Notebookcheck Logo

Testrapport Microsoft Surface Pro Tablet

Een evenwichtsoefening. De Surface Pro is een interessante concept tablet die Microsoft heeft ontwikkeld om de kracht van Windows 8 op een mobiel apparaat te laten zien. Ook dit is een Wintel samenwerking die gebruik kan maken van de bestaande apps voor het X86 Windows platform. Dit testrapport zal de sterke en zwakke kanten van deze tablet belichting.

Voor de originele Duitse vertaling, klik hier.

De Microsoft Surface RT had een aantal nadelen met betrekking tot de gemiddelde gebruiker. De incompatibiliteit van software was altijd een zwakke plek. De Surface Pro is een tablet die lijkt op de Windows RT tablet, maar gebruik maakt van de succesvolle Intel processor technologie. De voordelen zijn overduidelijk: de Windows software en de hardware kunnen zonder problemen worden gebruikt, net zoals bij andere Windows PCs. Er zijn geen extra accessoires of aangepaste applicaties nodig. Daarnaast kan alle beschikbare hardware, zoals printers of de DVB-T ontvanger, zonder comptabiliteitsproblemen gebruikt worden. Dit betekent dat de ontwikkelingskosten laag zijn voor dit apparaat.

Op het moment is de Microsoft Surface Pro niet verkrijgbaar in Duitsland en de website geeft geen datum waarop het apparaat beschikbaar komt. Voor dit testrapport hebben we een model uit de Verenigde Staten gebruikt met een opslagcapaciteit van 64 GB. Het is mogelijk om dit te vergroten naar 128 GB. We kunnen alleen maar speculeren over de prijs wanneer het apparaat uitkomt in Duitsland en we schatten dat het rond de €800 (~ $1050) zal zitten.

Behuizing

Het apparaat heeft behoorlijk veel scherpe randen en hoeken die de tablet op laat vallen tussen de andere apparaten. De magnesium legering behuizing is stevig en de afzonderlijke componenten zijn met precisie in elkaar gezet. De robuustheid van de behuizing is erg goed en kan vergeleken worden met die van de iPad. De standaard aan de achterkant maakt het mogelijk om het apparaat overeind te laten staan, hoewel er slechts één positie mogelijk is.

De sterke hardware componenten en het materiaal zorgen samen voor een gewicht van 920 gram. Dit is licht genoeg om de tablet in een hoes te vervoeren, maar niet om de Surface Pro lang in de hand te houden. Ons vergelijkingsapparaat, de iPad 3, is bijna 300 gram lichter (650 gram), waardoor die comfortabeler in de hand te houden is. We denken dat de dikte van het apparaat een negatieve invloed zal hebben op de gebruikerservaringen, maar het apparaat is dusdanig groot dat het voor korte periodes comfortabel is om in de hand te houden.

Verbindingsmogelijkheden

Om het apparaat voor zakelijke doeleinden aantrekkelijk te maken, heeft Microsoft een mini-Display poort en een mini-HDMI poort geïnstalleerd. We hebben niet kunnen testen of de genoemde poorten hogere resoluties dan 1080p aan kunnen, aangezien we ten tijde van dit testrapport niet zo'n monitor tot onze beschikking hadden. Het apparaat bevat geen Thunderbolt poort. De USB poort is de 3.0 versie, waardoor leessnelheden van 238 MB/s bereikt konden worden met een externe SSD.

Onder het Windows logo zit er een soort docking poort, die het mogelijk maakt gemakkelijk een extern toetsenbord aan te sluiten. Er zijn geen andere poorten aanwezig op het apparaat. Aan de rechterkant van de tablet zit de aansluiting voor de adapter. De adapter zelf heeft een USB poort (5 Watt), waarmee externe apparaten zoals smartphones en MP3 spelers opgeladen kunnen worden.

Rechterkant: Mini DisplayPort, magnetische stroomaansluiting, kaartlezer
Rechterkant: Mini DisplayPort, magnetische stroomaansluiting, kaartlezer
Onderkant: Magnetische docking poort
Onderkant: Magnetische docking poort
Linkerkant: Koptelefoon uitgang, volumeknoppen, USB 3.0
Linkerkant: Koptelefoon uitgang, volumeknoppen, USB 3.0
Bovenkant: Aan/uit knop
Bovenkant: Aan/uit knop

Communicatie

Microsoft heeft een WLAN module van Marvell geïnstalleerd die twee antennes heeft en gebruik kan maken van zowel 2,4 en 5 GHz frequenties. Dit type module wordt niet vaak gebruikt bij apparaten met Intel technologie. Daarnaast ondersteunt de chip de WLAN standaards 802.11ac en kan in theorie snelheden bieden tot 867 Mbit/s. Tijdens praktisch gebruik hebben we een goede signaalsterkte vastgesteld. Ook Bluetooth 4.0 en NFC wordt ondersteund. De twee webcams hebben beide een resolutie van 1280 x 720 pixels, wat genoeg is om snel een foto te maken en voor videogesprekken. De kwaliteit komt niet in de buurt van die van de iPad. Op dit moment is er nog geen versie van de Surface Pro met WWAN beschikbaar. Als de gebruiker hier toch gebruik van wil maken, zal hij/zij externe oplossingen moeten gebruiken, zoals een USB stick, WLAN router of tethering via een smartphone.

