Notebookcheck

Testrapport Dell Precision M6600 Notebook

Outperformer. Het Dell Precision M6600 mobiele werkstation kan een hoop werk verzetten en zit vol met krachtige onderdelen. Goede specificaties, veel configuratiemogelijkheden en goede bouwkwaliteit zitten allemaal bij het pakket inbegrepen, evenals uitgebreide garantie en ondersteuning. We zullen zien of Dell de balans heeft weten te behouden en de ergonomische aspecten niet vergeten is.
Tobias Winkler (vertaald door Beau Verdiesen),

De jongere broer van deze notebook, de Dell Precision M4600 is enkel weken geleden al door ons getest en liet een goede indruk achter op onze redactie. Naast de goede prestaties en goede draagbaarheid was ons team ook erg onder de indruk van de ergonomie van de notebook. Mede hierom was deze notebook de "Editor's Choice" van September.

De Dell Precision M6600 valt in de 17-inch categorie en het eerste wat opvalt is de grotere omvang. Hierdoor is er meer ruimte voor de koeling van krachtige componenten, meer schijfruimte, meer verbindingen en een hele rits aan configuratiemogelijkheden. In de Dell online winkel kun je bijvoorbeeld kiezen tussen 6 CPU's, 11 verschillende harde schijven en vier professionele grafische kaarten. Prijzen beginnen bij 1500 euro zonder belasting terwijl ons bescheidde n testmodel een prijs heeft van rond de 4100 euro zonder belasting. Hiervoor krijg je wel een Intel Core i7-2920XM CPU, 8GB aan RAM, een 256GB SSD, een Nvidia Quadro 4000M en een mat 17,3-inch scherm met een FullHD resolutie.

Behuizing

Een klein foutje in het testmodel
Een beetje muggenziften: een klein foutje in het testmodel

De behuizing verschilt alleen van die van de Precision M4600 qua grootte en gewicht. Door de donkerbruine kleur, de metalen glans en het hoekige ontwerp lijken de twee modellen erg veel op elkaar. De Precision M6600 is 600 gram zwaarder en ongeveer 4 cm breder. Omdat de hoogte van de notebook nauwelijks veranderd is ziet het grote workstation er proportioneel dunner uit dan het 15-inch model. Als je de meer dan een kilo wegende 240-watt adapter optelt bij het gewicht van de notebook (3,8 kg) kom je erg dicht bij de 5 kg grens. Om de laptop simpelweg van A naar B te brengen is dit niet erg maar het is niet de beste notebook om de hele tijd bij je te hebben.

Zoals gewoonlijk moet je de plaat onder de laptop verwijderen om bij de componenten te kunnen. Tevens is er geen mogelijkheid om drives uit te wisselen wegens het gebrek aan een modular bay. Als de batterij niet in de laptop zit helt deze over naar voren en naar rechts omdat er dan een rubberen voetje ontbreekt. Ondanks de grootte van de behuizing is deze toch nog erg stevig. Omdat het scherm groter is kan deze iets meer gedraaid worden dan voorheen en links naast de aan/uit knop kun je de behuizing horen kraken als je druk uitoefent. Afgezien van een iets grotere ruimte tussen het scherm en de notebook dan verwacht is de afwerking zeer goed en van een extreem hoge kwaliteit.

Aansluitingen

FireWire 400 in 6-pins versie
FireWire 400 in 6-pins versie
Poorten Dell Precision M6600
Poorten Dell Precision M6600

De poorten van deze machine zijn identiek aan die van de Precision M4600, afgezien van een kleine feature. In plaats van een vier-pins FireWire 400 poort (IEEE 1394) komt de M6600 met een zes-pins versie die je op Mac's aantreft. Dit biedt geen voordeel qua overdrachtssnelheid maar de poort levert wel zijn eigen stroom. Hierdoor kun je mobiele FireWire harde schijven (meestal uit 'de wereld van Mac') gebruiken zonder extra USB stroomvoorziening. Dit is vooral handig voor gebruikers die nog een oude FireWire harde schijf hebben of voor gebruikers die parallel werken met Mac's en Windows computers. We hebben de prestaties van de individuele poorten gemeten en hieronder in een grafiek gezet.

Zoals werd voorgesteld door enkele gebruikers testen we ook de bruikbaarheid van de poorten in samenwerking met mobiele harde schijven die geen externe stroomvoorziening hebben. Het probleem is dat sommige USB harde schijven niet werken of herkend worden. We hebben hierbij echter geen beperkingen van welk soort dan ook aangetroffen waar de workstation verantwoordelijk voor kan zijn. USB 2.0 harde schijven werkten op USB 3.0 poorten en vice versa. Misschien is het zo dat in de gevallen waar iets mis gaat de harde schijf in kwestie teveel energie nodig heeft en niet voldoet aan de USB specificaties. We hebben dit soort gedrag vaak ook zelf in onze tests van harde schijven meegemaakt. 

