Notebookcheck Logo

Testrapport Google Nexus 10 Tablet

High-end ontmoet budget. Google daagt Apple en Microsoft uit met zijn vernieuwingen. De Nexus 10 biedt up-to-date hardware en een high-res 10.1-inch scherm voor een prijs van €400. Is dit de perfecte gadget voor in de woonkamer?

Ondanks dat de lancering uitgesteld werd heeft Google voor flink wat opschudding in de technologie wereld gezorgd met de nieuwe Nexus. Naast de verbeterde Google Nexus 7 (gemaakt door Asus) die beschikt over 32GB geheugen en een 3G module voor €300 en de Nexus 4 smartphone (gemaakt door LG) die een 4.7-inch scherm heeft en beschikbaar is vanaf €300 is er nu ook de high-end Nexus 10, gemaakt in samenwerking met Samsung. Het 10.1-inch PLS scherm heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels en een pixeldichtheid van 300 dpi. Een dual-core SoC van Samsung, 2GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 16 of 32GB maken het plaatje compleet.

Wel moeten we ook een aantal tekortkomingen aanstippen: Er is geen 3G of LTE beschikbaar en ook een kaartlezer schittert door afwezigheid waardoor het lastig is de opslagcapaciteit te vergroten. De tablet, GT-P8110 genaamd, wordt gemaakt door Samsung en heeft beschikt over Android 4.2.1, ook wel Jelly Bean genoemd. Google en Samsung zetten een nieuwe standaard met een prijs van €399. De iPad 4 van Apple kost 100 euro meer met deze configuratie. We hebben gekeken hoe de Nexus 10 het doet vergeleken met zijn twee sterkste concurrenten.

Behuizing

Het chassis is gemaakt van plastic
Het chassis is gemaakt van plastic
De afwerking en stabiliteit zijn goed
De afwerking en stabiliteit zijn goed

De behuizing van de Naxus 10 maakt een goede eerste indruk. Het chassis is gemaakt van polycarbonaat en zowel de achter- en zijkanten hebben een prettig rubber laagje. Over het algemeen ziet de tablet er erg basic en modern uit dankzij de zwarte delen. Het is onvermijdelijk dat er vroeg of laat vingerafdrukken op de voor- en achterkant ze zien zullen zijn. Er wordt een microvezel doekje meegeleverd om het apparaat onderweg schoon te houden.

De stabiliteit is erg goed. De tablet kan met veel kracht slechts een beetje verdraait worden. We konden geen vreemde geluiden vinden die vaak duidelijk op een slechte afwerking. Qua gevoel zit er natuurlijk verschil tussen de rubberen achterkant van de Nexus 10 en de aluminium behuizing van de Apple iPad 4. De schrijver is van mening dat het testapparaat beter aanvoelt dan de Nexus 7. Hij geeft een zeer stabiele indruk.

De dimensies van 246 x 178 x 8,9 millimeter (b x l x h) en het gewicht van 603 gram zijn gebruikelijk voor deze grootte. Apple's iPad 4 is dikker met een hoogste van 9,4 millimeter en iets zwaarder met een gewicht van 652 gram (8% verschil). De specificaties van de Surface RT van Microsoft met een 10,6-inch scherm verschillen nauwelijks

Verbindingsmogelijkheden

Geheugenkaartlezers zijn "verwarrend voor de gebruikers" - volgens de directeur van Google. Zo'n statement wordt meestal alleen verwacht van Apple. Maar is een kaartlezer echt nodig? De mogelijkheid van 16 of 32GB zou de meeste gebruikers tevreden moeten stellen. Aan de andere kant is een micro SD kaart een stuk goedkoper en levert een bepaalde mate van flexibiliteit. Hoewel een kaartlezer niet strikt noodzakelijk is levert de Nexusa 10 hier wel in op het gebied van connectiviteit.

Behalve de audio jack is er ook een micro USB poort voor het synchroniseren en opladen van de tablet aan de linkerkant. Samsung heeft de micro HDMI poort aan de andere kant geplaatst. De tablet kan verbinden worden met de TV via een normale HDMI kabel en de corresponderende adapter (ongeveer €7). Als laatste kan het apparaat ook opgeladen worden door het te verbinden met een magnetische Pogo pin. Een dock voor de Nexus 10 is nog niet aanwezig in de Play Store van Google.

Links: Micro USB, 3.5mm stereo jack (audio)
Links: Micro USB, 3.5mm stereo jack (audio)
Rechts: Micro HDMI
Rechts: Micro HDMI

Software

Het grootste voordeel van de Nexus apparaten is het kale Google Android besturingssysteem (Vanilla Android) met updates bij de release. In dit geval is Android 4.2.1 Jelly Bean geïnstalleerd. Gebruikers met een apparaat van andere fabrikanten moeten maanden wachten voor een update omdat er specifieke UI modificaties gemaakt moeten worden. De prestaties van de kale versie zijn ook indrukwekkend. Het systeem draait extreem soepel op de Nexus 10 van Google.

