Notebookcheck

Testrapport Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook

Werkpaard. De 730U3E is een nieuw lid van Samsung's Series 7 Ultra familie. Interessante features zijn de eersteklas metalen behuizing, vlotte hardware, mat full HD IPS beeldscherm en aangename invoerapparatuur. We hebben het model met 256 GB SSD en een prijskaartje van €1349 getest.
Felix Sold, Tanja Hinum (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Samsung's Series 7 Ultra 730U3E werd officieel aangekondigd op de Consumer Electronics Show 2013 in Las Vegas. Op de MWC 2013 in Barcelona hadden we de tweede kans om de ultrabook beter te bekijken. Dat het om een premium product gaat wordt duidelijk als we naar de productlijn van de Zuid-Koreaanse fabrikant kijken. De Series 7 staat namelijk boven de Series 5 (testrapport: Samsung Series 5 540U3C), maar onder de Series 9, waaraan recent de 900X3E is toegevoegd.

Op dit moment zijn er vier verschillende Series 7 Ultra modellen beschikbaar, althans in sommige landen. De 730UE modellen hebben allemaal een mat Full HD scherm; het verschil zit hem dan ook in de processor en opslagcapaciteit. In dit testrapport beschrijven we de 730U3E-S04DE, die met een prijskaartje van €1349 het duurste model is. Hij beschikt over een Intel Core i5-3337U dual-core processor, AMD's Radeon HD 8550M, 6 GB DDR3 werkgeheugen en een 256 GB solid state drive. Een interessant gegeven is dat de 730U3E-S05DE met een Intel Core i7-3537U ten tijde van het schrijven van dit testrapport €50 goedkoper was.

Als besturingssysteem is de 64-bit versie van Windows 8 geïnstalleerd. We willen ook nog kort even het vierde Series 7 Ultra model bespreken: de 740U3E-S03DE ultrabook beschikt over de net genoemde i7 dual-core processor en een glanzend touchscreen en kost €1549. In onderstaande tabel staan alle huidige beschikbare configuraties.

Model 730U3E-S03DE 730U3E-S04DE 730U3E-S05DE 740U3E-S02DE
Processor Core i5-3337U Core i5-3337U Core i7-3537U Core i7-3537U
Grafische kaart Radeon HD 8550M Radeon HD 8550M Radeon HD 8550M Radeon HD 8570M
Werkgeheugen 6 GB DDR3 6 GB DDR3 6 GB DDR3 6 GB DDR3
Opslagcapaciteit 128 GB SSD 256 GB SSD 256 GB SSD 256 GB SSD
Beeldscherm Full HD, IPS, mat Full HD, IPS, mat Full HD, IPS, mat Full HD, touch, glossy
Besturingssysteem Windows 8 (64-bit) Windows 8 (64-bit) Windows 8 (64-bit) Windows 8 (64-bit)
Adviesprijs €1099, ~$1435 €1349, ~$1761 €1299, ~$1696 €1549, ~$2023

Behuizing

Een goed ontworpen ultrabook behuizing
Een goed ontworpen ultrabook behuizing
De bouwkwaliteit en stevigheid zijn goed
De bouwkwaliteit en stevigheid zijn goed

Samsung houdt sterk vast aan een bestaand design, want de 730U3E heeft veel weg van de grotere Series 7 Chronos 770Z5E multimedia notebook. De behuizing is dan ook grotendeels gemaakt van aluminium en de kleur wordt als "Metal" beschreven. Afgezien van de aantrekkelijke looks zijn we positief over de kwaliteit van de onderdelen en is het aangenaam dat de behuizing koel aanvoelt. Naden zijn netjes afgewerkt en eigenlijk hebben we geen productiefouten kunnen vinden. Boven alles vinden we het fantastisch dat het gebied rond het toetsenbord en touchpad uit een stuk materiaal is gemaakt.

De stevigheid van de behuizing is redelijk goed. Wanneer we hoge druk uitoefenen deukt de basis-unit wel zichtbaar in. Gelukkig gaat het hier om extreem hoge druk, dus in de praktijk zal dit niet tot problemen leiden; hierom dus geen puntenaftrek. Ondanks het aluminium cover kan de behuizing van het scherm gemakkelijk verbogen worden. Dit heeft echter geen zichtbare invloed op het beeld (wanneer dat aan staat). Het grote scharnier doet zijn werk oké, maar kan niet voorkomen dat het scherm in beperkte mate heen en weer wiebelt. Dat is een klein minpunt, maar over het algemeen zijn we redelijk tevreden over de stevigheid van de dunne ultrabook.

De ultrabook weegt 1.46 kilogram en heeft afmetingen van 32.4 x 22.4 x 1.75 centimeters (b x d x h). Daarmee behoort hij tot dezelfde klasse als de Asus Zenbook Prime UX31A Touch en Dell XPS 13 L322XSamsung's Series 5 530U3C is met 1.64 kilogram net iets zwaarder. Voorbeelden van lichtere systemen uit deze categorie zijn de Acer Aspire S7Samsung Series 9 900X3CToshiba Satellite Z930-119 en Apple MacBook Air 13 Mid 2012.

