Notebookcheck Logo

Testrapport Dell XPS 13 Ultrabook

Casually late? Dell's eerste Ultrabook komt een beetje laat, maar is indrukwekkend. De fabrikant gebruikt hoogwaardige materialen en snelle hardware om twijfelaars over de streep te trekken. Moeten Apple, Samsung & Co zich zorgen gaan maken om deze nieuwkomer?

De grote fabrikanten, zoals Asus en Lenovo, hebben hun Ultrabooks al ruim en breed gepresenteerd, maar nu betreedt het Amerikaanse Dell ook het speelveld: de XPS 13 is de eerste Ultrabook van de Texaanse onderneming. Ondanks dat analisten het nog niet eens zijn over de verwachte verkoop van dit relatief nieuwe type notebooks, is een ding duidelijk: ultra-mobiele, stijlvolle notebooks zijn dé toekomst.

Met krachtige hardware zou de XPS optimaal uitgerust moeten zijn. Er zijn verschillende configuraties beschikbaar: de goedkoopste beschikt over een Core i5-2467M en een 128 GB SSD, terwijl het top model een Core i7-2637M en 256 GB opslagruimte heeft. Wel hebben alle varianten hetzelfde 13.3 inch beeldscherm met een resolutie van 1366x768 pixels, 4 GB DDR3 geheugen en een niet vervangbare batterij, die een batterijduur van zo'n 9 uur zou moeten hebben.

Prestaties, mobiliteit en kwaliteit kosten natuurlijk wel wat. In Dell's online webwinkel is de Ultrabook verkrijgbaar voor 999 tot 1499 US Dollars, maar hier zijn de prijzen respectievelijk €1499 (Core i5, 2128 GB), €1299 (Core i5, 256 GB) en €1499 (Core i7, 256 GB). Dat is een behoorlijk smak geld, maar bij de concurrent betaal je net zo veel. Uit eerdere testrapporten bleek dat de Asus Zenbook UX31 en Samsung 900X3A het erg goed doen, maar de voorouder van alle Ultrabooks,  Apple's MacBook Air, mag natuurlijk ook niet vergeten worden.

Is deze nieuwkomer op de Ultrabook markt, de Dell XPS 13, direct ook de beste in zijn klasse? Het antwoord op die vraag lees je in dit testrapport.

Behuizing

Behuizing van aluminium en koolstofvezel...
Behuizing van aluminium en koolstofvezel...
...met een uitmuntende bouwkwaliteit.
...met een uitmuntende bouwkwaliteit.

Modeaccessoire in plaats van een werktuig: het design van Ultrabooks is voor veel gebruikers iets dat ze extra aantrekkelijk maakt. Met zorgvuldig gekozen materialen, afgeronde hoeken en een minimalistische, maar erg elegant voorkomen lijkt Dell de aanval op Apple te openen. De buitenzijde staat met zijn metallic zilvergrijze kleur mooi in contrast met de mat zwarte basis-unit. De meeste mensen zullen dit wat saai vinden in vergelijking met de huidige behuizingen die in de meest opvallende kleuren verkrijgbaar zijn, maar de high-quality indruk die de Ultrabook maakt kan niemand ontkennen.

Ondanks dat een aantal concurrenten nog minder dan 1.36 kg weegt (de Toshiba Satellite Z830 weegt slechts 1.11 kg), is de Dell's Ultrabook zonder twijfel een lichte metgezel, die tijdens reizen geen obstakel vormt. Afmetingen van 31.6 bij 20.5 cm en een hoogte van 18 mm zijn in deze klasse niet speciaal, maar zeg eerlijk, wie valt kleine verschillen op deze schaal nou echt op. Overigens vormt de huidige hardware ook een beperking voor hoe klein de behuizing gemaakt kan worden.

Aluminium, koolstofvezel (carbon fibre) en Gorilla Glass - Dell heeft absoluut voor stijlvolle materialen gekozen en deze keuze werpt zijn vruchten af als het aankomt op de stevigheid van de behuizing, die van bijna perfecte kwaliteit is. Of het nu gaat om het gebied waar de polsen op rusten, het toetsenbord of de onderzijde: op al deze plaatsen weerstaat de XPS 13 zeer hoge druk zonder mee te geven of ook maar een enkel krakend geluidje te maken. Het edge-to-edge beeldscherm is ondanks dat het extreem dun is zeer goed bestand tegen torsiekrachten en is dus al van net zo'n hoge kwaliteit. Dell heeft bovendien gekozen voor een steviger type scharnier, waardoor het scherm zelfs nauwelijks beweegt als de Ultrabook behoorlijk door elkaar wordt geschud. Dat de notebook daardoor niet met een hand geopend kan worden zou geen probleem moeten zijn.

Ondanks dat we voor dit testrapport een pre-productie model tot onze beschikking hadden, liet deze niets te wensen over wat betreft de bouwkwaliteit. Metalen randen zijn mooi afgerond en overgangen tussen verschillende materialen zijn met de grootst mogelijke precisie gemaakt. Niet alleen ziet de Ultrabook er erg mooi uit, hij is ook nog een genot om aan te raken. Extra details, zoals het soort rubberen oppervlak aan de onderkant van de behuizing, dragen allemaal bij aan de high-quality impressie.

Dankzij deze voorbeeldige kennismaking overschaduwt de Dell XPS 13 andere ook zeer goede Ultrabooks, zoals de Samsung 900X3A. Eigenlijk kunnen alleen de MacBook Air en Asus Zenbook UX21 op dit gebied concurreren met de XPS 13.

