Notebookcheck

Testrapport Google Chromebook Pixel Notebook

Pixel Perfect. De eerste door Google zelf ontwikkelde Chromebook sinds de originele CR-46 is bekend geraakt door z\'n goede specificaties. Levert het 12,85 inch IPS beeldscherm (2560 x 1700 pixels) echt een ongeëvenaarde ervaring? Kom er bij dit testrapport achter of Google de beste Chromebook tot nu heeft weten te ontwikkelen.
Allen Ngo, 🇺🇸 🇩🇪 ...

De Chromebook serie was in 2011 van start gegaan als kleine, simpele en betaalbare notebook categorie die gebruik maakt van Chrome OS, Google's browser besturingssysteem. Z'n niet gebruikelijke software en meestal kleine opslagcapaciteit heeft veel consumenten in de weg gestaan om een Chromebook te kopen. Onze testrapporten over de Samsung Chromebooks zijn echter overwegend positief, met als pluspunten de toegankelijkheid, bouwkwaliteit en snelheid.

Als nieuwste lid van de serie, lijkt de Chromebook Pixel op het eerste gezicht helemaal niet bij de familie te passen. Waar de eerste Chromebooks uitgerust waren met Intel Atom CPU's, 2 GB RAM, 4 GB SSD en 720p beeldschermen, bevat de Pixel een IVB ULV Core i5-3427U met 4 GB DDR3 RAM, een 32 GB SSD en een uniek 12,85 inch 2560 x 1700 pixels beeldscherm. Ook de prijs is behoorlijk anders: €300 voor een oudere Chromebook, terwijl Google $1299 vraagt voor de Pixel. Zijn de verbeteringen groot genoeg om de prijs te rechtvaardigen? Of zijn er andere functionaliteiten aanwezig?

Behuizing

De beeldverhouding van 3:2 is niet gebruikelijk voor een notebook en resulteert in een uniek en herkenbaar doosachtig volume. De behuizing van de Pixel is bijna volledig van een aluminium legering gemaakt en bevat rechte vlakken en afgeronde hoeken, behalve aan de achterkant. Hier zijn de twee scharnieren zichtbaar en dragen hierdoor bij aan het totaalbeeld. De geanodiseerde oppervlaktes zorgen ervoor dat vingerafdrukken minder goed zichtbaar zijn. Het minimalistische ontwerp van de Pixel is er niet op gericht om de meest dunne laptop te zijn, maar door het materiaal- en kleurgebruik ontstaat er toch een professioneel geheel, net zoals bij Ultrabooks.

Qua bouwkwaliteit is de Pixel een van de betere in de serie. Het beeldschermdeksel buigt nauwelijks wanneer er kracht op uitgeoefend wordt. Dit komt onder andere door het gebruik van Gorilla Glass. Het apparaat als geheel is resistent tegen zijwaartse buigingen. Het midden van het toetsenbord buigt ook niet door wanneer erop gedrukt wordt. De scharnieren hadden wat stijver kunnen zijn, maar kunnen ervoor zorgen dat het beeldscherm op elke hoek kan worden vastgehouden. In het kort: het ontwerp van de Pixel is bijna foutloos, maar dat past ook wel bij dit prijskaartje.

De Pixel heeft een voor subnotebooks aanzienlijk gewicht van 1,52 kg. Dit is niet extreem zwaar, maar wel zwaarder dan de 2012 MacBook Air 13 (1,35 kg), de 14-inch ThinkPad X1 Carbon Touch (1,521 kg), de ZenBook Prime UX31A Touch (1,46 kg) en de erg lichte Samsung Serie 9 900X3B (1,16 kg). De dikte van 16,2 mm is bijna identiek aan die van enkele bovenstaande notebooks, wat betekent dat de Pixel weliswaar zwaar is, maar niet lomp of onhandig overkomt. Het was erg moeilijk om noemenswaardige fouten van de behuizing te ontdekken.

Geanodiseerd mat oppervlakte
Geanodiseerd mat oppervlakte
Beeldschermdeksel maximaal geopend
Beeldschermdeksel maximaal geopend
Doosachtige en herkenbare vormen de behuizing
Doosachtige en herkenbare vormen de behuizing

Verbindingsmogelijkheden

De aanwezige poorten zijn een standaard 3,5 mm audio poort, SD kaartlezer en 2x USB 2.0 poorten. Er zijn geen USB 3.0 poorten aanwezig. Bijna alle poorten zijn gesitueerd aan de linkerkant van de notebook, wat ten goede komt voor rechtshandige gebruikers. Met behulp van de Mini DisplayPort konden we een 1920 x 1200 pixels externe monitor inclusief geluid zonder problemen aansluiten. Er is geen optie om de twee monitoren te spiegelen. Hoe de Pixel een externe monitor behandelt is compleet anders dan hoe eerdere Chromebooks dat deden, aangezien spiegelen daar de enige optie was.

