Notebookcheck

Polar Vantage V2 in review: Geweldig sporthorloge met handige smartwatchfuncties

Op en neer. De hill splitter, die een apart tempo bepaalt op routes met hellingen en dalingen, is door de opvolger van de Vantage V overgenomen van de Grit-X. Daarnaast voegt Polar nog meer smartwatchfuncties toe met afstandsbediening voor de smartphone-speler.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Polar Vantage V2
Processor
n.a.
Beeldscherm
1.20 inch , 240 x 240 pixel 200 PPI, Full-Touchscreen, LCD
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Brightness Sensor, Sensoren: Accelerometer, Gyroscope, Geomagnetical Sensor, Barometer, Optical heart rate (PPG)
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth LE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 13 x 47 x 47
Batterij
346 mAh Lithium-Polymer
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 5 Buttons, Polar Vantage V2, Charge-/Data-cable, Manual, Polar Flow, FlowSync, 24 Maanden Garantie, GNSS: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS; Gorillaglas; MIL‐STD‐810G; WR 100, ruggedized, waterproof
Gewicht
34 g
Prijs
499,95 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Koffer en uitrusting - Getest volgens militaire norm

De Polar Vantage V2 volgt de Vantage V op, die in het najaar van 2018 werd geïntroduceerd. We hadden slechts een paar details over de hardware aan het einde van het testen. Als we de gevraagde gegevens ontvangen, zullen we de specificaties dienovereenkomstig toevoegen. Functioneel brengt de Vantage V2 onder meer een afstandsbediening voor de muziek-app op de smartphone, evenals prestatietests voor hardlopers en fietsers en een beenhersteltest, die we kort toelichten in het gedeelte Gezondheid en Fitness.

Het sporthorloge is volgens de militaire norm MIL-STD-810G bestand tegen extreme temperaturen, vochtigheid en schokken. Polar heeft de bestendigheid in diep water verhoogd van 50 m tot 100 m (~164 tot 328 voet) in vergelijking met zijn voorganger. Volgens de fabrikant is hij ISO 22810 gekwalificeerd voor regelmatig gebruik in water, maar niet voor duiken met uitrusting.

De lichtgewicht behuizing van aluminiumlegering weegt slechts 34 gram zonder de band, en 52 gram met de band. Op het testtoestel valt de limoengele binnenkant van de siliconen band op, net als het midden van de 5 easy-grip knoppen, die ook een rood accent heeft op de andere twee kleurvarianten. Polar biedt alternatieven voor de 22mm (~0,87 in) band met snelsluiting; de ergonomisch ontworpen bandconnector is echter niet compatibel met standaard 22mm banden.

Polar beschermt het 1,2-inch display met gelamineerd Gorilla-glas met een anti-vingerafdrukcoating. Het transflecterende LCD-scherm is buiten en in heldere binnenomgevingen gemakkelijk af te lezen, zelfs zonder achtergrondverlichting. De helderheid van de actieve verlichting regelt zichzelf onafhankelijk via een lichtsensor. Indien gewenst blijft ze tijdens de training permanent aan, anders wordt ze geactiveerd wanneer u uw arm opheft, behalve in de 'niet storen'-modus.

De Vantage V2 maakt verbinding met twee van elk van de vier navigatiesatellietsystemen GPS, GLONASS, Galileo en QZSS en heeft een barometrische sensor waarmee hij onder meer hellingen en dalingen in aanmerking kan nemen bij het berekenen van de snelheid. Het kan ook worden gekoppeld aan loop- en fietssensoren en aan een borstband

Instelling en bediening - touch screen bediening mogelijk

Na het opladen is het niet nodig om de Polar Vantage V2 met een smartphone te verbinden, u kunt hem autonoom gebruiken. In dat geval slaat hij enkele persoonlijke gegevens lokaal op voor zijn analyses en vraagt hij naar de trainingsintensiteit en de gebruikelijke nachtelijke rusttijd.

Updates, aanvullende sportprogramma's en gedetailleerde analyses kunnen echter alleen worden verkregen door hem in te stellen via een Android of iOS smartphone en de Polar Flow app, ofanders via een Mac of Windows PCen de FlowSync applicatie

Het touchscreen en vijf toetsen zijn beschikbaar voor bediening, die verschillend reageren afhankelijk van de duur van de druk. De bovenste toetsactiveertbijvoorbeeld de displayverlichtingen vergrendelt zowel het touchscreen als de toetsen tegen onbedoeld aanraken na lang indrukken. Detoets linksonder start de synchronisatie met de smartphone, opent het functiemenu of doet een stap terug. Een lange druk op de middelste rechterknop opent de trainingsapp in de laatst gebruikte trainingsmodus. Verder worden de rechtertoetsen gebruikt voor scrollen en selecteren in de overzichten en lijsten.