Vergeleken met Android 4.1 (Jelly Bean) beschikt de laatste versie over veel verbeteringen. Zo zijn er onder andere widget op het lock scherm, een nieuwe camera app met 360 graden panorama en verbeterde security (malware scanner van third-party apps buiten Google's Play Store).

Android 4.2.1: Widgets op het lock scherm
Android 4.2.1: Widgets op het lock scherm
Security functies bij systeeminstellingen
Security functies bij systeeminstellingen

Communicatie & GPS

GPS Test
GPS Test

Er zijn verschillende mogelijkheden voor communicatie. De geïntegreerde Wi-Fi module zal waarschijnlijk het meest gebruikt worden. Deze ondersteund de 802.11 b/g/n standaard. Data kan ook verzonden worden via Bluetooth 4.0 of NFC (near field communication). Bestanden en contacten kunnen gedeeld worden met andere Android apparaten via Android Beam. Betalen via NFC staat in Duitsland nog in zijn kinderschoenen en is nergens anders beschikbaar. Op het moment is er geen Nexus 10 met UMTS (3G) of een LTE module.

We hebben de tracking functie getest via de "GPS Test" applicatie. Het tracken van de huidige locatie duurt slechts 12 seconden. De nauwkeurigheid fluctueerde tussen de twee en twaalf meter, wat acceptabele waardes zijn. Zo lang als de navigatie applicatie geen mobiel data netwerk nodig heeft kan de tablet van Google ook als groot navigatie systeem in de auto gebruikt worden.

Camera's & Multimedia

De Nexus 10 beschikt over een camera van 5 megapixels (2560 x 1920 pixels) voor snapshots. De kwaliteit is acceptabel maar je moet niet te veel verwachten. Vergeleken met de Apple iPad Mini zijn de Android foto's vooral aantrekkelijk als je de digitale zoom gebruikt. Er is veel minder ruis in een directe vergelijking, hoewel de kwaliteit zichtbaar achteruit gaat. Uiteraard kunnen tablets zich niet meten met de kwaliteitscamera's van Sony en andere bekende fabrikanten. Het is mogelijk om video op te nemen op 1080p met 30 frames per seconde (fps), iets wat al snel standaard wordt in dit segment. De naar voren gerichte (secundaire) camera van de Nexus 10 heeft 1.9 megapixels (720p) wat genoeg is voor video chat.

Wat betreft multimedia ondersteund het apparaat alle standaarden voor afbeeldingen, audio en video. Content kan direct van Google's Play Store komen of verzonden worden via de computer van de gebruiker. Fans van 1080p high-res video's zullen de 32GB als snel te weinig vinden aangezien dat soort bestanden als snel een aantal gigabyte groot zijn. 16GB is genoeg voor kleinere 720p video's of streamen vanaf de Play Store. De standaard media speler programma's zijn al aanwezig. Andere applicaties zijn beschikbaar in de Store en de meeste zijn gratis te downloaden.

Nexus 10: 5 megapixels
Nexus 10: 5 megapixels
iPad Mini: 5 megapixels
iPad Mini: 5 megapixels
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (18mm)
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (18mm)
Nexus 10: 5 megapixels (50%)
Nexus 10: 5 megapixels (50%)
iPad Mini: 5 megapixels (50%)
iPad Mini: 5 megapixels (50%)
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (35mm)
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (35mm)
Nexus 10: 5 megapixels (100%)
Nexus 10: 5 megapixels (100%)
iPad Mini: 5 megapixels (100%)
iPad Mini: 5 megapixels (100%)
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (55mm)
Sony NEX-5R: 16.1 megapixels (55mm)
Google Nexus 10 naar voren gerichtte camera: 1.9 megapixels
Google Nexus 10 naar voren gerichtte camera: 1.9 megapixels
Apple iPad Mini naar voren gerichtte camera: 1.2 megapixels
Apple iPad Mini naar voren gerichtte camera: 1.2 megapixels
Een modulaire USB PSU inclusief koord en EU pluggen.
Een modulaire USB PSU inclusief koord en EU pluggen.

Accessoires

Alleen de meest noodzakelijke accessoires worden meegeleverd. Dit zijn een modulaire USB PSU, een USB koord en pluggen voor Europese stroomcontacten. Google verkoopt verder nog geen accessoires voor de Nexus 10. Er zijn echter honderden bedrijven die vaak universele producten op het internet aanbieden.

Garantie

Samsung levert 24 maanden lang garantie op materialen en procesfouten. De garantie op bruikbare accessoires zoals de ingebouwde batterij of de oplader is slechts 6 maanden.

