Notebookcheck Logo

Huawei Watch 3 Pro: De eerste smartwatch met Harmony OS in review

Flexibel De Huawei Watch 3 Pro is de eerste smartwatch met het Harmony OS besturingssysteem. De interface ziet er vertrouwd uit. Nieuwe functies van de Watch zijn onder meer de Huawei App Gallery en LTE. In tegenstelling tot wearables met WearOS tot nu toe, maakt Huawei niet alleen gebruik van het Vodafone-netwerk.
Huawei Watch 3 Pro Classic
Processor
HiSilicon Hi6262
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
1.43 inch, 466 x 466 pixel 326 PPI, Full-Touchscreen, AMOLED, 60 Hz
Opslag
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊕, NFC, Helderheidssensor, Sensoren: Acceleration sensor, Gyro sensor, Geomagnetic sensor, Optical heart rate sensor, Barometric pressure sensor, Temperature Sensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 5.2 BR+BLE, UMTS: B1/B3/B5/B6/B8/B19 LTE: B1/B3/B5/B6/B7/B8/B9/B18/B19/ B20/B26/B38/B39/B40/B41, LTE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 14 x 48 x 49.6
Batterij
790 mAh Lithium-Polymer
Opladen
draadloos opladen
Besturingssysteem
Huawei HarmonyOS
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊕, Toetsenbord: 1 button, 1 pushable crown, Huawei Watch 3 Pro, Charger(Including charging cable), Quick Start Guide, Safety Information, Warranty Card, Huawei Health, 24 Maanden Garantie, Compatibility: Android 6.0+, iOS 9.0+; eSIM; GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS; 1000 Nits; 5 ATM, waterdicht
Gewicht
64 g
Prijs
499 Euro
Opmerking: De fabrikant kan onderdelen van verschillende leveranciers gebruiken, waaronder beeldschermen, schijven of geheugensticks met vergelijkbare specificaties.

 

Case en functies - Eerste Huawei smartwatch met temperatuursensor

Huawei biedt de Watch 3 in twee varianten aan en voorziet ze van verschillende materialen. Het testtoestel is de Huawei Watch 3 Pro Classic Edition. De hoogwaardige titanium behuizing met keramiek aan de binnenkant meet 45 mm x 49,6 mm x 14 mm(~1,77 x 1,95 x 0,55 in). De Watch 3 in roestvrij staal is kleiner en minimaal dunner met een diameter van 46,2 mm(~1,82 in) en een dikte van 12,15 mm (~0,48 in). De AMOLED heeft een diagonaal van 1,43 inch op beide en heeft dezelfde resolutie van 466 x 466 pixels.

De batterij van de Watch 3 Pro is met 790 mAh sterker dan die van de Watch 3 (450 mAh) en gaat navenant langer mee: Huawei noemt 5 dagenvoor de Smart-modustegen 3 voor de Watch 3, en 21 dagen tegen 14 dagen voor de "ultra-long battery life"-modus. De Watch3maakt verbinding met de navigatiesatellietsystemen GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou, en de Watch 3 Pro bovendien met QZSS.

Huawei vertrouwt op een dual-chipset architectuur om zowel prestaties te kunnen oproepen wanneer nodig en om weinig energie te vragen bij normaal gebruik. Het hoofdgeheugen heeft een capaciteit van 2 GB, de dataopslag 16 GB. Net als zijn voorgangers heeft de nieuwste Huawei Watch luidsprekers en een microfoon. Het is voor het eerst geschikt voor LTE, en Huawei integreert ook een spraakassistent in zijn nieuwe besturingssysteem. Andere hardware omvat NFC, en Huawei voegt een temperatuursensor toe voor gezondheidsmonitoring.

Het Huawei horloge wordt bediend via het touchscreen en twee knoppen aan de zijkant. De bovenste van de twee is draaibaar als kroon en vergemakkelijkt het scrollen door menu's en trainingsprotocollen, evenals het instellen van alarmen.

