Notebookcheck Logo

Testrapport Samsung Series 4 410B2B Notebook

Compact en snel? Het kleinste model in de Samsung 4 Serie is uitgerust met een 12,5-inch mat scherm en wordt aangedreven door een Intel Core i5 2520M dual-core processor met een kloksnelheid van 2,5 GHz. Er is ook een UMTS module ingebouwd. Kan deze notebook boven de concurrentie uitsteken door zijn speciale functies of vervaagt hij tussen de rest van de vele notebooks op de markt?
Konrad Schneid (vertaald door Beau Verdiesen), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Onder de noemer "Series 4" verkoopt Samsung zakelijk notebooks van verschillende groottes. Het grootste model in de serie is de, reeds door ons geteste, Samsung 400B5B-H01 met een 15,6-inch scherm. Het kleinste model is 12,5-inch en draagt de naam '410B2B'. Deze notebook is beschikbaar in twee versies, de HZ1 en de A01 versie (zonder UMTS). We hebben ervoor gekozen de HZ1 versie te testen en hebben deze 12,5-inch notebook eens flink onder de loep genomen.

Zoals vaak het geval is bij een zakelijk notebook beschikt de Samsung 410B2B over een mat scherm. De 12,5-inch notebook heeft een maximale resolutie van 1366x768 pixels en de processorkracht komt van een Intel Core i5 2520M dual-core processor. Deze heeft een kloksnelheid van 2,5 Ghz die verhoogd kan worden tot 3,2 Ghz door Turbo-Boost mits de processor koel genoeg is. In de processor is een grafisch chip geïntegreerd die DirectX 10 aankan, namelijk de Intel HD Graphics 3000 chip. Er is geen aparte grafische kaart beschikbaar. Krachtige 3D prestaties mogen daardoor niet verwacht worden. Het systeem heeft in totaal 4 Gigabyte aan DDR3 RAM (1333 MHz) en een 500 GB harde schijf. Het apparaat kost ongeveer 1000 euro en beschikt over een snelle USB 3.0 poort en een UMTS module.

In het volgende testrapport lees je welke onderdelen van deze 12,5-inch Samsung 410B2B een goede en welke een slechte indruk op ons maakten.

Behuizing

Samsung claimt een hoog niveau van stabiliteit
Samsung claimt een hoog niveau van stabiliteit

Samsung heeft alle Serie 4 notebooks uitgerust met een Durcase chassis, dat zeer robuust zou moeten zijn. Het ontwerp is erg netjes gehouden. De enige kleur die je kunt kiezen is zwart en er zijn geen speciale externe functies. Vingerafdrukken vallen nauwelijks op door het matte oppervlak.

De behuizing van de Samsung 410B2B is wat ons betreft niet echt een doorslaand succes. Op sommige plaatsen kan de behuizing een flink stuk ingedrukt worden, vooral rond de DVD drive, terwijl de behuizing zeer stabiel zou moeten zijn. Het oppervlak rond het toetsenbord heeft dit probleem gelukkig niet.

De zwakte van het Durcase chassis zit hem vooral in de scharnieren. Deze houden het scherm niet stevig genoeg vast waardoor het dicht kan klappen als je onderweg bent. Dit kan ervoor zorgen dat de notebook in standby modus gaat terwijl deze in gebruik is. Een positief aspect is de zeer grote openingshoek, die je in staat stelt het scherm volledig plat te leggen.

Boven het scherm is een 1.3 Megapixel (SVGA) webcam geïntegreerd. Gezien de compacte dimensies van de 12,5-inch notebook en het lage gewicht van 1,74 kg is de Samsung 410B2B zeer geschikt voor mobiel gebruik.

Verbindingen

De interfaces van de Samsung 410B2B zitten aan de linker- en rechterkant van het apparaat. De 12,5-inch notebook heeft een snelle USB 3.0 poort evenals een ExpressCard/34 slot en een HDMI poort. Een speciale feature van het 410B2B model is een 3G modem (HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS).

Aan de onderkant zit een interface voor een docking station. De prijs van een Samsung Smart Dock ligt rond de 230 euro. Deze heeft de volgende poorten in aanvulling op de al beschikbare verbindingen: DisplayPort, DVI, serial (COM poort, RS232, 9 pins).