Vergelijkbaar met de widgets die we kennen van andere wearables, vult Polar de wijzerplaat met verschillende informatie waartussen je kunt schakelen. Je kunt kiezen tussen de eigen analyses van Polar, zoals FitSpark, Cardio Load Status of Nightly Recharge - meer details in het gedeelte Gezondheid en Fitness - of informatie over het weer en de hartslag. U kunt afzonderlijke widgets deactiveren, maar hun volgorde niet wijzigen.

Als u de bijbehorende detailpagina opent, geeft de weerwidget bijvoorbeeld een vooruitblik op de komende uren en, in oplopende intervallen, de komende twee dagen. De schermen hieronder tonen slechts een uittreksel.

Afgezien van de gezondheids- en fitnessfuncties zijn de weinige hulpmiddelen onder meer afstandsbediening voor de op dat moment actieve muziekapp op de smartphone, timer en stopwatch, en een wekker met slechts één configureerbaar alarm.

Voor de tijdsaanduiding zelf is er slechts keuze uit enkele digitale en analoge varianten, waarbij je ook nog eens kunt kiezen uit een van de 7 kleuren. Het uiterlijk van de smartwatch verandert dus vooral in interactie met de widget-informatie

Telefonie en meldingen

Wanneer u een inkomende oproep ontvangt, kunt u de smartwatch dempen, maar niet de smartphone. U kunt de oproep echter weigeren en ook accepteren om daarna via de smartphone te bellen.

Vanuit de melding van een gemiste oproep kun je een terugbelactie starten of een bericht sturen. De optie biedt zich ook aan als antwoord op een Telegram- of WhatsApp-bericht, maar opent alleen de berichten-app op de smartphone.

Terwijl de muziekbediening het icoontje van de muziekapp op de smartphone overneemt, laat het gewone berichticoontje niet zien of het bericht bijvoorbeeld van Telegram of WhatsApp komt. Het geeft voor het grootste deel emoji's weer, maar alleen in monochroom.

Gezondheid en fitness - Polar analyseert nachtelijke rust

Op de iPhone maakt Polar Flow verbinding met Apple Health. Op Android maakt alleen de Polar Beat app verbinding met Google Fit, de Polar Flow app niet. Op beide platforms kun je je Polar account verbinden met Strava, Komoot, TrainingPeaks, MyFitnessPal en Nike+ en op de iPhone kun je ook de kalender gebruiken met het trainingsplan

Activiteits- en gezondheidsmonitoring

Terwijl andere fitnesstrackers precies een staand doel vergelijken met de beoogde stappen en actieve minuten, is Polar iets abstracter in het bepalen van een niveau dat u moet bereiken of handhaven met voldoende lichaamsbeweging. Aan het eind van de dag, Polar laat precies zien hoeveel minuten u actief hebt doorgebracht, met matige activiteiten, meestal passief of rustend.Polar berekent niet het aantal beklommen verdiepingen als extra indicator van de fysieke activiteit gedurende de dag, noch tekent het een speciale stressgrafiek zoals andere fabrikanten doen op basis van de hartslagvariabiliteit

Activiteitsintensiteit, licht/laag tot donker/hoog
Activiteitsintensiteit, licht/laag tot donker/hoog
Activiteitsintensiteit en hartslag
Activiteitsintensiteit en hartslag
Stappen, afstand, activiteitstijd en verbrande calorieën
Stappen, afstand, activiteitstijd en verbrande calorieën

Slaapopname en nachtelijk herstel

Als u de nachtelijke hersteldetails op de Vantage V2 opent, maakt Polar onderscheid tussen ANS- en slaapstatus.

De ANS-status geeft aan hoe goed het autonome zenuwstelsel (ANS) 's nachts heeft gerust, wat kan worden beïnvloed door factoren als stress, late avondgymnastiek, ziekte of alcoholgebruik. De analyse is gebaseerd op de hartslag, de ademhalingsfrequentie en de hartslagvariabiliteit van de eerste uren na het inslapen en vergelijkt deze met de vorige nachten.

Onder de naam Sleep Plus Stages registreert Polar de duur en diepte van de slaap. De evaluatie van de slaapkwaliteit omvat de tot nu toe geregistreerde persoonlijke records en een algemene vergelijking.

Hartslag, hartritme en zuurstofverzadiging van het bloed

De Polar Vantage V2 meet niet de zuurstofverzadiging, die ook in goedkope wearables steeds vaker wordt gemeten.

