Notebookcheck

Testrapport Dell Latitude 3330 Notebook

Werken met een budget. Met een prijskaartje van ongeveer $500 richt de Latitude 3330 zich op studenten en kleine bedrijven, die doorgaans een beperkt budget hebben en de fancy features van de typische Latitude E serie modellen wel kunnen missen. Maar wat is er nog meer opgeofferd om deze lage prijs mogelijk te maken? We checken de op dit moment goedkoopste Latitude om dat uit te zoeken.
Allen Ngo (vertaald door Luc Peters), 🇺🇸 🇩🇪 ...

De Dell Latitude serie is ontworpen met in het achterhoofd zakelijke gebruikers, zowel in kleine als grote bedrijven. Maar de Latitude 3330 is niet alleen gericht op kleine bedrijven, want ook de student die altijd krap bij kas is kan nu profiteren van dezelfde toegankelijkheid en service opties die high-end Latitude modellen bieden. Met een prijs vanaf $420 en opties voor SSD's, grotere batterijen, uitgebreide service en zelfs WWAN is het duidelijk waarom de Latitude 3330 voor veel mensen een aantrekkelijk apparaat kan zijn.

Het 13.3 inch model dat we testen beschikt over een ULV Core i3-2375M, 4 GB single-channel DDR3 geheugen, 320 GB 5400 rpm harde schijf en een mat scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels; deze configuratie kost $540. Uiteraard zijn Ivy Bridge en andere higher-end hardware beschikbaar in duurdere configuraties. De specificaties zijn gezien de prijs best redelijk, maar is de Latitude nog steeds de beste keuze als we hem naast de vergelijkbaar geprijsde concurrenten, zoals de ThinkPad Edge E335 of Satellite L830, zetten? 

Behuizing

De Latitude 3330 is helemaal gemaakt van mat plastic, maar het relatief dikke en hoekige design maakt hem steviger dan andere budget notebooks, die nog wel eens zwak of slecht in elkaar gezet aanvoelen. De scherpe randen en hoeken van de notebook zijn de sterkste onderdelen, want ze voelen zeer stijf. We kunnen de basis-unit en het beeldscherm met enige uitgeoefende kracht zien verbuigen, maar aangezien het in beperkte mate is maken we ons geen zorgen; wel bevestigt het nog eens dat de 3330 gewoon niet zo stevig is als de duurdere E Serie. Ook druk uitoefenen op het schermcover, toetsenbord en het gebied daaronder resulteert in zichtbaar indeuken van de behuizing, alhoewel het opnieuw in beperkte mate is. Een zwakke plek is de rand rond het beeldscherm, die zeer dun is en in vergelijking met de rest van de behuizing erg plastic-achtig aanvoelt.

De behuizing is gelukkig niet veel dikker of zwaarder dan die van andere budget 13.3 inch concurrenten. Met 1.77 kg en 32 mm dik (met 6-cells batterij) is de Latitude 3330 dikker dan de vergelijkbaar geprijsde VivoBook S300CA (21 mm), ThinkPad Edge E335 (28 mm) en Asus X301A (30 mm) en even dik als de Satellite L830. Qua gewicht zit hij tussen zijn concurrenten in en is hij slechts tientallen grammen zwaarder of lichter - een verschil dat nauwelijks opvalt.  Uiteraard zijn duurdere ultrabooks, zoals de Zenbook Prime UX31A, nog dunner en lichter en zijn ze gemaakt van duurdere materialen. Let trouwens wel op dat de 3330 een stuk dunner kan zijn (slechts 21 mm) wanneer hij is uitgerust met een kleinere 4-cells batterij; daarmee lever je uiteraard wel in op de batterijduur. We kunnen concluderen dat de Latitude voor een notebook in deze prijsklasse aardig goed in elkaar zit.

Compacte en hoekig design
Compacte en hoekig design
Stevige randen en hoeken
Stevige randen en hoeken
Maximum openingshoek
Maximum openingshoek

Connectiviteit

Het Latitude model dat we testen beschikt over de meest belangrijke poorten, waaronder drie USB poorten, Gigabit Ethernet en twee video uitgangen. Zakelijke gebruikers die gebruik maken van een SmartCard, ExpressCard of E-Port poorten vallen buiten de boot en zullen de duurdere Latitude modellen, zoals de Latitude E6430, moeten overwegen. Verder biedt de Latitude 3330 grotendeels hetzelfde aantal praktisch geplaatste poorten als de vergelijkbaar geprijsde ThinkPad Edge E335 of Satellite L830.

