Notebookcheck

Testrapport Apple MacBook Air 13 Inch 2010 Subnotebook

Frisse 'Lucht'. De nieuwe versie van de 13-inch MacBook Air is van top tot teen vernieuwd maar heeft nog steeds zijn oude Core 2 Duo processor. In dit testrapport zul je erachter komen of het pakket als geheel overtuigd en zijn stevige prijskaartje waard is.
Klaus Hinum, 🇺🇸 🇫🇷 ...

Net als de nieuwe 11.6" MacBook Air die we al getest hebben heeft Apple ook zijn 13-inch model van de dunne, lichtgewicht subnotebook vernieuwd. Vergeleken met zijn voorganger van vorig jaar (met twee jaar oud ontwerp) heeft Apple alleen de processor hetzelfde gelaten. De belangrijkste veranderingen zijn de nieuwe, snellere grafische kaart, de laatste versie van de unibody behuizing, het glazen trackpad, een snelle SSD en een hoog-resolutie scherm.

Met een gewicht van slechts 1.327 is behoort 13-inch model zeker tot de subnotebook klasse. Gecombineerd met een dun profiel van 0.3 - 1.7 cm kun je de kleine Mac gemakkelijk in elke tas stoppen. Maar dankzij het volledige toetsenbord en relatief groot scherm kan deze in veel situaties ook de grotere notebook vervangen.

Vergeleken met het 11-inch model heeft de 13-inch versie een krachtigere CPU, een grotere batterij en een een groter scherm. Aangezien de twee subnotebooks op veel punten hetzelfde zijn zijn onderdelen van dit testrapport gebaseerd op ons testrapport van de 11" MacBook Air.

Ons testmodel van Apple Austria is de MC504LL/A met een prijs van €1,599 en komt met een 1,86 CPU, 2GB aan DDR3 geheugen (vastgesoldeerd) en een grote 256GB SSD. Voor €90 extra kun je een 2.13 GHz Core 2 Duo nemen en voor nog eens €90 extra krijg je 4GB DDR3 geheugen.

Behuizing

De nieuwe unibody van de MacBook Air is hetzelfde als die van de kleinere 11 inch versie maar dan groter. Het is echter net zo prettig om naar te kijken dankzij het simpele en tijdloze ontwerp en ziet er goed geproportioneerd uit. Het eerste dat je opvalt is natuurlijk het dunne uiterlijk. Omdat de notebook afloopt aan de uiteinden ziet deze er van de zijkant nog dunner uit dan dat die is.

De behuizing van de 13-inch MacBook Air is gegoten uit een enkel blok aluminium net zoals de andere aluminium MacBooks. Net als bij het 11-inch model wordt het scherm nu ook gemaakt met dit unibody proces. Dit maakt de behuizing zeer robuust ondanks zijn grootte. Dit 13-inch model is echter iets minder goed bestand tegen druk dan de 11-inch versie (in het midden van het scherm en het toetsenbord). Desondanks biedt de behuizing prima bescherming voor de binnenkant van de notebook, zeker vergeleken met andere subnotebooks die van plastic zijn gemaakt.

Apple heeft gekozen voor een enkel doorlopend scharnier, zoals gebruikelijk voor de huidige unibody Mac's. in plaats van de twee scharnieren van de oude MacBook Air. Hopelijk lost dit het probleem op van kapotte scharnieren waar oude MacBooks vaak last van hadden. De maximale openingshoek van 130 graden is nog steeds iets te krap. Het scharnier van dit 13-inch model is niet zo losjes als die van de 11-inch, wat een positief feit is.

Zoals je van Apple mag verwachten voelen de materialen uitstekend aan. De Windows concurrentie kan op dit punt helaas nog te weinig inbrengen.

In theorie kan de MacBook Air makkelijk geopend worden door de schroeven aan de onderkant te verwijderen en dan de gehele basisplaat eraf te halen. Apple heeft dit echter vrij lastig gemaakt door vijf speciale Torqx schroeven te gebruiken. Als je de plaat eenmaal los hebt kun je echter alleen maar bij de mSATA SSD. Het geheugen, de CPU en de GPU zitten allemaal vast aan het moederbord en zijn daarom niet vervangbaar. Je kunt meer informatie vinden over de binnenkant van de Mac en de speciale Torqx schroeven bij onze collega's van iFixit, die de vergelijkbare 11-inch MacBooks Air ontleedt hebben.