We vergelijken de optische PPG-sensor met de registratie van een Polar borstband met een hartslagsensor tijdens intervaltraining. Om de meting samen met een stijgende hartslag te kunnen waarnemen, volgen 2 minuten lichte kernoefeningen op 1 intensieve minuut in elk van de 3 runstussen de warming-up en de cooling-down.

Nadat de Vantage V2 aanvankelijk met maximaal 30 slagen uit de hand loopt, past hij zich steeds beter aan. Op het hoogtepunt blijft hij tussen 3 en 7 slagen onder de frequentie die wordt gemeten door de borstband bij het hart. Dat de Vantage V2 het uiteindelijk verhoudingsgewijs goed doet, wordt duidelijk als je het schema van de Polar Vantage M2 bekijkt

Intervaltraining: Polar H10 hartslagsensor (rood), Polar Vantage V2 PPG-sensor (groen)
Intervaltraining: Polar H10 hartslagsensor (rood), Polar Vantage V2 PPG-sensor (groen)

Opleiding

Polar onderscheidt ongeveer 130 sportmodi, waaronder de programma's van de streamingaanbieder Les Mills. Het Les Mills-aanbod voor kinderen is niet inbegrepen. U kunt maximaal 20 trainingsmodi overbrengen naar de Vantage V2 en de trainingsweergave personaliseren, zoals hieronder afgebeeld.

Daarnaast zijn er zelf gecreëerde trainingsfavorieten die je vooraf instelt via Polar Flow, in de app of via het webportaal. Je kunt een duur, afstand of het beoogde calorieverbruik als snel doel instellen of een intervaltraining definiëren.

Een eenvoudige intervaltimer kan ook worden ingesteld in de instellingen van het horloge, evenals een wedstrijdtempo door naast de afstand ook de doeltijd in te voeren. Wie een Strava Summit-account heeft, kan ook Strava Live-segmenten overbrengen naar de Vantage V2 om het op geselecteerde parkoerssegmenten op te nemen tegen andere Strava-gebruikers.

Wanneer je buiten hardloopt of fietst, scheidt de Hill Splitter-functie automatisch vlakke stukken van stukken met stijgingen of dalingen. Het meegeleverde hardlooplog toont de rondetijden bepaald door de afstand en het tempo bepaald voor de vlakke, bergop- en bergaf-secties (laatste scherm).

Actieve atleten moeten zich met hun account ook aanmelden op flow.polar.com. Daar vinden ze, naast een gedetailleerd dashboard met diagrammen, onder andere betere opties voor het configureren van de trainingspagina's en voor het maken van gepersonaliseerde trainingsprogramma's.

Met de Vantage V2 voegt Polar 3prestatietests en een geavanceerde analyse Training-Load-Pro toe aan zijn cardiobelastinganalyse en trainingsprogramma FitSpark. Hieronder beschrijven we in het kort waar het om gaat.

Cardio Belasting, Training Belasting Pro

De Cardio Load status evalueert het effect op het cardiovasculaire systeem na elke training. Deze status is aanwezig op veel Polar-horloges en kan ook als widget worden geactiveerd. Het geeft met betrekking tot de laatste training aan of de status van de cardiobelasting ondertraining, handhaving, opbouw of overtraining is.

De functie Training Load Pro koppelt de spierbelasting tijdens de training aan de persoonlijke waargenomen belasting, die voor elke training kan worden opgegeven, en de belasting van de training voor het cardiovasculaire systeem (Cardio Load)

FitSpark

De FitSpark-widget biedt toegang tot gepersonaliseerde trainingssuggesties, waaronder ondersteunende oefeningen en begeleide workouts op het gebied van kracht en cardio. De suggesties zijn gebaseerd op het geanalyseerde fitnessniveau.

Beenhersteltest

De beenhersteltest analyseert de veerkracht van de beenspieren in een paar minuten met behulp van drie tegenbewegingssprongen met korte pauzes ertussen. Deze test wordt aanbevolen als u niet zeker weet of u na eenof meer zware trainingennog een training van uw benen kunt verwachten.

Lopende prestatietest

De hardloopprestatietest bepaalt het respectieve maximale aërobe vermogen en aërobe snelheid, de maximale hartslag en de maximale zuurstofopname (VO2max) in ongeveer 40 minuten. De test is bedoeld om hardlopers te helpen veranderingen in hun hardloopprestaties te volgen en zo hun training op een verstandige manier te plannen.

Wielprestatie test

Voor de fietsprestatietest, een functionele drempelvermogenstest (FTP-test), moet u de Vantage V2 verbinden met een fietsvermogenmeter. De fietsprestatietest wordt ook gebruikt om veranderingen in de eigen prestaties op te sporen, zodat het trainingsplan daarop kan worden afgestemd.

