Notebookcheck Logo

Samsung Galaxy Watch5 Review - Was het maar niet voor de batterij

Ren naar de stopcontacten. De Samsung Galaxy Watch5 is de nieuwste ontwikkeling in het smartwatch-portfolio van Samsung. In tegenstelling tot de omvangrijke Galaxy Watch5 Pro heeft dit meer slanke model een kastdiameter van slechts 40 millimeter. Maar welke compromissen moeten er worden gesloten voor die kleinere vormfactor?

Met de Galaxy Watch5 Pro bouwt Samsung een nieuw high-end model in de Watch-serie, hoewel de normale Watch5 nog steeds verkrijgbaar is in twee verschillende maten: de kleinste van deze Watch5-vormfactoren heeft een kastdiameter van 40 millimeter, terwijl de grote 44 millimeter is. Beide zijn ook optioneel verkrijgbaar in een draadloze LTE-versie. Voor de kast zijn drie kleuren beschikbaar: zilver en zwart zijn beschikbaar voor beide formaten, terwijl de kleine ook in "Pink Gold" en de grote in "Sapphire" besteld kan worden. In de Samsung online shop kun je ook kiezen uit 14 verschillende bandjes met verschillende sluitmechanismen. Ons testtoestel is de 40 millimeter versie met een zwarte kast, zwarte sportband en geen LTE verbinding

Samsung Galaxy Watch5
Processor
Samsung Exynos W920 2 x 1.2 GHz, ARM Cortex-A55
Grafische kaart
Geheugen
1536 MB 
Beeldscherm
1.19 inch 1:1, 396 x 396 pixel 471 PPI, capacitive, AMOLED, glimmend: ja, 60 Hz
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7.5 GB beschikbaar
Verbindingen
NFC, Helderheidssensor, Sensoren: Gyroscope, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Accelerometer, Electrical Heart Sensor, Optical Heart Rate Sensor
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Batterij
284 mAh Lithium-Polymer
Opladen
draadloos opladen, snel opladen / Quickcharge
Besturingssysteem
Google Wear OS 3
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono, charging cable, manual, One UI 4.5 / R900XXU1AVH6, 24 Maanden Garantie, ATM 5, IP 68, MIL-STD-810H, GNSS-Networks: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, ventilatorloos, waterdicht
Gewicht
28 g
Prijs
299 Euro

 

Kast en functies - Galaxy Watch5 met aluminium behuizing

In tegenstelling tot de Watch5 Pro is de behuizing van de Samsung Galaxy Watch5 gemaakt van aluminium. De zijkanten zijn geborsteld (en dus mat), terwijl de oppervlakken aan de zijkanten waaraan de bandjes zijn bevestigd glanzend zijn. Er zijn twee knoppen aan de rechterkant met een microfoon in het midden. Een tweede microfoon bevindt zich aan de voorkant van de behuizing, boven de lintconnector. Samsung heeft de luidspreker aan de linkerkant van de behuizing geplaatst.

Het 1,19-inch display wordt beschermd door saffierglas, maar de case biedt - in tegenstelling tot de Watch5 Pro - geen extra afscherming door iets boven het scherm uit te steken. Samsung heeft op de gewone Watch5 ook een digitale rand aangebracht, meer bepaald een zone met sensoren tussen het display en de rand van de behuizing. De sportband is gemaakt van fluorkoolstofrubber en is 20 millimeter breed. De bandjes zijn identiek aan die van de Watch4 en zijn dus verwisselbaar. Dankzij kleine hendels op de veerstangen kan deze verandering ook zonder gereedschap worden uitgevoerd. Ons testtoestel weegt 50 gram (1,8 oz) met het bandje, terwijl de kast alleen al 28 gram (1 oz) weegt

De behuizing van de Samsung Galaxy Watch5 is gemaakt van aluminium
De behuizing van de Samsung Galaxy Watch5 is gemaakt van aluminium
De luidspreker zit aan de linkerkant
Samsung heeft twee knoppen en een microfoon aan de rechterkant geplaatst
De onderkant wordt ingenomen door een reeks sensoren

