Notebookcheck

Testrapport HTC Windows Phone 8S Smartphone

Waldemar Trautwein (vertaald door Luc Peters), 27-01-2013

Instapmodel Windows Phone. Een dual-core processor, 512 MB RAM en een 4 inch scherm voor €260. In samenwerking met HTC probeert Microsoft smartphonegebruikers bij Android en iOS weg te slepen. Maar is Windows Phone 8 met zwakkere hardware snel genoeg en voldoende concurrerend?

Het originele testrapport in het Duits is hier te lezen.

Net als de Windows Phone 8X is de 8S een smartphone die Microsoft gebruikt om het nieuwe Windows Phone 8 besturingssysteem te presenteren. De 8X is voornamelijk gericht op smartphone-fanaten en de HTC 8S meer op de doorsnee gebruiker. Om de prijs laag te houden zijn er een aantal verschillen tussen de 8X en 8S. Zo loopt de processor in de 8S op 1 in plaats van 1.5 GHz, is het geheugen gehalveerd en is het beeldscherm verkleind van 4.3 naar 4.0 inch. Het resultaat is een €200 lagere prijs. Dat maakt de Windows Phone 8S van HTC het instapmodel onder de telefoons met Microsoft's nieuwe mobiele besturingssysteem en moet hij de concurrentie aangaan met middenklasse Android smartphones. De grote vraag is: weet deze middenklasse smartphone met Windows Phone 8 ons te overtuigen?

Behuizing

Verschillende kleurcombinaties
Verschillende kleurcombinaties
Een klein plastic cover is verwijderbaar
Een klein plastic cover is verwijderbaar

Een speciale feature van de 8S is dat hij in verschillende kleurcombinaties beschikbaar is. Beschikbare opties zijn Domino, High-Rise Gray Yellow, Fiesta Red en Atlantic Blue, de uitvoering van ons test model. Onder het scherm bevinden zich capacitieve knoppen waarvan de achtergrond licht of helder gekleurd is. Achter het verwijderbare cover aan de achterzijde zitten het micro simkaart en micro SD-kaart slot en het kleurenschema wordt ook hier doorgezet. De rest van de behuizing bestaat uit een geheel gemaakt van polycarbonaat in een subtiele kleur, waaronder ook de ingebouwde batterij zicht bevindt. Ondanks dat de behuizing niet van aluminium is gemaakt voelt de 8S niet goedkoop. Dankzij HTC's bekende Unibody design is de kwaliteit en stevigheid van smartphone prima.

Het gebruik van plastic maakt bovendien een lichtgewicht design mogelijk. Het testmodel weegt inclusief batterij slechts 113 gram. Verder is de achterzijde voorzien van een rubberen afwerking en de randen zijn afgerond. Daardoor ligt de 8S comfortabel in de hand en het voorkomt dat de telefoon uit je handen glipt. Met afmetingen van 10.3 x 63 x 120.5 millimeter is de smartphone ook prima met een hand te gebruiken.
Over de fysieke knoppen voor Standby, Volume en Camera zijn we niet tevreden. De knoppen steken weinig uit en zijn nauwelijks voelbaar, alhoewel je hun locatie na een paar dagen wel herinnert. Helaas is het erg lastig om erachter te komen waar je de Standby-knop nou daadwerkelijk moet raken om hem te activeren. Het gebrek aan duidelijke feedback maakt dat je de knop vaak meermaals moet indrukken en daardoor het scherm per ongeluk direct weer vergrendeld.