Connectiviteit

Tekortkoming van veel Ultrabooks: beperkte connectiviteit
Tekortkoming van veel Ultrabooks: beperkte connectiviteit

Onder de eerder geteste Ultrabooks had er eigenlijk geen enkele een uitgebreid scala aan poorten. De XPS 13 heeft dezelfde tekortkoming en beschikt dus over een stuk minder poorten dan normale notebooks. Net als bij de HP Folio 13 en de Lenovo U300s zijn er een USB 2.0 en USB 3.0 poort aanwezig; een Thunderbolt poort, zoals op de MacBook Air, ontbreekt.

Als je een externe monitor of TV aan wilt sluiten stuit je direct op een probleem: we zochten tevergeefs in de doos naar een HDMI adapter, die we aan zouden kunnen sluiten op de moderne, maar nog niet erg ingeburgerde Mini DisplayPort. Gezien de prijs van de XPS 13 had Dell deze best mee kunnen leveren, maar nu betaal je een behoorlijk (te hoog) bedrag van $29.99 voor zo'n adapter. Gelukkig zijn de adapters inmiddels bij verschillende webwinkels voor minder dan de helft van deze prijs te bestellen.

Verder zijn er naast de 3.5 mm hoofdtelefoon jack geen andere uitgangen aanwezig. Internetverbinding is alleen mogelijk via WLAN, dus als er geen draadloze verbindingen beschikbaar zijn is de XPS 13 eigenlijk een veredelde typemachine. De poorten die wel aanwezig zijn bevinden zich aan de linker- en rechterzijde van de behuizing en zijn ver naar achter en dicht op elkaar geplaatst. Dat heeft als voordeel dat je kabels onopvallend naar achter kunt wegleiden. Pas wel op met de fragiele stroom plug die, ondanks dat hij prima werkt, niet erg stevig is.

Met de Satellite Z830 heeft Toshiba al bewezen dat er in een compacte Ultrabook best een kaartlezer, Kensington Lock en Gigabit LAN poort passen. Misschien dat je XPS 13 kunt vergeven voor de beperkte connectiviteit, maar het zorgt er wel voor dat hij net niet die perfecte, veelzijdige Ultrabook is die we zo graag hadden gehad.

Voorzijde : geen poorten
Voorzijde : geen poorten
Linkerzijde: stroomaansluiting, USB 2.0, hoofdtelefoon jack
Linkerzijde: stroomaansluiting, USB 2.0, hoofdtelefoon jack
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: USB 3.0, Mini DisplayPort
Rechterzijde: USB 3.0, Mini DisplayPort
1.3 megapixel webcam
1.3 megapixel webcam

Communicatie

Dell heeft gekozen voor high-end componenten, ook voor minder opvallende details, zoals de Intel Centrino Advanced-N 6230 WLAN adapter. In tegenstelling tot de goedkopere modellen, bijvoorbeeld de Wireless-N 1030 in de Lenovo U300s, werkt deze ook op de 5 GHz band en hij ondersteunt de 802.11 a/b/g/n standaarden. In dual-stream mode (2x MIMO) zijn download en upload snelheden tot 300 MBit/s mogelijk en daarnaast voldoet de module aan de eisen voor Intel's Wireless Display technologie. Met een bijbehorende ontvanger kunnen videosignalen hiermee draadloos naar een TV worden gestuurd.

Bluetooth 3.0 is aanwezig, maar helaas ontbreekt een UMTS/HSPA of LTE module. Het is jammer dat zo'n module zelfs niet tegen een meerprijs geplaatst kan worden. Ultrabooks zoals de XPS 13 zijn in feite voorbestemd om mobiele internettoegang te bieden, maar de meeste fabrikanten negeren deze optie nog steeds.

Foto's en video's kunnen gemaakt worden met de 1.3 megapixel webcam, die boven het beeldscherm is ingebouwd. De webcam werkt goed, omdat hij niet heel gevoelig is voor ruis en het beeld best scherp is. De ingebouwde array-microfoon verzorgt daarnaast heldere en natuurlijke klinkende opnames.

Dell DataSafe
Dell DataSafe

Accessoires

Als je door de hoge prijs van de XPS 13 ook veel meegeleverde accessoires verwacht, dan wordt je teleurgesteld: een aantal brochures, driver DVD's en een handleiding zijn alles wat we verder in de doos aantroffen.

Software

Het systeem wordt geleverd met een schone installatie van het besturingssysteem, dus zonder nutteloze toolbars en adware. Wel heeft Dell een aantal interessante progamma's geïnstalleerd, zoals DataSafe, waarmee je back-ups kunt maken en data teruggeplaatst kan worden (inclusief 100 GB online opslag voor een jaar). Verder is FastAccess Facial Recognition geïnstalleerd, zodat je via de webcam kunt inloggen. We moeten wel melden dat deze beveiliging gemakkelijk omzeild kan worden door simpelweg een foto van de gebruiker voor de webcam te houden. Om veiligheidsredenen zouden we dan ook willen aanraden om gewoon een wachtwoord te gebruiken. Tot slot wordt bij alle configuraties ook een licentie van 2 jaar voor het anti-virus programma McAfee Antivirus meegeleverd.

