Notebookcheck

Testrapport Samsung Series 7 Gamer 700G7A notebook

Aanval op de gaming elite. Alienware en Asus moeten oppassen: Samsung lanceert een serieuze concurrent voor de game-leiders, M17x en G74SX, genaamd 700G7A. Naast de high-end componenten (Radeon HD 6970M) en goede uitrusting (Blu-ray drive), heeft de 17-inch laptop een verlicht toetsenbord. Dus er kan niks mis gaan toch?
Samsung 700G7A

Waar denk je aan als je de naam Samsung hoort? Een office notebook? Of misschien een multimedia notebook? Dat is niet verrassend omdat Samsung in het verleden liever wegbleef van de uiterst competitieve gamenotebookmarkt. Dat is nu voorbij. De Series 7 Gamer 700G7A vertegenwoordigd een serieuze concurrent voor de 17-inch leiders, Alienware M17X en Asus G74SX.

Asus moet zijn meerdere erkennen in de concurrenten. Intel's quad-core processor, Core i7-2630QM, zal in 2011 niemand meer overrompelen. Een ultieme high-end grafische kaart, zoals de geïnstalleerde AMD Radeon HD 6970M, wordt bijna nooit gebruikt in draagbare apparaten door hun enorme energieverbruik. De 16GB RAM en opslagcapaciteit van 1.5 TB (2x 750GB) verdient ook complimenten.

Aanvullend op het Full HD beeldscherm, heeft Samsung ook een Blu-ray combo drive ingebouwd die zowel CD's als DVD's kan branden. De 64-bit versie van Windows 7 Home Premium dient als besturingssysteem. De geteste NP-700G7A-S02DE wordt momenteel verkocht voor € 1779 (adviesprijs: € 1999).

Het Britse model, NP-700G7A-S01UK, is iets goedkoper. Deze heeft slechts 8 GB DDR3 RAM, maar een naar schatting 7% krachtiger Core i7-2670QM. Prijs: iets minder dan € 1700.

Behuizing

Vuilaantrekkend hoogglans deksel
Vuilaantrekkend hoogglans deksel

Hoewel de 700G7A overtuigd wat betreft zijn kwaliteit, komt de behuizing niet in de buurt van de topmodellen van Asus of Alienware. De polssteun lijkt gemaakt van aluminium en geeft een hoge kwaliteit indruk, maar de glanzende en dus extreem smeergevoelige beeldschermdeksel schreeuwt praktisch uit: plastic!

Het notebook lijkt nogal behoudend in gesloten staat. Donkere kleuren domineren. Kleine details zoals het stippelpatroon op de beeldschermrand of de glazen luidsprekerbalk verbeteren het uiterlijk in elk geval iets. Toch zal het ontwerp geen prijzen winnen voor innovatie. Het ontwerp lijkt gedeeltelijk geïnspireerd op Alienware-ontwerpen.

Ondanks de plastic oppervlakken, voelt het notebook indrukwekkend aan. Het vakmanschap blijkt ook goed, waarbij onregelmatige materiaalovergangen gevonden worden bij nadere inspectie. De behuizing is nogal vierkant, wat niet elke gebruiker zal aantrekken. 

Aan de andere kant verdient de stabiele basiseenheid respect. Zelfs onder hoge druk geeft deze nauwelijks mee. De deksel kan wel duidelijk verbogen worden met twee handen - een veel voorkomend notebook fenomeen. De scharnieren doen hun werk prima. De basiseenheid komt slechts iets omhoog bij het openen. 

Een van de grootste nadelen is het hoge totale gewicht. Het 17-inch notebook weegt inclusief de batterij bijna 4 kilo. Vervoer is nogal onhandig in combinatie met de forse afmetingen (hoogte meer dan vijf centimeter). Het notebook voelt zich het meest thuis op een bureau - sleutelwoord: desktopvervanger

Verbindingsmogelijkheden

Transcend StoreJet TS500GSJ25D3 USB 3.0 HDD (500 GB)
USB 3.0 prestaties

Aansluitingen

Doordat Samsung geen ExpressCard-slot of eSATA ingebouwd heeft, of een FireWire-poort, is het aanbod van aansluitingen niet perfect. Klanten zouden alle mogelijke aansluitingen moeten kunnen verwachten in een notebook van bijna € 2000.

Het 17-inch notebook beschikt over twee audio poorten, vier USB poorten (2x USB 3.0) en drie beeldscherm poorten (VGA, HDMI & DisplayPort). Een Kensington Lock, kaartlezer (7-in-1) en RJ45 Gigabit LAN poort zijn ook aanwezig. Terwijl de voorkant geen aansluitingen heeft, is de achterkant bezet door de batterij en ventilatierooster. 

Naar onze mening is de plaatsing van aansluitingen suboptimaal. Samsung heeft het merendeel links geplaatst, wat linkshandige gebruikers in de weg kan zitten bij gebruik van een muis.

Draadloze communicatie

Er wordt een Intel draadloze-module gebruikt. De Centrino Advanced N 6230 (twee antennes, 2,4 GHz & 5 GHz) ondersteund WLAN a/g/n en Bluetooth 3.0.

