Notebookcheck

Testrapport Toshiba Qosmio X770-10J notebook

Paradijsvogel. Het is nooit makkelijk voor een notebook om zich te onderscheiden van het gros gaming notebooks, maar het lukt de Toshiba Qosmio X770-10J. De 17-inch notebook heeft het allemaal: een interessant ontwerp, krachtige high-end hardware en handige eigenschappen zoals een verlicht toetsenbord en automatisch wisselende grafische kaarten. Al met al een zeer goed uitgebalanceerd pakket die zeker meer dan een paar kopers zal aantrekken.
Florian Glaser,
Toshiba Qosmio X770-10J

De populariteit van game notebooks neemt de laatste tijd toe. De prijs van een dergelijk notebook is hoog, hoger zelfs dan een vergelijkbaar uitgerust desktop pc. Enthousiaste gamers die vaak onderweg zijn of vaak naar LAN parties gaan, zullen erg blij zijn met de prestaties van dit soort desktopvervangers. De Toshiba Qosmio X770 is een interessant game platform dat zeker veel kopers zal bekoren.

Ten tijde van deze test zijn er drie verschillende versies van de Qosmio beschikbaar. Het instapmodel kost ongeveer € 1300 en heeft de modelnaam: X770-10J. De prijs mag hoog zijn, maar daar staat tegenover dat ons 17-inch testmodel uitgerust is met erg krachtige high-end hardware. Laten we beginnen met de grafische kaart: Toshiba heeft gekozen voor de DirectX 11-compatibel NVIDIA GeForce GTX 560M.

De processor, een Intel Core i7-2630QM, is momenteel een erg snelle mobiele quad-core CPU. De 8 GB DDR3-RAM en de opslagcapaciteit van 1TB (500 GB hybride HDD en 500 GB HDD) zijn net zo aantrekkelijk. Het hele pakket wordt afgesloten met een Blu-ray combo drive (brand CD's en DVD's) en een HD+ beeldscherm (1600 x 900).

Voor € 100 meer neemt de klant de X770-11W mee naar huis. De harde schijf capaciteit neemt toe naar 640 GB, maar de belangrijkste upgrade is de monitor: een 120 Hz Full HD beeldscherm die, in combinatie met de meegeleverde actieve 3D bril (NVIDIA 3D Vision kit), dompelt gebruikers onder in een indrukwekkende wereld van 3D films, afbeeldingen en games.

De X770-107 (~€ 1600) is het topmodel, en is zelfs nog beter uitgerust. In plaats van een Blu-ray combo drive, heeft deze notebook een Blu-ray brander. Toshiba wil met deze configuratie game- en multimedia-fanaten aantrekken. Het grootste nadeel van 3D beeldscherm notebooks is het ontbreken van Optimus, wat betekend dat slechts de goedkoopste notebook, de X770-10J, automatisch kan schakelen tussen de geïntegreerde videokaart en de dedicated grafische kaart.

Behuizing

Stijlvol lijnenpatroon
Stijlvol lijnenpatroon

Voor het ontwerp van de behuizing verlaat Toshiba de betreden paden en komt bij een uniek en interessant ontwerp. Het synthetische oppervlak van ons testmodel wordt aangevuld met een mooi lijnenpatroon, wat de Qosmio X770 onderscheid van het gros aan consumenten notebooks. De kleuren zijn een kwestie van smaak: Toshiba laat de gewezen, oude zilver/grijze afwerking achter zich en kiest een nieuw, aantrekkelijk rood voor het notebook. De gebruikte materialen lijken goed, en op de gevoelige beeldschermrand en glanzende notebook afwerking, lijken de oppervlakken van ons testmodel bestendig tegen stof en vingerafdrukken.

De onderzijde van het notebook is extreem stevig. Aan de andere kant kan de beeldschermdeksel makkelijk met beide handen verbogen worden en kan de basiseenheid ingedrukt worden aan zowel de linker- als rechterzijde. Hierbij moeten we wel toegeven dat de meeste notebooks vergelijkbare gebreken hebben. De afwerking van ons testmodel is prima. Alle onderdelen zijn netjes geplaatst en passen naadloos in de notebook.

De scharnieren laten ons met een gemengd gevoel achter. Aan de ene kant zijn we blij dat het notebook niet mee beweegt bij het openen van het beeldscherm, aan de andere kant laat de kleinste beweging van de basiseenheid (bijvoorbeeld bij het typen) het beeldscherm wiebelen. Verder zijn de scharnieren erg stijf. De Qosmio X770 weegt een volle 3,6 kilogram.  Dit, in combinatie met de grote afmetingen (de achterzijde van het notebook meet 6 centimeter), betekend dat gebruikers niet vaak verplaatst zal worden. Het notebook is voornamelijk bedoelt voor gebruik op een vaste locatie.

Aansluitingen en communicatie

USB 3.0 prestaties: Transcend StoreJet TS500GSJ25D3 500 GB USB 3.0 HDD
USB 3.0 prestaties

Aansluitingen

Het aanbod van poorten op ons testmodel is erg mager. Toshiba heeft de X770 niet uitgerust met een ExpressCard-slot, FireWire of een eSATA-poort. Slechts twee audio aansluiting zijn beschikbaar voor in- en output, maar dankzij de HDMI-aansluiting kan audio doorgestuurd worden naar surround sound systemen. Video output is mogelijk met zowel de HDMI- als VGA-aansluiting.