Connectiviteit

De zijkanten van de de behuizing zijn voor een systeem uit deze klasse voorzien van een behoorlijk groot aantal poorten. Op het eerste gezicht zien we geen nadelen in de plaatsing van de poorten. Met uitzondering van de SD kaartlezer zijn alle poorten namelijk ver naar achteren aan de linker- en rechterkant geplaatst.

Een USB 3.0 poort is aanwezig om snelle randapparatuur aan te sluiten. De twee overige USB poorten zijn helaas van het type 2.0. Een externe monitor kan gemakkelijk via HDMI worden aangesloten en voor €30 kan een optionele VGA adapter worden aangeschaft; deze wordt helaas niet standaard meegeleverd. Verder heeft Samsung een LAN (RJ45) poort ingebouwd, die met een klepje afgesloten kan worden: dit ziet er niet alleen goed uit, maar houdt ook de connector op zijn plek.

Linkerkant: AC jack, LAN (RJ45), HDMI, USB 3.0, audio jack, VGA (via adapter)
Linkerkant: AC jack, LAN (RJ45), HDMI, USB 3.0, audio jack, VGA (via adapter)
Rechterkant: kaartlezer, 2x USB 2.0, Kensington Lock
Rechterkant: kaartlezer, 2x USB 2.0, Kensington Lock

Communicatie

De communicatiemogelijkheden die de 730U3E biedt zijn erg uitgebreid. Een Gigabit Ethernet controller van Realtek zorgt voor snelle internetverbinding via kabel. Intel's Centrino Adavanced-N 6235 module verzorgt de draadloze netwerkenverbindingen. De chip heeft twee antennes en ondersteunt tevens Bluetooth 4.0, Wireless Display (WiDi) en de Wi-Fi standaarden 802.11 a/b/g/n, waarmee in theorie snelheden tot 300 Mbit/s mogelijk zijn. Bovendien worden zowel de 2.4 als 5 GHz frequentieband ondersteund.

De Wi-Fi prestaties zijn middelmatig. In een appartement hadden we op afstand van 10 meter van de router geen problemen, maar daarna nam de snelheid geleidelijk af. Verbinding maken vanaf een andere verdieping dan waar de router zich bevindt was vaak lastig. In een groter huis raden we dan ook het gebruik van een WLAN repeater aan; hiermee wordt het bereik van de router vergroot.

Accessoires

In de doos treffen we geen verrassingen aan. Afgezien van de ultrabook zelf levert Samsung alleen een 60 Watt AC adapter met stroomkabel en geprinte documentatie mee. Recovery DVD's of images kunnen met de standaard geïnstalleerde software door de gebruiker zelf worden gemaakt. We hadden eigenlijk verwacht dat een VGA adapter zou worden meegeleverd. Samsung zet de ultrabook immers als premium systeem op de markt en veel beamers op het werk of de universiteit hebben alleen een VGA of DVI poort. Uiteraard biedt Samsung verschillende notebook accessoires aan, maar het vergelijken van prijzen is aan te raden.

Maintenance

Gelukkig is de hardware van de ultrabook relatief makkelijk bereikbaar. Hiervoor moeten aan de onderkant een aantal schroeven worden losgedraaid, waarna het cover alleen nog met kleine plastic haakjes, die er redelijk breekbaar uitzien, vastzit. Met een beetje, voorzichtig uitgeoefende kracht kan het cover daarna zonder problemen verwijderd worden. We willen nog maar eens benadrukken dat we uiteraard niet verantwoordelijk zijn voor acties die onze lezers uitvoeren.

Nu we toegang hebben verkregen tot de hardware componenten zien we dat er een DDR3 RAM slot aanwezig is. Standaard is hierin al een 4 GB module geplaatst; de andere 2 GB is op het moederbord gesoldeerd en 6 GB moet voor de meeste gebruikers voldoende zijn. De SSD zit op een kleine printplaat en economisch gezien heeft het weinig nut hem te vervangen. Het is echt een pluspunt dat de ultrabook gemakkelijk te upgraden en onderhouden is. Beide fans kunnen schoongemaakt worden en de batterij is na het losdraaien van enkele schroeven verwisselbaar.

Standaard is een 4 GB RAM module geïnstalleerd
Standaard is een 4 GB RAM module geïnstalleerd
Het cover aan de onderkant van de basis-unit is redelijk gemakkelijk te verwijderen
Het cover aan de onderkant van de basis-unit is redelijk gemakkelijk te verwijderen
De Wi-Fi module van Intel ondersteunt alle huidige standaarden
De Wi-Fi module van Intel ondersteunt alle huidige standaarden

Garantie

De ultrabook wordt geleverd met 24 maanden garantie. Deze kan tegen een meerprijs worden uitgebreid naar 36 of 48 maanden met on-site service. De precieze prijs wordt niet op Samsung's website vermeld.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

De invoerapparatuur herkennen we van vorige Samsung modellen, want onder andere de grotere Series 7 770Z5E en 770Z7E notebooks hebben hetzelfde toetsenbord. De ultrabook gebruikers moeten het echter wel stellen zonder dedicated keypad, omdat daar simpelweg geen ruimte voor is. Het zilveren oppervlak van het chiclet toetsenbord past goed bij het totaalplaatje. De lage geluidsproductie, het duidelijk voelbare drukpunt en de geïntegreerde verlichting zullen bij de meeste gebruikers zeker in de smaak vallen. Hieronder staat een afbeelding waarop de vier standen van de toetsenbord verlichting zijn te zien.

