Notebookcheck

Testrapport Asus Taichi 21 Convertible Ultrabook

Revolutionair. Een apparaat voor elke taak: browsen, presenteren, typen, mobiliteit en werken met een partner. Het simpele idee om een tweevoudig TFT beeldscherm te plaatsen is een nog onbeproefde innovatie.
Sebastian Jentsch, Tanja Hinum, 🇺🇸 🇩🇪
Asus Taichi 21: Ultrabook en Windows tablet in een enkel apparaat. Zal deze strategie succesvol worden?
Asus Taichi 21: Ultrabook en Windows tablet in een enkel apparaat. Zal deze strategie succesvol worden?

Voor het originele Duitse Testrapport, zie hier.

Heeft de Taichi wat nodig is om revolutionair te zijn? Het technische idee is simpel. Neem een subnotebook die aan de Ultrabook criteria voldoet en bouw een tweede beeldscherm in aan de achterkant. Pas hier en daar wat kleine details aan en voilà: je hebt iets unieks. Het briljante idee is dat de gebruiker geen concessies hoeft te doen; de Taichi werkt als een normale notebook. In de loop van de tijd zal de gebruiker de verschillende functionaliteiten gaan waarderen - volgens Asus.

Hoewel de concurrentie druk bezig is met afneembare beeldschermen (HP's Envy X2, Acer's Iconia W510P), draaibare beeldschermen (Dells XPS 12), schuifmechanismen (Sony's Vaio Duo 11, Toshiba's Satellite U920t) en 360° draaibare beeldschermen (Lenovo's IdeaPad Yoga), voorkomt de Taiwanese fabrikant ingewikkelde technische oplossingen door een simpele oplossing.

Behuizing

Transformatie: nu is het een tablet
Transformatie: nu is het een tablet
De ventilator zit achter het scharnier
De ventilator zit achter het scharnier
Het lagere beeldscherm raakt de grond onder de basiseenheid
Het lagere beeldscherm raakt de grond onder de basiseenheid

De behuizing van de Taichi 21 is gemaakt uit één stuk aluminium, gelijkwaardig aan die van de ZenBook UX21A. De nadruk ligt op 'gelijkwaardig', omdat we hier te maken hebben met een aangepast model. De puntige wigvorm die de aandacht trok bij de UX21A wordt hier minder benadrukt. De basiseenheid wordt naar de voorkant toe steeds dunner. Opvallend is het dikke beeldscherm, die drie millimeter uitsteekt aan alle kanten.

Het beeldscherm zit op een aluminium rand en is gemakkelijk te openen. Een doorlopende rubberen strip voorkomt schade bij het sluiten. Het beeldscherm wordt magnetisch vastgehouden aan de behuizing. De zwakke krachten van de magneten kunnen niet voorkomen dat het beeldscherm open valt wanneer de notebook ondersteboven gehouden wordt. Dit is echte geen probleem, omdat het nodig is om de basiseenheid ook vast te pakken (door het uitstekende beeldscherm).

Het enkele scharnier houdt het beeldscherm goed op zijn plaats. Er is echter maar één hand nodig om het beeldscherm te openen, omdat de batterij de voorkant van de basiseenheid naar beneden duwt. Bij een grote openingshoek van 100° wordt de achterkant een paar millimeter omhoog getild door het beeldscherm. Hierdoor kunnen krassen ontstaan op het aluminium oppervlakte.

De stabiliteit van de behuizing is erg goed. Ongeacht de plaats, de behuizing is overal stevig en buigt nergens in. Het beeldschermdeksel is wat zwakker dan normaal, maar dat komt door de twee beeldschermen. Het kan enigszins gebogen worden met twee handen. Wanneer de notebook bij de punt wordt opgepakt, buigt het beeldscherm echter niet door.

De beide beeldschermen zijn relatief stevig en ongevoelig voor drukkrachten, maar de koper moet niet de stevigheid van een 10 inch tablet verwachten.

Dell XPS 12
Dell XPS 12
Lenovo Ideapad Yoga
Lenovo Ideapad Yoga
Acer Iconia W510P
Acer Iconia W510P
Toshiba Satellite U920t
Toshiba Satellite U920t
Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11

Verbindingsmogelijkheden

De kleine afmetingen van de 18 mm dikke behuizing laten niet veel ruimte over voor veel aansluitingen. Het zou wel kunnen, maar clusters van aansluitingen zou afbreuk doen aan de esthetiek van de notebook. Daarom heeft Asus de aansluitingen beperkt tot 2 USB 3.0 poorten, een micro HDMI poort, een mini VGA aansluiting (via dongle) en een koptelefoonaansluiting.

Asus levert een mini VGA tot VGA D-sub en een USB tot RJ45 adapter mee met de notebook. De netwerkkaart is niet ingebouwd, dit moet via USB verlopen. De USB dongle ondersteunt echter alleen 10/100 Mbit Ethernet. Een adapter voor micro HDMI naar HDMI type A (19- pin) is voor een paar euro verkrijgbaar.

Voorkant: geen aansluitingen
Voorkant: geen aansluitingen
Linkerkant: Audio combinatie, USB 3.0, mini VGA, volume, beeldscherm slot
Linkerkant: Audio combinatie, USB 3.0, mini VGA, volume, beeldscherm slot
Achterkant: geen aansluitingen
Achterkant: geen aansluitingen
Rechterkant: Aan- en uitknop, micro HDMI, USB 3.0, adapteraansluiting
Rechterkant: Aan- en uitknop, micro HDMI, USB 3.0, adapteraansluiting

Communicatie

Er is geen LAN kaart geïnstalleerd, maar Intels Centrino Advanced-N 6235 Wi-Fi adapter ondersteunt de nieuwste draft-n standaards. Hierdoor ondersteunt de Taichi ook Wireless Display (TFT, TV's via afstandsbediening, moet ondersteund worden). Bluetooth 4.0, die weinig energie verbruikt, is ook geïntegreerd. Asus biedt geen mogelijkheid om een 3G module in te bouwen.