Voor: Scherm ontgrendeling
Voor: Scherm ontgrendeling
Links: Kensington Lock, 2x USB, FireWire (6-pins), audio in/uit, Blu-ray, kaartlezer
Links: Kensington Lock, 2x USB, FireWire (6-pins), audio in/uit, Blu-ray, kaartlezer
Achter: LAN, VGA, USB/eSata Combo, HDMI, stroomvoorziening
Achter: LAN, VGA, USB/eSata Combo, HDMI, stroomvoorziening
Rechts: WLAN knop, harde schijf slot, 2x USB 3.0, DisplayPort
Rechts: WLAN knop, harde schijf slot, 2x USB 3.0, DisplayPort

Een andere gebruiker rapporteerde problemen met de netwerkverbinding en de audio poorten (deze werkten niet in standby modus). Deze gebreken kwamen we bij ons testmodel echter niet tegen. Wat voor ons echt niet werkte was het klonen van de inhoud van het scherm op een extern Full HD scherm met de gebruikelijke resolutie van 1920 x 1080 pixels. We kregen dit niet werkend met de HDMI poort of de DisplayPort. Alleen de analoge VGA poort kreeg dit voor elkaar. We waren echter aangenaam verrast over de scherpte en de kwaliteit van het beeld via de VGA poort. Het enige wat we hoefden te doen was de positie op het externe beeld corrigeren. De VGA poort op de Dell Precision M6600 is een adequaat en bruikbaar alternatief en dat kan van veel andere notebooks niet gezegd worden.

Garantie

De standaard garantie is 36 maanden, wat gebruikelijk is voor dit type notebook, en kan zoals gewoonlijk bij Dell op vele manieren uitgebreid worden.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het toetsenbord ziet er hetzelfde uit als die van de Precision M4600 maar geeft mee over het gehele oppervlak. Dit kan op de lange termijn onprettig zijn aangezien dit betekend dat je niet zo precies voelt wanneer je een toets echt aanslaat. In dit geval zou het toetsenbord van de ThinkPad een stuk beter zijn geweest, of, als je bij de 17-inch modellen wilt blijven, het toetsenbord van de grote MacBook Pro. Afgezien hiervan heeft het toetsenbord een korte tiklengte en is vrij stil. De Qwerty indeling van het toetsenbord wijkt wat af van de Duitse versie maar er zijn geen onprettige verrassingen. Het aparte numpad maakt het makkelijker om lange rijen van getallen in te voeren en belangrijke functies zijn makkelijk te bereiken via de Fn-toets combinaties.

Touchpad

Het Touchpad, de Trackpoint en de bijbehorende knoppen bieden een goed aantal functies en zijn makkelijk in gebruik. Beide zijn hetzelfde als op de Precision M4600

Toetsenbord
Toetsenbord
Qwerty lay-out op ons testmodel
Qwerty lay-out op ons testmodel
Grote pijltjestoetsen
Grote pijltjestoetsen
De gebruikelijke toetsen lay-out
De gebruikelijke toetsen lay-out
Solide touchpad
Solide touchpad
Apart numpad
Apart numpad

Scherm

In tegenstelling tot de Dell Precision M4600 heb je bij de M6600 de keuze uit twee verschillende schermen. Hoewel de beschrijving het ook heeft over een optioneel touch scherm met pen herkenning is deze optie niet beschikbaar in de online winkel. Ook de mogelijkheid om te kiezen voor een IPS paneel of een scherm met RBG LED backlight, wat voor extra kleurruimte zou zorgen, schittert door afwezigheid.

Het standaard scherm heeft een resolutie van 1600 x 900 pixels (106 dpi). Het alternatief, dat in ons testmodel zit, heeft een resolutie van 1920 x 1080 (127 dpi). Dit geeft je op een 17,3-inch scherm een hoop ruimte om mee te werken en kan alleen overtroffen worden door notebooks met 1920 x 1200 schermen met een 16:10 verhouding en die kom je haast niet meer tegen. De symbolen, tekst en iconen zullen groot genoeg zijn voor de meeste gebruikers, en anders kun je deze altijd nog aanpassen naar je eigen wensen.

297
cd/m²
286
cd/m²
268
cd/m²
309
cd/m²
301
cd/m²
278
cd/m²
297
cd/m²
302
cd/m²
282
cd/m²
Helderheidsverdeling
CMO1720
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 309 cd/m² Gemiddelde: 291.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 301 cd/m²
Contrast: 912:1 (Zwart: 0.33 cd/m²)

Het LED backlight zorgt voor een helderheid van tussen de 268 cd/m²en de 309 cd/m² bij onze negen gebruikelijke meetpunten. Gemiddeld kwamen we uit op 291 cd/m² met een redelijk gelijke verdeling van 87%. Gezien het oppervlak dat verlicht moet worden is dat een zeer goed resultaat. De helderheid kan in 15 stappen van 21 cd/m² opgeschroefd worden naar 301 cd/m2 (in het midden van het scherm). Dankzij het matte oppervlak zijn er geen vervelende reflecties en kun je binnen voor een ergonomische helderheid kiezen. Op niveau 4 registreerden we 102 cd/m², op niveau 5 123 cd/m², niveau 6 144 cd/m² en niveau 7 163 cd/m².