De toetsenbord verlichting heeft vier intensiteitsniveaus
De toetsenbord verlichting heeft vier intensiteitsniveaus

Touchpad

Ook het touchpad hebben we al vaker op Samsung notebooks teruggezien. Het heeft een ruime afmeting van 107 x 77 millimeter (b x h) en onze vingers glijden goed over het oppervlak. Daarnaast maakt het Elan SmartPad indruk met de bijbehorende uitgebreide software waarin ook voorbeeldvideo's zijn te bekijken. Verschillende multi-touch gestures werken erg goed. De muisknoppen zijn het in het touchpad geïntegreerd. De rechtermuisknop zit rechtsonder, maar desgewenst kan een rechtermuisklik ook uitsluitend met een gesture worden uitgevoerd.

Zilveren chiclet toetsenbord met verlichting
Zilveren chiclet toetsenbord met verlichting
Ruim touchpad met uitstekende software
Ruim touchpad met uitstekende software

Beeldscherm

Mat, Full HD IPS beeldscherm met 1920 x 1080 pixels
Mat, Full HD IPS beeldscherm met 1920 x 1080 pixels

Geheel volgens de trend heeft het beeldscherm van de 730U3E een Full HD resolutie (13.3 inch, 1920 x 1080 pixels, 16:9). Om precies te zijn is het een IPS paneel met modelnummer CMN1343 van de fabrikant Chi Mei Innolux. Andere ultrabooks, zoals de  Asus Zenbook Prime UX31A of UX32VD, hebben hetzelfde scherm, maar uit een andere batch. Samsung levert de Series 7 Ultra optioneel met een Full HD touchscreen. Dit model heet de 740U3E-S02DE en kost €1549. Een gedetailleerd testrapport van deze ultrabook met touchscreen volgt later.

We meten het scherm met behulp van de X-Rite i1Pro 2 tool. Het gemiddelde helderheidsniveau bedraagt een nette 313 cd/m²Apple's MacBook Air 13 Mid 2012 heeft een minder helder scherm (gemiddeld 279 cd/m²). We zijn mede dankzij de gelijkmatig verdeling van de helderheid (92%) erg tevreden over het scherm in de 730U3E.

321
cd/m²
310
cd/m²
310
cd/m²
318
cd/m²
321
cd/m²
319
cd/m²
316
cd/m²
308
cd/m²
295
cd/m²
Helderheidsverdeling
Chi Mei Innolux N133HSE-EA1 (CMN1343)
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 321 cd/m² Gemiddelde: 313.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 92 %
Helderheid in Batterij-modus: 315 cd/m²
Contrast: 617:1 (Zwart: 0.52 cd/m²)
ΔE Color 2.94 | 0.59-29.43 Ø5.5
ΔE Greyscale 1.55 | 0.64-98 Ø5.7
66.95% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
91.66% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
70.35% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Gamma: 2.41

De zwartwaarde bedraagt 0.52 cd/m² en dankzij het relatief hoge gemiddelde helderheidsniveau bedraagt de contrast ratio hierdoor 617:1; een indrukwekkend, bovengemiddeld resultaat.

Het kleurbereik van een beeldscherm is voornamelijk voor professionele gebruikers een belangrijke factor. Helaas kan het scherm niet het gehele sRGB spectrum weergeven en dat wijst erop dat deze premium ultrabook echt gericht is op consumenten. Ten opzichte van vergelijkbare systemen zien we weinig verschillen. Apple's MacBook Pro 13 met Retina scherm is een goed alternatief voor fotografen of webdesigners, die een natuurgetrouwe kleurenweergave vereisen.

730U3E-S04DE vs. Asus UX31A (t)
730U3E-S04DE vs. Asus UX31A (t)
730U3E-S04DE vs. Dell XPS 13 (t)
730U3E-S04DE vs. Dell XPS 13 (t)
730U3E-S04DE vs. Apple MBP 13 Retina (t)
730U3E-S04DE vs. Apple MBP 13 Retina (t)
730U3E-S04DE vs. sRGB reference (t)
730U3E-S04DE vs. sRGB reference (t)

Met CalMAN 5 van SpectraCal hebben we metingen verricht alvorens het scherm te kalibreren (zoals hij geleverd wordt). De metingen geven een duidelijke afwijking aan in de weergave van cyaan en groen. Een blauwe waas is niet zichtbaar en de algemene weergavekwaliteit is naar onze mening acceptabel. De gemiddelde thuisgebruiker zal deze afwijkingen echter niet opvallen.

Accuraatheid van de kleurenweergave
Accuraatheid van de kleurenweergave
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Grijswaarden
Grijswaarden
Contrast
Contrast

Het matte beeldscherm levert tijdens gebruik buitenshuis uiteraard voordeel op. Dat in combinatie met het hoge helderheidsniveau betekent dat de ultrabook zelfs in lichte omgevingen comfortabel te gebruiken is. Voor een perfect resultaat had de contrast ratio echter nog iets hoger moeten zijn, maar desalniettemin presteert het scherm buitenshuis zeer goed. De Series 9 900X3C heeft een zelfde contrast ratio, maar een helderder led backlight en scoort op dit gebied dus nog beter.