Voorzijde: geen poorten
Voorzijde: geen poorten
Linkerzijde: HDMI poort, USB 2.0, SD kaartlezer
Linkerzijde: HDMI poort, USB 2.0, SD kaartlezer
Achterzijde: AC jack
Achterzijde: AC jack
Rechterzijde: 3.5 mm combo, 2x USB 3.0, VGA poort, Gigabit Ethernet
Rechterzijde: 3.5 mm combo, 2x USB 3.0, VGA poort, Gigabit Ethernet

Communicatie

WLAN verbindingen worden geregeld door een 1x1 Dell Wireless 1504 half mini kaart zonder geïntegreerde Bluetooth. Dezelfde module is ook de standaard optie voor een aantal van Dell's higher-end modellen, waaronder de Latitude E6530 en Precision M6700. We hebben tijdens het testen geen last gehad van plotseling signaalverlies of verbindingsproblemen. Let op dat wanneer de notebook wordt geconfigureerd met WWAN er in het batterij compartiment een simkaart slot aanwezig is; een optie die je bij veel concurrenten in deze prijsklasse niet terugziet.

Accessoires

Voor zakelijke notebooks zijn er doorgaans veel specifieke accessoires beschikbaar, maar door de afwezigheid van een E-Port ondersteunt de Latitude 3330 geen dedicated docking stations. Hierdoor moet de notebook het stellen met generieke USB 3.0 docks en andere externe uitbreidingsmogelijkheden. Standaard documentatie over de garantie en een CD met stuurprogramma's worden meegeleverd.

Garantie

De standaard garantie van een jaar geldt voor alle Dell notebooks, maar omdat Dell zich erg richt op zakelijke gebruikers zijn er allerlei extra opties. Met Dell ProSupport wordt de garantie verlengd tot 5 jaar met uitgebreide service op locatie, diagnose op afstand, bescherming tegen ongelukjes en uitgebreide batterij service. Vooral in de Verenigde Staten zijn deze servicemogelijkheden een groot pluspunt ten opzichte van andere fabrikanten.

Invoerapparatuur

Toetsenbord

De toetsen van het Chiclet toetsenbord (35 x 10 cm) hebben een diepe aanslag en zijn relatief ver uit elkaar geplaatst; dat maakt het toetsenbord aangenaam ruim. Over de aanslag van de toetsen zijn we tevreden, maar de feedback is licht en niet zo stevig als we graag zouden willen. Positieve kant van het verhaal is dat de toetsen hierdoor stiller zijn en daardoor meer de ervaring van een ultrabook geven. Na even aan de feedback gewend te hebben is het erg gemakkelijk typen op de notebook.

De lay-out van het toetsenbord maakt het gebruik van cursortoetsen van normale grootte mogelijk; dat in tegenstelling tot de halve of kleinere cursortoetsen op de meeste andere 13.3 inch notebooks (Asus X301AThinkPad Edge E335). Eigenlijk zijn alle toetsen relatief groot en de gelijke afstand tussen de toetsen onderling is voor gebruikers met grote handen erg prettig.

Touchpad

Het matte touchpad (8.5 x 4.5 cm) is een van de kleinsten die we op een notebook van deze grootte hebben gezien. De textuur is licht ruw en qua textuur en gevoel bijna hetzelfde als het omliggende oppervlak. Invoer wordt direct herkend en we hebben geen problemen met scrollen ondervonden. Multi-touch gestures, zoals pinch-to-zoom en roteren, worden ondersteund, maar zijn standaard uitgeschakeld. Wanneer ingeschakeld, worden gestures met vertraging herkend en dat maakt de besturing onhandig. Het probleem wordt verergerd door de beperkte afmetingen van het touchpad, maar two-finger scrollen werkt bijvoorbeeld wel soepel en betrouwbaar. Ondanks dat het touchpad over het algemeen prima werkt zouden we voor langere sessies toch een externe muis aanraden.

