Notebookcheck

Testrapport Asus N75SF notebook

Florian Glaser, 21-11-2011

Sensationeel geluid. De gemiddelde all-round notebook heeft maar een matige beeld- en geluidskwaliteit. Asus doorbreekt deze trend en presenteert een redelijk dure, maar erg overtuigende multimedia notebook, die de naam N75SF draagt. In dit testrapport kom je er achter wat de sterke en zwakke punten van deze 17 inch notebook zijn.

Asus N75SF

Als je alleen naar de prijs kijkt, dan lijkt de N75SF misschien niet erg aantrekkelijk. Je betaalt namelijk meer dan €1000 voor een multimedia notebook uit de hogere middenklasse

Zodra je de lijst met specificaties ziet, begint het echter te dagen waarom Asus een bovengemiddeld prijskaartje aan deze notebook hangt. Naast een Blu-ray drive (brandt zowel CD's als DVD's) en 8 GB RAM geheugen, beschikt deze 17 inch notebook namelijk ook over maar liefst 1500 GB opslagcapaciteit.

De grafische kaart is ook niet verkeerd: Nvidia's GeForce GT 555M hoort nog net bij de topklasse. Uiteraard wordt een processor uit de nieuwe Intel Sandy Bridge serie gebruikt. Deze CPU's hebben twee (Core i5-2410M/2430M) of vier cores (Core i7-2630QM/2670QM). Het beeldscherm heeft een resolutie van 1600x900 of 1920x1080 pixels.
Wij hebben om precies te zijn een N75SF-V2G-TZ117V ter waarde van €1200 aan onze tests onderworpen en de resultaten daarvan lees je in dit testrapport.

Behuizing

Schermcover met hoogglans afwerking
Schermcover met hoogglans afwerking

De N75SF ziet er in gesloten toestand een beetje log uit. Van de vorm zal in ieder geval niemand echt onder de indruk zijn. Afgezien van de metalen rand is het design verder erg standaard en op het gevoelige hoogglans schermcover verzamelen zich al snel allemaal vingerafdrukken.

De notebook ziet er een stuk beter uit als we hem openklappen. Allerlei zilveren elementen doen het design goed. We zijn vooral te spreken over het rubberachtige oppervlak waar de polsen op rusten (links en rechts van het touchpad). Overigens voelt de N75SF ondanks het gebruik van veel plastic onderdelen absoluut niet goedkoop aan.

Afgezien van de uitstekende Blu-ray drive hebben we niet veel te klagen over de afwerking van de behuizing. De behuizing is best stevig en kan alleen rond de batterij (vanaf bovenkant) en de lucht uitlaat (onderkant) een beetje worden ingeduwd. Zoals bij veel notebooks is ook hier het schermcover de zwakste plek. We kunnen de behuizing van het beeldscherm zichtbaar met twee handen verbuigen. Een ander minpunt is hard, krakend geluid dat het touchpad maakt als we er erg hard op drukken.

Ook de scharnieren zijn voor verbetering vatbaar. Ten eerste werken ze niet echt stil en ten tweede wordt de basis unit mee opgetild als we de notebook willen opklappen. Bovendien gaat het scherm wiebelen als het oppervlak waar de notebook op staat beweegt, maar de N75SF is sowieso niet gemaakt om overal mee naar toe te nemen. Een gewicht van bijna 3.7 kg is namelijk geen pretje om lang mee rond te zeulen.

Verbindingen

Transcend StoreJet TS500GSJ25D3 USB 3.0 HDD (500 GB)
USB 3.0 prestaties

Aansluitingen

De connectiviteit is niet helemaal zoals we verwachtten. Ondanks dat de N75SF over twee hypermoderne USB 3.0 poorten beschikt, ontbreken namelijk een ExpressCard slot, FireWire en eSATA poort.

De meeste poorten bevinden zich aan de rechterkant. Naast de twee eerder genoemde USB 3.0 poorten zijn er twee audiopoorten (hoofdtelefoon/microfoon), een 4-in-1 kaartlezer en VGA, HDMI en LAN poort aanwezig. De rechterkant wordt compleet gemaakt door de stroomaansluiting en Kensington Lock. Aan de linkerkant bevinden zich uitsluitend twee USB 2.0 poorten en de voor- en achterkant zijn geheel vrij van aansluitingen.

De plaatsing van de poorten is naar onze mening niet echt goed. De ruimte rechts van de notebook, waar je vaak met je muis werkt, zal namelijk behoorlijk vol raken als je veel randapparatuur aansluit.

Draadloze communicatie

Op dit gebied zijn er niet veel verrassingen. De ingebouwde module (Atheros AR9002WB-1NG) ondersteunt WLAN b/g/n en Bluetooth 3.0.