Verbindingsmogelijkheden

Vergeleken met het vorige model is er een hoop veranderd aan de poorten. Ze zijn niet langer afgedekt met een lastige cover en er is een tweede USB en een SD kaartlezer bijgekomen.

Andere notebooks in deze klasse hebben normaal gesproken tenminste een LAN poort en mogelijke een extra USB. De 13-inch MacBook mist ook nog eens een Docking poort (zoals alle Apple Mac's)

De poorten zitten achter aan beide zijkanten van de machine, wat een goede plaatsing is.

Links: MagSafe DC-in, USB 2.0, koptelefoon audio poort, geïntegreerde microfoon
Links: MagSafe DC-in, USB 2.0, koptelefoon audio poort, geïntegreerde microfoon
Rechts: SD kaartlezer, USB 2.0, Mini DisplayPort
Rechts: SD kaartlezer, USB 2.0, Mini DisplayPort

De ingebouwde webcam, die nu de FaceTime Camera heet, maakt geen bijzonder mooie opnames. De kwaliteit is echter goed genoeg voor video conversaties en de geïntegreerde microfoon doet zijn werk prima. De betekend dat je de MacBook Air goed kunt gebruiken voor Skype of FaceTime zonder headset.

Net als de 11-inch MB Air worden de draadloze verbindingen verzorgd een Broadcom BCM943224 chip met twee antennes en ondersteuning voor dual-band 802.11n en Bluetooth 3.0 (Maar alleen BT 2.1 +EDR volgens Apple). De chip ondersteund WLAN data overdrachtsnelheden tot 300 MB/s en blijkt volgens onze test met het 11-inch model betrouwbaar te zijn met een goed bereik (getest met een Trendnet TEW-633GR). Er is geen Ethernet verbinding aanwezig maar er is een optionele USB adapter verkrijgbaar (110 MBit) die erg goed werkte in onze test van de allereerste MacBook Air.

Apple biedt standaard 12 maanden garantie en 90 dagen telefonische ondersteuning voor de MacBook Air. Je hebt de mogelijkheid beiden te verlengen tot 3 jaar voor een nogal prijzige €249.

Input Apparatuur

Toetsenbord

Het geïntegreerde chiclet toetsenbord van de 13-cin MacBook Air is hetzelfde als alle andere Apple toetsenborden met een verschil; de rij met de function toetsen is wat kleiner (maar niet zo klein als bij de 11"Air) en herbergt nu ook de aan- en uitknop.

Net als alle huidige MacBooks heeft het zwarte toetsenbord veel goede kwaliteiten. Ondanks de korte tiklengte kun je makkelijk typen zonder moe te worden. Aangezien de schroeven direct in de unibody behuizing zitten is er geen sprake van irritant gekletter of doorbuigende toetsen. Er is gebruik gemaakt van de gebruikelijke Apple layout wat voor Windows gebruikers even wennen is.

Helaas moet de nieuwe MacBook het stellen zonder backlight wat zo handig was bij de oude modellen van de MacBook Air en de MacBook Pro.

Touchpad

Eindelijk wordt er ook bij de MacBook Air modellen gebruik gemaakt van de glazen trackpad. Dit (voor een laptop) grote trackpad geeft een soepel gevoel en is erg fijn in gebruik. Apple touchpads hebben geen afzonderlijke knoppen (meer) maar het hele touchpad kan gebruikt worden als knop door erop te tikken (afgezien van de bovenkant). Met wat slimme Mac OS X software kan het trackpad ook gebruikt worden als een traditioneel touchpad met knoppen. Een aantal handige multi-touch gestures waarbij je tot vier vingers kunt gebruiken zorgen ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van het grote glazen oppervlak.

Apple's trackpad blijft het beste ingebouwde touchpad voor laptops en heeft (onder Mac OS X) geen concurrentie op het gebied van precisie en gebruiksgemak. Onder Windows zul je wat van deze voordelen inleveren maar is de trackpad nog steeds bruikbaar ondanks de basale driver.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Scherm

Het opvallendste aan de nieuwe 13" MacBook Air is het hoge resolutie breedbeeld scherm. Met 1440x900 pixels biedt de Air dezelfde resolutie als het 15" MBP model en heeft dus veel meer 'ruimte' op het scherm dan de oude versie met een resolutie van 1280x800.