De twee knoppen onder het touchpad zijn bijna helemaal stil, maar geven wel prettige feedback. Het is mogelijk om de knoppen een heel klein stukje in te drukken zonder dat dit als een muisklik wordt herkend; een klein minpuntje van een van de stilste maar stevige muisknoppen op een Latitude model.

Ruim Chiclet toetsenbord
Ruim Chiclet toetsenbord
Klein, mat touchpad
Klein, mat touchpad
Grote cursortoetsen
Grote cursortoetsen

Beeldscherm

De Latitude 3330 heeft een scherm met een 1366 x 768 pixels resolutie, wat zo'n beetje de standaard is voor budget notebooks. Vergelijkbaar geprijsde 13.3 inch concurrenten, zoals de Asus X301A and ThinkPad Edge E335, hebben dezelfde pixeldichtheid en duurdere ultrabooks hebben 900p of zelfs 1080p beeldschermen. Voor het normale internetwerk, lichte multi-tasking en tekstverwerken zou de 720p standaard echter voldoende moeten zijn.

Met de X-Rite i1Basic Pro 2 meten we over negen gebieden een gemiddelde helderheid van ongeveer 237 nits. In combinatie met het matte beeldoppervlak is het scherm helder genoeg voor gebruik binnenshuis zonder last te hebben van opvallende glinsteringen of reflecties. Helaas zijn de zwartwaarden redelijk hoog, wat een laag contrast en dus een niet geheel natuurgetrouwe weergave van zwart tot gevolg heeft. Ook dit is eigenlijk standaard voor budget business notebooks, waaronder de ThinkPad Edge E335, omdat de hardware meer gericht is op het gebruik van office applicaties dan op het bekijken van multimedia.

237.4
cd/m²
242.9
cd/m²
230.4
cd/m²
233
cd/m²
258.3
cd/m²
232.6
cd/m²
226.3
cd/m²
252.3
cd/m²
226.3
cd/m²
Helderheidsverdeling
LG Display LGD034C
X-Rite i1Basic Pro 2
Maximum: 258.3 cd/m² Gemiddelde: 237.7 cd/m²
Helderheidsverdeling: 88 %
Helderheid in Batterij-modus: 258.3 cd/m²
Contrast: 212:1 (Zwart: 1.22 cd/m²)39.42% AdobeRGB 1998 (Argyll 2.2.0 3D)
56.67% sRGB (Argyll 2.2.0 3D)
38.08% Display P3 (Argyll 2.2.0 3D)

De kleurweergave is beperkt tot ongeveer 58% van de sRGB standaard en dichtbij de grofweg 60% die de meeste budget TN panelen kunnen reproduceren. Zoals hieronder te zien is, hebben de andere 13.3 inch budget notebooks een vergelijkbare kleurweergave. Voor een zakelijke gebruiker is dit aspect echter niet erg belangrijk.

Latitude 3330 vs. sRGB
Latitude 3330 vs. sRGB
Latitude 3330 vs. Lenovo Edge E335
Latitude 3330 vs. Lenovo Edge E335
Latitude 3330 vs. VivoBook S300CA
Latitude 3330 vs. VivoBook S300CA
Latitude 3330 vs. Asus X301A
Latitude 3330 vs. Asus X301A

We hebben het beeldscherm verder geanalyseerd met de X-Rite spectral profiler. Grijswaarden zien er door de koele kleurtemperatuur erg blauw en onnatuurlijk uit. Met een DeltaE 2000 afwijking van 10 voor de meeste kleuren is de accuraatheid van verschillende saturatieniveau's ook matig. We willen echter opnieuw benadrukken dat deze uitkomsten niet bijzonder bijzonder belangrijk zijn voor zakelijke gebruikers. Professionele grafische artiesten kunnen beter eens kijken naar Dell Precision workstations met een WCG (Wide Color Gamut) scherm.

Grijswaarden
Grijswaarden
Kleuren
Kleuren
Saturatie
Saturatie
Zolang je niet direct in de zon zit is de buitenshuis werken geen probleem
Zolang je niet direct in de zon zit is de buitenshuis werken geen probleem

Met het maximum helderheidsniveau ingesteld is de notebook redelijk geschikt voor gebruik buitenshuis. Het lage contrast zorgt ervoor dat tekst en afbeeldingen er in direct zonlicht erg flets uitzien. Gelukkig wordt de helderheid tijdens werken op de batterij niet automatisch verlaagd. Een plekje opzoeken in de schaduw geniet uiteraard de voorkeur.

