Notebookcheck

Apple Bekijk Serie 6 in de recensie: Verbeterde gezondheidsmetriek dankzij watchOS 7 en nieuwe sensor

Welterusten. Na wat leek op eeuwige rust is Apple eindelijk wakker geworden en bevrijd. De nieuwe functie voor het volgen van de slaap is ook beschikbaar voor oudere modellen, terwijl de nieuwe functie voor het volgen van de zuurstofverzadiging afhankelijk is van een nieuwe sensor die alleen beschikbaar is in Apple's Series 6 Watch. Beide zijn functies die al beschikbaar zijn op andere modellen. Apple speelt dus een inhaalslag met betrekking tot de gezondheidskenmerken. Ontdek in onze review of ze genoeg hebben gedaan om de concurrentie te overtreffen.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
zoekrelatie.
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Apple Watch Series 6 44 mm
Processor
Apple S6 2 x 1.8 GHz, Thunder
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
1.76 inch , 448 x 368 pixel 328 PPI, Full-Touch, LTPO-OLED, glimmend: ja
Opslag
32 GB eMMC Flash, 32 GB 
, 26 GB beschikbaar
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, NFC, Brightness Sensor, Sensoren: Electrical heart sensor, Optical heart sensor, Blood oxygen sensor, Accelerometer, Gyroscope, Barometric altimeter, Compass
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 5.0, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.7 x 38 x 44
Batterij
1.17 Wh Lithium-Ion, Batterijduur: 18 h
Charging
wireless charging
Besturingssysteem
Apple WatchOS 7
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 1 Button + 1 combined button/crown, Toetsenbordverlichting: ja, Apple Watch Series 6, Band in two sizes, Magnetic charging cable, Documentation, Apple Watch App, 12 Maanden Garantie, GPS/GNSS; 5 ATM, waterproof
Gewicht
36.5 g
Prijs
447,40 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Geval en connectiviteit - Begin, Forceer aanraking

Zoals te zien is op onze bovenstaande titelfoto met een 2015 Apple Ter vergelijking, de vormfactor van het horloge is onveranderd gebleven en de huidige maten zijn identiek aan het model van vorig jaar. De nieuwe opvallende kenmerken zijn nieuwe kleuren, in het bijzonder de nieuwe blauwe en rode aluminium behuizing en de nieuwe solo-lusbanden.

Net als voorheen zijn de aluminium modellen voorzien van Ion-X glas, terwijl de roestvrijstalen en titanium modellen in plaats daarvan worden geleverd met Saffier glas. De LPTO OLED die voor het eerst met de Watch Series 4 werd geïntroduceerd, blijft goed bruikbaar in het zonlicht. Volgens Apple is de maximale helderheid van de Always-On Display met 2,5x verbeterd ten opzichte van de Horlogeserie 5, wat vooral voordelig zou moeten zijn voor diegenen die om welke reden dan ook hun arm niet kunnen optillen tijdens de training. We waren vooral onder de indruk van de snelheid waarmee het nieuwe apparaat tussen de twee modi schakelde. Zelfs als Always-On Display is ingeschakeld, duurt het activeren van het volledige scherm bij het optillen van de arm een fractie van een seconde.

De achterzijde is bijgewerkt met de nieuwe sensor. De nieuwe sensor array bestaat uit een kristal met vier foto diodes en vier groen/rood/infrarood LED clusters. Met deze array kunt u nu het zuurstofgehalte in uw bloed schatten, uw hartslag en hartritme meten en opnemen en herkennen wanneer u slaapt. Voor dit laatste is de nieuwe sensor niet nodig en is dus beschikbaar op alle modellen die kunnen worden geüpdatet naar het watchOS 7, namelijk serie 3 en nieuwer.

Het updaten naar watchOS op de vorige Apple horlogemodellen heeft echter een prijs. De nieuwste iteratie van Apple's mobiele besturingssysteem ondersteunt niet langer Force Touch, dat in vorige versies werd gebruikt om toegang te krijgen tot contextmenu's of om de huidige geïnstalleerde wijzerplaten aan te passen. In plaats daarvan werd deze manier van invoer nu gedeeltelijk vervangen door een lange aanraking zonder extra kracht uit te oefenen. De Apple Watch Series 6 mist de Force Touch pakking die op de vorige modellen nog aanwezig was, en op alle oudere apparaten worden de meetwaarden eenvoudigweg genegeerd.