De maximale helderheid en verlichting zijn vergelijkbaar met het oude model. Met een gemiddelde van 306 cd/m² is het scherm erg helder en kan daarom de meeste reflecties wel aan. Dankzij het relatief goede backlight behaald het scherm een maximaal contrast van 640:1 (647:1 met een helderheid van 6 met ongeveer 97 cd/m²).

De verlichting bedraagt gemiddeld slechts 77%. Er zijn echter geen geïsoleerde gebieden.

312
cd/m²
341
cd/m²
323
cd/m²
320
cd/m²
333
cd/m²
313
cd/m²
271
cd/m²
285
cd/m²
263
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 341 cd/m² Gemiddelde: 306.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 77 %
Helderheid in Batterij-modus: 333 cd/m²
Contrast: 640:1 (Zwart: 0.52 cd/m²)39.15% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
55.29% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
37.77% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

De representeerbare kleurruimte is ongeveer hetzelfde als de witte MacBook uit 2010 en de 11" MacBook Air. Significant kleiner dan de sRGB kleurruimte en ook slechter dan de meeste MacBook Pro modellen.

sRGB (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
sRGB (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
MacBook White (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
MacBook White (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
MacBook Pro 17" (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
MacBook Pro 17" (transparant) tegenover de MacBook Air 13"
Resultaat van de kalibratie met het i1 Scherm 2
Resultaat van de kalibratie met het i1 Scherm 2
Buitenshuis gebruik
Buitenshuis gebruik

Dankzij de maximale helderheid, is het mogelijk de MacBook Air buitenshuis te gebruiken in de zon. Het glanzende scherm leid echter wel tot sterke reflecties. In contrast met de 11" MacBook Air hebben de reflecties van de 13" variant een lichte rode tint.

Apple heeft er wederom gekozen voor een TN paneel in de nieuwe MacBook Air, die nogal gelimiteerde verticale kijkhoeken heeft. Zeker vergeleken met de iPad is het effect van onderen goed merkbaar.

Kijkhoeken Apple Macbook Air 13 inch 2010-10
Kijkhoeken Apple Macbook Air 13 inch 2010-10

Prestaties

Is alles zoals vroeger? Als we snel kijken naar de binnenkant van de 13" MacBook dan lijkt er niet veel veranderd. Er zit nog steeds een twee jaar oude energiezuinige SL9400 Core 2 Duo in met 1.86 GHz, en een chipset grafische kaart. Als we beter kijken zien we echter wel wat duidelijke verbeteringen. Apple heeft niet gekozen voor de Core-i Arrandale processors  maar een sneller GeForce 320M on-board grafische kaart in de Air gestopt. Hierdoor is het compacte 2-chip ontwerp bewaard gebleven wat verbeterde grafische prestaties als gevolg heeft (zeker vergeleken met de Intel HD graphics in de Arrandale CPU's). Daarnaast hebben alle varianten ook een snelle SSD.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie Apple Macbook Air 13 inch 2010-10

Processor Prestaties

De 13" MacBook Air heeft nog steeds de oude, energiezuinige Core 2 Duo SL9400 met 1.86 GHz. De dual core processor die gebaseerd is op de Penryn core, biedt 2MB aan level 2 cache, en levert goede prestaties voor de kloksnelheid.

Vergeleken met de vorige generatie van de 13" MacBook Air is de nieuwe versie toch een stuk beter. Het laat zelfs de snellere 2.16 GHz versie uit 2009 achter zich. De rede hiervoor is dat de processor zichzelf niet meer automatisch inhoud tijdens benchmarks om hitte tegen te gaan.

Vergeleken met de nieuwe Core-i UM processors doe de oude SL9400 het nog steeds goed. De Core i3-380UM en i5-520UM  processors die in de huidige Subnotebooks zitten zijn ongeveer even goed, met een prestatie spectrum tussen de 87% en 112% (3DMark06 CPU, Cinebench R10, and R11.5, wPrime).

