Notebookcheck

Testrapport Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012

Felix Sold, Stefanie Voigt (vertaald door Daan Rooze), 25-12-2012

Nieuw spul. De Apple MacBook Pro 13 is nu beschikbaar met een hoog-resolutie IPS beeldscherm, een dunnere behuizing en nieuwe poorten. Deze nieuwkomer kost €500 (~ $650) meer dan het voorgaande model. Rechtvaardigen de veranderingen de hoge startprijs van €1750 (~ $2275)?

MacBook Pro Retina 13

Op 23 oktober heeft Apple niet allen hun nieuwe tablets iPad 4 en iPad Mini uitgebracht, maar heeft ook de MacBook Pro 13 met Retina beeldscherm geïntroduceerd. Het was alleen en kwestie van tijd: na de introductie van de Apple MacBook Pro 15 met Retina beeldscherm en soortgelijke eigenschappen van de concurrenten zoals de Asus Zenbook Prime UX31A (met Full HD beeldscherm), kon Apple natuurlijk niet achterblijven. Het is misschien een overwogen beslissing geweest om de 13,3 inch MacBook Pro niet gelijk met de 15 inch variant uit te brengen. Het uitbrengen van het grotere model heeft natuurlijk de vraag laten ontstaan naar een kleiner model met een goed beeldscherm.

Het nieuwe model zet de standaard voor 13,3 inch subnotebooks met een resolutie van 2560 x 1600 pixels en 227 DPI. De Apple MacBook Pro 13 Mid 2012 had slechts 1280 x 800 pixels en was duidelijk achterhaald. De MacBook Pro 15 Retina heeft een nog hogere resolutie van 2800 x 1800 pixels, maar ook krachtigere componenten.

Over componenten gesproken: ons testmodel heeft een Intel Core i5-3210M dual core processor (2,5 GHz kloksnelheid), geïntegreerde HD 4000 GPU, 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Voor een meerprijs van €200 kan de klant kiezen voor een krachtigere Core i7-3520M dual core processor (2,9 GHz kloksnelheid). Een upgrade naar 16 GB DDR3L RAM en een aparte (Nvidia) GPU is niet mogelijk bij de MacBook Pro 13.

Geïnteresseerd? Het jongste lid van de notebook serie van Cupertino is duidelijk niet voor de koopjesjager: de startprijs van €1750 is niet niks. Apple biedt ook het nieuwe model zonder de hoge resolutie voor €500 minder. Laten we eens kijken hoe het nieuwe apparaat het doet in onze serie van tests en hoe hij presteert vergeleken met z'n grotere broer.

Behuizing

Aluminium unibody: goede uitstraling, hoge kwaliteit en stevig.
Aluminium unibody: goede uitstraling, hoge kwaliteit en stevig.
Het normale 13 inch model weegt 440 gram meer.
Het normale 13 inch model weegt 440 gram meer.
Een vergelijking met de grotere MacBook Pro Retina.
Een vergelijking met de grotere MacBook Pro Retina.
Iets meer: 1,62 vs. 2,03 kg.
Iets meer: 1,62 vs. 2,03 kg.

Dunne notebooks zijn erg gewild - en het is volkomen duidelijk dat de nieuwe MacBook Pro 13 voldoet aan de eisen. De notebook met het hoge-resolutie IPS beeldscherm heeft een nieuwe behuizing, die gemaakt is van een enkel stuk aluminium. Omdat het ontwerp overal even dik is, wordt de traditie niet verbroken. Het algemene uiterlijk van de Pro serie is niet aangepast. Zoals verwacht zijn er geen veranderingen in kwaliteit van de materialen, stevigheid van de behuizing en afwerking. Hoewel de notebook behoorlijk stug en stevig is, kunnen we het nog steeds aanbevelen om een beschermhoes te kopen voor transport, omdat een scherp object gemakkelijk het oppervlakte kan beschadigen.

Vergeleken met de MacBook Pro 13 Mid 2012, is de dikte van de behuizing gereduceerd van 2,41 tot 1,9 cm. (0,95 tot 0,75 inch). Het verschil van een halve centimeter lijkt niet veel op papier, maar is ergonomisch goed merkbaar: de handpalm wordt niet zo veel opgetild. Hierdoor is de scherpe rand van de basiseenheid minder goed merkbaar. De dikte van de voorganger werd soms problematisch bij de polsen. Natuurlijk heeft deze afname in dikte ook consequenties. Er is namelijk minder ruimte voor de onderdelen. De Apple MacBook Pro 15 Retina is ongeveer een millimeter dikker dan de 13 inch variant. Aan de andere kant is het lage gewicht een groot voordeel: 1642 gram (3,58 pond) is 440 gram (0,97 pond) lichter dan de MacBook Pro 13 Mid 2012 en 400 gram (0,88 pond) lichter dan het 15 inch Retina model. De Asus Zenbook Prime UX31A weegt 1,41 kilogram (3,11 pond).

Eén van de redenen van het gereduceerde gewicht ligt in het beeldscherm. Het glazen paneel is vervangen door een dunnere laag. Een nadeel is dat het beeldscherm hierdoor aanzienlijk moeilijker is schoon te maken. Glasreiniger is geen oplossing omdat het strepen achterlaat. Een droog microvezel doekje is de beste oplossing - hoewel het nog steeds een behoorlijk gedoe is om het beeldscherm schoon te maken zonder vloeistoffen. We vinden de grotere scharnier goed, want die is in staat om het beeldscherm stevig op z'n plek te houden. Werken met de notebook in een auto, trein of vliegtuig is zonder beperkingen mogelijk.