Onderhoud

Een zeer gedetailleerde handleiding beschrijft hoe de behuizing geopend kan worden door het losdraaien van 10 Torx schroeven. Onervaren gebruikers opgepast, want Dell is niet verantwoordelijk voor eventuele beschadigingen. Ook het schoonmaken van de fan of het vervangen van de mSATA-SSD wordt gemakkelijk door de gedetailleerde instructies. Het RAM geheugen is op het moederbord gesoldeerd en kan dus niet vervangen worden.

Garantie

Dell biedt standaard slechts 12 maanden garantie op de XPS 13, maar tegen een meerprijs kan dit uiteraard uitgebreid worden. Verlenging tot 2 of 3 jaar met on-site service kost respectievelijk €140 en €280. Voor het topmodel, dat bijna €1500 kost, lijkt dat helemaal geen overbodige luxe.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het donkere, een beetje glossy toetsenbord is zeer netjes geïntegreerd in het omliggende mat zwarte oppervlak. Geheel volgens de trend gebruikt Dell een chiclet-type toetsenbord, dat tegenwoordig in heel veel notebooks te vinden is. Met 15 x 15 mm zijn de toetsen van normale grootte, maar je zult misschien wel even moeten wennen aan de layout van de functietoetsen: de Shift toetsen zijn groter dan de Enter toets en zelfs nadat we een tijdje met de notebook hadden gewerkt waren we hier niet erg over te spreken. Dit komt, net als andere eigenaardigheden in de layout, door de Amerikaanse oorsprong van de notebook. Gelukkig zal op de uiteindelijke productie modellen gewoon voor een lokale layout gekozen kunnen worden.

Typen voelde niet direct helemaal goed aan, wat veroorzaakt wordt door een aantal zaken: een erg korte toetsaanslag, zeer zwak drukpunt en zeer gladde oppervlakken van de toetsen zorgen samen voor te weinig feedback, wat direct leidt tot meer typefouten. Wat betreft kwaliteit is er weinig te klagen, want de toetsen maken tijdens de aanslag geen rare bewegingen en maken geen kletterend geluid; vooral die lage geluidsproductie sprak ons aan. Verder is de achtergrondverlichting, zoals ook in de huidige MacBook Air, erg praktisch.

Touchpad

Het Cypress TrackPad meet 10 x 6.2 cm en is inderdaad niet zo groot als dat op de Lenovo U300s, maar toch is het ruim genoeg. Verschillende gestures met 2, 3 of 4 vingers moeten het gebruik gemakkelijker maken, maar ze kunnen eventueel ook individueel gedeactiveerd worden. Door het gladde oppervlak glijden je vingers soepel over het touchpad en de cursor volgt de invoer precies en zonder vertraging

In het touchpad zijn bovendien de muisknoppen geïntegreerd. Het maakt niet uit waar we duwen, ze maken altijd een fijn klikgeluid. Samen met het duidelijke drukpunt zorgt dit voor een high-end impressie. Helaas werkt het niet zo goed als je meer in het midden drukt - dit is echter een punt van kritiek dat voor bijna alle touchpads van dit type constructie geldt.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad
US layout van het pre-productiemodel
US layout van het pre-productiemodel

Beeldscherm

Het scherm in de MacBook Air heeft een resolutie van 1440 x 900 pixels, de Asus UX31 biedt 1600 x 900 pixels aan werkruimte en de aankomende Ultrabooks zouden zelfs full HD resoluties moeten hebben. Het is dus erg jammer dat Dell de XPS 13 voorziet van een scherm met slechts 1366 x 768 pixels. De pixeldichtheid van 118 dpi is dan inderdaad hoger dan die van standaard 15 inch notebooks, maar toch zouden we iets meer werkruimte wel op prijs stellen.

Ondanks dat de maximale helderheid niet kan tippen aan de fenomenale waarden van de Samsung or Asus, is 277 cd/m², individueel gezien, een zeer goed resultaat. Kleine fluctuaties in helderheid zijn met het blote oog niet te zien.

286
cd/m²
283
cd/m²
282
cd/m²
279
cd/m²
284
cd/m²
265
cd/m²
280
cd/m²
272
cd/m²
259
cd/m²
Helderheidsverdeling
Dell 133BGE
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 286 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 276.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 91 %
Helderheid in Batterij-modus: 284 cd/m²
Contrast: 162:1 (Zwart: 1.75 cd/m²)45.16% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
64.2% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
43.6% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

De teleurstellende zwartwaarde van 1.75 cd/m² leidt ertoe dat, vooral in donkere omgevingen, zwarte tinten er grijsachtig uitzien. Dit is een probleem waar goedkopere TN panelen last van hebben en komt dus ook voor bij de meeste concurrenten. Uitzonderingen daarop, zoals het scherm in de 900X3A, zijn lastig te vinden. Als gevolg is de contrast ratio van 162:1 ook laag.

Ondanks bovenstaande bevindingen vinden we de kleuren er met het blote oog sprankelend en gebalanceerd uitzien, maar de XPS 13 is absoluut niet geschikt voor beeldbewerking op professioneel niveau. Het kleurenbereik is beperkt en bestrijkt de belangrijke standaarden, zoals sRGB of AdobeRGB, niet volledig. Dit is echter geen groot probleem: de concurrentie boekt namelijk geen betere resultaten en de doorsnee consument zal er geen enkele hinder van ondervinden.

