Notebookcheck

Testrapport Dell XPS 10 Tablet

Marathon tablet. Na Asus, Microsoft en Samsung staat nu Dell in de schijnwerpers met een Windows RT tablet PC. De XPS 10 blijkt een degelijke kandidaat, die traditionele notebooks er vooral in termen van batterijduur ouderwets laat uitzien. De prestaties gaan echter wel gepaard met een hoge prijs.
Manuel Masiero (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Het originele Duitse testrapport lees je hier.

Windows 7 is in het gebruik met een touchscreen niet erg fijn, omdat het er gewoon niet voor geoptimaliseerd was. Sinds oktober 2012 biedt Windows 8, dat ontworpen is voor touchscreens, gebruikers een combinatie van een desktop en tablet interface. Deze nieuwe interface wordt ook wel "Modern UI" genoemd. Het oude startmenu is vervangen door grote, kleurrijke blokken. In lijn met de huidige tablet en smartphone trend worden programma's nu dan ook "Apps" genoemd. Ondanks al deze radicale veranderen beschikt Windows 8, inclusief Windows RT dat geoptimaliseerd is voor ARM processors, over twee bedieningsinterfaces: de nieuwe Windows 8 Modern UI en de klassieke Windows 7 desktop (minus startmenu). Deze interfaces zijn geheel in elkaar verweven, zodat de gebruiker snel en op elk moment tussen beiden kan wisselen.

De Microsoft Surface RT liet de wereld zien wat Windows RT te bieden heeft en bood de concurrentie richtlijnen. Nu zien we steeds meer tablets met Microsoft's nieuwste besturingssysteem verschijnen, zoals de Asus VivoTab RT TF600, Samsung ATIV Tab GT-P8510, etc. De Dell XPS 10 is er ook een van en we zullen onderzoeken wat deze kandidaat te bieden heeft.

De Surface RT en de VivoTab RT TF600 hebben beide een Nvidia Tegra 3 quad-core processor. De Dell XPS 10 en  Samsung ATIV Tab GT-P8510 zijn daarentegen uitgerust met een ARM Qualcomm Snapdragon S4 dual-core System-on-a-Chip (SoC) met een kloksnelheid van 1.5 GHz en geïntegreerde Adreno 225 grafische chip. Verder voorziet Dell de tablet van 2 GB RAM geheugen en een 10.1 inch IPS touchscreen (multi-touch) met een resolutie van 1366x768 pixels. Ons test model is de beste configuratie en biedt 64 GB opslaggeheugen en een toetsenbord dock. Deze configuratie kost €749. De tablet en toetsenbord dock wegen samen 1310 gram en de tablet alleen weegt 635 gram. De XPS 10 heeft een 2 megapixel webcam aan de voorzijde en een 5 megapixel camera aan de achterzijde. Verder is hij voorzien van de nieuwste draadloze technologieën.

Behuizing

Het 10.1 inch touchscreen van de Dell XPS 10 wordt omringd door een rand van 2.5 cm.
De rubberen achterzijde biedt goede grip op de tablet.
Het toetsenbord dock transformeert de XPS 10 in een notebook.

De behuizing van de Dell XPS 10 ziet er als van hoogwaardige kwaliteit uit. De monochrome kleur laat hem er iets zakelijker uitzien. Een 2.5 cm plastic rand (hoogglans zwart) omringt het beeldscherm en deze rand is op zijn beurt weer omringt door een zilveren lijn. Met dit design zou de tablet zelfs als digitale fotolijst niet misstaan.

Een naadloos glazen oppervlak beschermt het beeldscherm en de rand eromheen. Vingers ondervinden hierop nauwelijks weerstand, wat invoer gemakkelijk maakt. De achterzijde van ons test model is gemaakt van donker synthestisch materiaal, dat door het rubberen oppervlak goede grip biedt. De Dell tablet ziet er goed uit en voelt goed aan. Op dit gebied maakte hij in elk geval een goede indruk op ons.

Aan de achterzijde zien we het Dell logo, Windows RT label en de 5 megapixel camera met auto-focus. Er zijn geen verwijderbare covers, waardoor de 2-cells Lithium-Ion batterij (28 Wh) dus niet vervangen kan worden.