Features

Onderkant: microfoon, Micro USB
Onderkant: microfoon, Micro USB
Bovenkant: 3.5 mm jack, aan/uit-knop
Bovenkant: 3.5 mm jack, aan/uit-knop
Rechterzijde: camera knop, volumeknop
Rechterzijde: camera knop, volumeknop

Software

Zoals we al eerder schreven is het besturingssyteem Windows Phone 8. In ons testrapport van de Windows Phone 8X hebben we Microsoft's nieuwste smartphone OS al uitgebreid onder de loep genomen. HTC heeft de user interface licht aangepast door onder andere tile kleuren gebaseerd op de kleur van het toestel zelf toe te voegen. Het aantal standaard geïnstalleerde applicaties van HTC is zeer beperkt. HTC Hub is een van die weinige applicaties en geeft een snel overzicht van het weer, de aandelenkoersen en het nieuws. De applicaties Connection Setup en Make More Space zijn redelijk nutteloos. Met de eerste kun je instellingen voor mobiele netwerken configureren en Make More Space geeft je advies over beheer van de opslagcapaciteit. Het kaartmateriaal wordt niet meer aangeleverd door Bing, maar door Nokia. De gesproken navigatie die we kennen van Lumia smartphones is niet beschikbaar. In plaats daarvan worden instructies over hoe je moet rijden als tekst op het scherm weergegeven.

Toch blijven er binnen Windows Phone 8 nog een aantal inconsistenties bestaan. In sommige applicaties wordt de statusbalk verborgen zodat onder andere de tijd niet wordt weergegeven terwijl je aan het internetten bent. Verder zijn er slechts drie handmatige helderheidsniveau's (low, medium, high), maar als je kiest voor automatisch instellen van het helderheidsniveau dimt het scherm meer dan met de instelling "low".

Communicatie & GPS

Communicatie met een draadloze router wordt ondersteund volgens de 802.11 b/g/n standaarden. Foto's en video's kunnen draadloos gedeeld worden met DLNA apparaten. Bluetooth 3.1 is aan boord om verbinding te maken met randapparatuur en andere smartphones. Near Field Communication (NFC) is niet beschikbaar.

Om onderweg ook toegang tot het internet te hebben is HSPA beschikbaar. Hiermee zijn downloadsnelheden tot 14.4 Mbit/s en uploadsnelheden tot 5.76 Mbit/s mogelijk.

De huidige locatie van het toestel kan via A-GPS en Glonass bepaald worden. Dankzij simultaan gebruik van beide lokalisatiesystemen wordt er snel verbinding met de satellieten gemaakt.

Telefonie

De standaard interface van de telefonie applicatie is de bel lijst. Na het drukken op de kleine "Keypad" knop verschijnt een numeriek toetsenbord waarmee je handmatig een telefoonnummer kunt ingeven. Een functie die bekende telefoonnummers automatisch afmaakt is nog niet geïntegreerd.

Camera's & Multimedia

De camera aan de achterzijde heeft een aperture ratio van f2.8 en een 5 megapixel sensor. Hij heeft een 35 mm lens en een led flitser is aanwezig om foto's in donkere omgevingen te maken. Wanneer de batterij bijna leeg is kan de flitser niet meer gebruikt worden. Video's kunnen in 720p resolutie worden opgenomen. De 8S is niet voorzien van een camera aan de voorzijde voor videobellen en zelfportretten.

De fotokwaliteit van de Windows Phone 8S is niet erg overtuigend: kleuren zien er te bleek uit en er hangt een licht blauwige waas over de hele foto. Door de kleine sensor gaan bovendien details verloren. HTC heeft geen speciale features, zoals continu fotograferen, toegevoegd. Uiteraard kan de camera niet vergeleken worden met een DSLR, maar hij haalt zelfs niet de fotokwaliteit van goedkope compactcamera's. Vertrouw voor de vakantiefoto's dus liever niet op de 5 megapixel camera, maar om zo nu en dan een kiekje te schieten is hij ok.

De standaard geïnstalleerde applicatie Photo Enhancer is vergelijkbaar met Instagram en kan effecten aan foto's toevoegen of beeldoptimalisatie uitvoeren. Meer details zichtbaar maken zit er echter niet in, omdat deze vaak al verloren zijn gegaan in de originele foto.

