Notebookcheck

Testrapport Apple MacBook Air 13 Mid 2013 MD760D/A Subnotebook

Verlening van de batterijduur. Volgens de traditie hebben Apple producten een lange levenscyclus en wordt er af en toe een geüpgraded model uitgebracht. Het is dan ook geen verrassing dat de nieuwe MacBook Air 13 sprekend op zijn voorganger lijkt. In dit testrapport onderzoeken we wat er aan de binnenkant allemaal veranderd is.

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Sinds de lancering van de MacBook Air in 2008 heeft Apple alleen in 2010 de behuizing een grote update gegeven. Hun unibody behuizing is al jaren de standaard voor dunne, maar stevige en krachtige notebooks. Tegenwoordig is Apple niet meer de alleenheerser in dit segment; de MacBook Air moet namelijk de strijd aangaan met concurrenten als de Asus Zenbook serie of de Samsung Series 9. Toch vertrouwt Apple nog altijd op het uiterlijk van hun product, want het nieuwste model van de dunne notebook is praktisch identiek (buitenkant) aan zijn voorganger.

Aan de binnenkant heeft Apple wel een hoop vernieuwd: zowel de CPU als GPU zijn geüpdatet naar nieuwe Intel Haswell modellen. Verder brengt de evolutie van de Air uitgebreidere WLAN ondersteuning, sneller flashgeheugen en een verlengde batterijduur met zich mee. Wacht je op een beter beeldscherm (Retina), extra connectiviteit (4G) of een vernieuwd design, dan moeten we je teleurstellen.

Voor dit testrapport hebben we de 13 inch MacBook Air getest, om precies te zijn het model (standaard configuratie) dat is uitgerust met een Intel Core i5 CPU, een 128 GB Solid State Drive en 4 GB RAM. In de Apple store is de MacBook Air verkrijgbaar vanaf €1099 (gratis verzending).

Behuizing

Sinds de lancering in 2008 is Apple's unibody design extreem aantrekkelijk. Destijds was zo'n dunne, maar toch stevige notebook ongekend en zo zette Apple de standaard voor subnotebooks. Inmiddels is de markt verzadigd, want er zijn genoeg andere notebooks met een vergelijkbare bouwkwaliteit. Apple's subnotebook moet daarom de strijd aangaan met modellen als de Asus Zenbook Prime UX21A & UX31ASamsung Series 9 900X3CDell XPS 13 en Lenovo ThinkPad X1 Carbon.

De 1.35 kg zware MacBook Air 13 past gemakkelijk in een B4 envelop en daarbij ziet hij er fantastisch uit, voelen de aluminium oppervlakken comfortabel aan en is hij toch zeer stevig. De basis unit van de behuizing is niet gemakkelijk te verbuigen en de vier rubberen voetjes zorgen dat de subnotebook op elke vlakke ondergrond stevig staat. Het schermcover kan in zeer beperkte mate verbogen worden, maar het beeld vervormt niet bij het uitoefenen van kracht op de randen of het midden van het cover.

Over de scharnieren zijn we minder tevreden. Hoe verder het scherm naar achteren gekanteld wordt, hoe meer het scherm de neiging heeft te wiebelen. Aangezien het scherm dus ongewenst beweegt, zul je als gebruiker vaak gestoord worden door reflecties (glossy beeldscherm). Een ander minpunt is de scherpe rand aan de voorzijde van de behuizing: aangezien je hier vaak je handen laat rusten kan de rand na een tijdje pijn doen.

Connectiviteit

Magsafe 2, 2x USB 3.0, Thunderbolt (compatibel met DisplayPort) en een kaartlezer vind je aan de zijkanten van de MacBook (dichtbij de achterzijde). Het is misschien geen uitgebreide connectiviteit, maar het is een goede basis. Adapters maken het mogelijk om via de Thunderbolt interface meer poorten toe te voegen. De beperkte ruimte tussen poorten onderling kan wel tot kleine problemen leiden: een normale kabel vormt geen probleem, maar een grote USB-stick of DVB-T ontvanger blokkeert de aanliggende poorten.
Bij gebruik van een externe Solid State Drive hebben we een doorvoersnelheid van 145 MB/s en 270 MB/s (met Thunderbolt - lezen) gemeten. Beide metingen zijn uitgevoerd in Mac OS X. Een Mini DisplayPort of LAN adapter wordt niet meegeleverd.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: Magsafe, USB 3.0, gecombineerde audio in/uit
Linkerzijde: Magsafe, USB 3.0, gecombineerde audio in/uit
Achterzijde: geen poorten
Achterzijde: geen poorten
Rechterzijde: kaartlezer, USB 3.0, Mini DisplayPort/Thunderbolt
Rechterzijde: kaartlezer, USB 3.0, Mini DisplayPort/Thunderbolt

Communicatie

Apple adverteert met de nieuwe 802.11ac WLAN standaard die een 3x hogere snelheid ondersteunt (in vergelijking met de 802.11n standaard), wat neerkomt op 1.3 Gbit/s. De nieuwe AirPort Time Capsule (WLAN station met netwerkopslag) en het nieuwe AirPort Extreme-basisstation werken met drie streams; Apple heeft niet specifiek gemeld hoeveel daarvan de MacBook Air gebruikt. Toch kan de gebruiker zeker hogere WLAN snelheden verwachten. Tijdens onze test was er helaas geen 802.11ac netwerk beschikbaar, maar binnen een 802.11n netwerk hebben we geen last gehad van een wegvallende verbinding of grote schommelingen in snelheid. Gebruikers die gehoopt hadden op een UMTS/LTE modem worden teleurgesteld, want dit blijft een optie die uitsluitend beschikbaar is voor iPads en iPhones.