Links: 2x USB 2.0, optische drive
Links: 2x USB 2.0, optische drive
Rechts: 2x audio, 2x USB 3.0, HDMI, kaartlezer, VGA, RJ45 Gigabit LAN, subwoofer aansluiting, voeding, Kensington Lock
Rechts: 2x audio, 2x USB 3.0, HDMI, kaartlezer, VGA, RJ45 Gigabit LAN, subwoofer aansluiting, voeding, Kensington Lock
Een heleboel overbodige software
Een heleboel overbodige software

Software

Asus gaat weer net iets te ver met software. De notebook is namelijk standaard gevuld met allerlei programma's, waarvan sommige echt overbodig zijn. Dit heeft helaas ook een slechte invloed op de opstarttijd en de algehele snelheid van het systeem na het opstarten. Het systeem wordt al een stuk sneller na een grondige opruimronde.

Toch willen we even door een aantal van de programma's heen lopen. "Splendid" technologie zorgt voor levendig beeld en "Power4Gear Hybrid" maakt het mogelijk om verschillende energie profielen te kiezen. We zijn wel blij dat Asus Cyberlink's Power DVD 10 mee levert voor het afspelen van Blu-ray schijven.

Accessoires

Het aantal meegeleverde accessoires is ook indrukwekkend. Afgezien van de (120 Watt) adapter en (6-cel) batterij levert Asus namelijk ook een aantal kabelbinders, een kleine muis, handleiding, garantiekaart en DVD met drivers & tools mee. Tot slot treffen we in de doos ook nog een cilindrische subwoofer aan, die je aan de rechterkant van de notebook kunt bevestigen.

Garantie

Asus biedt 24 maanden garantie op deze notebook (12 maande op de batterij).

Invoerapparatuur

Toetsenbord

We hebben gemengde gevoelens over het toetsenbord. Met uitzondering van de F-toesten zijn de toetsen voldoende groot (17x17 mm). De belettering is onder sommige hoeken echter nauwelijks leesbaar. Bovendien zorgde het gladde oppervlak van de toetsen en de niet echt handig geplaatste multimedia knoppen (links van toetsenbord) ervoor dat we in het begin vaak de verkeerde toets raakten.  

Verder hadden het drukpunt en de aanslag iets beter voelbaar mogen zijn. De lay-out is eigenlijk prima, maar sommigen vinden het misschien vervelend dat insert en delete op één toets zijn ondergebracht. Tot slot moeten we ook het goedkoop klinkende geluid dat de toetsen maken tijdens het typen vermelden. Helaas ontbreekt toetsenbord verlichting.

Touchpad

Van het touchpad zijn we meer onder de indruk. Hij is niet alleen lekker ruim (108x60 mm), maar heeft ook een fijn, rubberachtig oppervlak waar je vingers goed overheen glijden. Extra punten scoort het touchpad met ondersteuning voor multitouch, waardoor het mogelijk is om met twee of drie vingers bepaalde functies uit te voeren. Uiteraard bevinden zich aan randen van het touchpad gebieden om horizontaal en verticaal te scrollen.

Over het algemeen is het touchpad best betrouwbaar, maar de precisie is matig. Wat wel erg goed is, vooral voor gamers, is de mogelijkheid om het touchpad te deactiveren. Wat misschien wel een nadeel kan zijn, is dat het touchpad volledig opgaat in het omliggende oppervlak. Het is niet verzonken en de kleur is ook identiek. Dat komt het design uiteraard ten goede, maar het kan ook lastig zijn.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Ondanks dat de GeForce GT 555M eigenlijk meer ontworpen is voor resoluties in de HD+ regionen (1600x900) heeft Asus een Full hd beeldscherm ingebouwd in dit model. Dankzij de resolutie van 1920x1080 pixels is het beeld zeer scherm en gedetailleerd. In tegenstelling tot lagere resoluties is het hier ook geen probleem om twee vensters naast elkaar te openen, zodat je niet constant aan het scrollen bent.
Om de titel multimedia notebook waar te maken, heeft het beeld uiteraard een 16:9 verhouding. De ingebouwde LED backlight is eigenlijk niets nieuws meer, want bijna alle notebooks hebben dit tegenwoordig.

276
cd/m²
262
cd/m²
271
cd/m²
294
cd/m²
294
cd/m²
291
cd/m²
305
cd/m²
307
cd/m²
301
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 307 cd/m² Gemiddelde: 289 cd/m²
Helderheidsverdeling: 85 %
Helderheid in Batterij-modus: 291 cd/m²
Contrast: 919:1 (Zwart: 0.32 cd/m²)

We zijn blij verrast over de eigenschappen van het beeldscherm. Asus is namelijk (gelukkig) niet tevreden met een doodnormaal beeldscherm, maar verwent de gebruiker met een high-end beeldscherm. Het eerste dat je zal opvallen is de prima helderheid: een gemiddelde van 289 cd/m2 is namelijk meer dan netjes. We zouden zelfs aanraden om de helderheid iets lager te zetten tijdens typewerk en internetten.