Windows Phone 8S: 4 megapixels (Standaard)
Windows Phone 8S: 4 megapixels (Standaard)
Windows Phone 8S: 4 megapixels (na gebruik van Photo Enhancer)
Windows Phone 8S: 4 megapixels (na gebruik van Photo Enhancer)
Panasonic Lumix DMC-G2: 12 megapixels
Panasonic Lumix DMC-G2: 12 megapixels
Windows Phone 8S: 5 megapixels
Windows Phone 8S: 5 megapixels
Panasonic Lumix DMC-G2: 12 megapixels
Panasonic Lumix DMC-G2: 12 megapixels
 

Accessoires

De kleine, stijlvolle verpakking bevat, naast de smartphone, een modulaire oplader, meertalige documentatie, de handleiding op een mini-CD en een headset met 2.5 mm audio jack. In HTC's webshop zijn meer accessoires verkrijgbaar, onder andere hardcovers (HC C820) in de kleuren van de smartphones.

Garantie

HTC biedt 24 maanden garantie op de smartphone. Opties om de garantie uit te breiden biedt HTC niet, maar in webshops en normale winkels kun je doorgaans optioneel een verzekering afsluiten.

Games

De grafische berekeningen worden uitgevoerd door de Qualcomm Adreno 305 GPU. Deze is minder krachtig dan de oudere Adreno 225, maar geen enkele game vormde een probleem voor de HTC 8S. Wel moeten we toegeven dat het aantal zware games in de Windows Phone Store nog beperkt is en de beschikbare games zijn zelfs speelbaar op oudere Windows Phone toestellen.

Invoerapparatuur & Bediening

Portretmodus
Portretmodus
Landschapsmodus
Landschapsmodus

Het capacitieve touchscreen reageert direct en is accuraat. Multi-touch gestures worden goed herkend. Het vier rijen hoge QWERTZ toetsenbord wordt automatisch in portret- en landschapsmodus weergegeven. In landschapsmodus is het toetsenbord wel een beetje smal terwijl er aan beide kanten nog ruimte over is. De toetsen zijn uiteraard groter dan in portretmodus en het aantal typefouten dat we maken is redelijk is klein. Verder werkt ook de functie die woorden automatisch afmaakt betrouwbaar, zodat je nog iets sneller kunt typen.

Beeldscherm

Het 4 inch scherm van de Windows Phone 8S heeft een WVGA resolutie (800x480 pixels) en geeft tot 16.7 miljoen kleuren weer. De pixeldichtheid is 233 dpi waardoor tekst en afbeeldingen er niet heel scherp uitzien. Het Super-LCD zit achter een laag Corning Gorilla Glass, dat goed tegen krassen moet beschermen.

Met de Gossen Mavo-monitor meten we een maximaal helderheidsniveau van 355 cd/m² in de linker benedenhoek. Het gemiddelde komt uit op een nette 331 cd/m² (distributie 88%). Daarmee doet de 8S het net iets beter dan de duurdere Windows Phone 8 Nokia Lumia 920 (322 cd/m²) en Windows Phone 8X (294 cd/m²). Met een  gemiddelde van 487 cd/m² blijft Apple's iPhone 5 de leider in het algemene klassement.

316
cd/m²
330
cd/m²
330
cd/m²
311
cd/m²
333
cd/m²
327
cd/m²
326
cd/m²
349
cd/m²
355
cd/m²
Helderheidsverdeling
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 355 cd/m² Gemiddelde: 330.8 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 333 cd/m²
Contrast: 812:1 (Zwart: 0.41 cd/m²)

Ondanks dat het geen IPS beeldscherm is heeft de 8S een goede zwartwaarde van 0.41 cd/m², die weer zorgt voor een contrast ratio van 812:1. Kleuren zien er levendig maar niet oververzadigd uit. 

Tijdens gebruik in de buitenlucht profiteer je van het hoge contrast en hoge helderheidsniveau. Onder een heldere hemel kun je het scherm dus prima aflezen. Alleen in direct zonlicht maken reflecties het aflezen lastig.