Onderhoud

De gebruikelijke verwijderbare covers, die veel andere notebooks hebben, zijn niet aanwezig op de MacBook Air. De batterij is niet door de gebruiker zelf te vervangen; daarvoor ben je aangewezen op een officiële servicemonteur. Nieuwsgierige avonturiers hebben een pentalobe schroevendraaier nodig om toegang de krijgen tot de ingewanden van de MacBook. Daarmee zet je wel de garantie op het spel.

Garantie

Apple biedt een relatief korte garantie van 1 jaar. Een uitbreiding tot 3 jaar is uitsluitend mogelijk met het Apple Care Protection Plan (een extra €250).

Invoerapparatuur

Toetsenbord & Touchpad

Zowel het toetsenbord als touchpad zijn van zeer hoge kwaliteit. Gebruikers die veel typewerk verrichten zullen erg blij zijn met het duidelijke drukpunt, de lage geluidsproductie en de stevige ondergrond van het toetsenbord. De toetsenbord verlichting heeft verschillende intensiteitsniveau's en zorgt ervoor dat de toetsopdruk altijd duidelijk leesbaar is. Wel is de Enter-toets aan de kleine kant en de verticale cursortoetsen zitten te dicht op elkaar voor comfortabel gebruik.

Het touchpad is 115 x 75 mm groot en biedt genoeg ruimte voor gestures met meerdere vingers. Vingers glijden gemakkelijk over het oppervlak en het touchpad herkent muisklikken goed.

Windows gebruikers zullen wat tijd nodig hebben om aan het toetsenbord te wennen, want de lay-out wijkt behoorlijk af van wat ze gewend zijn. De Windows, PrintScr, Page Up/Down en een aantal andere toetsen zijn bijvoorbeeld niet terug te vinden op het Apple toetsenbord. Toetsen individueel een functie toewijzen kan de problemen verlichten, maar het beste is om gewoon aan de nieuwe lay-out te wennen.

Toetsenbord met Apple lay-out
Toetsenbord met Apple lay-out
Toetsenbord verlichting
Toetsenbord verlichting
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

De nieuwe 13 inch MacBook Air voorzien van een glossy 16:10 beeldscherm met een resolutie van 1440 x 900 pixels; andere opties biedt Apple niet. Ten opzichte van de typische WXGA resolutie van 1366 x 768 pixels biedt dit gebruikers net iets meer werkruimte. Over het algemeen zorgt dit voor fantastische weergave van iconen, symbolen en tekst. Nog meer werkruimte krijg je met andere subnotebooks, die worden geleverd met een Full HD scherm (bijv. Asus ZenBook Prime UX31A, mat beeldscherm). Liefhebbers van touchscreens zullen de Sony Vaio Pro 13 zeker waarderen.

276
cd/m²
295
cd/m²
289
cd/m²
273
cd/m²
288
cd/m²
275
cd/m²
264
cd/m²
272
cd/m²
264
cd/m²
Helderheidsverdeling
LP133WP1-TJA7, APP9CDF
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 295 cd/m² Gemiddelde: 277.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 288 cd/m²
Contrast: 655:1 (Zwart: 0.44 cd/m²)
ΔE Greyscale 8.35 | 0.64-98 Ø5.8
40.28% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
58.21% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
38.95% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)
Gamma: 2.21

De maximum helderheid die we hebben gemeten bedraagt 264 cd/m² (in de onderste hoeken) en 295 cd/m² (boven in het midden). Gemiddeld komt dat neer op 277 cd/m² en de gelijkmatigheid van de helderheid uitgedrukt in procenten bedraagt 89%. Met 15 niveau's kan de helderheid van het scherm nauwkeurig worden geregeld. Op het laagste niveau is de backlight uit en op het volgende niveau licht het scherm op tot 17 cd/m². Op niveau 8 meten we 147 cd/m²: dit is zo'n beetje het standaard niveau voor dagelijks gebruik waarop we de helderheid ook altijd instellen voor onze WLAN en video tests.

Zelfs binnenshuis is een hoog helderheidsniveau vereist. Dit komt door de reflecties op het glossy beeldoppervlak, die storend zijn en het lastig maken de content op het scherm te zien. In lichte omgevingen wordt dit effect nog eens versterkt (vooral bij een laag helderheidsniveau). De drie hoogste helderheidsniveau's vonden wij in onze testomgeving het meest comfortabel om mee te werken.

Buitenshuis zijn de reflecties nog heviger. Ondanks dat het scherm op een niveau van 277 cd/m² behoorlijk helder is, is de omgeving duidelijk zichtbaar in de reflecties op het beeldscherm. Om dit effect te compenseren zou het scherm nog een stuk helderder moeten zijn. Kleding met lichte kleuren of direct zonlicht kun je beter vermijden. 