Kijkhoeken Latitude 3330
Kijkhoeken Latitude 3330

De kijkhoeken zijn typisch voor een TN paneel. Kleuren inverteren bijna direct wanneer de verticale kijkhoek iets afwijkt van de ideale; horizontaal gezien is het scherm een stuk meer vergevingsgezind. De beperkte kijkhoeken voor een individuele gebruiker geen probleem moeten zijn, maar het maakt het bekijken van content met meer personen lastiger.

Prestaties

In het Latitude 3330 model dat we testen zit een Core i3-2375M met Hyper Threading, maar geen Turbo Boost ondersteuning. De ULV CPU heeft een TDP van 17 Watt, wat ten opzichte van standaard voltage mobiele processors een langere batterijduur mogelijk zou moeten maken. Tijdens inactiviteit loopt de processor op 800 MHz en in andere gevallen op de maximale kloksnelheid van 1500 MHz. Andere processor opties zijn de ULV Ivy Bridge i3-3227U en krachtigere i5-3337U. Meer informatie over de i3-2375M lees je hier.

Het RAM geheugen bestaat uit een enkele 4 GB module; een leeg tweede SODIMM slot is beschikbaar. In termen van upgraden en onderhoud is de notebook erg gebruiksvriendelijk en eigenlijk is dat standaard voor zakelijke modellen. Net als Lenovo levert ook Dell een online handleiding waarin staat beschreven hoe de notebook uit elkaar kan worden gehaald en hoe problemen opgelost kunnen worden.

Systeeminformatie Dell Latitude 3330

Processor

De i3-2375M is pas recent uitgebracht en de Latitude 3330 is de eerste notebook in onze database die deze processor aan boord heeft; we hebben dus helaas geen direct vergelijkingsmateriaal. Wat betreft algemene prestaties is de i3-2375M erg vergelijkbaar met de i3-2377M, want het enige verschil is een aantal weggelaten features, die geen effect op de normale, dagelijkse prestaties hebben. Hierdoor is de Latitude 3330 qua prestaties vergelijkbaar met de Acer TravelMate B113. De single-threaded SuperPi score is vergelijkbaar met die van de desktop AMD A8-5600K, maar AMD APU's staan erom bekend minder goed te presteren bij gebruik van software die niet geoptimaliseerd is voor multi-cores. Voor dagelijks office werk, tekstverwerken en internetten is de i3-2375M krachtig genoeg.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
1978
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
4432
Cinebench R10 Shading 32Bit
2016
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
2434 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
5467 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
1983 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
0.56 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
1.43 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
7.51 fps
Help

Algemene prestaties

PCMark 7
PCMark 7

Volgens PCMark Vantage en PCMark 7 zijn de prestaties van het systeem niet indrukwekkend. Met net 1774 punten in de PCMark 7 blijft de Latitude achter bij de Satellite L830 (2046 punten), VivoBook S300CA (2173 punten) en Asus X301A (1861 punten). De AMD ThinkPad Edge E335 doet het nog slechter, maar daar is vooral de low-power E2-1800 APU voor verantwoordelijk. De lage scores van de Latitude zijn te herleiden naar de CPU en, misschien nog belangrijker, de trage harde schijf. Zelf vinden we dat het relatief lang duurt om applicaties en andere software te laden, dus het systeem voelt voor gebruikers die een SSD aangedreven systeem gewend zijn wellicht traag aan.

4.7
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
5.4
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
5.9
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
4.7
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.1
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
5.9
PCMark Vantage Result
3329 punten
PCMark 7 Score
1774 punten
Help

Massaopslag

De harde schijf is gemakkelijk te vervangen
De harde schijf is gemakkelijk te vervangen

Dell biedt verschillende mogelijkheden voor massaopslag, waaronder een 64 GB SSD en zelfs een 500 GB solid state hybrid drive. Het model dat we testen heeft een standaard 320 GB 5400 rpm SATA II Seagate Momentus SpinPoint M8 harde schijf aan boord. Er zijn geen mogelijkheden voor een tweede harde schijf of mSATA uitbreiding, maar gelukkig kan de 9.5 mm schijf gemakkelijk vervangen worden. Door de zeer langzame werking van de Seagate drive - volgens HDTune een gemiddelde doorvoersnelheid van net 66 MB/s - is het installeren van een SSD of 7200 rpm harde schijf aan te raden. Hetzelfde Seagate model kwamen we eerder tegen in onze high-end Clevo W155EU, maar dan als secundaire harde schijf. De resultaten uit HDTune waren toen niet anders.

