Notebookcheck

Testrapport Dell Latitude E6230 Notebook

Martina Osztovits, Tanja Hinum (vertaald door Luc Peters), 14-11-2012

Snel en mobiel? Dankzij de snelle 256 GB SSD en een Ivy Bdirge generatie Core i5-3320M processor scoort deze notebook goed in termen van prestaties. Staan het robuuste en elegante design en de uitgebreide communicatiemogelijkheden van deze 12.5 inch subnotebook garant voor onbeperkte mobiliteit?

Met de Latitude notebooks richt Dell zich in termen van prestaties, duurzaamheid en schaalbaarheid op zakelijke gebruikers. Met een breedte van 12.5 inch is de Dell Latitude E6230 het kleinste en lichtste lid van de Latitude E-familie. Wie dit te klein vindt heeft dus nog keuze uit de grotere modellen in de formaten 13.3 inch (E6330), 14 inch (E6430) en 15.6 inch (E6530).

Zoals we gewend zijn van Dell zijn de configuratie mogelijkheden zeer uitgebreid. Ons E6230 exemplaar is uitgerust met een Core i5-3320M CPU, Intel HD Graphics 4000, 4 GB RAM en een SSD. Zijn bepaalde componenten niet beschikbaar in de online configuratie tool, dan kun je een poging wagen via de telefoon, omdat de mogelijkheden dan vaak uitgebreider zijn.

In dit testrapport zullen we niet alleen de sterke en zwakke punten van deze notebook belichten, maar hem ook vergelijken met zijn directe concurrenten, namelijk de recente geteste HP EliteBook 2570pFujitsu Lifebook P772, and Lenovo ThinkPad X230.

Behuizing

Tri-metal behuizing  van de Latitude E6230
Tri-metal behuizing van de Latitude E6230

Dell spreekt over een tri-metal behuizing. Verschillen metalen worden namelijk gebruikt: een magnesiumlegering, geanodiseerd aluminium voor het schermcover en een gepoedercoate magnesium basis-unit. Dankzij deze materialen is de behuizing ondanks het lichte en slanke design zeer stevig. Zowel de basis-unit als het schermcover kunnen dan ook met flinke kracht nauwelijks verbogen worden. Verder heeft Dell de behuizing laten testen op bestendigheid tegen stof, trillingen en extreme temperaturen en voldoet hij aan de MIL-STD-810G standaard.

De stevige scharnieren zijn gemaakt van metaal en ze zijn zo krachtig dat je het scherm niet met een hand kunt openklappen. Toch kunnen ze niet volledig voorkomen dat het scherm na het veranderen van de openingshoek even wiebelt. Door een hogere rand achter de scharnieren is de openingshoek beperkt tot circa 125 graden.

Connectiviteit

Twee USB 3.0 poorten een eSATA/USB 2.0 poort zijn aanwezig voor snelle gegevensoverdracht met randapparatuur. Externe beeldscherm kunnen via de analoge VGA, of digitale HDMI poort worden aangesloten. Een DisplayPort heeft Dell achterwege gelaten, wat gebruikelijk is voor zakelijke notebooks. Mocht de connectiviteit van de E6230 niet compleet genoeg blijken te zijn, dan kan deze nog uitgebreid worden met een ExpressCard/34 kaart.

Gelukkig bevinden de poorten die vaak permanent gebruikt worden zich aan de achterzijde, of ver naar achteren aan de zijkanten. Toch hebben rechtshandigen soms misschien een voordeel, omdat de luchuitlaat zich aan de linkerzijde bevindt.

Zoals we bij een zakelijke notebook verwachten, heeft Dell een docking station poort aan de onderzijde geplaatst. Hiermee kun je de notebook snel in een bestaande werkomgeving opnemen en wordt het aantal poorten uitgebreid.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: VGA, eSATA/USB 2.0, 3.5 mm gecombineerde audio jack, SmartCard lezer, kaartlezer
Linkerzijde: VGA, eSATA/USB 2.0, 3.5 mm gecombineerde audio jack, SmartCard lezer, kaartlezer
Achterzijde: RJ-45 (LAN) batterij, Kensington Lock, stroomaansluiting
Achterzijde: RJ-45 (LAN) batterij, Kensington Lock, stroomaansluiting
Rechterzijde: ExpressCard/34, Wi-Fi switch, 2x USB 3.0, HDMI
Rechterzijde: ExpressCard/34, Wi-Fi switch, 2x USB 3.0, HDMI
Gemakkelijk onderhoud uitvoeren
Gemakkelijk onderhoud uitvoeren