Exclusief dock weegt de XPS 10 635 gram. Dat maakt hem iets zwaarder dan de Asus VivoTab RT TF600 (525 gram) en iets lichter dan de Microsoft Surface RT (676 gram). Langdurig gebruik met een hand is vermoeiend. Het toetsenbord dock telt een extra 945 gram op bij het gewicht, waarmee het totaal op 1310 gram komt. De behuizing meet 274.7 x 177.3 x 9.2 mm - vergelijkbaar met de Microsoft Surface RT (274.6 x 172 x 9.3 mm). Hiermee is hij wel iets groter dan de Asus VivoTab RT TF600 (263 x 171 x 8.3 mm). Ondanks dat de Dell XPS 10 dun is (9.2 mm), voelt hij behoorlijk stevig aan (hij maakt wel krakende geluiden wanneer we hem proberen te buigen).

Aan de onderkant van de behuizing bevinden zich de stroomaansluiting, Micro USB-poort en twee uitsparingen. Door deze uitsparingen kan het toetsenbord dock zichzelf aan de tablet bevestigen. In dat geval is de primaire stroomaansluiting geblokkeerd, maar aan de linkerkant van het dock bevindt zich een secundaire stroomaansluiting.

Connectiviteit

Van de beloofde 64 GB opslaggeheugen blijft uiteindelijk 53 GB over. Windows Disk Management geeft ons wat meer inzicht in de reden: drie van de vier partities zijn verborgen EFI systems of recovery partities en zijn dus niet beschikbaar voor de gebruiker. Van de overgebleven 53 GB snoept de Windows RT installatie nog eens 11 GB af, waarmee het effectieve opslaggeheugen 42 GB bedraagt. Is dat niet genoeg, dan biedt een microSD slot de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden.

Poorten

De Dell XPS 10 heeft misschien geen exotisch assortiment aan poorten, maar biedt basis connectiviteit. De tablet heeft een slot voor Micro SD-kaarten (ondersteunt SDXC), een 3.5 mm audio jack, poorten voor Micro-USB en een stroomaansluiting. Omdat de behuizing zo dun is kan USB randapparatuur alleen worden aangesloten via de Micro USB 2.0 adapter (meegeleverd). Gebruikers met die het optionele toetsenbord dock aanschaffen hebben daarnaast een normale USB 2.0 poort aan beide zijden. Verder wordt een Micro HDMI adapter meegeleverd, die aan de rechterzijde van het dock kan worden aangesloten.

Onderkant: de luidsprekers bevinden zich aan de linker en rechterzijde. De toetsenbord dock verbindingen bevinden zich meer in het midden. Direct onder de Windows key zitten de stroomaansluiting/docking poort en iets meer naar rechts een Micro USB-poort.
Linkerkant: hoofdtelefoon jack en volumeknop.
Rechterkant: geen poorten.
Bovenkant: de aan/uit-knop en rechts daarvan het Micro SD slot.

Software

Windows RT is een ARM-geoptimaliseerd besturingssysteem. Gebruikers van voorgaande Windows besturingssystemen maken kennis met de volgende stap in de evolutie van het besturingssysteem: de fusie van de standaard desktop en de nieuwe tab interface, die speciaal ontwikkeld is voor touchscreen gebruik. Net als andere mobiele besturingssystemen (Apple en Google) kan Windows RT alleen programma's uit de Windows Store draaien en helaas is het huidige aanbod nog mager. De x86 programma's die compatibel zijn met Windows 8 en voorgangers kunnen niet op Windows RT worden gebruikt. Deze beperking is niet direct merkbaar, omdat de RT  versie aanvoelt en uitziet als Windows 8. Gelukkig kunnen bestanden uit Windows 8 en voorgangers zonder beperkingen met RT worden uitgewisseld en gebruikt. Verder werkte de tablet zonder problemen met verschillende randapparatuur, zoals muizen, een toetsenbord, USB sticks en externe harde schijven.

Naast de standaard Windows RT Apps heeft Dell ook Skype en Microsoft Office Home & Student 2013 RT (Word, Excel, PowerPoint en OneNote 2013) standaard geïnstalleerd. Met de standaard Camera app kunnen de camera's aan de voor- en achterzijde bediend worden, maar de instellingen zijn beperkt: voor de camera aan de achterzijde kan alleen helderheid, contrast, focus en belichting worden ingesteld; voor de webcam is het beperkt tot helderheid, contrast en belichting.

