Notebookcheck

Testrapport Toshiba Satellite Pro C870 Notebook

Sascha Mölck, 19-12-2012

Niet dure 17-inch office notebook. Een mat 17.3 inch beeldscherm, Core i3 processor en voldoende opslagruimte: is dit een ideale office notebook? In dit testrapport gaan we op zoek naar het antwoord op deze vraag.

De Toshiba Satellite Pro C870 serie bestaat uit een aantal 17.3 inch notebooks gericht op de zakelijke markt met een lage to middenklasse prijs. Ongeveer twee jaar geleden testten we een voorganger van de serie, namelijk de Toshiba Satellite Pro L670-170. De Satellite Pro C870-11R die we tot onze beschikking hebben om te testen kost ongeveer €500 en is op dit moment het goedkoopste model in de serie. In de notebook zitten een Intel Core i3-2350M dual-core processor en 4 GB werkgeheugen. De geïntegreerde Intel HD Graphics 3000 is verantwoordelijk voor het grafische werk en verder zijn een 500 GB harde schijf en DVD-brander aanwezig.

Om een goed beeld te vormen zullen we het systeem in het testrapport vergelijken met de Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK (Intel Pentium P6200Intel GMA HD) en Samsung Series 3 305E7A-S03DE (AMD A6-3420MAMD Radeon HD 6540G2).

Behuizing

De familieband met de Toshiba Satellite Pro L670-170 is niet te missen. De behuizing is volledig gemaakt van mat zwart plastic en de enige uitzondering is een glimmende, plastic ring om het touchpad. Het schermcover, het gebied onder het toetsenbord en het touchpad hebben allemaal een geribbeld oppervlak. Dankzij dit design hebben vingerafdrukken nauwelijks een kans en het biedt grip. De behuizing is erg sober, wat nogmaals benadrukt dat het om een zakelijke notebook gaat. De Samsung Series 3 en Acer Aspire hebben eveneens een volledig plastic behuizing.

De basis-unit maakt een redelijk stevige indruk en geeft bij het uitoefenen van druk nauwelijks mee. Hij heeft echter een zwakke plek: de rand boven de optische drive is niet erg stevig en buigt gemakkelijk door. Het schermcover kan met weinig kracht verbogen worden en ook bij het uitoefenen van druk geeft de achterkant van het cover mee. De scharnieren houden het scherm stevig op zijn plek en staan maar beperkte heen en weer wiebelen toe. Het is niet mogelijk om het scherm met een hand open te klappen; de scharnieren zijn daar te strak voor afgesteld.

The C870 ziet er sober uit.
The C870 ziet er sober uit.
Vingerafdrukken maken op het schermcover geen kans.
Vingerafdrukken maken op het schermcover geen kans.
Aan de onderzijde zit een cover dat toegang biedt tot de hardware.
Aan de onderzijde zit een cover dat toegang biedt tot de hardware.

Connectiviteit

In termen van poorten is de Satellite Pro C870 bijna identiek aan zijn voorganger, de Toshiba Satellite Pro L670-170. Het enige verschil: een van de drie USB poorten is geupgrade naar een USB 3.0 poort. De Acer Aspire 7739Z en de Samsung Series 3 305E7A-S03DE hebben evenveel en dezelfde poorten, maar geen van beide beschikt over een USB 3.0 poort.

Linkerzijde: USB 2.0, DVD brander
Linkerzijde: USB 2.0, DVD brander
Rechterzijde: Kenginton Lock, VGA Gigabit Ethernet, USB 2.0, USB 3.0, microfoon en hoofdtelefoon jack
Rechterzijde: Kenginton Lock, VGA Gigabit Ethernet, USB 2.0, USB 3.0, microfoon en hoofdtelefoon jack
De kaartlezer bevindt zich aan de voorzijde (SD, SDHC, SDXC, MMC)
De kaartlezer bevindt zich aan de voorzijde (SD, SDHC, SDXC, MMC)

Communicatie

De WLAN module in de Satellite Pro C870-11R is er een van Realtek (RTL8723EA). Deze ondersteunt de WLAN 802.11 b/g/n standaarden en maakt tevens Bluetooth 4.0 verbindingen mogelijk. Om verbinding te maken via de kabel vertrouwt Toshiba ook op een Realtek module, om precies te zijn een uit de RTL8168/8111 familie met ondersteuning voor Gigabit Ethernet. Een ingebouwde webcam maakt het voeren van videogesprekken mogelijk. Skype is bijvoorbeeld een van de standaard geïnstalleerde programma's.

