Notebookcheck

Polar Vantage M2 smartwatch in review: Goede sportfuncties, nog steeds zonder touchscreen

Alles gaat beter met muziek. Een half jaar na de Vantage V2 heeft ook de Polar Vantage M een opvolger. Nieuw zijn onder meer een bediening voor de smartphone-speler, weerinformatie en de slimme FuelWise-assistent. De Polar Vantage M2 biedt geen gebarenbediening als alternatief voor het gebruik van de knoppen.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Polar Vantage M2
Processor
n.a.
Beeldscherm
1.20 inch , 240 x 240 pixel 200 PPI, –, LCD, glimmend: ja
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Sensoren: Optical heart rate, accelerometer, gyroscope
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth LE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12.5 x 46 x 46
Batterij
230 mAh Lithium-Polymer
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 5 buttons, Polar Vantage M2 multisport watch, Wristbands (two sizes), Charging cable, user manual, Information note, Polar Flow, 24 Maanden Garantie, Compatibility: Android, iOS 13+; GNSS: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS; WR 30, waterproof
Gewicht
28 g
Prijs
299,95 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Behuizing en kenmerken - Met multi-band GPS

De Polar Vantage M2 volgt op de in 2018 geïntroduceerde Vantage M, die Polar destijds tegelijk met de Vantage V introduceerde. Ook toen had de Vantage V een touchscreen en barometer terwijl de Vantage M dat niet had, en dat is in de 2e generatie niet veranderd.

De kast van de Vantage M2 is gemaakt van met glasvezel versterkt polymeer. Op de siliconen band vinden we de sluiting mooi, die net als de bezel van roestvrij staal is gemaakt en een extra beugel heeft. Hierdoor kan de band sneller worden geregen dan door de gebruikelijke eerste van twee lussen achter de sluiting. De twee meegeleverde bandstukken bestrijken een polsomtrek van 130-210 mm (5.1-8.3 in).

In tegenstelling tot de Vantage V2heeft de Vantage M2 geen MIL-STD-810G testen ondergaan. In plaats van gelaagd Gorilla glas wordt een PMMA gelamineerd glas met een hardingscoating gebruikt. Polar specificeert de waterbescherming op 30 m (~98 voet) volgens ISO 22810 en voegt in de bewoording "minimaal voor baden en zwemmen" toe; de Vantage V2 is beschermd tot 100 m (~328 ft) volgens dezelfde norm en is geschikt voor regelmatig gebruik in water - maar niet voor duiken met uitrusting

De signaalgenerator waarmee de Vantage V2 trillingswaarschuwingen akoestisch versterkt, ontbreekt in de Vantage M2, net als een omgevingslichtsensor om de helderheid van het 1,2-inch display aan te passen. De helderheid kan niet handmatig worden gewijzigd. Hoewel het LCD-scherm bij daglicht goed afleesbaar is, is de achtergrondverlichting, die wordt geactiveerd wanneer de arm wordt opgetild, binnenshuis vaak niet toereikend. Het sterkere licht, dat wordt ingeschakeld met de knop linksboven, is voldoende

Door lang op dezelfde knop te drukken worden de andere 4 vergrendeld tegen onbedoelde activering van functies. Ze kunnen worden gebruikt om de synchronisatie met de smartphone te starten en door de menu's te navigeren. Lang indrukken van de middelste rechterknop opent de trainingsapp in de laatst gebruikte trainingsmodus. Deknoppen hebben slechts een zwak drukpunt. Polar versterkt het haptische gevoel met een lichte trilling

Instelling en bediening - naar keuze met of zonder smartphone

Voor beide Polar-horloges is niet per se een smartphone nodig. Ze kunnen net zo goed via een computer worden ingesteld of zelfstandig worden gebruikt. Basisgegevens zoals geslacht, leeftijd, lengte en gewicht, maar ook de trainingsintensiteit en de gebruikelijke slaaptijd worden in dit geval rechtstreeks via het horloge ingevoerd.

Als je het wilt verbinden met een iPhone of een Android smartphone, download je de Polar Flow app uit de betreffende store, die ook firmware-updates voor de Vantage M2 levert.

