Notebookcheck

Testrapport Microsoft Surface RT Tablet

Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser, 06-12-2012

PC? Tablet? Een andere aanpak. Microsoft noemt de lang verwachte tablet Surface een PC: de eerste PC van Redmond. We hebben de tablet en Windows 8 RT uitvoerig getest en zijn tot de conclusie gekomen dat dit apparaat een echte PC is.

Microsoft heeft Windows RT uitgebracht - een besturingssysteem dat geoptimaliseerd is voor ARM apparaten. Natuurlijk moet een nieuw systeem zoals deze bekend geraken bij de gebruikers. De beste oplossing is om zelf een tablet uit te brengen, waarbij het nieuwe besturingsysteem zich volledig kan ontplooien. De Microsoft Surface is de eerste tablet gemaakt door hun zelf en is het dus maar de vraag: zal dit ambitieuze project slagen?

Onze testconfiguratie heeft een HD-ready beeldscherm, een Nvidia quad-core Tegra 3 CPU, Windows RT, 2 GB RAM en 32 GB flash opslaggeheugen. Met de Touch Cover, kost dit apparaat €579 (~ $737). De Touchcover alleen kost €120 (~ $153) , terwijl de Type Cover (toetsenbord met mechanische toetsen) ongeveer €130 (~ $166) kost. De 64 GB Surface moet Touch Cover is beschikbaar voor €679 (~ $865).

Dit model richt z'n pijlen op de consument en lichte zakelijke gebruiker. De verwachte Surface met Windows 8 Pro moet echter voldoen aan de eisen van de veeleisende zakelijke gebruikers. Het zal een groter en scherper (FHD) beeldscherm bevatten, naast een Intel Core i5, 4 GB RAM, een 64/128 GB SSD en een stylus. We zullen hier een apart testrapport over schrijven wanneer hij uitgebracht is.

Behuizing

De Microsoft Surface heeft goede vakmanschap. Het beeldscherm wordt beschermd door glas en past perfect in het chassis.
De Microsoft Surface heeft goede vakmanschap. Het beeldscherm wordt beschermd door glas en past perfect in het chassis.
De stevige magnesium behuizing ziet er goed uit.
De stevige magnesium behuizing ziet er goed uit.
De standaard is stevig en praktisch.
De standaard is stevig en praktisch.

De Surface tablet heeft een schoon uiterlijk: het glazen paneel van het beeldscherm heeft zelfs gaatjes aan alle kanten van het "dark-tital" chassis. De zogenaamde VaporMg behuizing is gemaakt van een magnesium legering. Dit maakt de tablet erg stijf, maar ook wat zwaarder (676 gram (~ 1,5 pond)). Eenhandige gebruikers kunnen gemakkelijk vermoeid worden.

Microsoft heeft hierop ingespeeld door een standaard aan de achterkant in te bouwen. Deze stevige standaard heeft stevige scharnieren en straalt duurzaamheid uit. Wanneer de standaard ingeklapt wordt, versmelt hij volledig met de behuizing.

Het hoekige ontwerp biedt goede ernogomische ervaringen. De Surface is 9,3 mm (~ 0,37 inch) dik - een haar dunner dan de Apple iPad met Retina beeldscherm.

Microsoft heeft een HD webcam met 720p resolutie ingebouwd aan de voorkant. De camera aan de achterkant heeft ook een resolutie van 720p en is bevestigd aan een klein plastic paneel.

Alles bij elkaar hoeft Microsofts eerste tablet zich niet te verschuilen voor de concurrenten. Het mooie ontwerp en de goede vakmanschap onderstrepen de hoge kwaliteit van de behuizing. De voorkant van de tablet is leeg afgezien van een Windows 8 logo. Alle andere details, zoals de naam van de tablet, kunnen gevonden worden aan de onderkant van de standaard.

Verbindingsmogelijkheden

De Surface tablet heeft goede hardware. De tablet heeft een Nvidia Tegra 3 quad-core CPU met een geïntegreerde GeForce ULP grafische kaart. Dit is een bekende chip die al een tijdje op de markt is. Slechts een aantal CPU's kunnen concurreren met de Tegra 3: de Apple A6X processor en de Samsung Exynos 4 zijn de grootste concurrenten.

Microsoft heeft ook 32 GB flash opslaggeheugen en 2 GB RAM in de Surface ingebouwd. Dit pakket (met Touch Cover) is te koop voor €579 (~ $737). De prijs van het apparaat zelf is lager dan die van Apple, maar de accessoires kosten even veel. We zouden graag een aantal meer poorten gezien hebben.

Aansluitingen

Microsoft heeft de Surface niet veel mogelijkheden gegeven om te verbinden met andere apparaten. Gelukkig zijn de meest belangrijke poorten beschikbaar.