Verbindingsmogelijkheden

De poorten zitten verdeeld over de linker- en rechterkant van de behuizing. Ondanks dat het chassis behoorlijk klein is, verschilt het aanbod niet veel van de 15 inch Retina notebook. Naast twee Thunderbolt aansluitingen heeft de notebook ook twee USB 3.0 poorten en een HDMI uitgang. Apple zegt dat twee externe monitoren aangesloten kunnen worden. De notebook heeft alle poorten die een multimedia notebook nodig heeft, hoewel we graag wat meer poorten hadden gezien (een derde USB poort bijvoorbeeld) en misschien een DVD optische drive. Apple biedt geen Blu-Ray drive.

Linkerkant: MagSafe 2, 2x Thunderbolt, USB 3.0, audio, microfoon
Linkerkant: MagSafe 2, 2x Thunderbolt, USB 3.0, audio, microfoon
Rechterkant: kaartlezer, HDMI, USB 3.0
Rechterkant: kaartlezer, HDMI, USB 3.0
Vergelijking met de grotere Apple MacBook Pro 15 Retina (die dezelfde poorten heeft)
Vergelijking met de grotere Apple MacBook Pro 15 Retina (die dezelfde poorten heeft)

Communicatie

WLAN 802.11b/g/n & Bluetooth 4.0
WLAN 802.11b/g/n & Bluetooth 4.0

De subnotebook ondersteunt de huidige standaards op het gebied van Internet: de geïntegreerde module van Broadcom ondersteunt WLAN 802.11b/g/n en Bluetooth 4.0. Diegenen die bekend zijn met de MacBook Pro 13 Mid 2012 zullen opmerken dat de RJ-45 poort niet aanwezig is. Als een bekabelde verbinding gewenst is, zal de gebruiker een Gigabit Ethernet Adapter moeten aanschaffen die beschikbaar is voor €30 (~ $39). UMTS of LTE modules zijn niet beschikbaar - de enige oplossing is een USB dongle die één van de twee USB poorten dan in beslag houdt.

Accessoires

De standaard Apple notebook accessoires.
De standaard Apple notebook accessoires.

Apple levert alleen de meest standaard accessoires. Naast de notebook zelf zit er een 65 Watt adapter (met EU stekker en kabel), een schoonmaakdoekje, diversie pamfletten en de gebruikelijke Apple stickers. Thunderbolt adapters of een hoes voor de notebook zijn optioneel: omdat er voldoende accessoires verkrijgbaar zijn, is het zeker waard om eens een kijkje te nemen.

Gebruikers van oudere Apple producten moeten in acht nemen dat de nieuwe stroomadapters de MagSafe 2 connector gebruiken. De adapter kost €10 (~ $13) en wordt helaas niet meegeleverd.

Onderhoud

De hardware kan na de koop niet worden geüpgraded.
De hardware kan na de koop niet worden geüpgraded.

De bodemplaat van de MacBook Pro doet altijd dienst als een groot onderhoudspaneel. Apple gebruikt speciale pentalobe schroeven, dus wordt het de gemiddelde gebruiker moeilijk gemaakt om hem open te maken. Met een speciale schroevendraaier kunnen de schroeven worden verwijderd, hoewel de koppen kwetsbaar zijn en voorzichtig moeten worden behandeld.

Wanneer het paneel verwijderd is, blijkt dat de uitbreidingsmogelijkheden zeer beperkt zijn: het RAM is gesoldeerd op het moederbord en de SSD heeft niet een standaard 2,5 inch grootte. Sommige cellen van de Lithium-polymeer batterij zijn gelijmd aan de behuizing, waardoor Apple onlangs problemen kreeg met het EPEAT certificaat. De enige reden om de behuizing te openen is om de ventilator schoon te maken. Omdat Apple's verkooppartners voor enkele euro's de laptop schoonmaken, is het aan te raden om hier gebruik van te maken. De Apple MacBook Pro 13 Retina scoort slechts 2 van de 10 punten in iFixit's teardown.

 

Garantie

Apple biedt standaard een garantie van 12 maanden, waaronder 90 dagen telefonische ondersteuning. Niet bepaald een verassing, maar de concurrerende fabrikanten (die meestal goedkoper zijn) bieden langere periodes zonder daar een meerprijs voor te vragen. Een verlenging van de garantie tot 36 maanden inclusief telefonische ondersteuning kost €250 (~ $325) - of ongeveer 14% van de startprijs van €1750. De prijs van de extra garantie verandert niet eens wanneer de gebruiker een duurdere of goedkopere notebook kiest. Diverse Apple verkopers bieden goedkopere opties, maar de garantie zit dan gebonden aan de plaats waar de notebook gekocht is.

Invoerapparaten

De invoerapparaten zijn gebaseerd op die van de grotere MacBook Pro 15 Retina. Het toetsenbord heeft een comfortabele lay-out, biedt een goede tegenkracht en de verlichting is instelbaar. Het glazen trackpad met geïntegreerde muisknop zet de standaard voor andere fabrikanten: het is erg groot en reageert erg goed op diverse multi-touch bewegingen. Voor gedetailleerde informatie, zie de link hierboven.

Verlicht chiclet-type toetsenbord.
Verlicht chiclet-type toetsenbord.
Het touchpad heeft z'n gelijke nog niet ontmoet.
Het touchpad heeft z'n gelijke nog niet ontmoet.
The keyboard backlight can be adjusted in 16 steps.
The keyboard backlight can be adjusted in 16 steps.

Beeldscherm

Glanzend 13,3 inch beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels.
Glanzend 13,3 inch beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels.