De Core 2 Duo P8600 processors met 2.4 GHz in de huidige MacBook en 13" MacBook Pro modellen onderscheid zich met 20-27%. Duidelijk sneller dus dan de Core i5 en i7 processors in de 15"en 17" MBP modellen. De i7-620M is twee keer zo snel in veel tests (3DMark06 CPU 186%, Cinebench R11.5 227%, Cinebench R10 Multi 202%, wPrime slechts 35% van de keren)

De SL9400 zit dus ongeveer op hetzelfde niveau als de oudere MacBook en MacBook Pro modellen met een 2.0 GHz Core 2 Duo.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
2029
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
3864
Cinebench R10 Shading 32Bit
3051
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
11.55 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.11 Points
Help

Grafische Prestaties

De grafische prestaties is een van beste punten van de MacBook Air. De geïntegreerde GeForce 320M is in tegenstelling tot de grotere MacBooks niet gelimiteerd en kan dus theoretisch dezelfde prestaties halen als de oude mid-range grafische kaarten.

In de 3DMark Vantage GPU Score benchmark doet de 320M het bijvoorbeeld beter dan de huidige Mobility Radeon HD 5470 en haalt zelfs het niveau van de 9600M GT. De 320M kan dus vergeleken worden met een HD 5470, die alleen in significant grotere en zwaardere notebooks zit.

Een interessant punt is dat de zwakke CPU geen impact heeft op de resultaten van de grafische benchmark met het 13" model, terwijl dat wel het geval was bij de 11" MacBook Air.

3DMark 2001SE Standard
18744 punten
3DMark 05 Standard
7475 punten
3DMark 06 Standard
4222 punten
3DMark Vantage P Result
1836 punten
Help

Systeemprestaties

Dankzij de snelle chipset grafische kaart en de SSD blinkt de 13" MacBook Air uit in de PCMark Vantage benchmark en laat zelfs de 13" MacBook Pro (met normale HDD) achter zich. Het kleinere 11" model was gemiddeld 16% langzamer. De MPB 15" en 17" modellen die zijn uitgerust met een HDD zijn desondanks nog steeds 18-25% sneller,afhankelijk van de CPU.

PCMark Vantage Result
4882 punten
Help
5.3
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.3
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.5
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.3
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
6.9

Met gebruik van de Mac OS x benchmark XBench 1.3 hebben we de prestaties van het systeem getest onder Mac OS X. Helaas zijn er bij verschillende sub-tests nogal ernstige verschillen in de resultaten, vandaar dat we sommige iteraties met dezelfde kleur hebben aangegeven.

Met de uitzondering van de disc tests presteert het 13" model duidelijk beter dan de 11" MacBook Air. De snellere MacBook kan verschilt in de CPU tests ongeveer evenveel als het 13" model verschilt van het 11" model. De MacBook Pro 17" met een Core i7 processor zit in een hele andere categorie, hoewel deze in de laatste tests wat ruimte verloor door de standaard HDD.

XBench 1.3 vergelijking - MacBook Air 1.4 GHz ligt duidelijk achter met uitzondering van de HDD tests dankzij de snelle SSD.
XBench 1.3 vergelijking - MacBook Air 1.4 GHz ligt duidelijk achter met uitzondering van de HDD tests dankzij de snelle SSD.
Overdrachtssnelheid Minimum: 138.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 196.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 174.3 MB/s
Toegangstijd: 0.3 ms
Pieksnelheid: 145.5 MB/s

De Micro SATA Blade SSD van Toshiba wordt door Apple omschreven als de SSD TS256C (256 GB version). Toshiba zelf verkoopt SSD als de Blade X-gale THNSNC128GMDJ. Als alternatief is er een upgrade van PhotoFast met een snellere SandForce controller.

De prestaties (voornamelijk de leessnelheden) van de 256GB versie waren net iets beter dan die van de 128GB versie in de 11" MacBook Air. In vergelijking met de duurdere SSD's van Intel (X25-M) of SandForce (bijv. OCZ Vertex 2) is de Toshiba SSD echter duidelijk langzamer. Als het aankomt op de totale score van de AS SSD benchmark zit deze SSD in de buurt van de Samsung PM800. Goedkopere SSD's zoals de Kingston SSDNow V zijn echter nog steeds significant langzamer.

Volgens Andandtech is de controller bestand tegen 'degrading' (zie de SSDNov V+100 test). Dit is vooral belangrijk omdat Mac OS X nog steeds geen TRIM ondersteund. Aan het einde van onze HDTune test in Windows met de 11" MB Air zagen we nog steeds een aantal prestatie foutjes (zie screenshots).