De rechterkant heeft een speciale HD video uitgang voor externe monitoren. Hiervoor heeft de gebruiker echter een adapter nodig, die los verkrijgbaar is voor €40 (~ $51). De tablet heeft ook een USB 2.0 aansluiting voor alledaagse apparaten, zoals een toetsenbord, muis, USB stick en externe harde schijf. Een kaartlezer zit verstopt onder de standaard; het ondersteunt Micro-SD kaarten tot 64 GB (SDXC).

De lagere rand heeft alleen magnetische aansluitingen voor de Touch Cover of de Type Cover. Beide toetsenborden klikken duidelijk vast.

Touch Cover en Type Cover klikken magnetisch vast aan de onderkant van de tablet.
Touch Cover en Type Cover klikken magnetisch vast aan de onderkant van de tablet.

Software voor Surface

Microsoft levert de Surface met de voor ARM apparaten geoptimaliseerde Windows RT. Dit nieuwe besturingssysteem heeft veel nieuwe functionaliteiten, zoals de tegel interface. We hebben hier een artikel over geschreven.

De Surface kan programma's en door Windows ondersteunde bestandtypen openen via USB. Dit is mogelijk door de mogelijke desktopfunctie (Windows 7), die de gebruikelijke overdracht tussen apparaten mogelijk maakt. Alleen software van de Windows store kan worden geïnstalleerd. x86-compatibele programma's zullen gedraaid kunnen worden op de Surface zodra de volledige Windows 8 versie is vrijgegeven.

Een aangenaam mail programma kan met verschillende accounts verbinden. De cloud opslag, SkyDrive, is ook geïnstalleerd naast de Xbox 360 App, die gelinkt kan worden aan Xbox games, video's en muziek.

Daarnaast biedt de tablet een aantal office Apps, die het de gebruiker mogelijk maakt om productief te werken onderweg. Een pre-launch versie van Office Home & Student 2013 RT (Word, Excel, PowerPoint), is vooraf geïnstalleerd. De upgrade naar de volledige versie zal geen geld kosten en automatisch uitgevoerd worden door Windows Update zodra de software beschikbaar is in de Windows Store. Vergeleken met de desktop variant van de software, zullen een aantal functies (zoals macros) missen. Het RT office pakket kan alleen commercieel gebruikt worden als er een zakenlicensie geïnstalleerd is op de notebook of desktop PC. De tablet wordt beveiligd door encryptie en Windows Defender.

Over sociale netwerken: foto's of webpagina's kunnen direct gedeeld worden met een simpele veeg van de vinger van links naar rechts. In het menu 'Share', wordt de gebruiker de mogelijke opties gepresenteerd.

Communicatie

Een plastic strook aan de onderkant bevat de aan- en uitknop en twee microfoons. De draadloze antennes onder de flap dienen voor twee draadloze modules: Bluetooth 4.0 en WLAN 802.11a/b/g/n (2,4 en 5 GHz netwerken).

De draadloze modules bieden een goede signaalsterkte in onze tests. We konden gemakkelijk verbinden met een router via WLAN 802.11a/b/g/n en een Smartphone via Bluetooth 4.0.

Helaas is uit meerdere tests gebleken dat de overdracht van een MP3 bestand niet mogelijk is via Bluetooth. Microsoft maakt het mogelijk om met aanvullende apparaten te verbinden, maar staat het niet toe bestanden te verzenden.

Een GPS sensor is niet beschikbaar voor de Microsoft Surface tablets. Echter, geen enkele concurrent heeft deze optie. De Surface biedt tot nu toe ook geen 3G of LTE.

De tegels op het startscherm zijn geanimeerd en hun positie en grootte kunnen veranderd worden.
De tegels op het startscherm zijn geanimeerd en hun positie en grootte kunnen veranderd worden.
Internet Explorer 10 als een touch-geoptimaliseerde App.
Internet Explorer 10 als een touch-geoptimaliseerde App.
De pre-launch versie van Office 2013 is geïnstalleerd op de tablet.
De pre-launch versie van Office 2013 is geïnstalleerd op de tablet.
Multi tasking: twee of meer lopende Apps kunnen tegelijkertijd worden weergegeven.
Multi tasking: twee of meer lopende Apps kunnen tegelijkertijd worden weergegeven.

Camera's & Multimedia

De twee HD video camera's aan de voor- en achterkant van de Surface nemen op in 720p (iets meer dan 1 MP) en bieden voldoende kwaliteit - als er voldoende omgevingslicht is. Helaas is er geen flitser aanwezig. Dit is gedaan zodat de lichtsensoren beter zouden werken, maar de camera's nemen hierdoor korrelige foto's in slecht verlichte ruimtes. Dit betekent dat ze goed zijn voor Skype gesprekken, waarbij de standaard ideaal is en de camera precies goed richt.

