Notebookcheck

TicWatch Pro 3 LTE: Mobvoi's smartwatch presteert beter dan de Apple Watch en Samsung's Galaxy Watch in de snelheidstest

Hoog presteerder. Mobvoi's TicWatch Pro 3 GPS en Pro 3 LTE (ook met GPS) zijn nog steeds de enige wearables met Qualcomm's Snapdragon 4100 die we kennen tijdens de testperiode. De kracht van de SoC wordt in de huidige test bevestigd door hoe de benchmarkresultaten zich verhouden tot die van andere Wear OS smartwatches zoals de Oppo Watch en de huidige exemplaren van Samsung en Apple.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Processor
Qualcomm Snapdragon Wear 4100 4 x - 1.7 GHz, ARM Cortex-A53
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
1.40 inch 1.4, 454 x 454 pixel 324 PPI, full touchscreen, AMOLED, FSTN display, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
, 4.26 GB beschikbaar
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, NFC, Brightness Sensor, Sensoren: accelerometer, gyroscope, barometer, optical heart rate (PPG)
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 4.2 BLE, WCDMA: Band 1, 8; LTE: Band 1, 3, 7, 8, 20, 28, 40, LTE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12.2 x 47 x 48
Batterij
595 mAh
Besturingssysteem
Google WearOS 2
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 2 buttons, Toetsenbordverlichting: ja, TicWatch Pro 3 Cellular/LTE, USB charging adapter, user manual, Google WearOS, Mobvoi, 24 Maanden Garantie, GNSS: GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo, QZSS; IP68, waterproof
Gewicht
42.3 g
Prijs
359.99 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en connectiviteit - Mobvoi smartwatch met dubbel scherm

De Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE is eenTicWatch Pro 3 GPS met geïntegreerde cellulaire communicatie. Dit maakt de fitnesstracker volledig zelfvoorzienend - tijdens het buitensporten dankzij GPS en bij het bellen en het opvragen van gegevens zonder smartphone dankzij de cellulaire module. Aan de andere kant verbruikt hij meer energie omdat de capaciteit van de batterij met 595 mAh niet hoger is dan die van zijn broertje of zusje.

De review van de TicWatch Pro 3 GPS, die identiek is met uitzondering van de cellulaire module, zijn de behuizing en hardware al beschreven. Hier is een samenvatting van de essentie:Qualcomm's Snapdragon Wear 4100is de kern van de hardware, en het kan werken met 1 GB RAM. Er is 8 GB beschikbaar voor data in bruto termen, maar slechts iets meer dan 4 GB is beschikbaar in netto termen.

Beide modellen communiceren met alle huidige satellietsystemen en meten zowel de hartslag als de zuurstofsaturatie in het bloed, maar ze genereren geen ECG. Beide downloaden updates en extra apps rechtstreeks via WLAN in plaats van via de smartphone.

Met een luidspreker, microfoon en NFC voor Google Assistant en Google Pay bieden ze de essentiële functies van elke Wear OS smartwatch. Ze worden bediend via het touchscreen en de twee knoppen aan de zijkant.

Bijzonder is het dual-display ontwerp, waarbij Mobvoi een low-power FSTN LCD over een AMOLED scherm plaatst. Het FSTN LCD ververst de getoonde inhoud slechts eenmaal per seconde en blijft transparant wanneer de AMOLED actief is.

De TicWatch Pro 3 heeft een always-on scherm. Als u het uitschakelt, blijft het FSTN LCD de datum, tijd en het aantal stappen weergeven, maar het verbruikt nauwelijks meer energie dan wanneer het scherm zwart zou blijven.

De TicWatch Pro 3 kan meerdere dagen werken als in het algemeen het FSTN LCD wordt geactiveerd in plaats van de AMOLED. In dit geval geef je echter ook de essentiële smartwatch functies op.

Instelling en gebruik - Bijna alle instellingen worden direct op het horloge aangepast

Om de Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE te koppelen met een Android smartphone of iPhone, download je eerst de Wear OS app van Google in de betreffende store.

Daarnaast is er een app van Mobvoi in beide stores. Deze wordt geleverd met uitgebreide instructies, synchroniseert audio-notities die zijn gemaakt met de TicWatch Pro 3 LTE, en downloadt extra wijzerplaten van het internet. De Mobvoi-app bevat ook een dashboard voor de bijgehouden gegevens; meer hierover kunt u lezen in het gedeelte over gezondheid en fitness.

Om ervoor te zorgen dat het dashboard alle gegevens kan weergeven die gedurende de hele dag zijn gevolgd, moet u na de installatie alle gezondheidsgerelateerde Mobvoi-apps op het horloge ten minste één keer openen en toegang verlenen tot de sensoren. Bijna alle opties die gewoonlijk door andere fabrikanten via de app worden geregeld, worden door Mobvoi op het horloge zelf geregeld. Dit omvat bijvoorbeeld of het de hartslag en de bloedzuurstofverzadiging handmatig of automatisch meet, en of het de gebruiker waarschuwt wanneer zijn hartslag buiten gedefinieerde drempels ligt.