Instelling en bediening - niet mogelijk met iOS-apparaten

Om de Samsung Galaxy Watch5 in te stellen, moet u de Galaxy Wear-app op uw smartphone installeren. Een Android smartphone met ten minste Android 8 is vereist, aangezien er geen verbinding met iOS-apparaten tot stand kan worden gebracht. Omdat de Wear-app bedoeld is voor gebruik door alle wearables van Samsung, is een plug-in nodig zodra het horloge is herkend. Daarna is het instellen van de smartwatch heel eenvoudig: nadat machtigingen voor meldingen, locatie, etc. zijn verleend, kunnen via de app diverse instellingen op het horloge worden gewijzigd. Na het instellen zijn diverse wijzigingen en aanpassingen van de instellingen ook direct op de smartwatch zelf toegankelijk

Ook nadat de setup is voltooid, moet de Wear-app worden gebruikt om het horloge aan te passen. Klokzijden kunnen worden gewijzigd of de volgorde en inhoud van de tegels kunnen daar worden aangepast. Ook de instellingen voor het scherm, geluiden, apps en meldingen kunnen hier worden gewijzigd, terwijl ook andere diensten zoals Samsung Pay kunnen worden ingesteld en andere apps uit de Play Store kunnen worden gedownload. De Wear-app is echter niet waar de trainingsinstellingen en je trainingsgegevensoverzicht wonen; daarvoor moet je overstappen naar de Samsung Health-app.

De Samsung Wear-app is de hub voor alle horloge-instellingen
De Samsung Wear-app is de hub voor alle horloge-instellingen
De functie van elke toets kan afzonderlijk worden ingesteld
De functie van elke toets kan afzonderlijk worden ingesteld
De instellingen kunnen worden gesynchroniseerd via een Samsung-account
De instellingen kunnen worden gesynchroniseerd via een Samsung-account
Er is een grote selectie van verschillende wijzerplaten
Er is een grote selectie van verschillende wijzerplaten
De volgorde van de apps kan worden gewijzigd op uw smartphone
De volgorde van de apps kan worden gewijzigd op uw smartphone
De inhoud en de volgorde van de tegels kunnen worden geïndividualiseerd
De inhoud en de volgorde van de tegels kunnen worden geïndividualiseerd
Het QuickPanel biedt een manier om snel bij de instellingen en verschillende horlogemodi te komen
Het QuickPanel biedt een manier om snel bij de instellingen en verschillende horlogemodi te komen

Het horloge wordt bediend via het 1,19-inch touchscreen, alsmede met behulp van twee knoppen en een digitale bezel. De bezel draait echter niet; in plaats daarvan is er een sensor geïnstalleerd in het gebied tussen het display en de rand van de kast. Met een vinger over deze ring scrolt u door de menu's van het horloge.

De functie van de knoppen kan worden aangepast in de Wear-app. Naast enkele drukken, worden ook dubbele en lange drukken door de software herkend. In de fabrieksinstellingen leidt een simpele druk op de bovenste knop altijd terug naar het beginscherm. Lang drukken opent de spraakassistent Bixby, terwijl dubbel drukken de laatst gebruikte app opent. Een druk op de onderste knop brengt je standaard een stap terug in elk menu of app.

Vanuit het startscherm leidt een veeg van boven naar beneden naar enkele instellingen, het zogenaamde QuickPanel. Net als bij Android smartphones heb je hier snel toegang tot de helderheid, het always-on display, Bluetooth en WLAN verbindingen, de energiebesparende modus, de zaklampfunctie en verschillende modi zoals vliegtuigmodus, bioscoopmodus, niet storen modus of bedtijdmodus. De indeling van de toetsen kan worden aangepast

Een veeg van links naar rechts leidt naar de meldingen. Voor elke tegel wordt een melding getoond, en door op de melding te klikken worden meer details geopend. Een oranje stip op het startscherm geeft ongelezen berichten aan. Vegen van onder naar boven opent het app-menu met alle geïnstalleerde toepassingen. De indeling van de programma's kan zowel op het horloge als in de smartphone-app worden aangepast. Een veeg van rechts leidt naar tegels die belangrijke informatie weergeven, en de rangschikking en inhoud van deze tegels kan zowel op het horloge als in de app worden gewijzigd. In de fabrieksinstellingen geeft de Watch5 een overzicht van de dagelijkse activiteit, het trainingsmenu, de lichaamssamenstelling, de slaapwaarden, het weer, de kalender, de bloeddruk, het ECG, de polsslag en het stressniveau. Door op elke tegel te drukken, opent een submenu met meer details.