De lage zwartwaarde van 0.32 cd/m2 is ook prijzenswaardig, want hierdoor hangt er voor donkere afbeeldingen geen grijze waas, zoals bij veel andere notebooks wel het geval is. De contrast ratio steekt ook met kop en schouders boven die van de concurrentie uit. Een ratio van 919:1 is namelijk een uitmuntend resultaat als je bedenkt dat de gemiddelde notebook een contrast ratio van 200:1 heeft.

De kleuren zien er redelijk verzadigd uit. Games en films zien er goed uit op het beeldscherm. Toch is de beeldkwaliteit nog niet voldoende voor professionele gebruikers. Zoals op de afbeeldingen namelijk is te zien, heeft het scherm al problemen met het weergeven van het sRGB kleurenbereik (de gemiddelde gebruiker zal hier echter niets van merken).

Asus N75SF vs. sRGB (grid)
Asus N75SF vs. sRGB (grid)
Asus N75SF vs. MacBook Pro 17 (grid)
Asus N75SF vs. MacBook Pro 17 (grid)
Asus N75SF vs. AdobeRGB (grid)
Asus N75SF vs. AdobeRGB (grid)

Ondanks het glanzende beeldoppervlak kan de 17 inch notebook door de hoge helderheid af en toe ook best eens buitenshuis gebruikt worden. Toch is het niet echt een pretje, omdat je constant wordt geconfronteerd met de typische reflecties van een glanzend scherm. Een mat scherm zou voor minder verzadigde kleuren zorgen, maar dit is vaak wel rustiger voor de ogen. Al met al zijn dit geen heel belangrijke zaken, want de N75SF is in feite voornamelijk bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Buitenshuis
Buitenshuis
Gebruik buiten: Asus N75SF-V2G-TZ117V

De kijkhoeken van het beeldscherm kunnen we ook op het lijstje van pluspunten noteren. Je zult echt flink af moeten wijken van de ideale horizontale kijkhoek om vervorming van het beeld te zien. De notebook is dan ook prima geschikt om met meer personen een film op te kijken

Kijkhoeken: Asus N75SF-V2G-TZ117V
Kijkhoeken: Asus N75SF-V2G-TZ117V

Prestaties

Turbo Boost
Turbo Boost

Processor: Intel Core i7-2630QM

Om op de toekomst voorbereid te zijn heeft Asus de meeste N75SF modellen uitgerust met een quad core processor. De Core i7-2630QM is immens populair onder fabrikanten en is gebaseerd op Intel's huidige Sandy Bridge architectuur. De processors uit deze serie staan bekend om hun goede prestaties en hoge efficiëntie. Leuk weetje is dat deze CPU (32 nm) maar liefst 995 miljoen transistors heeft. De L3 cache heeft een geheugen van zes MB (Core i5 serie: drie MB). 

Een standaard kloksnelheid van 2.0 GHz is tegenwoordig niet verrassend meer. Dankzij de Turbo Boost functie kan de processor echter als dat nodig is automatisch overklokt worden tot een maximum van 2.9 GHz. Potentiële kopers kunnen misschien ook eens kijken naar een ander model met de nieuwere Core i7-2670QM, die een 200 MHz hogere kloksnelheid heeft (dus 2.2 overklokken naar 3.1 GHz; ~7% sneller).

Maar of het nou om de 2630QM of 2670QM gaat, beide quad cores kunnen 8 processen tegelijk afhandelen door de simulatie van vier virtuele cores (Hyper-Threading Technology). Bovendien hebben alle Sandy Bridge processors ook een grafische chip aan boord: de HD Graphics 3000. Hierdoor kunnen fabrikanten de gebruiker in staat stellen om te switchen tussen deze onboard grafische chip en een dedicated grafische kaart.

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo HWiNFO
Systeeminfo CrystalDiskMark
Systeeminfo HDTune
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ moederbord
Systeeminfo CPUZ Cache
DPC Latency
Systeeminformatie: Asus N75SF-V2G-TZ117V

CPU prestaties

De Core i7-2630QM presteert in de CPU benchmarks gedeeltelijk op een hoger niveau dan dual core Sandy Bridge processors. De Core i5-2410M wordt vaak gebruikt in notebooks, maar wordt al nipt verslagen in de Cinebench Single Core 64-bit Rendering test (belast één core; hier de HP Pavilion dv7-6101eg als voorbeeld). De Core i7-2630QM scoort bijna 2% hoger met 4634 tegen 4551 punten. Het verschil wordt enorm groot in de Multi Core Rendering test (belast alle cores): 16836 tegen 9660 punten is maar liefst een verschil van 74%.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3672
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
14306
Cinebench R10 Shading 32Bit
5950
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4634 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
16836 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5838 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
35.13 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
4.87 Points
Help
GPU informatie
GPU informatie

Grafische kaart: Nvidia GeForce GT 555M

De dedicated grafische kaart in het systeem is een DirectX 11 model van Nvidia. De GeForce GT 555M is gebaseerd op de Fermi architectuur en behoort qua prestaties tot de extreem succesvolle serie waar ook de GTX 560M (high-end) in zit.