Met een gemiddelde helderheid van 291 cd/m² is het scherm goed uitgerust voor buitenshuis gebruik. De helderheid is in de meeste situaties sterk genoeg om het omgevingslicht te kunnen weren. Het is wel lastig als de zon direct op het scherm schijnt. Je zul dan de positie van het scherm aan moeten passen.

Nog een hoogtepunt is de zeer goede contrast verhouding van 912:1. Foto's en video's zien er veel levendiger uit, zwart is echt zwart en tekst is een stuk duidelijker op een witte achtergrond dan op de levenloze schermen die je normaal tegenkomt.

M6600 vs AdobeRGB (t)
M6600 vs AdobeRGB (t)
M6600 vs sRGB (t)
M6600 vs sRGB (t)
M6600 gekalibreerd vs sRGB (t)
M6600 gekalibreerd vs sRGB (t)

Volgens de advertenties van Dell zou het paneel een brede kijkhoek moeten hebben en nauwkeurige kleurreproductie. De kleurruimte die we zagen is net niet voldoende om de sRGB kleurruimte te bedekken. Hoewel de som van alle kleuren ongeveer 94% van de sRGB kleurruimte kan bereiken is de totale som van kleuren binnen de sRGB kleurruimte minder dan 90% omdat sommige delen daar ver buiten reiken. De kleuren zijn nauwkeurig als je de sRGB kleurruimte als basis neemt, dat wil zeggen niet in zijn standaard staat, aangezien groen-blauw en rood-magenta waardes ontbreken en geel-oranje buiten de doelruimte komt.

Na het kalibreren met als doel de sRGB kleurruimte, Gamma 2.2, op een kamertemperatuur van 6500 Kelvin en een helderheid van 120 cd/m² bereiken de kleuren ongeveer 95% van de sRGB kleurruimte. Dit is het beste dat nu technisch mogelijk is, en het beste dat je kunt verwachten van een scherm met witte LED's. Dit betekend dat het scherm bruikbaar is voor het bewerken van afbeeldingen, zoals Dell beloofde, maar alleen als je dat kunt zonder de laatste paar procent en zelf een colorimeter gebruikt. Over het algemeen bereikt het scherm dus een grotere kleurruimte dan we gewend zijn van andere schermen. Maar het scherm bereikt niet de volledige kleurruimte van een RGB LED scherm.

Veel schermen hebben last van het inverteren van kleuren, het verlies van helderheid en contrast als je de hoek van het scherm veranderd. Dit soort gedrag gebeurt bij ons testmodel een heel stuk minder, en later. Bij extreme hoeken van de zijkant worden kleuren wat geelachtig en bij extreme hoeken van boven of benden zie je het gebruikelijk inverteren en vervagen van kleuren. Deze effecten zijn echter een stuk minder aanwezig dan bij de concurrent. IPS panelen met brede kijkhoeken zouden hier een beter resultaat opleveren maar deze worden op het moment niet voor de Precision M6600 aangeboden.

Resoluties tussen Full HD en 1280 x 1024, zoals 1366 x 768 of 1600 x 900 kunnen niet geselecteerd worden voor het scherm, net als bij de Precision M4600.

Kijkhoeken Dell Precision M6600
Kijkhoeken Dell Precision M6600

Prestaties

Onze versie van de Precision M6600 is uitgerust met een Intel Core i7-2920XM CPU, 8GB aan RAM, een Nvidia Quadro 4000M (2GB aan GDDR5) en een 256GB solid state drive. Het RAM kan uitgebreid worden tot 32GB aangezien er in totaal 4 RAM slots aanwezig zijn, net als bij de Precision M4600. Twee daarvan zijn bij ons testmodel in gebruik, elk met een 4GB module, en de andere twee zijn nog leeg.

De CPU levert in de gebruikelijke benchmarks zoals verwacht topprestaties. Terwijl single-threaded applicaties vooral baat hebben bij Turbo Boost (2.5 tot 3.5 GHz) stelt Hyper-Threading je in staat om tot 8 threads tegelijk uit te voeren bij multi-core applicaties. Samen zorgen deze twee technologieën voor optimale prestaties. De SuperPi 32M berekening (single threaded) duurde 520 seconden, wPrime 1024m (multi-thread) 254 seconden en de Cinebench R11.5 (64-bit) leverde een score op van 6,2 punten.