Telefonie en meldingen - veel manieren om te reageren op berichten met de Watch5

De Galaxy Watch5 gaat uitstekend om met zowel telefoongesprekken als meldingen. Als een gekoppelde smartphone zich binnen Bluetooth-bereik bevindt, worden inkomende oproepen op de smartwatch weergegeven en kunnen daar ook direct worden beantwoord, dankzij de ingebouwde microfoons en luidsprekers. De spraakkwaliteit is goed, waarbij de speaker luid genoeg is in stillere omgevingen en geen hinderlijke geluiden maakt.

De Galaxy Watch5 is net zo effectief als het gaat om notificaties. In de Wear-app kun je kiezen welke apps notificaties naar het horloge kunnen sturen; de klok geeft ook lange berichten zoals e-mails volledig weer, emoji's en afbeeldingen worden ook weergegeven. Je kunt ook direct antwoorden sturen met het horloge, waarbij je kunt kiezen uit verschillende berichtopties. Samsung geeft een paar standaard korte antwoorden om uit te kiezen, maar de drager kan ook antwoorden dicteren die worden omgezet in tekst, letters tekenen op het scherm, of een volledig QWERTY-toetsenbord weergeven. De bediening werkt prima op het 1,19-inch display, maar we waren meer onder de indruk van het grotere display van de Watch5 Pro.

Spraakassistent - Bixby van Samsung of Google Assistant

De Galaxy Watch5 ondersteunt spraakassistenten; omdat Samsung zowel microfoons als een speaker heeft geïnstalleerd, zijn spraakuitvoer en -invoer beide mogelijk. Samsungs eigen assistent, Bixby, is standaard geïnstalleerd op het horloge, maar Google Assistant kan ook gedownload worden via de Play Store. Beide assistenten kunnen tegelijkertijd gebruikt worden op de smartwatch.

Samsung's eigen Bixby assistent is in de fabriek geïnstalleerd op de Watch5
Samsung's eigen Bixby assistent is in de fabriek geïnstalleerd op de Watch5
Google Assitant kan worden geïnstalleerd via de Google Play Store
Google Assitant kan worden geïnstalleerd via de Google Play Store

Gezondheid en fitness - verzameld in de Samsung Gezondheid app

Alle verzamelde gezondheidsgegevens worden weergegeven in de Samsung Health app. De verzamelde gegevens voor polsslag, slaapgegevens, trainingsgegevens, ECG en bloeddruk en de lichaamssamenstelling in termen van spiermassa, vet en water verschijnen op het startscherm van de app. Elk element wordt meer in detail behandeld in een submenu: de hartslagmetingen van een dag kunnen bijvoorbeeld worden geëvalueerd en vergeleken met die van andere dagen.

De app biedt ook een eigen tabblad voor de Samsung-community, waar trainingsgegevens kunnen worden vergeleken met je vrienden. In het tabblad Fitness somt Samsung verschillende hardloop- en trainingsplannen op die in de app kunnen worden opgeslagen. Dit zijn aanbiedingen rechtstreeks van Samsung Health, maar ook aanbiedingen van derden staan er vermeld. Een wekelijks overzicht van actieve en slaaptijd verschijnt onder Profiel, waar ook persoonlijke bests worden vermeld.

