Notebookcheck

Garmin Enduro review: Garmin's nieuwste smartwatch is momenteel ook de meest geavanceerde

Door hoogte- en dieptepunten. De Enduro staat op ooghoogte met de vlaggenschepen van de Fenix-serie en verbetert zelfs sommige functies: trailrunners zullen profiteren van nieuwe en verbeterde technologieën, en duursporters en extreme atleten van zijn bijzondere geschiktheid voor GPS-ondersteunde ultra-activiteiten. Maar dit is niet goedkoop. Wie zich aan de smartwatch waagt, zal waarschijnlijk grote ambities hebben.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Garmin Enduro
Processor
N/A
Beeldscherm
1.40 inch, 280 x 280 pixel 283 PPI, no, Colored Transflective MIP, glimmend: ja
Opslag
64 MB Flash, 0.064 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, NFC, Sensoren: accelerometer, gyroscope, barometer, thermometer, compass, optical heart rate, pulse-oximeter, ANT+
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 15 x 52 x 52
Batterij
Lithium-Ion
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 5 buttons, Garmin Enduro, charging/datacable, quickstart manual, Garmin Connect, 24 Maanden Garantie, Coring Gorilla Glass; GNSS: GPS, Glonass, Galileo; waterresistance: 10 ATM, waterproof
Gewicht
52 g
Prijs
899 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Koffer en uitrusting - Geen touchscreen

In eerste instantie valt de Enduro op door zijn grootte: met een diameter van 1,4 inch is het kleuren transflectieve Memory-in-Pixel display (MIP) net zo groot als dat van de Fenix 6X, wat het grootste Fenix model is. Garmin reserveert de dataopslag voor muziek- en opslagkaarten voor de Pro-modellen van de Fenix-serie. Net als de andere Fenix sportcomputers moet ook de Enduro het doen met 64 MB en is alleen in staat om de muziek die op de smartphone wordt afgespeeld te bedienen.

De rest van de uitrusting is zeer vergelijkbaar. Naast GPS, een barometrische hoogtesensor, 3-assig kompas, gyroscoop, versnellingssensor, thermometer, hartslagsensor en bloedzuurstofsaturatiesensor ondersteunt de Enduro ook contactloos betalen via Garmin Pay.

De Enduro beschikt niet over een helderheidssensor. Terwijl het display optioneel kan worden verlicht, kunt u de achtergrondverlichting ook gedeeltelijk of volledig uitschakelen. Dankzij de technologie van de kleur transflecterende MIP, is het display bijna altijd goed leesbaar in zowel lichte als donkere omgeving. Garmin heeft dit afgedekt met een "Power Glass," die een solar oplaadlens bevat.

De kast met zijn neon-gele geaccentueerde kroon en bezel is optioneel verkrijgbaar in roestvrij staal of titanium. Afgezien van het visuele uiterlijk, brengt de laatste 15 g (~0,5 oz) minder gewicht op de weegschaal en kost een extra premie van 100 euro (~ $ 120). Beide modellen worden geleverd met een UltraFit nylon horlogeband die indien nodig kan worden vervangen. We stelden de handeling die nodig was om de twee klittenbandsluitingen te openen en sluiten tijdens de test niet op prijs. De elastische band daarentegen liet een positieve indruk na tijdens de training. Terwijl de siliconen banden van de auteur vaak nat zijn na een training, net als de huid eronder, bleef de dubbelgelaagde band, die gemaakt is van een antimicrobiële nylon stof, evenals de pols vrijwel droog.

Instelling en bediening - Apps kunnen worden uitgebreid

De Garmin Enduro kan ook zonder smartphone gebruikt worden. Met behulp van de meegeleverde datakabel kan een computer hem toch verbinden met je Garmin account en ook updates installeren.

Als je hem met de smartphone verbindt, heb je de Garmin Connect app voor Android of iOS nodig, en optioneel ook de Garmin ConnectIQ app om extra apps te installeren zoals Komoot, Wikiloc Trains, of Find my Car.

Widgets
Widgets

Omdat de Enduro geen touchscreen heeft, kun je de opname van de training regelen, apps of menu's selecteren, of tussen datapagina's en widgets bladeren met behulp van vijf toetsen aan de zijkanten

In tegenstelling tot wat we gewend zijn van wearables met een touchscreen, nemen widgets bij Garmin niet het hele scherm in beslag. In plaats daarvan vormen ze een verticale lijst, elk met een informatief overzicht van de corresponderende app, zoals je kunt zien in de afbeelding linksonder

Een druk op de knop op de Enduro opent ook het QuickPanel voor belangrijke of vaak gebruikte opties die je meestal opent met een verticaal gebaar op andere gangbare smartwatches. Daarnaast kun je individueel in totaal zeven functies toewijzen die je kunt activeren door lang te drukken of door twee toetsen tegelijk in te drukken.