Er is geen watch face store zoals bij andere smartwatches; in plaats daarvan zijn er slechts vier analoge en vier digitale varianten met extra kleuropties voor de tijdsaanduiding

Polar voegt verschillende informatie toe aan de wijzerplaat van het horloge, vergelijkbaar met widgets. Metkunt u tussen de navigatieknoppen schakelen of gedetailleerde pagina's openen, zoals het weer, de activiteitenstatus, de laatste training of Polar-analyses zoals Cardio Load Status en Nightly Recharge, die in het gedeelte Gezondheid en fitness worden uitgelegd

Weersinformatie omvat actuele en gevoelde temperatuur, neerslag en vochtigheid, windsnelheid en -richting, en een 2-daagse weersverwachting. De weersvoorspelling is elk uur voor de volgende 12 uur. Daarna, of uiterlijk voor de volgende dag, verandert het ritme in een drie-uursverwachting, en voor de dag daarna in een 6-uursverwachting.

De laatste widget benoemt de titel die de smartphone op dat moment afspeelt en opent desgewenst een afstandsbediening voor de speler.

Optioneel kan via de app of het horloge zelf een alarm worden ingesteld dat op afzonderlijke dagen wordt herhaald. Er zijn echter geen andere alarmen voor alternatieve tijden en herhalingsritmes. Bovendien zijn toolszoals de timer of stopwatch alleen toegankelijk via het menu, zodat er verhoudingsgewijs veel knoppen moeten worden ingedrukt voordat de tijd begint te lopen.

Telefonie en meldingen

Inkomende oproepen kunnen worden geweigerd of geaccepteerd en vervolgens via de smartphone tot stand worden gebracht.

Meldingen kwamen vaak met een lange vertraging binnen. De Vantage M2 geeft ook langere teksten weer, maar niet altijd in volledige tekst, afhankelijk van het volume. Emoji's verschijnen monochroom.

Bediening voor de smartphone-speler
Bediening voor de smartphone-speler
Timer
Timer
Invoer oproep
Invoer oproep
WhatsApp-bericht met emoji's
WhatsApp-bericht met emoji's

Gezondheid en fitness - trainingssuggesties van Polar

De Polar Flow-app kan de gegevens van de smartwatch overbrengen naar Apple Health, maar niet naar Google Fit. Via de app kun je je Polar-account verbinden met Strava, Komoot, TrainingPeaks, MyFitnessPal en Nike+ om bijvoorbeeld je activiteiten in Strava te bekijken. In tegenstelling tot de Polar Vantage V2kunnen Strava Live segmenten en Komoot routes niet worden overgezet naar de Vantage M2.

De FuelWise functie voegt intelligente herinneringen voor voedsel- en vochtinname toe aan het gebruikelijke inactiviteitsalarm van fitnesstrackers. FuelWise past de koolhydraatbehoefte aan de persoonlijke gegevens en de trainingsbelasting aan.

Terwijl het fitnesshorloge gezondheids- en trainingsgegevens scheidt, verzamelt de iPhone-app ze in een dagelijks dashboard.

Activiteits- en gezondheidsmonitoring

In plaats van verbrande calorieën of afgelegde stappen vraagt Polar naar de fysieke inspanning op het werk en tijdens het sporten en gebruikt dit om een niveau voor het activiteitsdoel te bepalen. De health tracker geeft de betreffende status via de activiteitswidget; de app visualiseert de bewegingsintensiteit met kleuren: donkere kleuren staan voor hoge activiteit, lichte kleuren voor lage activiteit.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging van het bloed

De Polar Vantage M2 registreert de zuurstofverzadiging in het bloed (SpO2) niet. Hij meet de hartslag de klok rond of desgewenst alleen 's nachts. U kunt de meting tijdens de training deactiveren.

We bepalen het potentieel van de optische hartslagmeter onder de dynamische omstandigheden van een intervaltraining, die we gelijktijdig registreren met een hartslagsensor. De PPG-sensor van de Vantage M2 blijft duidelijk achter bij de borstband. De maximale hartslag ligt slechts negen slagen onder de waarde van de borstband, maar de Vantage M2 ligt er 19 slagen onder in de fase waarin de borstband zijn maximum bereikt. Dat is duidelijk te weinig, vooral omdat de hogere frequentie in de daaropvolgende minuten niet wordt gesignaleerd.