Links: Kensington Lock, voeding, RJ45, Gigabit LAN, VGA, HDMI, DisplayPort, 2x USB 3.0, 7in1 kaartlezer, microfoon, koptelefoon
Links: Kensington Lock, voeding, RJ45, Gigabit LAN, VGA, HDMI, DisplayPort, 2x USB 3.0, 7in1 kaartlezer, microfoon, koptelefoon
Rechts: USB 2.0, Blu-ray drive, USB 2.0
Rechts: USB 2.0, Blu-ray drive, USB 2.0
Geïnstalleerde software
Geïnstalleerde software

Software

Samsung kiest voor een gulden middenweg wat betreft de software. De gebruiker zal hier en daar overbodige programma's vinden, maar het notebook is er niet mee volgestopt. Naast Media Suite van CyberLink (PowerDVD 10 speelt Blu-ray) en het praktische EasySettings tool (meer hierover in de Chronos 700Z5A), moet de Game Mode game tool ook genoemd worden. Hiermee kunnen onder meer de beeldschermkleuren aangepast worden, de toetsenbord verlichting kan aangepast worden en het touchpad of Windows-toets kunnen uitgeschakeld worden.

Accessoires

De leveringsomvang is ook indrukwekkend. Naast een sterke 8-cel batterij (442 gram) en een forse 200 watt voeding (830 gram), zal de koper verschillende informatiefolders, een software DVD en een herstel-DVD vinden. Deze laatste mist bij concurrenten meestal.

Garantie

De garantie is meestal 24 maanden. Samsung biedt echter binnen 90 dagen na aanschaf een uitbreiding aan naar drie of vier jaar.

Game Mode
Game Mode
Game Mode
Game Mode
Game Mode
Samsung 700G7A's Game Mode

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het toetsenbord lijkt in veel opzichten op die van de Alienware M17x. Dus hebben de matte en 17x17 millimeter grote toetsen een aangenaam zacht type geluid en voldoende (niet opmerkelijk laag of hoog) type geluid. De lay-out is foutloos en de gebruiker went er in korte tijd aan.

Samsung heeft een paar aanraakgevoelige oppervlakken geplaatst tussen beide luidsprekers. Deze zijn voor volume-beheer en aan/uitschakelen van de draadloze module en toetsenbord verlichting. Ja, dat klopt: Samsung heeft de 700G7A een chique licht gegeven om comfortabel te werken in de duisternis. Terwijl het toetsenbord een witte verlichting heeft in de drie standaard-modi (instelbaar), lichten de toetsen (WASD) rood of blauw op in de game modus.

Illumination
Illumination
Illumination
Samsung 700G7A's verlichting

Touchpad

Het touchpad haalt ook een goede beoordeling. Eén van de grootste bonus punten is het genereuze formaat: 103 x 55 mm is meer dan voldoende. Het redelijk gladde oppervlak blijkt ook goede glij-kwaliteiten te hebben. 

Verder is ook de multi-touch mogelijkheid een pluspunt. Meerdere gebaren kunnen gemaakt worden met twee of drie vingers. Als scrollen met een enkele vinger de voorkeur heeft, is het mogelijk om conventionele scrollbalken aan de randen van het touchpad te activeren in de driver. Het touchpad reageert betrouwbaar over lange afstanden. We merken enkel het luide klikgeluid op van de verder prima muisknoppen als minpunt. 

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Weinig verrassend heeft Samsung een glanzend Full HD LED-beeldscherm met 16:9 formaat ingebouwd. 1920 x 1080 pixels worden steeds meer standaard in 17-inch notebooks. Zoals onze game benchmarks laten zien kan de AMD Radeon HD 6970M prima overweg met deze hogere resolutie.

305
cd/m²
315
cd/m²
314
cd/m²
318
cd/m²
343
cd/m²
319
cd/m²
325
cd/m²
340
cd/m²
327
cd/m²
Helderheidsverdeling
Samsung 173HT02-C01
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 343 cd/m² Gemiddelde: 322.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 343 cd/m²
Contrast: 953:1 (Zwart: 0.36 cd/m²)63.14% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
85.82% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
65.64% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

Over goed gesproken: de beeldkwaliteit is zeker indrukwekkend. Samsung's eigen 173HT02-C01 paneel maakt niet alleen blij met een hoge helderheid, ongeveer 323 cd/m2 is een uitstekende waarde (gemiddeld hebben schermen ongeveer 200 cd/m2). De verlichting van 89% is ook goed.

Samen met de redelijk lage zwartwaarde, kunnen alle soorten media hun eigen sfeer vrijelijk scheppen: 0,36 cd/m2 garandeert een diep zwart. Afbeeldingen, games en films maken dan ook een erg briljante indruk. En niet in de laatste plaats door het uitstekende contrast: bijna geen enkel apparaat haalt 953:1. De courante verversingsfrequentie (120 Hz) verdient ook complimenten.