Van de theoretische 320 GB is 21.67 GB gereserveerd voor systeem recovery en blijft er 276.38 GB over voor de primaire partitie.

Seagate Momentus SpinPoint M8 ST320LM001
Overdrachtssnelheid Minimum: 49.3 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 81.9 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 66.4 MB/s
Toegangstijd: 18.7 ms
Pieksnelheid: 98.9 MB/s

Gaming prestaties

Met de lancering van Haswell tijdens het schrijven dit testrapport zijn we inmiddels twee generaties van Intel's geïntegreerde GPU's verder dan de HD 3000. Zware 3D games uit 2012 of zelfs 2011 zijn dus in feite onspeelbaar en minder zware games, zoals Starcraft 2, zijn alleen te spelen met minimum instellingen.

3DMark 03 Standard
7361 punten
3DMark 05 Standard
5754 punten
3DMark Vantage P Result
1295 punten
Help
lage gem. hoge ultra
Guild Wars 2 (2012) 20 8 fps
StarCraft II: Heart of the Swarm (2013) 71 20 10 fps

Emissies

Geluidsproductie

Tijdens inactiviteit blijft de geluidsproductie beperkt en meten we een maximum van slechts 31 dB(A); vergelijkbaar met andere subnotebooks, zoals de Asus X301A, Edge E335 and VivoBook S300CA. In een typische werkomgeving is het systeem dus nauwelijks hoorbaar. Internetten, video's kijken of medium belasting zorgt ervoor dat de fan sneller gaat draaien en het geluidsniveau soms enkele seconden stijgt tot 35 dB(A).

Bij zware belasting, zoals multi-tasking, gamen of het werken met zware software, stijgt de geluidsproductie tot 41 dB(A): op dit punt is de notebook duidelijk hoorbaar voor de gebruiker zelf en mensen in de omgeving. Een geluidsniveau rond 40 dB(A) is overigens erg gebruikelijk voor notebooks onder zware belasting, alhoewel de ThinkPad Edge E335 verrassend stil blijft. Tijdens normale, alledaagse belasting vinden we de Latitude 3330 echter niet luidruchtiger dan zijn concurrenten.

Geluidsniveau

Onbelast
31.1 / 31.2 / 31.4 dB (A)
Belasting
35.7 / 41.1 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   BK Precision 732A (15 cm afstand)

Temperatuur

Ondanks de ULV CPU ligt de gemiddelde temperatuur van de behuizing tijdens inactiviteit redelijk hoog. Aan de bovenkant van de basis unit wordt het gebied onder het toetsenbord, waar de polsen op rusten, het warmst en aan de onderkant ligt de temperatuur rond de luchtuitlaat nog hoger. Dit heetste punt bereikt een temperatuur van maar liefst 42 graden Celsius en dat kan tijdens gebruik op schoot oncomfortabel aanvoelen. Concurrenten, zoals de Edge E335 en Satellite L830, blijven een stuk koeler met tijdens inactiviteit een gemiddelde temperatuur van minder dan 30 graden.

Onder zware belasting wordt de gehele behuizing zeer warm. Vooral linksonder het toetsenbord, dichtbij de luchtuitlaat, waar we een temperatuur van 41 graden Celsius meten: dat kan tijdens het typen oncomfortabel zijn. Het heetste punt aan de onderkant bereikt nu een temperatuur van 50 graden Celsius, maar datzelfde zien we bij de Satellite L830 and VivoBook S300CA. Het verschil is hier dat het gebied waar de polsen op rusten bij de Latitude tijdens medium tot zware belasting een stuk warmer wordt dan bij de concurrentie. In de praktijk verwachten we echter niet dat gebruikers met deze hoge temperaturen te maken krijgen, want de metingen zijn uitgevoerd na een stress test van een uur.