Communicatie & GPS

Er zitten twee microfoons in de tablet - elk direct naast een van de camera's. Verder beschikt de XPS 10 over de laatste nieuwe draadloze technologie, zoals Bluetooth 4.0 en ondersteuning voor WLAN 802.11 a/b/g/n (2.4 en 5 GHz netwerken). Ook een A-GPS module (Assisted Global Positioning System) is aan boord. Alle draadloze communicatie modules in ons test model functioneren goed.

Camera's & Multimedia

Dell doet ook mee aan de megapixel-race en plaatst dus een 5 megapixel camera aan de achterzijde van de XPS 10. De camera aan de voorzijde is een 2 megapixel model. Deze webcam is alleen geschikt voor simpele kiekjes of het voeren van videogesprekken (bijv. via Skype). Met de 5 megapixel camera kun je best redelijke foto's maken, althans zolang de belichting goed is. Een flitser is niet aanwezig. Slechte belichting zorgt voor vervormde foto's. Verder is de 5 MP camera niet erg geschikt voor filmen: de beeldscherpte moet tijdens het opnemen continu worden aangepast, waardoor het niet te doen is om een fatsoenlijke video te maken. Daarentegen heeft de webcam geen problemen met focussen.

Camera achterzijde: 5 megapixel
Camera achterzijde: 5 megapixel
Camera voorzijde: 2 megapixel
Camera voorzijde: 2 megapixel
Referentie camera: Canon Ixus 115 HS, 8 megapixel
Referentie camera: Canon Ixus 115 HS, 8 megapixel

Accessoires

Meegeleverd worden het toetsenbord dock, de oplader en Micro USB en Micro HDMI adapters.

Het aantal meegeleverde accessoires is beperkt tot het keybord dock, Mini USB en Mini HDMI adapter, de oplader en een Quick Start guide voor de tablet en hoe het dock te gebruiken. Aangezien de batterij van de XPS 10 is ingebouwd zijn er ook geen modellen met een grotere capaciteit beschikbaar. Verder zijn er in de webshop wel allerlei bruikbare accessoires als beschermhoezen, tassen, Micro SD-kaarten en zelfs Anti-Glare coatings voor het beeldscherm verkrijgbaar.

Garantie

Dell biedt slechts 12 maanden garantie op de XPS 10. Ter compensatie daarvoor geldt in geval van schade wel snelle "Pick-up and Repair" service. In de webshop kan de garantie tot 2 (€80) of 3 (€170) jaar worden verlengd. "Accident Damage Service" kost €95 en betekent dat je ook recht hebt op service na waterschade, een val, of andere ongelukjes.

Invoerapparaten en interface

Ook zonder toetsenbord dock of externe USB muis is de Dell XPS 10 fijn in gebruik. Uiteraard verwachten we van een tablet PC ook niet anders. Toch zijn we verbaasd hoe precies de tablet reageert op invoer en hoe snel commando's worden uitgevoerd.

De credits voor het succes gaan naar de nieuwe Metro UI interface (of Modern UI) van Windows RT en het glazen oppervlak aan de voorzijde van de XPS 10, dat praktisch geen weerstand biedt aan je vingers. Alles werkt vloeiend en snel: of het nu gaat om klikken op kleine objecten, swipen om een menu op te roepen of inzoomen op Google Maps, in alle gevallen biedt de tablet een prettige gebruikservaring.

Het besturingssysteem maakt het typen van korte teksten gemakkelijk. Zodra je op een invoerveld klikt zorgt Windows RT dat een virtueel toetsenbord (van onderuit beeld) verschijnt. Dit toetsenbord neemt ongeveer de helft van het scherm in beslag. De toetsen zijn groot en zowel visueel (toets licht kort op) als met geluid (kort geluidje) feedback.

Maar geen zorgen, het virtuele toetsenbord verbergt geen enkel invoerveld, want die worden automatisch omhoog geschoven. Een voorbeeld: Internet Explorer heeft in de Metro UI het invoerveld onderin beeld, maar wanneer het toetsenbord verschijnt wordt deze naar het midden geschoven. 
De mechanische volumeknop en aan/uit/standby-knoppen hebben een duidelijk drukpunt en werken goed.

Verlaat de Metro UI en je wordt begroet door de klassieke Windows desktop. Helaas betekent dat ook het einde van gemakkelijk invoer via het touchscreen en alhoewel invoer met de vinger nog steeds redelijk precies is, is het frustrerend gemakkelijk om een de kleinere symbolen aan te klikken. Als je de klassieke desktop veel wilt gebruiken raden we het gebruik van het toetsenbord dock aan (kost los €170).