Systeeminformatie CPUZ CPU
Systeeminformatie CPUZ Cache
Systeeminformatie CPUZ Moederbord
Systeeminformatie CPUZ RAM
Systeeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeeminformatie GPUZ
Systeeminformatie HDTune
DPC latencies
Systeeminformatie Dell Precision M6600
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4450
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
17355
Cinebench R10 Shading 32Bit
6638
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5563 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
21407 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6808 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
45.98 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
6.2 Points
Help
3DMark 06 Standard
17727 punten
3DMark Vantage P Result
10722 punten
3DMark 11 Performance
2440 punten
Help

De prestaties van de CPU zijn ongeveer hetzelfde als die van de Precision M4600 maar de Nvidia Quadro 4000M grafische kaart levert extra snelheid bij grafisch intensieve applicaties. De Intel HD Graphics 3000 geïntegreerde chip in ook bruikbaar, en levert optimale grafische prestaties als dat nodig is met behulp van Nvidia's Optimus technologie. In essentie kies je (of laat je Optimus kiezen) tussen prestatie en efficiëntie.

Uiteraard voerden we de grafische prestaties tests uit met de krachtige Nvidia Quadro 4000M. In de 3D Mark Vantage scoorde deze 10.722 punten, in de 3D Mark 11 was het resultaat 2440 punten en in de Unigine Heaven eindigde deze op 31.4 fps. Deze resultaten zijn, afhankelijk van de test, ongeveer 50% beter dan de Nvidia Quadro 2000M in de Precision M4600. Maar ook hier zien we dat de grafische kaart in de Precision M6600 hapert op batterijkracht, wat flink effect heeft op de prestaties (bijvoorbeeld in de 3D Mark Vantage, 1441 punten).

De ISV driver 8.17.12.7605 die aanwezig was op ons testmodel was tijdens het testen niet aanwezig op de Dell homepage. We hebben daarom ook andere driver versies getest (ISV 8.17.12.7519 en Standard 6.14.12.6883) met betrekking tot CAD prestaties. Verschillende driver versies kunnen verantwoordelijk zijn voor duidelijke verschillen in prestaties. In de SPECviewperf 11 benchmark, die met verschillende CAD programma's omgaat, zagen we geen significante verschillen tussen de verschillende ISV drivers. Alleen de Standard driver viel op door een 50% verlies in de Lightwave test (17 fps tegenover 42 fps)

Specifieke 3ds Max en AutoCAD prestatie drivers zijn niet beschikbaar voor de Nvidia Quadro 4000M, op het moment heeft alleen de Quadro 5000M voordeel bij geoptimaliseerde drivers.

Dell Precision M6600
Quadro 4000M, 2920XM, Samsung SSD 810 Series
Schenker XIRIOS W710
Quadro 5010M, X5670, 2x OCZ Vertex 3 VTX3-25SAT3-120G (RAID 0)
Lenovo ThinkPad W520
Quadro 2000M, 2820QM, Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS
Dell Precision M4600
Quadro 2000M, 2920XM, Lite-On LAT-256M2S
Fujitsu Celsius H710 WXP11DE
Quadro 1000M, 2820QM, Toshiba THNSFC256GBSJ
SPECviewperf 11
9%
-18%
-17%
-40%
1920x1080 Siemens NX
26.38
34.9
32%
19.28
-27%
19.32
-27%
13.3
-50%
1920x1080 Tcvis
29.22
37.6
29%
22.13
-24%
22.52
-23%
16.17
-45%
1920x1080 SolidWorks
39.13
37.93
-3%
32.8
-16%
33.4
-15%
25
-36%
1920x1080 Pro/ENGINEER
10.59
7.99
-25%
9.45
-11%
9.83
-7%
8.32
-21%
1920x1080 Maya
51.38
53.62
4%
45.28
-12%
45.96
-11%
33.48
-35%
1920x1080 Lightwave
42.12
40.01
-5%
40.8
-3%
42.93
2%
35.99
-15%
1920x1080 Ensight
24.89
36.73
48%
17.84
-28%
17.96
-28%
11.19
-55%
1920x1080 Catia
36.53
33.89
-7%
27.08
-26%
27.69
-24%
15.04
-59%

De resultaten van de Nvidia Quadro 4000M in de SPECviewperf 11 test zijn, vergeleken met de hiervoor getestte workstation grafische kaart, de Quadro 1000M en Quadro 2000M tot wel 100% beter afhankelijk van de sector (Catia, Teamcenter, SNX). De verschillen zijn het kleinst bij Lightware, Maya en Pro Engineer, rond de 5-10%. De resultaten vergeleken met de Quadro 5010M in de Schenker Xirios W710 zijn wat vreemd, hoewel deze grafische kaart krachtiger is zouden de slechtere resultaten in 4 van de tests te maken zou kunnen hebben met verschillende drivers.