Communicatie

Op gebied van communicatiemogelijkheden beschikt onze Latitude E6230 over praktisch alles dat je maar kunt wensen. Een Intel 82579LM Gigabit Network Connection module (10/100/1000MBit) maakt bedrade Gigabit verbindingen mogelijk. De Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n) ondersteunt ook Standard-N verbindingen. Met de Dell Wireless 5630 (EVD0-HSPA) Mobile Broadband Mini-Card (composiet WWAN device) Network Adapter is er ook een broadband modem aan boord. Tot slot maakt Bluetooth 4.0 snelle gegevensoverdracht met mobiele apparaten mogelijk. Het analoge modem (RJ-11) is alleen handig voor mensen die vaak naar gebieden met een slechte infrastructuur reizen.

Beveiliging

Zoals het hoort in een zakelijk systeem zijn er een aantal beveiligingsfeatures ingebouwd. Afgezien van het Kensington Lock gaat het dan om onder andere een SmartCard lezer. Een Trusted Platform module maakt het op afstand identificeren van het systeem mogelijk. Omdat de ingebouwde processor vPro ondersteunt kan er ook op afstand onderhoud worden uitgevoerd.

Accessoires

Afgezien van de standaard accessoires, zoals de adapter en batterij, vinden we in de doos ook een Resource Media CD, een Windows 7 SP1 64-bit DVD, een korte handleiding en nog meer folders. Als de Latitude E6230 online wordt besteld kun je direct kiezen uit een ruim aanbod accessoires. Dat varieert van muizen, toetsenborden en adapters tot beeldschermen. Geschikte docking stations in Dell's webshop zijn de E-Series Legacy Expansion Port van €58.99, de uitgebreidere E-Port II van €169.99 en de simpele E-Port II van €149. De E-Port II modellen beschikken ook over een DisplayPort.

Onderhoud

Onderhoud is zeer simpel. Na het losdraaien van één schroef kan het cover aan de onderzijde verrassend gemakkelijk verwijderd worden. Daarna heb je toegang tot de interne hardware en kun je ook gemakkelijk bij de fan.

Garantie

Standaard biedt Dell drie jaar ProSupport garantie op het Latitude E6230 top model dat wij testen. Dit is inclusief on-site service na diagnose op afstand, technische ondersteuning binnen 24 uur, premium ondersteuning voor hardware en software problemen en een centrale contactpersoon voor escalation management. Op de goedkopere modellen geeft Dell drie jaar basis garantie inclusief service op de volgende werkdag.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

Het anti-bacteriële toetsenbord heeft een chocolate design (geen chiclet design) en heeft achtergrond verlichting met vier standen. De afmetingen van het toetsenbord zijn ruim genoeg de standaard layout heeft cursortoetsen, die een beetje afgezonderd van de rest zijn geplaatst. Verder zijn er drie extra knoppen om het volume mee te bedienen. De toetsen zijn ook voldoende groot, hebben een licht holle bovenkant en voelen fijn aan. Door de mechanische eigenschappen - een redelijk korte aanslag, maar toch met duidelijke feedback - is het toetsenbord geschikt voor uitgebreid typewerk. Afgezien van de Enter toets en spatiebalk, die een beetje luidruchtiger zijn, is het toetsenbord tijdens typewerk stil.

Touchpad

Het touchpad van de E6230 is identiek aan dat van de E6320. Met afmetingen van 80 x 40 mm (bxh) is het niet zo hoog, wat zou kunnen komen door de muisknoppen die er direct onder zijn geplaatst. Andere fabrikanten lossen dit op door de muisknoppen in het touchpad te integreren (clickpad), wat we vooral zien bij ultra-mobiele systemen. Dell maakt voor geen enkel model in de Latitude E-serie gebruik van dit oplossing.

Het touchpad is geproduceerd door Alps Electric en ondersteunt multitouch gestures, als dat tenminste ingesteld wordt. Standaard is namelijk alleen de scroll functie actief. Het touchpad is afgewerkt met een mat oppervlak, dat precieze besturing van de cursor mogelijk maakt.