Accessoires

Wat betreft accessoires treffen we het gebruikelijke aan: een quick start handleiding en gebruiksaanwijzing. Een DVD met drivers wordt niet meegeleverd.

Besturingssysteem

De Satellite Pro C870 wordt geleverd met Windows 7 Home Premium (64-bit), maar je krijgt er geen Windows 7 DVD bij. Wil je wel zo'n DVD (voor een herinstallatie op een nieuwe harde schijf bijvoorbeeld), dan kun je deze zelf maken aan de hand ons artikel.

Toshiba Recovery

Voor systeemherstel heeft Toshiba een recovery partitie aangemaakt. De recovery software is geïntegreerd in de Windows 7 systeemherstel opties. Om deze software te starten houdt je tijdens het opstarten simpelweg de F8-toets ingedrukt. Vervolgens verschijnt het "Advanced startup options" menu. Hier kun je kiezen voor de optie "Repair computer", maar let op: de fabrieksinstellingen worden dan hersteld. Alle gebruikersdata en zelf geïnstalleerde programma's worden verwijderd.

Voorgeïnstalleerd Windows: frustraties

Het Windows systeem op de C870 maakte ons niet erg blij. Aan Toshiba's kant leek er tijdens het configureren iets fout te gaan. Onze test programma's konden vaak pas worden geïnstalleerd na een herstart van het systeem. Verder staat het systeem helemaal vol met Toshiba's eigen software. We zouden dan ook aanraden om direct na aanschaf een schone installatie van Windows 7 op de notebook te zetten. Maar let opnieuw op: de meegeleverde programma's en recovery mogelijkheden gaan dan verloren en zijn niet meer terug te halen.

Onderhoud

Aan de onderzijde van deze Toshiba notebook zit een cover waarachter het werkgeheugen, de harde schijf en de BIOS batterij zich bevinden. Toegang tot de fan heb je niet. Er zijn twee RAM slots aanwezig, waarvan er een bezet is door een 4 GB module. Een upgrade tot 8 GB is dus mogelijk en voor de huidige prijs van een 4 GB module hoef je het niet te laten (15 tot 20 Euro). Het vervangen van de harde schijf is ook een fluitje van een cent.

Garantie

Toshiba geeft 12 maanden Collect & Return garantie op de Satellite Pro. Dat betekent dat de notebook bij een garantie kwestie thuis wordt opgehaald en ook weer terug wordt gebracht. Op dit gebied hebben de Acer Aspire 7739Z and the Samsung Series 3 305E7A-S03DE meer te bieden: beide 17 inch systemen worden geleverd met 24 maanden garantie. Toshiba heeft overigens wel allerlei mogelijkheden om de garantie uit te breiden. Vier jaar garantie met service op locatie kost je ongeveer €160 en voor drie jaar met Collect & Return service tel je zo'n €70 neer.

Input Devices

Toetsenbord

In vorm en functionaliteit is het toetsenbord van de C870 gelijk aan dat van de Toshiba Satellite Pro L670-170 en dus beschikt het ook over een dedicated numpad. De toetsen meten 15 x 17 mm, wat voldoende groot is. De cursortoetsen en Enter-toets hadden wel groter mogen zijn: bij de cursortoetsen hebben we het gevoel dat ze er echt tussenin zijn gepropt. De aanslag van de toetsen is kort en dus nauwelijks voelbaar. Dat is niet echt een probleem van de toetsen, maar van het toetsenbord in zijn geheel. Overigens geeft het toetsenbord onder lichte druk al mee en zit het niet erg stevig in de behuizing vast. Het toetsenbord van de Samsung Series 3 305E7A-S03DE is kwalitatief een stuk beter.

Touchpad

The C870's Synaptics touchpad is measured at 8.6 x 4.6 cm (3.4 x 1.8 inches). The touchpad could have been bigger; there would have been more than enough room. The touchpad is encircled by a shiny plastic ring that is much too wide: it doesn't suit the notebook, visually speaking. The touchpad has the same ribbed surface as the palm rest. This surface does not hinder the finger from gliding. The pad has multi-touch capabilities. The diverse multi-touch gestures can be turned on and off separately in the configuration menu. Two mouse keys sit underneath the pad; these have a short stroke distance and a clear action point.