Maximum helderheidsniveau buitenshuis
Maximum helderheidsniveau buitenshuis
Zijaanzicht van het beeldscherm
Zijaanzicht van het beeldscherm

De kijkhoeken van het scherm zijn ruim: dankzij de IPS technologie is inverteren van kleuren en donkerder worden van het beeld niet aan de orde. Ook wanneer we van opzij kijken zien we nauwelijks verandering in helderheid. Goedkopere notebooks en ultrabooks hebben vaak een simpel TN scherm, die wel last hebben van deze problemen.

Kijkhoeken: Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook
Kijkhoeken: Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook

Prestaties

Intel Core i5-3337U Dual-Core CPU op 2.5 GHz
Intel Core i5-3337U Dual-Core CPU op 2.5 GHz

Het 730U3E-S04DE model heeft een 1.8 GHz Intel Core i5-3337U dual-core processor aan boord. Deze CPU is de vervanger van de vaak gebruikte Intel Core i5-3317U. Met behulp van Intel's Turbo Boost technologie kan de kloksnelheid van 2 cores tot 2.5 GHz worden verhoogd, of die van een core naar 2.7 GHz. Dit type processor is een efficiënt ULV model dat is gemaakt in 22 nm formaat. Naast de 3 MB L3 cache en geïntegreerde GMA 4000 HD zijn de 3D transistors van de Ivy Bridge architectuur een cruciale feature van deze processor.

Als je meer rekenkracht wilt, dan zijn de 730U3E-S05DE en 740U3E-S02DE touchscreen modellen met een Intel Core i7-3537U dual-core CPU een betere keuze. De 730U3E-S05DE kost in webshops op het moment ongeveer €50 meer. Verderop in het testrapport vergelijken we de prestaties van de CPU's.

Eerst bekijken we de rest van de hardware: naast de geïntegreerde graphics unit is er een AMD Radeon HD 8550M DirectX 11 middenklasse GPU aanwezig. De SSD van 256 GB en 6 GB DDR3 werkgeheugen verzekeren goede prestaties. Een minder duur instapmodel met 128 GB SSD is verkrijgbaar voor zo'n €970 (adviesprijs €1099).

Systeeminformatie DPC Latency Checker
Systeeminformatie Microsoft Windows 8 Experience Index
Systeeminformatie CPU-Z CPU
Systeeminformatie CPU-Z Cache
Systeeminformatie CPU-Z Mainboard
Systeeminformatie CPU-Z RAM
Systeeminformatie CPU-Z RAM SPD
Systeeminformatie HD Tune Pro 5.00
Systeeminformatie GPU-Z Intel GMA HD 4000
Systeeminformatie GPU-Z AMD Radeon HD 8550M
Systeeminformatie: Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook

Throttling

Voordat we verdergaan willen we bekijken of de hardware last heeft van throttling (verlaging van de kloksnelheid tijdens zware belasting). De CPU belasten we hiervoor met Prime 95, maar na een uur hadden we nog geen problemen waargenomen. Beide cores liepen continu keurig op 2.5 GHz.

Furmark gebruiken we om belasting van de GPU simuleren. Volgens de specificaties werkt de AMD Radeon HD 8550M 700 MHz (core) en het het geheugen op 900 MHz. Het lijkt erop dat Samsung in de BIOS instellingen heeft veranderd, want in het geval van de 730U3E-S04DE bedragen de kloksnelheden slechts 400 MHz (core) en 600 MHz (geheugen).

De ultrabook vertoont geen afname in prestaties tijdens de stress test met Prime95 en Furmark. Hoe het gedrag is zonder de gelimiteerde prestaties van AMD's grafische kaart zou interessant zijn om te weten.

Intel Core i5-3337U dual-core processor @ Prime95
Intel Core i5-3337U dual-core processor @ Prime95
AMD Radeon HD 8550M graphics unit @ Furmark
AMD Radeon HD 8550M graphics unit @ Furmark
Stress test: Prime 95 (CPU) + Furmark (GPU)
Stress test: Prime 95 (CPU) + Furmark (GPU)

Processor

Intel's Core i5-3337U mag zijn spierballen als eerst tonen in de nieuwste CineBench R11.5 benchmark. De ultrabook scoort 2.49 punten in de 64-bit multi-thread test, waarmee hij zich qua score grofweg in middenklasse van onze CPU database plaatst. Notebooks met dezelfde CPU, zoals de Acer's Aspire TimelineU M3Samsung's Series 5 530U4E en Toshiba's Satellite L830-15L, zetten een vergelijkbare score neer.