Onderhoud

De behuizing is niet ontworpen om door de gebruiker geopend te worden. De batterij en de andere componenten zijn geïntegreerd en kunnen alleen door gecertificeerde servicepartners vervangen worden.

Garantie

Microsoft biedt een fabrieksgarantie van 2 jaar. We hebben nog geen uitbreidingen kunnen vinden, maar zodra de Surface Pro in Duitsland verkrijgbaar komt kunnen we zeker zijn.

Invoerapparaten

 

Touchscreen

De hoge resolutie van het beeldscherm biedt de mogelijkheid om meer data te laten zien vergeleken met de iPad 3 en 4. Hierdoor worden de pictogrammen echter te klein en is het handig om een stylus pen te hebben voor de invoer. Dit probleem kan ook worden opgelost wanneer de pictogrammen 125% of 150% worden vergroot. Deze aanpassing wordt door de meeste applicaties goed ondersteund, en zorgt meestal voor goed leesbare pictogrammen en menu's. De scherpte is echter niet zo goed als op de iPad en het ziet er soms ietwat wazig uit. Het beeldscherm reageerde goed op onze aanrakingen, is fijn om over te glijden en ondersteunt de gebruikelijke multi-touch bewegingen.

Virtueel Toetsenbord

Het virtuele toetsenbord bevat ingekorte toetsen in de normale configuratie, hoewel dit voldoende zal zijn voor de meeste taken. Het toetsenbord kan ook in meerdere delen worden gesplitst, de grootte kan worden veranderd en het geheel kan worden verplaatst. Daarnaast kunnen andere lay-outs van het toetsenbord worden geïnstalleerd.

Enkel keyboard
Enkel keyboard
Gedeeld toetsenbord
Gedeeld toetsenbord

Bij ons testmodel werd een verwijderbaar toetsenbord geleverd, namelijk de Touch Cover (€120; ~ $160). Dit toetsenbord is 3 mm dik en heeft een mat oppervlakte, die van touch technologie gebruik maakt om de toetsenaanslagen te registreren. Dit toetsenbord dient ook als bescherming voor het beeldscherm. Na een korte gewenningstijd ging het typen gemakkelijk. In plaats van fysieke feedback van een normaal toetsenbord, klinkt er een geluidje wanneer de toets succesvol aangeslagen wordt. Dit heeft ook tijd nodig om aan te wennen, maar het wordt niet vervelend. De geïntegreerde touchpad is erg klein en behoorlijk overbodig, aangezien het beeldscherm voldoende capaciteit heeft voor aanrakingen. De Touch Cover zorgt voor een totaalgewicht van ruim 1,1 kg. Overige bevindingen kunnen worden gelezen in het testrapport van de Microsoft Surface RT.

Een alternatief is de Type Cover, die fysieke toetsen bevat. Dit toetsenbord weegt ongeveer 50 gram, is gemaakt van hard plastic en kost €130 (~ $170). Met een dikte van 6 mm is dit toetsenbord iets dikker, maar biedt het wel fysieke feedback tijdens het typen. Helaas hebben we de Type Cover niet kunnen testen voor dit testrapport.

De stylus pen die normaal gesproken meegeleverd wordt, kan worden vastgemaakt aan het magnetische oplaadpunt. Deze pen kan dus alleen vastgemaakt worden wanneer de tablet niet opgeladen wordt. Het is niet mogelijk om de stylus pen aan een touwtje te bevestigen. De pen kan verschillende drukniveau's registreren, hoewel deze functie nog niet door alle apps ondersteund wordt. De pen was niet te gebruiken voor Photoshop CS6, maar werkte wel bij SketchBook Pro 6 en Art Rage 4. De stylus pen is niet compatibel met de Dell Latitude XT3 of de HP Elitebook 2760p.

Getest model met een QWERTY lay-out
Getest model met een QWERTY lay-out
De toetsen geven geen fysieke feedback
De toetsen geven geen fysieke feedback
Toetsenbord en beschermhoes
Toetsenbord en beschermhoes

Beeldscherm

 

Het glanzende 10,6 inch beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 207 dpi. Dit is erg hoog en kan leiden tot kleine letters en symbolen. De weergegeven inhoud is erg scherp, maar kan de ogen van veel gebruikers na een langere periode op de proef stellen. Het schalen kan dit probleem voorkomen, maar wees gewaarschuwd dat de inhoud dan minder scherp wordt.