Het Synaptic touchpad in de C870 is 8.6 x 4.6 cm groot. Het had groter kunnen zijn, want er is ruimte genoeg. Rondom het touchpad zit een glimmende plastic ring die veel te breed is: deze past niet echt bij het design van de notebook. Het touchpad heeft hetzelfde geribbelde oppervlak als het gebied er omheen, maar onze vingers glijden er goed overheen. Verder is er multi-touch ondersteuning voor diverse gestures die in het configuratie menu apart in- en uitgeschakeld kunnen worden. Twee muisknoppen bevinden zich onder het touchpad: deze hebben een korte aanslag en een goed voelbaar drukpunt.

Het toetsenbord buigt door tijdens het typen.
Het toetsenbord buigt door tijdens het typen.
Het touchpad biedt multi-touch functionaliteit.
Het touchpad biedt multi-touch functionaliteit.

Beeldscherm

Toshiba voorziet de C870 van een mat 17.3 inch beeldscherm met een resolutie van 1600x900 pixels; het is niet mogelijk om voor een ander type scherm te kiezen. De schermen in de Samsung Series 3 305E7A-S03DE en Acer Aspire 7739Z hebben dezelfde resolutie. Van deze twee heeft alleen de Samsung ook een mat beeldscherm.
Het gemiddelde helderheidsniveau van het scherm in de C870 bedraagt 235.4 cd/m²: een goed resultaat. De Acer (231.3 cd/m²) is vergelijkbaar, maar de Samsung notebook blijft met 211 cd/m² iets achter bij deze twee.

246
cd/m²
235
cd/m²
217
cd/m²
235
cd/m²
235
cd/m²
224
cd/m²
249
cd/m²
238
cd/m²
240
cd/m²
Helderheidsverdeling
X-Rite i1Pro 2
Maximum: 249 cd/m² Gemiddelde: 235.4 cd/m²
Helderheidsverdeling: 87 %
Helderheid in Batterij-modus: 235 cd/m²
Contrast: 362:1 (Zwart: 0.65 cd/m²)
Satellite Pro C870 vs. sRGB
Satellite Pro C870 vs. sRGB
Satellite Pro C870 vs. AdobeRGB
Satellite Pro C870 vs. AdobeRGB

In termen van zwartwaarde en contrast ratio neemt de Satellite Pro C870 een voorsprong op zijn concurrenten. De zwartwaarde ligt met 0.65 cd/m² in de hogere middenklasse en de contrast ratio van 362:1 is acceptabel. De Acer (1.2 cd/m², 198:1) en Samsung (1.87 cd/m², 118:1) zijn op dit gebied niet te vergelijken met de C870.
De sRGB en AdobeRGB standaarden kunnen beiden niet geheel worden weergegeven door dit paneel.

Een maximum helderheidsniveau van 235 cd/m² tijdens werken op de batterij maakt gebruik buitenshuis mogelijk. Het matte beeldscherm is in dat geval ook een groot voordeel, omdat het irritante reflecties voorkomt.

Als we onderzoeken hoe ruim de kijkhoeken zijn, dan komt direct een probleem naar voren waar praktisch alle goedkope notebooks last van hebben: een kleine afwijking van de ideale verticale kijkhoek zorgt voor vervorming van het beeld. Qua horizontale kijkhoeken is het scherm iets meer vergevingsgezind.

De Satellite Pro C870 in de buitenlucht.
De Satellite Pro C870 in de buitenlucht.
Kijkhoeken van de Toshiba Satellite Pro C870-11R.
Kijkhoeken van de Toshiba Satellite Pro C870-11R.

Prestaties

Met de Satellite Pro C870 serie presenteert Toshiba een lijn van simpele en goedkope 17.3 inch notebooks voor de zakelijke markt. Uiteraard zijn deze modellen ook geschikt voor de normale consument die een goedkope DTR notebook zoekt. De notebook biedt voldoende rekenkracht voor dagelijkse taken.
Op Toshiba's website zijn op het moment vier modellen uit de C870 serie beschikbaar. De modellen onderscheiden zich van elkaar in processors en harde schijven. Ons test exemplaar representeert het goedkoopste model van de serie en is op het moment verkrijgbaar voor circa €500.

