Notebookcheck

Testrapport Motorola Moto E Smartphone

Dalende prijzen. De zomer is weer aangebroken en Motorola verlaagt haar prijzen. Na het grote succes van de Moto G - niet alleen qua testrapport, maar ook qua klanttevredenheid - biedt de Moto E meer aan voor minder. Maar alhoewel het apparaat op het eerste gezicht een goede indruk maakt op het gebied van specificaties en prijsniveau, moet het nog het kritische onderzoek van ons gedetailleerde testrapport weerstaan.

Voor het originele Duitse testrapport, klik hier.

Voor een aantal jaar leek niemand wat te geven om Motorola. Dit veranderde snel toen de Moto G uitgebracht werd aan het eind van 2013. Deze geweldige - en goedkope (€169 voor de 8-GB versie) - smartphone slaagde er niet alleen in ons te overtuigen, maar ook het brede publiek, waardoor het de druk op haar concurrenten verhoogde. Er is veel gebeurd sinds dat moment, onder andere de uitgave van de Moto X en de gelijktijdige verkoop van Google's Motorola aan de Chineze fabrikant Lenovo (alleen Motorola's patenten bleven in handen van Google). Hoewel we niet weten wat Lenovo's plannen zijn met Motorola, het lijkt dat ze zich richten op het aanbieden van nog goedkopere smartphones.

Op dit moment moet de Moto E het succesverhaal van de Moto serie vervolgen, hetgeen begon met de Moto G, die bovengemiddelde specificaties met een redelijke prijs van maar 119 euro. Alles is wat kleiner geworden in vergelijking met de Moto G. Het beeldscherm is 0,2 inch kleiner, de SoC is anders (terwijl de kloksnelheid nog steeds 1,2 GHz is), de opslagruimte is verkleind tot 4 GB, maar het is uitbreidbaar door middel van Micro SD kaarten. Dit is inderdaad een erg interessante smartphone voor een geweldige prijs. Als de smartphone net zo veel indruk maakt als de Moto G, zullen de concurrenten het moeilijk krijgen om het marktaandeel in de lagere prijsklasses te behouden.

Behuizing

How we test - Case

Een beetje groot, maar wel goed gebouwd.
Een beetje groot, maar wel goed gebouwd.

Verander nooit een succesvolle formule - dat zal de reden zijn waarom het chassis van de Moto G op dat van de Moto E lijkt, zelfs op het gebied van ergonomie. Het ene grote verschil is een opvallend rooster van de luidspreker onder de navigatie bar, hetgeen moeilijk is om niet te zien door het zilverkleurige plastic. De achterkant kan opnieuw worden losgehaald in een paar seconden, waardoor je makkelijk bij de micro SIM en de MicroSD kaart slot - jammer genoeg is de batterij niet zo makkelijk te vervangen. Zoals ook geval was met de Moto G, de hoes is te verkrijgen in meerdere kleuren. Daarnaast, de bouwkwaliteit van de Moto E is geweldig, met een superieure draai- en drukweerstand.

Het chassis is vooral verkort (met ongeveer 0,5 centimeter) naar 124,8 x 64,8 x 12,3 mm, terwijl de rest van de afmetingen zo goed als hetzelfde is gebleven. Het gewicht is ook niet veranderd - het is maar één gram minder. Ons testapparaat had een zwart beeldschermdeksel en een zwart beeldscherm frame. Het voorste gedeelte is ook verkrijgbaar in het wit.

141 mm 71.8 mm 9.9 mm 162 g142 mm 72.5 mm 8.1 mm 145 g132.5 mm 67 mm 9.3 mm 145 g129.9 mm 65.9 mm 11.6 mm 143 g124.8 mm 64.8 mm 12.3 mm 142 g121.5 mm 63.1 mm 10.57 mm 118 g115.5 mm 63 mm 10.4 mm 129 g

Verbindingsmogelijkheden

How we test - Connectivity

De locatie van de knoppen en de poorten verschillen maar een beetje van die van de Moto G. Rond het frame zijn er alleen een micro USB poort en een audio poort te vinden aan de tegenovergestelde korte kanten van het toestel, en de powerknop en de volumeknop zitten aan de rechterkant.

Zoals al eerder vermeld wordt de Moto E geleverd met maar 4 GB aan opslagruimte, waarvan 2,2 GB overblijft voor de gebruiker (na het installeren van het besturingssysteem). Dit kan klinken als een ramp (tegenwoordig is 2 GB bij lange na niet genoeg, omdat sommige games al meer dan 1 GB aan opslagruimte innemen), maar dankzij het MicroSD kaart slot is dit probleem verholpen. In feite is het zelfs een essentieel voordeel van de Moto E vergelijking met de Moto G, die geleverd wordt met 8 GB of 16 GB opslagruimte, maar zonder MicroSD mogelijkheden.

