Notebookcheck

Testrapport Motorola Moto G Smartphone

Smartphone voor iedereen. Google heeft hun nieuwste product, dat door dochteronderneming Motorola wordt verkocht, 'Moto G' genoemd. De smartphone combineert hoge prestaties met een acceptabele prijs. We hebben gekeken of deze strategie goed is uitgepakt.
Daniel Schuster, Tanja Hinum, 🇺🇸 🇩🇪 ...

Voor het originele Duitse testrapport, klik hier.

De veelal aanwezige fabrikant Google is op het moment bezig met een experiment met apparaten van de Nexus serie. De adviesprijs is meer dan acceptabel vergeleken met concurrenten van de Nexus 5. De Moto G is Motorola's eerste middenklasse telefoon op de markt die een aantrekkelijke prijs heeft en tegelijkertijd het concurrenten moeilijk maakt. Het 8 GB model is verkrijgbaar vanaf €169 en de 16 GB versie kost €199. Voor deze prijs krijg je een 4,5 inch beeldscherm, een Snapdragon 400 quad core (1,2 GHz) en een goede, ruwe behuizing. Als de combinatie van hardware en software goed werkt, kan Google zomaar een topmodel op de markt gebracht hebben.

Behuizing

De kunststof behuizing is ietwat dik, maar stevig.
De kunststof behuizing is ietwat dik, maar stevig.

De behuizing van de Moto G is volledig gemaakt van kunststof. Hoewel de batterij alleen door een expert vervangen kan worden, kan de achterkant van de telefoon verwijderd worden. Dit is mogelijk vanwege twee redenen: de micro-SIM kaart wordt hier geplaatst en er zijn meerdere kleuren beschikbaar als achterkant.

De smartphone kan niet bepaald dun worden genoemd met afmetingen van 129,9 x 65,9 x 11,6 mm. Dit is een voordeel voor de stijfheid, maar vormt een nadeel voor de mobiliteit. De telefoon is 2,5 mm dikker en 4 gram zwaarder dan de Nexus 4. De middenklasse telefoon is nauwkeurig en stevig gebouwd. De smartphone heeft de buigtest doorstaan en heeft ook geen last van selectieve druk.

Verbindingsmogelijkheden

De USB poort zit aan de onderkant van de telefoon. Zoals gebruikelijk kan de poort worden gebruikt om de telefoon op te laden en om data over te brengen. Er zitten geen aansluitingen aan de linkerkant. Zowel de volumeknop als de aan- en uitknop zitten aan de rechterkant. Een 3,5 mm poort voor externe audioapparaten is te vinden aan de bovenkant.

De achterkant is verwijderbaar, maar het vervangen van de batterij zou aan een expert overgelaten moeten worden. De opslagcapaciteit kan niet uitgebreid worden via een micro SD kaart, dus kopers moeten goed overwegen of ze de 8 GB of de 16 GB versie nodig hebben.

De micro-USB poort zit aan de onderkant,...
De micro-USB poort zit aan de onderkant,...
... en de aan- en uitknop en de volumeknop zitten aan de rechterkant.
... en de aan- en uitknop en de volumeknop zitten aan de rechterkant.
De 3,5 mm poort zit aan de bovenkant en...
De 3,5 mm poort zit aan de bovenkant en...
... er zijn geen aansluitingen aan de linkerkant.
... er zijn geen aansluitingen aan de linkerkant.


Software

Omdat Motorola is aangesloten bij de Google Group, zou het systeem van de Moto G tijdig moeten worden onderhouden. Op dit moment is Android 4.3 geïnstalleerd, maar Google heeft aangegeven dat KitKat in begin 2014 wordt uitgebracht. Zoals we eerder gezien hebben bij de Nexus serie, is Android in z'n originele staat geïnstalleerd. Er zijn geen (vervelende) wijzigingen toegepast.


GPS test
GPS test

Communicatie & GPS 

Gezien de prijs zal het volgende minpunt geaccepteerd moeten worden: de Wi-Fi module ondersteunt geen dual-channel, maar alleen 802.11 b/g/n. Hoe dan ook, zowel de verzend- en ontvangstsnelheden voldoen om alle apps normaal te gebruiken. Een stabiele verbinding met andere apparaten is ook via Bluetooth mogelijk.