De Apple Watch Series 6 ondersteunt GPS en is ISO 22810:2010 gecertificeerd tegen het binnendringen van water tot 50 m. De nieuwe Wi-Fi chip ondersteunt nu ook 5 GHz banden. Verder wordt het horloge geleverd met NFC voor Apple Pay en een luidspreker en microfoon voor Siri en telefoongesprekken. Net als voorheen is een LTE-model met eSIM-ondersteuning optioneel verkrijgbaar.

Opstelling en verwerking

Het opzetten van een Apple horloge kan niet worden gedaan met een Android-smartphone, omdat hiervoor een compatibele iPhone nodig is. Echter, dankzij de nieuwe familieopstelling van WatchOS 7 hoeft dit niet langer je eigen iPhone te zijn. In plaats daarvan kunt u nu elke compatibele iPhone gebruiken om een Apple Watch in te stellen, bijvoorbeeld voor uw kinderen, oudere ouders of anderen die niet eens een iPhone hebben. De horloge-app die nodig is voor het koppelen en instellen van het Apple horloge is standaard op elke iPhone voorgeïnstalleerd en kan indien nodig meerdere horloges beheren.

Het horloge zelf wordt geleverd met talrijke voorgeïnstalleerde toepassingen, zoals bijvoorbeeld een afstandsbedieningsapplicatie voor de camera van de iPhone. Een van de grootste voordelen van Apple Watch is het App Store-ecosysteem met een grote verscheidenheid aan applicaties van derden. Als een iPhone-app ook de Apple Watch ondersteunt, wordt deze automatisch ook op een compatibel horloge geïnstalleerd, zolang deze functie ingeschakeld blijft.

Familie-opstelling
Familie-opstelling
Instellingen
Instellingen
Vooraf geladen apps
Vooraf geladen apps
Bekijk Apps in de App Store
Bekijk Apps in de App Store

De wijzerplaten van het horloge kunnen worden aangepast via de Watch app op de iPhone of op het horloge zelf. Wisselen tussen de verschillende geïnstalleerde wijzerplaten kan met horizontale swipes over het scherm. De digitale kroon wordt gebruikt om door de instellingsmenu's te scrollen of om in de Foto's-app te zoomen. De enkele knop kan worden gebruikt om ofwel het Dock, dat alle recentelijk gebruikte applicaties bevat, ofwel een aanpasbare lijst met favoriete apps weer te geven.

Dit alles is absoluut niet nieuw. Het gebruiksgemak is een van de basisprincipes die de Apple Watch definieert, net als de volledige integratie van meerdere Apple producten die met dezelfde Apple ID bij elkaar zijn ingelogd. Als Siri bijvoorbeeld op een van je vragen reageert met een zoekopdracht en een suggestie voor een website, kun je deze website dankzij Handoff op je Mac openen. Bovendien worden alle Siri-suggesties en open websites gesynchroniseerd met uw Mac, te vinden in de geschiedenis van Safari. Daarnaast kunt u ook uw Apple Watch gebruiken om uw Mac te ontgrendelen. Als je het horloge eenmaal hebt ingesteld, gaat het trillen en speelt het een geluid af dat doet denken aan dat van een kluis die wordt geopend, elke keer dat het horloge je Mac ontgrendelt. Een leuke bijkomstigheid zeker.

App-werper
App-werper
App Store
App Store
Kennisgevingen
Kennisgevingen
Ontgrendel uw Mac
Ontgrendel uw Mac
Kaarten
Rekenmachine
Afstandsbediening voor de camera
Portemonnee

Meldingen en telefonie

De Apple Watch weerspiegelt standaard de notificatie-instellingen van uw iPhone, die later kunnen worden aangepast en aangepast aan uw wensen. WhatsApp-berichten geven emojis weer, maar slechts een vaag voorbeeld van foto's. Antwoorden kunnen zowel voorgedefinieerde blokken tekst, emojis, een gedicteerd bericht of een gedigitaliseerd bericht bevatten met elke letter die op het display van het horloge is gekrabbeld. Nieuwe berichten kunnen alleen als tekst worden verzonden, niet als WhatsApp-bericht. Dit geldt voor alle andere boodschappers die geen native Apple Watch app aanbieden.