Installatie en bediening - Harmony OS met App Gallery

Huawei's nieuwe besturingssysteem Harmony OS 2.0 is geïnstalleerd op de Huawei Watch 3 Pro. De interface ziet er echter vertrouwd uit. Net als bij de voorgangers heb je de Huawei Health-app nodig om hem in te stellen. Voor iOS download je die gewoon uit de App Store. Op Android smartphones is het het makkelijkst om eerst de Huawei App Gallery te installeren en deze vervolgens te gebruiken om de Health app te installeren.

In de Gezondheid app kun je de eSIM en Bluetooth disconnectie detectie activeren, als je dat wilt, en de instellingen voor gezondheidsmonitoring configureren. Het is ook eenvoudiger om de wijzerplaat via de app te selecteren. Er zijn 30 wijzerplaten voorgeïnstalleerd op het horloge, sommige met aanpasbare complicaties. Meer kunnen worden gedownload van Huawei's Watch Face Store of worden gemaakt van een foto.

We hebben de smartwatch afwisselend getest met een Honor View 20 en de iPhone 12 Pro. De iPhone ondersteunt het downloaden van betaalde watch faces niet, dus het aantal is daar teruggebracht van zo'n 1.000 op Android naar iets meer dan 100. Daarnaastmaaktdemuziek-app tot nu toe alleen verbindingmet Huawei'smuziekstreamingdienst Huawei Music op Android. Bij het openen van de app met de iPhone verscheen de melding "Huawei Music is momenteel niet beschikbaar met iOS" - wat in ieder geval hoop geeft op een update.

Tot de voorgeïnstalleerde tools behoren een wekker, stopwatch, kompas, barometer en een spraakrecorder. Andere apps kunnen worden gedownload via de app-galerij van Huawei. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat de app-galerij kan concurreren met de stores van Apple en voor WearOS. Huawei adverteerde het nog karige aanbod met de apps van kicker en Tagesschau, met onder meer de podcast "Die Tagesschau in 100 Sekunden". Volgens Huawei ondersteunt de Watch mobiele betalingen in combinatie met de Stocard-app, die ook in de winkel te vinden is.

Verder vonden we in de app-galerij onder meer een boodschappenlijstje, een vertaler, een paar workout-apps en het spel Infinity Loop, en het leek ons dat er tijdens de testperiode al een paar apps waren toegevoegd. Overigens was het zoeken naar Strava, zoals te zien op de schermen hieronder, tijdens de testperiode nog steeds geen succes, net als het zoeken naar Spotify. Wel kan de muziekwidget die tijdens workouts verschijnt de op dat moment actieve muziekspeler op de smartphone aansturen; dat kan ook Spotify zijn.

Het horloge toont het app-overzicht naar keuze als lijst of raster. In de test duurde het vaak meerdere tikken voordat de getikte app werd geopend. De kroon vergroot of verkleint het raster, en het helpt bij het scrollen in de lijstweergave. De haptische feedback die de vibratiemotor genereert bij het draaien aan de kroon kan worden uitgeschakeld. De onderste knop opent de trainingstoepassing in de fabrieksstatus, maar u kunt er ook een andere toepassing aan toewijzen. Door de knop ingedrukt te houden of naar rechts te vegen op het scherm wordt Huawei's Celia-assistent geopend met informatie over het weer. Horizontale gebaren in de andere richting openen na elkaar 4 widgets uit het gezondheids- en activiteitengebied. Een widget voor Huawei Music ontbrak nog in de testperiode.

Huawei Muziek
Huawei Muziek
Data
Data
Wekker
Wekker
Timer
Timer
Weer
Barometrische hoogtemeter
Snelle instellingen
Apps in rasterweergave
Apps in lijstweergave
QWERTY-toetsenbord
T9 toetsenbord

Telefonie en meldingen

De Watch ontvangt berichten via de aangesloten smartphone en geeft, in tegenstelling tot zijn voorgangers, ook emoji's weer onder het nieuwe besturingssysteem. Het toont niet bij alle meldingen het bijbehorende app-pictogram, zoals te zien is in een WhatsApp-bericht hieronder. Inkomende WhatsApp-gesprekken worden ook weergegeven.

