Notebookcheck Logo

Testrapport Sony Xperia L Smartphone

Goed en goedkoop. De Sony Xperia L is weer een nieuwe smartphone van de Xperia serie. Ons testrapport wijst uit dat je met deze telefoon waar voor je geld krijgt en je met een gerust hart voor dit toestel kunt gaan.

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Met de Xperia Z als top model van de serie introduceert Sony nu met de Xperia L een smartphone voor de massa. Het 4.3 inch scherm is net wat kleiner dan dat van de 5 inch Xperia Z en het toestel is minder krachtig. Hij is namelijk niet uitgerust met een quad-core SoC, maar met een dual-core Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230 processor met de geïntegreerde Qualcomm Adreno 305 GPU.

Door gebruikte hardware is de Xperia L een stuk goedkoper dan de premium Xperia Z (huidige prijs rond de €480) en gaat hij over de toonbank voor €279. Voor dat geld krijg je een resolutie van 854 x 480 pixels, 1 GB RAM, 4 GB opslaggeheugen, ondersteuning voor alle standaard GSM en UMTS frequenties, een NFC module en een 8 megapixel camera. Volgens specificaties van Sony ondersteunt de camera zelfs HDR.

De Sony Xperia L is verkrijgbaar in zwart, wit en rood. In dit testrapport bekijken we hoe hij het er in vergelijking met gelijkwaardige smartphones van afbrengt.

Behuizing

De Sony Xperia L heeft een 4.3 inch scherm.
De Sony Xperia L heeft een 4.3 inch scherm.
De plastic achterzijde biedt goede grip.
De plastic achterzijde biedt goede grip.

Een karakteristiek onderdeel van de Xperia serie valt ook direct op bij de Xperia L: de zilveren aan/uit-knop aan de rechterzijde is een echte eyecatcher. De behuizing is, zoals bij zoveel mainstream toestellen, gemaakt van plastic, maar de bouwkwaliteit is hoog en het rubberachtige oppervlak biedt goede grip.

Het 4.3 inch scherm, dat gemaakt is van krasbestendig Schott Glass, en de 8 megapixel camera met flitser aan de licht holle achterzijde zijn naadloos in de behuizing geïntegreerd. Een nadere blik op het Xperia logo onthult een klein rechthoekje met de NFC sensor. De behuizing kan zelfs met behoorlijk kracht niet worden verbogen en kan alleen aan de achterzijde licht worden ingedrukt.

Met afmetingen van 128.7 x 65 x 9.7 millimeter en een gewicht van 137 gram is de Xperia L vergelijkbaar met gelijkwaardige smartphones als de Nokia Lumia 620, de Huawei Ascend W1 of de Samsung Galaxy Express GT-I8730.

Connectiviteit

De Sony Xperia L heeft de Qualcomm MSM8230 SoC met een ARM-based tweede generatie Snapdragon 1.2 GHz dual-core processor en Adreno 305 GPU aan boord. Deze SoC is in veel mainstream smartphones terug te vinden en is krachtig genoeg voor een vloeiende gebruikservaring.

Sony voorziet de Xperia L van 8 GB opslaggeheugen waarvan slechts 4.01 GB overblijft voor de gebruiker. Let op de opslagcapaciteit wanneer je een hoop apps installeert of veel foto's en video's opslaat. Het Micro SD-kaart slot zit verborgen achter een cover en kan gebruikt worden om het geheugen met maximaal 32 GB uit te breiden.

Linkerzijde: Micro USB-poort
Linkerzijde: Micro USB-poort
Rechterzijde: aan/uit-knop en volumeknop.
Rechterzijde: aan/uit-knop en volumeknop.
Bovenzijde: 3.5 mm stereo jack.
Bovenzijde: 3.5 mm stereo jack.
Onderzijde: oog voor draagkoord.
Onderzijde: oog voor draagkoord.

Software

De Sony Xperia L wordt geleverd met Android 4.1 Jelly Bean. Versie 4.2 is inmiddels beschikbaar, maar door problemen zijn er nog weinig smartphones en tablets die al een update hebben gehad: gebruikers melden systeemcrashes, een afgenomen batterijduur en problemen met Bluetooth.