De poorten verschillen niet...
De poorten verschillen niet...
... met die van de Moto G.
... met die van de Moto G.
Niets aan de linkerkant.
Niets aan de linkerkant.
De audio poort zit aan de bovenkant.
De audio poort zit aan de bovenkant.

Software

De Moto E wordt geleverd met de meest recente versie van Android KitKat, waarop Android 4.4.2 al geïnstalleerd is. Het ligt in de lijn der verwachting dat Android 4.4.3 binnenkort uitkomt, dus we kijken ernaar uit om te zien hoe snel Motorola de update uitgeeft voor ons testapparaat. Net zoals in de Nexus serie is het gevoel en het uiterlijk van de interface niet veel veranderd; het pure Android gevoel blijft ook bij deze smartphone behouden. Dit is geweldig in het geval van prestatie omdat de gemiddelde CPU niet belast is met onnodige software. Het kleine aantal extra apps heeft haar voordelen, bijvoorbeeld de "Assist" app die het geluid van de smartphone kan uitschakelen op geselecteerde tijdstippen in de kalender (bijvoorbeeld in een vergadering) of 's nachts in het algemeen of op het werk.

Sommige ontwikkelaars in de Android gemeenschap is het al gelukt om 'root access' te krijgen tot de Moto E (voor de officiële lancering!), en hierdoor konden ze het apparaat handmatig herstellen. Deze ontwikkeling is zelfs deels gesteund door Motorola, met de uitgave van een "Bootloader Unlock Program" op haar website

Ook binnenshuis kan een GPS signaal ontvangen worden.
Ook binnenshuis kan een GPS signaal ontvangen worden.

Communicatie & GPS 

Als je de modemspecificaties vergelijkt met de Moto G zijn er maar een paar kleine verschillen. De Wi-Fi module van de Moto E werkt met de 802.11 b/g/n standaard, die alleen 2.4 GHz biedt. Waar verschillende Wi-Fi modems moeilijk te vergelijken zijn in grove tests (teveel factoren spelen een rol), de transmissie en receptie is goed genoeg. Naast de Wi-Fi netwerken kan de Moto E contact maken met het web via UMTS/HSPA+ (tot 21 Mbps met 850, 900, 1900 of 2100 MHz) - er is geen LTE module.

Naast de energiezuinige Bluetooth 4.0 LE module is er een GPS module ingebouwd die zelfs GLONASS standaard ondersteunt. Waar het vaststellen van de locatie een paar minuten kan duren als je binnen bent, duurt het buiten maar één minuut. Vergeleken met ons professionele navigatiesysteem van Garmin (Edge 500) registreert het apparaat 200 meter minder tijdens een fietstoch van 12,16 kilometer. De meeste onvolkomendheden doen zich voor in smalle bochten (zie "brug") of in gebieden met beperkte zichtbaarheid (zie "bos"). Dan nog is het algemene resultaat respectabel, omdat veel dure smartphones zoals de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2 (die vier of vijf keer zo duur zijn) niet minder fouten maken en niet veel beter werken.

Moto E "algemeen"
Moto E "algemeen"
Moto E "brug"
Moto E "brug"
Moto E "bos"
Moto E "bos"
Garmin Edge 500 "algemeen"
Garmin Edge 500 "algemeen"
Garmin Edge 500 "brug"
Garmin Edge 500 "brug"
Garmin Edge 500 "bos"
Garmin Edge 500 "bos"

Telefoonfuncties and gesprekskwaliteit

Veel ontwikkelaars bieden steeds grote beeldschermen aan; terwijl dit goed kan zijn voor surfen op internet of het kijken van films, maakt het het bellen minder comfortabel, om nog niet te spreken om het zich van een 'phablet' naast iemands hoofd zoals de 6.44-inch Sony Xperia Z Ultra). De Moto E, daarentegen, is relatief klein; hij is maar iets groter dan de iPhone. Bovendien is de gesprekskwaliteit geweldig met voldoende volume, weinig ruis en geen problemen. Jammer genoeg is er geen headset bijgeleverd, hetgeen jammer is omdat de luidspreker niet perfect is, omdat hij soms vage geluiden en een beetje vervormde geluiden levert.

Camera's & Multimedia

Eerlijk is eerlijk, Motorola moet ergens op besparen. Een van deze besparingen was de camera aan de voorkant; die is er namelijk niet. Er is wel een camera aan de achterkant (tot 5 megapixel, HD video met 720p en 30fps, geen LED flash).

