Notebookcheck

Testrapport Sony Xperia J Smartphone

Daniel Schuster, Stefanie Voigt (vertaald door Luc Peters), 18-02-2013

Uitbreiding van portfolio. Sony brengt op het moment verschillende Xperia modellen uit om alle groepen gebruikers te bereiken. Hoe brengt het 4 inch middenklasse model met een kloksnelheid van 1 GHz en 512 MB werkgeheugen het er in onze tests van af? En is de adviesprijs van €239 redelijk?

Het originele Duitse testrapport vind je hier.

Sony prijst de Xperia J aan met de slogan "Big Screen Entertainment". Een vergelijking tussen het schermdiagonaal van de Xperia J en Samsung's Galaxy Note 2 (4.0 tegen 5.5 inch) laat zien dat je zulke statements altijd in het grote plaatje moet zien. In een directe vergelijking ziet het scherm van de Xperia J er toch redelijk klein uit. Maar voor nu genoeg over het uiterlijk van het toestel, want Sony's slogan geeft weinig prijs over de rekenkracht en hardware... En uiteraard is daar Notebookcheck om ook die informatie boven tafel te krijgen.

De Xperia J wordt aangedreven door dezelfde SoC (system-on-a-chip) als die van de Samsung's Galaxy S DUOS: om precies te zijn de Snapdragon S1 MSM7227A met een kloksnelheid van 1 GHz, die wordt bijgestaan door 512 MB werkgeheugen. De geïnstalleerde GPU voor het renderen van content op het 4.0 inch TFT touchscreen is de Adreno 200. Op dit hardware pakket draait Android 4.0.4. De specificaties laten al zien dat de Xperia J niet naar een plaats tussen de high-end toestellen streeft. De adviesprijs van €239 bevestigt dat nog eens.

Behuizing

Behuizing bestaande uit drie delen
Behuizing bestaande uit drie delen

De behuizing bestaat uit drie delen, allemaal vervaardigd uit polycarbonaat. De rand rond het beeldscherm is uitgevoerd in pianolak zwart en is dus als gevolg erg gevoelig voor vingerafdrukken. Het middelste deel van de behuizing heeft een contrasterende kleur ten opzichte van de twee buitenste delen. Vingerafdrukken vormen ook een probleem voor de hoogglans chromen rand. De mat zwarte achterkant is in het midden dunner dan aan de boven- en onderkant, zodat hij comfortabel in de hand ligt. De "soft curves" van de Xperia lijn worden misschien meer gewaardeerd dan het zeer hoekige design van Apple's nieuwste apparaten.
De behuizing is zeer net afgewerkt en zeer stevig. Alleen onder gericht uitgeoefende druk geeft het touchscreen zeer beperkt mee. Gezien de adviesprijs is de kwaliteit van de behuizing absoluut goed, maar verwacht niet de kwaliteit van een iPhone 5.

Het gebruik van plastic zorgt doorgaans voor een lager gewicht, maar met 124 gram kan de Xperia J niet tegen zijn concurrentie op. HTC's Windows Phone 8S, ook met een 4.0 inch scherm, weegt 113 gram en Samsung's Galaxy S DUOS weegt 120 gram. De referentie qua kwaliteit, de iPhone 5, heeft een gewicht van maar 112 gram. De verschillen worden kleiner als we de afmetingen bekijken. De Xperia is redelijk met 124.3 x 61.2 x 9.2 mm redelijk lang, maar is iets dunner dan de vergelijkbaar geprijsde concurrenten.
Op dit moment is de Xperia J verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, roze en goud. Wel beschikken alle versies over dezelfde chromen rand en pianolak afwerking rond het scherm. Alleen het cover aan de achterzijde heeft een andere kleur.