Toshiba heeft ook een cardreader geïnstalleerd, drie USB 2.0 poorten en een USB 3.0 poort. Het Kensington Lock van de X770 kan gebruikt worden om het notebook vast te zetten en diefstal te voorkomen. De locatie van de poorten is niet optimaal: de meeste poorten bevinden zich te ver naar voren. Dit betekend dat wanneer de poorten in gebruik zijn, de kabels van de werkplek een choas maken en de vrije ruimte beperken. Dit is een groot probleem wanneer de gebruiker ook nog een externe muis wil gebruiken.

Communicatie

De communicatie modules stellen meer tevreden. Een RJ-45 Gigabit LAN-poort en een WLAN module maken het gebruik van bedraad en draadloos internet mogelijk. Daarnaast beschikt de Qosmio X770 ook over Bluetooth 3.0.

Links: voeding, VGA, RJ-45 Gigabit-LAN, HDMI, USB 3.0, USB 2.0
Links: voeding, VGA, RJ-45 Gigabit-LAN, HDMI, USB 3.0, USB 2.0
Rechts: 2x audio, 2x USB 2.0, Blu-ray drive, Kensington Lock
Rechts: 2x audio, 2x USB 2.0, Blu-ray drive, Kensington Lock
teveel "bloatware"
teveel "bloatware"

Voorgeïnstalleerde software

Toshiba heeft de X770 opgevuld met applicaties. Er zijn veel onnodige programma's (zo'n dertig ervan heten "Toshiba ..." - zie ons screenshot). Samengevat: de taakbalk is direct al gevuld met verscheidene iconen en de gebruiker wordt constant lastig gevallen door pop-ups. De opstart- en reactietijden lijden hier ook onder. We raden dan ook aan alle onnodige applicaties te verwijderen.

Van de veelheid van programma's die geïnstalleerd zijn op het notebook, zijn er een paar nuttig. De Corel WinDVD software bijvoorbeeld ondersteund Blu-ray schijven wat betekend dat gebruikers geen extra software hoeven te kopen. De Eco tool is ook het vermelden waard. Deze tool laat de gebruiker een energiebesparend profiel kiezen en houdt het algehele energieverbruik van het notebook in de gaten. De PC Health Monitor (geeft informatie over het systeem) en de optionele HDD-Protection (herkent vibraties) zijn ook best nuttig.

Accessoires

De inhoud van het pakket is klein van omvang. De batterij en de voeding (een zwaar 180 Watt model) worden begeleid door een korte handleiding en een paar folders. De herstelsoftware is al op een verborgen partitie van de harde schijf geplaatst.

Garantie

Toshiba garandeert zijn klanten een garantieperiode van twee jaar (carry-in). Gebruikers die hun apparaat registreren bij Toshiba kunnen hun notebook laten ophalen (pick-up service).

Bulletin Board
Bulletin Board
Eco Utility
Eco Utility
HDD Protection
HDD Protection
Assist
Assist
PC Health Monitor
PC Health Monitor
ConfigFree
ConfigFree
Service Station
Service Station
Tempro
Tempro

Invoerapparaten

Toetsenbord

De invoerapparaten van ons testmodel blijken nogal goed. Het chiclet toetsenbord heeft 14x14mm grote toetsen. De toetsen zijn allemaal los van elkaar geplaatst en niet te luid bij het typen. Het relatief zachte type gevoel zal niet iedereen aanstaan. We vinden de aanslag niet duidelijk genoeg, om precies te zijn sponzig. 

De lay-out van het notebook verrast niet. Het 17-inch apparaat heeft een apart numeriek gedeelte. Het rode backlight is een goede toevoeging, die aan permanent aan (of uit) gezet kan worden, of zodanig geconfigureerd kan worden dat deze actief worden terwijl er getypt wordt. Toshiba heeft een touchpaneel boven het toetsenbord geplaatst. Hiermee kunnen het volume, draadloze module, Eco modus en backlight aangepast worden.

Touchpad

Het touchpad van het testmodel is nog beter dan het toetsenbord. Toshiba verdient lof voor de genereuze afmetingen van 93x52mm. Deze laat de gebruiker de cursor makkelijk naar elke plek bewegen. Het iets ruw oppervlak heeft net de juiste balans tussen gevoeligheid en invoer. Het touchpad kan makkelijk gevonden worden in het donker door zijn rode balk.

De multi-touch ondersteuning is een ander pluspunt. Bij een actieve driver kan de gebruiker zoomen en scrollen met twee vingers. Standaard scroll balken (verticaal en horizontaal) zijn ook geïntegreerd. Het touchpad is erg precies en de meeste van onze invoer werd correct verwerkt. Het touchpad kan ook makkelijk met de druk van een knop uitgeschakeld worden. We vinden de plaatsing echter niet zo geslaagd. Er is een grote ruimte tussen het toetsenbord en het touchpad en de knoppen van het touchpad hadden ook beter geplaatst kunnen worden. Het luide en rammelende type geluid verlaagd de algehele indruk van goede kwaliteit.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

In tegenstelling tot de 11W en de 107, is de X770-10J niet uitgerust met een 3D geschikt Full HD beeldscherm (120 Hz). In plaats daarvan is ons testmodel uitgerust met een standaard HD+ beeldscherm (60 Hz). De resolutie van 1600 x 900 pixels is precies goed voor de grafische kaart daar de GeForce GTX 560M meestal niet genoeg kracht heeft om de nieuwste games op 1920 x 1080 pixels te draaien. Toshiba volgt de trend en biedt een 16:9 formaat en LED backlight voor het beeldscherm.