Natuurlijk is er ook een GPS module geïntegreerd, die ook GLONASS ondersteunt. Een verbinding wordt snel tot stand gebracht en is zelfs binnenshuis behoorlijk precies. De Garmin Edge 500 had echter duidelijk de overhand in onze tests. Totaal zat de smartphone er ongeveer 400 meter naast. Vooral op een weg met scherpe bochten zat de Moto G er vaak naast, maar de smartphone presteerde in het bos wel goed.

Garmin Edge 500: Brug
Garmin Edge 500: Brug
Garmin Edge 500: Totaal
Garmin Edge 500: Totaal
Garmin Edge 500: Bos
Garmin Edge 500: Bos
Motorola Moto G: Brug
Motorola Moto G: Brug
Motorola Moto G: Totaal
Motorola Moto G: Totaal
Motorola Moto G: Bos
Motorola Moto G: Bos


Telefonie en Gesprekskwaliteit

We hebben ondervonden dat het geluid van gesprekken helder en duidelijk is. De Moto G heeft ook een goed maximaal volume, dus bellen in een luidruchtige omgeving is mogelijk. Aangezien er geen in-ear headset wordt meegeleverd, kan er alleen gebruik worden gemaakt van de hands-free functie. Natuurlijk is het mogelijk om een aparte headset te gebruiken.

Camera's en Multimedia

De laaggeprijsde smartphone heeft twee cameramodules. Een 1,3 MP camera aan de voorkant en een 5 MP camera aan de achterkant. De module aan de achterkant kan video's in HD kwaliteit opnemen. Dit wordt met 30 beelden per seconde in MPEG4 opgeslagen.

Vergeleken met concurrenten presteert de 5 MP camera van de Moto G goed. Alleen donkere gebieden ontbreekt het aan diepte. Ook is er een duidelijke .... te zien bij de 'Omgeving' afbeelding hieronder. Wat betreft scherpte doet de 5 MP camera z'n best, maar er hoeven geen wonderen verwacht te worden van een 5 MP module.

Apple iPhone 5: Plant
Apple iPhone 5: Plant
Apple iPhone 5: Scene
Apple iPhone 5: Scene
Apple iPhone 5: Omgeving
Apple iPhone 5: Omgeving
Motorola Moto G: Plant
Motorola Moto G: Plant
Motorola Moto G: Scene
Motorola Moto G: Scene
Motorola Moto G: Omgeving
Motorola Moto G: Omgeving
Nokia Lumia 1020: Plant
Nokia Lumia 1020: Plant
Nokia Lumia 1020: Scene
Nokia Lumia 1020: Scene
Nokia Lumia 1020: Omgeving
Nokia Lumia 1020: Omgeving
Samsung Galaxy S4: Plant
Samsung Galaxy S4: Plant
Samsung Galaxy S4: Scene
Samsung Galaxy S4: Scene
Samsung Galaxy S4: Omgeving
Samsung Galaxy S4: Omgeving
Sony Alpha A57: Plant
Sony Alpha A57: Plant
Sony Alpha A57: Scene
Sony Alpha A57: Scene
Sony Alpha A57: Omgeving
Sony Alpha A57: Omgeving


Accessoires en Garantie

Een overvloed aan accessoires hoeft niet verwacht te worden gezien de adviesprijs van €169. Naast de stroomadapter, zijn er diverse geprinte documenten aanwezig. De 'Motorola Shell' is optioneel verkrijgbaar in verschillende kleuren om de Moto G aan te passen. Deze kosten tussen €15 en €20, afhankelijk van de kleur. Daarnaast is er een versie met flip-cover bescherming - ook in vele kleuren verkrijgbaar.

Zoals bij alle Google apparaten, geldt er een garantietermijn van 12 maanden. De batterij wordt voor slechts zes maanden gedekt door garantie.

Invoerapparaten en Bediening

De Moto G maakt gebruik van een touchscreen dat multi-touch bewegingen ondersteunt. Maximaal vijf vingers kunnen tegelijkertijd worden geregistreerd. Aanrakingen worden direct en nauwkeurig geregistreerd. Natuurlijk zijn de prestaties niet vergelijkbaar met topmodellen, maar alle taken worden betrouwbaar en relatief snel verwerkt. Dankzij Google's spartan toetenbord, neemt de invoer minder dan 50% van het beeldscherm in beslag in zowel landschapsmodus als portretmodus.