Zonder twijfel is het beeldscherm het hoogtepunt van de Apple MacBook Pro 13. Apple lijkt langzamerhand elke schermgrootte te voorzien met deze technologie - misschien komen volgend jaar de MacBook Air 13, MacBook Air 11 en de iPad Mini met deze hoge resolutie. Het 13,3 inch paneel (type APPA014) heeft een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Een 4 megapixels camera produceert dezelfde pixeldichtheid (227 DPI) - zelfs hoger dan de grotere Apple MacBook Pro 15 Retina (15,4 inch; 2880 x 1800 pixels; 5,2 megapixel; 220 DPI). Beide beeldschermen zijn glanzend. Apple biedt geen matte versie van het Retina beeldscherm.

Andere fabrikanten gebruiken de Full HD standaard van 1920 x 1080 pixels (1080p), zoals de Asus Zenbook Prime UX31A. Met een schermgrootte van 13 inch komt dit neer op een resolutie van 2,07 megapixel bij 165 DPI. Het verschil in aantal pixels is 48,8%. Het verschil is nog groter met de oudere MacBook Pro 13 Mid 2012: met een standaardresolutie van 1280 x 800 pixels, levert dit ongeveer 1 megapixel en 113 DPI (een verschil van 75%).

In de laatste maand hebben veel ontwikkelaars hun applicaties geoptimaliseerd voor HiDPI beeldschermen. Programma's die nog niet aangepast zijn, zijn bijvoorbeeld Microsofts Office serie en diverse Adobe applicaties. Google Chrome en alle Apple programma's kunnen de hoge resolutie zonder problemen aan.

De resolutie kan worden aangepast via de systeeminstellingen. De hoogste resolutie van 2560 x 1600 pixels kan alleen worden weergegeven met behulp van een extra applicatie. Dit is echter geen probleem, want om met deze resolutie effectief te werken heb je een vergrootglas nodig. Het beeldscherm ondersteunt schalen - de gebruiker kan kiezen tussen 1024 x 640 pixels, 1280 x 800 pixels (MacBook Pro 13 Mid 2012), 1440 x 900 pixels (MacBook Pro 15 standaard) of 1680 x 1050 (MacBook Pro 15 Hi-Res). Wanneer de resolutie laag is, gaat het aantal pixels omhoog: 'Optimal' (Retina) op 1280 x 800 heeft vier keer zo veel pixels. Als een applicatie geen 'pixels doubling' ondersteunt, verdwijnt het voordeel, omdat de vier pixels dezelfde kleur weergeven.

1024 x 640 pixels (2048 x 1280 pixels)
1024 x 640 pixels
1280 x 800 pixels (2560 x 1600 pixels)
1280 x 800 pixels
1440 x 900 pixels (2880 x 1800 pixels)
1440 x 900 pixels
1680 x 1.050 pixels (3360 x 2100 pixels)
1680 x 1050 pixels

We hebben i1Pro 2 van X-Rite gebruikt om de prestaties van het beeldscherm te meten. We hebben een maximum van 351 cd/m² gemeten en een erg goed gemiddelde van 307,2 cd/m². De grotere MacBook Pro 15 Retina doet het minder goed, terwijl de Asus Zenbook Prime UX31A en Samsung's Serie 9 900X3C-A04DE de kleine MacBook juist inhalen. De duraluminium notebook van Samsung heeft een maximale helderheid van 420 cd/m². De niveaus van de helderheid zitten tussen 264 cd/m² en 351 cd/m², wat leidt tot een teleurstellende verlichting van slechts 75%.

301
cd/m²
313
cd/m²
285
cd/m²
335
cd/m²
351
cd/m²
340
cd/m²
272
cd/m²
264
cd/m²
304
cd/m²
Helderheidsverdeling
Apple APPA014
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 351 cd/m² Gemiddelde: 307.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 75 %
Helderheid in Batterij-modus: 350 cd/m²
Contrast: 836:1 (Zwart: 0.42 cd/m²)
Zichbare 'bleeding' bij een donkere achtergrond.
Zichbare 'bleeding' bij een donkere achtergrond.

De andere metingen zijn ook erop of eronder, hoewel het beeldscherm in het algemeen een goede indruk achterlaat. De lage zwartwaarde zorgt voor realistische zwarte kleuren en het contrast is erg hoog (836:1). We hebben echter wel wat 'bleeding' ontdekt bij de randen van het beeldscherm: tijdens een donkere filmscène is dit goed merkbaar, maar tijdens daglicht niet. De beeldverhouding van 16:10 voor het 13,3 inch beeldscherm is praktisch, omdat het mogelijk maakt om meer informatie weer te geven op het verticale vlak. Een notebook voor alleen multimedia zou een 16:9 beeldverhouding moeten hebben, omdat hiermee films kunnen worden bekeken zonder zwarte randen.

Het beeldscherm ondersteunt het professionele kleurenspectrum goed. Het spectrum ondersteunt volledig het Adobe sRGB spectrum. Vergeleken met andere Apple notebooks, zijn de verschillen minimaal. De grotere Samsung Serie 9 900X4B-A01DE biedt niet zo'n goed kleurenspectrum.

MBPR 13" vs. sRGB Reference (t)
MBPR 13" vs. sRGB Reference (t)
MBPR 13" vs. Apple MBPR 15" (t)
MBPR 13" vs. Apple MBPR 15" (t)
MBPR 13" vs. Apple MBP 13" Mid 2012 (t)
MBPR 13" vs. Apple MBP 13" Mid 2012 (t)
MBPR 13" vs. Samsung Serie 9 900X4B (t)
MBPR 13" vs. Samsung Serie 9 900X4B (t)
Buitenshuis gebruik in een heldere omgeving.
Buitenshuis gebruik in een heldere omgeving.

Buitenshuis komt de hoge helderheid van pas, hoewel het glanzende paneel hinderlijke reflecties kan veroorzaken. In de schaduw of binnenshuis hadden we nooit moeite om het beeldscherm te lezen - direct zonlicht of felle lichtbronnen van achteren is een ander verhaal: de inhoud is nu moeilijk leesbaar. Een mat Retina beeldscherm zou een interessante optie zijn en zou aangeboden moeten worden in de toekomst.