XPS 13 vs. AdobeRGB (t)
XPS 13 vs. AdobeRGB (t)
XPS 13 vs. sRGB (t)
XPS 13 vs. sRGB (t)
XPS 13 vs. 900X3A (t)
XPS 13 vs. 900X3A (t)
XPS 13 vs. Folio 13 (t)
XPS 13 vs. Folio 13 (t)
XPS 13 vs. Zenbook UX31 (t)
XPS 13 vs. Zenbook UX31 (t)
Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

De eerste mooie dagen van het jaar lokken ons naar buiten om te zien hoe geschikt de XPS 13 is voor gebruik buitenshuis. Het zonnige weer vormde een probleem voor de Dell, want op het reflecterende beeld oppervlak ontstonden hevige reflecties. Dankzij de redelijk heldere led backlight is content wel gewoon leesbaar, alhoewel een mat beeldscherm zeker tot betere resultaten had geleid. Dit is dan ook de reden dat we aanraden om direct zonlicht te vermijden en een plekje in de schaduw op te zoeken.

Kijkhoeken Dell XPS 13
Kijkhoeken Dell XPS 13

Een zwak contrast, beperkte kijkhoeken - dit gaat ook op voor de XPS 13. Goedkope TN panelen lijken allergisch voor beweging, vooral in verticale richting, want horizontale afwijkingen van de ideale kijkhoek worden tot op zekere hoogte getolereerd. Het ontbreken van een DVD of Blu-ray drive betekent dat de compacte Ultrabook niet vaak gebruikt zal worden voor een filmavondje en dat is eigenlijk niet heel erg, want de gebruiker zal in zijn eentje al om moeten zien te gaan met de beperkte kijkhoeken.

 

Prestaties

2.8 GHz maximum Turbo kloksnelheid
2.8 GHz maximum Turbo kloksnelheid

De Core i7-2637M behoort op het moment tot de snelste ULV Sandy Bridge processors van Intel. Met een kloksnelheid van 1.7 tot 2.8 GHz (Turbo Boost) zit hij tussen de Core i5-2467M (1.6 tot 2.3 GHz) en de Core i7-2677M (1.8 tot 2.9 GHz) in, waarbij ze allemaal een 4 MB L3 cache hebben. Ondanks dat de nieuwe generatie processors (Ivy Bridge) in de komende maanden zal verschijnen, is de i7-2637M up-to-date met features als Hyper-Threading en AES-NI en AVD uitbreidingen van de instructieset. De TDP van de 32 nm dual-core CPU  bedraagt een zuinige 17 Watt.

In de processor is ook de grafische kaart geïntegreerd, om precies te zijn de HD Graphics 3000. De 12 shader ALU's, door Intel "exentension units" genoemd, hebben een lage kloksnelheid van 350 MHz, die met Turbo Boost tot 1.2 GHz verhoogd kan worden. DirectX 11 wordt niet ondersteund en de prestaties zijn hoogstens vergelijkbaar met die van goedkope grafische kaarten, zoals de Radeon HD 7470M. Een speciale feature van de HD 3000 is niet alleen het versneld decoderen van (HD)-video (Quick Sync), maar ook het sneller encoderen van die video, waarvoor een speciale hardware unit aanwezig is.

4 GB RAM geheugen is standaard voor de huidige Ultrabooks en net als bij de concurrenten gaat het om niet vervangbaar geheugen van het type DDR3-1333. Een bijzondere highlight van de XPS 13 is ook de 256 GB SSD, waarvan we de zeer goede prestaties - dat kunnen we al verklappen - later bespreken.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC latencies
System information Dell XPS 13

Processor

De enorme Turbo Boost tot een kloksnelheid van 2.8 GHz (2.5 GHz op beide cores) maakt dat de Core i7-2637M behoorlijk prestaties kan leveren. De score in Cinebench R11.5 bedraagt 2.25 punten, waarmee de processor zich boven de  i3-2350M (35 Watt) positioneert. Het resultaat uit single-thread metingen is nog beter, zoals met een puntentotaal van 4471 punten blijkt in de oudere Cinebench R10 (alle resultaten met 64-bit versies). Zowel de Core i5-2410M als de i7-2630QM presteren in dit geval net iets beter. Interessant is dat de XPS 13 de Asus UX21 met i7-2677M verslaat, die op papier sneller is. Dit verschil kan worden toegeschreven aan de iets beperktere Turbo Boost van deze 11 inch Ultrabook.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3529
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7074
Cinebench R10 Shading 32Bit
4891
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4471 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8765 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5019 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.25 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
9.69 fps
Help
AS-SSD Benchmark
AS-SSD Benchmark

Massaopslag.

Snelle SSD's hebben in deze prijsklasse veel concurrentie, maar Dell heeft gekozen voor de Samsung PM830, die zet (bijna) allemaal verslaat. De drive, aangesloten via de compacte mSATA interface, heeft niet alleen een flinke opslagcapaciteit van 256 GB, maar levert ook de beste prestaties die we ooit in een Ultrabook hebben gezien. Met 500 tegen 471 MB/s doet de Sandforce-SSD in de Zenbook UX31 het in de AS-SSD benchmark iets beter wat betreft sequentiële lees operaties, maar de PM830 wint de strijd met 252 MB/s tegen 154 MB/s als het aankomt op schrijfsnelheid. Uit de test waarin 4K aan data wordt gelezen en geschreven komt geen echte winnaar: in het ene geval doet de ene het net iets beter dan de ander en in het andere geval zijn de rollen omgedraaid.