Er is veel ruimte over in portretmodus.
Er is veel ruimte over in portretmodus.
Het is wat kleiner in landschapsmodus.
Het is wat kleiner in landschapsmodus.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Moto G is 4,5 inch groot.
Het beeldscherm van de Moto G is 4,5 inch groot.

Met een diameter van 4,5 inch is het beeldscherm van de Moto G bijna even groot als het voorgaande topmodel van Google. Het paneel heeft een resolutie van 1280 x 768 pixels. Het klopt dat er tegenwoordig veel hogere resoluties mogelijk zijn, maar hoeveel een hogere resolutie toevoegt op zo'n klein beeldscherm is nog maar de vraag. Daarnaast kan er geen uitstekend beeldscherm worden verwacht voor een prijs van €169.

Hoe dan ook, de Moto G presteert goed in de tests. Het paneel is zeer helder met een gemiddelde helderheid van 416,6 cd/m². De verdeling van het licht is met 89% ook uitstekend. Het enige dat een contrast van 1000:1 in de weg staat, is de enigszins hoge zwartwaarde van 0,54 cd/m². Met deze eigenschappen heeft de Moto G een contrast van 800:1.

430
cd/m²
425
cd/m²
407
cd/m²
420
cd/m²
441
cd/m²
391
cd/m²
418
cd/m²
424
cd/m²
395
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 441 cd/m² Gemiddelde: 416.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 89 %
Helderheid in Batterij-modus: 441 cd/m²
Contrast: 817:1 (Zwart: 0.54 cd/m²)
ΔE Color 4.83 | 0.59-29.43 Ø5.6
ΔE Greyscale 6.2 | 0.64-98 Ø5.8
Gamma: 2.6

Het blijkt dat de Moto G problemen heeft met het produceren van de kleur rood, wat resulteert in vale kleuren. We hebben het tegenovergestelde bij blauw vastgesteld. De DeltaE 2000 waarde is gemiddeld 4,83 - acceptabel voor deze prijs. De kleurtemperaturen zijn niet zo goed omdat de grijstinten niet overeenkomen met natuurlijke kleuren met 8364 K. Grote verschuivingen in licht grijze tinten waren vooral merkbaar bij de gradiënt van grijsschalen.

Kleurreproductie
Kleurreproductie
ColorChecker
ColorChecker
Grijsschaal
Grijsschaal
Verzadiging Sweeps
Verzadiging Sweeps

Een moderne smartphone staat gelijk aan een hoge kwaliteit beeldscherm en grote kijkhoeken. Hedendaags komen er nauwelijks apparaten voorbij waarbij de leesbaarheid van de inhoud afhangt van de kijkhoek. De fabrikanten weten wat dat betreft meestal goede beeldschermen te leveren. Er zijn echter verschillen. Alles werkte naar behoren bij de Moto G - een goede score in de kijkhoeken test.

Over het algemeen presteren testmodellen goed buitenshuis in de winter, omdat er dan niet veel weerspiegelingen zijn. De Moto G heeft echter zo'n hoge helderheid dat het apparaat ook in de zomer bruikbaar is. Dit is ook een reden voor de goede score. Gebruikers die nog meer uit het beeldscherm willen halen, kunnen een matte folie kopen om de reflecties te verminderen.

Kijkhoeken: Moto G
Kijkhoeken: Moto G
Het weerspiegelende beeldscherm is een groot probleem.
Het weerspiegelende beeldscherm is een groot probleem.

De Moto G is uitgerust met een Snapdragon 400 van Qualcomm. De chip is gebouwd in het 28 nm proces en volgt de ARMv7 instructie set. De SoC heeft vier cores, waarbij elke core een kloksnelheid heeft van 1,2 GHz (ARM Cortex A7). Ook de grotere Snapdragon 400 heeft een quad core, maar hier is gekozen voor een Krait 400 CPU vanwege de hogere kloksnelheid. Naast de Adreno 305 GPU is er 1 GB werkgeheugen.