210
cd/m²
194
cd/m²
182
cd/m²
219
cd/m²
215
cd/m²
198
cd/m²
230
cd/m²
245
cd/m²
225
cd/m²
Helderheidsverdeling
AU Optronics B173RW01 V3 (AUO139E)
Gossen Mavo
Maximum: 245 cd/m² Gemiddelde: 213.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 74 %
Contrast: 205:1 (Zwart: 1.05 cd/m²)

Jammer: de beeldkwaliteit is niet goed genoeg voor een multimedia of game notebook. Toshiba heeft de Qosmio X770-10J een standaard 08/15 beeldscherm gegeven. Een van de grootste zwaktes is de hoge zwartwaarde van 0.82 cd/m² die ervoor zorgt dat zwart grijs lijkt. Voor een diep zwart zou deze waarde onder de 0.4 cd/m2 moeten liggen.

Het contrast is ook slecht: 265:1. Hoge kwaliteit beeldschermen halen tot wel drie maal dit niveau (zie de MSI GT780R). Ondanks een glanzend beeldscherm, lijken de kleuren niet verzadigd, waar de atmosfeer in games en films van te lijden heeft. Slechts de helderheid van 224,2 cd/m2 (gemiddeld) is goed en hoog genoeg om alle content weer te geven.

Toshiba Qosmio X770-10J vs. sRGB (Grid)
Toshiba Qosmio X770-10J vs. sRGB (Grid)
Toshiba Qosmio X770-10J vs. MacBook Pro 17 (Grid)
Toshiba Qosmio X770-10J vs. MacBook Pro 17 (Grid)
Toshiba Qosmio X770-10J vs. AdobeRGB (Grid)
Toshiba Qosmio X770-10J vs. AdobeRGB (Grid)

Het reflecterende oppervlak van het beeldscherm is niet geschikt voor buiten gebruik. De gebruiker wordt buiten getrakteerd op ergerlijke reflecties zoals in de volgende afbeelding te zien is. Deze hinderlijke reflecties zijn extreem oncomfortabel voor de ogen. De gebruiker zal al snel om een mat beeldscherm wensen. Binnen blijven de reflecties een probleem, afhankelijk van de belichting en positionering. 

Gebruik buiten
Gebruik buiten

De kijkhoekstabiliteit is weinig verrassend niet fantastisch. Het beeld vervormt al bij kleine verplaatsingen en het beeldscherm moet constant aangepast worden. Het beeldscherm van de Qosmio X770 is dus niet erg geschikt om met meerdere mensen films te bekijken.

Kijkhoeken van de Toshiba Qosmio X770-10J
Kijkhoeken van de Toshiba Qosmio X770-10J

Prestaties

Turbo Boost
Turbo Boost

Processor: Intel Core i7-2630QM

Toshiba biedt hoge applicatieprestaties voor de gebruiker door het gebruik van de Core i7-2630QM in de X770. De quad-core processor is gebaseerd op Intel's Sandy Bridge architectuur, heeft 995 miljoen transistoren en een 6 MB L3 cache (Core i5 serie: 3 MB). De Turbo Boost functie zorgt ervoor dat de cores van de processor automatisch overklokken van 2.0 naar maximaal 2.9 GHz (exacte snelheid afhankelijk van koelcapaciteit en belasting). Een andere interessante eigenschap is de Hyper-Threading-technologie die elke fysieke core aan twee threads tegelijk laat werken. Het besturingssysteem ziet dan ook naast de 4 fysieke cores, 4 virtuele cores. Zo kan de processor aan 8 threads tegelijkertijd werken.

Ondank het nieuwste 32nm fabricageproces verbruikt de processor nog steeds veel stroom. Een 45 watt TDP is nogal hoog voor een mobiele processor. Intel kan dit hoge energieverbruik wel wat goedpraten door de integratie van de videokaart (HD Graphics 3000). Al met al is de Qosmio erg goed toegerust en zal zeker zijn mannetje kunnen staan in de nabije toekomst. Het is immer nu nog vrij lastig het volle prestatiepotentieel van Sandy Bridge processoren te benutten.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie HDTune (HDD)
Systeeminformatie HDTune (hybride HDD)
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ Cache
DPC Latency: een paar hoge waardes bij het (de-)activeren van de draadloze module
Systeeminformatie van de Toshiba Qosmio X770-10J

Prestaties CPU

De CPU benchmarks laten zien wat een fantastische processor de Core i7-2630QM is. In de single-core rendering test van Cinebench R10 64-bit, lukt het de populaire dual-core Core i5-2410M om op hetzelfde niveau te presteren als de i7-2630QM. In de multi-core render test heeft de 2410M echter geen schijn van kans (zie Schenker XMG A501). De 2410M heeft slechts twee cores waar de 2630QM in ons testmodel er vier heeft. De Core i7-2630QM neemt de leiding met 17018 punten, terwijl de i5-2410M daar met 9781 punten ver achter blijft (een verschil van 74%). Een vergelijkbaar verschil is te zien in Cinebench R11.5 64-bit: 4.26 vs 2.61 punten (+63%). Samengevat: programma's die meer dan twee cores kunnen gebruiken zullen veel meer baat hebben bij de quad-core in ons testmodel.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3683
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
13988
Cinebench R10 Shading 32Bit
5953
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4648 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
17018 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6177 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
38.3 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
4.26 Points
Help
HWiNFO
HWiNFO

Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 560M

Ons testmodel heeft een GeForce GTX 560M, een recente DirectX 11-geschikte grafische kaart. De GTX 560M is het instapmodel van de high-end NVIDIA grafische kaarten. De enige grafische kaarten die deze kunnen verslaan zijn de AMD Radeon HD 6990M en NVIDIA's eigen GeForce GTX 580M. In vergelijking met de GTX 580M heeft de GTX 560M de helft aan shaders: in plaats van 384 heeft onze kaart "slechts" 192 shader processoren. Daar staat wel een deels hogere kloksnelheid tegenover, de GTX 560M heeft 775 MHz (core), 1250 MHz (geheugen) en 1550 MHz (shaders) waar de GTX 580M respectievelijk 620 MHz, 1500 MHz en 1240 MHz heeft. Het GDDR5-VRAM (192-bit interface) is met 1536 MB kleiner dan de 2048 MB van de GTX 580M.

De kaart is gefabriceerd op een 40 nm proces en is gebaseerd op de GF116-chip die lid is van de ambitieuze Fermi-generatie. De hoge prestaties van de GTX 560M komen deels door zijn hoge aantal transistoren: 1170 miljoen. Momenteel bieden NVIDIA grafische kaarten de meeste functionaliteit. AMD kaarten bieden net als hun NVIDIA concurrenten videodecoders en audiocontrollers, maar de NVIDIA kaarten bieden daarnaast superieure functies zoals PhysX: onofficiële standaard voor GPU-gebaseerde natuurkundige berekeningen. Daarnaast kunnen gebruikers die niet extra willen betalen voor een model met 120 Hz beeldscherm de HDMI-aansluiting gebruiken om 3D content naar een externe, 3D-ready monitor of tv te sturen.

NVIDIA Optimus

Zoals eerder vermeld kan de Qosmio X770-10J dynamisch schakelen tussen de geïntegreerde (HD Graphics 3000) en dedicated grafische chip (GeForce GTX 560M). Deze automatische schakel functionaliteit wordt verzorgd door NVIDIA's Optimus technologie, die in veel notebooks gebruikt wordt. Als de NVIDIA GPU uit blijft tijdens minder veeleisende taken (zoals kantoorwerkzaamheden, internet, video, etc) blijft het energieverbruik binnen de perken. Dit is uiteraard goed voor de batterijlevensduur.

Optimus is een erg verfijnde en betrouwbare technologie, hoewel deze nog enkele problemen heeft die gladgestreken moeten worden. In dagelijks gebruik zal de gebruiker echter geen problemen tegenkomen. Optimus draait op de achtergrond en de gebruiker zal zelden handmatig iets hoeven te doen. Een andere handige eigenschap zijn de automatische updates van de Optimus technologie. Gebruikers die problemen ondervinden, zouden ons advies uit het Dell XPS 15 testrapport kunnen opvolgen.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.6
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9

Prestaties GPU

De grafische prestaties zijn bovengemiddeld (naar notebook standaarden). In de laatste 3DMark 11 (1280 x 720, Performance-profiel, GPU score) positioneert de GeForce GTX 560M (1777 punten) zich tussen de succesvolle middenklasse GT 540M (899 punten, MSI GE620-i748W7P) en het vlaggenschip GTX 580M (3110 punten, Schenker XMG P501). De prachtige Unigine Heaven 2.1 benchmark (1280 x 1024, High, Tesselation normaal, DirectX 11) laat een vergelijkbaar resultaat zien: 27,0 fps, wat ongeveer 100% sneller is dan de GeForce GT 540M (13,4 fps), maar 40% langzamer dan de GeForce GTX 580M (44,3 fps).

3DMark 03 Standard
39018 punten
3DMark 05 Standard
21436 punten
3DMark 06 Standard
14524 punten
3DMark Vantage P Result
8750 punten
3DMark 11 Performance
1983 punten
Help
CrystalDiskMark (SSH)
CrystalDiskMark (SSH)
CrystalDiskMark (HDD)
CrystalDiskMark (HDD)

Prestaties harde schijf(en)

De harde schijven van de X770 zijn een vreemd paar: een 500 GB HDD (Seagate ST9500423AS) werkt samen met een 500 GB hybride model (Seagate ST95005620AS). Dit biedt de gebruiker een mix van HDD en SSD. Dankzij het hoge toerental (7200 rpm) leveren beide harde schijven hoge prestaties. De harde schijf was zelfs iets sneller in onze benchmarks dan de SSH (Solid State Hybrid). Aan de andere kant presteert SSH drive beter met bestanden die vaak opgevraagd worden, doordat ze opgeslagen worden in de SSD flash cache voor snelle toegang.

De systeem opslagschijf heeft een sequentiële leessnelheid van 92.55 MB/s en een sequentiële schrijfsnelheid van 88,9 MB/s. De HDD haalt 109,6 en 108,7 MB/s in de CrystalDiskMark benchmark. Zelfs de toegangstijd van de HDD is iets beter (15,4 vs 17,0 ms). Toch is het HDD/SSH duo een aardig idee. Tip: gebruikers die een beetje extra geld hebben zouden de aanschaf van een Solid State Drive (SSD) moeten overwegen. Deze zal de prestaties aanzienlijk verbeteren, en het installeren van de SSD zal makkelijk zijn door de makkelijk toegankelijke harde schijf bays.