U kunt een telefoontje direct vanuit het horloge om uw pols opnemen en u kunt ook bellen via uw contacten, uw recents of een dialpad. Hoewel het LTE-model onafhankelijk van de iPhone kan werken, moet de iPhone in de buurt van het GPS/Wi-Fi-model blijven.

Gezondheid en Fitness - Eindelijk met SpO2 Sensor

Fitnessfanaten houden van het Apple horloge, en de gezondheidssector was onder de indruk van de ECG-functie van de Apple Watch Series 4. En terwijl andere OEM's lijken te worstelen met betrouwbare ECG-gegevens - de implementatie van Samsung werd bijvoorbeeld herhaaldelijk vertraagd en blijft tot op de dag van vandaag in veel landen, waaronder Duitsland, onbeschikbaar - begon een toenemend aantal wearables met sensoren voor bloedzuurstofsaturatie (SpO2) die mogelijke slaapapneu kunnen detecteren. Apple daarentegen ondersteunde alleen de hartslag- en frequentiemetingen (ECG) en een app voor de gezondheid van het gehoor. Met watchOS 7 is er nu eindelijk een sleep tracker beschikbaar voor alle ondersteunde Apple Horloges (Series 3 en later), en de Apple Watch Series 6 ondersteunt eindelijk de bewaking van de bloedzuurstofsaturatie.

Hartfrequentie, hartslag en zuurstofverzadiging

De ECG-app is standaard niet beschikbaar op een Apple Watch. In plaats daarvan moet het actief worden ingesteld in de Health-app van de gekoppelde iPhone, waar u kunt beslissen of u een constante en automatische of handmatige hartslag en bloedzuurstofmetingen wilt. Als het horloge atriumfibrilleren detecteert, wat vaak gepaard gaat met een verhoogd risico op een beroerte, zal het een waarschuwing geven.

Hartfrequentiemetingen zijn zeer nauwkeurig. In onze test was het Apple horloge in staat om onze hartfrequentie nauwkeurig te meten, zowel bij stilstand als bij het trainen met toenemende prestaties, en het meldde waarden die vrijwel identiek waren aan die van een hartslagborstriem. Bij het analyseren van de trainingsgegevens vonden we bijna identieke gegevens, behalve voor een enkele hartslag.

Gemiddeld verschilden de gegevens over het zuurstofgehalte in het bloed slechts 1,5% van de gegevens die door een gecertificeerde pulsoxymeter werden geregistreerd, met een maximum van 3%. Met behulp van de Bloedzuurstof-applicatie op uw horloge kunt u een handmatige meting van uw bloedzuurstofgehalte starten. Indien nodig kan het horloge automatisch meerdere keren per dag en tijdens de slaap metingen uitvoeren. De gepaarde iPhone's Health app zal dan een grafiek maken van die gegevens over de loop van dagen, weken of maanden.

ECG
ECG
Hartfrequentie in de loop van de tijd
Hartfrequentie in de loop van de tijd
Hartfrequentiestatistieken
Hartfrequentiestatistieken
Zuurstofsaturatie van het bloed
Zuurstofsaturatie van het bloed
Hartfrequentie in de gezondheidsapplicatie
ECG-statistieken
Zuurstofverzadiging in de loop van een dag
Zuurstofverzadiging details
Zuurstofverzadiging in de loop van een week

Slaapsporen

Voor het eerst in de geschiedenis van watchOS ondersteunt de nieuwe versie 7 van nature de slaapregistratie 's nachts. Echter, in vergelijking met de sleep tracking gegevens die worden geregistreerd door apparaten zoals de Samsung Galaxy Bekijk 3de Fitbit Senseof Honor/Huawei wearables zoals deHonor Magisch horloge 2 ofTicWatch Pro 3 GPS Apple 's gegevens zijn op zijn best slecht. De tracker is zelfs niet in staat om uw slaapfasen (lichte slaap, diepe slaap, REM-slaap) goed van elkaar te onderscheiden.