Accessoires

Naast de VGA/Ethernet dongles en een snelstartgids, is er een hoge kwaliteit draagtas meegeleverd. Herstellings DVD's voor Windows 8 64 bit zijn niet meegeleverd. De aluminium 'digitizer pen' is wel een handige accessoire.

Garantie

Asus biedt een standaardgarantie van 24 maanden bij z'n ultrabooks en dus ook bij de Taichi (ophaal- en bezorgservice). Als er een langere periode gewenst is, kan dit worden verlengd tot drie jaar voor ongeveer €90 (~ $116).

USB naar Ethernet / mini VGA naar VGA d-sub
USB naar Ethernet / mini VGA naar VGA d-sub
Handleiding, aansluitingen, schoonmaakdoekje, garantie
Handleiding, aansluitingen, schoonmaakdoekje, garantie
Stabiele behuizing met plaats voor de pen
Stabiele behuizing met plaats voor de pen
Intels Wireless Display utility
Intels Wireless Display utility
Power4Gear Hybrid tool
Power4Gear Hybrid tool

Webcam

De specificaties klinken goed: 0,9 megapixel (binnenkant laptop) en 5,0 megapixel (buitenkant laptop). Helaas kan de laptop in tablet modus niet gebruikt worden als grote camera, omdat er geen camera aan de onderkant van de notebook zit. De Sony Duo 11 heeft dit wel en maakt ook betere kwaliteit foto's. Hoewel een resolutie van 5,0 megapixel hoog is, zijn de kleuren niet vol en zijn de randen niet scherp.

Voorkant: HD 1280 x 720, verminderd
Voorkant: HD 1280 x 720, verminderd
Achterkant: 2 MP 1920 x 1080 bleek
Achterkant: 2 MP 1920 x 1080 bleek
Achterkant: 5 MP 2592 x 1944 onscherp
Achterkant: 5 MP 2592 x 1944 onscherp

Invoerapparaten

Toetsenbord

De toetsen zijn verlaagd in een gebied dat de bovenkant van de aluminium behuizing is. Ingedrukte toetsen zitten op hetzelfde niveau. De polssteunen bieden voldoende ruimte voor grote handen. De kleine, maar afgezonderde pijltoetsen kunnen gemakkelijk in het donker gevonden worden. Dit is echter niet nodig omdat Asus de notebook heeft voorzien van toetsenbordverlichting. De aan- en uitknop zit niet meer op het toetsenbord, zoals bij de Zenbooks, maar aan de rechterkant van de behuizing. Dit lijkt logisch aangezien de Taichi ook in tablet modus aangezet moet kunnen worden.

De toetsen zijn volledig vlak, zonder een holling. We vinden het duidelijke drukpunt en de stevige weerstand goede eigenschappen. De voldoende drukafstand van bijna drie millimeter (~ 0,12 inch) is ook gewenst. De toetsen hebben een glad oppervlakte die goed vingerafdrukken verbergt. Qua type-eigenschappen kunnen we deze notebook zeker aanraden.

Touchpad

De multi-touch pad met een diagonale afmeting van 12,1 cm (~ 4,8 inch) is groter dan in sommige 15 inch apparaten. Het is mat en is gemakkelijk te onderscheiden van de omliggende behuizing. Een goede eigenschap is de linker muisknop die onder de gehele oppervlakte van de touchpad zit. 

De linker en rechter muisknoppen zitten vooraan. Het touchpad is in deze regio niet aanraakgevoelig. Dit is goed aangezien dit ongewenste bewegingen van de cursur voorkomt. De muisknoppen hebben een redelijk goede drukafstand (2 millimeter/ ~ 0,08 inch) en het drukpunt is duidelijk. Het klikgeluid is tamelijk luid en zal, bijvoorbeeld in de bibliotheek, snel vervelend worden. Het enige echte punt van kritiek is de hoge kracht die nodig is om de linker muisknop te activeren in het midden van de touchpad.

Toetsenbord met stevige toetsen en duidelijk drukpunt
Toetsenbord met stevige toetsen en duidelijk drukpunt
Toetsenbordverlichting met drie standen
Toetsenbordverlichting met drie standen
Groot touchpad (clickpad) zonder aparte pijltoetsen.
Groot touchpad (clickpad) zonder aparte pijltoetsen.

Taichi - de Twee Beeldschermen

Tai-Chi is de naam van een Chinese nationale sport die zich focust op kinetische wetenschappen en zelfbeheersing. Dit idee past goed bij de laptop, aangezien deze laptop buiten de gewaande paden treedt. We willen deze scenario's niet gedetailleerd beschrijven, aangezien Asus al een erg goede Taichi website heeft gemaakt. De boodschap wordt uitgedrukt in foto's en video's: taichi.asus.com.

Dit is het belangrijkste dat we erover willen zeggen: hoewel de tablet modus overduidelijk is, zijn de scenario's van delen en overleggen minder duidelijk. We vonden Asus' ScreenShare programma erg handig: sleep een foto of PDF op het beeldscherm en het wordt meteen weergegeven op het touchscreen. De kijker ziet dan niet de desktop.

De uitgebreide desktop van beide TFT beeldschermen maakt het mogelijk dat twee mensen tegelijkertijd erop werken. Eén persoon bedient het toetsenbord en touchpad en de andere kan z'n vingers of de pen gebruiken op het touchscreen. De werkelijke toepassing van deze scenario's zal niet vaak voorkomen.

In de presentatiemodus komen ergonomische kwesties in het gedrang. Hoewel beide beeldscherm goede kijkhoeken hebben, moeten beide gebruikers naar beneden kijken naar het 11,6 inch beeldscherm. In dit geval is het handig om de laptop op een lage tafel te plaatsen.