Intervaltraining: Polar H10 hartslagsensor (rood), Polar Vantage M2 PPG-sensor (groen)
Intervaltraining: Polar H10 hartslagsensor (rood), Polar Vantage M2 PPG-sensor (groen)

Slaapopname en nachtelijk herstel

Als u het horloge ook 's nachts draagt, splitst Polar de registratie in twee gebieden. De ANS-status geeft informatie over de hartslag, de ademhalingssnelheid en de hartslagvariabiliteit. Door deze gegevens te registreren, analyseert Polar hoe goed het autonome zenuwstelsel (ANS) zich 's nachts heeft hersteld om aanbevelingen te doen voor de training van de volgende dag.

Polar kijkt ook naar slaapfases en classificeert die op basis van gegevens over afgelopen nachten.

Opname van de opleiding

Met de Polar Flow app kun je bepalen welke van de 130 mogelijke sportprogramma's, waaronder die van de streaming provider Les Mills, beschikbaar moeten zijn op de Polar Vantage M2. Via de app kun je ook het trainingsscherm en individuele parameters personaliseren.

De sporttracker registreert maximaal 20 trainingsprogramma's, aangevuld met favorieten die ook via Polar Flow worden aangemaakt. Overigens is het webportaal van Polar op flow.polar.com aan te bevelen voor eenvoudige configuratie en latere analyse.

Polar maakt in de favorieten onderscheid tussen snelle en fasedoelen. Snelle doelen zijn ofwel gericht op een gedefinieerd calorieverbruik of een tijd- of afstandsdoel. Fasedoelen worden gebruikt om een intervaltraining te definiëren, optioneel met warming-up en cooling-down. Met het fasedoel of de ZoneLock-functie kunt u een vermogens-, snelheids- of hartslagzone definiëren die u wilt bereiken of handhaven. Veranderingen van zone worden door de Vantage M2 tijdens de training via vibratie gesignaleerd

Eenvoudige interval- en countdowntimers kunnen ook op het horloge zelf worden ingesteld. Als u een bepaalde afstand in een vaste tijd wilt lopen of fietsen, bepaalt de Vantage M2, net als de Vantage V2, een racepaceen visualiseert deze tijdens de workout. Wat de Vantage M2 mist in vergelijking met de Vantage V2 is de Hill Splitter functie: De Vantage V2 gebruikt de hoogtesensor om een onderscheid te maken tussen vlakke stukken en stukken met een helling naar beneden of naar boven en berekent de gemiddelde snelheid voor alle drie de gevallen.

Als u geïnteresseerd bent in de Hill Splitter functie, moet u eens kijken naar de test van de Polar Vantage V2 testen. Het daar opgenomen trainingslog komt van dezelfde run als die van de hier getoonde Vantage M2. De horloges zaten niet om dezelfde pols, zoals correct aangegeven in de app.

Na elke training gebruikt Polar de Cardio Load-status om de belasting van de training op het cardiovasculaire systeem te evalueren. De bijbehorende Cardio Load-widget geeft aan of de huidige trainingsintensiteit ondermaats, volhoudend, opbouwend of overweldigend is. Tijdens het testen gaf de status in ieder geval goed weer wanneer de auteur zichzelf overdreef met intervaltrainingen

Op basis hiervan geeft de FitSpark-widget gepersonaliseerde trainingssuggesties die zowel ondersteunende oefeningen als begeleide cardio- of krachttrainingen omvatten.

De testresultaten voor de Polar Vantage V2 beschreven in de review van de Polar Vantage V2 zijn niet beschikbaar op de Vantage M2. Er kunnen echter ook hardloop- en fietssensoren op worden aangesloten, evenals een externe sensor voor de hartslag.

FitSpark widget
FitSpark widget
Workout suggestie
Workout suggestie
Workout suggestie
Workout suggestie
Trainingsdetails/oefeninstructies
Trainingsdetails/oefeninstructies

GPS en navigatie

De Polar Vantage M2 herkent de navigatiesatellietsystemen GPS, Galileo, GLONASS en QZSS en maakt altijd gelijktijdig verbinding in paren met GPS en één van de andere drie.

Op een fietstocht met de Vantage M2 en de Venu 2s van Garmin ligt het spoor van de twee dicht bij elkaar, beide kruisen bijna nergens het pad. DeVantageM2 krijgt de hoogte door via GPS.

Als je tijdens een buitenactiviteit, zoals een wandeling, de back-to-start optie inschakelt, toont hij tijdens de activiteit op een extra scherm de richting en afstand tot het startpunt, zoals te zien is op de afbeelding bovenaan.