1170 miljoen transistors, 144 unified shaders, 2048 MB DDR3 geheugen en kloksnelheden van 675, 900 en 1350 MHz (core/VRAM/shader) zorgen ervoor dat de nieuwste games met de hoogste details gespeeld kunnen worden. Als een game niet vloeiend draait, dan is dat gedeeltelijk te wijten aan de geheugenbus van slechts 128 bits. Asus had beter voor een model met 192 bit interface kunnen kiezen, zoals Dell bijvoorbeeld heeft gedaan in de XPS 17en Alienware M14x.

Toch zijn de prestaties bovengemiddeld goed voor een multimedia notebook. Overigens beschikt de Nvidia kaart ook nog over een aantal leuke features. Zo is de PhysX technologie interessant voor met name gamers. Zoals de naam al zegt, verzorgt deze techniek de berekeningen van fysieke effecten (in ondersteunde games heeft dit wel de nodige invloed op de prestaties).

Nvidia Optimus

Zoals steeds meer middenklasse notebooks kan ook de N75SF automatisch overschakelen tussen de twee aanwezige grafische chips. Nvidia's Optimus technologie activeert afhankelijk van de benodigde rekenkracht de Intel of GeForce GPU voor de grafische berekeningen. Zo kiest Optimus voor energiebesparing tijdens niet veeleisend werk, zoals tekstverwerken of internetten, wat uiteraard ten goede komt aan de batterijduur. Overigens werkt Optimus best betrouwbaar, zodat je niet vaak zelf in hoeft te grijpen. Toch biedt Nvidia's beheerpaneel verschillende mogelijkheden om zelf in te grijpen als dat nodig is.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.6
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
6.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.9
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

GPU prestaties

De GeForce GT 555M moet het in de grafische benchmarks opnemen tegen zijn directe concurrent: AMD's Radeon HD 6770M (in de HP Pavilion dv6-6008eg). Zoals verwacht neemt de Nvidia GPU de leiding in de op DirectX 11 gebaseerde Unigine Heaven 2.1 benchmark. Hij scoort 11% beter met 18.7 tegen 16.9 frames per seconde (1280x1024, hoge details, normale tessellatie). In de zeer zware 3DMark 11 benchmark is de situatie helemaal anders. De Radeon HD 6770M scoort hier 1379 punten, terwijl de GT 555M een 9% lagere score van 1258 punten behaalt (1280x720, high performance profiel).

3DMark 03 Standard
27833 punten
3DMark 05 Standard
19248 punten
3DMark 06 Standard
11413 punten
3DMark Vantage P Result
6462 punten
3DMark 11 Performance
1413 punten
Help

HDD prestaties

Twee 750 GB harde schijven van Samsung (geen RAID, ST9750423AS, 5400 rpm) verzorgen de opslagcapaciteit. We hebben de harde schijven getest met de HDTune en CrystalDiskMark tools. Een sequentiële lees- en schrijfsnelheid van 87 respectievelijk 82 MB/s is goed, maar niet bijzonder. De toegangstijd van 17.8 ms is ook gemiddeld.

Vreemd: net als bij zijn kleinere broertje, de N55SF, nemen de doorvoersnelheden flink af (zie HDTune resultaten hierboven). De harde schijven zijn echter gemakkelijk te vervangen, dus niets staat je in de weg om ze bijvoorbeeld te vervangen voor SSD's.

Seagate Momentus 5400.7 ST9750423AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 1.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 95.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 69.1 MB/s
Toegangstijd: 17.8 ms
Pieksnelheid: 69.5 MB/s

Algemene prestaties

De algemene prestaties van de N75SF zijn van gemiddeld niveau. 7339 punten in de PCMark Vantage is vergelijkbaar met de scores van even snelle notebooks met vergelijkbare hardware, zoals de Medion Erazer X6815 of de Acer Aspire 7750G. Asus had de 17 inch N75SF een stuk hoger kunnen laten scoren door het inbouwen van een solid-state drive.

PCMark Vantage Result
7339 punten
PCMark 7 Score
2212 punten
Help

Gaming prestaties

Hoe wij testen

We hebben de gaming prestaties van het systeem getest met drie recente games.

F1 2011

Codemaster's Formula 1 race game wordt niet vloeiend weergegeven met maximale grafische details. De frame rate schommelt namelijk rond de 20 fps bij een resolutie van 1920x1800 pixels, 4x anti-aliasing en "Ultra" installingen (DX11). Met een resolutie van 1366x768 pixels, hoge details en 2x anti-aliasing draait de game goed met 53 fps. Voor de beste gameplay op de standaard resolutie raden we hoge details, 4x anti-aliasing en de DirectX 9 modus aan.