Beide muisknoppen voelen bijna zijdeachtig aan en reageren over hun gehele breedte goed. Verder is hun aanslag is kort, het drukpunt is duidelijk en ze werken relatief stil.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

In lijn met de huidige standaard is het ingebouwde 12.5 inch HD scherm verlicht met leds en heeft het een anti-glare afwerking. Het heeft een resolutie van 1366x768 pixels en dus een aspect ratio van 16:9. Dell biedt geen alternatieven, maar gezien de beelddiagonaal lijkt ons dit sowieso een goede keuze. Door het 12.5 inch formaat voelt de resolutie namelijk niet als te hoog en heb je toch meer werkruimte dan met een lagere resolutie, die beeldschermen in goedkopere en minder efficiënte kleine systemen (netbooks) vaak hebben.

 

 

1) X-Rite i1 Pro 2 2) Gossen Mavo-Monitor
181
cd/m²
178
cd/m²
168
cd/m²
194
cd/m²
187
cd/m²
161
cd/m²
210
cd/m²
197
cd/m²
141
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1 Pro 2
Maximum: 210 cd/m² Gemiddelde: 179.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 67 %
Helderheid in Batterij-modus: 167 cd/m²
Contrast: 392:1 (Zwart: 0.477 cd/m²)
174
cd/m²
177
cd/m²
168
cd/m²
189
cd/m²
186
cd/m²
160
cd/m²
205
cd/m²
191
cd/m²
143
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 205 cd/m² Gemiddelde: 177 cd/m²
Helderheidsverdeling: 70 %
Helderheid in Batterij-modus: 167 cd/m²
Contrast: 169:1 (Zwart: 1.1 cd/m²)

Met een gemiddelde helderheid van zo'n 180 cd/m² behoort het beeldscherm niet tot de helderste in zijn klasse. Daarbij komt dat de lichtopbrengst van 70% aangeeft dat de helderheid niet erg gelijkmatig verdeeld is. Ook met het blote oog zien we namelijk op een heldere achtergrond dat de rechter benedenhoek iets donkerder is dan de rest van het beeld. Lenovo's ThinkPad X230 (280 cd/m²) doet het mijn zijn IPS beeldscherm een stuk beter en heeft ook ruimere kijkhoeken. Fujitsu's Lifebook P772 (200 cd/m²) heeft een iets helderder scherm dan onze E6230, terwijl dat van HP's EliteBook 2570p (166 cd/m²) zelfs nog iets donkerder is.

Zelf vinden we kleuren er niet ontzettend levendig uitzien, maar voor Office of mobiele programma's maakt dat niet zoveel uit. Een groot kleurenbereik is voornamelijk belangrijk voor grafisch werk op professioneel niveau, maar daarvoor is deze subnotebook niet ontworpen. Zoals we verwachtten kan het beeldscherm niet alle kleuren van de sRGB standaard weergeven.

E6230 vs. sRGB
E6230 vs. sRGB
E6230 vs. AdobeRGB
E6230 vs. AdobeRGB

Bij gebruik buitenshuis is het matte beeldscherm duidelijk een voordeel. Helaas is het helderheidsniveau echter niet voldoende voor zorgeloos gebruik in de buitenlucht, dus je zult een plekje in de schaduw moeten opzoeken. Om een beeldscherm in direct zonlicht te kunnen gebruiken is een helderheidsniveau van tenminste 250 cd/m² gewenst.

In de schaduw
In de schaduw
In direct zonlicht
In direct zonlicht

De kijkhoeken van het scherm in de E6230 zijn absoluut niet ruimer dan die van de concurrentie. Zoals gebruikelijk is de horizontale kijkhoek ruimer dan de verticale. Wanneer je van bovenaf kijkt ziet het beeld er te helder uit; kijk je vanaf beneden, dan neemt het contrast af en zien kleuren er niet meer normaal uit.