Niet alleen komt de sensor met een nogal lage resolutie, de camera van de Moto E valt ook tegen op andere gebieden (net zoals de camera in de Moto G). Als er veel licht is (bijvoorbeeld buiten en gedurende de dag) worden de kleuren accuraat vastgelegd, maar wanneer er weinig licht is werkt de camera matig, zoals je hieronder kunt zien. Details verdwijnen snel, hetgeen de camera alleen bruikbaar maakt voor snapshots. Je verwachtingen moeten niet te hoog zijn; zelfs wanneer hij vergeleken wordt met andere goedkope cameras maakt de Moto E geen kans.

Motorola Moto E
Motorola Moto E
Motorola Moto E
Motorola Moto E
Motorola Moto E
Motorola Moto E
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020
Reference: Sony Alpha A57, auto modus
Reference: Sony Alpha A57, auto modus
Reference: Sony Alpha A57, auto modus
Reference: Sony Alpha A57, auto modus
Reference: Sony Alpha A57, auto modus
Reference: Sony Alpha A57, auto modus

Accessoires & Garantie

Motorola biedt 12 maanden garantie aan (met een verplicht aantal van 12 extra maanden in sommige landen). Het is niet verwonderlijk dat er weinig andere spullen in de doos zitten gegeven de lage prijs: alleen een USB kabel. Zelfs een stroom adapter moet los worden aangeschaft, indien nodig (anderszins kan de telefoon alleen opgeladen worden door de USB poort van een PC).

Invoerapparaten & Bediening

Het veelzijdige multi-touch beeldscherm herkent tot vijf vingers tegelijkertijd, zelfs in de hoeken van het scherm. De reactiesnelheid in het algemeen is behoorlijk (ook wat betreft de oriëntatie sensor met betrekking tot de rotatie van het scherm). Het navigeren van de interface gebeurt door drie aanraaktoetsen die op het 4,3-inch scherm zitten, hetgeen de te gebruiken oppervlakte verkleint. Gelukkig zijn deze knoppen onzichtbaar in vele applicaties (bijvoorbeeld bij het kijken naar foto's, het kijken van een film of het spelen van een spel) met de nieuwste versie van Android.

Dankzij de mogelijkheid om de Moto E te rooten, is het waarschijnlijk dat in de nabije toekomst een aantal modificaties aan de interface mogelijk worden. Voor andere smartphones, zoals de Nexus 5 of de LG G2, kan de "Xposed Framework" en andere apps de grootte van de navigatie bar veranderen naar wens, wat voor meer schermweergave zorgt.

Portretmodus
Portretmodus
Landschapsmodus
Landschapsmodus

Beeldscherm

How we test - Display

4.3 inch, qHD resolutie
4.3 inch, qHD resolutie

In vergelijking met de Moto G komt dit toestel met een iets kleiner beeldscherm (0,2 inch), maar tegelijkertijd met een veel minder hoge resolutie, 960x540 (qHD) pixels. Hierdoor is de Moto E niet in staat tot het afspelen van de beste filmkwaliteit (720p) die de interne camera aankan. Het glas van het beeldscherm is Corning Gorilla Glass 3. Helaas kunnen we niet de weerbaarheid testen tegen verschillende materialen, maar we raden onze lezers aan het niet zelf te proberen. Volgens Motorola's specificaties wordt het scherm geleverd met een laag die viezigheid tegen gaat, maar dit was ons niet opgevallen als we dit niet hadden geweten.

Met behulp van de X-Rite i1Pro 2 konden we een gemiddelde helderheid van 364,8 cd/m2 meten, wat iets minder dan de helderheid van de Moto G (416,8 cd/m²), maar het is nog steeds aanvaardbaar. Zwartwaarde, daarentegen, is prima.

0,5 cd/m2 is niet iets om over een huis te schrijven, maar het is genoeg om de Moto G te verslaan. De helderheid van de homogeniteit rijkt tot 96%, wat meer is dan de meeste dure smartphones! Echter, door z'n lagere helderheid en de iets betere zwartwaarde kan de contrast ratio van de Moto E (746:1) niet tippen aan de 817:1 van de Moto G.

358
cd/m²
366
cd/m²
361
cd/m²
358
cd/m²
373
cd/m²
370
cd/m²
361
cd/m²
369
cd/m²
367
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 373 cd/m² Gemiddelde: 364.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 96 %
Helderheid in Batterij-modus: 373 cd/m²
Contrast: 746:1 (Zwart: 0.5 cd/m²)
ΔE Color 4.84 | 0.6-29.43 Ø5.9
ΔE Greyscale 5.62 | 0.64-98 Ø6.1
Gamma: 2.59

Zoals men kan zien aan de kleurenweergave, de kleur rood is een beetje te donker en de blauwe tinten zijn niet helemaal correct. Tijdens onze "ColorChecker" test kwamen we erachter dat de schermen van de Moto E en de Moto G het even goed doen (gemiddeld) met DeltaE 2000 waarde van 4,84 (Moto E) en 4,83 (Moto G). Als het aankomt op de grijsweergave is de Moto E een stuk beter.