De kijkhoeken van het scherm zijn zeer goed, zowel horizontaal als verticaal. Alleen onder extreme kijkhoeken ziet de content er iets donkerder uit.

Kijkhoeken van de Windows Phone 8S by HTC
Kijkhoeken van de Windows Phone 8S by HTC
Kijkhoeken van de Windows Phone 8S by HTC
Kijkhoeken van de Windows Phone 8S by HTC

Het hart van de Windows Phone 8S is een SoC van Qualcomm, die gebaseerd is op de Krait architectuur. De geïntegreerde 1 GHz dual-core CPU, de Qualcomm Snapdraon S4 MSM8227, is gebaseerd op de Cortex-A15 architectuur en is daarmee superieur aan de Cortex-A9 processors. De CPU wordt vergezeld door de Adreno 305 GPU en 512 MB werkgeheugen. Daarmee voldoet het systeem aan de minimale systeemvereisten voor Windows Phone 8.

De user interface is het grootste deel van de tijd zeer responsief, maar zo nu en dan nemen we een lichte vorm van lag waar. Vooral bij tekstinvoer valt dit op wanneer het toetsenbord bijvoorbeeld niet direct verschijnt of dat ingevoerde letters met 1 a 2 seconden vertraging verschijnen. Het renderen van websites in de standaard Internet Explorer 10 browser is ook traag, maar wanneer de pagina volledig geladen is treedt er geen lag op. Als je daarnaast wilt switchen tussen andere applicaties, zoals OneNote of MS Office, dan moet de applicatie opnieuw laden. Het geheugen lijkt dan zijn limiet te hebben bereikt.

Om Windows Phone toestellen te vergelijken gebruiken we de benchmarks Multibench 2 en WP Bench free. De Multibench test geeft resultaten in vier categorieën: CPU: 11378, Data: 15012, Memory: 1822 en Graphics: 33998. In elke categorie verslaat de Windows Phone 8X de 8S en ook in de WP Bench free komt de 8X met 233.5 tegen 179.94 punten beter uit de test.

Omdat het Windows Phone 8 platform nog relatief nieuw is zijn er nog geen algemeen geaccepteerde en weinig cross-platform benchmarks. Een eerste stap in deze richting wordt gezet door de AnTuTu benchmark, die bekend is van Android apparaten. In deze benchmark scoort ons test model 7332 punten waarmee hij zelfs iets beter presteert dan de HTC One S met betere hardware en Android. De Windows Phone 8X - met dezelfde hardware als de One S - scoort 67% hoger. Daarom is het verschil is toe te schrijven aan het besturingssysteem.

De browser based benchmarks laten ook een duidelijk plaatje zien: in Browsermark 2.0 en Peacekeeper positioneert de Windows Phone 8S zich 33% en 24% boven zijn rivaal de Galaxy S3 mini. Alleen de JavaScript benchmarks Sunspider en Google V8 laten het tegenovergestelde zien. In de Sunspider benchmark wint de 8S, maar in de Google V8 scoort de S3 mini beter.

Browsermark - --- (sorteer op waarde)
HTC Windows Phone 8S
1543 points ∼21%
Samsung S3 Mini GT-I8190
1038 points ∼14% -33%
Google Nexus 4
1839 points ∼26% +19%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sorteer op waarde)
HTC Windows Phone 8S
477 Points ∼2%
Samsung S3 Mini GT-I8190
1013 Points ∼5% +112%
HTC Windows Phone 8X
785 Points ∼4% +65%
Google Nexus 4
1381 Points ∼7% +190%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sorteer op waarde)
HTC Windows Phone 8S
1410 ms * ∼13%
Samsung S3 Mini GT-I8190
2082.8 ms * ∼20% -48%
HTC Windows Phone 8X
896 ms * ∼8% +36%
Google Nexus 4
1894.7 ms * ∼18% -34%
AnTuTu Benchmark v2 - Total Score (sorteer op waarde)
HTC Windows Phone 8S
7332 Points ∼30%
HTC Windows Phone 8X
12281 Points ∼50% +67%