Seagate Momentus XT ST95005620AS
Overdrachtssnelheid Minimum: 1.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 104.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 70.7 MB/s
Toegangstijd: 19.3 ms
Pieksnelheid: 75.7 MB/s

Systeem prestaties

We bekijken de algemene prestaties van het systeem met PCMark Vantage. De score van 7895 punten is typisch voor game notebooks. De ietwat oudere Asus G73SW-TZ083V (Core i7-2630QM & GeForce GTX 460M) scoort net zo hoog: 7847 punten. Voor een beter resultaat (> 10.000), had Toshiba een SSD in de Qosmio X770 kunnen installeren. In PCMark 7 levert het notebook 3001 punten.

PCMark Vantage Result
7895 punten
PCMark 7 Score
3001 punten
Help

Game prestaties

Wie wir testen - Leistung

We testen de Qosmio X770 in een paar games om te zien hoe goed de GeForce GTX 560M presteert.

Dirt 3
Dirt 3

Dirt 3

De goed ontworpen race game Dirt 3 is op maximale detailinstellingen teveel voor de Qosmio X770. De resolutie van 1920 x 1080 pixels, 4x anti-aliasing (AA) en ultra-detailinstellingen resulteren in 22 fps in de geïntegreerde benchmark, wat vergelijkbaar is met de score van de Asus G74SX-3DE (22,6 fps - Core i7-2630QM en GeForce GTX 560M). Dirt 3 loopt vloeiend op hoge detailinstellingen en de standaard resolutie. Fraps meet dan een gemiddelde 65,8 fps (incl. 4x AA).

Dirt 3
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Ultra Preset, 4xAA, -AF22 fps
 1360x768High Preset, 2xAA, -AF81.4 fps
Crysis 2
Crysis 2

Crysis 2

De epische ego-shooter Crysis 2 buigt niet voor de GTX 560M. Op een resolutie van 1920 x 1080 pixels, "extreme"-detailinstellingen (zonder DirectX 11 en hoge resolutie textures), draait de intro van de single-player campagne op een magere 20,9 fps. Om deze game te draaien op zulke hoge detailinstellingen is er een GeForce GTX 580M of Radeon HD 6990M nodig. De Alienware M17x R3 geeft de U-boot tocht in de introductie een acceptabele 36,0 fps. Op de standaard resolutie en hoge detailinstellingen levert de X770 een goede 48,2 fps, wat de meeste gebruikers tevreden zal stellen.

Crysis 2
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080Extreme20.9 fps
 1366x768Very High60.9 fps
Call of Duty: Black Ops
Call of Duty: Black Ops

Call of Duty: Black Ops

De uiterst goed verkopende Call of Duty: Black Ops van Activision vormt geen probleem voor de Qosmio X770-10J. De eerste missie van de single-player campagne (straatgevecht in Cuba) kan zelfs gespeeld worden op 1920 x 1080 pixels, 4x AA, 8x anisotropic filtering (AF) en "extra"-detailinstellingen. Een frame rate van 61,2 fps is erg goed en laat de game vloeiend draaien. De oudere GeForce GTX 460M blijft iets achter; we meten 59,3 fps op de Medion Erazer X6813.

Call of Duty: Black Ops
 ResolutieInstellingenWaarde
 1920x1080extra, 4xAA, 8xAF61.2 fps
 1360x768high, 2xAA, 4xAF85.4 fps

Samenvatting game prestaties

De prestaties van de GeForce GTX 560M zijn afhankelijk van de resolutie. Hoewel de grafische kaart normaal gesproken genoeg kracht heeft om games te draaien op hoge detailinstellingen en kwaliteitsverbeterende functies zoals (AA en AF) op een HD+ resolutie (1600 x 900), heeft deze te weinig kracht voor deze detailinstellingen op Full HD resolutie (1920 x 1080). Anti-aliasing met veeleisende games zoals Crysis 2 blijven, net als maximale detailinstellingen, buiten bereik.

Toch zullen gebruikers die graag gamen, en niet meer dan € 1500 voor een notebook willen uitgeven, in de GeForce GTX 560M een goede oplossing vinden. De grafische kaart levert goede prestaties als mobiele metgezel. Gepassioneerde gamers aan de andere kant kunnen beter hun aandacht verleggen naar een high-end GeForce GTX 570M of Radeon HD 6970M. De snelste game platforms die momenteel beschikbaar zijn komen van Clevo-barebone aanbieders (Schenker, Deviltech, etc.) en Alienware. Terug naar de Qosmio X770: laten we verder kijken naar de temperaturen en geluidsniveaus. Heeft Toshiba een goed koelsysteem ontworpen voor dit notebook.

lage gem. hoge ultra
Call of Duty: Black Ops (2010) 85.4 61.2 fps
Crysis 2 (2011) 60.9 20.9 fps
Dirt 3 (2011) 81.4 22 fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 165.9 71.4 27 fps

Emissies

Geluidsproductie

In idle-modus of wanneer de notebook minder veeleisende applicaties draait, blijft het geluidsniveau binnen acceptabele grenzen. De ventilator draait constant maar de gebruiker kan comfortabel zijn werk blijven doen op het notebook. Tijdens het gamen draait de ventilator merkbaar sneller na verloop van tijd. Op dat moment is het 17-inch model duidelijk hoorbaar en kan, afhankelijk van het gamegenre, zelfs het gamegeluid overstemmen.

De optische drive is een ander probleem. Het viel ons op dat de drive bij het afspelen van een DVD of Blu-ray een zoemend geluid maakte. Dit is echter niet merkbaar zolang het volume niet gedempt is. Al met al is het geluidniveau van het notebook niet slecht, maar ook niet fantastisch.