Zijn directe voorganger, de Intel Core i5-3317U, die bijvoorbeeld in Apple's MacBook Air 11 Mid 2012 zit, scoort 2.41 punten (-3%): een zeer klein verschil waar je in de praktijk niets van zult merken. Helaas hebben we nog niet de kans gehad om Intel's nieuwe Core i7-3537U testen. Zijn voorganger, de Intel Core i7-3517U, scoorde 13% hoger (2.82 punten) dan de i5-3337U. De kleine meerprijs van €50 voor de 730U3E-S05DE is dus het overwegen waard voor gebruikers die veel aan videobewerking en vergelijkbaar werk doen.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3701
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7885
Cinebench R10 Shading 32Bit
5829
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4689 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
9380 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5882 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
20.99 fps
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.09 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.49 Points
Help
Cinebench R11.5
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Samsung 730U3E-S04DE
Radeon HD 8570M, 3337U, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
2.49 Points ∼5%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
2.41 Points ∼4% -3%
Asus Taichi 21-CW001H
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk SD5SE2256G1002E
2.82 Points ∼5% +13%
CPU Single 64Bit (sorteer op waarde)
Samsung 730U3E-S04DE
Radeon HD 8570M, 3337U, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
1.09 Points ∼35%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
1.07 Points ∼34% -2%
Asus Taichi 21-CW001H
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk SD5SE2256G1002E
1.14 Points ∼36% +5%

Algemene prestaties

In Futuremark's PCMark 7 scoort de ultrabook 4711 punten, waarmee hij zich in in het hoogste een derde deel van de database plaatst. Naast de processor en grafische kaart heeft ook de solid state drive een grote invloed op de score: de 730U3E bevindt zich in het gebied rond, bijvoorbeeld, Dell's XPS 12 Convertible, de Asus G75VW-T1040V gaming notebooks en de Taichi 31 van Asus. Een systeem met dezelfde CPU maar een conventionele harde schijf scoort namelijk een stuk lager. Een voorbeeld is Toshiba's Satellite L830-15L, die in dezelfde benchmark slechts 2046 punten scoorde; een verschil van maar liefst 57%.
Ook voor ons eigen gevoel zijn de prestaties van het systeem goed. Programma's worden snel geladen, laadtijden zijn kort en het systeem start binnen enkele seconden op.

4.9
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.4
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.3
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
8.1
PCMark 7 Score
4711 punten
Help

Massaopslag

Benchmark: CrystalDiskMark
Benchmark: CrystalDiskMark

Samsung maakt gebruik van een 256 GB solid state drive uit eigen fabriek. Het MZMTD256HAGM model uit de PM841 productlijn zit niet in een behuizing, maar op een kleine printplaat. Uiteraard levert dat veel ruimtebesparing op. In de CrystalDiskMark haalt de drive een prima schrijfsnelheid van 254 MB/s en leessnelheid van 517 MB/s. Het grootste voordeel ten opzichte van een conventionele harde schijf is de korte toegangstijd. HDTune en AS SSD meten een zeer lage tijd van ongeveer 0.01 milliseconden, terwijl deze bij harde schijven gemiddeld tussen de 16 en 24 milliseconden ligt.

Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
Overdrachtssnelheid Minimum: 275.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 351.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 308.2 MB/s
Toegangstijd: 0.099 ms
Pieksnelheid: 159.8 MB/s
CPU-gebruik: 6.8 %

Grafische kaart

De AMD Radeon HD 8550M mag zich eerst bewijzen in een aantal synthetische benchmarks. De GPU is gebaseerd op een GCN core en is gemaakt op 28 nm formaat. In de 730U3E-S04DE loopt de core van de GPU op 400 MHz en het geheugen op 600 MHz en communiceert hij via een 64-bit bus. Afhankelijk van het programma en persoonlijke instellingen switcht het systeem automatisch tussen de geïntegreerde GMA HD 4000 en dedicated AMD grafische kaart. AMD noemt deze functionaliteit Enduro.

De GPU scoort 1364 punten in de 3DMark 11 benchmark. Notebooks met Nvidia's oudere GeForce GT 555M or GeForce 640M LE halen vergelijkbare scores. Het verschil met de top is echter behoorlijk groot. Ultrabooks met uitsluitend Intel's GMA HD 4000 aan boord scoren in deze benchmark ongeveer 45% lager. In dat opzicht is de dedicated GPU in de 730U3E dus duidelijk een pluspunt.

3DMark 06 Standard
5591 punten
3DMark Vantage P Result
4365 punten
3DMark 11 Performance
1364 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
35896 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
3958 punten
3DMark Fire Strike Score
732 punten
3DMark Fire Strike Extreme Score
319 punten
Help

Gaming prestaties

De gaming prestaties van het systeem zijn niet overtuigend. Nieuwe games kunnen alleen met lage grafische instellingen vloeiend weergegeven worden. BioShock Infinite kun je op een resolutie van 1366 x 768 pixels en met medium instellingen op slechts 14.7 fps spelen. Dat levert uiteraard niet veel gameplezier op. Samsung's Ativ Smart PC, ook met een geïntegreerde GMA 4000 graphics unit, haalt met dezelfde instellingen slechts 10.7 fps: een verschil van 27%. 

AMD's Radeon HD 8550M gaat beter om met lichte games, zoals FIFA 13, World of Warcraft of TrackMania. In elk geval wordt duidelijk dat ultrabook niet de ideale oplossing is voor gebruikers die af en toe - op een enigszins aantrekkelijke resolutie - een game willen spelen. De 730U3E is toch echt meer een stijlvol werkpaard met een focus op multimedia toepassingen.

lage gem. hoge ultra
Dirt Showdown (2012) 59.4 29.4 13.6 7 fps
Sleeping Dogs (2012) 29.5 21.5 9.7 5 fps
Fifa 13 (2012) 110.6 74.2 58.6 36.1 fps
Crysis 3 (2013) 13.3 8.2 5.7 2.3 fps
Tomb Raider (2013) 36.3 17.8 11.6 5.7 fps
SimCity (2013) 74.9 10.9 8.4 4.3 fps
StarCraft II: Heart of the Swarm (2013) 150.7 29.7 16.9 6.1 fps
BioShock Infinite (2013) 28.1 14.7 12 4 fps

Emissies

Geluidsproductie

Aangezien de SSD geen geluid maakt, zijn de twee fans de enige bron van lawaai. Ze zijn met een geluidsproductie van 32.2 dB(A) slechts zachtjes op de achtergrond hoorbaar. Tijdens inactiviteit meten we 29.9 dB(A), maar helemaal uit zijn ze nooit. Ze draaien op een lage snelheid, zoals we onder andere ook zagen bij de Apple MacBook Pro 13 met Retina scherm.