150% grootte
150% grootte
125% grootte
125% grootte
Hoogste resolutie
Hoogste resolutie

 

 

We hebben op negen plaatsen de helderheid van het Samsung paneel gemeten. De linkeronderhoek is het donkerst met 337 cd/m², terwijl het meest verlichte gedeelte precies in het midden zit (371 cd/m²). De variaties in verlichting is niet waarneembaar voor het blote oog. Gemiddeld heeft het beeldscherm een helderheid van 335 cd/m². De verlichting zit op 91%. Aangezien de helderheid alleen via een schuifknop aangepast kan worden, is het moeilijk om een precieze waarde in te stellen. Wanneer de knop op ongeveer één derde deel stond, was de gemiddelde helderheid 151 cd/m². Dit is helder genoeg voor gebruik binnenshuis, maar wanneer er buiten gebruik wordt gemaakt van de tablet, zal de helderheid maximaal moeten zijn.

355
cd/m²
363
cd/m²
351
cd/m²
355
cd/m²
371
cd/m²
363
cd/m²
337
cd/m²
347
cd/m²
361
cd/m²
Helderheidsverdeling
SEC3242, 106HL01-001
X-Rite i1Pro 2 // Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 371 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 355.9 cd/m²
Helderheidsverdeling: 91 %
Helderheid in Batterij-modus: 371 cd/m²
Contrast: 742:1 (Zwart: 0.5 cd/m²)45.74% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
66.2% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
44.23% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Kleurenspectrum
Kleurenspectrum

Gebruikers die van plan zijn om de tablet vooral buitenshuis te gebruiken, zullen net zoals bij andere tablets rekening moeten houden dat niet alles zichtbaar is. Hoe helderder de omgeving, hoe donkerder de inhoud op het beeldscherm lijkt. Gelukkig is de maximale helderheid 371 cd/m² (ook op accustroom), waardoor dit probleem niet al te groot is.

Het contrast van 741:1 is aanzienlijk kleiner dan die van de Surface RT (1079:1) en marginaal kleiner dan die van de iPad 4 (838:1). Voor praktische redenen heeft het beeldscherm een goed contrast waarvan de achterstand alleen merkbaar is bij directe vergelijking met andere tablets. De kleuren zijn verzadigd en de zwartwaarde is laag, waardoor de reproductie van de beelden goed is. Het kleurenspectrum is echter te klein om in de buurt van het sRGB kleurenspectrum te komen. Hoewel de grijstinten en de kleurverzadiging verbeterd kunnen worden door middel van kalibratie, zijn de verbeteringen minimaal.

Color accuracy
Color accuracy
Greyscale
Greyscale
Color saturation
Color saturation
Greyscale calibrated
Greyscale calibrated
Color accuracy calibrated
Color accuracy calibrated
Color saturation calibrated
Color saturation calibrated

Het IPS paneel biedt erg grote kijkhoeken en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de weergave. Afhankelijk van de positie kunnen de gebruikers oplopen tegen kleine kleurveranderingen en een variërende helderheid. Alles bij elkaar is het beeldscherm van de Microsoft Surface Pro op hetzelfde niveau als de concurrentie en laat het geen tekortkomingen zien. Vanwege hoge eisen kan het zijn dat zakelijke gebruikers teleurgesteld zullen zijn met het beeldscherm. De enige toegevoegde waarde vergeleken met de concurrentie is de hoge resolutie, wat de productiviteit ten goede komt. Het kleurenspectrum, contrast, de helderheid en het glanzende oppervlakte zijn allemaal eigenschappen die voor de veeleisende gebruiker aangepast zouden kunnen worden.

Kijkhoeken Microsoft Surface Pro
Kijkhoeken Microsoft Surface Pro

Prestaties

De Microsoft Surface Pro heeft hardware componenten die meestal in Ultrabooks te vinden zijn. Een Intel Core i5-3317U CPU met geïntegreerde Intel HD Graphics 4000, 4 GB RAM en een snel opslagmedium garanderen goede prestaties. Microsoft zou een 128 GB SSD als alternatief aan moeten bieden wanneer de tablet in Duitsland beschikbaar wordt.

ASSD
Systeminfo HDTune
Systeminfo HWinfo
Systeminfo CPUZ RAM
Systeminfo CPUZ Mainboard
Systeminfo CPUZ Cache
Systeminfo CPUZ CPU
 
System information Microsoft Surface Pro

Processor

Video conversie
Video conversie
MP3 conversie
MP3 conversie

De Intel Core i5-3317U CPU is een ultra-laag-voltage processor, die erop ingericht is om zo min mogelijk energie te verbruiken. Het 'thermal design power' (TPD) is 17 Watt en wordt bereikt door kloksnelheden tussen 1,7 en 2,6 GHz. De Turbo Boost en Hyper-Threading technologieën zijn ook aanwezig en bieden geoptimaliseerde pretaties. Bij single-core applicaties kan de maximale kloksnelheid van 2,6 GHz worden bereikt, terwijl de CPU in staat is om vier threads tegelijkertijd te behandelen bij multi-thread applicaties.