F1 2011
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Ultra Preset DX11, 4xMSAA20 fps
 1366x768High Preset DX11, 2xMSAA53 fps
 1024x768Medium Preset DX985 fps
 800x600Ultra Low Preset DX9108 fps

Deus Ex: Human Revolution

De GeForce GT 555M krijgt het flink te verduren in deze first person/role play game. Een combinatie van hoge details (DX11), MLAA, 16x AF en 1920x1080 pixels leidt tot een matige frame rate van 19 frames per seconde. Om echt te kunnen genieten van de stoffige sciencefiction wereld moet je toch echt de resolutie verlagen en de details/effecten op een iets lager niveau zetten. Zo eindigden wij met een acceptabele 51 frames per seconde bij een resolutie van 1366x768 pixels, medium details (DX9), edge AA en 4x AF.

Deus Ex Human Revolution
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080DX11, Soft Shadows, SSAO High, DOF: High, Post Processing, Tessellation, MLAA, 16xAF19.8 fps
 1366x768DX11, Shadows, SSAO, DOF: Normal, Post Processing, Tessellation, Simple Edge AA, 4xAF51 fps
 1024x768DX9, All Off, Trilinear AF129.1 fps

Fifa 12

Het nieuwste deel in deze succesvolle voetbal game, Fifa 12, vormt geen probleem voor de GeForce GT 555M. Zelfs op een resolutie van 1920x1080 pixels met hoge details en 4x anti-aliasing bedraagt de frame rate 96.8 fps. Hiermee plaatst de N75SF zich tussen middenklasse systemen, zoals de Acer Aspire 3830TG (GT 540M: 67 fps) en high-end systemen, zoals de Medion Erazer X6817 (GTX 560M: 143.7 fps).

Fifa 12
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080high, 4xAA96.8 fps
 1360x768high, 2xAA158.4 fps
 1024x768medium223.5 fps
 800x600low350.6 fps

Samenvatting gaming prestaties

Zoals onze benchmarks laten zien, heeft de GeForce GT 555M het vaak moeilijk op de full hd resolutie. Maximale grafische details zijn bovendien niet mogelijk in grafisch veeleisende games en in sommige gevallen zijn de prestaties alleen voldoende om games met medium details te spelen. Minder zware games, zoals Fifa 12, draaien daarentegen zelfs met anti-aliasing weer zeer soepel.

In termen van grafische prestaties, zou een resolutie van 1600x900 pixels perfect zijn voor dit systeem. Als gamers bereid zijn een beetje in te leveren op resolutie en grafische details, dan hebben ze met de N75SF een geschikte gaming notebook. AMD fans kunnen kiezen voor een systeem met de Radeon HD 6750M, 6770M of 6850M.

lage gem. hoge ultra
Deus Ex Human Revolution (2011) 129.15119.8fps
F1 2011 (2011) 108855320fps
Fifa 12 (2011) 350.6223.5158.496.8fps

Emissies

Geluidsproductie

We waren in positieve zin verbaasd over de geluidsproductie. De fan werkt niet bijzonder stiller dan andere notebooks tijdens inactiviteit, maar de 17 inch notebook is wel redelijk stil tijdens belasting van het systeem. Veel andere multimedia notebooks passeren de 40 dB(A) tijdens het gamen, maar onze meting komt uit op slechts 34.2 dB(A) (afstand: 15 cm). Ook tijdens zeer zware belasting wordt de notebook niet enorm luidruchtig: 37.4 dB(A) is absoluut acceptabel. De harde schijven maken ook nooit een storend geluid.
Gebruikers die gevoelig zijn voor geluid kunnen dus met een gerust hart voor de N75SF kiezen. Maar hoe zit het met de warmteontwikkeling?

Geluidsniveau

Onbelast
31.8 / 31.8 / 32.3 dB (A)
HDD
31.8 dB (A)
DVD
35.6 / dB (A)
Belasting
34.2 / 37.4 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)
Stress test (Furmark & Prime)
Stress test

Temperatuur

Op het gebied van temperaturen kunnen we eigenlijk nergens kritiek op hebben. De temperaturen van de behuizing blijven geheel binnen acceptabele grenzen tijdens lichte belasting (Intel GPU geactiveerd): een gemiddelde van 25°C aan de boven- en onderkant is een zeer goed resultaat. De behuizing wordt iets warmer tijdens het spelen van een game, maar een maximum van 40°C (rond het toetsenbord) is nog steeds acceptabel. Helemaal goed is dat het gebied waar de polsen op rusten nooit warmer dan 30°C wordt.

De hardware zelf bereikt uiteraard een stuk hogere temperaturen. Zo bereikten de grafische kaart en processor een acceptabele temperatuur van 80°C tijdens onze stress test (Furmark & Prime95). Dat zou geen probleem zijn, als de kloksnelheid van de Core i7-2630QM bij zware belasting niet af zou nemen tot 800 MHz (CPU throttling). We hadden het gevoel dat exact hetzelfde gebeurde tijdens het testen van de games, waarin het beeld af en toe haperde. De frame rates en benchmark resultaten lijken dit vermoeden echter niet te bevestigen. Mocht de CPU throttling echt een probleem vormen tijdens het gamen, dan zou de tool "Throttlestop" misschien kunnen helpen.

