Notebookcheck

Testrapport Dell Precision M4500 (i7-940XM) Notebook

Tobias Winkler (vertaald door Conrad Kickert), 04-04-2011

Werkpaard. Dell's mobiele workstation, de Precision M4500, zou met name de dorst naar goede prestaties moeten lessen en neemt het op tegen een simpelweg onverslaanbare tegenstander. We hebben bekeken hoe goed de Core i7-940XM, Nvidia Quadro FX 1800M en FullHD onze testkandidaat ondersteunt.

We hebben lang moeten wachten voordat we eindelijk de Dell Precision M4500 in ons redactiekantoor konden begroeten. We hebben de gelijk gepositioneerde concurrent al maanden geleden kunnen bekijken. De HP Elitebook 8540w is zelfs beschikbaar in twee verschillende versies. De lat ligt hoog. De HP 8540w stond aan de top in onze TOP 10 voor een lange tijd. De Fujitsu Celsius H700 was indrukwekkend met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De Lenovo Thinkpad W510 kon zich eens te meer meten met zijn reputatie als prestigieuze klassieker.

Op dit moment ligt de prijs voor een model met een WXGA display, Nvidia Quadro FX 880M en Core i5-560M rond de 1050 Euro inclusief BTW. Een Nvidia Quadro FX 1800M, BluRay brander, SSDs met een capaciteit van 128 en 256 GB, beeldschermen met een hogere resolutie of een toetsenbord met backlight zijn allemaal beschikbaar voor een meerprijs. Een beetje uit de tijd: WLAN kost ook extra. Onze Dell Precision M4500 vertegenwoordigt het topmodel en heeft een Core i1-940XM processor, 8 GB RAM, een 256 GB SSD, een FullHD beeldscherm en heeft op het moment van schrijven een prijs van bijna 3600 Euro.

Behuizing

Elegante beeldschermklep met metalen afwerking
Elegante beeldschermklep met metalen afwerking

Als we kijken naar de specificaties, begint het gewicht van de Precision workstation op 2,81 kg, dit gewicht verschilt nauwelijks van de concurrentie. Dit neemt echter snel toe tot meer dan 3 kg afhankelijk van de uitrusting, zoals in ons testmodel. De 9-cels accu voegt bijvoorbeeld 150g aan het gewicht toe vergeleken met de standaard 6-cels accu. De behuizing van een magnesium legering is zeer overtuigend afgewerkt,en heeft een goede drukweerstand en robuustheid. Slechts de accu heeft veert ongeveer 0,5 tot 1mm mee. De beeldschermklep is een echte blikvanger met zijn zeer aantrekkelijke metal look. We vonden echter de gemiddelde plastic uitvoering zodra we de laptop openklappen, rond het toetsenbord en het beeldscherm, hetgeen duidelijk meer functionaliteit dan luze uitstraalt. De afmetingen zijn iets groter dan andere 15,6 inch notebooks qua breedte en dikte. Daarmee is de dunne MacBook of Timeline niet geevenaard.

Aansluitingen

Vergelijking van interfaces
Vergelijking van interfaces

De keur aan aansluitingen is over het algemeen zeer goed te noemen, en de layout van de poorten is succesvol. Meningen kunnen verschillen over de positie van de videopoort. We zouden deze liever aan de achterzijde zien, en de audiopoorten kunnen wellicht beter aan de voorkant geplaatst worden voor Skype en consorten. In ieder geval zou het krap worden voor de USB poorten aangezien deze afhankelijk van het apparaat slechts met een verlengsnoer gebruikt kunnen worden.

We waren ook verrast door de afwezigheid van een USB 3.0-poort die eigenlijk wel in een workstation zou moeten zitten. De missende aansluiting kan gemakkelijk worden ingebouwd met behulp van de ExpressCar34 mocht deze nodig zijn. Anderzijds biedt Dell een goed alternatief met de 115 MB/s snelle eSATA. Bovendien is er ook een (langzaam uitstervende) 4-pins FireWire poort (EEE 1394a) ingebouwd (35,5 MB/s). USB 2.0 werkt niet even snel met een maximale 28,1 MB/s en is daardoor vooral een goede keuze voor printers, digitale camera's enzovoorts. Uiteraard is de analoge VGA-poort voor oudere beeldschermen en beamers niet vergeten. Ook mist een digitale videopoort niet. De VGA-poort geeft nog goed beeld bij een resolutie van 1280x1024. De weergave begint echter zichtbaar in kwaliteit af te nemen bij resoluties van meer dan 1680x1080. Het ontwerp van de VGA-poort is verzonken, dit kan problemen opleveren met dikkere kabels.