De resultaten van de CPU benchmarks zitten op het verwachte niveau en zijn identiek aan die van Ultrabooks met dezelfde componenten. Cinebench R11.5 (64-bit) heeft bijvoorbeeld scores van 0,9 punten (single-thread) en 2,39 punten (multi-thread) laten zien. De Super  Pi 32M berekening (single-thread) nam 727 seconden in beslag, terwijl de wPrime 1024M berekening (multi-thread) 653 seconden nodig had. Wanneer naar de resultaten wordt gekeken wordt duidelijk dat de Core i5-3317U maximaal presteert.

We hebben de rekenkracht getest door drie MP3 bestanden te converteren naar het AAC bestandstype met iTunes. Alleen gekeken naar de CPU duurde het berekenen met MediaEspresso langer dan bij andere apparaten. De hele handeling wordt een stuk versneld door de Quick Sync technologie, die overigens ook de processor ontlast (ongeveer 20% in plaats van 90%).

Tijdens de maximale belasting van de processor en grafische kaart (Prime95 en Furmark) hebben we een overduidelijke teruggang in kloksnelheid vastgesteld, namelijk van 2,4 GHz naar 1,2 GHz. Wanneer alleen de CPU wordt belast neemt de kloksnelheid af naar 2,3 GHz. Dit terugklokken heeft geen merkbare invloed gehad op de prestaties van het systeem.

Op accustroom hebben we geen bijkomende problemen ontdekt. Er werd opnieuw precies 2,39 punten behaald in de Cinebench R11.5 (multi, 64-bit) benchmark.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3577
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7276
Cinebench R10 Shading 32Bit
5382
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4544 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
7899 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5537 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
0.9 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.39 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
15.78 fps
Help

Systeemprestaties

De resultaten van de Surface Pro met PC Mark 7 zijn identiek aan die van de Dell XPS 13 en de Acer Aspire S7-191 met 4813 punten. Een groot gedeelte van deze score is te danken aan de dual-channel RAM modules en de snelle SSD. De enige verbetering zou zijn een snellere CPU-GPU combinatie. Tijdens praktisch gebruik kunnen de meeste Windows programma's zonder problemen gebruikt worden. Alleen in het geval van 3D applicaties gelden er restricties.

Op het gebied van tablet benchmarks zoals Geekbench en Sunspider, heeft de Microsoft Surface Pro een eigen categorie, aangezien alle rivalen verslagen worden door de Surface Pro.

Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
3594 Points ∼29%
Apple iPad 4
1012 Points ∼8% -72%
Samsung Galaxy Note 10.1
638 Points ∼5% -82%
Google Nexus 10
968 Points ∼8% -73%
Memory (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
5196 Points ∼47%
Apple iPad 4
2053 Points ∼19% -60%
Samsung Galaxy Note 10.1
952 Points ∼9% -82%
Google Nexus 10
2480 Points ∼22% -52%
Floating Point (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
4926 Points ∼8%
Apple iPad 4
2262 Points ∼4% -54%
Samsung Galaxy Note 10.1
2946 Points ∼5% -40%
Google Nexus 10
3916 Points ∼7% -21%
Integer (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
4659 Points ∼8%
Apple iPad 4
1330 Points ∼2% -71%
Samsung Galaxy Note 10.1
1640 Points ∼3% -65%
Google Nexus 10
1794 Points ∼3% -61%
Total Score (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
4753 Points ∼11%
Apple iPad 4
1768 Points ∼4% -63%
Samsung Galaxy Note 10.1
1859 Points ∼4% -61%
Google Nexus 10
2591 Points ∼6% -45%

Legende

 
Microsoft Surface Pro Intel Core i5-3317U, Intel HD Graphics 4000, Micron RealSSD C400 MTFDDAT064M
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Samsung Galaxy Note 10.1 Samsung Exynos 4412 Quad, ARM Mali-400 MP4, 16 GB SSD
 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Microsoft Surface Pro
135.3 ms * ∼1%
Apple iPad 4
895 ms * ∼8% -561%
Google Nexus 10
1346 ms * ∼13% -895%
Microsoft Surface RT
998 ms * ∼9% -638%

Legende

 
Microsoft Surface Pro Intel Core i5-3317U, Intel HD Graphics 4000, Micron RealSSD C400 MTFDDAT064M
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Microsoft Surface RT NVIDIA Tegra 3, NVIDIA GeForce ULP (Tegra 3), 32 GB SSD