Max. Belasting
 39.4 °C39.4 °C33.8 °C 
 41 °C40.6 °C34.2 °C 
 41.6 °C39.2 °C36.8 °C 
Maximum: 41.6 °C
Gemiddelde: 38.4 °C
34.4 °C41 °C50.2 °C
35.4 °C41.6 °C39.4 °C
36.4 °C39.2 °C39 °C
Maximum: 50.2 °C
Gemiddelde: 39.6 °C
Stroomadapter (max.)  46.4 °C | Kamertemperatuur 24.4 °C | Fluke 62 Mini IR Thermometer
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 38.4 °C / 101 F, compared to the average of 29.5 °C / 85 F for the devices in the class Office.
(±) The maximum temperature on the upper side is 41.6 °C / 107 F, compared to the average of 34 °C / 93 F, ranging from 21.2 to 62.5 °C for the class Office.
(-) The bottom heats up to a maximum of 50.2 °C / 122 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 34.1 °C / 93 F, compared to the device average of 29.5 °C / 85 F.
(-) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 41.6 °C / 106.9 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.9 °C / 82.2 F (-13.7 °C / -24.7 F).

Stress test

We onderwerpen de notebook aan een stress test en controleren met CPU-Z, GPU-Z en HWiNFO signalen van throttling of stabiliteitsproblemen. Tijdens het uitvoeren van Prime95 schiet de CPU kloksnelheid naar 1500 MHz en blijft stabiel. Ook de GPU loopt in de FurMark benchmark zonder problemen continu op 950 tot 1000 MHz.

De CPU loopt ook stabiel op 1500 MHz wanneer Prime95 en FurMark tegelijk worden uitgevoerd. We zien echter dat de GPU kloksnelheid omlaag wordt gebracht naar een meer stabiele 650 tot 700 MHz. Volgens GPU-Z fluctueren de GPU belasting en het GPU energieverbruik, wat erop kan wijzen dat bij het bereiken van de TDP limiet de CPU een hogere prioriteit heeft. De throttling is overigens geen serieus probleem, want een 3DMark Vantage run direct uitgevoerd na de stress tests leverde geen afwijkende scores op.

Tijdens werken op de batterij in High Performance modus worden de CPU en GPU niet afgeknepen voor een langere batterijduur. Opnieuw leverde het uitvoeren van de 3DMark Vantage benchmark dus geen afwijkende scores op, dus ook bij afwezigheid van een stopcontact is de volledige kracht van het systeem te benutten.

Prime95 stress test
Prime95 stress test
FurMark stress test
FurMark stress test
Volledige stress test
Volledige stress test

Luidsprekers

Luidsprekergrill aan de voorzijde
Luidsprekergrill aan de voorzijde

De stereo luidsprekers bevinden zich aan de voorzijde van de notebook. Gezien hun afmeting is de geluidskwaliteit acceptabel, maar het bereik is beperkt en de bas is nauwelijks hoorbaar. Muziek klinkt hol, maar op hogere volumeniveau's horen we geen opvallende vervorming. De luidsprekers zijn best oké voor een achtergrondmuziekje, maar om fatsoenlijke muziek te luisteren sluit je beter externe luidsprekers of een koptelefoon aan via de 3.5 mm jack.

Batterijduur

De zelf te verwijderen Li-ion batterij is beschikbaar als een 4-cells 44 Wh of 6-cells 65 Wh model. Het model dat wij testen heeft de grotere 6-cells batterij aan boord; deze steekt aan de onderkant iets uit en tilt de notebook dus een klein stukje op.

Tijdens inactiviteit en met het helderheidsniveau op het minimum ingesteld hebben we een batterijduur van bijna exact 9 uur gemeten (Battery Eater Reader's test). De Battery Eater Classic test levert een tijd van bijna exact 3 uur (max. helderheidsniveau, WLAN aan). Onze eigen, meer realistische WLAN test, waarin automatisch verschillende webpagina's worden geladen, resulteert in een batterijduur van ongeveer 5.5 uur.

In vergelijking met notebooks van dezelfde afmeting heeft de Latitude 3330 een veel hogere batterijcapaciteit en dat helpt uiteraard bij het neerzetten van een indrukwekkende batterijduur. De Satellite L830, VivoBook S300CA en Asus X301A hebben bijvoorbeeld batterijen van slechts 47 of 48 Wh en houden het in de WLAN test dus een stuk minder lang uit dan de Dell. Gebruikers met nog zuinigere systeeminstellingen kunnen waarschijnlijk nog wel iets meer dan 5.5 uur uit de batterij halen.