Asus levert ook een 'digitizer pen' bij de laptop. De pen kan worden gebruikt om op het beeldscherm te schrijven en biedt betere precisie dan een gewone vinger. De aluminium pen is door z'n gewicht comfortabel om vast te houden (aluminium + batterij). De pen kan echter niet in het apparaat worden opgeslagen.

Nogmaals willen we benadrukken hoe precies de beeldschermen reageren op bewegingen. De opvouwbare tablet hoeft zich niet te verschuilen voor hoge kwaliteit tablets. Een accurate gyroscoop draait het beeld automatisch. Er is ook een knop om de huidige positie vast te zetten.

Tablet modus - multi-touch in FHD
Tablet modus - multi-touch in FHD
Onzichtbaar: LED's schijnen erdoorheen
Onzichtbaar: LED's schijnen erdoorheen
Digitizer pen (actief, met batterij)
Digitizer pen (actief, met batterij)
Tablet modus: draaislot
Tablet modus: draaislot
Taichi Screen Share toepassing
Taichi Screen Share toepassing

Beeldscherm

Beide 11,6 inch beeldschermen in de Taichi hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD). Daarnaast is het beeldscherm aan de buitenkat aanraakgevoelig. Het beeldscherm is gemaakt door CMN (N116HSG WJ1, IPS) en het touchscreen is niet gecoate met AR. De laptopmodus heeft echter een mat, niet-aanraakgevoelig beeldscherm. Beide IPS beeldschermen hebben een hoog contrast (gemeten waardes: 1258:1 (niet-touch) en 1651:1 (touch)).

Het kleurenspectrum en kijkhoeken zijn vergelijkbaar met goede tablets. Beeldschermen met net zo'n kwaliteit kunnen worden gevonden in de Vaio Duo 11 en Dells XPS 12. De volgende ultrabooks hebben ook zulke beeldschermen: Asus' ZenBook UX31A (FHD, IPS), Acers Aspire S7-391 (FHD, IPS), Samsungs Serie 9 900X3C (1600 x 900, PLS) en natuurlijk Apple's MBP 13 Retina.

1) X-Rite i1Pro 2 Laptop-TFT 2) X-Rite i1Pro 2 Multi-Touch
196
cd/m²
203
cd/m²
206
cd/m²
174
cd/m²
216
cd/m²
223
cd/m²
195
cd/m²
226
cd/m²
244
cd/m²
Helderheidsverdeling
CMN N116HSG WJ1 (Innen)
X-Rite i1Pro 2 Laptop-TFT
Maximum: 244 cd/m² Gemiddelde: 209.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 71 %
Helderheid in Batterij-modus: 168 cd/m²
Contrast: 1220:1 (Zwart: 0.177 cd/m²)60.15% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
82.84% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
63.18% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
200
cd/m²
206
cd/m²
182
cd/m²
213
cd/m²
210
cd/m²
191
cd/m²
234
cd/m²
233
cd/m²
228
cd/m²
Helderheidsverdeling
CMN N116HSG WJ1 (Innen)
X-Rite i1Pro 2 Multi-Touch
Maximum: 234 cd/m² Gemiddelde: 210.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 78 %
Helderheid in Batterij-modus: 213 cd/m²
Contrast: 1615:1 (Zwart: 0.13 cd/m²)60.15% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
82.84% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
63.18% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

De maximale helderheid van 223 en 216 cd/m² (niet-touch / touch respectievelijk) is normaal voor laptops, en dus niet erg geschikt voor gebruik buitenshuis. De verlichting van het niet-touch beeldscherm neemt daarnaast af tot 168 cd/m². De helderheid neemt niet af in tablet modus, maar is op zich al redelijk laag.

Geen van beide beeldschermen behalen het volledige kleurenspectrum (AdobeRGB en sRGB). De vergelijking van de afbeeldingen van het kleurenspectrum laat zien dat de beeldschermen vrijwel identiek zijn. Het wisselende contrast kan worden veroorzaakt door de afwijkende maximale helderheid in het midden. In de zevende screenshot behaalden de beide beeldschermen bijna 100% van het kleurenspectrum. Acers Aspire S7 biedt een veel beter kleurenspectrum.

Asus Taichi 21 matte vs. sRGB (t)
Asus Taichi 21 matte vs. sRGB (t)
Asus Taichi 21 matte vs. AdobeRGB (t)
Asus Taichi 21 matte vs. AdobeRGB (t)
Asus Taichi 21 matte vs. UX31A FHD IPS (t)
Asus Taichi 21 matte vs. UX31A FHD IPS (t)
Asus Taichi 21 matte vs. Aspire S7-391 FHD IPS (t)
Asus Taichi 21 matte vs. Aspire S7-391 FHD IPS (t)
Asus Taichi 21 touch vs. sRGB (t)
Asus Taichi 21 touch vs. sRGB (t)
Asus Taichi 21 touch vs. AdobeRGB (t)
Asus Taichi 21 touch vs. AdobeRGB (t)
Asus Taichi 21 touch vs. Taichi 21 mat niet-touch (t)
Asus Taichi 21 touch vs. Taichi 21 mat niet-touch (t)
Asus Taichi 21 touch vs. Aspire S7-391 FHD IPS (t)
Asus Taichi 21 touch vs. Aspire S7-391 FHD IPS (t)

We hebben geen foto gemaakt van het binnenste, matte beeldscherm. De verminderde helderheid (168 cd/m²) biedt alleen genoeg licht in de schaduw. Voor de metingen hebben we beide helderheidssensoren uitgeschakeld. Het touchscreen dimde niet op accustroom. Omdat de helderheid laag is en het glanzende beeldscherm veel intense weerspiegelingen veroorzaakt, kan het gebruik in direct zonlicht veel problemen geven.