Welke van de twee kunnen we dan de echte winnaar noemen? Eigenlijk kan een systeem op dit gebied niet beter presteren. Een opstarttijd van net 15 seconden spreekt voor zich. Gezien de beperkte mogelijkheden tot het upgraden van de XPS 13 heeft Dell er goed aan gedaan om een grote, high-performance SSD in te bouwen, die bovendien ook nog eens als erg betrouwbaar bekend staat.

Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000
Overdrachtssnelheid Minimum: 299.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 327.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 314.4 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 199.7 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Algemene prestaties

Een snelle processor en een fantastische SSD: het verbaast ons niet dat de algemene snelheid van het systeem van topniveau is. Een rondje in de PCMark Vantage resulteerde in een indrukwekkende score van 11682 punten en 3823 punten in PCMark 7 is ook niet iets om je voor te schamen. In vergelijking met andere Ultrabooks zijn dit nieuwe topscores, die weer een uitdaging vormen voor de aankomende Ultrabooks.

Dankzij het flashgeheugen heeft de XPS 13 geen enkel probleem met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het installeren van grote programma's of het werken met grote hoeveelheden data. Als je veel processor-intensieve programma's gebruikt, bijvoorbeeld voor het bewerken van video of foto's, dan zou je wel eens een quad-core processor kunnen wensen, omdat deze over meer rekenkracht beschikt. Voor de doorsnee gebruiker van zeer mobiele Ultrabooks zal dit echter niet gelden.

5.5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark Vantage Result
11682 punten
PCMark 7 Score
3823 punten
Help

Grafische kaart

De dagen dat Intel's grafische chips nauwelijks bruikbaar waren voor multimedia taken, zoals het afspelen van HD video's, zijn voorbij. De HD Graphics 3000, de snelste grafische unit beschikbaar voor Sandy Bridge processors, levert behoorlijk acceptabele 3D prestaties, in ieder geval voor de ULV klasse. 1568 punten in de 3DMark Vantage  benchmark is vergelijkbaar met de scores van directe concurrenten, wat gezien de grote overeenkomsten in hardware niet verrassend is. Een belangrijk punt om te vermelden is dat de volledige rekenkracht van de chip ook tijdens werken op de batterij beschikbaar is.

3DMark 03 Standard
10111 punten
3DMark 05 Standard
7107 punten
3DMark 06 Standard Score
3196 punten
3DMark Vantage P Result
1568 punten
Help

Gaming prestaties

Ondanks dat deze dunne, lichte notebook niet direct gericht is op het spelen van games, zijn casual games toch speelbaar met redelijke frame rates. We hebben een aantal recente games uitgezocht om de mogelijkheid tot het spelen van games te testen.

Fifa 12
Fifa 12
Dirt 3
Dirt 3
Anno 2070
Anno 2070

De populaire voetbalgame Fifa 12 behoort tot de categorie games die zelfs speelbaar is op oudere of zwakkere systemen. Omdat de game grafisch niet zo zwaar is, draait de XPS 13 hem zelfs met hoge instellingen, 2x anti-aliasing en op de standaard resolutie van 1366 x 768 pixels op een net speelbare frame rate van 30 fps. Omdat de frame rate tijdens sommige bewegingen of replays lager is, raden we toch de medium instellinge aan voor echt vloeiende gameplay.

Raceliefhebbers kunnen virtueel rally rijden in Dirt 3 of scheuren met een F1 racewagen in F1 2011. Helaas zul je in beide games de grafische instellingen behoorlijk laag moeten zetten. Lage details en resolutie van 800 x 600 of 1024 x 768 is het maximum voor speelbare frame rates.

De strategie game Anno 2070 draait door de gedetailleerde graphics alleen vloeiend met de laagste standaard instellingen. Een frame rate van 30 fps is meer dan voldoende voor games als Anno, maar met een eventuele opvolger zal de HD 3000 het waarschijnlijk te moeilijk krijgen.

 

lage gem. hoge ultra
Dirt 3 (2011) 53.7 25.1
F1 2011 (2011) 38.5 20
Fifa 12 (2011) 106.5 47.1 30.2
Anno 2070 (2011) 35.2 13.3 9

Emissies

Geluidsproductie

Als je Dell's Ultrabook wilt horen tijdens inactiviteit, dan zul je echt goed moeten luisteren: 29.6 dB(A) is zelfs in erg stille omgevingen nauwelijks hoorbaar. Overigens is dit resultaat niet vreemd, omdat de fan in dit geval uitstaat en er geen luidruchtige, draaiende harde schijf aanwezig is.
Helaas verandert de situatie abrupt bij lage belasting: tot 33.9 dB(A) tijdens simpele taken, zoals internetten, is in onze ogen te hoog. Er is ook geen speciale silent-mode zoals andere modellen hebben, dus we hopen dat Dell de fan-controller nog gaat fine-tunen voordat de XPS 13 echt op de markt verschijnt.

Ook tijdens zwaardere belasting van het systeem geldt dit punt van kritiek. Geluidsniveau's van 40.9 dB(A) tijdens het draaien van de 3DMark 06 en tot 45.4 dB(A) tijdens onze stress test zijn in sommige gevallen wel 10 dB hoger dan die van andere Ultrabooks, zoals de Asus UX31 of de Lenovo U300s. Tot slot moeten we ook melden dat de fan een hoog frequent zoemgeluid maakt.

Geluidsniveau

Onbelast
29.6 / 29.6 / 33.9 dB (A)
Belasting
40.9 / 45.5 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)
Stress test
Stress test

Temperatuur

Het gebruik van een zuinige ULV processor betekent dat dat de XPS 13 het hoofd over het algemeen koel houdt. Zonder het systeem zwaar te belasten liggen de temperaturen in het midden rond de 28° Celsius, zodat je de notebook zonder problemen op schoot kunt nemen, ondanks enkele iets warmere plekken.