Connectiviteit

Het was geen "Oh" ervaring toen we de plaatsing van de knoppen bekeken. De aan/uit-knop bevindt zich aan de rechterzijde van de behuizing direct boven de volumeknop. Onze mening is dat er niet voldoende ruimte tussen de knoppen zit, maar dat is persoonlijk. Aan het sponzige drukpunt van de knoppen zul je meer moeten wennen. Dat valt vooral op bij de aan/uit-knop, omdat een fysieke home knop als op de Galaxy S3 ontbreekt. Verder zit de knop diep in de behuizing en is hij niet al te groot.
De 3.5 mm hoofdtelefoon jack bevindt zich aan de bovenzijde en de micro-USB poort aan de linkerzijde. Het toestel werd direct herkend toen we het op een PC aansloten. Een microSD slot zit aan de achterzijde onder het cover en ondersteunt kaarten tot 32 GB. Dit slot is essentieel, omdat het interne opslaggeheugen slechts 4 GB bedraagt, waarvan 2.01 GB beschikbaar. Tot slot heeft Xperia J ook een notificatie-led.

Linkerzijde: micro-USB poort
Linkerzijde: micro-USB poort
Bovenzijde: 3.5 mm jack
Bovenzijde: 3.5 mm jack
Rechterzijde: aan/uit- en volumeknop
Rechterzijde: aan/uit- en volumeknop

Software

Sony levert de Xperia J met Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich). De standaard launcher is een beetje aangepast, maar de home screens zijn al gevuld met veel widgets. Sony installeert ook redelijk wat bloatware in de vorm van apps, zoals "LiveWare Manager", "Music Unlimited" en "Walkman". Een update naar Android 4.1 staat gepland voor het eerste kwartaal van 2013. Een precieze datum is nog niet bekend.

GPS verbinding
GPS verbinding

Communicatie & GPS

De Xperia J beschikt over een WiFi module met ondersteuning voor 802.11 b/g/n en is ook gecertificeerd voor de DLNA standaard. Mobiel internet is beschikbaar via HSDPA (max. 14.4 Mbit/s). De Bluetooth module ondersteunt slechts de oudere 2.1 versie, terwijl veel nieuwe toestellen nu over Bluetooth 4.0 beschikken. De A-GPS ontvanger maakt snel verbinding met de satellieten, ook binnenshuis dichtbij een raam. Tijdens onze test viel de verbinding nooit plotseling weg. Het toestel ondersteunt geen NFC (near-field communication).

Camera's & Multimedia

Het toestel beschikt over twee camera's met een gemiddelde resolutie. De primaire camera aan de achterzijde is een 5 megapixel model en stelt de gebruiker in staat video's in VGA kwaliteit op 30 fps op te nemen. Samsung's Galaxy S DUOS beschikt over dezelfde camera's. HTC's 8S kan video's in HD kwaliteit (720p) opnemen, maar deze heeft geen front-facing camera. De front-facing camera in de Xperia J is ontworpen als webcam en kun je dus door de resolutie van 0.3 MP niet gebruiken voor het maken van fatsoenlijke foto's. Een LED flitser maakt het mogelijk om bij beperkt licht foto's  te maken.

Bij weinig licht zien we een beetje ruis op de foto's. Verder is op alle foto's een blauwe waas zichtbaar, wat een grote invloed op de kleurweergave heeft. Foto's buitenshuis genomen hebben minder last van ruis, maar de blauwe waas blijft zichtbaar. Ook missen we scherpte in alle foto's.
De front-facing camera is absoluut ongeschikt om foto's en video's te maken. Als er geen beter alternatief voor handen is kun je deze camera gebruiken voor videobellen. Het beeld via deze camera is in VGA kwaliteit en is dus niet echt gefocust. We vragen ons af of de camera daadwerkelijk de beloofde 30 frames per seconde haalt.

Primaire camera: 5 megapixel
Primaire camera: 5 megapixel
Front-facing camera: 0.3 megapixel
Front-facing camera: 0.3 megapixel
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 megapixel
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 megapixel
Primaire camera: 5 megapixel
Primaire camera: 5 megapixel
Front-facing camera: 0.3 megapixel
Front-facing camera: 0.3 megapixel
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 megapixel
Referentie camera: Canon EOS 600D, 18 megapixel

Accessoires

De redelijke grote doos waar de smartphone in wordt geleverd geeft hoop op een aantal extra accessoires. Helaas is dat niet het geval. De Xperia J verschilt hierin niet van de massa en volgt het motto: less is sometimes more. We vinden in de doos verschillende instructieboekjes, de batterij, een modulaire oplader en de smartphone zelf. Door de lage prijs ontbreekt ook een in-ear headset.