Links: Stroomadapter, LAN, USB 3.0, USB 2.0, HDMI, VGA, Line out, Line in, ExpressCard/34
Links: Stroomadapter, LAN, USB 3.0, USB 2.0, HDMI, VGA, Line out, Line in, ExpressCard/34
Rechts: DVD drive, eSata/USB
Rechts: DVD drive, eSata/USB

Communicatie

Samsung heeft zich niet ingehouden wat betreft de communicatiemogelijkheden van de 410B2B. Via de Realtek PCIe GBE Fimily Controller is het mogelijk om het apparaat met een LAN (10/100/1000 MBit) te verbinden. WLAN wordt geleverd door de Intel Centrino Wireless-N 130 (bgn). De nieuwste versie van Bluetooth (versie 3.0) is ook beschikbaar. Het hoogtepunt op dit gebiedt is echter het 3G modem, dat HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE en GPRS ondersteund. Je zult dus, indien je over het juiste mobiele datapakket beschikt, geen problemen hebben met het surfen op het internet.

Beveiliging

Er zijn kosten noch moeite gespaard wat betreft de veiligheidsfuncties van de Samsung 410B2B. Direct zichtbaar is de vingerafdruklezer, die zou moeten voorkomen dat vreemden toegang hebben tot je notebook. De geïntegreerde 500 GB harde schijf heeft een val-sensor die zou moeten voorkomen dat je data weg is door een schok, als je de laptop bijvoorbeeld laat vallen. Het toetsenbord is spatwaterdicht en er is een Trusted Platform Module (TPM) chip geïntegreerd in de Samsung 410B2B. Het Kensington slot dat op de meeste notebooks standaard zit mag ook niet ontbreken. Wat betreft de veiligheid zit het volgens ons dus wel goed met deze notebook.

Accessoires

De Samsung 410B2B wordt standaard niet met extra accessoires geleverd. Naast de notebook bevat de doos alleen een stroomadapter, een recovery CD en een gebruikershandleiding. Voor ongeveer 1000 euro zou je wat meer mogen verwachten zelfs al is de meegeleverde recovery CD tegenwoordig bij de meeste fabrikanten niet standaard meer, wat Samsung dan wel weer in een positief daglicht zet.

Garantie

Samsung levert de 410B2B standaard met een garantieperiode van 24 maanden (inclusief ophaal service). Daarnaast levert Samsung ook garantieverlengingen van 12 tot 36 maanden, beschikbaar vanaf een prijs van 70 euro.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Samsung gebruikt de hele breedte van de notebook voor het toetsenbord. Een numpad is in tegenoverstelling tot zijn grotere broer niet aanwezig vanwege de beperkte ruimte. Alleen de pijltjestoetsen wijken marginaal af van de lay-out. De toetsen hebben een redelijk lange tiklengte en zijn conisch gevormd, wat het typen nauwkeuriger zou moeten maken. De toetsen hebben een duidelijk drukpunt en leveren goede feedback. Typen zou daarom geen moeite moeten zijn met de Samsung 410B2B.

Touchpad

Gebruikers van de notebook hebben twee alternatieven voor de muis: Het geïntegreerde touchpad levert de gebruikelijke kwaliteit. Het touchpad is voldoende groot en ondersteunt multi-touch bewegingen. De glij-eigenschappen van het touchpad zijn erg goed. De knoppen zijn relatief klein maar makkelijk in gebruik en maken geen geluid. Als het touchpad niet in gebruik is kun je deze tevens uitschakelen. De tweede muisvervanger is een trackpoint. Deze zit tussen de G,H en B. Net als bij de 400B5B is de trackpoint iets te klein om comfortabel te kunnen gebruiken.

Scherm

De Samsung 410B2B heeft het kleinste scherm van de Serie 4 modellen. Het 12,5-inch scherm (productomschrijving 125AT03-801) heeft een mat oppervlak en LED backlight. Het heeft een maximale resolutie van 1366x768 pixels en de verhouding is 16:9. In het scherm zit een 1.3 Megapixel (SVGA) webcam. Externe monitors kunnen aangesloten worden via de VGA poort of de nieuwere HDMI poort.