Wordt de Ultrabook zwaar belast, dan wordt hij gewoon heet. Aan de onderkant konden we dichtbij de achterzijde een recordbrekende 63° Celsius meten, terwijl het oppervlak onder het toetsenbord nauwelijks warmer dan 25° Celsius werd. Als je bang bent om je vingers te branden, wees dan gerust, want als je de luchtuitlaat niet direct aanraakt, dan voelt de Ultrabook verrassend koel. Hier biedt het gebruik van koolstofvezel voordeel. Het materiaal zorgt er niet alleen voor dat de behuizing ontzettend stevig is, want het heeft ook een erg lage warmtegeleidbaarheid (10x lager dan die van aluminium). Dit maakt het koelen van de hardware echter moeilijker en dat zorgt ervoor dat de fan extra hard moet draaien.

De Core i7-2637M bereikt tijdens de stress test, bestaande uit het tegelijk draaien van Prime 95 en FurMark, een temperatuur van net geen 90° Celsius. Tijdens onze tests hebben we geen CPU throttling waargenomen, maar de Turbo Boost werd wel verlaagd (CPU rond 1.8 GHz; GPU 1.0 GHz).

Max. Belasting
 41.4 °C53.4 °C43.9 °C 
 30.5 °C47.2 °C31.9 °C 
 23.1 °C24.6 °C26.4 °C 
Maximum: 53.4 °C
Gemiddelde: 35.8 °C
45.9 °C63 °C34 °C
29 °C36.4 °C27 °C
25.5 °C25.6 °C24.7 °C
Maximum: 63 °C
Gemiddelde: 34.6 °C
Stroomadapter (max.)  45.2 °C | Kamertemperatuur 19.7 °C | Voltcraft IR-360
(±) De gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde bij maximale belasting bedraagt 35.8 °C / 96 F, vergeleken met het gemiddelde van 30.7 °C / ###class_avg_f## F voor de apparaten van de klasse Subnotebook.
(-) De maximumtemperatuur aan de bovenzijde bedraagt 53.4 °C / 128 F, vergeleken met het gemiddelde van 35.8 °C / 96 F, variërend van 21.4 tot 58.4 °C voor de klasse Subnotebook.
(-) De bodem warmt op tot een maximum van 63 °C / 145 F, vergeleken met een gemiddelde van 39.5 °C / 103 F
(+) Bij onbelast gebruik bedraagt de gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde 27.9 °C / 82 F, vergeleken met het apparaatgemiddelde van 30.7 °C / 87 F.
(+) De palmsteunen en het touchpad zijn met een maximum van ###max## °C / 79.5 F koeler dan de huidtemperatuur en voelen daarom koel aan.
(±) De gemiddelde temperatuur van de handpalmsteun van soortgelijke toestellen bedroeg 28.4 °C / 83.1 F (+2 °C / 3.6 F).
Geluidsinstellingen
Geluidsinstellingen

Luidsprekers

Zelfs in een compacte behuizing kunnen goede luidsprekers zitten, dat hebben eerder geteste Ultrabooks bewezen. De Dell XPS 13 levert een helder en volumineus stereo geluid, dat toegegeven niet het niveau van Lenovo U300s behaalt. Ondanks het behoorlijke maximum volume zijn hoge tonen en de bas nauwelijks hoorbaar. De luidsprekers zelf konden we niet precies lokaliseren, want het geluid komt niet alleen onder het toetsenbord vandaan, maar ook uit de luchtuitlaat.

Voor normaal gebruik is de geluidskwaliteit goed genoeg, maar uiteraard kun je ook een hoofdtelefoon aansluiten. Audio kan ook via de DisplayPort, of met gebruik van een adapter via HDMI, naar een extern geluidssysteem doorgestuurd worden.

 

Batterijduur

Energieverbruik

Het testmodel verbruik tijdens inactiviteit niet meer dan 6.5 tot 9.7 Watt. Ondanks dat de Toshiba Satellite Z830 en de HP Folio 13 rond de 5 Watt verbruiken, is dit een zeer acceptabel resultaat dat we met deze zuinige hardware ook hadden verwacht.

Het maximale energieverbruik is al even onschuldig met net geen 33 Watt tijdens volledige belasting van het systeem. Ongeveer de helft hiervan wordt verstookt door de 17 Watt processor en de rest door onder andere het beeldscherm en moederbord. We zijn erg benieuwd of het nieuwe Ivy Bridge platform ondanks identieke TDP classificaties nog verbeteringen zal kennen op dit gebied.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.7 Watt
Inactiefdarkmidlight 6.5 / 8.8 / 9.7 Watt
Belasting midlight 31.8 / 32.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Dell belooft dat je zo'n 9 uur kunt werken op een lading van de 47 Wh batterij. In de BatteryEater Readers test, die we hebben uitgevoerd zonder WLAN en met maximale energiebesparende instellingen, werd deze belofte waargemaakt en met een tijd van 9 uur en 16 minuten zelfs licht verbeterd.

Omdat bijna niemand zich beperkt tot alleen het lezen van tekst op een notebook, moet de XPS 13 zich ook bewijzen in de meer praktische WLAN test, waarbij we de helderheid van het scherm op zo'n 150 cd/m² hebben ingesteld. Met een batterijduur van 5 uur en 12 minuten doet de XPS 13 niet onder voor de concurrentie, maar hij doet het ook niet veel beter.