Kleurreproductie
Kleurreproductie
Kleurverzadiging
Kleurverzadiging
Color Checker
Color Checker
Grijsschaal reproductie
Grijsschaal reproductie

Geen enkel scherm doet het goed in direct zonlicht, vooral glimmende, reflecterende schermen, en in het bijzonder in de zomer. Dit geldt ook voor de Moto E, maar vanuit de juiste hoek en uit direct zonlicht blijft het scherm een beetje leesbaar. Een matte beeldschermbeschermer kan los aangeschaft worden en dit verbetert het resultaat geweldig.


De hoeken waaruit gekeken kan worden zijn geweldig. Zelfs vanuit scherpe hoeken blijven de kleuren en het contrast bijna ideaal. Kleurvervormingen en contrast inversies komen alleen voor als je tegelijkertijd vanuit een scherpe horizontale en verticale hoek naar het scherm kijkt.

Gebruik buitenshuis
Gebruik buitenshuis
Kijkhoeken
Kijkhoeken

Prestaties

How we test - Performance

De SoC van de Moto E haalt 1,2 GHz (net als de Moto G), met twee cores. Waar ligt dan het verschil vergeleken met de Moto G? De GPU van de Moto E is zwakker omdat er een Adreno 302 wordt gebruikt die een lagere snelheid bereikt dan de Adreno 305 van de Moto G (die 450 MHz haalt). Dit is nog niet alles: de SoC van ons testapparaat is een Snapdragon 200, geproduceerd door Qualcomm (28nm, ARMv7 commands), en wordt ondersteund door 1 GB van het RAM-geheugen.

Met behulp van een aantal benchmarks (beginnend met de synthetische benchmarks) proberen we de componenten van de Moto E met andere apparaten te vergelijken, onder andere met een aantal concurrenten van het dezelfde prijsniveau en Samsung's oogappel, de Galaxy S5 - gewoon om te laten zien wat er mogelijk is als geld geen rol speelt. Nokia's eerste Android smartphone, de Nokia X, verliest de strijd van de Moto E - alle andere goedkope toestellen doen het ongeveer even goed als de Moto E, en strijden met elkaar om de plek achter de Galaxy S5. Onze benchmarks laten zien dat niet alles draait om kloksnelheid. De Moto G presteert beter dan de Moto E in bijna elk opzicht.

3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
3750 Points ∼2%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
4399 Points ∼2% +17%
Nokia X
2226 Points ∼1% -41%
Samsung Galaxy S5
18367 Points ∼8% +390%
1920x1080 Ice Storm Extreme Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
2238 Points ∼1%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
2771 Points ∼1% +24%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
2229 Points ∼1% 0%
Huawei Ascend Y530
2203 Points ∼1% -2%
Alcatel One Touch Pop C7
2044 Points ∼1% -9%
Nokia X
1308 Points ∼1% -42%
1280x720 Ice Storm Standard Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
4091 Points ∼0%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
5438 Points ∼0% +33%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
3568 Points ∼0% -13%
Huawei Ascend Y530
4125 Points ∼0% +1%
Alcatel One Touch Pop C7
3100 Points ∼0% -24%
Nokia X
2385 Points ∼0% -42%
Epic Citadel
High Quality (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
50.9 fps ∼84%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
56.7 fps ∼93% +11%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
32.5 fps ∼53% -36%
Huawei Ascend Y530
53.4 fps ∼88% +5%
Samsung Galaxy S5
55.7 fps ∼91% +9%
High Performance (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
52.5 fps ∼86%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
58 fps ∼95% +10%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
38.8 fps ∼64% -26%
Huawei Ascend Y530
54.5 fps ∼90% +4%
Samsung Galaxy S5
57.2 fps ∼94% +9%
AnTuTu v4 - Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
12811 Points ∼30%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
17360 Points ∼40% +36%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
12059 Points ∼28% -6%
Huawei Ascend Y530
12124 Points ∼28% -5%
Alcatel One Touch Pop C7
17300 Points ∼40% +35%
Nokia X
7655 Points ∼18% -40%
Samsung Galaxy S5
37353 Points ∼87% +192%
Geekbench 3
32 Bit Multi-Core Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
601 Points ∼1%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
1169 Points ∼1% +95%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
658 Points ∼1% +9%
Huawei Ascend Y530
605 Points ∼1% +1%
Alcatel One Touch Pop C7
1179 Points ∼1% +96%
Samsung Galaxy S5
2885 Points ∼4% +380%
32 Bit Single-Core Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
321 Points ∼7%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
341 Points ∼7% +6%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
353 Points ∼7% +10%
Huawei Ascend Y530
324 Points ∼7% +1%
Alcatel One Touch Pop C7
350 Points ∼7% +9%
Samsung Galaxy S5
941 Points ∼19% +193%