Communicatie & GPS

Op de communicatiemogelijkheden hebben we weinig kritiek. De Sony smartphone ondersteunt alle vier de GSM frequenties (850, 900, 1800 en 1900 MHz) en kan dus praktisch overal ter wereld worden gebruikt. Met de UMTS module worden HSDPA verbindingen tot 21 Mb/s ondersteunt en de WLAN module biedt ondersteuning voor 802.11 b/g/n netwerken. Tevens beschikt de Xperia L over NFC en Bluetooth 4.0, maar voor LTE ondersteuning ben je aangewezen op duurdere Xperia toestellen, zoals de Xperia Z. Tijdens onze test hebben we geen verbindingsproblemen ondervonden. Dankzij de A-GPS sensor kan de locatie van het toestel worden bepaald en zelfs binnenshuis geeft dit een redelijk accuraat resultaat.

Camera' s & Multimedia

De Xperia L heeft twee camera's aan boord. De 0.3 megapixel webcam aan de voorzijde is bedoeld voor videogesprekken, maar verwacht geen hoge beeldkwaliteit van de VGA camera met een resolutie van 640 x 480 pixels. Van de 8 megapixel camera aan de achterzijde verwachten we een stuk meer. Deze ondersteunt een maximum resolutie van 3264 x 2448 pixels, wordt vergezeld door een led flitser en kan video's in 720p opnemen.

Klinkt allemaal goed, maar Sony adverteert met een fantastische fotokwaliteit in elke situatie. Dat lijkt toch een beetje overdreven; delen van foto's lijken toch wat wazig en andere stukken lijken niet perfect scherp. Over het algemeen is de fotokwaliteit echter goed en de HDR functie is een leuke extra. Bij het gebruik van deze functie maakt de camera meerdere foto's met verschillende lichtinstellingen, zodat er bij grote verschillen in helderheid meer details zichtbaar zijn dan op een standaard foto. De fotoresultaten zijn zeer goed en tijdrovende fotobewerking naderhand op de computer is niet nodig. Uiteraard kan de feature niet concurreren met professionele HDR modi op echte fototoestellen.


Sony Xperia L
Sony Xperia L
Sony Xperia L
Sony Xperia L
Sony Xperia L
Sony Xperia L
Referentie: Sony Alpha 57
Referentie: Sony Alpha 57
Referentie: Sony Alpha 57
Referentie: Sony Alpha 57
Referentie: Sony Alpha 57
Referentie: Sony Alpha 57
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Google Nexus 4
Google Nexus 4
Google Nexus 4
Google Nexus 4
Google Nexus 4
Google Nexus 4
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920

Accessoires & Garantie

Sony heeft in het assortiment verschillende accessoires voor de Xpera L, zoals een draadloze headset (Wireless Headset DR-BTN200M), een Bluetooth headset (SBH20) en een draadloze luidspreker (Smart Mini-Musicbox).

Sony biedt 24 maanden garantie op de Xperia L. Op de accessoires en batterij is 12 maanden garantie van toepassing.

Invoerapparatuur & Bediening

Het virtuele toetsenbord in landschapsmodus.
Het virtuele toetsenbord in landschapsmodus.

Tekstinvoer gaat via het virtuele QWERTY toestenbord dat afhankelijk van de applicatie automatisch verschijnt. Het toetsenbord heeft een heldere layout en maakt snelle, accurate tekstinvoer mogelijk, met name in landschapsmodus. Een extra rij knoppen boven het toetsenbord biedt toegang tot vaak gebruikte speciale karakters. Het enige probleem is dat het toetsenbord in landschapsmodus bijna twee derde van het scherm in beslag neemt; hierdoor blijft er weinig ruimte over voor de daadwerkelijke content.

Het touchscreen reageert erg snel op aanraking en navigeren door menu's en in apps is dus geen enkel probleem. Tot vier vingers worden tegelijk herkend en multi-touch gestures, zoals pinch-to-zoom, worden precies uitgevoerd.

Beeldscherm

De Xperia L heeft een 4.3 inch scherm met een resolutie van 854 x 480 pixels aan boord. Daarmee wijkt hij niet af van andere mainstream smartphones, zoals de HTC One SV (4.3 inch) of de Samsung Galaxy Express GT-I8730 (4.5 inch, 800 x 480 pixels).

Wat betreft helderheid kan de Xperia L goed meekomen met de concurrentie. Met een gemiddelde van 383.3 cd/m² is het scherm helder genoeg voor gebruik binnenhuis en ondanks het glossy beeldoppervlak ook voor buitenshuis. Een lichtsensor zorgt dat het helderheidsniveau wordt aangepast aan de omgeving.