* ... kleiner is beter

5.6
Windows 8 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.6
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
8.1
PCMark 7 Score
4813 punten
Help

Opslagapparaten

Micron's Real SSD C400 doet dienst als opslagapparaat en is verbinden met de s SATA III poort. De SSD kan volledig gebruik maken van de geboden brandbreedte. Leessnelheden kunnen boven de 500 MB/s uitkomen, terwijl de schrijfsnelheden rond de 87 MB/s zitten. Deze gelimiteerde snelheid komt door de firmware van de SSD en gebruikte chip. De 128 GB SSD versie van de Crucial SSD, die waarschijnlijk gebruikt wordt voor de Surface Pro, zou in dit opzicht iets sneller moeten zijn. Bij normale werkbelasting wordt er niet veel geschreven op de harde schijf, maar dan is er nog het probleem dat veel ruimte wordt ingenomen door het besturingssysteem. Na een stormvloed aan kritiek van recensenten en gebruikers, heeft Microsoft in ieder geval een waarschuwing op de website gezet. Hier is het rekenwerk: van de totale capaciteit van 64 GB houdt de gebruiker ongeveer 26 GB over voor programma's en documenten. Het uitbreiden van de opslagcapaciteit is mogelijk met een SDXC geheugenkaart of externe harde schijf via de USB 3.0 poort.

Micron RealSSD C400 MTFDDAT064M
Overdrachtssnelheid Minimum: 214.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 288 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 276.6 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 86.2 MB/s
CPU-gebruik: 4.7 %

Grafische Kaart

Intel's HD Graphics 4000 grafische kaart heeft een maximale kloksnelheid van 1050 MHz en heeft geen last van terugklokken door oververhitting. In 3D Mark 11 werd een score van 626 punten behaald, terwijl 3D Mark Vantage een score van 2935 punten produceerde. De prestaties tijdens OpenGL Shading is ongeveer 5537 punten in Cinebench R10 en 15,78 fps in Cinebench R11.5. Deze scores zijn gemiddeld voor apparaten van deze categorie die deze grafische kaart bevatten. Meer resultaten kunnen worden bekeken in one uitgebreide GPU benchmark lijst.

Op accustroom loopt de GPU op een kloksnelheid van slechts 350 MHz, wat resulteert in een aanzienlijk lagere score in Cinebench R11.5 van 6,67 fps. We hebben geen tekenen van oververhitting kunnen ontdekken.

3DMark 06 Standard Score
4951 punten
3DMark Vantage P Result
2935 punten
3DMark 11 Performance
626 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
32347 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
3503 punten
3DMark Fire Strike Score
487 punten
Help

Gaming Prestaties

De gaming prestaties zijn voldoende om de niet veeleisende PC games vloeiend af te spelen. Dit is echter alleen mogelijk op netstroom. De gereduceerde kloksnelheid op accustroom heeft een grote invloed op de beeldsnelheden. Games die speciaal voor tablets ontworpen zijn, zoals Angry Birds Space en Galaxy on Fire 2 HD zijn altijd goed speelbaar, aangezien ze ontwikkeld zijn om zo min mogelijk de processor te belasten.

Galaxy on Fire 2 HD
Galaxy on Fire 2 HD
F1 2012
F1 2012
Angry Birds
Angry Birds
lage gem. hoge ultra
World of Warcraft (2005) 117 62 16
Diablo III (2012) 46 25 21 14
F1 2012 (2012) 31

Emissies

Systeemgeluid

 

 

De ventilator staat altijd aan, hoewel het geluid alleen erg dicht bij het apparaat hoorbaar is (29,5 dB(A)). Dit is een realistisch scenario voor wanneer de tablet normaal gebruikt wordt, zoals voor Internet browsen en video's kijken. Wanneer er meerdere complexe taken tegelijkertijd worden uitgevoerd stijgt het geluidsniveau tot 32,6 dB(A), bij middelmatige belasting wordt dit 38,2 dB(A) en bij maximale belasting is het geluidsniveau 40 dB(A). Vooral bij middelmatige en zware belasting is het geluid goed hoorbaar. AMR en Atom processoren verbruiken minder energie, waardoor vaak geen koelsysteem nodig is, in tegenstelling tot de Core i5. Deze ARM en Atom processoren kunnen echter de prestaties van de Core i5 niet evenaren. Het geluid van het koelsysteem van de Surface Pro is gelukkig alleen hoorbaar wanneer de processor zwaar belast wordt.

Geluidsniveau

Onbelast
29.5 / 29.5 / 29.5 dB (A)
Belasting
38.2 / 40.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   PCE-322A (15 cm afstand)

Temperatuur

De Microsoft Surface Pro voelt altijd warm. De temperatuur van de behuizing scheelt maar een paar graden bij lage belasting vergeleken bij hoge belasting. Met een minimum van 30°C en een maximum van 40°C, wordt de behuizing nooit onaangenaam warm. Het koelsysteem werkt nauwelijks bij lage belastingen, maar springt in bij hoge belastingen, waardoor de behuizing een relatief constante temperatuur heeft.

