Notebookcheck Logo

Notebook Hardware Handleiding

In dit artikel geven we tips bij het kopen van notebooks en we leggen uit welke eigenschappen en uitrustingen belangrijk zijn voor welk doel.

Een gedetailleerdere handleiding voor het kopen van een notebook kan gevonden worden in onze notebook aankoop handleiding (binnenkort beschikbaar). Er zijn veel belangrijke eigenschappen van notebooks uitgelegd, die naast de technische eigenschappen belangrijk zijn.

 

 

Aankoop informatie over

  • Office-Notebook: voor kantoor, internet en normale applicaties
     
  • Gaming-Notebook: veeleisende spellen en multimedia eisen hoge prestaties
     
  • Subnotebook: klein, licht en mobiel

Notebook voor internet en kantoor

HP Pavilion zv6214 - solide laptop van HP voor beginners
Toshiba Satellite L20-155 - aan te prijzen office-laptop met de bekende Toshiba kwaliteit
MSI Megabook S425 - kleine stylistische vriend van MSI
Sony Vaio VGN-FS485B - Magnesium en een zeer goede afwerking voor een goede prijs

Deze laptop zal vooral voor internet en kantoor applicaties gebruikt worden. Voor dit type laptop is de rekenkracht en de grafische prestatie minder belangrijk. Het is belangrijk dat het toetsenbord prettig in gebruik is - daarom is het aanbevolen om een stukje te proberen te typen voor de werkelijke aankoop.

Processor

De zwakste mobiele processors zijn normaal gesproken genoeg voor de applicaties die er gedraait zullen worden. Echter, de huidige processors van VIA en Transmeta zijn slomer dan de gelijke AMD of Intel processors. Bij de VIA en Transmeta processors is er geduld nodig bij het opstarten van de computer. Wij bevelen een Intel Celeron M processor aan. Het mist de stroom besparende functies van de Pentium M (dus minder batterijduur), maar de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed. Natuurlijk zijn ook een AMD Sempron, AMD Turion, Intel Pentium M en een Intel Core Duo erg geschikt voor dit notebook. Bekijk ook ons processor vergelijk voor meer informatie over de processor.

Grafische chip

Videokaarten met "shared memory" (of gedeeld geheugen) zijn vaak genoeg voor de applicaties die er op dit notebook gedraait zullen worden. De huidige geintegreerde grafische oplossing zoals een Intel GMA 950 of ATI Xpress 1100 zullen geen verlies van snelheid geven als je dual channel geheugen gebruikt. Maar ook de slechtste videokaarten zijn genoeg om op het internet te surfen. Zie ook ons videokaart vergelijk voor meer informatie over videokaarten.

Geheugen

Het notebook zou minimaal 512 MB RAM moeten hebben (vooral met gedeelt videogeheugen kaarten, die veel geheugen gebruiken). Echter, meer dan 1024MB zou zonde zijn, en absoluut niet noodzakelijk. Hierbij is dual channel (2 gelijke geheugen chips die op hetzelfde moment gebruikt worden) een voordeel, zeker met geintegreerde videokaarten.

Beeldscherm

Hoe groter, hoe beter. Wees er wel op bedacht dat voor veel mensen een te hoge resolutie lastig te lezen. Hierbij is 85-100 DPI (dots per inch) een goede oplossing (bijvoorbeeld 15" 1024x768 of 15.4" 1280x800 pixels). Kijk ook in onze DPI lijst, hoe de verschillende beeldschermen het doen. De vraag of een breedbeeld of standaard (4:3) scherm beter is, is niet belangrijk. Als je vaak met de laptop werkt, en ook vaak buiten in de frisse lucht, moet je er op letten dat het een niet-reflecterend beeldscherm is.

Eigenschappen

Wireless LAN - een draadloos netwerk is een belangrijke eigenschap voor een notebook, en zou niet mogen missen. Als standaarden zijn 802.11b en g voldoende (hoewel de "b" standaard al genoeg is voor surfen).
Er zouden in ieder geval 2 USB poorten beschikbaar moeten zijn.