388
cd/m²
418
cd/m²
357
cd/m²
380
cd/m²
411
cd/m²
353
cd/m²
383
cd/m²
403
cd/m²
357
cd/m²
Helderheidsverdeling
TFT
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 418 cd/m² (Nits) Gemiddelde: 383.3 cd/m²
Helderheidsverdeling: 84 %
Helderheid in Batterij-modus: 411 cd/m²
Contrast: 674:1 (Zwart: 0.61 cd/m²)
ΔE Color 5.14 | 0.59-29.43 Ø5.3
ΔE Greyscale 5.2 | 0.64-98 Ø5.6
Gamma: 2.02

Op andere punten komt het scherm minder goed uit de verf. Grote verschillen in helderheid zorgen voor een oneven verlicht scherm en de zwartwaarde van 0.61 cd/m² en contrast ratio van 671:1 zijn van een maar net gemiddeld niveau. Concurrenten, zoals de Nokia Lumia 620 (zwartwaarde 0.55 cd/m², contrast ratio 936:1) en HTC One SV (zwartwaarde 0.49 cd/m², contrast ratio 800:1), laten betere resultaten zien. Alleen de Huawei Ascend W1 heeft een gelijkwaardig scherm (zwartwaarde 0.51 cd/m², contrast ratio 663:1).

Een kleurenanalyse met CalMAN 5 software en de X-Rite i1Pro 2 colorimeter laten afwijkingen van de ideale waarden voor rood en blauw zien en de weergave van grijswaarden kent een DeltaE van 5.2 voor medium kleuren - resultaten die voor een smartphone beeldscherm oké zijn. Onze eigen mening is dat de metingen niet zo belangrijk zijn, omdat het scherm verzadigd zwart en levendige kleuren weergeeft.

Kleurenbeheer
Kleurenbeheer
Kleur controle
Kleur controle
Grijswaarden
Grijswaarden
Verzadiging
Verzadiging
Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis

Je kunt de Xperia L door het hoge helderheidsniveau zonder problemen buitenshuis gebruiken. Het glossy beeldoppervlak van het 4.3 inch scherm is een beetje irritant, maar geen enorm probleem dat de bruikbaarheid van het toestel in de buitenlucht beperkt. Onder direct zonlicht of in zeer lichte omgevingen vermindert het wel de leesbaarheid van content.

De kijkhoeken van het scherm in de Xperia L zijn zeer ruim. Onder extreme kijkhoeken inverteren kleuren niet en het beeld wordt niet donkerder.

Kijkhoeken van de Sony Xperia L
Kijkhoeken van de Sony Xperia L

Prestaties

Met zijn dual-core 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230 dual-core SoC en 1 GB RAM levert de Xperia L prima prestaties. Uit de synthetische 3D benchmarks komen geen verrassende resultaten: het toestel presteert even goed als concurrenten met vergelijkbare hardware, zoals de Samsung Galaxy Express GT-I8730 of de HTC One SV.

AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
10351 Points ∼29%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
11326 Points ∼32% +9%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
10977 Points ∼31% +6%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
54.3 fps ∼81%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
60.8 fps ∼90% +12%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
60 fps ∼89% +10%
Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
1082 Points ∼2%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1248 Points ∼3% +15%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1305 Points ∼3% +21%
Smartbench 2012 - Gaming Index (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
2950 points ∼64%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
3185 points ∼69% +8%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
3530 points ∼77% +20%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
205.7 MFLOPS ∼7%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
211.6 MFLOPS ∼7% +3%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
258.3 MFLOPS ∼9% +26%

Door de goede prestaties staat de Xperia L bijna altijd bovenaan de lijst van de browser benchmarks. Alleen in Google V8 Ver. 7 wordt hij verslagen door de Samsung Galaxy Express GT-I8730 en HTC One SV

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
839 Points ∼4%
Huawei Ascend W1
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
617 Points ∼3% -26%
Nokia Lumia 620
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 8 GB SSD
460 Points ∼2% -45%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1169 Points ∼6% +39%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1174 Points ∼6% +40%
Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
1851 points ∼26%
Huawei Ascend W1
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
1675 points ∼23% -10%
Nokia Lumia 620
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 8 GB SSD
1516 points ∼21% -18%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1366 points ∼19% -26%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
1604 ms * ∼15%
Huawei Ascend W1
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
1125 ms * ∼11% +30%
Nokia Lumia 620
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 8 GB SSD
1435 ms * ∼14% +11%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
1474 ms * ∼14% +8%

* ... kleiner is beter

De Samsung Galaxy Express GT-I8730 is het beste toestel met betrekking tot lees en schrijf benchmarks. Sony's Xperia L blijft wat achter bij sequentiële dataoverdracht, maar presteert vergelijkbaar bij willekeurige lees- en schrijfoperaties.