Max. Belasting
 38 °C40.3 °C37.1 °C 
 37.6 °C40.3 °C36.8 °C 
 37.3 °C39.4 °C36.8 °C 
Maximum: 40.3 °C
Gemiddelde: 38.2 °C
27.1 °C40.6 °C40.1 °C
34.3 °C40.4 °C35.1 °C
36.4 °C40.1 °C35.2 °C
Maximum: 40.6 °C
Gemiddelde: 36.6 °C
Stroomadapter (max.)  43.5 °C | Kamertemperatuur 21 °C | Fennel Firt 550
(-) De gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde bij maximale belasting bedraagt 38.2 °C / 101 F, vergeleken met het gemiddelde van 30.2 °C / ###class_avg_f## F voor de apparaten van de klasse Convertible.
(±) De maximumtemperatuur aan de bovenzijde bedraagt 40.3 °C / 105 F, vergeleken met het gemiddelde van 35.2 °C / 95 F, variërend van 19.6 tot 55.7 °C voor de klasse Convertible.
(±) De bodem warmt op tot een maximum van 40.6 °C / 105 F, vergeleken met een gemiddelde van 36.6 °C / 98 F
(±) Bij onbelast gebruik bedraagt de gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde 33.2 °C / 92 F, vergeleken met het apparaatgemiddelde van 30.2 °C / 86 F.
(±) De palmsteunen en het touchpad kunnen zeer heet aanvoelen met een maximum van ###max## °C / 102.9 F.
(-) De gemiddelde temperatuur van de handpalmsteun van soortgelijke toestellen bedroeg 28.3 °C / 82.9 F (-11.1 °C / -20 F).

Luidsprekers

De audioreproductie is voldoende voor simpele taken, zoals het geval is bij de meeste tablets. De luidsprekers hebben het meeste vermogen om hoge en middelhoge tonen te produceren. Hierdoor zijn ze geschikt voor korte video's. Als er meer verlangd wordt van de geluidskwaliteit, zal er een koptelefoon aangesloten moeten worden, die toch al bijna verplicht zijn in publieke gebieden. Externe luidsprekers kunnen aangesloten worden via Bluetooth, USB of de 3,5 mm poort.

Energiebeheer

Energieverbruik

 

 

Het energieverbruik ligt aanzienlijk hoger dan bij andere tablets. Met een minimum van 8 Watt en een maximum van 43,2 Watt, zit het verbruik in het gebied van de Ultrabooks zoals de 13 inch Asus Zenbook Prime UX31A. Om alsnog fatsoenlijke batterijlevensduren te hebben, heeft Microsoft een 42 Wh batterij ingebouwd. Er is op het moment geen mogelijkheid om deze capaciteit uit te breiden. Alle onderhoudstaken zouden uitgevoerd moeten worden door een gecertificeerd service center.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 8 / 10.7 / 11.8 Watt
Belasting midlight 36.8 / 43.2 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Minimale batterijlevensduur  (Classic Test)
Classic Test
Maximale batterijlevensduur (Readers Test)
Readers Test

Bij de Battery Eater Readers Test (maximale levensduur, minimale helderheid, draadloze modules uit, energiebesparing aan) hield de batterij het bijna 7 uur vol. Bij de Microsoft Surface RT is dit getal twee keer zo hoog, ondanks een kleinere batterij. Tijdens de realistische WLAN test (energiebesparing aan, ongeveer 150 cd/m², draadloze modules aan) zakte de batterijlevensduur tot 5 uur - ongeveer 4 uur korter dan de Surface RT. De minimale batterijlevensduur hebben we bepaald met Battery Eater Classic Test (maximale helderheid, alle modules aan, hoge prestaties). De tablet viel hierbij uit na 1 uur en 33 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 56min
Surfen met WLAN
4h 45min
Belast (maximale helderheid)
1h 33min

Samenvatting

Microsoft Surface Pro
Microsoft Surface Pro

De poging van Microsoft om een tablet en Ultrabook te combineren is in veel opzichten een succes geweest. De aanzienlijk verbeterde rekenkracht, die identiek is aan die van een Ultrabook, heeft echter wel een aantal sporen achtergelaten.

Qua mobiliteit is de Surface Pro er op achteruit gegaan vergeleken met de Surface RT, aangezien de batterijlevensduur gehalveerd en het gewicht verdubbeld is. De actief gekoelde Surface Pro is een lawaaierig apparaat vergeleken met andere tablets.