Samsung 700G7A vs. sRGB (grid)
Samsung 700G7A vs. sRGB (grid)
Samsung 700G7A vs. MacBook Pro 17 (grid)
Samsung 700G7A vs. MacBook Pro 17 (grid)
Samsung 700G7A vs. AdobeRGB (grid)
Samsung 700G7A vs. AdobeRGB (grid)

Het is dankzij de enorme helderheid geen probleem om het 17-inch notebook buiten te gebruiken. Ondanks het glanzende paneel en de daaruit resulterende reflecties, is het mogelijk om de schermcontent zelfs in helder zonlicht te herkennen. Door het hoge gewicht zullen echter niet veel gebruikers de 700G7A mee naar buiten nemen.

Buiten
Buiten
Samsung 700G7A buiten in gebruik

Er is bijna geen reden tot klagen over de kijkhoeken. Het beeld veranderd nauwelijks, zelfs bij grotere horizontale hoeken. Er is enkel ruimte voor verbetering wanneer je in een negatieve hoek omhoog kijkt.

Kijkhoeken: Samsung 700G7A
Kijkhoeken: Samsung 700G7A

Prestaties

Turbo Boost
Turbo Boost

Processor: Intel Core i7-2630QM

De processor is zeker geen vreemde voor de liefhebber: fabrikanten gebruiken graag de Intel Core i7-2630QM. Deze quad-core, gebaseerd op de efficiënte Sandy Bridge architectuur, loopt standaard op 2,0 GHz. Deze kan echter automatisch overgeklokt worden tot maximaal 2,9 GHz dankzij de Turbo Boost functionaliteit.

Maar de Core i7-2630QM haalt dit bij gebruik in de praktijk vaak niet. Terwijl de processor op 2,7-2,8 GHz loopt wanneer een enkele core belast wordt, loopt deze meestal op 2,6 GHz wanneer alle cores belast zijn (volgens de Intel tool). Een andere functie is de zogenaamde Hyper-Threading technologie. Dankzij de simulatie van vier virtuele cores kan de Intel CPU acht threads tegelijkertijd verwerken. De voordelen van Hyper-Threading zijn nog steeds gelimiteerd in games.

Verder dankt de Core i7-2630QM zijn hoge prestaties aan zijn 995 miljoen transistoren en de 6 MB L3 cache. De CPU is gefabriceerd op een 32nm proces en het TDP is 45 watt (Core i5-serie: max. 35 watt TDP). Helaas is de geïntegreerde grafische chip, HD Graphics 3000, niet beschikbaar in de 700G7A omdat Samsung geen GPU overschakelfunctionaliteit geïmplementeerd heeft.

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CrystalDiskMark
Systeeminfo HDTune
Systeeminfo HWiNFO
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ moederbord
Systeeminfo CPUZ Cache
DPC Latency: gedeeltelijk hoge waarden wanneer FN-functies gebruikt worden
Systeeminformatie: Samsung 700G7A

CPU prestaties

Er zijn geen onplezierige verrassingen in de CPU benchmarks. 4500 punten in de single-core benchmark van Cinebench R10 64-bit en 16816 punten in de multi-core benchmark komen overeen met de resultaten van andere notebooks die uitgerust zijn met een Core i7-2630QM. De Asus G74SX-91079V haalt bijvoorbeeld respectievelijk 4557 en 17013 punten. De CPU zal niet snel een limiterende factor vormen de komende jaren. Wanneer een game schokt, dan is dat gewoonlijk door de grafische kaart.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3631
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
13821
Cinebench R10 Shading 32Bit
7930
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4500 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
16816 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
8235 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
55.29 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
5 Points
Help
GPU info
GPU info

Grafische kaart: AMD Radeon HD 6970M

In tegenstelling tot de meeste concurrenten vertrouwt Samsung op AMD voor de grafische kaart. In plaats van de zoveelste notebook met NVIDIA's GeForce GTX 560M te lanceren heeft de fabrikant gekozen voor de Radeon HD 6970M. Een goede keuze omdat de AMD grafische kaart punten scoort met zijn aantrekkelijke prijs/prestatie-verhouding.

Net als zijn krachtiger broer, de Radeon HD 6990M, wordt de HD 6970M gefabriceerd op een 40 nm proces. De familieleden hebben ook in andere opzichten gelijkenissen. Beide grafische kaarten hebben 1700 miljoen transistoren en 2048 MB GDDR5 videogeheugen met een 256-bit geheugenbus en een 900 MHz kloksnelheid (geheugenbandbreedte: 115.2 GB/s). De core loopt echter op 680 MHz in plaats van 715 MHz. Ook het aantal shaders is lager (960 in plaats van 1120). Om het beste uit de Radeon HD 6970M te halen is de GPU driver geüpdate naar Catalyst 11.10 voor het uitvoeren van de benchmarks.

AMD blijft wat achter bij NVIDIA op het gebied van functionaliteit. Zo is de 3D technologie, HD3D, inferieur aan NVIDIA's 3D Vision. Verder ontbreekt het de Radeon aan een gevestigde methode van GPU-gebaseerde natuurkundige berekeningen zoals NVIDIA dat wel heeft met PhysX. De meerderheid van gamers kan echter prima leven zonder deze technologieën. DirectX 11 ondersteuning is hier doorslaggevend. Een HD audio controller en HD video decoder is tegenwoordig ook standaard in grafische kaarten.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.6
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
7.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

GPU prestaties

Qua prestaties valt de Radeon HD 6970M tussen de high-end GeForce GTX 570M en de Radeon HD 6990M. Een voorbeeld? In de Unigine Heaven 2.1 benchmark (1280 x 1024, hoge instellingen, standaard tessellation), rekent de 700G7A 4% sneller (33,7 fps) dan de DevilTech Fragbook (32,4 fps), maar 8% langzamer dan onze testconfiguratie van de Schenker XMG P701 PRO (36,6 fps).