Kijkhoeken Dell Latitude E6230
Kijkhoeken Dell Latitude E6230

Prestaties

Alle Latitude E6230 modellen zijn gebaseerd op de QM77 (Panther Point) chipset van Intel. Afhankelijk van het model kan de subnotebook tijdens het configureren in Dell's webshop worden uitgerust met een Intel Core i3 (2350M), Core i5 (3360M3320M) of Core i7 (3520M) processor. Geen enkel Latitude E6230 model wordt geleverd met een dedicated grafische kaart, dus voor grafische berekeningen wordt de grafische chip in de processor gebruikt.

Wat betreft massaopslag zijn er per model ook weer verschillende opties: dat varieert van conventionele harde schijven van maximaal 500 GB tot solid state drives van maximaal 256 GB. Aan de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) zit een limiet van 8 GB.

Dus welk model je ook kiest, geen enkele is gericht op het gebruik van grafisch intensieve programma's - zoals games of CAD - maar wel op normaal Office werk en internetten. Ons test model scoort dankzij zijn SSD qua algemene prestaties goed, maar de 4 GB werkgeheugen en Core i5-3320M zijn geen van beide de hoogste/beste beschikbare optie.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC latency
Systeeminformatie Dell Latitude E6230

Processor

In ons test model zit een Core i5-3320M dual core processor met een kloksnelheid van 2.6 GHz. Dankzij Turbo Boost technologie kan de kloksnelheid van beide cores - met voldoende koeling - verhoogd worden tot 3.1 GHz en die van één core tot 3.3 GHz. Hyper-Threading maakt het mogelijk om vier threads simultaan te verwerken. Gedetailleerde informatie over de processor vindt je op onze speciale pagina. In onze benchmark lijst van mobiele processors kun je de prestaties van processors vergelijken.

Met een aantal CPU benchmarks zullen we bekijken of het systeem aan onze verwachtingen voldoet. De resultaten vergelijken we met die van drie directe concurrenten, waarvan twee, namelijk de Lenovo ThinkPad X230 en Fujitsu Lifebook P772, dezelfde processor hebben en dus bijna identieke resultaten tonen. HP‘s EliteBook 2570p heeft een iets snellere Core i7-3520M en behaalt dus ook iets betere resultaten. Details zie je in onderstaand diagram.

Gelukkig zijn de prestaties van zowel CPU als GPU niet anders tijdens werken op de batterij.

Cinebench R10
Rendering Single CPUs 64Bit (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
5622 Points ∼55%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
5612 Points ∼55% 0%
HP Elitebook 2570p-B6Q10EA
HD Graphics 4000, 3520M, Plextor PX-256M5M
6203 Points ∼60% +10%
Lenovo ThinkPad X230
HD Graphics 4000, 3320M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630
5380 Points ∼52% -4%
Rendering Multiple CPUs 64Bit (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
11600 Points ∼15%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
11744 Points ∼15% +1%
HP Elitebook 2570p-B6Q10EA
HD Graphics 4000, 3520M, Plextor PX-256M5M
13151 Points ∼17% +13%
Lenovo ThinkPad X230
HD Graphics 4000, 3320M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630
11505 Points ∼15% -1%
Cinebench R11.5
CPU Single 64Bit (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
1.35 Points ∼55%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
1.32 Points ∼54% -2%
HP Elitebook 2570p-B6Q10EA
HD Graphics 4000, 3520M, Plextor PX-256M5M
1.47 Points ∼60% +9%
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
3.09 Points ∼11%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
3.1 Points ∼11% 0%
HP Elitebook 2570p-B6Q10EA
HD Graphics 4000, 3520M, Plextor PX-256M5M
3.38 Points ∼12% +9%
Lenovo ThinkPad X230
HD Graphics 4000, 3320M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630
3.06 Points ∼11% -1%
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5622 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
11600 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5251 Points
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4465
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
9544
Cinebench R10 Shading 32Bit
5266
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.35 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.09 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
13.93 fps
Help

Algemene prestaties

Onze Latitude E6230 behaat uitstekende resultaten in beide PCMark benchmarks en dat is voornamelijk te danken aan de snelle SSD. Opnieuw vindt je gedetailleerde details in het onderstaande diagram. Helaas hebben we geen PCMark 7 resultaten van de HP EliteBook 2570p in onze database. In de PCMark Vantage benchmark is hij echter de enige van de drie concurrenten die zelfs iets sneller is dan ons test model en dat komt omdat hij ook over een SSD beschikt. Fujitsu‘s Lifebook P772 en Lenovo‘s X230 zijn beduidend langzamer met -36% in de PCMark Vantage en -44%, respectievelijk -33% in de PCMark 7 benchmark. We moeten deze twee met een SSD ook een stuk hoger zouden scoren.