Garantie

Sony biedt 24 maanden garantie op de Xperia J en 12 maanden op de accessoires.

Invoerapparatuur & Bediening

Beperkt beeld in landschapsmodus
Beperkt beeld in landschapsmodus

Het capacitieve touchscreen neemt aanrakingen accuraat waar en multi-touch gestures worden goed herkend. Wel worden slechts twee vingers tegelijk herkend. Navigeren door de menu's en app lijst gaat doorgaans soepel, maar zo nu en dan zien we hele kleine haperingen.
Met het virtuele toetsenbord in beeld is er in portretmodus nog voldoende ruimte om op webpagina's te scrollen of de gespreksgeschiedenis in WhatsApp te kunnen lezen. In landschapsmodus neemt het toetsenbord meer dan 50% van het beeld in beslag. Wanneer de adresbalk geopend is zie je dan slechts een klein deel van de webpagina.

Beeldscherm

Het 4 inch LCD-TFT beeldscherm in de Xperia J heeft een resolutie van 854x480 pixels (FWVGA) en kan 16.7 miljoen kleuren weergeven. Meer informatie over de technologie achter het scherm hebben we niet. De schermgrootte en resolutie resulteren in een pixeldichtheid van 245 ppi. Omdat de Windows Phone 8S verticaal 54 pixels minder heeft, bedraagt de pixeldichtheid van zijn scherm 233 ppi.
Met de Mavo Monitor hebben we een maximale helderheid van 347 cd/m² gemeten onder in het midden van het scherm. De helderheid is ziet er zeer gelijkmatig verdeeld uit en de meting (90%) bevestigt dat. Gemiddeld bedraagt de helderheid 329.1 cd/m². De HTC 8S haalt gemiddeld 330.8 cd/m² en de Galaxy S DUOS 326.7 cd/m². Omdat de waardes erg dicht bij elkaar liggen is het verschil niet zichtbaar.

320
cd/m²
337
cd/m²
344
cd/m²
314
cd/m²
336
cd/m²
347
cd/m²
320
cd/m²
320
cd/m²
324
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 347 cd/m² Gemiddelde: 329.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 90 %
Helderheid in Batterij-modus: 336 cd/m²
Contrast: 1050:1 (Zwart: 0.32 cd/m²)

In de zwartwaarde  zit wel verschil tussen de drie concurrenten. Met 0.32 cd/m² wint de Xperia J het van zowel de Galaxy S DUOS (0.66 cd/m²) als HTC's 8S (0.41 cd/m²). Dit resulteert in een hoge contrast ratio van 1050:1, die zelfs iets hoger is dan die van de iPhone 5 (1040:1). 

Buitenshuis
Buitenshuis

De smartphone is prima te gebruiken buitenshuis. Ondanks dat het glare-type scherm last heeft van hevige reflecties is de content doorgaans gemakkelijk leesbaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door de lage zwartwaarde en het hoge gemiddelde helderheidsniveau.

Viewing angles: Sony Xperia J
Viewing angles: Sony Xperia J

The viewing angle stability of the Xperia J's screen is impressive although it does not use IPS technology. The color reproduction and contrast remain on a consistently high level even up to extremely acute angles.

Prestaties

De adviesprijs van de Xperia J wijst er al op dat je geen high-end toestel met een quad-core processor, zoals in Google's Nexus 4, moet verwachten. Het toestel wordt aangedreven door een iets oudere Qualcomm Snapdragon S1 MSM 7227A SoC. Deze is gebaseerd op het ARM v7 platform en de CPU is een ARM Cortex A5 single-core die op 1 GHz loopt. De processor is gemaakt op 45 nm formaat en beschikt tevens over de Adreno 200 (Enhanced) GPU. De SoC heeft de beschikking over 512 MB werkgeheugen. Ter vergelijking: de meeste premium toestellen beschikken inmiddels over 2048 MB werkgeheugen.
Samsung's Galaxy S DUOS beschikt over exact dezelfde hardware, zodat er in de benchmark resultaten weinig verschil zit. HTC's 8S heeft vergelijkbare hardware, maar draait op een totaal ander besturingssysteem en heeft een SoC van een nieuwere generatie.