Games

 

De geïntegreerde ARM Mali-T604 grafische chip zorgt voor goede gaming prestaties. Het is een component voor ARM SoCs (system-on-a-chip) met vier cores die compatibel is met OpenGL 3.0 en DirectX 11.De Nexus 10 heeft geen problemen met veeleisende 3D games zoals ShadowGun of Need for Speed in de gaming tests. Over het algemeen heeft het apparaat vrij krachtige hardware die de meeste, zo niet alle, tablet gamers tevreden zal stellen.

Veeleisende spellen als ShadowRun zijn geen probleem voor de Nexus 10 van Google.
Veeleisende spellen als ShadowRun zijn geen probleem voor de Nexus 10 van Google.
Raging Thunder is een simpel racespel om de tijd te doden. Need for Speed is zijn elegantere equivalent.
Raging Thunder is een simpel racespel om de tijd te doden. Need for Speed is zijn elegantere equivalent.

Input apparatuur & Bediening

Tekst kan ingevoerd worden door middel van het virtuele toetsenbord dat, afhankelijk van de instelling van de applicatie, vervaagd is. De QWERTZ indeling is vrij groot in landscape modus. In de portrait modus heb je de ideale mix van handzaam gebruik en bruikbare schermgrootte. De grote shift toetsen aan de linker- en rechterkant vallen op. Een nieuwe functie van Android 4.2 is het invoeren van tekst door middel van een methode die erg lijkt op de populaire "swipe" methode die door voor derden gebruikt wordt. Deze functionaliteit is een kwestie van voorkeur.

De besturing door middel van het capacitive multi-touchscreen is erg prettig. Sommige vingers en gebaren worden zonder problemen opgemerkt en tikken wordt direct opgemerkt. Een andere vorm van navigatie is mogelijk via drie virtuele Android iconen die permanent zichtbaar zijn aan de onderkant. Hier wordt een klein deel van de bruikbare ruimte voor opgeofferd. Apple maakt al jaren gebruik van een fysieke "Home" knop in plaats van een digitale navigatie knop.

Virtueel QWERTZ toetsenbord in landscape modus
Virtueel QWERTZ toetsenbord in landscape modus
Het toestenbord is smaller in portrait modus
Het toestenbord is smaller in portrait modus

Scherm

Glanzend 10,1 inch scherm met 2560 x 1600 pixels.
Glanzend 10,1 inch scherm met 2560 x 1600 pixels.

Google betreedt met de Nexus 10 het high-res tablet segment. Het 10,1-inch glare touchscreen heeft een resolutie van 256- x 1600 pixels (WQXGA) dat beschermt wordt door een laag Gorilla 2 glas van Corning en is beter dan het "Retina" scherm van de iPad 4 (2048 x 1536 pixels, 246 dpi). Het scherm van de Surface RT is 1366 x 768 pixels en stelt in vergelijking weinig voor. Gebaseerd op de resolutie van de Nexus en de schermgrootte komen we op een totaal van 4 megapixels en een pixeldichtheid van 300 dpi. De pixels zijn op zichzelf niet zichtbaar. De verhouding van 16:10 komt goed van pas als je films wilt kijken. De zwarte balken zijn dan erg dun in vergelijking met de 4:3 verhouding van de iPad 4, waar de balken een stuk breder zijn.

Notebookcheck.com in landscape modus @ 2560 x 1600 pixels
Notebookcheck.com in landscape modus @ 2560 x 1600 pixels
1600 x 2560 pixels
1600 x 2560 pixels

We starten onze metingen met de helderheid die we testen met de Mavo Monitor tool van Gossen. Het scherm heeft een gemiddelde helderheid van 389,2 cd/m2. De hoogste meting was 419 cd/m² wat tot een maximaal verschil leid van 54 cd/m². Deze afwijking is echter niet zichtbaar in gebruik. De verlichting is 87 procent, wat niet uitzonderlijk is en de tablet in de middenmoot plaatst. De iPad 4 van Apple en de Surface RT van Microsoft worden in dit segment makkelijk verslagen.

401
cd/m²
419
cd/m²
387
cd/m²
380
cd/m²
419
cd/m²
377
cd/m²
368
cd/m²
365
cd/m²
387
cd/m²
Helderheidsverdeling
PLS
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 419 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 389.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 419 cd/m²
Contrast: 722:1 (Zwart: 0.58 cd/m²)

Zwart is op deze tablet ook echt zwart met een lage zwarte waarde van 0.58 cd/m2. Dit levert ook een zeer goed contrast op van 722:1. De concurrenten van de Nexus 10 leveren hier betere resultaten. Zwart ziet er meer verzadigd uit en ook het contrast is beter. Ondanks de harde feiten zijn de kleuren en de focus uitstekend.