Een synchronisatie van trainingsgegevens met Google Fit is niet mogelijk zonder een app van derden. De gegevens kunnen wel worden gedeeld met Strava- en Technogym-accounts

 

Activiteitsdoelen - Samsung meet lichaamssamenstelling

De Galaxy Watch5 presenteert activiteitsdoelen in de bekende cirkels, hoewel Samsung ze hartvormig maakt. Ze geven genomen stappen, tijd in beweging en verbrande calorieën aan. De doelwaarden zijn naar wens aan te passen in de Health-app. Als je lang zit - bijvoorbeeld aan het bureau - herinnert de smartwatch je eraan om op te staan en te bewegen. Het stelt dan verschillende rekoefeningen voor, die desgewenst via geanimeerde schema's kunnen worden gevolgd.

Daarnaast kan de Galaxy Watch5 stressniveaus meten, waarbij verhoogde stress berichten uitlokt om de stress te verminderen met ademhalingsoefeningen. Samsung probeert ook de gegevens van de ingebouwde BioActive-sensor te gebruiken om de lichaamssamenstelling te meten. Met regelmatige metingen kunnen ook veranderingen in de waarden worden bijgehouden.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging in het bloed

De Galaxy Watch5 heeft over de hele linie indruk op ons gemaakt als het gaat om het meten van vitale functies. We vergeleken de smartwatch met enkele referentieapparaten om de nauwkeurigheid van de gemeten waarden te bepalen.

Om de hartslag te meten, namen we de Watch5 mee op een fietstocht en vergeleken we de waarden met die van de Polar H10 borstband. De hartslag in rust was bij beide apparaten identiek, terwijl het verschil in de actieve polsslag gemiddeld slechts 0,35 procent bedroeg bij het vergelijken van drie metingen.

Wij kozen een Braun Pulse Oximeter 1 als referentieapparaat voor de classificatie van de bloedzuurstofmeting. Het gemiddelde van drie metingen liet een verschil zien van 2,36 procent, waarbij de waarden van de smartwatch onder die van de pulsoximeter lagen.

De Samsung Galaxy Watch5 kan ook ECG-waarden meten, althans als hij is gekoppeld met een Samsung-smartphone en het horloge ook eerder is gekalibreerd met een extern apparaat. De Braun ExacFit 5 Connect werd gebruikt als vergelijkingsapparaat voor deze meting, waarbij de gemiddelde afwijking voor de diastolische waarde over drie metingen slechts 0,31 procent bedroeg, terwijl de resultaten voor de systolische waarde 4,57 procent verschilden.

Over het algemeen is de nauwkeurigheid van de Samsung smartwatch indrukwekkend. Het is opmerkelijk dat de waarden van de Watch5 veel nauwkeuriger zijn dan die van de Watch5 Pro, ondanks het feit dat in beide dezelfde sensoren zijn geïnstalleerd, waarschijnlijk als gevolg van de verschillende afmetingen van de apparaten en hun locatie op de arm van de tester.

Hartslagmeting met de Samsung Galaxy Watch5
Hartslagmeting met de Samsung Galaxy Watch5
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
Hartslagmeting met de Polar H10 borstband
ECG-metingen zijn alleen mogelijk bij aansluiting op een Samsung-smartphone
ECG-metingen zijn alleen mogelijk bij aansluiting op een Samsung-smartphone
Het horloge moet eerst worden gekalibreerd om de bloeddruk te kunnen meten
Het horloge moet eerst worden gekalibreerd om de bloeddruk te kunnen meten
Voor de ijking is een apparaat nodig voor het meten van de bloeddruk
Voor de ijking is een apparaat nodig voor het meten van de bloeddruk
Bloeddrukmeting en ECG werken via een derde app, genaamd Samsung Health Monitor
Bloeddrukmeting en ECG werken via een derde app

Slaaptracking - snurkendetectie maar geen slimme wekker

De slaaptracking van de Galaxy Watch5 is uitgebreid. Het horloge verzamelt gegevens over de duur van de slaap en de verschillende slaapfasen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen REM-slaap, lichte slaap en diepe slaap. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten toont de Samsung Smartwatch ook details over de slaap van de vorige nacht direct op het apparaat.