We hebben het topmodel van Google als referentie aan de vergelijking toegevoegd. Natuurlijk maakt de Moto G maar een kleine kans tegenover het topmodel, maar het is opvallend hoe dicht de resultaten soms bij elkaar zitten. De Samsung's Galaxy Ace 3 en ons testmodel verwisselen regelmatig van plaats, wat aangeeft dat de prestatie vergelijkbaar zijn. De scores van de Nexus 5 en de Moto G komen overeen in zowel de oudere NenaMark2 als Linpack voor Android. We kunnen deze resultaten uit ervaring bevestigen, omdat er subjectief gezien geen verschil is bij het lezen van e-mails of tijdens surfen op internet.

GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
11 fps ∼0%
Google Nexus 4
20 fps ∼1% +82%
Google Nexus 5
23 fps ∼1% +109%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
14 fps ∼0% +27%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
15 fps ∼0% +36%
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
5.7 fps ∼0%
Google Nexus 4
13 fps ∼0% +128%
Google Nexus 5
21 fps ∼0% +268%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
6.2 fps ∼0% +9%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
5.5 fps ∼0% -4%
Linpack Android / IOS
Multi Thread (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
225.792 MFLOPS ∼8%
Google Nexus 4
221.638 MFLOPS ∼7% -2%
Google Nexus 5
273.81 MFLOPS ∼9% +21%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
347.766 MFLOPS ∼12% +54%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
146.922 MFLOPS ∼5% -35%
Single Thread (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
88.432 MFLOPS ∼9%
Google Nexus 4
76.841 MFLOPS ∼8% -13%
Google Nexus 5
95.049 MFLOPS ∼9% +7%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
193.164 MFLOPS ∼19% +118%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
25.251 MFLOPS ∼2% -71%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
58 fps ∼86%
Google Nexus 4
59 fps ∼88% +2%
Google Nexus 5
59.7 fps ∼89% +3%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
60 fps ∼89% +3%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
57.2 fps ∼85% -1%
Geekbench 3
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
1169 Points ∼1%
Google Nexus 4
1642 Points ∼2% +40%
Google Nexus 5
2239 Points ∼3% +92%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
788 Points ∼1% -33%
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
341 Points ∼7%
Google Nexus 4
511 Points ∼10% +50%
Google Nexus 5
694 Points ∼14% +104%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
432 Points ∼9% +27%

Legende

 
Motorola Moto G 1. Gen XT1032 Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226, Qualcomm Adreno 305, 8 GB SSD
 
Google Nexus 4 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD
 
Google Nexus 5 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974, Qualcomm Adreno 330, 16 GB iNAND Flash
 
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195 Qualcomm Snapdragon 400 8930AB, Qualcomm Adreno 305, 8 GB SSD
 
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8930, Qualcomm Adreno 305, 8 GB SSD

De Moto G presteerde verassend goed in Browsermark 2.0. Met uitzondering van de iPhone 5c en de Google Nexus 5, ging de laag geprijsde smartphone alle concurrenten voorbij. De score wordt echter enigszins gerelativeerd in de volgende browser benchmarks. Hoe dan ook, het testmodel laat zichzelf van z'n beste kant zien.


Browsermark - --- (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
2432 points ∼34%
Google Nexus 4
1839 points ∼26% -24%
Google Nexus 5
2803 points ∼39% +15%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
2188 points ∼30% -10%
Nokia Lumia 625
1674 points ∼23% -31%
Apple iPhone 5c
2759 points ∼38% +13%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
2166 points ∼30% -11%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
488 Points ∼8%
Google Nexus 4
236 Points ∼4% -52%
Google Nexus 5
835 Points ∼13% +71%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
530 Points ∼9% +9%
Nokia Lumia 625
281 Points ∼5% -42%
Apple iPhone 5c
902 Points ∼15% +85%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
469 Points ∼8% -4%
Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
1721 Points ∼4%
Google Nexus 4
1248 Points ∼3% -27%
Google Nexus 5
4039 Points ∼10% +135%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
1958 Points ∼5% +14%
Nokia Lumia 625
466 Points ∼1% -73%
Apple iPhone 5c
2817 Points ∼7% +64%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
1426 Points ∼4% -17%
Mozilla Kraken 1.0 - Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
31625.5 ms * ∼18%
Google Nexus 4
21389 ms * ∼12% +32%
Google Nexus 5
14298.2 ms * ∼8% +55%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
14193.3 ms * ∼8% +55%