Apple maakt gebruik van IPS (In-Plane Switching) panelen voor de Retina modellen. Deze technologie maakt erg grote kijkhoeken mogelijk - hoewel Apple erg hoge kwaliteit TN panelen in het verleden heeft gebruikt. De inhoud van het beeldscherm blijft zowel bij een horizontale als een verticale beweging stabiel. Het verlies in helderheid is verwaarloosbaar.

Kijkhoeken: Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012
Kijkhoeken: Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012

Prestaties

Intel Core i5-3210M CPU
Intel Core i5-3210M CPU

Apple biedt niet veel opties wat betreft de configuratie van de MacBook Pro 13 Retina. Ons testmodel heeft de minder snelle Intel Core i5-3210M dual core processor. Deze CPU is onderdeel van Intel's Ivy Bridge generatie en is gefabriceerd in een 22 nm proces. De basiskloksnelheid is 2,5 GHz; Turbo Boost kan dit verhogen tot 3,1 GHz (één core) of 2,9 GHz (beide cores). Aan de andere kant van het spectrum zit Intel's Speed Step technologie om de kloksnelheid te verlagen wanneer de notebook niet belast wordt. Anantech heeft ons laten zien dat zowel Hyperthreading als Turbo Boost werkt bij deze processor. De i5-3210M wordt bij behoorlijk veel middenklasse multimedia notebooks gebruikt op het moment. Voor een meerprijs van €200 (~ $260) kan de notebook worden uitgerust met een 2,9 GHz Intel Core i7-3520M dual core CPU. Een ander verschil tussen de twee CPU's is de hoeveelheid L3 cache (i7-3520M 4 MB; i5-3210M 3 MB).

We hebben slecht nieuws voor (potentiële) Windows gebruikers: we hadden problemen met het lopen van Windows (zowel 7 als 8) met Boot Camp. Turbo Boost werkte, maar volgens HWiNFO hebben we nooit de maximum frequentie bereikt. Speed Step wordt niet ondersteund. De ondersteuningssoftware van Apple kon zonder problemen worden geïnstalleerd, maar we liepen tegen het probleem van ontbrekende drivers aan. Bij Windows 8 konden alleen de onderste 5 van de 16 stappen verlichting worden gebruikt. Screenshots lieten ook slechts een deel van de desktop zien.

Ons testmodel heeft een geïntegreerde Intel GMA HD 4000 GPU, een 256 GB Samsung SSD en 8 GB DDR3L RAM gesoldeerd op het moederbord. Alleen de grotere Apple MacBook Pro 15 Retina biedt 16 GB RAM en een aparte Nvidia grafische kaart. Het is handig om voor de koop wat tijd te investeren om uit te zoeken hoeveel opslagruimte de SSD moet hebben. Dit later verwisselen kan behoorlijk duur uitpakken. Apple biedt SSD's tot 768 GB, hoewel deze buitensporig duur zijn.

Voordat we met ons testrapport zijn gestart, heeft Apple de 'MacBook Air en MacBook Pro Update 2.0' beschikbaar gemaakt, die de grafische prestaties moet verbeteren, stabiliteit moet verhogen en meer USB apparaten moet ondersteunen. We hebben onze MacBook geüpdated voordat we de tests zijn begonnen.

Systeeminfo Apple Mac OS X 10.8.2
Systeeminfo CPU-Z CPU
Systeeminfo CPU-Z Cache
Systeeminfo CPU-Z Mainboard
Systeeminfo CPU-Z RAM
Systeeminfo GPU-Z
Systeeminfo DPC Latency Checker
Systeeminfo HD Tune 5.00 Benchmark
Systeeminfo Microsoft Windows 7 Leistungsindex
 
System information: Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012

Processor

Eerst behandelen we de Intel Core i5-3210M. We hebben ten eerste gebruik gemaakt van Maxon. Omdat we problemen hadden met het draaien van Windows, zijn de scores alleen richtlijnen. De scores onder Mac OS X zijn echter de maximale prestaties.

De processor behaalde 9700 punten in de oudere CineBench R10 (OSX, 32-bit) multithread test. Het resultaat onder Windows was slechts 8942 punten. Dit verschil van 8% kan worden toegeschreven aan het feit dat Turbo Boost niet optimaal werkte. De resultaten van de i5-3210M onder Mac OS X zijn werkelijk even hoog als die van de krachtigere Intel Core i5-3320M onder Windows (Dell Latitude E6430: 9578 punten - een gemiddelde score voor deze CPU). Notebooks met vergelijkbare prestaties zijn de Wortmann Terra Mobile 1773Q, de Lenovo IdeaPad Y580 en de Acer TravelMate P453.

De huidige CineBench R11.5 (64 bit) benchmark tests laat zien dat beide besturingssystemen gelijk opgaan - we hebben 2.82 punten vastgelegd voor de processor onder Mac OS X 10.8.2 en 2.87 punten onder Windows. De MacBook plaatst zichzelf tussen andere systemen met dezelfde CPU.

Zijn de €200 meer voor de Intel Core i7-3520M een goede aanbesteding? De HP EliteBook 2570p behaalde een score van 3,38 punten - een verschil van 18%. We vinden dit een hoop extra geld voor een kleine winst in prestaties. Apple biedt geen quad-core processors voor de 13 inch MacBook.