In tegenstelling tot de Vantage V2 kunt u echter geen Komoot-routes of Strava Live-segmenten overbrengen naar de Vantage M2. Als u de batterij wilt sparen, verlengt u het opname-interval van 1 seconde tot 1 of 2 minuten of deactiveert u de GPS

Hoogteprofiel
Hoogteprofiel
Volgen
Volgen

Runtime - Kleinere batterij dan de Vantage V2

Polar geeft een runtime op van maximaal 30 uur voor de trainingsmodus met GPS en polsgebaseerde hartslagmeting. We vinden andere specificaties van Polar voor normale smartwatchwerking met continue hartslagmeting. We kregen van de fabrikant 5 dagen als richtlijn. In de test kwam de instelling overeen met de fabrieksinstellingen, met uitzondering van meldingen, die het alleen overdag ontving. In deze instelling werkte de 230 mAh batterij 6 dagen, inclusief twee trainingen van een half uur in de GPS-modus. Het volledig uitschakelen van de meldingen of het beperken van de hartslagmeting tot 's nachts kan de batterij nog meer sparen.

Het duurde anderhalf uur om op te laden tijdens de test

Pro

+ Multiband-GPS
+ Terug-naar-start peiling navigatie
+ Personaliseerbare trainingsweergave
+ Compatibel met loop- en fietssensoren
+ Trainingszones (vermogen, snelheid of hartslag)
+ Muziekbesturing

Contra

- Geen aanraakscherm
- Geen helderheidsregeling
- Geen pulsoximetrie

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Polar
Testapparaat geleverd door Polar

De Polar Vantage M2 heeft duidelijke hiaten in het totaalbeeld. De helderheid, bijvoorbeeld, past zichzelf niet aan en kan ook niet handmatig worden gewijzigd. Of je nu touch control nodig hebt of niet - niet bieden is niet van deze tijd. Waar 2-3 bewegingen vaak al genoeg zijn om de timer te activeren, berichten weer te geven of meldingen te dempen, heb je bij de Vantage M2 veel langer nodig. Het dempen, bijvoorbeeld, vereist 9 stappen, de timer minstens 11. Een beetje software is echter nog wel nodig, want de Vantage V2 met touchscreen voor sommige functies langer nodig heeft dan een conventionele smartwatch.

Geen van beide meet de zuurstofverzadiging in het bloed - zelfs goedkope horloges doen dat inmiddels betrouwbaar genoeg. En zonder gedetailleerde kennis is de scheiding van slaapfasen en ademhaling minder duidelijk dan de grafieken van Garmin, Fitbit of Huawei, waar gebruikers slaapfasen, ademhaling, zuurstofverzadiging en lichaamsbeweging gedeeltelijk over elkaar kunnen leggen.

Met de specifieke nieuwe prestatietests van de Polar Vantage V2kan de Vantage M2 niet worden vergeleken. Zijn MSRP ligt echter ook 200 euro (~$244) lager.

Voor sporters biedt de Polar Vantage M2 veel goede functies die betaalbaarder zijn dan de Polar Vantage V2.

Daartoe behoren de personaliseerbare trainingsschermen, individuele snelheids- en fasedoelen en gerichte training in een gerichte kracht-, snelheids- of hartslagzone. De hartslagmeting van de Vantage M2 is echter niet de meest betrouwbare onder belasting, zoals onze test bewijst.

Andere pluspunten zijn multi-band GPS met hoge precisie en back-to-start bearing navigation. Op het gebied van navigatie is de Venu 2 van Garmin niet veel meer te bieden op het gebied van navigatie, maar wij vinden het een goed alternatief wat betreft zijn sportfuncties en analyses.

Prijs en beschikbaarheid

Polar levert de Vantage M2 in 4 kleurencombinaties: Zwart-Grijs, Goud-Champagne zoals in het testtoestel, Grijs-Geel en Bruin-Koper. De RRP van de fabrikant is 299,95 euro (~$366). Tot nu toe kun je het online nauwelijks goedkoper krijgen, bijvoorbeeld bij Amazon.

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 182717 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Polar Vantage M2 smartwatch in review: Goede sportfuncties, nog steeds zonder touchscreen
Inge Schwabe, 2021-06- 3 (Update: 2021-06- 3)