Touchscreen frontaal, bewolkt
Touchscreen frontaal, bewolkt
Touchscreen liggend, bewolkt
Touchscreen liggend, bewolkt
Touchscreen zijdelings, bewolkt
Touchscreen zijdelings, bewolkt

De kijkhoeken zijn erg goed. Het beeld blijft stabiel tot ongeveer 85° horizontaal en verticaal. Standaard TN beeldschermen gaan meestal niet verder dan 45° horizontaal en 15° verticaal. Ultrabooks hebben meestal erg goede IPS beeldschermen (XPS 12, Vaio Duo 11, IdeaPad Yoga).

Kijkhoeken: Asus Taichi 21-CW001H niet-touch (laptop modus)
Kijkhoeken: Asus Taichi 21-CW001H niet-touch (laptop modus)
Kijkhoeken: Asus Taichi 21-CW001H multi-touch (tablet modus)
Kijkhoeken: Asus Taichi 21-CW001H multi-touch (tablet modus)

Prestaties

De Core i7-3517U (2x 1,9 GHz) is een snelle laag voltage processor voor subnotebooks. Het heeft momenteel een TDP van 17 Watt en presteert beter dan Core i3 en Core i5 versies. Asus biedt slechts één alternatief: een i5-3317U. De kloksnelheid kan theoretisch worden verhoogd tot 3,0 GHz, indien er voldoende koeling is (Turbo Boost 2.0)

De Ivy Bridge i7 bevat Intels HD Graphics 4000 en de geheugencontroller voor het 4096 RAM geheugen. De harde schijf is een SanDisk 256 GB SSD (SD5SE2256G1002E SATA III)

Systeem info CPUZ CPU
Systeem info CPUZ Cache
Systeem info CPUZ Mainboard
Systeem info CPUZ RAM
Systeem info GPUZ HD 4000
DPC Latency Idle OK
DPC Latency WLAN aan/uit  zeldzame latencies
System information: Asus Taichi 21-CW001H

Processor

De i7 versie van de Taichi 21 kost €1600 (~ $2068). Zou een goedkopere i5 versie voor €1300 (~ $1680, 128 GB SSD) genoeg zijn? De Cinebench test laat zien dat er op z'n hoogst 17% verschil zit tussen de i7 en de i5 (Vaio Duo 11, MBP Air 11). De XPS 12 met een hoger geklokte i7-3667U (2.0 GHz) liep zelfs trager in de test (onvoldoende koeling, pre-serie BIOS). De gebruiker hoeft zich geen zorgen te maken over prestatievermindering op accustroom: de R11.5 resultaten (inclusief OpenGL GPU) waren in beide gevallen even hoog.

We hebben een Prime95 multi test laten lopen en hiermee vastgesteld dat de kloksnelheid van de CPU al snel terugliep naar 2.0 GHz, maar hier vervolgens wel op bleef. De Taichi kan dus niet de volledige Turbo Boost benutten (theoretisch 3.0 GHz). De temperatuur van de CPU was 77°C (170,6°F; HWinfo).

Zoals we zullen uitleggen in het onderdeel ergonomie, loopt de kloksnelheid van de CPU snel terug wanneer de GPU zwaar belast wordt. De GPU presteerde zoals verwacht wanneer hij alleen werd getest (foto twee en drie; R11.5 shading).

CPU belasting: Prime95 multi @ 2.0 GHz
CPU belasting: Prime95 multi @ 2.0 GHz
GPU belasting: CB Shading @350 GHz (max. batterijlevensduur)
GPU belasting: CB Shading @350 GHz (max. batterijlevensduur)
GPU belasting: CB Shading @ 950 - 1050 MHz (max. prestaties)
GPU belasting: CB Shading @ 950 - 1050 MHz (max. prestaties)
Cinebench R11.5 - CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Asus Taichi 21-CW001H
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk SD5SE2256G1002E
2.82 Points ∼5%
Asus UX21A-K1010V
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk U100 128 GB
2.76 Points ∼5% -2%
Dell XPS 12
HD Graphics 4000, 3667U, Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000
2.55 Points ∼5% -10%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
2.41 Points ∼4% -15%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
HD Graphics 4000, 3317U, Toshiba THNSNS128GMCP
2.35 Points ∼4% -17%
Samsung Series 7 XE700T1A-H01DE
HD Graphics 3000, 2467M, Samsung MZMPA064HMDR
1.63 Points ∼3% -42%
Asus Eee Slate EP121-1A013M
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, 470UM, SanDisk SSD P4
1.27 Points ∼2% -55%
Samsung 900X1B-A02
HD Graphics 3000, 2357M, Samsung MZMPA064HMDR
1.15 Points ∼2% -59%
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5226 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
10859 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6046 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.14 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.82 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
16.11 fps
Help

Systeemprestaties

PCMark 7 scores
PCMark 7 scores

PCMark 7 beoordeelt het systeem op z'n algemene prestaties. PCMark Vantage heeft z'n test niet af kunnen maken en daarom zullen we hiervan geen scores bekendmaken. Het resultaat overtreft alle verwachtingen met 5097 punten. De concurrenten lopen ver achteraan, hoewel de Vaio Duo 11 convertible met z'n Core i5 verassend dichtbij komt (-6%). De reden hiervoor is de hogere score voor het opslagapparaat (+5%). Asus' UX21A met dezelfde processor loopt duidelijk achter feiten aan (-20%). Dit komt door de relatief zwakke opslagscore van SanDisks U100 128 GB SSD (SDSA5JK-128G-Q). Onze Taichi 21 heeft ook een SanDisk, maar dan het 256 GB SD5SE2256G1002E model (beide SATA III).