Bij het converteren van video's heb je drie mogelijkheden voor het veranderen in een ander format: Intel Quick Sync, Nvidia CUDA of traditioneel, via de CPU. Om dit te testen hebben we Cyberlink's MediaEspresso gebruikt, die alle drie de varianten ondersteund. Onze test film 'Seven' hebben we geconverteerd naar een iPhone compatibel format.

Intel's transcoder, die zich alleen laat gebruiken met de geïntegreerde Intel HD Graphics 3000 is ook 'geactiveerd' (met behulp van de Intel grafische driver), heeft het laagste verbruik (90 Watt), is het snelst (03:18 min) en belast de CPU het minst (18%). Als je de taak alleen aan de CPU overlaat klimt het verbruik naar 100 watt, duurt het 07:58 minuten en is het CPU gebruik 88%. Nvidia's CUDA zit hier ergens tussenin met 100 watt, 34% CPU gebruik en 09:27 minuten, het langst.

SPECviewperf 11.5 in vergelijking
SPECviewperf 11.5 in vergelijking
Video conversie, kleiner is sneller
Video conversie, kleiner is sneller
7.1
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.6
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.7
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
7.1
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
7.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.7
PCMark Vantage Result
15591 punten
PCMark 7 Score
4539 punten
Help

We hebben het Precision M6600 workstation gecontroleerd op latencies tijden het gebruik van externe apparatuur met gebruik van de DCP Latency Checker tool. Zelf bij het gebruikelijk energieprofiel zijn de latencies die we aantroffen gemiddeld met een maximum van 1339 µs. Als je het speciale Pro Audio/Video profiel gebruikt wordt dit verder teruggebracht naar 200 µs. Het is daarom niet erg waarschijnlijk dat je last zult hebben van krakend geluid, synchronisatie fouten of andere gebreken.

De massaopslag in ons testmodel wordt verzorgd door een solid state drive van Samsung (SSD PM810) met een capaciteit van 256 GB. De overdrachtssnelheid en toegangssnelheid zijn erg goed en vele malen beter dan die van traditionele harde schijven. Echter, het nadeel van een SSD is de prijs en de relatief lage capaciteit die je krijgt voor je geld. Om dit tegen te gaan biedt de Precision talloze mogelijkheden om de opslagwensen helemaal aan te passen met twee bays voor normale 2,5" harde schijven en een mSATA slot. De combinatie van een SSD met een harde schijf, RAID verbindingen en dergelijken is een goede optie.

Samsung SSD 810 Series
Overdrachtssnelheid Minimum: 152.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 173.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 165.8 MB/s
Toegangstijd: 0.2 ms
Pieksnelheid: 56.7 MB/s
CPU-gebruik: 1 %

Gaming oordeel

De gaming prestaties van ons testmodel zitten ongeveer op hetzelfde niveau als een Nvidia Geforce GTX 570M, als het puur om de benchmark resultaten gaat. De games die we getest hebben konden alle soepel en zonder problemen gedraaid worden op hoge details en met de standaard schermresolutie. Echter, specifieke zware games zoals Metro 2033 of games die nog uit moeten komen zullen misschien een kleine aanpassing nodig hebben in de kwaliteitsinstellingen. De resolutie kan niet veel verder naar beneden aangezien de eerstvolgende optie op dit model 1280 x 1024 is, zoals we al eerder vermeld hebben (we hebben de tests die een resolutie hadden van 1366 x 768 uitgevoerd op een externe monitor).

lage gem. hoge ultra
Racedriver: GRID (2008) 188 148 117 fps
Sims 3 (2009) 279 165 79 fps
Anno 1404 (2009) 173 62 fps
StarCraft 2 (2010) 180 112 79 71 fps

Emissies

Systeem geluid

Een van de grote voordelen van de Precision workstations met Nvidia Optimus technologie is het uitzonderlijk lage systeemgeluid, wat we wederom zien bij dit 17-inch testmodel. Lichte applicaties als Office, internet, videoconferenties of het bewerken van een afbeelding kunnen allen gedaan worden in vrijwel complete stilte dankzij de solid state drive en een inactieve ventilator. Het enige dat je hoort, als de omgeving stil is, is het nauwelijks hoorbare gepiep van de SSD elektronica. Als je iets zwaardere taken moet verrichten of taken tegelijk uitgevoerd worden dan komt de ventilator in actie en zoemt dan hoorbaar maar stilletjes op een niveau van 33.1 dB(A). De optische drive is iets lawaaieriger met 34/7 dB(A) maar over het algemeen nauwelijks op te merken en wordt zeker overstemd door achtergrond audio bij het afspelen van een film.

Bij middelmatige belasting zoals een pure CPU conversie kun je ongeveer 40.5 dB(A) verwachten. Als de grafische kaart daarbovenop ook nog iets moet doen heb je te maken met 42.3 dB(A). Al deze metingen kunnen bestempeld worden als 'zeer goed' en passen bij het prestatie niveau. We hebben geen hoge frequentie tonen of anderzijds vervelende geluiden van de ventilator opgemerkt.