Om de prestaties van de Xperia J te meten en te vergelijken met die van high-end smartphones hebben we verschillende benchmarks uitgevoerd. Het verwachte resultaat zien we terug in de synthetische benchmarks. Sony's Xperia J en Samsung's Galaxy S DUOS behalen identieke scores in alle benchmarks en komen totaal niet in de buurt van de scores van topklasse toestellen. De GLBenchmark 2.5.1 konden we helaas niet uitvoeren, omdat het systeem bij elke poging crashte. Een resultaat uit deze benchmark ontbreekt dus.

AnTuTu v3 - Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
4075 Points ∼11%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
15395 Points ∼43% +278%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
17555 Points ∼49% +331%
NenaMark2 - --- (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
19.6 fps ∼29%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
58.8 fps ∼87% +200%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
59 fps ∼88% +201%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
20.1 fps ∼30% +3%
Basemark ES 2.0 - Taiji Free (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
5.8 fps ∼10%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
37.1 fps ∼61% +540%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
53.54 fps ∼88% +823%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
6.11 fps ∼10% +5%
Linpack Android / IOS - Single Thread (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
38.884 MFLOPS ∼4%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
56.35 MFLOPS ∼6% +45%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
76.841 MFLOPS ∼8% +98%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
29.22 MFLOPS ∼3% -25%
Geekbench 2 - 32 Bit - Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
465 Points ∼1%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1816 Points ∼4% +291%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
2054 Points ∼5% +342%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
442 Points ∼1% -5%

Ook in de browser-based tests zien we de overeenkomst tussen de Xperia J en Galaxy S DUOS. Ons test toestel scoort net iets hoger dan zijn middenklasse concurrenten in zowel de Peacekeeper benchmarks als Google's nieuwste V8 ver. 7 test. Sunspider 0.9.1 laat een geheel tegenovergesteld resultaat zien, want de Xperia J scoort nu een stuk lager dan de concurrentie.

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
704 Points ∼4%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1978 Points ∼10% +181%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1381 Points ∼7% +96%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
580 Points ∼3% -18%
HTC Windows Phone 8S
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 4 GB Flash
477 Points ∼2% -32%
Peacekeeper - --- (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
287 Points ∼5%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
664 Points ∼11% +131%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
236 Points ∼4% -18%
HTC Windows Phone 8S
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 4 GB Flash
197 Points ∼3% -31%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
3013.8 ms * ∼29%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1477.8 ms * ∼14% +51%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1894.7 ms * ∼18% +37%
HTC Windows Phone 8S
Adreno 305, S4 Plus MSM8227, 4 GB Flash
1410 ms * ∼13% +53%

* ... kleiner is beter

Tot slot gebruiken we de AndroBench 3 om de lees- en schrijfsnelheid van het flash geheugen te bepalen. In vergelijking met de Galaxy S DUOS zien we een groot verschil in de prestaties van het flash geheugen, maar in de praktijk hebben we hier eigenlijk niets van gemerkt. Het verschil met flash geheugen in high-end toestellen is niet zo groot als het verschil met de eerder gemeten rekenkracht van deze toestellen.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
0.25 MB/s ∼0%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
0.58 MB/s ∼0% +132%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1.07 MB/s ∼0% +328%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
0.25 MB/s ∼0% 0%
Random Read 4KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
6.49 MB/s ∼3%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.13 MB/s ∼3% +10%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
12.14 MB/s ∼5% +87%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
7.21 MB/s ∼3% +11%
Sequential Write 256KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
5.3 MB/s ∼1%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
7.44 MB/s ∼1% +40%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
13.97 MB/s ∼2% +164%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
4.96 MB/s ∼1% -6%
Sequential Read 256KB (sorteer op waarde)
Sony Xperia J
Adreno 200, S1 MSM7227A, 4 GB Flash
29.64 MB/s ∼2%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
38.08 MB/s ∼2% +28%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
49.7 MB/s ∼3% +68%
Samsung Galaxy S DUOS GT-S7562
Adreno 200, S1 MSM7227A
30.92 MB/s ∼2% +4%

In dit deel van het testrapport onderzoeken we het foutloos renderen van video's in HD kwaliteit. Hiervoor spelen we vier trailers af vanaf het flash geheugen: twee 720p en twee 1080p trailers. De standaard geïnstalleerde videospeler kon deze video's niet afspelen. Hierdoor werden we gedwongen in de PlayStore op zoek te gaan naar een alternatieve app en ons oog viel op de "MX Player", omdat deze video's via software kan decoderen. Geen enkele van de vier trailers kon vloeiend afgespeeld worden. Enorme vertragingen traden op. Toen we in MX Player overschakelden naar hardware decoding konden de video's helemaal niet meer afgespeeld worden. Ter informatie: de trailers waren MKV container bestanden in mp4 formaat (6100 Kbit/s).