Legende

 
HTC Windows Phone 8S Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227, Qualcomm Adreno 305, 4 GB Flash
 
Samsung S3 Mini GT-I8190 ST-Ericsson NovaThor U8500, ARM Mali-400 MP, 8 GB SSD
 
HTC Windows Phone 8X Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8260A, Qualcomm Adreno 225, 16 GB SSD
 
Google Nexus 4 Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064A, Qualcomm Adreno 320, 16 GB SSD

* ... kleiner is beter

Gesprekskwaliteit

De persoon aan de andere kant van de lijn van duidelijk te verstaan en we kregen geen klachten over stemvervorming of ongebruikelijke geluiden. Alleen lichte achtergrondruis bleek hoorbaar te zijn. Bij gebruik van de meegeleverde headset waren eveneens geen vervormingen hoorbaar, maar opnieuw alleen achtergrondruis.

Emissies

Temperatuur

De warmteontwikkeling in de Windows Phone 8S blijft binnen acceptabele grenzen. Tijdens inactiviteit meten we met de Voltcraft IR-350 een maximum van 31.2 °C rond de capacitieve knoppen. Tijdens maximale belasting van het toestel stijgt de temperatuur op meerdere plekken tot boven de 40 °C. Je kunt het warmer worden duidelijk voelen, maar de behuizing wordt nooit oncomfortabel heet.

Max. Belasting
 37 °C38.5 °C40.2 °C 
 38.8 °C39.8 °C41 °C 
 38.1 °C38.8 °C38.9 °C 
Maximum: 41 °C
Gemiddelde: 39 °C
39.7 °C40.4 °C35.6 °C
40 °C41.1 °C36 °C
37.2 °C40.4 °C34 °C
Maximum: 41.1 °C
Gemiddelde: 38.3 °C
Stroomadapter (max.)  34.1 °C | Kamertemperatuur 22 °C | Voltcraft IR-350

Luidspreker

Beats Audio werkt alleen met een hoofdtelefoon
Beats Audio werkt alleen met een hoofdtelefoon

De HTC heeft maar een luidspreker, die aan de achterkant van het toestel zit (de luidspreker voor telefonie niet meegerekend). De geluidskwaliteit is niet overtuigend: hoge tonen zijn te aanwezig en de bas is te zwak. Het maximale volume is niet erg hoog, maar er komt toch aardig wat 'herrie' uit, die bovendien vervormd klinkt.

Het opschrift Beats Audio aan de achterkant geldt niet voor de luidspreker. Beats Audio is uitsluitend software die geactiveerd wordt wanneer je een hoofdtelefoon aansluit. Vanaf dat moment is Beats Audio direct beschikbaar. De meegeleverde headset is van standaard kwaliteit en brengt lichte ruis ten gehore. Het volumebereik is daarentegen meer dan groot genoeg. Verder horen we ook wel bas via de headset, maar het klinkt wel een beetje blikkerig.

Energie

Energieverbruik

In vergelijking met andere 4 inch smartphones, zoals de Samsung Galaxy S3 mini of de Apple iPhone 5, blijkt de HTC 8S beduidend meer energie te verbruiken. Dit probleem zou aan het Windows besturingssysteem kunnen liggen, omdat zowel de Lumia 920 als HTC 8X ook een hoger verbruik dan vergelijkbare toestellen hebben. Tijdens inactiviteit meet de Voltcraft VC 940 1.2 tot 2.6 Watt, terwijl de S3 mini met 0.7 tot 1.2 Watt een stuk zuiniger is. Zelfs tijdens maximale belasting verbruikt de S3 mini met 2.4 Watt een stuk minder. De Windows Phone 8S neemt in dat geval geen genoegen met minder dan 4.1 Watt.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 1.2 / 2.1 / 2.6 Watt
Belasting midlight 3 / 4.1 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