PCMark 7
Score (sorteer op waarde)
Asus Taichi 21-CW001H
5097 Points ∼56%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
4803 Points ∼52% -6%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
4803 Points ∼52% -6%
Dell XPS 12
4751 Points ∼52% -7%
Asus UX21A-K1010V
4089 Points ∼45% -20%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
3921 Points ∼43% -23%
Samsung Series 7 XE700T1A-H01DE
2885 Points ∼32% -43%
Samsung 900X1B-A02
2355 Points ∼26% -54%
HP Slate 2 Wi-Fi + 3G
849 Points ∼9% -83%
System Storage (sorteer op waarde)
Asus Taichi 21-CW001H
5138 Points ∼72%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
5384 Points ∼75% +5%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
5384 Points ∼75% +5%
Dell XPS 12
5156 Points ∼72% 0%
Asus UX21A-K1010V
4140 Points ∼58% -19%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
4781 Points ∼67% -7%
Samsung Series 7 XE700T1A-H01DE
4522 Points ∼63% -12%
Samsung 900X1B-A02
4516 Points ∼63% -12%
HP Slate 2 Wi-Fi + 3G
4389 Points ∼62% -15%
5.6
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
8.1
PCMark 7 Score
5097 punten
Help

Opslagapparaten

SanDisks SSD is ontzettend snel. Hier kijken of de hoge leessnelheden bevestigd worden door sterke 4K overdrachten. Veel SSDs zijn namelijk ontworpen voor hoge lees/schrijf snelheden, maar negeren de 4K en 512K tests die belangrijk zijn voor de prestaties van Windows (veel kleine bestanden). Het resultaat is indrukwekkend: SanDisks SSD in de Taichi neemt zelfs bij de 4K test het voortouw. Meer informatie over SSDs kan hier worden gevonden.

ASSSD: 481 MB/s (leessnelheid)
ASSSD: 481 MB/s (leessnelheid)
Crystal Disk Mark: 487 MB/s (leessnelheid)
Crystal Disk Mark: 487 MB/s (leessnelheid)
HD-Tune: 282 MB/s (leessnelheid)
HD-Tune: 282 MB/s (leessnelheid)
CrystalDiskMark 3.0
Read Seq (sorteer op waarde)
Asus Taichi 21-CW001H
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk SD5SE2256G1002E
487.2 MB/s ∼14%
Dell XPS 12
HD Graphics 4000, 3667U, Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000
452.7 MB/s ∼13% -7%
Samsung Series 7 XE700T1A-H01DE
HD Graphics 3000, 2467M, Samsung MZMPA064HMDR
254.3 MB/s ∼7% -48%
HP Slate 2 Wi-Fi + 3G
Graphics Media Accelerator (GMA) 600, Z670, Samsung MZMPA064HMDR
161.4 MB/s ∼5% -67%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
HD Graphics 4000, 3317U, Toshiba THNSNS128GMCP
457.6 MB/s ∼13% -6%
Asus UX21A-K1010V
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk U100 128 GB
440.3 MB/s ∼13% -10%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
410.7 MB/s ∼12% -16%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
410.7 MB/s ∼12% -16%
Samsung 900X1B-A02
HD Graphics 3000, 2357M, Samsung MZMPA064HMDR
251.5 MB/s ∼7% -48%
Read 4k (sorteer op waarde)
Asus Taichi 21-CW001H
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk SD5SE2256G1002E
22.76 MB/s ∼0%
Dell XPS 12
HD Graphics 4000, 3667U, Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000
17.7 MB/s ∼0% -22%
Samsung Series 7 XE700T1A-H01DE
HD Graphics 3000, 2467M, Samsung MZMPA064HMDR
16.05 MB/s ∼0% -29%
HP Slate 2 Wi-Fi + 3G
Graphics Media Accelerator (GMA) 600, Z670, Samsung MZMPA064HMDR
11.28 MB/s ∼0% -50%
Sony Vaio Duo 11 SV-D1121X9EB
HD Graphics 4000, 3317U, Toshiba THNSNS128GMCP
19.64 MB/s ∼0% -14%
Asus UX21A-K1010V
HD Graphics 4000, 3517U, SanDisk U100 128 GB
14.73 MB/s ∼0% -35%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
16.85 MB/s ∼0% -26%
Apple MacBook Air 11 inch 2012-06 MD223D/A
HD Graphics 4000, 3317U, Apple SSD TS064E
16.85 MB/s ∼0% -26%
Samsung 900X1B-A02
HD Graphics 3000, 2357M, Samsung MZMPA064HMDR
16.75 MB/s ∼0% -26%
SanDisk SD5SE2256G1002E
Overdrachtssnelheid Minimum: 240.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 318.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 282.3 MB/s
Toegangstijd: 0.2 ms
Pieksnelheid: 74.7 MB/s
CPU-gebruik: 5.7 %

Grafische Kaart

Afhankelijk van de CPU, is de geïntegreerde HD Graphics 4000 gevoelig voor fluctuaties. Hierover kan meer worden gevonden in het overzicht van de Intel HD 4000. Het is afhankelijk van de kloksnelheid (350 - 1050 MHz) en het koelsysteem. De Core i7-3517U moet theoretisch gezien z'n GPU op 1050 MHz kunnen laten draaien. In de praktijk blijkt dit tussen 950 en 1050 MHz te schommelen. Dit resulteert echter niet in een matig resultaat in de Cinebench Shading test (zie R11.5 OpenGL test hierboven).

3DMark 06 heeft z'n test afgerond met 4415 punten. Ter vergelijking: de Aspire S7 met dezelfde CPU/GPU heeft een betere score van 4953 punten. De XPS 12 (-7%), Duo 11 (+11%, i5) en IdeaPad Yoga (-1%) zitten in z'n directe omgeving. Alweer valt de Duo 11 op door z'n zwakkere i5. De Vaio heeft geen snellere HD 4000, maar de kloksnelheid van de CPU in de Taichi 21 neemt af wanneer zowel de CPU als de GPU belast worden (typisch voor 3DMark 06). Zie ergonomie/temperatuur.