PCMark 7 - Score (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
4485 Points ∼52%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
2858 Points ∼33% -36%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
2858 Points ∼33% -36%
Lenovo ThinkPad X230
HD Graphics 4000, 3320M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630
2880 Points ∼34% -36%
PCMark Vantage - 1024x768 Result (sorteer op waarde)
Dell Latitude E6230
HD Graphics 4000, 3320M, Samsung SSD PM830 FDE 2
12111 Points ∼39%
Fujitsu Lifebook P772
HD Graphics 4000, 3320M, Toshiba MK3261GSYN
6747 Points ∼22% -44%
HP Elitebook 2570p-B6Q10EA
HD Graphics 4000, 3520M, Plextor PX-256M5M
13123 Points ∼42% +8%
Lenovo ThinkPad X230
HD Graphics 4000, 3320M, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725032A7E630
8503 Points ∼27% -30%
5.1
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.2
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.4
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.9
PCMark Vantage Result
12111 punten
PCMark 7 Score
4485 punten
Help

Massaopslag

Als het aankomt op massaopslag is er ruime keuze. Op dit moment kun je kiezen uit conventionele 7200 rpm harde schijven van 320 GB of 500 GB, of solid state drives van 128 of 256 GB. Wie korte korte laadtijden wilt en genoegen neemt met minder opslagcapaciteit, kan het beste een SSD kiezen, die bovendien geluidloos werkt.

Ons test model is uitgerust met een 256 GB SSD, om precies te zijn een Samsung SSD PM830 FDE 2. Qua prestaties is hij vergelijkbaar met Intel's SSD 510 Series en OCZ's Vertex 3, waarbij in de CrystalDiskMark afhankelijk van de test de een hoger scoort dan de ander. In de meeste gevallen presteert de samsung SSD beter dan de Vertex 3 en Intel 510 als het gaat om schrijven van data, maar bij het schrijven van 4K data blocks gaat de Vertex 3 aan kop. Intel's SSD 520 Series is over het algemeen echter sneller.

Samsung SSD PM830 FDE 2
Overdrachtssnelheid Minimum: 323.2 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 330.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 326.8 MB/s
Toegangstijd: 0.1 ms
Pieksnelheid: 209 MB/s

Grafische kaart

Zoals we vaak bij subnotebooks zien is er geen dedicated grafische kaart aanwezig en zul je het moeten doen met de grafische chip in de processor. De nadruk ligt dan ook niet op grafische prestaties, maar op mobiliteit en dus een langere batterijduur. Om die reden is er zelfs geen mogelijkheid om het systeem te configureren met een dedicated grafische kaart.

In elk geval kunnen we garanderen dat de Graphics 4000 voldoende power heeft voor het gebruik waar de subnotebook voor bedoeld is: office en internet. Veeleisende 3D programma's kun je wel vergeten. De E6230 is dan ook absoluut geen mobiel workstation of mobiele gaming notebook.

Om de grafische prestaties te vergelijken gebruiken we zoals altijd de 3DMark benchmarks. Gelukkig liggen de resultaten geheel op hetzelfde niveau als die van andere notebooks met dezelfde grafische chip en processor. Alleen de Fujitsu Lifebook P772 doet het een stuk beter - met bijvoorbeeld +28% in de 3DMark Vantage benchmark - dan andere geteste systemen met een 3320M CPU en Graphics 4000. 
Recente games zijn in het beste geval nog net vloeiend speelbaar met een lage resolutie en minimale details.

3DMark 06 Standard
5335 punten
3DMark Vantage P Result
3053 punten
3DMark 11 Performance
626 punten
Help
lage gem. hoge ultra
Anno 2070 (2011) 392013fps
Diablo III (2012) 432622fps

Emissies

Dankzij de stille SSD is ons test model tijdens beperkte belasting nauwelijks hoorbaar. In dit scenario meten we een constant geluidsniveau van 28 dB(A). Dat is vergelijkbaar met het geluid in een stille omgeving. Wanneer we de belasting verhogen begint de fan sneller te draaien en wordt hij duidelijk hoorbaar. Hierbij wordt een maximaal geluidsniveau van 43.4 dB(A) gehaald. Het geluid dat de fan maakt heeft een redelijk hoogfrequent karakter, maar is wel constant.