AS SSD Vergelijking
AS SSD resultaat
CrystalDiskMark vergelijking Seq.
CrystalDiskMark vergelijking 4k
CrystalDiskMark resultaat
HDTune resultaat
ATTO vergelijking
ATTO resultaat

Gaming prestaties

De krachtige GeForce 320M chipset grafische kaart helpt de 13" MacBook Air om goede gaming prestaties neer te zetten. De SL9400 CPU in de 11" Air heeft een minder nadelig effect op de meeste games waardoor de meeste games soepele framerates hebben. Alleen in Mafia 2 liep niet alles even soepel ondanks de minimale instellingen.

lage gem. hoge ultra
Trackmania Nations Forever (2008) 89 75.5 47.3 fps
Colin McRae: DIRT 2 (2009) 45.1 30 18.8 fps
Resident Evil 5 (2009) 38 22.3 9.9 fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 38 22 fps
StarCraft 2 (2010) 110 26 15 8 fps
Mafia 2 (2010) 28.4 23.4 19.3 12 fps
Fifa 11 (2010) 161 75 64 33 fps

Net als bij de 11" MB Air zijn de DPC Latencies in Windows (met Bootcamp) te hoog. Na het deactiveren van allerlei mogelijke oorzaken van de latencies (Apple Bootcamp software, WLAN, energiebesparend profiel) waren we slechts in staat om 1000-2000 microseconden te bereiken.

DPC Latency Checker normaal
DPC Latency Checker normaal
DPC Latency Checker zonder WLAN of function tool
DPC Latency Checker zonder WLAN of function tool

HD Video Prestaties

Dankzij de krachtige CPU kan de 13"MacBook Air zonder problemen VC-1 gecodeerde video's afspelen onder Mac OS X. Onder Windows 7 kan de grafische kaart dit werk (deels) overnemen en de druk op de CPU dus verlichten.

H.264 gecodeerde MPEG4 video's worden bij beide besturingssystemen door de GPU gedecodeerd en belasten de CPU dus niet.

Het kleine apparaat bereikt echter zijn limiet als het gaat om streaming Flash video's op het internet. Bij YouTube video's schokte het beeld en viel de framerate omlaag bij 1080p content. Vimeo video's draaiden wel soepel. Met Exposure Room was de framerate erg stotterend (1080p), bij full picture was dit beduidend minder maar nog steeds merkbaar. 720p HD video's zijn op alle platformen zonder problemen speelbaar.

Big Buck Bunny H.264 - lage CPU belasting - soepel
Big Buck Bunny H.264 - lage CPU belasting - soepel
Elephants Dream VC1 medium - hoge CPU belasting - soepel
Elephants Dream VC1 medium - hoge CPU belasting - soepel
Youtube 1080p: Individuele frames ontbreken, optisch soepel genoeg
Youtube 1080p: Individuele frames ontbreken, optisch soepel genoeg
Vimeo 1080p: Optisch zonder schokken
Vimeo 1080p: Optisch zonder schokken

Emissies

Systeemgeluid

De enkele ventilator van de 13" MacBook Air 2010 haalt zijn koele lucht van achteren en laat daar ook de warme lucht achter, zoals bij alle MacBooks. Een zachte ondergrond levert daarom geen problemen op voor de luchtcirculatie.

Dankzij de geïntegreerde SSD is de kleine ventilator de enige bron van geluid in de dunne subnotebook. Zonder belasting draait deze met een snelheid van ongeveer 2000 toeren en produceert een meetbare28.6 dB (omgevingsgeluid ter vergelijking: 27.6 dB). Door de hoge frequentie in ons testapparaat was dit goed hoorbaar in een stille omgeving en dus duidelijker aanwezig dan in de 11" versie.

Onder lichte belasting van de CPU of GPU schakelt de ventilator over naar 3000-4200 toeren. In de test was dit het geval bij het installeren van Starcraft 2 onder Mac OS X terwijl we tegelijkertijd iTunes aan hadden staan of video's bewerkten. Met 30-34 sB (1.8 - 2.1 Sone) was de subnotebook echter nog relatief stil.

Bij een hogere belasting, zoals het draaien van 3DMark05 onder Windows 7, varieerde heet volume tussen de 32 en 44 sB - met een gemiddelde van 37 dB. Je kunt verschillende draaisnelheden verwachten afhankelijk van de belasting van de hardware.