Notebook-Voorbeelden

HP Pavilion zv6214: solide gebouwd kantoor-notebook met goede afwerking.
Toshiba Satellite L20-155: een notebook voor beginners
MSI Megabook S425: kleine stylistische vriend
IBM/Lenovo Thinkpad T60: dure compagnon met hoge kwaliteit

Notebook voor Spellen en Multimedia

ChiliGREEN Mobilitas CT M7-M570A
Toshiba Satellite P100-102
BEMI CW1710
Dell XPS M1710 - groot, zwaar en snel

Deze mobiele computer wordt vooral gebruikt voor spellen en veeleisende programma's. De rekenkracht en de grafische prestaties zijn erg belangrijk. Ook het beeldscherm moet voldoende groot en snel zijn.

Processor

Hier moet je een van de hogere prestatie modellen kiezen, omdat moderne spellen flink wat rekenkracht nodig hebben. Met een processor vanaf 1.8 GHz kunnen moderne spellen worden gespeeld zonder beeldvertraging. De types Intel Pentium M, Intel Core Duo, Core 2 Duo, AMD Turion 64 (X2), en daarvan de snelle varianten zijn aanbevolen. Op dit moment is er nog geen 64 bit ondersteuning, en ook dual core processors worden zelfden volledig gebruikt in spellen. Niettemin is een multi-processor een goede investering in de toekomst. Op dit moment is de Core 2 Duo de sterkste processor die op dit moment is te krijgen. Daarom is deze ook aanbevolen.

Bekijk ook ons processor vergelijk voor meer informatie over de processor.

Grafische chip

De videokaart is praktisch gezien het meest belangrijke onderdeel van een moderne spelletjes computer. Hier is een kaart van de prestatie klasse 1 of 2 aanbevolen (zie ons videokaart vergelijk). De prestatie kan goed worden vergeleken in onze benchmark lijst van mobiele videokaarten. Grafische kaarten van de prestatie klasse 3 zouden als minimum moeten worden aangehouden, anders moet je drastische aanpassingen doen bij de instellingen van het spel. (gedeeld geheugen is een taboe!).

Ook het geheugen van de videokaart is erg belangrijk, waarbij meer dan 256 MB nog niet nuttig is op dit moment. De snellere modellen hebben 256 MB in plaats van 128MB. Dit verschil merk je als de textures of antialiasing instellingen erg hoog staan, en er een tekort aan geheugen is. Als dit niet het geval is, kunnen modellen die minder geheugen gebruiken beter worden weergegeven met een videokaart van 128 MB geheugen, omdat dat geheugen vaak sneller geklokt is.

We kunnen de videokaarten uit de series NVIDIA GeForce Go 7900, 7800, 7600 en ATI Mobility Radeon X1800, X1600 aanbevelen.

Geheugen

Moderne spellen hebben al 1024 MB RAM nodig. Op dit moment heeft 2GB RAM nog niet veel zin bij de meeste spellen. Maar 6 maanden geleden was dit ook nog niet het geval met 1GB. Dus een goede oplossing is om maar 1 x een 1024MB module te plaatsen, zodat het makkelijk te verbeteren is.

Beeldscherm

Hoe groter, hoe beter, ook in dit geval. Wees er wel op bedacht dat voor veel mensen een fijnere resolutie moeilijker te lezen is. Hier is 85-100 DPI (dots per inch) een goede oplossing (bijvoorbeel 15" 1024x768 of 15.4" 1280x800 pixels). Kijk ook in onze DPI lijst, waar de beeldschermen uitgewerkt staan. Breedbeeld of standaard beeld is eigenlijk geen vraag meer, omdat game-notebooks eigenlijk alleen nog maar met 16:10 breedbeeld worden gemaakt. Echter af en toe zijn er oudere spellen die geen breedbeeld resolutie ondersteunen, en daarom uitgerekt worden, of zwarte balken aan zijkanten laten zien (dit kan worden ingesteld in de videokaart driver). Reflecterende beeldschermen worden hier vaak gebruikt, omdat ze een hogere helderheid en contrast hebben. Desondanks kan het gereflecteerde licht zo vervelend zijn dat een niet-reflecterend beeldscherm een betere keuze kan zijn.