Wat het kan opnemen is de tijd dat je in slaap viel, de tijd dat je wakker werd, en hoe vaak en wanneer je 's nachts wakker werd. Deze gegevens kunnen de afgelopen dagen of weken langdurig worden geanalyseerd en zullen u informeren of u uw zelfgedefinieerde slaapdoel voor doordeweekse dagen en weekeinden al dan niet heeft bereikt. Ondanks het feit dat er voor diezelfde periode hart- en zuurstofverzadigingsgegevens beschikbaar zijn, is een overlay van het slaapdiagram niet beschikbaar. In tegenstelling tot de algoritmen van Fitbit, Apple, zullen de weinig frequente metingen nauwelijks slaapapneu betrouwbaar kunnen detecteren.

We vermoeden dat frequentere metingen de levensduur van de batterij van het Apple horloge nog verder zouden verminderen. Op het moment van schrijven is de minimale lading die nodig is voor een nachtje slaapapneu 30 %. Laadniveaus onder 30 % zullen resulteren in een waarschuwing. Hoe en waarom de Apple Watch Series 6 meer tijd in slaap heeft weten te registreren dan de tijd in bed (zie laatste screenshot) blijft voor ons een raadsel. We kunnen u met absolute zekerheid verzekeren dat het aantal power naps genomen tijdens de recensieperiode helaas precies nul was.

Activiteitsringen

Een andere functie van Apple Watch is de mogelijkheid om gebruikers te motiveren om minder tijd te besteden aan het zitten en meer tijd te besteden aan het bewegen met de Activity app. Het doel is om elke dag alle drie de ringen te sluiten: staan, bewegen en bewegen. Staan is vooral gericht op het vermijden van langdurig zitten en vereist dat u minstens één keer per uur opstaat en minstens één minuut beweegt. Het telt ook mee voor je bewegingsdoel, net als het te voet naar de brievenbus brengen van een brief in plaats van met de auto.

Het oefendoel kan het beste worden bereikt door middel van trainingen die kunnen worden opgenomen met de vooraf geïnstalleerde Workout app. Als u geen grote fan bent van sportscholen of indoor sportfaciliteiten, kunt u als alternatief ook uw dagelijkse trainingsdoel bereiken en de ring afsluiten met een 30 minuten durende stevige wandeling. In principe telt alles wat u kunt opnemen met de Workout app of een andere Apple gezondheidscompatibele fitnessapplicatie mee voor uw trainingsdoel. De app berekent ook uw dagelijkse calorieën door alle oefeningen, genomen stappen, etc. bij elkaar op te tellen. De app store bevat tal van apps waarmee u uw calorie-inname ook kunt registreren en die gegevens kunt gebruiken die in de Health app worden ingevoerd om uw gewicht te registreren en te controleren.

Trainingsopsporing

Op het moment van schrijven ondersteunde Apple's Workout app iets minder dan 100 verschillende trainingen. Het draaien kan automatisch worden gepauzeerd als u stopt, of handmatig door de digitale kroon en de zijknop tegelijkertijd in te drukken en de workout vervolgens te beëindigen via de toets op het display.

Dankzij de ingebouwde GPS is het horloge in staat om uw nummer op te nemen, zelfs zonder dat er een iPhone aanwezig is. Muziek en audioboeken die eerder met uw horloge zijn gesynchroniseerd, kunnen tijdens de training worden afgespeeld op elke compatibele Bluetooth-headset.

De trainingen van vandaag zijn te vinden in de Activity app op het horloge. Voor het analyseren van oudere trainingen is de fitness- en gezondheidsapplicatie op de gekoppelde iPhone nodig. Deze laat zelfs de hartslag en de frequentie zien tijdens uw trainingssessie en tijdens de rustperiode direct daarna. Helaas zijn deze gegevens ook alleen beschikbaar voor de huidige dag.

Er zijn verschillende alternatieven voor Apple's Workout app beschikbaar in de app store, zoals bijvoorbeeld Strava of andere apps die gericht zijn op hardlopen, zwemmen of golfen. Deze apps zijn zeer geschikt voor het bijhouden van lange termijn records om deze metrieken te gebruiken voor verbetering.