Minimum batterijduur (Classic Test)
Minimum batterijduur (Classic Test)
Maximum batterijduur (Reader's Test)
Maximum batterijduur (Reader's Test)
WLAN test batterijduur
WLAN test batterijduur
Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
9h 01min
Surfen met WLAN
5h 34min
Belast (maximale helderheid)
3h 05min

Samenvatting

Dell Latitude 3330
Dell Latitude 3330

De Latitude 3330 heeft een acceptabel prijskaartje: niet door teveel op de bouwkwaliteit te besparen, maar door higher-end features, die studenten en kleine bedrijven best kunnen missen, weg te laten. Het zijn dezelfde gebruikers die waarschijnlijk niet extra willen betalen voor E-Port docks en gerelateerde accessoires, uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, zoals HDD accelerometers en vingerafdruklezers, of CPU features, zoals VT-d, VPro en andere virtualisatie hardware die de duurdere Latitude E modellen aan boord hebben. Als een basic, op werk gerichte notebook met WWAN opties, lange batterijduur en een mat beeldscherm doet de Latitude 3330 het voor zijn prijs zowel binnen- als buitenshuis erg goed.

Bij multi-tasking werk en zware belasting zit de Latitude 3330 echter snel aan zijn limiet; het kleine beeldscherm, de relatief lage resolutie en de trage harde schijf zijn daar enkele redenen voor en de redelijk hoge temperaturen moedigen langdurig zware belasting ook niet echt aan. Wie in de prijsklasse van $500 naar een krachtiger systeem zoekt kan tevens kijken naar Dell's grotere en zwaardere 15.6 inch budget modellen, zoals de Vostro serie. Toch is de Latitude 3330 de betere keuze voor zowel studenten als kleine bedrijven, aangezien zij vaak onderweg zijn en een doorgaans een beperkt budget hebben.

Allen Ngo
Editor of the original article: Allen Ngo - Lead Editor U.S. - 4591 articles published on Notebookcheck since 2011
contact me via: @AllenNgoNBC
Please share our article, every link counts!
Getest: Dell Latitude 3330
Getest: Dell Latitude 3330

Specificaties

Dell Latitude 13 3330
Processor
Intel Core i3-2375M 2 x 1.5 GHz, Sandy Bridge
Grafische kaart
Intel HD Graphics 3000, Core: 350 MHz, 9.17.10.2932
Geheugen
4096 MB 
, DDR3 PC3-12800, 11-11-11-28, single-channel
Beeldscherm
13.30 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, LG Display LGD034C, TN LED, glimmend: nee
Moederbord
Intel HM77 (Panther Point)
Opslag
Seagate Momentus SpinPoint M8 ST320LM001, 320 GB 
, 5400 rpm
Geluidskaart
Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, 1 Kensington Lock, Audio Verbindingen: 3.5 mm combinatie, Card Reader: Multi-Media kaartlezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82579LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Dell Wireless 1504 (b/g/n = Wi-Fi 4)
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 32 x 329.3 x 237.7
Batterij
65 Wh Lithium-Ion, 6-cells
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 720p Video
Bijkomende functionaliteiten
Luidsprekers: Stereo, Toetsenbord: Chiclet, Toetsenbordverlichting: nee, Garantie documentatie, Dell Backup and Recovery, Dell Digital Delivery, Dell Data Protection, McAfee Security Center
Gewicht
1.77 kg, Voeding: 340 g
Prijs
$539 USD, ~415  Euro

 