3DMark 06 Standard
4415 punten
3DMark Vantage P Result
2710 punten
Help

Gaming Prestaties

We hebben willekeurige tests uitgevoerd met up-to-date games en Risen uit 2009. Het HD 4000 systeem is niet geschikt voor games. Kopers moeten zich tevreden stellen met lage resoluties (zoals 1024 x 768 pixels) en minimale details. Alleen lichte games, zoals FIFA 13, lopen vloeiend met middelhoge details.

lage gem. hoge ultra
Risen (2009) 38.8 22.5 14 fps
Anno 2070 (2011) 26.5 13.2 fps
Mass Effect 3 (2012) 25.4 15.3 fps
Fifa 13 (2012) 130 64 34 22 fps

Emissies

Luchtuitlaat: onder het scharnier
Luchtuitlaat: onder het scharnier

Systeemgeluid

De Taichi produceert weinig geluid. De overtollige warmte wordt via de brede gleuf aan de onderkant van het beeldscherm afgevoerd. De ventilator is alleen uit vlak na het opstarten wanneer de behuizing nog helemaal koel is. Maar we hebben een maximum van 30,8 dB(A) gemeten wanneer de ventilator draait (idle modus). Dit verandert alleen tijdens langdurige periodes van zware belasting (zoals tijdens onze stresstests). De ventilator produceerde 36,6 dB(A) in onze stresstest en 34,5 dB(A) tijdens 3DMark 06.

Geluidsniveau

Onbelast
29.6 / 30 / 30.8 dB (A)
Belasting
34.5 / 36.6 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress Prime95 + Furmark start: Oververhitting @ 2.2 GHz
Stress Prime95 + Furmark start: Oververhitting @ 2.2 GHz
Stress Prime95 + Furmark later: Klokt terug tot 800 MHz
Stress Prime95 + Furmark later: Klokt terug tot 800 MHz

We hebben het geluid en de temperatuur in de geopende stand gemeten. De temperatuur op het toetsenbord rees snel tijdens belasting tot bijna 47°C (116,6°F). Dit gold ook aan de onderkant, waar vooral het gebied rond de ventilator warm werd.

Zulke hoge temperaturen zullen niet voorkomen tijdens normaal gebruik, zoals veel stilstand en soms wat belasting. De behuizing bleef niet altijd zo koel als tijdens onze idle test, maar de temperatuur kwam bijna nooit boven de 30°C (86°F).

Het koelsysteem wordt enigszins overbelast omdat de temperatuur van de CPU klimt tot 90°C (194°F) in de stresstest. Dit veroorzaakte het probleem dat de CPU zich moest terugklokken (lagere kloksnelheid = lagere prestaties). Screenshots één en twee laten goed zien wat er gebeurt. De CPU begon op 2,3 GHz, maar nadat de 90°C was bereikt liep dit terug tot 800 MHz. De temperatuur zakte hierdoor tot 74°C (165,2°F). Dit effect ontstaat alleen wanneer de CPU en de GPU tegelijkertijd belast worden. Een test die alleen de CPU belast laat een stabiele 2,0 GHz zien (zie screenshots onder "Processor"). Een vermindering van prestaties was niet merkbaar na de stresstest (constant 3DMark 06).

Max. Belasting
 35.5 °C46.6 °C46.6 °C 
 33.7 °C39.8 °C36.5 °C 
 33 °C32.6 °C34.5 °C 
Maximum: 46.6 °C
Gemiddelde: 37.6 °C
42.8 °C45.9 °C43.6 °C
39 °C40.3 °C38.1 °C
36.1 °C36.5 °C35.3 °C
Maximum: 45.9 °C
Gemiddelde: 39.7 °C
Stroomadapter (max.)  44.4 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.6 °C / 100 F, compared to the average of 30.3 °C / 87 F for the devices in the class Convertible.
(-) The maximum temperature on the upper side is 46.6 °C / 116 F, compared to the average of 35.3 °C / 96 F, ranging from 21.8 to 55.7 °C for the class Convertible.
(-) The bottom heats up to a maximum of 45.9 °C / 115 F, compared to the average of 36.6 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 25.9 °C / 79 F, compared to the device average of 30.3 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (34.5 °C / 94.1 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.5 °C / 83.3 F (-6 °C / -10.8 F).

Luidsprekers

Wave Maxx Audio verbeteringen
Wave Maxx Audio verbeteringen

Waar heeft Asus de luidsprekers verstopt? De twee stereo luidsprekers zitten achter twee lange openingen onder de polssteunen, net zoals bij de UX21A. Ze leveren redelijke middeltonen, maar kunnen de gebruiker niet van goede bastonen voorzien. Bij het maximale volume neemt de kwaliteit van het geluid niet af. De audiopoort (microfoon/koptelefoon combinatie) gaf geen problemen met twee Yamaha luidsprekers (YST-M20SDP).

De Wave Maxx Audio Equalizer biedt automatische instellingen voor films, muziek, toespraken. Het meest indrukwekkende effect wordt echter bereikt door een externe koptelefoon of luidsprekersysteem aan te sluiten. De kleine luidsprekers vallen weg in de middenmoot.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

We hebben slechts 7 Watt gemeten in idle modus. De energie-efficiënte onderdelen van de Ivy Bridge generatie, de SSD en de lage helderheid resulteerden in een maximaal verbruik van 11 Watt in idle modus. Gelijkwaardig uitgeruste notebooks verbruiken meestal iets minder energie.

Het energieverbruik nam toe tot 36,5 Watt onder zware belasting, waarbij de specifieke getallen in 3DMark 06 en de stresstest duidelijk wijzen op oververhitting. De stresstest had op het begin 41,5 Watt nodig, maar na 20 tot 30 seconden liep dit terug tot 25-36 Watt. Laptops zonder oververhitting hebben altijd een hoger energieverbruik in de stresstest dan in 3DMark 06.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 7 / 9.8 / 11 Watt
Belasting midlight 36.6 / 36.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 960
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Intel heeft een minimum van vijf uur vastgesteld voor ultrabooks. Onze Asus Taichi heeft dit doel niet gehaald - ten minste, niet in de realistische Wi-Fi test. We konden slechts 3 uur en 15 minuten op het internet surfen in tablet modus. De helderheid was verlaagd tot ongeveer 150 cd/m², wat de standaard is voor deze test.