Het toetsenbord dock is gemakkelijk te bevestigen. De tablet wordt simpelweg op de bevestigingspunten van het dock gezet en een hoorbare klik bevestigt dat het dock vastzit. Een nabijgelegen slider maakt het mogelijk de tablet weer van het dock te scheiden. De toetsen van het dock hebben een duidelijk drukpunt en geven dankzij hun iets rubberachtige oppervlak voldoende feedback. De functietoetsen zijn praktisch: hiermee kun je het helderheidsniveau en volume instellen of de zoekfunctie van Windows RT oproepen.

Toetsenbord
Het test model werd geleverd met toetsenbord dock dat los €170 kost.
Toetsenbord
Linkerzijde: USB 2.0 poort, aansluiting voor oplader, batterij status led
Toetsenbord
Rechterzijde: Mini HDMI poort, USB 2.0 poort
Toetsenbord
Achterzijde: de twee bevestigingspunten zitten helemaal links en rechts. In het midden zit de docking connector en rechts daarboven de slider om het dock weer af te koppelen.

Beeldscherm

De Dell XPS beschikt over een 10.1 inch HD beeldscherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Helaas is dit de "lage" High-Definition resolutie van 720p, maar het 16:9 formaat maakt veel goed. Dit maakt het kijken van films op de tablet een plezier, omdat je in tegenstelling tot de Apple iPad 4 niet tegen storende zwarte balken boven en onderin beeld aankijkt. Een laag van glas beschermt het beeldscherm.

Het helderheidsniveau van het beeldscherm is indrukwekkend: 356.2 cd/m². De gelijkmatige verdeling van de helderheid is een leuk extraatje. Het verschil tussen het donkerste (onderin het midden - 340 cd/m²) en helderste (midden links - 377 cd/m²) gebied bedraagt slechts 37 cd/m². Dat vertaalt zich in een goede verlichting van 90%. De Microsoft Surface RT heeft een iets minder helder scherm (331 cd/m²), maar die  van de Samsung ATIV Tab GT-P8510 is helderder (368.7 cd/m²). Met een helderheidsniveau van maar liefst 424.7 cd/m² verslaat de Asus VivoTab RT TF600 alle drie van zijn concurrenten.

342
cd/m²
363
cd/m²
376
cd/m²
377
cd/m²
350
cd/m²
355
cd/m²
352
cd/m²
340
cd/m²
351
cd/m²
Helderheidsverdeling
capacitive
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 377 cd/m² Gemiddelde: 356.2 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Helderheid in Batterij-modus: 352 cd/m²
Contrast: 714:1 (Zwart: 0.49 cd/m²)

De weergave van multimedia content, zoals games, foto's of video's, is dankzij de goede zwartwaarde en hoge contrast ratio van goede kwaliteit. De zwartwaarde van het test model bedraagt 0.49 cd/m² (Asus VivoTab RT TF600: 0.52 cd/m², Samsung ATIV Tab GT-P8510: 0.46 cd/m², Microsoft Surface RT: 0.33 cd/m²) en de contrast ratio is 714:1 (Asus VivoTab RT TF600: 869:1 , Samsung ATIV Tab GT-P8510: 826:1, Microsoft Surface RT: 1079:1).

Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

Het stijlvolle, robuuste glazen paneel van de Dell tablet wordt geplaagd door vingerafdrukken en vette vegen. Daarnaast is het scherm zeer reflecterend - een euvel waar veel andere tablets en smartphones ook last van hebben. Ondanks de goede meetresultaten kan de Dell XPS 10 deze minpunten niet geheel compenseren. Toch is hij ook geschikt voor gebruik buitenshuis, zolang je direct zonlicht of erg afwijkende kijkhoeken vermijdt (sterke reflecties).

Zoals typisch voor een IPS beeldscherm zijn de kijkhoeken zeer ruim. De kleurenweergave blijft zelfs bij erg afwijkende kijkhoeken normaal en het contrast is zeer goed.

Kijkhoeken van de Dell XPS 10 tablet
Kijkhoeken van de Dell XPS 10 tablet

Prestaties

De Dell XPS 10 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S4 Plus SoC (APQ8060A - codenamed "Krait"), die twee 1.5 GHz cores heeft. De SoC beschikt tevens over de Adreno 225 chip voor grafische berekeningen. Samsung's ATIV Tab GT-P8510 heeft dezelfde SoC en draait ook op Windows RT. Veel tablets hebben een Nvidia Tegra 3 processor (zoals de Lenovo IdeaTab S2110AAsus VivoTab RT TF600 enMicrosoft Surface RT), die over twee keer zoveel cores beschikt. In onze test kan de Snapdragon S4 Plus zich echter best meten aan de Nvidia SoC.