Geluidsniveau

Onbelast
29.6 / 29.6 / 33.1 dB (A)
DVD
34.7 / dB (A)
Belasting
40.5 / 42.3 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

Het koelen van de interne componenten wordt gedaan door twee grote ventilators, die uitstekend de overtollige hitte van de CPU en GPU afvoeren. De temperatuur van de behuizing werd maximaal 42.1°C na continu belast te zijn geweest. Dat is niet alleen voor een workstation erg laag, maar zelfs veel multimedia notebooks met minder krachtigere componenten halen dit niet. We hebben geen terugloop in prestaties vanwege hogere temperaturen gezien.

Max. Belasting
 35.3 °C40.2 °C42.1 °C 
 29.3 °C33.5 °C31.3 °C 
 27 °C24.7 °C26.6 °C 
Maximum: 42.1 °C
Gemiddelde: 32.2 °C
36.4 °C42 °C34.5 °C
33 °C39.8 °C30.2 °C
25.1 °C28.6 °C27.2 °C
Maximum: 42 °C
Gemiddelde: 33 °C
Stroomadapter (max.)  52.9 °C | Kamertemperatuur 19.5 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.2 °C / 90 F, compared to the average of 31.3 °C / 88 F for the devices in the class Workstation.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 °C / 108 F, compared to the average of 37.3 °C / 99 F, ranging from 22.2 to 69.8 °C for the class Workstation.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42 °C / 108 F, compared to the average of 40.5 °C / 105 F
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 27 °C / 80.6 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.8 °C / 82 F (+0.8 °C / 1.4 F).

Luidsprekers

De ingebouwde luidsprekers leveren een degelijke basis voor geluid, wat een prettige afwijking is van de gebruikelijke standaard. Middentonen en bastonen zijn aanwezig, en bieden genoeg tegenwicht om de hoge tonen in balans te houden. Met het aanpassen van de equaliser is het mogelijk om een relatief gebalanceerd geluid te krijgen. Voor bombastisch cinematisch geluid zullen de audiofielen zich nog steeds moeten richten op externe oplossingen. Deze kunnen aangesloten worden via USB of de 3,5 mm audio poort. Daarnaast is het mogelijk om via HDMI en DisplayPort ook geluid naar externe monitoren en TV's te sturen (niet getest). Er is een aparte audio in- en uitgang zodat je headsets met twee jacks aan kunt sluiten.

Batterijduur

De mogelijke batterij opties voor de Precision M6600 zijn gelimiteerd tot twee modellen met 9 cellen, volgens Dell's specificaties. Je kunt de standaard versie met 97 Wh kiezen, zoals in ons testmodel, of een batterij met 87 Wh capaciteit en 3 jaar garantie. We dachten dat de lichtere 6 cellen batterij van de Precision M4600 ook wel zou passen maar voor marketing of technische redenen wordt deze niet langer voor de grotere workstation aangeboden. We zijn niet in staat geweest dit te testen.

Het minimale verbruik was 9.4 watt, bijna 3 watt minder dan de kleinere Precision, ondanks een groter scherm. Maar bij middelmatige en maximale instellingen zonder belasting zijn de waardes weer hetzelfde (18 tot 19.8 watt) en bij volledige belasting vraagt het testmodel ongeveer 30 watt meer vanwege zijn krachtigere grafische kaart, wat het maximum op 186 watt brengt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.7 / 1.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 9.4 / 18 / 19.8 Watt
Belasting midlight 138 / 186 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Maximale batterijduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale batterijduur (Classic Test)
Classic Test

Dit heeft alleen effect op de batterijduur in het onpraktische scenario van energiebesparende modus plus de laagste helderheidsinstelling en energievretende mogelijkheden (WLAN, etc) uit. Deze situatie wordt gesimuleerd door de Battery Eater Reader's test en geeft in dit geval een maximale batterijduur van 680 minuten. De helderheid is nu 21 cd/m² wat genoeg zou zijn om zelfs in een donkere ruimte te lezen. Maar als je WLAN aan zet, de helderheid opschroeft naar ongeveer 200 cd/m² (niveau 9) en een gebalanceerd energieprofiel kiest is een batterijduur van 421 minuten haalbaar.

Als je films afspeelt op volledige helderheid houdt de laptop het meer dan 5 uur uit, waarbij alles afgehandeld wordt door de Intel HD 3000.