Telefonie via de geïntegreerde eSIM was bij de marktintroductie mogelijk via de voor multi-SIM geschikte toestellen van 1&1, O2, Vodafone en Telekom. Gebruikers diegeeneSIM-profielinstalleren, kunnen bellen via de aangesloten smartphone, mits deze binnen bereik is. Een gesprek kan wordengeïnitieerd via deContacten-app of vanuit de oproeplijst en kan worden gevoerd via microfoonen luidspreker of via een Bluetooth-headset die op het horloge is aangesloten. Dit werkte probleemloos met deHuawei FreeBuds 4maar zou net zo goed moeten werken met andere headsets

Volgens Huawei detecteren de sensoren een val en initiëren ze zelfstandig een noodoproep. Je kunt het ook handmatig initiëren door 5 keer op de kroon te drukken

Spraakassistent

Door lang op de onderste knop te drukken opent Huawei's spraakassistent Celia. Die reageert optioneel ook op het spraakcommando "Hey Celia"; daarvoor moest het scherm in de test al geactiveerd worden.

Celia roept het weer op en neemt enkele taken over: Ze zet bijvoorbeeld de wekker, activeert de zaklamp, start een gesprek en vertaalt teksten in verschillende talen. Vragen over de Amerikaanse president of het Europees voetbalkampioenschap heeft zetijdens de test niet beantwoord

Gezondheid en fitness - trainingsstatus levert VO2max

De sensoren van de Huawei Watch 3 Pro tellen de stappen, bepalen de afstand en het aantal beklommen verdiepingen op basis van de beklommen meters hoogte. De optische polssensor meet desgewenst de hartslag en de zuurstofverzadiging in het bloed gedurende de dag en bepaalt de effecten van stress op basis van de hartslagvariabiliteit. Net als de Fitbit Sense, meet de Huawei Watch 3 Pro ook de huidtemperatuur. Terwijl Fitbit dit alleen 's nachts meet en alleen veranderingen ten opzichte van voorgaande nachten laat zien, meet Huawei's fitnesstracker dit de klok rond en zet de temperatuur op een continue grafiek.

De grafieken kunnen worden bekeken op het horloge en in het dashboard van de Gezondheid-app, die ook de vooruitgang in de tijd laat zien. Op de iPhone kan de Gezondheids-app worden verbonden met Apple Health, en op Android met Google Fit.

Hartslag en bloed zuurstof verzadiging

We vergelijken de hartslag en de zuurstofverzadiging in tien metingen met een medisch gecertificeerde pulsoximeter. We hebben geen afwijkingen kunnen vaststellen. De Huawei tracker wijkt maximaal 3 procentpunten af bij het meten van de zuurstofsaturatie, en de gemiddelde afwijking is 2 procentpunten

Zuurstofverzadiging van het bloed
Zuurstofverzadiging van het bloed
Hartslag

Huawei's TruSeen 4.5+ PPG-sensor werkt goed in het dagelijks gebruik en tijdens trainingen met geringe schommelingen. We hebben de PPG-sensoren ook op de proef gesteld tijdens een intervalworkout met kortdurende veranderingen. De optische hartslagmeter van Huaweivolgt de snelle stijging van de hartslag niet zo snel als een borstband met een elektrische hartslagmeter. Dat is niet ongewoon en lukt beter bij sporthorloges zoals de Garmin Venu 2s. Dat de Huawei sensor ook hier niet de hoogten haalt, komt door de snelle veranderingen. Tijdens een hardlooptraining was het registreren van hoge hartslag geen probleem voor de Huawei sensor.

Slaap traceren

Er was geen powernap tijdens de testperiode, maar het fitnesshorloge zou het volgens Huawei wel registreren. De app toont het verloop van de slaapfasen en evalueert hun aandeel in de totale slaaptijd, evenals de nachtelijke ademhalingsfrequentie. Hartslag en zuurstofsaturatie zijn niet opgenomen in het slaaplogboek.

Opname van de opleiding

Huawei's workout app biedt meer dan 100 sportmodi en een extra 13 hardlooptrainingen voor beginners en gevorderde lopers. Het horloge herkent automatisch wandelen en hardlopen (binnen of buiten), evenals training op de crosstrainer en roeimachine en vraagt de gebruiker of hij of zij een workout wil starten. Voor wandelen kwam het verzoek na ongeveer 1 km (~0,62 mijl). Deze eerste kilometer werd ook opgenomen in de totale afstand aan het eind, maar ontbrak in de route-opname, die pas vanaf dat moment begon.

