Notebookcheck

Huawei Watch Fit Elegant in review: Geslaagde visuele en functionele upgrade

Fijnafstelling. Zonder veel ophef tilt Huawei een belangrijke pijler van gezondheidsmonitoring naar een niveau dat veel huidige wearables, zelfs duurdere, tot nu toe niet hebben kunnen bereiken. De uiterlijke veranderingen zijn subtiel, maar over het geheel genomen positief.
Inge Schwabe (vertaald door DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
Huawei Watch Fit Active Edition
Processor
DK3.5+ST 2 x
Beeldscherm
1.64 inch , 456 x 280 pixel 326 PPI, Full-Touch, OLED, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Brightness Sensor, Sensoren: Accelerometer, gyroscoop, optische hartslag
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.7 x 30 x 46
Batterij
180 mAh, Batterijduur: 240 h
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 1 Button, Toetsenbordverlichting: ja, Huawei Watch Fit, oplaadadapter, oplaadkabel, snelstartgids, veiligheidsinstructies, garantiekaart, Huawei Health, 24 Maanden Garantie, connectivity: Android 5.0+, iOS 9.0+; water resistance: 5 ATM, waterproof
Gewicht
21 g
Prijs
129 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Huawei Watch Fit Elegant Edition
Processor
DK3.5+ST 2 x
Beeldscherm
1.64 inch , 456 x 280 pixel 326 PPI, full touchscreen, OLED, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: ⊖, Brightness Sensor, Sensoren: accelerometer, gyroscope, optical heart rate
Netwerkmogelijkheden
Bluetooth 5.0 BLE, GPS
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.7 x 30 x 46
Batterij
180 mAh
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: ⊖, Toetsenbord: 1 button, Toetsenbordverlichting: ja, Huawei Watch Fit Elegant, charging adapter, quick-start guide, warranty card, Huawei Health, 24 Maanden Garantie, connectivity: Android 5.0 , iOS 9.0 ; 5 ATM, waterproof
Gewicht
27 g
Prijs
129 Euro
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Etui en connectiviteit - Elegante Editie met robuuste armband

Huawei specificeerde al twee varianten van de Watch Fit toen deze in september vorig jaar werd onthuld: Een Active Edition en een Elegant Edition. Deze laatste werd echter pas enkele weken geleden uitgebracht.

De twee nieuwe modellen in zwart-zilver of wit-goud hebben een centraal frame van gepolijst roestvrij staal. De gesp van de band, die op de Watch Active van kunststof in een bijpassende kleur is gemaakt, heeft nu ook een glanzende zilveren of gouden afwerking. De band zelf is op de Elegant Edition gemaakt van een fluorelastomeer. Deze is niet alleen zachter dan de siliconen band van de Active Edition, maar ook beter bestand tegen hitte, vocht en oliën.

Qua gewicht verandert er niet veel: De vervanging van plastic door metaal voegt slechts 6 gram toe op de weegschaal. De hardware van beide varianten is hetzelfde: een 1,64-inch OLED heeft een pixeldichtheid van 326 PPI bij 280x456 pixels. Het display heeft een always-on modus, en een lichtsensor zorgt voor automatische helderheidsregeling; in onze real-world test is het display binnenshuis nooit verblindend, en ook buitenshuis is het altijd goed te bekijken.

De sensoren meten de hartslag en de zuurstofverzadiging in het bloed, en de GPS zorgt ervoor dat de route tijdens buitenactiviteiten wordt bijgehouden als er geen smartphone beschikbaar is. Er is echter geen barometer om het hoogteprofiel te meten, en er is ook geen NFC voor mobiele betalingen. De Huawei wearable mist ook een assistent.

Setup en bediening - Watch-face winkel nu ook beschikbaar op iOS

De Huawei Health app is nodig om het toestel in te stellen met de smartphone en om de belangrijke update van 30 januari te verkrijgen die de firmware naar versie 1.0.3.20 brengt. Het Chinese bedrijf heeft de Play Store-versie niet meer bijgewerkt sinds het conflict met de VS, en de nieuwste Android -app is sindsdien alleen beschikbaar in de Huawei App Gallery-winkel. De Health-app is daarentegen eenvoudig te installeren op iPhones, en Huawei werkt de iOS-versie regelmatig bij.

Volgens Huawei is de winkel voor alternatieve wijzerplaten alleen beschikbaar in de Android app, en dat was ook het geval in onze vergelijking van de Huawei Watch Fit met de Honor Watch ES in september. In onze huidige test konden we echter ook op een iPhone wijzerplaten van het internet downloaden en de complicaties op een aantal van die wijzerplaten personaliseren

Veegbewegingen openen het meldingenoverzicht en een snelpaneel voor een wekker, modus Niet storen en smartphone zoeken; je kunt ook vegen om door maximaal zes widgets te scrollen. Apps kunnen worden geopend met de knop aan de zijkant.