Legende

 
Motorola Moto E 1. Gen 2014 Qualcomm Snapdragon 200 8210, Qualcomm Adreno 302, 4 GB Flash
 
Motorola Moto G 1. Gen XT1032 Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226, Qualcomm Adreno 305, 8 GB SSD
 
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582 Broadcom BCM21664T, Broadcom VideoCore-IV, 4 GB Flash
 
Huawei Ascend Y530 Qualcomm Snapdragon 200 8210, Qualcomm Adreno 302, 4 GB Flash
 
Alcatel One Touch Pop C7 Mediatek MT6582M, ARM Mali-400 MP2, 4 GB Flash
 
Nokia X Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8625Q, Qualcomm Adreno 203, 4 GB Flash
 
Samsung Galaxy S5 Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, Qualcomm Adreno 330, 16 GB eMMC Flash

Een ander deel van de benchmarks is het deel dat gebruikt maakt van een browser. Hier blijft het beeld opnieuw hetzelfde: de Nokia X doet het het slechtst, en de rest ontloopt elkaar niet veel. Opvallend: de Moto E blijft dicht bij de Moto G; hij verslaat de Moto G zelfs in bepaalde benchmarks. Van alle goedkope toestellen is de Galaxy S Duos 2 het best.

Octane V1 - Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
1764 Points ∼4%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
1721 Points ∼4% -2%
Apple iPhone 5c
2817 Points ∼7% +60%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
2213 Points ∼6% +25%
Alcatel One Touch Pop C7
1316 Points ∼3% -25%
Nokia X
1266 Points ∼3% -28%
Mozilla Kraken 1.0 - Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
28979 ms * ∼17%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
31625.5 ms * ∼18% -9%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
25468.3 ms * ∼15% +12%
Alcatel One Touch Pop C7
26894.5 ms * ∼16% +7%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
562 Points ∼9%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
488 Points ∼8% -13%
Apple iPhone 5c
902 Points ∼15% +60%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
627 Points ∼10% +12%
Huawei Ascend Y530
628 Points ∼10% +12%
Samsung Galaxy S5
712 Points ∼11% +27%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
1625.4 ms * ∼15%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
1413 ms * ∼13% +13%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
1347.9 ms * ∼13% +17%
Nokia X
2432.5 ms * ∼23% -50%

* ... kleiner is beter

De Moto G wordt geleverd met een verrassend goed flash geheugen; hij verslaat zelfs de Galaxy S5 in drie van de vier testen (met groot verschil!). Jammer genoeg komt de 4 GB opslagruimte in ons testapparaat niet dichtbij bij deze waarden, in het bijzonder tijdens de opvolgende schrijftests. In z'n geheel zijn de resultaten gemiddeld.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
0.73 MB/s ∼0%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
2.52 MB/s ∼1% +245%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
1.28 MB/s ∼0% +75%
Huawei Ascend Y530
0.51 MB/s ∼0% -30%
Alcatel One Touch Pop C7
0.5 MB/s ∼0% -32%
Samsung Galaxy S5
1 MB/s ∼0% +37%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
8.72 MB/s ∼3%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
13.61 MB/s ∼5% +56%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
8.52 MB/s ∼3% -2%
Huawei Ascend Y530
8.02 MB/s ∼3% -8%
Alcatel One Touch Pop C7
12.09 MB/s ∼5% +39%
Samsung Galaxy S5
8.5 MB/s ∼3% -3%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
6.51 MB/s ∼1%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
12.54 MB/s ∼2% +93%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
15.42 MB/s ∼2% +137%
Huawei Ascend Y530
9.24 MB/s ∼1% +42%
Alcatel One Touch Pop C7
7.26 MB/s ∼1% +12%
Samsung Galaxy S5
19.05 MB/s ∼3% +193%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Motorola Moto E 1. Gen 2014
52.07 MB/s ∼3%
Motorola Moto G 1. Gen XT1032
103.28 MB/s ∼6% +98%
Samsung Galaxy S Duos 2 GT-S7582
23.39 MB/s ∼1% -55%
Huawei Ascend Y530
37.2 MB/s ∼2% -29%
Alcatel One Touch Pop C7
49.13 MB/s ∼3% -6%
Samsung Galaxy S5
83.53 MB/s ∼5% +60%

Games & Video's

Doelstelling behaald! Alhoewel de resultaten van de benchmarks niet erg goed zijn, video playback (ook in Full HD) en de meeste 3D en 2D games lopen goed op de SoC, ook al maakt het gamen de Moto E behoorlijk warm.Videos and games are no problem for the Moto E.
Videos and games are no problem for the Moto E.
Everything runs smoothly.
Everything runs smoothly.