De twee stereo microfoons aan de bovenkant van de Surface hebben een relatief goede opnamekwaliteit en bieden goede geluidskwaliteit in videogesprekken.

In slecht verlichte ruimtes maakt de camera korrelige foto's...
In slecht verlichte ruimtes maakt de camera korrelige foto's...
... zoals hier te zien is.
... zoals hier te zien is.
Een stereo microfoon zorgt voor goede geluidskwaliteit.
Een stereo microfoon zorgt voor goede geluidskwaliteit.

Accessoires

Zoals de meeste andere fabrikanten, levert Microsoft niet veel gratis accessoires. Het pakket bevat de Surface, een compacte, 136 gram wegende 24 Watt adapter en een snelstartgids/garantiekaart. De Touch Cover zit ook in de doos - als de gebruiker die besteld heeft. Momenteel zijn er een aantal accessoires beschikbaar in de Microsoft Store: een tweede adapter, de Touch Cover, de Type Cover en een VGA en HDMI adapter.

Garantie

Microsoft levert standaard een 24 maanden durende garantietermijn bij de Surface, naast 90 dagen gratis technische ondersteuning.

Invoerapparaten & Bediening

Without the Touch Cover, the user can interact with the Surface tablet via the touch screen, which recognizes up to five fingers simultaneously. The panel has no problems with input recognition and the finger glides over the glass with little resistance.

The 10.6-inch touch screen offers intuitive gestures which require a little getting used to, but are very useful: a swipe from the right opens the system menu and a swipe from the left blends in a bar with recently opened programs. A swipe from the bottom of the screen provides the user with the App commands whereas a swipe from top-to-bottom closes the App. Input is quickly and precisely recognized. The only gesture, which we had a few problems with, was pulling an App to the front by pulling it from the pop-up bar (left swish) and then closing it (top-to-bottom swish) in one motion.

The on-screen keyboard recognizes commands well. In addition, it can be quickly changed from the traditional virtual keyboard to a split version, which is optimized for the input with both thumbs.

In our opinion, the menu of the Surface is as fluid as the interface of the latest Apple iPad or an Android competitor with the same processor. Overall, the Surface touch screen is one of the best we have used to date.

The mechanical keys for the volume adjustment and Power/Standby have a good pressure point and do not leave any room for complaint.

Two birds with one stone

Alternatively, the user can attach the Touch Cover, which, like the Apple Smart Cover, acts as an intelligent display cover, which sends the tablet into standby when closed. Microsoft has installed a pressure-sensitive keyboard and touchpad on the inside of the waterproof cover, whereas the outside is covered by a thin layer of material similar to felt. If a finger is lightly placed on a key or the user quickly glides over one, the keyboard smartly does not recognize this as input. The 16 x 16 mm (~0.63 x 0.63 inches/normal dimensions) react to typing and translate the input well. The 65 x 31 mm (~2.6 x 1.2 inches) touchpad is somewhat small, but with the mouse replacement keys placed below, it works perfectly and can even translate a double tap into a right-click, or recognize scrolling with two fingers.

So how is typing with the Touch Cover? In the beginning, the user will make a few mistakes here and there due to the missing key feedback and the lack of a border between the bottom row of keys and the hand-rest regions. After a period of use, the user will be able to type quite well and will not want to type on any other keyboard. Sadly, the touchpad will see little use, as the navigation via touch screen is faster and much more precise. However, the touchpad cannot be turned off.

The Touch Cover is 3 mm (0.12 inches) thick, weighs 200 grams (~0.4 pounds) and is available in five colors: blue, white, pink, black and red. We find this variety to be a good idea and believe that this grants buyers a degree of customization.

The Touch Cover may not be for everyone. For example, if you have to frequently type large texts, then we recommend purchasing the Type Cover for 130 Euros (~$166) instead. This matte black keyboard has mechanical keys and should offer the comfort and typing speed of a traditional keyboard.

 

Zonder de Touch Cover kan de gebruiker de Surface bedienen via het touchscreen, die tot en met vijf vingers tegelijk kan registreren. Het paneel heeft geen problemen met de herkenning van bewegingen en de vinger glijdt met weinig weerstand over het glas.

Het 10,6 inch touchscreen biedt inventieve bewegingen, waar enige tijd voor nodig is om aan te wennen. Ze zijn echter handig: een sleep vanaf de rechterkant opent het systeemmenu en een sleep van de linkerkant de lijst van recent geopende programma's. Eenzelfde sleep vanaf de onderkant opent het configuratiescherm en een sleep vanaf boven sluit het programma. De invoer is snel en precies herkend. De enige beweging waar we wat moeite mee hadden, is de beweging om een app naar voren te halen.