Google Nexus 10 outdoors
Outdoors

Het glanzende Gorilla Glass maakt buitenshuis gebruik lastig. Het is nooit mogelijk om reflecties volledig te voorkomen. De helderheid is gelukkig voldoende hoog om de tablet te gebruiken op een plek met schaduw, of op de bank in de woonkamer. De inhoud is altijd leesbaar. Het wordt lastiger op een plek met veel licht of in direct zonlicht. Het kan dan nodig zijn je positie aan te passen.

Kijkhoeken: Google Nexus 10
Kijkhoeken

De PLS (plane-to-line switching) technologie van Samsung heeft enkele voordelen. Het is gebaseerd op de IPS (in-plane switching) technologie maar verbruikt minder energie en is onafhankelijk van kijkhoeken. De afbeelding laat, zelfs bij zeer scherpe hoeken, geen afwijkingen in kleur zien, geen doorgeslagen beeld en geen vervaging zien.

Prestaties

Samsung's Exynos 5250 dual-SoC met 1.7 GHz
Samsung's Exynos 5250 dual-core SoC op 1.7 GHz

Het hart van de Nexus 10 is een Exynos 5 Dual 5250 SoC van Samsing met een kloksnelheid van 1,7 GHz. Deze chip is een dual-core component gebaseerd op de ARM Cortex A15 en is gebouwd met een 32 nanometer procedé. Een ARM Mali-T604 chip van de "Midgard" architectuur met vier cores verzorgt de grafische rekenkracht. Hiernaast beschikt de tablet over 3 GB aan werkgeheugen en tot 32 GB aan opslagcapaciteit. 

Met de gratis "CPU Spy" applicatie hebben we de kloksnelheid van de SoC's bekeken. De chip is voor 95% in diepe slaapstand en draait dan slechts op 200 MHz. Onder belasting (Stabiliteit test) draait de chip op 2/3 en piekt af en toe op 1,7 GHz. 

CPU Spy: Inactief
CPU Spy: Inactief
CPU Spy: Belast
CPU Spy: Belast

De GeekBench 2 systeemtest is de eerste horde in onze benchmark koers. Deze tool is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. De Nexus 10 verslaat Apple's iPad 4 in deze benchmark. De iPad wint alleen de stream test met een marginaal verschil van vijf procent. Hoewel de MediaPad 10 FHD van Huawei ongeveer evenveel kost, scoort deze in de meeste tests 50 procent slechter dan de Nexus 10.

Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
968 Points ∼8%
Apple iPad 4
1012 Points ∼8% +5%
Huawei MediaPad 10 FHD
442 Points ∼4% -54%
Memory (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
2480 Points ∼22%
Apple iPad 4
2053 Points ∼19% -17%
Huawei MediaPad 10 FHD
940 Points ∼9% -62%
Floating Point (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
3916 Points ∼7%
Apple iPad 4
2262 Points ∼4% -42%
Huawei MediaPad 10 FHD
1793 Points ∼3% -54%
Integer (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
1794 Points ∼3%
Apple iPad 4
1330 Points ∼2% -26%
Huawei MediaPad 10 FHD
1000 Points ∼2% -44%
Total Score (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
2591 Points ∼6%
Apple iPad 4
1768 Points ∼4% -32%
Huawei MediaPad 10 FHD
1209 Points ∼3% -53%

Legende

 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Huawei MediaPad 10 FHD HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD

De goede prestaties van de Nexus 10 zijn duidelijk te zien in vergelijking met de tablet van Huawei. Er is een duidelijk voordeel van 39 procent in de AnTUTU Benchmark v2. Dit verschil is bij de Smartbench 2012 echter maar vijf procent. De iPad 4 doet weer mee in de multi-thread berekening van Linpack. Het apparaat van Cupertino ligt mijlen voor op de concurrentie met 654 MFLOPS. Het voordeel over de Nexus 10 van Google is een gigantische 244 procent.

AnTuTu v2 - Total Score (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
13315 Points ∼54%
Huawei MediaPad 10 FHD
8071 Points ∼33% -39%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
3504 points ∼19%
Huawei MediaPad 10 FHD
3318 points ∼18% -5%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
189.9 MFLOPS ∼6%
Apple iPad 4
654 MFLOPS ∼22% +244%
Huawei MediaPad 10 FHD
92.3 MFLOPS ∼3% -51%

Legende

 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Huawei MediaPad 10 FHD HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD

DE ARM Mali-T604 grafische chip is getest met de AnTUTU 3DRating benchmark. De Naxus 10 wordt hier verslagen door de iPad 4 in de normale berekening op de standaard resolutie. De gemiddelde verversingssnelheid is 13,5 fps met een score van 3764 punten. In de off-screen benchmark met een vaste resolutie van 1024 x 2048 pixels heeft de Nexus een voorsprong van 51 procent (2881 punten @ 9,9 fps).