De afstand van de GeForce GTX 570M neemt duidelijk toe in 3DMark 11, ook gebaseerd op DirectX 11, (1280 x 720, prestatie-profiel, GPU score). De Radeon HD 6970M heeft een duidelijke voorsprong van 34% met 2874 punten tegenover 2141 punten. Tegelijkertijd is de Radeon HD 6990M de duidelijke winnaar met 3227 punten (+12%). Opmerking: NVIDIA's ongehoord dure topmodel, GeForce GTX 580M, presteert ongeveer gelijk aan de Radeon HD 6990M.

3DMark 03 Standard
56921 punten
3DMark 05 Standard
22213 punten
3DMark 06 Standard
17634 punten
3DMark Vantage P Result
12585 punten
3DMark 11 Performance
3143 punten
Help

Harde schijf

Strikt gesproken is de 700G7A uitgerust met drie harde schijven. Eén ervan, namelijk de kleine 8GB SanDisk iSSD P4, moet net als in de recent geteste Chronos 700Z5A onder meer het opstarten versnellen. Samsung noemt deze technologie Express Cache. In tegenstelling tot de Chronos 700Z5A merken we hier geen significant verschil.

Naast de SSD bevinden zich ook twee snelle 7200 rpm harde schijven van 750GB (Hitachi HTS727575A9E) in het notebook. Hun prestaties zijn bovengemiddeld voor harde schijven. We meten in CrystalDiskMark een sequentiële lees- en schrijfsnelheid van 113 MB/s, HDTune meet een gemiddelde toegangstijd van 16,7 MB/s (Windows partitie).

Ter vergelijking: een normale 5400 HDD haalt tot net geen 80 MB/s. RAM en harde schijf zijn direct toegankelijk via een toegangspaneel. Om bij de ventilator, grafische kaart of processor te komen, moet de hele behuizing uit elkaar gehaald worden.

Hitachi Travelstar 7K750 HTS727575A9E
Overdrachtssnelheid Minimum: 48.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 110.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 90.9 MB/s
Toegangstijd: 16.7 ms
Pieksnelheid: 79.5 MB/s

Systeem prestaties

Omdat het 17-inch notebook het moet doen zonder moderne SSD-schijf, scoren de systeem prestaties geen nieuwe records: veel notebooks halen 8591 punten in PCMark Vantage. Ondanks de relatief zwakke GeForce GTX 560M, haalt de Asus G74SX-91079V een net zo goed resultaat in de test (8553 punten). In de ervaring van de tester, zijn meer dan 10.000 punten pas mogelijk bij gebruik van een SSD. In PCMark 07 kan de 700G7A zichzelf weer met 12% onderscheiden van de G74SX-91079V, 2786 tegenover 2490 punten.

PCMark Vantage Result
8591 punten
PCMark 7 Score
2786 punten
Help

Game prestaties

Wie wir testen - Leistung

De Radeon HD 6970M kan zijn game potentieel bewijzen in zes courante games.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Het herfstseizoen van games heeft zijn absolute piek bereikt met Anno 2070, Battlefield 3 en Skyrim. Hoewel het nieuwste deel uit de Elder Scrolls-serie verscheidene minpuntjes heeft (menu's, besturing, verhaal, animaties, etc.), wordt deze RPG voor het grootste deel aangeprezen door de pers en gamers.

De Radeon HD 6970M is net krachtig genoeg om Skyrim op de hoogste grafische detailinstellingen te spelen. De veeleisende wagenrit aan het begin van de single player wordt weergegeven met gemiddeld 30,6 fps wanneer 1920 x 1080 pixels en ultra-profiel (8x AA, 16x AF) wordt gebruikt. De game draait een stuk vloeiender afhankelijk van de omgeving.

The Elder Scrolls V: Skyrim
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Ultra Preset, 8xAA, 16xAF30.6 fps
 1366x768High Preset, 8xAA, 8xAF40.8 fps
 1366x768Medium Preset, 4xAA48.4 fps
 1280x720Low Preset51.5 fps

Anno 2070

De gebruiken de gratis demo van Anno 2070. De introductie video van de eerste campagne missie wordt gebruikt als benchmark, wat qua grafische eisen ongeveer gelijk is aan het bewegen over een grotere nederzetting. De 29,7 fps die we meten in 1920 x 1080 pixels en erg hoge instellingen (AA aan, 4x AF) is genoeg voor een simulatie/RTS game. De Medion Erazer X7813 (Core i7-2670QM & GeForce GTX 560M) moet het doen met 20,1 fps.