De contrast ratio komt uit op een waarde van 655:1 (zeer goed). Foto's, films en games worden in mooie kleuren weergegeven en zwart ziet er ook redelijk als zwart uit. Het kleurenbereik beslaat 55% van het sRGB spectrum. Daarbij worden kleuren (fabrieksinstellingen) niet natuurgetrouw weergegeven. Na kalibratie zijn de kleurverzadiging en weergave van grijswaarden redelijk goed, wat ons toont dat het scherm toch verborgen pluspunten heeft.

Accuraatheid kleurweergave
Accuraatheid kleurweergave
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Grijswaarden
Grijswaarden
Accuraatheid kleurweergave - na kalibratie
Accuraatheid kleurweergave - na kalibratie
Kleurverzadiging - na kalibratie
Kleurverzadiging - na kalibratie
Grijswaarden - na kalibratie
Grijswaarden - na kalibratie

Voor een TN paneel zijn de kijkhoeken ruim, maar tegen een IPS paneel kan het niet op. Bij grote afwijkingen van de verticale kijkhoek inverteren kleuren of vervagen ze. Kleuren zien er blauw- of geelachtig uit wanneer je van boven of onderaf en van opzij naar het scherm kijkt. Op de foto's ter illustratie van de kijkhoeken is dit effect extreem zichtbaar, maar in realiteit is het een stuk milder.

Kijkhoeken van de Apple MacBook Air 13
Kijkhoeken van de Apple MacBook Air 13

Prestaties

Apple heeft de MacBook Air voorzien van het allernieuwste op CPU en GPU gebied, namelijk met hardware van Intel's Haswell generatie. Het wordt op Apple's homepage direct duidelijk dat deze upgrade niet de prestaties verbetert, maar een hogere efficiëntie mogelijk maakt. Het resultaat is een langere batterijduur, zodat de MacBook Air het nu een volledige werkdag volhoudt. Verbeterde prestaties zijn het gevolg van het opslagmedium dat nu via PCIe is aangesloten; via deze interface is een hogere doorvoersnelheid mogelijk.

Systeeminformatie - Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A

Processor

Op het eerste gezicht levert de basis configuratie MacBook Air geen betere prestaties dan zijn voorganger. Het 2012 model beschikt over een 1.8 GHz Intel Core i5-3427U CPU. De nieuwe Haswell CPU, de Intel Core i5-4250U, loopt op 1.3 GHz en haalt in Turbo modus slechts 2.6 GHz (in plaats van 2.8 GHz). De Thermal Design Power (TDP) is van 17 naar 15 Watt gedaald. Hieronder vallen nu ook de verliezen in de chipset, die bij Haswell naar de CPU verplaatst is en bij het oude model voor een extra 4 Watt meetelde.

Ondanks de omvangrijke energiebesparende features zijn de benchmarkresultaten goed en van hetzelfde niveau als die van de MacBook Air 13 met Intel Core i5-3427U CPU uit 2012. De Cinebench R10 32-bit score is 5% lager, maar de 64-bit versie juist 5% hoger. Deze verschillen zijn minimaal en tijdens dagelijks gebruik niet merkbaar.

De maximum kloksnelheid van 2.6 GHz wordt zelfs bij het uitvoeren van single-core taken nauwelijks bereikt. Onze tools geven aan dat de 2.6 GHz alleen tijdens de SuperPi benchmark kort werd aangetikt. De meeste taken worden uitgevoerd op 2.3 GHz.

Audio converteren - iTunes
Audio converteren - iTunes
Video converteren- MediaEspresso
Video converteren- MediaEspresso
Cinebench R10 Shading 32Bit
6446
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7659
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3692
Cinebench R10 Shading 64Bit
7376 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
10076 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4861 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
16.81 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.5 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.13 Points
Help

Zoals gebruikelijk zijn de resultaten onder Mac OS X Mountain Lion iets beter (afhankelijk van de benchmark) dan onder Windows 7. In de Cinebench R10 32-bit test scoort het systeem 4234 en 8552 punten, terwijl dat onder Windows 3692 en 7659 punten zijn. Ook meten we betere prestaties bij het converteren van MP3 naar AAC in iTunes. In Windows haalden we slechts 38.6x snelheid, maar in Mac OS X werd de 61.3x snelheid gehaald. Een lijst van benchmarkresultaten is te vinden in onderstaande tabel.

Tijdens de stress test, uitgevoerd onder Windows 7, zorgden FurMark en Prime 95 binnen enkele seconden voor een afname van de CPU kloksnelheid naar 800-900 MHz. Tevens daalde het energieverbruik van 42 naar 32.7 Watt en schommelde het rond de 37.1 Watt. Dit voorval had geen invloed op de resultaten uit de benchmarks die we direct erna uitvoerden. Tijdens werken op de batterij hebben we geen afname in prestaties waargenomen.

