED-scherm is het hart van de Galaxy Watch5 Pro en het maakt indruk met een perfect zwartniveau en grote contrasten dankzij het ontwerp. Bovendien is het paneel zeer helder en dus altijd goed leesbaar bij dagelijks gebruik, zelfs buiten in vol zonlicht. We hebben een maximale helderheid gemeten van 813 cd/m² met de omgevingslichtsensor ingeschakeld, en 583 cd/m² met de sensor uitgeschakeld.

We merkten echter PWM op in de test. Het scherm flikkert met een lage frequentie van 60 Hz. Dit is echter minder problematisch bij dagelijks gebruik dan op een smartphone, omdat de kijktijd van het horlogedisplay veel korter is. We konden geen temporele dithering vaststellen op het paneel.

De Galaxy smartwatch heeft ook een always-on display dat in stijl kan worden aangepast. Bijzonder geslaagd is ook de slaapstand, die het display 's nachts uitschakelt en meldingen dempt. Het moet worden gedeactiveerd door op een knop te drukken en het display te bevestigen, zodat het 's nachts niet per ongeluk wordt uitgeschakeld. Bij dagelijks gebruik wordt het display geactiveerd door een draaibeweging of een aanraking. De reactietijd is zeer goed en er is geen pauze tot invoer mogelijk is.

Het OLED-display van de Galaxy Watch5 Pro is altijd goed afleesbaar
Het OLED-display van de Galaxy Watch5 Pro is altijd goed afleesbaar

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 60 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 60 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 60 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 54 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 19019 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en looptijd - De Watch5 Pro presteerde overtuigend

De Galaxy Watch5 Pro werkt probleemloos met Bluetooth-hoofdtelefoons
De Galaxy Watch5 Pro werkt probleemloos met Bluetooth-hoofdtelefoons

Samsung installeert zijn eigen Exynos W920in de Galaxy Watch5 Pro, die al werd gebruikt in de voorganger Galaxy Watch4. De Exynos presteert zeer goed in de benchmarks, vooral in Sunspider en Mozilla Kraken 1.1, en wordt alleen verslagen door een ander horloge. De Galaxy Watch5 Pro blijft echter achter in Google's Octane V2 benchmark.

De prestaties van het horloge zijn overtuigend bij dagelijks gebruik. Inputs kunnen soepel worden uitgevoerd en er zijn geen stotters bij het swipen tussen verschillende kaarten of lange wachttijden bij het openen van apps. Alleen het installeren van apps uit de Play Store kost wat tijd, wat te wijten kan zijn aan de trage eMMC-opslag. Het horloge biedt in ieder geval 7,5 GB aan vrije opslagruimte in de fabrieksinstellingen. Dat laat genoeg ruimte over voor talloze apps uit de Google Play Store of voor foto's en muziek die lokaal op het horloge kunnen worden opgeslagen. Het is ook mogelijk om albums en afspeellijsten op te slaan voor offline afspelen met streamingdiensten als Spotify

Zo kan het horloge entertainment bieden zonder smartphoneverbinding, bijvoorbeeld tijdens trainingen. De verbinding met verschillende Bluetooth-koptelefoons werkte soepel in de test. Samsung-apparaten kunnen ook speciale functies zoals ruisonderdrukking vanaf het horloge bedienen. Dankzij ingebouwde NFC kan het horloge ook gebruikt worden voor betalingen zolang een gekoppelde smartphone in de buurt is. De Watch5 Pro ondersteunt Samsung Pay en Google Wallet. Samsung Pay werkte echter niet op een niet-Samsung smartphone.

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3308 Points ∼100% +64%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
3290 Points ∼99% +63%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
2752 Points ∼83% +36%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2166 Points ∼65% +7%
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (1990 - 2166, n=3)
2060 Points ∼62% +2%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2023 Points ∼61%
Fossil GEN 5 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1821 Points ∼55% -10%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points ∼52% -14%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1522 Points ∼46% -25%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
838 Points ∼25% -59%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4139 ms * ∼100% -36%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
3048.2 ms * ∼74%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2997 ms * ∼72% +2%
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (2730 - 3048, n=3)
2861 ms * ∼69% +6%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2804 ms * ∼68% +8%
Fossil GEN 5 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2289 ms * ∼55% +25%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
1867.3 ms * ∼45% +39%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
1702 ms * ∼41% +44%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
1461 ms * ∼35% +52%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
925 ms * ∼22% +70%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
71340.2 ms * ∼100% -281%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
21266 ms * ∼30% -14%
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (18706 - 20047, n=2)
19377 ms * ∼27% -4%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
18706.2 ms * ∼26%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17098 ms * ∼24% +9%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
8710 ms * ∼12% +53%