Het weergegeven toetsenbord herkent de aanslagen goed. Daarnaast kan het veranderd worden van een standaard toetsenbord tot een gespleten toetsenbord. Deze is geoptimaliseerd voor gebruikt met twee duimen.

In onze mening is het menu van de Surface even vloeiend als die van de nieuwe Apple iPad of een Android concurrent met dezelfde processor. Over het algemeen is het touchscreen van de Surface een van de beste die we tot nu toe in handen gehad hebben.

De mechanische toetsen voor het volume en in/uitschakeling, hebben een goed drukpunt en laten een goede indruk achter.

 

Twee vliegen in één klap.

De gebruiker kan ook de Touch Cover bevestigen, die, zoals de Apple Smart Cover, dienst doet als een intelligente hoes voor het beeldscherm. Microsoft heeft een drukgevoelig toetsenbord en touchpad ingebouwd in de waterdichte hoes, die aan de buitenkant een oppervlakte heeft van filt. Wanneer een vinger per ongeluk een toets aanraakt, registreert de Touch Cover dit niet als een aanslag. De toets groottes van 16 x 16 mm zijn voldoende groot en zorgen ervoor dat de aanslagen goed worden geregistreerd. Het touchpad heeft een afmeting van 65 x 31 mm en is hierdoor aan de kleine kant, maar wordt wel handig door de twee aparte muisknoppen en de mogelijkheid om multi-touch bewegingen waar te nemen.

Maar hoe is het typen op de Touch Cover? Om te beginnen zal de gebruiker een aantal fouten maken door de ontbrekende terugslag en omdat de onderste toetsen naadloos overlopen in de polssteunen. Na een gewenningsperiode, is het goed typen op de Touch Cover en zal de gebruiker geen ander toetsenbord meer willen. Helaas is de navigatie sneller via het touchscreen en kan het touchpad niet uitgeschakeld worden.

De Touch Cover is 3 mm dik, weegt 200 gram en is beschikbaar in vijf kleuren: blauw, wit, zwart, roze en rood. Wij denken dat dit een leuke toevoeging is, aangezien de gebruiker hiermee z'n Surface kan aanpassen naar eigen wens.

De Touch Cover kan niet voor iedereen geschikt zijn. Als je bijvoorbeeld vaak grote stukken tekst moet typen, bevelen we de Type Cover (€130) aan, aangezien de mechanische toetsen verbeterd comfort en verhoogde snelheid bieden.

De Touch Cover is slechts 3 mm dik.
De Touch Cover is slechts 3 mm dik.
Vijf kleuren zijn beschikbaar.
Vijf kleuren zijn beschikbaar.
De Type Cover typt hetzelfde als een notebook toetsenbord. (foto: Microsoft)
De Type Cover typt hetzelfde als een notebook toetsenbord. (foto: Microsoft)

Beeldscherm

10.6 inch paneel met een resolutie van 1366 x 768 pixels (16:9 formaat).
10.6 inch paneel met een resolutie van 1366 x 768 pixels (16:9 formaat).

Het 10,6 inch "ClearType HD display' van de Surface heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels en behaalt hiermee een pixeldichtheid van 148 pixels per inch (PPI). De concurrentie biedt veel meer: de Apple iPad (264 PPI) en Acer Iconia Tab A700 (224 PPI).

Een enorm voordeel van de Surface tablet is de 16:9 beeldverhouding, waarmee het mogelijk wordt om films te kijken zonder storende zwarte rand. Zulke randen zijn bijvoorbeeld zichtbaar bij de iPad, want die heeft een 4:3 beeldverhouding.

Daarnaast heeft de Surface andere goede eigenschappen: de gemiddelde helderheid van 331 cd/m² is hoog en heeft een maximum van 356 cd/m².

322
cd/m²
322
cd/m²
312
cd/m²
332
cd/m²
356
cd/m²
324
cd/m²
335
cd/m²
347
cd/m²
329
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 356 cd/m² Gemiddelde: 331 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 356 cd/m²
Contrast: 1079:1 (Zwart: 0.33 cd/m²)

De zwartwaarde is een goede 0,33 cd/m². Dit resulteert een hoog contrast van 1079:1 - erg goed. De verlichting van het paneel is een acceptabele 88%. De vermindering van de helderheid naar de randen is niet merkbaar in alledaags gebruik.

Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

In de praktische test van het beeldscherm, vonden we dat de kleuren helder waren en het contrast erg goed. Tekst is zelfs na zoomen nog scherp en kan gemakkelijk gelezen worden. Multimedia bestanden zoals games, foto's of films zijn goed te zien op het paneel dankzij de zwartwaarde en het contrast.