Emissies

How we test - Emissions

Temperatuur

We meten de oppervlaktetemperatuur twee keer: één keer onder maximale belasting en één keer onder minimale belasting. Tijdens minimale belasting blijft de temperatuur laag, maar een beetje hoger dan de temperatuur van de Moto G (30,6° C aan de voorkant en 28,8°C aan de achterkant). Onder maximale belasting is het anders; dan wordt het apparaat maximaal 39°C. Dit is opvallend en een stuk slechter dan de Moto G, maar het is geen afknapper. De Huawei Ascend Y530 (32,1°C) en de Nokia X doen het onder maximale belasting beter.

Max. Belasting
 34.3 °C38.1 °C37.4 °C 
 34.7 °C39.2 °C39 °C 
 34 °C37.2 °C37.1 °C 
Maximum: 39.2 °C
Gemiddelde: 36.8 °C
34.3 °C34.6 °C32.6 °C
34.7 °C34.6 °C33.4 °C
33.7 °C34.9 °C31.8 °C
Maximum: 34.9 °C
Gemiddelde: 33.8 °C
Stroomadapter (max.)  43 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.8 °C / 98 F, compared to the average of 33 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 39.2 °C / 103 F, compared to the average of 35.4 °C / 96 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 34.9 °C / 95 F, compared to the average of 34 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.6 °C / 87 F, compared to the device average of 33 °C / 91 F.

Luidsprekers

De onderste luidspreker is verantwoordelijk voor het afspelen van muziek, terwijl de bovenste (ook al lijkt hij identiek) alleen gebruikt wordt voor het bellen. Het maximum volume van de onderste luidspreker is meer dan voldoende - in feite is het volume zelfs te hoog, omdat er vervormingen plaatsvinden en het schelle geluid snel vervelend wordt. De ingebouwde equalizer helpt dit probleem te verminderen en het geluid aan te passen aan de wens van de gebruiker, maar ondanks deze verbeteringen klinkt een externe luidspreker (die verbonden kan worden via Bluetooth, Wi-Fi of de 3,5mm audi poort) veel beter.

Energiebeheer

How we test - Battery Life

Energieverbruik

Een essentieel aspect met betrekking tot de batterijlevensduur is het energieverbruik van de smartphone. Onder volle belasting wordt tussen 2 en 2,5 Watt gebruikt, hetgeen iets minder is dan de Moto G, die tussen 2,1 en 2,8 Watt gebruikt. Dit gaat niet op tijdens minimale belasting: tussen 0,7 en 1,1 Watt is is meer dan wat de Moto G verbruikt (tussen 0,4 en 1,0 Watt). Waar het lagere energieverbruik van de Moto E tijdens maximale belasting verklaard kan worden door z'n kleinere beeldscherm en z'n lagere maximale helderheid van het beeldscherm (alle toestellen zijn op maximale helderheid gezet tijdens de test), is het minder duidelijk wat ervoor zorgt dat de Moto E meer verbruikt dan de Moto G tijdens minimale belasting. In het algemeen zijn de SoC en het beeldscherm hiervoor verantwoordelijk. De batterijlevensduur is echter niet alleen bepaald door het energieverbruik van het toestel. De capaciteit van de batterij speelt ook een rol.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.7 / 0.9 / 1.1 Watt
Belasting midlight 2 / 2.5 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijlevensduur

De capaciteit van de batterij is 1980 mAh, wat maar 90 mAh minder is dan die van de Moto G; zo haalt de Moto E dezelfde looptijd onder maximale belasting als de Moto G - iets meer dan 4 uur, een respectabele prestatie. Met 22 uur en 16 minuten onder minimale belasting (modems gedeactiveerd en helderheid op minimum) doet de Moto E het bovengemiddeld goed, alhoewel hij een 3 uur minder lange looptijd heeft dan de Moto G. Tijdens onze gecombineerde Wi-Fi test met medium helderheid (150 cd/m2) en een script die websites laadt, wisten we de looptijd te rekken tot 14 uur - veel meer dan de grofweg 8 uur van de Huawei Ascend Y530 en nog steeds meer dan wat de Nokia X haalt.


Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
22h 16min
Surfen met WLAN
14h 06min
Big Buck Bunny H.264 1080p
5h 50min
Belast (maximale helderheid)
4h 08min

Samenvatting

Meer kan niet verwacht worden voor €119. Opnieuw een schot in de roos.
Meer kan niet verwacht worden voor €119. Opnieuw een schot in de roos.