Systeminformatie CPUZ CPU
Systeminformatie CPUZ Cache
Systeminformatie CPUZ Mainboard
Systeminformatie CPUZ RAM
Systeminformatie CPUZ RAM SPD
Systeminformatie GPUZ
Systeminformatie HWInfo
Systeeminformatie Toshiba Satellite Pro C870-11R

Processor

Onze Satellite Pro C870-11R heeft een Intel Core i3-2350M dual-core processor aan boord. Deze CPU komt uit Intel's Sandy Bridge serie en werkt op een kloksnelheid van 2.3 GHz. De Turbo Boost functie ontbreekt.

De CPU beëindigt de Cinebench test met een goede score. De resultaten zijn dan ook van het verwachte hoge niveau. Ten opzichte van zijn concurrenten zien we dan ook duidelijk dat de C870 over de krachtigste CPU beschikt. In de GL benchmarks is de  Samsung Series 3 305E7A-S03DE (AMD A6-3420MAMD Radeon HD 6540G2) duidelijk de winnaar, omdat hij over twee veel krachtigere Radeon grafische kaarten beschikt. De Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK (Intel Pentium P6200Intel GMA HD) scoort in elke test lager dan de C870.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3016
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6812
Cinebench R10 Shading 32Bit
2815
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
3776 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8239 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
2844 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.2 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
9.6 fps
Help
Cinebench R11.5
CPU Multi 64Bit (sorteer op waarde)
Toshiba Satellite Pro C870-11R
2.2 Points ∼1%
Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK
1.4 Points ∼1% -36%
Samsung 305E7A-S03DE
1.96 Points ∼1% -11%
Toshiba Satellite Pro L670-170
1.84 Points ∼1% -16%
OpenGL 64Bit (sorteer op waarde)
Toshiba Satellite Pro C870-11R
9.6 fps ∼8%
Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK
1.23 fps ∼1% -87%
Samsung 305E7A-S03DE
20.45 fps ∼17% +113%
Toshiba Satellite Pro L670-170
1.21 fps ∼1% -87%

Legende

 
Toshiba Satellite Pro C870-11R Intel Core i3-2350M, Intel HD Graphics 3000, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
 
Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK Intel Pentium P6200, Intel Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, WDC Scorpio Blue WD5000BPVT-22A1YT0
 
Samsung 305E7A-S03DE AMD A6-3420M, AMD Radeon HD 6540G2, Seagate Momentus 5400.6 ST9500325AS
 
Toshiba Satellite Pro L670-170 Intel Core i3-350M, Intel Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, Toshiba MK3265GSX

Algemene prestaties

Het systeem zou sneller en vloeiender kunnen lopen, want over het algemeen is de harde schijf de beperkte factor. Het resultaat uit de PCMark Vantage benchmark ligt rond het verwachte niveau en op hetzelfde niveau als dat van andere notebooks met een Intel Core i3-2350M processor - bijvoorbeeld de HP ProBook 4530s-B0Y11EA. De score van de Samsung notebook is van vergelijkbaar niveau, maar opnieuw scoort de Acer Aspire lager dan zijn twee concurrenten.

4.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
6.7
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
4848 punten
Help
PCMark Vantage - 1024x768 Result (sorteer op waarde)
Toshiba Satellite Pro C870-11R
HD Graphics 3000, 2350M, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
4848 Points ∼16%
Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, P6200, WDC Scorpio Blue WD5000BPVT-22A1YT0
4357 Points ∼14% -10%
Samsung 305E7A-S03DE
Radeon HD 6540G2, A6-3420M, Seagate Momentus 5400.6 ST9500325AS
4822 Points ∼16% -1%
Toshiba Satellite Pro L670-170
Graphics Media Accelerator (GMA) HD Graphics, 350M, Toshiba MK3265GSX
4760 Points ∼15% -2%

Massaopslag

HD Tune
HD Tune
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark

Onze test notebook is voorzien van een Hitachi harde schijf uit de Travelstar 5K750 serie. Dit model heeft een opslagcapaciteit van 500 GB en draait op 5400 rpm. In termen van snelheid zet deze harde schijf bepaald geen record neer. CrystalDiskMark meet een leessnelheid van 73.84 MB/s en HD Tune een gemiddelde doorvoersnelheid van 60.2 MB/s. Met deze resultaten behoort de harde schijf tot de lagere middenklasse van 5400 rpm harde schijven. Wie niet zoveel opslagcapaciteit nodig heeft zou de harde schijf kunnen vervangen door een Solid Sate Drive. Het verschil in snelheid van het gehele systeem zal direct opvallen.

Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384
Overdrachtssnelheid Minimum: 23.4 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 93.5 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 60.2 MB/s
Toegangstijd: 18.7 ms
Pieksnelheid: 78.8 MB/s

Grafische kaart

Net als de CPU is ook de GPU van Intel. De Intel HD Graphics 3000 GPU werkt op 650 tot 1150 MHz en ondersteunt DirectX 10.1. Het resultaat uit de 3DMark benchmarks is van het verwachte niveau. Tegen de rekenkracht van de twee Radeon GPU's in de Samsung Series 3 305E7A-S03DE maakt de Toshiba notebook echter geen enkele kans. De Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK blijft opnieuw achter bij zijn twee concurrenten.

3DMark 03 Standard
7766 punten
3DMark 05 Standard
6003 punten
3DMark 06 Standard
3169 punten
3DMark Vantage P Result
1612 punten
Help

Gaming prestaties

De Satellite Pro C870 presenteert zich voornamelijk als zakelijke notebook. Wie uitgebreid wilt gamen is bij de C870 dan ook aan het verkeerde adres. Alleen bij lage resoluties en lage grafische instellingen weet de C870 nog enigszins vloeiende frame rates te produceren. Minder zware games, zoals uit de FIFA serie, zien er echter nog niet eens zo heel slecht uit. 

lage gem. hoge ultra
Fifa 13 (2012) 91.839.4320.32fps

Emissies

Geluidsproductie

Tijdens inactiviteit maakt de C870 nauwelijks geluid. We meten een geluidsniveau van 33.1 tot 33.3 dB(A). Wanneer je de DVD drive gebruikt stijgt het volume tot 37.5 dB(A). Onder zware belasting (Prime 95 en Furmark) stijgt het geluidsniveau tot 40.8 dB(A). Bij gemiddelde belasting (3DMark 06) is de notebook met 38.2 dB(A) maar net iets stiller. Wie een echt stille notebook zoekt kan beter naar de Samsung Series 3 305E7A-S03DE en Acer Aspire 7739Z kijken: beide notebooks produceren op elk belastingsniveau minder geluid dan de Toshiba.

Geluidsniveau

Onbelast
33.1 / 33.3 / 33.3 dB (A)
HDD
33.8 dB (A)
DVD
37.5 / dB (A)
Belasting
38.2 / 40.8 dB (A)
 
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm afstand)

Temperatuur

De Satellite Pro C870-11R tijdens onze stress test.
De Satellite Pro C870-11R tijdens onze stress test.

Toshiba heeft de warmteontwikkeling in de Satellite Pro C870 goed onder controle. Tijdens inactiviteit bereikt de 17 inch notebook aan zowel de onder- als bovenzijde een temperatuur van 23.3 tot 34.7 graden Celsius. Bij zware belasting (Prime 95 en Furmark) stijgt de temperatuur tot ergens tussen de 24 en 37.6 graden Celsius. In beide situaties kun je de notebook zonder problemen op schoot gebruiken. Het gebied onder het toetsenbord blijft met een maximum temperatuur van 30 graden Celsius ook in elke situatie comfortabel koel.

Zowel de CPU als GPU werken tijdens de stress test (Prime 95 en Furmark tegelijk voor minstens een uur lang) op volle kracht. Dat geldt zowel voor werken op de batterij als wanneer de notebook op het lichtnet is aangesloten. Throttling hebben we niet waargenomen. De temperatuur van de CPU stijgt tijdens deze test tot circa 67 graden Celsius.

Max. Belasting
 24.4 °C29.3 °C34.7 °C 
 23.4 °C27.8 °C33.5 °C 
 24.6 °C24.8 °C28.5 °C 
Maximum: 34.7 °C
Gemiddelde: 27.9 °C
37.6 °C30.7 °C23.5 °C
30.1 °C27 °C23.1 °C
27.1 °C27.4 °C23.3 °C
Maximum: 37.6 °C
Gemiddelde: 27.8 °C
Stroomadapter (max.)  52.6 °C | Kamertemperatuur 23 °C | Voltcraft IR-360

Luidsprekers

De stereo luidsprekers in de Satellite Pro bevinden zich achter een geperforeerde plastic cover boven het toetsenbord. De luidsprekers produceren een zeer 'dun', licht blikkerig, geluid. Een film kijken met deze luidsprekers zal geen feest worden. Voor betere geluidskwaliteit sluit je dus een hoofdtelefoon of externe luidsprekers aan.