In de trainingsmodus Hardlopen (buiten) kunt u de strijd aangaan met een "slimme metgezel" en deze een vast tempo laten instellen of automatisch uw vorige beste prestatie laten bepalen. Tijdens de training houdt het horloge u dan op de hoogte van de voorsprong of achterstand. Devolgende horlogeschermen illustreren de trainingsweergave tijdens het hardlopen met een geactiveerde slimme metgezel.

De volgende smartphone-schermen tonen een log na een run. Alle diagrammen kunnen worden vergroot en met andere curven worden overlapt als de smartphone in liggend formaat wordt gedraaid, zoals in het voorlaatste scherm.

Om meer te weten te komen over uw fysieke fitheid, hoeft u niet langer eerst de trainingslogboeken te openen: De huidige trainingsbelasting en de aanbevolen hersteltijd en VO2max worden rechtstreeks door de app Workout Status verstrekt.

GPS en navigatie

In de testvond de Huawei Watch3 Pro de positie snel wanneer hij bij het opstarten nog verbonden was met de smartphone. Hetzoeken naar het GPS-signaal duurdeaanzienlijk langer wanneer de smartphone niet in de buurt was bij destart van de training.

Tijdens een activiteit van de trainingsapp met routeopname, kun je de terug-naar-start navigatie gebruiken die bekend is van de Huawei Watch GT 2 Pro. Het is mogelijk dat Huawei binnenkort zijn navigatie-oplossing Petal Maps naar de Watch zal brengen. We vonden een "Offline Kaart Navigatie" van een derde partij provider in de winkel, maar we hebben het niet getest

Om de GPS nauwkeurigheid te onderzoeken, voerden we de bovenstaande terrein run parallel uit met een Garmin Venu 2s. De Huawei Watch haalt bijna 300 meter (~328 yards) meer dan de Venu 2s echter, inzoomen op de kaart onthult een paar swerves waar Huawei's sport tracker een paar meter toevoegt als gevolg van korte GPS drifts. De volgende schermen tonen twee van hen. De blauwe lijn hierboven toont de vrij nauwkeurige track van het Garmin horloge.

Na een firmware-update, die onder andere de GPS zou moeten stabiliseren, herhaalden we de test op hetzelfde parcours. De GPS driften herhaalden zich, zij het op een andere locatie.

GPS Drift van de Huawei Watch 3 Pro
GPS Drift van de Huawei Watch 3 Pro
GPS Drift van de Huawei Watch 3 Pro
GPS Drift van de Huawei Watch 3 Pro

Batterij en runtime

De batterij van de Watch 3 Pro heeft een capaciteit van 790 mAh. Huawei specificeert eenmaximale runtime van 21 dagen voor de energiebesparende modus "Ultra Long Battery Life", die het ook kan bereiken. In deze modus deactiveert Huawei mobiele data, Wi-Fi en sommige apps zoals onder andere de App Gallery. Veel zaken blijven echter wel draaien, zoals gezondheidstracking via de PPG-sensor en workout-opname. De telefoon-app ontbreekt, maar inkomende gesprekken kunnen nog wel via de Watch worden aangenomen en gevoerd. Met een resterende capaciteit van 5%gaat de batterij nog 6 uur mee in de standaardmodus, de "Smart Mode". De modus "Ultra Long Battery Life" verlengt de resterende gebruiksduur tot 25 uur met beperkte functionaliteit. Om terug te keren uit de energiebesparende modus moet het toestel opnieuw worden opgestart.

In de "Smart Mode" gaat de batterij tot 5 dagen mee. Net als bij andere wearables wordt de gebruikstijd aanzienlijk korter wanneer u het always-on display activeert. Als je dan ook nog kiest voor een live wijzerplaat met een bewegende achtergrond, is de batterijcapaciteit nog sneller op. In de test hield de batterij het in zo'n scenario bij actief gebruik met een uur GPS-gebruik en een paar korte telefoongesprekken nauwelijks langer dan een dag uit. In de praktijk is het dus zaak om een goed compromis te vinden tussen de looptijd en het gebruik van de comfortfuncties.