Voorkant: Knop voor beeldschermklep, midden
Voorkant: Knop voor beeldschermklep, midden
Links: Kensington, USB 2.0, USB/eSATA, beeldschermpoort, ExpressCard/34, cardreader
Links: Kensington, USB 2.0, USB/eSATA, beeldschermpoort, ExpressCard/34, cardreader
Achter: LAN, accu, VGA, stroomaansluiting
Achter: LAN, accu, VGA, stroomaansluiting
Rechts: PC Card, module-bay, WLAN, FW, audio, SmartCard, 2 USB 2.0s
Rechts: PC Card, module-bay, WLAN, FW, audio, SmartCard, 2 USB 2.0s

Communicatie

Gigabit LAN, Bluetooth en een 3 MP webcam zijn standaard ingebouwd. WLAN is beschikbaar in drie alternatieven en kost op onverklaarbare wijze extra. De SmartCard reader, vingerafdruk-scanner en TPM zorgen voor de vereiste veiligheid, niet alleen voor professioneel gebruik. Een keur aan uitbreidingsmogelijkheden in de modulaire schijfbay zijn ook standaard in deze klasse van notebooks.

Garantie

Dell levert de notebook direct met een gulle garantie van 3 jaar. Dit is echter standaard in deze klasse. De garantie kan worden opgewaardeerd met verschillende uitbreidingen, net als toegevoegde (support-)diensten.

Accessoires

De collectie van systeemspecifieke accessoires loopt van accu's en docking stations tot adapters en uitbreidingen voor in de module-bay. Terwijl de beschikbare accu's de maximale accuduur van de notebook verlengen, beiden met name de docking stations vooral een goede optie om de notebook snel in een bestaande kantooromgeving te integreren, omdat het tijdrovende aansluiten van alle apparatuur niet meer nodig is. So biedt Dell bijvoorbeeld een port replicator aan met nummer 452-10761 met 2 DVI-poorten, 2 beeldschermaansluitingen,  eSATA en 2 USB poorten voor ongeveer 100 Euro. Ook in dit apparaat is echter helaas geen USB 3.0 poort aanwezig.

Invoer

Toetsenbord

Het toetsenbord van de Dell Precision M4500 heeft helaas last van een lichtelijk meeverende constructie aan de linkerzijde. Hierdoor verrast het toetsenbord met een onverwacht loude en ietwat klikkend toetsgeluid als in dit gebied wordt getypt. Aan de andere kant is de medium diepte van de toetsdruk, het goede drukpunt en de standaard toetsengrootte aangenaam.

Er is niet geexperimenteerd met de toetsenlayout en de symbooltoetsen zijn precies op de plek waarop ze verwacht worden geplaatst. De FN-alternatieven bevatten bijna alle belangrijke functies, maar zou iets beter leesbaar kunnen zijn in schemerlicht. Het toetsenbord-backlight helpt wel iets maar kost ook 40 Euro extra, exclusief BTW. Er is geen optie voor een extra nummertoetsenblok. Of u er een nodig heeft of niet zal per persoon verschillen. Naar onze mening zou het simpelweg standaard op een workstation aanwezig moeten zijn. De behuizing zou hiervoor breed genoeg zijn om het te huisvesten.

 

Touchpad en Trackpoint

Beide invoeropties kunnen worden gebruikt en bieden een goed alternatief voor een muis. We vonden de iets naar binnen geplaatste touchpad-toetsen wel een beetje onpraktisch. Ze zijn hierdoor iets moeilijker te gebruiken in vergelijking met de alternatieven.

Toetsenbord
Toetsenbord
Touchpad
Touchpad

Beeldscherm

Dell biedt drie verschillende beeldscherm-opties voor de 15.6” Precision allen in een 16:9 formaat. Het grootste verschil zit hem in de resolutie van elk scherm. U kunt kiezen uit een WXGA (1366x768) of WXGA++ (1600x900) tot een FullHD (1920x1080) scherm. Uit de specificaties komt geen ander kwaliteitsverschil naar voren. De term "anti-nonglare" zorgde voor wat verwarring tijdens het online configureren op de Duitse website van Dell. Dit staat uiteraard niet voor een glanzend scherm.