Benchmark Windows 7 64-bit MacOS X Mountain Lion Windows 7 64-bit (batterij) MacOS X Mountain Lion (batterij)
Geekbench (algemeen) 5669 punten 6015 punten 5259 punten 6020 punten
iTunes: MP3 naar AAC 38.6 x 61.3x 39.0x 61.1x
Cinebench R10 OpenGL (32-bit) 6446 punten 6171 punten 7058 punten 6139 punten
Cinebench R10 CPU Single (32-bit) 3692 punten 4234 punten 3682 punten 4229 punten
Cinebench R10 CPU Multi (32-bit) 7659 punten 8552 punten 7794 punten 8603 punten
Cinebench R11.5 OpenGL 16.81 fps 22.07 fps 17.35 fps 22.42 fps
Cinebench R11.5 CPU Single 1.13 punten 1.07 punten 1.13 punten 1.11 punten
Cinebench R11.5 CPU Multi 2.50 punten 2.14 punten 2.49 punten 2.41 punten
Heaven 3.0 DX 11 12.1 fps --- 12.1 fps ---
Heaven 3.0 OpenGL 12.1 fps 11.9 fps 12.1 fps Break

Algemene prestaties

De benchmarkresultaten uit PCMark Vantage en PCMark 7 zijn bijna identiek aan die van het oude model. Het RAM werkt in dual-channel modus, het opslagmedium is snel genoeg en de CPU en GPU leveren voldoende prestaties voor alledaagse taken. We hebben geen zwakke plekken bloot kunnen leggen.

Geekbench loopt zowel in Mac OS als Windows. In deze benchmark worden verschillende CPU en geheugen tests uitgevoerd. Onder Windows leverde dit een algemene score van 5669 punten op en onder Mac OS X 6015 punten. Het oude model scoort onder Mac OS X iets hoger (6209 punten).

Voor betere prestaties is een krachtigere CPU of meer RAM nodig. De MacBook Air is niet geschikt voor puur CPU rekenwerk of intensieve 3D taken.

Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
6015 Points ∼14%
Apple MacBook Air 11 inch 2013-06 MD711D/A
6063 Points ∼14% +1%
Asus PU500CA-XO002X
5451 Points ∼13% -9%
Samsung 730U3E-S04DE
5374 Points ∼12% -11%
Acer Aspire V5-122P-61454G50NSS
1876 Points ∼4% -69%

Legende

 
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A Intel Core i5-4250U, Intel HD Graphics 5000, Apple SSD SM0128F
 
Apple MacBook Air 11 inch 2013-06 MD711D/A Intel Core i5-4250U, Intel HD Graphics 5000, Apple SSD SM0128F
 
Asus PU500CA-XO002X Intel Core i5-3317U, Intel HD Graphics 4000, Hitachi HTS545050A7380 + Kingston SMSM150S324G 24 GB SSD Cache
 
Samsung 730U3E-S04DE Intel Core i5-3337U, AMD Radeon HD 8570M, Samsung SSD PM841 MZMTD256HAGM
 
Acer Aspire V5-122P-61454G50NSS AMD A6-1450, AMD Radeon HD 8250, Western Digital Scorpio Blue WD5000LPVX
5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.9
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.7
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark Vantage Result
12096 punten
PCMark 7 Score
4308 punten
Help

Massaopslag

Samsung: M.2 SSD Samsung XP941
Samsung: M.2 SSD Samsung XP941

Apple belooft tot 45% snellere massaopslag in de nieuwe MacBook Air. In het 2012 model was een Toshiba SSD ingebouwd, maar in ons nieuwe model treffen we een Samsung SSD aan. Deze is niet langer via mSATA (6G, 600 MB/s) aangesloten, maar via een PCIe interface waarmee snelheden tot 1440 MB/s (volgens Samsung) haalbaar zijn. Mogelijk gaat het om de SATA Express SSD XP941, maar op ons test model was hierover niets terug te vinden.

De M.2 Solid State Drive kan de theoretische snelheden niet waarmaken, maar haalt wel zo'n 700 MB/s (sequentieel lezen), wat nog steeds een stuk sneller is dan een SATA 6G SSD. In vergelijking met de vorige Toshiba schijf meten we op twee gebieden een indrukwekkende verbetering van 11 tot 47%. De prestaties nemen wel enigszins af bij het lezen van kleine bestanden (4k) of het simultaan wegschrijven van kleine blokken data (4k-64k). Tijdens alledaags gebruik zal een gebruiker die gewend is aan een SSD de verbeterde prestaties nauwelijks merken. Met de korte toegangstijden en hoge doorvoersnelheden laat de SSD traditionele harde schijven echter stof happen.

De gebruiker heeft met de basis configuratie weinig opslagcapaciteit tot zijn beschikking: 128 GB. Apple biedt wel de optie om een 256 of 512 GB drive in te bouwen. Pas wel op dat de meerprijs behoorlijk kan oplopen.

AS SSD
Seq Write (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
428.45 MB/s ∼9%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
238.14 MB/s ∼5% -44%
Seq Read (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
688.93 MB/s ∼12%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
466.48 MB/s ∼8% -32%
4K-64 Write (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
136.13 MB/s ∼4%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
174.57 MB/s ∼5% +28%
4K-64 Read (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
191.05 MB/s ∼6%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
124.19 MB/s ∼4% -35%
4K Write (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
29.03 MB/s ∼0%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
25.82 MB/s ∼0% -11%
4K Read (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
13.46 MB/s ∼5%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
15.15 MB/s ∼6% +13%
Access Time Write (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
0.127 ms * ∼0%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
0.305 ms * ∼0% -140%
Access Time Read (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
0.176 ms * ∼0%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
0.234 ms * ∼0% -33%
Copy Game MB/s (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
240.14 MB/s ∼4%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
138.24 MB/s ∼2% -42%
Copy Program MB/s (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
174.47 MB/s ∼6%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
120.8 MB/s ∼4% -31%
Copy ISO MB/s (sorteer op waarde)
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A
293.08 MB/s ∼8%
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A
155.44 MB/s ∼4% -47%