De weergave van de Health-app is nog uitgebreider: de totale slaaptijden worden weergegeven, evenals de tijden die in elke afzonderlijke slaapfase zijn doorgebracht. De gegevens worden ook grafisch weergegeven. De gegevens van de vorige nacht kunnen ook worden vergeleken met andere nachten om trends te onderzoeken. Samsung biedt ook slaapcoaching om de slaapkwaliteit te verbeteren als het horloge minstens zeven nachten achter elkaar wordt gedragen.

In combinatie met een smartphone biedt de app zelfs snurkendetectie. Wat echter ontbreekt is een slimme wekker die de wektijd aanpast aan de bijbehorende slaapfase

Training opnemen - de Galaxy Watch5 houdt automatisch bij

De Samsung Galaxy Watch5 houdt verschillende workouts bij. Dankzij de ingebouwde satellietverbinding hoef je niet verbonden te zijn met de smartphone. Het horloge herkent ook automatisch sommige oefeningen, zoals wandelen of fietsen. Na tien minuten beweging geeft het horloge aan dat het een training heeft herkend en opgenomen, en de tien minuten worden automatisch opgeteld. De smartwatch kan pauzes tijdens de training en het einde van de training uiterst betrouwbaar herkennen.

Tijdens de training toont het horloge de hartslag, de trainingstijd en andere informatie afhankelijk van de sport, waarbij de indeling van de gegevens ook kan worden aangepast. Er is ook snelle toegang tot muziekbediening in het trainingsmenu. Alle voltooide trainingen kunnen worden bekeken via de Health App, en de GPX-gegevens kunnen daar ook worden geëxporteerd. In tegenstelling tot het Pro-model kan de gewone Galaxy Watch5 echter geen geïmporteerd GPX-bestand volgen tijdens het trainen.

Desgewenst kan de Galaxy Smartwatch ook een tussentijds statusrapport geven nadat bepaalde tijden of afstanden zijn afgelegd. Informatie over de hartslag en de benodigde tijd voor de afgelopen kilometer tijdens het hardlopen wordt zowel visueel op het display als als aankondiging via de luidspreker weergegeven. Daarnaast geeft de Health App tijden en gegevens per kilometer weer en geeft de VO2max-waarde aan.

GPS en navigatie - de Galaxy Watch5 navigeert met behulp van Google Maps

De Galaxy Watch5 kan betrouwbaar navigeren met Google Maps
De Galaxy Watch5 kan betrouwbaar navigeren met Google Maps

De Galaxy Watch5 kan zelfstandig verbinding maken met verschillende satellietsystemen en is dus niet afhankelijk van een smartphoneverbinding bij het volgen van trainingen. De verbinding met de verschillende satellieten wordt binnen enkele seconden tot stand gebracht.

Om de nauwkeurigheid van de GPS-meting te controleren, namen we de Galaxy Watch5 mee op een fietstocht samen met ons referentietoestel, de Garmin Venu2. Het resultaat van de opname is indrukwekkend: de gemeten afstand van de klokken komt sterk overeen en de weergave op de kaart laat zien dat de paden goed worden getraceerd, zelfs in bochten en tijdens bochten.

Dankzij Wear OS heeft de Samsung smartwatch ook toegang tot Google Maps, hoewel er altijd een verbonden smartphone nodig is om deze functie te laten werken. Als er verbinding is, geeft het horloge de navigatie weer op een kaart of met pijlen. Je kunt de navigatie direct op de smartwatch starten. De normale Watch5 heeft echter geen retourritnavigatie zoals het Pro-model.

GPS-testrit: rond het meer
GPS-testrit: rond het meer
GPS-testrit: een bocht maken
GPS-testrit: een bocht maken
GPS-testrit: samenvatting
GPS-testrit: samenvatting

Display - klein maar helder en kleurrijk

Subpixelstructuur
Subpixelstructuur

Het 1,19 inch AMOLED display van de 40 mm Galaxy Watch5 is een schoonheid. Dankzij het ontwerp maakt het paneel indruk met perfecte zwartwaarden en grote contrasten.