Geluidsniveau

Onbelast
32.8 / 33.4 / 34 dB (A)
DVD
37.1 / dB (A)
Belasting
43.8 / 44.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL 320 (15 cm afstand)
Stresstest (Furmark & Prime)
Stresstest

Temperatuur

Gebruikers kunnen geen lage temperatuur emissies van de Qosmio X770 verwachten. Wanneer het notebook zwaar belast wordt, warmt de behuizing merkbaar op tot maximaal 40°C rond de polssteun. Na een lange periode van gebruik kan dit enigszins comfortabel worden. In idle-modus blijft het notebook aanzienlijk koeler. We meten met onze apparatuur 33°C - een gemiddelde waarde.

Onder de deksel wachten ons geen vervelende verrassingen op. Volgens de HardwareMonitor tool blijven zowel de grafische kaart en de CPU onder de 80°C grens. In onze stresstest (Furmark & Prime) komen we echter een ernstig throttling probleem met de NVIDIA GeForce GTX 560M tegen. De grafische kaart klokt zich naar een veel lagere kloksnelheid om binnen de maximale temperatuurgrenzen te blijven. De throttling van een grafische kaart is veel zeldzamer dan van een CPU. Gelukkig doet dit zich enkel voor in de stresstest.

Max. Belasting
 39.4 °C37 °C32 °C 
 39.3 °C40.3 °C32.4 °C 
 40.8 °C39.6 °C31.1 °C 
Maximum: 40.8 °C
Gemiddelde: 36.9 °C
28.4 °C36.1 °C37.1 °C
29.4 °C40.9 °C40.7 °C
30.8 °C38.3 °C42.8 °C
Maximum: 42.8 °C
Gemiddelde: 36.1 °C
Stroomadapter (max.)  49.3 °C | Kamertemperatuur 24 °C | Voltcraft IR 550
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.9 °C / 98 F, compared to the average of 33.3 °C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.8 °C / 105 F, compared to the average of 39.7 °C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 °C for the class Gaming.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42.8 °C / 109 F, compared to the average of 42.5 °C / 109 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 33.3 °C / 92 F, compared to the device average of 33.3 °C / 92 F.
(-) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 40.8 °C / 105.4 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.8 °C / 83.8 F (-12 °C / -21.6 F).
Dolby Advanced Audio
Dolby Advanced Audio

Luidsprekers

De uitstekende geluidssysteem is bij verre de beste eigenschap van de Qosmio X770. Toshiba heeft het geluidssysteem ontwikkeld in samenwerking met specialisten Harman/Kardon. De geluidsoutput van het notebook (twee luidsprekers) is voor notebookstandaarden ongebruikelijk vol, levendig en indrukwekkend. Dankzij de ingebouwde subwoofer is de bas ook goed - van games, films en muziek kan zo echt genoten worden.

De Audio-Enhancer functie in het Dolby menu (wat gevonden kan worden onder "Speaker Properties" - zie screenshot) geeft het geluid een verdere boost. Externe luidsprekers zijn niet noodzakelijk en Toshiba heeft een uitstekende klus geklaard bij het ontwerpen van dit luidsprekersysteem. Slechts enkele notebooks, zoals de Dell XPS 15, staan hun mannetje tegenover de geluidsproductie van de Qosmio X770. Het geluidssysteem is uitstekend, maar het maximale volume had iets hoger gekund. 

Batterijlevensduur

De Qosmio X770 verbruikt erg weinig energie (12,5 - 16,9 watt) in idle-modus wanneer de NVIDIA GPU gedeactiveerd is. We zien dergelijk lage waarden meestal in office notebooks. Onder belasting neemt de GeForce GTX 560M de grafische rekenkracht voor zijn rekening en schiet het energieverbruik drastisch omhoog: 112,8 - 194,0 watt, wat typisch is voor een game notebook uit deze klasse. Ter vergelijking: een soortgelijk uitgeruste MSI GT780R verbruikt 123,8 - 195,0 watt onder belasting (idle: 24,9-34,8 watt).

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.4 / 0.7 Watt
Inactiefdarkmidlight 12.5 / 16.1 / 16.9 Watt
Belasting midlight 112.8 / 194 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
maximale batterijlevensduur (Readers Test)
Readers Test
minimale batterijlevensduur  (Classic Test)
Classic Test

Een blik op de verwachte batterijlevensduur zal veel gebruikers teleurstellen. Het gebruik van NVIDIA's Optimus-technologie is prijzenswaardig, maar deze fantastische functionaliteit helpt niet veel doordat het notebook uitgerust is met een 47 Wh batterij. Op zijn best is de capaciteit matig en gezien het formaat (460 gram) is het nogal mager. We verwachtten op zijn minst een 70 Wh batterij. Onder belasting verliest het 17-inch model snel al zijn vermogen. In de Classic Test van Battery Eater met maximale helderheid en geen energiebesparende functies gaat het testmodel niet meer dan 41 minuten mee.

De looptijd bij het afspelen van een DVD (matige energiebesparing) is niet fantastisch, maar voldoende: twee uur en 14 minuten. Draadloos surfen is mogelijk gedurende drie uur. Voor langere looptijden moet de beeldscherm helderheid tot een minimum verlaagd worden en alle energiebesparende opties geactiveerd. De Readers Test van Battery Eater laat zien dat het 17-inch model maximaal 6 uur meegaat.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 9min
Surfen met WLAN
3h 06min
DVD
2h 14min
Belast (maximale helderheid)
0h 41min

Samenvatting

Toshiba Qosmio X770-10J
Toshiba Qosmio X770-10J

Al met al vinden we de Qosmio X770-10J best goed. Toshiba heeft een model gelanceerd met een uniek ontwerp en vele interessante eigenschappen. Het ongebruikelijke kleurpatroon en fantastische geluidssysteem van de 17-inch notebook steekt boven de rest van het speelveld uit. Het geïntegreerde 2.1 geluidssysteem heeft een uitstekend ontwerp en de luidsprekers en subwoofer bieden storingsvrij geluid.