Het meest teleurstellend is het ontbreken van een RJ-45 poort, vooral bij een apparaat die praktisch gezien afhangt van een internetverbinding. Een USB-naar-Ethernet adapter, die bij de meeste Asus Zenbooks geleverd wordt, zou een goede oplossing zijn geweest.

Voorkant: geen verbindingsmogelijkheden
Voorkant: geen verbindingsmogelijkheden
Rechterkant: SD/MMC kaartlezer, SIM kaart lezer (optioneel)
Rechterkant: SD/MMC kaartlezer, SIM kaart lezer (optioneel)
Achterkant: geen verbindingsmogelijkheden
Achterkant: geen verbindingsmogelijkheden
Linkerkant: stroomaansluiting, MiniDP, 2x USB 2.0
Linkerkant: stroomaansluiting, MiniDP, 2x USB 2.0

De draadloze verbindingen worden door een dual-band (2x2) MIMO antenne afgehandeld, waarbij snelheden tot 300 Mbps ondersteund worden. Dit is een achteruitgang vergeleken met de tri-band 3x3 Atheros chipset in de 2012 Samsung Chromebook, hoewel slechts een aantal netwerken de snelheid van 450 Mbps kunnen halen. Aangezien een stabiele internetverbinding van uiterst belang is voor een Chromebook, hebben we tijdens het testen geen fouten of plotselinge vertragingen opgemerkt. Het zou groot pluspunt zijn geweest als wireless-ac ondersteund zou worden, maar het is begrijpelijk dat ze dit hebben bewaard voor de toekomst aangezien de 802.11ac standaard nog in de ontwerpfase zit.


Gebruikers die op zoek zijn naar 4G WWAN kunnen kiezen voor de recent uitgebrachte Pixel LTE voor $1449. De update verdubbelt de opslagcapaciteit van 32 GB naar 64 GB en biedt SIM kaart ondersteuning voor Verizons netwerk, maar voor de rest is het apparaat identiek aan ons testmodel.

Beveiliging

Het unieke karakter van het besturingssysteem en het gebruik van cloud opslagmogelijkheden kan de Pixel potentieel veiliger maken dan een Windows of Mac notebook, aangezien die meestal veel lokale data hebben. De Pixel wordt ook niet getroffen door virussen die het gemunt hebben op Microsoft en Apple software en bij diefstal kunnen niet veel gevoelige bestanden buitgemaakt worden. De recente Pwnium 3 competitie bleek niet succesvol om het Chrome besturingssysteem te hacken, wat onderstreept dat het besturingssysteem voorlopig erg veilig is.

Net zoals bij andere Chromebooks, is het bij de Pixel nodig om een Google account te hebben om toegang te hebben tot Google Drive en andere Google services. Gebruikers zonder Google account kunnen inloggen als gast, waarbij vrij gesurft kan worden maar wel alle cache na afloop verwijderd wordt. TPM is ook aanwezig om extra beveiliging te bieden tegen ongewenste activiteiten op de achtergrond, vooral keyloggers en andere opnamesoftware.

De Pixel heeft geen Kensington slot en aparte reset knop. Hoewel een harde reset uitgevoerd kan worden door een toetsencombinatie (Esc + Ververs + Uitknop), is het weglaten van een Kensington slot volgens ons geen goed idee. De onderliggende beveiligingssoftware is echter wel indrukwekkend.

Accessoires

Door de afwezigheid van een aparte docking poort heeft de Pixel geen gespecialiseerde accessoires. Het standaard pakket bevat geen beschermhoes, wat een standaard accessoire is bij andere dure notebooks, zoals bij de HP Envy en Asus Zenbook. Gelukkig worden externe muizen, toetsenborden, opslagapparaten, USB hubs, webcams en andere Bluetooth software allemaal ondersteund. Hoe dan ook, de Pixel is een veel meer gesloten notebook dan z'n concurrenten.

Garantie

In de Verenigde Staten biedt Google slechts een fabrieksgarantie van een jaar voor materiaal- en constructiefouten. Er zijn geen verlengde garantietermijnen beschikbaar. Gebruikers die de Pixel via Best Buy


Software

Chrome Browser en Chrome OS

Het Chrome besturingssysteem richt zicht op z'n browser, maar er is een balk aanwezig die de actieve vensters laat zien en waar apps aan vastgemaakt kunnen worden. Bij het synchroniseren met een Google account worden automatisch alle gegevens overgezet. Updates worden op de achtergrond gedownload en laten het de gebruiker weten via een klein icoon. Als dit het geval is, neemt het opnieuw opstarten slechts enkele seconden in beslag. De eenvoudige software is rustgevend voor de ogen en maakt het de gebruiker mogelijk om zonder eerst te wennen meteen de notebook te kunnen gebruiken.

Ook belangrijk is de Chrome Web Store, die toegang biedt tot de grote diensten van Google, waaronder Books, Music en Games. Het is echter niet mogelijk om Play Android apps af te spelen. Dit is waarschijnlijk de plek waar de gebruikers veel zullen zijn voor snel vermaak en de configuratie van het systeem. In tegenstelling tot de voorgaande Chromebooks waar de opslagcapaciteit slechts 4 GB was, hebben de gebruikers meer mogelijkheden met de grotere 32 GB SSD. Het touchscreen is vooral handig voor de applicaties en games en kan ook verassend fijn werken om mee te navigeren door de grote iconen en tekst.