De maximale batterijduur bepalen we bij een minimaal helderheidsniveau (low) en energiebesparende modus geactiveerd. Deze energiebesparende modus schakelt multitasking uit, zodat achtergrond taken niet worden uitgevoerd. Een script simuleert het lezen van een tekstdocument in de browser. In dit scenario schakelt het toestel na 15 uur uit. Zonder de energiebesparende modus is dit al het geval na 12 uur en 46 minuten. De minimale batterijduur bepalen we met de benchmark WP Bench free, die het toestel maximaal belast. In dit geval zijn ook alle draadloze verbindingen geactiveerd en zetten we het helderheidsniveau op maximaal. Na 2 uur en 47 minuten is de batterij leeg. Beide tests simuleren zeldzame scenario's. Een realistischer scenario is internetten via WLAN, dat we simuleren met een script dat elke 40 seconden een webpagina opnieuw laadt. Het helderheidsniveau stellen we voor deze test in op "medium" dat overeenkomt met 117 cd/m² en dus niet vergelijkbaar is met onze andere smartphone testrapporten (~150 cd/m²). De energiebesparende modus wordt geactiveerd zodra de laadcapaciteit onder de 20% komt. De batterijduur bedraagt in dit gevalmeer dan 8 uur.

Het volledig opladen van de 1700 mAh batterij duurt slechts 2 uur en 21 minuten wanneer het toestel is ingeschakeld.
De Windows Phone 8S doet in geen enkel scenario onder voor de concurrentie.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
15h 10min
Surfen met WLAN
8h 37min
Belast (maximale helderheid)
2h 47min

Samenvatting

Windows Phone 8S van HTC
Windows Phone 8S van HTC

Voor €260 brengt HTC een instapmodel smartphone uit voor mensen die hun eerste smartphone aanschaffen of gebruikers die overstappen naar Windows Phone 8. We zijn erg positief over de behuizing van het toestel, die een stevige indruk maakt en toch licht en compact is. Ook de prestaties zin niet mis, alhoewel zo nu en dan lichte lag waarneembaar is. Bovendien zorgt de beperkte hoeveelheid werkgeheugen ervoor dat multitasking gelimiteerd is.

Uit het Android kamp is onder andere de Samsung Galaxy S3 mini een van de concurrenten. Hij heeft een betere batterijduur, maar komt door een laag helderheidsniveau buitenshuis minder goed tot zijn recht. Google's laatste nieuwe smartphone, de Nexus 4, is ook een alternatief. Deze heeft een flinke rekenkracht en biedt een groter scherm met HD resolutie.

Als je Windows Phone 8 wilt gebruiken is de keuze uit toestellen op dit moment nog behoorlijk beperkt. Een alternatief voor liefhebbers van het tile-based besturingssysteem is Nokia's Lumia 620 of de Ascend W1 van Huawei. Als je iets meer te spenderen hebt zijn ook de krachtigere Nokia Lumia 920 en HTC Windows Phone 8X het overwegen waard.

Met dank aan...
Getest: HTC Windows Phone 8S
Getest: HTC Windows Phone 8S, met dank aan:

Specificaties

HTC Windows Phone 8S (Windows Phone Serie)
Grafische kaart
Qualcomm Adreno 305
Geheugen
512 MB 
, onboard
Beeldscherm
4 inch 5:3, 800x480 pixel, capacitief, multi-touch, SLCD, 233 DPI, Corning Gorilla Glas 2, glimmend: ja
Opslag
4 GB Flash, 4 GB 
, geïntegreerd
Verbindingen
Audio Verbindingen: 3.5 mm stereo jack, Sensoren: A-GPS, Glonass, accelerometer, nabijheidssensor, omgevingslichtsensor, Micro-USB
Netwerkmogelijkheden
802.11 b/g/n (b/g/n), Bluetooth 3.1 (EDR, A2DP), GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/WCDMA: 900/2100 MHz
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 10.3 x 63 x 120.5
Batterij
Lithium-Ion, 1700 mAh, geïntegreerd
Besturingssysteem
Microsoft Windows Phone 8
Camera
Webcam: 5 Megapixel, Autofocus, F2.8, 35-mm-Objective, HD-Videos (720p)
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Mono luidspreker, Toetsenbord: virtueel, Smartphone, oplader, hoofdtelefoon, documentatie, HTC hub, 24 Maanden Garantie
Gewicht
113 g, Voeding: 56 g
Prijs
260 Euro

