Notebookcheck

TicWatch E3 review: Bijna net zo goed uitgerust als Mobvoi's TicWatch Pro 3 top smartwatch

Goede genen. Wat betreft de kernapparatuur is de hardware van de WearOS smartwatch identiek aan die van de TicWatch Pro 3. Dit maakt hem aantrekkelijk als betaalbaar alternatief voor het huidige topmodel van Mobvoi, vooral omdat andere fabrikanten nog steeds de oudere SoC's gebruiken in plaats van het Snapdragon Wear 4100-platform.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Mobvoi TicWatch E3
Processor
Qualcomm Snapdragon Wear 4100 4 x - 1.7 GHz, ARM Cortex-A53
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
1.30 inch, 360 x 360 pixel 277 PPI, full touchscreen, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, NFC, Sensoren: accelerometer, gyro sensor, HD PPG heart rate sensor, SpO2, low latency off-body sensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 5.0, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12.6 x 44 x 47
Batterij
380 mAh, magnetic contacted charging
Besturingssysteem
Google WearOS 2
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 2 buttons, TicWatch E3, USB charging dock, user manual, Mobvoi app, 24 Maanden Garantie, Google Pay; GPS + GLONASS + Beidou; IP68, waterproof
Gewicht
, Voeding: 32 g
Prijs
199 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Koffer en apparatuur - Multiband GNSS, geen always-on display

De TicWatch E3 is niet echt het vlaggenschip van Mobvoi, maar de TicWatch E familie behoort meer tot het hogere middensegment, dat bijvoorbeeld kan communiceren met de drie satellietnavigatiesystemen GPS, GLONASS en Beidou. De opvolger van de TicWatch E2 uit 2019 maakt nu gebruik van het huidige Snapdragon Wear 4100-platform van Qualcomm, vergelijkbaar met het huidige vlaggenschip, de TicWatch Pro 3. Daarnaast hebben het werkgeheugen en de opslag ook dezelfde afmetingen metrespectievelijk 1 GBRAM en 8 GB ROM.

Met een diagonaal van ongeveer 44 mm (~1,7 in) is de TicWatch E3 kleiner, en in tegenstelling tot de TicWatch Pro 3is de IP68 gecertificeerde behuizing gemaakt van polycarbonaat. Alleen de klassieke sluiting van de 20 mm siliconen rubberen horlogeband is gemaakt van metaal.

In tegenstelling tot het vlaggenschip, mist de E3 een automatische helderheidssensor, maar in plaats daarvan kan de helderheid handmatig worden aangepast in 5 stappen. In onze test was de tweede stap binnenshuis voldoende, maar buitenshuis hadden we minstens de vierde stap nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zoals de meeste WearOS wearables, heeft de Mobvoi smartwatch ook NFC, een speaker en microfoon voor Google Pay en de Google Assistant, en is in staat om verbinding te maken met het WLAN. In vergelijking met de voorganger van de TicWatch E2 is de PPG-sensor van de E3 nu ook in staat om de zuurstofsaturatie in het bloed te meten

Installatie en bediening - De Mobvoi-apps verbeteren het ecosysteem van Google

Voor onze tests was het niet duidelijk of de TicWatch E3 de eerste smartwatch zou zijn met het nieuwe Wear-besturingssysteem dat door Google samen met Samsung werd ontwikkeld. Onze testeenheid arriveerde echter nog steeds met WearOS, in versie 2.27 na een update.