Bij extreem hoge belasting (Furmark + Prima95, of Starcraft 2 onder Mac OS X), bereikt de ventilator 6000 toeren, met een corresponderende 44 dB. Met ongeveer 4.7 Sone is de MacBook dan twee keer zo lawaaierig als onder lichte belasting. Het geluid kan dan omschreven worden als luid sussend, maar niet zo zeer storend.

Geluid karakteristieken van de geïntegreerde ventilator: groen - 2000 toeren - 28,6 dB; rood - 6500 toeren - 44,6 dB
Geluid karakteristieken van de geïntegreerde ventilator: groen - 2000 toeren - 28,6 dB; rood - 6500 toeren - 44,6 dB

Geluidsniveau

Onbelast
28.6 / 28.6 / 28.6 dB (A)
HDD
28.6 dB (A)
Belasting
37 / 44.6 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Behringer ECM8000 / Terratec DMX6Fire USB / Arta 1.6.1 (15 cm afstand)

Temperatuur

De temperatuur die uit de aluminium behuizing komt blijft ondanks de stille ventilator binnen acceptabele waardes. Desondanks wordt de bovenkant van de behuizing zonder belasting duidelijk warmer met een maximale temperatuur van 38°C. De oppervlaktes waarmee je in contact komt (onderkant, toetsenbord, trackpad) blijven wel relatief koel (25-33°C).

Na een aantal uren extreme belasting bereikt de behuizing zijn maximale temperatuur. Het gebied onder het toetsenbord blijft relatief koel. Alleen de onderkant wordt merkbaar warmer. Maar met een temperatuur van 42°C is die geen punt van kritiek.

Vergeleken met de 11" MacBook Air blijft het 13" model over het algemeen net iets koeler.

Volgens de geïntegreerde sensoren is de interne temperatuur van de grafische kaart na een aantal uur extreme belasting slechts marginaal kritiek. Dit komt voornamelijk door de excessieve druk die Furmark op de kaart zet. De twee processor cores blijven onder hun theoretische maximum (105°C volgens Intel) met een temperatuur van 80°C.

Tijdens de extreme belasting test zagen we af en toe wat throttling (vertragen van de CPU) met de Tmonitor Tool. Een 3DMark05 benchmark die direct na de stress test afgenomen werd liet dezelfde resultaten zien als voor de stress test. De krachtigere 2.13 GHz CPU zou echter ook bij normale applicaties zijn maximale temperatuur kunnen bereiken en dus niet volledig presteren.

Max. Belasting
 42 °C41 °C36 °C 
 35 °C32 °C32 °C 
 29 °C28 °C28 °C 
Maximum: 42 °C
Gemiddelde: 33.7 °C
34 °C38 °C37 °C
29 °C31 °C31 °C
28 °C29 °C28 °C
Maximum: 38 °C
Gemiddelde: 31.7 °C
Stroomadapter (max.)  52 °C | Kamertemperatuur 20 °C | Fluke 62 Mini
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 33.7 °C / 93 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42 °C / 108 F, compared to the average of 35.8 °C / 96 F, ranging from 22 to 58.4 °C for the class Subnotebook.
(+) The bottom heats up to a maximum of 38 °C / 100 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.9 °C / 88 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 29 °C / 84.2 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.4 °C / 83.1 F (-0.6 °C / -1.1 F).

Luidsprekers

Net als bij het 11" model heeft Apple de luidsprekers in de dunne behuizing geïntegreerd. Deze klinken verrassend goed voor hun grootte. Desondanks zijn ze het meest geschikt voor minder veeleisende applicaties (zoals internet radio of YouTube video's). Het maximale volume van 92.5 dB / 98 Sone (roze ruis: 15 cm afstand) luider (11" max. 87.2 dB / 67 Sone).

De 13" MacBook Air is 46% luider met roze ruis (maximum) en heeft ook meer lage frequenties.
De 13" MacBook Air is 46% luider met roze ruis (maximum) en heeft ook meer lage frequenties.

Batterijduur

De niet te verwijderen 50 Wh Lithium Polymeer batterij zou volgens Apple tot zeven uur mee moeten gaan bij praktisch gebruik. Aangezien onze tests een batterijduur van 2-12 uur aangeven lijkt dat wel realistisch. Dit is echter alleen mogelijk met weinig eisende applicaties (weinig Flash!) en een verlaagde helderheid. De 'worst case' scenario van surfen op het web met maximale helderheid en veel Flash video's leidde tot een batterijduur van 4 uur en 15 minuten in onze test. Een formidabele batterijduur voor zo'n dunne laptop.