Anno 2070
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Very High Preset, on AA, 4xAF29.7 fps
 1366x768High Preset, on AA, 2xAF58.6 fps
 1366x768Medium Preset, on AA97.1 fps
 1024x768Low Preset207.8 fps

Battlefield 3

De populaire multi-player game van ontwikkelaar DICE behoort visueel naast Crysis 2 tot de meest indrukwekkende PC games. Scherpe textures gecombineerd met een erg ver zicht en geloofwaardige belichting: Battlefield 3. Zulke elegante beelden dienen natuurlijk wel aangedreven worden op een correcte manier. Diegenen die hopen op maximale detailinstellingen zullen helaas teleurgesteld zijn. 1920 x 1080 pixels en het ultra-profiel (4x MSAA & 16x AF) overbelasten de Radeon HD 6970M. 19 fps zijn te weinig voor een FPS. Wel kan Battlefield 3 perfect gespeeld worden op hoge detailinstellingen en 1600 x 900 pixels (45,7 fps @ 1366 x 768).

Battlefield 3
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080ultra, 4x MSAA, 16xAF19 fps
 1366x768high, -AA, 16xAF45.7 fps
 1366x768medium, -AA, 4xAF58.8 fps
 1024x768low, -AA, 2xAF84.3 fps

Fifa 12

EA's succesvolle voetbal simulatie kan enkel op een minzame glimlach rekenen van de Radeon HD 6970M. Zelfs op hoge detailinstellingen, 4x AA en een resolutie van 1920 x 1080, bereikt de framerate waardes boven de 100 fps. Hoewel de framerate in close-ups enorm inzakt, wordt Fifa 12 altijd vloeiend weergegeven. Zelfs een middenklasse GPU als de GeForce GT 540M is al voldoende voor deze instellingen.

Fifa 12
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, 4xAA135.7 fps
 1360x768high, 2xAA176.3 fps
 1024x768medium215.9 fps
 800x600low377.1 fps

Deus Ex: Human Revolution

Ondanks de wat oudere technologie eist Deus Ex 3 op maximale detailinstellingen een krachtige high-end videokaart. We meten 45,1 fps op de standaard resolutie met 16x AF, hoge kwaliteit MLAA en DirectX 11 actief. De NVIDIA GeForce GTX 570M zou het aanzienlijk moeilijker gehad hebben op deze instellingen (32,4 fps @ DevilTech Fragbook). Of in andere woorden: gebruikers die op zeker willen spelen met Deus Ex 3 hebben minimaal een Radeon HD 6970M nodig.

Deus Ex Human Revolution
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080DX11, Soft Shadows, SSAO High, DOF: High, Post Processing, Tessellation, MLAA, 16xAF45.1 fps
 1366x768DX11, Shadows, SSAO, DOF: Normal, Post Processing, Tessellation, Simple Edge AA, 4xAF102.7 fps
 1024x768DX9, All Off, Trilinear AF174.7 fps

F1 2011

Tot slot willen we de resultaten van de huidige Formula 1 simulatie, F1 2011 presenteren. Erg hoge detailinstellingen (incl. DirectX 11), 4x AA en 1920 x 1080 pixels zijn geen probleem voor de Radeon HD 6970M. De ingebouwde benchmark laat een gemiddelde van 45 fps zien. Het kan gezegd worden dat er minimaal een GeForce GTX 560M geïnstalleerd moet zijn in het notebook om van F1 2011 in al zijn schoonheid te kunnen genieten (34 fps @ Medion Erazer X7813).

F1 2011
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Ultra Preset DX11, 4xMSAA45 fps
 1366x768High Preset DX11, 2xMSAA71 fps
 1024x768Medium Preset DX985 fps
 800x600Ultra Low Preset DX9131 fps

Game prestaties samenvatting

Op een paar extreme uitzonderingen na, zoals Metro 2033, Crysis 2 of Battlefield 3, kunnen de nieuwste games gespeeld worden op maximale instellingen. Hoge grafische instellingen laten de Radeon HD 6970M bijna nooit falen. De meeste concurrenten moeten in een directe vergelijking hun meerdere erkennen in de 700G7A. Kwaliteitsverbeteringen, zoals AA en standaard resolutie zijn bijna altijd mogelijk.

Samengevat: fanatieke gamers krijgen het juiste gereedschap in handen met de 700G7A. Gebruikers die maximale prestaties zoeken kunnen momenteel niet om de huidige aanvoerders heen, de Radeon HD 6990M en GeForce GTX 580M die beide vechten voor een voordeel van ongeveer 15%. Opmerking: de Radeon HD 6970M zou zich tussen desktopkaarten slechts bovenin de middenklasse bevinden en presteert ongeveer op het niveau van een GeForce GTX 460 768MB.

lage gem. hoge ultra
Deus Ex Human Revolution (2011) 174.7 102.7 45.1 fps
F1 2011 (2011) 131 85 71 45 fps
Fifa 12 (2011) 377.1 215.9 176.3 135.7 fps
Battlefield 3 (2011) 84.3 58.8 45.7 19 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 51.5 48.4 40.8 30.6 fps
Anno 2070 (2011) 207.8 97.1 58.6 29.7 fps

Emissies

Systeemgeluid

We moeten de emissies classificeren als gemiddeld. Gebruikers moeten zeker gebruik maken van de Silent Mode om de geluidsontwikkeling in idle-modus en weinig veeleisende taken (zoals tekstverwerken of internet) binnen de perken te houden (EasySetting tool/General). De laptop is zonder Silent Mode in idle-modus al duidelijk hoorbaar.