AndroBench 3-5
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
33.39 MB/s ∼2%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
52.8 MB/s ∼3% +58%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
38.59 MB/s ∼2% +16%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
4.47 MB/s ∼0%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
9.32 MB/s ∼1% +109%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
6.94 MB/s ∼0% +55%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
7.02 MB/s ∼2%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
8.42 MB/s ∼2% +20%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
7.84 MB/s ∼2% +12%
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia L
Adreno 305, S4 Plus MSM8230, 4 GB Flash
0.23 MB/s ∼0%
Samsung Galaxy Express GT-I8730
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
0.42 MB/s ∼0% +83%
HTC One SV
Adreno 305, S4 Plus MSM8930, 8 GB SSD
0.28 MB/s ∼0% +22%

Gaming

De meeste recente games vormen geen probleem voor de geïntegreerde Adreno 305 GPU. Klassiekers, zoals Angry Birds, of zwaardere titels als Raging Thunder 2 en Shadow Gun: Dead Zone lopen allemaal soepel. Het touchscreen en de accelerometer werken ook prima voor de besturing in games.

Gesprekskwaliteit

Om de gesprekskwaliteit te testen hebben we een aantal telefoongesprekken gevoerd: het resultaat was over het algemeen goed en het maakte geen verschil of we het toestel zelf, de meegeleverde headset of de geïntegreerde mono luidspreker gebruikten. Tijdens de gesprekken hebben we geen storende geluiden kunnen horen.

Emissies

Temperatuur

Na een stress test van een uur, gesimuleerd met de Stability Test app, konden we vooral de warmte van de componenten in de bovenste helft van het toestel voelen: we hebben een maximum van 37.8 graden Celsius gemeten. Dat is een hogere temperatuur dan die van de Samsung Galaxy Express GT-I8730 (33.5 graden Celsius), maar de warmteontwikkeling is geen reden tot zorgen. De HTC One SV bereikt een vergelijkbare temperatuur (38.0 graden Celsius), maar de Nokia Lumia 620 (39.9 graden Celsius) en vooral de Huawei Ascend W1 (42.4 graden Celsius) worden onder belasting een stuk warmer.

Max. Belasting
 36.9 °C33 °C32.8 °C 
 37.8 °C35 °C35 °C 
 37.4 °C34.5 °C32.8 °C 
Maximum: 37.8 °C
Gemiddelde: 35 °C
28.8 °C33.9 °C36.2 °C
29.5 °C35.1 °C36.1 °C
30 °C35.2 °C36 °C
Maximum: 36.2 °C
Gemiddelde: 33.4 °C
Stroomadapter (max.)  40 °C | Kamertemperatuur 21 °C | Voltcraft IR-350
(±) De gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde bij maximale belasting bedraagt 35 °C / 95 F, vergeleken met het gemiddelde van 32.8 °C / ###class_avg_f## F voor de apparaten van de klasse Smartphone.
(+) De maximumtemperatuur aan de bovenzijde bedraagt 37.8 °C / 100 F, vergeleken met het gemiddelde van 35.1 °C / 95 F, variërend van 22 tot 52.9 °C voor de klasse Smartphone.
(+) De bodem warmt op tot een maximum van 36.2 °C / 97 F, vergeleken met een gemiddelde van 33.8 °C / 93 F
(+) Bij onbelast gebruik bedraagt de gemiddelde temperatuur voor de bovenzijde 29.4 °C / 85 F, vergeleken met het apparaatgemiddelde van 32.8 °C / 91 F.

Luidspreker

De Xperia L beschikt over een mono luidspreker onderaan de achterzijde van de behuizing voor het afspelen van audio. Wanneer je het toestel in je hand houdt bedek je de luidspreker, dus de positie is niet optimaal. Gelukkig is het geluid niet slecht en tegen onze verwachtingen in klinkt de luidspreker eigenlijk best wel goed. Hoge tonen klinken prima en we horen geen vervorming op hogere volumeniveau's. Middentonen en een bass zijn echter nauwelijks hoorbaar. De meegeleverde In-Ear-Headset wordt aangesloten via de 3.5 mm jack, levert beter geluid en heeft een groter dynamisch bereik. 