De toetsenbord verlichting is een andere uitstekende eigenschap wordt niet altijd gevonden in notebooks. Dit laat de gebruiker comfortabel werken in het donker. De goede prestaties zijn een ander hoogtepunt van het model. De Intel Core i7-2630QM levert ongeacht de taak hoge prestaties. Moderne games draaien prima op NVIDA's GeForce GTX 560M, zelfs met hoge detailinstellingen. Film liefhebbers zullen blij zijn met de Blu-ray combo drive.

Klinkt als de perfecte game notebook, toch? Bijna. Op sommige gebieden heeft de Toshiba Qosmio X770 nog wat werk nodig. Zo is de beeldscherm kwaliteit bijvoorbeeld extreem slecht. Gebruikers verwachten voor een prijs van € 1300 een goed beeldscherm. Toshiba heeft echter gekozen voor een goedkoop paneel voor de Qosmio X770-10J, welke simpelweg niet thuishoort in een high-end notebook. Gelukkig heeft Toshiba een goed beeldscherm gebruikt in de duurdere 3D-ready modellen.

Het magere aanbod aan aansluitingen (geen ExpressCard, eSATA of FireWire), wiebelend beeldscherm en gelimiteerde mobiliteit (gewicht/formaat/batterijlevensduur) zijn nog enkele minpunten.

Concluderend: het game notebook haalt net geen 80% beoordeling. Kopers die niet geïnteresseerd zijn in beeldkwaliteit of die een externe monitor gaan gebruiken, zullen in de Toshiba Qosmio X770-10J een erg interessant model vinden.

Aangeboden door ...
Getest: Toshiba Qosmio X770-10J
Getest: Toshiba Qosmio X770-10J, aangeboden door:

Specificaties

Toshiba Qosmio X770-10J (Qosmio X770 Serie)
Processor
Intel Core i7-2630QM 4 x 2 - 2.9 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA GeForce GTX 560M - 1536 MB, Core: 775 MHz, Geheugen: 1250 MHz, Shader kloksnelheid: 1550 MHz, GDDR5-VRAM, ForceWare 268.51
Geheugen
8192 MB 
, 2x 4096 MB DDR3-RAM (1333 MHz)
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1600 x 900 pixel, AU Optronics B173RW01 V3 (AUO139E), LED-backlight, TruBrite HD+, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM65
Opslag
Seagate Momentus XT ST95005620AS, 500 GB 
, 7200 rpm, + Seagate ST9500423AS, 500 GB 7200 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
3 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon, microfoon, Card Reader: SD, miniSD/microSD (via adapter), SDHC, SDXC, MS, MS Pro, MMC, xD
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0
Optische drive
MATSHITA BD-CMB UJ141EL
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 58 x 414 x 274
Batterij
47 Wh Lithium-Ion, 460 gram
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
voeding: 180 W, snelle handleiding, Corel WinDVD, Nero Suite, 24 Maanden Garantie
Gewicht
3.58 kg, Voeding: 878 g
Prijs
1299 Euro

 