Aan de andere kant zijn beide ventilatoren erg hoorbaar wanneer het 17-inch apparaat met veeleisende toepassingen in aanraking komt. Gebruikers die voornamelijk genres spelen met een duidelijke soundtrack (zoals FPS) zullen de ventilatoren niet storend vinden. Als de nadruk ligt op een zo laag mogelijke geluidsontwikkeling zal de Asus G74SX overwogen moeten worden.

Geluidsniveau

Onbelast
33.9 / 34 / 34 dB (A)
HDD
33.6 dB (A)
DVD
35.3 / dB (A)
Belasting
39.6 / 43.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)
Stress test (Furmark & Prime)
Stress test

Temperatuur

De temperaturen zijn ook niet bijster goed. Met name de bovenkant van het notebook wordt warm bij belasting; we meten bijna 50°C in het gebied rond de linker luidspreker. Het WSAD-gebied, belangrijk voor gamers, bereikt een maximum van 42°C. Onze thermometer meet nog steeds 37°C op de polssteun. Zo kunnen langere game-sessies onplezierig worden voor sommige gebruikers. De behuizing blijft merkbaar koeler in idle-modus; een gemiddelde van 30°C aan de boven- en onderzijde zijn acceptabel.

De componenten laten een gemixt gevoel achter in de stress test (Furmark & Prime). Hoewel we in geen enkel component throttling waarnemen, halen de CPU en GPU temperaturen tot 90°C. Het notebook loopt echter niet vast en elke benchmark wordt perfect afgerond. Hoe dit over een aantal jaar gaat wanneer de ventilatoren zich volgezogen hebben met stof is natuurlijk nog maar de vraag.

Max. Belasting
 48 °C42 °C38.5 °C 
 42 °C43 °C31.6 °C 
 27.6 °C36.6 °C29.3 °C 
Maximum: 48 °C
Gemiddelde: 37.6 °C
36.9 °C36.9 °C32.8 °C
25.5 °C33.7 °C33.9 °C
25.6 °C32.6 °C27 °C
Maximum: 36.9 °C
Gemiddelde: 31.7 °C
Stroomadapter (max.)  44.7 °C | Kamertemperatuur 21.5 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.6 °C / 100 F, compared to the average of 33.6 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(-) The maximum temperature on the upper side is 48 °C / 118 F, compared to the average of 40 °C / 104 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(+) The bottom heats up to a maximum of 36.9 °C / 98 F, compared to the average of 42.9 °C / 109 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 29.9 °C / 86 F, compared to the device average of 33.6 °C / 92 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 36.6 °C / 97.9 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.9 °C / 84 F (-7.7 °C / -13.9 F).
Dolby Home Theater v4
Dolby Home Theater v4

Luidsprekers

Het geïnstalleerde 2.1 systeem (twee luidsprekers, één subwoofer) geeft een goed geluid wanneer Dolby Home Theater geactiveerd is. Games, films en muziek komen zo zelfs zonder externe luidsprekers tot hun recht. We waarderen het hoge maximale volume het meest. Dus op een grotere afstand van de luidsprekers zitten is geen probleem.

Wel moeten we het geluid bekritiseren voor het ietwat onduidelijke afspelen van hoge noten en vocalen. Het geluid lijkt hoorbaar vager en stiller zonder Dolby Home Theater. De 700G7A haalt over het algemeen niet de kwaliteit van een Asus N75SF, een Dell XPS 17 of een Toshiba Qosmio X770. De cirkels naast de luidsprekers, die rood oplichten bij geluidsactiviteit, kunnen op termijn hinderlijk blijken.

Batterijlevensduur

Het grootste nadeel van krachtige componenten is het hoge stroomverbruik. 127 watt in 3DMark 06 en 175 watt bij volle belasting zijn ongeveer twee keer zoveel als een premium multimedia notebook. Bijvoorbeeld de 17-inch HP Pavilion dv7-6101eg (Core i5-2410M & Radeon HD 6770M) had genoeg aan respectievelijk 63 watt en 83 watt. Het idle-verbruik blijkt ook redelijk hoog.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.3 / 0.9 Watt
Inactiefdarkmidlight 32.7 / 42.5 / 47.6 Watt
Belasting midlight 127.1 / 175.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Maximale batterijlevensduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale batterijlevensduur (Classic Test)
Classic Test

Zoals verwacht kan worden gezien de sterke hardware, scoort het notebook niet goed qua batterijlevensduur. De notebook gaat slechts 56 minuten mee in Battery Eater's Classic Test met maximale helderheid en uitgeschakelde energie-beheer-profielen (Gaming Mode). Kaskrakers hoeven ook niet overwogen te worden. 74 minuten zijn net genoeg voor drie afleveringen van een favoriete TV-serie (Balanced Mode).