Bijna alle systeeminstellingen worden direct vanuit de Chrome browser ingesteld
Bijna alle systeeminstellingen worden direct vanuit de Chrome browser ingesteld
Chrome Web Store is belangrijk voor productieve apps
Chrome Web Store is belangrijk voor productieve apps
Schone desktop met gebruikersvriendelijke statusbalk
Schone desktop met gebruikersvriendelijke statusbalk

Video en Foto

De belangrijkste ondersteunde video bestandstypen zijn AVI, MP4, OGV en WEBM. De typen MKV en DIVX kunnen helaas niet worden afgespeeld, hoewel dit een klein probleem is aangezien er veel apps zijn die dit wel kunnen. Het afspelen van een video in de browser opent een pop-up scherm, terwijl video's vanaf de SSD met de mediaspeler worden afgespeeld. In beide gevallen kunnen 720p en 1080p video's vloeiend afgespeeld worden, iets waar de vorige generaties Chromebooks nogal wat problemen mee hadden. Het afspelen van video's via de Mini DisplayPort gaat ook soepel. In deze modus worden de luidsprekers van de Pixel automatisch uitgeschakeld als er externe luidsprekers gedetecteerd worden. Het afspelen van hoge kwaliteit video's zorgt er echter wel voor dat de Pixel aanzienlijk opwarmt.

Afspelen via de 2048 x 1536 pixels resolutie geeft een ander beeld. In de twee minuten durende Real Racing demo, werden 800 frames overgeslagen en schokte het beeld enigszins. De video was nog steeds soepel genoeg om van te genieten, maar liep niet zo snel als wanneer de inhoud trager had bewogen.

De belangrijkste ondersteunde foto en muziek bestandstypen zijn JPEG, JPG, PNG, WEBP, GIF, MP3, M4A en WAV. Grote bestanden met een hoge kwaliteit worden prachtig weergegeven op het beeldscherm door de grote pixeldichtheid. Het bewerken van beelden geeft beperkte mogelijkheden en gaat minder makkelijk dan op Windows en Mac platforms. De enige standaard bewerkingsopties zijn roteren, bijsnijden en helderheid/contrast instellen, wat teleurstellend is gezien het potentieel van het touchscreen. De ingebouwde optie om foto's direct te uploaden naar Picasa is ook niet meer aanwezig, hoewel de meeste gebruikers deze functie ook niet zullen missen. Apps zoals PicMonkey, BeFunky en Sumo Paint bieden meer geavanceerde opties om beelden te bewerken.

Gelukkig zijn er talloze geavanceerde beeldbewerking apps
Gelukkig zijn er talloze geavanceerde beeldbewerking apps
De ingebouwde fotoviewer
De ingebouwde fotoviewer
2048 x 1536 pixels video's met snelle bewegingen zullen soms wat beelden overslaan
2048 x 1536 pixels video's met snelle bewegingen zullen soms wat beelden overslaan

Mail en Kantoor

De bestandsmanager heeft geen bijzondere functies maar vormt wel een groot deel van het Chrome OS aangezien het bestanden kan overzetten tussen Google Drive en de interne SSD's. Ook kan hiermee een externe harde schijf aangesloten worden. De opslagcapaciteit van Google Drive is flink vergroot: een jaar geleden was dat nog 5 GB, terwijl gebruikers nu drie jaar lang 1 TB aan data op kunnen slaan. Dit is een groot voordeel voor mensen die altijd mobiel zijn en geen zin hebben om een externe schijf mee te nemen.

Een Office bestand, zoals Excel en Word, wordt met het bekende Google Docs geopend. Dit betekent ook dat grotere Office bestanden met macro's en andere ingewikkelde onderdelen misschien niet correct zullen worden geladen, aangezien ze last krijgen van comptabiliteitsproblemen. De Chrome Remote Desktop applicatie is erg handig en werkt soepel. De Pixel kan ook gemakkelijk bestanden inpakken om het vervolgens te mailen. In het kort: kantoorbezigheden met de Pixel zijn gericht op Google Docs, dus veel van de functies van de Chromebook geven de gebruikers snelkoppelingen naar functies die ook op Windows en Mac systemen beschikbaar zijn.