Legende

 
Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A Intel Core i5-4250U, Intel HD Graphics 5000, Apple SSD SM0128F
 
Apple MacBook Air 13 inch 2012-06 MD231LL/A Intel Core i5-3427U, Intel HD Graphics 4000, Apple SSD TS128E (Toshiba)

* ... kleiner is beter

Apple SSD SM0128F
Overdrachtssnelheid Minimum: 337.7 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 346.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 343.9 MB/s
Toegangstijd: 0.2 ms
Pieksnelheid: 95.1 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafische kaart

Ondanks dat de Intel Core i5-4250U CPU een Ultra Low Voltage processor is, heeft hij wel een ingebouwde Intel HD 5000 (GT3) IGP. Deze chip staat hoog in Intel's IGP ranglijst en presteert beter dan zijn broertjes, de GT1 en GT2. De Intel HD 5000 IGP loopt op een basis kloksnelheid van 200 MHz, die afhankelijk van de taak kan oplopen tot 850 MHz. Uiteraard hangt snelheid ook af van de mate waarin de CPU wordt belast. Een beperkende factor is de TDP van 15 Watt, die de CPU en IGP delen.

De IGP scoort goed in de grafische benchmarks. In de OpenGL Shading test van Cinebench R10 (32-bit) meten we een twee keer zo hoge score als die van het oude Air model (Windows 7: 6446 punten, Mac OS X: 6171 punten). De Heaven 2.1 score is ook hoger: 13.1 fps tegen gemiddeld 10 fps. In de 3DMark 06, Vantage en 11 benchmarks zet de IGP zijn overwinningstocht voort (allemaal in Windows). In 3DMark Vantage is de score zelfs 70% hoger: 1131 tegen 661 punten. De Cinebench R11.5 levert een totaal afwijkend resultaat op: onder Windows haalt de IGP nauwelijks het niveau van de Intel HD Graphics 4000 (17.35 tegen 17.09 fps). Onder Mac OS X is het resultaat beter: 22.07 fps.

Zoals we eerder zagen bij de CPU fluctueert ook de kloksnelheid van de IGP tijdens volle belasting van het systeem (GPU-Z). Bij de start loopt de IGP op 850 MHz, maar daarna zakt de kloksnelheid naar 600 tot 650 MHz. Opnieuw had dit echter geen invloed op de resultaten uit de benchmarks die direct erna werden uitgevoerd.

Over het algemeen zijn de prestaties op grafisch gebied dus significant toegenomen. Toch kan de IGP niet concurreren met een dedicated middenklasse GPU.

Intel's Quick Sync Video is een handige feature in Windows. Deze Hardware-decoder/encoder versnelt het converteren van video's door niet de CPU al het werk te laten doen, maar door de belasting over de IGP en CPU te verdelen. De tabel in de processor sectie laat zien hoe groot dit effect is. Een welkom neveneffect is de lagere CPU belasting, zodat de gebruiker het systeem op hetzelfde moment ook voor andere taken kan gebruiken.

3DMark 06 Standard
6087 punten
3DMark Vantage P Result
4499 punten
3DMark 11 Performance
1131 punten
3DMark Ice Storm Standard Score
34004 punten
3DMark Cloud Gate Standard Score
4702 punten
3DMark Fire Strike Score
808 punten
Help

Gaming prestaties

De gaming prestaties van de Intel Core i5-4250U met de geïntegreerde Intel HD Graphics 5000 zijn vaak goed genoeg voor medium instellingen en de standaard resolutie (1440 x 900). Nieuwe games, zoals Tomb Raider of Bioshock Infinite lopen alleen vloeiend met lagere instellingen.

In Mac OS testten we World of Warcraft, Diablo III en Starcraft II. Aangezien we geen benchmark tools hebben die in Mac OS werken kunnen we alleen een subjectieve beoordeling van de prestaties geven. Over het algemeen liepen de drie games allemaal vloeiend met medium instellingen. Hetzelfde geldt voor Windows 7, waar zelfs nog wat ademruimte is om de resolutie naar 1440x900 pixels te verhogen.

lage gem. hoge ultra
World of Warcraft (2005) 162 78 31 9 fps
Anno 1404 (2009) 122 18 fps
StarCraft 2 (2010) 126 38 24 10 fps
Total War: Shogun 2 (2011) 88.78 fps
Diablo III (2012) 54 42 32 13 fps
Torchlight 2 (2012) 83 46 28 fps
Hitman: Absolution (2012) 22.3 15.7 7.3 fps
Tomb Raider (2013) 52.5 28.6 17.4 9.5 fps
BioShock Infinite (2013) 38.3 22.5 18.2 7.7 fps

Emissies

Geluidsproductie

De MacBook Air is een stille notebook, zowel onder Mac OS als Windows. In veel scenario's is hij zelfs helemaal niet hoorbaar. Bij het afspelen van de Full HD video "Big Buck Bunny" of het converteren van video's met iTunes naar een iPad compatibel formaat staat de fan helemaal uit. De fan wordt pas actief wanneer we het systeem zwaarder belasten. Daaronder valt het spelen van games en het converteren van grote bestanden. In dit scenario gaat de fan langzaam harder draaien en stabiliseert het geluidsniveau zich op 36.6 dB(A). De geluidsproductie bereikt een maximum van 45.1 dB(A), dat alleen wordt gehaald na lange periodes van zware belasting.