Je zult ook weinig plezier hebben van de slechts 1,5 uur draadloos surfen (Library Mode). Een acceptabele batterijlevensduur is enkel mogelijk wanneer de helderheid gereduceerd wordt tot een minimum en maximale energiebesparende opties geselecteerd worden. Het beeldscherm gaat dan pas na 3 uur op zwart in Battery Eater's Reader's Test (Green Mode).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
3h 00min
Surfen met WLAN
1h 36min
DVD
1h 14min
Belast (maximale helderheid)
0h 56min

Samenvatting

Samsung Series 7 Gamer 700G7A (afbeelding: Samsung)
Samsung Series 7 Gamer 700G7A

Het is Samsung gelukt om met de 700G7A een erg goede game notebook te maken. De fabrikant probeert zich in meer dan één opzicht van de competitie te onderscheiden. De chique toetsenbord verlichting zal zeker door nachtelijke gebruikers gewaardeerd worden. Dankzij de Blu-ray speler, 1500 GB opslagcapaciteit en overvloedige 16GB DDR3 RAM, zijn ook de specificaties opwindend.

Dan zijn er nog de handige ideeën, zoals de handige "draaischijf"-knop en zijn vier verschillende modi (Gaming, Balanced, Library & Green). De hoge beeldkwaliteit en de uitstekende aansluitingen maken de claim van desktopvervanger waar. Over de prestaties is niets te klagen: de AMD Radeon HD 6970M kan makkelijk overweg met de meeste huidige games. De GeForce GTX 560M die regelmatig in notebooks ingebouwd wordt heeft geen kans tegen AMD's high-end model.

Temperatuur ontwikkeling, geluidsontwikkeling en luidsprekers zijn middelmatig. Hoewel het vakmanschap erg overtuigend is en de stabiliteit van de behuizing ook prima is, voelt het materiaal toch minder aan dan zijn concurrenten, Asus G74SX en Alienware M17x. Met name de plastic deksel verpest het luxe imago.

Gebruikers moeten niet teveel verwachten van de batterijlevensduur. De laptop houd het nog geen twee uur vol in praktisch gebruik - en dat ondanks de 8-cel batterij (89 Wh). De energiehongerige, maar uiterst snelle AMD grafische kaart is hier de voornaamste reden voor.

Al met al verdient de 700G7A een plaats tussen de game elite. De nadelen worden beperkt gehouden. Samsung heeft eindelijk een geschikt product voor fanatieke gamers in zijn assortiment. Clevo's P170HM barebone (bijv. Schenker XMG P701 PRO) moet genoemd worden als technisch gelijkwaardig, hoewel uiterlijk conservatiever.

Aangeboden door ...
Please share our article, every link counts!
Getest: Samsung 700G7A
Getest: Samsung 700G7A, aangeboden door:

Specificaties

Samsung 700G7A (Series 7 Serie)
Processor
Intel Core i7-2630QM 4 x 2 - 2.9 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 6970M - 2048 MB, Core: 680 MHz, Geheugen: 900 MHz, GDDR5-VRAM, Catalyst 11.10
Geheugen
16384 MB 
, 4x 4096 MB DDR3-RAM (1333 MHz)
Beeldscherm
17.30 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, Samsung 173HT02-C01, Full HD SuperBright Plus, LED backlight, 120 Hz, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
Hitachi Travelstar 7K750 HTS727575A9E, 750 GB 
, 7200 rpm, - 2x HDD voor totaal 1500 GB + SanDisk iSSD P4, 8 GB
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: koptelefoon, microfoon, Card Reader: XD,MMC,MMC Plus,SDHC,SD,MS,MS Pro
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6230 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0
Optische drive
TSSTcorp DVDWBD TS-LB23D
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 53 x 409 x 277
Batterij
89 Wh Lithium-Ion, 5900 mAh, 8-cel, 442 gram
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 2.0 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
voeding: 200 Watt, herstel-DVD, System Software Media DVD, snelstart handleiding, garantiekaart, veiligheidskaart, CyberLink Media Suite (incl. PowerDVD 10), Microsoft Office 2010 Starter, 24 Maanden Garantie
Gewicht
4.084 kg, Voeding: 830 g
Prijs
1779 Euro

 