Het lijkt zo makkelijk om vele smartphones te verkopen: zorg gewoon voor een capabel apparaat met een redelijk bouwkwaliteit en een lage prijs. Echter, dit is niet zo makkelijk als het lijkt, omdat veel smartphones van vele bekende ontwikkelaars het moeilijk hebben om redelijke prestaties en andere benodigde functies te leveren. De Moto G was een van de eerste smartphones die niet allen goedkoop was, maar goedkoop en goed tegelijkertijd - en dit is precies wat Motorola probeert te bereiken met een nog goedkoper toestel, de Moto E - en die maar €199 kost. Het is niet verrassend dat er dan offers gemaakt moeten worden. De interne opslagruimte is verminderd van 8 GB (of 16 GB) naar maar 4 GB - maar dit geheugen kan vergroot worden met een MicroSD kaart. De kloksnelheid blijft hetzelfde, maar nu wordt er een dual-core Snapdragon 200 met een zwakkere GPU (Adreno 302) gebruikt. Het beeldscherm is verkleind naar 4,3 inch, wat zorgt voor een qHD resolutie.

Een aantrekkelijke Android smartphone (die loopt op KitKat 4.4.2!) is geboren die indruk maakt met z'n geweldige bouwkwaliteit, z'n recente Android versie en z'n lange batterijlevensduur. Gelijkgeprijsde smartphones zoals de Huawei Ascend Y530 (Android 4.3) of de Nokia X (Android 4.1) komen niet in de buurt van de Moto E, ondanks hun eigen kwaliteiten. Beide apparaten hebben een slecht beeldscherm (in het bijzonder met betrekking tot de contrast ratio en de zwartwaarde en in het geval van de Ascend Y530 de kijkhoek) en oude Android versies. Het laatste is een sterk punt van Lenovo dankzij haar geschiedenis als deel van Google. Het ligt zelfs in de lijn der verwachting dat Android 4.4.3 binnenkort uitgebracht wordt (maar we weten niet wat Lenovo's plannen zijn met betrekking tot upgrades in de toekomst). We waren al onder de indruk van Motorola's Moto G en we zijn niet minder onder de indruk van de Moto E. Beide toestellen hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Echter blijft het de vraag of een extra €40 voor de Moto G (8 GB) een slechte investering is - er zijn meerdere voordelen aan de andere, iets duurdere variant van de Moto serie.

Getest: Motorola Moto E. Testmodel geleverd door Motorola Germany.
Getest: Motorola Moto E. Testmodel geleverd door Motorola Germany.

Specificaties

Motorola Moto E 1. Gen 2014 (Moto Serie)
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 302, Core: 400 MHz
Geheugen
1024 MB 
Beeldscherm
4.3 inch 16:9, 960 x 540 pixel, capacitive, IPS-LCD, Anti-smudge coating en Corning® Gorilla® Glass 3, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
, 2.2 GB beschikbaar
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm audio poort, Card Reader: MicroSD slot, Sensoren: GPS, GLONASS, Bewegingssensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0 LE, UMTS/HSPA+ up to 21 Mbps (850, 900, 1900, 2100 MHz), GSM/GPRS/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 12.3 x 124.8 x 64.8
Batterij
Lithium-Ion, 1980 mAh
Besturingssysteem
Android 4.4 KitKat
Camera
Webcam: Grote camera: 5 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: mono luidspreker, Toetsenbord: Virtueel toetsenbord, 12 Maanden Garantie
Gewicht
142 g, Voeding: 54 g
Prijs
119 Euro

 