Geluidsniveau

Onbelast
28 / 28 / 28 dB (A)
Belasting
38.6 / 43.4 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-300 Plus (15 cm afstand)

Temperatuur

Stress test
Stress test

Tijdens beperkte belasting blijft de Latitude E6230 koel. Wanneer de hardware flink belast wordt, stijgt de temperatuur tot meer dan 40 °C. Omdat het systeem bedoeld is voor office en internet en ten hoogst licht 3D werk, moet dit in de praktijk geen probleem zijn.

In de stress test zien we hoe het systeem omgaat met maximale belasting van CPU en GPU. De core temperaturen van de CPU en grafische chips worden flink warm en bereiken de 100 °C en hoger. Ondanks dat daalt de CPU kloksnelheid niet onder de 2.6 GHz en die van de grafische chip blijft stabiel op 1.2 GHz. De resultaten uit de 3DMark 06 benchmarks die we direct na de stress test uitvoerden waren hetzelfde als die in een normaal scenario (afgezien van hele kleine afwijkingen).

Max. Belasting
 40.7 °C37.2 °C31.9 °C 
 37.9 °C36.1 °C31.6 °C 
 35.1 °C32.4 °C30.6 °C 
Maximum: 40.7 °C
Gemiddelde: 34.8 °C
32.6 °C40.5 °C42.5 °C
32.8 °C43.4 °C42.3 °C
27.6 °C33.8 °C37.2 °C
Maximum: 43.4 °C
Gemiddelde: 37 °C
Stroomadapter (max.)  51.6 °C | Kamertemperatuur 23.5 °C | Raytek Raynger ST
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.8 °C / 95 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.7 °C / 105 F, compared to the average of 35.8 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 43.4 °C / 110 F, compared to the average of 40.1 °C / 104 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28.5 °C / 83 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (35.1 °C / 95.2 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.6 °C / 83.5 F (-6.5 °C / -11.7 F).

Luidsprekers

De stereo luidsprekers bevinden zich onderaan de voorste rand van de notebook zodat hun geluid naar de ondergrond gericht is. Dit heeft een positief effect, want het zorgt voor een rijk geluid. Het geluid klinkt dus verrassend gebalanceerd, tenminste zolang de subnotebook op een tafel staat. Het maximale volume, waarop het geluid niet vervormt, is prima voor binnenshuis.

Energieverbruik

Voor een configuratie met een Core i5-3320M CPU en Graphics 4000 grafische chip is het energieverbruik ok. Het verbruik tijdens inactiviteit is in elk geval lager dan elke andere notebook met dezelfde CPU. De 65 Watt adapter kan voldoende vermogen leveren voor het maximale verbruik van 53 Watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.8 Watt
Inactiefdarkmidlight 6 / 7.2 / 8.3 Watt
Belasting midlight 42.4 / 53.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940 Plus

Batterijduur

Maximale batterijduur (Readers Test)
Readers Test
Minimale batterijduur  (Classic Test)
Classic Test
Opladen
Opladen

Ons test model is voorzien van een 58 Wh Lithium ion batterij, die achter uit de behuizing steekt. In Dell's webshop is ook een 65 Wh batterij beschikbaar.

De maximale batterijduur, bepaald met de BatteryEater Readers test (minimaal helderheidsniveau, energiebesparend profiel, uitgeschakelde draadloze modules) bedraagt bijna 10 uur. Het minium is slechts zo'n 2 uur. Dit resultaat is gemeten met de BatterEater Classic test (maximaal helderheidsniveau, high performance profiel, draadloze modules ingeschakeld). In onze realistische WLAN test wordt elke 40 seconden een nieuwe webpagina met variërende inhoud geladen. Deze test hebben we uitgevoerd met het energiebesparende profiel ingeschakeld en een helderheidsniveau van 148 cd/m² (twee niveau's gedimd). Onder deze omstandigheden kun je via WLAN 5.75 uur internetten.