145
cd/m²
162
cd/m²
138
cd/m²
142
cd/m²
163
cd/m²
139
cd/m²
135
cd/m²
147
cd/m²
139
cd/m²
Helderheidsverdeling
125AT03-801
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 163 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 145.6 cd/m²
Helderheidsverdeling: 83 %
Helderheid in Batterij-modus: 135 cd/m²
Contrast: 134:1 (Zwart: 1.22 cd/m²)39.51% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
57.2% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
38.2% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

Samsung zegt op zijn website dat het scherm een helderheid heeft van ongeveer 200 cd/m². Met onze Gossen Mavo-Monitor hebben we alleen lagere waardes kunnen meten: De gemiddelde verlichting was een schamele 145,6 cd/m². Het hoogste niveau dat we hebben gemeten was 163 cd/m² en dus een stuk lager dan de beloofde 200 cd/m². Als de laptop op de batterij draait is de verlichting nog lager: We zagen 163 cd/m² in het midden van het scherm als de laptop op het lichtnet aangesloten is en slechts 135 cd/m² als deze op de batterij loopt. De zwarte waarde van 1,22 cd/m² is ook aan de hoge kant wat leidt tot een laag contrast van slechts 134:1.

De Samsung 410B2B is dus maar minimaal geschikt voor gebruik buiten de deur. De 12,5-inch notebook heeft een mat scherm maar de helderheid is te laag om buiten comfortabel te kunnen werken (zie onder). De verlichting zou minimaal 250 cd/m² moeten zijn om buiten goed te kunnen werken. Dit is een gemiste kans voor de zakelijke notebook.

De kijkhoek stabiliteit voldoet min of meer aan de verwachting. We hebben de notebook vanuit verschillende hoeken gefotografeerd in een donkere kamer en deze foto's bij elkaar gezet. Zoals je kunt zien is het beeld redelijk stabiel op het horizontale vlak maar vervaagt deze al snel als je vanaf de boven- of onderkant kijkt.

Kijkhoeken Samsung 410B2B
Kijkhoeken Samsung 410B2B

Prestaties

De Samsung 410B2B mag dan klein zijn maar heeft wel een hoop processorkracht. De 12,5-inch notebook is uitgerust met een dual-core Intel Core i5 2520M die gebruik maakt van de Sandy Bridge architectuur en dus vier threads tegelijk kan uitvoeren dankzij de Hyper-Threading techniek. De dual-core processor heeft een standaard kloksnelheid van 2,5 GHz maar kan deze, mits de processor koel genoeg is, voor een korte periode opvoeren naar 3 GHz (twee cores) of 3.2 GHz (één core) dankzij de Turbo Boost technologie. De CPU met 624 miljoen transistors heeft een Level-3 cache van precies 3072 KB. De Thermal Design Power (TDP) is volgens Intel 35 watt.

In de processor is ook een grafische chip geïntegreerd. In dit geval is dat de Intel HD Graphics 3000 chip die om kan gaan met DirectX 10. Het voordeel van deze grafische chip is zijn lage verbruik. Intel's HD Graphics 3000 deelt het Level-3 cache en het RAM samen met de processor. Je moet echter geen baanbrekende grafische prestaties verwachten aangezien je een afzonderlijke grafische kaart nodig hebt voor zwaardere grafische applicaties.

De Samsung 410B2B heeft ongeveer 4 Gigabyte aan DDR3 RAM (1333 MHz) beschikbaar wat eventueel nog uitgebreid kan worden naar een maximum van 8 Gigabyte. De 500 Gigabyte harde schijf heeft een draaisnelheid van 5400 rpm.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie Samsung 410B2B

Processor

We hebben de prestaties van de processor geanalyseerd met de Cinebench R10 en de Cinebench R11.5 software. Met de Cinebench R10 (64-bit) haalde het systeem een score van 4962 punten in de single-rendering test met de Intel Core i5 2520M terwijl de Toshiba Tecra R840-11E met dezelfde CPU een score van 5135 punten haalde in dezelfde test. De reden van het verschil: kleine koelingssystemen (gebruikelijk in kleinere notebooks) stellen de Turbo Boost niet in staat om tot de hoogste theoretische niveaus over te klokken.