Om alle warmte de behuizing uit te krijgen draaien de fans harder tijdens belasting van het systeem. In dit geval meten we een maximum van 38.2 dB(A), wat continu wordt vastgehouden. Het is ook een pluspunt dat geluidsproductie snel weer daalt na afname van belasting.

Geluidsniveau

Onbelast
29.9 / 30.9 / 32.2 dB (A)
Belasting
37.9 / 38.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

De koele aluminium oppervlakken tijdens inactiviteit zijn aangenaam. Het gebied waar de polsen op rusten (onder het toetsenbord) heeft met een maximum van 27.5 °C altijd een aangename temperatuur; overigens blijven alle oppervlakken tijdens inactiviteit relatief koel. Een maximum van 30.5 °C is het bewijs van efficiënte hardware en een goed koelsysteem.

Een deel van de behuizing wordt tijdens belasting van het systeem een stuk warmer. Het temperatuurverschil was op het toetsenbord zelfs duidelijk voelbaar. De temperatuurverhoging aan de linkerkant van de behuizing is ook goed zichtbaar op onderstaande grafieken, maar storend is het niet. Het gebied onder het toetsenbord wordt ook nu slechts iets warmer.

Max. Belasting
 40.7 °C42.2 °C31.3 °C 
 36.8 °C37.1 °C27.2 °C 
 29 °C26 °C25.3 °C 
Maximum: 42.2 °C
Gemiddelde: 32.8 °C
27.8 °C41.7 °C39.1 °C
26.2 °C30.6 °C34.6 °C
26.6 °C28.1 °C30.6 °C
Maximum: 41.7 °C
Gemiddelde: 31.7 °C
Stroomadapter (max.)  46.1 °C | Kamertemperatuur 22.1 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.8 °C / 91 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.2 °C / 108 F, compared to the average of 35.7 °C / 96 F, ranging from 22 to 58.4 °C for the class Subnotebook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.7 °C / 107 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28.2 °C / 83 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 29 °C / 84.2 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.4 °C / 83.1 F (-0.6 °C / -1.1 F).

Luidsprekers

Twee 2-Watt luidsprekers van JBL
Twee 2-Watt luidsprekers van JBL

De ultrabook heeft twee JBL luidsprekers van elk 2 Watt aan boord. Het geluid maakt een goede indruk; het klinkt vol, maar bass en lage tonen zouden iets aanweziger mogen zijn. Pluspunt is dat de geluidskwaliteit niet afneemt op een hoger volume. Omdat de luidsprekers naar beneden gericht zijn, moet de ultrabook voor de beste kwaliteit op een harde ondergrond worden geplaatst. Op die manier kun je prima van een film genieten.

Externe luidsprekers of een hoofdtelefoon kunnen via de 3.5 mm stereo jack of HDMI poort worden aangesloten. De geluidskwaliteit is via beide poorten prima. 

Energiebeheer

Energieverbruik

Voor licht werk wordt de geïntegreerde graphics unit in de ULV processor geactiveerd, zodat het energieverbruik laag ligt. Afhankelijk van de mate van belasting verbruikt de 730U3E 6.5 tot 12.1 Watt. Geheel naar verwachting van een systeem uit deze klasse en van deze afmetingen. Wanneer de AMD dedicated grafische kaart actief wordt, stijgt het verbruik tijdens belasting tot maximaal 41.5 Watt. Ook deze waarde is niet ongewoon. Conclusie is dat de 60 Watt AC adapter in elk geval genoeg vermogen kan leveren. In dit opzicht had Samsung de GPU prestaties dus niet per se hoeven beperken.

Een geïntegreerde lithium-ion batterij bestaande uit vier cellen en een capaciteit van 57 Wh maakt werken bij afwezigheid van een stopcontact mogelijk. Gelukkig is de batterij gemakkelijk te vervangen, aangezien hij slechts met schroeven vastzit. De batterij is wel niet direct bereikbaar.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.5 Watt
Inactiefdarkmidlight 6.5 / 10.2 / 12.1 Watt
Belasting midlight 26.8 / 41.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

De Battery Eater Reader's test simuleert het lezen van een tekstdocument bij een minimaal helderheidsniveau, energiebesparende opties ingeschakeld en met de draadloze modules uitgeschakeld. Na 9 uur en 40 minuten was de batterij volledig ontladen: voor een ultrabook is dat een resultaat van gemiddeld niveau. De Zenbook Prime UX31A van Asus houdt het in dezelfde test 10 uur en 48 minuten uit, Apple's MacBook Air 13 Mid 2012 ongeveer 10 uur en Dell's nieuwste XPS 13 niet meer dan 8 uur en 32 minuten.