Geluidsniveau

Onbelast
28.7 / 28.7 / 28.7 dB (A)
HDD
28.7 dB (A)
Belasting
36.6 / 45.1 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   PCE-322A (15 cm afstand)

Temperatuur

Nadat het systeem aan is aangezet stijgt de temperatuur van de koele oppervlakken snel naar een comfortabel niveau. Na 2 uur kan dit zijn opgelopen tot 42 °C boven het toetsenbord. De fan is in dit geval niet hoorbaar en de warmte wordt afgevoerd via de aluminium behuizing. Je kunt de MacBook zonder problemen op schoot nemen en het gebied waar je handen op rusten is comfortabel warm.

Na meer dan twee uur volle belasting is de temperatuur boven het toetsenbord en aan de onderzijde gestegen tot 46.6 °C. Gebruik op schoot is niet langer prettig, maar het gebied waar de handen rusten voelt met 37.4 °C nog altijd comfortabel aan.

Max. Belasting
 45.9 °C46.6 °C37.7 °C 
 39.2 °C41.4 °C36.8 °C 
 37.4 °C34.3 °C35.7 °C 
Maximum: 46.6 °C
Gemiddelde: 39.4 °C
39.1 °C43.1 °C46.6 °C
36.9 °C40 °C40.1 °C
36 °C37.1 °C37.5 °C
Maximum: 46.6 °C
Gemiddelde: 39.6 °C
Stroomadapter (max.)  56.3 °C | Kamertemperatuur 22 °C | Fennel Firt 550
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 39.4 °C / 103 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(-) The maximum temperature on the upper side is 46.6 °C / 116 F, compared to the average of 35.7 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(-) The bottom heats up to a maximum of 46.6 °C / 116 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 37 °C / 99 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 37.4 °C / 99.3 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.4 °C / 83.1 F (-9 °C / -16.2 F).

Luidsprekers

De kleine stereo luidsprekers leveren goed, helder geluid, waar helaas bass en middentonen in ontbreken. Het volume heeft 16 niveau's, wat fijn is, maar het maximum volumeniveau had wel hoger mogen zijn. Externe luidsprekers kunnen via USB, Bluetooth of de 3.5 mm jack worden aangesloten. Een aparte microfoon jack is niet aanwezig, aangezien deze beschikbaar is via de gecombineerde audio in/uit jack.

Energie

Energieverbruik

Het energieverbruik hangt erg af van het besturingssysteem. Over het algemeen werkt de notebook onder Mac OS X efficiënter en verbruikt het dus minder. Windows 7 vereist een minimum van 5.1 Watt (helderheidsniveau 1, WLAN uit) en OS X met dezelfde instellingen slechts 2.8 Watt. In andere tests werd het verschil kleiner, maar onder Mac OS is het systeem altijd 1 a 2 Watt zuiniger.

In scenario's van zeer zware belasting meten we fluctuerende waarden. Dit komt door de schommelende kloksnelheid van de CPU en IGP, die beperkt worden door hun gezamenlijke maximum TDP. Tijdens 100% belasting meten we een maximum verbruik van 36.9 tot 40.7 Watt (uiterste van 42 Watt).

De AC adapter levert maximaal 45 Watt, dus met het maximum verbruik van 42 Watt blijft er weinig speelruimte over. We hebben als gevolg hiervan echter geen problemen ondervonden.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 5.1 / 10.8 / 12.1 Watt
Belasting midlight 36.9 / 47.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

De batterijduur bepalen we met de Battery Eater test in zowel Windows als Mac OS X. Daarnaast hebben we een nog een aantal tests uitgevoerd om een zo goed mogelijk beeld van de batterijduur te krijgen. De Lithium-Polymer batterij in de MacBook Air heeft een capaciteit van 50 Wh en kan niet verwijderd worden (door de gebruiker zelf).

In de Battery Eater Reader's test (minimum helderheidsniveau, WLAN uit) meten we een batterijduur van 13:28 uur. In Mac OS X, met dezelfde instellingen, houdt de notebook het zelfs 19 uur uit. Met een helderheidsniveau van 17 cd/m² is content op het scherm echter nauwelijks zichtbaar. De praktische WLAN test (helderheidsniveau 147 cd/m², WLAN aan, energiebesparende modus, webpagina's automatisch laden) levert een batterijduur van 10:23 uur op in Windows 7 en 11:28 uur in Mac OS X.

Battery Eater Reader's test
Battery Eater Reader's test
Praktische WLAN test
Praktische WLAN test
Battery Eater Classic test
Battery Eater Classic test
Batterijduur Inactief (17 cd/m²) Internet (147 cd/m²) Video (iTunes, 1080p, 147 cd/m²) Video (iTunes, 1080p, max. helderheidsniveau)
Mac OS X Mountain Lion 1152 min. 688 min. 476 min. 441 min.
Windows 7 HP 64-bit 808 min. 623 min. 432 min. 378 min.

Om de batterijduur bij het afspelen van video te meten laten we Big Buck Bunny in elke test 2 uur afspelen en berekenen we daarna de resterende capaciteit van de batterij. Zowel in Windows als Mac OS X gebruiken we iTunes 11. Andere programma's, bestandsformaten en instellingen kunnen voor een langere of kortere batterijduur zorgen. Verder kan de batterij afhankelijk van de resterende capaciteit sneller of langzamer leeg raken. Zie de waarden in de tabel dus als een indicatie van de batterijduur. Afhankelijk van de instellingen en het besturingssysteem hebben we een batterijduur van 6 tot 8 uur gemeten.