Bestanden kunnen gemakkelijk tussen Google Drive en de lokale SSD verplaatst worden
Bestanden kunnen gemakkelijk tussen Google Drive en de lokale SSD verplaatst worden
Chrome Remote Desktop is vooraf geïnstalleerd en werkt ook op andere notebooks met Google Chrome
Chrome Remote Desktop is vooraf geïnstalleerd en werkt ook op andere notebooks met Google Chrome
De bestandsmanager is handig om met het touchscreen te gebruiken, mocht er geen muis beschikbaar zijn
De bestandsmanager is handig om met het touchscreen te gebruiken, mocht er geen muis beschikbaar zijn

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het verlichte Chiclet toetsenbord is klein (28 x 11 cm), maar de toetsen zelf zijn verassend groot aangezien de meeste bijkomende toetsen (zoals Home, PgUp, PgDn, PrintScreen, functietoetsen, etc.) niet aanwezig zijn. De feedback is stevig ondanks het zachte geluid en de korte drukafstand, dus typen is aangenaam. De rechthoekige toetsen aan de bovenkant voelen echter anders omdat ze meer druk nodig hebben en dus ook meer feedback geven. De pijltoetsen zijn enigszins achtergebleven, aangezien ze minder druk nodig hebben en een stuk kleiner zijn dan de andere toetsen. Misschien is het voordeliger nu de toetsen kleiner zijn gemaakt - net zoals bij de recent geteste Samsung Series 4 400B5C.

Touchpad

Het matte touchpad is groot (10,2 cm x 6,8 cm) voor een notebook van deze grootte en maakt multi-touch bewegingen erg gemakkelijk. Invoeren zoals scrollen en slepen reageren zonder zichtbare vertraging en worden meestal foutloos geregistreerd. Door op het touchpad te klikken met één vinger wordt de linkermuisknop aangeslagen. Als dit door twee vingers gedaan wordt, wordt een rechterklik uitgevoerd. We vinden dit intuïtieve idee een betere oplossing dan door het touchpad in twee zones in te delen: een zone voor de linker klik en een zone voor de rechter klik.

We hebben een aantal verbeterpunten gevonden, waaronder het ontbreken van de zoomfunctie en de zichtbaarheid van vingerafdrukken op het touchpad. Gelukkig kan er ingezoomd worden met het touchscreen en met de toetsen, dus dit probleem is niet groot. In totaal zijn we erg te spreken over de gebruikskwaliteit van het toetsenbord en touchpad.

Touchscreen

De Pixel heeft geen speciale scharnieren of andere mechanismen, die een aantal nieuwe notebooks interessant maken, zoals de Yoga en Twist serie, Satellite U920T en Dell XPS 12. Als gevolg hiervan komt de Pixel meer overeen met notebooks zoals de Asus Zenbook UX31A Touch, de budget Satellite P845T or Acer Aspire M5-481PT. Terwijl het touchscreen bij de P845T en de Acer Aspire M5-481PT niet voelt als geïntegreerd onderdeel van het ontwerp, is het touchscreen van de Pixels erg gemakkelijk te gebruiken, misschien wel handiger dan Windows 8 touchscreen notebooks. Het heeft zeker niet zo veel unieke bewegingen, maar de basis besturing is geschikt voor iedereen.

Groot mat touchpad
Groot mat touchpad
Minder, maar grotere toetsen
Minder, maar grotere toetsen
Kleine pijltoetsen
Kleine pijltoetsen

Beeldscherm

Het 12,85 inch glanzend touchscreen is het hoogtepunt van de hardware en levert een ongeëvenaarde ervaring vergeleken met andere touch notebooks. De grootte en verhouding zijn niet bepaald standaard, maar niemand zal gaan klagen over een beeldscherm met twee keer het aantal pixels van een Full HD beeldscherm. De Pixel heeft zelfs een hogere pixeldichtheid dan de Retina MacBooks van Apple. Het beeldscherm lijkt zelfs naar voren te springen, in plaats zich te verbergen achter een Gorilla Glass glasplaat. Gelukkig worden teksten automatisch vergroot zodat ze leesbaar blijven. Het is ook belangrijk te vermelden dat ondanks de geringe grootte het gemakkelijk bleek te zijn om een 720p of 1080p video om te zetten naar deze schermgrootte.

Dezelfde pagina weergegeven op 50%
Dezelfde pagina weergegeven op 50%
Dezelfde pagina weergegeven op de volledige resolutie van 2560 x 1700 pixels
Dezelfde pagina weergegeven op de volledige resolutie van 2560 x 1700 pixels
Notebookcheck op 1920 x 1200 resolutie
Notebookcheck op 1920 x 1200 resolutie

We hebben de helderheid op negen verschillende punten gemeten en als gemiddelde waarde hebben we 365 cd/m² gevonden. Dit klopt niet helemaal met de door Google beloofde 400 cd/m², maar is nog steeds meer dan voldoende voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. De erg lage zwartwaarde, gemeten op een compleet donker scherm met maximale helderheid, maakt de weg vrij voor een hoog contrast. Persoonlijk vinden we dit beeldscherm één van de beste op de markt.