Onder Windows is de batterijduur significant minder zoals te verwachten viel. Als de Air volledig belast wordt (Battery Eater Classic) leid dit tot een vergelijkbare 2 uur en 6 minuten. Zonder belasting (Battery Eater Reader) is dit maar 7 uur en 28 minuten, 4,5 uur minder dan onder Max OS X.

De batterij is volledig opgeladen na 2 uur en 15 minuten -  let wel: dit is zonder de MacBook Air tegelijkertijd te gebruiken.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
11h 59min
Surfen met WLAN
4h 15min
DVD
3h 52min
Belast (maximale helderheid)
2h 06min

Dat de Mac OS X software is aangepast aan de hardware is vooral goed te merken aan de verbruiksmetingen. Het minimale verbruik van 3.3 watt is alleen minder bij de iPad en de Toshiba AC100 met Tegra 2.

Onder Microsofts besturingssysteem is minimale verbruik significant hoger. Dit verklaart ook waarom de batterijduur slechter is onder Windows 7 en Bootcamp.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0 Watt
Inactiefdarkmidlight 3.3 / 10 / 13 Watt
Belasting midlight 33 / 44.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Verbruik Windows 7 64 Bit Mac OS X 10.5
Zonder belasting, scherm uit, WLAN / BT uit 6.9W 2.5-3.3W
Zonder belasting, min helderheid, WLAN / BT uit 7.1W 3.3-4.5W
Zonder belasting, max helderheid, WLAN / BT uit 10.8-11.9W 6.8-8.2W
Zonder belasting, max helderheid, WLAN / BT aan 10.8-13W 8-10.3W
Furmark, max helderheid, WLAN / BT aan 31.6-33.6W
Prime95, max helderheid, WLAN / BT aan 34.7-36W
Furmark+Prime95, max helderheid, WLAN / BT aan 39.6-42.8W
StarCraft 2 38-44.5W 28-33W

Samenvatting

De 13" MacBook is een zeer opwindende Subnotebook. De vernieuwde unibody behuizing geeft een uitstekende indruk van design, vakmanschap en stabiliteit ondanks de dunne bouw. Dankzij de hoge resolutie van het 13" scherm en de goede input apparatuur zijn compromis niet nodig tijdens het werken. De prestaties zouden de meeste gebruikers zonder excessieve CPU eisen ook tevreden moeten stellen. Het zelfs mogelijke zonder problemen af en toe een game te spelen dankzij de GeForce 320M. De meeste subnotebooks kunnen dit niet.

Dit dunne, lichtgewicht apparaat is nogal duur zonder upgrade mogelijkheden, of je moet heel moeilijk gaan doen. Ook als het aankomt op interfaces is de MacBook Air nogal gierig, hoewel deze al wel beter zijn dan bij zijn voorganger.

In de test werd het duidelijk dat we liever een mat scherm hadden gehad en normale schroeven om bij de binnenkant van de behuizing te kunnen.

Vergeleken met de 11" MacBook Air zijn we prettig verrast door de betere prestaties, langere batterijduur en het grotere scherm. Desondanks grepen we vaker naar de 11" vanwege zijn compacte afmetingen.

De concurrentie van de 13" MacBook Air is natuurlijk de 13" MacBook Pro en de 11" MacBook Air. Gebruikers die liever geen MAC OS X willen kunnen ook de sterke Sony Vaio Z12 in overweging nemen. Laptops met iets mindere prestaties maar met hetzelfde gewicht zijn de Lenovo Thinkpad X201s of de Toshiba Protege R700. De 1.6 kg gewichtsklasse levert beter presterende laptops op zoals de Acer Aspire 3820TG of de Asus U35Jc.