De Nexus 10 moet echter zijn verlies toegeven in de bekende GLBenchmark 2.5. Het verschil met de PowerVR SGX554MP4 grafische chip in de tablet van Apple is 19 procent (36 vs 43 fps) in de off-screen metingen. De MediaPad 10 FHS van Huawei met een Vivante GC4000 GPU kan niet meedraaien in de 3D tests.

AnTuTu 3DRating
1024x2048 Off-screen (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
2881 Points ∼100%
Apple iPad 4
1425 Points ∼49% -51%
--- (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
3764 Points ∼33%
Apple iPad 4
6458 Points ∼57% +72%
GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
36 fps ∼7%
Apple iPad 4
43 fps ∼8% +19%
Huawei MediaPad 10 FHD
12 fps ∼2% -67%
Egypt HD Fixed Time (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
22 fps ∼37%
Apple iPad 4
37 fps ∼62% +68%
Huawei MediaPad 10 FHD
18 fps ∼30% -18%

Legende

 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Huawei MediaPad 10 FHD HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD

De Surface RT van Microsoft doet weer mee met de browser benchmark. De Nexus 10 wint duidelijk in de laatste versie van Google's V8 benchmark met 2964 punten. We moeten echter wel even vermelden dat de benchmark, het besturingssysteem en de browser hier allemaal van hetzelfde bedrijf komen. De tablet van Microsoft, de gebruik maakt van van Internet Explorer 10, scoort 796 punten lager (73 procent verschil).

Het kleinst mogelijke resultaat is significant in de onafhankelijke Java script Sunspider benchmark versie 0.9.1. De iPad 4 wint de test met een resultaat van 895,3 milliseconden en verslaat de Surface RT (997,5 milliseconden) alsmede de Nexus 10. Het testapparaat loopt respectievelijk 33 en 26 procent achter op zijn concurrenten.

Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
1346 ms * ∼13%
Apple iPad 4
895 ms * ∼8% +34%
Microsoft Surface RT
998 ms * ∼9% +26%
Huawei MediaPad 10 FHD
2080 ms * ∼20% -55%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
2964 Points ∼15%
Apple iPad 4
1661 Points ∼8% -44%
Microsoft Surface RT
796 Points ∼4% -73%
Huawei MediaPad 10 FHD
1183 Points ∼6% -60%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
2254 points ∼31%
Apple iPad 4
2495 (2479min - 2507max) points ∼35% +11%
Huawei MediaPad 10 FHD
1736 points ∼24% -23%

Legende

 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Apple iPad 4 Apple A6x, PowerVR SGX554MP4, 32 GB SSD
 
Microsoft Surface RT NVIDIA Tegra 3, NVIDIA GeForce ULP (Tegra 3), 32 GB SSD
 
Huawei MediaPad 10 FHD HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD

* ... kleiner is beter

Het interne flash geheugen speelt ook een rol in de prestaties van het systeem. Het opslagmedium behaalt een goede overdrachtsnelheid van 99,53 MB/s (lezen) en 20,02 MB/s (schrijven) in de AndroBench 3. De Nexus 10 overtuigd ook in de Random tests.

Vergeleken met de kleinere Nexus apparaten uit de huidige serie neemt de grote tablet een gigantische sprong. Er is een verschil van meer dan 50 procent zichtbaar bij sequentiële lees operaties. De Nexus 4 smartphone heeft alleen een voordeel bij de Random Read 4KB (+17 procent). Alles bij elkaar levert het interne geheugen goede prestaties.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
1.27 MB/s ∼0%
Huawei MediaPad 10 FHD
0.57 MB/s ∼0% -55%
Google Nexus 4
1.07 MB/s ∼0% -16%
Google Nexus 7
0.28 MB/s ∼0% -78%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
10.35 MB/s ∼2%
Huawei MediaPad 10 FHD
7.56 MB/s ∼1% -27%
Google Nexus 4
12.14 MB/s ∼2% +17%
Google Nexus 7
4.76 MB/s ∼1% -54%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
20.02 MB/s ∼1%
Huawei MediaPad 10 FHD
7.32 MB/s ∼0% -63%
Google Nexus 4
13.97 MB/s ∼0% -30%
Google Nexus 7
5.22 MB/s ∼0% -74%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Google Nexus 10
99.5 MB/s ∼3%
Huawei MediaPad 10 FHD
41.84 MB/s ∼1% -58%
Google Nexus 4
49.7 MB/s ∼1% -50%
Google Nexus 7
16.87 MB/s ∼0% -83%

Legende

 
Google Nexus 10 Samsung Exynos 5250 Dual, ARM Mali-T604 MP4, 32 GB SSD
 
Huawei MediaPad 10 FHD HiSilicon k3v2 Hi3620, Vivante GC4000, 8 GB SSD
 
Google Nexus 4 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
Google Nexus 7 NVIDIA Tegra 3, NVIDIA GeForce ULP (Tegra 3), 8 GB SSD