De batterijduur in de BatteryEater Classic test was kort, want na 1 uur en 33 minuten moet de Ultrabook alweer aan het lichtnet worden gehangen. Na bijna 4 uur is de batterij weer volledig opgeladen. Lenovo's U300s is sneller opgeladen, maar de XPS 13 heeft als voordeel tijdens het opladen wel de de volledige rekenkracht van de CPU beschikbaar is.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 26min
Surfen met WLAN
5h 12min
Belast (maximale helderheid)
1h 33min

Samenvatting

Dell XPS 13
Dell XPS 13

Is de Dell XPS 13 dé perfecte Ultrabook? Helaas niet, ondanks dat Dell een hele boel dingen uitstekend heeft gedaan. Laten we toch nog een keer door al onze bevindingen heenlopen.

De high-tech behuizing, vervaardigd uit koolstofvezel (carbon fibre) en aluminium, is misschien wel het allerbeste onderdeel van de Ultrabook. Deze is niet alleen ontzettend stevig, maar ook van zeer hoge kwaliteit, waardoor Dell's XPS 13 zich staande weet te houden tussen de concurrentie, die ook van hoge kwaliteit is. Daarnaast heeft Dell gekozen voor hardware die zeer goede prestaties levert en het gebruik van een SSD geeft nog net een extra boost. Hardcore gamers zullen het ontbreken van een dedicated grafische kaart jammer vinden, maar de algemene prestaties van het systeem schieten zelfs die van veel grotere, normale notebooks voorbij. Slechts een aantal rivalen kan zich wat betreft Ultrabook features, zoals mobiliteit en design, echt meten aan Dell's XPS 13.

Maar aan elke medaille zit een keerzijde, een spreekwoord dat ook in dit geval opgaat. Ten eerste zijn we minder positief over het beeldscherm, dat een reflecterend beeldoppervlak en laag contrast heeft. Hierdoor is de geschiktheid van de Ultrabook voor gebruik buitenshuis ondanks de hoge helderheid van 300 cd/m² vooral op zonnige dagen toch wat beperkter. Verder biedt het toetsenbord weinig feedback en werkt de fan-controller niet optimaal. We hopen dat hier nog iets aan wordt verbeterd voordat de Ultrabook daadwerkelijk op de markt wordt gebracht. Binnenkort hopen we ook zo'n productiemodel te kunnen testen, om eventuele verschillen met die pre-productiemodel te vinden.

The initially very sparsely inhabited Ultrabook segment is now fiercely contested. Alongside Apple's classic MacBook Air 13 we should point out the alternatives in the form of Samsung's 900X3A and Asus' Zenbook UX31. All three models impress with their display, yet they offer different particularities and merits that you can read about in our respective reviews. In the end the purchase decision is partly a question of taste - and you can't really argue about taste.

Er begint steeds meer concurrentie te komen binnen de categorie Ultrabooks, die Dell met de XPS 13 eindelijk ook betreedt. Naast Apple's klassieke MacBook Air 13 moeten we ook wijzen op alternatieven in de vorm van Samsung's 900X3A en de Zenbook UX31 van Asus. Deze drie modellen maken allemaal indruk met hun beeldscherm en hebben ieder ook hun eigen bijzonderheden, die je in de testrapporten  kunt lezen. Tot slot blijft het toch zo dat de aanschaf van een notebook afhangt van smaak - en over smaakt valt niet te twisten.

Please share our article, every link counts!
In Review: Dell XPS 13
In Review: Dell XPS 13

Specificaties

Dell XPS 13 (XPS 13 Serie)
Processor
Intel Core i7-2637M 2 x 1.7 - 2.8 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
Intel HD Graphics 3000, Core: 350 MHz, Turbo tot 1200 MHz, 8.15.10.2455
Geheugen
4096 MB 
, DDR3-1333, niet verwisselbaar
Beeldscherm
13.30 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, Dell 133BGE, LED backlight, glimmend: ja
Moederbord
Intel QS67 Express Chipset
Opslag
Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000, 256 GB 
Geluidskaart
Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 DisplayPort, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon (3.5 mm jack)
Netwerkmogelijkheden
Intel Centrino Advanced-N 6230 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Bluetooth 3.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 18 x 316 x 205
Batterij
47 Wh Lithium-Polymer, 6-cells batterij
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: 1.3 Megapixel
Bijkomende functionaliteiten
Driver DVD, software DVD, quick-start handleiding, Dell DataSafe, Dell Webcam Central, FastAccess Facial Recognition, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.36 kg, Voeding: 150 g
Prijs
1499 Euro

 