Max. Belasting
 33.2 °C33 °C32.3 °C 
 32.8 °C40.1 °C40.3 °C 
 26.2 °C30.6 °C30.2 °C 
Maximum: 40.3 °C
Gemiddelde: 33.2 °C
30.5 °C36.7 °C39.5 °C
25.8 °C34.9 °C26.6 °C
24.8 °C23.8 °C23.3 °C
Maximum: 39.5 °C
Gemiddelde: 29.5 °C
Stroomadapter (max.)  51.2 °C | Kamertemperatuur 20.8 °C | Voltcraft IR-360
SonicMaster
SonicMaster

Luidsprekers

Asus adverteert voor de N75SF met de slogan "niet vergelijkbare geluidservaring". Om ervoor te zorgen dat deze uitspraak niet af wordt gedaan als een gebruikelijk, marketing praatje, heeft Asus samengewerkt met experts op het gebied van geluid: Bang & Olufsen. De notebook wordt zelfs geleverd met een kleine subwoofer ("SonicMaster", weegt bijna 150 gram) om de geluidservaring perfect te maken.

Het resultaat is echt verbazingwekkend voor notebook standaarden. Als je niet extreem goed gaat luisteren, dan zou je zeggen dat de notebook op een extern geluidssysteem is aangesloten. Het geluid klinkt relatief natuurlijk, accuraat en vol. Dankzij de subwoofer is ook een goede bass hoorbaar. 
Toch zijn de luidsprekers niet helemaal perfect. Met echt intensief geluid hebben ze het namelijk moeilijk, maar dit valt afhankelijk van de situatie meer of minder op. Verder had het maximale volume van ons nog wel iets hoger gemogen. Al met al zijn er echter maar een aantal notebooks die maar een beetje in de buurt komen van de geluidskwaliteit van de Asus N75SF (bijv. Dell's XPS 17). 

Batterijduur

Wanneer Intel's HD Graphics 3000 geactiveerd is en de notebook niet wordt gebruikt, dan valt het energieverbruik binnen normale grenzen. Onze meetapparatuur geeft aan dat de 17 inch notebook in dit geval zo'n 20 Watt verbruikt. Tijdens belasting van het systeem schommelt het verbruik tussen de 87 en 122 Watt, wat eigenlijk ook nog acceptabel is gezien de krachtige hardware. Ter vergelijking: de 18 inch Acer Aspire 8951G (ook Core i7-2630QM & GeForce GT 555M) verbruikt ongeveer hetzelfde.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 1.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 14.3 / 21.5 / 21.9 Watt
Belasting midlight 87.1 / 121.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940

De hoop op een lange batterijduur dankzij de Optimus technologie vervliegt. Asus levert namelijk maar een 6-cel batterij mee, die met 56 Wh (5200 mAh) redelijk zwak is. Tijdens belasting van het systeem, met minimale energiebesparende opties en maximale helderheid van het scherm, houdt de batterij het na een uur al voor gezien.

De batterijduur neemt flink toe als we Nvidia's GPU deactiveren. Een DVD afspelen gaat bijna 2 uur op een batterijlading en internetten via WLAN houdt de batterij zo'n 2.5 uur uit (maximale helderheid en medium energiebesparende instellingen). Alleen tijdens inactiviteit met minimale helderheid en maximale energiebesparende instellingen zijn we een beetje onder de indruk. De BatteryEater Reader's test draaide namelijk 4.5 uur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
4h 36min
Surfen met WLAN
2h 30min
DVD
2h 00min
Belast (maximale helderheid)
1h 04min

Samenvatting

Asus N75SF
Asus N75SF

Ondanks dat de N75SF net geen zeer goede beoordeling haalt, heeft Asus een goede multimedia notebook ontwikkeld. Niet alleen het zeer goede geluidssysteem is een unieke feature, want ook het high-end beeldscherm maakt grote indruk. Eigenlijk is dit gewoon wat we van een desktop vervanger verwachten.

Asus heeft de hardware zeer goed uitgekozen. Intel's quad core processor levert krachtige prestaties en op de twee harde schijven (2x 750 GB) kun je meer dan genoeg data kwijt. 

Nvidia's GeForce GT 555M is ook een goede keuze, alhoewel je met deze grafische kaart soms wel een beetje moet inleveren op grafische details, als je tenminste met de standaard Full hd resolutie wilt werken. Liefhebbers van films kunnen hun hart ophalen met de ingebouwde Blu-ray drive. Het grote touchpad, de meegeleverde accessoires (muis en subwoofer) en de lage temperaturen en geluidsproductie zijn nog meer pluspunten van de notebook.