We voerden de setup van de smartwatch uit met behulp van Google's WearOS app op een iPhone 12 Pro en verbonden het vervolgens met de Mobvoi app. Nadat we tegen herhaalde verbindingsproblemen aanliepen, verwijderden we de Mobvoi-app en installeerden die vervolgens opnieuw vanuit de App Store. Hoewel dat geen update bood, was de gebruikersinterface van de Mobvoi-app veranderd na de herinstallatie. Dit was vooral merkbaar in het Daily Dashboard dat de fitnessgegevens weergeeft, zoals je kunt zien in de beelden van de test verderop in dit artikel

WearOS app
WearOS app
Alternatieve wijzerplaten
Alternatieve wijzerplaten
Mobvoi app
Mobvoi app

De bediening volgt de gebruikelijke standaard: verticale gebaren openen de meldingenlijst en een menu met snelle instellingen, zoals het aanpassen van de helderheid. Als je bovendien dubbel op de bovenste knop drukt, wordt de helderheid kort verhoogd tot het maximum

Een horizontaal veeggebaar naar rechts opent de Google Assistant, en vegen naar links toont tot tien widgets op een rij. De bovenste knop opent de app-lijst, en de onderste knop opent een app die je zelf kunt configureren. Je kunt alle apps en widgets verplaatsen, en ook widgets verwijderen of toevoegen

De rekenmachine, timer, notities, weersinformatie en een verbinding met de smartphone-agenda zijn standaard onder WearOS. U kunt echter geen afspraken wijzigen of toevoegen. Met de alarmwidget kun je meer dan tien alarmen instellen, waarbij je voor elk alarm afzonderlijk kunt kiezen tussen geluid of trilling.

Naast de Google-apps voor gezondheidsbeheer heeft Mobvoi ook enkele eigen apps geïnstalleerd, zoals TicExercise voor sport, TicZen voor stressmonitoring, TicBreathe met ademhalingsoefeningen voor ontspanning, of TicHearing om de omgevingsgeluiden te analyseren.

Indien nodig kun je ook extra apps installeren via de Play Store die op de smartwatch is voorgeïnstalleerd. Dat is nodig als je bijvoorbeeld offline muziek wilt afspelen, want er is geen speler voorgeïnstalleerd op de E3. Input kun je geven via de microfoon of via een klein toetsenbord op het display

Muziek

Als u de optie hiervoor hebt geactiveerd, wordt automatisch een afstandsbediening voor de speler op de smartphone geopend zodra u de muziekspeler of een streamingapp zoals Spotify op de smartphone start. De spelerbediening wordt ook weergegeven in het Quick Panel. De Spotify-app uit de Play Store (zie schermafbeelding rechts) zal ook de Spotify-app op de smartphone aansturen, zodat u op deze manier tussen uw eigen afspeellijsten kunt schakelen.

Stem Assistent

Door langer op de bovenste knop te drukken of met een veegbeweging naar rechts wordt de Google Assistent gestart. U kunt uw vragen dicteren met de microfoon. De antwoorden verschijnen in eerste instantie als tekst op het display. Als je vervolgens niet direct teruggaat maar even wacht, komt er een extra akoestisch antwoord. In onze test week dit iets af van de tekst op het display, de Assistent las dus niet alleen de reactie van het display.

Telefonie en meldingen

De E3 signaleert inkomende gesprekken en je kunt het gesprek accepteren of weigeren. In combinatie met Android kun je het gesprek voeren via de smartwatch en ook gesprekken initiëren via bijvoorbeeld de voorgeïnstalleerde contact-app. In combinatie met iOS moet je de iPhone gebruiken nadat je het gesprek op de smartwatch hebt geaccepteerd.

Je kunt de duur van de trilling voor berichten verlengen, zodat je ze kunt onderscheiden van andere meldingen. Berichten van sociale netwerken zoals WhatsApp of Telegram geven alle emoji's weer. Je kunt echter weer alleen reageren in combinatie met Android.

Google Assistent
Google Assistent
Boodschapper notificatie
Boodschapper notificatie

Gezondheid en fitness - Inclusief een aparte HIIT workout

In combinatie met Android kunt u uw gegevens synchroniseren met Google Fit. Op de iPhone kunt u de TicWatch E3 verbinden met Apple Health en dat vervolgens verbinden met Google Fit. De Google app is ook beschikbaar voor iOS via de App Store.