Het glazen oppervlakte van de Surface is niet gevoelig voor krassen, maar houdt wel goed vuil en vingerafdrukken vast. Buitenshuis kunnen de reflecties de overhand nemen, zoals bij veel andere tablets en Smartphones. De goede helderheid kan dit niet geheel goedmaken, wat betekent dat de gebruiker direct zonlicht moet mijden.

De brede kijkhoeken doen ons denken aan IPS panelen. De inhoud van het beeldscherm verliest geen helderheid, contrast of kleursterkte bij gewone kijkhoeken. Het is zelfs zo dat de weerspiegelingen eerder storend worden dan een beperking in de kijkhoeken.

Bij extreme kijkhoeken, krijgt het beeldscherm eerder last van reflecties dan van een wat mindere helderheid.
Bij extreme kijkhoeken, krijgt het beeldscherm eerder last van reflecties dan van een wat mindere helderheid.

Prestaties

De binnenkant van de Microsoft Surface RT is goed bekend: een quad core Nvidia Tegra 3 SoC (System on a Chip) met als versie T30 (een conservatieve keuze) is het kloppende hart van de tablet en heeft een kloksnelheid van 1,4 GHz. Deze SoC kan in veel hoogwaardige apparaten gevonden worden, zoals de Asus Transformer Pad Infinity (TF700T) en biedt goede prestaties.

Helaas kunnen we het merendeel van onze tablet benchmark programma's niet draaien aangezien ze nog niet beschikbaar zijn in de Windows Store. Zodra ze uit zijn, zullen we een update schrijven. Op het moment vertrouwen we op browser benchmarks: Browsermark, Google V8 en SunSpider 0.9.1. We hebben ook Futuremark Peacekeeper gebruikt.

De resultaten voldoen niet aan onze verwachtingen. De Surface doet het goed in de JavaScript benchmark SunSpider. Een score van minder dan 1000 milliseconden was tot nu toe alleen besteed aan de Apple iPad 4. Helaas zijn de resultaten van de Browermark en Google V8 erg teleurstellend. Gelijk uitgeruste apparaten, zoals de Fujitsu Stylistic M532 en de Asus Transformer Pad TF300T scoren in beide tests wel 40% hoger.

De resultaten van de Peacekeeper benchmark zijn ook mager: een score van 357 punten plaatst de Surface ver achter de concurrentie (Apple iPad 2, Google Nexus 7, Samsung Galaxy Tab 10.1, etc.). We zijn nog meer verbaasd te zien dat de Surface zelfs door sommige Smartphones wordt ingehaald (Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S3).

We denken dat deze lage prestaties worden veroorzaakt door het nieuwe besturingssysteem en Internet Explorer 10. Zodra meer benchmarks beschikbaar zijn, zullen we dit verder uitdiepen. Samenvatting: prestaties - gewoontjes.

In alledaags gebruik zijn de lagere prestaties merkbaar. Vergeleken met de Apple iPad 4 of snelle Android tablets, zoals de Asus Infinity, duurt het opstarten van apps veel langer. Het werken op deze tablet zal verlopen met een rustig tempo.

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
796 Points ∼4%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% +109%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4% +5%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1132 Points ∼6% +42%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% +87%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +145%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1273 Points ∼7% +60%
Browsermark 1.0 - --- (sorteer op waarde)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
73180 points ∼13%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
204149 points ∼37% +179%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% +73%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
104663 points ∼19% +43%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21% +62%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
160006 points ∼29% +119%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
106982 points ∼19% +46%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
997.5 ms * ∼9%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% +10%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% -86%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1928.8 ms * ∼18% -93%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% -88%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% -24%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1841 ms * ∼17% -85%

* ... kleiner is beter

We hebben de Surface direct vergeleken met een iPad 4 in een video.

Over het opstarten doen ze allebei even lang. De prestaties in het App menu zijn bij beide tablets goed, net zoals het scrollen door de menupagina's. Het opstarten van de Store App duurt ook even lang.

De Internet brower is een kritiek punt voor de krachtige hardware. Beide browsers zijn even snel wanneer knijp-om-te-zoomen wordt gebruikt. Apple's Safari laadt onze website heel snel, terwijl de langzame Internet Explorer 10 er een stuk langer over doet (subjectief). De lay-out van de browser is ook beter bij Safari.

Het afspelen van video's is prettiger bij de Surface, omdat het 16:9 beeldscherm hier tot zijn recht komt en meestal geen zwarte randen laat zien.