Games

GTA III
GTA III

Nieuwere 2D games draaien vloeiend op de Xperia J. Dat geldt ook voor veel 3D games, maar het is duidelijk dat de SoC hier snel zijn limieten bereikt. Zo is het speelplezier in GTA III door de vele haperingen redelijk beperkt. Zelfs met de laagste hardware instellingen (minimale details en resolutie) moet de games af en toe herladen.

Gesprekskwaliteit

Meerdere telefoongesprekken bevestigen dat de gesprekskwaliteit via de Xperia J goed is. Beide bellers horen elkaar helder en duidelijk. Achtergrondgeluid wordt niet erg goed onderdrukt, wat het bijvoorbeeld in een auto lastiger maakt degene aan de andere kant van de lijn te verstaan.

Emissions

Temperatuur

Sony heeft goed werk afgeleverd als het om het thermal design gaat. De passieve koelcomponenten voeren de overtollige armte effecties af. Alleen tijdens zware belasting werd de behuizing op bepaalde plekken 40 °C. Tijdens normaal gebruik hebben we een maximum van 37.2 °C gemeten. De HTC 8S (41.1 °C) en Samsung's Galaxy S DUOS (43.8 °C), beide met een processor die op dezelfde kloksnelheid loopt, werden een stuk warmer.
Wanneer het toestel niet wordt gebruikt zet de trend zich voort. De Xperia J bleef ook nu koeler dan zijn twee concurrenten waarbij de behuizing een gemiddelde temperatuur van 30°C bereikte. De modulaire oplader wordt ook nooit gevaarlijk warm.

Max. Belasting
 35 °C31.6 °C34.7 °C 
 36.2 °C33.2 °C35.5 °C 
 34.8 °C32.5 °C33.1 °C 
Maximum: 36.2 °C
Gemiddelde: 34.1 °C
34.7 °C36.6 °C30.4 °C
37.2 °C34.5 °C30.2 °C
35.2 °C33.5 °C30 °C
Maximum: 37.2 °C
Gemiddelde: 33.6 °C
Stroomadapter (max.)  31.5 °C | Kamertemperatuur 21.9 °C | Voltcraft IR-350
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 34.1 °C / 93 F, compared to the average of 33 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.2 °C / 97 F, compared to the average of 35.4 °C / 96 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.2 °C / 99 F, compared to the average of 34 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.7 °C / 87 F, compared to the device average of 33 °C / 91 F.

Luidsprekers

De luidspreker voor geluidsweergave is, geheel in lijn met de prijs, erg matig. Muziek klinkt op alle volumeniveau's blikkerig en vaag. Voor je eigen gezondheid zouden we afraden naar muziek te luisteren op het hoogste geluidsvolume.
Verder heeft de Xperia J last van hetzelfde probleem als veel andere smartphones en tablets: wanneer het toestel op zijn rug light wordt de luidspreker afgedekt en klinkt het geluid enorm vervormd. Het volume wordt dan lager en de muziek klinkt gedempt.