In de Battery Eater Classic test (prestatie-profiel, maximale helderheid, alles aan) profiteert de batterijduur van de verlaagde snelheid van de Nvidia GPU tot 162 MHz in batterij-modus. 64 minuten was haalbaar, in plaats van de theoretisch haalbare batterijduur van minder dan een half uur.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
11h 20min
Surfen met WLAN
7h 01min
DVD
5h 23min
Belast (maximale helderheid)
1h 04min

Samenvatting

Dell heeft een zeer aantrekkelijk stukje techniek neergezet met de Precision M6600 mobile workstation. Fundamentele aspecten zoals prestatie, kwaliteit en verbindingsmogelijkheden zijn allemaal zeer goed, waarbij gebruikers vrijwel niet gelimiteerd worden. De enige compromis zijn het buigen van het toetsenbord, het gebrek aan een modular bay en de gereduceerde grafische prestaties als je op de batterij werkt. Je wordt hiervoor gecompenseerd met een breed scala aan configuratiemogelijkheden, ondersteuning en garantiemogelijkheden, die je in staat stellen het apparaat naar eigen wensen in te richten.

Het Full HD scherm is ook van zeer hoge kwaliteit en overtuigd op vrijwel elk vlak. Het enige gebrek is het missen van de mogelijkheid om je Precision uit te rusten met een RGB LED scherm, wat misschien een nadeel is voor sommige professionele gebruikers.

Aan de andere kant is er op het systeemgeluid niets aan te merken. Van stil naar duidelijk hoorbaar is het geluid nooit vervelend en heeft het geen negatieve effecten op de temperatuur van de behuizing, die ook laag blijven. Nvidia's Optimus technologie laat goed zien wat het kan als het gecombineerd wordt met een goed gekoeld systeem.

Hoewel de behuizing qua grootte en gewicht wat onhandig is voor de mobiliteit is de batterijduur, wederom dankzij Nvidia's Optimus technologie en ondanks de krachtige hardware erg indrukwekkend. Met een batterijduur van één tot elf uur ben je goed uitgerust voor een hoop mogelijke taken zonder stroomvoorziening.

Het is duidelijk dat al deze voordelen ook bekostigd moeten worden, wat de prijs ver over de 4000 euro brengt (het basismodel start rond de 1500 euro). Maar je krijg wel standaard 3 jaar garantie waardoor je 3 jaar hebt om je financiële boekje weer op orde te brengen.

Onder de loep: Dell Precision M6600
Onder de loep: Dell Precision M6600

Specificaties

Dell Precision M6600
Processor
Intel Core i7-2920XM 4 x 2.5 - 3.5 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
NVIDIA Quadro 4000M - 2048 MB, Core: 475 MHz, Geheugen: 625 MHz, GDDR5, 256bit, Optimus, Intel HD Graphics 3000, nvdm 8.17.12.7605 Win7 64bit
Geheugen
8192 MB 
, 2x4096 MB, PC3-12800, 2 slots vrij
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, CMO1720, HC9GK_173HGE, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM67
Opslag
Samsung SSD 810 Series, 256 GB 
Geluidskaart
Intel IDT High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 Express Kaart 54mm, 3 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: microfoon, koptelefoon, Card Reader: 10-in-1, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Dell Wireless 375, Dell Wireless 5550 HSPA+
Optische drive
Matshita BD-RE UJ242
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 38 x 417 x 271
Batterij
97 Wh Lithium-Ion, 9 cellen, 11.1 V, 8.55 Ah
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Ultimate 64 Bit
Camera
Webcam: 2.1 MP
Bijkomende functionaliteiten
36 Maanden Garantie, Toetsenbord backlight, ultra dunne optische drive van 9.5 mm hoog
Gewicht
3.76 kg, Voeding: 1.03 kg

 