Aangezien de XPS 10 alleen programma's uit de Windows Store kan draaien en de meeste van onze benchmarks daar nog niet beschikbaar zijn, kunnen we uitsluitend browser benchmarks in Internet Explorer 10 uitvoeren: dat zijn Browsermark 2.0Google V8 en SunSpider 0.9.1.

Deze benchmarkresultaten laten zien dat de prestaties van de Dell XPS 10 vergelijkbaar zijn met die van de Asus VivoTab RT TF600Microsoft Surface RT en Samsung ATIV Tab GT-P8510. Een leuke bonus was de score van 1903 punten in Browsermark 2.0, waarmee de Dell tablet zich een stuk boven de concurrentie plaatste en zelfs dicht in de buurt van de Apple iPad 4 komt. Ondanks dat de Dell XPS 10 op papier gemiddeld is, hebben we geen klachten. De tablet reageert tijdens internetten goed en laadt websites zonder grote vertragingen.

Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Dell XPS 10 Tablet
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 64 GB SSD
1903 points ∼26%
Asus Vivo Tab RT TF600
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1043 points ∼15% -45%
Samsung ATIV Tab GT-P8510
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 32 GB SSD
1459 points ∼20% -23%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
2495 (2479min - 2507max) points ∼35% +31%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Dell XPS 10 Tablet
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 64 GB SSD
804 Points ∼4%
Asus Vivo Tab RT TF600
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
745 Points ∼4% -7%
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
796 Points ∼4% -1%
Samsung ATIV Tab GT-P8510
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 32 GB SSD
785 Points ∼4% -2%
Lenovo IdeaTab S2110A
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 16 GB SSD
1321 Points ∼7% +64%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% +107%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +143%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Dell XPS 10 Tablet
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 64 GB SSD
942.2 ms * ∼9%
Asus Vivo Tab RT TF600
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1012.9 ms * ∼10% -8%
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
997.5 ms * ∼9% -6%
Samsung ATIV Tab GT-P8510
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 32 GB SSD
997.3 ms * ∼9% -6%
Lenovo IdeaTab S2110A
Adreno 225, S4 Plus APQ8060A, 16 GB SSD
1951.4 ms * ∼19% -107%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% +5%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% -31%

* ... kleiner is beter

Alle full HD trailer die we voor de test gebruikten werden zonder problemen in Windows RT afgespeeld. De weergavekwaliteit van het beeldscherm is fantastisch, vooral dankzij het 16:9 formaat. We hebben geen enkele hapering waargenomen tijdens onze test.

Gaming prestaties

Ondanks het magere aantal apps in de Windows Store zijn er toch een aantal games beschikbaar. We hebben de XPS getest met Angry Bridge Star Wars, Pinball FX2 en Cut the Rope. Deze games vereisen alle drie redelijke CPU en GPU prestaties. De Qualcomm Snapdragon Dual-Core SoC presteert zeer goed: alle games draaien vloeiend en zonder problemen. Het precieze touchscreen maakt de besturing gemakkelijk. Omdat de tablet met 635 gram relatief zwaar is raden we wel aan het toetsenbord dock te gebruiken als je van plan bent langere tijd te gamen.

Angry Birds - Star Wars draait vloeiend op de XPS 10.
Klassiekers als Cut the Rope draaien ook zonder problemen.
Veel games, zoals Pinball FX2, kunnen gratis worden getest.

Emissies

Temperaturen

De warmteontwikkeling van de Dell XPS 10 blijft binnen comfortabele grenzen. Zelfs bij volledige belasting van de hardware voor meer dan een uur bereikt de behuizing een maximale temperatuur van max 36 °C. Het gemiddelde komt uit op 32 °C, zodat we de temperaturen kunnen beschrijven als koel tot een beetje heet.

Tijdens inactiviteit komt de temperatuur aan de voorzijde van de behuizing niet boven de 33 °C en het gemiddelde bedraagt 27 °C.