CineBench R10 Mac OS X
CineBench R11.5 Mac OS X
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4245
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
8942
Cinebench R10 Shading 32Bit
6489
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5362 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11002 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6666 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.22 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.87 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
16.16 fps
Help

Prestaties onder Mac OS X 10.8.2 Mountain Lion

De prestaties onder Mac OS X is een belangrijke factor, aangezien dit z'n eigen besturingssysteem is. De opstarttijd is ongeveer gelijk aan die van de MacBook Air 13 Mid 2012. Andere MacBook Pro modellen, zoals de MacBook Pro 15 Retina, hebben wat meer tijd nodig. Een reden voor de langere opstarttijd kan de grafische kaart zijn. De algemene prestaties zijn goed en er is geen merkbare vertraging.

GeekBench is een programma die bij zowel Mac OS en Windows werkt. De gratis versie ondersteunt alleen de 32 bit test. De resultaten waren respectievelijk 6.762 en 6.419 punten. De prestaties onder Windows is ongeveer 5% minder. De reguliere MacBook Pro 13 Mid 2012 scoorde bijna hetzelfde als ons testmodel (6.768 punten). De grotere MacBook Pro 15 Retina is echter sneller dan de 13 inch variant. We hebben 11.053 punten gemeten (een verschil van 40%). De dunnere MacBook Air 13 Mid 2012 heeft een ULV processor en loopt daarom achteraan (6.209 punten).

Xbench is een ander programma dat we vaak gebruiken. In dit geval hebben we het meerdere keren moeten laten lopen omdat de resultaten niet consistent waren. Onze grafiek laat het beste resultaat zien na vijf pogingen. Het testmodel scoorde behoorlijk consistent in de middenklasse: alleen de Quartz Graphics Test laat een afname in prestaties zien. Anandtech heeft Quartz Debug (onderdeel van de Apple Developer Tools) gebruikt om de frame rates in Mac OS X te meten (UI prestaties). Vergeleken met het grotere model (die in eerste instantie werd verzonden met Lion), heeft Mac OS X Mountain Lion de prestaties verbeterd. Anandtech heeft het slechtst denkbare scenario gesimuleerd door Safari te draaien met 1440 x 900 pixels: de frame rate zakte soms tot 16 fps. Op de hoogste resolutie was het minimum 18 fps. Om deze resultaten in perspectief te zetten: de 'normale' MacBook Pro modellen behaalden tussen 40 en 50 fps. Hoewel dit iets is om te overwegen, hebben we geen last gehad van lage framerates tijdens alledaags gebruik. Misschien is dit iets waar we snel aan zijn gewend.

GeekBench 2.3.4 (Mac OS X)
GeekBench 2.3.4 (Mac OS X)
GeekBench 2.3.4 (Windows 8)
GeekBench 2.3.4 (Windows 8)
Xbench 1.3
Xbench 1.3
Xbench results compared to other Apple notebooks.
Xbench results compared to other Apple notebooks.

Systeemprestaties

Om de algemene systeemprestaties onder Windows 7 te testen, hebben we gebruik gemaakt van PCMark 7. Hoewel het OS en de hardware niet goed afgesteld zijn, hebben we geen buitensporig lange laadtijden meegemaakt. Het resultaat van 4728 punten is zelfs hoger dan wat vergelijkbare modellen leveren en laat de MacBook concurreren met krachtigere notebooks. De Dell XPS 12 Convertible met Intel Core i7-3667U ULV processor, staat slechts één plaats boven ons testmodel.

5.9
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.4
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.9
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark 7 Score
4728 punten
Help

Opslagapparaten

Systeeminfo AS SSD Benchmark
Benchmark
Systeeminfo CrystalDiskMark
Benchmark

Afhankelijk van de behoeftes, kan de gebruiker kiezen uit SSD's met een opslagcapaciteit tussen 256 en 768 GB. On testmodel heeft een 256 GB capaciteit. Door de hoge kosten, kan het beter zijn om een externe harde schijf te gebruiken via USB 3.0 of de Thunderbolt poorten. Vooral de hogere capaciteit schijven (512 en 768 GB) zijn erg duur - deze laatste kost maar liefst €1300.

De geïntegreerde SSD is van Samsung (SM256E). Omdat dit een SATA III schijf is, zijn leessnelheden van meer dan 400 MB/s geen probleem. Toegangstijden zijn ook erg laag - hoewel het verschil tussen de SSD's hier erg klein is. Gebruikers die eerst een notebook met conventionele harde schijf hebben gehad, zullen niets anders meer willen. Toegangstijden van een conventionele HDD zitten tussen 16 - 20 milliseconden (versus 0,1 milliseconden voor een SSD).

Apple SSD SM256E (Samsung)
Overdrachtssnelheid Minimum: 268 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 292.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 280.1 MB/s
Toegangstijd: 0.12 ms
Pieksnelheid: 245 MB/s
CPU-gebruik: 8.7 %

GPU Prestaties

De Intel GMA HD 4000 GPU is geen gaming kaart - maar vergeleken met de voorganger (Intel GMA HD 3000), is het zeker een meer capabele oplossing. Voor de meeste multimedia applicaties (zoals het afspelen van Full HD video's), voldoet de GPU. De MacBook Pro behaalde 4722 punten bij 3DMark 06 (Boot Camp) - een resultaat dat de notebook in het midden van onze databibliotheek plaatst. Apple biedt geen optie om de geïntegreerde GPU te vervangen door een aparte grafische kaart. De MacBook Pro 15 Retina maakt gebruik van een Nvidia GeForce GT 650M en scoort hiermee ongeveer 70% hoger (14848 punten).

3DMark 2001SE Standard
9552 punten
3DMark 06 Standard
4772 punten
3DMark 11 Performance
621 punten
Help

Gaming Prestaties

De MacBook zal niet veel genot opleveren als game notebook. De geïntegreerde GPU is alleen voldoende voor grafisch simpele games - en zelfs dan moet de resolutie omlaag worden gezet. Voor een overzicht, zie onze GPU vergelijking. De selectie van games voor Mac OS X is ook behoorlijk beperkt. Diablo II, StarCraft II en World of Warcraft zijn voorbeelden van ondersteunde games. Als gamen belangrijk is, is het een goed idee om €1750 te besteden aan een krachtige Windows notebook met een aparte GPU.