Tijdens de Cinebench R11.5 CPU benchmark bleven beide cores draaien op een kloksnelheid van 3 GHz en vielen nooit onder de 2,5 GHz. De score van het systeem was met 2,43 een stuk lager dan de scores van andere laptops met dezelfde processor. De Lenovo Thinkpad X220 haalde bijvoorbeeld 2,9 punten. Daarmee komt deze 12,5-inch notebook in de middenklasse van onze benchmark database.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3861
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7313
Cinebench R10 Shading 32Bit
4756
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4962 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8789 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
5015 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
8.1 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.5 Points
Help

Systeemprestaties

Om de prestaties van het systeem als geheel te testen hebben we zowel de PCMark Vantage als de PCMark 7 benchmark gebruikt. De oudere PCMark Vantage benchmark gaf de Samsung 410B2B een score van 5899 punten. Dit plaatst het apparaat tussen notebooks met dezelfde CPU en GPU. De HP ProBook 5330m haalde een veel betere score van 10775, met name dankzij de SSD die HP gebruikt heeft wat het gehele systeem een stuk sneller maakt.

Bij de PCMark 7 benchmark behaalde het apparaat een goed, maar zeker geen perfect, resultaat. In dit geval werd een score van 1756 punten bereikt. Hetzelfde aantal punten haalde ook de Asus Pro P53E-SO102X met een Core i3 (geen Turbo Boost) en een Intel HD 3000. De meeste 2410M systemen met een geïntegreerde GPU haalden ongeveer dezelfde score.

4.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.1
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
5899 punten
PCMark 7 Score
1756 punten
Help

Massaopslag

Samsung heeft gekozen voor een 500 Gigabyte harde schijf. De HDD van Samsung met de productomschrijving HN-M500MBB en een draaisnelheid van 5400 rpm is niet echt snel, met doet zijn werk wel stil. De HDTune benchmark gaf een gemiddelde overdrachtsnelheid aan van 82 MB/s. Dit plaatst de harde schijf in de middenklasse van onze database. De notebook zou een stuk sneller zijn met een SSD, iets wat helaas nogal duur is en maar weinig opslagcapaciteit bied. De Sony Vaio VPC-SA2Z9E/B met een 256 Gigabyte SSD heeft bijvoorbeeld een overdrachtsnelheid van 709 MB/s (in plaats van 82 MB/s).

Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB
Overdrachtssnelheid Minimum: 36.6 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 109.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 82 MB/s
Toegangstijd: 19.6 ms
Pieksnelheid: 96.1 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Grafisch

De enige grafische chip in de Samsung 410B2B is de HD 3000 die is geïntegreerd in de processor. Je kunt daarom niet extreem veel grafische kracht verwachten. We hebben desondanks een analyse gedaan met de 3DMark benchmarks. Bij de oudere 3DMark versie 03 scoorde de grafische chip slechts 7699 punten, wat deze in de onderste kwart van onze database plaatst. De andere versies van 3DMark leidde niet tot betere resultaten. De Samsung 410B2B scoorde 3529 punten in de 3dMark 06 en dat plaatst de notebook in hetzelfde gebied als andere notebooks met dezelfde CPU/GPU. Gamen met de 12,5-inch notebook is daarom slechts zeer beperkt mogelijk. Meer informatie hierover vind je op onze Intel HD Graphics 3000 pagina.

3DMark 03 Standard
7699 punten
3DMark 06 Standard Score
3529 punten
3DMark Vantage P Result
1648 punten
Help

Emissies

Systeemgeluid

De Samsung 410B2B behoort tot de stillere notebooks bij kantoortaken. Bij een lage processorbelasting produceert het systeem slechts 30,9 tot 33,5 dB(A). Het systeem wordt wat lawaaieriger als je de DVD drive gebruikt. Bij het afspelen van DVD noteerden we een geluidsniveau van 37,5 dB(A); dit is echter nog steeds goed te tolereren.
Als de processor constant belast wordt maakt de notebook onprettig veel geluid. We zagen een piek van 42 dB(A). Bij gebruik op het kantoor zal dit niveau echter nooit gehaald worden.