Max. Belasting
 33.4 °C33.1 °C29.3 °C 
 30.3 °C30.2 °C29.2 °C 
 32.1 °C36 °C34.6 °C 
Maximum: 36 °C
Gemiddelde: 32 °C
30.3 °C31.6 °C29.4 °C
31 °C29.3 °C28.1 °C
35.8 °C31.5 °C28.2 °C
Maximum: 35.8 °C
Gemiddelde: 30.6 °C
Stroomadapter (max.)  42 °C | Kamertemperatuur 24 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32 °C / 90 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36 °C / 97 F, compared to the average of 34.6 °C / 94 F, ranging from 22.2 to 53.2 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 35.8 °C / 96 F, compared to the average of 34 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.4 °C / 81 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.

Luidsprekers

De stereo luidsprekers bieden goede geluidskwaliteit voor muziek, games en video's, maar zitten snel al aan hun limiet: geen bas, middentonen zijn uitsluitend individueel hoorbaar en hoge tonen domineren. Voor een achtergrondmuziekje zijn de luidsprekers prima, maar voor betere geluidskwaliteit raden we toch een hoofdtelefoon aan (niet meegeleverd).

Energie

Energieverbruik

De Lithium-Ion batterij in de XPS 10 heeft een capaciteit van 28 Wh - meer dan genoeg. Tijdens inactiviteit verbruikt de tablet tussen den 2.7 en 3.9 Watt (afhankelijk van de instellingen). Bij medium tot zware belasting stijgt het verbruik naar 3.1 tot 6.4 Watt. Hiermee is de XPS 10 zuiniger dan bijvoorbeeld de Microsoft Surface RT, die tijdens belasting 7.6 tot 10.6 Watt vraagt. Zelfs de Asus VivoTab RT TF600 verbruikt in dat scenario 7.6 tot 10.6 Watt. De Samsung ATIV Tab GT-P8510 komt het dichtst bij de Dell in de buurt: 2.3 tot 5.8 Watt tijdens inactiviteit en 6.7 tot 8.9 Watt tijdens belasting.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 2.7 / 3.9 / 3.9 Watt
Belasting midlight 4.1 / 6.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

We zijn onder de indruk van de batterijduur, want de tablet gaat op één batterijlading een hele werkdag mee. In de Reader's test (een script dat draait bij een minimaal helderheidsniveau) houdt de tablet het 24 uur en 32 minuten uit - alleen de Samsung ATIV Tab GT-P8510 gaat nog langer mee ( 26 uur en 30 minuten). In onze praktische internet test (helderheidsniveau van 150 cd/m²), waarbij Internet Explorer 10 een automatisch een aantal websites bezoekt, gaat de tablet een dikke 9 uur en 5 minuten mee.

Het toetsenbord dock bevat een extra batterij, die een capaciteit van 27 Wh heeft. Als de indrukwekkende batterijduur van de tablet zelf dus nog niet voldoende is biedt het dock meer.
Tot slot: het duurt 3 uur en 35 minuten om de batterij volledig op te laden.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
24h 32min
Surfen met WLAN
9h 05min

Samenvatting

De Dell XPS 10 is een interessante tablet PC met veel indrukwekkende kwaliteiten. Als gebruiker wordt je getrakteerd op een behuizing van hoogwaardige kwaliteit en een naadloos geïnstalleerd glazen touchscreen. Dat glazen touchscreen is bovendien een zeer gemakkelijk in gebruik. Het optionele toetsenbord dock en de goede prestaties van de 10.1 inch tablet zijn leuke extra's.
De lange batterijduur biedt de gebruiker een grote mate van vrijheid, zeker omdat het dock nog een extra batterij heeft om de batterijduur nog eens te verlengen. Verder verdient de tablet lof voor de beperkte warmteontwikkeling (max. 33 °C, warm) en om hoe stil hij is.

Ondanks dat de benchmarks wijzen op prestaties van gemiddeld niveau zal deze tablet van Dell de gebruiker niet teleurstellen, want alle geteste apps lopen soepel. Of het nou gaat om internetten, rondsnuffelen in de Windows Store, multimedia betanden afspelen, systeeminstellingen veranderen of Word en Excel bestanden bewerken: de gebruiker zal tevreden zijn met deze tablet. Verder kunnen we melden dat de XPS 10 qua snelheid niet onderdoet voor de Asus VivoTab RT TF600 of Microsoft Surface RT.