361
cd/m²
367
cd/m²
362
cd/m²
361
cd/m²
376
cd/m²
375
cd/m²
337
cd/m²
351
cd/m²
380
cd/m²
Helderheidsverdeling
LG LP129QE1-SPA1
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 380 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 363.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 376 cd/m²
Contrast: 1106:1 (Zwart: 0.34 cd/m²)

Volgens metingen van de X-Rite i1 Basic Pro 2 spectrummeter, zit het met de kleurtemperatuur en gamma helemaal goed met respectievelijk 6500 Kelvin en 2,2. Dit zit in de buurt van de sRGB en D65 standaards. Kleuren worden geleidelijk accurater weergegeven hoe voller de kleur wordt, met uitzondering van blauw. Dit kan echter komen door de koelere kleurtemperatuur aangezien alle andere kleuren binnen de 10% marge vallen van DeltaE 2000.

Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Kleurprecisie
Kleurprecisie
Grijstinten
Grijstinten
Gebruik in direct zonlicht is mogelijk met maximale helderheid
Gebruik in direct zonlicht is mogelijk met maximale helderheid

De zichtbaarheid buitenshuis is goed, zolang directe weerspiegelingen voorkomen worden. Gelukkig heeft het beeldscherm brede kijkhoeken, waardoor gebruikers vanuit bijna elke hoek kunnen kijken. Zonnige dagen vragen natuurlijk een hogere helderheid, maar de leesbaarheid blijft goed, al gaat dit natuurlijk wel ten koste van de batterijlevensduur.

Kijkhoeken van de Google Chromebook Pixel
Kijkhoeken van de Google Chromebook Pixel

De kijkhoeken zijn door het IPS paneel uitzonderlijk goed. Kleuren blijven zelfs bij extreme hoeken constant, dus het beeldscherm delen met een hele groep kijkers is geen probleem.

Prestaties

Processor

De Pixel is de eerste Chromebook in de serie die gebruik maakt van een Core ix CPU, in het bijzonder de 1,8 GHz ULV Core i5-3427U. De Ivy Bridge core biedt een aantal verbeteringen wat betreft prestaties vergeleken met de standaard Atom en Celeron processoren die in de vorige Chromebooks gebruikt werden. Deze processor wordt ook in de volgende notebooks gebruikt: 2012 MacBook Air 13, Dell Latitude 6430u, Toshiba Portege Z930 en de ThinkPad X1 Carbon. Grofweg gezien behaalt deze processor dezelfde scores als de Sandy Bridge Core i3-2330M, maar gebruikt het slechts de helft van de elektriciteit. Klik hier voor meer informatie over de Core i5-3427U.

De volledige lijst met specificaties van de Chromebook kan worden gevonden door "chrome://system/" te plakken in de adresbalk van Google Chrome.

Systeemprestaties

We hebben op browsers gebaseerde benchmarks gebruikt om de prestaties van de browser (Google Chrome) vast te stellen. SunSpider JavaScript v0.9.1 was voltooid na 225,2 ms, gelijkwaardig aan de VivoBook S200E (220,1 ms) en veel sneller dan de Atom Z2760 in de IdeaTab Lynx (706,5 ms) en de Celeron 867 in de 2012 Samsung Chromebook (443,9 ms).

Futuremark Peacekeeper, die HTML5 en render capaciteiten test, leverde een score van 3612 punten, veel hoger dan recent uitgebrachte tablets zoals de iPad 4 en Nexus 10 en twee keer zo veel als de 2012 Samsung Chromebook (1601 punten).

De JavaScript prestaties van Chrome resulteerde in 13171 punten in Octane V1, wat de scores van de recent geteste Microsoft Surface Pro verplettert. De Chrome browser voelt dus erg snel en de prestaties stellen in geen geval teleur.

Rightware Browsermark 2.0
Rightware Browsermark 2.0
Octane V1
Octane V1
Futuremark Peacekeeper
Futuremark Peacekeeper
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Google Chromebook Pixel
HD Graphics 4000, 3427U, 32 GB SSD
12372 Points ∼63%
Dell Latitude 10
SGX545, Z2760, 64 GB eMMC Flash
1382 Points ∼7% -89%
Dell XPS 10 Tablet
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 64 GB SSD
804 Points ∼4% -94%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% -87%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Google Chromebook Pixel
HD Graphics 4000, 3427U, 32 GB SSD
225.2 ms * ∼2%
Dell Latitude 10
SGX545, Z2760, 64 GB eMMC Flash
951.4 ms * ∼9% -322%
Dell XPS 10 Tablet
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 64 GB SSD
942.2 ms * ∼9% -318%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% -298%
HP Envy x2 11-g000eg
SGX545, Z2760, 64 GB SSD
712.3 ms * ∼7% -216%

* ... kleiner is beter

Emissions

Systeemgeluid

De vorige Chromebooks waren erg stil en de Pixel is geen uitzondering. Geen belasting of lichte belasting resulteert in een geluidsniveau van 28 dB(A), wat een extreem lage waarde is. Bij zware belasting wordt de notebook in tegenstelling tot veel andere notebooks, waar die een geluidsniveau 40 dB(A) kunnen bereiken, niet veel luidruchtiger.