Eigenschappen

Wireless LAN - een draadloos netwerp is een handige eigenschap voor een notebook, en zou niet mogen missen. Vooral tijdens LAN-parties maakt WLAN een snelle verbinding met het netwerk mogelijk. Zorg dat de pijltjestoetsen groot genoeg zijn (voor racespellen). Goed geluid is belangrijk voor veel gamers, omdat ze de sfeer van het spel verbeteren.

Voorbeeld Notebooks

Dell XPS M1710: grote en best stille 17" laptop met 7900 en verlichting
Toshiba Satellite P100-102: moderne Core Duo 17" desktop vervanger
HP Pavilion zv6214EA (zv6000 series)

Klein, Gemakkelijk en Mobiel Notebook - Subnotebook

MSI Megabook S262
Twinhead Stylebook F10D
Toshiba Portege R200
Toshiba Libretto U100

Bij deze klasse is de mobiliteit het meest belangrijke aspect van het notebook. Je moet hierbij letten op de grootte, het gewicht en een lang batterijduur. De processor en de videokaart zijn meestal een wat slomere variant, omdat het besparen van energie belangrijk is.

Processor

Energiebesparende modellen zijn hierbij belangrijk. Zo zijn er bijvoorbeeld de Intel LV (Low voltage) en de ULV (Ultra Low Voltage) modellen, die langzamer zijn geklokt, maar minder energie verbruiken. Hier zou een Celeron M de batterijduur verlagen (door de missende energiebesparende mechanismen) en desktop-processors zijn een taboe. Intel Pentium M (LV, ULV), Intel Core Duo (LV), Intel Core Solo, AMD Turion MT zijn een goede keuze. Bekijk ook ons processor vergelijk voor meer informatie (zoals energie verbruik).

Grafische chip

Omdat vooral een lange batterijduur gewenst is, domineren de geintegreerde videokaarten dit markt segment. Vooral de Intel oplossingen (in de Centrino package bijvoorbeeld) worden gekenmerkt door een laag energieverbruik met een acceptabele prestatie. We raden de Intel GMA 900 of de opvolger 950 aan.

Bekijk ook ons videokaart vergelijk voor de klasse indeling van de videokaarten, en andere energiebesparende oplossingen.

Geheugen

Het geheugen zou 512MB of meer moeten zijn, afhankelijk van de toepassing. Houd daarbij in de gaten: de geintegreerde Shared memory video oplossing neemt tot 128 MB van het geheugen in gebruik. Door voor een dual channel geheugen (2 gelijke geheugenchips parallel) te kiezen, maak je beter gebruik van het geheugen, en ook is het gedeelde geheugen met de videochip dan geen probleem.

Beeldscherm

Hoe kleiner het is, hoe minder stroom er wordt verbruikt, en hoe compacter het apparaat is. Let er op dat de resolutie niet te hoog wordt, omdat je anders met Windows XP de tekst en de iconen niet meer kunt zien. Bekijk ook onze DPI lijst, waarin de schermen uitgewerkt staan. Reflecterende beeldschermen hebben een sterk minpunt in de buitenlucht (vergelijkbaar met een televisie waar de zon op schijnt). Daarbij moet de helderheid van het scherm minimaal 150 cd/m2 zij, om iets te kunnen lezen bij zonlicht (spiegelende beeldschermen hebben veel meer nodig!).

Eigenschappen

Wireless LAN - Een draadloos netwerk is een handige eigenschap voor sub-notebooks, omdat dit in veel cafés en openbare gebouwen beschikbaar is. Een tweede batterij zou ook erg handig kunnen zijn voor mobiel gebruik, en een geimplementeerde DVD drive maakt van het kleine notebook een mobiele entertainment machine. Bluetooth en infrarood zijn praktisch, voor het gebruik met mobiele telefoons (mobiel surfen).

Example Notebooks

MSI Megabook S262: klein, lichtgewicht, mooi, sterk en goedkoop!
Twinhead Stylebook F10D: mini-notebook met goed beeldscherm
Toshiba Portege R200: erg dun ontwerp notebook
Toshiba Libretto U100: 1 kg notebook in het formaat van een videoband

Please share our article, every link counts!
Redaktion, 2007-04-21 (Update: 2008-12-10)