Geluidsniveau

Onbelast
30.9 / 31.9 / 33.5 dB (A)
DVD
37.5 / dB (A)
Belasting
38.3 / 42 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)
De Samsung 410B2B heeft last van 'throttling'
De Samsung 410B2B heeft last van 'throttling'

Temperatuur

We hebben ook de oppervlaktetemperatuur van de 410B2B gemeten. Bij een lage belasting blijft de notebook relatief koel. De maximale temperatuur was slechts 26,6 °C aan de bovenkant en 34,1 °C aan de onderkant. Deze waardes zijn zeer acceptabel.

De 12,5-inch notebook wordt duidelijk warmer als je de processor constant belast (stresstest scenario). De temperaturen blijven aan de bovenkant echter acceptabel. De gemiddelde temperatuur was 28,8 °C maar bereikte op sommige plekken wel 36,6 °C. De temperaturen aan de onderkant bereikte echter wel onprettige waardes. De maximale temperatuur was een hete 52 °C, met een gemiddelde van 32 °C.

Steeds meer notebooks laten sporen zien van 'throttling', waarbij de kloksnelheid van de CPU onder de standaard kloksnelheid valt als de processor te heet wordt bij langdurige belasting. Tijdens de stresstest, waarbij we Furmark en Prime95 enkele uren parallel laten lopen, viel de kloksnelheid van de CPU al na een korte tijd terug naar 1496 MHz. Dit gebeurde echter alleen als ook de GPU zwaar belast werd. Als Prime95 op zichzelf draait zien we geen problemen. We hebben direct na de stresstest Cinebench R11.5 (64-bit) laten draaien wat een resultaat opleverde van 2,28 punten in plaats van de eerder behaalde 2,5 punten.

Als de laptop gebruikt wordt waarvoor hij gemaakt is, namelijk kantoortaken, dan zou dit echter geen problemen op moeten leveren.

Max. Belasting
 36.6 °C29 °C21.6 °C 
 36.5 °C31.2 °C21.5 °C 
 34.2 °C26.7 °C21.7 °C 
Maximum: 36.6 °C
Gemiddelde: 28.8 °C
20.7 °C28.2 °C52 °C
21.1 °C34.7 °C47 °C
21.9 °C33.5 °C29.1 °C
Maximum: 52 °C
Gemiddelde: 32 °C
Stroomadapter (max.)  47.3 °C | Kamertemperatuur 17.6 °C | Voltcraft IR-360
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 28.8 °C / 84 F, compared to the average of 30.6 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.6 °C / 98 F, compared to the average of 35.7 °C / 96 F, ranging from 21.4 to 58.4 °C for the class Subnotebook.
(-) The bottom heats up to a maximum of 52 °C / 126 F, compared to the average of 39.5 °C / 103 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 23.5 °C / 74 F, compared to the device average of 30.6 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (34.2 °C / 93.6 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.3 °C / 82.9 F (-5.9 °C / -10.7 F).

Luidsprekers

De geïntegreerde luidsprekers zijn niet echt goed, vergelijkbaar met de meeste andere zakelijke notebooks. Samsung maakt gebruikt van twee kleine 1,5 watt luidsprekers. Basfrequenties zijn vrijwel volledig afwezig. Voor het luisteren naar muziek of bij het kijken van films kun je het beste gebruik maken van externe luidsprekers die verbonden kunnen worden met de laptop via de 3,5 mm audio jack. De geïntegreerde luidsprekers zouden meer dan voldoende moeten zijn voor zakelijk gebruik.