Na het herladen van de ingebouwde 35 Wh batterij, hield de Taichi het 1 uur en 17 minuten vol in de CPU belastingtest (maximale helderheid). Twee en een half uur tot drie uur heeft de laptop nodig om volledig te herladen. Dit is erg lang vergeleken met de korte looptijden. De looptijd geeft minpunten gezien dat dit een mobiel apparaat is. De concurrentie biedt meer: Sony's Vaio Duo 11: 6:36/3:47 uur; Dells XPS 12: 9:38/5:34; IdeaPad Yoga: 6:25/4:29.

Opladen: 2:30 - 3:00 uur
Opladen: 2:30 - 3:00 uur
Power4Gear Hybrid tool
Power4Gear Hybrid tool
Idle: 308 min / 5:08 uur
Idle: 308 min / 5:08 uur
Belasting: 77 min / 1:17 uur
Belasting: 77 min / 1:17 uur
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 08min
Surfen met WLAN
3h 15min
Belast (maximale helderheid)
1h 17min

Samenvatting

De Taichi zou revolutionair kunnen zijn - het kan in feite het gebruik van een Windows PC veranderen. Natuurlijk moet de gebruiker hiervoor openstaan. Maar laten we beginnen bij het begin.

De Taichi 21 zit op hetzelfde niveau als de ZenBook categorie op het gebied van technologie en vakmanschap. De aluminium behuizing is erg stevig, maar het beeldschermdeksel dan dit vanwege constructieve redenen niet evenaren. De verkleinde poorten (VGA, HDMI) en het weglaten van zowel een kaartlezer als een Ethernet aansluiting zijn bekend van de kleinste ZenBook UX21A. Een adapter voor RJ45 en VGA d-sub wordt bij de notebook meegeleverd.

De invoerapparaten, toetsenbord en touchpad, zetten een hoge standaard neer voor andere subnotebooks. De mobiliteit wordt beperkt door de zwakke batterij en de verminderde helderheid (168 en 213 cd/m²). De batterij is na iets meer dan drie uur leeg bij het surfen via Wi-Fi (tablet modus).

Het werken op het matte beeldscherm (laptop modus) is even aangenaam als op het touchscreen. De reden: Asus heeft aan beide zijden dezelfde FHD IPS beeldschermen geïnstalleerd. Beide bieden niet alleen een uitstekend contrast, maar ook erg goede kijkhoeken. Het beeldscherm wordt alleen door andere beeldschermen verslagen op het gebied van helderheid. 223 of 216 cd/m² is het maximum op adapterstroom.

De Core i7 processor heeft last van oververhitting onder zware belasting, dus wanneer de GPU ook wordt belast. Dit is niet merkbaar in standaard applicaties (MS Office, Internet, etc.). Aan de andere kant behaalt de SSD erg goede overdrachtssnelheden die we niet verwachtten van deze 11,6 inch notebook.

We hebben de verschillende modi getest en vastgesteld dat Asus goede ideeën in het leven heeft geblazen. De speciale Tai Chi knop op het toetsenbord opent de bijbehorende functies en het overschakelen duurt niet lang. De tablet heeft helaas geen naar achteren gerichte camera (zie Sony's Vaio Duo 11). De 5 megapixel camera is naar voren gericht in tablet modus. Helaas is de beeldruis te sterk aanwezig om hoge kwaliteit foto's mee te maken.

We vinden de Sony Vaio Duo 11 het beste alternatief op dit moment. De Vaio kan niet in alle scenario's gebruikt worden, maar het biedt wel een betere batterijlevensduur (en de batterij kan verwisseld worden), normale grootte poorten en een betere camera. Het goede IPS touchscreen en kan door de meegeleverde pen worden bediend.

Asus Taichi 21: The convertible solution with the least mechanics.
Asus Taichi 21: The convertible solution with the least mechanics.
Please share our article, every link counts!
In Review: Asus Taichi 21-CW001H
In Review: Asus Taichi 21-CW001H

Specificaties

Asus Taichi 21-CW001H (Taichi 21 Serie)
Processor
Intel Core i7-3517U 2 x 1.9 - 3 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4000, Core: 1150 MHz
Geheugen
4096 MB 
, dual channel
Beeldscherm
11.60 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, WUXGA glare multi-touch LED TFT, CMN N116HSG WJ1 (Innen), IPS, binnenste + buitenste FHD IPS / mat + glanzend, glimmend: nee
Moederbord
Intel QS77 (Panther Point)
Opslag
SanDisk SD5SE2256G1002E, 256 GB 
, model SD5SE2256G1002E SATA III
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, Audio Verbindingen: combinatie audiopoort, Sensoren: gyroscoop in tablet modus, micro VGA / HDMI, Wireless Display Support
Netwerkmogelijkheden
Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 17.4 x 306.6 x 199.3
Batterij
35 Wh Lithium-Polymer, Batterijduur: 5 h
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: Front HD 1280x720 / Rear 5 MP Auto Focus 2592x1944
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2 x stereo Bang & Olufsen ICEpower, Toetsenbord: chiclet, Toetsenbordverlichting: ja, adapters: Micro VGA naar VGA, USB naar Ethernet RJ45 100 Mbit, Asus Cloud, Screen Share, Taichi Essentials, Converter, Calculator, Instant Connect, Live Update, InstantOn, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.254 kg, Voeding: 187 g
Prijs
1599 Euro

 