Als een van de grootste computerfabrikanten ter wereld...
Als een van de grootste computerfabrikanten ter wereld...
Wat betreft mobiliteit doet de 1.4 kg wegende Ultrabook het zeer goed.
Wat betreft mobiliteit doet de 1.4 kg wegende Ultrabook het zeer goed.
Met 18 mm is hij misschien dikker dan sommige concurrenten,...
Met 18 mm is hij misschien dikker dan sommige concurrenten,...
...maar de XPS 13 biedt een lange batterijduur,...
...maar de XPS 13 biedt een lange batterijduur,...
...die bijna lang genoeg is voor een volledige werkdag.
...die bijna lang genoeg is voor een volledige werkdag.
Het reflecterende beeldscherm maakte in eerste indruk niet zo'n goede indruk...
Het reflecterende beeldscherm maakte in eerste indruk niet zo'n goede indruk...
...en ondanks de hoge helderheid van bijna 300 cd/m²...
...en ondanks de hoge helderheid van bijna 300 cd/m²...
...beperken hevige reflecties de geschiktheid voor gebruik buitenshuis.
...beperken hevige reflecties de geschiktheid voor gebruik buitenshuis.
Zoek dus gewoon een plekje in de schaduw op.
Zoek dus gewoon een plekje in de schaduw op.
Aan de onderkant treffen we de luchtuitlaat aan,...
Aan de onderkant treffen we de luchtuitlaat aan,...
...die tijdens zware belasting van het systeem erg warm kan worden...
...die tijdens zware belasting van het systeem erg warm kan worden...
...met als maximum zo'n 63 graden Celsius.
...met als maximum zo'n 63 graden Celsius.
De toetsaanslag en feedback zouden beter kunnen.
De toetsaanslag en feedback zouden beter kunnen.
Over het toetsenbord van ons pre-productiemodel waren we niet erg tevreden.
Over het toetsenbord van ons pre-productiemodel waren we niet erg tevreden.
...brengt Dell nu haar eerste Ultrabook op de markt.
...brengt Dell nu haar eerste Ultrabook op de markt.
De stijvolle, high-quality XPS 13...
De stijvolle, high-quality XPS 13...
...is onder andere gemaakt van aluminium en koolstofvezel.
...is onder andere gemaakt van aluminium en koolstofvezel.
Sterk Gorilla Glass beschermt het beeldscherm,...
Sterk Gorilla Glass beschermt het beeldscherm,...
...dat ingebouwd is volgens een edge-to-edge design.
...dat ingebouwd is volgens een edge-to-edge design.
Als het nieuwste model in de high-end XPS serie...
Als het nieuwste model in de high-end XPS serie...
...moet de bouwkwaliteit aan de hoogste eisen voldoen...
...moet de bouwkwaliteit aan de hoogste eisen voldoen...
...en dat is met deze behuizing absoluut gelukt.
...en dat is met deze behuizing absoluut gelukt.
Typisch voor Ultrabooks is de beperkte connectiviteit,...
Typisch voor Ultrabooks is de beperkte connectiviteit,...
...maar er is wel een USB 3.0 poort aanwezig...
...maar er is wel een USB 3.0 poort aanwezig...
...evenals een 1.3 megapixel webcam.
...evenals een 1.3 megapixel webcam.
De 45 Watt adapter heeft geen moeite om de zuinige ULV hardware van prik te voorzien.
De 45 Watt adapter heeft geen moeite om de zuinige ULV hardware van prik te voorzien.

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Lenovo IdeaPad U300s notebook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP Envy 14 Spectre Ultrabook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M, 14.00", 1.807 kg
Testrapport Samsung Series 4 410B2B Notebook
HD Graphics 3000, Core i5 2520M, 12.50", 1.74 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Dell XPS 13 Plus 9320 Laptop Review - De XPS 13 heeft nu een Touch Bar
Iris Xe G7 96EUs, Alder Lake-P i7-1260P, 13.40", 1.242 kg
Latitude 5320 in review: Dell verpest de vervanging van de muis
Iris Xe G7 80EUs, Tiger Lake i5-1135G7, 13.30", 1.286 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Hoogwaardige kwaliteit en zeer stevig
+Zeer goed prestaties
+Zeer mobiel
+Verlicht toetsenbord
+Snelle SSD
 

Contra

-Reflecterend beeldscherm met een zwak contrast
-Redelijk luidruchtig en warm tijdens belasting
-Beperkt aantal poorten
-Toetsenbord met beperkte feedback

In het kort

Wat we goed vonden

Dankzij de ontzettend snelle SSD loopt de Ultrabook lekker snel en is hij binnen een aantal seconden opgestart. De Core i7 processor is bovendien geschikt voor zwaar werk.

Wat we misten

Een mat beeldscherm met een hogere resolutie, fine-tuning van de fan-controller en het toetsenbord - dit zijn kleine puntjes van kritiek die Dell zou moeten verbeteren.

Wat verraste ons

Ondanks dat het om een pre-productiemodel gaat, is de bouwkwaliteit van de XPS 13 nog beter dan die van de meeste concurrenten. De behuizing, vervaardigd uit koolstofvezel en aluminium, laat wat betreft stevigheid en kwaliteit niets te wensen over.

De concurrentie

Duur, maar wel het geld waard: de Apple MacBook Air en de Samsung 900X3A zijn de huidige topmodellen in deze categorie, ondanks dat beide fabrikanten ze niet expliciet Ultrabooks noemen. De Asus Zenbook UX31 hobbelt een beetje achter deze notebooks aan. Andere alternatieven zijn de Lenovo U300s, HP Folio 13 en de bijzonder lichte Toshiba Satellite Z830

Beoordeling

Dell XPS 13 - 10-03-2012 v2(old)
Till Schönborn

Behuizing
97%
Toetsenbord
80%
Aanwijsapparaat
90%
Aansluitmogelijkheden
60%
Gewicht
93%
Batterij
86%
Beeldscherm
68%
Gaming-performance
64%
Applicatie-performance
93%
Temperatuur
75%
Luidheid
83%
Extra punten
88%
Gemiddelde
81%
84%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Till Schönborn, 2012-04-14 (Update: 2013-06- 6)