Emissies

De ventilatoren zijn de enige geluidsbronnen.
De ventilatoren zijn de enige geluidsbronnen.

Omdat de notebook een moderne SSD gebruikt, zullen de twee ventilatoren de enige geluidsbronnen zijn. In idle modus wordt de notebook meestal passief gekoeld en draaien de ventilatoren zo langzaam dat ze niet te horen zijn. We hebben hierbij 29,6 dB(A) gemeten - hetzelfde als het achtergrondgeluid van de ruimte waarin we dit getest hebben. Onder zware belasting is het systeem hoorbaar met 40,9 dB(A) - hoewel het asymmetrische ontwerp het geluidsniveau verdeelt over meerdere frequenties. Het lage gezoem wordt nooit vervelend.

Geluidsniveau

Onbelast
29.6 / 29.6 / 29.6 dB (A)
Belasting
30.2 / 40.9 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Luchtinlaat aan de zijkant.
Luchtinlaat aan de zijkant.

De temperatuur aan de buitenkant van de aluminium behuizing zijn belangrijk voor mobiel gebruik. Tijdens tekstverwerken wordt de behuizing maximaal 35,4°C (95,72 °F). De batterijcellen en de SSD zitten onder de polssteun, waardoor deze gebieden koel blijven. Het 'koele' gevoel van het aluminium draagt bij aan het gevoel dat de behuizing niet erg warm wordt.

 

Onder zware belasting nemen de temperaturen toe. Het gebied rond het touchpad blijft echter nog steeds koel. Boven het toetsenbord en aan de onderkant bij de ventilatoren neemt de temperatuur aanzienlijk toe: 46,7°C is behoorlijk warm. Dit is geen probleem tenzij de laptop voor een langere tijd op de schoot wordt geplaatst. In dit geval is het beter om gebruik te maken van een tafel.

Max. Belasting
 40.6 °C46.7 °C42.2 °C 
 34.8 °C39.1 °C35.2 °C 
 23.6 °C30.6 °C33.1 °C 
Maximum: 46.7 °C
Gemiddelde: 36.2 °C
44.5 °C45.2 °C43.7 °C
37.3 °C38.5 °C37.8 °C
33.7 °C34.9 °C34.2 °C
Maximum: 45.2 °C
Gemiddelde: 38.9 °C
Stroomadapter (max.)  41.8 °C | Kamertemperatuur 22.6 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.2 °C / 97 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(-) The maximum temperature on the upper side is 46.7 °C / 116 F, compared to the average of 35.7 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(-) The bottom heats up to a maximum of 45.2 °C / 113 F, compared to the average of 39.7 °C / 103 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 32.5 °C / 91 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.1 °C / 91.6 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.5 °C / 83.3 F (-4.6 °C / -8.3 F).

Luidsprekers

De geïntegreerde luidsprekers zijn behoorlijk indrukwekkend. Vergeleken met de MacBook Pro 13 Mid 2012 klinkt het geluid voller: de middel- en hoge tonen zijn beter, hoewel bastonen nog veel ontbreken. Het geluid blijft helder bij maximaal volume. Externe luidsprekers, een koptelefoon of het home theater systeem kan worden aangesloten via de koptelefoonaansluiting of de HDMI poort. We hebben geen problemen ontdekt bij de signaalkwaliteit.

Energieverbruik

Een belangrijke factor voor een lange batterijlevensduur is het energieverbruik. De Intel Core i5-3210M dual core CPU heeft een TPU van 35 Watt en is dus behoorlijk zuinig. De notebook verbruikt tussen 6,8 en 12,8 Watt in idle modus. De voorgaande MacBook Pro 13 Mid 2012 verbruikte wat minder energie: we hebben een maximum van 10,7 Watt gemeten. Het Retina model heeft een lager minimumverbruik. Daarnaast heeft het nieuwe model een grotere Lithium-polymeer batterij (74 Wh i.p.v. 63,5 Wh).

Onder zware belasting neemt het energieverbruik toe tot 51,8 Watt - niet erg verschillend van het voorgaande model en geen probleem voor de 65 Watt stroomadapter. Over het algemeen zijn de metingen van de subnotebook niet verassend en blijven ze binnen de perken. De grotere capaciteit van de batterij samen met een vergelijkbaar energieverbruik zou moeten zorgen voor een goede looptijd.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.3 Watt
Inactiefdarkmidlight 6.8 / 12.5 / 12.8 Watt
Belasting midlight 38.1 / 51.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940

Batterijlevensduur

Als eerste hebben we Battery Eater Reader's Test (geen draadloze modules, minimale helderheid, geen toetsenbordverlichting, Mac OS X) laten draaien. Deze test simuleert het lezen van een tekstdocument. Onze notebook zette zichzelf uit na 16 uur. De MacBook Pro 13 Mid 2012 hield het hier 11 uur vol. Het andere extreme uiterste is de Battery Eater Classic Test (alle draadloze modules aan, maximale helderheid, toetsenbordverlichting aan, Windows 7). Het resultaat van 2 uur en 16 minuten is behoorlijk goed - weer mede mogelijk gemaakt door de grotere batterij.

De realistische tests zijn interessanter. Als eerste is de WLAN surft test aan de beurt. We hebben deze test gedraaid met een helderheid van 150 cd/m². De MacBook hield het hier 6 uur en 42 minuten vol voordat we hem moesten opladen. Bij maximale helderheid en geactiveerde toetsenbordverlichting zakte de looptijd naar ongeveer 5 uur.