Toch zijn er ook minpunten die de score een beetje omlaag halen. Naast het redelijk hoge gewicht en de korte batterijduur beschikt de N75SF namelijk over een beperkt aantal aansluitingen. Voor meer dan €1000 mag je namelijk wel een ExpressCard slot, FireWire en eSATA poort verwachten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ietwat onhandige plaatsing van de poorten.

Van het toetsenbord zijn we ook niet echt onder indruk. De belettering van de toetsen is slecht leesbaar en de onhandig geplaatste multimedia knoppen storen ons ook. Dan zijn er nog het schermcover, dat zeer gevoelig is voor viezigheid, en de Windows installatie die gevuld is met overbodige software.

Toch kunnen we de Asus N75SF absoluut aanraden aan gebruikers die een veelzijdige entertainment notebook met goede beeld- en geluidskwaliteit zoeken.

Getest: Asus N75SF-V2G-TZ117V
Getest: Asus N75SF-V2G-TZ117V

Specificaties

Asus N75SF-V2G-TZ117V (N75SF Serie)
Processor
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GT 555M - 2048 MB, Core: 675 MHz, Geheugen: 900 MHz, shader kloksnelheid: 1350 MHz, DDR3-VRAM, ForceWare 268.74
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4096 MB DDR3-SDRAM (1333 MHz), 2 slots, max. 8 GB
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1920x1080 pixel, Chi Mei N173HGE-L21, Full HD, LED backlight, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
Seagate Momentus 5400.7 ST9750423AS, 750 GB 
, 5400 rpm, 2 harde schijf met totaal 1500 GB
Geluidskaart
Realtek ALC663 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: hoofdtelefoon (S/PDIF), microfoon, Card Reader: MMC,SD,MS
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) (10MBit), Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter (b/g/n), Bluetooth 3.0
Optische drive
MATSHITA BD-CMB UJ141AF
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 42 x 420 x 285
Batterij
56 Wh Lithium-Ion, 5200 mAh, 6-cells, 0.312 kg
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: HD
Bijkomende functionaliteiten
adapter: 120 Watt, subwoofer "SonicMaster", notebook muis, handleiding, garantie kaart, kabelbinders, drivers & tools DVD, PowerDVD 10, 24 Maanden Garantie
Gewicht
3.67 kg, Voeding: 564 g
Prijs
1199 Euro

 