De nieuwe Qosmio X770 steekt boven het maaiveld uit dankzij zijn ontwerp en kleurstelling.
De nieuwe Qosmio X770 steekt boven het maaiveld uit dankzij zijn ontwerp en kleurstelling.
The X770 heeft Dolby Advanced Audio.
The X770 heeft Dolby Advanced Audio.
Een touch paneel is boven het toetsenbord geplaatst.
Een touch paneel is boven het toetsenbord geplaatst.
Het geluidssysteem van het notebook is ontworpen door Toshiba in samenwerking met Harman/Kardon.
Het geluidssysteem van het notebook is ontworpen door Toshiba in samenwerking met Harman/Kardon.
Zowel de processor en de grafische kaart zijn high-end.
Zowel de processor en de grafische kaart zijn high-end.
De subwoofer biedt een fatsoenlijke bas.
De subwoofer biedt een fatsoenlijke bas.
De cursortoetsen hadden iets hoger geplaatst kunnen worden.
De cursortoetsen hadden iets hoger geplaatst kunnen worden.
De beeldschermdeksel heeft een luxe Qosmio inscriptie.
De beeldschermdeksel heeft een luxe Qosmio inscriptie.
De kleurcombinatie is een kwestie van smaak.
De kleurcombinatie is een kwestie van smaak.
Een handige eigenschap is de toetsenbord verlichting.
Een handige eigenschap is de toetsenbord verlichting.
Het touchpad ondersteund meerdere gebaren.
Het touchpad ondersteund meerdere gebaren.
Twee USB 2.0 poorten en audio aansluitingen zijn aan de rechterzijde geplaatst.
Twee USB 2.0 poorten en audio aansluitingen zijn aan de rechterzijde geplaatst.
De Blu-ray drive kan CD's en DVD's branden.
De Blu-ray drive kan CD's en DVD's branden.
Een Kensington Lock is ook aanwezig op het notebook.
Een Kensington Lock is ook aanwezig op het notebook.
De high-end hardware vereist onder belasting veel vermogen.
De high-end hardware vereist onder belasting veel vermogen.
Een USB 3.0 aansluiting bevind zich aan de linkerzijde.
Een USB 3.0 aansluiting bevind zich aan de linkerzijde.
...maar heeft een kleine capaciteit van 47 Wh.
...maar heeft een kleine capaciteit van 47 Wh.
De batterij kan makkelijk in de achterzijde geplaatst worden...
De batterij kan makkelijk in de achterzijde geplaatst worden...
De deksel is relatief wiebelig.
De deksel is relatief wiebelig.
De X770 is niet erg geschikt voor frequent transport door zijn gewicht van 3,6 kilogram.
De X770 is niet erg geschikt voor frequent transport door zijn gewicht van 3,6 kilogram.
De invoerapparaten zijn goed.
De invoerapparaten zijn goed.
De deksel en bovenkant hebben een uniek lijnenpatroon.
De deksel en bovenkant hebben een uniek lijnenpatroon.
De maximale openingshoek is standaard.
De maximale openingshoek is standaard.
De achterkant van de notebook is 6 centimeter hoger.
De achterkant van de notebook is 6 centimeter hoger.
Meerdere reflecties zijn zichtbaar op het glanzende beeldscherm.
Meerdere reflecties zijn zichtbaar op het glanzende beeldscherm.
Het notebook is aan de achterkant niet erg aantrekkelijk.
Het notebook is aan de achterkant niet erg aantrekkelijk.
De beeldscherm randen zijn erg gevoelig.
De beeldscherm randen zijn erg gevoelig.
De meeste poorten zijn aan de voorzijde geplaatst.
De meeste poorten zijn aan de voorzijde geplaatst.
Maar ExpressCard, FireWire en eSATA ontbreken.
Maar ExpressCard, FireWire en eSATA ontbreken.
Zoals gebruikelijk is er aan de onderzijde een toegangspaneel dat verwijdert kan worden...
Zoals gebruikelijk is er aan de onderzijde een toegangspaneel dat verwijdert kan worden...
...zodat de gebruiker bij de harde schijf en het RAM kan.
...zodat de gebruiker bij de harde schijf en het RAM kan.
Toshiba heeft 8 GB DDR3-RAM (2x 4GB) geïnstalleerd.
Toshiba heeft 8 GB DDR3-RAM (2x 4GB) geïnstalleerd.
Beide harde schijven hebben een capaciteit van 500GB.
Beide harde schijven hebben een capaciteit van 500GB.
De leveringsomvang omvat onder meer een 180 watt AC adapter.
De leveringsomvang omvat onder meer een 180 watt AC adapter.

Vergelijkbare notebooks

Notebooks met dezelfde grafische kaart en schermgrootte

Testrapport Toshiba Qosmio X775-Q7272 Notebook
GeForce GTX 560M, Core i7 2630QM, 2.993 kg
Testrapport update Asus G74SX notebook
GeForce GTX 560M, Core i7 2630QM, 4.564 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Toshiba Satellite P70-A-104 Notebook
GeForce GT 745M, Core i7 4700MQ, 17.3", 3 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Kort testrapport Toshiba Tecra X40-D (i7-7600U, FHD) Laptop
HD Graphics 620, Kaby Lake i7-7600U, 14", 1.25 kg
Kort testrapport Toshiba Portégé A30-D (7100U, 128 GB) Subnotebook
HD Graphics 620, Kaby Lake i3-7100U, 13.3", 1.5 kg
Kort testrapport Toshiba Portégé X30 (i7-7600U, 256 GB) Laptop
HD Graphics 620, Kaby Lake i7-7600U, 13.3", 1.043 kg
Kort testrapport Toshiba Portégé X20W (7600U, 512 GB) Convertible
HD Graphics 620, Kaby Lake i7-7600U, 12.5", 1.024 kg

Links

  • Tips voor het kopen van een notebook - notebookCHECK Advice

  • Vind de juiste notebook -notebookCHECK Hardware Guide

  • Schermresolutie vergelijking - DPI (Resolution) of Displays

  • Onze test criteria

Vergelijk prijzen

Pro

+Hoge applicatieprestaties
+Verlicht toetsenbord
+Goede gameprestaties
+Wisselende grafische kaarten
+Blu-ray drive
+Fantastisch geluid
 

Contra

-Magere aanbod aansluitingen
-GPU throttling bij volle belasting
-Afmetingen en gewicht van het notebook
-Wiebelend beeldschermdeksel
-Matig beeldscherm

In het kort

Wat we goed vonden

De praktische backlight van het toetsenbord.

Wat we misten

Een goed beeldscherm.

Wat ons verraste

De fantastische geluidskwaliteit.

De concurrentie

17-inch game notebooks gebaseerd op de Sandy Bridge generatie, zoals bijvoorbeeld: de Alienware M17x R3, de Asus G74SX-3DE, de DevilTech Fragbook DTX en de MSI GT780R.

Beoordeling

Toshiba Qosmio X770-10J - 01-09-2011 v2(old)
Florian Glaser

Behuizing
80%
Toetsenbord
76%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
68%
Gewicht
62%
Batterij
72%
Beeldscherm
68%
Gaming-performance
92%
Applicatie-performance
90%
Temperatuur
76%
Luidheid
76%
Extra punten
82%
Gemiddelde
77%
79%
Gaming - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Toshiba Qosmio X770-10J notebook
Florian Glaser, 2011-09-17 (Update: 2013-06- 6)