Gebruikers zullen echter wel een volledige installatie van Windows 8 krijgen, waarmee alle applicaties voor x86 hardware gebruikt kunnen worden. Accessoires zijn er genoeg en kosten niet te veel. Het beperkte aantal poorten en de tamelijk slechte grafische prestaties zijn nadelen waarmee nog te leven valt.

Veel kopers zullen geïnteresseerd zijn in de 128 GB versie, aangezien het besturingssysteem niet veel ruimte over laat op de 64 GB schijf. Er is geen manier om de geïntegreerde opslagcapaciteit te vervangen en de prestaties van de aanwezige SSD schieten soms ook tekort.

Het beeldscherm heeft naast de Full HD resolutie niet veel bijzonders te bieden. De helderheid, het contrast en de glanzende oppervlakte zijn standaard voor deze categorie. Naast het gebruikelijke touchscreen, kan er ook met een stylus pen gewerkt worden, die meegeleverd wordt.

Het Touch Cover toetsenbord doet dienst als beschermingshoes en biedt ook verbeterde type-eigenschappen vergeleken met het virtuele toetsenbord. Aan de andere kant zorgt het extra gewicht er wel voor dat het apparaat bijna even zwaar is als een Ultrabook.

Alles bij elkaar is de Microsoft Surface Pro een kansrijke tablet met unieke eigenschappen voor een prijs van minstens €800. Mobiliteit, opslagcapaciteit en systeemgeluid zijn minpunten die in gedachte gehouden moeten worden, hoewel het een eerste generatie product is.

Please share our article, every link counts!
.170
Im Test: Microsoft Surface Pro
In Review: The Microsoft Surface Pro

Specificaties

Microsoft Surface Pro (Surface Serie)
Processor
Intel Core i5-3317U 2 x 1.7 - 2.6 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4000, Core: 1050 MHz, Geheugen: 800 MHz, gedeeld geheugen, igdumd64 9.17.10.2867 Win8 64
Geheugen
4096 MB 
, Dual-channel modus, niet te upgraden
Beeldscherm
10.60 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, 10-vinger multi-touch, SEC3242, 106HL01-001, IPS, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
Micron RealSSD C400 MTFDDAT064M, 64 GB 
Geluidskaart
Realtek ALC280 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 3.0, 1 DisplayPort, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Koptelefoon, Card Reader: microSDXC, Sensoren: Omgevingslichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop, kompas
Netwerkmogelijkheden
Marvell AVASTAR 350N Wireless Network Controller (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 14 x 275 x 173
Batterij
42 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Microsoft Windows 8 64 Bit
Camera
Webcam: 720p
Bijkomende functionaliteiten
Toetsenbord: Virtueel toetsenbord + Touch Cover, Toetsenbordverlichting: nee, 24 Maanden Garantie
Gewicht
920 g, Voeding: 250 g
Prijs
900 Euro

 