Huawei biedt twee energiebesparende opties in de batterij-instellingen van het horloge: De ene deactiveert het always-on display en de andere schakelt de arm-opheffende gebarenfunctie uit die het display activeert. Tijdens de test werd een gebruiksduur van meer dan drie dagen bereikt door het Always-on-Display in te schakelen en de arm-opheffen-activeringsfunctie uit te schakelen. Het gebruik van de smartwatch op deze manier was ook visueel aangenamer dan wanneer het display permanent aan zou staan, aangezien er in dit geval al voor een kleurrijke wijzerplaat was gekozen.

De Huawei Watch 3 Pro wordt opgeladen via een inductieve oplaadadapter. In tegenstelling tot de Watch GT 2 Pro heeft de adapter geen USB-C poort, maar is deze stevig verbonden met de kabel voor aansluiting op een standaard USB poort. Huawei vermeldt een relatief lange oplaadtijd van bijna 3 uur. Dat komt overeen met onze ervaring in de veldtest, waar het ongeveer 2 uur 50 duurde.

Pro

+ LTE
+ Hoogwaardige materialen
+ Spraakassistent
+ Verhoudingsgewijs weinig beperkingen in energiebesparende modus
+ Uitbreidbaar

Contra

- Nog steeds zwak app-aanbod
- Reageerde soms niet op de aanraking

Verdict - Geslaagde ontwikkeling

Test apparaat geleverd door Huawei
Test apparaat geleverd door Huawei

Vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn de bediening en de interface van de Huawei Watch 3 Pro nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorgangers. De mobiele connectiviteit is echter een grote verandering. Gebruikers die dat niet nodig hebben omdat ze hun smartphone toch meestal bij zich hebben, hadden hier zeker graag een paar euro bespaard; aan de andere kant hoeven degenen die twijfelen geen afweging te maken tussen de meerprijs en de functionele meerwaarde zoals bij de Apple Horloge.

De Huawei Watch zet een grote stap voorwaarts met de App Gallery en de mobiele module.

Ook de andere twee vernieuwingen, de bediening van functies via Huawei's spraakassistent Celia en de App Gallery, zijn positief als je een smartwatch intensief gebruikt. De winkel heeft op dit moment nog niet veel te bieden, en we kunnen alleen maar hopen dat daar binnen afzienbare tijd verandering in komt; je kunt er zeker een paar interessante apps vinden

Ook de levensduur van de batterij zien wij als positief. Aangezien de energiebesparende modus de functionaliteit niet veel beperkt, kan het horloge in deze modus meerdere dagen worden gebruikt. Ook hier is de Huawei Watch 3 Pro beter dan de Galaxy Watch 3. We zijn benieuwd hoe dit er in de toekomst uit gaat zien, aangezien Samsung ook op het punt staat om zijn besturingssysteem te veranderen van Tizen naar Wear.

Het feit dat niets aan de Huawei Watch echt vernieuwend is, maar Huawei eerder concepten implementeert die al lang bekend zijn, vooral van Apple, is niet laakbaar, maar wakkert de discussies tussen de fans natuurlijk wel aan. Een minpunt van het review-exemplaar was de soms trage respons. Als je eerst meerdere keren op een app moet tikken om die te openen, en dat herhaalt zich meerdere keren, bederft dat de pret van de wearable. Huawei moet dat nog verbeteren

Prijs en beschikbaarheid

De RRP voor het testapparaat (Huawei Watch 3 Pro Classic Titanium Gray 49mm, bruin lederen band) is 499 euro (~ $ 593). Huawei heeft de FreeBuds Pro gratis bijgeleverd tot het einde van de test. Hetzelfde prijsvoordeel gold ook voor de aankoop bijAmazon(DE). Het goedkoopste huidige model is de Watch 3 Active Black in 46 mm met fluorelastomeer band voor 369 euro (~$438)

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Huawei Watch 3 Pro: De eerste smartwatch met Harmony OS in review
Inge Schwabe, 2021-07-11 (Update: 2021-07-11)