Widgets
Widgets
Zonsopgang en zonsondergang
Zonsopgang en zonsondergang
Speler afstandsbediening
Speler afstandsbediening
Weer
Weer

Telefoongesprekken en meldingen

De Enduro signaleert een inkomend telefoongesprek inclusief het nummer van de beller. Als het horloge is verbonden met een Android smartphone, kun je, in plaats van de oproep te accepteren of te weigeren, de beller ook een SMS sturen. Als u het gesprek accepteert, moet u het vervolgens op uw smartphone aannemen.

Meldingen worden weergegeven met Emojis en zijn goed leesbaar op het grote display. Indien nodig zijn langere meldingen verspreid over meerdere schermen waar je met de toetsen doorheen kunt bladeren.

Gezondheid en fitness - Wekelijks overzicht op het horloge

De fitnesstracker meet de klok rond gezondheidsparameters zoals de hartslag en de ademhaling en geeft deze vervolgens samen met de dagelijkse bewegingsgegevens, het slaapprotocol en de geanalyseerde fitnessgegevens weer in een dagelijks protocol

Activiteitsdoelen

De Enduro telt stappen, vertaalt eventuele beklommen hoogtes in beklommen verdiepingen, en vergelijkt beide met de dagelijkse doelen die u hebt ingesteld. Garmin telt activiteiten met een hoge intensiteit dubbel voorde rekening van de intensiteit minuten doel.

Waarden voor gezondheid

De wearable meet de klok rond uw hart- en ademhalingsfrequentie en optioneel ook de zuurstofverzadiging in het bloed. Hij analyseert de belasting en bepaalt het maximale zuurstofverbruik, VO2max, als indicator voor de cardio-respiratoire fitness en het aerobe prestatievermogen. Uit de gezondheidsgegevens, de nachtelijke rust en de intensiteit van de laatste training, evenals de sindsdien verstreken tijd, bepaalt de Enduro de energiereserves van het lichaam, die Garmin de Body Battery noemt.

Slaap Protocol

S Nachts registreert de Enduro de zuurstofverzadiging en de hart- en ademhalingsfrequentie en registreert ook de bewegingen en slaapfasen. De smartwatch toont de slaapduur en afzonderlijke slaapfasen en evalueert de slaapkwaliteit. U kunt parameters combineren tot paren in de diagrammen op de app.

Opname van de opleiding

Tal van soorten sporten zijn vooraf geïnstalleerd op de Enduro, en u kunt ook extra soorten downloaden met behulp van de Garmin ConnectIQ app. De Garmin Connect app kan optioneel je gebruikersaccount verbinden met Komoot, Strava, Runtastic en MyFitnessPal, en ook met Office 365 om de geplande workouts te importeren in de Outlook kalender. Op de iPhone maakt Garmin verbinding met Apple Health.

Met behulp van de kaart van de golfbaan kunnen golfers de afstand tot de green bepalen, de afstand van de slag meten, en ook enkele specifieke extra functies gebruiken. Het zwaartepunt van de Enduro ligt echter bij outdooractiviteiten zoals hardlopen, trailrunning, fietsen en mountainbiken, en de bijzondere ondersteuning bij wedstrijden. Een nieuwe functie die ook de topmodellen van de Fenix 6-serie onderscheidt, is het vastleggen en evalueren van pauzes bij rustpauzes.

Een andere nieuwe functie die vooral interessant is voor trailrunners is dat Garmin nu de conditie van het terrein meerekent in de VO2max-berekening. Terwijl dit tot nu toe werd berekend op basis van de snelheid, hartslag, warmte en het werkelijke hoogteverschil, bepaalt Garmin nu ook de conditie van het terrein op basis van de analyse van de bewegingssensoren en integreert dit in de berekening. In de meeste gevallen zou dit moeten resulteren in een hogere VO2max-berekening dan zonder rekening te houden met het terrein

PacePro-strategie

In sommige sporten waar snelheid belangrijk is, kun je het met sommige Garmin wearables opnemen tegen een virtuele partner. Om jezelf te motiveren en beter te worden, gun je je virtuele partner een iets hogere snelheid. Tijdens de trainingen geeft de Enduro dan niet alleen je eigen snelheid weer, maar ook die van je virtuele partner en je voor- of nadeel.

De PacePro-strategie van Garmin breidt dit concept nog verder uit. De strategie combineert uw gewenste snelheid met routeplanning en kan zich ook oriënteren op een tijdsdoel voor de gekozen route. Op basis van de geodata past de Garmin de snelheid in delen aan het hoogteprofiel aan. In de standaardinstelling wordt de snelheid aangepast aan de afstand, dus om de paar kilometer. Wie zijn uithoudingsvermogen kent, kan optioneel de snelheid in de eerste of laatste kilometer opvoeren. Bijzonder interessant voor trailrunners zou de optie moeten zijn om de snelheid volledig aan het hoogteprofiel te koppelen.