Fujitsu's Lifebook P772 haalt een iets kortere batterijduur met zijn 63 Wh batterij, maar heeft wel een iets helderder scherm. De Lenovo  X230 heeft een iets langere batterijduur en een goed verlicht IPS scherm. HP's EliteBook 2570p heeft het laagste helderheidsniveau van alle vergeleken systemen, maar houdt het ondanks de kleinste batterij (55 Wh) toch iets langer uit. 

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 57min
Surfen met WLAN
5h 44min
Belast (maximale helderheid)
1h 49min

Samenvatting

Dell Latitude E6230
Dell Latitude E6230

Kleine subnotebooks zijn ontworpen voor mobiel gebruik. Ze moeten dan ook robuust en duurzaam zijn, een lange batterijduur hebben, goede prestaties leveren en gebruik buitenshuis zonder beperkingen mogelijk maken.

Dankzij de tri-metal behuizing voldoet de Latitude E6230 in elk geval aan onze eerste criterium. De snelle SSD zorgt voor een korte opstarttijd en korte laadtijden en speelt een grote rol in de prima prestaties die het systeem levert. Ondanks dat je geen hele dag zonder stopcontact door kunt komen, is de batterijduur in vergelijking met de directe concurrentie goed.

Ook met de communicatemogelijkheden en invoerapparatuur kun je erg tevreden zijn. Een groot minpunt blijft echter: het iets te donkere, saaie beeldscherm. Het is simpelweg niet helder genoeg voor gebruik buitenshuis.

In de loop van het testrapport hebben we de subnotebook vergeleken met zijn directe concurrenten. Daarvan levert HP's 2570p de krachtigste prestaties, maar helaas heeft hij ook het minst heldere beeldscherm. Dat van Fujitsu's Lifebook P772 is iets helderder dan dat van ons test model, maar alleen het IPS scherm in de ThinkPad X230 is helder genoeg voor gebruik in de zon (en heeft ruime kijkhoeken).
Afhankelijk van waar je de subnotebook wilt gebruiken, zul je een goede afweging moeten maken van de voor- en nadelen van de beschikbare systemen.

Getest: Dell Latitude E6230
Getest: Dell Latitude E6230

Specificaties

Dell Latitude E6230
Grafische kaart
Intel HD Graphics 4000, Core: 350 MHz, Geheugen: 800 MHz, 8.15.10.2639 / Win7 64
Geheugen
4096 MB 
, DDR3; PC3-12800 (800 MHz); HMT351S6CFR8C-PB
Beeldscherm
12.5 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, AUO106C, TN LED, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM77 (Panther Point)
Opslag
Samsung SSD PM830 FDE 2, 256 GB 
Geluidskaart
IDT 92HD93BXX @ Intel Panther Point PCH- High Definition Audio Controller [C-1]
Verbindingen
1 Express Kaart 34mm, 1 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, 1 eSata, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon: 3.5 mm universele jack, Card Reader: SD, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000MBit), Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n), Bluetooth 4.0 auf Dell Wireless 380, Dell Wireless 5630 (EVD0-HSPA) Mobile Broadband Mini-Card (Composite WWAN Device) Network Adapter
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 24.6 x 309 x 226
Batterij
58 Wh Lithium-Ion, 11.1 V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 1280x720
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 2 stereo luidsprekers, Toetsenbord: Qwertz (antibacterieel) - Duits, Toetsenbordverlichting: ja, Resource Media CD, Windows 7 SP1 64-Bit DVD, korte handleiding, diverse geprinte informatie, Diverse Dell Tools, 36 Maanden Garantie
Gewicht
1.675 kg, Voeding: 355 g
Prijs
1800 Euro

 