De Classic test is het andere uiterste. Hierin wordt de hardware volledig belast bij een maximaal helderheidsniveau en met alle draadloze modules ingeschakeld. AMD's Radeon HD 8550M was tijdens deze test actief. In dit scenario moet de ultrabook na 2 uur en 24 minuten weer aan de oplader. Gezien de efficiënte hardware configuratie verbaast dit resultaat dit resultaat ons eigenlijk. De Asus UX31A zet een vergelijkbare tijd neer en de MacBook Air 13 en Dell's XPS 13 houden het minder dan twee uur uit.

Onze WLAN test is bedoeld om een realistische indruk van de batterijduur te krijgen. Elke 40 seconden wordt bij een helderheidsniveau van 150 cd/m² automatisch een andere webpagina geopend. De 730U3E-S04DE (GMA HD 4000 geactiveerd) haalt in deze test een batterijduur van 6 uur en 20 minuten. In vergelijking met de eerder genoemde ultrabooks is dat een goed resultaat. Bij het maximum helderheidsniveau zal de batterijduur waarschijnlijk zo'n 5 uur bedragen.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 40min
Surfen met WLAN
6h 20min
Belast (maximale helderheid)
2h 24min

Samenvatting

Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook
Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook

Samsung's Series 7 Ultra 730U3E-S04DE is een interessante ultrabook in een stijlvolle behuizing. Qua bouwkwaliteit, stevigheid en hoe de behuizing aanvoelt is de dunne aluminium ultrabook erg een uitstekende kandidaat. De connectiviteit is uitgebreid, al had Samsung wel uitsluitend USB 3.0 poorten mogen inbouwen. Ook hadden we op zijn minst een VGA adapter als accessoire bij deze premium ultrabook verwacht. Onderhoud en upgrades uitvoeren is gemakkelijk dankzij het verwijderbare cover aan de onderzijde van de behuizing. Invoerapparatuur is een cruciale factor voor gebruikers die veel typewerk moeten verrichten en is dus zeker iets om voor de aanschaf goed te bekijken. In dit opzicht heeft Samsung de juiste keuzes gemaakt door van oude, vertrouwde invoerapparatuur gebruik te maken. De toetsenbord verlichting is een pluspunt.

Een belangrijke feature is het matte 13.3 inch IPS beeldscherm dat een resolutie van 1920 x 1080 pixels heeft. Qua meetresultaten maakt het scherm een goede indruk. De prestaties van het systeem zijn prima, maar een minpunt zijn de gelimiteerde prestaties van AMD's Radeon HD 8550M grafische kaart, die daardoor niet op volle kracht werkt. Voornamelijk gamers zullen hier niet blij mee zijn, maar de ultrabook is wel het multimedia systeem dat Samsung belooft. De goede JBL stereo luidsprekers benadrukken dat nog eens.

De 730U3E scoort eveneens punten met een lage geluidsproductie, beperkte warmteontwikkeling en een acceptabele batterijduur. Afhankelijk van het gebruik houdt de batterij het vijf tot acht uur uit.
Vanaf €970 (S03DE) haal je een prima ultrabook in huis. Of het touchscreen model (740U3E-S02DE) zijn meerprijs waard is lees je binnenkort op Notebookcheck.

Met dank aan...
Please share our article, every link counts!
Getest: Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook
Getest: Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook, met dank aan:

Specificaties

Samsung 730U3E-S04DE (Series 7 Serie)
Processor
Intel Core i5-3337U 2 x 1.8 - 2.7 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
AMD Radeon HD 8570M - 1024 MB, Core: 400 MHz, Geheugen: 600 MHz, Enduro, GDDR3, 9.3.5.0, Intel HD Graphics 4000
Geheugen
6144 MB 
, DDR3, 1600 MHz, 2 GB on-board, 4 GB vervangbaar, max. 10 GB, PC3-12800
Beeldscherm
13.30 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, Chi Mei Innolux N133HSE-EA1 (CMN1343), IPS LED, 350 nit, Full HD, 1080p, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM76 (Panther Point)
Opslag
Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM, 256 GB 
Geluidskaart
Realtek ALC269 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, Card Reader: SD, SDHC, SDXC, MMC, Sensoren: omgevingslichtsensor, VGA (via adapter)
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 17.5 x 324 x 224
Batterij
57 Wh Lithium-Ion, 4-cell, 7560 mAh, 7.6 volt, ingebouwd
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: 720p, HD
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: stereo, 2x 2 watts, JBL, Toetsenbord: chiclet, Ultrabook, 60 Watt AC adapter met stroomkabel, documentatie, Absolute Reminder, Adobe Photoshop Elements 11, Adobe Reader X, AMD Catalyst, Bitcasa, CyberLink PowerDVD 10, Easy File Share, Intel AppUp, Intel WiDi, Microsoft Office, Norton Internet Security, Norton Online Backup, Recovery, Handleiding, 24 Maanden Garantie
Gewicht
1.46 kg, Voeding: 225 g
Prijs
1349 Euro

 