Ons model is uitgerust met het matte Full HD scherm en biedt hierdoor een zeer groot schermoppervlak met een pixeldichtheid van 141 dpi. We vonden deze dichtheid prima, maar sommige gebruikers hebben wellicht moeite met de niet altijd aanpasbare grootte van letters en ikonen.

226
cd/m²
237
cd/m²
265
cd/m²
240
cd/m²
297
cd/m²
287
cd/m²
248
cd/m²
286
cd/m²
255
cd/m²
Helderheidsverdeling
DH091_156WF1
Gossen Mavo-Monitor
Maximum: 297 cd/m² Gemiddelde: 260.1 cd/m²
Helderheidsverdeling: 76 %
Helderheid in Batterij-modus: 297 cd/m²
Contrast: 487:1 (Zwart: 0.61 cd/m²)

Het scherm in ons testmodel biedt een maximale helderheid  van 297 cd/min het midden. Dit neemt aan de randen echter af tot 226 cd/m2. Hierdoor haalt de helderheidsverdeling slechts een middelmatige 76% en dit is ook te zien op egale oppervlaktes op het scherm tijdens gebruik. Dit is slechts een klein probleem voor gebruik in de buitenlucht. De maximale helderheidsscore is in de meeste gevallen prima.

M4500 vs sRGB (t)
M4500 vs sRGB (t)
M4500 vs AdobeRGB (t)
M4500 vs AdobeRGB (t)

Alhoewel de contrastwaarde  van 487:1 niet bepaald het niveau van HP's Elitebook 8540w en de Fujitsu Celsius H700 haalt, is deze nog steeds veel beter dan de meeste notebookschermen die we hebben getest. Het gemeten kleurenspectrum is ook significant beter dan gemiddeld en op hetzelfde niveau als de directe concurrentie. Het omvat bijna het hele sRGB kleurenspectrum. De inkijkhoeken zijn ongeveer even goed als de schermen in de HP en Fujitsu. Over het algemeen is het beeld zeker beter dan gemiddeld maar de kwaliteit is niet even stabiel bij een vertikale draaiingshoek dan een horizontale draaiing.

Inkijkhoeken: Dell Precision M4500 Core i7-940XM
Inkijkhoeken: Dell Precision M4500 Core i7-940XM

Prestaties

De Intel QM57 chip set, Intel Core i7-940XM CPU, 8 GB DDR3 RAM, Nvidia Quadro FX 1800M en een Samsung SSD zijn samen verantwoordelijk voor de prestaties van de notebook. De processor in ons testexemplaar was Intel's topmodel- tenminste totdat de nieuwe Sandy Bridge generatie uitkwam. Hierdoor blinkt deze uit met uitstekende benchmarkscores. 12600 punten in Cinebench R10 Multi 64but of 374s voor wPrime 200 1024m berekeningen zijn zeer goede prestatiescores.

Systeeminfo CPUZ CPU
Systeeminfo CPUZ Cache
Systeeminfo CPUZ Mainboard
Systeeminfo CPUZ RAM
Systeeminfo CPUZ RAM SPD
Systeeminfo GPUZ
Systeeminfo HDTune
 
System information: Dell Precision M4500 Core i7-940XM

Nvidia's Quadro FX 1800M behoort tot de snelste videokaarten in zijn soort die in een 15 inch notebook gevonden kan worden. De kaart kan met name scoren in  OpenGL, CAD, DCC software en CUDA-toepassingen aangezien deze voor professionele doeleinden is geoptimaliseerd. Onze Precision haalt 4562 punten in Cinebench R10 OpenGL Shading 64bit. Hij kan ook goed meekomen in SPECviewperf 11 (1920x1080) afhankelijk van de testopstelling. De FX 1800M is zelfs merkbaar sneller in Maya en Lightwave.