Tot nu toe is de Moto E de goedkope smartphone...
Tot nu toe is de Moto E de goedkope smartphone...
... van de Moto serie. Slechts €119...
... van de Moto serie. Slechts €119...
... voor het 4,3 inch apparaat? Dat is bijna te mooi om waar te zijn.
... voor het 4,3 inch apparaat? Dat is bijna te mooi om waar te zijn.
De grotere en ook duurdere Moto G...
De grotere en ook duurdere Moto G...
... heeft een half jaar geleden een goede indruk gemaakt.
... heeft een half jaar geleden een goede indruk gemaakt.
De bouwkwaliteit en de stevigheid van de Moto E...
De bouwkwaliteit en de stevigheid van de Moto E...
... is goed. Daarnaast kan de achterkant verwijderd worden.
... is goed. Daarnaast kan de achterkant verwijderd worden.
Android 4.4.2! Dat is de meest recente versie van Google's besturingssysteem.
Android 4.4.2! Dat is de meest recente versie van Google's besturingssysteem.
De update naar 4.4.3 komt snel.
De update naar 4.4.3 komt snel.
De nieuwe omgeving.
De nieuwe omgeving.
Het startscherm heeft weinig onnodige informatie, wat ons doet herinneren...
Het startscherm heeft weinig onnodige informatie, wat ons doet herinneren...
... aan de Moto G en Moto X.
... aan de Moto G en Moto X.
Het beeldscherm ondersteunt vijf aanrakingen tegelijk.
Het beeldscherm ondersteunt vijf aanrakingen tegelijk.
Een Snapdragon 200 SoC is het hart van het apparaat.
Een Snapdragon 200 SoC is het hart van het apparaat.
Slechts 4 GB geheugen?
Slechts 4 GB geheugen?
Dat is niet veel - maar gelukkig is er een microSD slot.
Dat is niet veel - maar gelukkig is er een microSD slot.
De luidsprekers zijn middelmatig, waarbij de equalizer de geluidkwaliteit enigszins verbetert.
De luidsprekers zijn middelmatig, waarbij de equalizer de geluidkwaliteit enigszins verbetert.
Sommige apps zijn vooraf geïnstalleerd.
Sommige apps zijn vooraf geïnstalleerd.
Sommige zijn handig, andere zijn gewoonweg onnodig.
Sommige zijn handig, andere zijn gewoonweg onnodig.
De Moto E...
De Moto E...
... is veel dikker dan de Nexus 5.
... is veel dikker dan de Nexus 5.
De camera aan de achterkant heeft 5 megapixels.
De camera aan de achterkant heeft 5 megapixels.
De beelden zijn echter slecht (behalve als een beeld goed verlicht is).
De beelden zijn echter slecht (behalve als een beeld goed verlicht is).
De achterkant kan eenvoudig verwijderd worden, ...
De achterkant kan eenvoudig verwijderd worden, ...
... de batterij echter niet.
... de batterij echter niet.
Dit is een onhandige procedure...
Dit is een onhandige procedure...
... die alleen professionals kunnen uitvoeren.
... die alleen professionals kunnen uitvoeren.
De hoes is in diverse kleuren verkrijgbaar.
De hoes is in diverse kleuren verkrijgbaar.
Waarom twijfelen? De prijs is laag...
Waarom twijfelen? De prijs is laag...
... en het algemene pakket is geweldig.
... en het algemene pakket is geweldig.
We zijn benieuwd naar de verkoopcijfers.
We zijn benieuwd naar de verkoopcijfers.

Gelijksoortige apparaten

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport LG L Fino Smartphone
Adreno 302, Snapdragon 200 200 MSM8212

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Microsoft Lumia 535 Smartphone
Adreno 302, Snapdragon 200 200 MSM8212, 5", 0.146 kg
Kort testrapport LG L40 Smartphone
Adreno 302, Snapdragon 200 200 8210, 3.5", 0.113 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Links

Price Check

Pro

+Waarde
+Bouwkwaliteit
+Recente Android versie
+Batterijlevensduur
+Voldoende prestaties
+Uitbreidbaar geheugen
 

Contra

-Camera
-Resolutie van beeldscherm

In het kort

Wat we goed vonden

Batterijlevensduur, bouwkwaliteit en beeldscherm komen in de buurt van de Moto G, wat resulteert in een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wat we graag zouden zien

De grote camera is gewoonweg slecht. Moderne smartphones zijn capabel genoeg om kleine camera's te vervangen - alleen niet de Moto E.

Wat ons verrast heeft

Ondanks al de benodigde bezuiningen biedt de Moto E een bevredigende Android ervaring: de besturing verloopt soepel.

De concurrentie

De Nokia X en de Huawei Ascend Y530 zitten in dezelfde prijsklasse, maar hebben beide meer zwakke punten dan de Moto E. Nog interessanter: de concurrentie uit het eigen kamp. De Moto G biedt betere prestaties en een aantal andere voordelen (zoals de camera). De Acer Liquid Z3 Duo is enigszins goedkoper dan de Moto E.

Ratings

Motorola Moto E 1. Gen 2014 - 26-05-2014 v4(old)
Daniel Schuster

Behuizing
88%
Toetsenbord
58 / 75 → 77%
Aanwijsapparaat
86%
Aansluitmogelijkheden
44 / 60 → 73%
Gewicht
93%
Batterij
93%
Beeldscherm
83%
Gaming-performance
52 / 63 → 83%
Applicatie-performance
20 / 70 → 29%
Temperatuur
86%
Luidheid
100%
Audio
59 / 91 → 65%
Camera
60%
Gemiddelde
71%
81%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Motorola Moto E Smartphone
Daniel Schuster, 2014-06-23 (Update: 2018-05-15)