Batterijduur

Verbruik

Het verbruik van de 12,5-inch notebook is relatief laag. Bij zakelijk gebruik ligt het verbruik tussen de 9,3 en 13,5 watt. Als de laptop zwaarder belast wordt stijgt zoals verwacht ook het verbruik. Als Prime95 en Furmark tegelijk aanstaan verbruikt de notebook maximaal rond de 52 watt. De bijgeleverde stroomadapter voldoet hieraan met een capaciteit van 60 watt. Gezien de grootte van de notebook zijn deze resultaten gerechtvaardigd.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 9.3 / 13.1 / 13.5 Watt
Belasting midlight 51.9 / 51.9 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Samsung heeft de 12,5-inch notebook uitgerust met een 6 cel Lithium-Ion batterij. Deze heeft een capaciteit van rond de 49 Wh (4400 mAh) en zou voor genoeg batterijduur moeten zorgen. We begonnen met het testen van de maximaal mogelijke batterijduur met de Battery Eater Readers Test. Hierbij kozen we voor het energiebesparende profiel, staat WLAN/Bluetooth uit en staat de helderheid op het laagste niveau. De laptop hield het in deze test 5 uur en 52 minuten uit.
De volgende test imiteert het gebruik van het internet. Hierbij is WiFi geactiveerd en staat de helderheid op ongeveer 100 cd/m². Bij deze test wordt elke 40 seconden een nieuwe webpagina geladen om praktisch internet gebruik te simuleren. In dit geval ging de Samsung 410B2B 4 uur en 3 minuten mee.
Een volgende test kijkt naar de batterijduur tijdens het afspelen van een DVD. Bij deze test is wederom gekozen voor een energiebesparend profiel maar is WLAN uitgeschakeld en staat de helderheid op het hoogste niveau. Met dit scenario was de batterijduur 3 uur en 15 minuten bij het afspelen van een DVD.

Onze laatste test kijkt naar de batterijduur als de notebook zwaar belast wordt. We gebruiken hier de Battery Eater Classic test. WLAN en Bluetooth stonden aan en de helderheid was maximaal. Het energieprofiel stond op "Maximum Performance". Hier was de batterijduur een stuk korter met 1 uur en 19 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 52min
Surfen met WLAN
4h 03min
DVD
3h 15min
Belast (maximale helderheid)
1h 19min

Samenvatting

Het kleinste model in de Serie 4 van Samsung overtuigde ons maar op een aantal aspecten. De notebook scoort punten met zijn veiligheidsfuncties, zoals een TPM chip, en zijn interfaces. De 12,5-inch notebook heeft zelfs een USB 3.0 poort. Nog een voordeel van de zakelijke notebook is zijn UMTS module.

Het gebruikte scherm mag dan wel mat zijn maar heeft helaas een slechte verlichting waardoor ook het contrast aan de lage kant is. Zeker buiten zullen deze karakteristieken een negatieve invloed hebben ondanks dat het scherm mat is. De scharnieren zijn ook niet echt geweldig. Zoals de notebook gebruikt wordt voor "kantoortaken" blijft deze stil en koel. Als de CPU lang en zwaar belast wordt dan kan dit in extreme situaties leiden tot "throttling".

Potentiële kopers van de 12,5-inch Samsung 410B2B notebook kunnen uitkijken naar een compact apparaat dat zich onderscheid door zijn UMTS module. Zolang de notebook binnen gebruikt wordt zouden de tekortkomingen geen probleem moeten zijn.

Aangeboden door...
Please share our article, every link counts!
Onder de loep: Samsung 410B2B, aangeboden door:
Onder de loep: Samsung 410B2B, aangeboden door:

Specificaties

Samsung 410B2B (Series 4 Serie)
Processor
Intel Core i5-2520M 2 x 2.5 - 3.2 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
Geheugen
4096 MB 
, PC3 10600 (1333 MHz)
Beeldscherm
12.50 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, 125AT03-801, glimmend: nee
Opslag
Samsung SpinPoint M8 HN-M500MBB, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Realtek ALC269
Verbindingen
1 Express Kaart 34mm, 2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: Line in, Line out, Card Reader: 4 in 1 (MMC, SDHC, SDXC, SD), 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit/s), Intel Centrino Wireless-N 130 (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Bluetooth 3.0, 3G modem (HSUPA, HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS)
Optische drive
TSSTcorp CDDVDW SN-208BB
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 32 x 302 x 223
Batterij
48 Wh Lithium-Ion, 4400 mAh
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: max. Auflösung 1,3 MPixel (SVGA)
Bijkomende functionaliteiten
24 Maanden Garantie
Gewicht
1.74 kg
Prijs
1000 Euro