De firmware-update verbetert de Weer-app met tijden van zonsopgang en -ondergang, maanfasen en getijden als u in de buurt van de oceaan bent.

De afstandsbediening voor de smartphone speler is gereserveerd voor Android, en de bediening voor de smartphone camera is alleen beschikbaar voor Honor of Huawei smartphones met ten minste EMUI 8.1 of Honor's Magic UI 2.0, respectievelijk.

Timer
Afstandsbediening muziekspeler
Camera afstandsbediening
Snelle instellingen

Telefoon en meldingen

De smartwatch informeert de gebruiker wanneer er een inkomend gesprek is op de smartphone. Je kunt het gesprek niet accepteren of dempen, maar alleen afwijzen.

Bovendien worden foto's en emoji's van meldingen op sociale media niet weergegeven.

Gezondheid en fitness - Automatische SpO2 meting

Als fitnesstracker logt de Huawei Watch Fit gezondheidsgegevens zoals hartslag en bloedzuurstofverzadiging in een dagelijks dashboard; het vergelijkt ook de werkelijke hoeveelheid genomen stappen met een stappendoel gedefinieerd door de gebruiker. De Health app maakt verbinding met Google Fit en met Apple Health op de iPhone

Dashboard 1/2
Dashboard 1/2
Dashboard 2/2
Dashboard 2/2

Activiteitsdoelen

Terwijl deHuawei Watch GT 2een de Huawei Watch GT 2 Pro bovendien schatten hoeveel verdiepingen u in de loop van de dag hebt beklommen, blijft het overeenkomstige pictogram in het dashboard van de Gezondheid-app op 0 staan omdat het horloge de barometrische sensor mist die hiervoor nodig is.

Gebruikers die veel aan hun bureau zitten, kunnen er regelmatig aan worden herinnerd om op te staan en te bewegen. De Huawei tracker bepaalt bij benadering de afgelegde afstand op basis van de stappen die in de loop van de dag zijn genomen; het accumuleert ook activiteitsminuten, zoals tijdens het sporten. Huawei berekent de verbrande calorieën op basis van alle verzamelde gegevens, waaronder de lengte, leeftijd en gewicht van de gebruiker.

Slaap traceren

Het Watch Fit houdt 's nachts zowel de hartslag als de bloedzuurstofverzadiging bij, maar integreert deze gegevens niet in het slaaplogboek. Dit toont het verloop van de slaapfasen en de verdeling van lichte, REM (snelle oogbewegingen) en diepe slaap

Hartritme, hartritme variabiliteit, en bloed zuurstof saturatie

Het Watch Fit monitort de hartslag en maakt een stressgrafiek op basis van de hartslagvariabiliteit (HRV)

Een belangrijk aspect van de update van januari betreft de meting van de zuurstofverzadiging (SpO2) in de rode bloedcellen (hemoglobine). Deze wordt uitgedrukt in een percentage en ligt normaal tussen 94% en 98%. Als het percentage zuurstof dat door hemoglobine in de longen wordt opgenomen om naar de cellen te worden getransporteerd, regelmatig onder de 90% daalt, moet samen met een arts naar de oorzaak worden gezocht.

Het succes van de meting hangt af van een goede pasvorm van de wearable om de pols en van zo weinig mogelijk licht tussen de sensor en de pols. Aangezien dit moeilijk continu te garanderen is, hebben veel fabrikanten tot nu toe alleen manuele metingen aangeboden. Sinds de lancering op de markt meet de Watch Fit dit automatisch 's nachts, en sinds de update doet hij dit ook overdag wanneer kan worden vastgesteld dat de gebruiker in een toestand verkeert die rustig genoeg is voor de lichtgevoelige meting.

Naast het loggen van de verzadigingsniveaus, geeft de Watch Fit desgewenst ook een waarschuwing af wanneer deze onder een vooraf gedefinieerde limiet komen. Dit gebeurde tijdens de test. De saturatie van 89% was maar net onder de vooraf ingestelde grens van 90%. Alternatieve limieten zijn 85%, 80%, of 75%. In het geval dat wij meemaakten, ging het verzadigingsniveau snel terug naar normaal. Gezien het feit dat ook bij COVID-19 besmettingen de verzadigingsgraad meestal daalt, is de controlefunctie van de automatische meting momenteel niet echt iets om over te mopperen.