De Battery Eater Classic test simuleert volledige belasting van het systeem (max. helderheidsniveau, high performance profiel, alle modules ingeschakeld) en konden we alleen in Windows 7 uitvoeren, omdat we geen vergelijkbare test voor Mac OS X vonden. Na 1:42 uur was de batterij leeg. Tijdens gebruik in de praktijk is dit scenario misschien vergelijkbaar met het spelen van games of het converteren van grote bestanden.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
13h 28min
Surfen met WLAN
10h 23min
Belast (maximale helderheid)
1h 42min

Samenvatting

Apple MacBook Air 2013
Apple MacBook Air 2013

De MacBook Air 13 is door zijn dunne, unibody behuizing ontzettend aantrekkelijk. De afwerking is van een zeer hoog niveau en de notebook is zeer stil (het grootste deel van de tijd).

Het nieuwe model ondersteunt de 802.11ac WLAN standaard, heeft een snellere Solid State Drive en biedt dankzij de nieuwe Intel Haswell ULV CPU een veel langere batterijduur. Wat betreft CPU prestaties is er weinig veranderd, maar de grafische rekenkracht is flink toegenomen.

De gebruiker wordt beperkt door het reflecterende beeldscherm, het ontbreken van de mogelijkheid om zelf upgrades uit te voeren en de ietwat hoge temperaturen tijdens zwaardere belasting van het systeem. Een 4G/LTE model zou zeer welkom zijn voor gebruikers die veel onderweg zijn; helaas is deze niet beschikbaar, net zo min als een optie voor een mat beeldscherm.

De garantieperiode van een 1 jaar is erg kort gezien de prijs van de notebook en zelfs de benodigde adapters voor Thunderbolt/Mini DisplayPort interfaces worden niet meegeleverd. Wel is de prijs ten opzichte van het vorige model €100 verlaagd: dat geeft de nieuwe MacBook Air een net wat betere uitgangspositie om de strijd aan te gaan met de concurrenten van Asus, Samsung & Co.

Please share our article, every link counts!
Getest: Apple MacBook Air 2013
Getest: Apple MacBook Air 2013

Specificaties

Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A (MacBook Air Serie)
Processor
Intel Core i5-4250U 2 x 1.3 - 2.6 GHz, Haswell
Grafische kaart
Intel HD Graphics 5000, Core: 850 MHz, Geheugen: 800 MHz, gedeeld geheugen, 9.18.10.3165
Geheugen
4096 MB 
, LPDDR3 1600 MHz, Dual-Channel, on-board
Beeldscherm
13.30 inch 16:10, 1440 x 900 pixel, LP133WP1-TJA7, APP9CDF, TN LED, glimmend: ja
Opslag
Apple SSD SM0128F, 128 GB 
Geluidskaart
HD Audio
Verbindingen
2 USB 3.0, 1 Thunderbolt, 1 DisplayPort, Audio Verbindingen: 1 gecombineerde audio in/uit, Card Reader: SDXC, Sensoren: Helderheid
Netwerkmogelijkheden
Broadcom 802.11ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 17 x 325 x 227
Batterij
50 Wh Lithium-Polymer, Battery is niet verwijderbaar
Besturingssysteem
Apple Mac OS X 10.8 Mountain Lion
Camera
Webcam: FaceTime HD Camera 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Cirrus Logic, Toetsenbord: Apple Keyboard, 79 ISO-toetsen, Toetsenbordverlichting: ja, iLife
Gewicht
1.35 kg, Voeding: 200 g
Prijs
1100 Euro

 