 

De presentatie is al succesvol door de aantrekkelijke verpakking.
De presentatie is al succesvol door de aantrekkelijke verpakking.
De oplader levert tot 5 Watt vermogen...
De oplader levert tot 5 Watt vermogen...
De meegeleverde headset weet ons niet te overtuigen.
De meegeleverde headset weet ons niet te overtuigen.
De luidspreker voor telefonie is niet actief bij het afspelen van muziek.
De luidspreker voor telefonie is niet actief bij het afspelen van muziek.
De enige luidspreker bevindt zich aan de achterkant.
De enige luidspreker bevindt zich aan de achterkant.
...wordt vergezeld door een led flitser.
...wordt vergezeld door een led flitser.
De 5 megapixel camera aan de achterkant...
De 5 megapixel camera aan de achterkant...
...en lichten in donkere omgevingen op.
...en lichten in donkere omgevingen op.
...zijn capacitief...
...zijn capacitief...
De knoppen onder het scherm...
De knoppen onder het scherm...
...en biedt toegang tot het simkaart en geheugenkaart slot.
...en biedt toegang tot het simkaart en geheugenkaart slot.
Het cover aan de onderzijde kan verwijderd worden...
Het cover aan de onderzijde kan verwijderd worden...
...is tweekleurig.
...is tweekleurig.
De plastic behuizing...
De plastic behuizing...
...en wordt aangesloten via de Micro-USB poort aan de onderzijde.
...en wordt aangesloten via de Micro-USB poort aan de onderzijde.

Vergelijkbare toestellen

Vergelijkbare notebooks van een andere fabrikant

Laptops van een andere fabrikant en met een andere CPU

Kort testrapport van de HTC One Mini Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 8930AB
Testrapport Sony Xperia L Smartphone
Adreno 305, Snapdragon S4 Plus MSM8230

Laptops met dezelfde grafische kaart

Kort testrapport HTC Desire 10 Lifestyle Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8928, 5.5", 0.155 kg
Kort testrapport Motorola Moto G 2nd Gen Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226, 5", 0.15 kg
Kort testrapport Microsoft Lumia 640 Smartphone
Adreno 305, Snapdragon 400 MSM8226, 5", 0.145 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Geheugen uitbreidbaar via micro SD
+Vier kleuren beschikbaar
+Behuizing van goede kwaliteit
+Vlotte bediening via menu's
 

Contra

-Lage resolutie
-Klein geheugen voor apps en games
-Beperkte feedback van de knoppen
-Ingebouwde batterij
-Geen videouitgang

In het kort

Wat we goed vonden

Het unieke design en hoe de behuizing aanvoelt.

Wat we misten

Een hogere resolutie en modellen met meer opslagcapaciteit.

Wat verraste ons

Zelfs grote applicaties en games kunnen niet op de SD-kaart opgeslagen worden.

De concurrentie

Google Nexus 4, Samsung Galaxy S3 mini, Motorola RAZR i, Nokia Lumia 620, Huawei Ascend W1

Beoordeling

HTC Windows Phone 8S - 05-08-2013 v3(old)
Waldemar Trautwein

Behuizing
87%
Toetsenbord
46%
Aanwijsapparaat
92%
Aansluitmogelijkheden
36%
Gewicht
100%
Batterij
95%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
25%
Applicatie-performance
44%
Temperatuur
81%
Luidheid
100%
Extra punten
77%
Gemiddelde
72%
86%
Smartphone - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport HTC Windows Phone 8S Smartphone
Waldemar Trautwein, 2013-01-27 (Update: 2013-06- 6)