Games

Een op touchscreen gebaseerde tablet kan snel in een mobiele gaming console veranderen en de Microsoft Surface is geen uitzondering. De goede prestaties van de Nvidia Tegra 3 CPU met de geïntegreerde GeForce ULP grafische kaart zijn hier goed merkbaar.

We hebben Hydro Thunder Hurricane, Pinball FX2, Cut the Rope en de nieuwe Angry Birds Star Wars getest, om de gaming prestaties van de Surface vast te stellen. Cut the Rope vroeg weinig rekenkracht van de CPU/GPU, maar de andere games zijn veeleisender. Maar de Surface levert bij alle games voldoende kracht om het vloeiend te spelen. Het precieze touchscreen en de accurate gyroscoop zorgen voor goede controle. Door het gewicht van het apparaat, zal de gebruiker waarschijnlijk veel gebruik maken van de standaard.

Veeleisende 3D games lopen vloeiend.
Veeleisende 3D games lopen vloeiend.
De nieuwe Angry Birds is erg leuk op de Surface.
De nieuwe Angry Birds is erg leuk op de Surface.
Zelfs klassiekers, zoals Cut the Rope, zijn beschikbaar in de Windows Store.
Zelfs klassiekers, zoals Cut the Rope, zijn beschikbaar in de Windows Store.

Emissies

Temperatuur

De temperatuuremissies van de Microsoft Surface zijn gelijkwaardig aan die van andere apparaten met een Tegra 3 (zoals de Acer Iconia Tab A700).

Zelfs onder volledige belasting (3D games, flash-intensieve websites), bereikt de oppervlakte van de tablet maximaal 37°C (98,6 °F). De tablet heeft een gemiddelde temperatuur van 32-33°C (89,6-91,4°F).

Zonder belasting wordt het apparaat maximaal 29°C (84,2°F) en heeft dan een gemiddelde van 28°C (82,4°F).

Max. Belasting
 30 °C35.6 °C33.2 °C 
 29.4 °C30 °C30.5 °C 
 34.2 °C34.4 °C31.6 °C 
Maximum: 35.6 °C
Gemiddelde: 32.1 °C
34.4 °C37.3 °C31.7 °C
33.6 °C35.2 °C31.3 °C
32.3 °C32.9 °C31.8 °C
Maximum: 37.3 °C
Gemiddelde: 33.4 °C
Stroomadapter (max.)  40.9 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De twee stereo luidsprekers bieden goede geluidskwaliteit, maar lopen snel tegen hun grenzen aan bij het spelen van muziek, gamegeluiden of films. De geluidsproductie bevat veel hoge tonen, een aantal middeltonen en weinig bastonen. Dit betekent dat de luidsprekers alleen geschikt zijn voor achtergrondgeluid, vooral omdat het maximale volume redelijk laag is. Gelukkig biedt de koptelefoonaansluiting wel goede kwaliteit, aangezien de gebruiker hiermee externe luidsprekers of een koptelefoon kan aansluiten.

Batterijlevensduur

Energieverbruik

Het energieverbruik van de Microsoft Surface is acceptabel voor z'n klasse. De batterij heeft een capaciteit van 31,5 Wh. In idle modus, verbruikt de Surface tussen 3 en 6,2 Watt. Dit betekent dat in alledaags gebruik, de gebruiker moet rekenen op een verbruik van ongeveer 4,5 Watt.

Tijdens het spelen van een HD video, verbruikt de Surface 7,6 Watt. Wanneer de Nvidia Tegra 3 volledig belast wordt (3D games, Full HD video), loopt het verbruik op tot maximaal 10,6 Watt. De 24 Watt adapter heeft dus ruim voldoende reserves om de tablet op te laden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 1.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 3 / 4.9 / 6.2 Watt
Belasting midlight 7.6 / 10.6 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

De batterijlevensduur van de Microsoft Surface maakt het de gebruiker mogelijk om het een gehele werkdag te gebruiken zonder dat hij tussendoor opgeladen moet worden. De Reader's Test, die het lezen van een document simuleert, hield de Surface 15 uur en 32 minuten vol. Dit is tevens de maximale batterijlevensduur. Een meer realistischer scenario is wanneer Internet Explorer 10 diverse webpagina's laadt. Dit houdt de tablet 8,5 uur vol. Deze looptijden zijn acceptabel gezien de grootte van de batterij. De Microsoft Surface plaatst zich in het midden van andere apparaten met Tegra 3 CPU's. De Acer Iconia Tab A510 blijft op het gebied van batterijlevensduur vooraan staan en zelfs de Apple iPad met Retina beeldscherm heeft meer reserves (maar ook een grotere 41,5 Wh batterij).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
15h 32min
Surfen met WLAN
8h 36min

Samenvatting

Een schot in de roos bij de eerste keer: Microsoft Surface met Windows RT.
Een schot in de roos bij de eerste keer: Microsoft Surface met Windows RT.