De vernieuwde Quadro driver zal hier zeker een rol in hebben gespeeld. Deze kan tussen verschillende versies een enorme verbetering opleveren, vooral in CAD-toepassingen. Zie hiervoor ook onze test van de Fujitsu Celsius H700. Elemental's Badaboom accepteerde onze FX 1800M niet als een compatibele CUDA-component, hierdoor konden we deze toepassing helaas niet testen op dit moment.

SPECviewperf 11 vergelijking
SPECviewperf 11 vergelijking
SPECviewperf 11 resultaten
SPECviewperf 11 resultaten
DPC Latency Checker Dell Precision M4500 Core i7-940XM
DPC

DPC Latency Checker kon geen abnormale latencies ontdekken op de poorten. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over synchronisatiefouten, krakend geluid of vertragingen tijdens het weergeven van geluid.

5
Windows 7 Prestatie-Index
Processor
Berekeningen per seconde
7.3
Geheugen (RAM)
Geheugenoperaties per seconde
7.4
Grafisch
Bureaublad-prestaties voor Windows Aero
5
Grafisch (Games)
3D-prestaties voor zakelijke toepassingen en games
6.6
Primaire harde schijf
Data-overdracht van de harde schijf
7.4
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4497 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
12642 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4562 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
19.98 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
3.65 Points
Help
PCMark Vantage Result
9770 punten
Help
3DMark 05 Standard
15249 punten
3DMark 06 Standard
7729 punten
3DMark Vantage P Result
3459 punten
Help
Samsung SSD 800 Series Se
Overdrachtssnelheid Minimum: 80.8 MB/s
Overdrachtssnelheid Maximum: 121.1 MB/s
Overdrachtssnelheid Gemiddeld: 111.2 MB/s
Toegangstijd: 0.3 ms
Pieksnelheid: 75.9 MB/s

Samsung's PM800 SSD met een capaciteit van 256 GB speelt geen kleine rol in de subjectieve snelheidservaring tijdens normaal gebruik. Toepassingen starten merkbaar sneller op dan met een standaard harde schijf vanwege de snelle toegangssnelheid. De sequentiele lees- en schrijfsnelheden halen bijna 200MB/s en de doorvoersnelheid is ook goed met 121MB/s.

Desalniettemin vordert de technologie snel en is Samsung's model al niet eens meer de snelste. Bijvoorbeeld de prijs-prestatie verhouding van de nieuwe Sandforce SSD's lijkt ongeevenaard, vooral als we dit vergelijken met de absurde 660 Euro die Dell extra vraagt voor de inbouw van de Samsung-schijf.

Uitstoot

Systeemgeluid

We waardeerden de extra energiebesparende profielen zoals "ultra performance" of "stil" bijzonder. Ze geven de gebruiker de keuze welke ventilatorinstelling voor een bepaalde toepassing het beste werkt. Als u bijvoorbeeld plannen heeft voor het converteren van het formaat van een lange video kan de permanente ventilatorinstelling de temperaturen van componenten zo laag mogelijk houden.

De Precision M4500 blijft over het algemeen bijna volledig stil voor een lange duur. Slechts een stille zoem van de electronica wordt gehoord als er data uit het geheugen wordt opgevraagd. Verder kunnen kantoortoepassingen op een stil apparaat worden uitgevoerd. Geen enkel ander door ons getest workstation kon dit bewerkstelligen.

De ventilator begint pas echt op toeren te komen als het systeem wordt belast. En dan wordt 'ie toch echt luid met een zeer hoorbare uitstoot van warme lucht met ongeveer 36,6 dB(A). Zodra de belasting stopt houdt de ventilator ook weer op. De geluidsontwikkeling neemt toe tot 39,7dB(A) onder gemiddelde belasting. De 47,2dB(A) onder volledige belasting wordt na een tijd ietwat onaangenaam. De concurrentie is wat dit betreft zeker stiller en toont waarden tussen 38 en 45 dB(A), afhankelijk van het model.

Geluidsniveau

Onbelast
28.2 / 28.2 / 36.6 dB (A)
DVD
37.8 / 45.8 dB (A)
Belasting
39.7 / 47.2 dB (A)
  red to green bar
 
 
30 dB
stil
40 dB(A)
hoorbaar
50 dB(A)
luid
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (15 cm afstand)

Temperatuur

De hitte-uitstoot vergeleken tussen idle-modus en volledige belasting liggen gemiddeld ongeveer 3°C. Alhoewel de notebook ten alle tijde zal opwarmen, wordt dit nooit onplezierig of zorgwekkend, zelfs niet onder volledige belasting. Zijn maximumtemperatuur van 42,3°C is aangenaam koeler dan HP's Elitebook 8540w met 52°C of Lenovo's Thinkpad W510 met 49°C.