Energiebeheer

Energieverbruik

Het energieverbruik van de Xperia J blijft binnen de perken. Ons toestel verbruikt veel minder dan de Galaxy S DUOS. De smartphone nam tijdens inactiviteit namelijk genoegen met 0.3 tot 1.1 Watt, terwijl de dual-SIM concurrent met dezelfde hardware 0.7 tot 1.8 Watt vraagt. Het verschil wordt nog duidelijker als we verderop de batterijduur vergelijken.
HTC's 8S verbruikt een stuk minder vermogen, maar hij beschikt dan ook over nieuwere hardware. We hebben 1.2 tot 2.6 gemeten tijdens inactiviteit en zelfs tot 4.1 Watt tijdens maximale belasting. De Xperia J is in vergelijking daarmee een echte energiebespaarder, want hij verbruikt maximaal 2.1 Watt tijdens maximale belasting. Het maximale verbruik van de Galaxy S DUOS is in dit geval 2.7 Watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Inactiefdarkmidlight 0.3 / 0.7 / 1.1 Watt
Belasting midlight 1.6 / 2.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Het zeer acceptabele energieverbruik van de Xperia J zien we terug in deze sectie. We hebben de batterijduur voor vier scenario's getest. Drie tests bepalen de maximale batterijduur in diverse situaties en met de vierde bepalen we hoe lang het duurt om de batterij volledig op te laden (vanaf helemaal lege batterij). Het toestel werd na het aansluiten van de oplader aangezet en op standby modus ingesteld. Het volledig opladen van de 1750 mAh duurde 3 uur en 20 minuten.
Tijdens maximale belasting van de hardware houdt de batterij het 5 uur en 21 minuten uit. De 2:46 uur van de HTC 8S  komt daar niet eens bij in de buurt.
In het inactieve scenario stond het scherm continu aan, maar wel op het laagste helderheidsniveau. Pas na 21 uur en 30 minuten was de batterij leeg: een batterijduur die erg dichtbij het baanbrekende record van de iPhone 5 (22:20 uur) komt.
Voor de praktische WiFi leestest verlagen we het helderheidsniveau tot circa 50% en simuleren we met behulp van een script het bezoeken van verschillende websites. Ons middenklasse toestel hield het na 12 uur en 51 minuten voor gezien. Zowel de Galaxy S DUOS als de Windows Phone 8S kan niet tegen deze resultaten op.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
21h 30min
Surfen met WLAN
12h 51min
Belast (maximale helderheid)
5h 21min

Samenvatting

Sony's Xperia is verkrijgbaar voor de huidige adviesprijs van €239, maar in veel webshops is hij voor nog minder te bestellen. De potentiële koper moet wel in gedachte houden dat het toestel  niet over de nieuwste hardware beschikt en dat er enige compromissen zijn gemaakt voor zo'n "lage" prijs. Zo is 512 MB werkgeheugen redelijk krap voor multitasking en de 1 GHz SoC bereikt vaak zijn limiet, wat vooral opvalt in multimedia apps. De Xperia J wordt absoluut overbelast tijdens het renderen van HD video's en het speelplezier in recente 3D games is beperkt.
Met de prijs van het toestel in gedachte maakt de camera acceptabele foto's, maar hij is zeker geen vervanger van een digitale camera. Als je hier niet veel waarde aan hecht, dan haal je met dit toestel een stevige smartphone in huis. Het beeldscherm heeft ruime kijkhoeken, een goede kleurweergave, hoog gemiddeld helderheidsniveau en een fantastische contrast ratio. Tijdens licht gebruikt houdt de batterij het zeer lang uit en daarmee onderscheidt het toestel zich van de directe concurrenten.

Android 4.0.4 is een recent besturingssysteem, maar Sony stelt ook een updata naar Android 4.1 in het vooruitzicht. Als je als gebruiker de duidelijk beperkingen qua prestaties en multimedia voor lief neemt, dan heb je aan de Sony Xperia J een stevige, praktische smartphone.

Getest: Sony Xperia J
Getest: Sony Xperia J

Specificaties

Sony Xperia J (Xperia Serie)
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 200
Geheugen
512 MB 
Beeldscherm
4 inch 16:9, 854 x 480 pixel, capacitief, LCD-TFT, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
Verbindingen
1 USB 2.0, Audio Verbindingen: 3.5 mm, Card Reader: micro-SD slot, Sensoren: nabijheidssensor, digitaal kompas, GPS, lichtsensor
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 2.1 + EDR, 802.11 b/g/n
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 124.3 x 61.2 x 9.2
Batterij
, 1700 mAh, Gesprekstijd 3G (volgens fabrikant): 438 h, Standby 2G (volgens fabrikant): 37080 h
Besturingssysteem
Android 4.0
Camera
Webcam: Back: 5 MP, Front: 5 MP
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: 1 luidspreker, 24 Maanden Garantie
Gewicht
124 g, Voeding: 56 g
Prijs
239 Euro

 