Emissies

Temperatuur

De overtollige hitte die de hardware produceert wordt passief afgevoerd via de behuizing. De tablet wordt lauw bij licht gebruik (kantoortaken). Dit correnspondeert met de blauwe waardes in onze tabel. De temperaturen worden hoger onder belasting (app: Stability Test) maar blijven acceptabel. De achterkant wordt duidelijk warmer in het middel. De vingers komen niet in de buurt van dit gebied niet aan in landscape modus, maar wel in portrait modus. De waardes zijn bijzonder goed voor een apparaat in deze categorie.

Max. Belasting
 30.3 °C32.7 °C32 °C 
 28.9 °C32.2 °C32.3 °C 
 29.6 °C38 °C36.7 °C 
Maximum: 38 °C
Gemiddelde: 32.5 °C
27.4 °C41.3 °C37.9 °C
28.9 °C32.2 °C33.1 °C
29.2 °C32.6 °C31.7 °C
Maximum: 41.3 °C
Gemiddelde: 32.7 °C
Stroomadapter (max.)  42.3 °C | Kamertemperatuur 18.8 °C | Voltcraft IR-360
(±) De gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde bij maximale belasting bedraagt 32.5 °C / 91 F, vergeleken met het gemiddelde van 30.2 °C / ###class_avg_f## F voor de apparaten van de klasse Tablet.
(+) De maximumtemperatuur aan de bovenzijde bedraagt 38 °C / 100 F, vergeleken met het gemiddelde van 34.1 °C / 93 F, variërend van 21.2 tot 53.2 °C voor de klasse Tablet.
(±) De bodem warmt op tot een maximum van 41.3 °C / 106 F, vergeleken met een gemiddelde van 33.5 °C / 92 F
(+) Bij onbelast gebruik bedraagt de gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde 25.4 °C / 78 F, vergeleken met het apparaatgemiddelde van 30.2 °C / 86 F.

Luidsprekers

Strategisch: Stereo luidsprekers naast het scherm
Strategisch: Stereo luidsprekers naast het scherm

Een tablet is een multimedia apparaat en Google en Samsung hebben dit goed in de gaten. De luidsprekers  zitten aan de linker- en rechterkant van het scherm in landscape modus en leveren echt stereo geluid. De luidsprekers in de Apple iPad Mini zijn goed, maar hun positionering aan de onderkant is onhandig. Het geluid van de Nexus luidsprekers is goed. Hoge tonen zijn duidelijk en de luidsprekers blijven helder geluid geven op maximaal volume. De lagere tonen worden zachter weergegeven. Externe apparaten kunnen verboden worden door middel van de 3,5 mm stereo jack of de micro HDMI poort.

Verbruik

Verbruik

Het verbruik is de basis van een goede batterijduur. De grootste stroomverbruiker is het 10,1 inch scherm, en het verbruik is met name hoog op maximale helderheid. De Nexus 10 van Google verbruikt tussen de 3,7 en 9 watt onbelast. Samsung's SoC klokt slechts op 200 MHz zonder belasting (diepe slaap). Een vergelijking met de iPad 4 en de Surface RT laat zijn dat deze apparaten minder verbruiken bij kantoortaken. Het verschil tussen de iPad en de Nexus is 30 procent aan de onderkant (2,6 vs 3,7 watt).

Het verbruik onder belasting veranderd nauwelijks met een maximum van 9,4 watt. De Nexus 10 doet het hier beter dan de anderen. De Surface RT verbruikt maximaal 10,6 watt (13 procent verschil). De iPad 4 consumeer ongeveer 33 procent meer met een maximum van 12,5 watt.

Een andere factor is een goede batterijduur met de meegeleverde batterij. Samsung vertrouwd op een lithium polymeer batterij met een capaciteit van 22,75 wattuur. Apple heeft een veel krachtigere, 42 wattuur batterij van vergelijkbare grootte.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 3.7 / 8.4 / 9 Watt
Belasting midlight 9.2 / 9.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

We starten het meten van de batterijduur in verschillende scenario's met de maximale batterijduur. Dit wordt gesimuleerd door het lezen van een tekst op minimale helderheid. De Wi-Fi module staat echter wel aan omdat het een web-based script is. De tablet houdt het ongeveer 17 uur vol. De iPad 4 met zijn krechtigere batterij haalt hier meer dan 21 uur. De 15 uur van de Surface RT wordt makkelijk overtroffen. Het andere extreme uiteinde is de belasting test (Stability Test) gebruikmakend van de maximale helderheid. Een volledig opgeladen Nexus viel uit na 3 uur en 32 minuten.