Max. Belasting
 38.6 °C41.2 °C39.2 °C 
 38.6 °C40.8 °C38.7 °C 
 38.1 °C38.8 °C36.5 °C 
Maximum: 41.2 °C
Gemiddelde: 38.9 °C
36.7 °C41.1 °C40.4 °C
37.7 °C40.2 °C42.3 °C
37.7 °C40.3 °C40.2 °C
Maximum: 42.3 °C
Gemiddelde: 39.6 °C
Stroomadapter (max.)  60.3 °C | Kamertemperatuur 22.9 °C | Raytek Raynger ST
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 38.9 °C / 102 F, compared to the average of 31.2 °C / 88 F for the devices in the class Workstation.
(±) The maximum temperature on the upper side is 41.2 °C / 106 F, compared to the average of 37.2 °C / 99 F, ranging from 23 to 69.8 °C for the class Workstation.
(±) The bottom heats up to a maximum of 42.3 °C / 108 F, compared to the average of 40.4 °C / 105 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 35.6 °C / 96 F, compared to the device average of 31.2 °C / 88 F.
(±) The palmrests and touchpad can get very hot to the touch with a maximum of 38.8 °C / 101.8 F.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 27.8 °C / 82 F (-11 °C / -19.8 F).

Luidsprekers

De luidsprekers die aan de zijden van het toetsenbord zijn geplaatst leveren een hoorbaar beter geluid dan de meeste concurrentie. Desalniettemin zijn ze niet zo fantastisch dat externe luidsprekers onnodig worden voor het betere werk. De betere middentonen en zelfs basgeluid maken het geluid niet fenomenaal, maar zijn zeker welkom voor het bekijken van een film of het geven van een presentatie.

Battery Life

Dell beschrijft drie verschillende accugroottes in de technische data van de Precision M4500. Een 6-cels accu met een capaciteit van 60 Wh, een 9-cels accu met 81Wh en nog een 9-cels accu met 90Wh. In ons testexemplaar vonden we het 90Wh-model. Het stroomverbruik dat we hebben gemeten aan de stekker varieerde van 19,5 Watt tot een maximale 124,4 Watt.

90 Wh accu
De 90 Watt adapter voegt niet alleen accuduur toe, maar ook gewicht
De accu past niet precies nauw, maar heeft wat speling...
en heeft een status-indicator
Stroomgebruik
Uit / Standbydarklight 0.2 / 0.4 Watt
Inactiefdarkmidlight 19.5 / 25.6 / 29.5 Watt
Belasting midlight 102.1 / 124.4 Watt
 color bar
Key: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Maximale accuduur (Reader's Test)
Reader's Test
Minimale accuduur (Classic Test)
Classic Test

BatteryEater Reader's Test (maximaal mogelijke accuduur met minimale beeldschermhelderheid en uitgeschakelde WLAN) resulteerde in een accuduur van 330 minuten. BatteryEater's Classic Test (minimaal mogelijke accuduur met maximale beeldschermhelderheid en alle componenten vol ingeschakeld) haalde 93 minuten. Het eerste resultaat kan als vrij realistisch gezien worden aangezien veel taken hiermee nog gedaan kunnen worden. Het tweede resultaat is niet geheel accuraat omdat de Classic Test het systeem niet maximaal belast. In een echte situatie zou de accu het minder dan een uur volhouden onder volledige belasting. Daarentegen wordt het systeem niet al te zwaar belast tijdens het surfen met WLAN en het bekijken van een DVD en kan deze uitblinken met een prima accuduur van respectievelijk 273 en 251 minuten.

Batterijduur
Inactief (zonder WLAN, minimale helderheid)
5h 30min
Surfen met WLAN
4h 33min
DVD
4h 11min
Blu-ray
3h 42min
Belast (maximale helderheid)
1h 33min

Eindoordeel

Dell biedt een solide en in sommige gevallen zelfs unieke workstation aan met de Precision M4500. We vonden de perfecte symbiose tussen geluidsontwikkeling en prestaties zeer lovenswaardig. Dell heeft op dit punt echt goed werk afgeleverd.