Zuurstofverzadiging van het bloed
Zuurstofverzadiging van het bloed
Log gegevens in de app
Log gegevens in de app
Waarschuwingsgrenzen
Waarschuwingsgrenzen
Lage verzadiging
Lage verzadiging

Training volgen

Met 96 workout types beschikbaar in de sporttracker, zou elke gebruiker zo goed als de juiste modus voor hem moeten kunnen vinden. Toch ontbreken een paar veelvoorkomende workouts, zoals Zumba, en moet je tijdens het wandelen overschakelen op wandelen. Wie geïnteresseerd is in intervaltraining, vindt op de Watch Fit 12 vooraf geladen workouts met geanimeerde instructies. Voor aangepaste hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) kunt u doelen en herinneringen instellen, net als bij de andere trainingstypen, maar noch de intervallengte, noch de duur van de pauze, noch het aantal runs kan worden geconfigureerd; dit alles is daarentegen wel mogelijk met de Garmin Lily

Net als voorheen bevat de trainingsapp ook hardlooptrainingen voor beginnende en gevorderde lopers. Als u de optie voor handmatige segmentinformatie vóór een normale hardloopsessie activeert, toont het horloge de afstand en het tempo voor het vorige segment nadat u twee keer op de zijknop hebt gedrukt. Dit is bijvoorbeeld interessant bij het veldlopen, waarbij je je snelheid op rechte stukken kunt vergelijken met die op heuvels. In het trainingslogboek ontbraken echter de gegevens voor de handmatige segmenten. Trail running ontbrak ook als workout mode.

Wat Garmin Virtual Partner en Amazfit Virtual Rabbit noemt, noemt Huawei Intelligent Companion. Je wijst hem voor de run een tijdsdoel toe, zodat je het tegen hem kunt opnemen. Vervolgens laat een extra scherm zien of de gebruiker tijdens de workout achter of voor ligt op de Intelligent Companion.

Levensduur batterij

Huawei specificeert een runtime van maximaal 10 dagen. Dit zou waar moeten zijn voor een spaarzaam gebruik. In onze vergelijking van de Watch Fit Active met de Honor Watch ESging de 180 mAh batterij vijf dagen mee. Gedurende die tijd was elke health tracking functie actief, en het horloge registreerde ook de slaap 's nachts, inclusief hartslag en zuurstofsaturatie. Alleen de automatische bewegingsdetectie bleef uitgeschakeld.

Met de nieuwe SpO2-meting en het waarschuwingssysteem die de hele dag beschikbaar zijn, haalt de Watch Fit in onze laatste test nog steeds vier dagen. Dit is een opoffering die gebruikers waarschijnlijk bereid zijn te maken als ze geïnteresseerd zijn in de gezondheidsfunctionaliteit.

Uitspraak

Test apparaat geleverd door Huawei
Test apparaat geleverd door Huawei

Huawei heeft de smart wearable aantrekkelijker gemaakt en op een belangrijk aspect verbeterd.

Naast hartslag, hartritme en bloeddruk, waarvan de Watch Fit, net als vele andere, alleen de hartslag meet, wordt zuurstofverzadiging beschouwd als een belangrijke indicator van de lichamelijke conditie. We zijn nog geen andere fabrikant tegengekomen die deze lichtgevoelige meting de hele dag door kan automatiseren in een wearable die rond de 100 euro (~$118) kost. Overigens, Huawei'sWatch GT 2 Pro dit ook doet.

Met de Watch Fit Elegant en de belangrijke firmware-update poetst Huawei zijn slanke smartwatch qua uiterlijk op en versterkt het tegelijkertijd zijn positie als gezondheidstracker.

iPhone-bezitters wordt niet langer de toegang tot extra watch faces ontzegd - een andere belangrijke factor. De nieuwe zon-, maan- en zeeniveaugegevens zijn handig voor het maken van sfeerfoto's, en het is zeker een leuke toevoeging die Huawei op een grafisch aantrekkelijke manier implementeert.

De visuele verfijning is vooral een kwestie van smaak, hoewel de meer resistente band een duidelijke verbetering is. Het ontbreken van een barometrische sensor blijft een tekortkoming. Hoewel Huawei in de volgende generatie van zijn lichtgewicht fitnesstracker waarschijnlijk een stemassistent of NFC voor mobiele betalingen zal blijven achterwege laten, zou hoogtemeting een passende verbetering zijn als het gaat om fitness en sporttracking.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is de Huawei Watch Fit Elegant nog niet officieel verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Niettemin kunt u sites als Amazon en ebay in de gaten houden, aangezien het apparaat hier uiteindelijk zou moeten opduiken.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Huawei Watch Fit Elegant in review: Geslaagde visuele en functionele upgrade
Inge Schwabe, 2021-04- 6 (Update: 2021-04- 6)
Stephanie Chamberlain
Editor of the original article: Stephanie Chamberlain - Translator - 276 articles published on Notebookcheck since 2020