Batterijduur

Energieverbruik

Wanneer het systeem niet wordt belast verbruikt het tussen de 8.2 en 14.8 Watt. Met dat resultaat verbruikt de C870 ongeveer hetzelfde als de Samsung Series 3 305E7A-S03DEAcer's Aspire 7739Z is een stuk hongeriger naar energie en verbruikt 11.3 tot 20.4 Watt. 
Tijdens zware belasting (Prime 95 en FurMark) stijgt het verbruik van zowel de C870 als de Acer tot 53.3 Watt. De Samsung notebook verbruikt in dit geval 56.1 Watt. Bij normale belasting (3DMark 06) heeft de C870 genoeg aan 41.4 Watt: precies 2.1 Watt meer dan de Samsung en 6.5 Watt meer dan de Acer notebook.

Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.1 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 8.2 / 13.7 / 14.8 Watt
Belasting midlight 41.4 / 53.3 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batterijduur

Bij inactiviteit houdt de C870 het op een batterijlading 6:15 uur uit (Samsung: 5:26 uur, Acer: 4:30 uur). Deze tijd is gemeten met behulp van de Battery Eater Reader's test (minimaal helderheidsniveau, energiebesparend profiel actief, WLAN uit). 
Tijdens belasting van het systeem daalt de batterijduur tot 1:16 uur; de Samsung houdt het 5 minuten eerder voor gezien. Voor deze test gebruikten we de Battery Eater Classic test, waarbij het scherm op het maximale helderheidsniveau staat ingesteld, het high performance profiel is geactiveerd en de WLAN module aan is.

In de WLAN test haalt de C870 een batterijduur van 3:53 uur (Samsung: 3:27 uur, Acer: 1:32 uur). Deze test simuleert internetten via WLAN waarbij elke 40 seconden automatisch een nieuwe webpagina wordt geladen. Daarnaast is het energiebesparende profiel geactiveerd en staat het helderheidsniveau op circa 150 cd/m² ingesteld. De DVD test eindigt voor de Satellite Pro C870 na 2:58 uur (Samsung: 2:24 uur): de WLAN module staat in dit geval uit, het beeldscherm staat op het maximale helderheidsniveau ingesteld en het energiebesparende profiel (of een hoger profiel, als de DVD niet vloeiend wordt afgespeeld) is geactiveerd.

De batterijduur van alle drie de concurrenten is redelijk gemakkelijk te vergelijken, omdat ze allemaal een batterij met een capaciteit van 48 Wh hebben. Zonder twijfel is de Toshiba Satellite Pro C870 wat betreft de batterijduur de winnaar.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
6h 15min
Surfen met WLAN
3h 53min
DVD
2h 58min
Belast (maximale helderheid)
1h 16min

Samenvatting

Toshiba Satellite Pro C870-11R
Toshiba Satellite Pro C870-11R

De Toshiba Satellite Pro C870 kan alleen voor zakelijke doeleinden aangeraden worden. Hij biedt meer dan voldoende rekenkracht voor elk dagelijks scenario en beschikt over een groot en goed beeldscherm. Over het toetsenbord zijn we minder te spreken en gebruikers die veel typewerk verrichten zullen hoogst waarschijnlijk niet blij zijn met het toetsenbord van de C870. De Samsung Series 3 305E7A-S03DE is wat dat betreft dan een betere keuze. Type je echter niet vaak lange teksten, dan kun je prima leven met het toetsenbord. De Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK is alleen aan te raden als de prijs het belangrijke criterium is. Op dit moment is de Acer onder de naam Acer Aspire 7739 (zonder een "Z" op het eind) verkrijgbaar voor ongeveer €400

Met dank aan... GetGoods
Getest: Toshiba Satellite Pro C870-11R
Getest: Toshiba Satellite Pro C870-11R, met dank aan:

Specificaties

Toshiba Satellite Pro C870-11R
Grafische kaart
Geheugen
4096 MB 
, DDR3
Beeldscherm
17.3 inch 16:9, 1600x900 pixel, AU Optronics B173RW01 V4, TN LED, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM76 (Panther Point)
Opslag
Hitachi Travelstar 5K750 HTS547550A9E384, 500 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: Hoofdtelefoon en microfoon jack, Card Reader: SD, SDHC, SDXC, MMC
Netwerkmogelijkheden
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN (10/100/1000MBit), Realtek RTL8723AE Wireless LAN 802.11n (n), Bluetooth 4.0
Optische drive
TSSTcorp CDDVDW SN-208AB
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 33.7 x 413 x 268
Batterij
48 Wh Lithium-Ion
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webcam: Ja
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbordverlichting: nee, McAfee Internet Security (60 dagen gratis trial), Skype, Microsoft Office 2010 Starter, Nero Kwik Media, Google Chrome, Nero 11 Essentials, Windows Live Essentials 2011
Gewicht
2.7 kg, Voeding: 248.6 g
Prijs
499 Euro

 

Er is een dedicated numpad aanwezig.
Er is een dedicated numpad aanwezig.
De textuur op het schermcover geeft goede grip.
De textuur op het schermcover geeft goede grip.
...en levert maximaal 65 Watt.
...en levert maximaal 65 Watt.
De adapter weegt 248.6 gram...
De adapter weegt 248.6 gram...
...en heeft een capaciteit van 48 Wh.
...en heeft een capaciteit van 48 Wh.
De batterij weegt 291 gram...
De batterij weegt 291 gram...
De harde schijf kan gemakkelijk vervangen worden.
De harde schijf kan gemakkelijk vervangen worden.
De Satellite Pro C870 ondersteunt tot 8 GB werkgeheugen.
De Satellite Pro C870 ondersteunt tot 8 GB werkgeheugen.
De DVD brander leest en beschrijft elk type DVD en CD.
De DVD brander leest en beschrijft elk type DVD en CD.
Toshiba integreert in de Windows 7 systeem reparatie functie een gemakkelijke toegang tot de systeem recovery interface.
Toshiba integreert in de Windows 7 systeem reparatie functie een gemakkelijke toegang tot de systeem recovery interface.
De Toshiba Satellite Pro C870 in de buitenlucht.
De Toshiba Satellite Pro C870 in de buitenlucht.

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde grafische kaart

Testrapport Dell Latitude 3330 Notebook
HD Graphics 3000, Core i3 2375M, 13.3", 1.77 kg
Testrapport Fujitsu LifeBook A512 Notebook
HD Graphics 3000, Core i3 2328M, 15.6", 2.5 kg

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Toshiba Tecra X40-D (i7-7600U, FHD) Laptop
HD Graphics 620, Core i7 7600U, 14", 1.25 kg
Kort testrapport Toshiba Portégé X30 (i7-7600U, 256 GB) Laptop
HD Graphics 620, Core i7 7600U, 13.3", 1.043 kg
Kort testrapport Toshiba Tecra A50-C Notebook
HD Graphics 5500, Core i5 5200U, 15.6", 2.1 kg
Kort testrapport Toshiba Satellite C55D-C-10P Carrizo-L Notebook
Radeon R5 (Beema/Carrizo-L), A-Series A8-7410, 15.6", 2.15 kg

Pro

+Mat beeldscherm
+Goede prestaties
+USB 3.0
 

Contra

-Slechts 12 maanden garantie
-Toetsenbord kan beter

In het kort

Wat we goed vonden

Het matte beeldscherm.

Wat we misten

Een beter toetsenbord.

Wat verraste ons

Ondanks dat het een goedkope 17 inch notebook is, heeft de Toshiba C870 een acceptabele batterijduur.

De concurrentie

Samsung Series 3 305E7A-S03DE, Acer Aspire 7739Z-P624650MNKK, Sony Vaio SV-E1712F1EW, HP Pavilion g7-2053sg, HP Pavilion g7-2051sg, Packard Bell EasyNote LK11-BZ-080GE, Acer Aspire 7560G (Fusion).

Beoordeling

Toshiba Satellite Pro C870-11R - 09-11-2012 v3(old)
Sascha Mölck

Behuizing
80%
Toetsenbord
75%
Aanwijsapparaat
80%
Aansluitmogelijkheden
70%
Gewicht
79%
Batterij
81%
Beeldscherm
80%
Gaming-performance
60%
Applicatie-performance
87%
Temperatuur
92%
Luidheid
84%
Extra punten
81%
Gemiddelde
79%
80%
Office - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Toshiba Satellite Pro C870 Notebook
Sascha Mölck, 2012-12-19 (Update: 2013-06- 6)