Alhoewel bijna stil gebruik slechts mogelijk is onder lage systeembelasting kunt u niettemin een extreem goede systeemprestatie verwachten in met name multi core en CAD-toepassingen. Zelfs de maximale accuduur is goed in vergelijking met de goede uitrusting van de laptop, vooral omdat dit scenario ook echt werkbaar is.

De kwaliteit van de behuizing en het beeldscherm en de garantie- en ondersteuningsopties zijn op een gelijk niveau als de concurrentie en varieren slechts marginaal. De afwezigheid van een USB  3.0 poort en een nummertoetsenblok en de oneven verdeling van de beeldschermhelderheid zijn minimale ongemakken. Onze Precision M4500 is niet bepaald goedkoop met een prijs van bijna 4300 Euro, maar heeft componenten die niet beschikbaar zijn in welk ander apparaat dan ook.

Werbung
Op de testbank: Dell Precision M4500 Core i7-940XM
Op de testbank: Dell Precision M4500 Core i7-940XM

Specificaties

Dell Precision M4500 Core i7-940XM (Precision M4500 Serie)
Grafische kaart
NVIDIA Quadro FX 1800M - 1024 MB, Core: 560 MHz, Geheugen: 790 MHz, nvlddmkm 8.17.12.5922 Win7 64
Geheugen
8192 MB 
, PC3-10700 Samsung
Beeldscherm
15.6 inch 16:9, 1920 x 1080 pixel, DH091_156WF1, glimmend: nee
Moederbord
Intel QM57 Express Chipset
Opslag
Samsung SSD 800 Series Se, 256 GB 
Geluidskaart
Intel IDT 92HD81B1X @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller
Verbindingen
1 PC-Kaart, 1 Express Kaart 34mm, 4 USB 2.0, 1 Firewire, 1 VGA, 1 DisplayPort, 1 Kensington Lock, 1 eSata, 1 Docking Station Port, Audio Verbindingen: in/uit, Card Reader: 8-in-1, 1 SmartCard, 1 Vingerafdruklezer
Netwerkmogelijkheden
Intel 82577LM Gigabit Network Connection (10/100/1000/2500/5000MBit/s), Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth Dell Wireless 375, Dell 5540 HSPA
Optische drive
Matshita BD-RE UJ242
Afmetingen
hoogte x breedte x diepte (in mm): 36 x 374 x 253
Batterij
90 Wh Lithium-Ion, 11.1V
Besturingssysteem
Microsoft Windows 7 Professional 64 Bit
Camera
Webcam: 2048x1536
Bijkomende functionaliteiten
MS Office Starter, 36 Maanden Garantie
Gewicht
3.06 kg, Voeding: 630 g

 