Omdat de Enduro de benodigde kaartgegevens ontbeert - in tegenstelling tot de mogelijkheden van de Fenix 6 Pro - gebeuren deze berekeningen niet op het horloge maar op de smartphone. Van daaruit kun je ze overzetten naar geselecteerde Garmin sporthorloges, zoals de Enduro of Forerunner 745 .De schermafbeelding hieronder van een echte trailroute demonstreert de PacePro-strategie. De volgende schermen tonen de voorbereiding op de smartphone en de displays op de Enduro.

Aanpassen van de snelheid aan het hoogteprofiel
Aanpassen van de snelheid aan het hoogteprofiel
Route overzicht met variërende snelheden
Aanpassen van tempo strategie en klimsnelheid
Vooraf: Route met tijdsdoel en voorziene gemiddelde snelheid
Splitsingen
Hoogteprofiel
Route, detailweergave beschikbaar
Tijdens de run: aankondiging van de snelheidsverandering
Snelheidsdoel, werkelijke snelheid, en voordeel of nadeel
Tijdwinst of verlies op het einde

Batterijlevensduur - Voorbereid op lange wedstrijden

Met ondersteuning van zonne-energie gaat de Enduro volgens de fabrikant tot 65 dagen mee in smartwatch-modus en tot 80 uur in standaard GPS-modus. In onze praktijktest verbruikte de batterij bijna exact 50% van zijn capaciteit (wat niet wordt gespecificeerd door Garmin)

We waren niet zacht voor de batterijin ons gebruiksscenario. De automatische bewegingsherkenning en de meting van de zuurstofsaturatie in het bloed (SpO2) waren de hele dag geactiveerd. Bovendien waren er drie buitenactiviteiten van een half uur met GPS tijdens onze testperiode. Veelvuldig bladeren door de widgets, lezen van meldingen en bekijken van diverse protocollen op het horloge activeerden herhaaldelijk de displayverlichting. Alleen de activering van de verlichting via gebaren (de arm optillen om de tijd af te lezen) werd gedeactiveerd, omdat je de tijd in de meeste gevallen ook zonder verlichting goed kunt zien

Uitspraak

Testapparaat geleverd door Garmin
Testapparaat geleverd door Garmin

De Enduro is een zeer geavanceerde sportcomputer voor GPS-ondersteunde soorten sporten en wedstrijden. De Enduro werd aanvankelijk herkend als Fenix Enduro in de ConnectIQ companion app. Qua functies en prijs zit hij op hetzelfde niveau, met enkele voordelen ten opzichte van de eenvoudige Fenix 6 en enkele nadelen ten opzichte van de Fenix 6 Pro. Naast de extra gebruiksmogelijkheden die Garmin haalt uit de bewegingssensoren in de Enduro, is het belangrijkste voordeel ten opzichte van de Fenix-modellen de levensduur van de batterij: met 70 uur (zonder opladen via zonne-energie) begeleidt hij ultra disciplines bijna twee keer zo lang als de Fenix 6 en Fenix 6 Pro (36 uur).

De Enduro is een van de meest geavanceerde sportcomputers die momenteel worden aangeboden door Garmin als een van de toonaangevende fabrikanten in dit segment.

Anderzijds blijft een voordeel van de Fenix 6 Pro de opslag voor offline muziek en kaarten. Dit resulteert in extra functies zoals de automatische berekening van de rondrit bij een gegeven afstand (roundtriprouting). Om dit voor te bereiden heeft de Enduro de smartphone app nodig. De titanen behuizing van ons testtoestel laat een hoogwaardige indruk achter op onze pols. Hoewel de UltraFit nylon polsband er misschien niet uitziet alsof hij recht doet aan een horloge dat respectievelijk 800 of 900 euro (~$958 en $1078) kost, bewijst hij zijn nut tijdens de training

Prijs en beschikbaarheid

Het Enduro sporthorloge is nog niet zo lang op de markt, dus de prijs is nog niet veranderd tot het einde van onze test. Op dit moment is het horloge rechtstreeks bij Garmin verkrijgbaar in roestvrij staal voor799 USD, terwijl het Titan-model 899 USD kost.

Pricecompare

Mark Riege
Editor of the original article: Mark Riege - Translator - 282 articles published on Notebookcheck since 2018
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 215918 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Garmin Enduro review: Garmin's nieuwste smartwatch is momenteel ook de meest geavanceerde
Inge Schwabe, 2021-03- 9 (Update: 2021-03- 9)