We moeten even vermelden dat het veel langer duurt om de ventilator van de Pixel hard te laten draaien, aangezien 1080p films ongeveer het zwaarste zijn om het systeem mee te belasten. Bij hoge belasting nam het geluidsniveau toe tot 33 dB(A), waarbij soms 40 dB(A) werd bereikt. Bij normaal gebruik is de Pixel echter erg stil.

Geluidsniveau

Onbelast
27.8 / 28.1 / 28.2 dB (A)
Belasting
33.2 / 40.7 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   BK Precision 732A (15 cm afstand)

Temperatuur

De combinatie van een Core i5 CPU in een dichte behuizing zonder openingen met een bijna geruisloze ventilator is vragen om problemen. Bij een omgevingstemperatuur van 21°C waren de oppervlakte temperaturen aan de onder- en bovenkant ongeveer 10°C hoger. Hoewel dit extreem is, zijn hoge temperaturen in idle modus niet ongewoon bij ultradunne laptops zoals de Zenbook Prime UX31A en de ThinkPad X1 Carbon Touch. De linker bovenhoek was enigszins alarmerend met 38°C, maar typen was door de koelere polssteunen nog steeds comfortabel.

De temperatuur neemt aanzienlijk toe bij zware belasting, waarbij de linkerbovenhoek bij 45°C wordt. We hebben zware belasting gesimuleerd door een 1080p film een uur te laten spelen aangezien Prime95 en Furmark niet compatibel zijn. Gelukkig bleef de temperatuur van de polssteunen ook hier binnen de perken. Door de warme onderkant is het echter niet prettig de laptop op de schoot te houden voor een langere tijd. Dit is een nadeel gezien de grote mobiliteit van het apparaat. De Pixel heeft niet als enige problemen met warmte: de VivoBook S550CM en X1 Carbon Touch hebben beide last van nog extremere temperaturen. Onze aanbeveling is om de notebook op een vlakke ondergrond te plaatsen.

Max. Belasting
 44.6 °C41.3 °C31.8 °C 
 40.6 °C35.8 °C31.2 °C 
 33.2 °C30.2 °C29.8 °C 
Maximum: 44.6 °C
Gemiddelde: 35.4 °C
34.8 °C38.8 °C42.8 °C
32.2 °C35.4 °C39 °C
31.4 °C32.2 °C34.2 °C
Maximum: 42.8 °C
Gemiddelde: 35.6 °C
Stroomadapter (max.)  39.4 °C | Kamertemperatuur 21 °C | Fluke 62 Mini IR Thermometer
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 35.4 °C / 96 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(±) The maximum temperature on the upper side is 44.6 °C / 112 F, compared to the average of 35.7 °C / 96 F, ranging from 21.4 to 58.4 °C for the class Subnotebook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42.8 °C / 109 F, compared to the average of 39.4 °C / 103 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 31.1 °C / 88 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.2 °C / 91.8 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.3 °C / 82.9 F (-4.9 °C / -8.9 F).

Luidsprekers

De stereo luidsprekers zitten onder het toetsenbord en het geluid komt tussen de toetsen door naar boven. De geluidskwaliteit is verassend goed gezien de grootte van de notebook. Externe oplossingen zijn natuurlijk beter, maar het geluid is met acceptabele bas en minimale vervormingen redelijk gebalanceerd. Het volume kan tamelijk hoog worden gezet en is luid genoeg om een ruimte kamer mee te vullen. De meeste gebruikers zullen voldoende hebben aan een volume onder de 50%.

Batterijlevensduur

De 59 Wh Li-ion batterij is, zoals verwacht, niet te verwijderen uit de behuizing. Gelukkig heeft de batterij veel capaciteit voor z'n grootte. De 12,5 inch ThinkPad X230, de 13,3 inch Serie 9 900X3B en de 2012 MacBook Air 13 hebben bijvoorbeeld een capaciteit van respectievelijk 63 Wh, 37 Wh en 50 Wh. Deze laptops hoeven, met uitzondering van de MacBook, natuurlijk ook geen beeldscherm aan te sturen die drie of vier keer zo veel pixels heeft als normale laptops.

Als maximale batterijlevensduur hebben we 6 uur en 15 minuten gemeten. Voor een wat praktischere schatting hebben we de notebook op 150 cd/m² ingesteld en een WLAN browserscript laten uitvoeren. Dit resulteerde in een looptijd van 4 uur en 49 minuten. Het afspelen van 4K films op Youtube kon de laptop 2 uur volhouden.