Dell biedt een krachtig werkpaard met de Precision M4500 workstation
Dell biedt een krachtig werkpaard met de Precision M4500 workstation
Niet alleen de Blu-Ray brander heeft de prijs van ons testmodel tot duizelingwekkende hoogte opgedreven.
Niet alleen de Blu-Ray brander heeft de prijs van ons testmodel tot duizelingwekkende hoogte opgedreven.
De poorten zijn wat dicht op elkaar geplaatst.
De poorten zijn wat dicht op elkaar geplaatst.
Het modulaire ontwerp laat een snelle uitwisseling van schijven toe.
Het modulaire ontwerp laat een snelle uitwisseling van schijven toe.
eSATA biedt goede prestaties voor externe harde schijven met 115MB/s.
eSATA biedt goede prestaties voor externe harde schijven met 115MB/s.
Onbeschikbare poorten kunnen worden aangevuld via de ExpressCar/34.
Onbeschikbare poorten kunnen worden aangevuld via de ExpressCar/34.
De materialen in het werkgebied zijn niet bepaald op het niveau van HP's Elitebook 8540w.
De materialen in het werkgebied zijn niet bepaald op het niveau van HP's Elitebook 8540w.
Vergeet de docking station niet...
Vergeet de docking station niet...
..net als de UMTS modem (hier is de SIMkaart slot getoond).
..net als de UMTS modem (hier is de SIMkaart slot getoond).
De grote 90Wh accu die een goed stuk uit de achterkant uitsteekt geeft een prima accuduur.
De grote 90Wh accu die een goed stuk uit de achterkant uitsteekt geeft een prima accuduur.
Oudere en dikkere VGA-kabels kunnen moeite krijgen met de verzonken VGA-poort.
Oudere en dikkere VGA-kabels kunnen moeite krijgen met de verzonken VGA-poort.
in een solide behuizing met veel aansluitpoorten...
in een solide behuizing met veel aansluitpoorten...
...is er weinig te wensen over.
...is er weinig te wensen over.
Velen zullen een apart nummertoetsenblok missen...
Velen zullen een apart nummertoetsenblok missen...
...of USB 3.0. Verder zijn de aansluitingen prima in orde.
...of USB 3.0. Verder zijn de aansluitingen prima in orde.
De luidsprekers zijn aan de zijden van het toetsenbord geplaatst en produceren voldoende geluid.
De luidsprekers zijn aan de zijden van het toetsenbord geplaatst en produceren voldoende geluid.
Aan de rechterzijde kan een grote vingerafdrukscanner gevonden worden.
Aan de rechterzijde kan een grote vingerafdrukscanner gevonden worden.
De helderheidssensor, microfoon, webcam en beeldschermhaak zijn op de beeldschermrand geplaatst.
De helderheidssensor, microfoon, webcam en beeldschermhaak zijn op de beeldschermrand geplaatst.
De laatste kan worden vrijgegeven met een knop.
De laatste kan worden vrijgegeven met een knop.
De adapter die al deze prestaties voedt is groot, zwaar en sterk.
De adapter die al deze prestaties voedt is groot, zwaar en sterk.

Similar Notebooks

Laptops met dezelfde schermgrootte en gewicht

Kort testrapport Dell Precision 7720 (Xeon, P5000, 4K) Workstation
Quadro P5000, Xeon E3-1535M v6, 17.3", 3.592 kg
Kort testrapport Dell Precision 5520 (E3-1505M, UHD) Workstation
Quadro M1200, Xeon E3-1505M v6, 15.6", 2.078 kg

Links

  • Manufacturer's information

Compare Prices

Pro

+Solide behuizing
+Relatief goede accuduur
+Zeer goede systeemprestaties
+Zeer goede uitrusting
+Goed beeldscherm
+Goede layout van aansluitpoorten
+Bijna volledig stil onder lage belasting
+Zeer goed afgestelde ventilatoren
+Lage temperaturen onder belasting
+Zeer goede individualiseringsopties
+Veel support- en garantieuitbreidingsopties beschikbaar
+36 maanden garantie
 

Contra

-Zeer duur
-Luid onder volle belasting
-Geen USB 3.0
-(geen nummertoetsenblok)
-De materialen doen de prijs niet echt recht.

Shortcut

Wat we waardeerden

Het geluid is uitstekend onder controle, zeer goede prestaties, zeer goede uitrusting, een solide behuizing en een zeer grote hoeveelheid configuratie- en uitbreidingsopties

Wat we nog zouden willen zien

Een nummertoetsenblok, USB 3.0, een optie voor een beeldscherm met een uitgebreider kleurenspectrum, hogere materiaalkwaliteit in het werkgebied

Wat ons verastte

Dat het nog steeds mogelijk is om een notebook met hoge prestaties te ontwerpen die nagenoeg stil is

De concurrentie

HP Elitebook 8540w, Lenovo ThinkPad W510, Fujitsu Celsius H700.

Rating

Dell Precision M4500 Core i7-940XM - 02-02-2011 v2(old)
Tobias Winkler

Behuizing
94%
Toetsenbord
88%
Aanwijsapparaat
89%
Aansluitmogelijkheden
94%
Gewicht
72%
Batterij
86%
Beeldscherm
82%
Gaming-performance
84%
Applicatie-performance
92%
Temperatuur
83%
Luidheid
81%
Extra punten
96%
Gemiddelde
87%
89%
Workstation - Gewogen Gemiddelde
Please share our article, every link counts!
> Overzichten en testrapporten over laptops en mobieltjes > Testrapporten > Archief van onze testrapporten > Testrapport Dell Precision M4500 (i7-940XM) Notebook
Tobias Winkler, 2011-04- 4 (Update: 2013-06- 6)