In onze review haalde de Watch5 een maximale helderheid van 920 cd/m² met de omgevingslichtsensor geactiveerd, en 592 cd/m² met de sensor gedeactiveerd, wat betekent dat de smartwatch voldoende helderheidsreserves heeft om altijd leesbaar te zijn, zelfs in fel zonlicht.

De displaymeting toonde echter ook PWM met een frequentie van 60 Hz. Dit komt overeen met de refresh rate van het paneel en is dus waarschijnlijk het gevolg van OLED flikkering. Aan de andere kant merkten we geen tijdelijke dithering op, zoals onze video door een microscoop laat zien.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

Om de schermhelderheid te verlagen schakelen sommige laptops het backlight erg snel aan en uit. Dit gebeurt aan een dergelijk hoge frequentie dat het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Als de frequentie te laag is kunnen personen met gevoelige ogen geïrriteerd geraken, hoofdpijn krijgen en zelfs flickering waarnemen.
Screen flickering / PWM waargenomen 60 Hz

Het backlight van het scherm flikkert aan 60 Hz (hoogstwaarschijnlijk met PWM - Pulse-Width Modulation) .

De frequentie van 60 Hz is erg laag en kan dus aanleiding geven tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn bij langer gebruik.

Ter vergelijking: 53 % van alle geteste toestellen maakten geen gebruik van PWM om de schermhelderheid te verlagen. Als het wel werd gebruikt, werd een gemiddelde van 17803 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz waargenomen.

Prestaties en runtime - Exynos prestaties vergelijkbaar met zijn voorgangers

Samsung gebruikt in de Watch5 dezelfde processor als in zijn voorganger, de Galaxy Watch4: de Exynos W920. De resultaten in verschillende benchmarks zijn zeer wisselend en daarom moeilijk te interpreteren. Over het algemeen zijn de prestaties oké, waarbij de Watch5 geen nieuwe records vestigt en zich ook niet hoeft te verstoppen voor de concurrentie. Er zijn geen stotters of lange wachttijden bij het openen van menu's en apps bij dagelijks gebruik, waarbij alleen de installatie van apps uit de Play Store enige tijd in beslag neemt.

De smartwatch heeft 16 GB intern geheugen, waarvan 7,5 GB vrij beschikbaar is in de fabriekstoestand. Dat is praktisch omdat niet alleen muziek - ook van streaming providers - op het horloge kan worden opgeslagen, maar ook veel verschillende apps. Samsung heeft ook een NFC-chip in de Galaxy Smartwatch geplaatst, waardoor het mogelijk is om met het horloge te betalen als een gekoppelde smartphone zich binnen Bluetooth-bereik bevindt. Het horloge ondersteunt zowel Samsung Pay van de fabrikant als Google Wallet

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
3290 Points +65%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
2752 Points +38%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2166 Points +9%
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (1990 - 2166, n=3)
2060 Points +4%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2023 Points +2%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
1990 Points
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points -13%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
838 Points -58%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4139 ms * -52%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
3048.2 ms * -12%
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (2730 - 3048, n=3)
2861 ms * -5%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2804 ms * -3%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2730 ms *
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
1867.3 ms * +32%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
1702 ms * +38%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
1461 ms * +46%
Mozilla Kraken 1.1 - Total
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
71340.2 ms * -256%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
20047 ms *
Gemiddeld Samsung Exynos W920
  (18706 - 20047, n=2)
19377 ms * +3%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
18706.2 ms * +7%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17098 ms * +15%

* ... kleiner is beter

Batterijduur - de achilleshiel van de Watch5

De batterijduur is de achilleshiel van de Galaxy Watch5. Als alle sensoren, metingen en het always-on display zijn geactiveerd, gaat de smartwatch nog geen 24 uur achter elkaar mee. Na een dag normaal gebruik heeft het horloge een beetje sap nodig als je wilt dat het ook je slaap monitort. Vooral als je van plan bent om de alarmfunctie te gebruiken, wordt het noodzakelijk om bij te houden of het batterijniveau het de hele nacht volhoudt.