Tri-metal behuizing
Tri-metal behuizing
ExpressCard slot
ExpressCard slot
Switch voor de draadloze module
Switch voor de draadloze module
2x USB 3.0 en HDMI
2x USB 3.0 en HDMI
Docking station poort
Docking station poort
Door de enkele schroef is het cover aan de onderkant gemakkelijk te verwijderen
Door de enkele schroef is het cover aan de onderkant gemakkelijk te verwijderen
Massaopslag: gemakkelijk te verwisselen
Massaopslag: gemakkelijk te verwisselen
De SSD garandeert goede prestaties
De SSD garandeert goede prestaties
De fan is ook gemakkelijk te bereiken
De fan is ook gemakkelijk te bereiken
4 GB werkgeheugen, slechts een slot bezet
4 GB werkgeheugen, slechts een slot bezet
WLAN en breedband modem
WLAN en breedband modem
Het simkaart slot bevindt zich in het batterij compartiment
Het simkaart slot bevindt zich in het batterij compartiment
De batterij steekt aan de achterzijde uit
De batterij steekt aan de achterzijde uit
De batterij maakt een goede batterijduur mogelijk
De batterij maakt een goede batterijduur mogelijk
...en RJ-45 (LAN) poort aan de achterzijde
...en RJ-45 (LAN) poort aan de achterzijde
Kensington Lock, stroomaansluiting...
Kensington Lock, stroomaansluiting...
Kaartlezers niet gemakkelijk bereikbaar
Kaartlezers niet gemakkelijk bereikbaar
Met metaal verstevigde randen
Met metaal verstevigde randen
Aluminium schermcover
Aluminium schermcover
Maximale openingshoek
Maximale openingshoek
Goed af te lezen in de schaduw
Goed af te lezen in de schaduw
Te donker en vaag in direct zonlicht
Te donker en vaag in direct zonlicht
Webcam
Webcam
Geïntegreerde numpad
Geïntegreerde numpad
Iets lager geplaatste cursortoetsen
Iets lager geplaatste cursortoetsen
Extra knoppen om het volume aan te passen
Extra knoppen om het volume aan te passen
Aan/uit-knop
Aan/uit-knop
Klein touchpad
Klein touchpad
Vingerafdruklezer
Vingerafdruklezer
Core i5 CPU, Ivy Bridge generatie
Core i5 CPU, Ivy Bridge generatie
VGA, eSATA/USB combinatie, gecombineerd audio jack
VGA, eSATA/USB combinatie, gecombineerd audio jack

Vergelijkbare notebooks

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Testrapport Google Chromebook Pixel Notebook
HD Graphics 4000, Core i5 3427U

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Samsung ATIV Book 7 740U3E-A01UB Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i5 3337U, 13.3", 1.582 kg
Testrapport HP EliteBook Folio 9470m Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i5 3427U, 14", 1.64 kg
Testrapport Apple MacBook Pro 13 Retina 2.5 GHz Late 2012
HD Graphics 4000, Core i5 3210M, 13.3", 1.624 kg
Testrapport Sony Vaio SV-Z1311Z9EX Notebook
HD Graphics 4000, Core i7 3612QM, 13.1", 1.18 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell XPS 13 9380 (i7-8565U, 4K UHD) Laptop
UHD Graphics 620, Core i7 8565U, 13.3", 1.226 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Robuust, duurzaam design
+Stevige scharnieren
+Fantastische uitbreidingsmogelijkheden en veel accessoires
+Krachtige CPU prestaties
+Snelle SSD
+Systeem levert uitstekende prestaties
+Uitgebreide communicatiemogelijkheden
 

Contra

-Klein touchpad
-Fan luidruchtig tijdens belasting
-Gemiddeld beeldscherm qua kwaliteit en helderheid
-Locatie van kaartlezer niet optimaal

In het kort

Wat we goed vonden

De prima prestaties dankzij een SSD.

Wat we misten

Het beeldscherm mag helderder en contrastrijker.

Wat verraste ons

Het relatief goede geluid van de luidsprekers en, gezien de prijs, dat het scherm niet helder genoeg is voor gebruik in direct zonlicht.

De concurrentie

Fujitsu's Lifebook P772, HP's EliteBook 2570p, Lenovo's ThinkPad X230.

 

Beoordeling

Dell Latitude E6230 - 08-10-2012 v3(old)
Martina Osztovits

Behuizing
92%
Toetsenbord
90%
Aanwijsapparaat
84%
Aansluitmogelijkheden
80%
Gewicht
90%
Batterij
89%
Beeldscherm
69%
Gaming-performance
69%
Applicatie-performance
95%
Temperatuur
88%
Luidheid
90%
Extra punten
84%
Gemiddelde
85%
86%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Latitude E6230 Notebook
Martina Osztovits, 2012-11-14 (Update: 2013-06- 6)