Traditioneel maar ook erg modern.
Traditioneel maar ook erg modern.
en een digitizer pen in de doos.
en een digitizer pen in de doos.
De batterij houdt het slechts iets langer dan drie uur vol.
De batterij houdt het slechts iets langer dan drie uur vol.
Dit komt niet door de Core i7, maar door de zwakke 35 Wh batterij.
Dit komt niet door de Core i7, maar door de zwakke 35 Wh batterij.
De handige PSU dient als aansluiting (187 gram).
De handige PSU dient als aansluiting (187 gram).
Asus gebruikt veel hoogglanzende oppervlaktes, wat niet goed past bij een PSU.
Asus gebruikt veel hoogglanzende oppervlaktes, wat niet goed past bij een PSU.
Een helderheidssensor zit tussen de webcam en de Windows knop (aan beide kanten)
Een helderheidssensor zit tussen de webcam en de Windows knop (aan beide kanten)
De aan- en uitknop zit aan de zijkant (voor tablet modus).
De aan- en uitknop zit aan de zijkant (voor tablet modus).
Zoals bij de ZenBooks, zit de luchtuitlaat bij het scharnier.
Zoals bij de ZenBooks, zit de luchtuitlaat bij het scharnier.
Asus Taichi 21: Twee erg goede IPS FHD beeldschermen
Asus Taichi 21: Twee erg goede IPS FHD beeldschermen
Asus Taichi 21: Goede toepassing van beide schermen in praktisch gebruik.
Asus Taichi 21: Goede toepassing van beide schermen in praktisch gebruik.
Asus Taichi 21: Core i7 prestaties met oververhitting (alleen merkbaar onder maximale belasting)
Asus Taichi 21: Core i7 prestaties met oververhitting (alleen merkbaar onder maximale belasting)
VGA en Ethernet adapter
VGA en Ethernet adapter
Asus levert een stevige draagtas,
Asus levert een stevige draagtas,
De drukpunten zijn duidelijk en de drukafstand is lang genoeg.
De drukpunten zijn duidelijk en de drukafstand is lang genoeg.
Als je een tablet en laptop in één wilt kopen
Als je een tablet en laptop in één wilt kopen
kom je al snel uit bij zogenaamde convertibles.
kom je al snel uit bij zogenaamde convertibles.
De diverse technische oplossing maken het mogelijk om te veranderen in een tablet.
De diverse technische oplossing maken het mogelijk om te veranderen in een tablet.
Asus wilde niet deze ingewikkelde scharnieren en hield het traditioneel.
Asus wilde niet deze ingewikkelde scharnieren en hield het traditioneel.
Wat lijkt op een standaard netbook
Wat lijkt op een standaard netbook
verandert in een tablet PC.
verandert in een tablet PC.
Je kan typen en presentaties geven in geopende stand (touchpad).
Je kan typen en presentaties geven in geopende stand (touchpad).
De beeldschermdeksel is groter dan de basiseenheid (+ 3mm aan elke kant).
De beeldschermdeksel is groter dan de basiseenheid (+ 3mm aan elke kant).
Een aantal opties zijn mogelijk die pas duidelijk worden bij nader onderzoeken.
Een aantal opties zijn mogelijk die pas duidelijk worden bij nader onderzoeken.
De toetsenbordverlichting is een goede toevoeging
De toetsenbordverlichting is een goede toevoeging
aan een sterk toetsenbord.
aan een sterk toetsenbord.
Asus Taichi 21: Vakmanschap met de ZenBook standaard.
Asus Taichi 21: Vakmanschap met de ZenBook standaard.

Similar Notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport HP Split x2 Convertible
HD Graphics 4000, Core i3 3229Y, 13.30", 2.3 kg
Kort testrapport Asus Transformer Book TX300CA Convertible
HD Graphics 4000, Core i7 3537U, 13.30", 1.932 kg
Testrapport Sony Vaio Tap 20 SVJ2021V1E Tablet
HD Graphics 4000, Core i5 3317U, 20.00", 5.06 kg
Testrapport Microsoft Surface Pro Tablet
HD Graphics 4000, Core i5 3317U, 10.60", 0.92 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Asus BR1100FKA in review: Betaalbare en schokbestendige convertible
UHD Graphics (Jasper Lake 16 EU), Jasper Lake Celeron N4500, 11.60", 1.4 kg

Links

Compare Prices

Pro

+Laag gewicht, kleine behuizing
+Hoge kwaliteit aluminium uiterlijk
+Adapter VGA/RJ45 meegeleverd
+Uitstekende invoerapparaten
+Mat FHD beeldscherm
+Helder FHD beeldscherm
+Hoog contrast
+Toetsenbordverlichting (3 standen)
+Extreme systeemprestaties door snelle SSD
 

Contra

-Weinig aansluitingen
-Beperkte uitbreidingsmogelijkheden
-Binnenste beeldscherm dimt op accustroom
-Korte batterijlevensduur
-Lange herlaadtijden
-CPU raakt oververhit wanneer GPU belast wordt

In het kort

Wat we goed vonden

Twee perfect IPS beeldscherm en één ervan is mat. Invoerapparaten met zulke goede eigenschappen zijn zeldzaam.

Wat we graag zouden zien

Naast een hogere helderheid, een langere batterijlevensduur.

Wat ons verrast heeft

Oververhitting in de stresstest. De ZenBook UX21A (11,6 inch) heeft dezelfde CPU in een even grote behuizing, maar had geen last van dit probleem.

De concurrentie

We hebben Sony's Duo 11, Dells XPS 12 en Microsoft's Surface RT getest. De volgende zullen binnenkort worden vrijgegeven: Toshiba's Satellite U920tLenovo's Ideapad YogaHP 's Envy X2Acer's Iconia W510P

Rating

Asus Taichi 21-CW001H - 26-11-2012 v3(old)
Sebastian Jentsch

Behuizing
86%
Toetsenbord
88%
Aanwijsapparaat
88%
Aansluitmogelijkheden
58%
Gewicht
93%
Batterij
79%
Beeldscherm
90%
Gaming-performance
68%
Applicatie-performance
98%
Temperatuur
78%
Luidheid
93%
Extra punten
85%
Gemiddelde
84%
86%
Convertible - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Asus Taichi 21 Convertible Ultrabook
Sebastian Jentsch, 2013-01- 5 (Update: 2018-05-15)