Met een looptijd van bijna 5 uur doet de Pixel het ondanks de grotere batterij iets minder goed dan de concurrentie, zoals de ThinkPad X230, X1 Carbon Touch en MacBook Air 13. De korte maximale looptijd van ruim 6 uur geeft ook niet veel mogelijkheden wanneer de laptop lang zonder oplader moet functioneren. De batterijlevensduur van 4 tot 5 uur is acceptabel wanneer rekening moet worden gehouden met de grote hoeveelheid pixels en de ULV Core i5.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 19min
Surfen met WLAN
4h 49min
Belast (maximale helderheid)
1h 57min

Samenvatting

Google Chromebook Pixel
Google Chromebook Pixel

De Pixel neemt een unieke positie in. Aan de ene kant weet de totale combinatie van hardware en behuizing ons te imponeren. De laptop is dun maar niet fragiel, stevig maar niet lomp en voelbaar maar niet zwaar. Het minimalistische ontwerp is kenmerkend en heeft veel goede eigenschappen, terwijl het toetsenbord en touchpad ruim aanvoelen ondanks de geringe grootte van de notebook. De stille ventilator, optionele LTE ondersteuning en fatsoenlijke batterijlevensduur maken deze laptop tot een nog betere metgezel in klaslokalen en andere plekken.

Het hoge resolutie touchscreen met Gorilla Glass trekt veel aandacht - en met een goede reden! Alle eigenschappen, vanaf z'n helderheid tot de scherpheid van beelden is gelijk aan of beter dan de Retina MacBooks of iPads. De lichtgewicht software werkt erg soepel en is ook veilig. Het eenvoudige besturingssysteem kan echter door bepaalde groepen gebruikers als niet toereikend worden bestempeld, aangezien het systeem met niet veel programma's compatibel is.

Samengevat is de Pixel een eenvoudige notebook in een bijzondere behuizing met een even bijzonder beeldscherm. De hoge kwaliteit hardware wordt uiteindelijk beperkt door het Chrome besturingssysteem, dus veel gebruikers zullen meer prestaties voor hun geld kunnen krijgen met een bewezen Windows of Mac platform. Kopers die graag Linux willen installeren zijn een uitzondering, maar zulke acties en de gevolgen gaan te ver voor dit testrapport. De Pixel is niet gebruikelijk voor alledaags gebruik, maar Google heeft de hardware op een erg hoog niveau gebracht voor zichzelf en toekomstige Chromebooks en Ultrabooks.

Allen Ngo
Editor of the original article: Allen Ngo - Lead Editor U.S. - 4753 articles published on Notebookcheck since 2011
contact me via: @AllenNgoNBC
Please share our article, every link counts!
Getest:  Google Chromebook Pixel
Getest: Google Chromebook Pixel

Specificaties

Google Chromebook Pixel (Chromebook Pixel Serie)
Processor
Intel Core i5-3427U 2 x 1.8 - 2.8 GHz, Ivy Bridge
Grafische kaart
Geheugen
4096 MB 
, Dual-Channel DDR3-1600
Beeldscherm
12.90 inch 3:2, 2560 x 1700 pixel, 10-punt Capacitief, LG LP129QE1-SPA1, IPS, 239 DPI, glimmend: ja
Moederbord
Intel HM75 (Panther Point)
Opslag
32 GB SSD, 32 GB 
, SanDisk SSD i100 Rev. 11.5
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 DisplayPort, Audio Verbindingen: 3.5 mm audio, Card Reader: SD Kaartlezer
Netwerkmogelijkheden
Atheros AR946x (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 3.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 16.2 x 297.7 x 224.6
Batterij
59 Wh Lithium-Ion, Leverancier: NVT
Besturingssysteem
Google Chrome OS
Camera
Webcam: 720p
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: ja, 12 Maanden Garantie
Gewicht
1.52 kg, Voeding: 290 g
Prijs
$1300 USD, ~1000 Euro

 