De Wi-Fi surf test draait op een gestandaardiseerde helderheid van 150 cd/m2 en is wat realistischer. Elke 40 seconden wordt hier een nieuwe website geopend. De looptijd van bijna 11 uur maakt een goede indruk. Op de maximale helderheid was dit nog steeds 6 uur en 27 minuten. Met dezelfde instellingen voor het afspelen van films hield de batterij het 3 uur en 58 minuten vol (H264 - 1080p met de VLC player Beta uit Google's Play Store).

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
17h 10min
Surfen met WLAN
10h 53min
Belast (maximale helderheid)
3h 32min

Eindoordeel

Google Nexus 10
Google Nexus 10

Google en Samsung hebben een sterk product op de markt gebracht dat beschikbaar is voor slechts €400 genaamd de Nexus 10, mits deze niet uitverkocht is. De dunne behuizing heeft een rubberen coating, de kale Android OS versie 4.2 en twee jaar garantie maken een positieve indruk. De verbingensmogelijkheden zijn gelimiteerd door het ontbreken van een kaartlezer. Een versie met 3G of een LTE module voor mobiele internet toegang zou wat ons betreft ook niet misstaan om competitief te zijn.

De drijvende kracht achter de Nexus 10 van Google is zeker het high-resolution PLS scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Het touchscreen maakt een goede indruk in zowel de test als het algemeen gebruik. Het gebruik van het Gorilla Glass 2 an Corning is lastig voor buitenshuis gebruik. De prestaties van de tablet zijn overtuigend hoewel de iPad 4 van Apple op veel gebieden sneller was. Android, iOS of Windows 8? Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Naast een goede batterijduur waren het de stereo luidsprekers en het scherm dat ons overtuigden dat dit een goede aanschaf is. Het geproduceerde geluid zou echter iets gebalanceerder mogen zijn. Over het algemeen is de Nexus een goed ontworpen tablet die snel de nieuwste updates van Google zal krijgen. De Nexus 10 is een goed alternatief voor de iPad 4 en de Surface RT in termen van prijs. We geven de Nexus 10 een grote duim omhoog.

Please share our article, every link counts!
.170
In Review: Google Nexus 10 Tablet
In Review: Google Nexus 10 Tablet

Specificaties

Google Nexus 10 (Nexus Serie)
Processor
Samsung Exynos 5250 Dual 2 x 1.7 GHz, Cortex A15
Grafische kaart
ARM Mali-T604 MP4
Geheugen
2048 MB 
, on-board
Beeldscherm
10.10 inch 16:10, 2560 x 1600 pixel, capacitive, multi-touch, PLS, 300 DPI, RGB Real Stripe, Corning Gorilla Glass 2, WQXGA, glimmend: ja
Opslag
32 GB SSD, 32 GB 
Verbindingen
Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, Sensoren: accelerometer, digitaal kompas, helderheid sensor, gyroscoop, barometer, A-GPS & Glonass, Micro-USB, Micro-HDMI, oplader voor magnetische Pogo pins
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 8.9 x 263.9 x 177.6
Batterij
23 Wh Lithium-Polymer, 9.000 mAh, geïntegreerd, 3.75 Volt
Besturingssysteem
Android 4.2
Camera
Webcam: Rückseite: 5 Megapixel (2.560 x 1.920 Pixel), 1.920 x 1.080 Pixel (FHD, 1080p), 30 fps, LED, Autofokus - Vorderseite: 1.9 Megapixel (1.280 x 960 Pixel), 1.280 x 720 Pixel (720p)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: stereo, tablet, modulaire PSU met EU plugs, USB kabel, documentatie, Google Chrome, Google Currents, Google Earth, Gmail, Google+, Google Play Store, YouTube, 24 Maanden Garantie, model: GT-P8110, NFC
Gewicht
603 g, Voeding: 92 g
Prijs
499 Euro

 