Het ontwerp doet denken aan Alienware.
Het ontwerp doet denken aan Alienware.
De vier scenario's kunnen ingeschakeld worden via een draaischijf.
De vier scenario's kunnen ingeschakeld worden via een draaischijf.
Samsung vertrouwt op krachtige high-end hardware.
Samsung vertrouwt op krachtige high-end hardware.
De WASD-toetsen lichten op in Gaming Mode.
De WASD-toetsen lichten op in Gaming Mode.
De luidspreker balk maakt een wat goedkope indruk.
De luidspreker balk maakt een wat goedkope indruk.
De beeldschermrand heeft een aantrekkelijk patroon.
De beeldschermrand heeft een aantrekkelijk patroon.
Een webcam (2.0 megapixels) is natuurlijk ook beschikbaar.
Een webcam (2.0 megapixels) is natuurlijk ook beschikbaar.
Het gebrek aan grafische overschakeling eist zijn tol van de batterij.
Het gebrek aan grafische overschakeling eist zijn tol van de batterij.
De batterij wordt simpelweg in de achterzijde geplaatst.
De batterij wordt simpelweg in de achterzijde geplaatst.
De polssteun verbergt een microfoon.
De polssteun verbergt een microfoon.
Het formaat van de pijltjestoetsen is redelijk acceptabel.
Het formaat van de pijltjestoetsen is redelijk acceptabel.
Het 17-inch model weegt inclusief batterij ongeveer 4 kg.
Het 17-inch model weegt inclusief batterij ongeveer 4 kg.
Twee audio-poorten zijn best schaars voor een game laptop.
Twee audio-poorten zijn best schaars voor een game laptop.
Er is bijna geen enkele notebook met een DisplayPort-uitgang.
Er is bijna geen enkele notebook met een DisplayPort-uitgang.
De 700G7A verbruikt bij belasting veel stroom.
De 700G7A verbruikt bij belasting veel stroom.
Het vakmanschap is van een hoog niveau.
Het vakmanschap is van een hoog niveau.
In totaal zijn er vier USB poorten geïnstalleerd.
In totaal zijn er vier USB poorten geïnstalleerd.
Dolby Home Theater verbetert het geluid merkbaar.
Dolby Home Theater verbetert het geluid merkbaar.
Het touchpad heeft voldoende ruimte.
Het touchpad heeft voldoende ruimte.
Samsung heeft een subwoofer in de onderzijde ingebouwd.
Samsung heeft een subwoofer in de onderzijde ingebouwd.
De harde schijven leveren goede prestaties.
De harde schijven leveren goede prestaties.
De polssteun lijkt van geborsteld aluminium.
De polssteun lijkt van geborsteld aluminium.
De warme lucht wordt aan de achterzijde uitgestoten.
De warme lucht wordt aan de achterzijde uitgestoten.
De maximale openingshoek had wat groter gemogen.
De maximale openingshoek had wat groter gemogen.
De laptop heeft achter een hoogte van vijf centimeter.
De laptop heeft achter een hoogte van vijf centimeter.
De omgeving wordt weerspiegeld op het hoogglans beeldscherm (-rand).
De omgeving wordt weerspiegeld op het hoogglans beeldscherm (-rand).
Twee ventilatoren bevinden zich onder de kap.
Twee ventilatoren bevinden zich onder de kap.
De behuizing is compleet van plastic gemaakt.
De behuizing is compleet van plastic gemaakt.
Donkere kleuren domineren.
Donkere kleuren domineren.
De behuizing lijkt nogal vierkant.
De behuizing lijkt nogal vierkant.
De gebruiker kan niet bij de grafische kaart of processor.
De gebruiker kan niet bij de grafische kaart of processor.
16 GB DDR3 RAM is extreem overvloedig.
16 GB DDR3 RAM is extreem overvloedig.
Samsung installeert twee 750 GB HDD's.
Samsung installeert twee 750 GB HDD's.
Slechts de harde schijven en het RAM zijn toegankelijk.
Slechts de harde schijven en het RAM zijn toegankelijk.
Praktisch: het toegangsluik wordt vastgezet met één schroef.
Praktisch: het toegangsluik wordt vastgezet met één schroef.
Een Blu-ray speler dient als optische drive.
Een Blu-ray speler dient als optische drive.
De meeste poorten bevinden zich links.
De meeste poorten bevinden zich links.
De smeergevoelige deksel wordt snel vies.
De smeergevoelige deksel wordt snel vies.
In onze mening zijn de aansluitingen goed geplaatst.
In onze mening zijn de aansluitingen goed geplaatst.
De 200 watt voeding weegt bijna 1 kg.
De 200 watt voeding weegt bijna 1 kg.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung Odyssey NP800G5M (7700HQ, FHD, GTX 1050) Laptop
GeForce GTX 1050 Mobile, Kaby Lake i7-7700HQ, 15.60", 2.5 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+High-end beeldscherm
+Verlicht toetsenbord
+Goede invoerapparaten
+Goede uitrusting
+Twee grote HDD's
+Blu-ray drive
+Herstel-DVD
+Uitstekende prestaties
 

Contra

-Temperaturen tijdens belasting
-Vuilgevoelige deksel
-Magere batterijlevensduur
-Hoog gewicht

In het kort

Wat we goed vonden

Samsung heeft met de Radeon HD 6970M gekozen voor een extreem snelle high-end GPU.

Wat we misten

Een matte beeldschermdeksel en betere batterijlevensduur.

Wat ons verraste

Zo'n helder en contrastrijk beeldscherm wordt niet vaak gebruikt.

De concurrentie

17-inch laptops met een krachtige grafische kaart, zoals de Alienware M17x, de Asus G74SX, de DevilTech Fragbook, de Medion Erazer X7813, de MSI GT780R, de Schenker XMG P701 PRO of de Toshiba Qosmio X770.

Beoordeling

Samsung 700G7A - 22-11-2011 v2(old)
Florian Glaser

Behuizing
85%
Toetsenbord
87%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
78%
Gewicht
55%
Batterij
62%
Beeldscherm
86%
Gaming-performance
95%
Applicatie-performance
91%
Temperatuur
80%
Luidheid
75%
Extra punten
87%
Gemiddelde
81%
85%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Series 7 Gamer 700G7A notebook
Florian Glaser, 2011-11-27 (Update: 2013-06- 6)