Onze tweede realistische test bestaat uit het afspelen van een 1080p (1920 x 1080 pixels) film. Met de helderheid op maximaal hield de notebook het 214 minuten vol. Het afspelen van twee standaardlengte films van 120 minuten is niet mogelijk - ten minste, niet met maximale helderheid.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
16h 27min
Surfen met WLAN
6h 42min
Belast (maximale helderheid)
2h 12min

Samenvatting

Apple MacBook Pro 13 Retina (Late 2012)
Apple MacBook Pro 13 Retina (Late 2012)

De Apple MacBook Pro 13 Retina is een logische toevoeging aan het portfolio van Apple. Het nieuwe lid is lichter dan z'n voorganger en mobieler dan de grotere MacBook Pro 15 Retina. Visueel gezien zijn de twee systemen hetzelfde - afgezien van de kleinere afmetingen. Het aanbod van poorten en invoerapparaten wordt zonder verandering overgenomen. We zouden graag een derde USB 3.0 poort gezien hebben. We vinden de beperkte uitbreidingsmogelijkheden, de vastgelijmde batterij en de korte 12 maanden durende garantie nadelen.

Het 13,3 inch Retina IPS beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels (227 DPI) is zonder twijfel een indrukwekkend paneel. Vergeleken met de andere beeldschermen is het aantal pixels veel hoger. De tamelijk ongelijkmatig verdeelde helderheid en 'bleeding' langs het beeldscherm weerhouden het beeldscherm om perfect te zijn. Omdat het sRGB kleurenspectrum ondersteund wordt, is de notebook geschikt voor professioneel gebruik. Wat betreft de algemene prestaties, treedt deze notebook in de voetsporen van z'n voorgangers. De MacBook heeft een dual core Intel CPU, 8 GB RAM maar geen aparte GPU. Het systeem werkt soepel onder Mac OS X 10.8.2 zonder merkbare vertragingen. Eén van de redenen is de SSD van Samsung. Vergeleken met de MacBook Pro 15 Retina, zijn er minder configuratie-opties beschikbaar. Krachtigere onderdelen hebben een hoge meerprijs.

De notebook is vrijwel stil tijdens kantoorbezigheden. De temperaturen blijven ook acceptabel onder belasting. De luidsprekers zijn goed genoeg om muziek mee af te spelen. De batterijlevensduur is vergelijkbaar met die van de concurrentie - dankzij de grote 74 Wh batterij. Alles bij elkaar is dit een goed doordachte notebook - hoewel de startprijs van €1750 (~ $2275) behoorlijk hoog is. De meerprijs van €500 (~ $650) vergeleken met de Apple MacBook Pro 13 Mid 2012 lijkt gerechtvaardigd. Studenten moeten niet vergeten dat ze meer dan €200 korting kunnen krijgen.

In Review: Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012
In Review: Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012

Specificaties

Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2012-10 (MacBook Pro 13 Serie)
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4000 - 768 MB, 9.17.10.2875
Geheugen
8192 MB 
, 1600 MHz, DDR3L, Hynix, H5TC4G83MFR, onboard
Beeldscherm
13.3 inch 16:10, 2560 x 1600 pixel, Apple APPA014, IPS LED, 13.3-inch, Retina display, 227 DPI, glimmend: ja
Moederbord
Intel QS77 (Panther Point)
Opslag
Apple SSD SM256E (Samsung), 256 GB 
, Model: MZ-DPC2560/0A2, 8x 32 GB NAND
Geluidskaart
Cirrus Logic 4206BCNZ
Verbindingen
2 USB 3.0, 2 Thunderbolt, 1 HDMI, Audio Verbindingen: Koptelefoonaansluiting, twee microfoons, Card Reader: SD, SDHC, SDXC, Sensoren: Omgevingslichtsensor, MagSafe 2
Netwerkmogelijkheden
Broadcom BCM94331CSAX (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 19 x 314 x 219
Batterij
74 Wh Lithium-Polymer, 6-cel, geïntegreerd
Besturingssysteem
Apple Mac OS X 10.8 Mountain Lion
Camera
Webcam: 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Chiclet type, Toetsenbordverlichting: ja, Subnotebook, 65 watt adapter, EU stekker, documentatie, schoonmaakdoekje, sticker, iMovie, iPhoto, GarageBand, iTunes, Photo Booth, Safari, App Store, 12 Maanden Garantie, Model: A1425
Gewicht
1.624 kg, Voeding: 225 g
Prijs
2049 Euro

 