Betaalbare Latitude 3330
Betaalbare Latitude 3330
Randen en hoeken voelen dik en stevig aan
Randen en hoeken voelen dik en stevig aan
Hoekig design met scherpe hoeken
Hoekig design met scherpe hoeken
Geen sluitingsmechanisme
Geen sluitingsmechanisme
Mat grijs exterieur en zwart interieur
Mat grijs exterieur en zwart interieur
Gezien de prijs een goede bouwkwaliteit
Gezien de prijs een goede bouwkwaliteit
Vingerafdrukken zijn goed zichtbaar op de behuizing
Vingerafdrukken zijn goed zichtbaar op de behuizing
Oppervlak waar de polsen op rusten kan tijdens zware belasting erg warm worden
Oppervlak waar de polsen op rusten kan tijdens zware belasting erg warm worden
Hinges are large and sufficiently strong
Hinges are large and sufficiently strong
Display bezel feels very thin compared to the rest of the notebook
Display bezel feels very thin compared to the rest of the notebook
Ruim toetsenbord met veel ruimte tussen de toetsen
Ruim toetsenbord met veel ruimte tussen de toetsen
De toetsen werken stil, maar bieden goede feedback
De toetsen werken stil, maar bieden goede feedback
Mat beeldscherm, maar geen hogere resoluties mogelijk
Mat beeldscherm, maar geen hogere resoluties mogelijk
Helder genoeg voor gebruik buitenshuis, maar direct zonlicht is beter te vermijden
Helder genoeg voor gebruik buitenshuis, maar direct zonlicht is beter te vermijden
Via de onderkant is er gemakkelijk toegang tot de interne hardware
Via de onderkant is er gemakkelijk toegang tot de interne hardware
De 6-cells batterij steekt een stukje uit, wat de notebook dikker en zwaarder maakt
De 6-cells batterij steekt een stukje uit, wat de notebook dikker en zwaarder maakt
6-cells 65 Wh verwijderbare batterij
6-cells 65 Wh verwijderbare batterij
Simkaart slot in het batterij compartiment
Simkaart slot in het batterij compartiment
2x SODIMM slots en een 9.5 mm harde schijf
2x SODIMM slots en een 9.5 mm harde schijf
19 Volt AC adapter
19 Volt AC adapter

Vergelijkbare notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Dell Latitude 14 5411 laptop in review: Zakelijke laptop met krachtige CPU
GeForce MX250, Comet Lake i7-10850H, 14.00", 1.54 kg
Dell Latitude 15 5510 laptop review: Kantoornotitieboekje met geprepareerde WWAN
UHD Graphics 620, Comet Lake i5-10310U, 15.60", 1.8 kg
Dell Latitude 14 5410 laptop review: Beperkt door ontbrekende AMD Ryzen-optie
UHD Graphics 620, Comet Lake i5-10310U, 14.00", 1.595 kg

Prijsvergelijking

Pro

+Goedkoop
+Stevige randen en hoeken
+Lange batterijduur met 6-cells batterij
+Gemakkelijk te onderhouden
+Relatief stille toetsen met lange aanslag
+WWAN mogelijkheid
+Mat scherm en buitenshuis goed te gebruiken
 

Contra

-Niet zo stevig als de duurdere Latitude E serie
-Laag contrast en onnatuurlijke kleurweergave
-Zeer klein touchpad
-Geen toetsenbord backlight of hogere resoluties mogelijk
-Geen vingerafdruklezer of mSATA ondersteuning
-Behuizing wordt erg warm
-Langzame harde schijf en beperkte algemene prestaties

In het kort

Wat we goed vonden

WWAN opties en upgradebaarheid geven de Latitude 3330 een langer leven als de gebruiker bereid is zelf upgrades uit te voeren. De lage prijs en compacte afmetingen maken hem een uitstekende keuze als tweede notebook of voor geldbewuste studenten.

Wat we misten

Een veel groter touchpad en opties voor een hogere resoluties en een helderder scherm zouden de notebook veel geschikter maken voor zwaardere multi-tasking en gebruik buitenshuis.

Wat verraste ons

Ondanks de prijs beschikt de notebook over prima hardware en is hij gemakkelijk te upgraden.

De concurrentie

Asus VivoBook S300CA

Asus X301A

Fujitsu LifeBook UH572

Lenovo ThinkPad Edge E335

Toshiba Satellite L830

Beoordeling

Dell Latitude 13 3330 - 03-06-2013 v3(old)
Allen Ngo

Behuizing
80%
Toetsenbord
84%
Aanwijsapparaat
78%
Aansluitmogelijkheden
62%
Gewicht
90%
Batterij
91%
Beeldscherm
76%
Gaming-performance
59%
Applicatie-performance
81%
Temperatuur
74%
Luidheid
88%
Extra punten
82%
Gemiddelde
79%
82%
Office - Gewogen Gemiddelde
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Latitude 3330 Notebook
Allen Ngo, 2013-07- 8 (Update: 2013-07-13)