Energiebeheer

Energieverbruik

De Xperia L is met een verbruik van 0.4 tot 1.4 Watt tijdens inactiviteit zuiniger dan de concurrentie. Onder belasting stijgt het verbruik naar 2.5 tot 3.1 Watt. De Huawei Ascend W1 (2.0 W) en de Samsung Galaxy Express GT-I8730 (2.2 W) zijn zuiniger, terwijl de HTC One SV (4.2 W) en Nokia Lumia 620 (4.4 W) meer verbruiken.

Het beperkte energieverbruik in combinatie met de 1750 mAh lithium ion batterij moet een lange batterijduur mogelijk maken.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.4 / 1.1 / 1.4 Watt
Belasting midlight 2.5 / 3.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijduur

Met het helderheidsniveau op maximaal en alle draadloze modules ingeschakeld (minimum batterijduur) houdt de Xperia L het 2 uur en 57 minuten uit: een gemiddeld resultaat voor deze klasse smartphones. De enige uitzondering is de Samsung Galaxy Express GT-I8730, die het in dezelfde test 5 uur en 33 minuten volhoudt.

Het andere extreme scenario levert een verrassend resultaat op. Met het helderheidsniveau op minimaal en de draadloze modules uitgeschakeld is de batterijduur 11 uur en 22 minuten. Veel concurrenten, zoals de HTC One SV (exact 24 uur) of de Huawei Ascend W1 (18 uur en 30 minuten) doen het op dit punt veel beter.

De WLAN test is een meer realistisch scenario (helderheidsniveau op 150 cd/m², elke 40 seconden wordt een website geladen). De batterij van de Xperia L is in deze test na 7 uur en 10 minuten leeg. De concurrentie houdt het minstens drie uur langer vol. Om precies te zijn heeft de Samsung Galaxy Express GT-I873 een batterijduur van 10 uur en 30 minuten en de Huawei Ascend W1 maar liefst 19 uur en 26 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
11h 22min
Surfen met WLAN
7h 10min
Belast (maximale helderheid)
2h 57min

Samenvatting

 Met de Xperia L brengt Sony een mainstream smartphone op de markt, een aanrader zonder grote minpunten. Het 4.3 inch toestel biedt een hoop features en gaat in sommige winkels al voor €240 over de toonbank. De smartphone heeft een goed beeldscherm, een prima bouwkwaliteit en een zeer goede 8 megapixel camera. Qualcomm's S4 MSM8230 dual-core SoC is geen trage jongen en biedt genoeg rekenkracht voor internetten en de nieuwste games. De HDR feature is erg leuk en zorgt voor interessante foto's met slechts een druk op de knop.

Bovenaan onze wenslijst voor de Xperia L staat een LTE module, maar gezien de lage prijs is dat niet erg realistisch. Een langere batterijduur zou ook welkom zijn - de resultaten zijn niet slecht, maar het toestel kan niet meekomen met de concurrentie.

Met dank aan...
GetGoods
Please share our article, every link counts!
.170
Getest: Sony Xperia L, met dank aan:
Getest: Sony Xperia L, met dank aan:

Specificaties

Sony Xperia L (Xperia Serie)
Processor
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 305
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
4.30 inch 16:9, 854 x 480 pixel, Multitouch (tot 4 vingers), TFT, krasbestendig, capacitief, handschriftherkenning, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
, 4.1 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, Card Reader: intern slot voor Micro SD-kaart tot 32 GB, Sensoren: accelerometer, lichtsensor, nabijheidssensor, magnetometer
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, GSM-Quadband 850/900/1800/1900 MHz, UMTS-Dualband 900/2100 MHz, NFC
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 9.7 x 65 x 128.7
Batterij
7 Wh Lithium-Ion, 1,750 mAh, Gesprekstijd 2G (volgens fabrikant): 8 h, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 8 h, Standby 2G (volgens fabrikant): 498 h, Standby 3G (volgens fabrikant): 498 h
Besturingssysteem
Android 4.1 Jelly Bean
Camera
Webcam: Webcam 0.3 MP (640x480 Pixel), Hauptkamera 8 MP (3.264x2.448 Pixel)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Toetsenbordverlichting: nee, Adapter, USB-kabel, headset, 24 Maanden Garantie
Gewicht
137 g, Voeding: 40 g
Prijs
279 Euro

 