We testen de nieuwe Samsung Series 7 Ultra.
We testen de nieuwe Samsung Series 7 Ultra.
De behuizing is grotendeels van aluminium gemaakt.
De behuizing is grotendeels van aluminium gemaakt.
Strak design en voelt goed aan.
Strak design en voelt goed aan.
Het schermcover is dun en niet bijzonder stevig.
Het schermcover is dun en niet bijzonder stevig.
730U3E-S04DE: Core i5, Radeon HD 8550M & 256 GB SSD.
730U3E-S04DE: Core i5, Radeon HD 8550M & 256 GB SSD.
The Series 7 Ultra is above the devices from the Series 5.
The Series 7 Ultra is above the devices from the Series 5.
Up-to-date connectiviteit inclusief een USB 3.0 poort.
Up-to-date connectiviteit inclusief een USB 3.0 poort.
Aan de andere kant zitten echter twee USB 2.0 poorten.
Aan de andere kant zitten echter twee USB 2.0 poorten.
Een zilveren, chiclet toetsenbord met verlichting.
Een zilveren, chiclet toetsenbord met verlichting.
De uitgebreide touchpad software is indrukwekkend.
De uitgebreide touchpad software is indrukwekkend.
Een stevig scharnier, dat heen en weer wiebelen helaas niet helemaal kan voorkomen.
Een stevig scharnier, dat heen en weer wiebelen helaas niet helemaal kan voorkomen.
De kwaliteit van de 720p webcam is prima voor videochats.
De kwaliteit van de 720p webcam is prima voor videochats.
De JBL luidsprekers leveren een goed geluid.
De JBL luidsprekers leveren een goed geluid.
De luidsprekers bevinden zich aan de onderkant van de ultrabook.
De luidsprekers bevinden zich aan de onderkant van de ultrabook.
De behuizing openmaken is niet moeilijk.
De behuizing openmaken is niet moeilijk.
Koelsysteem: twee fans en koperen heatpipes.
Koelsysteem: twee fans en koperen heatpipes.
Samen leveren de 2-Watt luidsprekers een acceptabel geluid.
Samen leveren de 2-Watt luidsprekers een acceptabel geluid.
De lithium-ion batterij in the 730U3E heeft een capaciteit van 57 Wh.
De lithium-ion batterij in the 730U3E heeft een capaciteit van 57 Wh.
Een 60 Watt AC adapter is een van de weinige meegeleverde artikelen.
Een 60 Watt AC adapter is een van de weinige meegeleverde artikelen.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Samsung Galaxy Book S Laptop: Lakefield met kinderziekten
UHD Graphics G7 (Lakefield GT2 64 EU), Ice Lake i5-L16G7, 13.30", 0.94 kg
Kort testrapport Samsung Galaxy Book Ion 13.3: subnotebook met QLED-beeldscherm
UHD Graphics 620, Comet Lake i5-10210U, 13.30", 0.97 kg
Kort testrapport Samsung Notebook 9 NP900X3N (i5-7200U, FHD) Laptop
HD Graphics 620, Kaby Lake i5-7200U, 13.30", 0.817 kg
Kort testrapport Samsung Chromebook 2 (XE500C12) Notebook
HD Graphics (Bay Trail), Celeron N2840, 11.60", 1.2 kg
Kort testrapport Samsung ATIV Book 9 900X3G-K01DE Notebook
HD Graphics 4400, Core i5 4200U, 13.30", 1.12 kg

Pro

+Stijlvol aluminium design
+Hoogwaardige kwaliteit en voelt goed aan
+Beschikbare poorten en communicatiemogelijkheden
+Gemakkelijk te onderhouden en upgraden
+Aangename invoerapparatuur
+Geïntegreerde toetsenbord verlichting
+Mat 13.3 inch beeldscherm (1920 x 1080 pixels)
+Zeer goede algemene prestaties
+Lage geluidsproductie en beperkte warmteontwikkeling
+Goede JBL stereo luidsprekers
 

Contra

-Slechts een USB 3.0 poort aanwezig
-Beperkte prestaties van AMD's grafische kaart
-Weinig accessoires (geen VGA adapter)

In het kort

Wat we goed vonden

Het stijlvolle design, goede materiaalkeuze en het full HD (1920 x 1080) matte IPS beeldscherm.

Wat we misten

Ongelimiteerde prestaties van AMD's dedicated Radeon HD 8550M grafische kaart. Verder hebben we weinig op de 730U3E-S04DE aan te merken.

Wat verraste ons

Dat Samsung veel werk steekt in deze ultrabooks en dus weinig blunders begaat. De ervaring van de Koreaanse fabrikant komt hier duidelijk in naar voren.

De concurrentie

Dell XPS 13, Asus Zenbook Prime UX31A, Toshiba Portégé Z930-105, Samsung Series 5 540U3C, Acer Aspire S7, Apple MacBook Pro 13 Retina, MacBook Air 13 Mid 2012 en Samsung Series 9 900X3E.

Beoordeling

Samsung 730U3E-S04DE - 21-04-2013 v3(old)
Felix Sold

Behuizing
95%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
69%
Gewicht
92%
Batterij
91%
Beeldscherm
91%
Gaming-performance
77%
Applicatie-performance
96%
Temperatuur
85%
Luidheid
90%
Extra punten
91%
Gemiddelde
88%
89%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Samsung Series 7 Ultra 730U3E-S04DE Ultrabook
Felix Sold, 2013-05-16 (Update: 2013-06- 6)