Sony's Xperia J.
Sony's Xperia J.
De luidspreker is ook niet erg indrukwekkend.
De luidspreker is ook niet erg indrukwekkend.
Het scherm blinkt uit met een goede kleurweergave...
Het scherm blinkt uit met een goede kleurweergave...
...ondanks de hevige reflecties.
...ondanks de hevige reflecties.
Een matte screen protector is aan te aden.
Een matte screen protector is aan te aden.
Het scherm detecteert maximaal...
Het scherm detecteert maximaal...
...twee vingers tegelijk.
...twee vingers tegelijk.
Android 4.0.4 met het vooruitzicht op een update naar 4.1.
Android 4.0.4 met het vooruitzicht op een update naar 4.1.
De home screens staan vol...
De home screens staan vol...
...maar de front-facing camera doet het nog slechter.
...maar de front-facing camera doet het nog slechter.
De 5 megapixel camera maakt foto's van matige kwaliteit,...
De 5 megapixel camera maakt foto's van matige kwaliteit,...
Een normale simkaart is nodig.
Een normale simkaart is nodig.
De mat zwarte achterkant...
De mat zwarte achterkant...
...voelt goed aan.
...voelt goed aan.
De grote doos...
De grote doos...
...bevat maar een aantal accessoires.
...bevat maar een aantal accessoires.
De Micro-USB poort aan de linkerkant...
De Micro-USB poort aan de linkerkant...
...om de batterij op te laden.
...om de batterij op te laden.
Het interne geheugen is krap...
Het interne geheugen is krap...
...maar kan via het micro-SD slot uitgebreid worden.
...maar kan via het micro-SD slot uitgebreid worden.
...met allerlei widgets.
...met allerlei widgets.

Vergelijkbare smartphones

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport Alcatel One Touch Fire (Firefox OS) Smartphone
Adreno 200, Snapdragon S1 MSM7227A, 3.5", 0.108 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Sony Xperia L3 Smartphone
PowerVR GE8320, Mediatek Helio P22 MT6762, 5.7", 0.156 kg
Kort testrapport Sony Xperia 10 Plus Smartphone
Adreno 509, Snapdragon 636, 6.5", 0.18 kg
Kort testrapport Sony Xperia 10 Smartphone
Adreno 508, Snapdragon 630, 6", 0.162 kg
Kort testrapport Sony Xperia XZ3 Smartphone
Adreno 630, Snapdragon 845, 6", 0.193 kg
Kort testrapport Sony Xperia XA2 Plus Smartphone
Adreno 508, Snapdragon 630, 6", 0.204 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Relatief goedkoop
+Goede kwaliteit
+Lange batterijduur
+Goed beeldscherm
+Hoog contrast
+Ruime kijkhoeken
+Geheugenuitbreiding mogelijk
 

Contra

-Zwakke prestaties
-Weinig werkgeheugen
-Klein intern opslaggeheugen
-Geen HD weergave
-Sterke blauwe waas over foto's

In het kort

Wat we goed vonden

Het scherm heeft een zeer hoge contrast ratio en een hoog gemiddeld helderheidsniveau. Verder zijn de kijkhoeken ruim en is de kleurweergave zelfs bij de minst ideale kijkhoeken nog goed.

Wat we misten

Een krachtigere SoC en iets meer werkgeheugen zodat routine taken en multimedia apps beter lopen.

Wat verraste ons

De zeer lange batterijduur die bijna even lang is als die van de iPhone 5. De batterijduur is veel langer dan die van concurrerende modellen met dezelfde hardware.

De concurrentie

Samsung Galaxy S DUOS

Windows Phone 8S by HTC

Samsung Galaxy S3 Mini

Beoordeling

Sony Xperia J - 05-08-2013 v3(old)
Daniel Schuster

Behuizing
85%
Toetsenbord
46%
Aanwijsapparaat
89%
Aansluitmogelijkheden
40%
Gewicht
100%
Batterij
99%
Beeldscherm
83%
Gaming-performance
20%
Applicatie-performance
30%
Temperatuur
88%
Luidheid
100%
Extra punten
74%
Gemiddelde
71%
86%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Sony Xperia J Smartphone
Daniel Schuster, 2013-02-18 (Update: 2018-05-15)