Over de 5 megapixel camera zijn we minder tevreden, want alhoewel de foto's van redelijke kwaliteit zijn, kan hij tijdens filmen niet gefocust blijven: een video opnemen is dus praktisch niet te doen.
Ten tweede, wees gewaarschuwd: de XPS 10 kan uitsluitend apps uit de Windows Store draaien en het aanbod is op dit moment niet erg groot. Verder is de hoge prijs (met toetsenbord dock) van €749 in het nadeel van de tablet, want de concurrentie is een stuk goedkoper. Zonder dock is de prijs overigens best acceptabel: de goedkoopste van de drie configuratie kost namelijk €579. Dat is in dezelfde prijsklasse als de Microsoft Surface RT.

Getest: Dell XPS 10 Tablet
Getest: Dell XPS 10 Tablet

Specificaties

Dell XPS 10 Tablet
Processor
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 225
Geheugen
2048 MB 
, DDR2
Beeldscherm
10.10 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, Multi-touch functionaliteit, capacitive, IPS, Edge-to-edge Asahi Dragontrail high strength glass, glimmend: ja
Opslag
64 GB SSD, 64 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, 1 HDMI, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: 3.5 mm audio jack, Card Reader: MicroSD, Sensoren: Accelerometer, gyroscoop, kompas, AGPS (met LTE en HSPA+ configuraties), lichtsensor, Sensorfusie, Micro-USB-poort, HDMI via adapter
Netwerkmogelijkheden
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 23 x 274 x 177
Batterij
27 Wh Lithium-Ion, 2 cells batterij, ingebouwd, niet verwijderbaar
Besturingssysteem
Microsoft Windows RT
Camera
Webcam: 2 MP Webcam (Vorderseite, Auflösung 1280 x 720 Pixel, 30 fps), 5 MP Digitalkamera (Rückseite, AF)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo luidsprekers, een microfoon aan de voor- en achterzijde, Toetsenbord: Afneembaar toetsenbord dock (92% grootte van een regulier toetsenbord) met dedicated Windows Soft-toetsen, trackpad voor traditionele invoer, Toetsenbordverlichting: nee, USB-to-Micro-USB kabel, HDMI-to-Mini-HDMI kabel, afneembaar toetsenbord dock met inklapbaar design, Microsoft Office Home & Student 2013 RT, 12 Maanden Garantie
Gewicht
635 g, Voeding: 260 g
Prijs
749 Euro

 

Windows RT in plaats van Windows 8: de Dell XPS 10 draait op een ARM-versie van Microsoft's nieuwe besturingssysteem.
Windows RT in plaats van Windows 8: de Dell XPS 10 draait op een ARM-versie van Microsoft's nieuwe besturingssysteem.
Windows RT kan alleen apps uit de Windows Store draaien.
Windows RT kan alleen apps uit de Windows Store draaien.
Traditionele x86 programma's kunnen niet worden gebruikt.
Traditionele x86 programma's kunnen niet worden gebruikt.
Office aan boord: Dell heeft Microsoft Office Home & Student 2013 RT standaard geïnstalleerd.
Office aan boord: Dell heeft Microsoft Office Home & Student 2013 RT standaard geïnstalleerd.
Welkom in Windows RT: de tutorial geeft nieuwe gebruikers uitleg over de nieuwe interface.
Welkom in Windows RT: de tutorial geeft nieuwe gebruikers uitleg over de nieuwe interface.
Identiek: Windows RT ziet er net zo uit als Windows 8 met als enige verschil het RT label.
Identiek: Windows RT ziet er net zo uit als Windows 8 met als enige verschil het RT label.
In het apparaatbeheer wijst alleen de ARM processor op het feit dat de tablet op Windowt RT draait.
In het apparaatbeheer wijst alleen de ARM processor op het feit dat de tablet op Windowt RT draait.
Het virtuele on-screen toetsenbord kan een fysiek toetsenbord niet vervangen, maar heeft een goede lay-out en reageert snel.
Het virtuele on-screen toetsenbord kan een fysiek toetsenbord niet vervangen, maar heeft een goede lay-out en reageert snel.
Kleurrijk: het Windows startmenu heeft zijn tijd gehad; het draait nu allemaal om de tabs.
Kleurrijk: het Windows startmenu heeft zijn tijd gehad; het draait nu allemaal om de tabs.
Uithoudingsvermogen: dankzij de 28 Wh batterij ging de Dell tablet in onze test een hele werkdag mee.
Uithoudingsvermogen: dankzij de 28 Wh batterij ging de Dell tablet in onze test een hele werkdag mee.
Dell biedt de XPS 10 aan met 32 en 64 GB opslaggeheugen.
Dell biedt de XPS 10 aan met 32 en 64 GB opslaggeheugen.
...en is gevoelig voor vettige vingers.
...en is gevoelig voor vettige vingers.
Dun: de 10.1 inch tablet is 9.2 mm dik en weegt 635 gram.
Dun: de 10.1 inch tablet is 9.2 mm dik en weegt 635 gram.
Dock verbindingen: aan de onderzijde van de behuizing zitten connectors voor het toetsenbord dock.
Dock verbindingen: aan de onderzijde van de behuizing zitten connectors voor het toetsenbord dock.
Het opladen van de batterij duurt zo'n 3.5 uur.
Het opladen van de batterij duurt zo'n 3.5 uur.
Gecombineerd met het dock transformeert deze tablet in een volwaardige notebook...
Gecombineerd met het dock transformeert deze tablet in een volwaardige notebook...
...die dankzij de scharnieren op het dock ook dichtgeklapt kan worden.
...die dankzij de scharnieren op het dock ook dichtgeklapt kan worden.
Een 5 MP camera siert de achterkant van de tablet.
Een 5 MP camera siert de achterkant van de tablet.
Verder is er een webcam aanwezig (aan de voorzijde) voor kiekjes en videogesprekken.
Verder is er een webcam aanwezig (aan de voorzijde) voor kiekjes en videogesprekken.
De batterij opladen: een taak van de oplader.
De batterij opladen: een taak van de oplader.
Het naadloze glazen oppervlak beslaat de volledige voorzijde...
Het naadloze glazen oppervlak beslaat de volledige voorzijde...
Mager: het aanbod in de Windows Store is nog beperkt.
Mager: het aanbod in de Windows Store is nog beperkt.