* ... kleiner is beter

Er zijn nog meer verassingen, dachten we toen we de resultaten van de eerste lees- en schrijftest zagen. De smartphone won in bijna elke test en soms zelfs met een ruimte marge. Motorola heeft een hoge standaard gezet en heeft aan de concurrentie laten zien hoeveel prestaties er mogelijk zijn voor zo'n lage prijs.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
2.52 MB/s ∼1%
Google Nexus 4
1.07 MB/s ∼0% -58%
Google Nexus 5
0.84 MB/s ∼0% -67%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
0.32 MB/s ∼0% -87%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
0.31 MB/s ∼0% -88%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
13.61 MB/s ∼4%
Google Nexus 4
12.14 MB/s ∼3% -11%
Google Nexus 5
9.88 MB/s ∼3% -27%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
9.37 MB/s ∼3% -31%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
6.56 MB/s ∼2% -52%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
12.54 MB/s ∼1%
Google Nexus 4
13.97 MB/s ∼1% +11%
Google Nexus 5
15.52 MB/s ∼1% +24%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
6.33 MB/s ∼0% -50%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
2.99 MB/s ∼0% -76%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
103.28 MB/s ∼5%
Google Nexus 4
49.7 MB/s ∼2% -52%
Google Nexus 5
74.9 MB/s ∼4% -27%
Samsung Galaxy S4 Mini GT-I9195
50.88 MB/s ∼2% -51%
Samsung Galaxy Ace 3 GT-S7275R
40.34 MB/s ∼2% -61%

Games en Video's

De voorgaande tests hebben laten zien dat de Moto G en z'n Snapdragon 400 zich niet hoeft te verschuilen voor zware applicaties. We hebben nog een keer gecontroleerd of er haperingen of lange wachttijden zouden ontstaan bij diverse 2D en 3D applicaties. Of we nu Modern Combat 4: Zero Hour, GTA Vice City of de minder veeleisende Angry Birds speelden, bij geen van deze spellen bereikte de Moto G z'n limieten.

We kwamen ook tot deze conclusie bij het spelen van Full HD video's. Alle beelden konden zonder problemen worgen getoond met de vooraf geïnstalleerde speler. Er waren alleen problemen bij het afspelen van QFHD video's (ultra-HD), maar Qualcomm heef niet aangegeven dat de Snapdragon 400 dit aan zou kunnen. Het verschil met de grotere en duurdere Snapdragon 800 wordt hier duidelijk.

Emissies

Temperatuur

We hebben de maximale temperatuur van de telefoon onder zware belasting gemeten. Dit was gemiddeld 32,5°C aan de voorkant en 29,8°C aan de achterkant. De concurrenten kunnen dit niet bereiken. Met 34,9°C is de Galaxy Ace 3 merkbaar warmer en de temperaturen van de Nexus 4 zijn nog hoger (36,8°C - 37,8°C). De temperaturen vallen bij weinig belasting nog verder terug: we hebben niet meer dan 27°C - 28°C gemeten aan de oppervlaktes. De Galaxy Ace 3 komt hier dicht bij in de buurt, maar de Nexus 4 komt niet onder de 30°C. Erg goede prestaties naast lage temperaturen - wat wil je nog meer?

Max. Belasting
 30.4 °C32.7 °C32.5 °C 
 30.9 °C34.6 °C34.1 °C 
 30.7 °C33.7 °C32.6 °C 
Maximum: 34.6 °C
Gemiddelde: 32.5 °C
29.7 °C30.6 °C28.3 °C
30.4 °C30.9 °C29.1 °C
29.7 °C31.2 °C28.4 °C
Maximum: 31.2 °C
Gemiddelde: 29.8 °C
Kamertemperatuur 21.1 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.5 °C / 91 F, compared to the average of 32.9 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 34.6 °C / 94 F, compared to the average of 35.2 °C / 95 F, ranging from 22.4 to 52.9 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 31.2 °C / 88 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28 °C / 82 F, compared to the device average of 32.9 °C / 91 F.

Luidsprekers

De kleine luidspreker aan de achterkant heeft een hoog maximaal volume - en het geluid is tot 90% van het maximale volume nog goed. Lage tonen ontbreken volledig, maar het geluid vervormt nauwelijks. Dit komt overeen met de algemene indruk van de Moto G. Er moeten geen wonderen verwacht worden voor deze prijs, maar verassingen blijven er altijd.