De MacBook Air - een genot voor het oog sinds 2008.
De MacBook Air - een genot voor het oog sinds 2008.
De B4 envelop wordt vaak geassocieerd met de dunne Apple notebook.
De B4 envelop wordt vaak geassocieerd met de dunne Apple notebook.
De eigenschappen van de behuizing en oppervlakken zijn goed.
De eigenschappen van de behuizing en oppervlakken zijn goed.
Het beeldscherm is gezegend met veel goed eigenschappen.
Het beeldscherm is gezegend met veel goed eigenschappen.
De kijkhoeken zijn echter niet zo ruim als die van een IPS paneel...
De kijkhoeken zijn echter niet zo ruim als die van een IPS paneel...
...en het scherm reflecteert hevig.
...en het scherm reflecteert hevig.
Een resolutie van 1400 x 900 pixels is een goed compromis tussen scherm- en tekstgrootte.
Een resolutie van 1400 x 900 pixels is een goed compromis tussen scherm- en tekstgrootte.
Vingerafdrukken en stof zijn lastig te zien op het aluminium materiaal.
Vingerafdrukken en stof zijn lastig te zien op het aluminium materiaal.
Zeer aantrekkelijk - de slanke silhouet.
Zeer aantrekkelijk - de slanke silhouet.
De maximum openingshoek van het scherm is zeer beperkt en de scharnieren houden het scherm niet stevig op zijn plek (wanneer het ver is opengeklapt).
De maximum openingshoek van het scherm is zeer beperkt en de scharnieren houden het scherm niet stevig op zijn plek (wanneer het ver is opengeklapt).
Zelfs bij een hoog helderheidsniveau wordt de omgeving gereflecteerd op het scherm.
Zelfs bij een hoog helderheidsniveau wordt de omgeving gereflecteerd op het scherm.
Bij lage belasting, lage geluidsproductie. Zelfs bij het kijken van een Full HD video springt de fan niet aan.
Bij lage belasting, lage geluidsproductie. Zelfs bij het kijken van een Full HD video springt de fan niet aan.
Brede USB-sticks kunnen aanliggende poorten blokkeren.
Brede USB-sticks kunnen aanliggende poorten blokkeren.
Naadloze integratie van alle onderdelen.
Naadloze integratie van alle onderdelen.
Geheugenkaarten steken een stukje uit.
Geheugenkaarten steken een stukje uit.
De Facetime camera heeft een 720p resolutie.
De Facetime camera heeft een 720p resolutie.
Thunderbolt ondersteunt snelheden tot 270 MB/s met een externe SSD. Seagates GoFlex harde schijf was beperkt tot 90 MB/s.
Thunderbolt ondersteunt snelheden tot 270 MB/s met een externe SSD. Seagates GoFlex harde schijf was beperkt tot 90 MB/s.
Een DisplayPort adapter wordt niet meegeleverd. Accessoires van third-party fabrikanten zijn vaak goedkoper dan die van Apple.
Een DisplayPort adapter wordt niet meegeleverd. Accessoires van third-party fabrikanten zijn vaak goedkoper dan die van Apple.
Normale USB kabels kunnen zonder problemen tegelijk met andere kabels worden aangesloten.
Normale USB kabels kunnen zonder problemen tegelijk met andere kabels worden aangesloten.
De AC adapter levert maximaal 45 Watt.
De AC adapter levert maximaal 45 Watt.
USB 3.0 heeft een maximum doorvoersnelheid (tijdens test) van 145 MB/s.
USB 3.0 heeft een maximum doorvoersnelheid (tijdens test) van 145 MB/s.
De onderzijde van de behuizing zit vast met pentalobe schroeven. Hieronder bevinden zich de hardwarecomponenten en de batterij.
De onderzijde van de behuizing zit vast met pentalobe schroeven. Hieronder bevinden zich de hardwarecomponenten en de batterij.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Asus ASUSPRO BU201LA Subnotebook
HD Graphics 5000, Core i7 4650U, 12.50", 1.3 kg
Testrapport Apple MacBook Air 11 Mid 2013 i5 1.3 GHz 128 GB
HD Graphics 5000, Core i5 4250U, 11.60", 1.082 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport MacBook Pro 13 2020: Het subnotebook van Apple krijgt alleen de verplichte update
Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU), Ice Lake i5-1038NG7, 13.30", 1.384 kg
Kort testrapport Apple MacBook Air 2020 Core i5: de beste MacBook die je kan krijgen?
Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU), Ice Lake i5-1030NG7, 13.30", 1.289 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Fantastische bouwkwaliteit
+Licht en dun
+Zeer goed verlicht toetsenbord
+Stil onder beperkte belasting
+Goede prestaties
+Snel opslagmedium
+Zeer goede batterijduur
+Thunderbolt voor veel uitbreidingsmogelijkheden
+Positie van poorten
 

Contra

-Behuizing heeft op bepaalde plekken scherpe rand
-Geen mobiele broadband module beschikbaar
-Beeldscherm wiebelt
-Niet verwijderbare batterij
-Geen interne upgrademogelijkheden
-Reflecterend beeldscherm
-Geen DisplayPort adapter meegeleverd
-Weinig ruimte tussen poorten
-Onder zware belasting erg luidruchtig
-Korte garantieperiode

In het kort

Wat we goed vonden

Ondanks dat het design al 5 jaar oud is (of ouder) worden gebruikers nog altijd aangetrokken door de dunne unibody behuizing. Verder de lange batterijduur en het goede toetsenbord verzekert comfortabel gebruik.

Wat we misten

Een mat beeldscherm, geïntegreerde mobiele breedband module (4G/LTE) en scharnieren die het beeldscherm beter ondersteunen (bij een grote openingshoek).

Wat verraste ons

De concurrentie had zoveel tijd nodig om notebooks te bouwen die de strijd met de MacBook Air aan kunnen. Pas nu kunnen we zeggen dat de alternatieven zeer aantrekkelijk zijn en zelfs enkele voordelen bieden ten opzichte van Apple's notebook.

De concurrentie

Asus Zenbook Prime UX31A met mat beeldscherm of touchscreen, Dell XPS 13, Samsung Series 9 900X3C, Sony Vaio Pro 13, MacBook Pro 13 Retina.

Beoordeling

Apple MacBook Air 13 inch 2013 MD760D/A - 24-06-2013 v3(old)
Tobias Winkler

Behuizing
90%
Toetsenbord
89%
Aanwijsapparaat
95%
Aansluitmogelijkheden
58%
Gewicht
93%
Batterij
92%
Beeldscherm
81%
Gaming-performance
76%
Applicatie-performance
95%
Temperatuur
76%
Luidheid
90%
Extra punten
85%
Gemiddelde
85%
87%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple MacBook Air 13 Mid 2013 MD760D/A Subnotebook
Tobias Winkler, 2013-08- 9 (Update: 2018-05-15)