De Microsoft Surface is een goede tablet, maar er zijn een aantal zwakke punten. De prestaties vallen bijvoorbeeld tegen - gemeten met de momenteel beschikbare benchmarks. Andere tablets met Tegra 3 SoC's behalen hogere scores. De Surface biedt echter goede prestaties voor alledaags gebruik (subjectief) en is hierdoor een goed alternatief voor elke applicatie. Daarnaast biedt de tablet veel Apps in de App Store, die gemakkelijk toegankelijk is en waarschijnlijk de komende maanden aanzienlijk gaat groeien.

De aansluitingen van de Surface zijn beperkt, maar de tablet heeft een USB poort en een SD kaartlezer - beter uitgerust dan de gemiddelde tablet. De video uitgang ondersteunt ook HD. Deze adapter moet echter wel speciaal worden aangeschaft via de Windows Store.

Het 10,6 inch beeldscherm is erg goed en biedt een helder en contrastrijk beeld. De kijkhoeken zijn erg stabiel en de lay-out is overzichtelijk. De resolutie is goed, hoewel sommige andere tablet Full HD resoluties bieden.

De Touch Cover is een goed ontworpen accessoire om de productiviteit te verhogen.

De camera's hebben een 720p resolutie, wat standaard is. De foto's worden niet bijzonder mooi, maar de opgenomen video's zijn wel van goede kwaliteit. De luidsprekers kunnen externe luidsprekers niet verslaan, maar doen hun werk goed gezien hun grootte.

De vakmanschap van de tablet is erg goed. De meeste mensen zouden graag willen dat de Surface wat dunner en lichter zou zijn, maar gelukkig heeft de tablet geen last van oververhitting. De mobiliteit van het apparaat wordt verzekerd door de goede batterijlevensduur. De stroomadapter kan thuis gelaten worden, want de Surface heeft genoeg capaciteit om een hele dag aan te staan.

 

Alles samengevat: gebruikers die gewend willen raken met de tablet sector zouden moeten kijken naar de Microsoft Surface met z'n nieuwe besturingssysteem. Na een aantal minuten vonden we de tablet al fijn werken. Het eerste tablet project van Microsoft is geslaagd, en het product is beschikbaar vanaf €579 inclusief toetsenbord. De Microsoft Surface is klaar om het op te nemen tegen de concurrentie.

In Review: Microsoft Surface 32 GB with Windows RT
In Review: Microsoft Surface 32 GB with Windows RT

Specificaties

Microsoft Surface RT (Surface Serie)
Geheugen
2048 MB 
Beeldscherm
10.6 inch 16:9, 1366x768 pixel, Capacitive, Multi-touch, ClearType HD, IPS, glimmend: ja
Opslag
32 GB SSD, 32 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 HDMI, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: 3.5 mm jack, Card Reader: microSD, max. 64 GB, Sensoren: Omgevingslichtsensor, Versnellingssensor, Gyroscoop, Magnetometer
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.3 x 274.6 x 172
Batterij
32 Wh Lithium-Ion, Batterijduur: 8 h
Besturingssysteem
Microsoft Windows RT
Camera
Webcam: 2 x HD (720p)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Virtual & Touch Cover, Toetsenbordverlichting: nee, Touch Cover, 24 Maanden Garantie
Gewicht
676 g, Voeding: 136 g
Prijs
579 Euro

 