Sony's mainstream Xperia L is verkrijgbaar vanaf €240.
Sony's mainstream Xperia L is verkrijgbaar vanaf €240.
Naast ons zwarte model zijn er ook een rode en witte versie leverbaar.
Naast ons zwarte model zijn er ook een rode en witte versie leverbaar.
De 4.3 inch smartphone heeft een goede bouwkwaliteit.
De 4.3 inch smartphone heeft een goede bouwkwaliteit.
Het touchscreen herkent tot vier vingers tegelijk.
Het touchscreen herkent tot vier vingers tegelijk.
De VGA webcam aan de voorzijde heeft een resolutie van slechts 640 x 480 pixels.
De VGA webcam aan de voorzijde heeft een resolutie van slechts 640 x 480 pixels.
De primaire 8 megapixel camera ondersteunt zelfs HDR.
De primaire 8 megapixel camera ondersteunt zelfs HDR.
NFC maakt draadloze dataoverdracht tussen apparaten mogelijk.
NFC maakt draadloze dataoverdracht tussen apparaten mogelijk.
De mono luidspreker produceert nauwelijks middentonen en bass.
De mono luidspreker produceert nauwelijks middentonen en bass.
De verwijderbare batterij heeft een capaciteit van 1750 mAh.
De verwijderbare batterij heeft een capaciteit van 1750 mAh.
Het opslaggeheugen kan door middel van een Micro SD-kaart met 32 GB worden uitgebreid.
Het opslaggeheugen kan door middel van een Micro SD-kaart met 32 GB worden uitgebreid.
Ondanks het glossy beeldoppervlak is de Xperia L prima geschikt voor gebruik buitenshuis.
Ondanks het glossy beeldoppervlak is de Xperia L prima geschikt voor gebruik buitenshuis.
Sony breidt de Xperia serie uit met de Xperia L.
Sony breidt de Xperia serie uit met de Xperia L.
In de verpakking vinden we...
In de verpakking vinden we...
...een modulaire adapater, een Micro USB-kabel, stereo headset en een quick start handleiding.
...een modulaire adapater, een Micro USB-kabel, stereo headset en een quick start handleiding.
Browser benchmarks, zoals Google Octane, wijzen op prima web browsing prestaties.
Browser benchmarks, zoals Google Octane, wijzen op prima web browsing prestaties.
De geïntegreerde GPS module geeft een accurate locatie aan.
De geïntegreerde GPS module geeft een accurate locatie aan.
Onder belasting bedraagt de batterijduur net drie uur.
Onder belasting bedraagt de batterijduur net drie uur.
Een foto gemaakt met de 8 megapixel camera zonder HDR...
Een foto gemaakt met de 8 megapixel camera zonder HDR...
...en dezelfde foto met HDR geactiveerd.
...en dezelfde foto met HDR geactiveerd.

Vergelijkbare toestellen

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport HTC Desire 610 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226
Kort testrapport HTC One Mini 2 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226
Kort testrapport Nokia Lumia 630 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226
Kort testrapport LG L90 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226
Kort testrapport LG G2 Mini Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926
Testrapport Motorola Moto G Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226

Prijsvergelijking

Pro

+Goede bouwkwaliteit
+Goed beeldscherm
+Goede camera
+Camera met HDR
+Prima batterijduur
+Ruime kijkhoeken
+Huidige Android versie 4.1
 

Contra

-Plastic behuizing
-Geen LTE ondersteuning
-Glossy oppervlak

In het kort

Wat we goed vonden

De kwaliteit van het beeldscherm, ondanks wat minder goede meetresultaten. De mainstream Xperia L heeft verder geen grote minpunten.

Wat we misten

LTE ondersteuning was leuk geweest, maar dat is gezien de prijs wat veel gevraagd. Een grotere batterij en beter energiebeheer zouden welkom zijn.

Wat verraste ons

De HDR feature van de 8 megapixel camera levert goede resultaten op. Het vergelijken van normale en HDR foto's maakt echt grote verschillen zichtbaar.

The competition

Huawei Ascend W1
HTC One SV
Nokia Lumia 620
Samsung Galaxy Express GT-I8730

 

Beoordeling

Sony Xperia L - 05-08-2013 v3(old)
Manuel Masiero

Behuizing
87%
Toetsenbord
51%
Aanwijsapparaat
86%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
93%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
30%
Applicatie-performance
48%
Temperatuur
86%
Luidheid
100%
Extra punten
77%
Gemiddelde
73%
85%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Manuel Masiero, 2013-08- 2 (Update: 2018-05-15)