De USB 3.0 poort maakt hoge overdrachtssnelheden mogelijk.
De USB 3.0 poort maakt hoge overdrachtssnelheden mogelijk.
De Windows toets helpt met het navigeren en bij screenshots.
De Windows toets helpt met het navigeren en bij screenshots.
Beide camera's hebben slechts een resolutie van 720p.
Beide camera's hebben slechts een resolutie van 720p.
Door de inhoud 125 of 150% te vergroten, wordt het beeld enigszins onscherp.
Door de inhoud 125 of 150% te vergroten, wordt het beeld enigszins onscherp.
Het beeldscherm is glanzend, net zoals de meeste andere touchscreens
Het beeldscherm is glanzend, net zoals de meeste andere touchscreens
Het beeldscherm met hoge resolutie biedt goed contrast en goede helderheid.
Het beeldscherm met hoge resolutie biedt goed contrast en goede helderheid.
Op het gebied van kleuren - er zijn alternatieven. Roze is niet de enige kleur.
Op het gebied van kleuren - er zijn alternatieven. Roze is niet de enige kleur.
De standaard is altijd aanwezig, terwijl de Touch Cover apart besteld moet worden.
De standaard is altijd aanwezig, terwijl de Touch Cover apart besteld moet worden.
... en kan bediend worden met aanrakingen of met een stylus pen.
... en kan bediend worden met aanrakingen of met een stylus pen.
The Microsoft Surface Pro biedt Full HD resolutie...
The Microsoft Surface Pro biedt Full HD resolutie...
Hoewel de snelle onderdelen overeenkomen, is de grootte het grootste verschil vergeleken met de Sony Vaio Tap 20.
Hoewel de snelle onderdelen overeenkomen, is de grootte het grootste verschil vergeleken met de Sony Vaio Tap 20.
... is hij sneller dan al z'n concurrenten.
... is hij sneller dan al z'n concurrenten.
Met componenten die meestal in Ultrabooks zitten...
Met componenten die meestal in Ultrabooks zitten...
De Microsoft Surface Pro is een kansrijke tablet.
De Microsoft Surface Pro is een kansrijke tablet.
Er is geen extra microfoon aansluiting aanwezig.
Er is geen extra microfoon aansluiting aanwezig.
Het volume kan eenvoudig aangepast worden.
Het volume kan eenvoudig aangepast worden.
De kaartlezer accepteert alleen micro formaten.
De kaartlezer accepteert alleen micro formaten.
Andere apparaten kunnen zonder problemen gebruikt worden.
Andere apparaten kunnen zonder problemen gebruikt worden.
Elgatos Tivizen DVB-T WLAN hotspot werkt goed en representeert een elegante oplossing voor het kijken van televisie.
Elgatos Tivizen DVB-T WLAN hotspot werkt goed en representeert een elegante oplossing voor het kijken van televisie.
De snelheid van externe USB 3.0 harde schijven kan volledig gebruikt worden.
De snelheid van externe USB 3.0 harde schijven kan volledig gebruikt worden.
De stroomadapter biedt ongeveer een vermogen van 43,2 Watt en bevat ook een USB poort.
De stroomadapter biedt ongeveer een vermogen van 43,2 Watt en bevat ook een USB poort.
Er kan ook een Stylus pen bevestigd worden aan deze poort
Er kan ook een Stylus pen bevestigd worden aan deze poort
De stroomaansluiting wordt magnetisch aan de behuizing bevestigd.
De stroomaansluiting wordt magnetisch aan de behuizing bevestigd.
Het stevige scharnier wijst op de goede productiekwaliteit.
Het stevige scharnier wijst op de goede productiekwaliteit.
64 GB is niet altijd 64 GB.
64 GB is niet altijd 64 GB.
De ventilator biedt voldoende koelcapaciteit.
De ventilator biedt voldoende koelcapaciteit.
De foto's van de geïntegreerde camera's zijn van middelmatige kwaliteit.
De foto's van de geïntegreerde camera's zijn van middelmatige kwaliteit.
De DisplayPort is een typische poort voor een zakelijk apparaat en ondersteunt resoluties tot 2560 x 1600 pixels.
De DisplayPort is een typische poort voor een zakelijk apparaat en ondersteunt resoluties tot 2560 x 1600 pixels.

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport HP Split x2 Convertible
HD Graphics 4000, Core i3 3229Y, 13.30", 2.3 kg
Kort testrapport Asus Transformer Book TX300CA Convertible
HD Graphics 4000, Core i7 3537U, 13.30", 1.932 kg
Kort testrapport Panasonic Toughbook CF-AX2 Convertible
HD Graphics 4000, Core i5 3427U, 11.60", 1.13 kg
Kort testrapport Toshiba Portégé Z10t Convertible
HD Graphics 4000, Core i5 3339Y, 11.60", 1.435 kg
Testrapport Sony Vaio Tap 20 SVJ2021V1E Tablet
HD Graphics 4000, Core i5 3317U, 20.00", 5.06 kg
Testrapport Asus Taichi 21 Convertible Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i7 3517U, 11.60", 1.254 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Links

  • Manufacturer's information

Compare Prices

Pro

+Erg goede tablet prestaties
+Hoog contrast en helder beeldscherm
+Multi-touch + stylus pen
+Erg goede kwaliteit van behuizing
+Geïntegreerd standaard (kickstand)
+USB 3.0 + DisplayPort
+Magnetische stroomaansluiting
+Opladen via USB poort
 

Contra

-Beschikbare opslagcapaciteit (64 GB versie)
-Koelsysteem is duidelijk hoorbaar tijdens gebruik
-Hoog gewicht
-Lage resolutie van de camera
-Middelmatige batterijlevensduur

In het kort

Wat we goed vonden

Hoge prestaties, stylus pen, x86 versie van Windows 8.

Wat we graag zouden zien

Meer opslagcapaciteit, minder systeemgeluid, lager gewicht en langere batterijlevensduur.

Wat ons verrast heeft

Dat de Surface Pro nog steeds niet in Europa verkrijgbaar is.

De concurrentie

Microsoft Surface RT, Asus Zenbook Prime UX21A, iPad 4, Acer Iconia W700, Asus VivoTab Smart, Google Nexus 10 en veel meer.

Ratings

Microsoft Surface Pro - 27-03-2013 v3(old)
Tobias Winkler

Behuizing
90%
Toetsenbord
77%
Aanwijsapparaat
89%
Aansluitmogelijkheden
56%
Gewicht
96%
Batterij
85%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
68%
Applicatie-performance
97%
Temperatuur
83%
Luidheid
91%
Extra punten
90%
Gemiddelde
84%
88%
Convertible - Gewogen Gemiddelde
Tobias Winkler, 2013-05- 9 (Update: 2013-06- 6)