Apple Macbook Air 13 inch 2010-10
Please share our article, every link counts!
Onder de loep: Apple Macbook Air 13 inch 2010-10
Onder de loep: Apple Macbook Air 13 inch 2010-10

Specificaties

Apple Macbook Air 13 inch 2010-10 (MacBook Air Serie)
Processor
Intel Core 2 Duo SL9400 2 x 1.9 GHz, Penryn
Grafische kaart
NVIDIA GeForce 320M, Core: 450 MHz, 256 MB shared, 257.46
Geheugen
2048 MB 
, DDR3 soldered
Beeldscherm
13.30 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, LED backlight, LTH133BT01A01 (9CF0), glimmend: ja
Moederbord
NVIDIA MCP89
Geluidskaart
Cirrus Logic CS4206A
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 DisplayPort, Audio Verbindingen: Koptelefoon (Apple headset), Card Reader: SD-Card
Netwerkmogelijkheden
Broadcom BCM943224 (a/b/g/h/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 2.1+EDR
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 17 x 325 x 227
Batterij
50 Wh Lithium-Polymer, niet verwijderbaar
Besturingssysteem
Apple Mac OS X 10.6 Snow Leopard
Camera
Webcam: FaceTime
Bijkomende functionaliteiten
alternatief powercord, USB Recovery Stick, iLife 11, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.327 kg, Voeding: 185 g
Prijs
1599 Euro

 

Speciale 5 sterren Torqx schroeven beveiligen de binnenkant.
Speciale 5 sterren Torqx schroeven beveiligen de binnenkant.
USB Superdrive voor de MacBook Air.
USB Superdrive voor de MacBook Air.
2 extra schermen op de MBAir via DualHead2Go DP editie van Matrox.
2 extra schermen op de MBAir via DualHead2Go DP editie van Matrox.
De webcam heet nu FaceTime Camera.
De webcam heet nu FaceTime Camera.
Brede scharnieren gaan langer mee?
Brede scharnieren gaan langer mee?
cherm van de 17" HP Workstation (Dreamcolor 2) vs MacBook Air.
cherm van de 17" HP Workstation (Dreamcolor 2) vs MacBook Air.
De aan- en uitknop is geïntegreerd in het toetsebord
De aan- en uitknop is geïntegreerd in het toetsebord
Het reflectieve scherm is bruikbaar voor buitenshuis gebruik dankzij de goede helderheid
Het reflectieve scherm is bruikbaar voor buitenshuis gebruik dankzij de goede helderheid
Duidelijk slechter vanaf de onderkant.
Duidelijk slechter vanaf de onderkant.
Kijkhoeken vergeleken met de iPad
Kijkhoeken vergeleken met de iPad

Vergelijkbare Notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Apple MacBook Air 11 Inch 2010 Subnotebook
GeForce 320M, Core 2 Duo SU9400, 11.60", 1.062 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport MacBook Pro 13 2020: Het subnotebook van Apple krijgt alleen de verplichte update
Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU), Ice Lake i5-1038NG7, 13.30", 1.384 kg
Kort testrapport Apple MacBook Air 2020 Core i5: de beste MacBook die je kan krijgen?
Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU), Ice Lake i5-1030NG7, 13.30", 1.289 kg
Kort testrapport Apple MacBook Air 2020: is de Core i3 de betere keuze?
Iris Plus Graphics G4 (Ice Lake 48 EU), Ice Lake i3-1000NG4, 13.30", 1.27 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Lichtgewicht en dun
+Uitstekende aluminium behuizing
+Zeer goede graphics voor een Subnotebook
+Zeer goede input apparatuur
 

Contra

-Relatief duur
-Weinig interfaces
-Reflectief scherm
-Geen backlight voor het toetsenbord

In het kort

Wat we goed vonden

Hoe dicht de 13" MacBook Air komt bij de prestaties van een grote notebook, en tegelijkertijd mobiel blijft.

Wat we misten

Een niet-reflectief scherm, en betere upgrade mogelijkheden.

Wat ons verraste

De, ondanks zijn dunne afmetingen, extreem stabiele behuizing.

De concurrentie

De concurrentie van de 13" Subnotebook is zeker meer aanwezig dan bij het 11" model. Vooral de Sony Vaio Z12 met een krachtige processor en grafische kaart is een geduchte concurrent. Maar ook de Lenovo X201s en de Toshiba R700 zijn het vermelden waard.

Beoordeling

Apple Macbook Air 13 inch 2010-10 - 03-12-2010 v2(old)
Klaus Hinum

Behuizing
97%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
98%
Aansluitmogelijkheden
50%
Gewicht
93%
Batterij
90%
Beeldscherm
77%
Gaming-performance
67%
Applicatie-performance
87%
Temperatuur
87%
Luidheid
94%
Extra punten
88%
Gemiddelde
85%
89%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple MacBook Air 13 Inch 2010 Subnotebook
Klaus Hinum, 2010-12-22 (Update: 2013-06- 6)