* ... kleiner is beter

Batterijduur - het Pro-model van Samsung gaat langer mee

Met 590 mAh heeft de Galaxy Watch5 Pro de grootste batterij die Samsung tot nu toe in een wearable heeft geplaatst. Het Pro-model haalt dus veel betere looptijden dan de normale Watch5, maar is nog steeds ver verwijderd van die van andere fabrikanten. Als alle sensoren en het always-on display zijn ingeschakeld, gaat de smartwatch twee dagen en de nacht daartussen mee - zonder sportsessies. Met het always-on display gedeactiveerd, waren in de test twee dagen en twee nachten continu gebruik mogelijk met een training van 35 minuten voordat het horloge weer moest worden opgeladen met een resterende lading van acht procent. Dit is de minimale batterijduur; minder frequente metingen, synchronisaties en het uitschakelen van de automatische workout-opname bieden bijvoorbeeld veel potentieel om energie te besparen

De smartwatch wordt draadloos opgeladen via de Qi-standaard. Omgekeerd draadloos opladen met een bijbehorende smartphone is ook mogelijk, maar het horloge glijdt door de afgeronde onderkant snel naar beneden. Samsung adverteert met snelladen voor de nieuwe Watch5-generatie. Toch duurt een lading van 10 tot 100 procent in de test 1 uur en 33 minuten. Het opladen was dus twaalf minuten sneller klaar dan de indicatie die tijdens het opladen op het display verscheen. De tijd werd bereikt met zowel een 18-watt Google voeding als een 65-watt Honor voeding. Samsung raadt voor snelladen een Samsung 25-watt lader aan. Of de laadtijden daarmee verbeteren is hier niet na te gaan.

De Samsung Galaxy Watch5 Pro laadt draadloos op via de Qi-standaard
De Samsung Galaxy Watch5 Pro laadt draadloos op via de Qi-standaard

Pro

+ weelderige reeks functies
+ zeer goed vakmanschap en materiaal gevoel
+ kleurrijk, helder display
+ uitgebreide app selectie

Contra

- bescheiden batterijduur
- bloeddruk- en ECG-meting alleen met Samsung smartphones
- functies verdeeld over verschillende apps
- geen verbinding met iOS mogelijk

Verdict - Optiek en batterij maken het verschil

In review: Samsung Galaxy Watch5 Pro. Testapparaat geleverd door Samsung Duitsland.
In review: Samsung Galaxy Watch5 Pro. Testapparaat geleverd door Samsung Duitsland.

De functieset van de Samsung Galaxy Watch5 Pro is indrukwekkend. Het beheerst alledaagse taken zoals telefonie en meldingen uitstekend. Vooral de antwoordmogelijkheden via het gebruiksvriendelijke toetsenbord onderscheiden hem van veel concurrenten. De fitnessfuncties van de smartwatch zijn net zo uitgebreid en vooral de ECG- en bloeddrukmetingen onderscheiden het Galaxy horloge. Het is jammer dat Samsung deze functies beperkt en alleen beschikbaar maakt voor Samsung smartphone gebruikers. De metingen van de Watch5 Pro zijn immers overtuigend in de respectievelijke vergelijkingstests met referentietoestellen.

De Watch5 Pro maakt echter geen fouten, het voordeel van het Pro-model is alleen de grotere batterij, de titanium behuizing en de way-back navigatie in twee sporten

De veranderingen ten opzichte van de normale, goedkopere Watch5, maar ook ten opzichte van de voorganger Watch4 zijn dus binnen de perken gebleven. Wie op zoek is naar een stijlvolle smartwatch met een langere batterijduur, moet eens kijken naar de Huawei Watch GT 3 Pro. Die overtuigt ook met een fraaie titanium behuizing, maar de reactiemogelijkheden zijn beperkt. De gecertificeerde ECG-functie werd in een update toegevoegd.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Watch5 Pro in de geteste versie met D-Buckle Sport Band heeft een MSRP van 469 euro. De LTE-versie met dezelfde band kost 519 euro. Wordt de band met titanium snelsluiting weggelaten, dan beginnen de prijzen bij 429 euro.

De Galaxy Watch5 Pro is rechtstreeks verkrijgbaar bij Samsung, maar ook bij andere retailers zoals Amazon of Cyberport.


Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Samsung Galaxy Watch5 Pro Smartwatch review - Gaat gewoon langer mee
Benedikt Winkel, 2022-10- 7 (Update: 2022-10- 7)