De standaard bevat het nieuwe Windows logo, ...
De standaard bevat het nieuwe Windows logo, ...
De instellingen komen naar voren wanneer er een veeg wordt gemaakt vanaf de rechterkant. De tablet kan hiervanuit uitgeschakeld worden.
De instellingen komen naar voren wanneer er een veeg wordt gemaakt vanaf de rechterkant. De tablet kan hiervanuit uitgeschakeld worden.
De camera aan de voorkant heeft een 720p resolutie. Een kleine LED geeft de status aan.
De camera aan de voorkant heeft een 720p resolutie. Een kleine LED geeft de status aan.
De belangrijkste camera is recht gericht wanneer de Surface op de standaard is geplaatst.
De belangrijkste camera is recht gericht wanneer de Surface op de standaard is geplaatst.
Kleurvolle variatie: de Touch Cover.
Kleurvolle variatie: de Touch Cover.
De Touch Cover (X-ray).
De Touch Cover (X-ray).
Het toetsenbord op het beeldscherm kan geoptimaliseerd worden voor gebruik met twee duimen.
Het toetsenbord op het beeldscherm kan geoptimaliseerd worden voor gebruik met twee duimen.
Het paneel van de Surface zit snel onder het vuil en de vingerafdrukken.
Het paneel van de Surface zit snel onder het vuil en de vingerafdrukken.
Niet een bijster goede score in Futuremark Peacekeeper benchmark: een paar Smartphones halen hogere scores.
Niet een bijster goede score in Futuremark Peacekeeper benchmark: een paar Smartphones halen hogere scores.
De stijlvolle Microsoft Store zal snel moeten vullen voordat de Surface een succes kan worden.
De stijlvolle Microsoft Store zal snel moeten vullen voordat de Surface een succes kan worden.
Er is geen grens tussen de touchpad en de spatietoets, waardoor ze in elkaar overlopen.
Er is geen grens tussen de touchpad en de spatietoets, waardoor ze in elkaar overlopen.
De Touch Cover heeft diverse speciale toetsen en menuknoppen die hebben bewezen dat ze erg handig zijn.
De Touch Cover heeft diverse speciale toetsen en menuknoppen die hebben bewezen dat ze erg handig zijn.
... en eronder staan de apparaat details.
... en eronder staan de apparaat details.
Een klein getal - de eerste tablet van Redmond ziet er goed uit.
Een klein getal - de eerste tablet van Redmond ziet er goed uit.
De onderkant van de Touch Covers hebben een filt afwerking.
De onderkant van de Touch Covers hebben een filt afwerking.
Een kleine inham in de behuizing maakt het openen van de standaard gemakkelijk.
Een kleine inham in de behuizing maakt het openen van de standaard gemakkelijk.
De aansluitingen aan de onderkant dienen als aansluitpunt voor de Touch Cover/Type Cover.
De aansluitingen aan de onderkant dienen als aansluitpunt voor de Touch Cover/Type Cover.
De Microsoft Surface heeft USB 2.0 voor USB sticks en harde schijven. De twee luidsprekers...
De Microsoft Surface heeft USB 2.0 voor USB sticks en harde schijven. De twee luidsprekers...
... zijn goed voor achtergrondgeluid.
... zijn goed voor achtergrondgeluid.
De aan- en uitknop kan ook gebruikt worden om het apparaat in slaapstand te zetten.
De aan- en uitknop kan ook gebruikt worden om het apparaat in slaapstand te zetten.
De kleine, 136 gram zware stroomadapter levert 24 Watt.
De kleine, 136 gram zware stroomadapter levert 24 Watt.

Similar Devices

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Eerste indrukken: Microsoft Surface Book 2 Convertible
GeForce GTX 1050 (Notebook), Core i7 8650U, 13.5", 1.632 kg
Kort testrapport Microsoft Surface Pro (2017) (i7, 512 GB, 16 GB) Convertible
Iris Plus Graphics 640, Core i7 7660U, 12.3", 1.078 kg
Kort testrapport Microsoft Surface Pro 4 (Core m3) Tablet
HD Graphics 515, Core m3 6Y30, 12.3", 1.066 kg
Kort testrapport Microsoft Surface Book (Core i7, 940M) Convertible
Maxwell GPU (940M, GDDR5), Core i7 6600U, 13.5", 1.51 kg

Links

Price Comparison

Pro

+Helder beeldscherm met een goed contrast
+Goede vakmanschap
+Lage temperatuursemissies
+Innovatieve interface
+Touch Cover verhoogt de productiviteit
 

Contra

-Externe monitoren hebben een speciale adapter nodig die apart aangeschaft moet worden
-Het beeldscherm heeft slechts een HD resolutie
-Prestaties kunnen verbeterd worden.

In het kort

Wat we goed vonden

Het goede beeldscherm en de soepele besturing.

Wat we graag zouden zien

Een hogere resolutie en een lichtere behuizing.

Wat ons verrast heeft

Microsoft produceert al bij de eerste keer een goede tablet.

De concurrentie

De Microsoft Surface zal het opnemen tegen de Apple iPad Apple iPad, de Samsung Galaxy Note 10.1 en andere komende Windows RT tablets, zoals de Samsung ATIV Tab. Daarnaast, komt de sterkere Microsoft Surface met Windows 8 Pro en Intel CPU binnenkort uit.

Rating

Microsoft Surface RT - 05-08-2013 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser

Behuizing
87%
Toetsenbord
91%
Aanwijsapparaat
85%
Aansluitmogelijkheden
53%
Gewicht
97%
Batterij
97%
Beeldscherm
85%
Gaming-performance
35%
Applicatie-performance
52%
Temperatuur
93%
Luidheid
100%
Extra punten
85%
Gemiddelde
80%
87%
Convertible - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Microsoft Surface RT Tablet
Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser, 2012-12- 6 (Update: 2013-06- 6)