GPS en navigatie

Voor navigatie maakt de tracker paarsgewijs verbinding met GPS en GLONASS, GPS en Galileo, of GPS en QZSS. Onze praktijktest met een fiets certificeert dat de Vantage V2 bijna dezelfde precisie heeft als de Suunto 9 Baro Titanium onderscheidt. De tracks overlappen elkaar grotendeels in de globale koers. In de weinige afwijkingen, de Suunto 9 Baro nog steeds een beetje beter overeen met de werkelijke track in elk geval.

Als u uw Polar-account met Komoot verbindt, kan Polar geselecteerde routes naar de smartwatch overbrengen. Ze zijn dan beschikbaar in combinatie met een GPS-ondersteunde activiteit

Om de batterij te sparen, kan het interval voor GPS-opname worden verlengd van elke seconde tot elke 1 of 2 minuten of worden uitgeschakeld.

Polar Vantage V2, hoogteprofiel
Polar Vantage V2, hoogteprofiel
Suunto 9 Baro Titanium, Hoogteprofiel
Suunto 9 Baro Titanium, Hoogteprofiel
Volgen
Volgen

Levensduur batterij

De fabrikant vermeldt een runtime van ongeveer 7 dagen bij normaal gebruik. Inonze praktijktest met slaap tracking daalde de batterijcapaciteit met 15-20% per dag, afhankelijk van het gebruik, wat neerkomt op een runtime van 5-6 dagen. Gebruikers die vaak sporten en de GPS activeren zullen hem vaker moeten opladen; de gemengde berekening is echter moeilijk omdat bijna geen enkele sensor de batterij van een smartwatch zwaarder belast dan GPS

VolgensPolar gaat de 346 mAh batterijtot 40 uur mee in permanente GPS-modus, en tot 100 uur wanneer de andere verbruikers gedeeltelijk zijn uitgeschakeld.

Bij het opladen bereikt de batterij na een half uur ongeveer 50% van zijn capaciteit. Het testtoestel had 75 minuten nodig om volledig op te laden

Pro

+ goede batterijlevensduur
+ gemakkelijk af te lezen always-on display
+ aanpasbare trainingsschermen
+ GPS met meerdere banden
+ Workout planning
+ Strava Live segmenten
+ compatibel met loop- en fietssensoren
+ Tempo voor helling/afdaling

Contra

- geen pulsoximetrie
- geen bewegingsdetectie
- geen snelle instellingen

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Polar
Testapparaat geleverd door Polar

De sensoren van het Polar horloge waren overtuigend in de test. Dat geldt niet alleen voor de GPS en de barometer, die Polar gebruikt voor de informatieve snelheidssplitsing; ook de optische sensor hield stand tegen de van nature nauwkeurigere hartslagmeting.

Het is echter onbegrijpelijk dat Polar geen aandacht besteedt aan de SpO2-waarde. Wanneer iemand twijfelt aan zijn gezondheid, helpt de saturatie snel en eenvoudig als indicator.

Snelle instellingen of typische smartwatch-functies zoals mobiel betalen en een winkel voor alternatieve watch faces zijn ook niet te vinden op Polar; maar die zijn voor sporters vaak minder belangrijk dan goed in de hand liggende knoppen en een display dat buiten goed afleesbaar is - beide biedt de Vantage V2

De Polar software is een belangrijk onderdeel van het totaalpakket.

Iets minder dan 500 euro (~$ 611) is een hoop geld, zelfs voor een sporthorloge. De uitgave is het waard als je niet alleen veel aan sport doet, maar ook streeft naar verbetering en daarvoor de prestatieanalyses en planningsfuncties kunt gebruiken. Jevindt iets van dit alles ook terug in de goedkoperePolar Vantage M2. Als u daarentegen op zoek bent naar een kwalitatief hoogwaardige tracker waarmee u onderweg muziek kunt luisteren zonder smartphone, dan vindt u die in de Garmin Forerunner 745 een alternatief. Specifieke functies voor off-road training worden geboden door de Garmin Enduro

Prijs en beschikbaarheid

De Polar Vantage V2 is verkrijgbaar in drie kleurencombinaties (kast/band): zwart/zwart, zwart/groen en zilver/grijs/limoen. De RRP is 499,95 euro (~$611). Je kunt ze in de winkel iets goedkoper krijgen, bijvoorbeeld bij Amazon voor 499,95 dollar.

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 181024 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Polar Vantage V2 in review: Geweldig sporthorloge met handige smartwatchfuncties
Inge Schwabe, 2021-06- 2 (Update: 2021-06- 2)