Net als alle Wear OS-smartwatches downloadt de TicWatch indien nodig extra apps uit de Play Store. Een korte druk op de bovenste knop leidt naar de Play Store en de resterende apps die zijn geïnstalleerd. Lang indrukken start Google Assistant. Een dubbele druk op de onderste knop lanceert Google Pay, en een korte druk op de knop lanceert een individueel configureerbare functie of app. Langdurig drukken op de onderste knop opent een menu met speciale functies zoals het maken van een noodoproep, het laten leeglopen van de speaker na het zwemmen of het overschakelen naar de energiebesparende modus van de TicWatch Pro 3.

Zoals bij alle Wear OS smartwatches, gebruik je horizontale bewegingen om door de widgets te vegen, die niet langer beperkt zijn tot vijf op de TicWatch Pro 3 zoals vroeger het geval was. Bovenaan verschijnt een snelpaneel om de smartwatch te dempen, in slaap- of vliegtuigmodus te zetten of de verbonden smartphone te laten rinkelen als deze niet kan worden gevonden. Een verticale beweging naar boven opent het meldingenpaneel.

Mobvoi lanceerde de TicWatch Pro 3 LTE aanvankelijk alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar het alleen verbinding maakt met het Vodafone-netwerk. Het menu-item voor het instellen van het eSIM-profiel op het horloge verschijnt alleen in de Wear OS-app als er een simkaart met de Vodafone OneNumber-service in de smartphone is geplaatst. Na het instellen van het eSIM-profiel kunt u indien nodig het datavolume beperken en dataroaming uitschakelen.

Het horloge geeft meldingen inclusief emoji's in een samenvattend overzicht weer. Een dubbele tik op een enkele melding vergroot de weergave van de betreffende melding, maar opent deze niet, zodat deze nooit volledig wordt weergegeven. U kunt ze afzonderlijk of allemaal tegelijk verwijderen.

Gezondheid en fitness

Naast de gezondheidsapps van Google installeert Mobvoi zijn eigen apps die de hartslag en de zuurstofverzadiging in het bloed meten en de dagelijkse en wekelijkse trends daarvan weergeven. Verder toont de fitnesstracker het aantal stappen, het aantal verbrande calorieën en de slaapkwaliteit; hij evalueert ook het huidige geluidsniveau en begeleidt u bij ademhalingsoefeningen. Zoals eerder vermeld, moet u alle apps van het horloge in het begin ten minste één keer openen om toegang te krijgen tot de sensoren en verdere instellingen aan te passen.

Op de iPhone synchroniseert de TicWatch desgewenst stappen, hartslag, slaapgegevens, verbrande calorieën en de duur van workouts met Apple Health.

Gegevens en grafieken over gezondheids- en fitnesstracking kunnen op elk moment direct op het horloge worden bekeken en parallel in de Mobvoi-app op de smartphone. De volgende selectie toont een klein voorbeeld van het dashboard op de smartphone en een groot deel van de mogelijke weergaven op het horloge.

Bloed zuurstof saturatie en slaap tracking

De TicWatch Pro 3 LTE meet automatisch de zuurstofsaturatie 's nachts en desgewenst meerdere keren per dag. We hebben ook aanvullende individuele handmatige metingen vergeleken met een medisch gecertificeerd apparaat; gemiddeld zat de smartwatch er 1% naast in vergelijking met het gecertificeerde meetapparaat

Training volgen

Zelfs als het niet in de naam staat, zoals bij de TicWatch Pro 3 GPSwerkt de TicWatch Pro 3 LTE ook onafhankelijk van de smartphone tijdens buitentrainingen dankzij een speciale GPS. Net als zijn tegenhanger ondersteunt hij alle gangbare satellietsystemen.

Een trainingsherkenningsfunctie houdt automatisch wandelingen, trainingslopen en fietstochten bij - indien geactiveerd, want permanente bewaking verkort natuurlijk de levensduur van de batterij. De fitnesstracker legt de route alleen vast als u de gedetecteerde activiteit bevestigt. Als u de melding negeert, kunt u de loop- of fietstocht aan het einde nog steeds opslaan; alleen de kaart ontbreekt in dat geval in het logboek.

De 13 trainingsmodi in de trainingsapp, waaronder elliptische trainer, roeimachine en zwemmen, zijn dezelfde als in het GPS-model. Na het opgeven van de zwembadlengte meldt het sporthorloge een bereikte afstand of, als alternatief, een tijddoel dat is bereikt. Sporten zoals aerobics melden als alternatief het bereiken van het beoogde calorieverbruik.

De Free Style-modus logt indien nodig meerdere sets. Een HIIT-workoutmodus, zoals in de Huawei Horloge Fit, of een aparte tijdgestuurde intervaltrainingsmodus, zoals in de Garmin Lily, ontbreekt. In het bijzonder missen we de Fitify app op de TicWatch Pro 3 LTE, die leuk was op deTicWatch Pro 3 GPS met zijn begeleide bodyweight workouts zoals Tabata.