Gedurende de dag telt de TicWatch E3 de uren dat u opstaat en beweegt - wat ook wel het "standdoel" wordt genoemd - uw stappen, en de bij benadering afgelegde afstand. Tijdens onze test registreerde de stappenteller echter bijna 4600 stappen, terwijl we slechts 4000 hadden bereikt. Dit is een afwijking van bijna 15%, terwijl tussen de 1% en 3% de standaard is. De TicWatch E3 toont niet het aantal virtuele verdiepingen dat is beklommen, omdat het de barometrische sensor voor hoogtemeting mist die de TicWatch Pro 3wel biedt.

Hartslag, hartritme, en bloed zuurstof verzadiging

De gezondheidstracker is in staat uw bloedzuurstofverzadiging, hartslag en regelmatigheid van de hartslag de klok rond te meten, als u daar behoefte aan heeft. Dit zijn indicatoren voor uw welzijn. Mobvoigenereert de bijbehorende diagrammen hiervoor zowel op het horloge als in de app op de smartphone.

Hartslag diagram
Hartslag diagram
Spanningsanalyse
Spanningsanalyse
Verzadigingsdiagram
Verzadigingsdiagram

Slaap traceren

Optioneel kan de TicWatch E3 's nachts uw hartslag en bloedzuurstofsaturatie registreren, waardoor de diagrammen in uw slaapprotocol worden uitgebreid. Het slaap protocol toont uw slaap fasen, waarbij de verhoudingen van de vier slaap fasen gedurende de nacht worden vergeleken. Ukunt ook de tijdsperiode van slaap tracking beperken om wat batterij te sparen, aangezien het anders ook uw power nap gedurende de dag zal registreren en bijhouden.

Om de batterij te sparen, kunt u 's nachts ook automatisch een "essentiële" modus activeren, waarin het horloge uw slaap en hartslag blijft volgen, maar niet de zuurstofsaturatie in het bloed. Als u dit doet, moet u uw slaapgewoonten kennen en er ook rekening mee houden dat de TicWatch E3 een herstart uitvoert om terug te komen uit de essentiële modus, wat betekent dat de opnames worden onderbroken. Tijdens onze tests leidde een vroege wissel om 5 uur 's ochtends tot een onderbreking van ons slaapprotocol, waarbij het werd opgesplitst in de tijd vóór de herstart en nog eens anderhalf uur daarna.

De twee schermafbeeldingen links tonen een slaapprotocol voor de essentiële modus en de twee schermafbeeldingen rechts en die van het horloge hieronder tonen een gewoon protocol.

Opnemen tijdens de essentiële modus
Opnemen tijdens de essentiële modus
Extra opname na de herstart
Extra opname na de herstart
Regelmatig slaap protocol ..
Regelmatig slaap protocol ..
... waaronder bloed zuurstof verzadiging
... waaronder bloed zuurstof verzadiging

Opname van opleidingen

U kunt automatische activiteitsherkenning activeren voor hardlopen, wandelen en fietsen. Als optie geeft het horloge dan een melding weer om de activiteit te starten of start het automatisch. In dat geval wordt de route niet geregistreerd, maar wel de hartslag, stapfrequentie en -lengte, en de snelheid

Hoewel het aantal stappen buiten de workout ver afweek van het werkelijke aantal stappen, registreerde de sporttracker tijdens de workout de stapfrequentie nauwkeurig. De GPS werkte ook goed tijdens de test. De loop na afloop werd ook geregistreerd door een Garminsporthorloge aan onze andere pols. Na twee keer tikken op het display van de TicWatch E3, registreerde het een handmatige ronde op hetzelfde moment als het kilometer signaal van de Garmin Venu 2s. De afstanden van elke ronde waren bijna exact gelijk aan het km-ritme van de Venu 2s, zoals u kunt zien in het derdescherm van het protocol

In de directe vergelijking was ook de rest van de gegevens voor een groot deel identiek. De grote afwijking in het calorieverbruik is terug te voeren op verkeerde informatie in de Mobvoi app: je moet via de app expliciet de synchronisatie van persoonlijke informatie met de Mobvoi servers activeren. Na herinstallatie van de app deden we dit pas nadat de run was opgenomen, waardoor het bepaalde calorieverbruik en het VO2max maximale zuurstofverbruik gebaseerd waren op verkeerde informatie over het geslacht, de lengte en het gewicht

U kunt de grootte van het zwembad aanpassen voor uw zwemtraining. Aan het begin van de zwemtraining vergrendelt de E3 automatisch het display, en na afloop wordt het water uitgezet. Wie graag traint met Strava, kan Strava voor WearOS vinden in de Play Store.