Hoge kwaliteit geanodiseerde aluminium behuizing laat vingerafdrukken niet goed zien
Hoge kwaliteit geanodiseerde aluminium behuizing laat vingerafdrukken niet goed zien
... en gloeit in de traditionele Google kleuren wanneer de notebook wordt opgestart
... en gloeit in de traditionele Google kleuren wanneer de notebook wordt opgestart
De statusbalk gloeit blauw wanneer de laptop gebruikt wordt...
De statusbalk gloeit blauw wanneer de laptop gebruikt wordt...
Kenmerkende hoeken zorgen voor een doosachtig volume
Kenmerkende hoeken zorgen voor een doosachtig volume
De achterkant steekt uit door de scharnieren
De achterkant steekt uit door de scharnieren
Vlakke zijden en scherpe hoeken geven een minimalistisch ontwerp
Vlakke zijden en scherpe hoeken geven een minimalistisch ontwerp
De eerste Chromebook sinds de originele CR-48 die door Google zelf ontwikkeld is
De eerste Chromebook sinds de originele CR-48 die door Google zelf ontwikkeld is
Google Chromebook Pixel
Google Chromebook Pixel
3:2 beeldverhouding geeft een ongewone uitstraling
3:2 beeldverhouding geeft een ongewone uitstraling
Alleen het beeldscherm is glanzend, terwijl de rest mat is
Alleen het beeldscherm is glanzend, terwijl de rest mat is
Kleine stroomadapter (7,5 x 7,5 x 3,0 cm) biedt 12 V vermogen
Kleine stroomadapter (7,5 x 7,5 x 3,0 cm) biedt 12 V vermogen
Kop van stroomsnoer kleurt geel tijdens het opladen en groen wanneer het opladen voltooid is
Kop van stroomsnoer kleurt geel tijdens het opladen en groen wanneer het opladen voltooid is
Het ontbreken van openingen zorgt voor een snel stijgende temperatuur
Het ontbreken van openingen zorgt voor een snel stijgende temperatuur
De vlakke en gladde onderkant is niet bedoeld om door de gebruiker open gemaakt te kunnen worden
De vlakke en gladde onderkant is niet bedoeld om door de gebruiker open gemaakt te kunnen worden
De standaard F1 tot F12 toetsen zijn vervangen door Terug, Verder, Ververs, Volume, Helderheid en andere knoppen
De standaard F1 tot F12 toetsen zijn vervangen door Terug, Verder, Ververs, Volume, Helderheid en andere knoppen
De toetsenbordverlichting activeert automatisch bij donker omgevingslicht
De toetsenbordverlichting activeert automatisch bij donker omgevingslicht
De drukafstand is echter kort en de pijltoetsen zijn klein
De drukafstand is echter kort en de pijltoetsen zijn klein
Hoewel het toetsenbord klein is, zijn de afzonderlijke toetsen behoorlijk groot
Hoewel het toetsenbord klein is, zijn de afzonderlijke toetsen behoorlijk groot
De polssteun blijft relatief koel onder hoge belasting
De polssteun blijft relatief koel onder hoge belasting
Rand-tot-rand Gorilla Glass beeldscherm
Rand-tot-rand Gorilla Glass beeldscherm
Het patroon op het touchscreen is zichtbaar
Het patroon op het touchscreen is zichtbaar
De scharnieren zijn sterk genoeg om het beeldscherm stevig op z'n plek te houden
De scharnieren zijn sterk genoeg om het beeldscherm stevig op z'n plek te houden
Minder aantal toetsen
Minder aantal toetsen
De luidsprekers liggen onder het toetsenbord en hebben geen aparte openingen
De luidsprekers liggen onder het toetsenbord en hebben geen aparte openingen

Similar Laptops

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP EliteBook Folio 9470m Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i5 3427U, 14.00", 1.64 kg

Laptops van zelfde fabrikant

Google Pixel 4a 5G Smartphone Review: De Pixel 5 op de goedkope
Adreno 620, Snapdragon SD 765G, 6.20", 0.168 kg
Google Pixel 5 smartphone review: Krachtige mid-range met Android 11
Adreno 620, Snapdragon SD 765G, 6.00", 0.151 kg

Links

  • Manufacturer's information

Compare Prices

Pro

+Hoge kwaliteit geanodiseerde aluminium behuizing
+2560 x 1700 resolutie Gorilla Glass touchscreen is even indrukwekkend als hij klinkt
+Chrome OS is gemakkelijk in gebruik
+Erg laag systeemgeluid
+Grote toetsen en touchpad
+1080p video's kunnen vloeiend afgespeeld worden
+MiniDP en LTE worden ondersteund.
 

Contra

-Het afspelen van 2048 x 1536 resolutie video's kan schokkerig verlopen
-Hoge oppervlaktetemperaturen
-Geen mogelijkheid om naderhand uit te breiden
-Batterij is niet verwisselbaar
-Geen USB 3.0 poorten
-Chrome OS is niet compatibel met veel programma's
-Prijzig

Shortcut

Wat we goed vonden

Hardware en beeldscherm zorgen voor een sterke indruk in een formaat dat nog niet eerder bestond. Z'n eenvoud en gebruikersvriendelijkheid is ongeëvenaard en het is de beste Chromebook tot nu toe.

Wat we graag zouden zien

De beperkte mogelijkheden met de Pixel. Ondanks dat het één van de beste beeldschermen heeft, kan kantoorwerk het beste met een veelzijdig besturingssysteem gedaan worden. Chrome OS moet groeien om de indrukwekkende hardware echt te kunnen laten presteren.

Wat ons verrast heeft

Het beeldscherm is zonder twijfel de beste eigenschap van de Pixel. Het minimalistische ontwerp zit goed in elkaar.

De concurrentie

2012 Apple MacBook Air 13/ Air 11

Asus Zenbook Prime UX31A Touch

Asus VivoBook S550CM

Dell XPS 12

Lenovo ThinkPad X1 Carbon TouchThinkPad Twist

Lenovo IdeaPad Yoga 13/ Yoga 11

Samsung Series 9 900X3B900X3C

Toshiba Satellite U920T

Rating

Google Chromebook Pixel - 15-04-2013 v3(old)
Allen Ngo

Behuizing
96%
Toetsenbord
86%
Aanwijsapparaat
88%
Aansluitmogelijkheden
50%
Gewicht
91%
Batterij
88%
Beeldscherm
90%
Gaming-performance
Applicatie-performance
Temperatuur
82%
Luidheid
96%
Extra punten
85%
Gemiddelde
71%
85%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Google Chromebook Pixel Notebook
Allen Ngo, 2013-05-16 (Update: 2013-06- 6)