Ons testmodel: de Apple MacBook Pro 13 met Retina beeldscherm.
Ons testmodel: de Apple MacBook Pro 13 met Retina beeldscherm.
Het weerspiegelende Retina beeldscherm met 2560 x 1600 pixels (16:10).
Het weerspiegelende Retina beeldscherm met 2560 x 1600 pixels (16:10).
Belangrijk: het beeldscherm moet in elke positie stevig worden vastgehouden.
Belangrijk: het beeldscherm moet in elke positie stevig worden vastgehouden.
Direct zonlicht maakt het moeilijk om de inhoud te zien.
Direct zonlicht maakt het moeilijk om de inhoud te zien.
Reflecties zijn onvermijdelijk (glanzend beeldscherm).
Reflecties zijn onvermijdelijk (glanzend beeldscherm).
De onderkant heeft tien speciale schroeven.
De onderkant heeft tien speciale schroeven.
Het label van de MacBook Pro 13 aan de onderkant.
Het label van de MacBook Pro 13 aan de onderkant.
De koppen van de pentalobe schroeven zijn kwetsbaar.
De koppen van de pentalobe schroeven zijn kwetsbaar.
Technisch gezien is er voldoende ruimte voor een 2,5" SSD.
Technisch gezien is er voldoende ruimte voor een 2,5" SSD.
SSD's zijn beschikbaar met een capaciteit tussen 256 en 768 GB.
SSD's zijn beschikbaar met een capaciteit tussen 256 en 768 GB.
Een inham aan de voorkant helpt bij het openen van het beeldscherm.
Een inham aan de voorkant helpt bij het openen van het beeldscherm.
De lay-out blijft ongeveer hetzelfde.
De lay-out blijft ongeveer hetzelfde.
Het toetsenbord: goede terugvering en geïntegreerde verlichting.
Het toetsenbord: goede terugvering en geïntegreerde verlichting.
Het instapmodel heeft een Intel Core i5-3210M dual core CPU.
Het instapmodel heeft een Intel Core i5-3210M dual core CPU.
Bouwkwaliteit en stabiliteit zijn erg goed.
Bouwkwaliteit en stabiliteit zijn erg goed.
Vergeleken met de voorganger is het nieuwe model dunner en lichter.
Vergeleken met de voorganger is het nieuwe model dunner en lichter.
Het verschil in gewicht is maar liefst 440 gram.
Het verschil in gewicht is maar liefst 440 gram.
De dikte van de behuizing is teruggebracht van 2,41 tot 1,9 centimeter.
De dikte van de behuizing is teruggebracht van 2,41 tot 1,9 centimeter.
Visueel gezien blijft de notebook vasthouden aan de traditie.
Visueel gezien blijft de notebook vasthouden aan de traditie.
Het aanbod van poorten is niet veranderd.
Het aanbod van poorten is niet veranderd.
Twee Thunderbolt poorten voor (dure) accessoires en beeldschermen.
Twee Thunderbolt poorten voor (dure) accessoires en beeldschermen.
Aan de linkerkant: twee geïntegreerde microfoons.
Aan de linkerkant: twee geïntegreerde microfoons.
De twee USB 3.0 poorten zijn snel bezet.
De twee USB 3.0 poorten zijn snel bezet.
SD kaarten steken behoorlijk ver uit.
SD kaarten steken behoorlijk ver uit.
De 65 Watt stroomadapter heeft de kleinere MagSafe 2 connector.
De 65 Watt stroomadapter heeft de kleinere MagSafe 2 connector.

Similar Notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Google Chromebook Pixel Notebook
HD Graphics 4000, Core i5 3427U
Testrapport Sony Vaio SV-Z1311Z9EX Notebook
HD Graphics 4000, Core i7 3612QM

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP EliteBook Folio 9470m Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i5 3427U, 14", 1.64 kg
Testrapport Dell Latitude E6230 Notebook
HD Graphics 4000, Core i5 3320M, 12.5", 1.675 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Apple MacBook Air 2020 Core i5: de beste MacBook die je kan krijgen?
Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU), Ice Lake i5-1030NG7, 13.3", 1.289 kg

Links

Price Comparison

Pro

+Dunnere behuizing met een lager gewicht
+Bouwkwaliteit, gevoel, algemene stevigheid
+HDMI en USB 3.0 ingebouwd
+Goede invoerapparaten, Toetsenbordverlichting
+Hoge resolutie IPS beeldscherm met 227 DPI
+Overtuigende prestaties
+Luidsprekers klinken erg goed
+Batterijlevensduur (Mac OS X) gelijk aan andere systemen
 

Contra

-Aanbod van poorten enigszins beperkt
-Geen dongles meegeleverd
-Systeem is niet uitbreidbaar
-Garantie is slechts 12 maanden
-Niet veel BTO opties
-Helderheid van beeldscherm verschilt, 'bleeding' is een probleem.

In het kort

Wat we goed vonden

De hoge mobiliteitsfactor door de goede batterijlevensduur, het lag gewicht en de dunne behuizing. Het goede Retina beeldscherm en de multimedia prestaties zijn ook indrukwekkend.

Wat we graag zouden zien

Een derde USB poort, een manier om snel de ventilatoren schoon te maken, BTO opties en een batterij die niet vastgelijmd is aan de behuizing.

Wat ons verrast heeft

Het feit dat uitbreiding vrijwel onmogelijk is - net zoals bij de MacBook Air. Een scala aan adapters is niet handig om mee te reizen. Hoewel meer applicaties HiDPI ondersteunen, zijn er nog steeds uitzonderingen. De nieuwe Thunderboltpoorten zijn nog niet standaard en accessoires / apparaten zijn erg duur.

De concurrentie

Van Apple: MacBook Pro 15 met Retina beeldscherm voor diegenen die meer kracht nodig hebben, de nog steeds beschikbare MacBook Pro 13 Mid 2012 voor €500 minder, of de nog dunnere MacBook Aire 13 Mid 2012 met ULV processors. Met Windows: Asus Zenbook Prime UX21A met Full HD beeldscherm, de Samsung 900X3C-A04DE met een erg helder beeldscherm, of de Acer Aspire S7 met z'n 12 millimeter behuizing.

Rating

Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2012-10 - 14-03-2014 v4(old)
Felix Sold

Behuizing
92 /  98 → 94%
Toetsenbord
91%
Aanwijsapparaat
100%
Aansluitmogelijkheden
69 / 80 → 86%
Gewicht
68 / 35-78 → 77%
Batterij
89%
Beeldscherm
88%
Gaming-performance
68 / 68 → 100%
Applicatie-performance
85 / 87 → 98%
Temperatuur
79 / 91 → 87%
Luidheid
93%
Audio
77 / 91 → 85%
Camera
63 / 85 → 74%
Extra punten
+1%
Gemiddelde
76%
88%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012
Felix Sold, 2012-12-25 (Update: 2013-06- 6)
Bernhard Pechlaner
Editor of the original article: Bernhard Pechlaner - Review Editor