De E3 is de eerste TicWatch met specifieke ondersteuning voor intervaltrainingen: U kunt uw eigen sets samenstellen uit een totaal van 10 oefeningen en het aantal reps of een tijd voor elk aanpassen, evenals het aantal sets en pauzes ertussen. Mobvoi is van plan om op een later tijdstip meer oefeningen beschikbaar te maken. Tijdens onze tests waren de volgende oefeningen beschikbaar: burpees, high knees, squat jumps, squat punching, jumping jacks, mountain climber, planks, twist mountain climber, reverse crunch, en bridge

Tijdens een intervaltraining werd de PPG-sensor van de TicWatch E3 echter overweldigd door de dynamiek van de hartslag, zoals de parallelle opname van de Polar H10 hartslagsensor laat zien. De training bestond uit 3 sets met elk een minuut touwtje springen en twee minuten rust ertussen om de hartslag te verlagen, inclusief een warming-up en coolingdown fase. De uitschieter van de H10 tijdens de cooldown is het gevolg van een onbedoelde onderbreking van de opname. Het tweede diagram hoort bij de opname van de run hierboven. In de relatief stabiele opname is de curve bijna identiek aan die van de Garmin Venu 2s.

Prestaties en levensduur van de batterij

In de browser benchmarks is het verschil met de vergelijkbaar uitgeruste TicWatch Pro 3zoals verwacht klein. HetQualcomm Snapdragon Wear 4100 platformis niet alleen superieur aan de oudere Qualcomm SoC's, maar scoort ook beter dan de Samsung Galaxy Watch 3metSamsung's Exynos 9110en de Apple Watch Series 6 met deApple S6.

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch E3
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.21)
3624 Points ∼100%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (3308 - 3624, n=3)
3504 Points ∼97% -3%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3308 Points ∼91% -9%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2171 Points ∼60% -40%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points ∼48% -52%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1522 Points ∼42% -58%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4138.5 ms * ∼100% -337%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2997.2 ms * ∼72% -217%
Samsung Galaxy Watch 3 LTE R845
Samsung Exynos 9110, 1024 (Samsung Internet Browser 10.1.01.3)
2660.8 ms * ∼64% -181%
Apple Watch 5 44 mm Stainless Steel Cellular
Apple S5, 1024
2013.7 ms * ∼49% -113%
Apple Watch Series 6 44 mm
Apple S6, 1024
1807.1 ms * ∼44% -91%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (925 - 1092, n=3)
988 ms * ∼24% -4%
Mobvoi TicWatch E3
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.21)
946.3 ms * ∼23%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
924.8 ms * ∼22% +2%
Mozilla Kraken 1.1 - Total Score
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
21265.5 ms * ∼100% -103%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17097.5 ms * ∼80% -63%
Mobvoi TicWatch E3
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.21)
10458.5 ms * ∼49%
Average Qualcomm Snapdragon Wear 4100
  (8710 - 10459, n=3)
9612 ms * ∼45% +8%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
8710.3 ms * ∼41% +17%

* ... kleiner is beter

Levensduur batterij

Mobvoi biedt verschillende methoden om de korte batterijduur van ongeveer een dag, die typisch is voor WearOS-apparaten, te verlengen.

Zoals bij de meeste smartwatches is de eerste methode het uitschakelen van het always-on display. Als je het niet zonder wilt doen, zorgt een off-body sensor met lage latentie ervoor dat het toch wordt uitgeschakeld als je het apparaat niet draagt, ook al blijft het anders actief.