Dell Precision Mobile Workstation
Dell Precision Mobile Workstation
Aparte volume knoppen en mute knop.
Aparte volume knoppen en mute knop.
Dubbel sluitingsmechanisme en 2.1 MP webcam in het scherm.
Dubbel sluitingsmechanisme en 2.1 MP webcam in het scherm.
Docking poort
Docking poort
Adapter die meer dan 1kg weegt met 240 watt capaciteit
Adapter die meer dan 1kg weegt met 240 watt capaciteit
97 Wh batterij
97 Wh batterij
Vrij slot voor mSATA module ondanks de geïntegreerde UMTS module.
Vrij slot voor mSATA module ondanks de geïntegreerde UMTS module.
Extra drive bay voor een tweede harde schijf of SSD
Extra drive bay voor een tweede harde schijf of SSD
Zeer net onderstel met 2 grote ventilators
Zeer net onderstel met 2 grote ventilators
Meerdere massaopslag mogelijkheden waaronder RAID
Meerdere massaopslag mogelijkheden waaronder RAID
Externe mobiele harde schijven werken zonder problemen
Externe mobiele harde schijven werken zonder problemen
Zelfs mobiele FireWire harde schijven kunnen aangesloten worden zonder extra stroomvoorziening dankzij de 6-pins poort.
Zelfs mobiele FireWire harde schijven kunnen aangesloten worden zonder extra stroomvoorziening dankzij de 6-pins poort.
Slimme backlight aan- en uitknop.
Slimme backlight aan- en uitknop.
Twee luidsprekers met redelijke geluidskwaliteit.
Twee luidsprekers met redelijke geluidskwaliteit.
Succesvolle balans tussen prestaties, verbindingsmogelijkheden en een laag systeemgeluid
Succesvolle balans tussen prestaties, verbindingsmogelijkheden en een laag systeemgeluid
Hoewel erg groot en zwaar...
Hoewel erg groot en zwaar...
ziet de behuizing er elegant uit met een overtuigende afwerking
ziet de behuizing er elegant uit met een overtuigende afwerking
De mogelijke poorten zijn geweldig, en leveren kwalitatief goede resultaten.
De mogelijke poorten zijn geweldig, en leveren kwalitatief goede resultaten.
eSATA, USB 3.0, DisplayPort, HDMI en veel meer: een wijd spectrum aan mogelijkheden.
eSATA, USB 3.0, DisplayPort, HDMI en veel meer: een wijd spectrum aan mogelijkheden.
Echter, de massaopslag is niet makkelijk te bereiken, diep binnen in de laptop.
Echter, de massaopslag is niet makkelijk te bereiken, diep binnen in de laptop.
De openingshoek van het scherm is gelimiteerd maar groot genoeg.
De openingshoek van het scherm is gelimiteerd maar groot genoeg.
Blu-ray brander die bijna alle formaten aan kan.
Blu-ray brander die bijna alle formaten aan kan.
De poorten zitten niet te dicht op elkaar.
De poorten zitten niet te dicht op elkaar.
De stroomaansluiting zit aan de achterkant, maar kan vanwege de rechte kabel een hoop ruimte in beslag nemen.
De stroomaansluiting zit aan de achterkant, maar kan vanwege de rechte kabel een hoop ruimte in beslag nemen.
De analoge VGA poort levert ongebruikelijk goed beeld.
De analoge VGA poort levert ongebruikelijk goed beeld.
De vingerafdruklezer is groot en toegankelijk.
De vingerafdruklezer is groot en toegankelijk.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell Precision 5540: Werkstation doet ook dienst als handwarmer
Quadro T2000 Max-Q, Coffee Lake i9-9980HK, 15.6", 2 kg
Kort testrapport Dell Precision 7530 (i9-8950HK, Quadro P3200) Workstation
Quadro P3200, Coffee Lake i9-8950HK, 15.6", 2.6 kg
Kort testrapport Dell Precision 7720 (Xeon, P5000, 4K) Workstation
Quadro P5000, Kaby Lake E3-1535M v6, 17.3", 3.592 kg
Kort testrapport Dell Precision 3520 (i7-7820HQ, M620M) Workstation
Quadro M620, Kaby Lake i7-7820HQ, 15.6", 2.34 kg

Links

Vergelijk prijzen

Pro

+Robuuste behuizing
+Zeer goede batterijduur
+Zeer goed scherm
+Enorm veel aansluitingsmogelijkheden
+Zeer goede lay-out
+Zeer uitgebreide configuratiemogelijkheden
+Goed toetsenbord
+Zeer goede grafische prestaties
+Zeer goede systeemprestaties
+Zeer krachtige CPU
+Design van hoge kwaliteit
+Weinig systeemgeluid
+Behuizing blijft koel
+2 vrije RAM slot, vrij mSATA slot, vrij harde schijf slot
 

Contra

-Onderdelen zijn moeilijk te bereiken
-Geen modular bay
-Verminderde grafische prestaties op batterijkracht
-Wiebelende batterij
-Zeer hoge prijs
-Zwaar
-Gelimiteerde openingshoek
-Geen RGB LED scherm beschikbaar

In het kort

Wat we goed vonden

Zeer uitgebreide keus in configuratiemogelijkheden, grote keus in verschillende hardware, zeer laag systeemgeluid bij licht gebruik, zeer goede batterijduur bij licht gebruik.

Wat we wilden zien

Minder dure basismodellen (Zeker aangezien er geen 17" Latitude modellen zijn), de mogelijkheid van een RGB LED scherm, een modular bay

Wat ons verraste

Hoe laag het systeemgeluid kan blijven ondanks de krachtige componenten van de notebook dankzij Optimus en een succesvol koelingsysteem.

De concurrentie

Dell Precision M4600, HP EliteBook 8760w, Lenovo ThinkPad W520, Fujitsu Celsius H910, Schenker Xirios W710

Eindoordeel

Dell Precision M6600 - 02-11-2011 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
90%
Toetsenbord
87%
Aanwijsapparaat
90%
Aansluitmogelijkheden
99%
Gewicht
60%
Batterij
86%
Beeldscherm
90%
Gaming-performance
95%
Applicatie-performance
96%
Temperatuur
85%
Luidheid
88%
Extra punten
92%
Gemiddelde
88%
90%
Workstation - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Precision M6600 Notebook
Tobias Winkler, 2011-12- 6 (Update: 2013-06- 6)