Energiebeheer

Energieverbruik

Een vermogen van tussen 0,4 en 2,8 Watt is nodig om de Moto G te gebruiken. Dit werkt als volgt: wanneer vooral niet-veeleisende taken worden verwerkt, verbruikt de hardware tussen 0,4 en 1,0 Watt. De Nexus 4  is met 0,7 - 1,4 Watt minder zuinig dan de Moto G. Dit komt nog beter tot uitdrukking bij hoge belasting omdat de Nexus 4  dan 3,9 - 6,5 Watt nodig heeft en de Moto G slechts 2,1 - 2,8 Watt verbruikt. Het verschil is niet zo groot als bij voorgaande tests, maar de Nexus 4  heeft een groter beeldscherm, wat het hogere energieverbruik kan rechtvaardigen.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.2 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.4 / 0.7 / 1 Watt
Belasting midlight 2.1 / 2.8 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Batterijlevensduur

Het resultaat van deze test hangt ontzettend af van het energieverbruik. De capaciteit van de batterij speelt echter ook een rol. De accu van de Moto G heeft een capaciteit van 2070 mAh en is dus bijna even sterk als die van de Nexus 4 (2100 mAh). De smartphone houdt het bij volledige belasting iets langer dan vier uur vol. De LG G2, die al lang op de markt is, kan dit niet bijhouden (3:40 uur). De betaalbare telefoon hield het een uitstekende 25 uur en 15 minuten vol met minimale helderheid en ontlaste SoC. De LG G2 hield het alleen in de Wi-Fi test iets langer vol. De batterijlevensduur van de Moto G is echter meer dan voldoende met 15 uur en 30 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
25h 15min
Surfen met WLAN
15h 30min
Belast (maximale helderheid)
4h 04min

Samenvatting

Opnieuw heeft Google alles goed gedaan - in de vorm van Motorola.
Opnieuw heeft Google alles goed gedaan - in de vorm van Motorola.

Google heeft het initiatief genomen met de Nexus 4 en deze later verbeterd tot de Nexus 5. Deze strategie wordt nu ook toegepast op Motorola, een dochteronderneming van Google - hoge prestaties, aantrekkelijke uitstraling en een goede bouwkwaliteit voor een betaalbare prijs. De Moto G kost momenteel €169 voor de 8 GB versie en €199 voor de 16 GB versie. Deze concurrerende prijs zet grote druk op fabrikanten in de middenklasse - terecht, want de Moto G overtuigde ons in elke test. De Snapdragon 400 werkt goed en hoeft zich niet te verbergen voor topmodellen. Deze snelle chip gecombineerd met een lange batterijlevensduur en een helder beeldscherm zorgt voor een winnende combinatie. Motorola heeft met de verwisselbare achterkanten ook aandacht besteed aan de styling van het toestel.

Kopers die op zoek zijn naar een middelgrote smartphone (4,5 inch) die hoge prestaties levert voor een lage prijs zouden eens goed moeten kijken naar de Motorola Moto G - laat de prijzenoorlog in de middenklasse beginnen.

Please share our article, every link counts!
Getest: Motorola Moto G
Getest: Motorola Moto G

Specificaties

Motorola Moto G 1. Gen XT1032 (Moto Serie)
Processor
Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226 4 x 1.2 GHz, ARMv7
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 305, Geheugen: 450 MHz
Geheugen
1024 MB 
, LPDDR2
Beeldscherm
4.50 inch 16:9, 1280 x 720 pixel, Capacitief, LCD-STN, multi-touch compatibel, glimmend: ja
Opslag
8 GB SSD, 8 GB 
, 5.8 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm audio, Sensoren: GPS, nabijheidssensor, digitaal kompas, positiesensor, lichtsensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0, HSPA+: DL: 21.1 Mbps / UL: 5.76 Mbps
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 11.6 x 129.9 x 65.9
Batterij
Lithium-Ion, 2070 mAh
Besturingssysteem
Android 4.3
Camera
Webcam: Hauptkamera: 5 MP, Frontkamera: 2 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Stroomadapter, 12 Maanden Garantie
Gewicht
143 g, Voeding: 48 g
Prijs
169 Euro

 