Wanneer de capaciteit van de 380 mAh batterij onder de 5% komt, wordt een energiebesparende "essentiële modus" geactiveerd die ook beschikbaar is op de TicWatch Pro 3. In deze modus blijft de smartwatch de stappen tellen, de hartslag meten en de slaap monitoren. U kunt de essentiële modus ook automatisch activeren met behulp van een tijdschema, bijvoorbeeld 's nachts. Als u het horloge echter ook tijdens de slaap draagt, moetu, om de slaapregistratie niet te onderbreken,de terugkeer naar de normale modus niet instellen op een tijdstip voordat u wakker wordt.

De energiebesparingen voor elk van deze methoden zijn niet erg groot. Zelfs met de nachtelijke overschakeling naar de essentiële modus, zult u hooguit twee dagen bereiken. Maar Mobvoi belooft ook niet meer dan dat.

Pro

+ snelle SoC
+ multiband GNSS
+ grote opslagruimte
+ spraakassistent
+ App store
+ SpO2 meting
+ telefoongesprekken via Bluetooth (Android)

Contra

- korte batterijduur zoals typisch voor WearOS
- geen helderheidssensor
- geen hoogtesensor
- onnauwkeurige stappenteller

Uitspraak

Test unit geleverd door Mobvoi
Test unit geleverd door Mobvoi

Als u kiest voor de TicWatch E3 in plaats van de TicWatch Pro 3 GPS, bespaar je ongeveer 100 euro (~$119), terwijl je toch de momenteel beste Qualcomm SoC voor wearables krijgt, 8 GB ROM, en multiband GNSS. De belangrijkste compromissen ten opzichte van het topmodel zijn een nog kortere batterijduur en het ontbreken van automatische helderheidsaanpassing. In onze test misten we deze functie vooral tijdens het hardlopen en fietsen, wanneer je snel een blik op het scherm wilt werpen zonder je andere hand te hoeven gebruiken.

Of deze twee functies voor jou relevant zijn, hangt af van de vraag of je je smartwatch sowieso elke avond oplaadt en of en voor wat voor sporten je hem wilt gebruiken. Wat dat betreft vinden we de instellingen voor de trendy HIIT (HighIntensity Interval Training)-sport erg prettig, maar ook die zit nog niet in de TicWatch Pro 3, althans niet tijdens onze testperiode. Maar een update voor de TicWatch Pro 3 zou daar natuurlijk verandering in kunnen brengen. Je kunt deze functie anders meer vinden in sporthorloges zoals de Polar Vantage M2, deGarmin Venu 2s, of deGarmin Lily.

Vergeleken met de TicWatch Pro 3 LTEmist de E3 natuurlijk ook een mobiele verbinding. Maar de Pro 3 LTE kost ook nog eens 50 euro (~$60) extra. In vergelijking met andere WearOS-horloges onderscheidt de Mobvoi zich ook met tal van apps voor gezondheidsmonitoring die scoren met een gedetailleerde presentatie. In het algemeen vinden we het leuk dat er overal emoji's zijn opgenomen in WearOS-horloges

Enkele andere WearOS-alternatieven zijn de Oppo Watch of de Oppo Watch met LTE, maar ook bijvoorbeeld de GEN 5 van Fossil , waarvan we de nieuwe LTE-versie ook zullen testen.

Prijs en beschikbaarheid

Als alternatief voor de zwarte band van ons testexemplaar, biedt Mobvoi de TicWatch E3 ook aan met een neon gele of asblauwe horlogeband. De aanbevolen aankoopprijs is 199 euro (~$238). In de VS kunt u hem vinden op Amazon voor $199.

Pricecompare

Mark Riege
Editor of the original article: Mark Riege - Translator - 220 articles published on Notebookcheck since 2018
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 186207 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > TicWatch E3 review: Bijna net zo goed uitgerust als Mobvoi's TicWatch Pro 3 top smartwatch
Inge Schwabe, 2021-06-25 (Update: 2021-06-25)