 

De Samsung 410B2B is het kleinste model is de Serie 4.
De Samsung 410B2B is het kleinste model is de Serie 4.
De prijs van de notebook ligt rond de 1000 euro.
De prijs van de notebook ligt rond de 1000 euro.
Er is wel standaard een UMTS module aanwezig.
Er is wel standaard een UMTS module aanwezig.
Je kunt optioneel een docking station verkrijgen.
Je kunt optioneel een docking station verkrijgen.
De stickers zitten niet goed vast.
De stickers zitten niet goed vast.
Het gaat er anders uitzien als we naar de scharnieren kijken. Deze houden het scherm slechts losjes op zijn plaats.
Het gaat er anders uitzien als we naar de scharnieren kijken. Deze houden het scherm slechts losjes op zijn plaats.
Het touchpad vervult zijn taak.
Het touchpad vervult zijn taak.
De geïntegreerde batterij is in sommige gevallen erg goed.
De geïntegreerde batterij is in sommige gevallen erg goed.
De openingshoek is erg groot.
De openingshoek is erg groot.
De basisplaat van de 12,5-inch notebook kan op sommige plekken makkelijk ingedeukt worden.
De basisplaat van de 12,5-inch notebook kan op sommige plekken makkelijk ingedeukt worden.
Met een gewicht van net onder de 1,7 kg is deze ook niet echt zwaar.
Met een gewicht van net onder de 1,7 kg is deze ook niet echt zwaar.
Er is ook een muisvervanger aanwezig in de vorm van een Trackpoint.
Er is ook een muisvervanger aanwezig in de vorm van een Trackpoint.

Vergelijkbare Notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport HP Envy 14 Spectre Ultrabook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M, 14.00", 1.807 kg
Testrapport Dell XPS 13 Ultrabook
HD Graphics 3000, Core i7 2637M, 13.30", 1.36 kg
Testrapport Toshiba Satellite Z830-10J Ultrabook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M, 13.30", 1.11 kg
Testrapport Lenovo IdeaPad U300s notebook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M, 13.30", 1.333 kg
Testrapport Acer Aspire S3-951-6646 notebook
HD Graphics 3000, Core i5 2467M, 13.30", 1.4 kg
Testrapport Asus Zenbook UX21E Ultrabook
HD Graphics 3000, Core i7 2677M, 11.60", 1.147 kg
Testrapport Samsung Series 9 900X1B subnotebook
HD Graphics 3000, Core i3 2357M, 11.60", 1.072 kg

Links

Vergelijk Prijzen

Pro

+UMTS module
+Mat scherm
+USB 3.0, ExpressCard, docking poort
+Goede invoerapparaten
 

Contra

-Zwakke scharnieren
-Lage helderheid en contrast
-Temperaturen bij hoge belasting

In het kort

Wat we goed vonden

De geïntegreerde UMTS module. Hiermee staat er niets in de weg van een internetverbinding onderweg.

Wat we wilden zien

Een beter backlight zou de notebook een stuk beter maken, en geschikt voor buitenshuis gebruik.

Wat ons verraste

De behuizing van de notebook zou erg stabiel moeten zijn maar geeft niet altijd die indruk als je de notebook verplaatst.

De concurrentie

Apple Macbook Air 13 inch 2011-07 MC966D/AHP EliteBook8460pSamsung 900X1B-A02Asus U36SD-RX114V (SSD) SubnotebookHP EliteBook 8460p

Beoordeling

Samsung 410B2B - 02-01-2012 v2(old)
Konrad Schneid

Behuizing
80%
Toetsenbord
92%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
84%
Gewicht
90%
Batterij
83%
Beeldscherm
69%
Gaming-performance
64%
Applicatie-performance
89%
Temperatuur
82%
Luidheid
86%
Extra punten
84%
Gemiddelde
83%
85%
Subnotebook - Gewogen Gemiddelde
Konrad Schneid, 2012-01-19 (Update: 2013-06- 6)