Prestaties en levensduur van de batterij

Van de smartwatches die we aan een browsertest konden onderwerpen, is de superioriteit van de nieuwste Qualcomm SoC, die in beide TicWatch Pro 3 modellen te vinden is, indrukwekkend. Niet alleen is de SnapdragonWear 4100 sneller dan zijn voorgangers, maar de TicWatch Pro 3 presteert ook beter dan deGalaxy Watch 3metSamsung's Exynos 9110 en de Apple Watch Series 6met deApple S6

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3580 Points ∼100% +8%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (3308 - 3580, n=2)
3444 Points ∼96% +4%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3308 Points ∼92%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2171 Points ∼61% -34%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points ∼48% -48%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1522 Points ∼43% -54%
Mobvoi TicWatch C2+
Qualcomm Snapdragon Wear 2100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1374 Points ∼38% -58%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4138.5 ms * ∼100% -348%
Mobvoi TicWatch C2+
Qualcomm Snapdragon Wear 2100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3743.8 ms * ∼90% -305%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2997.2 ms * ∼72% -224%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2660.8 ms * ∼64% -188%
Apple Watch 5 44 mm Stainless Steel Cellular
Apple S5, 1024
2013.7 ms * ∼49% -118%
Apple Watch Series 6 44 mm
Apple S6, 1024
1807.1 ms * ∼44% -95%
Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1091.9 ms * ∼26% -18%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (925 - 1092, n=2)
1008 ms * ∼24% -9%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
924.8 ms * ∼22%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score
Mobvoi TicWatch C2+
Qualcomm Snapdragon Wear 2100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
23626.8 ms * ∼100% -171%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
21265.5 ms * ∼90% -144%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17097.5 ms * ∼72% -96%
Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
9666.8 ms * ∼41% -11%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (8710 - 9667, n=2)
9189 ms * ∼39% -5%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
8710.3 ms * ∼37%

* ... kleiner is beter

Levensduur batterij

Afhankelijk van de vele instellingen van de TicWatch Pro 3 LTE varieerde de gebruiksduur tijdens de test tussen 20 en 42 uur. Doorslaggevende factoren zijn bijvoorbeeld of de hartslag en de zuurstofsaturatie in het bloed gedurende de dag worden gemeten en of de bewegingsdetectie is geactiveerd. U moet ook letten op de gekozen wijzerplaat: Sommige hebben een donkergrijze achtergrond in plaats van een zwarte, zoals te zien is op de foto links. Ze bederven het energiebesparingspotentieel van het AMOLED-display, althans wanneer ze in de zon oplichten.

Tijdens een gesprek van 10 minuten met de ingebouwde SIM daalde de batterij in de test met 6%. Een volledige lading duurt ongeveer 2 uur.

Uitspraak

Test apparaat geleverd door Mobvoi
Test apparaat geleverd door Mobvoi

Het meetbare voordeel van de batterijduur van hetTicWatch Pro 3 GPS in vergelijking met andere horloges met Google's Wear OS was niet meteen merkbaar in de TicWatch Pro 3 LTE. Het verschil wordt pas duidelijk als je bedenkt wat de TicWatch Pro 3 LTE allemaal kan. De hele dag SpO2-monitoring, cellulaire connectiviteit, bewegingsdetectie en GPS-tracking zouden in het algemeen niet op deze manier mogelijk zijn met de Wear OS-concurrenten.

Dankzij GPS, LTE en de uitgebreide health-tracking-instellingen is de Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE momenteel een van de best uitgeruste Wear OS-horloges.

In de praktijk motiveren functies als bewegingsdetectie gebruikers zeker om de auto vaker te laten staan en in plaats daarvan wat aan lichaamsbeweging te doen, een neveneffect dat velen hopen te krijgen met een wearable. Deze functies zijn echter nauwelijks te vinden in Wear OS-horloges omdat ze de toch al korte batterijduur verkorten.

De complexe software van het horloge is, toegegeven, niet voor mensen die van eenvoud houden: Een optie ontdekken en weer terugvinden kan soms lastig zijn door de uitgebreide structuur van de interface.

Prijs en beschikbaarheid

Als je in de Verenigde Staten bent, kun je het TicWatchPro 3 GPS-modelgemakkelijk vindenop Amazon voor 299,99 dollar. Op het moment van schrijven kan de cellulaire functionaliteit van de TicWatch Pro 3 LTE alleen worden gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje. Je kunt dit model op Amazon UK vinden voor £329,99(~$460).

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > TicWatch Pro 3 LTE: Mobvoi's smartwatch presteert beter dan de Apple Watch en Samsung's Galaxy Watch in de snelheidstest
Inge Schwabe, 2021-02-28 (Update: 2021-02-28)
Stephanie Chamberlain
Editor of the original article: Stephanie Chamberlain - Translator - 276 articles published on Notebookcheck since 2020