Prestatievergelijking

Volgens Apple, de Apple Watch Series 6's S6 chip wordt verondersteld om tot 20% sneller te zijn dan de Apple Bekijk 5s S5 chip. De waarheid is dat we het verschil in dagelijks gebruik niet hebben kunnen zien. Beide horloges voerden alle taken zeer snel uit

Sunspider - 1.0 Total Score
Apple Watch 5 40 mm Aluminium
2030 (2030min - 2044max) ms * ∼100% -12%
Apple Watch 5 44 mm Stainless Steel Cellular
2013.7 ms * ∼99% -11%
Apple Watch Series 6 44 mm
1807.1 ms * ∼89%
Average Apple S6
1807 ms * ∼89% -0%
Average of class (50.4 - 9121, n=1189)
528 ms * ∼26% +71%

* ... kleiner is beter

Levensduur van de batterij - niet meer dan 2 dagen, zelfs zonder permanente weergave

Terwijl andere OEM's ernaar streven om de levensduur van de batterij in de loop van de tijd te verbeteren Apple is nog steeds tevreden met een officiële levensduur van de batterij van 18 uur. De 44 mm Apple Watch Series 6 presteerde 75 % beter dan dit officiële doel en liep tot 31 uur en 40 minuten met ingeschakelde always-on display. En hoewel niet bijzonder indrukwekkend zou het meer dan genoeg moeten zijn om het horloge 's nachts te gebruiken voor het volgen van de slaap, zelfs na een zeer lange dag.

Als u onderweg bent en twee dagen moet doorkomen zonder op te laden, kunt u ervoor kiezen om het always-on display uit te schakelen. Met die functie uitgeschakeld waren we in staat om 2 dagen en 5 uur batterijlevensduur uit te knijpen.

Met GPS en hartslagsensor actief op hetzelfde moment claimt Apple een batterijlevensduur van maximaal 7 uur, of 6 uur voor het cellulaire model. Als het horloge is aangesloten op een iPhone zal het de GPS van deze laatste gebruiken. Zo kunt u gemakkelijk langdurige buitenactiviteiten of uitgebreide routetracking plannen zolang u uw iPhone in de buurt houdt.

Verdict - De nieuwe hardware is geweldig, de software-ervaring niet

In beoordeling: Apple Horlogeserie 6
In beoordeling: Apple Horlogeserie 6

Telefoneren en bellen, betalen, muziek luisteren, populaire apps downloaden uit de app store - het Apple horloge heeft inderdaad veel voordelen. Is de overstap naar de nieuwe Serie 6 echter wel te rechtvaardigen als u al een ouder model bezit?

De gegevens van de SpO2-sensor zijn betrouwbaarder dan op veel andere apparaten. Bovendien kunt u met Apple Watch zowel handmatige als automatische uitlezingen laten uitvoeren, wat zelden te vinden is bij de concurrentie. Een van die concurrenten is de Garmin Forerunner 745. De optische hartfrequentiesensor bleek ook zeer nauwkeurig en nauwkeurig te zijn. De hardware van Apple Watch staat op het hoge niveau dat we van Apple gewend zijn. De software is er echter nog niet helemaal, met name als het gaat om Apple's weliswaar eerste implementatie van sleep tracking. Het legt gewoonweg niet genoeg gegevens vast voor elke vorm van nuttige analyse.

De SpO2-sensor van het horloge van Apple is een hoogwaardige sensor. Daarnaast zijn de verschillen met de Apple Watch Series 5 op zijn best klein.

Omschakelen van de AW5 loont alleen als u geïnteresseerd bent in de extra gezondheidsgegevens van de SpO2-sensor. Naast de Apple Horlogeserie 6 Apple staan ook twee modellen zonder SpO2-sensor, ECG-sensor en altijd-on-display: De Apple Watch Series 3, vanaf $199, en de Apple Watch SE, vanaf $279.

Het Apple horloge serie 6 met 44 mm display begint momenteel bij $429 plus belasting, terwijl verschillende retailers al lagere prijzen en vakantieverkoopprijzen aanbieden. Afgezien van Samsung's Galaxy horloge 3, dat ook tussen de $400 en $500 kost, zijn de meeste andere wearables veel goedkoper.

Pricecompare

Finn D. Boerne
Editor of the original article: Finn D. Boerne - Translator - 419 articles published on Notebookcheck since 2017
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 176934 articles published on Notebookcheck since 2017
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Apple Bekijk Serie 6 in de recensie: Verbeterde gezondheidsmetriek dankzij watchOS 7 en nieuwe sensor
Inge Schwabe, 2020-11-11 (Update: 2020-11-11)