We testen de Google Nexus 10 tablet met een high-res scherm
We testen de Google Nexus 10 tablet met een high-res scherm
Een nieuwe standaard: 10,1 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels.
Een nieuwe standaard: 10,1 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels.
Gorilla Glass 2 van Corning beschermt maar reflecteert ook.
Gorilla Glass 2 van Corning beschermt maar reflecteert ook.
De kleurrepresentatie en de focus (300 dpi) zijn goed.
De kleurrepresentatie en de focus (300 dpi) zijn goed.
Google Currents is een app die het proberen waard is.
Google Currents is een app die het proberen waard is.
Het PLS scherm kan een hoop weergeven in landscape modus.
Het PLS scherm kan een hoop weergeven in landscape modus.
Zwarte balken kunnen niet voorkomen worden met de 16:10 verhouding.
Zwarte balken kunnen niet voorkomen worden met de 16:10 verhouding.
De kwaliteit van de naar voren gerichte camera is acceptabel.
De kwaliteit van de naar voren gerichte camera is acceptabel.
13315 punten in de laatste AnTuTu benchmark voor Android.
13315 punten in de laatste AnTuTu benchmark voor Android.
GeekBench 2 noteert een indrukwekkende 2591 punten.
GeekBench 2 noteert een indrukwekkende 2591 punten.
De kwaliteit wordt niet beïnvloed door de adapter.
De kwaliteit wordt niet beïnvloed door de adapter.
De corresponderende adapter voor een normale HDMI kabel kost hier €7.
De corresponderende adapter voor een normale HDMI kabel kost hier €7.
Een externe monitor kan aangesloten worden via micro-HDMI.
Een externe monitor kan aangesloten worden via micro-HDMI.
Het apparaat is gemaakt de Samsung en heeft GT-P8110 als code.
Het apparaat is gemaakt de Samsung en heeft GT-P8110 als code.
Google's tablet wordt geleverd met Android 4.2.1.
Google's tablet wordt geleverd met Android 4.2.1.
De eerste informatie op de verpakking
De eerste informatie op de verpakking
Tijdens de lancering is alleen een zwart model verkrijgbaar.
Tijdens de lancering is alleen een zwart model verkrijgbaar.
De afwerking, stabiliteit en feel geven een goede indruk.
De afwerking, stabiliteit en feel geven een goede indruk.
De tablet is slechts 8,9 mm dik en weegt maar 603 gram.
De tablet is slechts 8,9 mm dik en weegt maar 603 gram.
De zwarte delen hebben een rubberen coating voor grip.
De zwarte delen hebben een rubberen coating voor grip.
Een plastic kapje geeft een mooi accent.
Een plastic kapje geeft een mooi accent.
Informatie en de logo's vind je eronder.
Informatie en de logo's vind je eronder.
Een micro-USB en audio poort aan de linkerkant.
Een micro-USB en audio poort aan de linkerkant.
De 3,5mm stereo jack voor een koptelefoon
De 3,5mm stereo jack voor een koptelefoon
Google levert geen accessoires voor de magnetische Pogo pin.
Google levert geen accessoires voor de magnetische Pogo pin.

Vergelijkbare Notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Google Pixel C Tablet
Tegra X1 Maxwell GPU, Tegra X1, 10.20", 0.517 kg
Eerste korte indruk: Google Nexus 9
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), Tegra K1 (Denver), 8.90", 0.422 kg
Testrapport HTC Google Nexus 9 (Wi-Fi / 32 GB) Tablet
GeForce ULP K1 (Tegra K1 Kepler GPU), Tegra K1 (Denver), 8.90", 0.422 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Links

  • Informatie van de fabrikant

Vergelijk prijzen

Pro

+Goed gevoel, vakmanschap en stabiliteit
+Relatief licht en dun
+Micro HDMI en NFC
+Android 4.2 Jelly Bean (Vanilla)
+24 maanden garantie
+Groot (virtueel) toetsenbord
+Applicatie en grafische prestaties
+Helder PLS scherm met een hoge resolutie
+De positie van de stereo luidsprekers
+Goede batterijduur
 

Contra

-Middelmatige verbindingsmogelijkheden
-Geen model met 3G of LTE module
-Niet mogelijk om het geheugen uit te breiden
-Camera module kon beter
-Erg reflectief Gorilla Glass 2

In het kort

Wat we goed vonden

De goede prestaties van de componenten, de snelle Vanilla Android (4.2.1 Jelly Bean) en de positionering van de stereo luidsprekers.

Wat we wilden zien

De optie om goedkoop het geheugen uit te breiden door middel van een kaartlezer en een Nexus 10 model met 3D of een LTE module.

Wat ons verraste

De bundel van een high-res, 10,1-inch scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels voor een aantrekkelijke prijs. De beste Android tablet op het moment (?).

De concurrentie

De Nexus hoeft niet bang te zijn voor concurrentie van Samsun. Google's kleinere Nexus 7 is de draagbare optie van Asus. Cupertino doet een stevige duit in het zakje met de iPad 4. Het kiezen van een besturingssysteem is een persoonlijke keuze. Nieuw op het slagveld zijn de Windows 8 tablets en de Surface RT van Microsoft.

Beoordeling

Google Nexus 10 - 05-08-2013 v3(old)
Felix Sold

Behuizing
92%
Toetsenbord
67%
Aanwijsapparaat
95%
Aansluitmogelijkheden
50%
Gewicht
98%
Batterij
97%
Beeldscherm
87%
Gaming-performance
45%
Applicatie-performance
72%
Temperatuur
85%
Luidheid
100%
Extra punten
89%
Gemiddelde
81%
90%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Felix Sold, 2013-01- 4 (Update: 2018-05-15)