Als het always-on display is uitgeschakeld, kon het horloge ten minste 23 uur lopen zonder te hoeven worden opgeladen, ook toen we een wandeling van een uur bijhielden. Als sommige metingen of de automatische activiteitsdetectie worden uitgeschakeld, wordt de levensduur van de batterij verlengd, maar dan is het horloge ook minder "slim"

De smartwatch wordt draadloos opgeladen via de Qi-standaard. Een bijbehorende oplaadpad met USB-C aansluiting wordt bij het horloge meegeleverd, maar een voedingsadapter zit niet in de doos. In tegenstelling tot zijn voorganger kan de Watch5 snelladen, en Samsung beveelt een 25 watt Samsung-voeding aan. Met zowel een 18 als een 65 watt lader kan de Galaxy Watch binnen 65 minuten van 0 tot 100 procent worden opgeladen. Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk met een compatibele smartphone, maar het horloge glijdt door de afgeronde onderkant iets af.

De Galaxy Watch5 kan in 65 minuten van 0 tot 100 procent opladen
De Galaxy Watch5 kan in 65 minuten van 0 tot 100 procent opladen
Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk met een compatibele smartphone
Omgekeerd draadloos opladen is ook mogelijk met een compatibele smartphone

Pro

+ Nauwkeurige gezondheidsgegevens
+ Uitgebreide functies
+ Helder display
+ Grote app selectie

Contra

- Geen iOS-ondersteuning
- Sommige functionaliteiten zijn alleen bruikbaar met Samsung smartphones
- Levensduur van de batterij

Verdict - geweldig totaalpakket met veel functies maar een kleine batterij

In Review: Samsung Galaxy Watch5. Testunit geleverd door Samsung Duitsland.
In Review: Samsung Galaxy Watch5. Testunit geleverd door Samsung Duitsland.

De Samsung Galaxy Watch5 kan bijna alles. Het maakt indruk met het vermogen om zeer nauwkeurige metingen van vele vitale functies te verrichten: hartslag, ECG en bloeddruk. Het is alleen jammer dat Samsung de ECG- en bloeddrukmeting alleen aanbiedt in combinatie met Samsung smartphones, waardoor de Watch5 kunstmatig belemmerd wordt in belangrijke functies.

Maar ook in het dagelijks leven is het horloge inspirerend, met een voorbeeldige weergave van notificaties en uitgebreide antwoordmogelijkheden. Met de beschikbare LTE-variant groeit de bruikbaarheid van het horloge nog meer. De processor werkte al goed in de voorganger, de Watch4, en zet geen prestatierecords neer, maar zorgt wel voor een soepele werking van het horloge in het dagelijks leven en het Pro-model is ook niet sneller.

Het enige probleem met de Samsung Galaxy Watch5 is de batterijduur, die niet eens 24 uur meegaat met het always-on display.

Als je na een actieve dag niet tussendoor wilt opladen voor slaaptracking, moet je of het zeer goede always-on display uitschakelen of kiezen voor de grotere versie met een kastdiameter van 44 millimeter, aangezien dat model een aanzienlijk grotere batterij heeft, of anders gaan voor de Galaxy Watch5 Pro, die de grootste batterij in de line-up bevat. Het Pro-model is echter aanzienlijk dikker en zwaarder. Buiten het Samsung-universum biedt de Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS ook Wear-OS met veel apps en een betere batterijduur. Als we Wear-OS buiten beschouwing laten, is de Huawei Watch GT 3 Pro een waardevol alternatief dat een ECG-meting biedt.

Prijs en beschikbaarheid

De versie van de Galaxy Watch5 die wij hebben getest is het 40 mm model met een sportbandje, dat een MSRP heeft van 299 euro of US$279. Hij kan rechtstreeks in de Samsung-shop worden geconfigureerd met verschillende kleurvarianten, hoewel andere retailers zoals Amazon of Best Buy de Watch5 ook beschikbaar hebben.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Samsung Galaxy Watch5 Review - Was het maar niet voor de batterij
Benedikt Winkel, 2022-10-11 (Update: 2022-10-11)