Vergelijkbare tablets

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell Latitude 11 5175 Tablet
HD Graphics 515, Core m5 6Y57, 10.80", 0.71 kg
Kort testrapport Dell Venue 8 Pro 5855 Tablet
HD Graphics (Cherry Trail), Atom x5 Z8500, 8.00", 0.377 kg
Kort testrapport Dell Venue 10 Pro (5056) Tablet
HD Graphics (Cherry Trail), Atom x5 Z8500, 10.10", 0.662 kg
Kort testrapport Dell Venue 11 Pro 5130-9356 Tablet
HD Graphics (Bay Trail), Atom Z3795, 10.80", 0.77 kg
Kort testrapport Dell Venue 11 Pro 7130 Tablet Update
HD Graphics 4200, Core i5 4300Y, 10.80", 0.81 kg
Kort testrapport Dell Venue 8 Pro (Model 3845) Tablet Update
HD Graphics (Bay Trail), Atom Z3735G, 8.00", 0.388 kg
Kort testrapport Dell Venue 8 7000 Tablet
PowerVR G6430, Atom Z3580, 8.40", 0.308 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Precies touchscreen
+Hoogwaardige kwaliteit
+Prima prestaties
+Intuïtieve bediening
+Goede batterijduur
+Lage warmteontwikkeling
 

Contra

-Beeldscherm heeft slechts HD-ready resolutie
-Actuele prijs
-Volwaardige USB-poort alleen in dock of via adapter
-Prestaties zijn nog verbeterbaar

In het kort

Wat we goed vonden

De lange batterijduur en het heldere beeldscherm maken gebruik buitenshuis gewoon leuk.

Wat we misten

Een lichtere behuizing en betere mogelijkheid tot het opnemen van video met de 5 MP camera.

Wat verraste ons

De precisie van het touchscreen waardoor invoer echt een fluitje van een cent maakt.

De concurrentie

Asus VivoTab RT TF600
Microsoft Surface RT
Samsung ATIV Tab GT-P8510

Beoordeling

Dell XPS 10 Tablet - 05-08-2013 v3(old)
Manuel Masiero

Behuizing
89%
Toetsenbord
67%
Aanwijsapparaat
90%
Aansluitmogelijkheden
36%
Gewicht
95%
Batterij
98%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
35%
Applicatie-performance
52%
Temperatuur
89%
Luidheid
100%
Extra punten
89%
Gemiddelde
77%
88%
Tablet - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell XPS 10 Tablet
Manuel Masiero, 2013-03- 9 (Update: 2018-05-15)