Een middenklasse model met hoge kwaliteit...
Een middenklasse model met hoge kwaliteit...
...hardware voor een betaalbare prijs - de Moto G.
...hardware voor een betaalbare prijs - de Moto G.
De behuizing is wat dik en volledig gemaakt van...
De behuizing is wat dik en volledig gemaakt van...
... kunststof. De behuizing is echter robuust en heeft een...
... kunststof. De behuizing is echter robuust en heeft een...
... verwisselbare achterkant. De batterij is niet verwisselbaar.
... verwisselbare achterkant. De batterij is niet verwisselbaar.
Het beeldscherm is 4,5 inch en heeft een HD resolutie.
Het beeldscherm is 4,5 inch en heeft een HD resolutie.
De batterijlevensduur is erg goed en kan...
De batterijlevensduur is erg goed en kan...
... zich duidelijk meten met de concurrentie.
... zich duidelijk meten met de concurrentie.
De systeemprestaties voldoen ...
De systeemprestaties voldoen ...
... en de Moto G behaalde goede tot erg goede...
... en de Moto G behaalde goede tot erg goede...
... scores in de benchmarks. Zelfs duurdere...
... scores in de benchmarks. Zelfs duurdere...
... apparaten kunnen enigszins betere...
... apparaten kunnen enigszins betere...
scores behalen, als ze dat al lukt.
scores behalen, als ze dat al lukt.
De micro SIM kaart heeft een plek...
De micro SIM kaart heeft een plek...
... onder het paneel aan de achterkant. Helaas is er geen...
... onder het paneel aan de achterkant. Helaas is er geen...
... plaats voor een een micro-SD. De gebruiker zal dus...
... plaats voor een een micro-SD. De gebruiker zal dus...
... moeten volstaan met 8 of 16 GB.
... moeten volstaan met 8 of 16 GB.
De inhoud op het beeldscherm is goed leesbaar, ...
De inhoud op het beeldscherm is goed leesbaar, ...
zelfs buitenshuis. Android 4.3 is vooraf geïnstalleerd en een...
zelfs buitenshuis. Android 4.3 is vooraf geïnstalleerd en een...
... update kan begin 2014 verwacht worden.
... update kan begin 2014 verwacht worden.
Motorola heeft kleine, maar bruikbare...
Motorola heeft kleine, maar bruikbare...
aanpassingen gedaan.
aanpassingen gedaan.
Motorola is terug op de markt met de Moto G, waarbij het bedrijf wordt gestuurd door Google. De concurrentie gaat het zwaar krijgen!
Motorola is terug op de markt met de Moto G, waarbij het bedrijf wordt gestuurd door Google. De concurrentie gaat het zwaar krijgen!

Similar Devices

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport Sony Xperia M2 Aqua Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926
Kort testrapport Sony Xperia M2 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926
Kort testrapport LG G2 Mini Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8926

Links

Compare Prices

Pro

+Prijs
+Helder beeldscherm
+Batterijlevensduur
+Robuust
+Erg krachtige hardware
+Verwisselbare achterkant
 

Contra

-niet-uitbreidbare opslagcapaciteit
-niet-verwisselbare batterij

In het kort

Wat we goed vonden

De kracht van de Moto G is zo groot dat het de indruk wekt van een topmodel.

Wat we graag zouden zien

De smartphone laat vrijwel geen zwakke punten zien en is goed uitgerust gezien de prijs.

Wat ons verrast heeft

Hoge prestaties en een lage prijs. Google, in de vorm van Motorola, heeft opnieuw een perfecte verhouding tussen prijs en prestaties tot stand weten te brengen

De concurrentie

Samsung Galaxy S4 Mini

Samsung Galaxy Ace 3

Apple iPhone 5C

Nokia Lumia 625

 

Rating

Motorola Moto G 1. Gen XT1032 - 26-05-2014 v4(old)
Daniel Schuster

Behuizing
85%
Toetsenbord
62 / 75 → 83%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
40 / 60 → 67%
Gewicht
93%
Batterij
95%
Beeldscherm
83%
Gaming-performance
52 / 63 → 83%
Applicatie-performance
24 / 70 → 34%
Temperatuur
91%
Luidheid
100%
Audio
64 / 91 → 70%
Camera
63%
Gemiddelde
73%
83%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Motorola Moto G Smartphone
Daniel Schuster, 2014-01-10 (Update: 2018-05-15)