Het zwarte schermcover heeft een hoogglans afwerking.
Het zwarte schermcover heeft een hoogglans afwerking.
Met 8 GB RAM geheugen ben je absoluut voorbereid op de toekomst.
Met 8 GB RAM geheugen ben je absoluut voorbereid op de toekomst.
Asus heeft twee 750 GB harde schijven ingebouwd.
Asus heeft twee 750 GB harde schijven ingebouwd.
De batterij is een normaal 6-cells model.
De batterij is een normaal 6-cel model.
De batterijduur is ondanks de Optimus technologie slechts gemiddeld.
De batterijduur is ondanks de Optimus technologie slechts gemiddeld.
We hadden de multimedia knoppen liever aan de rechterkant gezien.
We hadden de multimedia knoppen liever aan de rechterkant gezien.
De hardware is absoluut indrukwekkend.
De hardware is absoluut indrukwekkend.
Asus heeft veel waarde gehecht aan goed geluid.
Asus heeft veel waarde gehecht aan goed geluid.
We zouden de configuratie als zeer royaal willen betitelen.
We zouden de configuratie als zeer royaal willen betitelen.
De belettering van de toetsen is vanuit sommige hoeken nauwelijks leesbaar.
De belettering van de toetsen is vanuit sommige hoeken nauwelijks leesbaar.
Het touchpad heeft een voldoende grote afmeting.
Het touchpad heeft een voldoende grote afmeting.
Aan de linkerzijde bevinden zich twee USB 2.0 poorten.
Aan de linkerzijde bevinden zich twee USB 2.0 poorten.
Film liefhebbers zullen blij zijn met de Blu-ray drive en het full hd beeldscherm.
Film liefhebbers zullen blij zijn met de Blu-ray drive en het full hd beeldscherm.
De drive in onze notebook sluit niet helemaal mooi aan de op de behuizing.
De drive in onze notebook sluit niet helemaal mooi aan de op de behuizing.
Aan de rechterzijde zitten twee hypermoderne USB 3.0 poorten.
Aan de rechterzijde zitten twee hypermoderne USB 3.0 poorten.
De gebruiker zal het zonder ExpressCard, FireWire en eSATA moeten stellen.
De gebruiker zal het zonder ExpressCard, FireWire en eSATA moeten stellen.
De capaciteit van de adapter is voldoende voor deze notebook.
De capaciteit van de adapter is voldoende voor deze notebook.
Uiteraard kan een WLAN module niet ontbreken.
Uiteraard kan een WLAN module niet ontbreken.
Nvidia's GeForce GT 555M is een hoger middenklasse model.
Nvidia's GeForce GT 555M is een hoger middenklasse model.
Zilveren elementen fleuren het design op.
Zilveren elementen fleuren het design op.
Deze multimedia notebook weegt bijna 3.7 kilogram.
Deze multimedia notebook weegt bijna 3,7 kilogram.
De rand rond het scherm is al net zo gevoelig als het schermcover.
De rand rond het scherm is al net zo gevoelig als het schermcover.
De behuizing is ongeveer 4 centimeter hoog.
De behuizing is ongeveer 4 centimeter hoog.
Asus heeft de meeste poorten aan de rechterzijde geplaatst.
Asus heeft de meeste poorten aan de rechterzijde geplaatst.
Op de afwerking hebben we eigenlijk geen kritiek.
Op de afwerking hebben we eigenlijk geen kritiek.
Het rubberachtige oppervlak waar de polsen op rusten heeft een goede afmeting.
Het rubberachtige oppervlak waar de polsen op rusten heeft een goede afmeting.
Er bevinden zich geen poorten aan de voor- en achterkant.
Er bevinden zich geen poorten aan de voor- en achterkant.
Een grof luidspreker rooster bevindt zich boven het toetsenbord.
Een grof luidspreker rooster bevindt zich boven het toetsenbord.
Het schermcover zit al snel onder de vingerafdrukken.
Het schermcover zit al snel onder de vingerafdrukken.
De zit aan de linkerkant van de behuizing.
De zit aan de linkerkant van de behuizing.
We zijn niet erg te spreken over de plaatsing van de poorten.
We zijn niet erg te spreken over de plaatsing van de poorten.
Zoals gebruikelijk bevindt zich een verwijderbaar cover aan de onderzijde.
Zoals gebruikelijk bevindt zich een verwijderbaar cover aan de onderzijde.
Helaas heb je geen directe toegang tot de fan.
Helaas heb je geen directe toegang tot de fan.
De behuizing biedt ruimte voor twee harde schijven.
De behuizing biedt ruimte voor twee harde schijven.
Intel's quad core processor biedt krachtige prestaties.
Intel's quad core processor biedt krachtige prestaties.
De meegeleverde "SonicMaster" levert een goede bass.
De meegeleverde "SonicMaster" levert een goede bass.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Asus Zephyrus GX501VS (i7-7700HQ, GTX 1070 Max-Q) Laptop
GeForce GTX 1070 Max-Q, Core i7 7700HQ, 15.6", 2.25 kg
Kort testrapport Asus ROG Zephyrus GX501 Laptop
GeForce GTX 1080 Max-Q, Core i7 7700HQ, 15.6", 2.25 kg
Kort testrapport Asus ROG G752VS (7700HQ, GTX 1070, FHD) Laptop
GeForce GTX 1070 (Laptop), Core i7 7700HQ, 17.3", 4.48 kg
Kort testrapport Asus ROG GL753VE (7700HQ, 1050 Ti) Laptop
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), Core i7 7700HQ, 17.3", 2.97 kg
Kort testrapport Asus ROG Strix GL553VD (7700HQ, FHD, GTX 1050) Notebook
GeForce GTX 1050 (Notebook), Core i7 7700HQ, 15.6", 2.5 kg
Kort testrapport Asus FX502VM-AS73 Notebook
GeForce GTX 1060 (Laptop), Core i7 7700HQ, 15.6", 2.57 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Rubberachtig materiaal waar polsen op rusten
+Redelijk lage emissies
+Krachtige algemene prestaties
+Goed touchpad
+Zeer goed beeldscherm
+Twee grote harde schijven
+Blu-ray drive
+Leuke accessoires
+Fantastisch geluid
 

Contra

-Geen ExpressCard, eSATA of FireWire
-Niet optimale plaatsing poorten
-Gevoelig hoogglans schermcover
-Onduidelijke belettering van toetsen
-CPU throttling tijdens zware belasting
-Matig toetsenbord
-Hoog gewicht
-Veel onnodige software (bloatware)

In het kort

Wat we goed vonden

Het high-end scherm dat Asus heeft ingebouwd.

Wat we misten

Meer aansluitingen en een beter toetsenbord.

Wat verraste ons

De geluidskwaliteit is erg goed.

De concurrentie

17 inch multimedia notebooks met een voor gaming geschikte videokaart, zoals de Acer Aspire 7750GDell XPS 17, Fujitsu Lifebook NH751 of de Samsung RF711.

Beoordeling

Asus N75SF-V2G-TZ117V - 28-10-2011 v2(old)
Florian Glaser

Behuizing
82%
Toetsenbord
74%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
72%
Gewicht
61%
Batterij
73%
Beeldscherm
84%
Gaming-performance
89%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
90%
Luidheid
88%
Extra punten
86%
Gemiddelde
81%
83%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus N75SF notebook
Florian Glaser, 2011-11-21 (Update: 2013-06- 6)